03/31/13 14:14
(http://www.klassa.bg/)

Нова оценка: Войните в Ирак и Афганистан ще струват на САЩ между 4 и 6 трилиона долара

Военните операции в Афганистан и Ирак ще струват на хазната на САЩ между 4 и 6 трилиона долара. Това е оценка от изследване, направено в Харвардския университет. Докладът по темата бе качен на сайта на университета.
При това американският бюджет ще изпитва тежестта на военните решение още три-четири десетилетия, смята авторът на изследването професорът по политология Линда Билмс. Огромна сума се очаква да бъдат дългосрочните разходи за медицинско обслужване на военните, ветераните и техните семейства, както и компенсациите за инвалидност.
Освен това, войните се отразяват негативно на боеспособността на американската армия, защото разходите в Ирак и Афганистан са за сметка на инвестиции за подготовка на личния състав, за научни изследвания и за нови отбранителни програми.
През 2006 г. Билмс, заедно с нобеловия лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц публикуваха прогнозата, че иракските и афганистанските операции ще струват до 2 трилиона долара. Те бяха бързо опровергани и още в 2010 г. реалните разходи на Вашингтон в двете войни надхвърлиха 3 трилиона.
Всички оценки чувствително се различават от предвоенните прогнози на правителството на САЩ. През 2002 г. то смяташе, че операцията в Ирак ще излезе само 200 милиарда долара. Даже тогава сътрудникът на Белия дом Стивън Фридмън бе обвинен в краен песимизъм и бе уволнен, припомнят руски медии.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване