04/01/13 11:45
(http://www.hsnovini.com/)

Движение “Днес” инициира граждански избори

Първите трима от всяка община и първите 5-има от всеки областен център се явяват на регионални избори на 5 април, обяви координаторът на Движение “Днес” Симеон Тодев

Първите граждански избори в България ще се проведат на 4 и 5 април. Те се инициират от движение „Днес”. Идеята на движението е гражданите да номинират кандидат-депутати, които в последствие да бъдат включени в листата на политическа партия за участие в предстоящите парламентарни избори на 12 май. Това обяви на пресконференция, координаторът за хасковска област Симеон Тодев.

В общинските центрове ще бъдат формирани граждански комисии, всяка от 5 до 7 авторитетни и познати личности, издигнати от не правителствени организации, граждански и други сдружения.

От Движение  „Днес“ са отправили призив към 48 партии, да осигурят 100% от своите листи за избрани от гражданския вот кандидати. Единствената партия, която откликна на този призив, е “Кауза България”, с председател Георги Титюков.

Прието е условието – гражданите от региона сами със своя вот да определят кои да бъдат водачите. Партийните лидери обаче нямат да имат думата при подреждането на листите.

“Такива граждански избори ще има във всичките 130 представителства на „Днес“ в страната. Движението няма амбиции да става партия, нито да участва във вота, само предоставя офисите си и подпомага организирането на гражданските избори”, сподели Симеон Тодев.

Всеки гражданин може да предложи своя кандидатура за депутат. Условието е той да е съгласен, да не е осъждан, да не е бил депутат, нито министър или заместник, нито партиен лидер, както и да не е бил сътрудник на бившата Държавната сигурност. Кандидатури ще се приемат от 1 до 3 април от 16 до 20 часа в  офиса на движението в Хасково, който се намира в универсалния магазин в центъра на града.

Имената на кандидатите ще бъдат обявени на специално за целта табло. Гласуването в общините е на 4 април от 16 до 20 часа. Първите трима от всяка община и първите 5-има от всеки областен център се явяват на регионални избори на 5 април. Допълнителна информация може да се получи на сайта на движение и на тел: 038/590-284.

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Хасково Новини

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване