04/01/13 13:07
(http://www.klassa.bg/)

Рекапитализацията на гръцките банки приключва до два месеца

Пълната рекапитализация на гръцките банки на стойност 50 милиарда евро ще завърши в течение на следващите два месеца. Това съобщи Саймън О’Конър, говорител на еврокомисаря по валутните и финансовите въпроси Оли Рен.

„Гърция значително подобри контрола върху дейността на своите финансови институции с цел да повиши устойчивостта на своята банкова система”, коментира О’Конър пред гръцкия вестник „Вима”, цитиран от агенция „Фокус”. „В Гърция е създаден Фонд за финансова стабилност, разполагащ с 50 млрд. евро, с цел да се гарантира рекапитализацията на банковия сектор. Този фонд осигурява достатъчен капитал за гръцките банки, чиято дейност по тази причина е стабилна. Пълната рекапитализация на гръцките банки ще завърши през следващите два месеца”, отбеляза говорителят.

Той също така подчерта, че антикризисният план за Кипър, където депозитите на големите вложители бяха привлечени към решаването на проблемите с реструктурирането на банковата сфера, не е прецедент за Гърция. По думите на О’Конър има ясни и значителни различия между обстановката в Кипър и състоянието на Гърция.

Въпреки сериозните съкращения и мерки, взети от властите в Атина, гръцките граждани не искат излизане от еврозоната. Според проучване на общественото мнение, проведено в края на март (след като кипърският парламент даде “зелена светлина” за преструктурирането на банките на острова), 63,5% от анкетираните желаят страната да остане в еврозоната.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване