04/02/13 12:19
(http://www.klassa.bg/)

7 партии влизат в парламента, ако изборите са днес

При деклариран вот от 60% гласуващи, ако изборите бяха днес, в парламента биха влезли: ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА, Партия „България на гражданите”, ДСБ и Единство, Гражданското непартийно движение „Модерна България”.
Проучването, представено във вторник от Социологическият екип на Института за модерна политика е проведено в периода 19 - 26 март като е реализирана национална извадка на пълнолетното население на квотен принцип, която възпроизвежда параметрите на генералната съвкупност по признаците пол, възраст и населено място.
За сравнение - през декември 2012 г. 27 на сто от респондентите в декемврийското социологическо изследване на ИМП са посочили ГЕРБ като партия, за която биха гласували в тогавашния момент.
През януари 2013 г. 24,8% от всички гласоподаватели биха избрали ГЕРБ. БСП през месец декември получи резултат от 22,2%, а през януари - 19,3% от всички избиратели. За февруари данните са съответно 24.1 и 20.3 на сто. През месец декември ДПС е посочено от 5,3 на сто от респондентите, а през януари от 5,5%. „Атака” през декември би получила 4,1 на сто от гласовете на всички пълнолетни граждани, а през януари - 2,7%. Партия „България на гражданите” през месец декември е с резултат от 4,9%, а през януари – 4,8%, а през февруари – 2.7 %. Понастоящем през март партията на Меглена Кунева има 4.3 на сто от всички избиратели, което според социолозите на ИМП се дължи на засиленото й медийно присъствие. Те подчертават обаче, че изследването е било на терен преди скандалите и разцепленията, които взривиха партията на Кунева през последните дни, поради което може да се очаква спад в доверието при следващи социологически сондажи.
Електорален вот през март прибавят и ГЕРБ, БСП, ДСБ и „Единство” и „Атака”. Тенденцията за разлика от 4-5 на сто между водещите две партии се запазва и този месец. Техните избирателни ядра изглеждат доста мобилизирани – общо 92.3% от поддръжниците на ГЕРБ заявяват, че категорично и по-скоро ще дадат вот на 12 май. За столетницата делът е от 90.1 на сто твърдо и по-скоро гласуващи сред посочилите я като свой избор. Показателно е, че 47.4% от респондентите не виждат алтернатива на предстоящите избори срещу 32 на сто на обратното мнение.
Възходящият тренд на „Атака”, посочен още през ноември от ИМП, продължава и през март най-вече заради съвпадението на някои радикални искания на улицата с партийната програма на партията.
Следва да се отбележи, че националистическият вот изобщо е в подем – за НФСБ през миналия месец биха гласували 1.9 на сто от всички избиратели, а за ВМРО – 1%.
РЗС на Яне Янев получава 1.1%, но социолозите подчертават, че партията има потенциал за по-голяма мобилизация в условията на предизборна кампания поради наличието на изградена партийна структура. С 1.1 % на според изследването е и Партия „Зелените”.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване