06/07/12 16:43
(http://www.klassa.bg/)

НЦИОМ: Три партии влизат в парламента, ако изборите са днес

Ако изборите са днес, в парламента ще влязат само три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. Това сочат данните от национално представително проучване на НЦИОМ за обществено-политическите нагласи у нас през месец май. Изследването е направено между 23 и 30 май тази година.
Според НЦИОМ управляващите от ГЕРБ биха получили 31,1% от гласовете, БСП – 17,9%, а ДПС – 7,0%. „България на гражданите” на Меглена Кунева има доверието на 5,5% от избирателите, но социолозите не поставят формацията сред партиите, които биха попаднали в парламента, защото тя все още официално не е прераснала в партия.
„България на гражданите” дава сериозна заявка за присъствие в следващия парламент, но изводи могат да се правят след по-продължителен период на наблюдение на обществените нагласи, коментират от социологическата агенция.
ГЕРБ запазва 71% от избирателите си от 2009 г., БСП – 81%, а ДПС – 85%. ГЕРБ задържа по-добрите си позиции от останалите партии сред хората в трудовоактивна възраст, сред образованите българи, сред жителите на областните градове и столицата.
Към момента е трудно да бъде измерена електоралната тежест на партиите от Синята коалиция(СДС и ДСБ), както и на партия „Атака”, обясняват от НЦИОМ.
На въпроса: „Кой печели от разцеплението в Синята коалиция”, 26% от интервюираните посочват ГЕРБ, а 19% – БСП. Най-масовият отговор обаче е този, че от разцеплението не печели никой – това мислят 38% от анкетираните.
26% от българите твърдят, че са разочаровани от партиите, на които симпатизират. 7% от избирателите заявяват, че ще гласуват за нова партия главно поради разочарование от политическата формация, на която симпатизират.
Според данните 45% от анкетираните одобряват практиката в някои общини избирателните секции да се изнесат извън ромските махали като превантивна мярка срещу купуването на гласове.
Нараства и увереността, че кабинетът ще изкара пълния си четиригодишен мандат, отбелязват от НЦИОМ. През ноември 2011 г. 68% от анкетираните са смятали, че правителството ще изкара мандата си докрай, а към момента те са 72%.
Най-одобряваният български политик през месец май е столичният кмет Йорданка Фандъкова, сочи още проучването. Тя се радва на подкрепата на 61,4% от хората. Втори по доверие е президентът Росен Плевнелиев (53,5%), а трети – премиерът Бойко Борисов (50%). На най-голяма подкрепа в процентно изражение се радва българският еврокомисар Кристалина Георгиева (68%), но социолозите от НЦИОМ отбелязват, че тя не попада в класацията на българските политици, защото работи на европейско равнище.
Четвърти по доверие сред българските политици е Цветан Цветанов (44,3%) следват Лиляна Павлова (43,9%); Мирослав Найденов (43,8%); Николай Младенов (41,9%); Меглена Кунева (41,2%); Георги Първанов (40,4%) и др. Лиляна Павлова е министърът, чийто рейтинг нараства най-бързо, в това число и сред избирателите на ГЕРБ, 70% от които одобряват работата й.
Повечето държавни институции също регистрират ръст на доверието през май, сочи проучването на НЦИОМ. Работата на правителството като цяло се одобрява от 36% от българите, което е с 3 процентни пункта повече спрямо същия месец на миналата година.
Най-одобряваната институция през май е полицията (с одобрение от 49%), като тя печели нови 3% подкрепа в сравнение с април. С толкова нараства и одобрението към работата на парламента, който има доверието на 25,2% от анкетираните.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване