04/09/13 07:29
(http://www.klassa.bg/)

Прозрачен купол ще увенчае музея "Хиршхорн" през 2014

Огромен прозрачен балон ще кацне през есента на 2014 г. покрива на музея за съвременно изкуство "Хиршхорн" в центъра на Вашингтон.
Той ще увенчае пространството, което директорът на музея иска да превърне в световна лаборатория за идеи, сподели самият той. Конструкцията, която е създадена от екип нюйоркски архитекти, ще бъде открита през 2014 г., което ще съвпадне с 40-та годишнина на музея, посочи Ричард Кошалек. Огромният прозрачен купол от PVC с височина 40 м. ще бъде монтиран само два месеца годишно, заради урбанистичните норми, които забраняват постоянна конструкция с такава височина. Той ще може да устоява на вятър със скорост 130 км./ч. и ще увенчава сградата, която самата има формата на "поничка", дупката в средата на която ще служи за централна зала с между 500 и 800 места.

Куполът ще бъде във формата на полегнало настрани яйце. Тази форма е вдъхновена от главата на "заспалата муза" на скулптора Константин Бранкузи. Скулптурата се пази в музея "Хиршхорн". Стойността на проекта е 12.5 млн. долара и ще се финансира от частни фондове. Директорът на музея иска да събира там мислители от целия свят. Идеята му е да създаде "център за съзидателен диалог", световен културен форум , подобно на форума в Давос.














АФП



Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване