04/10/13 07:27
(http://www.klassa.bg/)

Срещу тайната експлоатация на природни богатства

Във вторник бе постигнато принципно споразумение на европейско равнище, да се изисква от компании, работещи в добивната промишленост да публикуват сумите, които плащат на правителствата в страните, чиито природни богатства използват, съобщи ирландското председателство на ЕС.
Споразумението, постигнато между ирландското председателство и Европейския парламент, което предстои все още да бъде ратифицирано от държавите, ще изиска компаниите от добивната промишленост, включително дърводобива, да публикуват данни, за това как използват богатствата на развиващите се страни.
С това бъдещо законодателство, "местните общности в богатите на ресурси страни ще бъдат по-добре информирани за това, което техните правителства получават от мултинационалните компании в замяна на експлоатацията на петролните и газови находища, рудниците и горите", каза се казва в изявление на европейския финансов комисар Мишел Барние.
"Това споразумение ще доведе до нова ера на прозрачност в една индустрия, твърде често забулена в тайна и ще помогне в борбата с укриването на данъци и корупцията, като същевременно се създава рамка, в която двете страни на процеса – компаниите и правителствата - може да поемат отговорността за използването на приходите от природни ресурси", добави той.
Споразумението, постигнато във вторник на ирландското председателство на Европейския парламент има други последствия като опростяване на счетоводните стандарти по отношение на задължения за докладване на финансовите операции, което следва да доведе до намаляване на административната тежест, по-специално за малките и средните предприятия.










АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване