04/15/13 05:20
(http://www.klassa.bg/)

Кипър компенсира с гражданство ощетени вложители

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис заяви в неделя, че Кипър е готов да предложи на чуждестранните инвеститори, изгубили 3 или повече милиона евро в кипърски банки заради европейския спасителен план, да станат граждани на средиземноморския остров.
"Чуждестранните инвеститори, които са притежавали депозити преди 15 март 2013 г. и са претърпели загуби в размер на най-малко 3 милиона евро, ще могат да кандидатстват за кипърската гражданство," каза президентът при откриването на конференция, посветена на руските инвестиции в Кипър.
Президентът, избран в средата на февруари, каза пред руски бизнесмени които се събраха в Лимасол ", че споделя "горчивината им и разбираемите опасения, причинени от начина, по който споразумението с еврогрупата беше наложено на моето правителство".
Кипър, който беше на ръба на фалита, трябваше да приеме в замяна на международен заем от 10 милиарда евро драстично намаляване на банковия си сектор, който е основен източник на доходи за острова.
Най-голямата банка в Кипър се преструктурира, а втората е в ликвидация.
За да "омекоти (...) увреждането на руската бизнес общност," президентът каза, че представя на правителството серия от мерки, които трябва да бъдат утвърдени в първите два дни на седмицата.













АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване