04/24/13 21:44
(http://e-vestnik.bg/)

Бостънската трагедия е нова проверка на отношенията САЩ-Русия

Асошиейтед прес

След взривовете в Бостън. Снимка: от тв екрана

САЩ и Русия, чиито отношения се вгорчиха заради спорове около спирането на гражданската война в Сирия, осиновяването на деца и други въпроси, могат да намерят поле за сътрудничество в разследването на двамата етнически чеченци, обвинени в извършване на атентатите по време на Бостънския маратон.

За Вашингтон е изключително важно да разбере как братята са се радикализирали, за да предотврати други подобни нападения. Важно е и за Москва, която отдавна се бори с тероризма в южните си райони.

Трагедията обаче може да задълбочи обидите между някогашните врагове от времето на Студената война, които виждат, че усилията за “рестартиране” на отношенията, започнали при управлението на президента Барак Обама и премиера Владимир Путин, буксуват. На моменти имаше проблеми дори в координацията им в борбата с тероризма.

“Случилото се в Бостън със сигурност ще накара двете страни да преразгледат въпроса” за обмена на разузнавателна информация, казва Андрю Къчинс, специалист по Русия от Центъра за стратегически и международни изследвания. “За Русия не е трудно да си представи, че тези двама братя, радикализирали се в Съединените щати, е можело да поискат да се върнат в Русия, за да извършат атентат”, казва той.

Много до голяма степен зависи от това как американското и руското правителство ще използват емоциите от Бостън седмица след едно от най-големите терористични нападения на американска територия след 11 септември 2001 г.

Американската общественост иска бързи отговори. Виден руски представител вече каза, че двойният атентат за американски проблем. Но дори американските и руските власти да не открият връзка между атентата и чеченски екстремистки групировки, някои се опасяват, че Кремъл, въпреки всичко, ще използва случилото се като оправдание за по-сериозни репресии срещу преобладаващо мюсюлманския район - особено, когато се готви да посрещне спортисти от цял свят на Зимните олимпийски игри през 2014 г.

“И двете страни искат да подобрят отношенията си”, казва Аня Шмеман от Съвета по международни отношения. “Остава да видим дали взривовете в Бостън ще дадат шанс за подобряване на американско-руско сътрудничество или ще предизвикат агресивна руска реакция в Северен Кавказ, което може да е обезпокоително за САЩ”, допълва тя.

Следователите в САЩ се опитват да разберат как 26-годишният Тамерлан Царнаев и 19-годишният му брат Джохар са се превърнали от хора, търсещи убежище, в привидно асимилирани американски граждани, а после и в предполагаеми атентатори.

Тамерлан беше убит миналата седмица при отчаян опит за бягство, след като експлозиите отнеха живота на трима и раниха над 180 души. Джохар е в тежко състояние с рана на врата и е обвинен в престъпления, които могат да му донесат смъртна присъда.

Досега няма окончателен отговор на въпроса каква е била мотивацията на Царнаеви, но САЩ твърдят, че работят по този въпрос в тясно сътрудничество с Русия.

Обама и Путин разговаряха миналата седмица по телефона и американският лидер изрази задоволство от “тясното сътрудничество, което САЩ са получили от Русия в областта на борбата с тероризма след бостънските атентати”, съобщи в комюнике Белият дом.

Очакваше се темата да е от водещите на днешната среща на държавния секретар на САЩ Джон Кери (роден в Бостън) с руския му колега Сергей Лавров в Брюксел.

Съветникът на Обама по националната сигурност Том Донилън също беше съвсем наскоро в Москва за разговори по двустранни проблеми.

По отношение на Сирия Русия поддържа режима на президента Башар Асад, докато Вашингтон подкрепя бунтовниците, които се опитват да го свалят. Страните имат ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване