04/28/13 12:45
(http://www.klassa.bg/)

Стискането на пръстите в юмрук може да подобри паметта

Паметта ни може да се подобри дори с такова просто упражнение, като стискането на пръстите в юмрук, показа изследване, цитирано от Би Би Си. Стискането на дясната ръка в прдължение на 90 секунди подобрява формирането на паметта, а същото упражнение с лявата ръка подобрява извикването на спомени, казват американски психолози. При направения от тях експеримент 50 възрастни се представили по-добре при запаметяването на думи от един дълъг списък, докато извършвали упражнението с дясната ръка и после с лявата, докато си припомняли думите. Изследователите смятат, че стискането на ръката в юмрук активира специфични области в мозъка, които са свързани с процеса на запаметяването.
Според шефа на екипа Рут Пропър от щатския университет „Монклеър“ в Ню Джърси изследването показва, че простички движения на тялото могат да подобрят паметта чрез временна промяна на начина, по който мозъкът функционира. Предишни изследвания показаха, че стискането на дясната ръка в юмрук активизира лявото мозъчно полукълбо, а стискането на лявата ръка – дясното. Бъдещи изследвания ще покажат дали стискането на пръстите в юмрук може да подобри други мисловни процеси, например запаметяването на картини и посетени места.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване