04/28/13 09:04
(http://www.klassa.bg/)

Учени са на прага да открият лек срещу ХИВ

Датски учени очакват резултатите от изследвания, които могат да покажат, че „откриването на масово достъпен лек за ХИВ е възможно”. Те провеждат клинични тестове на „иновативна стратегия”, в рамките на която вирусът на ХИВ се отстранява от човешката ДНК и се унищожава перманентно от имунната система. Това може да е драматична стъпка за откриването на лекарство срещу вируса, който предизвиква СПИН. Учените в момента провеждат изпитания с лекуващи се хора с надеждата да докажат, че препаратът е ефективен. Той вече показа положителни резултати при лабораторни тестове, пише „Сънди Телеграф”.
В рамките на лечението ХИВ-вирусът се изхвърля от „резервоарите”, които той формира в ДНК-клетките, след което той остава на повърхността на клетките. Оттам естествената имунна система може да убие вируса, като се подпомогне с ваксина.
Тестовете ин витро (с използването на човешки клетки в лабораторни условия) на новото лечение се оказаха толкова успешни, че Датският съвет за научни изследвания предостави на екипа от учени 12 милиона датски крони, за да продължат изследванията си с клинични тестове с хора. Тези тестове вече са в ход и според д-р Сьогаард първите резултати са „обещаващи”.
















„Сънди Телеграф”


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване