04/29/13 06:01
(http://e-vestnik.bg/)

Връзките на Иран с Ал Каида - непостоянни, неясни и се влошават

Ройтерс

Лидерът на Ал Каида Айман аз Зауахири отправи към поддръжници по-рано този месец аудио послание, което съдържаше остри думи към Иран. Той каза, че с подкрепата си за сирийския президент Башар ал Асад срещу верни на Ал Каида бойци Иран разкрива истинското си лице.

Показателно за странните отношения между Техеран и Ал Каида обаче е това, че същия месец канадската полиция обвини “елементи на Ал Каида в Иран” в подкрепа на заговор за дерайлиране на пътнически влак.

Шиитски Иран и сунитската въоръжена групировка Ал Каида са естествени врагове, стоящи от двете страни на голямата разделителна линия в мюсюлманския свят.

Въпреки това ветерани от разузнаването казват, че в преследването на своите цели Иран в миналото се е възползвал от нуждата на бойци на Ал Каида от убежище или позволение за преминаване през негова територия. Това са неясни и непостоянни отношения, които според някои хора от разузнавателната общност се влошават през последните години.

“Даже не бих ги нарекъл брак по сметка. Те са връзка по сметка”, каза Ричард Барет, ръководил отдела за борба с тероризма на британската разузнавателна служба МИ-6, а по-късно оглавил наблюдателския екип на Съвета за сигурност на ООН, отговарящ за черните списъци със санкции на световната организация срещу Ал Каида и талибаните.

“Това не е стратегически съюз. Присъствието на Ал Каида може да устройва иранците, защото им позволява да я държат под око, то им дава лостове за влияние под формата на хора, които са почти като заложници”, добави той.

“Има доста пътувания между Ирак и Пакистан и не мога да си представя иранците да не са запознати с това”, каза той. Но е малко вероятно Иран да поеме риска активно да си сътрудничи с Ал Каида срещу Северна Америка: “Не мисля, че на иранците би им харесало, ако се окаже, че на тяхна територия Ал Каида е замисляла заговор.”

Канадската полиция заяви, че няма признаци заговорът да е бил спонсориран от иранската държава. Говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст каза, че възгледите на Ал Каида по никакъв начин не съвпадат с тези на Техеран.

Засега остават неясни много от подробностите за предполагаемия заговор. Американски правителствен източник обаче спомена за мрежа от посредници на Ал Каида, установени в иранския град Захедан близо до границите с Пакистан и Афганистан.

Източникът каза, че те служели като хора за свръзка, пътнически агенти и финансови посредници на хора и клетки на Ал Каида, действащи в Пакистан и движещи се в района.

Друг западен източник предположи, че с влошаването на отношенията между Иран и Ал Каида по повод гражданската война в Сирия Техеран напоследък предприема действия за спиране на придвижването на бойци, идващи от пакистанската федерално управлявана племенна област, за да се присъединят към ислямистките бойци, биещи се за свалянето на Асад.

“Въпреки че отношенията между Иран и Ал Каида винаги са били обтегнати, положението се влоши след 2011 г., когато те застанаха на противоположни страни в сирийската гражданска война”, каза изследователят от Кралския институт на обединените въоръжени сили в Лондон Шашанк Джоши.

“Най-силната бунтовническа група в Сирия е съюзник на Ал Каида и двете остро критикуват иранската подкрепа за режима на Асад”, заяви той.

Не е ясно дали планирането на предполагаемия канадски заговор, който според канадската полиция е бил подготвян от известно време, е било извършено, преди войната в Сирия да изостри напрежението между Техеран и Ал Каида.

“Има отслабване на връзките”, каза Барет и отбеляза, че ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване