04/29/13 08:27
(http://www.klassa.bg/)

Не защитаваме достатъчно компютъра си

Според последни изследвания направени от компанията Microsoft под името Security Intelligence Report, почти всеки четвърти компютър по света не е защитен от вируси и зловребен код.  

Ако се вярва на събраните от компанията статистически данни, то при компютрите с неинсталирани антивирусни приложения рискът от атака на зловредни проиграми е с 5,5 пъти по голям отколкото при тези, разполагащи с антивирусна програма.

Също така от Microsoft твърдят, че все по голяма популярност набират зловредни програми, които проникват през текстови документи като PDF или Word.

Само за последното тримесечие от компанията са открили и премахнали над 3 милиона подобни документи от компютрите на потребители.

Причините за ниската защита на машините са много.

Част от потребителите инсталират антивирусен софтуер, но след изтичането на пробния период на програмата не закупуват пълната й версия.  

По този начин не използват пълният й потенциял. Така програмата не се обновява с последните база данни за зловреден код и започва да прави пропуски в редица проверки на данните постъпващи в компютъра на потребителя.

Повечето от тези потребители в голяма част от случаите и даже не осъзнават, че компютърът им реално е незащитен и не придават значение на възможните последствия.

Отделно има и лъжливи антивирусни приложения, които за по-неопитни са трудно различими от реални такива като на външен вид не се различават особенно, но се явяват реален източник на зловреден код.

Една такава програма е например Onescan, която за миналата година е била изтрита от три милиона компютъра.




































iNews.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване