05/01/13 14:50
(http://www.hsnovini.com/)

Два магазина в Хасково с акт за продажба на продукти без маркировка

Снимка: архив

Два акта са издали инспекторите на Областна дирекция по безопасност на храните на магазини в Хасково. Причината за санкцията е, че в единия обект се продават хранителни продукти без маркировка, а в другия – без етикети на български език. Собствениците на двата магазина ще платят глоба в от 250 до 1 000 лева, заради не регламентираната продажба на хранителните стоки.

Продължават проверките на инспекторите от Агенцията по безопасност на храните във връзка с предстоящите празници Великден и Гергьовден. Най-честите нарушения са свързани с неправилно съхранение на наличните в обекта хранителни продукти – неспазване на температурния режим, указан от производителя, съхранение и предлагане на продукти без документи за произход, както и наличие на храни с изтекъл срок на годност, информираха от агенцията.

Проверки заради получен сигнал за нарушения при търговия на пресни яйца с произход Полша, извършва Агенцията по безопасност на храните в цялата страна.  Към момента 21 390 яйца са възбранени за продажба на пазара, информират от пресцентъра на агенцията. Констатирано е нарушение относно етикетирането на яйцата, като на етикета е пропусната информация за пакетиращия център, което е изискване. Яйцата са безопасни за консумация, но заради пропуска в етикетирането, всички налични количества в цялата страна се възбраняват.

Във връзка с предстоящите празници агенцията препоръчва на потребителите да пазаруват от регламентирани производители и търговци. Закупуването на храни от обекти, нерегистрирани по реда на Закона за храните, е риск за тяхното здраве. Преди да закупят какъвто и да е хранителен продукт, потребителите задължително трябва да огледат външния му вид. При закупуване на опаковани храни да проверяват внимателно дали е запазена целостта на опаковката на продукта. При продажба на непакетирани храни, на мястото на предлагането им на допълнителен етикет трябва да бъдат обявени наименованието на продукта и името на производителя. Всяка опакована храна, предназначена за краен потребител, трябва да има етикет, съветват инспекторите.

Репортаж гледайте в новините на телевизия “Рекординг”.

Хасково Новини

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване