05/13/13 13:02
(http://www.klassa.bg/)

В Дом Витгенщайн ще честват тържествено 24 май

С празнична програма ще отбележи 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Българският културен институт Дом „Витгенщайн” във Виена. Тържествата по случай празника включват изложби, концерти, премиери на книги, а тяхната кулминация ще бъдат наградите на Министерството на културата на Република България и на Наградата за най-добър студент по българистика във Виенския университет, които ще връчи Н.Пр. г-жа Елена Шекерлетова - посланик на страната ни в Република Австрия, съобщиха от българския културен институт във Виена.
Ценителите на изобразителното изкуство ще имат възможността да видят непоказваната досега колекция на Христо Дереков, която включва творби български художници като Златю Бояджиев, Чудомир, Васил Иванов, Дарена Георгиева, Кирил Танев и др. Уникалната експозиция ще бъде открита на 21 май (вторник) от 19.00 ч. в галерия „Приземен етаж” на „Дом Витгенщайн” и ще продължи до 31 май. От Българския културен институт в австрийската столица съобщават, че тържествената програма за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, чийто съорганизатор е посолството на България в Австрия, ще протече в следния ред:
- на 24 май (петък) „Дом Витгенщайн” ще бъде отворен от 09.00 ч. до 18.00 ч. за поднасяне на цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий, намиращ се в двора на института;
- в 19.00 ч., в театралната зала, приветствие към нашите сънародници и дейци на културата, науката и образованието, които живеят в Австрия, ще произнесе посланик Елена Шекерлетова, след което ще бъдат връчвани отличията на Министерстото на културата и наградата за най-добър студент по българистика във Виенския университет;
- празничният фолклорен концерт на ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”, Плевен ще започне в 19.30 ч.

Честванията на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост ще продължат и в събота, 25 май, когато от 15.00 ч. в театралната зала на „Дом Витгенщайн” ще бъде представена музакално-артистичната програма „Нашите ученици са нашата гордост” на Българо-австрийското училище за занимания в свободното време Св. св. Кирил и Методий” - Виена, което е организатор на събитието.

Своеобразен финал на месеца на българската култура ще постави авторският моноспекаткъл на Димитър Живков „Живак” - постановка Димитър Стефанов, който ще се играе на 28 май (вторник) от 19.00 ч. в театралната зала на БКИ.

„Три разказа, проследяващи различни уникални човешки съдби, изиграни с патос и майсторство. Една борба с отраженията на живота ни, които се превръщат в самия живот, за съжаление. Един спектакъл за това как споменът за корените и за истинските ни чувства може да ни възроди”, казват за постановката нейните създатели.
Димитър Живков е роден на 19 ноември 1984 г. във Враца. Завършил е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Работил е в театрите в Сливен и Стара Загора, а от лятото на 2009 г. е актьор от трупата на Сатиричния театър. Снима се в киното, телевизията, дублира филми. Димитър Живков е номиниран за наградата на Аскеер 2013 в категорията „Изгряваща звезда”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване