05/13/13 02:09
(http://e-vestnik.bg/)

ГЕРБ печели, но всъщност губи и залязва. Дали нови избори ще спрат кризата?

Предсрочните избори не решиха политическата криза и се очертават нови избори наесен. Снимка: Impact Press Group

Няма еуфория от победата на ГЕРБ из интернет. Симпатизантите на победителите са хрисими, умерени. А на предишните избори направо заплашваха, заканваха се, ако някой дръзне да каже нещо за Бойко Борисов. Имаше и възгласи “давай Бойко”, “мачкай ги Бойко”. Сега не щат да мачкат ли, що ли?

Това, което се случи, се измерва в цифри. ГЕРБ – 96-97 депутата, БСП – 83-84 депутата, ДПС – 35-39 депутата, “Атака” - 22-25 депутата. ГЕРБ не може да състави правителство, дори в коалиция с “Атака” е проблематично (общо могат да имат крехко мнозинство от 121 депутата максимално). Същевременно БСП и ДПС имат шанс да съберат 121 депутата, това ще стане ясно от окончателните данни (виж тук резултатите от ЦИК).

Затова на пресконференциите в НДК в нощта след изборите, Станишев и Местан се държаха като победители. Веднага поставиха въпроса за програмно правителство и привличане в него на извънпарламентарни партии, на представители на гражданското общество.

Волен Сидеров показа остро негативно отношение към ГЕРБ и се отнесе по-умерено и конструктивно към възможността да преговаря с БСП. Но само с негови условия. Той не спря да говори против чуждите монополи, които трябвало да бъдат изгонени от България. Страната била в колониално робство. От приказките му се вижда, че

по-скоро няма да стане правителство

или то ще струва на страната излизане от Европейския съюз.

ГЕРБ се скри и не даде пресконференция. Щели да мълчат, докато излязат официални резултати.

“Простите си избраха простия. Ликувайте роби!” - с такова заглавие обобщи резултатите от изборите пловдивски сайт (plovdivchanin.com). Каквито и да са те, обаче, дори ГЕРБ да получи сборно с Атака 121 депутати (което е максимумът при резултатите от гласуването), стабилно правителство няма да се получи.
Ситуацията изглежда патова и вещае нови избори наесен.

Волен Сидеров гласува на предсрочните избори, на които стана четвърта политическа сила. Снимка: Impact Press Group

Същевременно България потъва освен в икономическа и политическо криза, също и в криза на институциите и държавността. Президентът и служебното правителство никак не се представиха блестящо с организацията на изборите. Избирателят може с умиление да си спомня предишни години, когато в полунощ вече имаше междинни резултати от Централната избирателна комисия. Сега няма такова нещо – такива дават само социологически агенции, които броят извадки. А ЦИК се обяснява колко било сложно, репортажи показват влачене на чували с бюлетини и среднощни бдения. Резултати даде и австрийската фирма, на която платиха няколко партии да направи паралелно преброяване.

Избирателната активност е около 53% - доста ниска

Негласувалите могат да се порадват на резултатите, които постигнаха с тяхното неучастие. В парламента влязоха само 4 партии с твърд електорат, а близо 20% от гласовете отидоха за малки партии, които останаха извън парламента. Т. нар. десни партии отпаднаха. За пръв път от 1990 г. насам СДС и всички негови производни или фракции останаха вън от парламента.

При по-висока избирателна активност имаха шанс ДБГ на Кунева и ДСБ на Костов. Коалицията на НДСВ с партията на Касим Дал също взе към 2%. Очевидно десните у нас са слаби и неорганизирани, разделени на враждуващи неотстъпчиви и взаимно обвиняващи се групи. Социолозите дават данни, че най-голям процент от гласовете на Синята коалиция на миналите избори, сега са отишли за ГЕРБ. Е, щом т. нар. десни си харесват ГЕРБ, вместо партията на Костов, СДС или Кунева, значи това е дясното. За следващите избори (които могат да бъдат още през септември), същите партии едва ли ще ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване