Сондата LADEE се готви за лазерно шоу

Сондата LADEE на НАСА, предназначена за изучаване на разредената лунна атмосфера, влезе на кръгова орбита на 235 км височина над повърхността на Луната.

Така тя започна подготовка за фазата на научните изследвания, както и към технологичния експеримент по лазерна връзка със Земята, съобщава сайтът Spaceflight101.

Официална информация за хода на мисията няма, тъй като сайтът на НАСА все още не работи поради бюджетната криза в САЩ.

Сондата се отправи към Луната в началото на септември, около три седмици тя остана на високоелиптична околоземна орбита, а на 6 октомври влезе на окололунна елиптична орбита с максимална височина 750 километра.

След това апаратът постепенно ще се снижи до орбита 250 километра, на която ще започне подготовката за научната фаза на мисията.

Поради въздействието на гравитацията на Слънцето и Земята сондата се е спуснала леко по-надолу и се е озовала на 235 км височина. Това няма да попречи на работата на мисията и на всички системи, но при необходимост двигателите ще бъдат пуснати и сондата ще бъде вдигната до височина 250 км.

Подготвителната фаза на работа на LADEE ще продължи 30 дни. За това време ще бъдат проведени проверки на всички системи и уреди, а също ще бъде проведен един от главните експерименти на мисията – изпитания на системите за лазерна връзка Луна–Земя. Авторите на експеримента твърдяха, че скоростта на предаване на данните на борда на апарата ще бъде до 20 мегабита в секунда, а на Земята – 622 мегабита.

След подготвителната фаза започва снижаването на сондата на работна орбита с височина 50 километра, където апаратът ще проведе основната част от изследователската работа.

Проектът LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) на стойност 280 млн. долара е предназначен за изследване на изключително разредената лунна атмосфера (екзосфера) и праховите частици на нейната повърхност. Събраните данни ще помогнат на учените да съдят за екзосферата на Меркурий и други тела в Слънчевата система, припомня РИА Новости.
















РИА Новости



ООН с мрачна прогноза за световната икономика

Ръстът на световното производство за 2012 година е 2.2%

1500 лв. глоба за "мръсен комунист" отнесе лидер на "Атака"

Кюстендилският окръжен съд наказа с 1500 лв. глоба 29-годишния лидер на "Атака" в общината Владислав Лехчански заради израза "мръсен комунист", който е приет като обида.

15 октомври в историята

През 1014 г. - след смъртта на Самуил, за цар на България е коронован синът му Гаврил Радомир. През 1204 г. - кардинал Лъв, пратеник на папа Инокентий III, пристига в Търново, за да миропомаже архиепископ Василий за примас на българската църква и да провъзгласи Калоян за крал от името на папата. През 1570 г. - е основан град Пхенян - днешната столица на Северна Корея. През 1581 г. - в Париж в Кралския дворец е представено първото публично балетно представление. През 1582 г. - папа Григорий XIII въвежда Григорианския календар, след като в Италия, Полша, Португалия и Испания 4 октомври от тази година е последван веднага от 15 октомври. През 1880 г. - завършва строителството на Кьолнската катедрала, продължило 632 години. През 1961 г. - в Лондон е учредена международната организация „Амнести Интернешънъл". През 1985 г. - Михаил Горбачов представя на пленум на ЦК на КПСС своите идеи за Перестройката. През 1990 г. - Михаил Горбачов е удостоен с Нобелова награда за мир. През 2003 г. - Китай изстрелва в космоса първия си пилотиран космически кораб.

България и Хърватия задълбочават диалога в бизнеса

Представители на български и хърватски фирми ще се срещнат в рамките на двустранен форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата. Очаква се на него да присъстват президентът Росен Плевнелиев и хърватският му колега Иво Йосипович, който е на официална визита у нас. Вчера в рамките на срещата си на четири очи двамата държавни глави обсъдиха възможностите за засилване на двустранните икономически връзки, като се обединиха в позициите, че стокообмен за около 110 млн. евро годишно е много под потенциала за двете държави.По-късно през...

Салмонела плъзна в бежанския лагер във Враждебна

Дете от бежанския лагер във Враждебна е болно от салмонела, има подозрения за още няколко случая, съобщи bTV.

От здравното министерство твърдят, че 25% от сирийските бежанци са с хронични заболявания. До момента за тях болниците са похарчили над 120 000 лева, които се очаква да бъдат покрити от здравната каса.

Хората във Враждебна чистят по график коридорите и тоалетните. Не разполагали с почистващи препарати, но получили набързо белина след репортаж за мизерията и предупреждения за зарази, въшки и глисти.

В лагера във Военна рампа също има болни, но от здравното министерство обещали да решат проблема веднага. Лекари призоваха Столичната община да премести част от хората, за да не са така натъпкани.

От Държавната агенция за бежанците отказват коментар за проблемите в общежитията. Остава неясно какво се прави за бежанците и къде отиват обявените 1084 лв., които държавата твърди, че харчи за тях всеки месец.













bTV


Св. преподобни Евтимий Нови. Св. преподобномъченик Лукиян Антиохийски

Житие на преподобния Евтимий Нови Преподобният Евтимий, в света наричан Никита, бил роден през 824 година в селището Опсо, близо до град Анкира в Галатия. Родителите му, Епифаний и Анна, били богати, но много благочестиви, така че служели за жив пример не само на съгражданите си, но и на всички жители на съседните страни. Те били състрадателни, кротки, страннолюбиви и милостиви към бедните и изобщо се отличавали с всички християнски добродетели. Затова от самото си раждане Никита се преизпълнил с благодатта на Светия Дух и още от най-ранните си години бил кротък, честен, послушен и покорен на родителите си. Той странял от обичайните игри и обичал често да посещава църковното богослужение. Когато бил на седем години, баща му починал. На грижите на майка му освен него останали още две дъщери - Мария и Епифания. Скоро Никита, който бил твърде разумен за възрастта си, станал ревностен помощник на майка си във всички нейни грижи за дома и семейството. Подчинявайки се на постановленията за военна служба, майката на Никита трябвало да го запише във воинските списъци. Но дори когато служел във войската, Никита бил във всяко отношение опора на майка си - син, помощник и защитник във всички домашни и семейни грижи. Престарялата жена желаела да облекчи задълженията си по дома и побързала да му избере достойна невеста. По Божия промисъл скоро тя намерила разумна и скромна девица, на име Ефросиния, дъщеря на богати и славни родители, и Никита се съчетал в брак с нея

Очаква ни типично есенно време - дъждовно и хладно

През днешния ден над страната ще преобладава облачно време. В равнините и низините се очакват мъгли. Подобрение на видимостта се очаква в следобедните часове, главно в Югоизточна България.

През деня на места в Западна и Централна България ще превали дъжд. Минималните температури ще бъдат между 10° и 15°, а максималните от 17° до 22°, съобщава БНР.

Над планините ще преобладава облачно време и на места в масивите от Западна и Централна България ще превали дъжд. Ще духа умерен и временно силен западен вятър.

По Черноморието ще преобладава облачно и мъгливо време. Временно подобрение на видимостта ще настъпва в следобедните часове.














БНР


В Иран взривиха граната по време на екзекуция

Роднините на осъден на смърт иранец взривиха граната по време на екзекуцията му чрез обесване, предава АП.

САЩ и Канада изстреля на върха "Гравитация"

Филмът пак оглави бокс офиса в Северна Америка

    


Чешмите на Сатовча - в Гинес

Сатовча е решила да кандидатства за Книгата на Гинес с местен рекорд - построените над 720 чешми в 14-те населени места в родопската община.
Чешмите вече са заснети, описани и подредени в 14 албума. Те ще бъдат изпратени в централата на Гинес в Лондон. Но за кандидатстване за рекорда трябва да се плати такса от 4500 паунда. 
Сатовча е решила да кандидатства за Книгата на Гинес с местен рекорд - построените над 720 чешми в 14-те населени места в родопската община. Чешмите вече са заснети, описани и подредени в 14 албума. Те ще бъдат изпратени в централата на Гинес в Лондон. Но за кандидатстване за рекорда трябва да се плати такса от 4500 паунда.

Тревога заради тропическата буря "Октав" в Мексико

В северозападната част на Мексико, на територията на седем административни области, е обявена тревога във връзка с опасността от приближаващата тропическа буря "Октав".

Тя се придвижва, съпроводен от поройни дъждове и силни пориви на вятъра. В този момент епицентъра на циклона се намира на около 135 км. югозападно от град Кабо Сан Ласаро, южна Долна Калифорния/. В момента на територията на целия щат валят поройни дъждове. Във връзка с опасността от стихийно бедствие в някои райони временно са отменени учебните занятия в училищата.

Екипи на Гражданска защита са приведени в повишена готовност за реакция при спешна необходимост от оказване на помощ на пострадали при наводнения. Малко по-рано бе съобщено, че в района е изчезнал малък самолет с 14 души на борда. Предполага се, че е възможно да е катастрофирал поради лошото време.























ИТАР-ТАСС

Телевизионно утро - 15 октомври

БНТ, "Денят започва": След разследването на БНТ за условията в бежанските центрове какво и как може да се промени? - председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев. Защо професионалното обучение ще се превърне в приоритет? - министър Анелия Клисарова. В навечерието на втората годишнина на БНТ2 БНТ1 гостува на колегите. Димо от група ПИФ - гостува на БНТ. Диалогът между учители и ученици днес - пиесата „Без контрол" и българското училище.   bTV, "Тази сутрин": Защо кражбата на парно не може да е престъпление? Какво печелим и какво губим когато си запечатаме радиаторите? Ще работят ли по-добре чиновниците, ако част от тях бъдат съкратени? Ще отпадне ли ранното пенсиониране? В студиото социалният министър Хасан Адемов За какво се разбраха и за какво не синдикалните лидери Константин Тренчев и Пламен Димитров и премиерът Орешарски? Едно пловдивско село, откъснато от света! На живо: Как в Сърнегор живеят без лекар, без автобус и без поща? След 9: Към политиката с друго око: Светослав Иванов за своето авторско предаване „120 минути"   Нова ТВ, "Здравей, България": Възможно ли е да не плащаш ипотека и да не ти вземат апартамента? И още - какви права ще имаме пред монополите? Депутатът Йордан Цонев

ООН: Мрачна оценка за световната икономика

Световната икономика все още е в безпорядък, пет години след финансовата криза, посочва в свой доклад УНКТАД

Анелия Клисарова: Делегираните бюджети на училищата ще бъдат оптимизирани

Децата на бежанци ще учат в български училища, заяви образователният министър

    


До 22 градуса днес, облачно и с мъгли

Днес над страната ще бъде предимно облачно, а в равнините и низините ще има мъгла. Подобрение на видимостта се очаква в следобедните часове. На места в Западна и Централна България ще превали дъжд.
Максималните температури ще бъдат между 17° и 22°. В София - около 19°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и Днес над страната ще бъде предимно облачно, а в равнините и низините ще има мъгла. Подобрение на видимостта се очаква в следобедните часове. На места в Западна и Централна България ще превали дъжд. Максималните температури ще бъдат между 17° и 22°. В София - около 19°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и

Земетресение с магнитуд 7,2 на Филипините

Най-малко 10 души загинаха при земетресение с магнитуд 7,2 на Филипините, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите. 

Епицентърът на труса е на около 5 км източно от Балилихан и на 60 км от втория по големина град на Филипинския архипелаг - Себу, а огнището на труса е на дълбочина от 35 км. 

Той бе последван от не по-малко от 9 затихващи трусове с магнитуд от 2 до 5,1 по Рихтер. 

Филипинските сеизмолози предполагат, че последващите трусове могат да продължат.

Броят на ранените засега се колебае между 8 и 20, в зависимост от информацията от различните източници. 

Повечето от тях са жители на Себу. По време на земетресението те са били на рибния пазар в града. 

Себу, разположен на едноименния курортен остров, се намира на 350 км от столицата Манила.

В редица градове и райони на островите Себу и Бохол, в резултат на земетресението, има проблеми с електричеството. 

Учебните занятие в десетки училища са били отменени заради опасността от последващи трусове и нареждането на властите да бъде проверена надеждността на сградите. 

Десетки сгради са се срутили или са понесли щети. Рухнала е и каменна църква от XVII в. 

Земетресението било усетено в цялата централна част на архипелага. Паникьосани хора в района излязоха на открито. 

Тихоокеанският център за предупреждение за цунами, базиран в Хавайските острови, не е издал предупреждение.

  БТА

Пътна обстановка в страната - 15 октомври

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ: - АМ „Тракия”: Област Пазарджик: От км 84+800 ляво до км 85+000 ляво, посока София – ремонтни дейности. Затваря се интензивна и аварийна лента на движение. Движението се пренасочва в изпреварващата лента на движение; на км 97+590 ляво, посока Пловдив – ремонтни дейности.

Вестниците пишат...

София /КРОСС/ Преглед на основните теми в печата на Информационна агенция „КРОСС" Водещи заглавия в печата в. Труд - 60% таван на лихвата по бързите кредитив. 24 часа - Шифърфон не може да се подслушвав. Стандарт - Два дни в клас, три на работав. Новинар - Край на скуката в новата част на „Тракия"в. Дума - Росен Желязков обвиняем за скандала с бюлетинитев. Сега - Мизерните центрове за бежанци в София се оказаха прясно ремонтиранив. Телеграф - Учениците само по 2 дни в класв. Монитор - Плевнелиев на прокурор за рушвет и пране на парив. Земя - Плевнелиев, кажи си!в. Всеки ден - Плевнелиев прал парив. България днес - Васко Кеца без пенсияв. Капитал - Колко да е дефицитътв. Преса - Ваксина срещу алцхаймер с наше участие Водещи заглавия на вътрешните страници Обвиниха бившия главен секретар на МС за бюлетините в Костинброд - в. 24 Часа - стр. 2, 3Бареков дава Плевнелиев на прокурор за рушвети - в. 24 Часа - стр. 4wГЕРБ готви вот и за здравеопазването в. Труд - стр. 2Бареков даде Плевнелиев на прокурор, той ще го съди в. Труд - стр. 2Световна среща на българските медии започна в София - в. Земя - стр. 2Плевнелиев платил 700 000 евро в брой за къща на Халкидики - в. Земя - стр. 3Таван на лихвите по бързи кредити - в. Репортер - стр. 2Без данък за граждански договор в края на годината - в. Репортер - стр. 3 Водещи интервюта Инж. Валентин Йовев: При кадастралните карти на хартиен носител опасността от измами е голяма - в. Новинар - стр

Облачно, но топло днес - до 22 градуса

Днес над страната ще бъде предимно облачно, а в равнините и низините ще има мъгла. Подобрение на видимостта се очаква в следобедните часове. На места в Западна и Централна България ще превали дъжд.
Максималните температури ще бъдат между 17° и 22°. В София - около 19°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и Днес над страната ще бъде предимно облачно, а в равнините и низините ще има мъгла. Подобрение на видимостта се очаква в следобедните часове. На места в Западна и Централна България ще превали дъжд. Максималните температури ще бъдат между 17° и 22°. В София - около 19°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и

Китай: Уволниха чиновник, сниман как го носят на гръб

Китайски чиновник бе уволнен, след като селянин го носил на гръб, за да не си повреди луксозните обувки, предаде Франс прес, като се позова на местни медии. 

Директорът на районна служба за строителен надзор в град Юяо, в източната провинция Чжъцзян, посетил пострадал от наводнения район. 

Той бил пренесен на отиване и на връщане на гръб от местен жител през наводнено място. 

Въпросният чиновник на име Ван искал да си събуе обувките, и да мине през наводнението бос, но селянинът го качил на гърба си - на отиване към къщата и на втъщане. 

Ван обаче имал лошия късмет да бъде фотографиран. 

Снимката била публикувана в социалната мрежа "Уейбо", китайската съответка на "Туитър", и получила широк обществен отзвук. 

10 души загинаха в началото на месеца в Китай при преминаването на тайфуна Фитоу над източната част на страната, като провинция Чжъцзян пострада особено тежко.

БТА    

Жилищният пазар в Ирландия - двигател за възстановяването на строителството

Секторът се е върнал към растеж през септември за първи път след 2007 г.

    


Без Деси Стоянова по Би Ти Ви тази седмица, за първи път си взе отпуск

Деси Стоянова - водеща на Деси Стоянова - водеща на "Преди обед", за първи път отсъства от ефир. Тя си е взела отпуск, а причината е лично пътуване с 4-годишните близнаци Красимир и Стефан и съпруга Велислав Русев, който също е журналист. Семейството е на ваканция извън България до края на седмицата. През това време предаването водят Александър Кадиев

"Васил Велчев спечели в Милано със стол Желание"

Водеща публикация на вестник "100 вести" е със заглавие "Васил Велчев спечели в Милано със стол Желание". Габровецът Васил Велчев спечели бронзов медал в престижния международен конкурс за дизайн - A Design Award and Competition в Комо, Италия – на 50 км от Милано. Това е конкурс за продуктов, интериорен, графичен и изобщо дизайн във всичките му аспекти. Разделен е на 80 категории, като по данни на организаторите участващите проекти са били около 5000. Известният неврохирург д-р Людмил Гецов още не е решил дали ще работи в Габрово, научи от сам...

Петима въоръжени с калашници обраха офис в София

Петима въоръжени с автомати „Калашников" са нахлули около 20.30 ч. тази вечер в централния офис на голяма фирма в един от столичните квартали.

Били са облечени с униформи с надпис ГДБОП, а на лицата си имали маски.

Служителите на офиса са били заплашени с оръжие и накарани да залегнат на пода.

Маскираните са взели каса, чието състояние към момента не е известно. На този етап от СДВР се въздържат от коментари и повече подробности.

Според "Дарик" офисът е на спедиторската фирма „Спиди” в кв. „Горубляне”. По информация на Дарик петимата носели също и бухалки и са обрали съдържанието на четири каси.

  Нова телевизия    

Пеевски сред авторите на закон за прозрачността на медиите

Законопроектът ще засяга и проблемите за монополите

    


България е с най-мръсния въздух в Европа

Ако посещавате България, задръжте дъха си. Въздухът в малката черноморска страна е най-наситен с главните замърсяващи частици в сравнение с която да е друга страна в Европа. Това сочи ново проучване на Европейската агенция по околната среда, пише в. „Ню Йорк таймс”. Въздухът в България е с най-високата концентрация на двете основни разновидности на частици - малки въздушни капчици или частици газ, които идват от комините, ауспусите на колите или от други източници. Те могат да доведат до здравословни проблеми – от астма до рак. България също така има най-високата концентрация на въглероден оксид и серен диоксид във въздуха. Замърсяването в българската столица София е очевидно за всеки, който е бил там. „Когато облечеш изпрана бяла тениска и се разходиш за няколко ...

Ранният секс води до нещастие в личния живот

Имате проблеми в личните отношения? Една от причините може да е ранното започване на полов живот. Най-добрата възраст за раздяла с девствеността е 20 години, сочи проучване на американски учени на над 1500 души. Тези, които дълго пазели целомъдрието си, в последствие се оказали по-щастливи, в сравнение с останалите, които още на 14-15 са се впуснали в секса. Наблюденията на учените показват още, че здравото семейство и удовлетворението от секса в повечето случаи са следствие от късно начало на половата активност. Ранният секс е гаранция за това, че човек няма да е щастлив в личния си живот и едва ли ще успее да създаде семейство. Според психолозите това се дължи на факта, че тези, които не са избързали с първия секс са по-внимателни, не се подават на емоциите и страстта и знаят какво ...

Има хора с минимални пенсии, чийто стаж не стига дори за тях, казва Адемов

10% от БВП на България отиват за пенсии и обезщетения за безработица. Това заяви социалният министър Хасан Адемов. В момента 10% от БВП означават 8,1 млрд. лева. „Ако имаме по-голям БВП, по-голяма заетост, по-малък сив сектор, ще разчитаме и на по-висок процент. Ако няма постъпления, това означава няколко месеца щастливи, а след това...”, каза Адемов в сутрешния блок на bTV. Социалният министър обяви, че няма как всички да са доволни от размера на пенсиите, които получават. Адемов заяви, че в момента има хора, които взимат минимална пенсия, но осигурителният им стаж не покрива дори нея. Същевременно според него таванът на пенсиите, който се одобри сега – 840 лева, което е 35% от максималния осигурителен доход от 2400 лева, е възможно най-справедливото решение в дадената...

Българско участие в разработването на ваксина срещу Алцхаймер

Учени работят върху създаването на ваксина срещу алцхаймер, което ще превърне болестта в лечима, съобщи за „Преса" проф. Бенгд Уинблад от изпълнителния комитет на Европейския консорциум за борба с алцхаймер. Един от най-добрите специалисти в света е в София за годишната среща на организацията, която се проведе в БАН. Над сто нови молекули на лекарства се разработват в момента, като повечето проучвания са все още в първа и втора фаза, уточни проф. Уинблад.„Това означава, че в момента се проверява тяхната токсичност, след това ще бъдат тествани върху животни и тогава ще започнат клиничните проучвания върху болни и здрави хора", посочи домакинът на срещата проф. Лъчезар Трайков от Катедрата по неврология към Медицинския университет в София. Като председател на българския център з...

Преговорите между Обама и Конгреса се отлагат неясно за кога

Преговорите между американския президент Барак Обама и ръководителите на Конгреса на САЩ за намиране на решение на фискалната криза в Щатите бяха отложени, съобщава Стандарт Нюз. Все още обаче не се знае коя е новата дата за тях. Само два дни остават до изтичане на крайния срок за повишаване на тавана на държавния дълг на страната на 17 октомври. Преди дни Световната банка предупреди, че последиците от неразбирателството между демократи и републиканци ще бъдат катастрофални за развиващите се икономики. От Белия дом обясниха отлагането на преговорите с необходимостта от допълнителни консултации между лидерите на Сената. Според американски медии, политиците обсъждат условията за временен бюджет до 15 януари и повишаване на дълга до средата на февруари идната година. Президентът Барак Обама...

Божинов: Вили е поредната кандидатка за слава

Валери се произнесе и засегна Вили, за която по-рано медиите писаха, че има връзка с футболиста. „Поредната кандидатка за пет минути слава“, така започва гневното обръщение на Божинов във Фейсбук

8,1 милиарда лева отиват за пенсии и обезщетения догодина

Няма да се съкращават чиновници механично, обеща Адемов

    


Apple свива производството на 5C

По-евтиният модел на новия iPhone може да се окаже провал

    


ООН даде мрачна оценка за световната икономика

ООН даде мрачна оценка на състоянието на световната икономика. Перспективите пред нея остават много несигурни.

Китай: Уволниха чиновник, сниман как го носят на гръб

Директорът на районна служба за строителен надзор посетил наводнен район, но бил с неподходящи обувки

Статут на бежанец вече се получава за 21 дни

Назначават представители на сирийската общност в лагерите

    


Жертвите на земетресението във Филипините са вече 20

Броят на жертвите на земетресението с магнитуд 7,2, ударило Филипините, е нараснал до 20, съобщиха местните власти.

15 октомври в историята

1014 г. — След смъртта на Самуил за цар на България е коронован синът му Гаврил Радомир. 1204 г. — Кардинал Лъв, пратеник на папа Инокентий III, пристига в Търново, за да миропомаже архиепископ Василий за примас на българската църква и да провъзгласи Калоян за крал от името на папата.

Стопанската камара: Бой по контрабандата, за да е пълна хазната

Божидар Данев, председател на БСК.

Съкращенията в държавната администрация, увеличението на приходната част в Бюджет 2014 и посочения в него като основен приоритет образованието, са част от мерките, които Българската стопанска камара (БСК) одобрява. 

Това става ясно от становище на председателя на камарата Божидар Данев, публикувано във в. “Стандарт”. 

“Първото изключително радостно нещо в проектобюджета за 2014 г. е, че основният приоритет е образованието. Това е чудесна новина, защото не бихме могли без образована нация нито да усвояваме инвестиции, нито да разкриваме качествени и устойчиви работни места. Второто, което за нас от БСК също е положително, е ограничаването на финансирането на държавната администрация. Съкращенията на чиновници категорично ще доведат до икономии. Доколкото разбирам, намерението на правителството е да има съкращения на агенции, след като се направи преглед кой какво е вършил и дали е било ефективно. Тоест внимателна оценка на работата на администрацията. Но засега говорим само за изявление на министър-председателя, което се тиражира в общественото пространство. Ние не сме получили проект или друго потвърждение на думите му. Предвиденото увеличение на приходната част в бюджет 2014 с 1% от БВП в сравнение с 2013 г. е напълно реализуемо, тъй като огромни обеми от ДДС са скрити”, обяснява Данев.

“Огромни са също така обемите на контрабандата и това е добре известно в публичното пространство. За съжаление голяма част от населението ни е в сивия сектор по отношение на здравните вноски и социалните осигуровки. Това изисква много сериозна работа на Националната агенция за приходите, защото тези пера са в нейните пълномощия. Това е ключов момент, ако искаме да има достатъчно средства и за образование, и за социални помощи. Разбира се, могат да се направят различни подобрения и в социалната система. Да се надяваме, че и това ще се случи, защото в момента в социалната система има изключителни разходи, без да има ефективност”, заявява той.

Според шефа на БСК основният риск за изпълнението на бюджета за следващата година е преди всичко развитието на европейската икономика. Ако тя излезе от ситуацията на стагнация и преодолее последствията от икономическата криза, няма да има проблем да бъде изпълнен този проектобюджет, смята Данев.

“Другото условие за изпълнението му е подобряване ефективността на националните служби. Главното, което трябва да се постигне чрез новия проектобюджет, е свързването на финансовите потоци, така че да не се спира усвояването на инвестиционните средства. Тоест публичните инвестиции да бъдат гарантирани.

Защото без тях не може да има разкриване на нови работни места и битка с безработицата, която е основен проблем на нашето общество. Не бива да забравяме, че всеки растеж е прогноза. А заложеният растеж в новия финансов план фактически е основан на прогнозата за възстановяването на Европейския съюз. И на това, че правителството се надява с плащанията към бизнеса да се оживи малко и българският бизнес, който до момента кредитираше бюджета. Най-основното е премахването на неравнопоставеността на бизнеса, защото бизнесът в сивия сектор е неравнопоставен и с него няма конкуренция. Контрабандата е мачкане на българския бизнес. Контрабандата убива българското земеделие, българския производител на месо и хранително-вкусовата ни промишленост, а оттам се натоварва и туристическият ни сектор, защото цялата икономика представлява “скачени съдове”. Трябва да се предприемат драстични мерки спрямо контрабандата, но в нейния широк смисъл, а не само по отношение на акцизните стоки – горива, алкохол и цигари”, смята още шефът на БСК.

Статията "Стопанската камара: Бой по контрабандата, за да е пълна хазната" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Осемте идеи на съдия Румен Ненков

Конституционният съдия Румен Ненков, който бе докладчик по делото “Пеевски”, вчера внесе 8 предложения за промени в работата му. Според него с тях ще се издигне авторитетът на институцията и ще се преодолеят “създадените в общественото съзнание съмнения в обективността и безпристрастността ”. Ето какво предлага той:
Конституционният съдия Румен Ненков, който бе докладчик по делото “Пеевски”, вчера внесе 8 предложения за промени в работата му. Според него с тях ще се издигне авторитетът на институцията и ще се преодолеят “създадените в общественото съзнание съмнения в обективността и безпристрастността ”. Ето какво предлага той:

Дръжте Орешарски! Знаем къде е!

За пореден път кортежът на премиерът Пламен Орешарски бе нападнат. В Омуртаг. В София полицията търси вече кои са нападателите пред Софийската художествена галерия. ПР-ите ли са виновни, че му издават публично програмата, НСО ли не може да се справи, или просто лумпенът си мисли, че така управлява държавата?!

Каузите на бизнеса и силата на Четвъртата власт – темите днес на световния медиен форум

Бизнесът и икономическото развитие на регионите са основните теми във втория ден от 9-та Световна среща на българските медии, която се провежда в Пловдив. Модератор в този панел е адвокат Кирил Вълчев, водещ на обзорно-политическото предаване “Седмицата” на Дарик радио. Компаниите, поканени да се включат в тази дискусия, са предимно от енергийния сектор и произвеждат 7 процента от брутния вътрешен продукт (БВП)  в страната.  В отделен дискусионен панел ще бъдат обсъдени проблемите в българското здравеопазване. В него ще участват представители...

Облачно

Над страната ще преобладава облачно, в равнините и низините и мъгливо време. Подобрение на видимостта се очаква в следобедните часове. През нощта на отделни места в Северозападна България, а през деня на места в Западна и Централна ще превали дъжд. Ще се задържи тихо.Минималните температури ще са между 10 и 15 градуса, максималните ще бъдат между 17 и 22 градуса.Атмосферното налягане е по-високо от средното за октомври - бавно ще се понижава и ще се доближи до средното за месеца. Над планините ще преобладава облачно време и на места в масивите ...

САЩ събрали стотици милиони контактни списъци с лична информация по света

„Вашингтон поуст" пише, че анализирането на тези данни позволява

Взрив избухна в престижен хотел в Рангун

Пострадал е американец, който е бил отседнал в хотела, разрушенията са незначителни

Високите етажи в „Тракия” остават без вода

По високите етажи в ЖР „Тракия” и източната част на Пловдив може да се усети намалено водоподаване утре, съобщават от ВиК. Това се дължи на извършване на есенно-зимни прегледи и върхови ревизии на електросъоръжаването на Помпена станция „Изток 1 ”. Профилактиката ще започне от 9.00 и ще продължи до 16.00 часа. Дружеството се извинява на всички засегнати потребители за причинено...

Миков прогнозира труден, но социален Бюджет 2014

Михаил Миков. Снимка: БГНЕС

Труден, но социално ангажиран ще бъде държавният бюджет за 2014 г. Такава е прогнозата на председателя на Народното събрание Михаил Миков, която той направи при посещението си в Троян в понеделник.

По думите му съставянето на новия бюджет ще бъде труден най-вече заради сериозните проблеми в приходните агенции. По думите му правителството трябва да съсредоточи усилията си в подобряване на работата на Националната агенция по приходите, защото „тя не се справя с осигуряването на приходната част“.

Миков обеща, че Бюджет 2014 ще бъде социално ангажиран и ще обърне специално внимание на нуждаещите се хора, които понасят най-тежко условията на финансовата криза.

„Ще има повече възможности за доходи за хората, повече грижи за малките населени места, за общинските болници, за достъпното образование в малките училища, в които делегираните бюджети и чисто пазарните подходи не дават резултат или водят до тяхното закриване“, уточни председателят на Народното събрание.

В коментар по темата за новия вот на недоверие към правителството Миков изрази надежда, че този път вносителите от ГЕРБ ще изложат аргументите си.

Председателят на парламента бе в Троян по случай 145-ата годишнина от обявяването му за град.

Статията "Миков прогнозира труден, но социален Бюджет 2014" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Rio Tinto с нов рекорден добив на желязна руда през третото тримесечие

Вторият най-голям производител на желязо в света обмисля да известира 5 млрд. долара за разширяване на производството си

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване