10/16/13 05:47
(http://offnews.bg)

“Инфонотари” и ПИБ на съд заради източените сметки на “Кулинар” в ПИБ

Софийски районен съд

ПИБ и “Инфонотари” се изправят пред съда, за да отговарят за издадения електронен подпис, чрез който е станало възможно източването на близо 1 милион лева от сметките на фирма “Кулинар” в Първа инвестиционна банка.

Обирът става през август 2011 г. Около месец по-рано с фалшиви пълномощни крадците получават електронен подпис, чрез който по-късно на наредени преводите на общо 968 500 лева от сметките на “Кулинар” в ПИБ по други сметки, откъдето парите изчезват.

Днес Районният съд в София ще гледа едно от двете дела от “Кулинар” срещу Първа инвестиционна банка. То е за възстановяване на част от източената сума – 50 000 евро. Другото дело е в Софийският градски съд, за възстановяване на останалата част от сумата, и следващото заседание по него е насрочено на 4 декември.

На 23 октомври пък Районният съд ще заседава по делото на “Кулинар” срещу “Инфонотари”, които издават електронен подпис на адв. Бисер Борисов, който представя фалшиви пълномощни, а след това източва сметките на “Кулинар”.

Електронният подпис е издаден от “Инфонотари” на адв. Бисер Борисов през юли 2011 г. при очевидни нарушения.

Първо, пълномощните, които адвокатът представя пред “Инфонотари”, не биха били основание за даването на електронен подпис, дори и да бяха автентични, а не фалшиви – чрез тях само един от членовете на Борда на директорите на “Кулинар” упълномощава Бисер Борисов да получи е-подписа на “Кулинар”, а трябва да са поне двама.

Второ, в самите пълномощни има грешки – ЕИК на фирмата е сбъркан, което би трябвало да е основание за отказ от приемането на пълномощните.

В тях е написано още, че “Кулинар” е ООД, а всъщност е АД. “Кулинар” ООД е съвсем друга фирма.

Четвърто нарушение е, че дори във фалшивите пълномощни е написано, че автор (т.е физическото лице, което може да получи електронния подпис на “Кулинар”) е Николай Янакиев. От фирмата обаче го дават на Бисер Борисов.

На място, в централния офис на “Инфонотари” на ул. “Иван Вазов” 16 адв. Борисов представя копия от три лични карти – своята и на двама членове на борда (Николай Янакиев и адв. Калоян Янков), но единствено върху копието на неговата лична карта има подпис и надпис “Вярно с оригинала”. Копията от личните карти на Янакиев и Янков са без подписи и “Вярно с оригинала” и не случайно – между снимките и оригиналните лични карти има драстични разминавания – сбъркано ЕГН, различна снимка, сгрешени данни за място на раждане. Въпреки това от фирмата ги приемат, без да се усъмнят.

Ищецът “Кулинар” иска от съда да обяви за нищожен договора за удостоверителни услуги.

OFFNews отправи запитване до “Инфонотари” във връзка с издадения електронен подпис. Оттам отказаха да отговорят по същество заради воденото дело.

Статията "“Инфонотари” и ПИБ на съд заради източените сметки на “Кулинар” в ПИБ" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване