10/26/13 10:16
(http://offnews.bg)

Един бежанец струва 364,41 лв. месечно, но получава на ръка само 65

Протест на сирийските бежанци в Пъстрогор

Издръжката на един бежанец излиза на държавата точно 364,41 месечно, а като се прибавят идващите по линия на ЕС средства, издръжката става общо558,81 лева.

Сумите съобщиха от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в отговор на запитване на OFFNews. 

Повод за запитването ни станаха различните суми, цитирани в публичното пространство за издържка на бежанец – от 65 до 1100 лева.

От общо 558,81-те лева, “на ръка” търсещите убежище имигранти получават само 65 лева. Сумата се равнява на гарантирания месечен доход у нас и не може да е по-висока, за да няма дискриминация спрямо българските граждани, обясниха от ДАБ.

Ето за какво се разходват останалите:

От бюджета на агенцията месечно са заделяни 364,41 лева, а по европроекти още 194,40 лева – сумирани, те дават общата месечна издръжка на имигрант, влязъл в страната в търсене на убежище. Справката е валидна за периода 1 януари-21 октомври 2013 г.

Първата сума (364 лева) се формира от преки и административни разходи. Преките включват ежемесечно изплащаната сума от 65 лв. на лице за основни жизнени потребности; преводачески услуги; пране на постелно бельо; санитарни и хигиенни материали; медицински консумативи за изследванията при настаняване в центровете и лекарства; режийни разходи (за ток, вода, отопление); дезинсекция, дезинфекция и дератизация на пощененията в центровете за бежанци; денонощна охрана; закупуване на легла и матраци; и засхтраховане на сградния фонд.

Административното перо покрива разходите за заплати и осигуровки на служителите и канцеларските материали. 

Издръжката, дошла по линия на ЕС, също е индиректна. Тя е отишла за ремонт на общо пет етажа в два блока на Регистрационно-приемателен център в София, оборудване на здравен кабинет и приемни. С евросредствата е оборудван и центъра в Баня – монтиран е дизелов агрегат, видеонаблюдение, обновена  е отоплителната система, изградена е детска площадка и е поставено осветление в двора. 

От началото на годината досега ДАБ е плучила 58 дарения от физически и юридически лица, но те не са били във формата на парични средства, сочи още справката.

Статията "Един бежанец струва 364,41 лв. месечно, но получава на ръка само 65" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване