11/01/13 12:08
(http://www.klassa.bg/)

Украйна продължава преговорите с "Газпром" за урегулиране на задълженията

 "Нафтогаз" продължава преговорите с "Газпром" по урегулиране на задълженията за августовските доставки, съобщи пред журналисти министърът на енергетиката на Украйна Едуард Ставицки. 

Председателят на "Газпром" Алексей Милер каза във вторник, че Киев и досега не е заплатил сумата от 882 млн.долара за доставеният през август природен газ. Заместник-председателят на управителния съвет Валерий Голубев в четвъртък заяви, че холдингът може да поиска предплащане още през ноември на декемврийските доставки, ако дългът не бъде урегулиран. 

Ставицки разчита, че въпросът ще бъде решен. "Ще се договорим, провеждат се преговори. Ние винаги сме заплащали дълговете си, нашите колеги работят, след това ще обявим всичко официално", каза Ставицки, цитиран от РИА Новости. "Ние винаги сме се договаряли, ще се договорим и сега", добави украинският министър. 

На въпрос в какви срокове Украйна разчита да постигне договореност с "Газпром", Ставицки отговори така: "Ние имаме нормални работни отношения. Аз не разбирам защо трябва да се поставят някакви срокове". Между впрочем по-рано той каза пред журналисти в Киев, че в сряда е дал на шефа на "Нафтогаз" Евгени Бакулин два дни за решаване на въпроса с дълга пред "Газпром". Този срок вече изтече, припомня изданието. 

От своя страна руският премиер Дмитрий Медведев коментира пред агенция Ройтерс, че не се очакват затруднения с транзита на руски газ за Европа. 

"Не, те (украинците)нищо не са заплатили. Не заплатят ли – ще трябва аванс, предварително заплащане, което е в основата и част от действащия договор. А там е предвидено, че ако в определен период те не заплатят по надлежния ред, то купувачите преминават към авансово заплащане", каза той, допълвайки, че това е съвършено нормална практика. 

"Ако се разплатят, тогава няма да предприемем тази стъпка. Но безконечно отлагане на заплащането е невъзможно. Ние разбираме, че са в трудна икономическа ситуация, но въпреки това трябва да се плаща, още повече, че в последно време ние им отпускаме кредити, чрез предварително финансиране на транзита, тоест платили сме за транзита милиарди долари за достатъчно дълъг период. Те биха могли да вземат от тях и да платят за потребявания газ", каза руският премиер. 

При това той е категоричен, че не се очакват проблеми с транзита на газ за Европа. "В този смисъл аз смятам, че засега, слава богу, всичко е нормално. Всички споразумения действат, също и двата договора, които подписахме с Украйна след газовата криза преди няколко години. В този смисъл аз не очаквам някакви усложнения. Надявам се, че нашите партньори от Украйна разбират прекрасно това. Всичко е в сферата на законодателството, но за доставената продукция е прието да се плаща. Това е нормална практика в цеия свят", заключи Медведев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване