11/13/13 22:47
(http://e-vestnik.bg/)

Русия става основен играч в Близкия изток

Протест срещу Путин и Асад в Ню Йорк. Снимка: нпр

В неделния печат се откроиха две новини, разделени с неколкочасов интервал. Първо бе съобщено, че президентът на Русия е разговарял по телефона с краля на Саудитска Арабия. После научихме, че сирийската опозиция скланя да участва в преговорите “Женева-2″. Това е нов успех за Руската федерация - тя се превръща в основен играч в Близкия изток.

***

В исторически план руската нация е обединявала всички народи и етноси на територията, наричана в различни времена Руска империя, Съветски съюз или Руска федерация. И то без да ги асимилира - запазвайки и развивайки тяхната специфика, с уважение към чуждите религии, вярвания, начини на живот.

Векове наред руската държава е изграждала дипломация, насочена главно към зачитане на другите нации в стремеж да ги подпомага, без да ги унижи (понякога в свой ущърб). Тази помощ често е била отблъсквана с обвинения в имперски наклонности, но времената се менят - хората, недоволни някога от СССР и руснаците, получиха възможност да сравнят руските действия с това как действа сега Западът.

И се разбра, че Западът насочва усилия главно към потискане, асимилация, рушене на неугодните нему религии, устои и демокрации. Че компромиси може да намира само Русия, в чиято православна вяра за разлика от католицизма и протестантството е опазен приоритетът на душата над духа (сиреч на миротворчеството над агресията). Днес това личи особено ярко в Близкия изток, където руската дипломация бележи успех след успех. Съзнателно или подсъзнателно мнозина политици схващат, че без Русия светът отдавна вече би водел военни действия в рамките на Трета световна война и това щеше да е краят на цивилизацията.

Промени в региона се очертаха още миналата година, когато премиерът на Ирак Нури ал Малики направи две посещения в Москва - без изобщо да стигне до Вашингтон.

След като американците я “освободиха” от Саддам Хюсеин, страната заложи на сътрудничество с Русия и сключи пакетно споразумение във военнотехническата сфера на стойност 4,3 милиарда долара. Първата партида хеликоптери Ми-28НЕ и Ми-35, включени в тази спогодба, ще бъде доставена в Ирак още тези дни.

Ще посочим, че Малики направи въпросния завой, не само защото руските оръжия демонстрират в местни условия превъзходство пред американските, а защото Русия не сключва петролни договори с Иракски Кюрдистан, без да пита Багдад, както правят американците. Малики знае чудесно, че Държавният департамент в мечтите си вече е разделил страната му на по-малки държави (както впрочем е разделил и Русия).

Втората важна победа на руската дипломация бе постигната още преди историческите спогодби за Сирия - при посещението в Русия, направено през август от началника на саудитското военно разузнаване принц Бандар, главния наставник на въоръжената сирийска опозиция. По данни, изтекли в телевизия Раша тудей и в чужди медии (Ройтерс, “Дейли телеграф” - цитирани бяха собствени източници), принцът предложил на президента Владимир Путин цяла Европа в пълно разпореждане на “Газпром”, също и милиардни договори за покупка на оръжия, стига Русия да обърне гръб на неотстъпчивия Башар Асад.

Бандар заявил, че в противен случай ще има терористични атентати по време на олимпийските игри в Сочи. “Чеченските групировки, които застрашават олимпиадата, са под наш контрол и няма да заемат позиции в Сирия, без да уредят нещата с нас”, цитира негови думи примерно ливанският в. “Ал Монитор”.

В отговор Путин пък заплашил с ответен удар по територията на кралството. При всяко положение Бандар си заминал с празни ръце. Това стана ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване