11/28/13 23:53
(http://e-vestnik.bg/)

Куба - от недостиг на лекарства към износ

Франс прес

Просяк в Хавана. Снимка: Любомир Любенов

Куба се превърна в износител на лекарства и е далеч от недостига, който мъчеше кубинците преди 10 години, макар комунистическият режим все още да внася една трета от необходимите медикаменти на страната, коментират специалисти от сектора.

“Много по-лесно е, отколкото преди 10 години, да бъдат открити в аптеките лекарствата, предписани от доктора, но не се намира всичко, много хора прибягват до услугите на прекупвачи или си ги набавят от чужбина”, обобщава Жизела Васкес, 44-годишна медицинска сестра.

Производството и продажбата на фармацевтични продукти в Куба е изцяло в ръцете на държавата, която полага от началото на този век огромни инвестиционни усилия, за да насърчава научно-развойната дейност в тази област.

Днес медикаментите са второ перо в кубинския износ след никела. Експортът е за около 600 милиона долара годишно - двойно повече от двата звездни продукта на страната - пурите и рома.

От 881 медикамента, които официално се продават в Куба, 583, или 66%, са местно производство. Към тях трябва да се добавят няколко ваксини и иновативни продукта, разработени в биофармацевтичен комплекс, който служи за модел в Латинска Америка.

“На практика човек може да намери винаги генерични лекарства за хронични болести като хипертонията или диабета”, казва Мария Фернандес, на 58 години. Тя дава всеки месец по 13 песо (0,5 долара) от пенсията си от 268 песо (11 долара), за да се лекува от проблемите си с артериалното налягане.

Фернандес обаче признава, че понякога е принудена да прибегне до услугите на черния пазар, за да си купи компреси, болкоуспокояващи или витамин С на цени, които обаче нямат нищо общо със субсидираните в държавните аптеки.

Кралят на черния пазар е мепробаматът - анксиолитик, който отпуска мускулното напрежение, но предизвиква полемика заради риска от пристрастяване и натравяне. Режимът реши да го изтегли от пазара, но той остава в незаконна продажба. “Много хора си купуват (мепробамат), за да го изпратят на семейството си в САЩ”, твърди Мария Фернандес.

Въпреки че производството на лекарства в Куба на практика се е удвоило между 2007 и 2010 година според най-новите данни на Националната статистическа служба, страната продължава да внася всяка година суровини и медикаменти, които не се произвеждат на острова, за около 300 милиона долара.

“Работим за укрепването на националната индустрия, за да придобиваме все по-голяма независимост”, заяви неотдавна по телевизията Хосе Велес, директор на отдела за медикаментите в министерството на здравеопазването.

По-голямата част от внесените лекарства впоследствие биват продавани на субсидирани цени или раздавани безплатно, подчертава Хосе Фернандес, вицепрезидент на държавния холдинг BioCubaFarma.

Така групата купува доза инсулин за 5 долара, за да я препродаде за 1,25 песо, или 0,05 долара. Лечението с антитела на болните от рак на гърдата е безплатно, а струва между 35 000 и 45 000 долара. Медикаментите срещу вируса на СПИН също са раздавани безплатно.

Далеч от годините на оскъдица, Куба страда днес от свръхпроизводство на лекарства. Близо трите хиляди държавни аптеки обслужват всеки месец 10 милиона клиенти, което се равнява на между 15 и 20 милиона медицински рецепти, в една страна с население от 11,1 милиона души, според данни на държавната телевизия.

Кражбите и отклоняването на продукция подхранват един черен пазар, който, по презумпция, не е обхванат от статистиката и става обект на телевизионни кампании за предупреждаване на кубинците да не прибягват до самолечение и свръхпотребление на медикаменти.

БТА

Публикувана на 11/28/13 23:53 http://e-vestnik.bg/19319/kuba-ot-nedostig-na-lekarstva-kam-iznos/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване