11/28/13 23:55
(http://e-vestnik.bg/)

Франция флиртува със забраната на платения секс

ДПА

Проститутки в Тулуза демонстрират за правата си. Снимка: ладепеш

Френските парламентаристи започват обсъждания тази седмица на законопроект, замислен да нанесе съкрушителен удар на секс-търговията в страната.

Подтикнати от шведската политика в тази област, двама парламентаристи от управляващата Социалистическа партия предложиха законопроект, който измества стигмата около проституцията, наказвайки по-скоро клиента, а не предлагащите секс-услуги срещу заплащане.

“Ако нямаше клиенти, нямаше да има и проституция - това се подразбира. Известно ни е обаче също, че за проституцията винаги ще има клиенти. Амбицията ни трябва да е да се опитаме да ограничим броят им”, посочи в писмен доклад до парламента депутатката Мод Оливие - един от авторите на законопроекта.

За да охлади страстите на клиентите, законопроектът предлага заловените потребители на секс-услуги да бъдат глобявани с 1500 евро, да се изисква от тях да посещават курс за условията, при които се извършва проституция, или и двете. Вносители предлагат при повторно нарушение глобата да се удвоява.

Същевременно лицата, които предлагат секс, било то на улицата, в клубове или в интернет - предполага се, че във Франция те са между 20 и 40 хиляди - вече няма да бъдат глобявани, за това че се предлагат на потенциални клиенти.

Вместо това на тях ще им се помага да престанат да се занимават с проституция, да си намерят жилище и работа, а на чуждите граждани гражданки - да станат законно пребиваващи във Франция.

Европа от години се бори със засилващия се трафик на жени от бившия източноевропейски блок и Африка за нуждите на секс-пазара.

Делът на чужденците сред лицата, продаващи секс във Франция, е скочил от 20 процента през 1990 г. на 90 процента днес, сочи статистиката, цитирана в доклада на г-жа Оливие.

Други страни изпробваха разнообразни средства.

Германия узакони проституция през 2001 г., смятайки, че правото на социални осигуровки ще промени положението на секс-труженичките. Критици обаче твърдят, че в резултат на тази мярка трафикът на жени, предлагащи секс, е нараснал. Незначителна част от предполагаемите 400 000 секс-работнички в страната са се регистрирали да получават социални осигуровки.

Швеция възприе през 1999 г. обратната линия, като криминализира заплащането за секс услуги и дори прати някои клиенти на този вид услуги в затвора.

Над 10 години по-късно броят на секс-работничките по шведските улици е драстично снижен, което накара Исландия, Финландия и Норвегия да приемат подобни закони.

Авторите на френския законопроект очертаха дебатите като дискусия за равноправието на половете: 85 процента от секс-тружениците във Франция са жени, докато 99 на сто от клиентите са мъже.

Осемдесет и пет организации, представляващи секс-тружениците или работещи с тях, обаче предупредиха, че налагането на наказания на потребителите на секс-услуги “ще направи проститутките по-уязвими, като ги прати още по-дълбоко в подземния свят, ще ги отдалечи от сдруженията, предлагащи им подкрепа и здравни грижи”.

През октомври група от около 300 проститутки излязоха на протест, издигайки транспаранти, на които пишеше, че наказването на клиентите е равносилно на “убийство” за секс-труженичките.

Група известни писатели, актьори, певци и светски личности, начело с писателя Фредерик Бегбеде, се обявиха против закона, който според тях представлява атака срещу “свободата, литературата и интимността”.

“Смятаме, че всеки има право да продава своя сексапил и дори да се наслаждава на това”, заяви групата, нарекла се “343-те копелета” в целенасочено провокативен манифест, озаглавен “Долу ръцете от моята проститутка”.

Манифестът, който е препратка едновременно към манифеста за правото на аборт от 1971 г. на “343-те кучки”, оглавен ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване