12/11/13 22:16
(http://e-vestnik.bg/)

Путин “скъсява каишката” на държавните медии

Путин отговаря на въпроси на зрителите. Снимка: официален сайт

Руският държавен глава Владимир Путин осъществи мащабна реформа в държавните медии, пише “Комерсант” по повод вчерашния указ, с който президентът ликвидира РИА Новости и създаде на нейно място Международна информационна агенция Русия днес.

Вестникът цитира шефа на президентската администрация Сергей Иванов, според когото указът цели “по-рационално използване” с оглед намаляване на средствата за държавните медии в Русия и повишаване на ефективността им.

“РИА Новости бе успяла да стане водеща по иновации и един от най-цитираните източници на новини - посочва Иван Засурски, президент на руската Асоциация на интернет издателите. - Същевременно винаги оставаше огромен актив на властта и пропагандна информационна агенция, но работеше като “мека сила”, сиреч максимално се вграждаше в текущия дневен ред.”

Според него РИА Новости е била възприемана като проверен източник, но “сега новата агенция трудно ще разчита на успех извън Русия”.

Руската власт е решила “да скъси повода”, тоест да засили контрола върху РИА Новости, коментира реорганизацията журналистът Николай Сванидзе от президентския съвет по човешките права. Той изтъква и ролята на “емоционалния фон, възникнал във връзка с Майдана” - антиправителствените протести в Украйна.

Източници на вестника в президентската администрация обаче не свързват станалото единствено със “свръхлибералната позиция” на РИА Новости. Ако недоволство будеше само агенционната политика, според тях властите биха уволнили досегашната ръководителка Светлана Миронюк, “без да стартират реформа с толкова сложни конструкции”.

Путин назначи за генерален директор на новосъздадената агенция Русия днес телевизионния журналист Дмитрий Кисельов. Либералната общност в Русия има рязко отрицателно отношение към тази фигура, отбелязва аналитикът Алексей Макаркин. Занапред Кисельов ще бъде “лицето на руския външнополитически дискурс”, твърди експертът Михаил Гуревич.

“Хората свързват Миронюк с либералната, общочовешка журналистика”, докато “Кисельов е боец, войник на партията, човек на президента и т. н.”, обобщава пред “Газета” главният редактор на “Комсомолская правда” Владимир Сунгоркин.

Днес Русия “няма какво да рекламира”, вече не може убедително да се представя за носител на прогресивни ценности и напълно логично престава да се прави, че държавните медии са независими, пише “Ведомости” в редакционен коментар.

“Кремъл призна, че е изгубил образованата общност като събеседник, няма сили и желание да води диалог за ценностите. Съответно вместо култура отгоре внедряват вече идеология, а вместо информация - пропаганда. Точно така разбират в Кремъл “ефективността на медиите”, добавя изданието, цитирано от Би Би Си.

Украински журналист помоли руска телевизия да предаде на Кисельов имитация на награда “Оскар” “за лъжите и дивотиите по повод Евромайдана” - проевропейските демонстрации в Киев, писаха тези дни медиите в Русия.

“Едва вчера получи “Оскар” за лъжи - и ето ти нова награда”, коментира назначаването на Кисельов за шеф на Русия днес опозиционерът Алексей Навални, цитиран в “Новие известия”.

Кисельов “изигра за украинците ролята на агресивния лош московец (…), а вместо тихо да го уволнят, му дадоха да съсипва международната пропаганда”, обобщава политологът Глеб Павловски.

“У Путин окончателно се е формирал консервативен образ” на руските национални интереси. Това определя и създаването на Русия днес като държавна корпорация, пише “Независимая газета”.

Според вестника новата агенция е необходима, за да изпраща до международната общност “ясна и непротиворечива представа (…) за националните интереси на Русия. С оглед външната й политика да бъде по-очаквана и логична, отколкото е сега”.

Кисельов е избран според всекидневника като “крайно консервативен мениджър” и решението на Путин “сплотява консервативния електорат в Русия около неговите (на електората) базови ценности”. Междувременно елитът също се сплотява около консервативните ценности и в страната се формира нов национален елит, твърди “Независимая газета”.

“Русия води самостоятелна политика, твърдо брани националните интереси. Трудно е да го обясняваш пред света, но е възможно и се налага да го правим”, цитира изданието шефа на президентската администрация Сергей Иванов.

“Трябва да говорим истината, да я ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване