Плевнелиев ще подкрепи българските олимпийци в Сочи

Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на закриването на Олимпийските игри в Сочи, съобщиха от президентството. Държавният глава ще наблюдава надпреварата в щафетното състезание на мъжкия биатлон, участие в което ще вземе и българският квартет биатлонисти. Президентът Плевнелиев ще присъства и на гала-спектакъла на турнира по фигурно пързаляне Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на закриването на Олимпийските игри в Сочи, съобщиха от президентството. Държавният глава ще наблюдава надпреварата в щафетното състезание на мъжкия биатлон, участие в което ще вземе и българският квартет биатлонисти. Президентът Плевнелиев ще присъства и на гала-спектакъла на турнира по фигурно пързаляне

Издирва се: Президентът на Украйна. Къде е?

Резиденцията на президента е празна, а информациите дали той е излетял са Храков, или не, са противоречиви

"Червена пътека" в памет на жертвите на пътя в София и Бургас

/КРОСС/ Свещи в памет на жертвите на недобросъвестни шофьори запалиха граждани в София и Бургас днес. Инициативата "Червена пътека за Антоанета" е организирана от Фондация "Безопасни улици от Валя" и с подкрепата на сдружение "Съюз Такси", сдружение "Велоеволюция", "Мото.Бг" и други. Преди месец и половина - на 10 януари, почина 18-годишната Антоанета Димитрова, която беше блъсната на пешеходна пътека в Бургас. В памет на Антоанета Димитрова и на всички загинали по улиците в 11 часа бяха запалени свещи пред храм-паметника "Св. Александър Невски" в София. Шествието стигна до пешеходната пътека пред Софийския университет "Св. Климент Охридски", където бяха поставени цветя. "Червена пътека за Антоанета" ще има и в Бургас - на пешеходната пътека, на която е блъсната Антоанета - на бул. "Д. Димов".  

Аз съм висок, умен и красив!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се похвали, че е "висок, учен и красив". Коментарът му бе по повод очакванията още един депутат да напусне групата му в парламента.

Дясната ръка на Тимошенко пое украинския парламент

Украинската полиция заяви, че е "на страната на народа"

    


Единственото фолклорно риалити се завръща в ефир

Спомняте ли си риалитито „Надиграй ме“ на Националната телевизия, което преди няколко години ни изненада с много странен избор на водеща –...

Чух за висок, умен, красив.. и само за мен се сетих

/КРОСС/ "Чух, че говорят за висок, умен, красив... И освен за мен, за друг не се сетих, но с мен не са говорили" - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори в интервю за Дарик радио на въпрос дали очаква друг депутат от групата му да напусне и да се обвърже по някакъв начин с партията на Николай Бареков, както направи доскорошният народен представител Красимир Стефанов.

151 души се тестваха за СПИН в кампания за Свети Валентин

Във връзка с 14 февруари, Деня на влюбените, РЗИ-Варна съвместно с НПО и Община Варна проведе АНТИСПИН кампания под надслов „Животът е безценен! - Превенция на ХИВ/СПИН и подкрепа за хората, живеещи с ХИВ” с разпространяване на любовни послания за популяризиране на отговорно сексуално поведение.

Полиция обискира базата на германските биатлонисти


Баварската полиция извърши обиск в дома на германската биатлонистка Еви Захенбахер-Щеле, която беше уличена в употреба на допинг по време на зимните олимпийски игри в Сочи, предаде ДПА.

Органите на реда са претърсили и базата на германските биатлонисти в Руполдинг, която се намира на около 120 км югоизточно от Мюнхен.

За операцията съобщи генералният секретар на Германската конфедерация на олимпийските спортове Михаел Веспер, като по първоначални данни полицията не е...

Джоко Росич бе актьор от европейска класа

Джоко Росич бе актьор от европейска класа, той би бил гордост за всяка една нация, са казва в некролога, издаден от Министерството на културата, съобщиха от ведомството. "И Джоко го отнесе чер...

Първият кмет на София взриви 7 минарета

В бурен ден на 1878 г. София е изчистена от ориенталския си пейзаж. С динамитни взривове първият кмет на града бута най-високите минарета на джамиите. 
Градоначалникът имитира мълнии, за да заблуди правоверните, че сам Аллах е посегнал на свещените постройки.
По това време в небето над София стърчат десетки мюсюлмански викала. 
В бурен ден на 1878 г. София е изчистена от ориенталския си пейзаж. С динамитни взривове първият кмет на града бута най-високите минарета на джамиите. Градоначалникът имитира мълнии, за да заблуди правоверните, че сам Аллах е посегнал на свещените постройки. По това време в небето над София стърчат десетки мюсюлмански викала.

Филип Попов: Новият Изборен кодекс е оценен положително от Венецианската комисия

/КРОСС/ "Новият Изборен кодекс е оценен положително от Венецианската комисия. Категорично бе казано, че новият кодекс е една крачка напред към демокрацията и прозрачността в сравнение със сегашния". Това заяви Филип Повов, народен представител от ПГ на КБ и член на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс в ефира на БНТ. Той подчерта, че с промените в Изборния кодекс по много по-демократичен и прозрачен начин се защитават интересите на българските граждани, а именно тайната на вота. За да се гарантира тайната му, се въвеждат наблюдатели, на практика в целия изборен процес. Още, чрез промените в него, всички актове стават обжалваеми.Той позволява и структурни промени в ЦИК. Попов обясни, че сред другите промени в кодекса е и въвеждането на машинно гласуване, като с тази мярка се цели именно избягване на контролирания вот. „Когато се въвежда този тип гласуване е съвсем нормално то първоначално да бъде експериментално. Да не забравяме обаче, че подобна възможност пред гражданите нямаше в Изборния кодекс на Фидосова", обясни Попов. По думите му за де се избегне въпросният контролиран вот, бюлетините ще се печатат като ценни книги, съдържащи в себе си съответните защити, като холограмна защита, серийни номера и други специфични белези. „Това е нужно, за да не се стигне отново до случаи, като този в Костинброд", подчерта той

Барак Обама и Владимир Путин обсъдиха ситуацията в Украйна

Ситуацията в Украйна е била водеща тема и по време на телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и американския държавен глава Барак Обама. Обамa е настоявал за бързо прилагане на уговорката, която трябва да постави край на смъртоносното насилие срещу протестиращите в Украйна.

Борисов: Никой не ме е убедил във вината на Цветанов

Аз с Цветанов ясно съм се разбрал, ако си невинен, оставаш в партията, ако е виновен, сам ще си тръгне, казва Борисов

Касим Дал: Пеевски е гласът на Доган

Делян Пеевки е гласът на Ахмед Доган в ДПС, а партията може да участва само в задкулисие. Това заяви пред бТВ бившият заместник-председател на ДПС Касим Дал, който бе изключен от партията преди три години и в последствие учреди собствена формация "Свобода и достойнство". По думите му скандалният медиен магнат и депутат е много близък до почетния председател на движението, а партията може да участва само в задкулисни договорки в страната. Касим Дал видя и политическа кампания в споровете в текстовете от Изборния кодкс, по които се появиха спорове между коалиционните партньори ДПС и БСП. В населените места със 100% турско говорящо население от 25 години предизборната агитация тече на майчиния език на хората, заяви той. По думите му, разразилия се бурен скандал около агитацията на чужд език, която не бе приета в Изборния кодекс, е  политическа кампания, която цели да нагнети още повече обстановката преди изборите. Според него новият Изборен кодекс е „прах в очите на българските избиратели” и единствената промяна, която той носи, е тази в ръководството на Централната избирателна комисия. "От това печелят само крайните партии – ДПС и "Атака”. Живеем в XXI век и в Европейския съюз, време е този проблем да бъде решен”, подчерта Касим Дал, чийто предизборен клип за предсрочния парламентарен вот през 2013 година, бе на турски език. Според Хафъзов депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов, чийто емоционален изблик от парламентарната трибуна предизвика остри критики от страна на коалиционния партньор БСП и накара националистите от "Атака” да напуснат залата, е бил използван. "Той е млад депутат, първи мандат, може би не знае добре историите на тези противоречиви личности, които спомена. Да цитираш името на Нури Адълъ заедно с Ахмед Доган - единият е бил по затворите над 23 години, умира в мизерия, а Ахмед Доган е острието на Държавна сигурност, изпълнявал задачи точно против етническите турци в България”, възмути се Касим Дал. "ДПС изгуби над 200 000 гласа на последните избори. С делата за купуване на гласове си загуби над 50% от гласовете, защото на последните избори имаха около 650 000 гласа. Ако не купуват гласове, ще имат около 300 000”, коментира Дал. "Нещата така се случиха, че отклониха вниманието от други неща – изкупуването на тютюна. Този проблем също не се реши 25 години, за да бъдат тези хора зависими от политическата партия, която уж ги защитава. В тези региони кризата е толкова голяма, че общината е най-големият работодател, там който управлява, държи всички избиратели и там практически демокрация няма”, обясни още Касим Дал.

Албанската полиция задържа 750 кг марихуана

При четири отделни спецоперации през последните два дни албанската полиция задържа 750 кг марихуана, която е била произведена в село Лазарат.

Доцент от БАН: На нашите институции отвътре им идва да създават трудности

/КРОСС/ „От 4 месеца насам Министерство на правосъдието и съответно Съвета по гражданство, който пуска преписките на одобрените кандидати, не издава тези документи на базата на това, че хората нямали доказан български произход, въпреки че самите те имат разполагат в документ от Агенцията за българите в чужбина, че имат български произход. Т.е. Министерство на правосъдието не признава на друга българска институция документите. За нас от ВМРО гранични с национално предателство". Това заяви за ТВ7 Юлиан Ангелов, организационен секретар на ВМРО. „На нашите институции отвътре им идва да създават трудности. Не съм убедена, че го правят с някаква конкретна цел, по-скоро няма мисъл", каза от своя страна доц. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека към БАН. Петар Колев, българин от Щип, юрист смята, че са налице законови на рушения от страна на Министерство на правосъдието: „С действията си те нарушават закона за българско гражданство и наредбата за прилагането на закона, което те сами са изготвили. В наредбата пише, че за официален документ за доказване на произход може да послужи и удостоверение, издадено от Държавната агенция за българите в чужбина

Земеделската земя в САЩ привлича интереса на институционалните инвеститори

Цените нарастват бързо през последните години основно поради по-силното търсене на храни и фураж

    


Омбудсманът: Има очевидна бюрокрация при даването на българско гражданство

/КРОСС/ "Проблемът с даване на българско гражданство е проблем, който аз лично знам от много години. Има неразумно бавене - има очевидна бюрокрация и лоша организация". Това заяви за предаването „Факторът Кошлуков" на ТВ7 Константин Пенчев, омбудсман на България. „Трябва в едни разумни срокове да се каже - даваме ти гражданство или не ти даваме. Имаше съмнения за корупция. Когато има опашка - винаги има подкуп. Няма как", добави Пенчев. "Напуши ме смях като чух от вашите гости преди мен, че трима души в Министерство на труда и социалната политика се занимавали с демографската криза: „Не, три, и 300 да са - не е работа на чиновници от министерството, това е работа на политиците. Това е важен въпрос", смята той. За нови Изборния кодекс Пенчев заяви, че е „подобрена редакция на предишния".  

Азис и Валери в романтична поза

Какви пиленца само! Ако не знаехме, че Валери Божинов има жена и дете, щяхме веднага да го нарочим за новия любовник на Азис.

Папа Франциск се пошегува, че ще подкрепя Бразилия на световното


Папа Франциск демонстрира чувство за хумор при аудиенцията на президента на Бразилия Дилма Русеф.

Роденият в Аржентина папа получи фланелка на бразилския национален отбор, подписана от Краля на футбола Пеле и топка с автограф на Роналдо.

Той се пошегува, че с такива подаръци, навярно трябва да подкрепя Бразилия вместо родната Аржентина на предстоящото Световно първенство през лятото. Русеф прояви дипломатичност и го посъветва да запази неутралитет.

Папа Франциск...

Борисов: Управляващите ще фалират НЕК

Управляващите ще фалират Националната електрическа компания (НЕК), това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Чифлик, Троянско, предаде репортер на Агенция “Фокус”. ...

Две изображения загатват за новото Audi TT

/КРОСС/ Audi разпространи още две изображения, загатващи за дизайна на новото поколение TT, което трябва да дебютира на салона в Женева в началото на март. Рисунките показват LED светлините отпред и отзад. Информацията около модела продължава да бъде сравнително оскъдна. Засега се знае, че базираният на платформата MQB автомобил ще се задвижва от позната двигателна гама с 4-цилиндрови турбо мотори. На върха й ще стои 5-цилиндров мотор с 380 к.с. за модификация TT-RS, пише Autoclub. Интериорът на TT бе представен през януари тази година по време на изложението CES.  

Емилия Петкова: Парк-музей „Владислав Варненчик” има единствените рицарски доспехи и броня за кон в България

Парк-музей „Владислав Варненчик” има единствените рицарски доспехи и броня за кон в България. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Емилия Петкова, директор на музея. Тя добави, че през септември тази година мемориалният комплекс Парк-музей на бойната дружба-1444г.

Борисов: Никой не може да ме убеди във вината на Цветанов

Политическата отговорност в спечелилата изборите партия трябва да се носи от нейния председател. Това е най-логичното за една партия, другото е бягане от отговорност. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред Дарик радио.
 Според него премиерът Пламен Орешарски всъщност не носи никаква политическа отговорност и не управлява. Политическата отговорност в спечелилата изборите партия трябва да се носи от нейния председател. Това е най-логичното за една партия, другото е бягане от отговорност. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред Дарик радио. Според него премиерът Пламен Орешарски всъщност не носи никаква политическа отговорност и не управлява.

Маймуните ще ни научат как да избегнем финансови кризи

Учените твърдят, че социалните мрежи на тези маймуни могат да дадат ценни уроци как да бъдат предвидени и предотвратени бъдещи мащабни финансови катаклизми

Виза Недялкова: Не позволявайте телевизорът да мисли вместо вас

- Политическото интригантство става все по-мащабно и човек остава с впечатлението, че друго освен него няма. Слава богу - не е така. Иска ми се да обсъждаме неща, които могат да се направят, да се променят.
- Ще споделите ли идеите си?
- В наши дни например едно ходене на кино за момче и момиче е около 50 лв. - в моловете, със задължителните - Политическото интригантство става все по-мащабно и човек остава с впечатлението, че друго освен него няма. Слава богу - не е така. Иска ми се да обсъждаме неща, които могат да се направят, да се променят. - Ще споделите ли идеите си? - В наши дни например едно ходене на кино за момче и момиче е около 50 лв. - в моловете, със задължителните

Няма да видим нови Windows смартфони от Nokia на MWC 2014

Новите модели ще бъдат представени в началото на април в Сан Франциско

Поп иконата Мадона с критики към президента на Венецуела

Американската поп икона Мадона отправи критики към президента на Венецуела Николас Мадуро. Певицата обвинява правителството във "фашизъм" заради начина, по който се справя с протестите в страната.

В своя публикация със снимка на Мадуро в Инстаграм, Мадона обвинява венецуелския лидер в нарушения на правата на човека. Певицата осъжда и поведението Американската поп икона Мадона отправи критики към президента на Венецуела Николас Мадуро. Певицата обвинява правителството във "фашизъм" заради начина, по който се справя с протестите в страната. В своя публикация със снимка на Мадуро в Инстаграм, Мадона обвинява венецуелския лидер в нарушения на правата на човека. Певицата осъжда и поведението

Мадона критикува президента на Венецуела

Американската поп икона Мадона отправи критики към президента на Венецуела Николас Мадуро. Певицата обвинява правителството във Американската поп икона Мадона отправи критики към президента на Венецуела Николас Мадуро. Певицата обвинява правителството във "фашизъм" заради начина, по който се справя с протестите в страната. В своя публикация със снимка на Мадуро в Инстаграм, Мадона обвинява венецуелския лидер в нарушения на правата на човека. Певицата осъжда и поведението

Борисов: Никой не може да ме убеди във вината на Цветанов

Политическата отговорност в спечелилата изборите партия трябва да се носи от нейния председател. Това е най-логичното за една партия, другото е бягане от отговорност. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред Дарик радио.
 Според него премиерът Пламен Орешарски всъщност не носи никаква политическа отговорност и не управлява. Политическата отговорност в спечелилата изборите партия трябва да се носи от нейния председател. Това е най-логичното за една партия, другото е бягане от отговорност. Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пред Дарик радио. Според него премиерът Пламен Орешарски всъщност не носи никаква политическа отговорност и не управлява.

Божидар Данев: Икономиката леко потръгва

Родната ни икономика е странна. България би могла да постига висок ръст, защото базата е изключително ниска.

Иманяр загина в пещeра край Банско

Двама негови приятели бяха обгазени

Отарашиха дома на биатлонистката с допинг

Прокуратурата е претърсила дома на германската биатлонистка Еви Захенбахер-Щеле в град Кьосен (Австрия), която бе хваната с допинг на олимпиадата в Сочи.

Директните плащания през 2015 - само при правно основание за ползване на нивите

Субсидиите ще се ползват, ако площите са в добро земеделско състояние, забранява се разораване на пасищата

    


Сидеров: Не поддържаме кворума в парламента, по-често го прави ГЕРБ

/КРОСС/ "Няма промяна в парламентарното ни положение. Не е вярно, че Атака поддържа кворума в парламента, по-често е бил поддържан от ГЕРБ", това заяви в предаването „Седмицата" по Дарик лидерът на Атака Волен Сидеров. „Десетте точки, за които ние говорим, са по-скоро припомняне върху какво трябва да се работи. Има ли нещо лошо пенсиите да са 500 лева? Има поне няколко начина, по които пенсиите да скочат", коментира Сидеров. „Ако си държавник, трябва да имаш мисъл как да построиш „Белене". Ние не сме се отказали, а искаме да бъде по-добре редактиран текста за „Белене", ние не сме се отказали от това да искаме подновяване на проекта „Белене". Този, който се отказа от „Белене", бе Бойко Борисов като премиер. Да внасяме нещо, което се сбълсква със стената на ГЕРБ - няма смисъл. Ще го внесем съвсем скоро по начин, по който да бъде подкрепен", каза Сидеров.  

Мъж загина, двама са в болница, след обгазяване в тунел под могила

/КРОСС/ Мъж е загинал, а други двама са настанени в болница ,след обгазяване в прокопан тунел под могила край Добринище, съобщиха от полицията в Благоевград. Сигналът е подаден снощи в полицейското управление в Банско. Инцидентът е станал в местността Лушин край пътя Добринище-Гоце Делчев в прокопан тунел на пещера. От огледа на пристигналите на място полицаи и разпитите става ясно, че тримата мъже - единият от разложкото село Долно Драглище, а другите двама от Добринище, са проникнали в могилата и са направили опит за изпомпване на водата в тунела, използвайки агрегат. Единият мъж е открит мъртъв вследствие задушаване, а другите двама са откарани в болница с тежко натравяне от обгазяване. По случая е образувано досъдебно производство, като работата на място продължава. Местни хора коментират, че тримата мъже са известни иманяри в района, предаде БНР.  

Страстната седмица на Украйна

Украинците станаха свидетели на десетки убити на площад „Независмост”, рестрикции и обещания за президентски избори

    


САЩ ще подкрепят Украйна при искане на помощ от МВФ

Украйна ще получи "силна подкрепа" от Вашингтон при търсена на помощ от Международния валутен фонд (МВФ) за стабилизиране на икономиката на...

Виенски валс

Когато избираш бизнес партньори, избираш и репутация. Иначе можеш да се окажеш вплетен в една мрежа от връзки и контакти, които стигат твърде далеч в подозренията за връзки с престъпния свят. Покрай бизнес партньор на Моника Станишева в Австрия изскачат връзки с лица, идентифицирани около наказателното дело за трафик на кокаин и пране на пари на Евелин Банев-Брендо, около хотел, свързан с Ахмед Доган, около държавната компания БДЖ и какво ли още не. Преди пет години, откогато датират връзките между героите на този текст, днешната съпруга на тогавашния премиер – Моника Станишева, е лице зад кадър на кабинета на тройната коалиция. До този момент връзката й с Австрия беше известна само с нейните договори с лобиста Петер Хохегер, осъден за корупция. Справка в австрийските регистри показва, че Моника Йосифова е била собственик на фирма във Виена заедно с Анелия Крушкова - настоящ председател на надзорния съвет на "БДЖ холдинг". Австрийската фирма е учредена не за инвестиции в Австрия, а за да покрие крайните собственици на българско дружество за консултиране на европроекти. Един важен програмен период Фирмата Europroject Holdings AG е основана във Виена през юни 2007 г. Предметът на дейност е "придобиване и управление на други предприятия". Капиталът при учредяването - 200 хил. евро, е внесен от австрийския гражданин Херберт Елингер (198 хил. евро) и Евелина Гюдорова (2 хил. евро). Впоследствие структурата на собствеността се променя. Справка към 2010 г. в австрийския търговски регистър показа, че мажоритарен собственик (75%) вече е Моника Любомирова (в списъка с ацкионерите е посочено второто й име, нейната рожденна дата, а  като адрес е посочен този на хотел Кристал Палас в София), а неин съдружник - Анелия Крушкова (25%). Крушкова е зам.-министър на транспорта и съобщенията в кабинета "Сакскобургготски" от 2003 до 2005 г. (по това време е в управлението на БДЖ), а от 2007 г. до края на 2009 г. ръководи Държавната агенция по туризъм. В управлението на Europroject Holdings AG влизат Деница Вълчева (служител на притежаваната от Моника Станишева "Актив груп"), Надя Иванова и Евелина Гюдорова. През юли 2007 г. в София е регистрирана фирмата "Юропроджектс поинт" ЕАД, като едноличен собственик на капитала е австрийското дружество, а изпълнителен член на управителния съвет е Зинаида Златанова (пост, който заема до края на 2007 г., а след това е назначена за представител на Европейската комисия в България). На сайта на фирмата, който днес не е активен, е записано, че "Юропроджектс пойнт" е организация, специално създадена за подпомагане на потенциалните бенефициенти в целия процес на кандидатстване и изпълнение на проекти, финансирани от фондовете на ЕС. Oт 2007 до 2010 г. фирмата – директно или като част от консорциум, сключва договори по изпълнение на проекти, свързани с европейски фондове на обща стойност 1.2 млн. лв. По-големите проекти са за модернизиране на администрацията в общините Две могили и Попово. Сключен е и договор за информационната кампания по ОПАК със закритото Министерство на държавната администрация и административната реформа, ръководено по това време от Николай Василев. Връзките между Моника Йосифова и Николай Василев излязоха покрай акционерното дружество със специална инвестиционна цел (АДСИЦ) "Експат бета". Най-малкият от договорите на "Юропроджектс пойнт" е едва за 5000 лв., но е ярък пример за конфликт на интереси. Той е сключен през пролетта на 2009 г., няколко месеца преди края на управлението на тройната коалиция. Тогава Анелия Крушкова като председател на Държавната агенция на туризма сключва договор с "Юропроджектс пойнт", която е избрана между други пет фирми, за да подготви документация за обществена поръчка. Ако председателката на агенцията по туризма е прочела добре договора, който е подписвала, не е имало как да не забележи, че адресът на фирмата изпълнител е... нейният собствен. Същевременно, видно от документи от австрийския търговски регистър от 2010 г. много скоро след като напуска поста си, Анелия Крушков се появява като акционер в австрийското дружество майка на "Юропроджектс пойнт". Пред "Капитал" Анелия Крушкова отрече да има нещо общо с фирмата: "Вие сте имали възможността да прегледате фирмените документи на дружеството, аз нямам никакво отношение към него." Тя допълва: "Фирменият регистър е публичен и всеки може да направи справка за това. Системата на управление е двустепенна и едноличен собственик е Херберт Елингер." Опасни връзки Два документа, които са качени в австрийския търговски регистър, показват, че Анелия Крушкова и Моника Станишева са собственици на Europroject Holdings AG. На две общи събрания на дружеството те са били представлявани от Боряна Линдингер. В момента Боряна Линдингер работи в австрийския офис на LGT Group – банка в Лихтенщайн за частно банкиране и управление на активи, а преди това е била на ръководен пост в Euram Bank във Виена. Пред "Капитал" тя обясни, че е била свързана с Europroject изцяло като частно лице и не е имало връзка с работата й като банкер. Ролята й в това дружество е била да свърже двете дами – Анелия Крушкова и Моника Станишева, с адвокатска кантора във Виена. Казва, че с Моника Станишева се е срещала всичко на всичко веднъж или два пъти. С Анелия Крушкова се познава добре, но нямат съвместна работа. Това не е първият допир на Боряна Линдингер с български бизнес. През 2006 г. тя влиза в управлението на финансовата къща "Прайвът файненс юниън" (PFU) на мястото на Симо Карайчев. Той е брат на осъдения на първа инстанция за трафик на кокаин (в Италия) и пране на пари (в България) Евелин Банев-Брендо. По делото за пране на пари у нас Брендо е подсъдим заедно с брат си, бившата си съпруга Моника и сестра й Десислава. За отношенията си с PFU и групата около Евелин Банев-Брендо, Боряна Линдигер обясни, че е била директор на едно от техните дружества изцяло и само по поръчение на тогавашния си работодател – Euram Bank. Била е разпитвана по делото за пране на пари, но няма никакви лични или бизнес отношения с Брендо. От мотивите на Софийския градски съд по делото за пране на пари срещу Евелин Банев става ясно, че Боряна Линдингер е "обслужвала сметките на подсъдимите". Банката е използвана като довереник – тя отпуснала кредит на българското дружество PFU, но всъщност парите идвали от сметки на офшорни компании, контролирани от Брендо. Според съда произходът на средствата в тези сметки е от трафик на кокаин от Южна Америка до България. Представител на Europroject Holdings AG е австриецът Херберт Елингер, който е съдружник на Боряна Линдингер в друго дружество. Името Елингер се появи в медиите през 2010, когато по искане на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, съдът наложи възбрана на хотела в Рибарица "Каза Домини", който се свързва с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Малко преди запора хотелът е купен от дружеството "Виа Понтика – Поморие". До началото на 2009 г. то е било собственост на "Феста холдинг" (83.6% от капитала) и лично на председателя на съвета на директорите на "Феста холдинг" Петя Славова (16.4% от капитала). Впоследствие те са продали дяловете си на регистрираната във Вашингтон компания "Ремингтън интернешънъл инвестмънтс". Представител на фирмата е именно Херберт Елингер. От регистъра на окръг Колумбия става, че фирмата е била регистрирана в САЩ от столичния адвокат Живко Георгиев. Опитите на в. "Капитал" да се свърже с Херберт Елингер бяха безуспешни. До редакционното приключване на броя той не отговори на оставените на секретар съобщения в офиса му, нито на изпратените по електронна поща въпроси. Влак за никъде Херберт Елингер има поне още една допирна точка с България и това е фирмата Domino Beteiligung GmbH, която той притежава и управлява до януари 2012 г. Дружеството има дъщерно дружество, регистрирано. в София под името "Домино Бетайлунг-България" с предмет на дейност транспорт и спедиция. До септември миналата година управител е Евелина Гюдорова, но впоследствие тя започва работа на ръководен пост в БДЖ и на нейно място във фирмата влиза Албена Крушкова, която е дъщеря на Анелия Крушкова. Една от услугите, които фирмата предлага, е железопътен транспорт. На интернет страницата й е записано, че компанията се занимава със "специализиране в организирането на блок-влакове, следене на движението на вагоните, извънгабаритни товари, хранителни продукти, химикали в резервоари, сертифицирани по RID, пряко договаряне с железопътните и фериботните линии, застраховане на товари". Анелия Крушкова, която понастоящем също работи в "БДЖ холдинг", е категорична, че не може да става дума за конфликт на интереси: "Дружеството "Домино Бетайлигунг" е имало до момента единствено и само дейност в областта на чистите спедиторски услуги, не е участвало в обществени поръчки, не е имало никакви договори с каквито и да било държавни организации както в областта на транспорта, така и в други области. В този смисъл няма конфликт на интереси, свързани с назначаването на дъщеря ми за управител на дружеството, а на мен - на позиция в управление на БДЖ." Моника Станишева не изпрати отговор на въпросите, изпратени от в. "Капитал", до редакционното приключване на броя. Справките в регистъра на Окръг Колумбия са направени с помощта на Organized Crime and Corruption Reporting Project. * Зорница Маркова и Росен Босев са журналисти във в. "Капитал". Mediapool препечатва статията им без редакторска намеса.

КАТ няма да спира мобилните си камери

КАТ няма да спре мобилните си камери и да ги бракува. Устройствата ще продължат да снимат, но вместо нарушителите да получават електронен фиш по пощата, както досега, ченгетата ще трябва да ги спират на пътя и да им пишат актове. Това стана ясно от тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС).

Олигарси решават съдбата на Украйна

Съдбата на Украйна не е в ръцете нито на президента Виктор Янукович или правителството, нито на протестиращите, нито на проруския Изток, нито на проевропейския Запад.
Тя се решава единствено от местните олигарси. И те са тези, които ще решат дали страната ще се ориентира към Европа или ще остане в сферата на влияние на Русия. Съдбата на Украйна не е в ръцете нито на президента Виктор Янукович или правителството, нито на протестиращите, нито на проруския Изток, нито на проевропейския Запад. Тя се решава единствено от местните олигарси. И те са тези, които ще решат дали страната ще се ориентира към Европа или ще остане в сферата на влияние на Русия.

Сърменов: Случаят с бюлетините в Костинброд беше елементарен номер

/КРОСС/ „Случаят с бюлетините в Костинброд беше един елементарен номер, чрез който искаха да се постигнат дивидент", каза в предаването „На светло с Люба Кулезич" актьорът Калин Сърменов и добави, че до голяма степен са успели. По думите на Любен Дилов - син до ден днешен не е ясно какво се е случило в печатницата в Костинброд. Относно работата на прокуратурата по случая той даде пример с депутат от 40-тото Народно събрание, който е бил подслушван шест години и въпреки това прокуратурата не е могла да си свърши работа, за да му повдигнат обвинения и да му свалят имунитета. „Две неща се случват в съдебната система и изискват изискват решителни решения. Едното е, че недобре контролираната съдебна система използва за рекет сама себе си, защото от тях зависи да ти представят така доказателствата, че да не влезеш в съда. И второто е, че тя се използва политически", заяви Дилов-син. „През всичките тези години всички са подслушвали, а сега се оплакват от това", каза от своя страна адвокат Емил Василев. Попитани как управляват спецслужбите адвокат Василев отговори, че когато са подслушвали Бойко Борисов Цветлин Йовчев е бил шеф на ДАНС. „За благодарност Йовчев сега е вицепремиер и вътрешен министър", каза Василев. „Силата на службите е когато се страхуваш от тях", каза Любен Дилов - син и добави, че в неговата партия никога не е имало хора от службите.

Д. Луджев: Партиите се борят да вземат държавата

Българската съдебна система до ден днешен е разделена на лобита, прокарани от различни политически сили. Моделът, който се изгради в България на политическа система и на държавно управление, е т.нар. партийно-клиентелистки модел. С него партиите се борят не да дадат нещо на обществото, а да вземат държавата. Държавната власт е възможността да извършват сделката си „власт срещу пари" и те стават взаимозависими.

Джоко Росич - In Memoriam

Почина актьорът Джоко Росич, с най-запомнящия се дрезгав глас, участвал в над 110 филма, много от които унгарски. Росич е роден на 29 февруари 1932 година. Майка му е българка, а баща му сърбин. Роден е в бившата република Югославия, но от 1951 г. живее в България. Завършва икономика и школа по радиожурналистика, след което работи 17 години като журналист в БНР. Снима се в български, унгарски и сръбски филми. Носител е на орден “Кирил и Меодий” първа степен.

Най-известните български  филми в които е участвал са “Осмият”, “Езоп”, “Демонът на империята”, “Михаил Строгов”, “На всеки километър”, “Гоя”, “Антихрист”, “Баща ми бояджията”, “Иван Кондарев”, “Сватбите на Йоан Асен”, “Войната на таралежите”, “Камионът” и “Време разделно”.

Реч на Джоко Росич за България и Балканите

Джоко Росич в “Шоуто на Слави”

Как да си изпросим отговор след интервю за работа?

Кандидатите се страхуват най-много от периода на очакване

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване