Подготвят нови летищни такси

/КРОСС/ Нови летищни такси ще бъркат в джоба на пътници и авиопревозвачи. Промените се подготвят от транспортното и финансовото министерство. Сред тях са въвеждане на такса сигурност, която до момента не се събираше, както и ясно регламентиране на такса пътник, която да покрива само разходите за поддържане на летището. Предвидени са и облекчения за фирмите, които предлагат нови целогодишни маршрути от и до страната. Очаква се новите такси да влязат в сила до няколко седмици. От бранша напомнят, че промените вероятно ще се отразят и на цената на билетите. Най-потърпевши обаче остават авриокомпании, превозващи пътници от и до трите големи летища в страната. Официалната статистика показва, че през последната година през терминалите в София, Варна и Бургас са преминали над 7 млн. пътници. Първенец сред тях е летище Варна с ръст на пътниците 18%, а София и Бургас могат да се похвалят с 2% повече пътници. Оказва се, че българските превозвачи набират сериозна преднина. Близо 1/3 от пътниците са превозени от български авиокомпании. Цените обаче може да се покачат драстично след въвеждането на новите такси. Така например за всеки пътник, които преминава през Терминал 2 на летище София, фирмата ще заплаща на аеропорта по 11 евро, а за Терминал 1 по 6 евро. Предвидени са преференции за фирмите, които редовно ползват летищата, както и за превозвачите, които откриват нови редовни полети. Постепенно редовните линии започват да изместват чартърните

ЕК с наказателна процедура срещу България заради евроизборите

Наказателна процедура срещу България е стартирала Европейската комисия преди месец заради неспазени ангажименти на София във връзка с изборите за евродепутати.

Спасиха мъж с магаре в преспите край Смолян

Мъжът не е премръзнал, но е бил доста изплашен

    


Български камион катастрофира в Англия, загина 19-годишен британец

19-годишно момче от британския град Лийдс, графство Западен Йоркшир, е загинало при пътен инцидент, в който е участвал камион с българска регистрация, съобщи ITV.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Инцидентът е станал в събота на път A1246, в близост до Феърбърн. 19-годишно момче от британския град Лийдс, графство Западен Йоркшир, е загинало при пътен инцидент, в който е участвал камион с българска регистрация, съобщи ITV. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Инцидентът е станал в събота на път A1246, в близост до Феърбърн.

Покупко-продажба на деца в интернет

/КРОСС/Покупко-продажба на деца в интернет. Такива обяви ни провокират разследване на Нова тв кои са хората, готови да дадат децата си и кои са тези, които искат да ги купят. Резултатът - двойка англичани дойдоха спешно до България на третия ден от началото на нашата проверка. Те обаче не са обикновени купувачи на бебе. Кои се оказаха тези хора - история с неочакван край. Разказват я Вероника Димитрова и Рой Хил. Разследването ни започва от обява, която виждаме във форум в интернет. Тя гласи следното: „Здравейте, ние наистина искаме да имаме бебе - или може би две - и ние ще плащат колкото и да струва. Ако можете да помогнете, моля свържете се с нас". Автори на обявата са Хайди и Ричи Калвърт. От написаното личи, че или не владеят добре български или превеждат от английски с помощта на гугъл. Търсят бебе за осиновяване или сурогатна майка не само в България, но и във Великобритания, Румъния и Македония. Решаваме да им пишем. Същия ден получаваме отговор: „Да, ние с удоволствие ще си купи бебе. Ако е възможно новородено, но ние ще се радваме с дете до едногодишна възраст. Можете ли да ни помогнете?" Отговаряме, че можем, въпреки че в действителност не е така. Твърдим, че познаваме семейство с три деца, но за последното новородено, нямат възможност да се грижат. Живеят с 340 лв. на месец, бащата не работи и затова искат да го продадат. Искаме от англичаните да ни разкажат повече за себе си и да изпратят снимка

Гай Ричи ще става отново баща

Годеницата му Джаки Ейнсли чака дете

    


Лошото време в САЩ взе няколко жертви

Лошото време продължава да тормози Съединените щати. Източното крайбрежие беше ударено от силна буря, придружена от леден дъжд, сняг и ниски температури. Бяха затворени училищата и федералните служби в столицата Вашингтон, отменени са близо 3000 полета.

Главният прокурор заминава на официално посещение в Израел

лавният прокурор Сотир Цацаров и заместник-главните прокурори Пенка Богданова и Борислав Сарафов заминават на официално посещение в Израел за периода 4-7 март 2014 г.
По време на посещението са предвидени срещи с главния прокурор на Израел Йехуда Вайнщайн и с държавния прокурор Шай Нитцан.
В рамките на визитата ще бъдат проведени срещи с официални представители на държавата Израел, прокурори и ръководители на полицейски служби.
На 6 март 2014 г. главният прокурор ще посети Мемориала на жертвите от Холокоста „Яд Вашем” и ще положи венец в Траурната зала.
Посещението се осъществява със съдействието на посолството на Израел в Р България.

Приемат документи за помощта за бедните

Подаването на документи ще продължи до 31 март

Масов бой пред студентско общежитие в Благоевград

Масов бой пред студентско общежитие в Благоевград вдигна на крак полицията рано сутринта.
Сигналът е подаден в Първо управление на МВР малко след 07:00 часа, съобщи struma.bg.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Компания от младежи и девойки са се сбили пред известно заведение в района, Масов бой пред студентско общежитие в Благоевград вдигна на крак полицията рано сутринта. Сигналът е подаден в Първо управление на МВР малко след 07:00 часа, съобщи struma.bg. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Компания от младежи и девойки са се сбили пред известно заведение в района,

ЕК е започнала наказателна процедура срещу България

Европейската комисия е стартирала преди месец наказателна процедура срещу България заради неспазени ангажименти на София във връзка с изборите за евродепутати, предаде КРОСС.

До четвъртък България трябва да уведоми Европейската комисия дали в националното законодателство е пренесена директива от 2013 г. за някои от условията за упражняване правото на хора от Европейския съюз, живеещи в друга европейска държава, да бъдат избирани за евродепутати.

Директивата е част от усилията за облекчаване процеса на гласуване в европейските избори, защото избирателната активност в тях намалява непрекъснато. Сега 8 милиона европейски гласоподаватели, живеят извън родината си.

Nissan поведе ръстовете за азиатските автопроизводители на американския пазар

/КРОСС/Nissan поведе февруарските ръстове за азиатските автопроизводители на американския пазар. От началото на годината насам моделът Altima на компанията успява да изпревари по продажби Camry на Toyota, въпреки лошото време отвъд Oкеана, което забави търсенето. Месечните продажби на Nissan нарастват с 16% на годишна база, докато тези на Toyota намаляват с малко над 4%.

Путин върна в базите им военните, пратени на учения

Президентът на Русия Владимир Путин е наредил на военните, изпратени на различни учения в Западния и Централния военни окръзи, да се върнат в базите си, обяви пред журналисти във вторник прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от РИА "Новости". По план маневрите трябваше да продължат до 3 март, а до 7 март около 150 000 военни и стотици танкове и кораби трябваше да се върнат по местата си за постоянно дислоциране. Песков допълни, че ученията са били успешни, като за пореден път отрече те да са имали нещо общо с военната операция в Украйна и с покачващото се напрежение в Крим. Във връзка със ситуацията в Украйна Москва поставя две принципни условия на Киев, за да започне да обсъжда със Запада възможностите за излизането от кризата, допълва съобщи РИА "Новости", позовавайки се на неназован дипломатически източник. Едното условие е да бъде изпълнено споразумението от 21 февруари, според което украинските управляващи трябва да проведат конституционна реформа до септември т.г., а до края на годината – президентски избори. Другото е – да бъде сформирано коалиционно правителство в Киев, в чието съставяне да се включат всички политически сили в страната. Междувременно в нощта срещу вторник бе проведено извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано от Москва. На него постоянният представител на Русия Виталий Чуркин обяви, че страната му няма намерение да връща на власт сваления украински президент Виктор Янукович, но продължава да го смята за легитимен държавен глава, предаде Радио "Ехото на Москва". Колегата на Чуркин от Украйна – Юрий Сергеев, пък обяви, че "от 24 февруари приблизително 16 000 руски войници са вкарани в Крим с военни кораби, хеликоптери и товарни самолети от съседните райони на Руската федерация". Според данните на временния военен министър на страната Игор Тенюх обаче в нарушение на двустранните договорености за числеността на руската армия в страната, незаконно са прехвърлени около 5500 военни. Москва твърди, че още не е решено да започне вкарване на войски в Украйна. Според споразумението между двете страни за Черноморския флот от 1997 г. общият брой на руски военни не може да надхвърля 25 000 души. Според различни информации в украинските медии към 1 януари т.г. руският контингент в Украйна е наброявал около 14 000 военни. Външното министерство в Киев съобщи, че според информация от граничните служби на руска територия на 3 март се забелязва струпване на военна техника, включително танкове и понтони. Става дума за поне 9 ешелона отвъд границата с Харковска, Луганска и Донецка области, както и на руската страна на Керченския пролив. По време на снощното заседание на Съвета за сигурност на ООН руският представител Виталий Чуркин показа писмо, изпратено на Москва от Янукович на 1 март, предава ИТАР-ТАСС. "Под влиянието на западните държави има актове на неприкрит терор и насилие. Хората са преследвани заради своя език и по политически причини. Така че на това основание призовават президента на Русия да използва въоръжените сили на Руската федерация за установяване на законност, мир и ред, стабилност и защита на народа на Украйна", цитира Чуркин писмото на Янукович, добавят АФП и БТА. Посланикът на САЩ Саманта Пауър отвърна, че "Няма доказателства, че етническите руснаци са застрашени". Според нея няма правна основа за разполагането на войски по покана на премиера на Крим, защото това е в правомощията единствено на украинския парламент в Киев. "Русия има право да иска събитията в Украйна да се бяха развили по различен начин. Но тя няма право да изразява нещастието си като употребява военна сили или като се опитва да убеди световната общност, че "горе" е "долу" и че черното е бяло.", заяви още тя. Чуркин отвърна, че изглежда информацията й за Украйна идва от американска телевизия и повтори, че легитимният държавен глава на Украйна е Янукович. Британският посланик Марк Лаял Грант също отхвърли руските твърдения за тероризъм и заплахи срещу руснаци в Украйна с думите: "Очевидно тези твърдения са просто изфабрикувани, за да оправдаят руските военни действия."  "Говорим за бивш лидер, изоставил поста си, столицата си и страната си. Човек, чието корумпирано правителство докара страната си до ръба на икономическа катастрофа, потискаше протестите срещу управлението си и стана причина за над 80 загинали", добави Грант. Френският посланик Жерар Арно пък сравни руската интервенция в Украйна с предвожданата от СССР инвазия в Чехословакия през 1968 г.: "Чуваме глас от миналото. Бях на 15 години, когато съветските войски влязоха в Чехословакия. И тогава оправданието беше същото". В същото време американският президент Барак Обама свика проведе заседание на Съвета за национална сигурност, съобщават от Белия дом във вторник. В съобщението се отбелязва, че на срещата са се обсъждали различни варианти на действие по отношение на Русия в отговор на ситуацията в Крим, предаде Интерфакс. Участвали са държавният секретар на САЩ Джон Кери, който се очаква във вторник да пристигне в Киев, министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, както и председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси.

Путин върна военните, пратени на учения, в базите им

Президентът на Русия Владимир Путин е наредил на военните, изпратени на различни учения в Западния и Централния военни окръзи, да се върнат в базите си, обяви пред журналисти във вторник прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, цитиран от РИА "Новости". По план маневрите трябваше да продължат до 3 март, а до 7 март около 150 000 военни и стотици танкове и кораби трябваше да се върнат по местата си за постоянно дислоциране. Песков допълни, че ученията са били успешни, като за пореден път отрече те да са имали нещо общо с военната операция в Украйна и с покачващото се напрежение в Крим. Във връзка със ситуацията в Украйна Москва поставя две принципни условия на Киев, за да започне да обсъжда със Запада възможностите за излизането от кризата, допълва съобщи РИА "Новости", позовавайки се на неназован дипломатически източник. Едното условие е да бъде изпълнено споразумението от 21 февруари, според което украинските управляващи трябва да проведат конституционна реформа до септември т.г., а до края на годината – президентски избори. Другото е – да бъде сформирано коалиционно правителство в Киев, в чието съставяне да се включат всички политически сили в страната. Междувременно в нощта срещу вторник бе проведено извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано от Москва. На него постоянният представител на Русия Виталий Чуркин обяви, че страната му няма намерение да връща на власт сваления украински президент Виктор Янукович, но продължава да го смята за легитимен държавен глава, предаде Радио "Ехото на Москва". Колегата на Чуркин от Украйна – Юрий Сергеев, пък обяви, че "от 24 февруари приблизително 16 000 руски войници са вкарани в Крим с военни кораби, хеликоптери и товарни самолети от съседните райони на Руската федерация". Според данните на временния военен министър на страната Игор Тенюх обаче в нарушение на двустранните договорености за числеността на руската армия в страната, незаконно са прехвърлени около 5500 военни. Москва твърди, че още не е решено да започне вкарване на войски в Украйна. Според споразумението между двете страни за Черноморския флот от 1997 г. общият брой на руски военни не може да надхвърля 25 000 души. Според различни информации в украинските медии към 1 януари т.г. руският контингент в Украйна е наброявал около 14 000 военни. Външното министерство в Киев съобщи, че според информация от граничните служби на руска територия на 3 март се забелязва струпване на военна техника, включително танкове и понтони. Става дума за поне 9 ешелона отвъд границата с Харковска, Луганска и Донецка области, както и на руската страна на Керченския пролив. По време на снощното заседание на Съвета за сигурност на ООН руският представител Виталий Чуркин показа писмо, изпратено на Москва от Янукович на 1 март, предава ИТАР-ТАСС. "Под влиянието на западните държави има актове на неприкрит терор и насилие. Хората са преследвани заради своя език и по политически причини. Така че на това основание призовават президента на Русия да използва въоръжените сили на Руската федерация за установяване на законност, мир и ред, стабилност и защита на народа на Украйна", цитира Чуркин писмото на Янукович, добавят АФП и БТА. Посланикът на САЩ Саманта Пауър отвърна, че "Няма доказателства, че етническите руснаци са застрашени". Според нея няма правна основа за разполагането на войски по покана на премиера на Крим, защото това е в правомощията единствено на украинския парламент в Киев. "Русия има право да иска събитията в Украйна да се бяха развили по различен начин. Но тя няма право да изразява нещастието си като употребява военна сили или като се опитва да убеди световната общност, че "горе" е "долу" и че черното е бяло.", заяви още тя. Чуркин отвърна, че изглежда информацията й за Украйна идва от американска телевизия и повтори, че легитимният държавен глава на Украйна е Янукович. Британският посланик Марк Лаял Грант също отхвърли руските твърдения за тероризъм и заплахи срещу руснаци в Украйна с думите: "Очевидно тези твърдения са просто изфабрикувани, за да оправдаят руските военни действия."  "Говорим за бивш лидер, изоставил поста си, столицата си и страната си. Човек, чието корумпирано правителство докара страната си до ръба на икономическа катастрофа, потискаше протестите срещу управлението си и стана причина за над 80 загинали", добави Грант. Френският посланик Жерар Арно пък сравни руската интервенция в Украйна с предвожданата от СССР инвазия в Чехословакия през 1968 г.: "Чуваме глас от миналото. Бях на 15 години, когато съветските войски влязоха в Чехословакия. И тогава оправданието беше същото". В същото време американският президент Барак Обама свика проведе заседание на Съвета за национална сигурност, съобщават от Белия дом във вторник. В съобщението се отбелязва, че на срещата са се обсъждали различни варианти на действие по отношение на Русия в отговор на ситуацията в Крим, предаде Интерфакс. Участвали са държавният секретар на САЩ Джон Кери, който се очаква във вторник да пристигне в Киев, министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, както и председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси.

Поетесата Ваня Данева опитомява залеза с рими

Ваня Данева

“Опитомяване на залеза“ е името на най-новата поетична книга на поетесата Ваня Данева. Изданието ще бъде официално представено в четвъртък – 6 март, от 17:30 часа в голямата читалня на Градска библиотека „Пеньо Пенев”. Премиерата е организирана от община Димитровград, Историческият музей и читалище “Култура“.

Книгата ще бъде представена от известният български поет и носител на наградата “Пеньо Пенев“ – поета Петър Анастасов, който е редактор на изданието. За него авторката получи и финансова подкрепа от общината.

Ваня Данева е дългогодишен журналист и автор на още 3 поетични и една публицистична книги. Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на независимите български писатели. Нейни стихове са преведени на руски език.

“Опитомяване на залеза“ е събрала стихове , писани от Ваня Данева през последните 10 години, част от които далече от родината, и е съзвучна с настроенията и проблемите на обществото ни в днешните трудни времена. Авторката ги пречупва през своята поетична призма, превръща ги в изстрадана красота.

 

“ Безмълвни, протягаме

 ръце към света.

Пръстите докосват стена.

 

Някой е нарисувал прозорец.

Затвори очите, за да

погледнеш през него.“

 

Димитър Димитров

 

Всяко разделение на Украйна би било равносилно на катастрофа

/КРОСС/Ако в Украйна не започне да се гради доверие, може да се стигне до въпроса за запазването ѝ като държава, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air дипломатът Любомир Кючуков. Бившият заместник-министър на външните работи припомни, че напрежението не нараства само в Крим, а и в други региони, като Донецк, Харков и Одеса. Последната информация от Донецк разкрива, че стотици протестиращи с руски знамена са нахлули в сградата на областната управа на града и са превзели два етажа от нея. От друга страна, огледални действия се забелязват от страна на Лвов, който прекъсна икономическите си връзки с Киев. Дипломатът смята, че всяко разделение на Украйна обаче би било равносилно на някаква форма на катастрофа. Кючуков твърди, че е трудно да се намери такъв изход от кризата, при който всички страни да бъдат доволни. По думите му въпросът е да се намери такъв баланс, при който разпадът и дестабилизацията на Украйна на бъдат спрени и напрежението да спре да ескалира. Относно позицията на България по отношение на Киев бившият заместник-министър подчерта, че тя трябва да е в рамките на ЕС, но е задължително гласът на страната да се чуе и да звучи самостоятелно. „България е сред страните, които трябва да търсят диалога и стабилизацията", категоричен е Кючуков. Той посочва, че сега е ред на дипломацията и Германия до голяма степен е балансиращ фактор в създалата се ситуация

Ниагара пак замръзна частично

Вижте приказните красоти, които нарисува зимата

    


Масов бой пред студентско общежитие в Благоевград

Масов бой пред студентско общежитие в Благоевград вдигна на крак полицията рано сутринта.
Сигналът е подаден в Първо управление на МВР малко след 07:00 часа, съобщи struma.bg.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS

Компания от младежи и девойки са се сбили пред известно заведение в района, Масов бой пред студентско общежитие в Благоевград вдигна на крак полицията рано сутринта. Сигналът е подаден в Първо управление на МВР малко след 07:00 часа, съобщи struma.bg. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Компания от младежи и девойки са се сбили пред известно заведение в района,

Проверката на подписите за референдум ще продължи до след евровота, предупреди Янаки Стоилов


Реалистичния срок за произнасяне по въпроса с достоверността на подписите за референдум относно въпросите около изборното законодателство е след европейските избори, каза депутатът Янаки Стоилов от БСП пред БНТ.

Той заяви още, че местата за събиране на подписите хвърлят сянка върху тяхната достоверност. Аргументът - пунктовете били седалищата на общинските администрации. Това поражда въпроса дали някой служебно не е решил да събира такива подписи предвид кратките срокове, заяви...

Кой плати нощувките на Цветанов в САЩ?

/КРОСС/ Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е отчел само две нощувки при загадъчната си командировка в САЩ в края на 2012 г. Това личи от справка, поискана от „Преса" по Закона за достъп до информация. Цветанов бе на посещение там 17 дни - от 17 ноември до 3 декември. След завръщането си е представил фактура за $890,82 за две нощувки в хотел „Хей Адамс" във Вашингтон. Не става ясно къде е спал и кой е платил останалите 15 нощувки. Посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова заяви, че не знае къде е пребивавал бившият вицепремиер. Според ексшефа на разузнаването ген. Бриго Аспарухов действията на Цветанов са необясними и неморални. Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов е отчел едва две нощувки при безпрецедентно дългата си командировка в САЩ в края на 2012 г. Това стана ясно от справка, поискана от „Преса" по Закона за достъп до информация. Той бе на работно посещение отвъд Океана в периода 17 ноември - 3 декември 2012 г., като в делегацията бе тогавашният шеф на ГДБОП и негов кумец Станимир флоров, както и настоящият заместник-главен прокурор Ася Петрова. От съобщенията в сайта на МВР не става ясно по чия покана е заминал Цветанов. По време на визитата той е имал срещи с Джон Бренън, съветник на президента Барак Обама по въпросите на контратероризма, с директора на Сикрет сървис Марк Съливан, с шефа на Агенцията за борба с наркотиците Мишел Лионхарт и др., твърди ведомственият сайт

Реалистично е проверката на подписите за референдум да продължи до след евровота, предупреди Янаки Стоилов


Реалистичния срок за произнасяне по въпроса с достоверността на подписите за референдум относно въпросите около изборното законодателство е след европейските избори, каза депутатът Янаки Стоилов от БСП пред БНТ.

Той заяви още, че местата за събиране на подписите хвърлят сянка върху тяхната достоверност. Аргументът - пунктовете били седалищата на общинските администрации. Това поражда въпроса дали някой служебно не е решил да събира такива подписи предвид кратките срокове, заяви...

Още абитуриенти се отказаха от скъпите костюми

Абитуриентите от 18 СОУ се отказаха от скъпите дрехи в деня на изпращане в училище, съобщи БНТ. Те ще подкрепят инициативата Абитуриентите от 18 СОУ се отказаха от скъпите дрехи в деня на изпращане в училище, съобщи БНТ. Те ще подкрепят инициативата "Панаир на добрината" на връстниците си от Втора английска гимназия в София, за да дарят средствата си за дрехи. Парите ще отидат за децата страдащи от пеперудена кожа. А в деня на изпращането те ще облекат бели фланелки.

Нов съвет ще информира за трансплантациите

/КРОСС/ Да информира и повиши доверието на хората в трансплантациите ще бъде основната цел на новосформирания Обществен съвет по трансплантации към Министерството на Здравеопазването, каза неговият председател проф. Генчо Начев, директор на „Св. Екатерина". Този съвет има основно консултативна функция - да повиши доверието на гражданите в трансплантациите, да ги убеди да дарят органите на един починал човек, за да се спаси живота на друг, подчерта професорът, който беше гост в студиото на БНТ. По думите му по-голямата част от близките на починалите са склонни да дадат такова съгласие. Тези, които отказват го правят по религиозни или морални причини. Ако с хората говорят психоаналитици, ще бъдат постигнати по-добри резултати, смята професорът. Най-много пациенти - малко над 1000, са чакащите в момента за бъбречна трансплантация. На второ и трето място по численост са чакащите за чернодробна и сърдечна трансплантация, като за сърдечна има около 30-40 регистрирани чакащи, съобщи медикът. Според него е проблем това, че много пациенти в страната имат необходимост от трансплантиране на орган, но те не са насочени към специализирани заведения, където могат да бъдат регистрирани за трансплантация. За миналата 2013 година от 32-ма чакащи за трансплантация, са починали 8 души, съобщи проф. Начев. Единствената трансплантация, която все още не е правена у нас, е комбинираната трансплантация на черен дроб и панкреас

Нов удар в София: Въоръжен обир на бензиностанция

Полицията издирва мъж, който снощи нахлул в бензиностанция на столичния бул.”Г. М. Димитров”, принудил служителя на касата да му предаде наличните пари и избягал в неизвестна посока. Все още се уточнява точната сума, както и подробности около обира.

Пет лоши последствия, ако Русия влезе в Украйна

РУСИЯ не може да бъде равнодушна и безучастна към ставащото в Украйна, съобщиха официални лица след решение на Съвета на федерацията. Това е вярно, само дето Москва не пресметна до край всички последствия от това решение, в това число последствията и за самата Русия.
Първото и най-ужасното – това са евентуални жертви. Настроенията в Украйна се РУСИЯ не може да бъде равнодушна и безучастна към ставащото в Украйна, съобщиха официални лица след решение на Съвета на федерацията. Това е вярно, само дето Москва не пресметна до край всички последствия от това решение, в това число последствията и за самата Русия. Първото и най-ужасното – това са евентуални жертви. Настроенията в Украйна се

Александър Секулов: Обществото иска монолитни герои

Има ли някаква обединяваща характеристика на поколението писатели, чиято ранна младост е протекла през социализма, а творческият период, зрелостта - през т.нар. преход? 
- Всяко поколение български писатели преминава през големи обществени, политически, социални, икономически и културни катаклизми. А има и периоди, в които вътрешните катастрофи с Има ли някаква обединяваща характеристика на поколението писатели, чиято ранна младост е протекла през социализма, а творческият период, зрелостта - през т.нар. преход? - Всяко поколение български писатели преминава през големи обществени, политически, социални, икономически и културни катаклизми. А има и периоди, в които вътрешните катастрофи с

Чех е №1 в Чехия за седми път

Вратарят на Челси изпревари Томаш Росицки в класацията за 2013 година

    


Турция е загрижена за татарското малцинство в Крим

/КРОСС/Турция заяви, че следи отблизо ситуацията в Украйна и е загрижена за съдбата на татарското турскоезично малцинство в автономната област Крим, където Русия разполага свои военни части. "Ние провеждаме дискусии със засегнатите страни, за да не прерасне този спор във въоръжен конфликт. Ние не можем да останем обикновени зрители на случващото се там", каза източник от турското правителство. Снощи премиерът Абдула Гюл свика съвещание с външния си министър Ахмет Давутоглу и заместник-министъра на външните работи Феридун Синирлиоглу. По време на срещата Давутоглу е подчертал, че официалната позиция на Турция в този конфликт е запазването на териториалната цялост на Украйна. Той е изразил желание да се срещне в най-кратки срокове с руския си колега Сергей Лавров, пише на сайта си вестник "Хюрриет". През уикенда членове на татарската диаспора в Турция манифестираха в Анкара и Истанбул и скандираха пред руското посолство в Анкара срещу руската интервенция в Крим. Давутокглу посети спешно Киев в събота. Той разговаря по телефона с американския държавен секретар и с министрите на външните работи на Германия, Франция и Полша. "Правата на татарите и тяхното съществуване трябва да бъде гарантирано", каза той в телевизионно интервю. Според Турция 12% от населението на Крим са турскоезични татари, мюсюлмани - сунити, каквито са и повечето турци.    

САЩ започнаха да изолират Русия


САЩ започнаха да изолират властите в Русия с решения за спиране на сътрудничеството в търговската е военната области и подготовката на допълнителни мерки, които може да засегнат руските банки и конкретни лица от управлението в Москва.

Пентагонът съобщи в понеделник, че прекратява всякакви военни ангажименти с Русия, включително съвместни учения и посещения на кораби в руски пристанища. Спират двустранните срещи на военни и служители на отбранителните ведомства, както и планирането на...

Два района без вода във Варна

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода ще са абонатите в част от високата зона на кв. Виница. Аварията се очаква да бъде отстранена малко преди обяд, а водоподаването възстановено до 12 часа, уточниха от водоснабдителното дружество.

Сингапур изпревари Токио като най-скъпия град в света

На другия полюс - най-евтините градове в света, са Рияд и Джеда в Саудитска Арабия

    


133 години от рождението на Тодор Александров

Навършват се 133 години от рождението на легендарния български революционер и водач на ВМРО Тодор Александров. Той е роден през 1881 година в Щип (в Ново село) в семейството на учителя Александър Попорушев. Учи в родния си град и в Скопие, където влиза във ВМРО.

Кой ще възлага обществени поръчки без търг?

Депутатът Борислав Гуцанов предлага и общините, и държавата да заобикалят конкурсите по ЗОП

    


Ганчев предлага нов договор на Загорчич

Договорът на старши треньора на Литекс Златомир Загорчич изтича през лятото, пише "Тема Спорт". Сръбският специалист дойде в Ловеч през юни миналата година и подписа за 12 месеца. Интереснот...

Германци идват за Безяк срещу Валенсия

Представители на няколко клуба от немската Бундеслига ще дойдат да наблюдават Лудогорец – Валенсия, съобщава "Тема спорт“. Обект на интерес от тяхна страна ще е Роман Безяк. С...

Какво се случва с нас, докато спим

Някои оприличават спането на малка смърт, защото по време на сън „мозъкът ни изключва“. Всъщност съвсем не е така – дори напротив. Наистина, докато спим, ние отпочиваме и...

В Германия: Балъков поема Щутгарт

Треньорски тандем между две от легендите на Щутгарт може да поеме закъсалия жестоко в Бундеслигата германски клуб, твърди "Щутгартер цайтунг".Красимир Балъков и Звонимир Солдо са вариант при...

Йохансон очаква първото си бебе от журналиста Дориак

29-годишната актриса Скарлет Йохансон очаква първото си дете от годеника си Ромен Дориак, съобщава сайтът Е!News. Това ще бъде първо дете както за Скарлет, така и за Ромен. Новината идва само шест ...

Русия се заканва да намали до нула икономическата си зависимост от САЩ

Русия може да намали до нула икономическата си зависимост от САЩ, ако Вашингтон наложи санкции на Москва заради Украйна, заяви съветник на Кремъл. Той предупреди, че американската финансова систе...

Я. Стоилов: Обсъждаме въпрос за данъчната политика за референдум

След европейските избори парламентът ще се произнесе за събирането на подписи за референдум за задължителни избори. Обсъждаме въпроса да се зададе и друга тема за допитване, която е за данъчната политика.

Путин връща руските войски от Украйна!

Върховният главнокомандващ въоръжените сили на Руската федерация президентът на Русия Владимир Путин днес заповяда на войските и подразделенията, участващи във военни учения, да се приберат в базите си.

Дружеството на Българите в Унгария отбелязва своя вековен юбилей

България и Унгария са загрижени за своите сънародници в Украйна и вярват, че демократичният път на развитие и отстояването на толерантността като ценност изключва военните конфликти. Позицията споделиха вицепрезидентът Маргарита Попова и президентът на Унгария Янош Адер, които разговаряха в Будапеща късно в понеделник. В деня на Националния ни празник - Трети март вицепрезидентът Маргарита Попова и държавният глава на Унгария Янош Адер бяха специални гости на гала-концерта в Българския културен дом в Будапеща по повод 100-годишнината от създаването на първото Българско дружество в страната. Под техен патронаж се провежда и културната програма за вековния юбилей на Дружеството на българите в Унгария. „Прекрасно е да отбележим и да споделим националния си празник с приятели, с които ни свързват и съвремието, и историята", заяви Маргарита Попова преди началото на концерта в Българския културен дом. Пред гостите на събитието вицепрезидентът отново изрази признателността на България за толерантната политика на Унгария към общностите от различни националности в страната, която подпомага и усилията на българското малцинство за съхраняване на неговата национална идентичност. Българската общност е напълно интегрирана в унгарското общество, изградила е добро име и през 2009 г. беше удостоена с Грамота на Наградата за малцинствата, присъждана от премиера на Унгария, припомни Маргарита Попова

Студенти се биха в Благоевград! Има ранени и арестувани!

Момчета и момичета се биха здраво тази сутрин пред заведение в близост до студентските общежития в Югозападния университет в Благоевград.

Къде се запиля свободата

/КРОСС/ На празник като 3 март е редно свобода и България да са най-често повтаряните думи надлъж и нашир из милата ни татковина. От Плевен през Батак, Копривщица та чак до славната Шипка на този ден става чудо: Няма го ятагана на поробителя, въздухът е вече друг, свой, и се диша все по-леко. Раята става народ. Високата порта става обикновена врата. Свобода. Днес, макар че е празнично, плющят знамена, звучат химни, държат се речи, а пред тв екраните по първите хора се опитват да ни внушат или просто си въобразяват, че те са днешните опълченци, някак неочаквано изниква въпросът: Къде точно се запиля същата тази свобода през годините. Продаде ли я някой, предаде ли я, или я употреби подличко за собствена изгода. Факт е обаче, че я няма, колкото и еретично да звучи това. Днес България е най-бедната страна в Европа. Никой не може да обясни защо, след като Господ е бил доста щедър, докато я сътворявал, а за българите се говори като за най-умните на планетата. Който не е способен да бъде беден, той не е способен да бъде свободен, казва Виктор Юго. С цялото уважение към гения е редно да признаем: Не е така. И българите сме най-точното опровержение на неговите думи. Бедни се научихме да сме, но свободата ни е като обувка, която ни стиска. Не ни приляга. Останахме си роби на големите братя. Приемаме с охота идеологията, закони, съвети, заповедите и чиновниците им. Обичаме да им целуваме ръка, да притичкваме при тях, за да наковладим другарчето, партията му и държавата ни

Румен Петков: Сигналът за Пеевски, Василев и Бареков позамря в обществото, но не и в посолствата


"Сигналът на "Протестна мрежа" малко позамря в българското общество, но в посолствата - не. Там той е константна величина. Там е ясно, че главният прокурор в кабинета на вътрешния министър обсъжда заместниците си с депутат – млад, успял български гражданин". 

Това каза Румен Петков от Национална гражданска инициатива АБВ пред "Нова телевизия". По думите му "това е ситуация, която във всяка друга държава би имал съвършено различни развои".

Преди седмица активисти от...

ЕК е започнала наказателна процедура срещу България

/КРОСС/ Европейската комисия е стартирала преди месец наказателна процедура срещу България заради неспазени ангажименти на София във връзка с изборите за евродепутати. До четвъртък България трябва да уведоми Европейската комисия дали в националното законодателство е пренесена директива от 2013 г. за някои от условията за упражняване правото на хора от Европейския съюз, живеещи в друга европейска държава, да бъдат избирани за евродепутати. Директивата е част от усилията за облекчаване процеса на гласуване в европейските избори, защото избирателната активност в тях намалява непрекъснато. Сега 8 милиона европейски гласоподаватели, живеят извън родината си.  

ЕК е започнала наказателна процедура срещу България

/КРОСС/ Европейската комисия е стартирала преди месец наказателна процедура срещу България заради неспазени ангажименти на София във връзка с изборите за евродепутати, съобщава БНТ. До четвъртък България трябва да уведоми Европейската комисия дали в националното законодателство е пренесена директива от 2013 г. за някои от условията за упражняване правото на хора от Европейския съюз, живеещи в друга европейска държава, да бъдат избирани за евродепутати. Директивата е част от усилията за облекчаване процеса на гласуване в европейските избори, защото избирателната активност в тях намалява непрекъснато. Сега 8 милиона европейски гласоподаватели, живеят извън родината си.  

Ботев бие шута на бразилец

Вандер Виейра не е желан от Станимир Стоилов

    


Очаква се днес окончателно да бъде изготвено споразумението с Турция

/КРОСС/Очаква се днес окончателно да бъде изготвено споразумението с Турция, което урежда проблемите с разрешителните на превозвачите между двете страни, а най-късно през април промените да бъдат приети и превозвачите свободно да минават границата с южната ни съседка. Искането на нашата страна е разрешителните за превози от и до трета страна да се увеличат на 5 000 - 6 000. Припомняме, че заради спирането на разрешителните за еднократно преминаване към Турция се стигна до километрични опашки и блокада на границата. Снимка: Булфото; всички права запазени

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване