Обвиниха президента в натиск върху журналист

Президентът Росен Плевнелиев бе обвинен в натиск върху журналиста Петър Волгин от БНР. Това стана вчера по време на скандално заседание на комисията по култура и медии в НС. За изслушване бяха поканени представители на СЕМ и на БНР, които трябваше да обяснят какво ще се случи с предаването на Волгин.

Европарламентът засили защитата на личните данните в ЕС

Европейските депутати засилиха гаранциите за защита при трансфер на лични данни на граждани на ЕС към трети страни, приемайки в сряда сериозни промени в сега действащото законодателство за защита на личните данни. Новите правила имат за цел да позволят на гражданите на ЕС сами да контролират защитата на лични си данни, но в същото време улесняват трансфера на данни между компаниите в Европа, гарантирайки че едни и същи правила ще се прилагат във всички страни членки.

Откриха звезда, милион пъти по-ярка от Слънцето

/КРОСС/ Френски астрономи откриха звезда-хипергигант в съзвездието Кентавър. Яркостта й превишава 1 милион пъти тази на нашето Слънце.Звездата HR 5171 A е открита с телескопа VLT. В допълнение учените са установили, че около нея се върти съседна, като орбитата й преминава необичайно близко. Двете звезди се докосват и това може да доведе до съществени промени в еволюцията им. В момента HR 5171 A влиза в Топ 10 на най-ярките известни досега звезди. Тя се намира на около 12 000 светлинни години от Земята. Въпреки това може да се види и с невъоръжено око.

Най-търсеният педофил в света получи 25 години, снимал деца в тоалетните

Федералния съд във Вашингтон изпрати в затвора за 25 години американският учител, снимал със скрита камера деца в училищните тоалетни, съобщи Вашингтон Пост. Ерик Тот беше в списъка на десетте най-издирвани престъпници на Американските федерални служби.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4, Федералния съд във Вашингтон изпрати в затвора за 25 години американският учител, снимал със скрита камера деца в училищните тоалетни, съобщи Вашингтон Пост. Ерик Тот беше в списъка на десетте най-издирвани престъпници на Американските федерални служби. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,

ЕС готов да ускори подписването на споразумението с Украйна

/КРОСС/ Европейският съюз може да подпише политическата част от споразумението за асоцииране с Украйна по време на следващата среща на Европейския съвет на държавните глави, която ще се проведе през следващата седмица. Това заяви министър -председателят на Полша Доналд Туск по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.Според агенция УНИАН, той е отбелязал, че подписването на споразумението ще стане факт, "ако няма технически проблеми". Меркел също е потвърдила, че споразумението може да бъде подписано още следващата седмица. Припомняме, че на 9 март председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че Европейският съюз е решил незабавно да подпише политическите раздели от споразумението за асоцииране с Украйна. На 21 март в Министерството на външните работи на Украйна ще разгледат възможността за подписване на документа.

Сидеров с обвинение, но без забрана да лети в чужбина (ОБЗОР)

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров вече е обвиняем. Вчера Софийската градска прокуратура го привлече под отговорност за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай. Инцидентът стана на 6 януари на летище Варна след полет на Сидеров и негови съратници от София. На борда тогава депутати от “Атака” имали словесен сблъсък с френския .... Лидерът на “Атака” Волен Сидеров вече е обвиняем. Вчера Софийската градска прокуратура го привлече под отговорност за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай. Инцидентът стана на 6 януари на летище Варна след полет на Сидеров и негови съратници от София. На борда тогава депутати от “Атака” имали словесен сблъсък с френския ....

Последното съобщение от изчезналия самолет "Боинг"

Посланик Искандар Сарудин заяви, че "още не е дошло времето" да се разкрие информацията, предадена от военните на гражданските власти, които продължават издирването на изчезналия самолет

Летящ скиор на Витоша вкара Анастас Търпанов в класация на "Уърълд прес фото"

Фотографията на Анастас Търпанов на кайтскиор по витошки склон е на второ място в категорията за спортна фотография на “Уърлд прес фото”.
Той е петият българин, достигнал до елитната фото класация. Преди него са Сава Бояджиев (1962 г.), Стефан Тихов (1972 г.), Димитър Дейнов (1974 г.) и Ивайло Велев (2007 г.). През 1966 година снимка на Румяна Боя Фотографията на Анастас Търпанов на кайтскиор по витошки склон е на второ място в категорията за спортна фотография на “Уърлд прес фото”. Той е петият българин, достигнал до елитната фото класация. Преди него са Сава Бояджиев (1962 г.), Стефан Тихов (1972 г.), Димитър Дейнов (1974 г.) и Ивайло Велев (2007 г.). През 1966 година снимка на Румяна Боя

Намираме истинската любов с петия партньор

Според над 2000 анкетирани мъже и жени сексуален партньор номер 5 е последният влак за истинската любов. 25% са на мнение, че преди да се отдаде на романтични отношения и домашен уют човек трябва да...

Обвиниха Карастоянови за клането, още търсят оръжието

Утре до обяд ще прокуратурата ще поиска постоянното им задържане, съобщи за BNews говорителят на Окръжната прокуратура в Кюстендил Мирияна Сиракова.

Младите теглят заеми,баба и дядо плащат

Млади безработни от т.нар. чалга поколение теглят масово бързи кредити, а нерядко се налага вноските по тях да се плащат от бабите и дядовците им. Това сочи проучване на пазара на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ).

Гришо се изповяда: Обичам тази жена!

Григор Димитров ревниво пази личния си живот и винаги отговаря лаконично на въпроси свързани с Мария Шарапова.

Путин пренаписва дефиницията за война през 21 век

"Вашингтон пост": Занапред правилата, по които играе светът, са на Путин

    


Гришо призна: Маша е човекът до мен!

/КРОСС/ Първата ни тенис ракета Григор Димитров разкри мистерията около отношенията си с руската тенисистка Мария Шарапова. Въпреки че не обича да говори за личния си живот и почти винаги отбягва въпросите на журналистите, Гришо наруши правилата си и се изповяда пред „Australian Tennis Magazine". „Имаме едни и същи ценности, както и еднакъв поглед върху света. Какво повече мога да кажа? Просто обичам тази жена", сподели първата ни ракета.Без да разкрива повече подробности, той вметна, че в момента двамата живеят заедно и връзката им се развива много добре.„В крайна сметка тя е човекът до мен, на който мога да разкажа за абсолютно всичко, а това е изключително ценно. В днешно време е много трудно да намериш човек, до който искаш да бъдеш", завърши Гришо.

Разпитват синовете на Стоил Славов и Дон Цеци по наркодело

Георги Славов-Главата, наследник на взривения в асансьор бос на СИК Стоил Славов, и синът на лидера на Георги Славов-Главата, наследник на взривения в асансьор бос на СИК Стоил Славов, и синът на лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев - Микеле, се явиха на разпит в спецсъда вчера. Главата бе призован като свидетел по делото срещу наркобарона Стефан Бонев-Сако и още 12 души. Микеле пък трябваше да даде показания като поемно лице. "Не знам защо...

Увеличиха парите за сценични изкуства

Нови ставки за финансиране на сценичните изкуства у нас прие вчера правителството. Според принципите на т.нар. делегиран бюджет всяка институция получава държавни средства спрямо продадените билети.
Най-голямо е увеличението за Народния театър - от 20 на 27 лева за всеки реализиран билет. Останалите театрални трупи в страната ще получат само по... Нови ставки за финансиране на сценичните изкуства у нас прие вчера правителството. Според принципите на т.нар. делегиран бюджет всяка институция получава държавни средства спрямо продадените билети. Най-голямо е увеличението за Народния театър - от 20 на 27 лева за всеки реализиран билет. Останалите театрални трупи в страната ще получат само по...

Нови спортни успехи на студентите от ВСУ „Черноризец Храбър“

Представителният отбор на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ по ски алпийски дисциплини взе участие в VI-те национални студентски зимни игри „Боровец 2014“, които се проведоха от 7 до 11 март. Университетът се представи отлично, като зае II-ро място в крайното комплексно класиране на националните студентски зимни игри, непосредствено след представителите от Националната спортна академия „Васил Левски“, София, научи Moreto.

Несебър се побратими с руския град Норилск

norilsk

В  присъствието на Областния управител на Бургаска област Павел Маринов делегацията от Норилск бе посрещната с хляб и сол пред конферентен център „Несебър”, където в ритуалната зара бе сключено споразумение за побратимяване между Община Несебър и руския град Норилск.

Договорът бе подписан от кмета на община Несебър Николай Димитров и Олег Курилов-кмет на Норилск. Подписаното споразумение между двете страни конкретизира  дългогодишните традиционно приятелски връзки между двете страни и народи – Република България и Руската федерация, отчитайки положителния опит на ползотворното им сътрудничество и в духа на принципа на субсдиарността признава необходимостта от развитие и усъвършенстване на двустранните отношения.

В експозетата си преди подписването на договора двамата кметове изразиха убедеността си, че развитието на сътрудничество между двете страни отговаря на интересите на общностите, които представляват и те ще се стремят да  придадат на тези отношения съвременни измерения като ги развиват на равноправна основа.
Изказване направи и областният управител Павел Маринов, в което подчерта, че като представител на държавата, той всячески ще поощрява сключването на подобни договори, както с общини от Европейския съюз,така и с такива извън него.

С подписания документ Норилск се присъединява към побратимените с  Несебър градове, към които спадат: Родос-Гърция, Дубровник-Хърватска, Сафранболу-Турция, държавата Сан Марино, Семерсхайм-Франция,Биркиркара-Малта, Охрид- Македония, Котор-Черна гора, Будапеща /район-ХVІІІ/ -Унгария, Санкт Петербург /Петровски окръг/и Якутск-Русия,Хожув-Полша.

След полагане на подписи под споразумението за побратимяване двамата кмета изразиха общо становище, че с подписания документ Норилск получава достъп до Черно море, а Несебър /почти/ до Северния ледовит океан.

Участниците в руската делегация,която освен кмета Курилов,включва и Виталий Толстов-директор по образованието на Норилск и представител на Териториалното обединение на работодателите и предприемачите, а също така Наталия Корестальова-зам.кмет по социалната политика, имаха възможност да се запознаят и с културно-историческите забележителности на Стария град. В четвъртък им предстоят срещи с кмета на Варна, областния управител на Варненска област и ръководството на Асоциацията на черноморските общини.

                                           Максим МОМЧИЛОВ

Европейският парламент отхвърли доклада за равенството между мъжете и жените

Европейският парламент отхвърли с малко мнозинство доклад за равенството между мъжете и жените, в който се призовава да се гарантира еднакво възнаграждението за една и съща позиция, предаде Франс прес.
Докладът е отхвърлен с 298 гласа Европейският парламент отхвърли с малко мнозинство доклад за равенството между мъжете и жените, в който се призовава да се гарантира еднакво възнаграждението за една и съща позиция, предаде Франс прес. Докладът е отхвърлен с 298 гласа "против", основно на консерватори. В негова подкрепа гласуваха 289 депутати (предимно леви и либерали) при 87

Либерман призовава за окупацията на Ивицата Газа

/КРОСС/ Израелският външен министър Авигдор Либерман заяви, че в отговор на обстрела от палестинците Израел е длъжен отново да окупира Ивицата Газа, съобщи The Jerusalem Post."След такава атака - градушка от удари от повече от 50 ракети - няма друга алтернатива, освен на пълната окупация на цялата територия на Ивицата Газа", заяви министърът .По-рано бе съобщено, че групировката „Палестински ислямски джихад" е изстреляла най-малко 25 ракети към южната част на Израел. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще реагира "много решително" на тази ракетна атака.

Доставки за граничната ограда с двойна печалба

Министерският съвет засече фрапиращи нередности около проекта за строителството на граничната ограда - двойна печалба от надписани цени за доставките на материалите с 10%, както и фиктивно проучване при избора на компаниите. Проектът, който бе оскъпен от първоначалните 5 млн. лева до близо 10 млн, бе проверен по искане на премиера Пламен Орешарски и в сряда комисията представи резюме от доклада си. Въпреки изричната му заръка да бъдат установени и виновни длъжностни лица, такива не са посочени. Комисията обаче препоръча да бъдат предоговорени поръчките и да бъдат намалени цените. От доклада става ясно, че основните проблеми са в полето на Министерството на отбраната, въпреки че силовите министри Цветлин Йовчев и Ангел Найденов дълго време си прехвърляха отговорността за рязкото поскъпване на проекта. Министерството на отбраната не коментира констатациите, но обещаха пресконференция в петък. Проектът се реализираше от Сухопътни войски. Извършената по-рано от военното министерство проверка не засече никакви нередности. [div class='left_orange']Едно към едно: "Преди откриване на процедура за доставка на материали от Министерството на отбраната са извършени маркетингови проучвания за определяне на потенциалните изпълнители, при което не е извършено проучване на цените на материалите, предмет на изготвения проект. Маркетинговите проучвания не са елемент от процедура по смисъла на ЗОП. Проведените проучвания са извършени по списък на материални средства, които не съответстват на проекта". Още [class='left_orange' div]Едни 10 процента Проверката на Министерския съвет е установила, че неправомерно е начислена повторно печалба при доставката на материали - в единия случай 10 %, а в другия 8 %. Не са уточнява за кои конкретни доставки става въпрос. Според проверяващите печалбата е била включена при формирането на крайните цени на производители и не следва да се начислява повторно, както е станало. Заради спешността на строителството на съоръжението правителството реши доставчиците да бъдат избрани с маркетингово проучване, а не с конкурс. Такава възможност е регламентирана в Закона за обществените поръчки. Една от големите поръчки е дадена на фирма, собственост на общинския съветник от БСП в Казанлък Александър Минчев. Тя ще достави режеща тел за над 3.3 млн. лв. за изграждането на оградата с Турция.Другите избрани фирми са бургаската "Понсстройинженеринг" ЕАД, която ще достави бетона и бетоновите изделия за 557 942 лева. Варненското дружество "Интерком Груп" ООД ще достави метални конструкции за 3.99 млн. лв. С фирмата "АБС Инженеринг - Н" ЕООД е сключен договор за доставка на помощни материали и консумативи на стойност 64 404 лева. Фиктивен избор В доклада на МС се отбелязва, че при маркетинговите проучвания за определяне на потенциалните изпълнители не е извършено проучване на цените на материалите, предмет на изготвения проект. Проведените проучвания пък са направени по списък на материални средства, които не съответстват на проекта, посочва проверяващата комисия. Устни заповеди Освен това са заявявани и договаряни количества материали без писменото съгласие на проектанта и консултант-надзорника в нарушение на заповед на министъра на отбраната. Налице е било принципно устно съгласие, заявено от проектанта, което не е направено в писмена форма, се посочва в доклада. Проверяващите са направили и пълен анализ на общата сметка за оградата. Първоначално проектантът не е изчислил дейностите по подготовка на строителна площадка, транспорта на материали, охрана, разходи за битови нужди на работниците и други. Не са били взети предвид и отпаднали дейности, които няма да се начисляват, тъй като ще се извършват от военнослужещи. Засечена е и грешка в изчисленията на проектанта за 115 хиляди, която обаче не е била засечена от възложителя. Комисията препоръчва разходите за изграждане на съоръжението през втория етап на операция "Съвместни усилия" за над. 1.5 млн. лева да бъдат за сметка на бюджета на Министерство на отбраната.

Доставки за граничната ограда са били надписани с 10%

Министерският съвет засече http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0211&n=91&g= фрапиращи нередности около проекта за строителството на граничната ограда, включително с 10% надписани цени за доставките на материалите, както и фиктивно проучване при избора компаниите. Проектът, който бе оскъпен от първоначалните 5 млн. лева до близо 10 млн, бе проверен по искане на премиера Пламен Орешарски и в сряда комисията представи резюме от доклада си. Въпреки изричната му заръка да бъдат установени и виновни длъжностни лица, такива не са посочени. Комисията обаче препоръча да бъдат предоговорени поръчките и да бъдат намалени цените. От доклада става ясно, че основните проблеми са в полето на Министерството на отбраната, въпреки че силовите министри Цветлин Йовчев и Ангел Найденов дълго време си прехвърляха отговорността за рязкото поскъпване на проекта. МО не коментираха констатациите, но обещаха пресконференция в петък. Проектът се реализираше от Сухопътни войски. Извършената по-рано от МО проверка http://www.mediapool.bg/mo-svarzanata-s-bsp-firma-e-edinstvenata-vazmozhna-za-ogradata-sreshtu-bezhantsite-news217199.html не засече никакви нередности. Едни 10 процента Проверката на Министерския съвет е установила, че неправомерно е начислена повторно печалба при доставката на материали - в единия случай 10 %, а в другия 8 %. Не са уточнява за кои конкретни доставки става въпрос. Според проверяващите печалбата е била включена при формирането на крайните цени на производители и не следва да се начислява повторно, както е станало. Заради спешността на строителството на съоръжението правителството реши доставчиците да бъдат избрани с маркетингово проучване, а не с конкурс. Такава възможност е регламентирана в Закона за обществените поръчки. Една от големите поръчки е дадена на фирма, собственост на общинския съветник от БСП в Казанлък Александър Минчев. Тя ще достави режеща тел за над 3.3 млн. лв. за изграждането на оградата с Турция.Другите избрани фирми са бургаската "Понсстройинженеринг" ЕАД, която ще достави бетона и бетоновите изделия за 557 942 лева. Варненското дружество "Интерком Груп" ООД ще достави метални конструкции за 3.99 млн. лв. С фирмата "АБС Инженеринг - Н" ЕООД е сключен договор за доставка на помощни материали и консумативи на стойност 64 404 лева. Фиктивен избор В доклада на МС се отбелязва, че при маркетинговите проучвания за определяне на потенциалните изпълнители не е извършено проучване на цените на материалите, предмет на изготвения проект. Проведените проучвания пък са направени по списък на материални средства, които не съответстват на проекта, посочва проверяващата комисия. Устни заповеди Освен това са заявявани и договаряни количества материали без писменото съгласие на проектанта и консултант-надзорника в нарушение на заповед на министъра на отбраната. Налице е било принципно устно съгласие, заявено от проектанта, което не е направено в писмена форма, се посочва в доклада. Проверяващите са направили и пълен анализ на общата сметка за оградата. Първоначално проектантът не е изчислил дейностите по подготовка на строителна площадка, транспорта на материали, охрана, разходи за битови нужди на работниците и други. Не са били взети предвид и отпаднали дейности, които няма да се начисляват, тъй като ще се извършват от военнослужещи. Засечена е и сметна грешка от проектанта за 115 хиляди. Комисията препоръчва разходите за изграждане на съоръжението през втория етап на операция "Съвместни усилия" за над. 1.5 млн. лева да бъдат за сметка на бюджета на Министерство на отбраната. Едно към едно: "Преди откриване на процедура за доставка на материали от Министерството на отбраната са извършени маркетингови проучвания за определяне на потенциалните изпълнители, при което не е извършено проучване на цените на материалите, предмет на изготвения проект. Маркетинговите проучвания не са елемент от процедура по смисъла на ЗОП. Проведените проучвания са извършени по списък на материални средства, които не съответстват на проекта". "Първоначалната проектна стойност на материалите и дейностите за изграждане на съоръжението е определена от проектанта на 6 650 880,64 лв. без включени 10% непредвидени разходи и ДДС. Тази стойност е по-малка със 115 917,65 лв. от реалната, поради допусната сметна грешка от проектанта при изчисляването на стойността по позиция 5.3. от стойностната сметка" "В неизпълнение на т. 4.5 от заповед № ОХ-50/24.01.20145 г. на министъра на отбраната са заявявани и договаряни количества материали без писменото съгласие на проектанта и консултант-надзорника. На лице е било принципно устно съгласие, заявено от проектанта, което не е направено в писмена форма" "В приложените финансови обосновки към писма рег. № 30-01-316/ 08.01.2014 г. и рег. № 30-01-316/03.02.2014 г. за отпускане на бюджетни средства, отнасящи се за доставката на материали и съоръжения (част І) са начислени, в единия случай 10 %, а в другия 8 % печалба. Печалбата е включена в стойността им при формиране на крайните цени на производители (доставчици) за изработка и доставка и не следва да се начислява повторно"

БСП и ГЕРБ се скараха кой оказва натиск върху медиите

Взаимни обвинения за натиск върху медии си размениха в сряда управляващи и опозиция. Повод за нападките между БСП и ГЕРБ се превърна предаването "Деконструкция" на журналиста Петър Волгин, излъчвано по БНР. За да дискутират темата в комисията по култура, гражданско общество и медии бе изслушан председателят на Съвета за електронни медии Георги Лозанов, който през януари инициира среща на СЕМ с ръководството на БНР във връзка с предаването на Волгин. Срещата на регулатора с ръководството на държавното радио е била поискана, заради сигнали за липсата на плурализъм в предаването на Волгин спрямо антиправителствените протести. През януари неговите бивши колеги, създатели на предаването "12 + 3" Георги Папакочев и Йордан Лозанов, написаха отворено писмо, в което обвиниха водещия в "целенасочена политическа пропаганда в полза на силните на деня". В сряда председателят на СЕМ доц. Георги Лозанов беше извикан по решение на комисията, дошло след предложение на депутата от БСП Антон Кутев. Пред депутатите Лозанов трябваше да даде обяснение защо регулаторът се е фокусирал точно върху предаването на Волгин. Това е необичайна среща и не знам какво да кажа, започна Лозанов, цитиран от "Дневник". "Казусът, свързан с Волгин, не подлежи на широки интерпретации. Законът за радиото и телевизията (ЗРТ) изисква плурализъм на гледните точки. Нашите наблюдения са, че такъв няма в последно време. Тук прилагането на ЗРТ е недвусмислено", каза медийният експерт. Самият Волгин не присъства нито на днешното заседание, нито на срещата между СЕМ и БНР през януари. Ако сте установили липса на плурализъм, защо точно в "Деконструкция", а не в един куп други предавания, попита Кутев, който се съгласи с Лозанов, че липсвал плурализъм. По непонятни за мен причини се съсредоточавате върху липсата на плурализъм в едно конкретно предаване, възмути се депутатът. Далеч съм от мисълта, че комисията може да оказва натиск върху СЕМ, но това ми прилича на политическо притискане на БНР по този казус, заяви Кутев. Той допусна, че е възможно президентът Плевнелиев чрез представителя си в СЕМ да оказва натиск върху СЕМ. Според депутата от левицата, не би било толкова страшно и пренебрежимо, но би било опасно, ако се случи от представители на други власти. Според Кутев изслушването в СЕМ е било по искане на Мария Стоянова, която беше назначена в регулатора от президента Росен Плевнелиев. След изявлението на Кутев не закъсня и реакцията на колегите му от опозицията. Депутатите от ГЕРБ реагираха, че управляващите се опитват да сплашат СЕМ. "Това е първа крачка на управляващите към промени в Закона за радиото и телевизията - да махнат президентската квота. Дали не е това вашето желание", запита Гинче Караминова от ГЕРБ. Лъчезар Иванов пък обяви, че е проличала политическа нишка много ясно. Ирена Соколова заяви, че комисията се превръща в трибунал и целта е "да ушием закона като дреха за определен човек". Рискуваме на превърнем парламента в деконструкция без контрол, каза още Соколова. Георги Лозанов отговори, че няма политически мотиви в процедурата на СЕМ спрямо Волгин. "За първи път ме викат, за да отговарям на политически въпроси", каза той и през цялото време избягваше да влиза в политически теми, защото му е забранено от закона. Той припомни, че медийният регулатор по закон не е длъжен да се отчита пред парламента за решенията си, а само представя годишните отчети за работата си. Искате да кажете, че има недостатъци в законодателството, репликира го Кутев. Лозанов продължи, че днешната среща е политически разговор и заяви, че не желае да участва в такъв. Има риск от политически надзор върху нашата дейност, каза той. "Политическите мотиви произтичат от разговора ви. Ако беше политическо изслушване, щях да ви вдигна телефона и да ви питам какво се е случило", отвърна Кутев.

Засилват контрола върху концесиите

Засилихме контрола в сферата на концесиите. В момента изготвяме по-сериозни мерки и ще предприемем конкретни действия относно контрола. Това заяви...

Двама загинали и най-малко 18 ранени след експлозия в Ню Йорк

Двама души са загинали, а най-малко 18 са ранени в резултат на експлозия в Ню Йорк. Все още се издирват и други хора, пострадали при срутване на две...

Засилват контрола върху концесиите

Засилихме контрола в сферата на концесиите. В момента изготвяме по-сериозни мерки и ще предприемем конкретни действия относно контрола. Това заяви...

Контузия прекрати сезона за Мария Рийш и откри пътя пред Фенингер


Германката Мария Хьофл-Рийш няма да успее да завърши сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини, заради получената в сряда контузия.

Досегашната водачка във временното класиране падна тежко в днешното спускане в Ленцерхайде и получи наранявания, които няма да й позволят да участва в последните три старта от кампанията.

Хьофл-Рийш падна и беше спряна от предпазните мрежи, а след инцидента бе закарана с хеликоптер в болница. Лекарите са установили, че германската...

Погребение разпали масови протести срещу Ердоган

Силите на реда използваха газ и водни оръдия, за да разпръснат десетките хиляди демонстранти в Анкара, Истанбул и другаде. При сблъсъците в столицата, където протестиращите се опитаха да спрат пътния трафик, бяха извършени множество арести, а няколко души бяха ранени. Десетки хиляди в Истанбул скандираха антиправителствени лозунги. Силите на реда използваха газ и водни оръдия, за да разпръснат десетките хиляди демонстранти в Анкара, Истанбул и другаде. При сблъсъците в столицата, където протестиращите се опитаха да спрат пътния трафик, бяха извършени множество арести, а няколко души бяха ранени. Десетки хиляди в Истанбул скандираха антиправителствени лозунги.

Кризата в Украйна играе важна роля за износа, смята Лъчезар Богданов

Бързите темпове на износа достигат естественото си изчерпване и вече трудно могат да се очакват бързи темпове на растеж, посочва икономистът

    


Президентът се оказа виновен и за стачката в "Напоителни системи"

Близо 2000 служители на държавната фирма "Напоителни системи" излизат на протест в четвъртък. Причината е, че не са получавали заплати от четири месеца, съобщиха от КНСБ.   Проблемът беше разискван в парламентарната комисия по земеделие в сряда. Служители на фирмата, която е на подчинение на земеделското министерство, поискаха депутатите да им кажат кога ще могат да си получат парите.   "Искаме да знаем, законът се публикува на тази и тази дата, на тази и тази министърът на финансите превежда парите и ние получаваме заплатите си на тази и тази, за да няма стачки", каза представител на синдикатите по време на обсъждането на проблема.   Няма как да ви отговорим на този въпрос, защото това не зависи от нас, каза председателят на комисията Светла Бъчварова. Тя обясни, че парламентът е приел поправките в Закона за водите, с които се предвижда дружеството да получи 15 млн. лв. от бюджета. "Кога президентът Росен Плевнелиев ще публикува указа за неговото обнародване, аз не мога да кажа", каза видимо ядосана Светла Бъчварова.   Така в четвъртък на протест излизат работещи в "Напоителни системи" от клоновете на компанията в Кюстендил, Перник, Сандански, Гоце Делчев, Дупница, Пловдив, Пазарджик, Монтана, Стара Загора, София, Русе, Видин, Плевен. Един работник пък вече трети ден гладува в знак на протест с нетърпимото забавяне на плащането на заплатите.   Земеделският министър Димитър Греков предупреди за напрежението във фирмата още преди десетина дни. Декапитализираните "Напоителни системи" имат да плащат дългове за десетки милиони. Освен за заплати и осигуровки на работещите дружеството дължи пари на на електроразпределителните дружества – над 2 млн. лв., които всеки момент могат да спрат тока. Над 2 млн. лв. са и задълженията към "Лукойл", а над 1 млн. лв. - за охрана на язовирите.

"Америка за България" пак нахрани протестърите

202 220 лева получават две неправителствени организации на политолога на ГЕРБ Огнян Минчев от фондация "Америка за България". С 240 000 лв. е зарадвано и НПО-то на Стефан Попов - "Риск монитор", установи проверка на BPost.bg.

Фобиите преследват по-често хора, сънували кошмари в детството

Редовни кошмари в детството, които водят до стонове, викове, резки движения, може да са ранен предупредителен знак за психотични разстройства в по-късна възраст, предупреждават изследователи от Великобритания. Те се позовават на ново изследване сред близо 6800 подрастващи. Едно от всеки десет от децата имали страшни сънища между третата и седмата Редовни кошмари в детството, които водят до стонове, викове, резки движения, може да са ранен предупредителен знак за психотични разстройства в по-късна възраст, предупреждават изследователи от Великобритания. Те се позовават на ново изследване сред близо 6800 подрастващи. Едно от всеки десет от децата имали страшни сънища между третата и седмата

Ученичката Кристияна Методиева от Икономиката зае стола на министър Драгомир Стойнев

Министерство на икономиката и енергетиката се включи в инициативата „Мениджър за един ден“, съобщиха от пресцентъра на министерството. Девет младежи от различни училища получиха възможността да оглавят водещи позиции в икономическото ведомство. Кристияна Методиева от Професионална гимназия по икономика-гр. Перник зае поста на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир...

Продължава

Туристическият бранш: Не са необходими по-строги мерки срещу пушенето

Няма нужда от по-строги законодателни мерки срещу нерегламентираното тютюнопушене в заведенията. Около това мнение се обедини туристическият бранш. Коментарът идва ден, след като от Министерството на здравеопазването обявиха последните идеи за промени в Закона за здравето, които предвиждат пълна забрана за пушене и в зимните градини на заведенията.

Сорос предрече крах за ЕС

"Германия е отговорна за повечето проблеми на Европа"

    


Стоматолог и синовете му обвинени за убийството на Отвертката

Кюстендил /КРОСС/ Окръжната прокуратура в Кюстендил повдигна обвиненение за убийството на Никола Радев - Отвертката. Обвиняеми са стоматолога д-р Владимир Карастоянов и синовете му д-р Николай Карастоянов и Иван.Според държавното обвинение тримата в съучастие са отговорни са смъртта на Отвертката. Те остават в ареста с постановление за 72 часа.Утре сутринта прокуратурата ще внесе искане в Окръжния съд за постоянна мярка задържане под стражба спрямо тримата.Николай Радев почина след скандал и сбиване с д-р Владимир Карастоянов, на 68 г. и синовете му Николай, на 46 г. и Иван, на 39 г. в заведението "Колата".Причината била, че бившият гард на "братя Галеви" от доста време задявал Владимира, дъщеря на д-р Николай Карастоянов.При разправията между бащата и синовете му, от една страна, и Отвертката - от друга, се стигнало и до сбиване. Според неофициална информация Отвертката бил изхвърлен през витринно стъкло на кръчмата. Все още не е ясно дали прободната рана в черния дроб, с размери около 3 см, е причинена от нож или пък от счупено стъкло, което се забило в корема му. Това е и една от версиите, по които работят разследващите, пише "24 часа".

Кери и Лавров се срещат в Лондон

/КРОСС/ Ръководителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кери ще се срещне в Лондон с руския външен министър Сергей Лавров, съобщи „Ройтерс". Срещата е по настояване на президента на САЩ Барак Обама."Президентът Обама ме помоли утре вечер да излетя за Лондон и в петък да се срещна с руския външен министър Сергей Лавров и аз ще го направя", каза държавният секретар ."Нашата задача е да предложим подходящи възможности за действие в светлината на уважение към народа на Украйна, международното право и интересите на засегнатите страни", каза Кери.По-рано бе съобщено, че Кери и Лавров ще обсъдят ситуацията в Украйна, ако Русия е готова за диалог.

Кунева: България винаги ли ще разчита на НАТО

Изумително е, че в България не се поставя въпросът за европейската отбрана. Това каза пред Радио „Фокус“ председателят на „Движение България на гражданите” Мегл...

Пиърс Броснан очарован от Софийската опера

Пиърс Броснан изпрати няколко благодарствени писма и букет червени рози в Софийската опера и балет. Повод за необичайния жест на известния с ролята си на Джеймс Бонд изпълнител е неговото гостуване т...

Мария Статулова със "Златен век"

Министърът на културата д-р Петър Стоянович награди днес с престижното отличие „Златен век" – печат на Симеон Велики, голямата българска актриса Мария Статулова.

В САЩ оневиниха смъртник след 30 години в затвора

Глен Форд (64 г.) е един от най-дълго лежалите в US затвор смъртници. Съдбата му се усмихна, след като нова информация по случая му от 1983 г. го оневини. “Умът ми хвърчи на всякакви посоки, но се чувства добре”, каза Форд пред репортери.
Афроамериканецът Форд бе осъден през 1984 г. от изцяло бяло съдебно жури. Глен Форд (64 г.) е един от най-дълго лежалите в US затвор смъртници. Съдбата му се усмихна, след като нова информация по случая му от 1983 г. го оневини. “Умът ми хвърчи на всякакви посоки, но се чувства добре”, каза Форд пред репортери. Афроамериканецът Форд бе осъден през 1984 г. от изцяло бяло съдебно жури.

70 лева “на черно” билет за “Лудогорец” - “Валенсия”

Гостуващата агитка на “Валенсия” ще бъде настанена в сектор “Г” на стадион “Васил Левски” за първия 1/8-финал от Лига Европа срещу “Лудогорец” тази вечер от 20 ч. Затова бяха пуснати (и изкупени) билети и за българи в тази част на арената - феновете на гостите ще бъдат около стотина. 

 Касите на националния стадион “Васил Левски” затвориха още в Гостуващата агитка на “Валенсия” ще бъде настанена в сектор “Г” на стадион “Васил Левски” за първия 1/8-финал от Лига Европа срещу “Лудогорец” тази вечер от 20 ч. Затова бяха пуснати (и изкупени) билети и за българи в тази част на арената - феновете на гостите ще бъдат около стотина. Касите на националния стадион “Васил Левски” затвориха още в

Православието се готви за единна позиция за евтаназията и еднополовите бракове

Въпросите за еднополовите бракове, евтаназията, трансплантациите и сурогатното майчинство, вероятно ще попаднат в дневния ред на предстоящия през 2016 г. Велик събор на православната църква. Решението за свикване на събор след две години е било взето в Истанбул на събранието на предстоятелите на Поместните православни църкви, свикано от Вселенския патриарх Вартоломей. Това съобщи "Дневник", като цитира Александра Карамихалева от пресцентъра на Светия синод.   В срещата участва и българския патриарх Неофит.   Подготовката за Вселенски събор продължава вече 50 години и доста от темите му са обсъдени, е обяснила Карамихалева. По думите й на събора всяка православна църква, без значение от големината и територията, на която се разпростира, ще участва с равен брой представители - предстоятелите и още 24 архиереи и епископи, и ще има един глас.   Решенията на Великия събор обаче ще се взимат с пълно единодушие - така и една църква да е против, би осуетила приемането на едно или друго решение.   Вселенският патриарх ще е домакин на събора, който ще се проведе в Истанбул в църквата "Света Ирина" - храм, който никога не е превръщан в джамия, макар и да не е действащ. На президиума ще стоят всички предстоятели на църкви, с което ще се подчертае равенството между всички.   Скоро ще бъде свикана работна комисия, в която ще влязат по двама души от всяка църква - архиерей и експерт, която ще се заеме да преразгледа всички теми, по които е постигнато до момента съгласие, за да влязат в дневния ред на събора. Сред тях са диалогът с другите религии, църковният пост в съвременния свят, както и въпросът за брака при свещенослужителите.   Сега свещениците могат да служат, ако са семейни, но нямат право на втори брак, ако овдовеят.   Очаква се православните църкви да се произнесат и по други въпроси на съвремието като еднополовите бракове, евтаназията, присаждането на органи, сурогатното майчинство. Това са реални проблеми, с които се сблъсква днешният свят, и православието трябва да си каже становището, коментира Карамихалева.   Сред темите, по които ще се търси съгласие, е и кой дава автокефалията на една православна църква - църквата майка, вселенският патриарх или всички поместни църкви. Този проблем например стои пред автокефалията на македонската църква.

Опечален баща: Лекарят, направил операцията на дъщеря ми, не е действал по правилата

Лекарят, който направи лапароскопската операция на Галина Нигохосян – Николова в „Пирогов, не е действал по правилата. Това обяви Артин Нигохосян, баща на починалото момиче, пред Нова телевизия и припомни случая от 2012 година.
„Доктор Виктор Попов е правел много такива операции, но в случая нещата не са били по правилата. Лекарят, който направи лапароскопската операция на Галина Нигохосян – Николова в „Пирогов, не е действал по правилата. Това обяви Артин Нигохосян, баща на починалото момиче, пред Нова телевизия и припомни случая от 2012 година. „Доктор Виктор Попов е правел много такива операции, но в случая нещата не са били по правилата.

Германия предпазлива за санкции спрямо Русия

Заради евентуални икономически последствия

Енерго-про разяснява с нова брошура как бързо да се плаща сметката за ток

Кампанията на Енерго-про „В услуга на клиента“, която стартира в началото на месец февруари по повод Световния ден на потребителя – 15 март, продължава с пълна сила. Освен трите нови възможности за обслужване и информиране на клиентите, които се приемат много положително от обществеността („Изнесен офис“ с мобилни експерти, „Приемен ден на ръководството на Енерго-про“ и „Енергиен консултант“), дружеството предостави на своите клиенти и специално разработена брошура с информация за безкасовите методи за проверка и плащане на сметката за електроенергия.

Ердоган обяви протестите след смъртта на момче за "недемократични"

Турският премиер обяви днешните протести след смъртта на 15-годишно момче за "недемократични"

Правителството на Италия одобри съкращения на данъците за 10 млрд. евро

Мярката ще обхване средната класа, както и хората с най-ниски доходи, облекченията ще се компенсират с други икономии и допълнителни заеми

    


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване