6.3 по Рихтер разтърси Перу

http://www.bnews.bg/article-100830

Силен земен трус удари северното перуанско крайбрежие късно в събота, съобщи американският геоложки център.

Бащата на загиналия полицай: Акцията не е организирана професионално

http://www.cross.bg/emil-turnovo-veliko-1401259.html

/КРОСС/ „Последно говорих със сина си на 13 март, когато се обадих да му честитя юбилея - на този ден той навърши 40 години. Говорихме съвсем кратко. Каза ми: "Няма да се видим, защото съм на работа." Това сподели пред "Труд" Емил Шарков, баща на загиналия командос, който носи същото име. "Смятам, че акцията, в която е участвал Емил, не е била организирана професионално. Разочарован съм от МВР. Отиде си момчето ми от този свят завинаги. При толкова човешки грешки, сега ще го правят посмъртно герой...", добави през сълзи опечаленият родител. Емил Шарков-младши е роден и израснал във Велико Търново, а не в Свищов. Завършил е средното си образование в търновския радиотехникум, разказа още бащата. "При разговора не ми спомена, че ще бъде на акция в нашия регион. Той не говореше нищо за служебните си ангажименти. Все бързаше. Отбиваше се във Велико Търново обикновено на път за Добрич, откъдето е снаха ми Милена, или за морето, където тя има частен бизнес. Случвало се е дори да се срещаме на по кафе на бензиностанциите", реди почерненият баща. 68-годишният Емил Шарков направи своята изповед, минути след като е излязъл от моргата и изпратил ковчега с тленните останки на сина си за София. "Видях, че куршумът го е пронизал над лявата вежда и е излязъл от задната страна на черепа. Направо му е пръснал главата. Раната е огромна и има около 20-сантиметров шев", казва съкрушен Емил Шарков-старши

7 грешки в облеклото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3675203

Изборът на облекло може да подчертае чувството за стил и най-доброто от външния вид на една жена. Но невинаги решенията са правилни и често водят до катастрофална визия.
В ущърб се оказва зле подбраната рокля, която се разтяга на неподходящите места. Твърде опъната в талията, при бюста или задните части, тя в никакъв случай не изглежда добре. Изборът на облекло може да подчертае чувството за стил и най-доброто от външния вид на една жена. Но невинаги решенията са правилни и често водят до катастрофална визия. В ущърб се оказва зле подбраната рокля, която се разтяга на неподходящите места. Твърде опъната в талията, при бюста или задните части, тя в никакъв случай не изглежда добре.

Психарят Петко: Кеф ми е да стрелям по деца!

http://www.bnews.bg/article-100838

Миналата нощ убиецът буйствал и искал да му свалят белезниците. Отстранен е единият му бъбрек, трите му рани са обработени и се намира в реанимацията на болницата във Велико Търново.

Орешарски: Ключов задържащ фактор за растежа са административните тежести

http://econ.bg/Новини/Орешарски-Ключов-задържащ-фактор-за-растежа-са-административните-тежести_l.a_i.533125_at.1.html

Всички сме убедени, че ключов задържащ фактор за бизнес климата и за икономическия растеж са многобройните административни тежести. Това заяви...

ЕС предприема мерки срещу Русия на 17 март, ако тя не промени позицията си за Крим

http://asia.actualno.com/ES-predpriema-merki-sreshtu-Rusija-na-17-mart-ako-tja-ne-promeni-pozicijata-si-za-Krim-news_19678.html

Министърът на външните работи на Германия Франк Валтер Щанмайер призова Москва да измени позицията си по въпроса с Крим, предаде ИТАР-ТАСС. „Ако Русия в последния момент не отстъпи, то ние ...

Нинова: Започват няколко програми, които ще осигурят 13 230 нови работни места

http://politics.actualno.com/Ninova-Zapochvat-njakolko-programi-koito-shte-osigurjat-13-230-novi-rabotni-mesta--news_19677.html

Започват няколко програми, които ще осигурят през април 13 230 нови работни места. Това каза пред журналисти в „Боровец” Корнелия Нинова, председател на Комисията по труда и социал...

Стойнев: Изключително сме притеснени от своеволията на ЕРП-тата

http://business.actualno.com/Stojnev-Izkluchitelno-sme-pritesneni-ot-svoevolijata-na-ERP-tata-news_19676.html

Изключително сме притеснени от своеволията на електроразпределителните дружества в България. Те нарушават закона и не спазват ангажиментите по договорите си. Това заяви министърът на икономиката...

Израел подновява доставките на гориво за електроцентралата в Газа

http://www.vesti.bg/novini/izrael-podnoviava-dostavkite-na-gorivo-za-elektrocentralata-v-gaza-6007578

Израел ще започне днес да доставя гориво за единствената електроцентрала в Ивицата Газа, която вчера спря поради липса на запаси.

Маг Рая: Ще убият Доган! Борисов ще спечели изборите! Моника и Сергей ще се разделят!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3684670

"Предрекох на Косьо Самоковеца, че ще се върне от Холандия в ковчег. Това и стана. Преди това го предупредих да не ходи там, но той не ме послуша". Това обяви преди минути маг Рая, която от години предсказва бъдещето на подземните босове. Маг Рая е известна и с това, че предрича, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще бъде убит, пише Пик. "Предрекох на Косьо Самоковеца, че ще се върне от Холандия в ковчег. Това и стана. Преди това го предупредих да не ходи там, но той не ме послуша". Това обяви преди минути маг Рая, която от години предсказва бъдещето на подземните босове. Маг Рая е известна и с това, че предрича, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще бъде убит, пише Пик.

Маг Рая: Доган ще бъде убит! Бойко ще спечели изборите!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3684622

"Предрекох на Косьо Самоковеца, че ще се върне от Холандия в ковчег. Това и стана. Преди това го предупредих да не ходи там, но той не ме послуша". Това обяви преди минути маг Рая, която от години предсказва бъдещето на подземните босове. Маг Рая е известна и с това, че предрича, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще бъде убит, пише Пик.

Победа за Розберг и "Мерцедес” на старта на сезона във Формула 1

http://www.mediapool.bg/pobeda-za-rozberg-i-mertsedes-na-starta-na-sezona-vav-formula-1-news217988.html

Германецът Нико Розберг и "Мерцедес” спечелиха първия старт от новия сезон във Формула 1. Розберг тръгна от трета позиция за Голямата награда на Австралия, но още на старта успя да се промуши в челото на колоната и запази първото място без никакви колебания и с голяма разлика пред съперниците си до финала. Той изпревари с 24.5 секунди новият пилот на  "Ред бул" Даниел Рикардо. Второто място обаче е голям успех за 24-годишния австралиец, който се качи на подиума на победителите за първи път в кариерата си и предизвика възторга на домакините на състезанието. На 26.7 секунди от победителя пък трети завърши абсолютният дебютант във Формула 1 21-годишният датчанин Кевин Магнусен с "Макларън". Още в първите обиколки се провалиха двама от фаворитите в надпреварата. В третата обиколка заради проблем с двигателя, проличал още на старта, отпадна тръгналият от първа позиция Люис Хамилтън с "Мерцедес". Действащият световен шампион Себстиан Фетел, тръгнал от едва 13-та позиция, пък отпадна в шестата обиколка заради проблем с двигателя, получен още в загряващата обиколка. Отборът на "Макларън” поведе в класирането при конструкторите като взе и четвъртото място чрез британеца Дженсън Бътън, тръгнал на старта десети. Пети завърши Фернандо Алонсо с "Ферари”, шести - финландецът Валтери Ботас с "Уилямс", седми – Нико Хюлкенберг с "Форс Индия”, осми – вторият пилот на „Ферари” Кими Райконен, а девете и десети в зоната на точмките завършиха пилотите на "Торо росо" Жан -Ерик Верн и младият дебютант от Русия Даниил Квят.

Новите украински власти се подготвят за преговори с Москва

http://svetoven.pogled.info/news/53152/Novite-ukrainski-vlasti-se-podgotvyat-za-pregovori-s-Moskva

/Поглед.инфо/ Новите украински власти се подготвят за преговори с Москва, твърди украинската преса.

70% смятат да гласуват за присъединяване на Крим към Русия

http://svetoven.pogled.info/russia/news/53151/70-smyatat-da-glasuvat-za-prisaedinyavane-na-Krim-kam-Rusiya

/Поглед.инфо/ В Кримската автономна република в състава на Украйна започна гласуването на референдума за бъдещия статут на полуострова.

Който и да спечели битката за Турция, жертвата е демокрацията

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/03/16/2261432_koito_i_da_specheli_bitkata_za_turciia_jertvata_e/?ref=rss


В политическия хаос, обхванал Турция, самоубийството на Хатидже Чан можеше да мине незабелязано, пише в свой коментар за британския вестник "Гардиън" известната турска писателка Елиф Шафак. Ето как изглеждат събитията от последните месеци през нейния поглед: 

Синът на Хатидже - Онур - е талантлив млад архитект, когато през 2010 г. е арестуван за търговия с наркотици. Твъди се, че е бил измъчван, сексуално малтретиран, а след като е освободен, е принуден от полицията да стане...

Погребват спецполицай Емил Шарков с военни почести

http://www.moreto.net/novini.php?n=244468

Загиналият спецполицай Емил Шарков ще бъде погребан днес - 16 март като герой с военни почести. Близки и колеги ще го изпратят в последния му път в Боянските гробища от 13 ч. Очаква се в началото на идната седмица Емил Шарков да бъде награден посмъртно.

Георги Кадиев: Ясно казахме "Никога срещу Русия, никога срещу Европейския съюз"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/03/16/2262080_georgi_kadiev_iasno_kazahme_nikoga_sreshtu_rusiia/?ref=rss


"Най-голямото опасение е да не се окаже, че се държим като държава, която не е членка на Европейския съюз. Но много ясно хазахме: "Никога срещу Русия, никога срещу Европейския съюз". Така депутатът от БСП Георги Кадиев коментира пред БНР декларацията за ситуацията в Украйна, която беше приета от пленума на БСП в събота.

На пленума първоначалният вариант на декларацията беше променен след тричасови дебати с цел да се смекчи и да се избегне споменаването на Русия.
Докато в...

Частични избори за кмет в 5 населени места у нас

http://www.cross.bg/kmet-kmetstvo-bogdanov-1401258.html

/КРОСС/ Днес се провеждат няколко частични избора за кмет на кметство, съобщиха от ЦИК. За кмет ще гласуват в кметство Снежина, Овчарци, Богданов дол, Изгрев и Сталево. Нормално е започнал изборният ден в пернишкото село Богданов дол. Това съобщиха от ОИК. Във вота могат да вземат участие 419 гласоподаватели. От тях 396 са постоянни жители на населеното място, 23 ще гласуват по настоящ адрес. В Богданов дол се проведат частични избори за кмет, защото досегашният кмет Кирил Кирилов бе назначен за заместник-областен управител. Нормално са започнали и протичат частичните избори за кмет на кметство Изгрев, Благоевградска община и до момента няма сигнали за някакви нарушения. Това съобщи на БТА заместник-председателят на Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Благоевград Йордан Симонски. След отварянето на единствената избирателна секция в 7.00 до 9.30 часа са гласували 68 от 504-те избиратели в селото, уточни той.      

Пробвали да отровят Карамански с уиски в затвора

http://www.bnews.bg/article-100837

И страшните неща Иво Карамански разказваше с усмивка. Това споделя разследващата журналистка Светослава Рудолф, която ще представи свои видеоматериали за живота на покойния шеф на "Корона" в "Жените говорят" по TV7 следващата седмица.

Жълт код в 20 области заради силен вятър

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zhylt-kod-v-20-oblasti-zaradi-silen-viatyr-6007576

Максималните температури за деня ще са между 13° и 18°, в София – около 14°

Крим гласува за присъединяване към Русия

http://svetoven.pogled.info/news/53150/Krim-glasuva-za-prisaedinyavane-kam-Rusiya

/Поглед.инфо/ В Крим и Севастопол днес ще се състои референдум, на който се поставя въпросът за присъединяването им към Русия.

Проф. Вучков: Борисов има мания за величие, но е забавен

http://www.cross.bg/vychkov-velichie-maniya-1401257.html

/КРОСС/ "Психичното заболяване се „прихваща" от околната среда. Така е. 25 години им гледаме сеира. Социологически агенции, пропагандата, ЦИК е тяхна. Какво е спасението? Трипосочната избирателна система - задължително, мажоритарно гласуване и реформа". Това заяви в „Тази неделя" по bTV проф. Юлиян Вучков. „Бойко Борисов има мания за величие. Но той е забавен и поне по-малко смешен. Но другите са хем маниаци, хем с мания за величие, хем с мрачни физиономии. Това са античовеци! Налапали се с власт, с малко образование, с ниска степен на интелигентност", категоричен бе проф. Вучков. Според него „в държавата цари тотална полицейщина". „Опитваш ли се да влезеш в парламента, ти искат документи до девето коляно. Отивам аз там, не ме пускат. Чак като разбраха кой съм - взеха да ми се мазнят: „Ама, господин професоре...". Да, ама професор Вучков е неподкупен", заяви той.  

Мъж подпали спалнята на бивше гадже от ревност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3684518

Ревнивец подпали спалнята на бившата си приятелката, пише plovdiv-online.com. 42-годишният Георги Камбарев ударил няколко чашки и разбил жилището на бившата си любима. 
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Първоначалното му намерение било да я изчака, Ревнивец подпали спалнята на бившата си приятелката, пише plovdiv-online.com. 42-годишният Георги Камбарев ударил няколко чашки и разбил жилището на бившата си любима.  Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Първоначалното му намерение било да я изчака,

Отново спира строителството на Солунското метро

http://www.grreporter.info/Otnovo_spira_stroitelstvoto_na_Solunskoto_metro/15213

Строителният консорциум, който изпълнява проекта, заяви, че не може да работи при настоящите условия

прочети повече

БСП кани поморийци на дискусия с депутатите Ива Кусева и Атанас Зафиров

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/gB_C04XGNQU/

zafirov11

 

iva_kuseva

 

 

 

 

 

 

Среща – дискусия с участието на народните представители от ПГ на Коалиция за България Атанас Зафиров и Ива Кусева ще се състои утре /17.03.2013 г./, от 15.00 часа в Поморие, в конферентната зала на Рехабилитационен център „Св. Георги“ на ул. „Търговска“ 5 в морския град. За участие във форума са поканени жители на Поморие и общината. Предвижда се по време на срещата да бъдат разисквани актуални въпроси, свързани с обстановката в страната. Организаторите отправят призив за активно участие към заинтересованите да присъстват на събитието.

Американката Анджела Родел: Любовта, приятелите и ракията ме правят щастлива!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3661740

Анджела Родел е от град Минеаполис, щата Минесота. Музикант и литературен преводач. Преди близо 20 години се влюбва в “Мистерията на българските гласове”, а от около десетина години живее в София. Концертира с етно-рок групата “Гологан”. Снима се в български филми. Приема за своя мисия да запознае англоезичния свят с чара на българската литература. Анджела Родел е от град Минеаполис, щата Минесота. Музикант и литературен преводач. Преди близо 20 години се влюбва в “Мистерията на българските гласове”, а от около десетина години живее в София. Концертира с етно-рок групата “Гологан”. Снима се в български филми. Приема за своя мисия да запознае англоезичния свят с чара на българската литература.

Първи случай на предаване на ХИВ вируса от жена на жена

http://www.vesti.bg/novini/pyrvi-sluchaj-na-predavane-na-hiv-virusa-ot-zhena-na-zhena-6007577

Американският център за контрол и профилактика на заболяванията съобщи за първия случай на предаване на ХИВ вируса от жена на жена.

Съгледвачи на командосите подплашили психаря

http://www.klassa.bg/News/Read/article/240654_%D0%A1%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%

Два дни преди кървавата драма в Лясковец цивилни полицаи обикаляли района около блока на стрелеца Петко Петков с малки видеокамери и това е подплашило психически нестабилния мъж, който вероятно ги е видял. Това разказаха пред „Преса“ съседи на стрелеца, който уби командоса Емил Шарков и рани неговите колеги Милен Росенов, Димитър Кръстев и още един с първо име Димитър, които се опитали да му вземат бойния арсенал.

Той е бил нащрек в петък сутринта, когато баретите от спецотряда за борба с тероризма атакували дома му в Лясковец, и е бил напълно подготвен за оказване на съпротива, казаха разследващи. Това показва пропуски в плана за операцията на СОБТ, изготвен в МВР.

Според друга версия проучването на адреса на Петков в Лясковец преди операцията на баретите е причина за трагичната развръзка. Проучване на района, на сградата и на разположението на стаите в жилището, което ще се щурмува, се прави задължително преди всяка операция, обясниха експерти. Със задачата се заемат местни полицаи, но при сериозни случаи като този в Лясковец това би трябвало да се прави от командоси от СОБТ, където има специален сектор. Това очевидно не е направено.
Другият пропуск е подценяването на ролята на майката Стефка, казаха пред „Преса“ експерти.

Подценената роля на майката

76-годишната жена е била най-верният съгледвач и защитник на Петко. „Ще стоиш на прозореца, да гледаш да не идва полиция“, нареждал синът и майката се подчинявала. Нищо чудно тя да е видяла цивилните полицаи. Петко буквално засипвал прокуратурата и полицията в Горна Оряховица с жалби за щяло и нещяло. „Майка му постоянно се оплакваше от нещо, също като него. Допреди няколко години тя пишеше жалби дори срещу нас. В последните три години с писмата започна да се занимава и Петко. Казвал, че вика проверяващите ей така, защото му било кеф“, разказа пред „Преса“ Стефка Комитова, която живее над злополучното семейство.

Според запознати Петко пращал по около 70 жалби годишно срещу всички - съседи, училище, газификация, община и т.н. „Прокуратурата разпореждаше на полицията да прави проверки по тях. Униформените ходеха до дома му или му пращаха призовка да дойде да напише обяснения, но той ги ругаеше и ги пъдеше“, спомни си бивш полицай от Горна Оряховица. Само през юни 2012 г мъжът е изпратил 20 жалби до районната прокуратура.

При атаката на дома на Петков са участвали и снайперисти от СОБТ, разположени по съседните сгради, на които обаче е било наредено да не стрелят по Петко. От МВР отрекоха подобна информация. Стрелецът  Петков буйствал във великотърновската болница. Останал е без ляв бъбрек. Вече втори ден 53-годишният мъж лежи завързан с белезници за болничното легло. През цялата нощ на събота срещу неделя той недоволствал и искал да бъде отвързан.

Майка му Стефка Савова пък е в ареста на полицията, защото по време на акцията се  опитвала да заблуди командосите, че синът й е починал, с цел те отново да щурмуват къщата. Това е можело да доведе и до още убити спецполицаи. Загиналият Емил Шарков е бил от подсигуряващата група, която е атакувала дома на Петко през  розорците, докато другите командоси опитали през вратата на терасата. Той останал да ги прикрива от огъня на стрелеца и получил куршум в гърлото.

Екшън

„Беше много страшно, чухме едни думкания още в 5,30 ч. сутринта. След това синът ми каза да се качим на последния етаж при другите комшии. Гърмеше се доста време, след това всичко утихна. Спряха тока, газа, дори и водата и така почти до обед“, описа преживяванията си Стефка Комитова.

Стрелецът живеел с родителите си. Бил скромен, тих и затворен. Не се набивал на очи нито с действията, нито с поведението си. Кооперацията била вдигната върху земя на семейство Петкови, дори допреди десетина години в съседство се простирали гаражи, където фамилията гледала домашни животни.

Бащата бил жив допреди три години, но майката и синът го изгонили от семейния дом още преди 15 години. И двамата работели в железниците. Синът обаче не наследил занаята им. На младини опитал работа в Англия и Испания. Не успял и започнал да се труди през лятото по Черноморието. Там се запознал с възрастни германци, при  които работил едно лято. След това се прибрал в България с разклатена психика.

Добро момче

Някои  съседи мислели, че още е в Германия.  Петко излизал най-много на балкона, откъдето се карал с децата от училището. Димитър Грамудов го видял за последно преди две седмици, когато разговарял от терасата си с кварталния полицай. Жителите на съседните къщи били разбудени от стрелбата и един час по-късно дори били евакуирани. „Операцията беше доста груба, чупиха прозорци. Помислихме си, че има фойерверки,излязохме, но се оказа, че полицаите са влезли през терасата и правят акция. Може би имаше и друг начин да го изведат. Петко беше читав човек, спортист като млад, но нещо му стана“, допълни  Грамудов. 

Прокуратурата и полицията  във Велико Търново запазиха мълчание по важните теми, свързани с разследването срещу Петко Петков. Без отговор останаха въпросите защо е било прекратено производството за принудителното му настаняване в специализирано лечебно заведение още през 2012 г., както и защо е спряна планираната за това време операция на СОБТ по извеждане от дома му.

 Прозорецът на къщата на Петко Петков, през който той стреля по командосите
  Двата ловни патрона, с които е гърмял стрелецът
 
     

Калин Георгиев отрича да е спирал операция,
прокуратурата го опровергава



Ден след като прокуратурата съобщи, че през 2012 г. планирана спецоперация за задържането на Петко Петков е била отменена от тогавашния главен секретар на МВР, Калин Георгиев отрече да е издавал подобно разпореждане.

В предаването „Животът и други неща“ по БНТ вчера водещият Асен Григоров прочете официалната позиция на Георгиев, че не е отменял провеждането на такава операция и „не желае да прави оценка на хора, които носят отговорност така, както я е носил и той“.

Самият той не се появи в ефир, не вдигна телефона си и на позвъняванията на „Преса“. „За всичко, което сме съобщили, има документи“, категорични бяха вчера от Върховната касационна прокуратура. Разпореждането на бившия главен секретар на МВР също е документирано, заявиха оттам.

„Срамота е да се твърди, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев носят вина за станалото в Лясковец“, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Да пратят 4-ма елитни командоси и всичките да са простреляни – това ли е добре подготвена операция? Въпросът е кой подписа плана за нея? И защо така непрофесионално са действали? Ако Цветанов е виновен, да си подаде оставката“, коментира още Борисов.

На свой ред Цветан Цветанов каза: „Ако операцията в Лясковец е проведена преди 6 ч., тя е в нарушение на закона.“ Той допълни, че акции може да се провеждат преди този час, ако има данни за неотложност (напр. ако има данни за похитен човек).   „Безумна акция на ръба на закона“, коментира и Атанас Атанасов от Реформаторския блок. По Би Ти Ви той заяви, че по случая имало два факта, които умишлено се прикривали, защото говорят за провала на МВР.

Първият бил свързан с това, че преди 20 дни полицаи от Лясковец се опитали да задържат Петков, но той стрелял от терасата. Въпреки това от МВР планирали нова акция, вместо да се търси друг подход.
Второ, имало свидетелски данни, че мъжът напускал дома си по тъмно, за да се разходи в парка. А това позволявало той да бъде задържан на улицата.

  Полицията държа района отцепен два дни
   
         
   
  
  Милена Шаркова и загиналият Ӝ съпруг - командосът Емил Шарков

Съпругата: Сърцето ми е на хиляди парчета
 

Магдалена ГИГОВА
Ваня ГЕОРГИЕВА


„Сърцето ми е разбито на хиляди парчета“, изплака съпругата на убития спецполицай Милена Шаркова, която е носителка на титлата „Мисис България“. „Много неща мога да кажа, но в момента нямам сили“, съкрушена е тя. Според близки младата вдовица е в тежко психологическо състояние, получавала нервни кризи и е на успокоителни.

Милена е известна като една от най-красивите полицейски съпруги. През 2008 г. беше коронясана за „Мисис България“ и е една от най-ангажираните с благотворителни каузи носителка на титлата.

Покойният полицай и жена му наскоро си купили къща в София и той редувал служебните си задължения с ремонта на новия дом. Най-много се радвал на барбекюто в двора. Чакал само да се запролети, за да започнат да канят приятели. Двамата имат дъщеричка на 13 години и планирали да я зарадват с братче или сестриче. Ден преди нещастието Емил отбелязал тихо и само със семейството 40-ия си рожден ден, спазвайки суеверието, че тази годишнина не се празнува.

Милена е собственичка на два магазина за сувенири - „Зебра“ на Албена, в които продава само авторски произведения на български художници и занаятчии, увлича се по рисуване върху стъкло. Като „Мисис България“ тя се включва във всички благотворителни инициативи на организаторката на конкурса Меги Савова. Личното добро дело на Милена е помощта, която тя оказва на малкия Натанаил. Той е дете на полицай, болно от церебрална парализа. Шаркова издаде календар и приходите от него отиват за лечението на Натанаил в чужбина


Мъж откри баща си, обесен в благоевградски автосервиз

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3684465

52-годишен мъж бе открит обесен снощи в автосервиз в Благоевград. Сигналът за инцидента е подаден към 20.30 часа от квартал "Грамада".
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS

Син открил баща си увиснал на въже в автосервиза, намиращ се на ГП Е-79, пише struma.bg. 52-годишен мъж бе открит обесен снощи в автосервиз в Благоевград. Сигналът за инцидента е подаден към 20.30 часа от квартал "Грамада". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Син открил баща си увиснал на въже в автосервиза, намиращ се на ГП Е-79, пише struma.bg.

Гуцанов: До вторник ще започне процедура по отнемането на лицензите на ЕРП-та

http://www.moreto.net/novini.php?n=244465

До вторник ще започне процедура по отнемането на лицензите на ЕРП-та. Това обяви в сутрешния блок на ТВ "Европа" депутатът от БСП Борислав Гуцанов. Той подчерта, че сегашните управляващи няма да позволят следващо увеличение на цената на ток.

Син откри баща си, обесен в автосервиз в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3684451

52-годишен мъж бе открит обесен снощи в автосервиз в Благоевград. Сигналът за инцидента е подаден към 20.30 часа от квартал 52-годишен мъж бе открит обесен снощи в автосервиз в Благоевград. Сигналът за инцидента е подаден към 20.30 часа от квартал "Грамада". Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Син открил баща си увиснал на въже в автосервиза, намиращ се на ГП Е-79, пише struma.bg.

Обискираха домовете на пилотите на изчезналия самолет

http://www.cross.bg/obiskiraha-domovete-na-pilotite-na-izcheznaliya-samolet-1401256.html

/КРОСС/ Малайзийската полиция е обискирала вете на двамата пилоти на полет MH370, който изчезна безследно преди осем дни, предаде АФП. От комюнике на Министерството на транспорта става ясно, че вчера полицията е извършила обиск в дома на първия пило, където е разговаряла със семейството му. По време на обиска е бил открит полетен симулатор, което не било случайно при запалените пилоти - и сега го изследват. Вчера властите на Малайзия обявиха, че дезактивирането на комуникационните системи на самолета и внезапната промяна на посоката на Боинга към Индийския океан са преднамерено действие на някого в самолета и че машината е продължила да лети близо седем часа след това. По данни на Агенция Франс прес малайзийски следователи са започнали щателно изследване на профилите на 227-те пътници и на 12-членния екипаж на самолета.  

Стрелецът от Лясковец е обвинен за умишлено убийство на полицай

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/03/16/2262075_strelecut_ot_liaskovec_e_obvinen_za_umishleno_ubiistvo/?ref=rss

Окръжната прокуратура във Велико Търново повдигна обвинение за умишлено убийство на полицай на Петко Савов Петков, съобщи говорителят на прокуратурата Катерина Лещакова, цитирана от БТА.

Тя уточни, че обвинението е повдигнато по чл. 116, ал. 2 от Наказателния кодекс на базата на процесуално-следствените действия по досъдебното производство, започнато на 14 март.

Тогава при специализирана полицейска операция 53-годишния Петков застреля полицай и рани други трима служители...

Георги Гергов: Листата на БСП е добра и балансирана

http://www.cross.bg/plovdiv-listata-georgi-1401255.html

/КРОСС/ "Листата, с която БСП ще се яви на изборите за Европейски парламент е добра и балансирана", това коментира председателят на ГС и ОблС на БСП - Пловдив Георги Гергов. "Личностите в нея са доказали се в своята професионална сфера професионалисти, сред тях са водещи лица в БСП и левицата, както и неоспорими експерти, представители на гражданското общество като проф. Андрей Пантев и политическия антрополог Достена Лаверн", допълни той. За първи път в листата, в първата десетица има трима пловдивчани и това е ясен знак за значимостта на Пловдив. Това са Достена Лаверн, журналистът от вестник Дума Александър Симов, който бе и в листата на БСП в Пловдив и на преминалите избори за Народно събрание и Ия Петкова - Гурбалова, която е директор на филиала на НПИ «Димитър Благоев» в Пловдив. "Предстои ни, в рамките на кампанията да върнем отново в обществото въпросите за водената от БСП европейската политика като единствен път за постигане на нашите национални цели, за социално-икономически напредък и повишаване на заетостта, за намаляване на бедността и развитие на общините", каза лидерът на социалистите в Пловдив и областта

Седем малко известни инструменти на Google

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/03/16/2261220_sedem_malko_izvestni_instrumenti_na_google/?ref=rss


Търсачката на Google е известна със своята ефективност и доста допълнителни трикове и възможности, които улесняват намирането на желаната информация. Тя всъщност разполага с толкова много данни, че програмистите й са направили и някои допълнителни инструменти, с които може да се извършват още анализи.

Повечето от тези своеобразни миниприложения могат да са доста полезни, макар и да не са особено известни. Едно от тях е Google Ngram Viewer. То позволява да се търсят ключови думи в...

Седем малко известни инструмента на Google

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/03/16/2261220_sedem_malko_izvestni_instrumenta_na_google/?ref=rss


Търсачката на Google е известна със своята ефективност и доста допълнителни трикове и възможности, които улесняват намирането на желаната информация. Тя всъщност разполага с толкова много данни, че програмистите й са направили и някои допълнителни инструменти, с които може да се извършват още анализи.

Повечето от тези своеобразни миниприложения могат да са доста полезни, макар и да не са особено известни. Едно от тях е Google Ngram Viewer. То позволява да се търсят ключови думи в...

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3684426

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на 

Ревнивец подпали спалнята на бивше гадже

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3684340

Ревнивец подпали спалнята на бившата си приятелката, пише plovdiv-online.com. 42-годишният Георги Камбарев ударил няколко чашки и разбил жилището на бившата си любима. 
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Първоначалното му намерение било да я изчака, Ревнивец подпали спалнята на бившата си приятелката, пише plovdiv-online.com. 42-годишният Георги Камбарев ударил няколко чашки и разбил жилището на бившата си любима.  Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Първоначалното му намерение било да я изчака,

Русия постави 3 условия, за да няма война в Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/240653_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+3+%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B

18.05 ч.  Анонимен източник: Москва поставила 3 условия на Киев


По време на срещата между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Джон Кери на 5 март в Париж Русия е поставила 3 условия, за да се откаже от военна интервенция в Крим: отлагане на президентските избори (насрочени за 25 май), отказ на Украйна да се присъедини към НАТО и неподписването на споразумението за асоцииране с Европейския съюз в сега действащия му вид. Това съобщи пред УНИАН, цитирайки ''Инсайдър''. Анонимен източник, заемал ''висок пост в предишното (украинско) правителство'', е говорил пред изданието.  

Секретарят по национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Парубий каза: ''С груби действия Руската федерация се опитва да провали президентските избори в Украйна. Провежда се мащабна кампания, за да не се допусне провеждането на легитимен вот. '' Депутат от партията на Виталий К.ичко УДАР допълни: ''Путин прекрасно разбира, че ако изборите се проведат на 25 май, ще победи или К.ичко, или Порошенко. Те не могат да бъдат контролирани от Кремъл.'' Друг народен представител от партията коментира: ''Те (Русия- бел.ред.) осъзнават, че това правителство ще подпише споразумения с ЕС и НАТО и това не им се нрави.''

Според УДАР, вотът няма да се хареса и на Юлия Тимошенко, тъй като тя е едва на трето място по рейтинг към момента. Ако, от друга страна, датата бъде преместена, Тимошенко ще може да събере повече подкрепа, като осъществи контрол над губернаторите в Украйна и се възползва от успешните реформи на кабинета ''Яценюк''.  Благодарение на факта, че партията й ''Баткившчина'' фактически е съсредоточила държавната власт в себе си, Тимошенко ще може да използва и всевъзможни финансови потоци, смятат от УДАР. Обкръжението на Тимошенко категорично отрича това.

От отлагането на вота ще се облагодетелства и сега опозиционната, преди – управляваща Партия на регионите (ПР) на Янукович. Във вторник никому неизвестният депутат от ПР Евгений Мураев внесе проект на решение за насрочване на изборите за 7 декември, а адвокатът от Донецк  Владимир Оленцевич се обърна към съда с настояването, че бившият държавен глава е ''незаконно лишен от пълномощията си.'' Не е ясно как президентският вот може евентуално да бъде отменен, тъй като няма единен юридически механизъм за това. Дори и в Украйна да настане военно положение, законът не предполага отлагане.

Източник от Министерство на външните работи на Украйна потвърдил, че Киев също вижда 3 възможности за стабилизиране на страната:''Провеждане на президентски избори на 25 май, икономическа стабилност чрез заем от Международния валутен фонд и незабавно започване на диалог с Русия за Крим, при условие, че Кремъл не вкарва войските си във вътрешността на Украйна'', обясни дипломатът.  Освен това, украинските власти се надяват на изтегляне на руските войски от полуострова и разчитат на преговори с Москва при посредничеството на САЩ и ЕС.

 

16.35 ч. Най-богатият украинец подкрепя териториалната цялост на страната

Най-богатият мъж в Украйна и президент на футболен клуб ''Шахтьор - Донецк'' – Ринат Ахметов, призова за мир в Украйна и заяви, че подкрепя териториалната цялост на страната. ''Нашата цел е независима, цялостна Украйна. Това трябва да стане единствено по мирен път. ''  Същото мнение изрази и областният управител на Донецк Сергей Тарута: ''Властите в Донецк призовават към мир, спокойствие и диалог за независима и цялостна Украйна.'' Състоянието на Ахметов се оценява на  $12.5 млрд. 

В Донецкия регион живее почти 10% от населението на страната, което осигурява 20% от промишленото производство в цяла Украйна.  Именно след миньорските стачки там в периода 1989-1991 се засилва независимостта на Украйна, защото едно от искането на миньорите е по-силни гаранции за суверенитета на страната в Конституцията.

 

16.00 ч. Москва разследва Олег Тягнибок

Русия започна съдебно преследване срещу украинския националистически лидер Олег Тягнибок за предполагаемо участие в бойни действия в Чечения в средата на 90-те години, съобщи Следственият комитет в Русия. Тягнибок, лидер на националистическата партия "Свобода" и на парламентарната й група, е заподозрян в участие в бойни действия "срещу силите на (Руската) федерация на страната на чеченските сепаратисти през 1994-1995 г.", заяви говорителят на Следствения комитет Владимир Маркин. ИТАР-ТАСС посочва, че е възбудено наказателно производство и срещу Дмитро Ярош и други членове на ултрадясното движение УНА-УНСО (Украинска национална асамблея-Украинска народна самоотбрана).Ярош е и лидер на крайнодясната групировка ''Десен сектор'', която активно участваше в протестите на Майдана (В „Десен сектор“ официално влизат радикалните сдружения - водещата „Тризъбец - Степан Бандера“, УНА-УНСО (Украинска национална асамблея - Украинска народна самоотбрана), „Патриот на Украйна“ и „Бял чук“). ''Събрани са достатъчно доказателства, които ще позволят в близко време да бъдат издадени постановления за привличането им като обвиняеми и за задържането им под стража и да бъдат обявени за издирване'', каза Маркин.

 

15.45 ч. Руската опозиция в Украйна иска широка автономия на проруските райони

Украинската проруска опозиция настоя днес руският да стане втори официален език и да се даде по-голяма автономия на проруските райони в Украйна. "Спешно трябва да се гласуват закони, предоставящи на областите по-широки правомощия, и да се даде на руския статут на втори държавен език", заяви в комюнике Партията на регионите на сваления украински президент Виктор Янукович. Формацията се дистанцира от Янукович след свалянето му от власт в края на февруари, припомня АФП. Декларацията беше публикувана след ожесточени сблъсъци между проруски и проукраински демонстранти снощи в Донецк, при които загина един и бяха ранени 28 души. "Новата власт не може да реши нито един проблем. Никоя от взетите мерки не доведе до прекратяване на ескалацията в южните и източните райони на Украйна. Напротив, взетите решения само изостриха напрежението", подчертава Партията на регионите.

 

15.25 ч. Украински доброволци отиват на военно учение

Украински доброволци, членове на ''отрядите за самозащита'' на Майдана, тръгнаха към военно обучение край Киев. Вчера Върховната Рада обяви, че създава нова Национална гвардия, която ще включва 60 000 души. Тя ще подпомага конвенционалната армия от 130 000 военни. Доброволците се наредиха на опашки пред центровете за прием след призива на правителството за мобилизация, свързана с руските маневри в Крим.

 

 

В казашките и милиционерските войски на ескадрона съответствала т.н сотня - това пише и на емблемата върху униформите на тези доброволци
 

14.50 ч. Руското външно министерство се оплака от ''цензура'' от украинска страна

Журналист от руското издание ''Аргументи и факти'' беше задържан от граничари в Донецк. ''В задграничния паспорт на 51-годишния руснак не е имало разрешение за пресичане на държавната граница, освен това не е представил имиграционен картон. След дадените от него обяснения стана ясно, че той е специален кореспондент на списание ''Аргументи и факти''. ''. През януари в Киев бе задържан журналистът от  "Ленты.ру" и  Lenta.doc Андрей Киселев. Тогава Киселев получи травми, а украинското вътрешно министерство съобщи, че е арестуван заедно с група правонарушители. По-късно той бе пуснат без повдигнато обвинение. Руското министерство на външните работи окачестви тенденцията руски репортери да не се допускат до украинска територия като ''цензура''. На 7 март журналисти от "ТВ Центр" и "Вестей'', както и кореспонденти на други руски издания, бяха спрени на летището в Донецк и им бе отказано да влязат в страната. На 9 март фоторепортер на ИТАР-ТАСС също не успя да влезе в Донецк. Униформените на летището тогава се обосноваха с ''недостатъчно надеждни данни на картона''.
 

14.30 ч. Руска военна техника се движи към северен Крим

Русия  задвижва към северната част на Крим артилерийска  система за залпов огън  "Ураган" и едрокалибрени пушки. За това алармира във Фейсбук  Дмитрий Тимчук, бивш военен, сега журналист.  ''В ешелона се намират 12 пускови установки и 10 транспортно зареждащи машини. РСЗО 9К57 «Ураган» е нещо сериозно. Един залп от нея и град с размерите на половин Симферопол е сравнен със земята'' написа Тимчук. До този момент Центърът за военно-политически изследвания, ръководен от него, е забелязвал единствено  система за залпов огън тип ''ГРАД'' в редиците на военните без отличителни знаци.  Говорителят на министерство на отбраната на Украйна  Владислав Селезнев написа в социалната мрежа, че по данни на негови източници, през град Керч минава колона от руски военни машини. ''Има 5 камиона тип КАМАЗ с едрокалибрени пушки ''Гиацинтов''. Следват мобилни станции за електрозахранване с руски военни номера и др.'' На няколко военни единици техника пише '' войскова част 64670'', твърди Селезнев .

 

13.30 ч.  Русия заплаши да прати войски в източна Украйна

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че кризата в Крим е "трудна ситуация" малко преди да започне 11-часовата му среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери в Лондон."Ситуацията, в която се намираме е трудна. Случиха се много събития и много време беше загубено", коментира Лавров два дни преди да се проведе референдумът относно Крим, чието развитие силно притеснява Запада. Джон Кери заяви, че се надява той и руският му колега да успеят да разрешат "някои от нашите различия" и да намерят начин за придвижване напред.

Минути преди началото на разговора, Русия обяви, че си запазва правото да защити сънародниците си в цяла Украйна, след като един протестиращ бе убит при сблъсъците в източната част на страната. В изявлението се появи и намек, че руската страна може да задвижи своите сили отвъд Крим. "Русия осъзнава отговорността за живота на своите сънародници и съграждани в Украйна и си запазва правото да защитава хората", каза Лавров.

Един проруски демонстрант бе намушкан и убит, а няколко са ранени в сблъсъците в рускоговорещия украински град Донецк - индустриалната столица на страната. Това е първият смъртен случай от началото на напрежението в югоизточната част на Украйна, след като проруски сили завзеха контрола над Крим.

"Няколкократно заявихме, че тези, които дойдат на власт в Киев, трябва да разоръжат бунтовниците, да гарантират сигурност за населението и законното право на хората да провеждат протести. За съжаление, както показват събитията в Украйна, това не се случва. Властите в Киев нямат контрол над ситуацията", каза той.Историческите и лингвистични противоречия разделят народа на бившата съветска държава на рускоговорещи, които са проруски настроени, и на говорещи украински език с прозападни настроения. 
 

12.40 ч. Москва с различна версия за Донецк от тази на украински медии

''Русия осъзнава своята отговорност за живота на своите сънародници и съграждани в Украйна и си запазва правото да ги защитава''. Това заяви днес руското външно министерство в коментар за атаката срещу демонстранти в Донецк. "На 13 март 2014 г. в Донецк станаха трагични събития, проля се кръв", посочва министерството, цитирано от ИТАР-ТАСС. "Мирни демонстранти, излезли на градските улици, за да изразят отношението си към деструктивната позиция на хората, наричащи се ''украинска власт'', бяха нападнати от десни радикални групировки, въоръжени с травматично оръжие и бухалки, започнали предния ден да пристигат в града от други региони на страната. Сблъсъците доведоха до голям брой ранени, един човек загина", описва руското ведомство станалото в украинския град. "Неведнъж сме заявявали, че дошлите на власт в Киев трябва да разоръжат въоръжените бойци, да гарантират сигурността на населението и законното право на хората на митинги. За жалост, както сочат събитията в Украйна, това не става - киевските власти не контролират ситуацията в страната", твърди министерството. Украинската информационна агенция УНИАН, от своя страна, твърди, че демонстрантите били за единството на Украйна, т.е. против отцепването на Крим, а нападателите - проруски активисти.


''Мирни демонстранти, излезли на градските улици, за да изразят отношението си към деструктивната позиция на хората, наричащи се ''украинска власт'', бяха нападнати от десни радикални групировки'', твърди Русия. Украински медии обаче посочват, че митингът е бил против отцепването на Крим, а атакуващите са били проруски активисти 

12.30 ч. ЕСПЧ размаха пръст на Русия

Eвропейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) предупреди Русия да се въздържа от война в Украйна. Това каза украинският министър на правосъдието  Павел Петренко. Той добави, че вчера украинското правителство подало молба към съда да изрази становище относно руското присъствие в Крим. Радата привела документи за нарушение на човешки права в Крим. Тези права, посочи Петренко, са гарантирани чрез Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Съгласно правило 39 от Регламента на ЕСПЧ, Съдът ''задължава Русия да се въздържа от военни действия против граждани на Украйна и на територията на страната.'' По думите на  Петренко, решението на ЕСПЧ е ''много важно за Украйн''а, защото то значи, че международните съдилища признават ''грубите нарушения на човешки права на територията на Украйна от страна на Русия. ''Ръководните фигури, дали указания за агресията против страната, не просто превишават служебните си права, но и ще трябва да отговарят съгласно международното законодателство за действията си, при това – без давностен срок. За международната общност няма никакво съмнение, че въоръжените групи, които обсадиха държавните институции в Крим, са руски военни. Нещата, които стават в Крим, са част от сценарий, разработен от руските власти с цел анексиране на полуострова, който е неразделна част от Украйна. Незаконният референдум, който ще се проведе на 16 март, неизбежно ще доведе до още по-силна конфронтация в Крим.'', съобщиха от Министерство на правосъдието.

12.10 ч. Русия стовари 350 десантчици в Арктика

''350 руски въздушни десантчици и военна техника бяха успешно стоварени тази нощ в Арктика за пръв път в историята на Русия'', предаде ИТАР-ТАСС. ''Десантен батальон, хвърлен от самолети Ил-76 с управляеми парашутни системи "Арбалет", се приземи успешно на остров Котелни от архипелага Новосибирски острови. Както предвиждаше сценарият на учението, условният противник посрещна с огън десанта, срещу който изпрати мобилни отряди със снегоходи и парапланери. Десантчиците обаче успяха за 40 минути да "унищожат" тези сили и да изпълнят поставената задача - "превзеха" летище и поеха контрола върху неговите системи за управление. След по-малко от час площадката беше готова да приеме самолети от руската военнотранспортна авиация, носещи тежки въоръжения, разказа подполковник Евгений Мешков, говорител на руските Военновъздушни войски. Изпълнение на учебно-бойни задачи в непозната местност включват и маневрите, започнали в редица региони по границата с Украйна с цел проверка на боеготовността на сухопътните войски'', става ясно от съобщение на министерството на отбраната в Москва.

 

12.00 ч. Един човек загина, 28 пострадаха при сблъсъци в Донецк

Един човек загина, 28 пострадаха при сблъсъци в Донецк. Трима от ранените са приети в неврохирургия. Един е в травматология с увреждане на очите. Другите са с по-леки наранявания.  Починалият е активист на областната партийна организация на крайнодясната партия ''Свобода'' Дмитрий Чернявский. Областният ръководител на партията  Игор Славгородский обясни: ''От председателя на държавната администрация в областта искаме: 1. Да обяви 3-дневен траур в град Донецк и в областта. 2. По време на траура да забрани провеждането на всякакви акции в града. 3. Да проведе служебно разследване' и да накаже виновните милиционери, чието бездействие доведе до трагедията. 4. Да изпрати в оставка  кмета на града, управителя на областта и шефа на милицията.''

Участващите в митинга в подкрепа на единството на Украйна бяха нападнати от проруски активисти на площад ''Ленин'' в града. Демонстрантите развяваха украински знамена.   Милицията направи кордон между тях. Проруските активисти обаче продължиха да проявяват агресия, замерваха митингуващите с яйца, димки и фишеци. Нападателите скандираха ''Русия'' и ''Беркут''. Униформените осигуриха излизането на демонстрантите от площада. Въпреки това атакуващите не спряха и провокираха сблъсъци. Милицята закара 4 автобуса на място, с които да отведе демонстрантите, но активистите на ''отрядите за самоотбрана'' обкръжиха превозните средства. Част от тях бяха въоръжени с палки и газови патрони. Те строшиха прозорците на автобусите и хвърляха фишеци в превозните средства. Униформените образуваха жив щит около нападнатите и имитираха отход, като така заблудиха нападателите, които ги последваха.  

 

11.40 ч. Хакнаха сайта на Кремъл

Хакери удариха уебсайта на руското президентство няколко пъти днес и блокираха достъпа до уебсайта на централната банка, съобщи пресслужбата на Кремъл. "Мощна кибератака се извършва срещу уебсайта" (на Кремъл), съобщи говорителка на президентството и допълни, че атаката продължава, а експерти по сигурността се опитват да предотвратят бъдещи пробиви. Няма данни кой стои зад кибератаката. В момента се работи по установяването на източника на нападението, посочва ИТАР-ТАСС.

 

11.02 ч. ЕС може да подпише споразумението за асоцииране с Украйна идната седмица

Европейският съюз и Украйна може да подпишат споразумението за асоцииране с Киев в политическата му част в края на идната седмица, в хода на предстоящия Европейски съвет на 20-21 март. Това съобщи високопоставен източник от ЕС, пожелал анонимност. Дипломатът уточни, че на насрочения за понеделник Съвет на ЕС по външни работи министрите ще оценят подобна възможност и ще предприемат съответните действия. Външните министри се очаква да приемат позиция по насрочения ден по-рано референдум за присъединяването на Крим към Руската федерация.

Съветът на ЕС ще обсъди следващите стъпки по отношение на налагането на санкции срещу Русия, включително в областта на замразяването на имущество и налагане на визови ограничения срещу конкретни руски граждани. Вероятно министрите ще обсъдят конкретен списък с имена, ако преценят да приемат решение в понеделник. В противен случай те може да решат да оставят тази задача за срещата в края на седмицата на държавните и правителствените ръководители от ЕС.

Дипломатът добави, че външните министри се очаква да разговарят за енергийните отношения на ЕС с Русия. Той уточни, че икономически санкции срещу Русия засега не се обсъждат.

 

11.11 ч. Горбачов: Перестройката е виновна

 

Бившият президент на СССР  Михаил Горбачов смята, че не трябва да има нова Студена война заради кризата в Украйна. ''Призивът ми остава в сила. Най-важното е да се спре ескалацията на напрежението, да се намери решение, подкрепено и от Русия, и от Украйна, което да предотврати започването на нова Студена война. Руският президент почти всеки ден комуникира с други държавни глави. Провеждат се активни дипломатически контакти и не бих искал да се меся'', добави Горбачов.

Той обясни, че най-важната причина за сложната ситуация е ''сривът на перестройката, безумното, авантюристично ''разпускане'' на Съюза (СССР  -бел.ред.). Борих се за съхранението на държавното единство с всички позволени политически – подчертавам, политически – средства. И до срещата на ръководителите на Руската федерация, Украйна и Беларус, предупреждавах за опасността от разрушителни действия на тогавашното руско ръководство.

За съжаление, никой не се вслуша в предупрежденията ми. Върховният съвет на РФ навремето одобри разрушението на Съюза с аплодисменти, нито дума не бе спомената за Крим, нито за Севастопол.  Днес отговорността на средствата за масова информация е особено голяма. Не бива да разгарят страстите, да нагнетяват атмосферата. Нека помним, че става дума за две държави, два варода, свързани с древни връзки. В никой случай не бива да допускаме трагичен разкол между тях. Трябва да помогнем на хората да постигнат съгласие.''

10.25 ч. Русия блокира опозиционни сайтове

Русия блокира три основни новинарски сайта на опозицията, както и популярния блог на обществено-политическа тематика на Алексей Навални. Надзорният орган  на правителството за медиите ''Роскомнадзор'' заяви, че блокира www.grani.ru, www.kasparov.ru, www.ej.ru.  Тази стъпка бе предприета ден след като един от най-популярни новинарски сайтове в Русия, Lenta.ru, беше обвинен заради начина, по който отразява събитията в Украйна. Главният редактор на сайта беше уволнен, а това доведе до масов отлив на журналисти от медията.

Закон, който влезе в сила през февруари, позволява блокиране на интернет сайтове по нареждане на прокуратурата без съдебно решение. Роскомнадзор каза, че медиите са били блокирани "заради призиви за участие в незаконна дейност и участие в масови мероприятия, провеждани в нарушение на обществения ред", имайки предвид митингите, които трябва да се проведат днес.  Блогът на Навални е блокиран, защото той беше поставен под домашен арест миналия месец и не му е позволено да използва интернет, казаха от Роскомнадзор.

 

10.10 ч. Лвов отне званието на  Юрий Башмет, защото подкрепил Путин

Световноизвестният руски виолист и диригент Юрий Башмет, който на 8 март 2013 г. отбеляза 60-годишния си юбилей с концерт в София, бе лишен от титлата "Почетен професор" (Доктор хонорис кауза) на Лвовската музикална академия "Микола Лисенко". Решението бе взето от Академичния съвет, след като Башмет подписа писмо на руски културни дейци в подкрепа на позицията на президента Владимир Путин по кризата в Украйна и Крим. Както беше съобщено от местните медии, решението срещу Башмет е било взето почти единодушно. Званието "Почетен професор" му бе присъдено преди две години.

Виолист, диригент и педагог, народен артист на СССР, Юрий Башмет е живял в Лвов до 17-ата си година. Там са погребани родителите му, по-големият му брат Евгений живее в този град. По-рано Националната опера в Киев отмени концерт на народния артист на Русия, Денис Мацуев, насрочен за 27 март.  Вчера пък стана ясно, че украинска област е отменила гастрола на театъра на актьора Сергей Безруков, защото неговият подпис също стои под писмото.  Безруков е познат най-вече с ролята си в гангстерската сага ''Бригада''.

Сред останалите творци, подписали обръщениеуто, са  Федор Бондарчук, Лев Лещенко и др. Те отбелязват, че ''в дните, когато се решава съдбата на нашитое съотечественици в Крим, не можем да останем равнодушни наблюдатели със студени сърца. Общите ни история, корени, културата ни, основните ни ценности и език ни обединяват завинаги.   '' В социалните мрежи са появи информация, че пианистът  Юрий Розум не е сред подписалите писмото. Той обаче опроверга това. ''Разбира се, аз се застъпвам за това, Украйна и Крим да бъдат украински и кримски, а не поредни американски щати. Под това писмо подписите си положиха видни деятели на изкуството, към които се отнасям с голямо уважение.''

 

10.05 ч. Кери: Не е възможно да спрем референдума

Американският държавен секретар Джон Кери отлетя в Лондон за 11-часова визита. Основната цел на посещението е да намери начини да се противопостави на присъединяването на Крим към Русия. Той ще се срещне и с руския външен министър Сергей Лавров, за да опита да блокира всякакви действия на руския президент Владимир Путин в Крим.

Малко преди отпътуването си от САЩ Джон Кери призна, че е невъзможно референдумът да бъде спрян. Той предупреди, че няма съмнение, че руското етническо мнозинство ще избере Москва. ''Вниманието на света е съсредоточено върху това какви ходове ще направи Путин в понеделник след вота, на фона на притесненията, че той може да има амбиции и към други части на Украйна'', допълни държавният секретар. В индустриалните райони на югоизточна Украйна продължават сблъсъците между рускоговорящи, които са мнозинството от на селението, и привържениците на новата власт в Киев. Снощи в Донецк загинаха 2 души и около 50 бяха ранени при стълкновенията. 

 

10.00 ч.  Япония обвини Русия, че нарушава Устава на ООН

Както заяви високопоставен японски чиновник, властите в Страната на изгряващото слънце обмислят санкции срещу Москва, ''в случай, че се вземе решение за налагането на такива''. Японското списание ''Nikkei'' пише, че евентуалните мерки биха приличали на санкциите, които САЩ и ЕС са готови да наложат. За това намекна и министърът на външните работи  Фумио Кишида. Премиерът на страната Шиндзо Абе заяви, че окупацията на Крим от страна на Руската федерация е нарушение на Устава на ООН. Изданието ''Bloomberg'' съобщи, че във Вашингтон тече активна подготовка за налагането на санкции срещу руски чиновници и олигарси.  Кремъл е започнал консултации с руски милиардери и държавни предприятия, за да разбере до каква степен дейността им зависи от чуждестранни инвестиции.

 

08.00 ч.  Кольо Парамов: Трябваше да останем неутрални 

„Трябваше да запазим абсолютен неутралитет, България да е Швейцария на Балканите". Това коментира финансистът Кольо Парамов относно позицията на страната ни за ситуацията в Крим. „Крим е бумеранг на Косово. Ситуацията за България е много противоречива. Вигенин извърши детска работа. Трябваше да запазим абсолютен неутралитет, защото в парично изражение няма да получим абсолютно нищо”, коментира Парамов. Според него за момента България не търпи загуби, но се очертава тежка картина.  „На практика имаме около 1 милиард износ годишно и 800 милиона внос от Украйна. Проблемът е един единствен и той е свързан с газта. Нещата са сложни, сериозни”, коментира Парамов. По думите му дипломацията и от двете страни е слаба. Журналистът Валери Тодоров коментира, че като член на ЕС България провежда ''съгласувана политика''.


В Кан наричат Гинка Станчева "ла ведет булгар"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3660987

На кинофестивала в Кан през 1956 г. френски вестник нарича Гинка Станчева На кинофестивала в Кан през 1956 г. френски вестник нарича Гинка Станчева "ла ведет булгар". Българската звезда. Тя твърди, че е приела тази оценка съвсем равнодушно. А на мен ми каза: "Какви звезди сме ние, българските актьори? Популярни - да, но чак звезди?! Виж, от липса на зрителска обич не мога да се оплача. Вярно е и че почти всички шофьори

Украйна отново е на колене!

http://www.cross.bg/ykraiina-yanykovich-pravitelstvo-1401254.html

/КРОСС/ По принцип не коментирам текущи новини. Нямам време за това. Но събитията в Украйна не могат да бъдат подминати. В Киев се извършиха много престъпления, много подлости, а по медиите се изписаха много лъжи. Ще се спра на някои моменти подредени по важност за разясняване на ситуацията, а не хронологически. "Fuck the EU", "В играта сме" В началото на февруари (около 5-7-ми) изтече подслушан и записан разговор на помощник държавният секретар на САЩ Виктория Нуланд с посланика на САЩ в Украйна Джефри Пайет. Онова, което прикова медиите в този разговор беше псувнята на американската дипломатка по адрес на Европейския съюз - "Fuck the EU", което на български се преведе като „Майната ? на Европа". САЩ не дадоха официално признание за автентичността на разговора. Признанието го извърши Нуланд, като се извини на „колегите от ЕС" (1). Второто нещо свързано с този запис беше обвинението от страна на САЩ към руснаците в подслушване, сякаш не бяхме свидетели на скандала между Германия и САЩ по повод подслушването даже на телефона на канцлера Меркел. Всичко съществено от записа на разговора между Нуланд и посланика остана извън главния медиен поток, а у нас по някаква причина на много сайтове видеото със записа е недостъпно. Все още обаче може да се намери в Ютубе (2) или в западни (3) и руски медии

Няма да допуснем България да се включи във военно развитие на кризата в Украйна

http://bulgarski.pogled.info/news/53149/Nyama-da-dopusnem-Balgariya-da-se-vklyuchi-vav-voenno-razvitie-na-krizata-v-Ukraina

/Поглед.инфо/ Дискусията на Националния съвет на БСП за Украйна беше много отговорна и полезна. Ще я внесем в Народното събрание. Това заяви депутатът от БСП Янаки Стоилов пред БТВ в пряко включване от семинара на властта в Боровец.

Грузинец спечели 18-ия София Филм Фест

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/gruzinec-specheli-18-iia-sofiia-film-fest-6007573

Потрисащата продукция „Акт на убийство” спечели при документалните филми

Форин афеърс: Руско-германска Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/240652_%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BD+%D0%B0%D1%84%D0%B5%D1%8A%D1%80%D1%81%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

Съдбата на Украйна и на региона като цяло ще се решава от две страни: Русия и Германия.

През последните няколко седмици станаха ясни няколко важни факта за Европа. Преди кризата в Украйна американците и западноевропейците бяха свикнали да виждат Европа като френско-германска. Тази версия на Европа, създадена след Втората световна война, за да смекчи едни от най-големите междудържавни съперничества, предвиждаше, че решенията се взимат от Франция и Германия, а центърът на европейска тежест определено са намира на Запад. Но в наши дни най-интересните неща се случват на Изток. Украйна, която се стреми да се отърси от своето съветско наследство, направи първите стъпки към това да се превърне в една от най-големите и гъстонаселени страни-членки на Европейския съюз, но Русия се опита да провали нейните планове. Полша, която дълги години беше смятана, за младши член на европейския отбор, се прояви като лидер, организирайки преговори между бившия украински президент Виктор Янукович и украинската опозиция. В тази нова Европа френско-германският механизъм беше сменен от руско-германски. Днес, когато Европейският съюз се движи на Изток, определяйки какви ще бъдат неговите бъдещи граници и гранични територии, решенията кой ще влезе в него, а кой не и при какви условия ще се вземат от Русия и Германия.

Борбата за Украйна е в голяма степен борба за това каква форма ще приеме руско-германската Европа. Русия направи смела и агресивна геополитическа стъпка, демонстрирайки, че се чувства в правото си да анексира нужните й територии, за да строи Евразийския съюз в противовес на Европейския. Украйна е важна част от този план и Крим се оказа предната линия. Много е вероятно Русия да задържи завзетото – във всички останали регионални конфликти тя успяваше – и да продължи да използва своите позиции в Крим, за да дестабилизира Украйна. Това трябва да помогне на Русия да прокара ясна граница между своите ценности, култура, политика и икономика и ценностите, културата, политиката и икономиката на Запад.

Благодарение на ролята на Германия като ключова страна на Европейския съюз и нейните стабилни връзки с Русия, тя е единствената, която може да пресече или сдържа мащабните геополитически амбиции на Русия. По време на общоевропейските преговори за санкциите от края на миналата седмица стана окончателно ясно, че именно Германия като икономически център на Европа ще решава, как ще се оказва натиск върху Русия и как ще се балансират двата европейски стремежа – да се накажат руснаците и икономически да се сближим с тях. Първоначално Германия се опита да се противопостави на прибързаното въвеждане на санкции, стараейки се да усмири гнева на Запада и да се изработи такова решение на проблема, в рамките на което руснаците и новото украинско правителство трябва да проведат преки преговори за бъдещето на Крим с помощта на международно посредничество.

Това показва нежеланието на Германия да се откаже от своите дългосрочни планове. Още в края на Студената война тази страна заложи на икономическите връзки с Русия, надявайки се да подтикне руското общество към модернизация. Тя от самото начало се стремеше да изгради устойчиво сътрудничество с Кремъл, разчитайки, че това ще подкрепи мира и реда в Източна Европа. По същия начин тя изглади отношенията си с Франция след Втората световна война /1939-1945/, за да избегне конфликти в Западна Европа.

Тази стратегия има дълбоки исторически корени: по време на Втората световна война. Германия разори десетки руски градове и обсади Санкт Петербург, уморявайки от глад над милион мирни жители. Русия успя да победи, но плати скъпа цена. За отмъщение тя, грабейки и насилвайки, достигна до Берлин и на свой ред умори от глад милион германски военнопленници. Двете армии преминаха през Украйна и се сблъскаха на нейна територия – по-конкретно в Севастопол – в кървави битки. Тази чудовищна обща история сближи Русия и Германия след 1991 – никой не искаше нейното повторение. Германия започна активно да ухажва Русия, за да не възникне отново конфликт. Тя предложи на руснаците своята техническа помощ и своите технологии за инфраструктурни и индустриални проекти. Русия прие и оцени това. Тя също показа, че иска по-специални отношения с Германия, започвайки да се държи с нея като с велика държава и предоставяйки и директен достъп до руския газ чрез газопровода "Северен поток". Символ на тези тесни – според мнението на някои даже прекалено тесни - отношения стана бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който зае високоплатен пост в "Газпром" след своята оставка през 2005.

Преди няколко години – в периода между 2008 и 2012, когато президент на Русия беше Дмитрий Медведев – тези отношения достигнаха нови върхове. Германия харесваше да работи с Медведев и тя го възприемаше като символ на руската модернизация и като руски лидер, говорещ на един език с нея и ценящ либералните права и свободи. Проектът "Сколково", който имаше за цел да превърне Москва в центъра на високите технологии, изглеждаше на европейците изключително многообещаващо. Но в своята надежда да намери в руските лидери добър партньор Германия надцени значението на Медведев.

Бурното завръщане на Путин на власт през 2012 и преминаването на Медведев на поста министър-председател бяха силен удар за Германия. Германските политици осъзнаха това, което мнозина отдавна говореха, че Медведев е била само марионетка на Путин, симпатичното либерално лице на автократичната държава. Желанието на Путин да се върне на власт, въпреки нежеланието на някои руснаци, неговата риторика и силово потушаване на московските протести от 2011, показаха, че Русия не се е променила. Това принуди Германия да признае, че мирното сътрудничество и икономическо взаимодействие невинаги може да предотврати конфликтите, особено когато имаш работа с Русия, склонна към авторитарна политика вътре в страната и експанзионистична – навън. В Молдова Русия водеше открита кампания против подписването от проевропейското правителство на тази страна споразумение за асоцииране с ЕС, а също така насърчаваше националните анклави към сепаратизъм. На свой ред, германският канцлер Ангела Меркел провеждаше курс в подкрепа на европейските амбиции на Молдова.

Дори ако Германия се е разочаровала от Русия и е пожелала да я изолира, това ще й бъде много трудно – тя е неразривно свързана със своя източен съсед както географски, така и с много години на сътрудничество, съперничество, взаимни изгоди и памет за пролятата от двете страни кръв.

Днес Русия е 11 по големина експортен пазар на Германия и се нарежда веднага след Полша. Москва продава на Германия газ и петрол, и купува от немците скъпи машини и индустриална продукция. Търговското ембарго или конфискуването на активи ще удари Германия много по-силно, отколкото която и да било друга европейска държава – освен може би Холандия с тяхната "Роял Дъч Шел" - и със сигурност много по-силно, отколкото САЩ. Същото се отнася и до прекратяването на доставките на газ. Но трябва да е ясно, че Русия зависи от Запада по-силно, отколкото Запада от нея. Европа е нужна на Русия като потребител на нейния газ и петрол. Най-вече тя се нуждае от Германия като източник на инвестиции и технически знания. Икономическата изолация ще навреди и на двете страни, но за Русия тя е по-страшна.

Именно затова Русия, заемайки Крим, едва ли ще спечели войната. Германия се стреми да отслаби напрежението, но тя повече от всякога е готова да вземе Украйна под своето икономическо крило. Развивайки се, Украйна ще получи по-големи възможности да утвърди своята независимост от руската власт. Днес германското ръководство започна да идва на себе си, след като осъзна колко грубо Русия е нарушила международното право в Крим. Лидерите на Русия и Германия разбират какво е заложено в тяхното съперничество за правото да определят европейската политика и икономика. Техните цели са коренно противоположни, но едновременно с това те са заинтересувани да намерят общ език и да подкрепят мира. Борбата в Крим може да завърши с пат, но играта на двете държави няма да приключи с това и в бъдеще те все още могат да достигнат до обща визия за Европа. При всички положение, в бъдеще ние ще имаме работа с руско-германска Европа – за добро или лошо.

Властта заседава в Боровец

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/vlastta-zasedava-v-borovec-6007572

ПГ на „Коалиция за България“, ръководството на БСП и министри участват на семинар, озаглавен „Реформи, развитие, растеж“

Lord Of The Dance вдигна Арена Армеец на крака

http://www.klassa.bg/News/Read/article/240651_Lord+Of+The+Dance+%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%B5%D1%86+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B0

Вечната борба между Доброто и Злото отново оживя в зала Арена Армеец, разказана по неповторим начин от "повелителите на танца" Lord Of The Dance, предаде репортер на БГНЕС.

След изключително успешните си гостувания в България през 2010 и 2011 г. трупата на легендарния Майкъл Флетли се завърна в София, за да остави отново без дъх българските си почитатели. Феерия от танц, музика и светлини – така най-кратко може да се определи видяното от зрителите тази вечер. Още с прозвучаването на първите акорди и появата на Малкия дух публиката попада в магическия свят на ирландската митология и следи с прикован поглед драматичната битка между Повелителя на танца и Господаря на мрака. В голямата тема за борбата между Доброто и Злото умело са вплетени и тези за любовта, изкушението, страстта, всичко това разказано в шеметния ритъм на ирландския танц.

Сякаш цялата зала беше замряла в напрегнато очакване, когато в кулминацията на спектакъла двамата главни герои останаха сами на сцената, изправени един срещу друг в решителна битка. Както често се случва в изкуството, Доброто и този път победи, а финалният танц на ликуването вдигна зрителите на крака. Те три пъти викаха на бис своите любимци, които за пореден път показаха пред българските си почитатели защо Lord Of The Dance е най-великото танцово шоу в света.

Спектакълът е създаден от Майкъл Флетли през 1996 г. по мотиви от ирландския фолклор и до момента е игран пред повече от 60 милиона души в 60 страни от всички континенти. Тази вечер българските зрители имаха шанса за последен път да се насладят на шоуто в този му вид.

Чака се сблъсък Бареков - Кеворкян довечера!

http://www.bnews.bg/article-100836

Супер дерби Кеворк Кеворкян - Николай Бареков се задава тази вечер.

Октай: Сили извън ДПС са принудили Доган да се оттегли от политическата сцена

http://www.cross.bg/oktaii-dogan-politicheski-1401253.html

/КРОСС/ Октай Енимехмедов, който се опита да стреля с газов пистолет по почетния председател на ДПС Ахмед Доган, вече е под домашен арест, след като прокуратурата беше поискала 17 години затвор за нападателя, а беше осъден на 3,5 години. Лидерът на движението Лютви Местан реагира остро, като обвини магистратите и видя сценарий, започнал още на 19 януари миналата година. „За съжаление ръководството на ДПС през последните десетина години загуби реалност за политически оценки в нашата страна. Не може политическа декларация да се чете по толкова остър начин по отношение на съдебно решение", коментира в „Събуди се" бившият високопоставен член на движението Осман Октай. Той определи упреците на Местан към правосъдието като предизборни клишета и определи случилото се за "нормално развитие на съдебния процес". „Друг е въпросът, че самият акт имаше и ще има много сериозен политически отзвук", отбеляза Октай. Според него нападението е оставило много неясноти и съмнения. Не трябва обаче да се вярва, че Доган си е самоорганизирал атаката, защото този акт го е унижил. „Година преди да се случи този сценарий, казах пред Нова ТВ, че е време Доган да слезе от сцената, защото има възможни сценарии той да бъде оттеглен - точно от тези, които го употребиха за реализация на този модел на политико-олигархичен преход в България и неговото утвърждаване

Йоана Буковска като актрисите с “Оскар” - има пикси прическа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3675446

Oсем години преди образът на холивудската икона Одри Хепбърн да се свързва с малката черна рокля от Oсем години преди образът на холивудската икона Одри Хепбърн да се свързва с малката черна рокля от "Закуска в Тифани", актрисата става много известна с друго. През 1953 г. тя се появява с прекрасна къса подстрижка във филма "Ваканция в Рим". Там играе принцеса Ан, която е отегчена от протокола на кралските особи и решава да избяга от него. Веднъж

Професор превръща дървени стърготини в храна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/240650_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+

"Един ден ресторантите ще сервират чипс от дървени стърготини, яхния с царевични стебла, шума и други части от растения, които сега ни се струват неапетитни", твърди проф. Пърсивал Чжан от Политехническия институт на Вирджиния, цитиран от "Фокс нюз".

Професорът е убеден, че хората много ще харесват подобна храна, ако бъде обработена по неговия метод, който превръща дървесните стърготини и други селскостопански остатъци в подходяща за ядене скорбяла.

Растенията се състоят от целулоза. Тя изгражда клетъчните им стени. В суровата си форма целулозата не става за ядене. Тя е твърде груба, не е вкусна и хората не могат да я храносмилат.

Целулозата и скорбялата обаче са с еднаква химическа формула - те са полизахариди, което означава, че молекулите им се състоят от вериги глюкозни единици. Единствената разлика е в химическите връзки.

В ядливата скорбяла като картофите и тапиоката глюкозните единици са свързани с два вида връзки, които при храносмилане се разграждат от ензимът амилаза в захар. В неподходящата за храна целулоза връзките са различни и се разграждат от ензима целулаза, който не се произвежда от човешкото тяло.

Проф. Чжан обаче откри начин, с който преобразува връзките и превръща грубата целулоза в меко прахообразно вещество - подобно на скорбяла.

Процесът е като гигантски стомах, професорът слага в него царевични стъбла и листа, дори плевели и трева, и ги посипва с различни ензими. Полученият продукт амилоза е малко сладък. Още обаче няма готварски рецепти с него.

Амилозата е по-здравословна от използваната сега в хранителната индустрия скорбяла, защото се разгражда бавно. Храна с високо съдържание на амилоза например е дългозърнестият ориз.

За да разработи процеса, проф. Чжан използва лабораторен биореактор, който на големина е почти колкото спринцовка. Всичко обаче лесно може да се увеличи.

Производствените цени няма да са високи, защото ензимите са евтини и могат да се използват повторно.

Освен амилоза с процеса се получава и етанол, който може да се използва като биогориво.

Така методът има потенциал да реши два проблема - с недостига на горива и глада.


Нико Розберг откри сезона във Формула 1 с убедителна победа

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/03/16/2262038_niko_rozberg_otkri_sezona_vuv_formula_1_s_ubeditelna/?ref=rss


Пилотът на "Мерцедес" Нико Розберг спечели изключително убедителна победа в първото състезание за новия сезон във Формула 1.

28-годишният германец триумфира в Гран при на Австралия, след като поведе от старта и до финала не остави никакви шансове на своите съперници.

Розберг финишира с 24.5 секунди пред Даниел Рикардо с "Ред бул" и с 26.7 секунди пред Кевин Магнусен с "Макларън", за да запише четвърта победа в кариерата си. Той сложи край на серията от девет поредни победи...

Погребват полицай Емил Шарков с почести

http://www.cross.bg/sharkov-emil-petko-1401252.html

/КРОСС/ Загиналият спецполицай Емил Шарков ще бъде погребан днес като герой с военни почести. Близки и колеги ще го изпратят в последния му път в Боянските гробища от 13 ч. Очаква се в началото на идната седмица Емил Шарков да бъде награден посмъртно. Емил Шарков бе убит на 14 март в Лясковец при неутрализирането на 53-годишния Петко Савов, който откри огън при опит да бъде задържан. Други трима полицаи бяха ранени и впоследствие транспортирани във ВМА-София. Тяхното състояние е стабилно, като и на тримата са направени операции. При акцията Петко Савов също бе ранен. В момента той е в реанимацията на Великотърновската болница.  

Предсрочни парламентарни избори в Сърбия

http://www.cross.bg/izbori-parlamentarni-protzenta-1401251.html

/КРОСС/ Сръбските граждани ще гласуват днес на предсрочни парламентарни избори, за които право на глас имат 6 765 998 избиратели, предаде АФП. Освен в Сърбия избирателни секции ще бъдат отворени и в 21 други държави по света, включително в Косово. Предсрочните парламентарни избори ще струват на държавата около 1,26 милиона евро, като те ще бъдат осигурени от бюджетния резерв. Изборните бюлетини съдържат 19 листи на партии, коалиции и групи граждани, от които 7 са на партии на малцинствата. В листите фигурират общо 3020 кандидати за депутати, а според законовите разпоредби 36 процента от тях са жени. Според последните социологически проучвания се очаква дясноцентристката Сръбска прогресивна партия да спечели 45 процента от гласовете, а лидерът й Александър Вучич е най-често споменаван като бъдещ премиер.  

Розберг спечели в Австралия на старта на "Формула 1"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3684399

Нико Розберг ("Мерцедес") спечели в Австралия първия старт от сезона във "Формула 1". Германецът стартира от трета позиция след квалификацията в събота, но направи перфектно състезание, а и се възползва от отпадането на куп фаворити.

Най-големият такъв бе съотборникът му в "Мерцедес" Люис Хамилтън, който стартира от първа позиция, но се оттегли Нико Розберг ("Мерцедес") спечели в Австралия първия старт от сезона във "Формула 1". Германецът стартира от трета позиция след квалификацията в събота, но направи перфектно състезание, а и се възползва от отпадането на куп фаворити. Най-големият такъв бе съотборникът му в "Мерцедес" Люис Хамилтън, който стартира от първа позиция, но се оттегли

Отстраняването на бръчки около очите води и до слепота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/240649_%D0%9E%D1%82%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%80%D1%8A%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE+%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%BE

Инжекциите за запълване на бръчките около очите и челото могат да доведат до пълно ослепяване.

Всеки случаи това се е случило с трима пациенти, чието загубено зрение е невъзстановимо след подобна козметична процедура, пише британският в. "Индипендънт". Според изследователи веществото, с което се запълвали бръчките, са блокирали кръвоносните съдове, което е спряло захранването на очите с кислород.
Американското Управление за надзор върху храните и медикаментите е одобрило използването на мазнини, колагени и друга козметична продукция, но само ако те се вкарват около устата или носа. Пластичните хирурзи обаче често използват тези "пълнители" и срещу бръчки около очите. Те съответно могат да попаднат в малките кръвоносни съдове на лицето, да стигнат до очната артерия и да спрат притока на кръв към очите.

Купете си вестник "Труд" - вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3684560

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. 
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на  В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на 

30 - 40% от хотелите в Банско затварят през лятото

http://society.actualno.com/30---40-ot-hotelite-v-Bansko-zatvarjat-prez-ljatoto-news_19675.html

Сезонните хотели в Банско започнаха да затварят врати и да освобождават персонал. Преди дни два четиризвездни хотела хлопнаха кепенци, до края на месеца се очаква и други да ги последват. "Като ...

Първи случай на предаване на ХИВ от жена на жена

http://interest.actualno.com/Pyrvi-sluchaj-na-predavane-na-HIV-ot-jena-na-jena--news_19674.html

Американският център за контрол и профилактика на заболяванията съобщи за първия случай на предаване на ХИВ вируса от жена на жена, предаде БГНЕС. Според специалистите вероятността от зараза при ле...

В Сърбия започнаха предсрочните парламентарни избори

http://www.klassa.bg/News/Read/article/240648_%D0%92+%D0%A1%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%

Гласуването на предсрочните парламентарни избори в Сърбия започна, предаде ДПА.

Битката е за 250 места в парламента. Плановете за този вот бяха обявени още през януари.

Избирателните секции ще бъдат отворени до 20 ч. местно време (21 ч. наше време). Според последните социологически проучвания се очаква дясноцентристката „Сръбска прогресивна партия“ да спечели 45% от гласовете, а лидерът ѝ Александър Вучич е най-често споменаван като бъдещ премиер.

Окончателните резултати от вота трябва да бъдат съобщени най-късно в четвъртък, 20 март, а предварителните доклади на международните наблюдатели могат да се очакват още в понеделник.

Освен за народни представители, гражданите на Белград днес ще гласуват за 110 общински съветници, които ще управляват града през следващите четири години.

След формирането си новият общински съвет ще избере кмет на града. Местни избори днес ще бъдат произведени и в градовете Печинци, Неготин, Бор, Севойно и Аранджеловац.

Предсрочните парламентарни избори ще струват на държавата 146 440 000 динара (около 1,26 млн. евро). Средствата са осигурени от бюджетния резерв.


3 пъти по-бърз интернет от септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=244466

България ще има "космически" интернет от септември. Стартираният проект за широколентов достъп е на стойност 39,123,029 лева, уточни за "Стандарт" транспортният министър Данаил Папазов. Новите оптични кабели гарантират интернет достъп от ново поколение, каза още той.

Крим избира между Украйна и Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/240647_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%BC+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F

Днес близо 1,8 млн. жители на Крим избират дали черноморският полуостров да остане автономна република в Украйна или да се присъедини към Русия.

Референдумът е определян като исторически и от Русия, и от Запада, макар и по различни причини, отбелязва ДПА.

Ръководствата на Крим и на Русия настояват, че той е кулминацията на отдавнашните аспирации на населението, в по-голямата си част рускоезично, да се присъедини към Русия. Западните правителства и международните организации го осъждат като незаконен и нечестен.

Каквато и да е истината,

гласуването едва ли ще произведе неочаквани резултати.

Шефът на местния парламент Владимир Константинов заяви в сряда, че очаква около 85 на сто да гласуват за обединение с Русия. При отсъствието на независими изследователи наблюдателите смятат, че етническите руснаци в Крим, които са около 60% от населението, ще подкрепят плана, срещу който са етническите украинци и татарите. Най-силно се противопоставят кримските татари – мюсюлманска етническа общност, която съставлява около 12% от жителите. Татарите са били депортирани в Централна Азия от Сталин и им бе позволено да се върнат по родните си места едва в началото на 90-те години. Оттогава те силно подкрепят Киев. Лидерите им призоваха към бойкот на референдума.

Двата въпроса в бюлетините, с които ще се гласува, гласят:

„Вие за присъединяване на Крим към Русия с права на субект в Руската федерация ли сте? Вие за възстановяване на конституцията на република Крим от 1992 г. и за статут на Крим като част от Украйна ли сте? Те са написани на три езика - руски, украински и кримско-татарски.

Приет ще бъде отговорът, който събере подкрепата на повече от 50 на сто от гласувалите.

Резултатите от референдума ще бъдат обявени на 17 март,

съобщава ИТАР-ТАСС.

Очаква се в Крим да пристигнат повече от 135 наблюдатели от 23 страни, включително от Израел, САЩ, Франция, Италия, България. Референдумът ще се отразява от над 2500 журналисти от цял свят. Върховният съвет на Крим и градският съвет на Севастопол, който има специален статут, приеха на 11 март декларации за независимост, което според председателя на кримския парламент е било необходимо, за да се обезпечи легитимността на референдума. След приемането на документа бе променено и името на републиката, като от него отпадна „автономна“ и остана само Република Крим. Руски депутати казаха, че след гласуването Крим може да се присъедини като 84-ия обект на Руската федерация в срок от няколко седмици.


Един загинал при катастрофа през денонощието

http://www.vesti.bg/novini/edin-zaginal-pri-katastrofa-prez-denonoshtieto-6007575

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 21 ПТП с един загинал и 24 ранени, от които 4 са с опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на СБА.

50 мача без загуба за "Байерн", може да го коронясат пред Неделев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3684313

"Байерн" тотално обезсмисли германското първенство, след като спечели с 2:1 у дома срещу "Байер" (Леверкузен). Не че и преди този мач някой се е съмнявал кой ще е шампион..

Победата беляза 50-и мач поред без загуба на колоса в първенството - серия, започнала през октомври 2012-а. През настоящия сезон "Байерн" е загубил само 4 точки в 25 кръга!
"Байерн" тотално обезсмисли германското първенство, след като спечели с 2:1 у дома срещу "Байер" (Леверкузен). Не че и преди този мач някой се е съмнявал кой ще е шампион.. Победата беляза 50-и мач поред без загуба на колоса в първенството - серия, започнала през октомври 2012-а. През настоящия сезон "Байерн" е загубил само 4 точки в 25 кръга!

Операция срещу Петков е оценена като рискова още през 2012 г.

http://www.cross.bg/petkov-georgiev-kalin-1401250.html

/КРОСС/ Психолозите в МВР са преценили още през 2012-та година, че операция срещу Петко Петков от Лясковец ще е рискова. Това разказаха пред "Хоризонт" хора от бившето ръководство на вътрешното министерство. Първоначално главният секретар на МВР тогава Калин Георгиев е разписал заповед до командира на Специализираният отряд за борба с тероризма Кирил Димов, с която нарежда да се окаже съдействие на полицията във Велико Търново по случая. След получените доклади от психолози обаче се решава да се търсят други начини за изваждането на Петков от къщата, които да са с по-малка степен на риск. БНР потърси за мнение бившия главен секретар Калин Георгиев, който обаче отказа коментар. Снимка: Булфото, всички права запазени

Франция може да преразгледа военното си сътрудничество с Русия

http://www.mediapool.bg/frantsiya-mozhe-da-prerazgleda-voennoto-si-satrudnichestvo-s-rusiya-news217987.html

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Париж ще преразгледа военното си сътрудничество с Русия като част от третото ниво санкции, ако Москва не съдейства за деескалация на кризата в Украйна, предаде Ройтерс. На журналистически въпрос дали Франция ще анулира договор за хеликоптероносачи с Русия на стойност 1,2 милиарда евро, Оланд отговори: "Колкото до други санкции, по-конкретно в областта на военното сътрудничество, те са третото ниво санкции. Ние сме на първото ниво". До момента френските официални лица не се решаваха да обсъдят дали договора за два хеликоптероносача "Мистрал" с опция за още два да бъде анулиран. Такава демонстрация на решителност от страна на Франция би била голяма саможертва, отбелязва Ройтерс. Дълго обсъжданият договор е първата голяма покупка на оръжия от Москва за двете десетилетия след разпадането на Съветския съюз. Френският президент допълни, че референдумът в Крим няма никаква законова стойност и Франция и ЕС няма да приемат тази псевдо-консултация, съобщи Франс прес. Оланд посочи на пресконференцията в Париж с италианския премиер Матео Ренци, че трябва да се направи всичко, за де се намери път за преговори. Ренци отбеляза на пресконференцията, че Франция и Италия трябва заедно да променят Европа. Колкото до планираната от дълго време френско-руска среща на ниво министри в Москва, която трябва да се състои във вторник, Оланд каза, че ще изчака да види в понеделник каква ще бъде руската реакция от резултата на референдума в Крим, и чак тогава ще реши дали Франция ще присъства.

ЕС работи трескаво по следващите санкции срещу Русия

http://www.mediapool.bg/es-raboti-treskavo-po-sledvashtite-sanktsii-sreshtu-rusiya-news217987.html

Европейският съюз предприема стъпки, за да увеличи санкциите срещу Русия заради това, което мнозина възприемат като планирано анексиране на украинския кримски полуостров, отбелязва Асошиейтед прес. Европейски дипломати работят трескаво този уикенд, за да съставят списък на официални представители в Украйна, които поддържат Русия и които настояват за отделянето и евентуалното анексиране на Крим към Русия. Дипломати казват, че страните членки са представили различни предложения в тази насока, така че да се състави общ списък за утрешното заседание на 28-те външни министри на страните от ЕС, които ще вземат окончателно решение. В този списък ще има вероятно военни представители, които са наредили на украинските военни да напуснат казармите си в Крим и други, които са отговорни за действията за отцепването на Крим. От друга страна дипломати казват, че от обхвата на евентуалните санкции за момента ще бъдат изключени икономически "играчи". В зависимост от развитието на ситуацията в Москва и Украйна по-нататъшни санкции могат да бъдат приети по време на двудневната среща на върха на европейските лидери, започваща в четвъртък. На среща на върха на ЕС миналата седмица беше взето решение за суспендиране на разговорите с Русия по шорокообхватен икономически пакт и по споразумение за безвизови пътувания. ЕС е третият по големина търговски партньор на Русия, главно заради газовите и петролните доставки, като ЕС е най-големият газов потребител на Русия. Германия, например, получава 35 процента от необходимия й природен газ от Русия. Русия в замяна на това купува всичко от Европа, от машини до коли. Така че за Русия Европа е най-големият търговски партньор. През 2012 г. износът на европейски стоки за Русия възлезе на 123 милиарда евро. Франция може да преразгледа военното си сътрудничество с Москва Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Париж ще преразгледа военното си сътрудничество с Русия като част от третото ниво санкции, ако Москва не съдейства за деескалация на кризата в Украйна, предаде Ройтерс. На журналистически въпрос дали Франция ще анулира договор за хеликоптероносачи с Русия на стойност 1,2 милиарда евро, Оланд отговори: "Колкото до други санкции, по-конкретно в областта на военното сътрудничество, те са третото ниво санкции. Ние сме на първото ниво". До момента френските официални лица не се решаваха да обсъдят дали договора за два хеликоптероносача "Мистрал" с опция за още два да бъде анулиран. Такава демонстрация на решителност от страна на Франция би била голяма саможертва, отбелязва Ройтерс. Дълго обсъжданият договор е първата голяма покупка на оръжия от Москва за двете десетилетия след разпадането на Съветския съюз. Френският президент допълни, че референдумът в Крим няма никаква законова стойност и Франция и ЕС няма да приемат тази псевдо-консултация, съобщи Франс прес. Оланд посочи на пресконференцията в Париж с италианския премиер Матео Ренци, че трябва да се направи всичко, за де се намери път за преговори. Ренци отбеляза на пресконференцията, че Франция и Италия трябва заедно да променят Европа. Колкото до планираната от дълго време френско-руска среща на ниво министри в Москва, която трябва да се състои във вторник, Оланд каза, че ще изчака да види в понеделник каква ще бъде руската реакция от резултата на референдума в Крим, и чак тогава ще реши дали Франция ще присъства.

"Отнесени от прехода" - темата за кандидат-журналистите

http://www.cross.bg/zhyrnalistika-temata-otneseni-1401249.html

/КРОСС/ Кандидат-студентите по журналистика в СУ "Св. Климент Охридски" ще пишат по темата "Отнесени от прехода". Тя беше изтеглена от Светлина Попова от София. В залата бяха контролно отворени и други две теми от плика, като едната бе "Форум на любов", а другата - "Настроение терминално". Кандидатите имат 4 часа, в които да развият темата "Отнесени от прехода". На днешния изпит по журналистика се явяват 557 кандидат-студенти. Днес с изпити по журналистика (писмен) и математика I започва първата кандидатстудентска сесия за учебната 2014/2015 г. на Софийския университет "Св. Климент Охридски".  

България с "космически" интернет от септември

http://www.cross.bg/internet-pokolenie-novo-1401248.html

/КРОСС/ България ще има "космически" интернет от септември. Стартираният проект за широколентов достъп е на стойност 39,123,029 лева, съобщи за "Стандарт" транспортният министър Данаил Папазов. От 30 mb/s, колкото е в момента скоростта, след изграждането на инфраструктурата потребителите ще имат на разположение до и над 100 mb/s. "Новите оптични кабели гарантират интернет достъп от ново поколение", каза още Папазов на срещата на властта в Боровец. Проектът е част от стратегията за електронното правителство и ще приключи през септември. Осигуряването на интернет от ново поколение става с 900 км кабелни линии, включващи 29 общини, 24 малки населени места и 295 офиса на държавната и местната администрация. Така електронното правителство през септември ще има общо 348 точки.    

Обиски в домовете на пилотите на изчезналия малайзийски самолет

http://www.vesti.bg/novini/obiski-v-domovete-na-pilotite-na-izcheznaliia-malajzijski-samolet-6007574

Полицията на Малайзия обискира домовете на двамата пилоти на полет MH370, изчезнал безследно преди осем дни, предаде АФП.

Сърбия гласува предсрочно за нов парламент

http://www.mediapool.bg/sarbiya-glasuva-predsrochno-za-nov-parlament-news217986.html

Гласуването на предсрочните парламентарни избори в Сърбия започна, предаде ДПА. Битката е за 250 места в парламента. Плановете за този вот бяха обявени още през януари. Избирателните секции ще бъдат отворени до 20 ч. местно време (21 ч. българско време). Според последните социологически проучвания се очаква дясноцентристката Сръбска прогресивна партия да спечели 45 процента от гласовете, а лидерът й Александър Вучич е най-често споменаван като бъдещ премиер. Освен за народни представители, гражданите на Белград гласуват за 110 общински съветници, които ще управляват града през следващите четири години. След формирането си новият общински съвет ще избере кмет на града. Местни ще бъдат произведени и в градовете Печинци, Неготин, Бор, Севойно и Аранджеловац. Право на глас на парламентарните избори имат 6 765 998 избиратели. Изборните бюлетини съдържат 19 листи на партии, коалиции и групи граждани, от които 7 са на партии на малцинствата. В листите фигурират общо 3020 кандидати за депутати, а според законовите разпоредби 36 процента от тях са жени.

В Сърбия гласуват на парламентарни избори

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/v-syrbiia-glasuvat-na-parlamentarni-izbori-6007570

Според последните социологически проучвания се очаква дясноцентристката „Сръбска прогресивна партия“ да спечели 45% от гласовете

Новите изисквания към телекомите вече са в сила

http://econ.bg/Новини/Новите-изисквания-към-телекомите-вече-са-в-сила_l.a_i.533123_at.1.html

Считано от 15 март мобилните оператори са задължени да предоставят договорите на клиентите си с достатъчно едър шрифт, заедно с условията и...

Бивш главен секретар на МВР за Лясковец: Разочароваща акция с шоу елемент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3684224

„Акцията в Лясковец е разочароваща”. Това заяви пред БТВ бившият главен секретар на МВР ген. Валентин Петров.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
„Подходи към случилото е можело да има най-различни. Трябвало е да има по-сериозно проучване на този човек, по-сериозна оперативна подготовка. „Акцията в Лясковец е разочароваща”. Това заяви пред БТВ бившият главен секретар на МВР ген. Валентин Петров. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS „Подходи към случилото е можело да има най-различни. Трябвало е да има по-сериозно проучване на този човек, по-сериозна оперативна подготовка.

Референдум решава бъдещето на Крим

http://www.cross.bg/krim-rysiya-referendyma-1401247.html

/КРОСС/ В Кримската автономна република започна гласуването на референдума за бъдещия статут на полуострова. Гражданите решават дали територията да се присъедини към Руската федерация или да остане в състава на Украйна. 1.5 млн. души, имащи право на глас, ще трябва да отговорят на два въпроса: "Подкрепяте ли присъединяването на Крим към Русия с права на субект на Руската федерация?", както и "Подкрепяте ли възобновяването на действието на конституцията на република Крим от 1992 г. и статута на Крим като част от Украйна?". В бюлетините въпросите са написани на три езика: руски, украински и кримско-татарски. Според повечето наблюдатели вотът ще е в полза на Русия - в хода на подготовката на референдума агитацията наблягаше единствено на този вариант, а и мнозинството от жителите на Крим да рускоговорящи. Освен че допитването противоречи на украинската конституция, присъствието на руски въоръжени формирования също го компрометира. Ако резултатите са в полза на присъединяването към Русия, както смятат почти всички анализатори, на 21 март руската Дума ще обсъди въпроса. Първите предварителни резултати от референдума ще бъдат известни малко след затварянето на избирателните секции. Окончателните резултати от вота, който започна в 8.00 ч., ще бъдат обявени в понеделник сутринта, посочва Франс прес.    

Референдум решава бъдещето на Крим

http://www.cross.bg/krim-referendyma-rysiya-1401247.html

/КРОСС/ В Кримската автономна република започна гласуването на референдума за бъдещия статут на полуострова. Гражданите решават дали територията да се присъедини към Руската федерация или да остане в състава на Украйна. 1.5 млн. души, имащи право на глас, ще трябва да отговорят на два въпроса: "Подкрепяте ли присъединяването на Крим към Русия с права на субект на Руската федерация?", както и "Подкрепяте ли възобновяването на действието на конституцията на република Крим от 1992 г. и статута на Крим като част от Украйна?". В бюлетините въпросите са написани на три езика: руски, украински и кримско-татарски. Според повечето наблюдатели вотът ще е в полза на Русия - в хода на подготовката на референдума агитацията наблягаше единствено на този вариант, а и мнозинството от жителите на Крим да рускоговорящи. Освен че допитването противоречи на украинската конституция, присъствието на руски въоръжени формирования също го компрометира. Ако резултатите са в полза на присъединяването към Русия, както смятат почти всички анализатори, на 21 март руската Дума ще обсъди въпроса. Първите предварителни резултати от референдума ще бъдат известни малко след затварянето на избирателните секции. Окончателните резултати от вота, който започна в 8.00 ч., ще бъдат обявени в понеделник сутринта, посочва Франс прес. Избирателната активност на референдума в Крим към 12 ч

Премиерът Роберт Фицо води на първия тур на президентските избори в Словакия

http://www.mediapool.bg/premierat-robert-fitso-vodi-na-parviya-tur-na-prezidentskite-izbori-v-slovakiya-news217985.html

Премиерът Роберт Фицо води на първия тур на президентските избори, които се проведоха в събота в Словакия, предаде Франс прес, позовавайки се на данни на централната избирателна комисия. По данни на Ройтерс, съобщението на комисията е въз основа на над 90 процента преброени бюлетини. Социалдемократът Фицо е получил около 28 процента подкрепа - по-малко от очакваното - и води пред основния си съперник богаташа филантроп Андрей Кишка, който има около 24 процента. На трета позиция с около 21 процента от гласовете е младият и амбициозен адвокат Радослав Прохазка. Избирателната активност е била 43,4 процента. На 29 март Фицо и Кишка ще се явят на балотаж. "Тези избори са вид референдум за самия мен и за моята партия "Смер - Социална демокрация", каза снощи Роберт Фицо, цитиран от Франс прес. Изявлението беше направено в отговор на безпокойството на опонентите му, които смятат, че ако Фицо спечели президентския пост, управляващата партия ще получи прекалено много власт. Освен че е управляваща, партията "Смер - Социална демокрация" контролира и парламента, разполагайки с 83 от 150 депутатски места. Следващият президент на Словакия ще положи клетва на 15 юни, когато приключва вторият мандат на сегашния ляв президент Иван Гашпарович.

"Реал" на икономичен режим, но с двигател КР7

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3684271

"Реал" (Мадрид) спечели икономично с 1:0 като гост на "Малага" и увеличи аванса си пред "Барселона" на 7 точки. Когато имаш двигатели като Кристиано Роналдо, автор на единствения гол и Гарет Бейл - асистент на попадението, няма нужда да работиш на пета скорост във всеки мач.

"Реал" има 70 точки от 28 кръга, а вторият "Атлетико" поработи здраво, "Реал" (Мадрид) спечели икономично с 1:0 като гост на "Малага" и увеличи аванса си пред "Барселона" на 7 точки. Когато имаш двигатели като Кристиано Роналдо, автор на единствения гол и Гарет Бейл - асистент на попадението, няма нужда да работиш на пета скорост във всеки мач. "Реал" има 70 точки от 28 кръга, а вторият "Атлетико" поработи здраво,

Проверяват пилотите на MH370, Индия спря търсенето

http://www.bnews.bg/article-100833

Полицията в Малайзия е претърсила домовете на двамата пилоти на самолета, който изчезна преди 8 дни с 239 души. Вчера стана ясно, че комуникациите със земята са били умишлено спрени от човек на борда.

Собственик на автосервиз се обеси

http://www.vesti.bg/novini/sobstvenik-na-avtoserviz-se-obesi-6007571

Обесилият се снощи в Благоевград 52-годишен мъж е собственик на автосервиза, където бе открит мъртъв, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Група, наречена "кибер беркут", пое отговорност за атака срещу уебсайтове на НАТО

http://www.mediapool.bg/grupa-narechena-kiber-berkut-poe-otgovornost-za-ataka-sreshtu-uebsaitove-na-nato-news217984.html

Група, наричаща себе си "кибер беркут", пое отговорност за атака, при която тази нощ пострадаха уебсайтове на НАТО, предаде Ройтерс. Извън строя беше изваден главният сайт на организацията, както и този на свързания с НАТО център за кибер сигурност в Естония. В съобщение на руски език, публикувано на уебсайта www.cyber-berkut.org, групата обяснява, че акцията е осъществена от украински патриоти, гневни от това, което според тях е намеса на НАТО в тяхната страна. Името на организацията препраща към ползващите се с мрачна слава и разформирани след смяната на властта в Украйна украински спецчасти "Беркут", отбелязва Ройтерс. Страните от НАТО осъдиха руската окупация в Крим и организирането на днешния референдум за статута на полуострова, който според тях е неконституционен. Експерти по кибер сигурност, цитирани от Ройтерс, смятат, че "кибер беркут", които може би са свързани с руското разузнаване, стоят зад атаките на украински сайтове през последните седмици. Украински и руски уебсайтове през последните седмици станаха обект на кибератаки, но изваждането от строя на сайтове на НАТО е първата значителна кибер акция на проруски групи срещу западен сайт. Нито една от важните системи за НАТО не е била засегната от кибер атаката.  В социалната мрежа "Туитър" говорителката на НАТО Оана Лунжеску съобщи, че атаката няма да се отрази на операциите на алианса. Тя не коментира източника на кибер нападението. Напрежението между Москва и Запада нараства непрекъснато, откакто бившият украински президент Виктор Янукович избяга от Киев и на власт там дойде временно правителство на дотогавашната опозиция.

Нямаме различия относно суверенитета на Украйна, заяви Вигенин

http://www.cross.bg/ykraiina-vigenin-razlichiya-1401246.html

/КРОСС/ Приетата от Националния съвет на БСП декларация за Украйна дава една много добра рамка на политиката на партията и е добра основа за обща декларация в Народното събрание, от която има нужда и правителството. Тя ще очертае подкрепа за досегашните действия"". Това заяви външният министър Кристиан Вигенин от Боровец, където се провежда форум на Столетницата и депутатите от парламентарната група на Коалиция за България. „В една динамична среда министърът не може да стои и да чака, на него му се налага да взима решения, които са координирани. В понеделник има заседание на Съвета за външни работи, на което ще трябва да вземем решения, които вече са съгласувани с президента и премиера. В голяма степен те се вписват и в позицията, приета вчера от БСП. Основната тема, по която няма никакви различия е суверенитетът и териториалната цялост на Украйна", коментира Вигенин пред Нова тв, като призна, че в редиците на социалистите са се чули „различни мнения" за позицията, която трябва да заеме България.  

Бивш главен секретар на МВР: Акцията в Лясковец е разочароваща и с елемент на шоу

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3684179

„Акцията в Лясковец е разочароваща”. Това заяви пред БТВ бившият главен секретар на МВР ген. Валентин Петров.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
„Подходи към случилото е можело да има най-различни. Трябвало е да има по-сериозно проучване на този човек, по-сериозна оперативна подготовка. „Акцията в Лясковец е разочароваща”. Това заяви пред БТВ бившият главен секретар на МВР ген. Валентин Петров. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS „Подходи към случилото е можело да има най-различни. Трябвало е да има по-сериозно проучване на този човек, по-сериозна оперативна подготовка.

Кметът на Тополовград ще наблюдава референдума в Крим

http://www.cross.bg/repyblika-avtonomnata-kmetut-1401245.html

/КРОСС/ Кметът на Тополовград Божин Божинов, който замина като доброволен наблюдател в Крим, кани българи, които живеят в автономната република да се върнат у нас, ако се почувстват застрашени от събитията на полуострова. Градоначалникът обещава помощ за устройването им в неговия град, включително за намиране на жилище и работа. „Отиваме като наблюдатели, отиваме, за да подкрепим българите", обясни Божинов пред „Събуди се". Ролята на българските общинари ще бъде да следят за нарушения по време на референдума в автономната република.  

Албания и Косово с общи дипломатически мисии в чужбина

http://balkani.actualno.com/Albanija-i-Kosovo-s-obshti-diplomaticheski-misii-v-chujbina--news_19673.html

Албания и Косово постигнаха споразумение за общи дипломатически представителства в чужбина. Това написа в собствения си профил албанският министър на външните работи Дитмир Бушати след визитата си в ...

Погребват Емил Шарков с военни почести

http://society.actualno.com/Pogrebvat-Emil-Sharkov-s-voenni-pochesti-news_19672.html

Загиналият спецполицай Емил Шарков ще бъде погребан днес като герой с военни почести. Близки и колеги ще го изпратят в последния му път в Боянските гробища от 13 ч. Очаква се в началото на идната сед...

Осман Октай: Сили извън ДПС са принудили Доган да се оттегли от политиката

http://politics.actualno.com/Osman-Oktaj-Sili-izvyn-DPS-sa-prinudili-Dogan-da-se-ottegli-ot-politikata-news_19671.html

„За съжаление ръководството на ДПС през последните десетина години загуби реалност за политически оценки в нашата страна. Не може политическа декларация да се чете по толкова остър начин по ...

Жълт код заради силен вятър в 20 области

http://frognews.bg/news_67032/

Жълт код заради силен вятър е обявен в 20 области на страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Обискиран е домът и на втория пилот на изчезналия малайзийски самолет

http://www.mediapool.bg/obiskiran-e-domat-i-na-vtoriya-pilot-na-izcheznaliya-malaiziyski-samolet-news217983.html

Полицията, разследваща изчезването на малайзийския пътнически самолет с 239 души на борда на 8 март, е претърсила и дома на втория пилот на самолета, съобщи Ройтерс. Домът на капитана на полета, 53-годишния Захари Ахмад Шах, беше обискиран вчера, след като малайзийският премиер Наджиб Разак заяви, че изчезването на самолета, пътувал от Куала Лумпур за Пекин, е резултат от преднамерени действия и разследването ще се насочи към членовете на екипажа. Освен претърсването на дома на 27-годишния втори пилот Фарик Абдул Хамид, полицията провежда разпити и на членовете на наземния екип, поддържал връзка със самолета, допълва ДПА. Китай призова Малайзия да предостави "по-пълни и точни информации" за изчезването на самолета, съобщава още ДПА. Това е станало на среща на заместник външния министър Се Ханшън с малайзийския посланик в Пекин. Се е предложил разширяване на сътрудничеството с китайски експерти в рамките на разследването и е призовал малайзийското правителство да се погрижи за семействата на изчезналите пътници. Сред пасажерите на самолета имаше 154 китайски граждани. Същевременно Индия прекрати издирването на самолета. Прекратяването на издирването е по искане на правителството на Малайзия, което насочи вчера разследването в нова посока като заяви, че изчезването на самолета е резултат от преднамерени действия. Индия провеждаше издирване в два района - край островите Андаман и Никобар, и в Бенгалския залив. Претърсването е прекратено, но може да бъде възобновено, каза пред Ройтерс говорител на индийското морско командване. Според сателитни данни самолетът е можел да се насочи по два коридора - на север към Казахстан и Туркменистан в Централна Азия или към южните части на Индийския океан. Ако той е поел по северния маршрут, е малко вероятно да е прекосил индийското въздушно пространство и над страни кано Афганистан и Пакистан, без да бъде засечен от военни радари.

Разследващите търсят мотивите за "преднамереното" отклоняване на изчезналия самолет

http://www.mediapool.bg/razsledvashtite-tarsyat-motivite-za-prednamerenoto-otklonyavane-na-izcheznaliya-samolet-news217983.html

След като обявиха като основна версия за изчезването на на малайзийския пътнически самолет с 239 души на борда на 8 март вероятни преднамерени действия, разследващите насочиха усилията си към детайлно проучване на членовете на екипажа и техните семейства, наземния авиационен персонал и пътниците на борда. Малайзийската полиция и нейни експерти проучват внимателно симулатора за полети, открит в дома на пилота на изчезналия малайзийски Боинг, предадоха световните агенции, като цитираха съобщение  на малайзийското министерство на транспорта. В съобщението се потвърждават извършените претърсванията в домовете на пилота и на помощник пилота на изчезналата преди повече от седмица машина - капитана, 53-годишния Захари Ахмад Шах, и 27-годишния втори пилот Фарик Абдул Хамид. Разпитани са и членовете на техните семейства. Министерството на транспорта съобщава още, че се разследва профилът на останалите членове на екипажа, предаде Асошиейтед прес. Проучват се и инженерите, които са били в досег с машината преди полета й от Куала Лумпур до Пекин. Малайзийската полиция събира сведения за личния, политическия и религиозния профил на пилота и членовете на екипажа на самолета, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен малайзийски представител, чието име не се съобщава. Проучва се и профилът на 227-те пътници в самолета, повечето от които са китайци, предаде Франс прес. Същевременно Малайзия призова редица страни за повече съдействие в издирването и разследването на изчезването на самолета, предаде ДПА, като цитира съобщение на малайзийското министерство на транспорта. Властите са се свързали с властите на страните, през които преминават северния и южния коридор, през които има вероятност да е  потеглила машината, след като някои на борда е изключил апаратурата за връзка със земята и за обозначаване пред радарите и е сменил курса първо на запад. Сред страните, които са помолени за повече съдействие са Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Туркменистан, Пакистан, Бангладеш, Индия, Китай, Мианма, Лаос, Виетнам, Тайланд, Индонезия, Австралия и Франция. Според сателитни данни самолетът е можел да се насочи по два коридора - на север към Казахстан и Туркменистан в Централна Азия или към южните части на Индийския океан. Ако той е поел по северния маршрут, е малко вероятно да е прекосил индийското въздушно пространство и над страни кано Афганистан и Пакистан, без да бъде засечен от военни радари. Два австралийски самолета за морско наблюдение помагат в операцията по издирването на малазийския самолет, предаде ДПА, като цитира австралийския премиер Тони Абът. Досега двата самолета участваха в издирвателната операция в Южнокитайско море, която обаче беше прекратена, след като се появиха данни, че машината е потеглила в друга посока. Сега самолетите ще бъдат пренасочени в издирвателна операция в Индийския океан. Новината последва информации, според които последен електронен сигнал от малайзийския самолет може би е бил засечен от сателит на около 1600 километра западно от австралийския град Пърт. Източник, запознат с оценките на американски разследващи на трагедията, посочи, че вероятно самолетът се е насочил южно в Индийския океан, където вероятно горивото му се е изчерпало и той е паднал във водата.

Бивш главсек на МВР: Работата на МВР се превърна в рутинно шоу

http://www.cross.bg/aktziya-petrov-generalut-1401244.html

/КРОСС/ Разочароваща. Така с една дума определи ситуацията в Лясковец ген. Валентин Петров, бивш главен секретар на МВР. "Подходи към случилото е можело да има най-различни. Трябвало е да има по-сериозно проучване на този човек, по-сериозна оперативна подготовка. Явно е, че този човек е излизал от дома си - вечер се е разхождал в парка. Един от съседите му свидетелства, че е имало и разговор между този мъж и районния инспектор. И е неясно защо се е провела такава операция с участието на специализираните сили", коментира в "Тази неделя" по bTV о.з. генералът. „Толкова ли е било трудно той да бъде заловен на улицата - когато е бил спокоен и невъоръжен. МВР има предимството да разполага с информацията кой е срещу него е и имал възможността за 20 дни да се подготви тази акция", допълни Петров. „Работата на МВР се превърна в рутинно шоу. Ако целта на акцията е да се раздрънкат оръжия, вероятно това не е най-добрият подход", каза още генералът. Според него полицаите е трябвало да проучат внимателно „обекта", да не бъде подценяван и в същото време да бъде преценена обстановката и да не се тръгва на такава силова акция. „При такава акция преднината на полицаите е изненадата и бързината. В случая няма нито изненада, нито бързина. Освен това не стана ясно къде се е развила цялата ситуация - пред вратата на жилището или вътре", каза Владимир Петров. Снимка: Булфото, всички права запазени

Бинев: В сектора на биоземеделието цари пълна изолация

http://www.cross.bg/binev-biozemedelieto-stranata-1401243.html

/КРОСС/ Слави Бинев повдигна темата за биоземеделието в Страсбург по повод десетки сигнали от български земеделци, които се оплакват от невъзможността да развиват екологично чисто земеделие в страната. „В сектора на биоземеделието в България цари пълна изолация и невъзможност за работа" - заяви Бинев пред Информационния център на ЕП. Условията за регистрация на биопродукти са почти неизпълними, което на практика възпрепятства работата на производителите. Евродепутатът обясни, че помощите за развиване на подобен тип земеделие са само за продукция, добивана с използване на регистрирани в страната биопрепарати. Такива продукти у нас няма. Това отказва желаещите изобщо от развиването на биоземеделие. „Не може да очакваме решения от хора като Пламен Лазаров - сегашен заместник изпълнителен директор на „Растителна защита" към Българска агенция по безопасност на храните. Според информацията, подадена към мен, той е имал фирма за препарати, която прехвърля на жена си, след като влиза в администрацията. Това е класически конфликт на интереси" - заяви Бинев.  

13 катастрофи за денонощие във Варна, кола блъсна 4-годишно дете

http://www.moreto.net/novini.php?n=244462

Кола блъсна 4-годишно дете, съобщиха за Дарик от „Пътна полиция”. Инцидентът е станал в събота в Белослав. Хлапето е получило контузия на главата, но не се е наложило да остане в болница. 13 пътни произшествия са регистрирани във Варна през изминалото денонощие.

Орешарски: Административните тежести са ключови за икономическия растеж

http://www.cross.bg/oresharski-ministur-predsedatelyat-proektite-1401242.html

/КРОСС/ Задачите, по които работи кабинетът в момента и тези, които предстоят, бяха във фокуса на изказването на министър-председателя Пламен Орешарски по време на семинара на БСП и на ПГ на Коалиция за България в Боровец. Премиерът подчерта сложната среда, в която работи кабинетът. „Създадената и нагнетявана политическа нестабилност продължава да разколебава доверието на бизнеса и домакинствата. Бизнесът бе освободен от страха, но вероятността - реална или хипотетична - от реставрация на предишното мнозинство кара преобладаващата част от икономически активните субекти да се въздържат от инвестиции или от по- мащабно разгръщане на стопанската дейност", каза г-н Орешарски. По думите му това важи и за външните инвеститори. „Слабите реакции на вътрешното търсене подсказват и за недостатъчно потребителско доверие - друг фактор на икономическия растеж", добави министър-председателят. Друг акцент премиерът постави върху работата на администрацията, която е била подлагана периодично на политически натиск и продължава да сдържа активността си. „Всички сме убедени, че ключов задържащ фактор за бизнес климата и за икономическия растеж са многобройните административни тежести", каза министър-председателят и добави, че е необходимо по- бързо изменяне на законовата и подзаконовата нормативна рамка

БСП: ЕРП-тата се подиграват с хората, номерата им няма да минат

http://frognews.bg/news_67030/

Ако електроразпределителните дружества продължават да се държат по този начин, във вторник ще започне процедура по отнемане на техните лицензи. Това обяви пред Нова телевизия народният представител от Коалиция за България Борислав Гуцанов, който участва във форума на социалистите в Боровец.

Да бъдеш човек означава да бъдеш отговорен

http://www.cross.bg/budesh-otgovoren-oznachava-1401241.html

/КРОСС/ Антоан дьо Сент-Екзюпери, френски писател и авиатор: Да бъдеш човек означава да бъдеш отговорен

Новак Джокович и Роджър Федерер ще определят шампиона в "Индиън Уелс"

http://www.moreto.net/novini.php?n=244460

Роджър Федерер и Новак Джокович ще се изправят един срещу друг на финала на турнира от серията "Мастърс" в Индиън Уелс. В първия полуфинал четирикратният шампион в турнира и поставен под №7 в схемата Федерер не остави никакви шансове на украинеца Александър Долгополов и го победи с 6:3, 6:1 само за 61 минути.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-plovdivot-podkrepa-1401240.html

/КРОСС/ София.От 13:00 пред посолството на Руската федерация ще се проведе митинг в подкрепа референдума за Крим. Созопол.Ще се проведе Републиканският шампионат по канадска борба. Пловдив.От 11:00 часа в подножието на Паметника „Альоша" ще се проведе акция в подкрепа на Референдума в Република Крим. Пловдив.От 14:30 часа в зала"Съединение" на Исторически музей, ще се подпише официално коалиционно споразумение между ПП "България без цензура" , ПП "ВМРО" и ПП "Земеделски народен съюз (ЗНС)". Ще присъстват Николай Бареков, Красимир Каракачанов, Румен Йончев и представители на ръководствата на трите партии. От 15:00 часа ще се проведе пресконференция. Русе.В Русе ще се проведат епархийските избори за нов Русенски митрополит.  

Дейвид Камерън оповести седемте искания на Лондон за промени в договорите на ЕС

http://www.mediapool.bg/deivid-kameran-opovesti-sedemte-iskaniya-na-london-za-promeni-v-dogovorite-na-es-news217982.html

Британският премиер Дейвид Камерън оповести седем искания на Лондон за промени в договорите на Европейския съюз (ЕС) в статия, публикувана във вестник "Телеграф". В статията Камерън посочва, че британците се тревожат от това, че страната им бива "засмукана в едни Съединени щати на Европа". "Това може да е нещо, което някои искат, но то не е за нас", пише премиерът. Той подчертава, че обществената подкрепа за ЕС сред британците е "тънка като вафлена кора" и за пръв път излага списък с искания за предоговаряне на условията за членство на Обединеното кралство в ЕС. Лондон ще настоява за по-строг контрол на "масовата миграция" в рамките на Съюза при присъединяването на нови държави членки, за гаранции, че европейските мигранти няма да злоупотребяват с британската социална система, за премахване на целта за създаване на "все по-тесен съюз", заложена в договорите на ЕС, за ограничаване на върховенството на Съда на ЕС в Люксембург над британските съдилища и за повече възможности за блокиране на еврозаконодателство в националните парламенти. Останалите две искания се отнасят до намаляването на бюрократичните спънки пред бизнеса и за засилване на правомощията на държавите членки за сметка на тези на Брюксел. Дейвид Камерън обаче предупреждава крайното крило в своята Консервативна партия, че договарянето на тези промени ще изисква "време и търпение". Премиерът се обръща и към евроскептиците с призив да не подклаждат още повече напрежението във връзка с евентуалното предоговаряне на условията на британското членство в ЕС. Той потвърждава обещанието си за провеждане на референдум за членството на Великобритания в ЕС, ако торите спечелят парламентарните избори догодина. Позицията на Камерън се очаква да бъде подкрепена от група от 18 проевропейски настроени депутати от групата на торите, съобщава "Телеграф". Групата ще публикува в понеделник сборник с позиции, в който ще се препоръчва Великобритания да остане в ЕС, вместо да "бъде маргинализирана в покрайнините" на Европа.

Познато: Моуриньо атакува съдия след загуба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3684215

Жозе Моуриньо отново стана център на внимание след загубата на "Челси" с 0:1 като гост на "Астън Вила". Александър Тонев не бе в групата на домакините.

Португалецът даде култово интервю, в което десетина пъти повтори, че не иска да говори за рефера Крис Фой, но въпреки това го обсипа с обвинения за поражението.

"Мистър Фой си върши работата и Жозе Моуриньо отново стана център на внимание след загубата на "Челси" с 0:1 като гост на "Астън Вила". Александър Тонев не бе в групата на домакините. Португалецът даде култово интервю, в което десетина пъти повтори, че не иска да говори за рефера Крис Фой, но въпреки това го обсипа с обвинения за поражението. "Мистър Фой си върши работата и

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-zhivo-bulgariya-1401239.html

/КРОСС/ БНТ, „Денят започва в неделя"Тема: "Вангелия" - за и против руския кинообраз на ВангаТема: В деня на референдума - пряко от КримГост: Васил Василев.Тема: Ексклузивно: Детелин Далаклиев с книга за живота си.Гост: Детелин ДалаклиевТема: На живо от първата по рода си Муай-тай лига в България! БНТ, „НеделяХ3" Тема: Медийната битка за Украйна. Чака ли ни газова криза?Тема: Ексклузивно в студиото на "н3Dеля х3″ едни от най-обичаните български актьори в разговор за легендарния Крикор АзарянТема: България и космическата индустрияТема: Изпълнения от Deep Zone Project, Funky Miracle и Ники Манолов БТВ, „Тази неделя" Тема: Коментатори по актуалните теми ще бъдат Валерия Велева и Евгени Михайлов. Тема: Екипът на "Тази неделя" ще посети дома на Меги Дерм, за да покаже нейното събуждане.Тема: вечният критик проф. Юлиян ВучковТема: рапърът Ванко 1 ще разкаже за живота си днесТема: Мира Радева за статистиката и пластичните операцииТема: Елза Парини за третия пол в ЕСТема: Екип на предаването ще се включи на живо от Боровец, където ще бъде обявена евролистата на левите. bTV, "bTV Репортерите"Тема: Един филм за България като страна, която привлича 7 милиона туристи годишно и печели 3 милиарда евро от туризъм

На територията на Враца и Монтана се провеждат тестове на сирените

http://press.mvr.bg/NEWS/news140316_01.htm

Задействане на сирените и излъчване на акустични сигнали и гласови съобщения ще има на 17 и 18 март

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/lyaskovetz-petko-politzaite-1401238.html

/КРОСС/ в. СтандартИнтернетът ни 3 пъти по-бързБългария ще има "космически" интернет от септември. Стартираният проект за широколентов достъп е на стойност 39,123,029 лева, уточни за "Стандарт" транспортният министър Данаил Папазов. От 30 mb/s, колкото е в момента скоростта, след изграждането на инфраструктурата потребителите ще имат на разположение до и над 100 mb/s. Новите оптични кабели гарантират интернет достъп от ново поколение, каза още Папазов на срещата на властта в Боровец. в. МониторУбиецът от Лясковец стрелял повече от часВ града искат паметник на загиналия полицай Емил ШарковПовече от час 53-годишният Петко Савов е стрелял по баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма. Освен точен мерник психично нестабилният мъж можел да убива с нож от разстояние - той умеел да забива хладно оръжие в мишената си с горно и долно хвърляне. Хора от Лясковец го виждали как тренира в гората над дома си с маскировъчна шапка с клони, където хвърлял острието по дърветата. Това разказаха пред „Монитор" съседи на барикадиралия се мъж, който в четвъртък сутринта уби спецполицай и рани трима негови колеги. В колекцията си от оръжия Савов е разполагал със скъп ловен автомат „Бенели", чиято цена е между 2-3 хиляди лева. Предполага се, че именно с него убиецът посрещнал баретите. 24 часаУбиецът от Лясковец и майка му изгонили бащата от дома им преди 15 г

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1401237.html

/КРОСС/ Кристина Белчева, актриса. Проф. Малина Христова, музикант.Мариана Хил, преводач.Незабравка Стоева, юрист, член на ВСС.Доц. Тодор Попнеделев, зам.-декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски", 57

Ген. Валентин Петров:В Лясковец полицаите са подценили и не са проучили обекта

http://frognews.bg/news_67028/

Разочароваща операция. Подходи към случилото е можело да има най-различни. Трябвало е да има по-сериозно проучване на този човек, по-сериозна оперативна подготовка.Така коментира в "Тази неделя" по bTV случая в Лясковец генерал Валентин Петров.

16 март в историята

http://www.cross.bg/zagivat-amerikanski-vtorata-1401236.html

/КРОСС/ 1521 г. - Фернандо Магелан пристига на Филипините, пресичайки Тихия океан.1769 г. - Френският мореплавател Луи Антоан дьо Бугенвил завършва околосветското си пътешествие в пристанище Сен Мало.1792 г. - Извършен е атентат срещу краля на Швеция Густав III, който умира 2 седмици по-късно.1802 г. - Създадена е американската военна академия Уест Пойнт.1907 г. - Съставено е 29 Правителство на България, начело с Петър Гудев.1911 г. - Иван Гешов става министър-председател на България.1913 г. - След обединение на няколко по-малки варненски футболни клуба е създаден СК Тича, като датата се приема и за дата на основаването на ФК Черно море.1917 г. - Приключва Февруарската революция и е създадено Временното руско правителство.1925 г. - Изменен е Законът за защита на държавата.1935 г. - В нарушение на Версайския договор Нацистка Германия въвежда всеобща военна повинност, а германските въоръжени сили получават името Вермахт.1939 г. - В кралския дворец в Прага Адолф Хитлер обявява Бохемия и Моравия за германски протекторат.1945 г. - Втората световна война: Британската авиация извършва масирана бомбардировка на германския град Вюрцбург - за 20 минути са разрушени 90 % от сградите и загиват над 5 000 жители.1963 г. - При изригване на вулкана Агунг на остров Бали (Индонезия) загиват 11 000 души.1978 г. - Самолет Ту-134 на БГА Балкан катастрофира край селата Тлачене и Габере, извършвайки редовен полет София-Варшава, при което загиват 73 души - 27 българи, 39 поляци и 7-членния екипаж

Св. апостол Аристовул Британски

http://www.cross.bg/aristovyl-pavel-apostol-1401235.html

/КРОСС/ Св. Аристовул бил родом от остров Кипър. Той бил брат на св. апостол Варнава, и двамата от числото на седемдесетте ученици Христови. Бил спътник в пътешествията на великия апостол Павел и помощник в неговите проповеднически трудове. От него бил ръкоположен за епископ на Британия (Англия), където претърпял много страдания, но с благодатното си слово и светия си живот успял да постави основи на християнството в тази страна. Той устроил добре Църквата, поставил свещеници и дякони и там умрял в дълбока старост. Свети Аристовул бил родом от остров Кипър. Той бил брат на свети апостол Варнава, и двамата от числото на 70-те апостоли. След Възнесението на Господа, той пътувал и проповядвал заедно с апостол Павел, учителя на вселената. Апостол Павел споменава за него в Посланието си до римляните, където казва: "Поздравете верните от дома Аристовулов" (Римл. 16:10), т.е. от дома или рода на Аристовул, тъй като някои от родствениците на Аристовул и Варнава тогава живеели в Рим. Когато Павел писал Посланието до римляните, Аристовул бил заедно с него и затова Павел написал приветствието към родствениците на Аристовул от името на двамата. Свети Павел поставил много епископи, като ги изпращал да проповядват словото на истината по всички градове и страни. Той ръкоположил за епископ и Аристовул и го изпратил да проповядва в Британия*, при хора невярващи и жестоки

30 хиляди студенти нямат право на заем на обучението си

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/383c3ee5/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbulgaria0Eon0Eair0C4620Ca0C30A0Ehiliadi0Estudenti0Eniamat0Epravo0Ena0Ezaem0Ena0Eobuchenieto0Esi0H1687550C/story01.htm

Законът за студентското кредитиране дава привилегии на записаните "редовно обучение", подчертават от Комисията за защита от дискриминация.

    


Избраха „Девойка Кюстендилска пролет 2014”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3684096

В Кюстендил се проведе конкурсът „Девойка Кюстендилска пролет”, съобщиха от пресцентъра на общината.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

17-годишната Милена Мирева бе избрана да носи приза „Девойка Кюстендилска пролет 2014”. Тя е ученичка в ПМГ „Емануил Иванов”. В Кюстендил се проведе конкурсът „Девойка Кюстендилска пролет”, съобщиха от пресцентъра на общината. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS 17-годишната Милена Мирева бе избрана да носи приза „Девойка Кюстендилска пролет 2014”. Тя е ученичка в ПМГ „Емануил Иванов”.

Крим гласува за присъединяване към Русия

http://www.mediapool.bg/krim-glasuva-za-prisaedinyavane-kam-rusiya-news217981.html

В украинската автономна република Крим, която от около две седмици е на практика негласно окупирана от руски военни части, в неделя в 8 часа (местно и българско време) започна референдум за присъединяване към Русия. Референдумът е подкрепян от Москва и обявен  за незаконен и в нарушение на украинската конституция от Киев, САЩ и Европейския съюз. Ръководствата на Крим и на Русия настояват, че референдумът е кулминацията на отдавнашните аспирации на населението, в по-голямата си част рускоезично, да се присъедини към Русия. Западните правителства и международните организации го осъждат като незаконен и нечестен, обобщава агенция ДПА. Гласуването в 1200 избирателни секции трябва да продължи до 20 ч. Първите предварителни резултати ще бъдат известни малко след това, а окончателните резултати, ще бъдат обявени в понеделник сутринта. Според осведомителните агенции обаче изглежда предрешено, че повечето от жителите на черноморския полуостров, които са близо 1,8 милиона, ще изберат присъединяването към Русия пред оставането като автономна република в Украйна. Допитване, поместено в началото на седмицата на сайта севастопол.нюз, показа, че между 80 и 90 на сто ще гласуват на референдума за обединяване с Русия. Проучването е направено от Европейски политически изследователски център - неизвестна организация без собствен сайт, но резултатите до голяма степен съвпадат с изявленията на проруските лидери в Крим. Шефът на местния парламент Владимир Константинов заяви в сряда, че очаква около 85 на сто да гласуват за обединение с Русия. При отсъствието на независими изследователи наблюдателите смятат, че етническите руснаци в Крим, които са около 60 процента от населението, ще подкрепят плана, срещу който са етническите украинци и татарите. Най-силно се противопоставят кримските татари - мюсюлманска етническа общност, която съставлява около 12 процента от жителите. Татарите са били депортирани в Централна Азия от Сталин и им бе позволено да се върнат по родните си места едва в началото на 90-те години. Оттогава те силно подкрепят Киев. Лидерите им призоваха към бойкот на референдума. Двата въпроса в бюлетините, с които се гласува, са написани на три езика - руски, украински и кримско-татарски. Те гласят: "Вие за присъединяване на Крим към Русия с права на субект в Руската федерация ли сте? Вие за възстановяване на конституцията на република Крим от 1992 г. и за статут на Крим като част от Украйна ли сте? Приет ще бъде отговорът, който събере подкрепата на повече от 50 на сто от гласувалите. Върховният съвет на Крим и градският съвет на Севастопол,който има специален статут, приеха на 11 март декларации занезависимост, което според председателя на кримския парламент ебило необходимо, за да се осигури легитимността на референдума.След приемането на документа бе променено и името на републиката, като от него отпадна "автономна" и остана само Република Крим. Руски депутати казаха, че след гласуването Крим може да се присъедини като 84-ия обект на Руската федерация в срок от няколко седмици. Крим е отворен за журналисти, а акредитацията в пресцентъра за днешния референдум за статута на полуострова е максимално облекчена, увери министърът на информацията на Автономната република Крим Дмитрий Полонски, цитиран от ИТАР-ТАСС. Коментирайки информациите за инциденти с представители на медиите, Полонски призова да се съобщава на властите за всички такива случаи. Той обаче припомни, че трябва да се спазват правилата за сигурност. "Намираме се в много сложен период, постоянно очакваме провокации от страна на различни радикали и т.н. Затова молим журналистите да се отнасят към мерките за сигурност адекватно, да оказват сътрудничество на правоохранителните органи, така че те да изпълняват задълженията си", подчерта Дмитрий Полонски. Той увери, че кримските власти ще следят правоохранителните органи да не пречат на журналистите да вършат своята работа. Според Полонски в Крим има над 2500 журналисти от различни медии. В събота вечер БТА предаде, че маскирани въоръжени мъже с автомати "Калашников" със заглушители са влезли в хотел "Москва" в Симферопол, където са отседнали голяма част от международните журналисти. Те блокирали целия хотел. Вътрешният министър на Крим казал, че това е само военно упражнение. За Запада референдумът е противоконституционен, за Москва - обратно Референдумът в Крим е противоконституционен, според предварителен доклад на Съвета на Европа, цитиран от Франс прес. Даниел Хьолтген, говорител на генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд потвърди информации в австрийски и германски вестници, които цитираха австрийския министър на външните работи Себастиан Курц, който съобщи за доклада пред журналисти. Курц посочи, че предварителен доклад на Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианската комисия, заключава, че отделянето на Крим от Украйна е незаконно. В момента Австрия председателства комитета на министрите на Съвета на Европа. Намираме се в пожароопасна ситуация, коментира германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер проблема с Крим в интервю за вестник "Велт ам зонтаг". "Намираме се в пожароопасна ситуация. В Източна Украйнанапрежението също се повишава. Русия досега отхвърля всякавъзможност за прекратяване на напрежението, всяка стъпка задеескалация и явно иска да създаде ситуация, която ние да неможем да приемем", казва Щайнмайер. "Ние не сме търсили конфронтация. Но, ако Русия не поемедруг курс в последната минута, в понеделник в кръга на външнитеминистри на ЕС ще й дадем подобаващ първи отговор", допълвагерманският външен министър. Предстоящият референдум в Крим напълно съответства намеждународното право и Устава на ООН, а неговият резултат трябвада стане отправна точка за определяне на бъдещето наполуострова, заявив събота руският външен министър Сергей Лавров втелефонен разговор с американския държавен секретар Джон Кери,съобщи ИТАР-ТАСС. Руското външно министерство каза, че Лавров също така еизтъкнал "необходимостта сегашните украински власти да обуздаятразвилнелите се ултранационалистически и радикални групировки,тероризиращи инакомислещите, рускоезичното население, нашитесънародници". Говорителят на руския президент Владимир Путин ДмитрийПесков изрази увереност, че няма да има "студена война" въввръзка с Украйна. "С цялата си душа се надяваме, че както ние, така и нашитепартньори имаме достатъчно политическа мъдрост и усещане заполитически реализъм, за да избегнем изпадане в още по-дълбокопротивопоставяне - идеологическо или друго - заради Украйна",заяви Песков в интервю за телевизия Рен ТВ. Според него Русия и Западът са взаимно зависими викономически план. По този начин той разкритикувапредположенията на някои икономисти, че Русия може да сесамоизолира. "Това би било нелогично, нереалистично и абсурдно внастоящия момент, в епохата на глобализацията, в епохата напълната взаимна зависимост", заяви Песков. "Ние сме заинтересовани от развиването на сътрудничеството ине бихме искали случващото се в Украйна да има обратен ефект",каза той. Напрежение в навечерието на референдума Руски сили, подкрепени от хеликоптери и бронирани автомобили, установиха контрол върху село в Украйна близо до границата с Крим, заявиха в събота вечер представители на украинските власти, цитирани от Асошиейтед прес. Говорител на украинската гранична охрана каза, че около 120 руски военни са завзели газова разпределителна станция в село Стрилкове. Украинското външно министерство заяви, че руските военни наброявали около 80 души, и не спомена за газовата станция, но посочи, че е било превзето селото. Тези действия, изглежда, са първото придвижване на руски войски извън Крим, който на практика е под контрола на руски сили от миналия месец, отбелязва Асошиейтед прес. Силите за самоотбрана предотвратиха диверсия на газопровода на Арбатска стрилка от страна на лица, представили се за сътрудници на украинските гранични власти, заяви премиерът на Крим Сергей Аксенов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Във връзка с това Аксенов се е обърнал към командващия руския Черноморски флот Александър Витко с молба да поеме охраната на газоразпределителната станция в Стрилкове за осигуряване енергийната сигурност на автономната република Крим. Ако обвиненията на Киев, че Русия е нахлула в южната част на Украйна се потвърдят, "това би било скандална ескалация", заяви американската посланичка в ООН Саманта Пауър, цитирана от Франс прес. "Трябва да проучим тези информации", допълни тя след вота в събота в Съвета за сигурност по резолюцията срещу референдума в Крим, при който Москва наложи вето, а Пекин се въздържа. "Ако Русия е задълбочила още повече това, което направи в Крим, преминавайки границата в южната част на Украйна, това би било скандална ескалация", изтъкна Саманта Пауър. Тя припомни, че според Вашингтон "Русия трябва да отговаря за действията си" и може да бъде подложена на "дипломатическа и икономическа изолация". Руският посланик в ООН Виталий Чуркин от своя страна упрекна Вашингтон, че крие истината за ролята си в украинската криза, предаде ИТАР-ТАСС. Като реакция на изказване на Саманта Пауър, която говори за "мечтите и очакванията на украинците", той запита "Защо тогава отричате правото на народа на Крим да изрази своите очаквания на референдума на 16 март?". Чуркин изтъкна, че съществуването на Крим в състава на Украйна е станало невъзможно „заради правния вакуум в резултат на въоръжения преврат в Киев, зад който стоят национал-радикали”. Така той обясни решението на Москва да наложи вето на резолюцията на Съвета за сигурност. Кримските татари се опасяват от нови неприятности в Крим Кримските татари, които бяха масово депортирани от съветските власти преди 70 години, се страхуват от нови репресии, ако завземането на Кримския полуостров от руски войски доведе до официално установяване на политически контрол, заяви лидерът на общността Мустафа Джемилев, цитиран от Ройтерс. Джемилев определи референдума в Крим като "оскверняване на елементарната логика и демократичните принципи". Той отново изтъкна намерението на кримските татари да не участват в гласуването за това дали регионът да се присъедини към Русия. По думите му кримските татари, които са местно население на полуострова и твърдо подкрепят установената след разпадането на СССР украинска държава, не вярват на обещанията на новите проруски лидери на Крим, че ще имат полза от евентуално присъединяване към Русия. Според него татарите се страхуват, че може да станат жертва на нови нападения и дори на нова масова депортация. "Ние, кримските татари, смятаме, че сме тези, които ще страдат най-много", каза Джемилев, който оглавяваше Меджлиса на кримските татари - техния върховен представителен орган. "Кримските татари системно подкрепяха териториалната цялост на Украйна и се обявяваха срещу проруския сепаратизъм, така че при тези условия ние вероятно ще сме главната мишена . . . ако Крим стане част от Русия", заяви той в интервю за Ройтерс.

Взривоопасен референдум в Крим

http://frognews.bg/news_67027/

Точно в 8 часа местно време започна референдумът в Крим, на който жителите на автономния украински регион ще изразят мнението си дали той трябва да остане в състава на Украйна или да се присъедини към Русия.

Индия преустановява търсенето на малайзийския самолет

http://www.vesti.bg/novini/indiia-preustanoviava-tyrseneto-na-malajzijskiia-samolet-6007568

Индия спря да търси безследно изчезналия Боинг на компанията Малайзия Еърлайнз, предаде Ройтерс, като се позовава на източници от индийското министерство на отбраната.

17-годишна стана „Девойка Кюстендилска пролет 2014”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3684063

В Кюстендил се проведе конкурсът „Девойка Кюстендилска пролет”, съобщиха от пресцентъра на общината.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

17-годишната Милена Мирева бе избрана да носи приза „Девойка Кюстендилска пролет 2014”. Тя е ученичка в ПМГ „Емануил Иванов”. В Кюстендил се проведе конкурсът „Девойка Кюстендилска пролет”, съобщиха от пресцентъра на общината. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS 17-годишната Милена Мирева бе избрана да носи приза „Девойка Кюстендилска пролет 2014”. Тя е ученичка в ПМГ „Емануил Иванов”.

Депутат напусна "Златна зора"

http://balkani.actualno.com/Deputat-napusna-Zlatna-zora--news_19669.html

Депутатът от гръцката крайнодясна партия "Златна зора" Хрисовалантис Алексопулос напусна парламентарната група на формацията, предаде БГНЕС. В открито писмо до парламента Алексопулос изразя...

Орешарски: Бизнесът се въздържа от инвестиции, страх го е ГЕРБ да не се върне на власт

http://frognews.bg/news_67026/

Продължава срещата на депутати и министри от БСП в Боровец. На форума партията мандатоносител обявява следващите стъпки в управлението на страната.Според премиера Пламен Орешарски създадената и нагнетявана политическа нестабилност продължава да разколебава доверието на бизнеса и домакинствата.

Кашкавалена салата

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/03/16/2261189_kashkavalena_salata/?ref=rss


На прага на пролетта и свежите зелени салати, все още има време за зимни експерименти в кухнята и разнообразяване на менюто не само на възрастните, но и на децата. Най-вероятно запасите от кисело зеле са вече към своя край, както и туршиите, цвеклото е поомръзнало, морковите придобиват прекалено натрапчив оранжев цвят, а ряпата, е... тя си е просто ряпа.

Тъй като доматите и краставиците през зимата притежават особена липса на вкус, тази кашкавалена салата би внесла свежа и леко...

Кола премаза младеж до спирка в София

http://www.bnews.bg/article-100834

Млад мъж беше блъснат от автомобил на бул. "Цариградско шосе" малко след 20:30 ч. в събота вечерта. Инцидентът е станал близо до спирката на градския транспорт в посока "Младост". Младежът е в Пирогов с опасност за живота.

130 години от рождението на фантаста Александър Беляев, автор на "Човекът-амфибия"

http://www.cross.bg/belyaev-aleksandur-suzdava-1401234.html

/КРОСС/ Александър Беляев е роден на 16 март 1884 г. в гр. Смоленск, Русия, в семейството на свещеник. През 1901 г. завършва Смоленската духовна семинария. Но тъй като не иска да стане свещеник, после постъпва в Демидовския лицей в гр. Ярославл. След смъртта на баща си е принуден да изкарва прехраната си с рисуване, свирене на цигулка и частни уроци.След като завършва лицея, той става добър юрист, създава си клиентела. Кариерата му се развива успешно, често пътува в чужбина. Но през 1914 г. зарязва всичко и се посвещава на писателството. Когато е на 35 години Александър Беляев се разболява тежко от туберкулоза на гръбначния стълб. Шест години прекарва прикован на леглото, три от тях - с гипс. Но успява да се излекува и да се върне към пълноценния живот.Установява се в Ялта, започва да работи като възпитател, после инспектор в сектор „Издирване". В един момент заминава за Москва и се връща към правото, като не спира да пише. През 20-те години на 20 век из-под перото му излизат такива известни романи като „Островът на потъналите кораби" и „Човекът амфибия".През 1928 г. отново се премества - този път в Ленинград, вече изцяло потопен в литературната дейност. Заинтересуван от проблемите на функционирането на човешката психика, той създава романите „Главата на професор Доуел", „Владетелят на света", „Човекът, загубил лицето си"

Погребват днес загиналия командос

http://frognews.bg/news_67025/

Загиналият спецполицай Емил Шарков ще бъде погребан днес като герой с военни почести, съобщава "Стандарт". Според запознати близки и колеги ще го изпратят в последния му път в Боянските гробища.

Разследват пилотите на мистериозния самолет

http://frognews.bg/news_67024/

Полицията, разследваща изчезването на малайзийския пътнически самолет с 239 души на борда на 8 март, е претърсила и дома на втория пилот на самолета. Домът на капитана на полета, 53-годишния Захари Ахмад Шах, беше обискиран вчера, след като малайзийският премиер Наджиб Разак заяви, че изчезването на самолета, пътувал от Куала Лумпур за Пекин, е резултат от преднамерени действия и разследването ще се насочи към членовете на екипажа.

Немски журналист: Българите и румънците не заслужават пренебрежение, а - благодарност и добро заплащане

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3683987

Редица немски предприемачи биха фалирали без работната сила на българи и румънци, Това пише в коментар за "Зюддойче Цайтунг" немският журналист Торстен Денклер, критикувайки вижданията на сънародниците си по отношение на новата имиграция от Източна Европа и по-конкретно от България и Румъния.
"Нека погледнем безпристрастните цифри: През ноември м. Редица немски предприемачи биха фалирали без работната сила на българи и румънци, Това пише в коментар за "Зюддойче Цайтунг" немският журналист Торстен Денклер, критикувайки вижданията на сънародниците си по отношение на новата имиграция от Източна Европа и по-конкретно от България и Румъния. "Нека погледнем безпристрастните цифри: През ноември м.

"168 часа": Защо известни артисти ги няма в сериалите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3646832

"Търси се актьор за ролята, не роля за актьора" е основният принцип, по който работят продуцентите на популярните тв сериали. Не е тайна за никого, че цялата власт е в техни ръце и те избират на какви карти да заложат в рисковата игра, каквато е производството на бг сериали. На пръв поглед е най-лесно да наемеш звезди от близкото минало и да ги

Красивата жена на убития полицай: Ще се справя сама!

http://www.bnews.bg/article-100832

Ето историята на убития командос Емо и неговата красива съпруга Милена.

Ползваме "космически" интернет от есента

http://frognews.bg/news_67023/

България ще има "космически" интернет от септември. Стартираният проект за широколентов достъп е на стойност 39,123,029 лева, съобщи за "Стандарт" транспортният министър Данаил Папазов.

Алкохол менте изпрати в гроба 11 жители на Забайкалието

http://www.vesti.bg/novini/alkohol-mente-izprati-v-groba-11-zhiteli-na-zabajkalieto-6007567

В село Красный Великан в Забайкалския край 11 души починаха от алкохол менте, предаде Интерфакс.

Немски журналист: Българите и румънците заслужават признателност и добро заплащане, а не пренебрежение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3683871

Редица немски предприемачи биха фалирали без работната сила на българи и румънци, Това пише в коментар за Редица немски предприемачи биха фалирали без работната сила на българи и румънци, Това пише в коментар за "Зюддойче Цайтунг" немският журналист Торстен Денклер, критикувайки вижданията на сънародниците си по отношение на новата имиграция от Източна Европа и по-конкретно от България и Румъния. "Нека погледнем безпристрастните цифри: През ноември м.

Бащата на загиналия командос: Каза ми за последно, че няма да се видим, защото е на работа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=3676062

"Последно говорих със сина си на 13 март, когато се обадих да му честитя юбилея - на този ден той навърши 40 години. Говорихме съвсем кратко. Каза ми: "Няма да се видим, защото съм на работа." Това сподели вчера пред "Труд" Емил Шарков, баща на загиналия командос, който носи същото име. "Смятам, че акцията, в която е участвал Емил, не е била "Последно говорих със сина си на 13 март, когато се обадих да му честитя юбилея - на този ден той навърши 40 години. Говорихме съвсем кратко. Каза ми: "Няма да се видим, защото съм на работа." Това сподели вчера пред "Труд" Емил Шарков, баща на загиналия командос, който носи същото име. "Смятам, че акцията, в която е участвал Емил, не е била

Кандидат-журналистите пишат по "Отнесени от прехода"

http://society.actualno.com/Kandidat-jurnalistite-pishat-po-Otneseni-ot-prehoda-news_19668.html

По темата „Отнесени от прехода“ пишат кандидат-студентите на писмения изпит по журналистика в СУ „Свети Климент Охридски“, съобщиха от Софийския университет &am...

Жените започват да "живеят" на 50 години

http://curious.actualno.com/Jenite-zapochvat-da-jivejat-na-50-godini-news_19667.html

Животът на жените изглежда започва на 50-години - резултатите от направено във Великобритания проучване показват, че на тази възраст дамите се чувстват по-самоуверени, сексапилни и щастливи, пише в. &...

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване