Денят в снимки

Тропически мухояд и пеликанът Трендафил

    


Даниеле Донде: Аз съм легален фалшификатор

Профeсор Даниеле Донде, известен като Фалшификатор №1 в света, идва в България съобщава БНР. С ново амплоа и  с изложба, идва фалшификатора, представяща неговата идея за развитието на модерното изкуство. Специалистът пресъздава велики художествени произведения, но не на платно а на старинни инструменти. Профeсор Даниеле Донде, известен като Фалшификатор №1 в света, идва в България съобщава БНР. С ново амплоа и с изложба, идва фалшификатора, представяща неговата идея за развитието на модерното изкуство. Специалистът пресъздава велики художествени произведения, но не на платно а на старинни инструменти.

ГЕРБ се опъна: Внася повторно кандидатурата на Златарева за ЦИК

ГЕРБ ще внесе утре за повторно гласуване в пленарната зала кандидатурата на Маргарита Златарева за зам.-председател на ЦИК. Това съобщи пред журналисти в парламента зам.-председателят на ПГ на групата Цецка Цачева след заседание на депутатите от опозицията. Мнозинството в Народното събрание/НС/ отхвърли днес на два пъти номинацията на Златарева - първо за председател, второ за зам.-председател на ЦИК, което доведе до скандал в парламента.

Орешарски: Страната ни е против едностранни санкции срещу Русия

България е сред страните от ЕС, които са срещу налагането на едностранни и широкомащабни санкции срещу Русия и ще настоява те да бъдат обвързани с...

Регистърът на биопроизводителите - с електронен вариант

/КРОСС/ Обновеният Регистър на производители, преработватели и търговци на земеделски продукти и храни, произведени по правилата за биологично производство, вече има електронен вариант - Bioregister.mzh.government.bg, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.Регистърът предоставя актуален списък с информация за биооператорите в България по области и с обявените от тях дейности. Потребителите вече ще могат да направят справка за актуалност на дейността на даден производител, преработвател, търговец или вносител, като могат да търсят по име, област или продукт. Освен информацията за дейностите на операторите, е предвидено да се добавят и актуалните сертификати за произведените от тях продукти.Нова възможност в регистъра е подаването на заявления на стартиращите оператори по електронен път. Досега операторите обявяваха започването на дейност, като изпращаха формулярите си разпечатани по пощата, което забавяше целия процес на актуализиране на данните. Възможността за подаване на формуляр по електронен път ще облекчи операторите и ще съкрати времето за включването им в регистъра.Освен базата данни за биологичното земеделие в България, на сайта на регистъра може да бъдат намерени и основните нормативни документи, регламентиращи всички дейности свързани с биологичното земеделие

Цачева: Притеснени сме от възможността България да провали изборите за Европарламент

„Силно притеснени сме от възможността България да провали изборите за членове на Европейски парламент, а от там конституирането му и конституирането на Европейската комисия. Призовавам управляващите да доведем до край работата си в утрешния ден, за да може ЦИК да се конституира нормално и да започне дейността си”. „Силно притеснени сме от възможността България да провали изборите за членове на Европейски парламент, а от там конституирането му и конституирането на Европейската комисия. Призовавам управляващите да доведем до край работата си в утрешния ден, за да може ЦИК да се конституира нормално и да започне дейността си”.

Бюджетът губи 2 милиарда лева годишно от ДДС измами

Повече от два милиарда лева годишно губи бюджетът само от ДДС измами през последните няколко години. Данните са на Института за икономически изследвания на БАН. Като се прибавят и несъбраните средства от акцизи, загубите достигат до 4 милиарда лева на година, съобщи директорът на Института професор Митко Димитров.

Думата ратифицира договора за присъединяване на Крим

Документът беше внесен в парламента за ратифициране вчера от президента Владимир Путин

Топ 6 на най-добрите плажове в Европа за 2014

На първо място в класацията за най-добър плаж в Европа е Заешкият плаж, Лампедуза, Италия

Чобанов: Подаваме ръка на бизнеса

"Когато сме на прага на икономически растеж, не трябва да продължаваме да губим предприятия и предприемачи, затова е важно сега да подадем ръка на бизнеса, за да вървим в правилната посока".

Цачева: Притеснени сме от възможността България да провали изборите за Европарламент

„Силно притеснени сме от възможността България да провали изборите за членове на Европейски парламент, а от там конституирането му и конституирането на Европейската комисия. Призовавам управляващите да доведем до край работата си в утрешния ден, за да може ЦИК да се конституира нормално и да започне дейността си”. „Силно притеснени сме от възможността България да провали изборите за членове на Европейски парламент, а от там конституирането му и конституирането на Европейската комисия. Призовавам управляващите да доведем до край работата си в утрешния ден, за да може ЦИК да се конституира нормално и да започне дейността си”.

Погнаха съдията, ял октопод с Марио Николов

Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдия Петър Стоянов, бивш член на ВСС, командирован във Върховния административен съд за вечерята му с подсъдимия по делото САПАРД Марио Николов.

Манолова: Плевнелиев обяви война на Народното събрание

С указа си президентът Плевнелиев не просто наруши закона и Изборния кодекс (ИК), той наруши конституцията, като постави под съмнение принципа на правовата държава и принципа на върховенството на закона.
Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на парламента Мая Манолова.
„Това е удар срещу парламентаризма. С указа си президентът Плевнелиев не просто наруши закона и Изборния кодекс (ИК), той наруши конституцията, като постави под съмнение принципа на правовата държава и принципа на върховенството на закона. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на парламента Мая Манолова. „Това е удар срещу парламентаризма.

4 млрд. лева годишно потъват в сивия сектор

Рязкото увеличаване на данъчните измами е особено

Реформаторският блок настоя за ясна политическа позиция на България за Крим

"Българският парламент отказа да излезе с позиция по повод анексията на Крим заради зависимостта на всички парламентарни партии от корупционните схеми на Кремъл. И управляващи, и опозиция участват в ограбването на българските данъкоплатци чрез проекта "Южен поток”, по същата схема по която бяха откраднати 2 млрд. лв. в гьола "Белене". През "Южен поток” ще бъдат източени 4 млрд. .лв. от бюджета и енергетиката в полза на консорциум от частни интереси. Всички тези източени пари ще бъдат платени от нас чрез сметките и повишените цени".   Това се казва в позицията на Реформаторския блок, разпространена в четвъртък по повод на събитията около Крим и енергийните проекти на България, свързани с Русия.   "Българският национален интерес е спиране на корупцията и ограбването на енергетиката. Той изисква силна обща европейска политика, която да гарантира евтин газ за българските домакинства и фирми. Само единна Европа може да се противопостави на енергийния и политически рекет, който застрашава сигурността на целия Черноморски регион", продължава позицията.   От Реформаторския блок настояват "парламентарната опозиция да изясни отношението си към „Южен поток” и да изясни съмненията, породени от противоречието между изявленията на власт и в опозиция, между публични позиции и гласуване в Общинския съвет във Варна".   Обединението на десни партии иска България да има твърда позиция срещу анексията на Крим, като подкрепи международни санкции.   "Българските представители в Европа трябва да осигурят достатъчни гаранции, че българската позиция ще доведе до сигурност и богатство за гражданите: ускорено приемане на България в Шенген; енергийна и военна сигурност и борба с мафията, контрабандата и корупцията чрез общи европейски позиции в защита на уязвимите страни-членки; достъп до газ на цени, които плащат богатите държави от Западна Европа", завършва позицията.

Борисов бесен за решението на НС за ЦИК: Много е нагло!

"Тройната коалиция и депутатите от "България без цензура" работят да опорочат вота"

    


Талантливата перничанка Александрина спечели златен медал на "Орфеева дарба"

 От 14 до 24 март 2014г в София се провежда X –ти ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ДЕТСКО-ЮНОШЕСКИ КОНКУРС ЗА МУЗИКАЛНО И ТАНЦОВО ИЗКУСТВО С МЕЖДУНАРОДНО УЧАСТИЕ “ОРФЕЕВА ДАРБА”

АЛЕКСАНДРИНА ИВАНОВА е петнадесет годишна перничанка – изпълнителка на народни песни, която на 15 март се представи с граовски репертоар и спечели диплом и ЗЛАТЕН МЕДАЛ в IV- възрастова група (от 15 до 19г ), направление Музикален и танцов фолклор – индивидуален...

Продължава

Европарламентът улеснява украинския износ за ЕС

Лидерите на ЕС и изпълняващият длъжността премиер на Украйна се очаква утре да подпишат политическата част от споразумението за свободна търговия

    


Иван Стойчев грабва с грапави картини


Иван Стойчев пази в дълбока секретност техниката, с която създава своята живопис. Картините му са плътни, даже “дебели” до триизмерност.
Ефектът е близък до текстила, но си е живописна текстура, обяснява авторът. Художникът, роден през 1969 г. в Кърджали, макар и да се шегува със своята тайнственост, Иван Стойчев пази в дълбока секретност техниката, с която създава своята живопис. Картините му са плътни, даже “дебели” до триизмерност. Ефектът е близък до текстила, но си е живописна текстура, обяснява авторът. Художникът, роден през 1969 г. в Кърджали, макар и да се шегува със своята тайнственост,

Гледат утре жалбата на стрелеца от Лясковец срещу ареста му

В петък от 11 часа състав на Апелативния съд във Велико Търново ще гледа делото по жалбата стрелеца от Лясковец срещу определението на Окръжния съд в старопрестолния град, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. На 17 март магистратите наложиха на Петков мярката за постоянен арест.

Петко Савов Петков от Лясковец, който застреля полицая Емил В петък от 11 часа състав на Апелативния съд във Велико Търново ще гледа делото по жалбата стрелеца от Лясковец срещу определението на Окръжния съд в старопрестолния град, съобщиха от пресцентъра на Съдебната палата. На 17 март магистратите наложиха на Петков мярката за постоянен арест. Петко Савов Петков от Лясковец, който застреля полицая Емил

Hitachi ще строи влакове на Острова

Японската компания Hitachi обяви, че ще съсредоточи развитието си върху железопътния бизнес в Обединеното Кралство. Производителят на първите влакове...

Сменят господарите на ефира за рождения ден на шоуто

Предаването "Господари на ефира" празнуват 11-ия си рожден ден с плеяда звездни водещи

Регистърът на биопроизводителите вече е публичен

Обновеният Регистър на производители, преработватели и търговци на земеделски продукти и храни, произведени по правилата за биологично производство, е вече в електронен вариант: http://bioregister/, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

При опит да се отвори въпросният регистър и в случай че се зареди, излиза съобщение, че домейнът вероятно се продава от неговия собственик, няма списък на производители, а само реклами, несвързани с темата.

Регистърът би...

Объркани знаци пречат на шофьорите във Варна

Варненските автоинструктори написаха писмо до община Варна и по-конкретно до транспортната комисия на местния парламент, в което изброиха 32 конкретни нередности по варненските улици. На практика на тези критични точки маркировката, знаците и като цяло регулацията на автомобилния трафик са или в противоречие с правилата за движение, или създават сериозни трудности на шофьори и пешеходци.

Шефката на Фонда за лечение на деца хвърли оставка

Фондът трябва да има нова философия, отсече Андреева

    


Престъпленията в Поморие вече са по-малко, поморийски полицейски инспектор стана “Полицай на 2013 година”

8-1

Поетапно намаление на извършваните престъпления за последните осем години на територията на Бургаски регион констатира старши комисар Константин Титянов – заместник директор на Главна дирекция „Национална полиция”, след като се запозна с данни от годишния анализ на ОДМВР – Бургас за 2013 год.

Комисар Титянов определи това, като своеобразен успех, постигнат в резултат на системната дейност по  противодействието на престъпността, корупцията и повишаване на административния капацитет на структурите на МВР. Особени успехи са регистрирани при конвенционалната престъпност, като рязко е снижен броя на осъществените грабежи и умишлени убийства.

В положителна посока бяха и констатациите на зам. областния управител – Евгени Врабчев и апелативния прокурор Йовита Григорова, които подчертаха че пред вътрешното ведомство стоят много предизвикателства, сред които предстоящия летен сезон и избори. Двамата благодариха за съвместната работа до момента, като изразиха надежда положителните резултати, постигнати през 2013 година, да се запазят и през настоящата 2014-та.

За отминалата 2013 година на територията на ОДМВР Бургас са регистрирани 8 470 престъпления / при 8 583 за 2012 год./, което е с около 5% по-малко спрямо предходния период. Разкрити са 2 369 престъпления, регистрирани през текущата година, както и 1 097 престъпления от минали години, с установени общо 3 986 извършители на престъпления.

Основната част от регистрираните престъпления са извършени на територията, обслужвана от бургаските районни управления / Първо, Второ и Пето/ и на територията на община Несебър.

Основен дял сред криминалните деяния продължават да заемат престъпленията против собствеността, следвани от общоопасните престъпления и престъпленията против стопанството. Регистрирани са общо 5 624 престъпленията против собствеността, сред които преобладаващи са :  взломните кражби и домовите кражби, следвани от кражбите от магазини и кражбите на части и вещи МПС. Установени са 1 057 извършители. Разкрити са и 535 престъпления, регистрирани в предходни периоди с 884 извършители. През 2013 г. работата по предотвратяване, пресичане и разкриване на извършваните грабежи бе приоритетна за ОДМВР Бургас, което е довело до намаление с над  2% на регистрираните грабежи. Разкрити са 44 грабежа с установени 64 извършители, както и 31 грабежа от предходни периоди.

Регистрираните престъпления на територията на община Поморие са сравнително по-малко, където според справката тя попада във втората половина, уточниха от пресцентъра на ОДМВР – Бургас.

6

В края на годишния анализ Директорът на ОДМВР – Бургас Комисар Милен Димитров обяви „Полицаят на 2013 година” – това е главен полицай Апостол Тодоров – младши полицейски инспектор в „Охранителна полиция” при Районно управление „Полиция” – Поморие, в резултат на чиято проявена самоинициатива и съобразителност са разкрити и задържани извършителите на кражба на сумата от 25 000 евро от частен дом в с. Горица, обитаван от руски граждани, както и множество кражби на вещи от автомобили на плажуващи, паркирани в района на Ахелой.

Според Директорът на ОДМВР – Бургас при отличаването на Апостол Тодоров за Полицай на годината са ползвани четири критерия, сред които : инициативност и личен принос, цялостна работа на служителя, оценка на обстановката и фокусиране на ресурса върху места с висока концентрация на престъпления с висока степен на обществен отзвук, както и положително изменение на средата за сигурност след полицейските действия по пресичане на престъплението.

Главен полицай Апостол Тодоров получи плакет от паметното събитие, както и лаптоп от поморийската общественост. Служителят е от шест години в системата на МВР, женен с едно момиченце, което се колебае за в бъдеще да се реализира или като полицай, или като лекар.

5

ИНФОРМАЦИЯ ОТ ГОДИШНИЯ АНАЛИЗ НА ОДМВР БУРГАС ЗА 2013 г.

І. КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ :

За отминалата 2013 година на територията на ОДМВР Бургас са регистрирани 8 470 престъпления / при 8 583 за 2012 год./, което е с около 5% по-малко спрямо предходния период. Разкрити са 2 369 престъпления, регистрирани през текущата година, както и 1 097 престъпления от минали години, с установени общо 3 986 извършители на престъпления.

Основната част от регистрираните престъпления са извършени на територията, обслужвана от бургаските районни управления / Първо, Второ и Пето/ и на територията на Община Несебър.

Основен дял сред криминалните деяния продължават да заемат престъпленията против собствеността, следвани от общоопасните престъпления и престъпленията против стопанството. Регистрирани са общо 5 624 престъпленията против собствеността, сред които преобладаващи са :  взломните кражби и домовите кражби, следвани от кражбите от магазини и кражбите на части и вещи МПС. Установени са 1 057 извършители. Разкрити са и 535 престъпления, регистрирани в предходни периоди с 884 извършители. През 2013 г. работата по предотвратяване, пресичане и разкриване на извършваните грабежи бе приоритетна за ОДМВР Бургас, което е довело до намаление с над  2% на регистрираните грабежи. Разкрити са 44 грабежа с установени 64 извършители, както и 31 грабежа от предходни периоди.

От регистрираните 166 измами / при 153 за 2012 год./ са разкрити 17 с 17 извършители. Разкрити са 43 измами от минал период с 46 извършители.

През 2013-та от полицията в региона са иззети общо : над 28 кг. канабис, 4 гр. хероин, 7 гр. кокаин, 327 гр. амфетамини, над 3 кг. МДМА и 113 гр. метамфетамини.

Данните за извършените престъпления срещу личността показват драстичен спад на извършените умишлените убийства през 2013-та в сравнение с предходната година – регистрирани са 3  умишлени убийства / при 12 за 2012 год./, от които са разкрити и трите.

Броят на регистрираните през 2013-та криминални престъпления в голяма степен се дължи на извършените специализирани полицейски операции по различни линии :

  • установяване на малолетни и непълнолетни в питейни, увеселителни заведения и компютърни клубове или на малолетни и непълнолетни лица сред предлагащите сексуални услуги срещу заплащане в градовете и курортите по Южното Черноморие
  • установяване на скитащи, просещи и проституиращи подрастващи
  • установяване на пунктове за изкупуване на черни и цветни метали без лиценз, където постъпват медни проводници, откраднати от електропреносната мрежа в областта или метални предмети – обект на кражби / решетки на шахти, капаци и др./
  • телефонните измами, развивани по няколко схеми / най-повтаряните, от които са : получаване на парична сума с цел освобождаване на задържан в полицията за причиняването на тежка пътна катастрофа и получаване на парична сума за извършване на животоспасяваща операция или живоспасяваща инжекция/

 

Резултатите от дейността на “Охранителна полиция” през 2013 год. са следните:

1. Съставени актове – 10 356;

2. Охранявани мероприятия – 3 217

3. Задържани лица – 2 517;

4. Проведени полицейски операции – 1 465

Планираните за 2013 г. дейности по опазване на обществения ред и противодействие на престъпността са изпълнени. Някои от основните са:

  • · обезпечаване на сигурността и обществения ред през летния туристически сезон;
  • мобилизиране на силите и средствата на структурите в ОДМВР Бургас за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността, подобряване организацията на работа, взаимодействието и координацията между структурите на МВР, ангажирани в процеса на опазване и прибиране на селскостопанската продукцията;
  • · засилено полицейско присъствие в района на учебните заведения, с цел превенция на престъпността сред децата и ограничаване на престъпните посегателства срещу тях;
  • · охрана на масовите мероприятия на територията на гр. Бургас и региона, охраната на ВИП делегации при посещението на премиера на Р България и други охранявани лица, охрана на концерти, културни мероприятия;
  • · засилено полицейско присъствие в сборните пунктове на абитуриентите и в местата за провеждане на абитуриентските балове;
  • · осигуряване на засилено полицейско присъствие около обектите и в местата на провеждане на тържества през годината.

Във  връзка с проведените национален референдум през февруари 2013 год. и избори за народни представители през месец май същата година, своевременно е отреагирано на всички получени сигнали за извършени престъпления по чл. чл. 167-169 от НК (за купуване на гласове) и спрямо нарушителите се образуваха досъдебни производства.

По повод първата година от терористичния акт на Летище Бургас на 18.07.2013 г. се проведоха церемонии в памет на жертвите. В района на Летището и в сградата на “Морско казино” – Бургас със съдействие на ГПУ-Летище Бургас, РДГП – Бургас, СПУ – Бургас, НСО и партньорски  служби за сигурност, церемониите преминаха с високи мерки на сигурност и без инциденти.

 

ІІ. ИКОНОМИЧЕСКИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ :

За 2013 год. са регистрирани общо 259 престъпления против стопанството, от които са разкрити 78 с установени 77 извършители. Приключени са 58 досъдебни производства от предишен период с установени 70 извършители.

Динамиката на престъпленията против стопанството по видове за отчетния период е, както следва:

- Престъпленията, свързани с разпространението на акцизни стоки са 34. Към края на 2013 година са приключени 31 ДП с мнение за предаване на съд на 33 лица.

- За измами с ДДС са заведените общо 16 досъдебни производства срещу конкретни лица, кяато работата по тях към края на 2013 г. не е приключила. Приключени са 5 производства, свързани с измами с ДДС от предишен период с установени 9 извършители.

- Престъпленията, свързани с извършване без съответно разрешение на банкови и др. финансови сделки / лихварство/ са 3 при 5 за 2012 г. Към края на 2013 година няма приключени досъдебни производства. Приключила е работата по 2 престъпления, регистрирани в предишен период срещу 3 лица.

- Престъпленията против интелектуалната собственост са 53 при 24 за 2012 г. Разкрити са 26 престъпления, като разкриваемостта е увеличена със 7 пункта. Установени са 23 извършители. Разкрити са 11 престъпления от предишен период с 12 извършители.

- Регистрирани са 3 престъпления, свързани с измами с еврофондове, като през 2012 г. са регистрирани 6. Разкрити са 2 престъпления от предишен период с установени двама извършители.

 

ІІІ. КАТ :

През периода в Бургаски регион са настъпили общо 374 ПТП с тежки последици / при 382 за 2012-та год./ с 37 загинали / 44/ и 457 ранени / 448/.Сравнено с данните за 2012 г. се отчита намаление на броя на произшествията с 8, на загиналите със 7 и увеличение на ранените с 9.

Анализът на тежките ПТП за 2013 г. по вид на ПТП показва, че с най-висок пътнотранспортен травматизъм са ПТП, при които е налице “сблъскване между МПС”. Съпоставено с 2012 г. се констатира увеличение на  ПТП с 13, на ранените с 28 и намаление на  загиналите с 5.

След тях с относително висока стойност на загиналите са ПТП настъпили при “блъскане на МПС в препятствие, стълб, дърво, предпазна ограда”. Спрямо 2012 г. се констатира намаление на броя на ПТП с 15, на ранените с 27 и увеличение на загиналите с 1.

Следващите ПТП с висока стойност на загиналите са от вида “блъскане на пешеходец“. Сравнено с данните за 2012 г. се констатира намаление и по трите показателя – на броя на ПТП с 16, на загиналите с 4 и на ранените с 11.

Несъобразената скорост като нарушение на водачите е водеща причина за настъпилите ПТП с тежки последици. Сравнено с 2012г се отчита намаление и по трите показателя – на броя на ПТП с 26, на ранените с 33 и на загиналите с 9.

За управление на МПС с превишена скорост през 2013г. контролните органи са констатирали 15150 нарушения.

Отнемане на предимство на водач на ППС e нарушение, довело до настъпването на 45 тежки ПТП с 4 загинали и 74 ранени. Сравнено със същия период на 2012г се отчита намаление на броя на ПТП с 14 и броя на загиналите с 1 и увеличение на ранените с 8.

За неспазване на предимство през тази година контролните органи са констатирали 3299 нарушения.

Общата наказателна дейност за 2013 г., осъществена от състава от Пътна полиция при ОДМВР Бургас възлиза на 48661 констатирани нарушения. Съставени са 13854 АУАН и 34185 фиша.

 

Прокуратурата поиска втора присъда за Бойко Стоянов, който излежава 20 г. за убийството на Мастара

4 години лишаване от свобода поиска за Бойко Стоянов прокурор Елгина Чалъмова от Районна прокуратура - Бургас по обвинение за лъжесвидетелство.

Според държавното обвинение Стоянов е извършил престъпление с показанията си, че не той, а Мариян Георгиев - Марата е застрелял собственикът на колбасарска фирма Димитър Стаматов - Мастара. 4 години лишаване от свобода поиска за Бойко Стоянов прокурор Елгина Чалъмова от Районна прокуратура - Бургас по обвинение за лъжесвидетелство. Според държавното обвинение Стоянов е извършил престъпление с показанията си, че не той, а Мариян Георгиев - Марата е застрелял собственикът на колбасарска фирма Димитър Стаматов - Мастара.

В София отвори врати един от първите шоуруми на "Нисан" по новите стандарти


Един от първите шоуруми на "Нисан", направен по последните стандарти на марката, официално отвори врати днес в София. Новата визуална идентичност на центровите за продажба на японския концерн беше представена миналата година в Братислава.

Инвестицията в проекта е малко над 100 000 евро, като шоурума разчупва традиционните представи за такъв тип обекти. Представителството прилича на луксозно кафене с масички, бар столове, информационни екрани, място за таблет с игри и т.н.
...

Признание за Ивайло Пачов

 Здравейте, приятели,

Не мога да се въздържа и да не споделя с всички Вас радостта, която ни донесе първокласникът Ивайло Костадинов Пачов, възпитаник в новооткритата през 2013 година Арт академия към НЧ „Миньор-2005”.

Заедно с други деца, обучавани от отличния пернишки художник-педагог Йоанна Николова, те участваха в националния конкурс „Вълшебството на сезоните” в Хасково. Само няколко месеца бяха достатъчни на нашите „миньорски...

Продължава

ФИФА ще разследва избора на Русия и Катар за домакини на световното


ФИФА започва разследване на избора на Русия и Катар за домакини на световните първенства по футбол през 2018 и 2022 г.

По време на двудневното заседание в Цюрих главният следовател на централата Мaйкъл Гарсия ще разпита дванадесетте останали членове на изпълнителния комитет, които са били замесени в гласуването за двете домакинства. 

Президентът на ФИФА Сеп Блатер и президентът на УЕФА Мишел Платини са сред тези, които ще бъдат разпитани от Гарсия, съобщава BBC.
...

Депутатите решават за законови поправки, които могат да спасят Карадере


ПП "Зелените" са внесли в парламента проектопромени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които да спрат строителството в зони А и Б от териториите по "Натура 2000". Тези поправки според природозащитниците са достатъчни, за да се предотврати опасността от застрояване на крайбрежието ни, и по-специално Карадере. Този следобед проектопромените се обсъждат на второ четене в комисията по регионална политика.

За тях съобщи Андрей Ковачев от партията, който заедно с колегата...

Студената война на Владимир II


Текстът е публикуван в портала "Култура". Акцентите са на "Дневник":
 
Леденият й полъх дойде с разветите руски флагове над Крим, които ни принудиха със свито сърце да признаем: "размразяването" свърши. Отново се върнахме в годините на Cold War и политиката на containment (на "сдържането" по Джордж Кенън), когато само ядрените арсенали бяха гаранция, че няма да се стигне до глобален конфликт.

"Сдържане", което съвсем не изключваше локалните и конвенционални конфликти....

Започнаха преговорите между Путин и Бан Ки-мун

/КРОСС/ В Кремъл започнаха преговорите между руския президент Владимир Путин и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. След разговорите в Москва генералният секретар на ООН ще отлети за Киев, където на 21 март ще се срещне с властите и представители на обществените организации на Украйна, както и с мисията за наблюдение на спазването на човешките права.

И малолетните вече са на кокаин

/КРОСС/ Разпространението на наркотици в малките населени места в Благоевградска област добива тревожна тенденция.Деца в началния курс, които са зависими от дрогата, вече са разпознаваеми и като пласьори.Продават на връстниците си в училищата марихуана, дори и кокаин, обяви председателят на Общинския съвет по наркотични вещества в Благоевград д-р Теменужка Любенова."Неотложно трябва да се създаде комитет за борба с разпространението на наркотични вещества в Благоевградско. Особено през последната година рязко е увеличен броят на наркоманите в малките населени места, като статистиката показва, че шестокласници и седмокласници вече шмъркат кокаин", каза в интервю за Дарик д-р Любенова."В Благоевград в средните училища, както и в университета, идват млади хора от малки населени места, които вече употребяват наркотици, те самите често стават и дилъри. Голяма част от тях дори вече имат връзка с пласьори и продават дрога в училищата. Искаме да поставим основата за изграждане на една мрежа от специалисти, с които да бъдем в непрекъсната връзка, за да можем да взимаме по-бързи и по-навременни мерки за ограничаване на последствията", коментира Теменужка Любенова.Не трябва да се бяга от проблема с наркотиците, заяви областният управител Муса Палев, който днес бе поканен за участие в дискусията на Общинския наркотичен съвет."Това е една престъпност, която за съжаление трябва да се търси

Уго Чавес имал две извънбрачни деца

/КРОСС/ Президентът на Венецуела Николас Мадуро призна, че предшественикът му Уго Чавес е имал две извънбрачни деца. В речта си Мадуро спомена освен вече известните потомци на Чавес - Роса Вирхиния, Мария Габриела, Уго Рафаел и Росаинес, и още две деца - 5-годишната Сара Мануел и 8-годишната Хенесис Мария, съобщават световни меди.  Сара е родена на 3 май 2008 г. и е плод на връзката между покойния президент и Нидия Фахардо, стюардеса в самолета на държавния глава. Според изнесените официални данни Чавес е признал малката за своя дъщеря през декември 2008 г. Хенесис, родена на 1 май 2005 г., е била призната от покойния си баща чак през март 2009 г.. Нейната майка е Бекси Лисет Сегура, за която обаче не се споменават подробности. И двете жени са получавали издръжка, изцяло подсигурена от Чавес. Това станало, след като те успели да се преборят децата им да получат същите права, както и останалите наследници на покойния държавен глава. Уго Чавес почина от рак преди една година.

Интернет залят с фалшиви снимки и мелодраматични истории към тях

На тази емоционална снимка виждаме повратната точка, маркирала края на кариерата на матадора Алваро Mунеро, изпаднал в разкаяние по средата на борбата, когато разбира, че животното не иска да се бие с него. От този момент, матадорът става заклет враг на коридата. На тази емоционална снимка виждаме повратната точка, маркирала края на кариерата на матадора Алваро Mунеро, изпаднал в разкаяние по средата на борбата, когато разбира, че животното не иска да се бие с него. От този момент, матадорът става заклет враг на коридата. "Бях тежко ранен от пикадори, но аз не искам да се бия с теб, не искам..

След 16 часа преговори е постигнато споразумение по затварянето на закъсали банки в еврозоната


Европейският съюз постигна окончателно споразумение за банковия съюз след 16-часови разговори между представители на Европейския парламент и и представители на страните - членки на общността, съобщи "Файненшъл таймс".

След като законодателството бъде одобрено от Европейския парламент, то ще установи единна система за еврозоната за затваряне на фалирали банки - Единен спасителен механизъм, който ще разполага с бюджет от 55 млрд. евро за покриване на разходите по такива процедури....

След 16 ч. преговори е постигнато споразумение по затварянето на закъсали банки в еврозоната


Европейският съюз постигна окончателно споразумение за банковия съюз след 16-часови разговори между представители на европейския парламент и и представители на страните-членки на общността, съобщи "Файненшъл таймс".

След като законодателството бъде одобрено от европейския парламент, то ще установи единна система за еврозоната за затваряне на фалирали банки - Единен спасителен механизъм, който ще разполага с бюджет от 55 млрд. евро за покриване на разходите по такива процедури. Парите...

Петър Чобанов: Подаваме ръка на бизнеса и вървим към икономически растеж

/КРОСС/ „Когато сме на прага на икономически растеж, не трябва да продължаваме да губим предприятия и предприемачи, затова е важно сега да подадем ръка на бизнеса, за да вървим в правилната посока" - това заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред повече от 60 предприемачи и мениджъри от Област Стара Загора.  Срещата беше организирана, за да се запознаят местните фирми с новите възможности за финансиране от Българската банка за развитие и с инструментите, които тя осигурява за гъвкаво и нисколихвено кредитиране за малките и средни предприятия. Министър Чобанов припомни, че в последните месеци правителството се фокусира както върху социална политика, така и върху проблемите на бизнеса, като усилията са за намаляване на административната тежест и облекчаване на регулаторните режими. „Обещахме ви да спрем рекета и успяхме да го постигнем, но ако все още има подобни случаи, готов съм да реагирам светкавично", заяви финансовият министър. Пред бизнеса на Стара Загора министър Чобанов говори за нормализираното възстановяване на ДДС, като акцентира, че наличието на оборотни средства при фирмите задвижва по-бързо и парите в икономиката, тъй като в отсъствието чуждестранни инвестиции това осигурява възможности и за икономически растеж. Той обясни, че МФ активно работи за намаляване на сивата икономика и за даване на възможност на фирмите, които работят на светло, да се чувстват по-добре в нормална конкурентна среда

Манолова: Плевнелиев обяви война на Народното събрание

С указа си президентът Плевнелиев не просто наруши закона и Изборния кодекс (ИК), той наруши конституцията, като постави под съмнение принципа на правовата държава и принципа на върховенството на закона.
Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на парламента Мая Манолова.
„Това е удар срещу парламентаризма. С указа си президентът Плевнелиев не просто наруши закона и Изборния кодекс (ИК), той наруши конституцията, като постави под съмнение принципа на правовата държава и принципа на върховенството на закона. Това каза пред журналисти в парламента зам.-председателят на парламента Мая Манолова. „Това е удар срещу парламентаризма.

Москва увеличава военното си присъствие в Крим

В Крим има базирани около 20 хиляди украински войници

Реформаторите: Няма ясна позиция за Крим, защото това е изгодно

София /КРОСС/ Парламентът отказа да излезе с позиция по повод анексията на Крим, заради зависимостта на всички парламентарни партии от корупционните схеми на Кремъл. И управляващи, и опозиция участват в ограбването на българските данъкоплатци чрез проекта "Южен поток", по същата схема, по която бяха откраднати 2 милиарда лева в гьола Белене. Такава е позиция на Реформаторския блок, която бе представена на извънредна пресконференция. Събитието се проведе в централата на ДСБ, като участие взеха Радан Кънев, Трайчо Трайков, Мартин Димитров и Димо Бечев.Според тях през "Южен поток" ще бъдат източени 4 милиарда лева от бюджета и енергетиката в полза на консориум от частни интереси. От Реформаторския блок настояват също България да има твърда позиция срещу анексията на Крим, като подкрепи международни санкции. "Българските представители в Европа трябва да осигурят достатъчни гаранции, че българската позиция ще доведе до сигурност и богатство за гражданите - ускорено приемане на България в Шенген, енергийна и военна сигурност и борба с мафията, контрабандата и корупцията чрез общи европейски позиции в защита на уязвимите страни-членки и достъп до газ на цени, които плащат богатите държави от Западна Европа. Според историка Димо Бечев, който е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок, опитът на правителството да прокара "Живковия модел" през 2014 година няма как да проработи

Обама и семейството му с еднакви татуировки

Президентът на САЩ Барак Обама обеща заедно със съпругата и дъщерите му да си направят еднакви татуировки. Американският президент и първата дама му Мишел дадоха това обещание с надеждата да направят този вид изкуство върху тялото по-малко търсен, като по този начин разубедят дъщерите си Малия на 15 г. и 12-годишната Саша да се татуират. Президентът на САЩ Барак Обама обеща заедно със съпругата и дъщерите му да си направят еднакви татуировки. Американският президент и първата дама му Мишел дадоха това обещание с надеждата да направят този вид изкуство върху тялото по-малко търсен, като по този начин разубедят дъщерите си Малия на 15 г. и 12-годишната Саша да се татуират.

Ферари: Представянето ни в Австралия бе недопустимо

"Представянето ни при откриването на сезона в Гран при на Австралия е недопустимо. Трябва да подобрим колата си във всяко едно отношение, за да можем да се конкурираме с Мерцедес". Това заяв...

Учени и фолк изпълнители в „Стани богат”

Двама учени и двама поп-фолк изпълнители – две такива двойки могат да се срещнат само на едно място – в Сезона на професионалистите в „Стани богат”. Утре, от 2...

Детска градина "Слънце" замества отровното мляко със сьомга?

След скандалния случай с отровеното мляко в детска градина "Слънце" в Асеновград и установените след това финансови злоупотреби, сега от ръководството предлагат сьомга на децата веднъж в мес...

Само един руски депутат против присъединяването на Крим

Руската дума ратифицира договора за присъединяването на Крим към Русия, който беше подписан във вторник от руския президент Владимир Путин и проруските лидери на полуострова, предаде БГНЕС. За рати...

Оправдават се с мен, вместо да си дадат оставките, заяви Борисов

Вместо да кажат колко са некадърни, главният секретар да си замине, да си подадат оставките, всеки ден се оправдават с мен. Това каза пред журналисти в Брюксел лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, коменти...

Фиксинг на БНБ за четвъртък, 20 март

Валутните курсове на БНБ за 20 март в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. утре са:   за ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване