Мила Кунис проговори за бременността си

/КРОСС/ Холивудската актриса Мила Кунис дълго време оставяше без коментар слуховете за бременността си. Но сега, когато формите й стават все по-закръглени, звездата реши да признае, че чака първородната си рожба. Като гост в шоуто на Елън Дедженеръс Мила призна, че Аштън вече се е подготвил за странните й хранителни навици, свързани с бременността."Той предполагаше, че ще стана странна, така че вкара доста необичайни храни в хладилника - кисели краставички, кисело зеле, аншоа, сладолед и така нататък. Беше доста забавно да се гледа как когато ми се приядоха кисели краставички, Аштън изчезна и само след минута се появи с най-прекрасните кисели краставички в света", призна бъдещата майка. Актрисата съобщи, че иска да роди по естествен път и без упойка. Най-вероятно бебенцето ще се появи на бял свят в домашна обстановка, вместо в болницжа."Мислехме за раждане в домашна атмосфера, гледахме документални филми и разговаряхме с лекари и акушерки, които могат да изродят бебето ни у дома", сподели Мила."Ще родя толкова естествено, колкото мога. Вероятно ме мислите за луда, но аз исках това, няма да използвам епидурална упойка", разказа актрисата.    

Комисията по досиетата провери кандидатите за евродепутати, обяви Анна Мария Гюзелева сред агентите на ДС

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на лица, регистрирани от ЦИК като кандидати за членове на Европейския парламент и обяви резултатите на сайта си. Проверени са 173 лица. Сто четиридесет и пет лица Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на лица, регистрирани от ЦИК като кандидати за членове на Европейския парламент и обяви резултатите на сайта си. Проверени са 173 лица. Сто четиридесет и пет лица

Манастирът „Св. св. Константин и Елена“ край Варна от векове пази българщината

На 9 километра североизточно от Варна се намира манастирът "Св. св. Константин и Елена". Не е известно кога е основан, но предания разказват, че още през ХVІ век тук живяло монашеско братство и свързват възникването му с чудотворната икона на покровителите на християнството св.

Какво да ядем, за да не хванем рак - купете вече и със SMS

В MediaMall вече може да закупите книжка в PDF формат от 27 страници, съдържаща поредицата В MediaMall вече може да закупите книжка в PDF формат от 27 страници, съдържаща поредицата "Храни срещу рака " на вестник "168 часа"От днес вече може да купувате електронните издания от MediaMall и със SMS.Опитайте, не е трудно! В книжката може да прочетете:- Какво да ядем,за да не хванем рак - Пътят към рака лепне от сладост - Виновна е

Български природозащитник взе "Зелен Оскар" за спасяването на царския орел


Стойчо Стойчев – директор по природозащитата в Българското дружество за защита на птиците, получи престижната международна награда Уитли за принос в опазването на природата. Призът, известен още като "Зеленият Оскар" е бил връчен лично от Нейно Кралско височество принцеса Анна на специална церемония в Кралското географско дружество в Лондон този четвъртък (8 май 2014 г.).

Причината Стойчев да е сред общо осемте зелени призьори от цял сват е ефективната му работа по опазване на...

Стойнев: Не се притеснявам за състоянието на дружествата в енергетиката

Нямам притеснения за състоянието на дружествата в енергетиката. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, по повод...

Джесика Алба отказва да се съблече

Джесика Алба е една от малкото звезди, чийто прелести нито веднъж не са се появявали пред камера или най-малкото по страниците на някое мъжко списание. Въпреки че изигра стриптийзьорка в комиксовия “Син сити”, Алба така и не показа плът.
Оказва се, че тя не страда от комплекси за тялото си, нито пък гаджето й забранява да се показва гола. Джесика Алба е една от малкото звезди, чийто прелести нито веднъж не са се появявали пред камера или най-малкото по страниците на някое мъжко списание. Въпреки че изигра стриптийзьорка в комиксовия “Син сити”, Алба така и не показа плът. Оказва се, че тя не страда от комплекси за тялото си, нито пък гаджето й забранява да се показва гола.

Стойнев: Нямам притеснения за състоянието на дружествата в енергетиката

Нямам притеснения за състоянието на дружествата в енергетиката. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, по повод...

Венгер: Изхвърлете "Манчестър сити" от Шампионската лига


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер призова УЕФА да извади "Манчестър сити" от Шампионската лига за нарушаване на правилата на финансовия феърплей.

От години французинът говори за притесненията си около разходите на "Сити". Затова изрази несъгласие с възможността "гражданите" да избегнат изваждане от турнира чрез плащане на глоба от 60 милиона евро и намаляване на състава до 21 играчи догодина. 

"Трябва или да приемеш правилата и да участваш в турнира или ако не приемаш...

Над 70% от земята ни може да ражда биохрани

България има огромен потенциал от природни ресурси и дадености, които могат да ускорят развитието на алтернативния и специализирания туризъм, се разбра на международната конференция "Храната и природата в България в полза на зеления устойчив бизнес".

Утре изтича срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес

Утре, 10 май, събота, изтича срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес. Всеки избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписа...

Китай ще строи 13 000 км жп връзка със САЩ

Учени от Китайската академия по инженерство са представили на правителството в Пекин проект за най-дългата жп линия в света. Тя ще свързва Североизточен Китай, Далечния изток на Русия, Аляска, Канада и вътрешността на САЩ, съобщи в. “Чайна дейли”.
Трасето, по което ще се движат влакове стрели, ще е с дължина около 13 000 км и ще се изминава за 2 Учени от Китайската академия по инженерство са представили на правителството в Пекин проект за най-дългата жп линия в света. Тя ще свързва Североизточен Китай, Далечния изток на Русия, Аляска, Канада и вътрешността на САЩ, съобщи в. “Чайна дейли”. Трасето, по което ще се движат влакове стрели, ще е с дължина около 13 000 км и ще се изминава за 2

Стивън Сегал идва в София да... свири


Американският актьор Стивън Сегал ще направи концерт в София на 25 юни, според информация на фейсбук страницата на организаторите Fleshbone, потвърдена и от мястото на провеждане - клуб  "Маймунарника".

Екшън-звездата всъщност свири блус от 12 годишен, "по-дълго отколкото е бил актьор" и в момента е на европейско турне със своята блус банда. Билетите са в предварителна продажба в мрежата на Ticketpro и струват 35 лева.


Двойно повече българи зад граница ще гласуват на предстоящия евровот

/КРОСС/ При добра мобилизация между 40 000 и 45 000 българи зад граница е вероятно да гласуват на предстоящите европейски избори. Прогнозата е на Стефан Манов, представител на Временните обществени съвети на българите в чужбина. В интервю за Дарик той коментира решението да бъдат открити три пъти повече секции зад граница в сравнение с миналите евроизбори. На 25 май българите в Европа ще могат да гласуват в 168 секции в 35 държави.Около 15 000 българи в чужбина са гласували на изборите за Европейски парламент през 2009 г., но заради новата емиграция и повечето открити секции Стефан Манов очаква нарастване на броя на гласувалите над два пъти. Той призова сънародниците ни зад граница освен за активност в деня на вота и за съдействие при организацията на изборния ден.Според Манов не са основателни твърденията, че откриването на повече секции зад граници прави твърде „луксозно" гласуването на сънародниците ни в чужбина, оскъпявайки вота. Той даде за пример данни от изборите през миналата година, където средния брой на българите гласували в една секция в чужбина е бил 510 избиратели, а в страната - 301. Зад граница броят на секциите с над 500 избиратели е бил 43 на сто от всички секции, в България - едва 7% са имали такъв голям брой избиратели в една секция

Частите на Асад поеха контрола върху "бастиона на бунтовниците" Хомс


Правителствените сили в Сирия са обявили, че поемат контрола върху град Хомс, наричан още "люлката на революцията" и "бастион на бунтовниците" срещу президента Башар Асад, съобщи "Ройтерс".

В същото време сирийската армия, вярна на президента, е започнала операция по претърсване на града за мини и други взривни устройства след изтеглянето на бунтовниците. Пред Би Би Си постоянният координатор на ООН в Сирия Якоб Ел Хильо заяви, че се надява хората, които са живели в града, скоро да...

Папазов: Просрочените задължения на БДЖ са в размер на 171 млн. лв.

Към момента дълговете на БДЖ са малко над 605 милиона лева. 171 милиона лева са просрочените задължения, обяви министърът на транспорта Данаил Папазов, който заедно с премиера Пламен Орешарски се срещна с граждански организации в Министерски съвет.

Взели форда на Боян Радев, прокарвал американско влияние

За втората си олимпийска титла Боян Радев получава 500 долара и За втората си олимпийска титла Боян Радев получава 500 долара и "Волга". Не иска колата, а парите, след което си купува "Форд Мустанг". След няколко месеца обаче му я вземат, защото така прокарвал американско влияние. Интеврю с една от легендите на родния спорт - само в съботния брой на "24 часа" в рубриката "Шампиони на масите"

Италия: Арест за мъж, убил жена и я разпнал на кръст

Задържаният Рикардо Вити, по професия водопроводчик, е признал, че е изнасилил жената и я разпънал в подлез под шосе в района на градчето Скандичи

Манастирът в Ново село все още помни Априлското въстание

За три дни светата обител ще се превърне в арена на възстановки


Путин призова да се зачита правото на народите на самоопределение

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин призова международната общност да зачита историческата истина и правото на народите на самоопределение. Съответното изявление руският лидер направи по време на гала концерт в Севастопол по повод на 69-ата годишнина от победата във Великата отечествена война."Ние се отнасяме с уважение към всички страни, към всички народи, зачитаме техните законни интереси, но молим по същия начин да се отнасят и към нашите законни интереси, включително и възстановяването на историческата справедливост, правото на самоопределение", каза Путин.Говорейки за перспективите за развитие на Крим в състава на Русия президентът заяви: "Ние трябва да вдигнем икономиката, стандарта на живот на хората". "Това не е лесна задача , но аз съм сигурен, че ние всички го направим, защото сме заедно", заяви руският президент.

Лекар върна зрението на сляпа столетница


След успешна операция в хасковското очно отделение напълно сляпата 101-годишна баба Василка Костова прогледна отново. Зрението на старицата от маджаровското село Златоустово бе върнато от специалиста д-р Теню Тянков.
Баба Василка вече може да вижда своята пра-пра внучка - 6-годишната Лора. Също така възрастната жена изгледа с интерес вчера и След успешна операция в хасковското очно отделение напълно сляпата 101-годишна баба Василка Костова прогледна отново. Зрението на старицата от маджаровското село Златоустово бе върнато от специалиста д-р Теню Тянков. Баба Василка вече може да вижда своята пра-пра внучка - 6-годишната Лора. Също така възрастната жена изгледа с интерес вчера и

Папата призова за по-справедливо преразпределение на богатството

Папата често поставя под прицел несправедливостите на капитализма

Още една комисия за временна употреба


Комисия на ръба на конституцията.

Така специалисти по конституционно право определиха създадената в четвъртък по искане на "Атака"  "Временна анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на фирмите лицензианти на ДКЕВР за разпределение и снабдяване с електроенергия, а също и дружества концесионери за добив на природни богатства, довели до ощетяване на българските граждани и българската държава, както и нерегламентираните им контакти с...

БДЖ подобрили финансовото си състояние

"Българските държавни железници" (БДЖ) са подобрили финансовото си състояние през първото тримесечие на 2014 г. спрямо година по-рано, а предстояща продажба на скрап се очаква да вдигне допълнително резултатите на държавната компания през второто тримесечие. Това съобщи министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Данаил Папазов в петък по време на редовната среща на премиера Пламен Орешарски с неправителствени организации. Той посочи, че при идването на правителството на Орешарски натрупаната загуба на БДЖ е била над 20 млн. лв., на предприетите мерки я свалили до 9 млн. лв. в края на 2013 г. Наследените борчове от 724 млн. лв. били намалени със 100 млн. лв. и в момента просрочените задължения са 171 млн. лв. Министърът припомни, че през миналата година е изготвен план за преструктуриране и финансово стабилизиране на "Холдинг БДЖ" по дружества за периода 2013-2023 г., чиято цел е да възстанови дългогодишната им жизнеспособност. "От особена важност е всички да разберат, че най-важният елемент за оздравяването на БДЖ, е предоговарянето на задълженията на БДЖ. Въпреки намалението от 100 млн., все още има огромна сума, която към момента БДЖ не може да изплаща в сроковете, които са набелязани предварителни”, обясни Папазов. По думите му Национална компания "Железопътна инфраструктура" също е в процес на преструктуриране по актуализирана програма, част от която е създаване на устойчива финансова компания, допълни транспортният министър, но не даде подробности за това. Папазов каза още, че са необходими около 3-4 млн. лв. за въвеждането на електронни системи в работата на железниците.

Мъртва риба изплува в река Луда Яна

Умряла риба в Луда Яна предизвика паника в Панагюрище и околните села. Еколози се съмняват, че замърсяването на реката е вследствие изтичане на кисели води от пречиствателна станция, което се случва обикновено след големи дъждове, съобщи marica.bg. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Споре Умряла риба в Луда Яна предизвика паника в Панагюрище и околните села. Еколози се съмняват, че замърсяването на реката е вследствие изтичане на кисели води от пречиствателна станция, което се случва обикновено след големи дъждове, съобщи marica.bg. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Споре

Хю Джакман се оперира втори път от рак

"Още един базоцелуларен карцином. Всичко е премахнато. Моля ви! Носете слънцезащитен крем!", призовава актьорът от "X-Men" след последната му направена интервенция.

Златанова: Ако СРС не иска новата сграда, даваме я на друг

Шефът на съда хвърля оставка, ако колегите му се преместят


Златанова: Съдебната сграда за нуждите на СРС има Акт 16

Тя припомни, че има разрешение за ползване от ДНСК, което означава, че сградата е годна и е в ход процедура по фактическото предаване на собствеността

Учители и ученици от 6 държави бяха гости на варненска гимназия

„Обичам градовете ви, обичам храната ви, вие сте по-цивилизовани от нас”. Това е оценката, след като в продължение на 5 дни 32 учители и ученици от Германия, Италия, Португалия, Латвия, Литва и Румъния бяха гости на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия.

Сирийските бунтовници се изтеглиха от старата част на Хомс

/КРОСС/ Сирийските бунтовници са се изтеглили напълно от старата част на град Хомс, който преди това се контролираше от тях. Правителствените войски са влезли в града за първи път от последните две години, отбелязва „Интерфакс". До това се стигна след постигнатото на 2 май споразумение между бунтовниците и правителството на Башар ал Асад. Радикалите се съгласиха да напуснат Хомс в замяна на освобождаването на затворници и заложници. Медиите отбелязват, че това е първото споразумение между правителството и бунтовниците , когато последните напускат район, който е бил в ръцете им.

Умряла риба в река Луда Яна паникьоса Панагюрище

Умряла риба в Луда Яна предизвика паника в Панагюрище и околните села. Еколози се съмняват, че замърсяването на реката е вследствие изтичане на кисели води от пречиствателна станция, което се случва обикновено след големи дъждове, съобщи marica.bg. 

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Споре Умряла риба в Луда Яна предизвика паника в Панагюрище и околните села. Еколози се съмняват, че замърсяването на реката е вследствие изтичане на кисели води от пречиствателна станция, което се случва обикновено след големи дъждове, съобщи marica.bg. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS Споре

Световната банка ни критикува за планираните мерки срещу нелоялните търговски вериги

Планираните мерки за борба с нелоялните търговски практики в Закона за защита на конкуренцията /ЗЗК/ са рискови и могат да навредят на българския пазар е заключението на доклад на Световната банка с д...

Китай готви амбициозен проект за високоскоростна железница до САЩ

Линията ще започва от североизточен Китай, ще премине през Сибир и по тунел през Беринговия проток ще достигне до Канада и САЩ, според китайски държавни медии


Паника в Панагюрище заради умряла риба в Луда Яна

/КРОСС/ Умряла риба в Луда Яна предизвика паника в Панагюрище и околните села. Еколози се съмняват, че замърсяването на реката е вследствие изтичане на кисели води от пречиствателната станция на „Асарел-Медет", което се случва обикновено след големи дъждове.Според експертите има сериозна опасност за хората от село Попинци, които пият вода от плитки кладенци, разположени непосредствено до Луда Яна. Освен това населението по цялото поречие използва повърхностните води на реката за напояване на земеделски площи.От „Асарел-Медет" са категорични, че не е имало промишлена авария. Според първоначалните данни на РИОСВ-Пазарджик зъмарсяване няма, пише "Марица".

Йотова: България може да е мост между Европа и Русия

България може да е мост между Европа и Русия. Това заяви Илияна Йотова, евродепутат и кандидат за втори мандат във Велинград по време на честването на Деня на победата и Деня на Европа, съобщиха от пресцентъра на партията.
„Днес отбелязваме деня, без който Европа щеше да е едно тъжно място за живеене. България може да е мост между Европа и Русия. Това заяви Илияна Йотова, евродепутат и кандидат за втори мандат във Велинград по време на честването на Деня на победата и Деня на Европа, съобщиха от пресцентъра на партията. „Днес отбелязваме деня, без който Европа щеше да е едно тъжно място за живеене.

От ЕС Камерън донесе само имиграция от Румъния и България, заяви партията на Фараж


Британският премиер Дейвид Камерън отправи директен призив към хората, които възнамеряват да гласуват за евроскептичната, антиимигрантска Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP) в интервю за Би Би Си, дадено дни преди европейските и местните избори във Великобритания.

UKIP представлява една "напълно нереалистична, песимистична визия за това, което може да постигне тази страна", подчерта Камерън. Той заяви, че Великобритания се нуждае от "политика на отговора, а не от...

Обратът в политиката на Путин спрямо Украйна

Как да тълкуваме желанието на Русия да намали напрежението?


Ванко 1: Много е трудно без вътрешна помощ да избягаш от затвор

София /КРОСС/ Много е трудно без вътрешна помощ да избягаш от затвор, но пък е много лесно да избягаш от български затвор. Това коментира пред TV7 рапърът Ванко 1. „95% от затворниците са шпиони. Ако един затворник реши да избяга, трябва сам да го направи или евентуално с човек, на когото разчита, иначе всичко ще бъде разкрито много бързо. Всичко, което говорим в момента за бягството на затворниците, е в рамките на догадките. Най-реалната версия е, че тези хора са си изпипали перфектно нещата, запазили са мълчание. Обмислено е много добре всичко и дори им симпатизирам, колкото и неприятно да прозвучи за някои хора", коментира Ванко 1.„Човек може да си направи затвора да не е толкова тежък, но все пак си остава затвор - там и един ден е много. Най-трудно ми беше раздялата с децата ми. В затвора лежах с всякакви хора, там не можеш да ги избираш. Има си йерархия, както има и в обществото навън", отбеляза изпълнителят.

Прах за пране скандализира Германия заради неонацистки символ на кутията

Водещата компания за сапуни и перилни препарати Procter & Gamble изтегли от германския пазар прах за пране след критики, че число, поставено на видно място на кутията, означава кодирано „Хайл Хитлер" (Heil Hitler), предаде ДПА.

Прахът Ariel беше с изписано голямо черно число 88 върху снимка на фланелката на германския национален футболен отбор. Водещата компания за сапуни и перилни препарати Procter & Gamble изтегли от германския пазар прах за пране след критики, че число, поставено на видно място на кутията, означава кодирано „Хайл Хитлер" (Heil Hitler), предаде ДПА. Прахът Ariel беше с изписано голямо черно число 88 върху снимка на фланелката на германския национален футболен отбор.

21 души са загинали при сблъсъци в Мариупол

Докато някои части на Укрaйна празнуват Деня на победата заедно с Русия, в други се водят ожесточени сражения между войници и проруски сепаратисти. В югоизточния украински град Мариупол загинаха 21 души. При насилието са загинали 20 бунтовници и един милиционер, обяви министърът на вътрешните работи Арсен Аваков на официалната си страница във Facebook.

Йотова: България може да е мост между Европа и Русия

България може да е мост между Европа и Русия. Това заяви Илияна Йотова, евродепутат и кандидат за втори мандат във Велинград по време на честването на Деня на победата и Деня на Европа, съобщиха от пресцентъра на партията.
„Днес отбелязваме деня, без който Европа щеше да е едно тъжно място за живеене. България може да е мост между Европа и Русия. Това заяви Илияна Йотова, евродепутат и кандидат за втори мандат във Велинград по време на честването на Деня на победата и Деня на Европа, съобщиха от пресцентъра на партията. „Днес отбелязваме деня, без който Европа щеше да е едно тъжно място за живеене.

Гришо е най-добрият спортист на България

Швейцарската организация извърши статистическо проучване в България, според което Григор Димитров е най-добрият ни спортист.

Фондация на ДПС регистрирала нищо неподозиращ учен за свой наблюдател

Астрофизикът Роса Виктория Муньоз Димитрова с изненада е открила името си в списъка на дъщерната на ДПС организация "Младежка толерантност", която регистрира рекорден брой от почти 2000 наблюдатели за евроизборите на 25 май. В публикувания списък тя вижда и името на свой приятел, който също няма нищо общо с фондацията на Движението за права и свободи. С новия Изборен кодекс, приет през месец март, на наблюдателите бяха дадени широки правомощия. Те могат да присъстват на всички фази в изборния процес. Могат да гласуват и където пожелаят, без предварителна заявка за това, както трябва да направи всеки, който в деня на вота се намира извън населеното място, в което е регистриран като гласоподавател. За да бъда регистриран някой за наблюдател, съответната организация, която го включва в своята мрежа, притежава всички негови лични данни – три имена, ЕГН и номер на личната карта. Не е ясно каква може да бъде интересът на дадена организацията да регистрира като свои наблюдатели нищо неподозиращи хора, тъй като за да бъде допуснат до отделните фази на изборния процес, акредитираният в ЦИК представя освен документ, издаден от комисията, и лична карта. "Работя като астрофизик в Националната Астрономическа Обсерватория -Рожен към Института по Астрономия на БАН. Тъй като след по-малко от две седмици ни предстои годишна конференция в гр.Шумен, активно обменяме писма с колегите, за да следим актуалната програма. Понеже имената ми не са с български произход, понякога колегите правят грешки при изписването им. След като изпратих писмо с точното изписване на имената ми, колегата, отговорен за програмата ми, изпрати линк от БТА, в който фигурираше моето име. Линкът съдържаше имената на лицата, които са избрани и регистрирани за наблюдатели от фондация "Младежка толерантност", разказва пред Mediapool Димитрова. "В последните 5 годни не съм се подписвала в никакви подписки и никога не съм била наблюдател от името на фондация "Младежка толерантност". Нямам представа кои са, нито познавам техни членове", казва още тя. Докато разглежда списъка с имената, Роса се натъква и на данните на свой приятел – Даниел Кирков. Пред Mediapool той също обясни, че никога не е имал нищо общо с неправителствената организация на ДПС. "Не съм давал данните си на никого, не искам да бъда наблюдател, още по-малко на организация, свързана с партия", твърди Кирков. Той обясни също, че възнамерява да подаде оплакване до ЦИК. От комисията не можаха да обяснят как е възможно да се е случила подобна злоупотреба. "ЦИК не може да изрази позиция без да е постъпил сигнал в комисията. Ако действително хора са попаднали в такава ситуация, те задължително трябва да потърсят правата си и да съобщят на комисията", заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томовов. Роса Димитрова каза, че в петък следобед е подала жалба по електронен път. И тя, и Кирков имат предположение как имената им са попаднали "ненадейно" сред наблюдателите на фондацията, близка до ДПС. Преди няколко години двамата са били регистрирани като наблюдатели от страна на "Новото време". "Това е първият и последният път, в който съм участвала под някаква форма в изборния процес. И понеже и двамата с Даниел Кирков помагахме тогава, предполагам, че някой просто е "ползвал" данните", допусна Димитрова. Председателят на дъщерната на ДПС фондация и шеф на пресцентъра на екоминистерството Икмал Джомова не бе открита за коментар на случая. От пресцентъра на ведомството обясниха, че шефката им не е в сградата, а от "Младежка толерантност" казаха, че "пътува" и ще се обади, когато може. Фондация "Младежка толерантност", която се помещава в партийната сграда на ДПС, създаде прецедент с огромния брой на наблюдателите, които регистрира преди седмици.' Случаят предизвика и минискандал на заседанието на ЦИК. Цветозар Томов посочи, че трябва да се преустанови практиката партиите да регистрират като уж независими наблюдатели свои дъщерни неправителствени организации и гласува "против" регистрацията на хората, предложени от "Младежка толерантност". Той настоя и за промяна в Изборния кодекс, според която такива НПО да бъдат отстранявани от мониторинга на вота. Опонира му секретарят на ЦИК Севинч Солакова от квотата на ДПС. Според нея Томов имал предразсъдъци, защото голяма част от регистрираните наблюдатели били с турски имена. Председател на организацията, която се намира в централата на ДПС, пък е  Икмал Джомова, пресаташето на екоминистерството и бивш кандидат за евродепутат от листата на ДПС. Доскоро партиите регистрираха голям брой застъпници, каквато опция им даваше изборния закон. По този начин формациите официално "наемаха“ хора, които да следят за нарушаване на правата на даден субект в изборния ден. Неофициално, обаче това бе начин за законово уредено купуване на гласове. Изборният кодекс наложи ограничения на поголовното наемане на застъпници. Движението за права и свободи, обаче, очевидно е открило вратичка в закона и под благовидния формат на независими наблюдатели, успя, спазвайки нормативната база, да даде възможност на над 1700 свои привърженици да имат достъп до всички фази на изборния процес – от началото на дена на вота, до преброяването на резултата. До момента в публичното пространство не е изтичала информация за "фалшиви" наблюдатели. За сметка на това тази година за пръв път ЦИК даде възможност на гражданите да проверяват дали данните им са използвани за партийните подписки, с които формациите получават регистрация за избори. Проверките показаха, че почти няма партия, която да не е ползвала "подписи - фантоми".  

На 11 май в Харков референдум няма да има

/КРОСС/ На 11 май в Харков няма да бъде провеждан референдум за федерализацията на региона. Това заяви представителят на координационния съвет на движението "Югоизток" Юрий Апухтин, цитиран от Интерфакс. "Реално не сме готови за провеждане на референдум на 11 май. Не сме съгласували въпросите, които трябва да бъдат общи за Харков, Луганск и Донецк. За съжаление, имаше разногласия за формулировката, затова решихме на 11 май да не провеждаме референдум", посочи Апухтин. По рано той обяви намерението на местните активисти да проведат референдум в Харков на 11 май, заедно с Донецка и Луганска област. Тогава той заяви, че въпросите ще се отнасят до федерализацията на Украйна, създаването на Югоизточна автономия и държавния статут на руския език.

Румънци крият в US бункер жълтици за $ 2,7 милиона

ФБР пипна румънска семейна двойка, обвинени в родината си в данъчни измами за $ 68 млн., и е на път да ги екстрадира в Букурещ, съобщи “Сиатъл таймс”.
Раду и Диана Немеш били арестувани през март в щата Вашингтон, на западното крайбрежие на САЩ, където живеели с двамата си синове в имот от 215 декара. ФБР пипна румънска семейна двойка, обвинени в родината си в данъчни измами за $ 68 млн., и е на път да ги екстрадира в Букурещ, съобщи “Сиатъл таймс”. Раду и Диана Немеш били арестувани през март в щата Вашингтон, на западното крайбрежие на САЩ, където живеели с двамата си синове в имот от 215 декара.

МОК питал Лондон дали може да вземе олимпиадата от закъсняващия Рио


Олимпийски ръководители под секрет са питали дали Лондон ще може да приеме олимпийските игри през 2016 г. от Рио де Жанейро заради нарастващите притеснения за готовността на бразилския град да се справи с подготовката. 

Неформалното запитване е искало да установи дали използваните през 2012 г. съоръжения могат да бъдат използвани отново след две години, пише вестник "Ивнинг Стандарт". 

Международният олимпийски комитет отрече информацията. "Няма и грам истина в това",...

Надзирателите ядни: Не сме само ние виновни

Надзиратели в В публичното пространство към нас се сипят обвинения, но виновни са всички в затворите, от най-ниското до най-високото стъпало в йерархията.

Йотова: България може да е мост между Европа и Русия

Велинград /КРОСС/ България може да е мост между Европа и Русия. Това заяви Илияна Йотова, евродепутат и кандидат за втори мандат във по време на честването на Деня на победата и Деня на Европа. „Днес отбелязваме деня, без който Европа щеше да е едно тъжно място за живеене. Победа, която бе извоювана с цената на живота на милиони млади хора, които така и не доживяха до идеала им за един по-добър свят, за една Европа, в която можем да живеем заедно. Всичко, за което тези хора се бориха, не е даденост. България трябва ясно да си дава сметка за предизвикателствата на времето, а времето днес е тревожно", каза тя. Според нея из цяла Европа се надига призракът на ксенофобията, на нетърпимостта един към друг. „Вижте какво се случва във Франция и Унгария, където маршируват с кафяви униформи и пречупени кръстове. България може да е малка страна, но страна, която иска мир, солидарност и социална справедливост, и казваме „Не" на всичко това.", допълни още Йотова. Евродепутатът поднесе цветя пред паметника на загиналите във войните. Плакети от кмета на Велинград Иван Лебанов получиха местни ветерани. Малко по-рано същия ден в двора на църквата „Света Троица" беше открита мемориална плоча на загиналите във Втората световна война.

Изтеглиха от пазара прах за пране заради неонацистки поздрав

Водещата компания за сапуни и перилни препарати Procter & Gamble изтегли от германския пазар прах за пране след критики, че число, поставено на видно място на кутията, означава кодирано „Хайл Хитлер Водещата компания за сапуни и перилни препарати Procter & Gamble изтегли от германския пазар прах за пране след критики, че число, поставено на видно място на кутията, означава кодирано „Хайл Хитлер" (Heil Hitler), предаде ДПА. Прахът Ariel беше с изписано голямо черно число 88 върху снимка на фланелката на германския национален футболен отбор.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване