На десетима участници в организирана престъпна група за отвличания са повдигнати обвинения

Те са задържани при спецоперация на ГД „Национална полиция“, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура

Авторите на „Всеки живот си заслужава” представиха сборника от изказвания и послания за безопасността на движението по пътищата

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев отправи специален поздрав към Алекси Кесяков и Койчо Русев

В Германия пак ни подпукаха: Крадяли сме ги на поразия

От присъединяването на България и Румъния към ЕС случаите на джебчийски кражби в Германия е нараснал, съобщава германският вестник Berliner Zeitung. Полицията там загистрирала рекорден ръст на кражбите от този род, особено в районите с много туристи.

Годишен концерт на Школата за класически балет и Клубът по спортни танци "Надежда"

 

На 22 май от 18.00ч. в салона на НЧ”Съзнание”- Мошино, родители и почитатели на балетното изкуство, на хубавата музика, на стандартните и латиноамерикански танци ще могат да бъдат заедно с малките и по-големи танцьори от КСТ”Надежда”, с балеринките от Школата за класически балет и с младите изпълнители на ВФ”Сладък...

Продължава

ГЕРБ продължава агитацията с деца! Депутатката Ирена Соколова позира с 15 и 17 годишни в предизборната шатра

Още един скандал с използване на непълнолетни в кампанията на партия ГЕРБ в Перник, изпратиха читатели на "ЗА Перник". От снимката, направена на предизборната шатра в квартал "Изток" се виждат пет лица. Две от тях обаче нямат 18 години, сочи справка в профилите им във Фейсбук. Андреа Стоева /малкото момиче от дясно/ е едва на невръстните 15 години, видимо от профила на момичето във Фейсбук. Възраст крайно неподоходяща за да стои в шатрата на ГЕРБ, облечена с предизборна...

Продължава

Перничанинът Мартин Иванов има нужда от още 12 791 лева за операцията

Перничанинът Мартин Иванов има нужда от още почти 13 хиляди лева за цялата сума, която е необходима за операцията, съобщиха негови близки.

Мартин Иванов страда от герминативно клетъчен тумор (злокачествен) и ембрионален карцином (злокачествен) в гениталиите и ретроперитонеилна туморна маса (злокачествена) в коремната кухина обхващаща част от левия бъбрек и в близост до гръбначния стълб и последващ рецидив в коремната кухина, застрашаващ живота му.

"От...

Продължава

Не казват защо се отменя срещата Орешарски-Ренци в Рим

Планираната за днес среща между българския премиер Пламен Орешарски и италианския му колега Матео Ренци в Рим се отменя. За промяната в програмата беше съобщено късно снощи от правителствения пресцентър. От там обаче не уточняват причина за отменената в последния момент визита, но уточняват, че срещата ще се състои следващата седмица по време на посещението на Орешарски при папата.

Кадиев, усъмнен: Историята с митничарския шеф е нелогична

Мнението за митничаря от Свиленград е, че той е много качествен и никога не бил искал да става директор, заяви по НТВ депутатът от БСП Георги Кадиев по повод залавянето на митническия шеф в Свиленград, въртял международен канал за дрога.

Ревизоро: Обвиненият митничар е бил на този пост при 3-4 правителства

Обиненият в наркотрафик митничар безпроблемно е заемал поста си по време на три-четири правителства, заяви по БТВ бившият шеф на митниците, Емил Димитров, по-популярен с прозвището Ревизоро по повод ареста на митническия началник от митници Свиленград.

На днешната дата преди 2 години силно земетресение удари Перник и региона

Две години изминаха от земетресението в Пернишко, което за щастите не взе жертви, но причини щети по много домове.
 

Трусът бе усетен на 22 май 2012 г. в 2:58 часа. Силата му е била 5,8 по скалата на Рихтер, отчете от БАН. Последваха няколко вторични труса, най-силните от които бяха с магнитуд 4,7 и 4,5. По-слабите вторични земетресения продължиха с месеци. Земетресението причини сериозно притеснение у местните хора, домовете на мнозина от които бяха...

Продължава

ГЕРБ - Перник организира концерт в квартал Изток

ГЕРБ-Перник организира концерт в кв. Изток. Той ще се проведе на 22 май от 18. 00 ч. на сцената до канала в пернишкия квартал.

В него ще участват ансамбъл „Граово“ , рок група „Перун“ и Габриела Неделкова. На събитието областното ръководство ще представи кандидатът за евродепутат от листата на ПП ГЕРБ Пламен Борисов. ГЕРБ-Перник кани всички членове и симпатизанти на партията да присъстват на концерта.

Протестна мрежа пита, партиите отговарят: Реформаторски блок

В понеделник „Протестна мрежа“ се обърна с 5 въпроса към партиите, участващи в изборите за ЕП. Ето отговорите на Реформаторски блог, публикувани в блога на Гери Николова.

1. Виждате ли алтернатива на членството на България в ЕС?

Категорично НЕ. Има една стара поговорка: „с какъвто се събереш – такъв ще станеш“. Смятаме, че България принадлежи към Европейската цивилизация и това ни мотивира да положим всички усилия да върнем България като равностоен партньор в групата на развитите европейски страни, сред които бихме били, ако не бяхме изгубили 45 години в лагера на Съветския социализъм и още 24 – в неуспешни опити да прекъснем зависимостта си от Русия.

Само при пълно скъсване на тази зависимост България ще може да поеме по своя път като равностойна европейска страна. Тогава няма да се налага българските граждани да търсят препитание за себе си и за семействата си в европейските страни, защото същите възможности ще имат и тук – в родината си. Една от най-важните стъпки в момента за България е тя да стане един от основателите на Европейския енергиен съюз – така и сметките за парно и ток на българските граждани ще намалеят, и в по-глобален план – ще започнем да излизаме от тоталния енергиен монопол на Русия в сферата на енергетиката, а оттам – и в сферата на българската политика и управление.

Евразийският съюз, към който ни теглят партиите на управляващата в момента тройна коалиция, предлага на България единствено нерадостната съдба на партньор в поредната диктатура, икономически колапс и изолация от развития свят. Своето участие в Евразийския съюз са потвърдили единствено Русия, Беларус и Казахстан – едва ли това са страните, като които искаме да бъдем…

2. Виждате ли мръсни пари в българската политика и какво ще направите срещу тях?

На всички ни е ясно, че ИМА такива. Реформаторският блок е заявявал неведнъж своята позиция за прозрачност и отчетност – както по отношение на политическите партии, кандидати за публични позиции, така и по отношение на това кой и с какви пари стои зад различните фирми, печелещи проекти и подкрепа от страна на изпълнителната власт в държавата. Реформаторският блок подаде сигнал до прокуратурата срещу министър Стойнев по случая „Карадере“ именно поради очевидното участие в този спорен и скандален проект на финансиране с неустановен произход, което беше получило подкрепата и на българското правителство в директно нарушение на Закона за офшорките, приет от управляващите едва месец преди това. Категорично сме против и ще се противопоставим на всеки подобен опит чрез нарушаване на законите на страната, особено от страна на изпълнителната и законодателната власт, да се дава възможност за финансови злоупотреби, корупция и т.н.

Но също толкова важно за нас е проявата на критично мислене сред българските граждани. Пред очите на всички ни се демонстрират крупни суми с неизвестен произход – от хора, претендиращи да бъдат избрани като представители на България в ЕП. На тези хора българите трябва да задават непрекъснато въпроса „Кой финансира кампанията ти?“ и докато не получат ясен и недвусмислен отговор – да не дават подкрепата си за тях, колкото и атрактивен и и лъскав да е имиджа, който си създават. Подобен е и примерът с бойкота на Lafka – българските граждани в лично качество застанаха срещу опита за налагане на пазара на поредният монопол, обричащ малките бизнеси в сферата на фалит.

Само когато политическата и гражданската енергия се обединят срещу корупцията в България може да има ефект. Затова РБ ще продължи да работи с гражданското общество по тези въпроси.

3. Какво ще направите, за да не продължава българският парламент да е Лафка за продажба на депутатски места и приемане на закони, диктувани от Газпром?…

Ще изнасяме на светло фактите и ще сезираме всички възможни инстанции, както правим и в момента. Във връзка с направените от нас разкрития по отношение на Южен поток, ние сезирахме както прокуратурата, така и Европейската комисия. Настояваме всички документи от водените преговори по значими теми като АЕЦ Белене и Южен поток да са публично достъпни, както и протоколите от самите преговори. Недопустимо е решения по такива въпроси да се взимат „натъмно“ от гражданското общество, а още повече – български закони да се пишат от чужди страни, чрез български депутати, в ущърб на българските интереси, и в нарушение на Европейските правила.

4. Кои са партиите, срещу които ще поставите санитарен кордон, за да не влияят върху управлението на страната?

Палитрата от ГМО-партии. Партиите, които не могат да покажат черно на бяло откъде идва финансирането им, кой стои зад тях – трябва да бъдат лишавани от регистрация. Също така – партиите, които защитават очевидно корпоративен интерес, които са обвързани финансово с олигархични и монополни кръгове, партии, които бъде доказано, че са използвали властта и влиянието си, за да извършват държавна измяна, изобщо – партиите, които по доказуем път се установи, че работят против интереса на България. Такива, по наше мнение, в момента са ДПС, АТАКА, БСП и ББЦ.

5. Зависите ли от медиите на Пеевски и имали ли сте уговорки за „чадъри“ с тях?

Категорично нямаме никакви договорки и дори – разговори, с Пеевските медии. За съжаление – липсата на свободни медии прави опити да вкара всички ни, всички български граждани, в зависимост от не-свободните медии, които да ни казват кое е важното, кое се е случило и кое – не. Въпросните медии служат много повече за рекламни инструменти на олигархични кръгове, отколкото – като информационни източници. Но макар и тези медии да изливат жлъч по РБ и да „заглушават“ неудобните за управляващите изявления, при фактите, които ние извадихме наяве по редица важни национални теми, дори „чадърите“, опънати над кабинета Орешарски не успяха да потулят истината. Ние от РБ смятаме да продължим да изваждаме неудобната истина наяве, както и да се противопоставяме на всяко поробване на свободата на словото.

Noresharski.com ще публикува отговорите и на останалите политически формации и кандидати за евродепутати, които имат достойнството да отговорят на отправените от Протестна мрежа 5 прости въпроса.

 

The post Протестна мрежа пита, партиите отговарят: Реформаторски блок appeared first on Noresharski.com.

Пламен Борисов се срещна с възрастните хора от пенсионерски клуб "Твърди ливади"

„ГЕРБ е единствена партия, която може нагледно да покаже своите успехи. Ние имаме с какво да се гордеем. В момента управляващите вдигат пенсиите, но с цената на заеми, които ще връщат децата и внуците ни“. Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на ПП ГЕРБ Пламен Борисов по време на среща с възрастните хора от пенсионерски клуб „Твърди ливади“ в Перник.

Той допълни, че е много важно да се гласува за номер 18 в интегралната бюлетина....

Продължава

14 пернишки фамилии все още живеят във фургони заради земетресението от 2012 г.

Две години след земетресението в Перник все още над 4 хиляди семейства очакват подпомагане със средства от междуведомствената комисия. 14 фамилии все още живеят във фургони, чакат да бъдат укрепени къщите им, съобщи БНР.

Днес ще бъде отслужен молебен за здраве и просперитет в храма „Свети Иван Рилски“ в Перник. На 22 май 2012 година, минута след 3.00 часа, Пернишко бе разлюляно от трус с магнитуд от 5.8 по скалата на Рихтер. Нанесени бяха множество щети в...

Продължава

Костадинка Кунева подкрепи стачкуващи чистачки

Те блокираха входа на ведомството и заключиха вратата с катинар в знак на протест, че въпреки съдебното решение, което обяви съкращенията им за незаконни, от ведомството отказват да ги върнат на работа.

прочети повече

Цв. Томов: Можем да кажем коя партия е купувала гласове в Бобовдол

Това можело да стане, при положение, че има нарушения на изборното законодателство, а най-вероятно това е така.

Опа-а-а! Галеви пак в избирателните списъци

Две години след изчезването им, Братя Галеви изплуваха - отново в избирателните списъци. Имената им се виждат ясно в разлепените на кметството в село Ресилово листа със списъци на избиратели.

Исмаилов: Не агитирам на турски, плакатите не са наши

Някой се опитва да злепостави Реформаторския блок, смята той, след като в социалните мрежи и някои интернет медии се разпространиха твърдения, че Корман Исмаилов от Реформаторския блок агитира на турски език чрез плакати, които са изписани на този език.

За АЗ БУКИ Попова на среща с Ибуки в Япония

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде на посещение в Япония, по покана на японското правителство, от 22 до 26 май, съобщи пресслужбата на държавния глава.

Спасител: Няма как да задължим трите момчета да платят акцията

Тримата младежи, които бяха издирвани в Стара планина, няма да платят нищо, въпреки че нямат застраховки, а разходите по търсенето им са за близо 60 000 лв. Над 100 души, два военни хеликоптера "Кугър", един на Гранична полиция и делтапланеристи 4 дни търсеха Виктор Димитров от Стара Загора и Веселин Тодоров и Христо Иванов от Велико Търново. Накрая те слязоха сами от планината.

Къде изчезнаха противоречията между Русия и Китай?

Владимир Путин и Си Цзинпин. Снимка: БТА

За нуждата от пълномащабно руско-китайско сътрудничество се говори вече от 15 години, подписан бе и договор за стратегическо партньорство - едва сега обаче се очерта истински пробив в двустранните връзки. Санкционният плам на Запада, насочен и срещу Китай, и срещу Русия, тласна двете страни към по-тясно сътрудничество. Между Руската федерация и Китай няма противоречия, заяви Владимир Путин. Но дали наистина е така?

* * *

На 20 май Путин пристигна в Китай, за да подпише ред споразумения с китайските ни партньори и да съобщи за нови инвестиции в редица сектори - туризма, логистиката, инфраструктурата, добива на природни ресурси. Заявен бе същински фойерверк от общи инвестиционни проекти с КНР: сред тях виждаме и бъдещ мост през р. Амур, и московското метро, в което ще се инвестират 2 милиарда долара, и автомобилен завод в Тулска област, и 800 милиона долара капиталовложения в туризма, и планове за обекти в Крим, и предстояща разработка и производство на широкофюзелажен самолет за дълги разстояния, конкурент на боингите. Русия се кани да доставя на Китай природен газ и страните готвят 30-годишен договор на цени, “обвързани с цената на петрола”, както заяви премиерът Дмитрий Медведев.

Мащабът на спогодбите е впечатляващ. Какво е тласнало към подобен пробив двете държави?

“Поведението на САЩ на международната арена дава на Русия и на Китай нова възможност за развитие на сътрудничеството”, каза Лю Гучан, бивш посланик на Китай в Русия. Няма ли обаче и друго? Според китаиста Бронислав Виногродски, редактор на мрежовото сп. “Китай”, тази субективна причина се допълва и с обективни. “Едва ли не първата икономика в света има дълги традиционни връзки със своя съсед; в тях доброто от страна на Китай е повече от лошото. В двустранните отношения Русия почти винаги се е представяла и се представя далеч по-зле от китайските си партньори”, каза експертът пред “Правда”.

“Днешният пробив изобщо не е изненада. Китай е наш основен, водещ партньор вече от няколко години”, заяви за “Правда” Николай Котляров, директор на руско-китайския център във Финансовия университет към правителството на Русия.

“Имаме без малко 90 милиарда долара годишен стокообмен. Задачата е да развиваме Източен Сибир - един далечен регион, с участието на китайски компании. Миналата есен имаше посещение на Медведев, тогава бяха сключени цял пакет споразумения - така се изпълнява набелязаният план”, каза Котляров.

Страните демонстрират силен взаимен интерес. За Китай е наложително да диверсифицира доставките на горива, та да се отдалечи от зоната на Персийския залив, а от гледище на Русия активизирането на САЩ в Азиатско-Тихоокеанския регион (АТР) налага на Москва максимално икономическо отваряне към тази част от света. Според експерта “това обуславя строежа на транспортни коридори в Далечния изток и прави крайно необходим един жп мост през Амур”. Взаимният икономически интерес е подплатен с отлични политически отношения. Както каза Владимир Путин: “Нямаме противоречия с Китай”.

На този фон въпросът е дали Китай, чиято политика предвижда “мълчалива подкрепа” за Русия, ще я смени с по-открита. “Труден въпрос, защото Китай е абсолютно самостоятелна страна и води независима външна политика за разлика от Европа”, смята Николай Котляров.

“Китайците имат големи интереси и на Запад, основният им търговски партньор са САЩ. Стокообменът със САЩ е близо 6 пъти по-голям от този с Русия. Затова те няма да обтягат силно връзките с Щатите, но от друга страна китайско-американските отношения не са лесни, особено в АТР. Китайците ще останат верни на гъвкавия си външнополитически курс под лозунга “да не си навредим”, каза експертът. Ще добавим, че в момента американците се опитват чрез Световната търговска организация да наложат санкции на Китай с обвинението, че изкуствено вдига цените на редкоземните метали.

Каква ответна подкрепа може да чака от Русия ...

Не вкарвайте Украйна в клишето “Москва срещу Вашингтон”

Всеки, който ви казва, че Украйна е арена на борба между Русия и Запада, греши. Това са мързеливи приказки, изречени от незнаещи хора, но помагат за създаването на истинска трагедия, за която всички трябва да бъдем загрижени.

Историята на украинската криза започна не през февруари с бягството на Виктор Янукович, а през 1991 г. с независимостта. Отчаяни в желанието си да разбият комунизма, приватизаторите разпродадоха държавни активи колкото се може по-бързо. Не ги бе грижа в чии ръце отиват, те просто искаха да съществува частна собственост. Мислеха си, че новите собственици ще държат на правата си и следователно ще изградят стабилно общество, управлявано от върховенството на закона.

Западът уби тази мечта. Изнасяйки богатството си в офшорни дестинации - Австрия, Карибите и различните данъчни райове британска собственост - украинските собственици получиха възможността да се наслаждават на западните имуществени права, като едновременно с това трупат дивиденти и от хаоса у дома. Така сметките на приватизаторите се оказаха погрешни.

Вътрешни хора грабнаха украинската промишленост, особено могъщи бизнес кланове се създадоха в градовете Донецк и Днепропетровск. Те се бореха за контрол върху правителството в Киев, но всички имаха един и същ основен интерес: да увековечат хаоса. Колкото по-дълго Украйна тънеше в бъркотия, толкова по-богати ставаха те.

Това не бе Русия срещу Запада, всеки бе в кюпа. Просто погледнете безполезната посредническа компания, която създаде Дмитро Фирташ през 2004 година, с която да закупува газ от Русия и да го продава на Украйна. По този начин правеше повече от 600 милиона долара на година. Компанията “РосУкрЕнерго” бе западно-източно съвместно предприятие: половината на “Газпром”, а другата половина притежаваше австрийска банка. Всеки долар, който тя печелеше, бе долар загуба за обикновените украинци.

Някои щяха да повярват, че Янукович е демократичен, проруски президент, свален от западни шпиони - обаче се сдоби със своите палати и ловни имоти чрез британски компании за шистов газ, а активите на сина му бяха придобити чрез Холандия и Швейцария. Украйна стана модерен Прометей, окована с вериги за земята, докато лешоядите от всички геополитически убеждения дружно й ядяха черния дроб.

Корупцията бе противна. Украйна е на второ място в Европа по брой на заразени с ХИВ - 230 000 украинци са инфектирани с вируса. Въпреки това през 2012 и 2013 г. повече от една пета от бюджета за антиретровирусни медикаменти бяха незаконно присвоени чрез фалшиви търгове.

Активисти в борбата срещу корупцията смятат, че 30 процента от парите за обществени поръчки в годишния бюджет са били откраднати. Това са 15 милиарда долара на година - същата сума, за която Украйна моли Международния валутен фонд. За три години управление на Янукович неговият син стана вторият най-богат човек в Украйна. Янукович вкара в затвора политическия си противник Юлия Тимошенко, за да покаже колко е корав.

В паралелната реалност на някои коментатори Тимошенко бе прозападно, а Янукович - проруски настроен. Всъщност тя е от Днепропетровск, а той - от Донецк, така че и двамата са про-себе си. Истинското политическо разделение в Украйна винаги е било между различни индустриални кланове, чиито служители доминират парламента. Сега Янукович избяга, Донецк загуби силата си и по подразбиране Днепропетровск взе превес. Украинците не се бунтуваха за това да бъде заменен един бизнес клан с друг, затова те настояват за незабавни избори.

Протестиращите са още на Майдана в централната част на Киев, защото това не е първата им революция. През 2004-2005 г. те свалиха от власт Янукович и избраха президент, който назначи Тимошенко начело на своето правителство. Те й се довериха, че ще направи нещата по-добри и се прибраха по домовете си, но корупцията продължи. Този път те продължават да оказват натиск.

Да не кажа голяма дума, но тази стратегия работи. Нов ...

Какво направи Европейският парламент за бизнеса

Може 400 милиона граждани да имат правото да избират 751 члена на Европейския парламент, но 20-те милиона компании в ЕС създават работа и са основното богатство. Решенията на парламента, заседаващ в Брюксел и Страсбург, имат значение за бизнеса, още повече че сега с

Процедурата на съвместно вземане на решение евродепутатите определят до 70% от европейското законодателство.

Няма спор, че бизнесът изглежда много различно спрямо това, което е бил през 1979 година, когато парламентът е бил един чисто консултативен орган и започва да се избира пряко от гражданите. Оттогава 18 от общо 28-те страни членки на ЕС са приели еврото, в по-голяма част от континента се пътува без паспорт и приемаме за даденост нормите за защита на личните данни.

Ако попитате евродепутатите за достиженията им на финансовия фронт, те без съмнение ще изтъкнат списък с решенията, взети на последното им пленарно заседание:

Те одобриха план за защита на депозитите и оздравяване или закриване на затруднени банки без да се прибягва до средствата на данъкоплатците.

Те подкрепиха задължителен етикет “произведено в”, посочващ произхода на нехранителни продукти и гласуваха “за” намаляването на използването на найлонови торбички.

Всеки жител на ЕС ще има право на основна банкова сметка и право да запази съществуващите си пенсионни права, ако се премести в друга страна на ЕС.

По-оспорвано бяха приети правила за ограничаване на високочестотната търговия, основана на сложни компютърни алгоритми. Според някои наблюдатели тази търговия е причина за нестабилността на фондовия пазар.

Бизнес срещу потребителски интереси

Никой не трябва да се съмнява в ефективността на някои от решенията на Европейския парламент.

Вземете например неотдавнашното решение на парламента да ограничи възможностите на интернет доставчиците да таксуват услугите, изискващи по-голям ресурс, за по-бърз достъп до интернет. Евродепутатите подкрепиха ключовия принцип на “мрежова неутралност” - идеята, че доставчиците трябва да се отнасят към трафика равнопоставено, да не го блокират или пък да предоставят преференциално отношение.

Очевидно ЕП трябва да се съобразява при вземането на решения с много конфликтни интереси на бизнеса и потребителите. В този случай обаче търговски организации са на мнение, че гласуването е било направено прибързано след твърде малко технически анализи.

Сигурно е обаче, че дългата опашка на дълговата и банкова криза ще продължи да хвърля сянка, когато следващите евродепутати заемат местата си.

Най-новите данни сочат, че малка част от европейския бизнес извън Германия се е възстановила съществено - стагнация във Франция, спад на БВП в Италия отново, рязко свиване на икономиката в Холандия и Португалия. Евродепутатите обаче никога не използваха правомощията си, за да спрат мерките за икономии в еврозоната. Сривът на еврозоната се възприема като най-голямото възможно зло. За голямо разочарование на някои гласоподаватели евродепутатите са избрани да представляват паневропейските интереси, а не толкова националните тревоги.

“Всичко необходимо”

Какво искат малките компании от политиците? Вземете например Денис Стело, директор на агенцията за имоти в Ротердам Match Makelaars. Холандският пристанищен град остава в трудните условия на една подкопаваща криза в сектора на недвижимостите - основна причина за икономическата стагнация.

Бентът на жилищния пазар се пропука преди пет години и едва сега задлъжнелите кредитоползватели и техните кредитори започват да се възстановяват от последиците от близо 30-процентовия ценови спад.

Стело посочва, че местните банки са изгубили доверие и нямат особено желание да инвестират в недвижимо имущество в собствената си страна.

Така че неговото послание към евродепутатите е простичко: В други страни цените на имотите се покачват, но тук не. Европейските политици трябва да направят всичко необходимо, за да запазят лихвите ниски, както и инфлацията, защото в противен случай пазарът ще се срине, посочи той.

Евродепутатите знаят, че им предстои много работа, за да изградят икономическо доверие и така да последва създаването на богатство. Проучване ...

“Антивавилонска кула” - Европарламентът яростно защитава многоезичието си

Франс прес

Danke (Благодаря, на немски), Onorevoli colleghi (Уважаеми колеги, на италиански), Tout le monde a vote? (Гласуваха ли всички?, на френски). Уникален случай в света, Европейският парламент работи на 24 езика благодарение на хиляди преводачи. Това е скъпо многоезичие, което институцията брани със зъби и нокти срещу противниците на масовото използване на английския език.

“Всички сме антивавилонската кула, защото нашата цел е именно да направим така, че всички да се разбират”, противно на библейския разказ, в който глъчката от езици е прекъснала изграждането на прочутата кула, казва с усмивка Олга Космиду, началник на преводаческата служба.

В пленарно заседание, както и при всяко друго заседание, всеки европейски депутат има правото да се изказва, да слуша колегите си и да преглежда работни документи на родния се език, било то словенски, малтийски или ирландски.

Тази свобода отговаря на едно неотложно изискване на демокрацията, според Олга Космиду. “Не можеш да налагаш на кандидати за евродепутати да владеят чужд език”, казва тази европейска чиновничка полиглот.

Всяка година над 2000 преводачи заемат място в кабините, за да превеждат в реално време от словенски на италиански, от португалски на датски, от френски на полски. А това са само три от 552 възможни комбинации между 24-те официални езика в ЕС.

Според Космиду грешките при превода са статистически незначителни. “От време на време се случва да ни използват за алиби, когато оратор, който съжалява, че е използвал еди каква си формулировка, твърди, че думите му са били зле преведени”, допълва с въздишка чиновничката.

Всяка година 675 души са натоварени със задачата да превеждат писмено 200 000 проекта на доклади, резолюции и на други изменения на нормативни документи. Да се набират достатъчно такива езикови експерти не е лесна работа особено когато става дума за “малките” езици.

Онези, които ги касае пряко това, смятат въпроса за важен. През февруари евродепутатката Ружа Томазич изрази съжаление, че всички дебати и документи не са преведени изцяло на нейния роден език - хърватския, близо година след приемането на Хърватия в ЕС.

“Страните членки са длъжни да ни осигуряват преводачи, да ги обучават и за това са необходими няколко години. Някои страни не са достатъчно съвестни във връзка с това задължение”, казва шефката на преводаческата служба.

Невъзможно е във всеки случай да се намери преводач, способен да превежда от 23 езика на своя роден език. Трябва следователно да се премине през език-заместител - английски, френски, немски, испански или италиански.

Всичко това предполага една изключително сложна организация. Повечето време депутатите нямат изобщо консенсус, особено когато механизмът блокира. Така например през януари на практика никой не можа да разбере президентката на Литва Далия Грибаускайте, която говори отличен английски език, но която по време на пресконференция в Страсбург отговори на литовски на въпрос, зададен й от неин сънародник. Нито един преводач, владеещ литовски език, не беше осигурен за пресконференцията.

“Ако гостите ми не могат да говорят на своя собствен език, това е неприемливо!”, заяви тогава председателят на ЕП Мартин Шулц.

Но многоезичието си има висока цена - около 280 милиона евро на година за ЕП или над 1 милиард евро за всички институции на съюза. Това ще рече 2,30 евро на гражданин и на година, изчислява Космиду, която смята, че без това Европа би била по-отдалечена от гражданите си.

Водени от желанието за икономии, някои депутати, британски, но също и полски, холандски и скандинавски, биха искали да наложат английския език. Но когато това не е техният роден език, тези депутати не говорят винаги добър английски, казва парламентарен източник.

В края на февруари чешкият президент Милош Земан избра да говори на английски език пред ЕП. “За да се спести от превода”, иронизира тогава той. Напразно, и този ден чешките ...

Кипър - най-младият стратегически енергиен партньор на САЩ

Сонда за газ край бреговете на Кипър. Снимка: грийнпрофет

Преговорите за разрешаване на кипърския проблем не стоят на предно място в дневния ред на разговорите, които води в четвъртък в Никозия Джо Байдън. Американският вицепрезидент пристига днес в Кипър от Букурещ.

Разбира се, американската страна не подценява кипърския проблем, напротив, на най-високо ниво е очевидно желанието за уреждане на този въпрос чрез налагане на решение за създаване на двузонална, двуобщностна федерация на острова.

Високопоставен представител на Белия дом, пожелал анонимност, заяви, че целта на Джо Байдън е да потвърди силната стратегическа, партньорска връзка, която се развива между Кипър и САЩ. Един въпрос, поставян настойчиво от американците.

Вторият въпрос, който вицепрезидентът на САЩ смята да постави, е енергетиката, а третият - украинската криза и санкциите срещу Русия.

Същият представител каза още, че “Република Кипър е най-младият, но силен стратегически наш партньор и на него отдаваме значение при това посещение”. Той припомни, че предишната визита на американски вицепрезидент е била през 1962 г. и тя бе осъществена от Линдън Джонсън.

“Вярваме, че Кипър може да играе определена роля за мира и сигурността в района и в цялото Източното Средиземноморие”, каза представителят.

За отбелязване е, че този представител приветства факта, че сегашното правителство в Никозия “предефинира политиката на страната за насърчаване на фундаментални трансатлантически принципи в района на Източното Средиземноморие”.

Според същия представител “откриването на въглеводороди в кипърската изключителна икономическа зона може да превърне Кипър в енергиен и икономически лидер в района”.

Той обясни, че посещението на Джо Байдън в кипърската столица “е част от усилията за доизграждане и засилване на партньорството между двете страни, което включва също сътрудничество за ликвидиране на сирийските химически оръжия, борбата с тероризма и неразпространението на оръжия за масово унищожение”.

До момента не е потвърдено дали Джо Байдън ще посети контролираната от кипърските турци северна част на Кипър, макар че съществува убеждение, че Турция и окупационният режим на острова няма да отидат докрай и да поискат да бъдат поставени символи на самообявилата се държава.

Ето как представителят на Белия дом описа тази визита на Джо Байдън в Кипър.

Той каза, че американският вицепрезидент ще види лидерите на двете общности, както и религиозните и обществени водачи, и ще даде тласък на ролята, която ООН играе за насърчаване на мирния преговорен процес на острова. Ние не идваме, за да заложим решения или да окажем натиск върху двете страни в Кипър. Какво ще е решението на кипърския проблем е работа на самите кипърци, а вицепрезидентът ще предложи помощ в тази насока, добави представителят.

Според него Джо Байдън “признава регионалната роля на Кипър в отредената мисия на острова за унищожаване на сирийските химически оръжия”. Той ще обсъди реакцията на трансатлантическата общност на незаконната руска намеса в Украйна и дестабилизационните действия в тази страна, както и преговорите за уреждане на кипърския проблем”.

Подробностите около тази визита на Байдън в Кипър се уточняват и все още не е уредена негова среща с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу.

Спирайки се на санкциите срещу Москва, представителят на Белия дом каза, че Вашингтон говори по този въпрос с президента на Руската федерация. Той изтъкна, че “Кипър подкрепя ЕС в налагането на цена на Русия за незаконната намеса и окупация на Кримския полуостров и продължаващите дестабилизационни действия в Източна Украйна”.

Това ще бъде един важен въпрос от разговорите на Джо Байдън с кипърския президент Никос Анастасиадис и той желае да се консултира за санкциите, които могат да бъдат наложени, ако Русия продължава да дестабилизира ситуацията в Украйна.

“Ние разбираме отношението на Кипър към руската икономическа активност на острова и руския икономически натиск, но вярваме, че един режим на санкции може да бъде наложен по начин, който ще бъде с икономическа ...

Тримата спасени може да не са „говеда”, но ще трябва да плащат

Ще се поучи ли някой от случката с тримата изгубени в планината? Съдейки по реакциите из интернет, пред телевизии, едва ли.
Как така ще плащат? – такива възмутени коментари валяха пред медиите, по повод спасителната акция за тримата младежи в Стара планина. Други се възмущават, че една журналистка, Лиана Панделиева, ги нарекла в профила си във Фейсбук „говеда”.

Уви, сега ще трябва да платят, няма нищо възмутително в това. Даже ще минат тънко с 2-3 хил. лева, както съобщи спасителната служба. А реалните разходи по акцията за спасяването им е между 50 и 100 хил. лв. – по телевизията я нарекоха най-скъпата планинска спасителна акция в последните 20 години. Хеликоптери по 2 хил. лв. на час минават за сметка на армията.

Но има други разходи, които ще минат за тяхна сметка, защото нямат застраховка. Да са се осведомили, като са тръгнали из планината. По телевизиите неведнъж съобщаваха в последните години, че който ходи в планината, трябва да си направи застраховка. Тя е почти символична – левче за ден, за група или за повече дни излиза по-евтино. По всички спирки на планински туристически обекти има съобщения за застраховки. Може да се види и в сайтове.

Но мнозинството живее с мисълта, че държавата е длъжна като бавачка да се грижи за всичко. По модела, създаден от Бойко Борисов, да праща самолети и вертолети по всякакъв повод, сега държавата изкара бойните си хеликоптери да търсят трима безотговорни и към себе си млади мъже. Погрешно ги наричат деца. Това са хора във възраст да отговарят за постъпките си. В случая са безотговорни. Първо – защото не са послушали съвет на планински спасители да не тръгват. Второ, защото са излезли в планината неподготвени, без нужните дрехи, без вода и храна. Трето – нямат застраховка.
Като са се загубили, не са спазвали препоръките на спасителите по телефона. Отказали да останат както ги съветват край разрушена постройка, която е ориентир. Давали противоречива информация дотам, че от спасителната служба искат да ги разследва полицията дали не са ги разигравали.

Случката свърши с хепиенд, но поради това, че е месец май и в планината трудно някой може да умре от измръзване.
В снега са загинали мнозина. Преди години в Рила през зимата изчезна журналист и издател и досега не са намерили останките му. И той е поддържал връзка по мобилен телефон, докато е свършила батерията му. В сегашния случай са имали три мобилни телефона и са изразходвали батериите ми безразсъдно, Бог знае с колко разговора и с кого (лесно може да се докаже), вместо да пестят и да ползват един по един, да пращат съобщения и т. н.

И вместо някаква поука, избухнаха вълни от възмущение как така държавата не поема всички разходи, как спасителите не са взели достатъчно мерки, как изгубените сами се спасили.

Добре че има държава, да се оправдават с нея лекомислените.
Но държавата не може да направи глупавия умен.

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване