Путин иска да се отмени разрешението за ползване на руската армия в Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4155251

Преди да отпътува днес за Австрия президентът на Русия Владимир Путин е предложил на горната камара на парламента да отмени разрешението за използване на руската армията в Украйна, съобщи РИА Новости.
Преди да замине на визита в Австрия, Путин е изпратил до председателя на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко официално писмо, Преди да отпътува днес за Австрия президентът на Русия Владимир Путин е предложил на горната камара на парламента да отмени разрешението за използване на руската армията в Украйна, съобщи РИА Новости. Преди да замине на визита в Австрия, Путин е изпратил до председателя на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко официално писмо,

Борисов: ГЕРБ няма да прави никакъв кабинет с БСП и ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_354396.html

Никакъв кабинет с БСП и ДПС! Избори – средата на септември! Това казва в интервю за в. "24 часа" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отрече спекулациите за съставянето на програмен кабинет в рамките на това Народно събрание. Подобни слухове за излизане от настоящата политическа ситуация се разпространиха по-рано днес. Попитан дали е верен политическият слух, че се готви правителство между ГЕРБ и БСП в рамките на мандата на това Народно събрание, Борисов отговори: "Абсолютна спекулация! БСП, ДПС и "Атака" безпардонно и брутално нарушиха споразумението, което политическите сили постигнаха в четвъртък при президента Плевнелиев. И вместо да направим плавен преход в тежка за държавата ситуация и да насрочим избори, те започнаха да си приемат Закона за МВР, избраха си генерален секретар на ООН, назначават нови министри, свалят и качват нови зам.-министри. Освен това подписват в енергетиката договори за 20 години напред". На въпрос за евентуалната дата на предсрочните избори лидерът на ГЕРБ заяви: "Аз съм готов за консултации за всяка дата, за която политическите сили се договорят. При президента обсъждахме варианта за парламентарен вот в седмицата 5-12 октомври. При тази катастрофа, която в последните дни се стовари върху България, съм повече от категоричен, че изборите трябва да са в средата на септември и нито ден по-късно!" Борисов отново повтори, че ГЕРБ винаги управлява сама и не влиза в никакви коалиции. "Изборите и народът определят кой как управлява... Затова моля да не се спекулира с лъжи, че ще има ново правителство в рамките на този парламент", каза лидерът на ГЕРБ.

Даниела Бобева: Бизнесът от България и Македония да навлиза съвместно на трети пазари

http://www.moreto.net/novini.php?n=255786

Зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева и вицепремиерът и министър на финансите на Македония Зоран Ставрески откриха Македоно-българските бизнес дни, които се провеждат в Щип и Кочани, Македония. Г-жа Бобева бе поканена от организаторите - председателя на БТПП Цветан Симеонов и от председателя на Македоно-българската стопанска камара Зоре Темелковски, да води българската делегация от представители на държавните институции, бизнеса и местните власти.

Съветът по общите въпроси на ЕС предостави на Албания статут на кандидат за членство в ЕС

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/syvetyt-po-obshtite-vyprosi-na-es-predostavi-na-albaniia-statut-na-kandidat-za-chlenstvo-v-es-6015558

Това решение е признание за усилията за реформи и насърчение за повече реформи, коментира еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле

Албания вече е кандидат за член на ЕС

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/albaniia-veche-e-kandidat-za-chlen-na-es-6015558

Това решение е признание за усилията за реформи и насърчение за повече реформи, коментира еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле

"Манчестър юнайтед" ще привлече Андер Ерера срещу 30 млн. паунда

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/24/2330229_manchestur_junaited_shte_privleche_ander_erera_sreshtu/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" е близо до трансфера на испанския футболист Андер Ерера, твърди BBC.

"Червените дяволи" ще платят 30 милиона паунда за правата на 24-годишния полузащитник на "Атлетик" (Билбао). 

През миналото лято английският клуб опита да привлече Ерера, но сделката се провали в последните часове на трансферния прозорец. Полузащитникът, който е юноша на "Сарагоса", ще бъде първото ново попълнение на мениджъра Луис ван Гаал. 

"Юнайтед" не беше купувал...

Путин поиска отмяна на разрешението за ползване на руската армия в Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4155245

Преди да отпътува днес за Австрия президентът на Русия Владимир Путин е предложил на горната камара на парламента да отмени разрешението за използване на руската армията в Украйна, съобщи РИА Новости.
Преди да замине на визита в Австрия, Путин е изпратил до председателя на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко официално писмо, Преди да отпътува днес за Австрия президентът на Русия Владимир Путин е предложил на горната камара на парламента да отмени разрешението за използване на руската армията в Украйна, съобщи РИА Новости. Преди да замине на визита в Австрия, Путин е изпратил до председателя на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко официално писмо,

Ветко Арабаджиев иска да купи "Кемпински-Зографски"

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/24/2330225_vetko_arabadjiev_iska_da_kupi_kempinski-zografski/?ref=rss


Хотелиерът Ветко Арабаджиев има интерес от покупката на столичния хотел "Кемпински-Зографски". Това се разбира от документи, подадени в Комисията за защита на конкуренцията, съобщи "Капитал daily".

На сайта на Комисията за защита на конкуренцията беше публикувано искане за концентрация между двете фирми, свързани с хотела -  "Частно акционерно дружество Зографски" и "Фортуна кънстръкшън", и управляваната от дъщерите на хотелиера Ветко Арабаджиев компания "Виктория груп ВМ".
...

Бойко Борисов: Няма да правим коалиция с БСП

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/24/2330230_boiko_borisov_niama_da_pravim_koaliciia_s_bsp/?ref=rss


Колкото вие знаете, толкова и аз съм информиран. Това отговори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на въпроса на вестник "24 часа" защо няма консултации днес в парламента за насрочване на дата на изборите.
Борисов определи като "абсолютна спекулация" слуха, че се готви правителство между ГЕРБ и БСП в рамките на мандата на това Народно събрание. "БСП, ДПС и "Атака" безпардонно и брутално нарушиха споразумението, което политическите сили постигнаха в четвъртък при президента Плевнелиев. И вместо...

Петров и Данков започват аклиматизацията за осемхилядника Броуд Пик

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/24/2330222_petrov_i_dankov_zapochvat_aklimatizaciiata_za/?ref=rss


Българските алпинисти Боян Петров и Младен Данков пристигнаха в базовия лагер под Броуд Пик (8047 м) и започват с аклиматизационните изкачвания като част от подготовката за достигане на този осемхилядник и след това на К2. 

Участниците в експедицията "К2-Броуд Пик 2014" съобщиха, че вече са се настанили в базовия лагер след седемдневен трекинг в долината на ледника Балторо.

Те вече са успели да се устроят в лагера и да преминат към същинската част от експедицията. 

България и Македония съвместно навлизат на трети пазари

http://econ.bg/Новини/България-и-Македония-съвместно-навлизат-на-трети-пазари_l.a_i.551967_at.1.html

Бизнесът от България и Македония да навлиза съвместно на трети пазари. Около тази идея се обединиха зам. министър-председателят по икономическото...

Бургас даде 80 хил. на Варна след скандал в общинския съвет

http://pik.bg/бургас-даде-80-хил-на-варна-след-скандал-в-общинския-съвет-news194724.html

Бургас даде 80 хил. на Варна след скандал в общинския съвет

След бурни скандали общинският съвет на Бургас гласува на Варна да бъдат отпуснати 80 хил. лв. помощ за възстановяване след потопа, пише "24 часа".

Въпреки трагедията предложението на кмета Димитър Николов не бе прието единонодушно и разедини местния парламент. Опозицията възропта, че парите не трябва да се дават от бургазлии, а от заплатите на общинските съветници. От НФСБ предложиха да си ги дарят в продължение на два месеца.

"Нека всеки да даде от личния си джоб", заяви съпредседателят на НФСБ Валентин Касабов.

"Не пипайте парите на бургазлии", изригна и лидерът на Средно европейска класа Георги Манев, който разви тезата, че държавата, а не общините трябвало да помагат на Варна.

От БСП пък поискаха 80-те хил. лв. да бъдат разделени поравно между Варна и Добрич. Накрая обаче ОбС гласува предложението на кмета.

"На Варна ще й трябват десетки милиони да се съвземе след този ужас. Бургас се чуства длъжен да помогне в трудния момент и да се присъедини към общобългарската солидарност, чиито прояви виждам в момента", заяви градоначалникът.

Накрая председателите на групи обявиха, че всяка партия ще реши по-колко да даде от заплатите на съветниците си за Варна като допълнение към 80-те хил. от бюджета на Бургас.

Радомир се включва с благотворителен концерт в помощ на Варна и Добрич

http://www.zapernik.com/obshtestvo/radomir-se-vklyuchva-s-blagotvoritelen-koncert-v-pomosht-na-varna_32659/

Радомирци ще помогнат на бедстващите във Варна и Добрич. Те ще наберат средства чрез благотворителен концерт, научи ZaPernik.com.

Благотворителният концерт е под надслов "Помощ след потопа". Той ще се състои на 25 юни (сряда) от 19 часа в народно читалище "Напредък - 1895" в Радомир. Целта на събитието е да се подпомогнат с финансови средства бедстващите сънародници в Добрич и Варна.

Концертът се организира от община Радомир, а в...

Продължава

70 курсанти от ВВМУ участват във възстановителните дейности в Аспарухово

http://www.cross.bg/kyrsanti-deiinosti-asparyhovo-1417235.html

/КРОСС/ Военнослужещи от Военноморските сили и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров"участват и днес във възстановителните дейности в кв. Аспарухово във Варна, съобщава пресцентърът на военното министерство. Седемдесетте курсанти и 79 военнослужещи от ВМС разполагат с необходимата специализирана техника и оказват помощ в разчистването на улици и къщи в квартала.

Етична мода - що за птица?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4155233

Моделите се носеха леки като пеперуди по подиума в галерия “Академия” на Националната художествена академия (НХА). 12 фантастични колекции бяха показани в спектакъл, чиито звук, светлина и танц поглъщаха едновременно сетивата.
 На 17 юни бъдещите конкуренти на световните дизайнери - бакалаврите от НХА, специалност “Мода”, представиха дипломното Моделите се носеха леки като пеперуди по подиума в галерия “Академия” на Националната художествена академия (НХА). 12 фантастични колекции бяха показани в спектакъл, чиито звук, светлина и танц поглъщаха едновременно сетивата. На 17 юни бъдещите конкуренти на световните дизайнери - бакалаврите от НХА, специалност “Мода”, представиха дипломното

Бургас дари 80 000 лв. за потопената от стихията Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255782

80 000 лв. от бюджета на община Бургас ще бъдат преведени в дарителската сметка, която се събират средства за възстановяване на разрушенията във Варна. Предложението на кмета Димитър Николов предизвика ожесточени спорове. От БСП предложиха сумата да се раздели по равно между Варна и Добрич, от НФСБ го определиха като популизъм и купуване на индулгенции.

Делян Пеевски на разпит в Столичното следствие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4155220

Депутатът от ДПС Делян Пеевски се яви на разпит в столичното следствие. Причината – жалбата, която банкерът Цветан Василев е подал до главния прокурор Сотир Цацаров за заплаха за убийство от страна на Пеевски, съобщи bTV.
За сигнала до обвинителните органи съобщи по-рано зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пред журналисти. Депутатът от ДПС Делян Пеевски се яви на разпит в столичното следствие. Причината – жалбата, която банкерът Цветан Василев е подал до главния прокурор Сотир Цацаров за заплаха за убийство от страна на Пеевски, съобщи bTV. За сигнала до обвинителните органи съобщи по-рано зам.-главният прокурор Борислав Сарафов пред журналисти.

Джон Кери убеждава кюрдските лидери да се включат в ново правителство в Багдад

http://www.mediapool.bg/dzhon-keri-ubezhdava-kyurdskite-lideri-da-se-vklyuchat-v-novo-pravitelstvo-v-bagdad-news221849.html

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Иракски Кюрдистан, за да призове лидерите му да не се оттеглят от политическия процес в Багдад, след като техните сили поеха контрола над северния петролодобивен град Киркук, предаде Ройтерс във вторник.   Кери, който е на обиколка в Близкия изток, посветена на иракската криза, се надява да убеди кюрдските лидери да бъдат част от ново правителство в Багдад, където да заемат висши позиции и да получават дял от петролното богатство, отбелязва Ройтерс. По думите на Кери в Багдад вчера, той е получил уверения от премиера Нури ал Малики, че до 1 юли ще бъде съставено ново разширено правителство.   По време на визитата си в Ербил Кери ще се срещне с президента на автономния район Масуд Барзани. Целта на държавния секретар е да насърчи кюрдските лидери да се включат активно в процеса на съставяне на правителство, включително избирането на много силен президент, способен да представлява и кюрдските, и общоиракските интереси.   "Ако те решат да се оттеглят от политическия процес в Багдад, това ще ускори много голям брой негативни тенденции", каза говорител на Държавния департамент на брифинг. "За да имаме шанс да използваме този процес (на съставяне на ново правителство), за да променим политическата основа в Ирак, кюрдите трябва да бъдат ключова част от него", добави той.

Гори къща във варненския квартал "Максуда" (снимки)

http://pik.bg/гори-къща-във-варненския-квартал-максуда-снимки-news194713.html

Гори къща във варненския квартал "Максуда" (снимки)

Пожар избухна в къща във варненския квартал "Максуда", съобщава petel.bg. Пламъците са започнали от задния двор. 

До момента няма данни за жертви. 

На мястото има екип на пожарната.

 

10-процентов ръст на депозитите на домакинствата през май

http://econ.bg/Новини/10-процентов-ръст-на-депозитите-на-домакинствата-през-май_l.a_i.551965_at.1.html

Депозитите на домакинствата през май месец 2014 г. бележат ръст с над 10% в сравнение със същия период през изминалата 2013 г. Това показват данните...

Орешарски поиска да е ясно какво точно се иска от едно правителство

http://politics.actualno.com/Oresharski-poiska-da-e-jasno-kakvo-tochno-se-iska-ot-edno-pravitelstvo-news_35919.html

Може би всички трябва да се фокусираме по-добре върху това какво точно искаме от едно правителство. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски на среща с представители на граждански и неправи...

Халилходжич към алжирската преса: Жал ми е за вас

http://worldcup2014.actualno.com/Halilhodjich-kym-aljirskata-presa-Jal-mi-e-za-vas-news_35920.html

Селекционерът на Алжир Вахид Халилходжич, след победата на Световното над Южна Корея с 4:2, се обърна към местните журанлисти, които според него не са вярвали в доброто представяне на отбора. "В...

Президентът на Динамо: Манолев ще вдигне класата на тима

http://worldcup2014.actualno.com/Prezidentyt-na-Dinamo-Manolev-shte-vdigne-klasata-na-tima-news_35921.html

Президентът на Динамо (Москва) Борис Романович Ротенберг коментира първите две нови попълнения в лятната селекция на тима, съобщава сайтът на московския клуб.Договори с Динамо подписаха българският на...

Голите музи са вдъхновението на Селесао в Сао Пауло

http://worldcup2014.actualno.com/Golite-muzi-sa-vdyhnovenieto-na-Selesao-v-Sao-Paulo-news_35922.html

Голотията и еротиката се оказаха част от вдъхновението на Мондиала в Бразилия. Доказа го победата на селесао с 4:1 над Камерун. Преди двубоят от група А футболистите на Луиш Фелипе Сколари се радваха ...

Видал предупреди съдията на мача с Бразилия

http://worldcup2014.actualno.com/Vidal-predupredi-sydijata-na-macha-s-Brazilija-news_35923.html

Артуро Видал явно се изживява като съдийски наблюдател на Световното в Бразилия. Свикнал от клубния си тим Ювентус, където обичат работата с реферите, чилиецът им отдели специално внимание пред медиит...

Путин поиска отмяна на разрешението за ползване на руската армия в Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-pytin-federatziya-1417234.html

/КРОСС/ Президентът на Руската федерация Владимир Путин направи официално посещение при председателя на Съвета на федерацията Валентина Митвиненко и внесе предложение за отмяна на постановлението, което разрешава употребата на Въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна, заяви прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от „РИА Новости". Ходът на Путин цели „нормализация на обстановка и регулиране на ситуацията в източните региони на Украйна и началото на тристранни преговори по този въпрос", отбеляза Песков. Предложението на президента ще бъде разгледано от Съвета на федерацията на 25 юни.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/06/24/2330218_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от обедната емисия:

- Продължава разчистването на наводнените домове, след потопа във Варна.

- В Добрич бедственото положение остава.

- В Украйна е в сила примирие, предложено от президента Порошенко, но сепаратисти в Луганска област съобщават, че то не се спазва от украинската армия.

- Италианската...

Сунитски бунтовници поеха контрола върху голяма петролна рафинерия в Ирак

http://www.moreto.net/novini.php?n=255745

Сунитски бунтовници поеха контрола над най-големия в Ирак нефтопреработвателен завод в Байджи, съобщи спътниковата телевизия "Ал Арабия". Според телевизионния канал правителствените военни части, които охраняваха предприятието, са го напуснали.

Събориха изгорялата постройка в парк Бучалото в Радомир, за да го възстановят в предишния му вид

http://www.zapernik.com/obshtestvo/suboriha-izgoryalata-postroika-v-park-buchaloto-v-radomir-za-da_32658/

Изгорялото заведение в парк "Бучалото" в град Радомир вече е съборено, съобщи радомирка.

На 8 юни, късно вечерта огнеборци гасиха горящата постройка в живописния парк, който през последните няколко години се е превърнал в сметище и свърталище на наркомани. Все още не е установена причината за възникналия пожар.

"С радост искам да ви съобщя, че изгорялата постройка в Бучалото днес е била премахната! Останали са малко неща за изчистване, но съм...

Продължава

Две деца са се удавили във водоем в Шуменско

http://www.mediapool.bg/dve-detsa-sa-se-udavili-vav-vodoem-v-shumensko-news221848.html

Две деца са се удавили във водоем в село Цани Гинчево, съобщиха от ОД на МВР в Шумен, цитирани от БТА във вторник.   В шуменската полиция снощи е получен сигнал, че в южната част на селото в пространство, в което има вода са потънали две деца. По данни на други техни връстници малко преди това 15-годишно момче от селото и 13-годишно момче, с постоянен адрес в град Девня, но живеещо с родителите си в селото, са влезли във водата и потънали, като на брега са оставили дрехите си.   На място са изпратени служители на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и полицаи от Каолиново. Водолази са извадили телата на загиналите деца - Иван Иванов и Георги Георгиев, съобщи областният управител Венцислав Венков на заседание на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи.   По информация на Венков около 7-8 деца вчера са били в образувалия се в дере водоем. Иван Иванов и Георги Георгиев вероятно са починали от студената вода. Други три деца, които също са влезли в микроязовира са успели с усилия да се доберат до брега, уточни Венков.   Предстои да бъде извършен оглед от следствено оперативна група.

България на 32-ро място сред "най-добрите страни" в света

http://offnews.bg/news/n_1/n_354382.html

България е на 32-ро място в класация за най-добрите страни на света, съобщи „Дейли мейл“. Класацията е създадена от политическия съветник Саймън Анхолт и включва 125 страни в света, които са подредени според приноса им към планетата и човечеството. Анхолт взема предвид 35 показателя, като използва данни на ООН, Световната банка и други организации. Сред показателите са свободата на медиите, броят на приетите от държавата бежанци, количеството на изнесените оръжия, броят на носителите на Нобелова награда и др. България заема 19-о място за принос в областта на технологиите и науката, 27-о място в сферата на културата и 36-о за принос за световния ред. В същото време обаче страната ни е поставена на 55-о място за приноса ни към здравеопазването и благосъстоянието на човечеството, на 70-о място за приноса ни към просперитета и равенството, на 79-о за приноса към международния мир и сигурност и на 80-о – към планетата и климата. На първо място в класацията според индекса „Добра страна“ е поставена Ирландия. В Топ 10 попадат още Финландия, Швейцария, Холандия, Нова Зеландия, Швеция, Великобритания, Норвегия, Дания и Белгия. В дъното на класацията пък са Ангола, Азербайджан, Ирак и Виетнам, а на последно място е Либия. САЩ са поставени на 21-о място, а Русия е на 95-о, едва 4 позиции преди Украйна. Според класацията най-голям принос в света в областта на културата има Белгия, в областта на мира и сигурността – Египет, за световния ред – Германия, за просперитета и равенството – Ирландия, за здравеопазването и благосъстоянието – Испания, за принос към планетата и климата – Исландия, а в областта на технологиите и науката – Великобритания. Изследването няма за цел да хвали или да засрами държавите и да дава морални оценки. Целта е да предизвика дебат за ролята на страните в глобален контекст, коментира класацията си Саймън Анхолт.

Всеки втори бежанец от Украйна - непълнолетен

http://www.cross.bg/bezhantzi-prakticheski-slyzhba-1417233.html

/КРОСС/ Броят на децата сред търсещите убежище в Русия украински бежанци се е увеличил няколко пъти, като в момента практически всеки втори бежанец е непълнолетен, заяви представител на Руската федерална миграционна служба, цитиран от РИА „Новости".  „Наблюдаваме увеличение на броя на лицата под 18 години сред бежанците". Децата съставляват практически половината от пребиваващите със статут на бежанци в Русия, въпреки че те обикновено са от порядъка на 15%, заяви представителят на миграционната служба. През намиращата се на границата с Украйна Ростовска област през последните дни са преминали повече от 482 хиляди непълнолетни, уточни той.

Втори шанс за два билета за финала на Маракана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4155211

Евробет все още има 2 билета за финала на Световното по футбол и сме сигурни, че има играчи, които искат да си ги спечелят.
Сега имате този шанс!
Играчът, спечелил билетите при тегленето на 09.06. не се появи в обявения срок. Решението на Евробет е да организира втори тур на кампанията.
На 24.06., ако играеш с талон за 3 лв. Евробет все още има 2 билета за финала на Световното по футбол и сме сигурни, че има играчи, които искат да си ги спечелят. Сега имате този шанс! Играчът, спечелил билетите при тегленето на 09.06. не се появи в обявения срок. Решението на Евробет е да организира втори тур на кампанията. На 24.06., ако играеш с талон за 3 лв.

Обявено е бедствено положение в община Никола Козлево

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/24/2330220_obiaveno_e_bedstveno_polojenie_v_obshtina_nikola/?ref=rss


Бедствено положение е обявено от 1 часа тази нощ в община Никола Козлево, Шуменско. Заради обилните валежи от последните дни в района са се образували два микроязовира. Единият от тях е в село Цани Гинчево, в него снощи се удавиха две деца, а водата заплашва да залее селото, уточнява БНР.

Другият е между Пет могили и Никола Козлево. До бившия свинекомплекс край Пет могили има изградени три лагуни за нуждите на предприятието, те са залети с вода и се е образувал микроязовир с около 5...

Мариана Георгиева: Няма от какво да се напрягам, има от какво да се гордея

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/24/2330197_mariana_georgieva_niama_ot_kakvo_da_se_napriagam_ima/?ref=rss


След като в първите дни на своето управление спортният министър Мариана Георгиева имаше притеснения да не изпадне в интроветност на духа, година по-късно тя отчете, че вече няма от какво да се напряга, а свършената работа я изпълва с гордост.

В отчета си за едногодишното управление тя обяви, че управлението на спорта в кабинета на Пламен Орешарски е "повече от успешно", и даде заявка за продължителен престой на поста, като начерта следващите си цели.

"Гордея се, още повече...

Ислямски екстремисти са отвлекли 60 жени и 31 момчета в Нигерия

http://www.mediapool.bg/islyamski-ekstremisti-sa-otvlekli-60-zheni-i-31-momcheta-v-nigeriya-news221847.html

Очевидци съобщават, че ислямски екстремисти са отвлекли още 60 момичета и жени, както и 31 момчета от село в Североизточна Нигерия, предаде Асошиейтед прес. Силите за сигурност отрекоха съобщението. Правителството и военните в Нигерия са остро критикувани за бавната им реакция след отвличането на повече от 200 ученички на 15 април.   Няма начин да се потвърди независимо съобщението за отвличанията от Куммабза, на 150 км от Майдугури, център на щата Борно, където е в сила военно положение, неуспяващо да предотврати почти всекидневните нападения на бойците от ислямистката групировка Боко Харам, отбелязва АП.   Аджи Халил от местна група, противопоставяща се на Боко Харам, уточни, че новите отвличания са станали в събота след нападение, при което са убити четирима селяни.   Боко Харам настоява за освобождаването на негови членове в замяна на заложниците.

Даниела Бобева: Бизнесът от България и Македония да навлиза съвместно на трети пазари

http://www.cross.bg/bobeva-makedoniya-strani-1417232.html

/КРОСС/ Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева и вицепремиерът и министър на финансите на Македония Зоран Ставрески откриха Македоно-българските бизнес дни, които се провеждат в Щип и Кочани, Македония. Бобева бе поканена от организаторите - председателят на БТПП Цветан Симеонов и на Македоно-българската стопанска камара Зоре Темелковски, да води българската делегация от представители на държавните институции, бизнеса и местните власти.  Основната цел на бизнес форума бе да бъдат обсъдени възможностите за интегриране и допълване на двете икономики за разширяване на достъпа до трети пазари. „Виждаме потенциал в развитието на индустрията на двете страни, както и в съвместното излизане на трети пазари с повече стоки с висока добавена стойност", посочи Бобева. Сред участниците в събитието бяха и председателят на Стопанската камара на Македония Бранко Азески, двамата посланици - на България в Македония Иван Петков и македонският у нас Благой Ханджийски, дипломати, представители на местните власти на Петрич, Кюстендил, Благоевград и др. По инициатива на Даниела Бобева беше поканен представител на Българска банка за развитие, за да може съвместно с македонската банка (МБПР) да бъдат обсъдени проекти за насърчаване на експортно ориентирани фирми и за трансгранично сътрудничество

Путин поиска отмяна на разрешението за ползване на руската армия на територията на Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/24/2330217_putin_poiska_otmiana_na_razreshenieto_za_polzvane_na/?ref=rss


Президентът на Руската федерация Владимир Путин е направил официално посещение при председателя на Съвета на федерацията (горната камара на парламента – бел.ред.) Валентина Митвиненко и е внесъл предложение за отменяне на постановлението, което разрешава "употребата на Въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна", заяви прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от "РИА Новости".

Според него ходът на Путин цели "нормализация на обстановка и...

Пеевски на разпит в Столичното следствие

http://offnews.bg/news/n_1/n_354375.html

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е призован на разпит в Столичното следствие. Новината дойде малко след като стана ясно, че прокуратурата работи по сигнала на банкера Цветан Василев, че Пеевски искал да го убие. Ако Пеевски се яви, това ще бъде вторият му разпит в рамките на десет дни. Миналият понеделник той дава показания във връзка с твърденията му, че Цветан Василев е поръчал неговото убийство. Вчера се появи материал на австрийския вестник "Дер Щандарт", който твърди че банкерът е сигнализирал и местната Криминална полиция. Сигналът до главния прокурор е шест страници. На две страници било описано самото оплакване, а другите четири представлявали ксерокопие на сигнала на Цветан Василев до австрийската криминална полиция. В него той твърди, че е заплашван с есемеси и според него заплашващият е Делян Пеевски. Говори се за нает човек, който трябвало да го ликвидира. Борислав Сарафов уточни, че не си спомня в сигнала да има описана сума за цената на живота на банкера. Предстои прокуратурата да проверява мобилната комуникация на Цветан Василев. Ще разпита Делян Пеевски, а след завръщането му в Българи и самия Василев. Според заместник-главния прокурор той е изразил готовност да съдейства изцяло на разследването. Оказа се, че Борислав Сарафов не знае каква е съдбата на насрещен сигнал от вчера, късния следобед, на Делян Пеевски срещу Цветан Василев, автора на материала в "Дер Щандарт" и двама чужди граждани за набеждаване. Според информация на "Хоризонт" сигналът ще бъде изпратен в Софийската районна прокуратура, която е компетентна да разглежда такива сигнали. Най-вероятно ще се работи само в частта, свързана с Цветан Василев.

Владо Пенев и Теодосий Спасов подкрепят български таланти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4155199

Със стилно събитие на голяма сцена в театър „Българска армия“ Евробет обяви менторската си програма – „Евробет Талант“.
Програмата е насочена към младежи от цяла България, на възраст между 18 и 25 години, които ще могат да представят своите таланти в следните области:
-          музика  (класическа, поп, рок, Със стилно събитие на голяма сцена в театър „Българска армия“ Евробет обяви менторската си програма – „Евробет Талант“. Програмата е насочена към младежи от цяла България, на възраст между 18 и 25 години, които ще могат да представят своите таланти в следните области: -          музика  (класическа, поп, рок,

Борисов: Никакъв кабинет с БСП и ДПС! Изборите - през септември!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4155186

"Абсолютна спекулация", така Бойко Борисов определи политическия слух, че се готви правителство между ГЕРБ и БСП в рамките на мандата на това Народно събрание.
Пред "24 часа" лидерът на ГЕРБ подчертава, че "БСП, ДПС и „Атака” безпардонно и брутално нарушиха споразумението, което политическите сили постигнаха в четвъртък при президента Плевнелиев". "Абсолютна спекулация", така Бойко Борисов определи политическия слух, че се готви правителство между ГЕРБ и БСП в рамките на мандата на това Народно събрание. Пред "24 часа" лидерът на ГЕРБ подчертава, че "БСП, ДПС и „Атака” безпардонно и брутално нарушиха споразумението, което политическите сили постигнаха в четвъртък при президента Плевнелиев".

Изнесен медицински пункт в Аспарухово разкри община Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255785

Общинските дирекции „Превенции“ и „Здравеопазване“, съвместно със сдружение „Съучастие“, откриха изнесен медицински пункт, разположен на ул. „Горна студена“ №75. На място се прави бърза оценка на здравословния статус, като при необходимост гражданите се транспортират до ДКЦ Аспарухово, където е осигурен безплатен достъп до здравна помощ.

Запалиха джипа на главния архитект на община Несебър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4155195

Умишлено е бил запален джипът на главния архитект на община Несебър - Валентин Димов, съобщи flagman.bg.
Сигналът, че колата му е била опожарена, е бил подаден около 04:20 ч. тази сутрин от самия Димов. Автомобилът „Хюндай Теракан”, с бургаска регистрация бил паркиран в двора на дома му на поморийската улица „Странджа”. Умишлено е бил запален джипът на главния архитект на община Несебър - Валентин Димов, съобщи flagman.bg. Сигналът, че колата му е била опожарена, е бил подаден около 04:20 ч. тази сутрин от самия Димов. Автомобилът „Хюндай Теракан”, с бургаска регистрация бил паркиран в двора на дома му на поморийската улица „Странджа”.

Около 15 млн. лв. трябват за възстановяване на разрушените пътища

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/24/2330214_okolo_15_mln_lv_triabvat_za_vuzstanoviavane_na/?ref=rss


Около 12-15 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на републиканската пътна мрежа, засегната от проливните дъждове. Това показват разчетите на експертите на пътната агенция, които са направени след инспекция на състоянието, нанесените щети и мерките за възстановяване на инфраструктурата в областите Варна, Велико Търново и Габрово, съобщи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Около 5 млн. лв. ще отидат за ремонт на пътната мрежа в област Велико Търново. От тях...

Един мобилен оператор редовно мами възрастните си клиенти

http://offnews.bg/news/n_1/n_354326.html

С безпрецедентно остра позиция срещу един от мобилните оператори в България излезе днес Комисията за защита на потребителите. Позицията е придружена със забрана въпросният телеком, чието име не се споменава от Комисията, да продължи да извършва нелоялна практика спрямо възрастните си клиенти. КЗП забранява на телекома "да използва уязвимостта на граждани от "третата възраст", като ги подтиква да сключват неизгодни за тях договори, с чиито условия нямат възможност да се запознаят и не разбират и които ги обвързват дългосрочно" , пишат от Комисията. От КЗП са категорични, че "у търговеца липсва индивидуален подход, който да улесни възрастните хора в ориентацията им, нещо повече – умишлено използва тяхната накърнимост". Проверките на КЗП показали еднозначно, че в случая не става въпрос за изолирани случаи, а за политика на самия мобилен оператор, защото жалбите са много и при проверка се проследява един и същи подход от консултантите на GSM оператора към клиентите, а именно клиентите били принуждавани да сключват договори за нови телекомуникационни услуги, от които нямали нужда. Обстойната проверка показала, че договорите се подписват набързо и на крак , тъй като липсват места за сядане на възрастни хора и няма възможност и условия те да се запознаят детайлно със задълженията , с които се обвързват. В същото време договорите - обикновено по 5-6 страници, изписани с дребен шрифт, съдържат много информация и изискват внимателен прочит. След настойчиво увещаване, по-възрастните хора подписват договорите, без да са запознати с условията в тях, а само с „разясненията” на консултантите, чиято единствена цел е сключване на договора . Трудно е да се докаже с какъв точно разговор или стимул са подведени, подтикнати или излъгани, пишат от КЗП, но са категорични, че е "факт, че след допълнителен поглед и прочит със съдействие и разясняване в къщи, например, едва след сключване на договора, възрастните хора се чувстват нещастно обвързани дългосрочно, без да им е нужно това". От Комисията са категорични, че в случая става въпрос за политика на компанията: "На практика жалбоподателите още същия ден се връщат в офисите на търговеца, за да пуснат жалби и да изразят несъгласие с договора или договорите, които са подписали. От тук следва изводът, че са взели решение необмислено, набързо и винаги със съдействието на служител в офиса и в този смисъл е несериозно това поведение да се приписва на отделния служител на фирмата. Очевидно тя е наложила горе описаната практика, като е поставила необходими за осъществяването й условия ". Проверките на КЗП установили още, че консултантите са длъжни да предлагат продуктите на телекома на всички клиенти в офисите . "При заплащане на сметката си потребителите получават и примамлива оферта, за която някои от тях не са готови", пишат от Комисията. От КЗП дават и два примера с конкретни клиенти на въпросния телеком. В жалбата си 78-годишен клиент на компанията твърди, че е бил подведен и е сключил договор за активирането на нова услуга, без дори да разбере, като е била използвана неговата уязвимост. Той подчертава, че не е имал информиран избор и е действал под давление на служителя на мобилния оператор. Доказателство за това е установеното от КЗП обстоятелство, че потребителят е положил подписа си под договор с клауза за незабавно активиране на нова услуга, за което разбира едва когато получава касова бележка със съответната сума за ползването й. Установено е още наличие на два неидентични екземпляра на договора с потребителя – единият за предоставяне на телефонен апарат, а другият - за незабавно активиране на услуга. В друг случай 73-годишен потребител отишъл до офис на телекомуникационната компания заради проблем с мобилния си апарат, в резултат на посещението се оказал с.... още два договора. Проверката на КЗП е установила, че потребителят или не е прочел или е прочел твърде набързо договора, защото в него е отбелязано, че е семеен и на трудов договор на пълно работно време, докато в действителност потребителят е вдовец и пенсионер. 

Германският финансов министър: Нови дългове в ЕС биха били най-голямата грешка

http://www.mediapool.bg/germanskiyat-finansov-ministar-novi-dalgove-v-es-biha-bili-nai-golyamata-greshka-news221846.html

Да се смекчи Пактът за стабилност и да се взимат нови заеми би било най-голямата грешка, която може да се направи от европейските страни, заяви пред берлинското Инфорадио германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес.   Той каза това в разгара на дебатите за посоката, която предстои да поеме Европейският съюз.   "Придържайте се към правилата, които сме приели заедно", призова той партньорите на Германия, някои от които, начело с Франция и Италия, биха искали да разхлабят европейските бюджетни правила, за да могат да инвестират повече и да подкрепят растежа.   Според Шойбле, примерът на Германия, която се стреми към балансиран федерален бюджет догодина за първи път от 45 години, "показва, че това може да стане, че е възможно" да се съчетаят бюджетната дисциплина и икономическия растеж.   Дебатите за бюджетните ориентации на европейските страни бяха възобновени с нова сила през последните седмици в контекста на пазарлъците за номинирането на новата Европейска комисия.

Алгафари: Има положителни страни от отиването на Станишев в Брюксел

http://pik.bg/алгафари-има-положителни-страни-от-отиването-на-станишев-в-брюксел-news194710.html

Алгафари: Има положителни страни от отиването на Станишев в Брюксел

Има няколко положителни страни от отиването на Сергей Станишев в Брюксел. Едната, че избирането на председател на Европейският парламент, май не става освен ако не си депутат! Втората, председател на групата на Партията на Европейските социалисти, съща така се избира из между депутатите в Европейският парламент! Така червеният пиар Нидал Алгафари коментира в личната си страница във "Фейсбук" решението на лидера на БСП Сергей Станишев да напусне Народното събрание, за да стане част от европарламента. 

"Третата е, че ще поправи една грешка от европейските избори и в представителството на ПЕС в ЕП ще бъдат само социалисти! Четвъртата, след шамаросването на БСП на последните избори, трябва много работа за укрепване на БСП и структурите й! Така ще има времето и възможността да я стабилизира!", допълва Алгафари.

"Петата, за него гласуваха много от членуващите в Българската социалистическа партия и симпатизанти, виждайки в негово лице най- добрият представител на БСП в ЕП. Може да има и още!", завършва пиарът. 

78 деца ще бъдат приети във варненските детски ясли през месец юни

http://www.moreto.net/novini.php?n=255762

Във втория прием за 2014 година във варненските ясли ще бъдат приети 78 деца, научи Moreto.net. Участвалите в това класиране за целодневен прием са 1347 деца. В ясла №2 "Моряче", ясла №4 "Приказен свят" и ясла № 9 "Детелина" са обявени по 20 свободни места.

Запалиха джипа на главния архитект на община Несебър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4155190

Умишлено е бил запален джипът на главния архитект на община Несебър - Валентин Димов, съобщи flagman.bg.
Сигналът, че колата му е била опожарена, е бил подаден около 04:20 ч. тази сутрин от самия Димов. Автомобилът „Хюндай Теракан”, с бургаска регистрация бил паркиран в двора на дома му на поморийската улица „Странджа”. Умишлено е бил запален джипът на главния архитект на община Несебър - Валентин Димов, съобщи flagman.bg. Сигналът, че колата му е била опожарена, е бил подаден около 04:20 ч. тази сутрин от самия Димов. Автомобилът „Хюндай Теракан”, с бургаска регистрация бил паркиран в двора на дома му на поморийската улица „Странджа”.

10 млн. лв. са щетите от наводнението във Великотърновско

http://www.cross.bg/panov-prohoda-mostut-1417231.html

/КРОСС/Щетите за повече от 10 милиона лева е нанесло наводнението във великотърновско. Пораженията в старата столица, Килифарево, Дебелец и селата над тях, може и да надхвърлят тази сума, каза кметът Даниел Панов. В тази сума влизат освен разрушената инфраструктурата, жилищата на хората, пораженията в Килифаревския манастир, Прохода на Републиката и земеделските земи. До момента е отпуснат 1 милион лева за аварийните ремонти на Прохода на Републиката. Тези изчисления са на прима виста и предстои комисиите от лицензирани оценители да се произнесат с по-конкретни данни за необходимите средства, уточни Панов. Утре той ще представи обобщен доклад в Министерски съвет, какво е необходимо като аварийни ремонти. Вече започна почистването на моста в Прохода на Републиката, както и дезинфекцията на залетите къщи и улици. „Най-важното и спешно е почистването на речните корита на Белица и Янтра. Още от 2013 г. общината е подала 6 проекта на обща стойност 1,553 милиона лева за почистването на речните корита, които чакат одобрение. Да се надяваме, че сега ще го получим, макар че след наводнението и свлачищата търпят промени", каза Панов. Той призова жителите на общината, които имат възможност да дарят, да го сторят. На пострадалите хора са нужни пакетирани храни като ориз, брашно, макарони; завивки, матраци, бяла и черна техника, мебели. В града вече работят три пункта, в които даренията могат да се предават

Бобева: Бизнесът от БГ и Македония да навлиза съвместно на трети пазари

http://www.vesti.bg/novini/bobeva-biznesyt-ot-bg-i-makedoniia-da-navliza-syvmestno-na-treti-pazari-6015556

Зам. министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева и вицепремиерът и министър на финансите на Македония Зоран Ставрески откриха Македоно-българските бизнес дни, които се провеждат в Щип и Кочани, Македония, съобщиха от правителствената пресслужба.

Оправдателни присъди за трима по делото "Гранити"

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/opravdatelni-prisydi-za-trima-po-deloto-graniti-6015554

Наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев поиска най-тежки наказания и за петимата обвинени - доживотен затвор без право на замяна

България е 32-ра в света по принос към човечеството

http://pik.bg/българия-е-32-ра-в-света-по-принос-към-човечеството-news194706.html

България е 32-ра в света по принос към човечеството

България е на 32-ро място в класация на страните според техния принос за добруването на човечеството. „Индексът на добрите страни” е приложен към 125 държави от известния политически съветник Саймън Анхолт, който използва данни на ООН и други международни организации.

Целта на Анхолт е да представи равносметка за това дали дадена страна е с нетен принос към човешкия род или тежест за планетата.
Осреднените резултати на България поставят страната на 32-о място сред 125 страни. В областта на науката и технологиите България е поставена на 19-о място. По културен принос тя заема 27-о място, а значението й за международния мир и сигурността е оценен със 79-а позиция. По приноса си за международния ред, което включва благотворителни дарения, прием на бежанци, излъчване на бежанци, прираст на населението и подписани договори на ООН, България е на 36-о място.

В областта на климата страната ни губи позиции и се нарежда на 80-то място. Що се отнася до просперитета и равенството България отива на 70-то място, а в сектора „Здраве и благополучие” получава оценка, която я нарежда на 55-а позиция.

Ирландия, Финландия и Швейцария заемат първите три позиции в класацията като страни с най-силен принос към човечеството. На последните места са Ирак, Виетнам и Либия.

България на първо място в ЕС по дял на сивата икономика

http://www.vesti.bg/novini/bylgariia-na-pyrvo-miasto-v-es-po-dial-na-sivata-ikonomika-6015557

България е на първо място в Европа по дял на сивата икономика през 2012 г. с 31,9% от БВП, показва изследване на френския Икономически и социален съвет.

Две деца са се удавили в язовир в село Цани Гинчево

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/24/2330211_dve_deca_sa_se_udavili_v_iazovir_v_selo_cani_ginchevo/?ref=rss


Две деца са се удавили в село Цани Гинчево, община Никола Козлево, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. Сигналът е подаден около 20.20 часа снощи, уточнява БНР.

11 деца от селото се разхождали около дигата, изградена за предпазване на селото при евентуално преливане на язовир "Каравелово". Две от момчетата – на 13 и 15 години, влязли да плуват във водата пред дигата и потънали, съобщи кметът Красимир Георгиев. Той уточни, че пространството около дигата никога не е било...

Пеевски на разпит в следствието

http://frognews.bg/news_72069/

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е призован на разпит в Столичното следствие. Новината дойде малко след като стана ясно, че прокуратурата работи по сигнала на банкера Цветан Василев, че Пеевски искал да го убие. Ако Пеевски се яви, това ще бъде вторият му разпит в рамките на десет дни.

Пием повече бира, ядем по-малко хляб

http://www.cross.bg/sredno-chovek-meso-1417230.html

/КРОСС/Любителите на бирата са започнали да пият двойно по-големи количества от нея. От 8,7 литра средно на човек преди тринадесет години, днес в рамките на година всеки българин изпива по близо 19 литра. Това показват данни на националната статистика. Хлябът присъства все по-малко в менюто. Българите са намалили консумацията на хляб с 27% за последните тринадесет години. Ако през 2000 г. всеки у нас е хапвал средно по 135 килограма хляб, то през 2013 г. потреблението на насъщния вече е свито на почти 98 кг на човек. В същото време спрямо доходите хлябът е станал много по-достъпен за хората. Според изчисленията на Националния статистически институт (НСИ), през миналата година всеки българин със средни доходи е можел да си купи с тях 3557 кг бял хляб, а през 2001 г. - едва 1897 кг. За сметка на това сериозен ръст се отчита за потреблението на месо - с 10 кг на човек за периода от 2000 г. до 2013 г. Така през миналата година на всеки българин се пада консумация от средно по 32 кг месо или по 88 грама на ден. Това означава, че една порция месо от около 250-300 грама хапваме веднъж на три дни. Данните на статистиката показват още, че днес можем да си позволим да си купим три пъти повече свинско в сравнение с 12 години по-рано. Ако изхарчим средния си паричен доход само за свинско месо, той ще ни стигне за 608 кг срещу 205 кг през 2001 г., се пише във в. „Монитор"

Още два района останаха без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255784

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии, без вода ще останат абонатите в следните райони: - абонатите в района от ул."Русе" до Ж.П. Гара от 13 часа до 17 часа; - местности Добрева чешма , Лозите и Черноморска панорама от 14 часа до 18 часа; По-рано днес без вода останаха и абонатите в: - част от кв.

Стара вражда завърши с масов бой на 300 роми в Ихтиман

http://www.cross.bg/politziyata-izprateni-chetiri-1417229.html

/КРОСС/Около 300 души се биха през изминалата нощ в Ихтиман. На място са били изпратени полицаи от четири районни управления и жандармерия. Двама са арестувани.Сигналът за масовото сбиване е подаден на телефон 112 около 21 часа снощи. Пристигналият на място патрул на полицията е видял около 300 души пред училище в ихтиманският квартал "Изток". Хората са се замервали с камъни и са се биели с лопати и тояги, обясняват от МВР.Заради инцидента на място са изпратени и екипи на жандармерията от София, както и полицаи от четири районни управления и "Магистрална полиция". Органите на реда са успели да успокоят хората и да сложат край на масовите безредици в района, съобщи БНР.Двама души са арестувани - на 59 и 24 години. Техните действия са станали причина за сбиването. В "Пирогов" е отведен един човек. Той е леко пострадал. В полицията са отведени и очевидци, които са разпитани. Една от версиите на полицията е, че масовият бой е станал в резултат на стара вражда на два ромски рода, започнала от сватба.

Микробус с дрехи, обувки, одеала и минерална вода от Перник и София пристигна във Варна за пострадалите от потопа - СНИМКИ

http://www.zapernik.com/obshtestvo/mikrobus-s-drehi-obuvki-odeala-i-mineralna-voda-ot-pernik_32657/

Микробус натоварен с дрехи, одеала, обувки и минерална вода за бедстващите ни сънародници пристигна във Варна. Даренията са събрани от перничани и софиянци по инициатива на патриотична организация "Сдружение Бащино Огнище", съобщиха за ZaPernik.com.

През почивните дни жители от пернишко можеше да оставят дрехи, обувки и одеала в бар "Зинк", където беше създаден пункт за събирането им. В неделя вечерта микробусът с даренията замина за София, където...

Продължава

Самоубийствен атентат в Бейрут

http://www.moreto.net/novini.php?n=255777

Атентатор-самоубиец взриви колата си близо до контролно-пропускателен пункт в южната част на Бейрут, съобщава Ройтерс. Атентаторът е загинал, а няколко души, които гледали Световното първенство по футбол в близкото кафене, са били ранени.

Започва възстановяване на засегнатата от пороите пътна мрежа

http://econ.bg/Новини/Започва-възстановяване-на-засегнатата-от-пороите-пътна-мрежа_l.a_i.551961_at.1.html

Около 12-15 млн. лв. ще са необходими за възстановяване на републиканската пътна мрежа. Щетите бяха причинени от проливните дъждове от...

Триста души от две ромски фамилии са се били с лопати и тояги в Ихтиман

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/24/2330206_trista_dushi_ot_dve_romski_familii_sa_se_bili_s_lopati/?ref=rss


Двама са арестувани, след като полицаи от четири районни управления и жандармерия са успели да озаптят 300 души, които са се биели в Ихтиман, информира БНР.

Сигналът за масовото сбиване е подаден на телефон 112 около 21 часа снощи. Пристигналият на място патрул на полицията е видял около 300 души пред училище в ихтиманският квартал "Изток". Хората са се замервали с камъни и са се биели с лопати и тояги, обясняват от МВР. Заради инцидента на място са изпратени и екипи на жандармерията...

Албания получи статут на кандидат-член на ЕС

http://www.cross.bg/statyt-albaniya-fyule-1417228.html

/КРОСС/ Европейският съюз даде на Албания статут на кандидат-членка на ЕС, съобщава Reuters, позовавайки се на Еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле. „Поздравления за току-що одобрения от министрите статут на кандидат. Това е признание за усилията за реформи и стимул за още", написа Фюле в своя профил в Twitter.    

Високоговорителите на джамиите не са ислямска традиция, смята проф. Божидар Димитров

http://pazardjik.actualno.com/Visokogovoritelite-na-djamiite-ne-sa-isljamska-tradicija-smjata-prof-Bojidar-Dimitrov-news_35913.html

"Какво пречи намаляването на децибелите на високоговорителите на едно минаре на мюсюлманите да си изпълняват религията. Тя се изпълнява вътре в храма", каза за Радио "Фокус" - Паза...

Зам.-кмет на София разкритикува остро здравното министерство

http://healthy.actualno.com/Zam-kmet-na-Sofija-razkritikuva-ostro-zdravnoto-ministerstvo-news_35912.html

Министерството на здравеопазването е една марионетка без пари, без власт и без политическа воля. Това каза ген. Стоян Тонев, зам.-кмет на Столична община с ресор здравеопазване и бивш директор на ...

"Учебен речник по руски език" - ниво А1 - В2

http://education.actualno.com/Ucheben-rechnik-po-ruski-ezik---nivo-A1---V2-news_35879.html

„Учебен речник по руски език“ е за активна употреба от българи, ниво А1 - В2, съставен от Емилия Гочева и Лиана Гочева! „Учебен речник по руски език“ (стр. 344...

Ван Гаал: Не ме интересуват приказките на Сампаоли

http://worldcup2014.actualno.com/Van-Gaal-Ne-me-interesuvat-prikazkite-na-Sampaoli-news_35914.html

Треньорът на Холандия Луис ван Гаал отговори на критиките на наставника на Чили Хорхе Сампаоли, който заяви след загубата от "лалетата" с 0:2: "Не успяхме да намерим решение срещу отбо...

Добри мачове на Джерард за Англия? Помислете пак

http://worldcup2014.actualno.com/Dobri-machove-na-Djerard-za-Anglija-Pomislete-pak-news_35915.html

Безсмислено е да питате Стивън Джерард къде всичко се обърква. Джерард е там където всичко се обърква. Не само в този турнир, не само при рядката грешка на играч в пристъп на ярост срещу умирането на ...

Телефон за дарения откри община Варна

http://varna.actualno.com/Telefon-za-darenija-otkri-obshtina-Varna-news_35916.html

Община Варна разкри специален телефон за дарения за пострадалите жители на „Аспарухово". Желаещите да подпомогнат пострадалите могат да получат актуална информация за необходимите ко...

Официално: Манолев подписа с Динамо (Москва)

http://football.actualno.com/Oficialno-Manolev-podpisa-s-Dinamo-Moskva-news_35917.html

Българският национал Станислав Манолев официално подписа договор с Динамо (Москва), съобщава сайтът на московския клуб. 28-годишният универсален футболист ще играе в новия си тим с №23. Българският ф...

Трима души загинаха в катастрофа на АМ Тракия

http://crime.actualno.com/Trima-dushi-zaginaha-v-katastrofa-na-AM-Trakija--news_35918.html

Тежка катастрофа с три жертви е станала на 330 км от АМ „Тракия", в района на Карнобат. Сигналът е получен 13.00 часа днес. По първоначални данни лека кола „Ауди", пъ...

Протестна мрежа поиска дата за оставката на правителството на Доган Пеевски (ВИДЕО)

http://noresharski.com/protestna-mrezha-poiska-data-za-ostavkata-na-pravitelstvoto-na-dogan-peevski-video/

Видео: Иво Божков

Протестна мрежа внесе писмо до премиера Пламен Орешарски и парламентарните групи на Коалиция за България, Движение за права и свободи, АТАКА и ПП ГЕРБ, с копие до Президента на Република България Росен Плевнелиев. В него организацията настоява за незабавно определяне на точната дата на оставката на тази фалирала власт и незабавно изготвяне на точната пътна карта за провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Пълния текст на писмото можете да прочетете тук.

Протестна мрежа поиска дата за оставката на правителството на Доган Пеевски (ВИДЕО)

http://noresharski.com/protestna-mrezha-poiska-data-za-ostavkata-na-pravitelstvoto-na-dogan-peevski-video/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=protestna-mrezha-poiska-data-za-ostavkata-na-pravitelstvoto-na-dogan-peevski-video

Видео: Иво Божков

Протестна мрежа внесе писмо до премиера Пламен Орешарски и парламентарните групи на Коалиция за България, Движение за права и свободи, АТАКА и ПП ГЕРБ, с копие до Президента на Република България Росен Плевнелиев. В него организацията настоява за незабавно определяне на точната дата на оставката на тази фалирала власт и незабавно изготвяне на точната пътна карта за провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Пълния текст на писмото можете да прочетете тук.

The post Протестна мрежа поиска дата за оставката на правителството на Доган Пеевски (ВИДЕО) appeared first on Noresharski.com.

Гола жена преследва пътници на гарата в Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_354370.html

Агресивна гола жена е нападала хора в подлеза на Централна гара в Пловдив, съобщава „Дарик“. Около 10 ч. Сутринта млада жена без дрехи е бродила в из гарата на града под тепетата и е заговаряла преминаващите. По информация на „Дарик“ голата гражданка е нападнала жена и се е опитала да съблазни двама работници, които боядисвали. Малко по-късно в голата сцена се намесили и охранителите на гарата. Те обаче не успели да хванат нарушителката, защото тя избягала.

Алжир е с най-висока успеваемост в атака, треньорът иска смелост срещу Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/24/2330208_aljir_e_s_nai-visoka_uspevaemost_v_ataka_trenyorut/?ref=rss


Алжирският национален отбор има най-добрата успеваемост в нападение дотук на световното първенство, показва статистиката на Infostrada Sports. "Пустинните лисици" са имали нужда средно от 3.4 удара, за да вкарат гол.

По този показател те изпреварват Холандия (3.9) и Германия (4.0). В тази статистика не се включват автоголовете.

Алжирците спечелиха с 4:2 срещу Южна Корея и станаха първият отбор от Африка, вкарал четири пъти в един мач на световно първенство.
...

Бургас даде 80 хил. на Варна след скандал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4155141

След бурни скандали общинският съвет на Бургас гласува на Варна да бъдат отпуснати 80 хил. лв. помощ за възстановяване след потопа. Въпреки трагедията предложението на кмета Димитър Николов не бе прието единонодушно и разедини местния парламент. Опозицията възропта, че парите не трябва да се дават от бургазлии, След бурни скандали общинският съвет на Бургас гласува на Варна да бъдат отпуснати 80 хил. лв. помощ за възстановяване след потопа. Въпреки трагедията предложението на кмета Димитър Николов не бе прието единонодушно и разедини местния парламент. Опозицията възропта, че парите не трябва да се дават от бургазлии,

Делян Пеевски е извикан на разпит

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/delian-peevski-e-izvikan-na-razpit-6015551

Най-вероятната причина за разпита е скандалът с предполагаемите заплахи, отправени от Пеевски към банкера Цветан Василев

ГЕРБ и БСП преговарят за експертен кабинет

http://www.cross.bg/kabinet-gerb-izbori-1417227.html

/КРОСС/Експертен програмен кабинет в рамките на този парламент - това е темата, около която се водят неофициални преговори между БСП и ГЕРБ - включително днес, в Народното събрание. Това съобщиха за "24 часа" източници от преговарящите страни. Според тях идеята за такъв кабинет е той да бъде съставен изцяло от експерти на БСП и ГЕРБ, като по този начин се даде възможност на ДПС да си "почине" от властта за една година. Пред експертния кабинет ще бъдат поставени конкретни задачи - до местните избори другата есен - тогава се предвижда да се проведат едновременно и предсрочни парламентарни избори 2 в 1. Идеята за кризисен експертен кабинет идвала от европейските партньори на ГЕРБ и БСП.

Доброволците в "Аспарухово" заплашени да останат без вода

http://pik.bg/доброволците-в-аспарухово-заплашени-да-останат-без-вода-news194697.html

Доброволците в "Аспарухово" заплашени да останат без вода

На привършване е минералната вода, която се раздава на доброволците, работещи по разчистването на квартал „Аспарухово“. От общинския кризисен щаб съобщават, че е необходима бутилирана минерална вода в разфасовки от 500мл. и 1.5л.

Водата се доставя в пункта за събиране на дарения, разположен в сградата на кметство „Аспарухово“.

Политологът Даниел Смилов: Станишев дължи обяснение на обществото

http://pik.bg/политологът-даниел-смилов-станишев-дължи-обяснение-на-обществото-news194696.html

Политологът Даниел Смилов: Станишев дължи обяснение на обществото

Не е редно лидер на основна партия в България да се държи по такъв начин – веднъж да каже едно, друг път друго и да засилва политическата несигурност, която и без друго е характеристика на ситуацията в момента. Така политологът Даниел Смилов коментира решението на лидера на БСП Сергей Станишев да напусне Народното събрание, за да отиде в Европейският парламент. 

"Сергей Станишев дължи обяснение на обществото. Нека той да излезе и да обясни точно какви са били мотивите и какво смята да прави", беше категоричен Смилов.

„Очевидно БСП ще преживее някакъв вид криза. Доколко АБВ ще се възползва от нея, не мога да се наема да прогнозирам, но ще очакваме размествания по върха на БСП, препозициониране. Вече част от него започна – Янаки Стоилов и Корнелия Нинова направиха някакви жестове на разграничаване от сегашното ръководство. Това ще бъдат процеси, които ще наблюдаваме в следващите няколко месеца”, обясни Даниел Смилов.

 

Холандските и френските евроскептици не успяха да формират парламентарна група в ЕП

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/06/24/2330203_holandskite_i_frenskite_evroskeptici_ne_uspiaha_da/?ref=rss


Крайнодесните партии на Холандия и Франция не са успели да създадат парламентарна група с антиевропейска насоченост в Европейския парламент, заяви лидерът на холандската Партия на свободата Геерт Вилдерс, цитиран от агенция "Ройтерс".

Неуспехът при създаването на парламентарна група представлява сериозен проблем за двете партии, тъй като означава, че те ще загубят допълнителното финансиране, персонал и време за обръщения към парламента, които щяха да получат в случай, че бяха успели...

300 души се биха в Ихтиман

http://www.vesti.bg/novini/300-dushi-se-biha-v-ihtiman-6015555

Около 300 души се биха през изминалата нощ в Ихтиман. На място са били изпратени полицаи от четири районни управления и жандармерия. Двама са арестувани.

Близо 300 души участваха в масов бой в Ихтиман между два ромски клана

http://www.mediapool.bg/blizo-300-dushi-uchastvaha-v-masov-boi-v-ihtiman-mezhdu-dva-romski-klana-news221845.html

Двама мъже на 59 и 24 години са задържани от полицията заради предизвикване на масово сбиване в Ихтиман, съобщиха от пресцентъра на МВР във вторник.   Сигналът за инцидента е бил подаден чрез тел. 112 в понеделник вечерта около 20.50 часа. В потушаването на конфликта се включили служители от четири районни управления и жандармерия.   В кв. "Изток" на града те са заварили струпване на около 300 души, които си отправяли закани, а голяма част от тях си нанасяли удари, включително с тояги и лопати, замеряли се и с бутилки и камъни.   Допълнителни полицейски екипи от районните управления в Костенец, Елин Пелин, Самоков, сектор "Престъпления по пътищата" и жандармерията са включили в потушаването на сблъсъка.   Ситуацията е била овладяна напълно. Станало ясно, че стара вражда между два ромски рода е предизвикала напрежението, ескалирало до сбивания.   За изясняване на случая в районното управление на полицията в Ихтиман са били доведени очевидци. Установен е и трети инициатор на сбиването, който е бил транспортиран до "Пирогов" заради нанесени травми и освободен след преглед.

Привършва минералната вода в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=255781

На привършване е минералната вода, която се раздава на доброволците, работещи по разчистването на квартал „Аспарухово“. От общинския кризисен щаб съобщават, че е необходима бутилирана минерална вода в разфасовки от 500мл. и 1.5л. Водата се доставя в пункта за събиране на дарения, разположен в сградата на кметство „Аспарухово“, съобщиха от общината за Moreto.

Пружината е пред скъсване

http://www.cross.bg/durzhavata-kakvi-prokyratyrata-1417226.html

Мръсна, кирлива пот цапа белите якички. Вони на отдавна загнил морал, на животинско боричкане за власт и пари и за диво политическо оцеляване. Авторитетът на институциите - близък до нулата, на политиците - на минус, коментира Евгени Петров. Държавата на практика рухва. В 2014-та година в Европейския съюз някакви хора по гангстерски се заплашват с убийства, разиграват грозни сцени в центъра на Европа - в достолепна Виена, като най-обикновени мутри от времената на Георги Илиев, Косьо Самоковеца, Клюна, Доктора Маджо, Маргините, братя Галеви и кой ли още не... Показни обиски, масови разпити, безсмислени арести, закани за убийства, купуване на гласове, източване на фирми... Банки заплашени от фалитт, правителства пред оставка, политици се замерят с обвинения над трупове на жертви от бедствието. Някакви мутанти, наричащи себе си политическа класа нечленоразделно мучат несвързани обяснения или малодушно мълчат, защото каквото и да кажат, все ще е резил

Кубрат Пулев иска Кличко да бъде проверяван за допинг

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/24/2330199_kubrat_pulev_iska_klichko_da_bude_proveriavan_za_doping/?ref=rss


Българският боксьор Кубрат Пулев поиска световният шампион в тежка категория Владимир Кличко да бъде проверен за допинг в тренировъчни условия преди мача между двамата, който ще се състои на 6 септември в Хамбург. 

"Проверяват ме за допинг поне шест пъти годишно по време на тренировки. Винаги трябва да бъда на разположение и да съобщавам къде съм отседнал и къде се намирам във всеки един момент. Защо това да не важи за Владимир Кличко? Така би било честно", коментира Пулев пред...

Ромска война в Ихтиман! 300 души се млатиха с колове и лопати

http://pik.bg/ромска-война-в-ихтиман-300-души-се-млатиха-с-колове-и-лопати-news194701.html

Ромска война в Ихтиман! 300 души се млатиха с колове и лопати

Около 300 души се биха през изминалата нощ в Ихтиман. На място са били изпратени полицаи от четири районни управления и жандармерия. Двама са арестувани.

Сигналът за масовото сбиване е подаден на телефон 112 около 21 часа снощи. Пристигналият на място патрул на полицията е видял около 300 души пред училище в ихтиманският квартал "Изток". Хората са се замервали с камъни и са се биели с лопати и тояги, обясняват от МВР.

Заради инцидента на място са изпратени и екипи на жандармерията от София, както и полицаи от четири районни управления и "Магистрална полиция". Органите на реда са успели да успокоят хората и да сложат край на масовите безредици в района, съобщи БНР.

Двама души са арестувани - на 59 и 24 години. Техните действия са станали причина за сбиването. В "Пирогов" е отведен един човек. Той е леко пострадал. В полицията са отведени и очевидци, които са разпитани. Една от версиите на полицията е, че масовият бой е станал в резултат на стара вражда на два ромски рода, започнала от сватба.

Стара вражда завърши с масов бой на 300 роми, налагаха се с камъни, колове и лопати в Ихтиман

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4155160

Около 300 души се биха през изминалата нощ в Ихтиман. На място са били изпратени полицаи от четири районни управления и жандармерия. Двама са арестувани.
Сигналът за масовото сбиване е подаден на телефон 112 около 21 часа снощи. Пристигналият на място патрул на полицията е видял около 300 души пред училище в ихтиманският квартал "Изток". Около 300 души се биха през изминалата нощ в Ихтиман. На място са били изпратени полицаи от четири районни управления и жандармерия. Двама са арестувани. Сигналът за масовото сбиване е подаден на телефон 112 около 21 часа снощи. Пристигналият на място патрул на полицията е видял около 300 души пред училище в ихтиманският квартал "Изток".

Борисов само в „24 часа”: Никакъв кабинет с БСП и ДПС! Избори – средата на септември!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4155164

Програмен кабинет в рамките на този парламент с експерти, които да бъдат предложени от ГЕРБ и БСП. Тази неофициална новина бе лансирана от депутати днес, след като се разбра, че няма да има консултации за насрочване на дата на изборите. Стратегията на лидери от „Позитано” била чрез подобен експертен кабинет да „помогнат” на ДПС да почине от Програмен кабинет в рамките на този парламент с експерти, които да бъдат предложени от ГЕРБ и БСП. Тази неофициална новина бе лансирана от депутати днес, след като се разбра, че няма да има консултации за насрочване на дата на изборите. Стратегията на лидери от „Позитано” била чрез подобен експертен кабинет да „помогнат” на ДПС да почине от

Ангелов се радва, че Станишев отива в Брюксел – на 2000 км от София

http://offnews.bg/news/n_1/n_354368.html

„Това е най-категоричният пример за последователността на председателя на нашата партия, но въпреки всичко, аз го поздравявам за този избор. Той ще бъде добър евродепутат.“ Това заяви пред „Фокус“ червеният депутат Страхил Ангелов, който често изразява позиции, които се разминават със становището на партийното ръководство. „Поздравявам го за избора. Аз винаги съм го призовавал да стане евродепутат. Все пак Брюксел е на 2000 км от София“, изпрати радушно партийния си лидер Страхил Ангелов. Според Ангелов БСП трябва да свика конгрес, на който да избере нов председател. „Не лидер този път. Ние не сме племе, за да имаме вождове и лидери“, коментира Ангелов. Той подчерта, че БСП е оцеляла през годините, защото е в нея е работил колективният принцип.

Ситуацията с КТБ е неприятна, но е имало и по-неприятни, за които никой не разбра

http://www.mediapool.bg/situatsiyata-s-ktb-e-nepriyatna-no-e-imalo-i-po-nepriyatni-za-koito-nikoi-ne-razbra-news221844.html

Очаквам правителството и БНБ да изпълнят плана си - те взеха правилното решение в случая с Корпоративна търговска банка, коментира във вторник пред журналисти Петър Андронов - зам.-председател на Асоциацията на банките в България, който участва в София във финансовия форум "Иновации".   Ситуацията е неприятна, но е имало и по-неприятни ситуации и вие дори не сте разбирали за това. Имало е в миналото и други проблеми, които сме решавали не през медиите и със законови средства, обясни той.   Може би вече забравихте за кризата през 2009 година, когато финансовите пазари бяха "пресъхнали" изцяло и още по-страшно - чуждестранните банки - собственици на българските банки, имаха на практика "замръзнала ликвидност", допълни Андронов.   Според него нищо не пречи да се говори с акционерите на КТБ и ако те имат ресурс, могат да подкрепят банката, но това отнема време. Ако някой реши да влезе в банката, не може да извади пари без подробен анализ, посочи Андронов.   От БНБ също казаха в деня, когато КТБ бе поставена под специален надзор, че за да стане изцяло ясна картината на финансовото състояние на банката, ще са необходими десетина дни. След което по закон трябва да бъдат питани акционерите дали могат да помогнат в оздравяването на институцията.   Петър Андронов обясни още, че международните финансови институции са били много учудени покрай случая с КТБ, че ние сами отвътре атакуваме стабилността на финансовата система.   По същия повод той изрази съмнение дали е удобен моментът да започне рекламирането на облигациите по новия външен дълг пред инвеститорите, което трябваше да започни в понеделник.   "Не знам дали сега е моментът да се прави роуд шоу за облигацията външен дълг, който държавата се готви да вземе", посочи финансистът. "Никой не е очаквал, че ще се случи подобно нещо", добави той.   "Икономиката вече започна да загрява и заетостта да се увеличава, и сега с тази криза пак се връщаме назад", заключи банкерът.

Прокуратурата заряза "убийството" на Пеевски и подхвана заплахата срещу Василев

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-zaryaza-ubiystvoto-na-peevski-i-podhvana-zaplahata-sreshtu-vasilev-news221843.html

Пореден рязък обрат настъпи във вторник в драматичния разрив между доскорошните съдружници Цветан Василев и Делян Пеевски.   След като през последните десетина дни прокуратурата разследваше евентуалния опит за покушение над депутата от ДПС, за който неофициално се твърдеше, че бил поръчан от собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ), във вторник сюжетната линия тотално се преобърна.   Софийската градска прокуратура (СГП) образува проверка по сигнал на Василев, че е получил заплаха за живота си с есемес, чийто автор предполага, че е Пеевски. Успоредно с това разследващите решиха да прекратят разследването за "убийството" на депутата, съобщиха пред Mediapool източници от държавното обвинение.   Самият Пеевски пък бе скоростно привикан на втори пореден разпит, след като вече даде показания за готвеното му убийство само преди седмица.   "Вече започвам да съжалявам, че моите охранители подадоха сигнала. Може би трябваше да бъда убит и всички да са доволни", иронично заяви депутатът от ДПС на излизане от столичното следствие, добавяйки, че не му било ясно какви сигнали подава Василев срещу него.   Пеевски: "Василев не ме е заплшвал лично"   "Започвам да се чувствам като във филм. Той (Василев) мен лично не ме е заплашвал, уточни Пеевски. Беше опитано да се вербува моята охрана от негови лица, преустановил съм контактите си с него... Не мога да ви кажа кой направи този филм. Да го изясни прокуратурата. Не знам защо прокуратурата се бави и не успява да намери г-н Василев. Аз съм тук и съм на разположение на прокуратурата. Къде е Василев? Може би го е страх от всичките вложители, на които държеше парите", коментира още медийният магнат.   Пеевски отрече причина за срива в отношенията му с Василев да са станали кредити, които депутатът е спрял да обслужва. По думите му той и майка му Ирена Кръстева не дължат нищо на КТБ, тъй като обслужват заемите си.   "В началото на тази година се развалиха отношенията ни. Той искаше да се занимава с политика, да прави обединения на партии, аз да го подкрепям медийно", каза депутатът от ДПС запитан защо са се скарали с банкера. Добави обаче, че не водел война с никого.   Сарафов: "Посипахме си главата с пепел"   Обратът с прекратяването на делото за "убийството" на Пеевски изглежда очакван предвид факта, че прокуратурата сама се отказа през миналата седмица от искането си за постоянен арест на Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов, заподозрени като организаторите на неслучилото се убийство на Пеевски.   "Няма убити, няма убийство, няма убийци", обяви преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров, с което даде да се разбере, че подчинените му очевидно няма да се занимават повече с лаконичните сигнали, постъпили от двама от гардовете на Пеевски, че "охраната му е пробита".   "Прокуратурата има доблестта да признава своите грешки. Считаме, че това е грешка, посипахме си главата с пепел", добави локанично по темата и зам.-главният прокурор Борислав Сарафов във вторник.   "Поръчаният" стана "поръчител"   Преди ден ролите се размениха и от "поръчан" депутатът се оказа "поръчител". Новата сюжетна линия бе поднесена в понеделник от австрийския в. "Дер Щандарт", традиционна трибуна за изявленията на Цветан Василев. Изданието цитира банкера, който твърди, че е получил съобщение с текст: "Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря".   В публикацията се посочваше още, че австрийската криминална служба вече разследва Пеевски като евентуален поръчител на покушението на банкера и дори е поискала от българските си колеги задържането на Пеевски. Последното обаче бе отречено, както от МВР и прокуратурата, така и от Софийският градски съд (СГС), който е компетентен да се произнася по европейските заповеди за арест.   "В момента би трябвало да се извършва проверка по този сигнал", заяви Сарафов, уточнявайки, че се проверяват "точно тези обстоятелства – есемесът, който беше посочен в публикацията на "Дер Щандарт". Сигнала на Василев е бил адресиран до главния прокурор Сотир Цацаров и е получен малко преди обяд в понеделник. Към него има копие от сигнала на банкера до австрийските служби, но липсва искане за арест на Делян Пеевски.   Във връзка с образуваната проверка депутатът бе призован на нов разпит в столичното следствие. Той даде показания само преди седмица, но тогава бе питан по разследването за опита му за убийство, което очевидно бе заклеймено като несъстоятелно от ръководството на прокуратурата. Миналия понеделник Пеевски бе разпитан и по проверката по сигнала на "Протестна мрежа" срещу него, Василев и Николай Бареков.   Успоредно с мълниеносното развитие на поредния обрат в драмата между депутата и банкера, в Софийската районна прокуратура (СРП) е получен контрасигнал от Пеевски, че Василев го е набедил чрез в. "Дер Щандарт".   По повод твърденията на банкера за заплашителния есемес Пеевски коментира пред "любимия" си сайт "Пик" преди ден, че "(Василев) пише сценарии за сериалчета във Виена с неговите платени приятелчета клакьори". Уточни и, че визирал шефа на 3-и отдел във Федералната криминална полиция на Австрия Ернст Гайгер и автора на публикацията в "Дер Щандарт" Маркус Бернат, които били на заплата при собственика на КТБ.

Прокуратурата заряза "убийството" на Пеевски и подхваща заплахата срещу Василев

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-zaryaza-ubiystvoto-na-peevski-i-podhvashta-zaplahata-sreshtu-vasilev-news221843.html

Пореден рязък обрат настъпи във вторник в драматичния разрив между доскорошните съдружници Цветан Василев и Делян Пеевски. След като през последните десетина дни прокуратурата разследваше евентуалния опит за покушение над депутата от ДПС, за който неофициално се твърдеше, че бил поръчан от собственика на Корпоративна търговска банка (КТБ), във вторник сюжетната линия тотално се преобърна.   Софийската градска прокуратура (СГП) образува проверка по сигнал на Василев, че е получил заплаха за живота си с есемес, чийто автор предполага, че е Пеевски. Успоредно с това разследващите решиха да прекратят разследването за "убийството" на депутата, съобщиха пред Mediapool източници от държавното обвинение.   Този обрат изглежда очакван предвид факта, че прокуратурата сама се отказа през миналата седмица от искането си за постоянен арест на Георги Христов, Красимир Методиев и Венцислав Върбанов, заподозрени като организаторите на неслучилото се убийство на Пеевски.   "Няма убити, няма убийство, няма убийци", обяви преди седмица главният прокурор Сотир Цацаров, с което даде да се разбере, че подчинените му очевидно няма да се занимават повече с лаконичните сигнали, постъпили от двама от гардовете на Пеевски, че "охраната му е пробита".   Преди ден обаче ролите се размениха и от "поръчан" депутатът се оказа "поръчител". Новата сюжетна линия бе поднесена в понеделник от австрийския в. "Дер Щандарт", традиционна трибуна за изявленията на Цветан Василев. Изданието цитира банкера, който твърди, че е получил съобщение с текст: "Давам ти последен шанс. Знам къде си. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря".   В публикацията се посочваше още, че австрийската криминална служба вече разследва Пеевски като евентуален поръчител на покушението на банкера и дори е поискала от българските си колеги задържането на Пеевски. Последното обаче бе отречено, както от МВР и прокуратурата, така и от Софийският градски съд (СГС), който е компетентен да се произнася по европейските заповеди за арест.   "В момента би трябвало да се извършва проверка по този сигнал", заяви Сарафов, уточнявайки, че се проверяват "точно тези обстоятелства – есемесът, който беше посочен в публикацията на "Дер Щандарт". Сигнала на Василев е бил адресиран до главния прокурор Сотир Цацаров и е получен малко преди обяд в понеделник. Към него има копие от сигнала на банкера до австрийските служби, но липсва искане за арест на Делян Пеевски.   Депутатът

Руската ВТБ няма да спасява Корпоративна търговска банка

http://www.moreto.net/novini.php?n=255772

Най-малкият акционер в Корпоративна търговска банка - руската ВТБ, няма намерение да купува изпадналата в затруднение българска финансова институция. Това съобщи източник, пожелал анонимност, пред руската информационна агенция РИА "Новости".

Прекален ли бе оптимизмът за португалския банков сектор?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bd31422/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cprekalen0Eli0Ebe0Eoptimizmyt0Eza0Eportugalskiia0Ebankov0Esektor0H1749270C/story01.htm

Ниските лихви, слабото търсене на кредити и високите обеми на лошите заеми са сред основните проблеми за иберийската страна


300 роми от два враждуващи рода се млатиха с колове и лопати в Ихтиман

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4155147

Около 300 души се биха през изминалата нощ в Ихтиман. На място са били изпратени полицаи от четири районни управления и жандармерия. Двама са арестувани.
Сигналът за масовото сбиване е подаден на телефон 112 около 21 часа снощи. Пристигналият на място патрул на полицията е видял около 300 души пред училище в ихтиманският квартал Около 300 души се биха през изминалата нощ в Ихтиман. На място са били изпратени полицаи от четири районни управления и жандармерия. Двама са арестувани. Сигналът за масовото сбиване е подаден на телефон 112 около 21 часа снощи. Пристигналият на място патрул на полицията е видял около 300 души пред училище в ихтиманският квартал "Изток".

Гола жена напада мъже на Централна гара в Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4155151

Агресивна гола жена напада хора в подлеза на Централна гара в Пловдив и иска секс от непознати мъже, съобщава "Марица".
Малко след 10 часа чисто гола млада жена бродеше в подлеза и притесняваше преминаващите. Инцидентът става месец след като чисто гола жена беше преследвана от полицията из града.
Малко по-късно охранители от автогара опитали да Агресивна гола жена напада хора в подлеза на Централна гара в Пловдив и иска секс от непознати мъже, съобщава "Марица". Малко след 10 часа чисто гола млада жена бродеше в подлеза и притесняваше преминаващите. Инцидентът става месец след като чисто гола жена беше преследвана от полицията из града. Малко по-късно охранители от автогара опитали да

Когато загиналите деца се превърнат в „съпътстващи загуби”

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-detza-1417224.html

/КРОСС/ Украйна удържа първата си голяма победа на световното по футбол: Белгия победи Русия с 1:0. Украинският коментатор се задави от радост и възторг. Тук той изпълни неофициалния химн на своята страна: нецензурната песничка за руския национален лидер, която преди това чухме в изпълнение на украинския външен министър. Добре, голяма работа. Нека и съседите се радват. Можем да го разберем и да простим. Много можем да разберем, не всичко обаче. Свободните хора са в правото си да не обичат Русия заедно с всичките й жители и президент, да смятат страната за агресор и виновица за всички украински беди. Но има някои моменти, които , като си припомня, просто ми става лошо. Ръководителят на комитета по здравеопазване във Върховната рада Татяна Бахтеева заяви, че в хода на бойните действия в източната част на Украйна към този момент са загинали повече от 40 деца. Аз дълго време съм преподавала в училище. Но никога не съм имала толкова голям клас. И сега се страхувам, че тази картина ще ме преследва в сънищата ми. Бие звънецът, аз влизам в клас, но там няма нито едно от моите деца. Само портрети стоят на чиновете и букети с четен брой цветя. Русия скърби за тези деца. В Украйна те са наречени съпътстващи загуби. Ето това не мога да проумея, не мога да разбера… Та чии са тези деца? Можем да приемем за момент и да разгледаме и чуждата гледна точка. Вие наричате опълченците, които воюват в Донбас, терористи, прикриващи се с мирните жители, като с жив щит

Албания получи статут на кандидат-членка на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/razshiriavane/2014/06/24/2330198_albaniia_poluchi_statut_na_kandidat-chlenka_na_es/?ref=rss


Европейският съюз даде на Албания статут на кандидат-членка на ЕС, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на Еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле.

"Поздравления за току-що одобрения от министрите статут на кандидат", напиша Фюле в своя профил в социалната мрежа Twitter. "Това е признание за усилията за реформи и стимул за още".

#Albania congratulations on candidate status just agreed by Ministers: acknowledgement of reform efforts,encouragement for more.— Štefan Füle...

Привикват Пеевски на разпит в следствието

http://www.cross.bg/peevski-vasilev-signal-1417225.html

/КРОСС/Депутатът от ДПС Делян Пеевски е призован на разпит в Столичното следствие. Новината дойде малко след като стана ясно, че прокуратурата работи по сигнала на банкера Цветан Василев, че Пеевски искал да го убие. Ако Пеевски се яви, това ще бъде вторият му разпит в рамките на десет дни. Миналият понеделник той дава показания във връзка с твърденията му, че Цветан Василев е поръчал неговото убийство. Тъй като Пеевски има имунитет, вероятно е призован като свидетел. Банкерът Цветан Василев е депозирал вчера до главния прокурор сигнал за заплаха за убийство от страна на Делян Пеевски. Към сигнала беше прикрепено и копие от негов сигнал до компетентните австрийски власти. Това каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Този сигнал е бил изпратен на Софийска градска прокуратура още вчера и в момента би трябвало да се извършва проверка. Сарафов обясни, че информацията, която има към момента, не е по-различна от тази, написана вчера в австрийския "Дер Щандарт". Зам.-главният прокурор обясни, че в сигнала си до главния прокурор Василев посочва, че според него автор на тези заплахи е Делян Пеевски и добави, че в момента предстои да се извършват нужните действия по този сигнал, като например да се поиска справка от мобилните оператори. Вчера австрийският вестник "Дер Щандард" съобщи, че австрийската полиция е поискала от българските си колеги да бъде арестуван депутатът от ДПС Делян Пеевски

Украинското МВР уволнява хиляди сътрудници

http://www.vesti.bg/novini/ukrainskoto-mvr-uvolniava-hiliadi-sytrudnici-6015552

Украинското министерство на вътрешните работи уволни близо 17 000 сътрудници, които са нарушили клетвата за вярност към украинския народ, съобщи днес заместник-министърът Сергей Чеботар.

Партията на Ердоган ще обяви кандидата си за президент на Турция на 1 юли

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/24/2330188_partiiata_na_erdogan_shte_obiavi_kandidata_si_za/?ref=rss


Управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКП) в Турция ще обяви своя кандидат за президент на 1 юли, съобщи "Ройтерс". По всяка вероятност това ще бъде нейният лидер и премиер на страната Реджеп Ердоган. Обявяването му ще бъде пред парламентарната група, твърди агенцията, позовавайки се на източник от партията.

За пръв път Турция ще избира президент чрез пряк вот.

Ердоган, който доминира турската политика повече от десетилетия, не крие амбицията си да се...

Гола жена напада мъже на Централна гара в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4155135

Агресивна гола жена напада хора в подлеза на Централна гара в Пловдив и иска секс от непознати мъже, съобщава Агресивна гола жена напада хора в подлеза на Централна гара в Пловдив и иска секс от непознати мъже, съобщава "Марица". Малко след 10 часа чисто гола млада жена бродеше в подлеза и притесняваше преминаващите. Инцидентът става месец след като чисто гола жена беше преследвана от полицията из града. Малко по-късно охранители от автогара опитали да

Прогноза: Колумбия - Япония

http://worldcup2014.actualno.com/Prognoza-Kolumbija---Japonija-news_35910.html

Селекционерът на Колумбия Хосе Пекерман вероятно ще даде почивка на някои от титулярите си в този мач, което ще се отрази на представянето на тима. Колумбия вече е на четвъртфинал и дори загуба по вся...

Мълния удари самолета, връщащ "Ла Фурия" у дома

http://worldcup2014.actualno.com/Mylnija-udari-samoleta-vryshtasht-La-Furija-u-doma-news_35911.html

Испанският национален отбор напусна Бразилия и се прибра у дома днес по обяд, с намерението да забрави за лошия развой на събитията за тях на Мондиал 2014. Но сътресенията за "Ла Фурия" не с...

Първанов за Станишев: Капитанът напусна първи кораба

http://politics.actualno.com/Pyrvanov-za-Stanishev-Kapitanyt-napusna-pyrvi-koraba-news_35904.html

При днешния акт на Станишев става дума за полуабдикация - фактически той ще абдикира от голяма част от своите задължения по ръководството на партията и преди всичко по ръководството на предизборния ...

Курумбашев изпрати Станишев в ЕП със сакралното "законът трябва да се уважава"

http://politics.actualno.com/Kurumbashev-izprati-Stanishev-v-EP-sys-sakralnoto-zakonyt-trjabva-da-se-uvajava-news_35907.html

Решението на лидера на БСП Сергей Станишев да заеме място в Европейския парламент остави на сухо друга видна червена фигура - Петър Курумбашев. Курумбашев беше депутат в 42-рото Народно събрание, но ...

Появи се първият смел треньор, който иска мач с Бразилия

http://worldcup2014.actualno.com/Pojavi-se-pyrvijat-smel-trenior-kojto-iska-mach-s-Brazilija-news_35908.html

Всички треньори на отборите на световното първенство се молят да не им се налага да срещат отбора на Бразилия, който е главен фаворит за спечелването на турнира. Появи се обаче и първият смелчага, кой...

ПАСЕ предлага пълна забрана на търговията с човешки органи

http://europe.actualno.com/PASE-predlaga-pylna-zabrana-na-tyrgovijata-s-choveshki-organi-news_35909.html

Комисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) потвърди необходимостта от пълна забрана на всякаква форма на търговия с човешки органи. Тя изрази притеснение от съобщенията, че се пла...

18 години затвор за Стоян Колев и Стоян Петров

http://www.cross.bg/stoyan-ybiiistvoto-stoyanov-1417223.html

/КРОСС/С неочакван развой приключи в Бургаски окръжен съд току-що мегаделото "Гранити" за убийството на бургаския бизнесмен Стоян Стоянов. Съдът с председател Захарин Захариев произнесе три оправдателни присъди за двамата подбудители: Станислав Михайлов и Галин Костов, както и за обвинения в помагачество Нено Стоянов. За виновни съдът призна Стоян Колев, също обвинен в подбудителство и Стоян Петров - обвинен за убийството на бизнесмена. Те ще лежат по 18 години в затвора при първоначален строг режим. "Със сигурност ще протестирам присъдите им. Не съм имал друго подобно дело в практиката си", заяви наблюдаващият прокурор Ангел Георгиев, който поиска най-тежки наказания и за петимата - доживотен затвор без право на замяна. "Това е правен абсурд. Има осъдени за убийство, а излиза, че няма поръчители и мотив", коментираха в кулоарите юристи, ангажирани с делото.  

Игнатова и Раева – достойна конкуренция на Бар Рафаели

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/ignatova-i-raeva-dostojna-konkurenciia-na-bar-rafaeli-6015548

Двете дами отново застават начело на "X Фактор", а лично създателят на шоуто Саймън Кауъл ги постави редом до световния модел

Ромски доброволци помагат на пострадалите в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=255763

Доброволци от ромски произход помагаха при разчистването на Аспарухов след наводнението. Доброволците от Центъра за развитие на общността "Амалипе" и Младежкия клуб "Младежта е толерантност" са от Шумен и Нови пазар.

Нашествие от змии в Русе, примъкват се дори в жилищата по ниските етажи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4155116


Змии плъзнаха от тревясали междублокови пространства, по паркове и крайбрежната алея в Русе, алармираха граждани. Последният сигнал на тел. 112 е за влечуго край вазата в парка на младежта, което така и не е открито от пристигналия екип на Гражданска защита.
Препатили собственици напомнят, че в горещините змии дори се промъкват в апартаментите им Змии плъзнаха от тревясали междублокови пространства, по паркове и крайбрежната алея в Русе, алармираха граждани. Последният сигнал на тел. 112 е за влечуго край вазата в парка на младежта, което така и не е открито от пристигналия екип на Гражданска защита. Препатили собственици напомнят, че в горещините змии дори се промъкват в апартаментите им

Голяма част от българите няма да почиват през лятото

http://econ.bg/Новини/Голяма-част-от-българите-няма-да-почиват-през-лятото_l.a_i.551949_at.1.html

Въпреки лошото време и обилните дъждове, които ни сполетяха в последно време, лятото все пак е тук, а с това идва и времето за почивка. Финансовите...

За последното денонощие в Русия са пристигнали около 7 хил. бежанци

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-bezhantzi-1417222.html

/КРОСС/ Почти 7 хиляди бежанци от Украйна са пристигнали през последното денонощие в Русия, съобщи РИА Новости. Заради напрегнатата военна обстановка в Югоизточна Украйна, силно се увеличил потокът от бежанци, пристигащи на територията на Русия, а основно в Ростовска област. Всяко денонощие от Украйна пристигат хиляди украински граждани, част от които остават в Ростовска област, а другата част преминава транзитно. През последните 24 часа, през украинската граница са преминали на територията на Русия 6782 украински граждани. Като тази нощ в Ростовска област са настанени 1278 души, сред които 534 са деца. Общо са настанени 14485 души, от които 5600 са деца и 71 инвалида, от които 5 са деца. В цяла Русия са обособени над 200 палаткови лагера за украинските бежанци, като всеки ден пристигат средно по 7,15 тона хуманитарна помощ на ден. Общо до този момент, руското правителство е осигурило 112,85 хиляди тона хуманитарна помощ за бежанците от Югоизточна Украйна. Също така, руското Министерството на извънредните ситуации е организирало така наречените „Въздушни коридори" за евакуиране на бежанците в други региони на Руската Федерация. Всекидневно съответните служби настаняват цели семейства в обособените за бежанците общински обекти: почивни станции, санаториуми и т. н. Много от руските семейства приемат в домовете си семейства-бежанци от Украйна.

Вълк тормози жителите на симитлийско село

http://pik.bg/вълк-тормози-жителите-на-симитлийско-село-news194678.html

Вълк тормози жителите на симитлийско село

Огромен вълк единак не дава сън на петдесетината жители на симитлийското село Мечкул. Вече цяла седмица хищникът напада и убива домашни животни, а стопаните са безпомощни да се справят с набезите му.

„Звярът разкъсва за секунди стоката на хората. Вече е умъртвил 4 ярета и 3 кози. В съседното село Ракитна е удушил две малки телета. Страшно е. Тъй като е сам, макар и много голям, не напада по-едри животни – магарета, коне и крави. Почти всички жители тук са възрастни, всеки си гледа по няколко животни. но сега нямат мира от този хищник, който слиза в селището и убива животни наред", сподели кметският наместник на Мечкул и Сенокос Христо Димитров, цитиран от "Стандарт".

Стопаните се чудят как да спрат единака, вече са потърсили помощ от фондация, която да им осигури каракачански кучата - пазачи на стадата. Някои от селяните са ловци, но пък не е разрешен ловът в момента. Никой не смее да чака на пусия и да гръмне хищника, тъй като ще трябва да плати солена глоба. „Не се плаши от нищо този вълк, хвърляме пиратки, викаме, но напразно. Всеки ден си взема дажбата – поне по едно яре. Няма спасение, не смеем да пускаме животните на паша в Пирин планина", сподели Спас Маринчев, който загубил едно яре при атака на единака.

Хората в селото са сериозно притеснени от създалата се ситуация и не смеят да излизат по тъмно. Те повече се кахърят за животните, които са загубили. "Хората си обичат стоката и е голям зян, че са останали без тях. Сега е и сезонът, в който се дава най-много мляко, и това ги разстройва още повече", каза селският управник.


Пиронкова продължава мача си на Уимбълдън днес следобед

http://www.cross.bg/pironkova-purviya-yimbuldun-1417221.html

/КРОСС/Мачът от първия кръг на Уимбълдън на най-добрата българска тенисистка вчера бе прекъснат заради силен дъжд в Лондон. Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова ще доиграе днес следобед мача си от първия кръг на Откритото първенство на Великобритания срещу Варвара Лепченко (САЩ). Двубоят започна вчера, но бе прекъснат заради дъжд в Лондон. Преди прекъсването Пиронкова взе първия сет с 7:6, но изоставаше във втория с 0:2. Организаторите на "Уимбълдън" се предвидили по програма Цвети и Лепченко да подновят игра след мача на сингъл при мъжете между Йен-Сун Лу и Александър Недовьосов. Той започва в 13,30 часа на корт номер 11.  

ББР ще продължи да кредитира малкия и среден бизнес

http://econ.bg/Новини/ББР-ще-продължи-да-кредитира-малкия-и-среден-бизнес_l.a_i.551948_at.1.html

Българска банка за развитие ще продължи да кредитира малкия и средния бизнес. Това гарантира трезорът в официално прессъобщение до медиите. “В...

БАН отбелязва 190 години от публикуването на „Рибния буквар“

http://www.cross.bg/petur-beron-poycheniya-1417220.html

/КРОСС/С национално честване и с научна конференция в Големия салон на БАН днес беше отбелязана 190-годишнината от издаването на „Буквар с различни поучения" на д-р Петър Берон. Честването се организира от Института за литература и е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова. В момента се провежда научната сесия „Просветни идеи през Българското възраждане". „Буквар с различни поучения" или „Рибния буквар" е първият новобългарски учебник. Той е дело на Антон Йоанович и Петър Берон. Учебникът е издаден в Брашов през 1824 г. Проектът е вдъхновен и финансиран от Йоанович. Букварът има фундаментално значение за Българското възраждане - претърпява 6 издания в продължение на 20 години, а Петър Берон се радва на високо уважение. Според панагюрския възрожденец Петър Карапетров, букварът в онези времена „е бил последната книга за учение; които го изучвали от кора до кора, минували вече за учени."  

Делян Пеевски отново е извикан на разпит в следствието

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/24/2330182_delian_peevski_otnovo_e_izvikan_na_razpit_v_sledstvieto/?ref=rss


Депутат от ДПС Делян Пеевски отново е извикан на разпит в Столична следствена служба, съобщиха от прокуратурата.

Той е призован в 13 часа като от там не уточниха във връзка с какво ще е разпитът.

По-рано днес заместник-главният прокурор Борисав Сарафов обяви, че банкерът Цветан Василев е подал сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за получени от него заплашителни смс-и. За тях Василев допускал, че са изпратени от Пеевски.

Сигналът е постъпил вчера и в него...

300 души се сбиха в Ихтиман

http://offnews.bg/news/n_1/n_354364.html

Около 300 души се биха през изминалата нощ в Ихтиман. На място са били изпратени полицаи от четири районни управления и жандармерия. Двама са арестувани. Сигналът за масовото сбиване е подаден на телефон 112 около 21.00 часа снощи. Пристигналият на място патрул на полицията е видял около 300 души пред училище в ихтиманският квартал "Изток". Хората са се замервали с камъни и са се биели с лопати и тояги, обясняват от МВР. Заради инцидента на място са изпратени и екипи на жандармерията от София, както и полицаи от четири районни управления и "Магистрална полиция". Органите на реда са успели да успокоят хората и да сложат край на масовите безредици в района, съобщи БНР. Двама души са арестувани - на 59 и 24 години. Техните действия са станали причина за сбиването. В "Пирогов" е отведен един човек. Той е леко пострадал. В полицията са отведени и очевидци, които са разпитани. Една от версиите на полицията е, че масовият бой е станал в резултат на стара вражда на два ромски рода, започнала от сватба.  

Шикорски: Глупавата пропаганда на Камерън

http://www.cross.bg/shikorski-kamerun-premier-1417219.html

/КРОСС/ Скандалът с подслушаните разговори между политици в Полша продължава, като последните публикации са свързани отново с външния министър на страната Радослав Шикорски.  В запис, с който разполага списание Wprost, полският първи дипломат заявява, че британският премиер Дейвид Камерън е „прецакал" (в оригинал „fucked up") европейската си политика, като е прибегнал до „глупава пропаганда", за да успокои евроскептиците на Острова. Това също е станало в частен разговор с вече бившия финансов министър Яцек Ростовски, пред когото Шикорски е споделил и мнение за „вредния" съюз на Полша със САЩ. Според Wprost речта на външния министър, който е близък с много от висшите представители на британските тори, а като възпитаник на Оксфордския университет е бил член на затворения Клуб Бълингън заедно с настоящия кмет на Лондон Борис Джонсън, е обилно осеяна с нецензурни думи и изрази. Британският вестник Guardian коментира, че последните публикации за полския първи дипломат разкриват мащаба на конфликта между Варшава и Лондон заради предложенията на Камерън за промяна в правилата на Европейския съюз за достъп до социални помощи. Ростовски и Шикорски са най-големите англофили сред полските политици, въпреки че последният се превърна в язвителен критик на европейските политики на британския премиер

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване