Македония купува китайски влакове

http://www.vesti.bg/novini/makedoniia-kupuva-kitajski-vlakove-6015665

Македонският министър на финансите Зоран Ставрески и транспортният министър Миле Янакиески подписаха споразумение за покупката на 4 дизелови и два електрически влака от китайската компания CSR Corporation Ltd., съобщава BalkanInsight.

Георги Първанов: Състоянието на БСП не ме радва

http://www.cross.bg/purvanov-georgi-ypravlenieto-1417478.html

/КРОСС/ Състоянието на основната лява формация БСП не може да ме радва, защото стабилността на държавата е функция от стабилността на всички основни политически партии, особено на тези отляво и отдясно, които имат традиции и влияние, и лостове за реализация на политика. Това коментира в предаването 12+3 на БНР Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/. Той обаче призна, че случващото се в левицата, все пак, е шанс за АБВ да може да събере допълнителна подкрепа на хора разумни и мислещи, които искат обстоятелствата и средата да се променят. Георги Първанов отново подчерта, че бъдещите коалиционни действия на АБВ ще бъдат поставени на принципна база и в никакъв случай на всяка цена, където водещият принцип ще е този на нравственост и идейна чистота. От възможните варианти за бъдещо политическо сътрудничество президентът изключи ДПС и „Атака", както и всички радикални формации по нейно подобие. По сюжета „Василев / Пеевски" президентът смята, че в случая става въпрос за тежък конфликт между двама души, от които е зависело управлението на България, поне в последните два мандата - от края на Тройната коалиция, през управлението на ГЕРБ, до ден днешен. Въпросът, според Първанов, е има ли роля държавата в провокирането на този скандал. Възраждането на държавността ще е основният акцент в учредителната конференция на ПП АБВ на 28 юни, каза още председателят на формацията Георги Първанов.

Цигарите по-опасни, отколкото преди 50 години

http://pik.bg/цигарите-по-опасни-отколкото-преди-50-години-news195181.html

Цигарите по-опасни, отколкото преди 50 години

Повишени количества никотин и амоняк са само малко част от триковете на големите тютюневи компания, за да ни накарат да пушим все повече цигари. Причината тютюневите изделия да стават все по-рисков фактор за здравето са именно тези "подобренията". Неправителствена организация е направила изследване, според което цигарите през последните 50 години са станали още по-опасни. 

Проучването показва, че днешните пушачи са изложени на много по-голям риск от рак на белите дробове и хронични заболявания на дихателната система, отколкото "колегите" си пред 50 години. 

Освен че компаниите са станали царе в дизайна на продуктите си, за да привличат все по-млади клиенти, те влияят и на телата ни с цел да си купуваме все повече цигари. 

Те например увеличавали нивото на никотина. Също така добавяли амоняк, който доставял по-бързо никотина до човешкия мозък. Друг трик бил да се слага захар, което засилвало пристрастяването към тютюневия дим, както и вдишването му. "Съвременният" никотин достига много по-лесно и бързо до белите дробове и сърцето. 

Димът е станал по-лесен за вдишване, тъй като към тютюневите изделия се прибавя ливулинова киселина, която го прави по-лек и не толкова дразнещ. 

Компаниите много добре знаят, че пристрастяването към цигарите става основно в ранните години. Поради това те правят така дизайна им, че да привличат именно младите хора.

Путин изгря на златен iPhone

http://www.cross.bg/iphone-pytin-graviran-1417479.html

/КРОСС/ Италиански бижутери от Caviar разработиха уникален аксесоар за заможните руснаци - златен iPhone 5S, гравиран с портрета на държавния глава Владимир Путин и първите строфи от химна на Русия. Образът на Путин е направен с помощта на усъвършенстваната технология на гравиране "булино", разработен от известния гравьор Лоренцо Гамба. Смартфонът Apple iPhone 5s Caviar Supremo Putin ще струва около 147 000 рубли. На същата цена компанията предлага и телефон с портрета на Мохамед Али, направи подобен дизайн. Джаджата е с черен корпус, гърбът е покрит със слой злато проба 750 и разполага с 64 GB вградена памет. Върху всеки продукт е гравиран уникален номер. Предлагат се в луксозна лакирана дървена кутия с черно кадифе и интериорна декорация. Всеки един от смартфоните върви със сертификат за автентичност.

ДКЕВР иска ЕК да прекрати договорите с Марица Изток 1 и 3

http://frognews.bg/news_72121/

България поиска от Европейската комисия да прекрати договорите с двете американски централи край Стара Загора. Причината - токът, който държавата изкупува от тях, е много скъп.

Неймар: При мен няма напрежение, защото сбъдвам мечтата си

http://worldcup2014.actualno.com/Nejmar-Pri-men-njama-naprejenie-zashtoto-sbydvam-mechtata-si-news_36160.html

Неизбежното напрежение и завишените очаквания на привържениците не влияят негативно на звездата на Бразилия Неймар, сподели самият той. "Не може да се говори за напрежение, когато изживяваш мечт...

Храни, които уголемяват гърдите

http://curious.actualno.com/Hrani-koito-ugolemjavat-gyrdite-news_36158.html

Много момичета искат да имат по-големи гърди. Един от сигурните начини за постигане на това е промяна в менюто, предаде БГНЕС. Според специалистите хормоналният дисбаланс е една от основните причина ...

Балотели побесня: "Негрите" сме стотици години пред италианците! Позор!

http://worldcup2014.actualno.com/Baloteli-pobesnja-Negrite-sme-stotici-godini-pred-italiancite-Pozor-news_36161.html

Нападателят на Италия Марио Балотели не издържа на цунамито от жестоки критики, което го връхлетя след отпадането на Скуадрата от световния шампионат още в първата фаза, и отговори в типичния си стил....

Мобилни инспектори с чек-листи обикалят кръчмите по морето

http://www.bnews.bg/article-109369

Засилени проверки на заведения и павилиони за продажба на храни ще има това лято по морето. Инспектори от столицата са изпратени в пострадалите от наводненията райони.

Еврокомисията изготви предложения за нови санкции срещу Русия

http://www.cross.bg/sanktzii-reshenieto-rysiya-1417477.html

/КРОСС/ Еврокомисията изготви предложения за нови санкции срещу Русия, но решението предстои да бъде прието от ръководствата на страните, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу, цитиран от РИА Новости. “Европейският съвет ни помоли да подготвим опции, ние изпълнихме тази работа и сме готови. Но решението за активирането на по-нататъшните мерки е решение за европейските правителства. Аз не мога да отговарям от тяхно име”, заяви Барозу в отговор на въпрос на журналисти за възможността от приемането на нови санкции срещу РФ. Председателят на Европейската Комисия отбеляза, че има свое мнение относно това, струва ли си въвеждането на нови санкции. “Вие разбирате, че е по-добре да не изразявам публично мнението си на този етап. Ние сме готови, но решението е отговорност на правителствата от Евросъюза. Аз мисля, че е много важно да се запази единството на страните, за да има една обща позиция по отношение на следващите стъпки”, поясни Барозу. Припомняме, че САЩ и ЕС въведоха редица санкции по отношение на руски политици, бизнесмени и компании след присъединяването на Крим към Руската Федерация. Руското външно министерство определи тези санкции като контрапродуктивни. Западът нееднократно заплаши да разшири санкциите срещу Русия, в това число да въведе ограничения на износа на технологии в сферата на добива на петрол и газ

Реформаторите не са обсъждали да си избират лидер

http://offnews.bg/news/n_1/n_354977.html

„Блокът си има говорител и няма предложения това да бъде променено, но ако се направят предложения, ще бъдат обсъдени от партньорите.“ Това заяви пред БНР председателят на „Движение БГ“ и един от лидерите на Реформаторите Меглена Кунева в отговор на въпроса дали от блока смятат да променят структурите си преди изборите. „Реформаторският блок подготвя програмата си и ще се яви заедно на следващите избори. Няма пукнатини в РБ, той е устойчиво сътрудничество на партньорите - като Европейския съюз - и няма никакво съмнение, че Блокът продължава напред“, категорична е Меглена Кунева. Бившият еврокомисар заяви, че от Блока трябва да предложат ясна програма, с която да се явят на изборите. По думите на Кунева гражданите очакват да чуят позицията на блока по въпроса с реформите в здравеопазването, образованието, законодателството и култура. „Партиите от Блока са се явявали на избори и имат собствени програми, със сходни политики, на базата на които РБ изготвя общата си програма“, каза лидерът на „Движение БГ“.

Тандемът Чапкънов-Константинов печели поредния конкурс в София

http://www.mediapool.bg/tandemat-chapkanov-konstantinov-pecheli-poredniya-konkurs-v-sofiya-news221895.html

Скулпторът Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов спечели поредния конкурс на Столична община, този път за скулпторна композиция на Алеко Константинов, която ще бъде поставена на бул."Витоша" в близост до станцията на метрото.   Тандемът неизменно е предпочитаният от общината за скулпторни композиции още от времето на кмета Стефан Софиянски. Тяхно дело са скулпторните композиции на баща и син Петко и Пенчо Славейкови на едноименния площад, огромната статуя на "Света София", паметника на Джузепе Гарибалди на едноименния площад, "Отвличането на Европа" в Такевата градинка на ул."Солунска", която впоследствие беше открадната.   В конкурса на Столична община за паметник на Алеко Константинов и героят му Бай Ганьо участваха двама кандидати.   Проект "Круша" на Константинов и Чапкънов е спечелило журито с "ефектен и въздействащ обемно-пространствен и художествен образ, като авторовата идея за отразяване на личността и творчеството на Алеко Константинов е представена оригинално", се казва в съобщението на Столична община.   Скулптурната композиция се вписва въздействащо в прилежащата градска среда – пешеходната зона на бул."Витоша", като ще даде възможност на преминаващите да "общуват" с образите от композицията, се казва още в съобщението на общината.   За първото място Чапкънов и Константинов ще получат премия от 2000 лв.   Автор на другия проект "Алеко" е дело на арх. Светла Дянкова и скулптора Неделчо Костадинов. Те получават парична награда от 1500 лв.   Плановете на общината са бронзова скулптура на Алеко Константинов и героя му Бай Ганьо да бъде излята от гилзи, които са дарение на общината, и поставена в началото на пешеходната зона на бул."Витоша" в София до края на годината. Прогнозната стойност на композицията е около 80 000 лв.

МС чака местната власт да направи оценка на щетите, за да отпусне пари на пострадалите

http://www.cross.bg/postradalite-podpomagane-otpysne-1417475.html

/КРОСС/Министерски съвет ще отпусне средства в помощ на пострадалите от наводненията, но сумата ще стане ясна след като се уточнят някои детайли. Пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев уточни, че му предстои работна среща с кметовете, от която се очаква да се изясни от какво имат най-много нужда хората в пострадалите райони. На второ място, посочи той, местната администрация трябва по-бързо да подготви оценките и документите, за да бъдат подадени в Комисията за подпомагане, за да може по най-бързия начин да бъде свикано заседание, за да се разпределят средствата. Вицепремиерът уточни, че парите ще бъдат разпределени от една страна за домакинствата, като в тази посока той очаква сравнително по-бързо да бъде извършена оценката, и от друга страна за по-големите инфраструктурни проекти, за които ще е необходимо малко повече време. Кабинетът не предвижда определен праг на средствата, които ще отпусне. „Ще се опитаме в максимална степен да подпомогнем хората", обеща Йовчев. Той допълни, че се търсят и резерви, които да могат да бъдат използвани.  Общо 519 са подадените и приети молби за подпомагане на пострадалите от наводненията, посочи от своя страна зам.-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. 226 са подадените молби в териториалните дирекции на Агенцията за социално подпомагане във Варна, 17 - във Велико Търново, 226 са молбите в Добрич и 10 - в Стара Загора

Заловиха варненец с 40 кутии цигари без бандерол

http://www.moreto.net/novini.php?n=255891

Вчера около 13:30 ч., на ул. “Дрин” във Варна са намерени и иззети 40 кутии с цигари без акцизен бандерол. Проверката е била извършена на 41-годишен варненец у когото са открити цигарите. Той има предишна присъда. Лицето е задържано за 24 ч.

Прокуратурата е знаела, че операцията "убийци на Пеевски" е скалъпена

http://frognews.bg/news_72122/

При скандалната акция за задържането на тримата измислени „убийци” на депутата от ДПС Делян Пеевски прокуратурата първоначално се канела да ги уличи в незаконно проследяване. Това съобщиха за Фрогнюз източници от разследването

Киев: в Украйна няма присъствие на руски военни

http://www.cross.bg/ykraiina-voenna-tehnika-1417480.html

/КРОСС/ И. д. министър на отбраната на Украйна Михаил Ковал потвърди, че в източната част на Украйна няма никаква военна бронирана техника на въоръжените сили на Русия, съобщи RT. „Относно танковете съм длъжен да кажа, че ние напълно контролираме държавната граница и досега не е докладвано за влизане на колона от танкове и БТРи на руската армия. Това просто е невъзможно да се случи, защото веднага ще последва реакция от наша страна", заяви Ковал. Напомняме, че по-рано излезе информация, придружена с видеоматериали, за навлизане на руска военна техника в Източна Украйна. Тогава, тази информация огласи главният секретар на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки. Тогава тя каза: „Ние видяхме съобщението относно допълнителните руски танкове и друга военна техника, пресичащи границата в посока на Луганск, но в момента не разполагам с конкретни цифри".  

Китай създава алтернатива на Световната банка

http://news.ibox.bg/news/id_1693833797

Изданието отбелязва, че 22 държави от Азия и Близкия изток проявяват желание

Кажи "Да" на Една от 8

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/kazhi-da-na-edna-ot-8-6015662

Каним всички наши приятели да дойдат и да сложат розова перука в знак на съпричастност, призовават от Фондация "Нана Гладуиш – Една от 8”

45 000 първокласници с по 250 лева за 15 септември

http://offnews.bg/news/n_1/n_354967.html

Около 45 хиляди първокласници ще получат помощ от 250 лева за 15 септември, реши Министерският съвет на заседанието си днес. Помощта е еднократна. Тя цели покриването на част от разходите на семействата за началото на учебната година. Право на помощ имат семействата, които отговарят на критериите за социално подпомагане. Изключение от тях са децата с трайни увреждания, децата с един жив родител и децата, настанени в семейства на роднини, близки и приемни семейства - те ще получат помощ без значение от доходите.

250 лв. социална помощ от държавата за първолаците

http://econ.bg/Новини/250-лв-социална-помощ-от-държавата-за-първолаците_l.a_i.552245_at.1.html

Държавата ще подпомогне социалнослабите семейства, чиито деца тръгват на училище през есента. Финансовата помощ е еднократна. Нейният размер е 250...

Кабинетът определи критериите за бюджетите за идната година

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-определи-критериите-за-бюджетите-за-идната-година_l.a_i.552252_at.1.html

Министерски съвет одобри критериите за 2015 г., на които трябва да отговарят разходите по различните ресори на министерствата, държавните агенции и...

Цацаров: Прокуратурата се превръща в универсален сапун за пране

http://www.cross.bg/tzatzarov-prokyror-depytata-1417474.html

/КРОСС/Прокуратурата се превръща в един универсален сапун за пране, с който всички искат да си мият ръцете, заяви преди заседание на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров.  Думите му дойдоха като коментар на скандала между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски и всички проверки, които държавното обвинение започна в тази връзка. Главният прокурор заяви, че до края на седмицата би трябвало да бъде прекратено производството срещу т.нар. "килъри" на Пеевски, в което се оказа, че няма никакви доказателства. На въпрос дали е зависим от депутата, Цацаров направи опит да се защити като заяви, че ако прокуратурата е на страната на единия "смс-автор" това разследване нямало да бъде прекратено. "Това е една сага, която съвсем умишлено се поставя от героите й в центъра на общественото внимание", заяви още главният обвинител и призова да не се създава паника у хората. Главният прокурор Сотир Цацаров отрече да има разследване за източване на Кооперативна търговска банка.  Обвинител номер едно предупреди, че публичното говорене за проблеми в една или друга банка поставя под сериозен риск банковата ни система и напомни, че неверни твърдения, застрашаващи тази стабилност могат да бъдат санкционирани. Междинни данни от Националната агенция по приходите (НАП) показват данъчни задължения на семейството на депутата от ДПС Делян Пеевски, стана ясно още от изявлението на главния прокурор

БНБ започна проверката в КТБ

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/bnb-zapochna-proverkata-v-ktb-6015663

Проверката ще завърши в рамките на десет работни дни, уточняват от БНБ

Цацаров: Прокуратурата се превръща в универсален сапун за пране

http://www.cross.bg/tzatzarov-prokyror-sotir-1417474.html

/КРОСС/Прокуратурата се превръща в един универсален сапун за пране, с който всички искат да си мият ръцете, заяви преди заседание на Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров.  Думите му дойдоха като коментар на скандала между банкера Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски и всички проверки, които държавното обвинение започна в тази връзка. Главният прокурор заяви, че до края на седмицата би трябвало да бъде прекратено производството срещу т.нар. "килъри" на Пеевски, в което се оказа, че няма никакви доказателства. На въпрос дали е зависим от депутата, Цацаров направи опит да се защити като заяви, че ако прокуратурата е на страната на единия "смс-автор" това разследване нямало да бъде прекратено. "Това е една сага, която съвсем умишлено се поставя от героите й в центъра на общественото внимание", заяви още главният обвинител и призова да не се създава паника у хората. Главният прокурор Сотир Цацаров отрече да има разследване за източване на Кооперативна търговска банка.  Обвинител номер едно предупреди, че публичното говорене за проблеми в една или друга банка поставя под сериозен риск банковата ни система и напомни, че неверни твърдения, застрашаващи тази стабилност могат да бъдат санкционирани. Цацаров даде и оценка на ситуацията с наводненията в "Аспарухово", като заяви, че според него случилото се е "провал на държавата".

Пияни роми нападнаха и пребиха двойка по време на секс, блудствали с момичето. Други роми спасиха младежите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4157382

Цигани пребиха жестоко двама влюбени, ограбиха ги, блудстваха с момичето и опитаха да го отвлекат.
Трима изненадали младежа и девойката чисто голи в БМВ, спряно в края на Плевен около 1 ч през нощта на 19 юни. Циганите разбили прозорците на колата, промушили се през багажника, измъкнали нарочените жертви и започнали издевателствата. Цигани пребиха жестоко двама влюбени, ограбиха ги, блудстваха с момичето и опитаха да го отвлекат. Трима изненадали младежа и девойката чисто голи в БМВ, спряно в края на Плевен около 1 ч през нощта на 19 юни. Циганите разбили прозорците на колата, промушили се през багажника, измъкнали нарочените жертви и започнали издевателствата.

Учени създадоха 36-ядрен процесор, вдъхновен от интернет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242992_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0+36-%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80%2C+%D0%B2%D0%B4%D1%8A%D1%85%D0%BD%D0%BE%

 Учени от Сингапур и САЩ са успели да създадат процесор с 36 ядра. Той все още е експериментален, като цели да докаже теорията, че има един начин чип с толкова много ядра да функционира и той е, като симулира мрежа подобна на интернет, съобщава онлайн изданието на Масачузетския технологичен институт (MIT).

Това е университетът, който стои зад проекта. Ръководител на инициативата е Ли-Шиуан Пех от Сингапур. Неговият екип представи 36-ядрения процесор, който разчита на "мрежа в чип" архитектура, за да работи. Паралелно с това разработката решава и други препятствия в създаването на подобни процесори, като кеширането на информацията например.

В днешните чипове всички ядра са свързани с една жица, наричана шина. Когато две ядра трябва да комуникират помежду си, те получават пълни правомощия над шината. Този подход няма да върши работа, когато ядрата са много, защото те постоянно ще чакат ред за шината и вместо да се ускорява, работата на процесора всъщност ще се забавя.

Обновената архитектура включва променен начин на комуникация. Всяко ядро е свързано пряко само с тези в негово съседство. Така ядрата имат няколко различни трасета, които могат да използват, за да комуникират помежду си независимо от позицията си на чипа.

Това решение обаче ражда друг проблем. При използването на една шина, се запазва единството на кеш паметта, тъй като има едно трасе и обновяването на променената информация е лесно. При наличието на много трасета обаче това става много по-трудно. Затова учените са създали нов протокол, който се казва snoopy и работи заедно с втора мрежа, която е като сянка на основната, но и по-семпла, като нейната функция е единствено да осигурява допълнителни трасета, за да няма забавяния в трансфера.

Протоколът следи с каква информация разполагат ядрата и управлява нейния трансфер. Ако едно ядро се нуждае от определени данни, snoopy праща искането до всички ядра и това с най-актуалната информация я изпраща до т.нар. рутери в мрежите. Трансферът на данни се случва на точно определен период от време, което позволява на рутерите да изчисляват колко искания е имало за дадения период и от кои ядра.

Основната цел е да се намери метод, който значително да улесни управлението на кеш паметта в процесорите с много ядра. "Това е много хитра идея. Тя разчита на премахването на голяма част от усложненията и разчита на по-проста структура. В крайна сметка това създава повече възможности за комуникация, а протоколът се справя с подробностите", коментира Тод Остин, професор от Университета на Мичиган, който също участва в проекта.

Сега предстои нова серия по-сериозни тестове, които да гарантират, че създадените прототипи на чиповете работят както трябва. В момента се разработва и версия на Linux, която да поддържа 36 ядра и която ще се използва за практически тестове на процесорите, включително и да се проверят ползите им при ежедневна работа, работя с приложения и др. Когато това се случи, архитектурните планове ще бъдат публикувани свободно и ще могат да се използват от всеки.

Ахмед Доган решава датата на предсрочните избори, обяви Красимир Велчев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242991_%D0%90%D1%85%D0%BC%D0%B5%D0%B4+%D0%94%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BD+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B8

 Как да се договорим с БСП? Ясно е, че някой друг управлява тази държава. Датата на предсрочните избори не зависи нито от БСП, нито от ГЕРБ, а от това какво ще каже Ахмед Доган.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев. Той обяви, че засега ГЕРБ няма да участват в политическите консултации за определяне на дата за предсрочни парламентарни избори и за приоритетите на Народното събрание до края на мандата му. "Ние сме заявили. Искаме избори и толкоз. Със своите принципни действия ние ускоряваме процеса по предсрочните избори. Самите управляващи ускориха това нещо със съсипването на държавата", заяви Велчев.

Той каза още, че е непредвидимо кога правителството ще подаде оставка, защото непрекъснато се извършва някакво задкулисие. "С реваншизъм и противопоставяне няма да се стигне да някакъв добър резултат за България, но не ние сме наложили този реваншизъм", заяви зам.-председателят на ГЕРБ.

Прекаляването с червено месо може леко да увеличи риска от рак на гърдата

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/06/25/2330849_prekaliavaneto_s_cherveno_meso_moje_leko_da_uvelichi/?ref=rss


Прекалено честата консумация на червено месо на младини може леко да увеличи риска за рак на гърдата сред възрастните жени. От друга страна, употребата на бобови и зърнени храни, ядки, пилешки продукти и риба намаляват риска. 

Това показва проуване на учени от Харвард, цитирано от ВВС, при което са проследени диетите на 89 хиляди жени между 23 и 43 години за период от 20 години. Тези от тях, които в последствие са развили рак на гърдата (около 3000 жени) са консумирали редовно...

Емил Гъргоров се връща в ЦСКА, условието му е лъжите да спрат

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/06/25/2330912_emil_gurgorov_se_vrushta_v_cska_uslovieto_mu_e_lujite/?ref=rss


Полузащитникът Емил Гъргоров е готов да се завърне в ЦСКА. Той е поставил едно изискване към ръководството на червените.

"Имахме дълъг разговор със Стойчо Младенов и му казах, че се връщам, но при условие че спрат да лъжат момчетата. Надявам се повече да не лъжат момчетата", каза Гъргоров, цитиран от "Гонг". Той обясни, че решението му е било трудно, но се връща заради съотборниците си, привържениците и в името на ЦСКА.

Остава да подпише нов договор, за което обаче се чака...

По-лесно на Станишев щеше да му е да избяга, но той не избяга, заяви Атанас Мерджанов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242990_%D0%9F%D0%BE-%D0%BB%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%B2+%D1%89%D0%B5%D1%88%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BC%D1%83+%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%8F%D0%B3%D

 В персонален план на Станишев щеше да му бъде много по-лесно да избяга съвсем от своите отговорности в БСП. Той обаче не го направи след изборите, не го прави и сега. Това са помислени стъпки и ходове, които дават шансове и възможности за по-широко представителство на левицата в България и в Европа. Това каза в сутрешния блок на Би Ти Ви председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

Вчера лидерът на БСП Сергей Станишев потвърди официално, че 
ще стане евродепутат, като в същото време остава лидер на партията си, въпреки слуховете, че се готви да се оттегли от поста. 

На въпрос дали върху Станишев е бил оказан натиск за оттеглянето му от българския парламент Мерджанов заяви, че решението е било негово и е било достатъчно ясно формулирано. 

По думите на Мерджанов сега е важно БСП да запази своята единност и да продължи работата си, а въпросът за следващия лидер на групата щял да бъде актуален след парламентарните избори.

Според Атанас Мерджанов ролята на Станишев като лидер на европейските социалисти е шанс за България, включително и при формирането на новата Европейска комисия и определянето на ресорите за български еврокомисар. "Това са важни въпроси и ние трябва да виждаме шансове и възможности за едно такова българско присъствие. Това бе полезен, прагматичен ход за БСП и за структуриране на европейското ляво пространство", каза той. 

Пияни роми пребиха влюбена двойка, единият блудства с момичето. Други роми спасиха младежите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4157379

Трима пияни роми набиха и ограбиха момче и момиче, усамотили се в кола край пътя в покрайнините на Плевен. При нападението любовчиите се заключили в колата, но бандитите влезли през багажника и ги измъкнали оттам. Единият блудствал с момичето, докато другите раздавали юмруци на младежа.
Без никакви дрехи влюбените успели да се избягат и да стигнат Трима пияни роми набиха и ограбиха момче и момиче, усамотили се в кола край пътя в покрайнините на Плевен. При нападението любовчиите се заключили в колата, но бандитите влезли през багажника и ги измъкнали оттам. Единият блудствал с момичето, докато другите раздавали юмруци на младежа. Без никакви дрехи влюбените успели да се избягат и да стигнат

БНБ започна проверката в КТБ

http://frognews.bg/news_72120/

Започна заявената от БНБ и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група КТБ, включително и на кредитния портфейл, и на инвестиционния портфейл, съобщиха от централната банка. В КТБ АД проверката се извършва съвместно от "ДЕЛОЙТ ОДИТ" ООД, "ЪРНСТ И ЯНГ" ООД и "АФА" ООД, а в "Креди Агрикол - България" ЕАД - от "АФА" ООД. Проверката ще завърши в рамките на десет работни дни, както беше съобщено на 22.06.2014 г.

Значително е намалена таксата за улов на калкан в рамките на определената квота

http://www.moreto.net/novini.php?n=255922

С промяна в Тарифа за таксите, събирани по Закона за рибарство и аквакултурите, правителството значително намали таксата за издаване на специално разрешително за улов на квотиран вид риба във водите на Черно море. Разрешителното се отнася до улова на калкан в рамките на определената квота.

Конфискуваха 2 кг тютюн и 7720 къса цигари без бандерол в Хасково

http://pik.bg/конфискуваха-2-кг-тютюн-и-7720-къса-цигари-без-бандерол-в-хасково-news195174.html

Конфискуваха 2 кг тютюн и 7720 къса цигари без бандерол в Хасково

Общо 7720 къса цигари без бандерол и близо 2 кг тютюн конфискували служители на Районно управление „Полиция” –Харманли, съобщиха от пресцентъра на МВР. Вчера, на улица „Районна” в града, те спрели за проверка лек автомобил „Опел”, шофиран от 48-годишен мъж от Хасково. В тайници в багажното отделение на колата криминалистите открили контрабандните папироси от различни марки и 1,8 кг тютюн. Образувано е досъдебно производство.

По същото време, на паркинг „5-ти километър” край областния град, хасковски автопатрул предприел проверил на лек автомобил „Фолксваген” с водач 33-годишен жител на пловдивското село Динк. Цигарите без бандерол били открити в чантата на 25-годишната му спътничка, жителка на селото.

Цацаров: Има разпитвани свидетели, но те не са служители на КТБ

http://pik.bg/цацаров-има-разпитвани-свидетели-но-те-не-са-служители-на-ктб-news195178.html

Цацаров: Има разпитвани свидетели, но те не са служители на КТБ

Има междинни резултати от проверката на НАП за авоарите на майката на Делян Пеевски, става ясно от думите на главния проукрор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

Според НАП има установени данъчни задължения, станало ясно в последния ден на миналата седмица.

Цацаров обаче отказа да даде повече подробности за размера на тези задължения, когато получи ревизионният акт.

Обвинител №1 обясни, че не са разследвани хора от КТБ.

Той добави, че има разпитвани свидетели от вече претърсваните фирми, но те не са служители на банката.

Бранимир Ботев запозна руски медии с обстановката в българските курорти

http://www.cross.bg/botev-ryski-bulgariya-1417476.html

/КРОСС/ Заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев запозна руски журналисти със ситуацията в българските курорти.  Ботев отговори на въпроси на „Интерфакс", Газета.ру, „Московски комсомолец" и „Комсомолска правда", „Руски репортер" и бордните издания „Аерофлот" и „ВИМ магазин". Ботев покани журналистите на обиколка по маршрута София-Пловдив-Габрово-В.Търново-Варна-Албена-Балчик-Поморие, за да се запознаят на място с обстановката в българските градове и курорти. Ще се убедите със собствените си очи, че място за паника няма и че сезонът върви добре, посочи зам.-министър Ботев. Наводненията, довели до смъртта на хора, са резултат не само на проливните дъждове, но и на натрупани през годините човешки грешки, заяви Ботев. Да не смесваме фактите и да не спекулираме с трагедията в Аспарухово, призова той. Показаните по руски телевизии смесени кадри създаваха впечатление едва ли не за апокалипсис, посочи Ботев. Ресорният зам.-министър акцентира, че няма пострадал турист от наводненията в България. Заради дъждовете по Българското Черноморие има поражения само в два курорта на север от Варна - Албена и Кранево, обърна внимание той и подчерта, че количеството паднали валежи на квадратен метър е над 4 пъти повече от обичайното. В с. Кранево са разположени много детски лагери, припомни зам.-министърът

ДКЕВР ще обсъди дали да намали цената на природния газ от 1 юли

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242989_%D0%94%D0%9A%D0%95%D0%92%D0%A0+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0

 Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще обсъди каква да е цената на природния газ от 1 юли, се вижда от сайта на институцията.

В предложението си до регулатора държавният доставчик "Булгаргаз" предлага цената да остане непроменена спрямо второто тримесечие на годината, тоест  612.80 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС.

В доклад на работната група към регулатора обаче намаление на цената с 2.47%. 

Ако бъде избран този вариант, цената за крайните снабдители и клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, ще намалее с 15.11 лв.  от  на 597.69 лв. за 1000 куб. м. 

България кани руски журналисти на обиколка в курортите

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2014/06/25/2330905_bulgariia_kani_ruski_jurnalisti_na_obikolka_v_kurortite/?ref=rss


Група журналисти от големи руски медии ще посети черноморските курорти, за да види има ли последици за туристите от поройните дъждове, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката. 

Заместник-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев е информирал гостите за това, че нито един турист не е пострадал. Според него не трябва да се смесват фактите и да се спекулира с трагедията във варненския квартал Аспарухово и природната аномалия - проливните дъждове, причинили...

Кабинетът отпусна по 10 хил. на почернените семейства

http://www.bnews.bg/article-109367

Правителството отпусна по 10 хил. лв. на семействата на 13-те жертви на потопа във Варна и Добрич. Това съобщи зам.-министърът на социалната политика.

Захапката на Суарес вече и в анимационен клип!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4157364

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Закъсняващите ремонти в София

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/06/25/2330784_zakusniavashtite_remonti_v_sofiia/?ref=rss


През тази година Столичната община ремонтира основни булеварди, освежава паркове, изгражда естакади, но не всичко върви по план. Изпълнението на някои от започналите реконструкции закъснява, а началото на други проекти все още не е известно.

Въпреки че пълното обновяване на Докторската градина в центъра на София започна през ноември 2013 г. със срок на изпълнение 77 дни, ремонтът все още не е приключил. От местната управа се заканиха, че ще глобят изпълнителя, който въпреки меката...

Кредитирането се увеличава през май

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242988_%D0%9A%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%BC%D0%B0%D0%B9

 По-слаб, но отново ръст на кредитирането отчете БНБ към края на май. Увеличение има както спрямо предходния месец, така и на годишна база, като повишения има в почти всички сегменти, пише "Капитал Daily" в днешния си брой.

През изминалия месец общият кредитен портфейл за бизнеса и домакинствата е нараснал със 77.8 млн. лв. (0.14%), а увеличението на годишна база е с 982.8 млн. лв. (1.84%).

Обемът на просрочените заеми също леко се повишава, след като отчете свивания в последните два месеца. Повишението през май е с 35.1 млн. лв. спрямо април, като влошаване се наблюдава както във фирмения (17.2 млн. лв.), така и в ритейл сегмента (общо 17.9 млн. лв.).

Финансирането за бизнеса се увеличава четвърти пореден месец. През май фирмените кредити са нараснали с 35.5 млн. лв. (или 0.1%) на месечна база до 35.8 млрд. лв. Ръстът е с доста по-умерени темпове в сравнение с отчетените през април, март и февруари повишения със съответно 325, 320 и 259 млн. лв. Като цяло обаче тенденцията за момента остава положителна, а годишният темп на покачване дори се ускорява – през май с 920.5 млн. лв. спрямо година по-рано, или 2.64%, при ръст от 2.29% през април, 1.7% през март и 1.01% през февруари. 

При кредитирането за домакинствата данните са разнопосочни. Общият обем на финансирането се е увеличил с 42.4 млн. лв. през май спрямо април и достига 18.6 млрд. лв. Ръстът е движен основно от потребителските заеми (0.29%), докато ипотеките отново намаляват (-0.06%) след два месеца на повишения.

На годишна база обаче и жилищните, и потребителските заеми отбелязват нарастване. При ипотеките повишението е за втори пореден месец – с 30.8 млн. лв. (или 0.35%), докато при потребителското финансиране обемите растат вече от половин година, като през май се повишват с 65 млн. лв. (0.89%).

Първи трейлър на „Сойка-присмехулка” /видео/

http://www.cross.bg/chast-soiika-prismehylka-dzhenifur-1417473.html

/КРОСС/ В мрежата се появи първият трейлър на филма „Игрите на глада: Сойка-присмехулка. Част I". За съжаление първото видео не е с главните герои Дженифър Лорънс и Джош Хътчерсън. Клипчето, озаглавено „Заедно като един" "Together as One", е посветено на героя на Доналд Съдърланд - президент Сноу, и речта му към народа на Панем. video:http://www.youtube.com/watch?v=7dCB2U9lX48   В мрежата се завъртяха и плакати с новите лица в третата част на филма.     Франсис Лоурънс ще режисира и две части на „Сойка-присмехулка", с които ще приключи сагата на Катнис Евърдийн и борбата на подтиснатите с Капитола. Освен Дженифър Лоурънс (която продължава да доказва, че е притежава талант за най-разнообразни превъплъщения!) и останалите познати герои и актьори, в „Сойка-присмехулка" - Част I" ще видим още Джулиан Мур, Натали Дормер, Лили Рабе.Премиерните дати на част I и част II са съответно на 21 ноември 2014 и 20 ноември 2015 година.

Астрономи откриха диамант колкото Земята

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/astronomi-otkriha-diamant-kolkoto-zemiata-6015659

"Трябва да има и други такива, но тъй като са много бледи, е много трудно да бъдат открити", казват специалисти

Строежът на пловдивския стадион "Христо Ботев" е замразен заради КТБ

http://www.mediapool.bg/stroezhat-na-plovdivskiya-stadion-hristo-botev-e-zamrazen-zaradi-ktb-news221894.html

Строежът на стадион на Ботев (Пд) бе временно спрян заради замразяването на плащанията в Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщиха от клуба в сряда.   Всички разплащателни сметки на клуба са блокирани и по този начин е нарушен механизмът на разплащане към доставчици и контрагенти, отговарящи за ремонтните дейности на стадион "Христо Ботев” в гр. Пловдив, гласи съобщението.   "Настъпилите форсмажорни обстоятелства ни принуждават временно да преустановим всички ремонтни дейности по съоръжението. Ботев (Пловдив) ще уведоми своевременно обществеността при нови промени, свързани с реализирането на този отговорен проект", посочват от Ботев, чийто основен спонсор е банката.

ДКЕВР поиска Брюксел да разреши промяна в договорите с преференциални цени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242987_%D0%94%D0%9A%D0%95%D0%92%D0%A0+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%91%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0

 Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е внесла две жалби до Европейската комисия - за неправомерна държавна помощ в договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от ТЕЦ "Контур Глобул Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и за прекомерна държавна помощ при договорите с ВЕИ-производители за задължително изкупуване на произведената от тях енергия.

Това съобщи пред журналисти днес председателят на комисията Боян Боев, цитиран от БТА.

Жалбите са изпратени през миналата седмица и ДКЕВР очаква Еврокомисията да се произнесе и да разреши на българския регулатор да ограничи изкупуването на енергия по дългосрочни договори.

Според Боев, ако не бъдат предприети мерки за ограничаване въздействието на договорите както на така наречените американски централи, така и на ВЕИ-производителите върху енергийната система, ДКЕВР ще е принудена на всяко тримесечие да актуализира цената на НЕК на базата на допълнителните разходи.

Регулаторът
 планира да намали с около 20 процента цените на електроенергията, изкупувана от ветроенергийни централи и с между 50 до около 60 процента цените на енергията от фотоволтачни централи. 

В края на май ДКЕВР инструктира НЕК да предоговори дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия с "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" с 30% и "Контур глобал Марица-изток 3" с 20%. Освен това ДКЕВР иска общо три от блоковете на двете централи да излязат на свободния пазар.  

Разбиха публичен дом в Гърция с български проститутки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4157357

48-годишен „бизнесмен“ от Патра, Гърция е арестуван за насърчаване на чужденки към проституция.
Сводникът е превърнал в публичен дом селската си къща, съобщава „Български новини“.
По информация на изданието мъжът е заловен в селския район на Манолада.
Там в приземния етаж на селската си къща мъжът си уредил бордей и развивал „бизнес“, 48-годишен „бизнесмен“ от Патра, Гърция е арестуван за насърчаване на чужденки към проституция. Сводникът е превърнал в публичен дом селската си къща, съобщава „Български новини“. По информация на изданието мъжът е заловен в селския район на Манолада. Там в приземния етаж на селската си къща мъжът си уредил бордей и развивал „бизнес“,

Да събудим Вероника от будната кома

http://help.actualno.com/Da-sybudim-Veronika-ot-budnata-koma-news_36155.html

На 7 януари 2014г. по пътя Силистра-Русе в района на Мартен, на път за училище автомобилът, в който пътува Вероника се отклонява от пътя и се блъска в крайпътно дърво. След удара 14 - годишното момиче...

Утре отново следобедни валежи

http://society.actualno.com/Utre-otnovo-sledobedni-valeji-news_36154.html

И през следващото денонощие въздушната маса над страната остава неустойчива. В сутрешните часове ще преобладава слънчево време. В следобедните ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на м...

Плевнелиев призова партиите да не отстъпват от консенсуса на КСНС

http://politics.actualno.com/Plevneliev-prizova-partiite-da-ne-otstypvat-ot-konsensusa-na-KSNS-news_36153.html

Държавният глава Росен Плевнелиев призова да не се предоговаря постигнатият консенсус на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност. "Моят апел към българските политици е кога...

Барбалов: Новата методика за такса кмет ще вдигне сметките на столичани

http://society.actualno.com/Barbalov-Novata-metodika-za-taksa-kmet-shte-vdigne-smetkite-na-stolichani-news_36156.html

Столичният заместник-кмет по финансите Дончо Барбалов заяви, че новата методика за такса смет ще натовари с пъти сметките на столичани. Той заяви, че за решаването на проблема разчита и на новия минис...

Българо-полски консорциум ще прави идейния проект на тунела под Шипка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242986_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BE%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%83%D0%BC+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%B9

 Консорциум "Мости", в който участват: "Мости България" и "Мости Катовице", ще изработи разширен идеен проект на тунела под Шипка. Днес в Агенция пътна инфраструктура беше подписан договорът за поръчката на стойност 104 хил. лв. 

Проектът се финансира от държавния бюджет и оперативната програма "Транспорт". 

Срокът за изпълнение е 120 дни. 

В момента агенция "Пътна инфраструктура" изпълнява проекта за обход на Габрово, част от който е тунелът, с обща дължина 23 км. Проектът е разделен на пет етапа, като изпълнението е стигнало до втория. Тунелът е предвиден за изграждане до 2020 г.

Проектът е част от Трансевропейски транспортен коридор ІХ Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис. Основните транспортни направления, които ще обслужва са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Скандал! Всички документи за реституцията на Симеон са изчезнали

http://pik.bg/скандал-всички-документи-за-реституцията-на-симеон-са-изчезнали-news195173.html

Скандал! Всички документи за реституцията на Симеон са изчезнали

Бившият кмет на София Стефан Софиянски призна пред Софийския градски съд, че през 2001 г. отписал двореца "Врана" от общинската собственост и го дал на Симеон Сакскобургготски и сестра му, за да спести средства от бюджета. Държавата си иска "Врана".

Интересите им се защитават в съда от кантората на адвокат Ирен Савова, пише "Труд".

"Цялата документация по реституцията на Симеон е изчезнала от Столична община", заяви адвокат Савова.

"Аз съм направил 10 000 реституции, точно за тая ли ще си спомням?", каза пред съда Софиянски, но все пак се сети, че процедурата за имота била "по-специална".

Интересен факт е, че Симеон започва да ползва двореца още през 1999 г. - две години преди да му го възстановят. Тогава той сключва договор за ремонта му. Как така се влагат средства в чужд имот? Кой е пуснал царя в него и на какво основание? Тези въпроси се изясняват в съдебния спор. От царската фамилия твърдят, че собствеността върху дворците им е възстановена с решение на Конституционния съд от 1998 г. С него Законът за обявяване за държавна собственост имотите на Фердинанд, Борис и на техните наследници от 1947 г. бе обявен за противоречащ на конституцията.

"Дворецът "Врана" е държавна собственост и очакваме съдът да признае това", коментира адвокат Савова. Материалите по делото са поне 3000 листа. Забележително е, че още преди то да започне в съдебна зала по същество част от ответниците - наследниците на Цар Фердинанд херцозите Вюртенбергови заявиха изрично, че признават държавата за собственик на двореца и парка "Врана". Адвокат Савова и нейният екип се борят с четири адвокатски екипа, наети от царя и с юристите на Столичната община.


Блумбърг: Провалът на КТБ няма да осуети продажбата на евробонове

http://www.vesti.bg/novini/blumbyrg-provalyt-na-ktb-niama-da-osueti-prodazhbata-na-evrobonove-6015666

Първата продажба на евробонове от България след 2012 г. изглежда ще устои на най-големия провал на банка в страната от 17 години насам, тъй като ниските нива на дълг успокояват инвеститорите, пише агенция Блумбърг.

ЕК одобри картата на регионалните помощи в България за периода 2014-2020 г.

http://www.cross.bg/pomosht-pomoshti-bulgariya-1417472.html

/КРОСС/ Европейската комисия одобри картата за отпускане на държавна помощ в България за периода между 2014 и 2020 г. в рамките на новите насоки за регионална помощ, приети от Комисията през юни 2013 г. (вж. IP/13/569). В новите насоки се определят условията, съгласно които държавите членки могат да отпускат държавна помощ на предприятията за регионално развитие. Тяхната цел е засилване на растежа и по-голямо сближаване в рамките на единния пазар. Заместник-председателят на Комисията, отговарящ за политиката в областта на конкуренцията, Хоакин Алмуния заяви: „Новата карта на регионалните помощи в България позволява на българските власти да насърчават инвестициите в цялата страна и способства за по-нататъшния икономически растеж и сближаването в рамките на единния пазар. Тя представлява също основа за по-лесно и целенасочено използване на програмите за регионално развитие, съфинансирани от европейските структурни фондове." Съгласно картата на регионалните помощи на България цялата територия на България ще отговаря на критериите за регионална помощ по член 107, параграф 3, буква а) от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), съгласно който се разрешават помощи в райони със стандарт на живот под средното равнище за ЕС или в райони с висока безработица. Картата ще бъде в сила от 1 юли 2014 г. до 31 декември 2020 г

Щом построи 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", "Уестингхаус" ще се оттегли, предвижда проектодоговор

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242985_%D0%A9%D0%BE%D0%BC+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8+7+%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%95%D0%A6+%22%D0%9A%D0%BE%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B9%22%2C+%22%D0%A3%D0%B5%D1%81%D1%82%D0

 Сегашното дъщерно дружество АЕЦ "Козлодуй" - "Нови мощности" да се преобразува, като 70% от него ще останат собственост на АЕЦ "Козлодуй", а 30% да бъдат прехвърлени на американската компания "Уестингхаус". За това преговарят експерти на двете страни потвърди  в интервю за БНР зам.-директорът на българската централа Александър Николов. 

Уговорката е след изграждането на седми блок и зареждането му с гориво американската компания да оттегли акционерното си участие. "Те няма да бъдат оперираща компания" каза експертът и припомни, че АЕЦ "Козлодуй" има над 40 г. опит като оператор на ядрена мощност. 

"Подготвяме предварителен документ, който сме нарекли споразумение за сътрудничество. Той е в своя край и очакваме в близко време да бъде подписан, не мога да се ангажирам с точна дата. Това е акционерно споразумение, първичен документ, в резултат на който ще започне определена дейност, а крайната цел е подписването на договор за изграждането на нов блок на площадката на АЕЦ "Козлодуй", каза Николов.

Една от  основните задачи, които акционерното споразумение поставя, е намирането на съответните капитали за строителството, каза Николов. Той не се ангажира да посочи точния механизъм на финансиране, нито дали ще има държавна гаранция с обяснението, че все още акционерното споразумение е с гриф поверително. Пред "Труд" обаче казва, че централата е готова да плати новия блок. 

Седмичникът "Капитал" в последния си брой предупреди, че при тази схема вторият инвеститор в проекта на практика не носи риск за това дали централата ще е печеливша, което именно беше причината да се търси външен партньор. Така рискът изцяло ще се носи от "Козлодуй" и българската държава. Общата стойност на сделката - доставката на ядрения блок, разходите за модернизация на електропреносната мрежа, първата зарядка с гориво, оскъпяването по време на строежа, както и финансовите разноски по време на строителството, приближава 6 млрд. евро, според изданието. 

В днешния си брой "Преса" прогнозира, че споразумението може и да не бъде подписано, защото съдържало"неприемливи и направо заробващи клаузи", една от които е липсата на гаранция, че доставеният блок наистина ще работи. 

По-рано този месец
 японската "Тошиба", която е мажоритарен собственик в "Уестингхаус", се оттегли като стратегически инвеститор от проекта и така отпадна ангажиментът й да осигури финансиране от Японската банка за международно сътрудничество. 

Започна проверката в КТБ АД и Креди Агрикол България ЕАД

http://econ.bg/Новини/Започна-проверката-в-КТБ-АД-и-Креди-Агрикол-България-ЕАД_l.a_i.552248_at.1.html

Заявената от Българската народна банка (БНБ) и правителството проверка на активите и пасивите на Корпоративна търговска банка (КТБ) АД и дъщерното й...

Самолет с 3 млн. долара успокои националния отбор на Гана

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/25/2330876_samolet_s_3_mln_dolara_uspokoi_nacionalniia_otbor_na/?ref=rss


Гана изпрати самолет с повече от 3 милиона долара кеш до Бразилия, за да плати премиите за участие на футболистите от националния отбор по футбол.

"Играчите настояваха, че искат парите в брой. Правителството трябваше да подготви парите и да ги изпрати с чартърен полет до Бразилия. Парите надвишават 3 милиона долара", заяви заместник министърът на спорта Джоузеф Ямин пред радио в Акра. 

Президентът на Гана Драмани Махама се е свързал с отбора и е договорил след пристигането...

"Делойт", "Ърнст и Янг" и "Афа" са привлечени към проверката в КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242984_%22%D0%94%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B9%D1%82%22%2C+%22%D0%AA%D1%80%D0%BD%D1%81%D1%82+%D0%B8+%D0%AF%D0%BD%D0%B3%22+%D0%B8+%22%D0%90%D1%84%D0%B0%22+%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%

 Днес започна заявената от БНБ и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група КТБ, включително и на кредитния портфейл, и на инвестиционния портфейл, съобщи централната банка.

В КТБ проверката се извършва съвместно от "Делойт одит", "Ърнст и Янг" и "Афа" ООД, а в "Креди Агрикол - България" ЕАД – от "АФА" ООД.

Проверката ще завърши в рамките на десет работни дни, както е планирано. 

Междувременно с цел ускоряване и оптимизиране на работата на квесторите УС на БНБ извърши ротация на квесторите. 

Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчева, досега квестори на "Креди Агрикол – България", са назначени за квестори на "Корпоративна търговска банка".

Христина Иванова Стамова, досега квестор на КТБ, е назначена за квестор на "Креди Агрикол – България". Тя ще работи заедно с Божидар Иванов Аршинков, който ще смени Славияна Стоилова Данаилова-Велева.

Промяната цели големината на екипите на квесторите да съответства на обема на работата с оглед на различната големина на двете дружества от групата КТБ, уточняват от централната банка. 

Брутално! Роми прекъснаха секс в кола, измъкнаха двойката и блудстваха с момичето

http://pik.bg/брутално-роми-прекъснаха-секс-в-кола-измъкнаха-двойката-и-блудстваха-с-момичето-news195170.html

Брутално! Роми прекъснаха секс в кола, измъкнаха двойката и блудстваха с момичето

Срещу трима роми, единият от които непълнолетен, е повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура - Плевен, съобщава сайтът "Плевен за Плевен".

Става въпрос за 3 тежки умишлени престъпления: грабеж, блудство и опит за незаконно проникване в чуждо имущество, стана ясно днес на пресконференция на окръжния прокурор Иво Радев и шефа на МВР-Плевен главен инспектор Йордан Каменов.

На 19 юни в полунощ двойка влюбени от съседно на Плевен село, след романтична вечеря, спрели колата си на крайградската улица „Осъм” и се отдали на любовни ласки. Интимните им прегръдки обаче са прекъснати от трима подпийнали роми, които разбиват стъклата на колата и през багажника измъкват насила голите младежи.

Двамата им предлагат доброволно всичко, което е в тях – телефони, пари, бижута, но рецидивистите започват жестоко да ги бият и да блудстват с момичето. Все пак двойката успява да се измъкне от мелето и да се скрие в частен дом наблизо. Стопанинът на дома, също от ромски произход, подава веднага сигнал на 112 и спешната намеса на полицията предотвратява нови агресивни действия на пийналите роми.

Извършители и потърпевши не са се познавали, така че не става въпрос за някакво лично отмъщение, стана ясно на пресконференцията.

Ромите са задържани с постоянна мярка. Двама от тях ги очакват присъди от 3 до 10 години, а третият – от 5 до 15.

Държавата спестила 12 млн. лв. от реализирането на енергоспестяващи мерки само за година

http://www.moreto.net/novini.php?n=255923

Министерският съвет прие отчет за изпълнението на Втория национален план за действие по енергийна ефективност, който обхваща периода 2011-2013 г. Отчетът съдържа базова статистическа информация, анализира състоянието и тенденциите на енергийната ефективност на национално ниво.

БСП отказва избори в средата на септември

http://frognews.bg/news_72119/

Депутатите от БСП са реагирали остро срещу идеята на Бойко Борисов изборите да са на 14 септември и държат вотът да се проведе в края на септември. "Защо да проваляме първия учебен ден на децата, ако изборите са в неделя, на 15 септември, понеделник, училищата ще трябва да са затворени”, коментираха депутати от БСП.

Великобритания емитира ислямски облигации на стойност 200 млн. лири

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bddd775/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C130A0Ca0Cvelikobritaniia0Eemitira0Eisliamski0Eobligacii0Ena0Estoinost0E20A0A0Emln0Eliri0H1750A170C/story01.htm

Емисията бе презаписана над 10 пъти, а островната държава се превърна в първата западна нация, която осъществява емисия на дълг, върху който не се плаща лихва


Гледайте "Челюсти"! В главната роля - Луис Суарес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4157348

Виж тук новия спортен сайт на "24 часа" - "Бразилия 2014"                                                                                                                                         

Спипаха Маг Събина, завлякла жена с 8 000 лева (снимка)

http://pik.bg/спипаха-маг-събина-завлякла-жена-с-8-000-лева-снимка-news195169.html

Спипаха Маг Събина, завлякла жена с 8 000 лева (снимка)

Измама за над 8 000 лв. разкриха криминалисти от Горна Оряховица. В началото на февруари тази година съдействие от полицията потърсил синът на 63-годишна жена от Лясковец.

Той обяснил, че за времето от 12 до 20 декември миналата година майка му била измамена от неизвестна жена, представяла се по обяви във вестници като екстрасенс "маг Събина".

Така лясковчанката се свързала с непознатата, която й обяснила, че на нея и сина й е направена магия. Първоначално „Събина“ поискала 400 лв. за разваляне на магията. По-късно, отново по телефона, екстрасенската й обяснила, че съзира зловредно влияние и върху златните накити на лясковчанката, за развалянето на което са необходими още 1 500 лв., които жената трябвало да изпрати на посочен адрес в Русе.

Последвали още няколко обаждания и изпращане на пари с пощенски запис. Така, докато синът разбере за „заниманията“ на майка си, сумата набъбнала до 8 000 лв.

След подадения от него сигнал, криминалистите започнали разследване по случая и след няколкомесечна прецизна работа влезли в дирите на въпросната „маг Събина“ – С.С. /29г./ от Русе, известна на полицията и осъждана за идентични престъпления. Тя е възстановила цялата сума на потърпевшата, а материалите по случая са докладвани в прокуратурата.

85 "вдъхновяващи" пернишки учители ще бъдат наградени на 26-ти юни

http://www.zapernik.com/obshtestvo/85-vduhnovyavashti-pernishki-uchiteli-shte-budat-nagradeni-na-26-ti-yuni_32693/

Събитието няма да е обикновено, ще има изненади, обещават организаторите

Време е за награждаването в конкурса "Учителят, който ме вдъхновява 2014", който се организира от Перник на Младите и Община Перник. Измина доста време, но резултатите бяха повече от очакваните. Вдъхновяващите учители от конкурса са 85!

Това е едно невероятна бройка, а тя съвпадна точно с това, че Перник чества 85 години от както е обявен за град. Именно заради това организаторите решихме да слеем двете събития в едно. Така награждаването на учителите ще се случи на 26 Юни...

Продължава

И Анелия потвърди участието си в турнето на Планета

http://www.bnews.bg/article-109280

Телевизия “Планета” официално обяви и участието на Анелия в тазгодишното турне “Планета Лято 2014”.

Първанов: Станишев остава лидер, защото прави добре конгреси

http://offnews.bg/news/n_1/n_354916.html

„Сергей Станишев се е научил да прави добре конгреси, за разлика от ГЕРБ, които правят добре избори“. Това заяви пред БНР лидерът на АБВ Георги Първанов. Именно в умението на Станишев да прави конгреси Първанов вижда обяснение за факта, че въпреки изборните загуби БСП запазва своя председател. Лидерът на АБВ подчерта, че според него заминаването на Брюксел е абдикация от страна на Станишев. Президентът два мандата заяви, че не се радва на случващото се с БСП, но подчерта, че всички негови мрачни прогнози са се сбъднали. Той обаче призна, че кризата на „Позитано“ е шанс за АБВ да привлече подкрепа.

Разкриха бардак в Гърция с три български проститутки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4157344

48-годишен „бизнесмен“ от Патра, Гърция е арестуван за насърчаване на чужденки към проституция.
Сводникът е превърнал в публичен дом селската си къща, съобщава „Български новини“.
По информация на изданието мъжът е заловен в селския район на Манолада.
Там в приземния етаж на селската си къща мъжът си уредил бордей и развивал „бизнес“, 48-годишен „бизнесмен“ от Патра, Гърция е арестуван за насърчаване на чужденки към проституция. Сводникът е превърнал в публичен дом селската си къща, съобщава „Български новини“. По информация на изданието мъжът е заловен в селския район на Манолада. Там в приземния етаж на селската си къща мъжът си уредил бордей и развивал „бизнес“,

Две деца от Перник - първи в Национална олимпиада за правата на човека

http://www.zapernik.com/obshtestvo/dve-deca-ot-pernik-purvi-v-nacionalna-olimpiada-za_32692/

Две пернишки деца са първенци в Националната олимпиада за правата на човека, състояла се в град Приморско.

Деян Маджарски и Емилия Виденова от Езиковата гимназия в Перник са впечатлили журито със способността си да се аргументират и да защитават тези. Участниците в олимпиадата е трябвало да напишат есе, в което да изразят собствено мнение.

Деян е уу-ти клас и се е представил с есето си на тема “Граници на толерантността”. Емилия (10-ти клас) е написала есе на тема “Да приемеш и...

Продължава

Почина Илай Уолак, легендата от "Великолепната седморка"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4157316

Холивудският актьор Илай Уолак почина на 98-годишна възраст, съобщава BBC. Скръбната вест бе потвърдена официално от дъщеря му Катрин. 
Илай остава емблематичен за феновете на качественото кино с великите си роли в уестърните "Добрият, лошият и злият" и "Великолепната седморка". И в двата филма той играе отрицателни герои с мексикански произход. Холивудският актьор Илай Уолак почина на 98-годишна възраст, съобщава BBC. Скръбната вест бе потвърдена официално от дъщеря му Катрин.  Илай остава емблематичен за феновете на качественото кино с великите си роли в уестърните "Добрият, лошият и злият" и "Великолепната седморка". И в двата филма той играе отрицателни герои с мексикански произход.

Милионер се самоуби заради ди Каприо

http://www.cross.bg/milioner-se-samoybi-zaradi-di-kaprio-1417471.html

/КРОСС/ Мъжът на моделката Кейти Клиъри -Андрю Стърн е сложил край на живота си. В края на миналата седмица бизнесменът се е застрелял в главата. Причините за решението му не се съобщават. Слухове обаче мълвят, че 40-годишният Стърн си е теглил куршума заради снимки на половинката си с холивудския красавец Леонардо ди Каприо. Фотосите бяха направени в нощен клуб в Кан, а лицата от тях изглеждаха доста близки. Известно е, че във въпросната вечер актьорът си е тръгнал заедно с Тони Гарн, но Андрю Стърн изпаднал в депресия заради случилото се на лазурния бряг. Бизнесменът бил разочарован, че жена му прекарва прекалено много време със знаменитости от противоположния пол.

БНБ проверява КТБ и "Креди агрикол" заедно с "Делойт", "Ърнст и янг" и "Афа"

http://pik.bg/бнб-проверява-ктб-и-креди-агрикол-заедно-с-делойт-ърнст-и-янг-и-афа-news195164.html

БНБ проверява КТБ и "Креди агрикол" заедно с "Делойт", "Ърнст и янг" и "Афа"

Българската народна банка започна проверка на активите и пасивите на банковата група КТБ (която включва и дъщерната търговска банка "Виктория", която доскоро се казваше "Креди Агрикол - България"), съобщи пресцентърът на БНБ.

Проверката е започнала днес, 25 юни.

Проверяват се и кредитният, и инвестиционният портфейл.

В КТБ АД проверката се извършва съвместно от „ДЕЛОЙТ ОДИТ“ ООД, „ЪРНСТ И ЯНГ“ ООД и „АФА“ ООД, а в „Креди Агрикол - България“ ЕАД – от „АФА“ ООД.

Проверката ще приключи до 10 работни дни.

Междувременно с цел ускоряване и оптимизиране на работата на квесторите УС на БНБ извърши следната ротация:

- Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев, досега квестори на „Креди Агрикол – България“ ЕАД, са назначени за квестори на „Корпоративна търговска банка“ АД;

- Христина Иванова Стамова, досега квестор на КТБ АД, е назначена за квестор на „Креди Агрикол – България“ ЕАД заедно с Божидар Иванов Аршинков, междувременно заменил Славияна Стоилова Данаилова-Велева.

Промяната цели големината на екипите на квесторите да съответства на обема на работата с оглед на различната големина на двете дружества от групата КТБ, се казва в прессъобщението на БНБ.

Голямо количество подправени евро банкноти са заловени на ГКПП „Дунав мост 2”

http://press.mvr.bg/NEWS/news140625_06.htm

При съвместната операция,проведена отслужители на ГД„Гранична полиция“, ДАНС и Агенция „Митници” е пресечен трафик на над 52 000 неистински евро

Безплатен семинар „Тревожните разстройства – проблем или ресурс за развитие" ще се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255883

Клуб „Психология" към Националното сдружение „Младежки Глас”- клон Варна организира последното събитие от кампанията "Психологично здраве: тревожните разстройства - проблем или ресурс за развитие?”, научи Moreto.net. Този път ще бъдат засегнати симптоми на тревожните разстройства, които са все по - често срещани сред нас - силно сърцебиене, задух, "стегнатост" в гърдите, изтръпване на крайниците, чувството за полудяване, страхът да излезе сам, да бъде сам, паническият страх, че човек умира.

Д-р Емили Хабер: Случващото се в България през последната година ви отдалечава от Шенген

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4157337

Случващото се в страната ви през последната една година отдалечава България от вземането на положително решение за членството в Шенген. Това заяви държавният секретар на Федералното министерство на вътрешните работи на Германия д-р Емили Хабер при срещата си със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Берлин, Случващото се в страната ви през последната една година отдалечава България от вземането на положително решение за членството в Шенген. Това заяви държавният секретар на Федералното министерство на вътрешните работи на Германия д-р Емили Хабер при срещата си със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Берлин,

Д-р Емили Хабер: Случващото се в България през последната година ви отдалечава от Шенген

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4157334

Случващото се в страната ви през последната една година отдалечава България от вземането на положително решение за членството в Шенген. Това заяви държавният секретар на Федералното министерство на вътрешните работи на Германия д-р Емили Хабер при срещата си със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Берлин, Случващото се в страната ви през последната една година отдалечава България от вземането на положително решение за членството в Шенген. Това заяви държавният секретар на Федералното министерство на вътрешните работи на Германия д-р Емили Хабер при срещата си със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Берлин,

Цитат на деня: Хайде, стига с този абсурден смс-театър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/06/25/2330889_citat_na_denia_haide_stiga_s_tozi_absurden_sms-teatur/?ref=rss


"Не ви ли омръзна размяна на сигнали, на заплахи, на смс-и?! Хайде, стига с този абсурден смс театър!" Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с продължаващия скандал между депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан василев.

Според Цацаров ако това е точка номер едно в дневния ред на обществото, "ми дайте да си ходим, да си ходят и те!".


А. Зафиров: ГЕРБ саботира откриването на факултет „Обществено здраве” в Бургас

http://frognews.bg/news_72118/

Днес, Народното събрание трябваше да гласува седмична програма за работа, съгласно която в точка 12 беше предвидено гласуване проект за решение на предложение на Министерския съвет за откриване на факултет “Обществено здраве и здравни грижи“ в структурата на университет “Проф. д - р Асен Златаров“ - Бургас.

Световната банка дава 100 млн. евро за наводненията в Босна

http://balkani.actualno.com/Svetovnata-banka-dava-100-mln-evro-za-navodnenijata-v-Bosna-news_36150.html

Изпълнителният директор на Групата на Световната банка Франк Хеемскерк увери, че до 30 юни Световната банка ще одобри пакет от 100 милиона евро помощ за Босна и Херцеговина, предаде БГНЕС. Става ду...

50% от храните у нас идват от сивия сектор

http://business.actualno.com/50-ot-hranite-u-nas-idvat-ot-sivija-sektor-news_36151.html

50% от храните в България се произвеждат от сивия сектор, а почти цялото количество риба, което се предлага по родното Черноморие, е произведено нелегално. Това съобщиха представители на браншови орга...

Прогноза: Босна и Херцеговина - Иран

http://worldcup2014.actualno.com/Prognoza-Bosna-i-Hercegovina---Iran-news_36152.html

Тази вечер Босна и Херцеговина ще играе за чест, а Иран за класиране напред в турнира. Ако футболистите на Карлош Кейрош спечелят срещу балканците и в същото време Аржентина победи Нигерия, тогава ира...

Храни, които уголемяват гърдите

http://www.vesti.bg/novini/hrani-koito-ugolemiavat-gyrdite-6015660

Много момичета искат да имат по-големи гърди. Един от сигурните начини за постигане на това е промяна в менюто.

"Делойт", "Ърнст и Янг" и "Афа" са привлечени към проверката в КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/06/25/2330886_deloit_urnst_i_iang_i_afa_sa_privlecheni_kum/?ref=rss


Днес започна заявената от БНБ и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група КТБ, включително и на кредитния портфейл, и на инвестиционния портфейл, съобщи централната банка.

В КТБ проверката се извършва съвместно от "Делойт одит", "Ърнст и Янг" и "Афа" ООД, а в "Креди Агрикол - България" ЕАД – от "АФА" ООД.

Проверката ще завърши в рамките на десет работни дни, както е планирано. 

Междувременно с цел ускоряване и оптимизиране на работата на...

Зизу поема дублиращия тим на Реал

http://www.cross.bg/zizy-kastiya-zidan-1417469.html

/КРОСС/ Зинедин Зидан е новият треньор на Кастия - дублиращият тим на Реал Мадрид, съобщават испанските медии. Това ще бъде първата стъпка в треньорската кариера на Зизу, който до момента беше помощник на Карло Анчелоти.Преди няколко седмици той получи предложение да се върне в родината си и да оглави Бордо, но бившият френски национал отказа офертата. Сега Зидан ще тренира големия си син Енцо Фернандес, който играе за третодивизионния Кастия.

Съветът на Федерацията отмени постановлението за използване на руската армия на територията на Украйна

http://www.cross.bg/federatziyata-ykraiina-postanovlenieto-1417470.html

/КРОСС/ Съветът на Федерацията отмени постановлението за изполване на руските Въоръжени Сили на територията на Украйна, предаде РИА Новости. Гласуването се проведе днес по време на заседание на Съвета по предложение на руския президент Владимир Путин. Решението е подкрепено от 153 руски сенатори, един е гласувал против. Съответното писмо от руският държавен глава е постъпило в Съвета на Федерацията вчера, като прессекретарят на президента Дмитрий Песков поясни, че тази стъпка е предприета “с цел нормализирането на обстановката и регулиране на ситуацията в източните райони на Украйна, както и във връзка с началото на тристранните преговори по дадения въпрос”. Припомняме, че решението за “използване на Въоръжените Сили на РФ на територията на Украйна” бе прието от Съвета на Федерацията на 1 март тази година веднага след смяната на властта в Киев, която Москва счете за преврат. Представителите на Русия обясниха, че приемането на това постановление в никакъв случай не означава, че РФ възнамерява да използва армията си на територията на Украйна. Скоро след приемането на постановлението, Крим стана част от Русия, а Киев започна военна операция в Югоизточна Украйна. Миналата седмица украинският президент Петро Порошенко даде заповед за прекратяване на огъня в срок до една седмица и представи мирен план за регулиране на ситуацията в страната

Доброволците между самоорганизация и саморазпускане

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/06/25/2330166_dobrovolcite_mejdu_samoorganizaciia_i_samorazpuskane/?ref=rss


Обобщението, направено без излишна патетика: кипи стихийна самоорганизация при бедстивя, звучи напълно достоверно. Не само стихиите във властта, които носят протестно омерзително огорчение, но и природата успява да мобилизира десетки, стотици, хиляди. Социалните мрежи се преврънаха в онази агора, която се противопоставя на институционалния дневен ред – паническите обвинения за това кой е отговорен, кой не е чел закона за бедствията и авариите, кой трябва да бъде посочен за виновен.
...

"Има ли сценарий и кой е сценаристът на войната "Василев-Пеевски?"

http://offnews.bg/news/n_1/n_354892.html

Има ли сценарий и кой е сценаристът? Така главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира пред журналисти взаимните нападки и обвинения в заплаха за убийство между депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев.  Лазаров уточни, че преди време на депутата от ДПС Делян Пеевски е била назначена охрана от НСО, но към момента той не я използва. „Тази тема бихме могли да я разделим на две. Едната част с въпросните лица касае конкретно постъпил сигнал от гражданска организация, по който е образувана проверка в Прокуратурата. Другата част с тези сигнали бих могъл да си задам въпроса: „Има ли сценарий и кой е сценаристът?“. Има комисия, в която комисия участват главният секретар, председателят на ДАНС и ръководителят на Национална служба за охрана, която комисия определя кои са застрашените лица, които ползват специализирана охрана от НСО. Има решение такава охрана да се даде на господин Пеевски, но той не я ползва към момента“, каза още Светлозар Лазаров. Той обясни, че в МВР няма постъпила информация за отправена заплаха на Делян Пеевски срещу Василев и отказа да коментира случая. Очаква се скоро Софийската градска прокуратура да се произнесе по сигнала на Пеевски за отправена срещу него заплаха от бившия собственик на КТБ. От държавното обвинение съобщиха, че предстои наблюдаващият прокурор да се запознае с допълнително постъпилите по делото материали, за да прецени дали има основания за продължаване на разследването.  

Цитат на деня: Чувствам екологията близка, защото съм либерал

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/06/25/2330884_citat_na_denia_chuvstvam_ekologiiata_blizka_zashtoto/?ref=rss


"Чувствам сферата близка по една проста причина – аз съм либерал. Политиките за околната среда не са запазена територия за никого, те много трудно подлежат на идеологизиране, партизиране. Но смея да твърдя, че либералната идея най-добре разбира икономическите аспекти на зелената политика и потенциала, който тя крие за развитието, особено за страни като България."

Това обяснява новоназначеният министър на околната среда и водите Станислав Анастасов в първото си интервю на този пост...

Регулаторът се жалва в Брюксел от американските ТЕЦ и ВЕИ-централите

http://www.mediapool.bg/regulatorat-se-zhalva-v-bryuksel-ot-amerikanskite-tets-i-vei-tsentralite-news221893.html

Държавният енергиен регулатор е внесъл миналата седмица пред Европейската комисия жалби срещу двете американски въглищни централи в "Марица Изток" и срещу производителите на възобновяема енергия (ВЕИ), съобщи пред журналисти в сряда председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.   По думите му съществува неправомерна държавна помощ в договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от ТЕЦ "КонтурГлобул Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Гълъбово" (по-популярна като "Марица Изток 1". В договорите с ВЕИ-централите за задължително изкупуване на произведената от тях енергия пък имало прекомерна държавна помощ.   Надеждите на регулатора са Брюксел да разреши ограничаване на изкупуването на енергия по дългосрочни договори, което значително ще облекчи общественият доставчик на ток - "Националната електрическа компания" (НЕК), която на практика е пред фалит и дължи огромни суми на електроцентрали и топлофикации.   Според Боев, ако не бъдат предприети мерки за ограничаване въздействието на договорите на двата ТЕЦ-а и слънчеви и вятърни централи върху енергийната система, ДКЕВР ще е принудена на всяко тримесечие да актуализира цената на НЕК на базата на допълнителните разходи.   Още от идването на власт на правителството на Пламен Орешарски управляващите обясняват как ще преговарят с двете топлоцентрали за сваляне цените по договорите им, но такива реално не са водени. С последното проекторешение за цената на тока от 1 юли 2014 г., което обаче не е прието окончателно, ДКЕВР смята да възложи на НЕК да предоговори условията за изкупуване на тока от "КонтурГлобал" и AES. Идеята на регулатора е да се намали цената на енергията от AES с 30 процента, и единият от двата й блока да продава енергията си изцяло на свободния пазар, а за "КонтурГлобал", където НЕК държи 27 на сто, цената на изкупуване да бъде намалена с 20 процента и два от четирите блока да продават енергията си на свободния пазар.   Боев припомни, че в същото решение на ДКЕВР от 27 май регулаторът е поискал от министъра на икономиката и енергетиката и промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, така че ДКЕВР да може всяка година съобразно с потреблението на енергия в страната да определя количества, които да се изкупуват от ВЕИ по преференциална цена, а останалите количества енергия да се изкупуват по цена на енергията в излишък на балансиращия пазар.   Предложението ни предвижда и на производителите да се даде възможност, ако искат, да преминат изцяло на свободния пазар, посочи Боев, цитиран от БТА.   Тъй като до момента няма предприети действия по предложените от ДКЕВР мерки, комисията е решила да сезира и ЕК, защото общностното право на ЕС се нарушава. По силата на споразуменията с двете ТЕЦ НЕК е задължена да изкупува цялата произведена от тях енергия, а това не съответства на принципите на Третия енергиен либерализационен пакет, посочи Боев.   Споразуменията, сключени през 2001 г. с двете централи, предпоставят участие на държавни ресурси, наличие на икономическо предимство, нарушаване на конкуренцията и ефект върху търговията. Това е заплаха за задължението на България да осигури пълна либерализация на енергийния пазар, смята регулаторният шеф.   В жалбата си за ВЕИ-производителите ДКЕВР е посочила, че тяхната инсталирана мощност многократно надвишава и преизпълнява целите на България до 2020 г., и то при икономически обременяващи условия за крайните потребители и бизнеса. Схемата за определяне на преференциални цени представлява прекомерно подпомагане на производителите на електрическа енергия, смятат от ДКЕВР.   Боев посочи, че не знае кога ЕК ще даде отговор на жалбите, и отказа да обясни как ще се формират цените от 1 юли при положение че все още не са направени законовите промени, които комисията предложи.   Очаква се решението на ДКЕВР за цени на електроенергията от 1 юли да бъде публикувано на 30 юни.   Шефът на комисията се ангажира да оповести в четвъртък пред медиите какъв е дефицитът на средства в НЕК.

ДКЕВР с жалби в Брюксел срещу американските ТЕЦ и ВЕИ-централите

http://www.mediapool.bg/dkevr-s-zhalbi-v-bryuksel-sreshtu-amerikanskite-tets-i-vei-tsentralite-news221893.html

Държавният енергиен регулатор е внесъл миналата седмица пред Европейската комисия жалби срещу двете американски въглищни централи в "Марица Изток" и срещу производителите на възобновяема енергия (ВЕИ), съобщи пред журналисти в сряда председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.   По думите му съществува неправомерна държавна помощ в договорите на НЕК за задължително изкупуване на енергията от ТЕЦ "КонтурГлобул Марица Изток 3" и ТЕЦ "AES Гълъбово" (по-популярна като "Марица Изток 1". В договорите с ВЕИ-централите за задължително изкупуване на произведената от тях енергия пък имало прекомерна държавна помощ.   Надеждите на регулатора са Брюксел да разреши ограничаване на изкупуването на енергия по дългосрочни договори, което значително ще облекчи общественият доставчик на ток - "Националната електрическа компания" (НЕК), която на практика е пред фалит и дължи огромни суми на електроцентрали и топлофикации.   Според Боев, ако не бъдат предприети мерки за ограничаване въздействието на договорите на двата ТЕЦ-а и слънчеви и вятърни централи върху енергийната система, ДКЕВР ще е принудена на всяко тримесечие да актуализира цената на НЕК на базата на допълнителните разходи.   Още от идването на власт на правителството на Пламен Орешарски управляващите обясняват как ще преговарят с двете топлоцентрали за сваляне цените по договорите им, но такива реално не са водени. С последното проекторешение за цената на тока от 1 юли 2014 г., което обаче не е прието окончателно, ДКЕВР смята да възложи на НЕК да предоговори условията за изкупуване на тока от "КонтурГлобал" и AES. Идеята на регулатора е да се намали цената на енергията от AES с 30 процента, и единият от двата й блока да продава енергията си изцяло на свободния пазар, а за "КонтурГлобал", където НЕК държи 27 на сто, цената на изкупуване да бъде намалена с 20 процента и два от четирите блока да продават енергията си на свободния пазар.   Боев припомни, че в същото решение на ДКЕВР от 27 май регулаторът е поискал от министъра на икономиката и енергетиката и промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, така че ДКЕВР да може всяка година съобразно с потреблението на енергия в страната да определя количества, които да се изкупуват от ВЕИ по преференциална цена, а останалите количества енергия да се изкупуват по цена на енергията в излишък на балансиращия пазар.   Предложението ни предвижда и на производителите да се даде възможност, ако искат, да преминат изцяло на свободния пазар, посочи Боев, цитиран от БТА.   Тъй като до момента няма предприети действия по предложените от ДКЕВР мерки, комисията е решила да сезира и ЕК, защото общностното право на ЕС се нарушава. По силата на споразуменията с двете ТЕЦ НЕК е задължена да изкупува цялата произведена от тях енергия, а това не съответства на принципите на Третия енергиен либерализационен пакет, посочи Боев.   Споразуменията, сключени през 2001 г. с двете централи, предпоставят участие на държавни ресурси, наличие на икономическо предимство, нарушаване на конкуренцията и ефект върху търговията. Това е заплаха за задължението на България да осигури пълна либерализация на енергийния пазар, смята регулаторният шеф.   В жалбата си за ВЕИ-производителите ДКЕВР е посочила, че тяхната инсталирана мощност многократно надвишава и преизпълнява целите на България до 2020 г., и то при икономически обременяващи условия за крайните потребители и бизнеса. Схемата за определяне на преференциални цени представлява прекомерно подпомагане на производителите на електрическа енергия, смятат от ДКЕВР.   Боев посочи, че не знае кога ЕК ще даде отговор на жалбите, и отказа да обясни как ще се формират цените от 1 юли при положение че все още не са направени законовите промени, които комисията предложи.   Очаква се решението на ДКЕВР за цени на електроенергията от 1 юли да бъде публикувано на 30 юни.   Шефът на комисията се ангажира да оповести в четвъртък пред медиите какъв е дефицитът на средства в НЕК.

След шока в Бразилия мълния удари самолета на испанските национали

http://offnews.bg/news/n_1/n_354889.html

Поредна неприятна случка сполетя националния отбор по футбол на Испания след изненадващото отпадане на световния и европейски шампион от Световното първенство още в груповата фаза. Малко преди да се приземи в Мадрид, самолетът на испанците е бил поразен от мълния. Пилотите се справили с контрола над ситуацията и приземили машината нормално, съобщават испанските медии. Играчите обаче са напуснали борда видимо доста стреснати. Футболистите бяха посрещнати от около 250 привърженици. Националите от "Ла Фурия" се прибраха без Жерар Пике, Диего Коста и Сеск Фабрегас. В последният си мач на Световното възпитаниците на Висенте Дел Боске победиха Австралия, но това не бе достатъчно, за да прескочат групата. Преди това Холандия и Чили надвиха шампионите, които разочароваха с представянето си в Бразилия.

ЕК потвърди, че "Южен поток" трябва да бъде спрян, докато не отговори на стандартите на ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=255921

Изграждането на газопровода „Южен поток” трябва да бъде преустановено, докато проектът не бъде приведен в съответствие със стандартите на ЕС. Това заяви европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер. „Проектът „Южен поток” трябва да бъде преустановен до пълното му съответствие с европейското законодателство”, посочи Йотингер по време на кръгла маса за енергийната политика на ЕС.

Адв. Симеонов пред Фрог с още скандални факти за Пеевски

http://frognews.bg/news_72117/

След разкритията, които направи адвокат Константин Симеонов пред Фрог нюз за следователя Петьо Петров, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата Делян Пеевски правораздавателните институции запазиха мълчание. Това говори само за едно – че защитникът говори само истината. „Нещата, които съм казал за Петьо Петров, са доказани, черно на бяло са. Що се касае до указанията на главния прокурор, това също е очевидно. Самият факт, че отеглиха протест, което не се е случвало досега, говори достатъчно”, коментира Симеонов.

Почина холивудският актьор Илай Уолак от филма "Добрият, лошият и злият"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4157284

Холивудският актьор Илай Уолак почина на 98-годишна възраст, съобщава BBC. Скръбната вест бе потвърдена официално от дъщеря му Катрин. 
Илай остава емблематичен за феновете на качественото кино с великите си роли в уестърните Холивудският актьор Илай Уолак почина на 98-годишна възраст, съобщава BBC. Скръбната вест бе потвърдена официално от дъщеря му Катрин.  Илай остава емблематичен за феновете на качественото кино с великите си роли в уестърните "Добрият, лошият и злият" и "Великолепната седморка". И в двата филма той играе отрицателни герои с мексикански произход.

Забраната за отглеждане на ГМО царевица в България остава

http://econ.bg/Новини/Забраната-за-отглеждане-на-ГМО-царевица-в-България-остава_l.a_i.552239_at.1.html

Забраната за отглеждане на ГМО царевица в България остава, но е променено правното основание за въвеждането й. Това стана ясно след заседание на...

Испанската принцеса отива на съд за измами и пране на пари

http://www.cross.bg/kristina-printzesa-felipe-1417468.html

/КРОСС/Сестрата на новия испански крал Фелипе Шести - принцеса Кристина, и съпругът й ще бъдат обвинени в данъчни измами. Ако бъде осъдена, Кристина може да получи до 11 години затвор. Принцесата има право да обжалва. Обвинението обаче хвърли петно за кралското семейство. 49-годишна принцеса Кристина беше разпитана още петък, заради бизнеса на съпруга й Инаки Ундаргарин. Фелипе, който беше коронясан само преди шест дни, наследи на трона баща си крал Хуан Карлос, който абдикира заради същия скандал.  

Кабинетът отпусна 216 000 лв. за общински културни фестивали

http://www.cross.bg/festival-subor-natzionalniyat-1417467.html

/КРОСС/Правителството отпуска 216 000 лв. за финансиране на общинските събори и фестивали на народното творчество, съобщи БГНЕС. Сред одобрените проекти са националният събор "Дни на предците", Люлякови празници - музикални вечери, Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите", фестивалът "Надмощие над духа", Дни на традицията "Созопол - древен и непреходен, живо и достъпен за всички", Шопският събор, VIII Национален фестивал на любителските многогласни хорове и камерни групи за народно пеене, националният фолклорен фестивал "Слънце иде..." и др. Смята се, че с провеждането на културните прояви ще се подпомогне съхраняването и развитието на нематериалното културно наследство и неговото популяризиране в страната и чужбина.  

Мнозинството германци са против постоянни бази на НАТО в Източна Европа, сочи проучване

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/06/25/2330848_mnozinstvoto_germanci_sa_protiv_postoianni_bazi_na/?ref=rss


Близо три четвърти от германците са против създаването на постоянни бази на НАТО в Източна Европа, сочи проучване, цитирано от "Ройтерс".

Според данните на института Forsa за германското списание Stern 74% от анкетираните са против, докато едва 18% подкрепят идеята за постоянни бази. 71 на сто не одобряват изпращането на германски войски зад граница дори и при провал на дипломатическите мерки и на наложените санкции.

Полша и прибалтийските държави изявиха желание да бъдат...

Защо Обиколката на Витоша е по-важна от световното по футбол?

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/06/25/2330767_zashto_obikolkata_na_vitosha_e_po-vajna_ot_svetovnoto/?ref=rss


Авторът на текста е завършил 8-и в 100-те километра за скороходци (другата част от състезанието е за велосипедисти) на Обиколката на Витоша с време 9:56 часа.

Седя си вкъщи на дивана, наливам поредната биричка и гледам мача. Футболът е голяма работа – бягат, скачат, ритат, гонят се. Много го умеех навремето. След малко започва и Григор, като пантера е на корта. Утре ще дават и волейболистите. Малко падат напоследък, ама си остават сред най-добрите в света. А и Кубрат най-сетне си...

"Делойт одит" и "Ърнст и Янг" проверяват КТБ, БНБ смени квесторите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4157300

Започна заявената от БНБ и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група КТБ, включително и на кредитния портфейл, и на инвестиционния портфейл, съобщиха от БНБ.
 В КТБ АД проверката се извършва съвместно от "ДЕЛОЙТ ОДИТ" ООД, "ЪРНСТ И ЯНГ" ООД и "АФА" ООД, а в "Креди Агрикол - България" ЕАД - от "АФА" ООД. Започна заявената от БНБ и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група КТБ, включително и на кредитния портфейл, и на инвестиционния портфейл, съобщиха от БНБ. В КТБ АД проверката се извършва съвместно от "ДЕЛОЙТ ОДИТ" ООД, "ЪРНСТ И ЯНГ" ООД и "АФА" ООД, а в "Креди Агрикол - България" ЕАД - от "АФА" ООД.

Врачка завлече жена с 8 000 лева, полицията й ги върна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4157303

Измама за над 8 000 лв. разкриха криминалисти от Горна Оряховица. В началото на февруари тази година съдействие от полицията потърсил синът на 63-годишна жена от Лясковец. Той обяснил, че за времето от 12 до 20 декември миналата година майка му била измамена от неизвестна жена, представяла се по обяви във вестници като екстрасенс "маг Събина". Измама за над 8 000 лв. разкриха криминалисти от Горна Оряховица. В началото на февруари тази година съдействие от полицията потърсил синът на 63-годишна жена от Лясковец. Той обяснил, че за времето от 12 до 20 декември миналата година майка му била измамена от неизвестна жена, представяла се по обяви във вестници като екстрасенс "маг Събина".

Настаняват в модерни фургони останалите без дом във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=255917

Продължава работата по отстраняване на последиците след наводненията във Варна и Добрич. Все още има няколко десетки селища, които са без електричество. Това заяви пред журналисти шефът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" гл.

БНБ смени квесторите и започна проверката в КТБ и "Креди Агрикол"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4157278

Започна заявената от БНБ и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група КТБ, включително и на кредитния портфейл, и на инвестиционния портфейл, съобщиха от БНБ.
 В КТБ АД проверката се извършва съвместно от Започна заявената от БНБ и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група КТБ, включително и на кредитния портфейл, и на инвестиционния портфейл, съобщиха от БНБ. В КТБ АД проверката се извършва съвместно от "ДЕЛОЙТ ОДИТ" ООД, "ЪРНСТ И ЯНГ" ООД и "АФА" ООД, а в "Креди Агрикол - България" ЕАД - от "АФА" ООД.

Спипаха Маг Събина, завлякла жена с 8 000 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4157268

Измама за над 8 000 лв. разкриха криминалисти от Горна Оряховица. В началото на февруари тази година съдействие от полицията потърсил синът на 63-годишна жена от Лясковец. Той обяснил, че за времето от 12 до 20 декември миналата година майка му била измамена от неизвестна жена, представяла се по обяви във вестници като екстрасенс Измама за над 8 000 лв. разкриха криминалисти от Горна Оряховица. В началото на февруари тази година съдействие от полицията потърсил синът на 63-годишна жена от Лясковец. Той обяснил, че за времето от 12 до 20 декември миналата година майка му била измамена от неизвестна жена, представяла се по обяви във вестници като екстрасенс "маг Събина".

Йотингер: Спиране на "Южен поток", докато не бъде приведен в съответствие със законите на ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4157249

Изграждането на газопровода „Южен поток” трябва да бъде преустановено, докато проектът не бъде приведен в съответствие със стандартите на ЕС.
Това заяви европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от РИА Новости.
„Проектът „Южен поток” трябва да бъде преустановен до пълното му съответствие с европейското законодателство”, Изграждането на газопровода „Южен поток” трябва да бъде преустановено, докато проектът не бъде приведен в съответствие със стандартите на ЕС. Това заяви европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от РИА Новости. „Проектът „Южен поток” трябва да бъде преустановен до пълното му съответствие с европейското законодателство”,

Порошенко: единственният официален език ще бъде украинският

http://www.cross.bg/ezik-ofitzialen-poroshenko-1417466.html

/КРОСС/ Украинският език остава единственият официален език в Украйна. Това заяви по-рано днес президентът Петро Порошенко, предаде ИТАР-ТАСС. „Единственият официален език на Украйна ще бъде украинският", категоричен бе Порошенко. Той подчерта, че местните общини „ще имат пълно право на използване на всякакви други езици, в това число и руски наравно с украинския".    

ДАНС залови маниак, разпространявал детско порно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4157273

Маниак, разпространявал детско порно, е бил задържан при спецакция на ДАНС в София. Това съобщава ДАНС.
"На 23 юни служители на Държавна агенция „Национална сигурност”, под ръководството на Софийската районна прокуратура, са провели специализирана операция за пресичане и документиране на престъпна дейност на мъж, Маниак, разпространявал детско порно, е бил задържан при спецакция на ДАНС в София. Това съобщава ДАНС. "На 23 юни служители на Държавна агенция „Национална сигурност”, под ръководството на Софийската районна прокуратура, са провели специализирана операция за пресичане и документиране на престъпна дейност на мъж,

Талантливи деца ще получат стипендии от държавата

http://econ.bg/Новини/Талантливи-деца-ще-получат-стипендии-от-държавата_l.a_i.552236_at.1.html

Министерство на културата ще осигури стипендии на учениците от държавните училища по изкуствата. Сумата за това ще бъде отпусната от централния...

В средата на юли екоминистерството казва може ли да има парк "Българско Черноморие"

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/06/25/2330872_v_sredata_na_juli_ekoministerstvoto_kazva_moje_li_da/?ref=rss


В средата на юли Министерство на околната среда и водите ще излезе с доклад за Национален парк "Българско Черноморие", в който експертите на ведомството ще дадат оценка дали е възможно да се създаде подобен парк по нашето крайбрежие. Това съобщава новоназначения министър на екологията Станислав Анастасов в първото си интервю на този пост пред вестник "Труд".

Новият министър прави изричната уговорка, че въпросът, който е бил поставен на МОСВ от страна на Народното събрание точно преди...

Зам.-кмет на София прогнозира пълен хаос със сметопочистването от 2015г.

http://www.cross.bg/baza-kolichestvo-metodika-1417465.html

/КРОСС/Неразбирателството между местната и централната власт каква да бъде новата методика за такса смет от 2015 г. продължава. Министерството на финансите е публикувало на сайта strategy.bg предложението си, което до края на месеца трябва да бъде прието от правителството. То не е съобразено с искането на общините промените да се отложат за 2016 г., за да се направи обстоен анализ Според столичния зам.-кмет по финансите Дончо Барбалов държавата залага бомба в бюджетите на общините за догодина, което ще доведе до пълен хаос в сметопочистването. На пресконференция днес той каза още, че в основната част на законопроекта е посочено, че зимното почистване влиза като разход в събраните средства от такса смет, а в приложението - не. "Ако новата държавна политика е снегът да се стопи от само себе си, да го кажат в прав текст", заяви зам.-кметът, цитиран от "Дневник". Предложените от държавата варианти са три и те покриват основно исканията на Българската стопанска камара (БСК). Първата методика, известна като "замърсителят плаща", е изчисление на база количеството на отпадъците, което да се измерва чрез броя на контейнерите или кофите. Другият вариант е граждани и фирми да купуват торби със стикери с определена вместимост. Барбалов заяви, че в анализа към предложението е посочено, че например една торба ще струва два лева, като всяка домакинство ще може да купи по шест торби годишно

ДКЕВР се жалва пред ЕК за скъпия ток от „Мариците“ и ВЕИ-тата

http://offnews.bg/news/n_1/n_354859.html

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране е изпратила две жалби до Европейската комисия за предоставяне на неправомерна държавна помощ на някои ТЕЦ-ове и ВЕИ-та. Това съобщи редседателят на ДКЕВ Боян Боев след открито заседание на регулатора. Първата жалба касае т. нар. „американски централи“. От проучването на споразуменията с „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и “AES ТЕЦ Марица Изток 1“ ставало ясно, че Националната електрическа компания е задължена да изкупува цялото електричество, произведено от тези централи. От ДКЕВР са категорични, че това противоречи на третия енергиен пакет на ЕК. „Това поставя в благоприятно и изгодно икономическо положение тези две централи спрямо другите производители на електрическа енергия“, уточни Боев. Според регулатора договорите с двете централи, сключени през 2001 г., представляват държавно подпомагане и са в разрез със задължението на страната да либерализира енергийния пазар. Регулаторът е настоял пред ЕК тези два договора да бъдат спрени. ДКЕВР е изпратил жалба и заради отношенията на държавата с някои ВЕИ-та. Според Боев инсталираната мощност на ВЕИ-тата многократно надвишава целите, които България си поставя до 2020 г. „Регламентираната в Закона за енергията от възобновяеми източници схема за тези цени представлява едно прекомерно подпомагане на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници“, коментира председателят на ДКЕВР. В жалбите си регулаторът настоява Европейската комисия да преустанови държавните помощи за двата ТЕЦ-а и ВЕИ-тата и да се произнесе окончателно по сезирания проблем.

Започна проверка на активите и пасивите на банковата група КТБ

http://www.cross.bg/agrikol-bulgariya-kredi-1417464.html

/КРОСС/ Заявената от БНБ и правителството проверка на активите и пасивите на банковата група КТБ, включително кредитният и инвестиционният портфейли, започна днес, съобщава пресцентърът на БНБ.  В КТБ АД проверката се извършва съвместно от „ДЕЛОЙТ ОДИТ" ООД, „ЪРНСТ И ЯНГ" ООД и „АФА" ООД, а в „Креди Агрикол - България" ЕАД - от „АФА" ООД. Проверката ще завърши в рамките на десет работни дни. Междувременно, с цел ускоряване и оптимизиране на работата на квесторите, УС на БНБ извърши следната ротация:- Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев, досегашни квестори на „Креди Агрикол - България" ЕАД, са назначени за квестори на „Корпоративна търговска банка" АД;- Христина Иванова Стамова, досегашен квестор на КТБ АД, е назначена за квестор на „Креди Агрикол - България" ЕАД, заедно с Божидар Иванов Аршинков, междувременно заменил Славияна Стоилова Данаилова-Велева. Промяната цели големината на екипите на квесторите да съответства на обема на работата, с оглед различната големина на двете дружества от групата КТБ.

"Висящи" автомобили в Тел Авив

http://www.cross.bg/avtomobili-sredstva-nadyava-1417462.html

/КРОСС/Мрежа от "висящи" автомобили ще бъде построена в Тел Авив, съобщава BBC. 500 - метров контур ще бъде изграден в двора на Израелските космически индустрии (IAI) от skyTran - компанията, която ще реализира съоръжението. Двуместни превозни средства ще бъдат окачени от издигнати магнитни писти. "Висящите" автомобили са алтернативен метод за облекчаване на претоварените пътища, обясняват от фирмата. Системата трябва да бъде създадена и да заработи до края на 2015 година. Фирмата се надява, че тестовете на пистата ще покажат, че технологията наистина работи и ще доведат до създаването на мрежата като търговски продукт. Според плана пътниците ще могат да поръчват превозно средство по своите смартфони, за да ги посрещне на определено място, а след това да ги закара директно до желаната от тях дестинация. Превозните средства ще развиват скорост до 70 км / ч, въпреки че очакванията са за по-бързи автомобили. От строителната фирма skyTran са планирани да разпространят проекта и в световен мащаб, включително в Индия и САЩ. Намерението им обаче ще зависи от успеха на израелския автомобил. SkyTran се надява да направи революция в обществения транспорт с подобна разработка. "По този начин пазарът ще се настрои към въвеждането на автономните превозни средства - не е твърде страшно, но е по-евтино от изграждането на жп линия на влак. Освен това съоръжението ще бъде част от градския пейзаж, на 20 метра над земята, която не се използва в момента

ДАНС разби група, изготвяла фалшиви документи (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4157240

В София е проведена специализирана операция за пресичане на престъпна дейност на лица, участващи в изготвянето и разпространяването на фалшиви официални документи.
В хода на операцията са задържани 5 лица - български граждани. При извършени процесуално-следствени действия на 6 адреса в София и на 2 моторни превозни средства (МПС) са открити и В София е проведена специализирана операция за пресичане на престъпна дейност на лица, участващи в изготвянето и разпространяването на фалшиви официални документи. В хода на операцията са задържани 5 лица - български граждани. При извършени процесуално-следствени действия на 6 адреса в София и на 2 моторни превозни средства (МПС) са открити и

ДАНС разби група, изготвяла фалшиви документи (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4157256

В София е проведена специализирана операция за пресичане на престъпна дейност на лица, участващи в изготвянето и разпространяването на фалшиви официални документи.
В хода на операцията са задържани 5 лица - български граждани. При извършени процесуално-следствени действия на 6 адреса в София и на 2 моторни превозни средства (МПС) са открити и В София е проведена специализирана операция за пресичане на престъпна дейност на лица, участващи в изготвянето и разпространяването на фалшиви официални документи. В хода на операцията са задържани 5 лица - български граждани. При извършени процесуално-следствени действия на 6 адреса в София и на 2 моторни превозни средства (МПС) са открити и

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване