В Крим строят парк с атракциони и арена за дресирани животни

http://www.cross.bg/parka-taiigan-atraktzioni-1419371.html

/КРОСС/ Собственикът на зоологическата градина „Приказка" в Ялта и парка на лъвовете „Тайган" в Белгородския район на Крим Олег Зубков строи около паметника на природата „Бялата скала" парк с атракциони, който, както твърди бизнесменът, ще стане най-големия на полуострова, предава Гласът на Русия. „Планира се паркът да бъде открит след 2-3 години. В концепцията много неща вземахме от „Диснейленд", заявил Зубков през журналисти в Симферопол. Той добавил, че планира също така да създаде около парка арена за лъвове за представяне на дресирани животни. Зоологическата градина „Приказка" и парка на лъвовете „Тайган" притежават най-голямата в Европа колекция от големи хищници: 60 лъвове, 28 амурски тигри и 30 кафяви мечки.  

Техни Превъзходителства Марси Рийс и Джонатан Алън на “София прайд”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4176433

“Правителството на САЩ е възприело политиката, че правата на гейовете са права на човека и човешките права са права на гея. Всички хора заслужават другите да се отнасят към тях с респект, достойнство и на принципа на равенството, независимо от тяхната сексуална ориентация, полова идентичност, раса, религия или каквито и да било други характеристики “Правителството на САЩ е възприело политиката, че правата на гейовете са права на човека и човешките права са права на гея. Всички хора заслужават другите да се отнасят към тях с респект, достойнство и на принципа на равенството, независимо от тяхната сексуална ориентация, полова идентичност, раса, религия или каквито и да било други характеристики

Видео: В Памплона е открито традиционното надбягване с бикове

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/06/2338288_video_v_pamplona_e_otkrito_tradicionnoto_nadbiagvane_s/?ref=rss


Хиляди почитатели на традиционния празник с надбягване с бикове по уличите на испанския град Памплона се събраха за поредна година за официалното откриване.

То се прави с изстрелването на фойерверк, известен като El Chupinazo, от тераса на сграда на централния площад на стария град.



Празникът е наричан Фестивалът на Сан Фермин, но всъщност само един от деветте дни със събития е Денят на Свети Фермин (7 юли). Най-популярната част от него е тичането по тесните...

Десислава Атанасова: ГЕРБ категорично ще подкрепим актуализация на бюджета на НЗОК

http://www.moreto.net/novini.php?n=257119

Мисля, че ние сме демонстрирали, че когато поемаме ангажимент към някого – дали към гражданите или към останалите политически сили, както това се случи на КСНС – сме го изпълнявали само че от ответните страни нямаше адекватен отговор, каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова в интервю за предаването „Неделя 150“.

Гришо празнува в руски ресторант в Лондон /снимка/

http://www.cross.bg/grisho-london-restorant-1419370.html

/КРОСС/ Григор Димитров отпразнува невероятното си представяне на "Уимбълдън" в руски ресторант в Лондон. Той отпадна на полуфиналите на турнира от Големия шлем след достойна загуба от Новак Джокович с 1:3 сета. Гришо сам се похвали къде е бил, като пусна във Фейсбук снимка как поставя автографа си върху стената на ресторанта. Заведението очевидно събира подписи от всичките си по-известни посетители, тъй като целите стени са изрисувани с тях. От понеделник официално Димитро ще е №9 в света, като до края на годината има шанс дори да влезе в топ 5, ако продължава да се представя по подобен отличен начин.

Макет на съветската совалка премина през центъра на Москва (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/videoplus/2014/07/06/2338198_maket_na_suvetskata_sovalka_premina_prez_centura_na/?ref=rss


Необичайна транспортна операция бе проведена в нощта срещу неделя в руската столица.

С помощта на кранове и влекачи бе преместен макет на "съветската совалка", както наричат кораба за многократно използване "Буран".

Превозването започна около полунощ и за 5 часа бе изминато разстоянието от московския парк "Горки" до експоцентъра ВДНХ.

Макетът, тежащ около 50 тона, е изработен в последните години от съществуването на СССР за авиационни тестовете за пренасяне на...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/06/2338281_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето темите във вечерната емисия:

Работодателите и синдикатите заплашиха управляващите, че ще организират безпрецедентни съвместни действия, ако до 5-ти август не вземат решения, които да стабилизират сферата на финансите, здравeoпaзването, енергетиката и пенсионната реформа.
Жители на "Аспарухово" планират протест срещу принудителната...

Ченгето от Бевърли Хилс се завръща

http://www.cross.bg/filma-bevurli-hils-1419369.html

/КРОСС/ Ще видим Аксел Фоули в действие след повече от 20 години липса. И изглежда, че ченгето от Бевърли Хилс ще смени обстановката с коренно различна от първите три филма. В новото продължение на комедийната екшън поредица, забавният детектив ще се завърне в Детройт, където бушува "най-студената зима досега", пише Avtora. Режисьор на Beverly Hills Cop 4 е Брет Ратнър, който e работил по други полицейски комедии като Rush Hour (Час пик) и Money Talks (Шум на пари). Снимките на филма започват през есента на 2014 г., а премиерата е на 26 март 2016 г.  

Хамилтън спечели Гран при на Великобритания

http://www.bnews.bg/article-110383

След около час забавяне заради зверската катастрофа на състезанието за Голямата награда на Силвърстоун беше подновено, а в края му Люис Хамилтън се поздрави със заслужен успех.

Ген. Решетников: Българите добре разбират какво става в Украйна, но Брюксел и Вашингтон имат друга позиция

http://www.cross.bg/reshetnikov-bryuksel-vlasti-1419368.html

/КРОСС/ „Лесно е да бъдеш русофил по душа в България, но не и като гражданин. Мисля, че русофилите тук са подложени на критика от средствата за масова информация и от някои политици", заяви генерал Леонид Решетников в ефира на Нова телевизия. Директорът на Института за стратегически изследвания при администрацията на президента на Руската федерация е на мнението, че сегашната власт у нас е зависима от външните сили, които не са приятели на Русия. „Не мога да кажа дали е по-силна от зависимостта на България от Русия навремето, но мисля, че е унижаваща и арогантна", каза генералът. Той смята, че в тази ситуация българските власти не могат да държат на думата си. „Те всеки ден получават инструкции от Брюксел. Нали сте член на ЕС и НАТО, трябва да изпълнявате указанията.", отбеляза ген. Решетников. По думите му българските власти и българската общественост добре разбират какво става в Украйна, но в Брюксел и Вашингтон има друга позиция и те я отчитат.  

Искат еднопосочно движение в уличките зад Макдрайв във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=257116

Движението по част от уличките в карето, заключено между булевардите „Владислав Варненчик” и „Сливница” и улиците „Отец Паисий” и „Патриарх Евтимий” във Варна да стане еднопосочно, настояват група граждани, които са адресирали предложението си до ресорната комисия към Общинския съвет.

Украински военни обстрелват жилищни квартали в Луганск

http://www.cross.bg/obstrela-lygansk-voenni-1419367.html

/КРОСС/ Опълченци от Луганска народна република обявиха, че украинските военни обстреляли от артилерия жилищни квартали на Луганск. Предполага се, че огънят се водел от установка „Град" - реактивна система за залпов огън. В резултат от обстрела в града били подпалени няколко сгради, има ранени. Жителите спешно се спускат в бомбоубежищата или напускат района на обстрела, предава Гласът на Русия.  

Явор Гечев: 27 юли е добра дата за избор на нов председател

http://pik.bg/явор-гечев-27-юли-е-добра-дата-за-избор-на-нов-председател-news199367.html

Явор Гечев: 27 юли е добра дата за избор на нов председател

Датата за оттеглянето на Сергей Станишев е правилна и той го направи по един истински и елегантен начин, каза  Явор Гечев, член на Националния съвет и делегацията на конгреса на БСП. „За мен датата 27 юли е добра дата.

Тя е такава, че на практика е и преди Бузлуджа, и преди следващите избори, което би трябвало да даде много сериозна нова енергия на самата партия. С оттеглянето си от председателското място на БСП, Сергей Станишев показа, че е наистина голям политик и, че мисли повече за партията, отколкото за себе си. Много хора казват дали е правилно, или не, то е малко като в онази поговорка „Защо си с шапка, защо си без шапка”, обясни Гечев.

По думите му, Сергей Станишев показа, че това ще доведе до много сериозни позиции на БСП. Той обясни още, че няма как един нов председател с нов, подмладен екип в крайна сметка има и нови надежди и нов заряд на правенето на политика, така че оттук нататък следва конгрес.

„Според мен, той ще е 100% успешен, в крайна сметка се избира нов председател след 13 години. Това много сериозно ще консолидира партията и ще докара много повече допълнителни проценти на БСП на самите избори”, каза Гечев.

Изборите оттук нататък ще са много интересни и някой, ако си е правил сметки без самата БСП, всъщност няма да излязат. Винаги е проблем смяната на ръководство преди избори, защото новите лидери, които се раждат имат нови идеи и политика, но БСП не е лидерска партия”, допълни Гечев. По думите му, екипите продължават да работят и то на пълна сила и по-голям заряд.

„Надявам се това, което каза Сергей Станишев, че не излиза тотално от политиката, а че ще е на първата линия в следващите избори, да е вярно, което значи една приемственост и по-висок заряд, но въпреки това с ново ръководство и идеи”, каза Гечев.

„На 5 октомври ще бъдем на избори, като на избори. Щом това е в крайна сметка разбирателството между политическите партии, аз си мисля, че вече конфронтацията не върши работа в държавата. Лошото е, че когато се говори за национални интереси, то всеки път става нещо и някой се отказва от предварителните договорки. Аз мисля, че когато и да са изборите, те трябва да са друга политика за самата държава.

Наистина времената са интензивни вътре в БСП и аз се радвам, че ще съм един от основните играчи вътре в тази цялата работа. Член съм на Националния съвет, делегация на конгреса”, обясни Явор Гечев.

Цецка Цачева: Няма да се изненадам, ако и на 30 юли няма оставка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4176457

ГЕРБ не премълчава грешките, които е допуснал в управлението. Кворумът в парламента вече е нещо без значение, защото парламентът е на колене. И това не е от тази седмица, това е от самото му начало. Ние ще задаваме въпросите как се случи така, как се събраха трите партии, за да сформират това управление. ГЕРБ не премълчава грешките, които е допуснал в управлението. Кворумът в парламента вече е нещо без значение, защото парламентът е на колене. И това не е от тази седмица, това е от самото му начало. Ние ще задаваме въпросите как се случи така, как се събраха трите партии, за да сформират това управление.

Цачева: Няма да се изненадам, ако и на 30 юли няма оставка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4176453

ГЕРБ не премълчава грешките, които е допуснал в управлението. Кворумът в парламента вече е нещо без значение, защото парламентът е на колене. И това не е от тази седмица, това е от самото му начало. Ние ще задаваме въпросите как се случи така, как се събраха трите партии, за да сформират това управление. ГЕРБ не премълчава грешките, които е допуснал в управлението. Кворумът в парламента вече е нещо без значение, защото парламентът е на колене. И това не е от тази седмица, това е от самото му начало. Ние ще задаваме въпросите как се случи така, как се събраха трите партии, за да сформират това управление.

Люис Хамилтън спечели на "Силвърстоун” след отпадане на Розберг

http://www.mediapool.bg/lyuis-hamiltan-specheli-na-silvarstoun-sled-otpadane-na-rozberg-news222333.html

Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън спечели деветия за сезона старт във Формула 1 за Гран при на Великобритания на пистата "Силвърстоун". За това помогна отпадането заради технически проблеми на съотборника му Нико Розберг, който преди това бе начело на колоната. Втори финишира Валтери Ботас с "Уилямс", който тръгна от старта от едва 14-та позиция. Трети остана пилотът на "Ред бул" Даниел Рикардо, следван от Дженсън Бътън. съотборника си Себастиан Фетел и Фернандо Алонсо с „Ферари”. С успеха си Хамилтън съкрати до само 4 точки изоставането си от Нико Розберг в генералното класиране. Състезанието ще се запомни с тежката катастрофа на пилота на "Ферари" Кими Райконен още в първата обиколка, което наложи прекъсване на състезанието за близо час. Финландецът се отърва с охлузвания по глезените и дясното коляно.

Бареков: TV7 дължи милиони на Иван и Андрей

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4176449

"Орешарски може да номинира Станишев за еврокомисар зад гърба на партията", заяви лидерът на ББЦ Николай Бареков пред Нова телевизия.
Той обясни, че ще попита в Брюксел Сергей Станишев за нещата, които е вършила съпругата му Моника.
"Когато има търговия с влияние, всичко трябва да се извади на показ. "Орешарски може да номинира Станишев за еврокомисар зад гърба на партията", заяви лидерът на ББЦ Николай Бареков пред Нова телевизия. Той обясни, че ще попита в Брюксел Сергей Станишев за нещата, които е вършила съпругата му Моника. "Когато има търговия с влияние, всичко трябва да се извади на показ.

Цачева: Хората вече очакват избори на 5 октомври

http://www.cross.bg/gerb-ypravlenieto-tzacheva-1419366.html

/КРОСС/ "ГЕРБ не премълчава. И за грешките, които е допуснала в управлението не чакахме да приключи мандата ни, а веднага признахме." Това подчерта в студиото на „Всяка неделя" зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. „Ние няма да мълчим, а ще задаваме въпроса как се случи така, че се събраха трите партии за това управление", каза още тя. По думите й трябва да се даде ясна оценка на това управление, а не да се казва от представители на управляващите партии, че то е добро. На въпроса поемал ли е Бойко Борисов ангажимент да не иска оставката на Орешарски зам.-председателят на ГЕРБ отговори: От петте точки, които са се договорили на Консултативния съвет няма такъв ангажимент. Тя сподели, че няма да се изненада, ако на 25-ти и на 30-ти няма оставка. Според нея ще се случи така, че когато ново мнозинство поеме управлението на държавата отново ще се каже, че бизнесът е поставен в ситуация, в която не се изпълняват поетите ангажименти. "Хората вече очакват избори на 5 октомври", отбеляза Цачева. "Диалогът след изборите с различните политически сили, които са в 42-рото НС за нас минава през оценката, която тези сили ще дадат за управлението на Орешарски", заяви заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ за финал.  

Четирима загинаха след сблъсък на яхти в Маями

http://www.bnews.bg/article-110381

Спасителни екипи от различни служби са пристигнали на местопроизшествието след подаден сигнал от собственик на 11-метрова яхта, че тя се пълни с вода, след като друга лодка се блъснала в неговата, и че извън борда са паднали хора.

Бареков: TV7 дължи 85 милиона на Иван и Андрей

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4176432

"Орешарски може да номинира Станишев за еврокомисар зад гърба на партията", заяви лидерът на ББЦ Николай Бареков пред Нова телевизия. Той обясни, че ще попита в Брюксел Сергей Станишев за нещата, които е вършила съпругата му Моника. "Когато има търговия с влияние, всичко трябва да се извади на показ.

Решетников: България е зависима от неприятели на Русия

http://frognews.bg/news_72688/

На русофилите в България не им е лесно, те са под натиск, заяви по НТВ Леонид Решетников, директор на Руския институт за стратегически изследвания.

Великобритания с нови ограничения за имигрантите от България и Румъния

http://econ.bg/Новини/Великобритания-с-нови-ограничения-за-имигрантите-от-България-и-Румъния_l.a_i.554239_at.1.html

Консерваторите в Англия планират въвеждането на нови ограничения за имигрантите в страната, които трябва да ограничат броя на заселниците от България...

Мерджанов сигурен, че Станишев не иска да е еврокомисар

http://politics.actualno.com/Merdjanov-siguren-che-Stanishev-ne-iska-da-e-evrokomisar-news_38111.html

Не мисля, че Сергей Станишев ще стане еврокомисар. Това заяви заместникът му начело на парламентарната група на Коалиция за България в сегашния парламент Атанас Мерджанов в предаването „Всяк...

Кабинетът позволил проучвания за въглищен газ, потенциално по-опасен от шистовия

http://www.moreto.net/novini.php?n=257117

Въглищен газ, чието извличане според зелени организации може да бъде в пъти по-опасно от това на шистовия газ, ще се проучва в Добруджа. Правителството на Пламен Орешарски е сключило 5-годишен договор с американска компания за сондиране в близост до Каварна.

МВФ очаква укрепване на икономическата активност

http://www.vesti.bg/pari/finansova-politika/mvf-ochakva-ukrepvane-na-ikonomicheskata-aktivnost-6016593

Макар сега да е време някои страни да засилят държавните инвестиции, не всички от тях могат да си го позволят, заявява Кристин Лагард

Кабинетът позволил проучвания за въглищен газ

http://pik.bg/кабинетът-позволил-проучвания-за-въглищен-газ-news199359.html

Кабинетът позволил проучвания за въглищен газ

Въглищен газ, чието извличане според зелени организации може да бъде в пъти по-опасно от това на шистовия газ, ще се проучва в Добруджа. Правителството на Пламен Орешарски е сключило 5-годишен договор с американска компания за сондиране в близост до Каварна, съобщава bTV.

Дълбоко под плодородните земи на Добруджа има над 60 находища на въглища, от които може да се добива така наречения въглищен газ. През април държавата сключва договор с американците от „Парк Плейс Енерджи Корп" да пручват и сондират в близост до каварненаското село Вранино. Сондите трябва да минат през подпочвените води. „Първо, замърсяване на водата със сяра, с тежки метали, с радиоактивни материали. Второ - водата в образувалите се кухини, тя ще пропадне и ще изчезне.

При което и без това скъпата ни вода, ще стане още по-скъпа", обясни пред bTV екологът Синтия Недялкова. Слухът за опасните сондажи вече тревожи и жителите на Вранино. „Тука, както казват, е Златна Добруджа, тука се изкарва и хлябът. И ако се надупчи тази земя, както казват, после няма да има тука живот", опасява се местната жителка Светлана Стоянова. Неправителствени организации алармират за методите на добив - при един от тях въглищата се палят под земята, за да освободят газ. Друг начин е така нареченият хидрофракинг. „Хидрофракингът е забранен в редица държави, поради това, че газът излиза на повърхността и има редица заболявания на хората в този район", обясни Лидия Делирадева от Центъра за човешки права.

От Министерство на икономиката обясняват - сегашният договор с компанията е само за проучване и когато изтече, ще се решава дали да й позволят добива. „Те казват, че няма да използват хидрофракинг, а точно обратното - чрез снижение на налягането ще предизвикат потока от газ към повърхността", посочи Иван Бонев от отдел „Разрешения" в Министерство на икономиката.

Бонев е категоричен, че няма никаква опасност за екологията в региона. Ако извличането на въглищния газ бъде разрешено, фирмата може да получи концесия за добив за 35 години.

Глобиха търновец с 2500 лева заради клевета по адрес на полицай

http://www.cross.bg/leva-turnovo-veliko-1419365.html

/КРОСС/ Полицай от Велико Търново осъди нарушител на правилата за движение по пътищата заради клевета по свой адрес. Униформеният написал акт на търновеца, който се ядосал и съставил гневна жалба до началника на Районното управление на полицията. В сигнала нарушителят препоръчал да се „обърне внимание и на психическата лабилност на дежурния служител". Освен това търновецът обвинил младшия автоконтрольор, че му поискал 20 лева на място, за да не му напише акт, пише Преса. Жалбата стигнала чак до ръководството на Областната дирекция на МВР във Велико Търново и била проверявана няколко месеца. В края на миналата година станало ясно, че младият полицай съвестно си следвал задълженията и изобщо не бил искал подкуп. След като вътрешната проверка приключила благополучно за него, той завел дело за клевета. Районният съд във Велико Търново призна нарушителя за виновен за твърдението, че полицаят страда от общо психическо разстройство и че опитал да му вземе 20 лева. Търновецът все пак е освободен от наказателна отговорност и ще плати 1000 лева глоба на държавата. Полицаят пък ще получи 1500 лева обезщетение от нарушителя заради засегнатото име. Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в старата столица.  

Цачева: Ако няма оставка, няма да се изненадам; не им вярваме

http://frognews.bg/news_72682/

ГЕРБ не премълчава нищо, но парламентарният кворум е нещо без значение, защото НС е на колене и това е от самото му начало, заяви по НТВ зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева. Въпросите тепърва предстоят, но преди да говорим какво ще прави парламентът в последните си дни, трябва да се даде ясна оценка какво е направило това правителство, смята тя.

Мерджанов: Едва ли Станишев ще се поблазни да е еврокомисар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/06/2338272_merdjanov_edva_li_stanishev_shte_se_poblazni_da_e/?ref=rss


Еврокомисарят е високопоставен чиновник, а Сергей Станишев е политик и за това време се проявявал политически, едва ли би го поблазнила идеята да бъде еврокомисар. Лично аз не допускам да той да стане еврокомисар, такива са разговорите ни от последните дни. Това заяви в предаването "Всяка неделя" на "Нова телевизия" председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

Той отрече възможността за такъв да бъде предложен Делян Пеевски. БСП ще има своята позиция тогава, когато бъдат обявени консултации при президента или при премиера, добави Мерджанов.

И заяви, че ГЕРБ бойкотира парламента, като вкарва тема, неприемлива за БСП - поправките в Наказателния кодекс, премахващи давността за престъпления по време на т.нар. Възродителен процес.  "Това беше удар под кръста от тяхна страна. Това за мен са губещи политически ходове", коментира той и попита защо ГЕРБ се лишава от правото на парламентарен контрол.

Според Мерджанов във вторник парламентарните групи трябва да се съберат и да се обединят за изпълнение на програмата на парламента от миналата седмица. Има консенсус по нея, можем да я изпълним, можем да се договорим.

Мерджанов не допуска при тази категорична позиция на всяка една от политическите партии, да няма избори на 5 октомври. Всяка политика и крачка на изолационизъм само може да отслаби нашата позиция, коментира той по повод реплика на колегата му Мая Манолова, че БСП е сгрешила два пъти с ДПС, повече няма. "Ние докарахме нещата дотук и ние трябва с вещина да се опитаме да ги оправим, с лице към бедните и прошка", каза още Мерджанов.

Бареков с доказателства за криминални прояви на Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243519_%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%BF

 През последните дни подставени лица на г-н Борисов проведоха вероломна атака срещу мен, личния ми живот, живота на най-близките ми хора, включително и детето ми. Знам кой стои зад тези гнусни, подмолни и нечовешки атаки. Това са две лица, свързани с политиката и бизнеса.

Това се казва в позиция на лидера на "България без цензура" и европейски депутат Николай Бареков.

"Този, който е свързан с политиката, води десетки съдебни дела срещу мен, заради това, че оповестих замесването му в десетки политически и икономически убийства по времето, когато заемаше поста главен секретар на МВР и след това. От сега нататък това политическо лице ще бъде назовавано от мен с псевдонима му, с който е известен в системата на службите за сигурност, а именно "Мазния". Вече разполагам с много сериозни доказателства, свързани с българските служби, за участието на г-н Борисов в редица криминални прояви по време на целия преход", заявява политикът и журналист.

Като член на Европейския парламент той ще предаде фактите, с които разполага и на европейските институции. "Ако съдът прояви желание, ще предоставя тези доказателства на открито или закрито съдебно заседание по делото за "клевета", което се води срещу мен. Не съм се отказал да завърша съдебната битка с престъпниците докрай. На фона на Борисов, Цветанов може да изглежда като нощна цветарка", категоричен е Бареков.

"Питам Борисов, готов ли е да продължи съдебната битка с мен? Ако не е готов, му гарантирам, че ще направим политическия мач №1 на сезона до 5 октомври. България трябва да избира между Бареков и Борисов. Второто лице понастоящем е в дълбока нелегалност и ще се въздържа да дам повече информация относно самоличността му", заявява още европейският депутат.

"Надявам се медиите да не се направят на глухи и слепи, застъпвайки за един бивш и настоящ бандит. Гарантирам на българските граждани, че ако масово гласуват за ББЦ и за Бареков на 5 октомври, ще имаме уникалния шанс да приберем г-н Бойко Борисов в затвора", обещава политикът и журналист. /БГНЕС

Такси предизвика тройна катастрофа в Благоевград

http://pik.bg/такси-предизвика-тройна-катастрофа-в-благоевград-news199357.html

Такси предизвика тройна катастрофа в Благоевград

Такси предизвика тройна катастрофа в Благоевград, за щастие - без пострадали, пише "Струма БГ".

Пътно-транспортното произшествие стана към 16 часа днес в жк "Еленово". На кръстовището под ЗМК водачът на такси дачия прави ляв завой. Без да види и осигури предимство на идващото насреща му БМВ. 

"Баварецът" с отнето предимство удря таксито и го натиква в излизащия отдясно лек автомобил ситроен. 
Така образно казано, дачията-такси е заклещена между БМВ-то и ситроена. Няма пострадали при инцидента. На място пристигна патрул на Пътна полиция - КАТ, която изяснява инцидента. Ина тримата водачи ще бъдат взети проби за евентуална употреба на алкохол.

Мястото на инцидента е проблемно кръстовище в Благоевград. Двете платна са разделени с предпазна ограда, за да не пресичат пешеходци, който пречи на видимостта. Освен това идващите отдолу, откъм кръговото кръстовище не се виждат, тъй като се изкачват по наклон. 

Атанас Мерджанов: Трябва да се обърнем към бедните за прошка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4176419

Оставката на кабинета „Орешарски“ ще дойде съвсем естествено и закономерно. Това каза пред Нова телевизия Атанас Мерджанов, председател на ПГ на Коалиция за България.
Той заяви, че не допуска Сергей Станишев да стане еврокомисар. И категорично отрече възможността за такъв да бъде предложен Делян Пеевски. Оставката на кабинета „Орешарски“ ще дойде съвсем естествено и закономерно. Това каза пред Нова телевизия Атанас Мерджанов, председател на ПГ на Коалиция за България. Той заяви, че не допуска Сергей Станишев да стане еврокомисар. И категорично отрече възможността за такъв да бъде предложен Делян Пеевски.

Люис Хамилтън триумфира на "Силвърстоун", Розберг отпадна

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/06/2338278_ljuis_hamiltun_triumfira_na_silvurstoun_rozberg_otpadna/?ref=rss


Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън се върна към победите в домашната си Гран при на Великобритания и записа втория си успех на "Силвърстоун" след 2008 г.

Британецът беше подпомогнат от отпадането на неговия съотборник Нико Розберг, който имаше повреда в скоростната кутия от лидерската позиция и за първи път през сезона не завърши първи или втори.

В негово отсъствие повече от заслужено второто място на подиума зае Валтери Ботас с "Уилямс", който стартира едва 14-и и записа...

Люис Хамилтън триумфира на "Силвърстоун" след отпадане на Розберг

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/06/2338278_ljuis_hamiltun_triumfira_na_silvurstoun_sled_otpadane/?ref=rss


Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън се върна към победите в домашната си Гран при на Великобритания и записа втория си успех на "Силвърстоун" след 2008 г.

Британецът беше подпомогнат от отпадането на неговия съотборник Нико Розберг, който имаше повреда в скоростната кутия от лидерската позиция и за първи път през сезона не завърши първи или втори.

В негово отсъствие повече от заслужено второто място на подиума зае Валтери Ботас с "Уилямс", който стартира едва 14-и и записа...

Даниела Бобева ще представи данните за чуждите инвестиции

http://www.vesti.bg/novini/daniela-bobeva-shte-predstavi-dannite-za-chuzhdite-investicii-6016596

Вицепремиерът за икономическото развитие Даниела Бобева и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Светослав Младенов ще представят на 7 юли инвестиционния процес в България за първите 6 месеца на 2014 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Барселона даде Алексис Санчес на Арсенал за 40 млн. евро

http://www.cross.bg/barselona-sanches-aleksis-1419364.html

/КРОСС/ "Барселона" и "Арсенал" са се споразумели за чилийския национал Алексис Санчес за сумата от 40 милиона евро, съобщават британските медии, цитирани от ИТАР-ТАСС. През следващите два дни, представители на лондонския клуб трябва да се споразумеят със самия играч по отношение на личните му условия. Санчес и агентите му вече са постигнали споразумение, така че остават да се уредят само подробностите. Очаква се, че трансферът ще бъде обявен през следващата седмица, когато Барселона ще придобие правата на нападателя на Ливърпул и Уругвай Луис Суарес.    

Шофьор с 2.46 промила помете знак

http://pik.bg/шофьор-с-246-промила-помете-знак-news199356.html

Шофьор с 2.46 промила помете знак

Шофьор, които поред резултата от дрегера е карал с 2.46 промила алкохол в кръвта, се е забил в пътен знак, пише "Конкурент".

Инцидентът е станал вчера вечерта около 20.25 часа в Козлодуй. Тогава К.И. е изгубил контрол над  своето „Ауди А4“ и е помел знак „В-26“. Той се опитал да избяга от мястото, но е спрян само 10 минути по-късно. Тогава дрегерът отчел високото съдържание на алкохол.

Полицаите са издали на шофьора талон за медицинско изследване. Те го откарали до филияла на спешната помощ в града. Там К.И. е дал кръв за лабораторен анализ в присъствието на дежурен лекар.

Щетите по колата са 300 лева. Знакът пък е изцяло повеален, посочват от органите на реда.

По случая е образувана бързо производство, допълват още от полицията. 

Така е почистено...

http://www.zapernik.com/obshtestvo/taka-e-pochisteno_32882/

В такова положение се намира една от кофите за боклук и голяма част от района около нея.Както можете да видите от снимката кофата е обърната,а отпадъците са разпилени наоколо.Камионът събиращ боклука не е минавал от 2 седмици,а когато имаме огромния късмет да минат оставят половината контейнер...

Продължава

Ремонтират зоопарка в Пловдив, местят мечките Габриела и Наско в парка в Белица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4176407

От утре обитателите на Парка за танцуващи мечки временно се увеличават с още двама. Пловдивските мечки Габриела и Наско ще бъдат настанени в убежището, докато трае ремонтът на зоопарка в града под тепетата, съобщават от фондация "Четири лапи".
Зоопаркът в Пловдив е затворен за посещения от 24 юли 2008 година, От утре обитателите на Парка за танцуващи мечки временно се увеличават с още двама. Пловдивските мечки Габриела и Наско ще бъдат настанени в убежището, докато трае ремонтът на зоопарка в града под тепетата, съобщават от фондация "Четири лапи". Зоопаркът в Пловдив е затворен за посещения от 24 юли 2008 година,

Мерджанов: Трябва да се обърнем към бедните за прошка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4176411

Оставката на кабинета „Орешарски“ ще дойде съвсем естествено и закономерно. Това каза пред Нова телевизия Атанас Мерджанов, председател на ПГ на Коалиция за България.
Той заяви, че не допуска Сергей Станишев да стане еврокомисар. И категорично отрече възможността за такъв да бъде предложен Делян Пеевски. Оставката на кабинета „Орешарски“ ще дойде съвсем естествено и закономерно. Това каза пред Нова телевизия Атанас Мерджанов, председател на ПГ на Коалиция за България. Той заяви, че не допуска Сергей Станишев да стане еврокомисар. И категорично отрече възможността за такъв да бъде предложен Делян Пеевски.

Бареков: ББЦ няма нищо общо с Василев и Пеевски

http://www.bnews.bg/article-110382

„Казах и на двамата, влизайки в тази самоубийствена схватка, да не ме замесват и те не ме замесиха, за което аз съм благодарен“, уточни лидерът на ББЦ. Той определи битката между Цветан Василев и Делян Пеевски като сблъсък на характери, на его, която се води по перверзен начин и от която най-големите печеливши сме аз и за съжаление, Бойко Борисов.

Мравките ще помогнат за създаването на нови антибиотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=256786

Колония от мравки може да помогне на учените да разработят нов щам антибиотици в борбата с нарастващата заплаха от резистентни бактерии. Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че светът може да се потопи отново в "тъмните векове на медицината", заради липса на нови антибиотици.

sabirane na bokluk

http://www.zapernik.com/obshtestvo/sabirane-na-bokluk_32881/

zdraveite jiveq v gr. pernik v kv. iztok zad 4 ta gimnaziq ,kadeto na trotoara do sgradata na uchilistheto i detskata gradina , a sastho taka i spirkata na avtobus 16 e stanalo smetisthe tai kato vsichiki jivusthi v kasthite si ishvarlqt bokluka izvan kofite . Molq da obarnete vnimanie na problema i toi da bade razreshen.

Стивън Сегал ще води азиатски туристи в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4176402

Да привлече повече азиатски туристи в България смята холивудската звезда Стивън Сегал, който кацна на Летище Бургас малко след 16 часа.
Очакваше го предприемачът от Св.Влас Йордан Динев, за да го отведе на едноседмична почивка в курортното селища.
Пред журналисти Сегал заяви, че ще остане в България около 6-7 дни и има готовност да участва в Да привлече повече азиатски туристи в България смята холивудската звезда Стивън Сегал, който кацна на Летище Бургас малко след 16 часа. Очакваше го предприемачът от Св.Влас Йордан Динев, за да го отведе на едноседмична почивка в курортното селища. Пред журналисти Сегал заяви, че ще остане в България около 6-7 дни и има готовност да участва в

Мерджанов: Идеята за еврокомисар едва ли би поблазнила Станишев

http://www.cross.bg/evrokomisar-merdzhanov-stanishev-1419363.html

/КРОСС/ „За тези години БСП може би е единствената партия, която е публична. Оставката на Орешарски не я бави БСП, тя ще дойде съвсем закономерно и естествено. Той самият формира датите." Това заяви във „Всяка неделя" по Нова телевизия Атанас Мерджанов от БСП. „Еврокомисарят е високопоставен чиновник. Станишев е политик. Едва ли Станишев би го поблазнила идеята да бъде еврокомисар на всяка цена. Лично аз не допускам той да бъде еврокомисар. Същевременно тази кандидатура трябва да е функция на разбирателство между главните политически сили. Избирането на българския еврокомисар трябва да е функция на разбирателство между политическите сили. БСП разбира се ще има своя позиция - на какви условия трябва да отговаря кандидатът и какви качества трябва да притежава", коментира той темата за избор на български еврокомисар. По негови думи ГЕРБ се опитват да делигитимират държавата посредством най-важната институция в страната - Народното събрание. „Както в петък заявихме, докато съществува 42-рото НС парламентарната група на Коалиция за България ще участва както в комисията, така и на парламентарни заседания", подчерта той. „Смятам, че е необходимо във вторник отново да се съберем и да изпълним програмата, която беше приета миналата седмица. По нея действително има консенсус, можем да я изпълним и можем да се договорим върху други седем-осем закона", отбеляза Атанас Мерджанов

370 души са гласували за кмет на село Черни връх

http://pik.bg/370-души-са-гласували-за-кмет-на-село-черни-връх-news199354.html

370 души са гласували за кмет на село Черни връх

 Спокойно протича изборният ден за кмет в село Черни връх, община Камено, съобщи Ивайла Гаджерукова, председател на Общинската избирателна комисия.

Към 16.00 часа са гласували 370 от 587 жители на селото. Няма подадени жалби и сигнали.

Жителите на селото избират между двама кандидати на балотажа Костадин Назъров и Тодор Щерев.

Краят на изборния ден ще бъде обявен в 19.00 часа. 

В Луганск стрелбата и напрежението не стихват

http://www.bnews.bg/article-110379

Според информация на щаба на проруските доброволци в самопровъзгласилата се Луганска народна република в жилищните квартали на Луганск стрелбата не стихва.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй": БЕХ вече е готов с акционерното споразумение за седми блок

http://business.actualno.com/Shefyt-na-AEC-Kozloduj-BEH-veche-e-gotov-s-akcionernoto-sporazumenie-za-sedmi-blok-news_38114.html

България предприема стъпки за диверсификация на своите доставчици на ядрено гориво. Очаква се американската компания "Уестингхаус" да купи дял в държавната фирма, която ще изгражда новата ...

Новак Джокович седна на трона на "Уимбълдън" и на мъжкия тенис

http://tennis.actualno.com/Novak-Djokovich-sedna-na-trona-na-Uimbyldyn-i-na-myjkija-tenis-news_38112.html

Първата ракета на Сърбия и досегашна втора в света Новак Джокович не позволи на мечтата на великия швейцарец Роджър Федерер да се окичи с осма титла на „Уимбълдън” и с 18-та на тур...

Лондон с радикален план за ограничаване на имигрантите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243518_%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD+%D1%81+%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5

 Британските консерватори чертаят радикален план за ограничаване на броя на имигрантите, които да бъдат допускани във Великобритания от по-бедните страни от ЕС, пише вестник „Дейли телеграф".

Според този проект на сегашни страни членки на ЕС, като Румъния и България, както и на страни, които биха се присъединили в бъдеще, ще бъдат наложени ограничителни квоти за броя на допусканите на Острова имигранти. Така се нарушава основополагащия принцип на ЕС за свободно движение на гражданите, коментират от вестника.

Проектът обаче по всяка вероятност е получил подкрепа на най-високите равнища в (управляващата) Консервативна партия като централен елемент от фундаментална реформа на структурата на Европа с цел да се прекрати „огромният миграционен поток" от по-бедните страни членки.

Според модела на т.нар. „двукръгова Европа" Великобритания и някои други страни формално ще се отцепят от ядрото участнички в еврозоната, стремящи се към все по-тясна интеграция на техните политически системи и икономики.

Торите искат „външният кръг", който може да включва Обединеното кралство, Дания и Швеция, да се ангажира никога да не се присъединява към единната валута, а да се концентрира само върху свободната търговия в една много по-хлабава форма на обединение.

Според предложените искания за предоговаряне с Брюксел, спечелили подкрепа в правителството, са ограничаване на бизнес регулациите, на законите за човешките права, на правата на социални помощи и пр.

Министър-председателят Дейвид Камерън е под вътрешнопартиен натиск да възприеме по-твърд курс по въпроси като имиграцията, за да бъде неутрализирана заплахата торите да загубят парламентарните избори догодина от Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП).

КНДР ще продължи с изпитанията на балистични ракети

http://www.cross.bg/raketi-izstrelyani-balistichni-1419362.html

/КРОСС/ Северна Корея защити провежданите през последните дни изпитания на балистични ракети с малък обсег с аргумента, че по този начин упражнява суверенните си права и няма намерения да прекратява оръжейната си програма, предава агенция „Йонхап". Според официалната информация в сряда са били изстреляни ракети от типа „Скъд", каквито бяха изстреляни и няколко дни по-рано, на 26 юни, под личното ръководство на Ким Чен Ун.  

Такси предизвика тройна катастрофа в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4176391

Такси предизвика тройна катастрофа в Благоевград. Няма пострадали, съобщи  БГНЕС.
Инцидентът стана към 16,00 часа днес в жк Еленово. На кръстовището под ЗМК водачът на такси прави ляв завой. Без да види и осигури предимство на идващото насреща му БМВ. "Баварецът" с отнето предимство удря таксито и го натиква в излизащия отдясно лек автомобил Такси предизвика тройна катастрофа в Благоевград. Няма пострадали, съобщи  БГНЕС. Инцидентът стана към 16,00 часа днес в жк Еленово. На кръстовището под ЗМК водачът на такси прави ляв завой. Без да види и осигури предимство на идващото насреща му БМВ. "Баварецът" с отнето предимство удря таксито и го натиква в излизащия отдясно лек автомобил

Такси предизвика тройна катастрофа в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4176386

Такси предизвика тройна катастрофа в Благоевград. Няма пострадали, съобщи  БГНЕС.
Инцидентът стана към 16,00 часа днес в жк Еленово. На кръстовището под ЗМК водачът на такси прави ляв завой. Без да види и осигури предимство на идващото насреща му БМВ. Такси предизвика тройна катастрофа в Благоевград. Няма пострадали, съобщи  БГНЕС. Инцидентът стана към 16,00 часа днес в жк Еленово. На кръстовището под ЗМК водачът на такси прави ляв завой. Без да види и осигури предимство на идващото насреща му БМВ. "Баварецът" с отнето предимство удря таксито и го натиква в излизащия отдясно лек автомобил

Великов: Надявам се до седмица да се изберат изпълнители, които да се грижат за охраната на плажовете

http://www.moreto.net/novini.php?n=257103

Варна. Върви се в посока промяна на политиката, за това държавата да започне да полага грижа и за неохраняемите плажове. Това заяви областният управител на Варна Иван Великов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Според него, това не може да стане изведнъж, тъй като законът е бил приет само преди месец и поради малкото средства, които са отделени през тази година.

Микеланджело не искал да рисува Сикстинската капела

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243517_%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%A1%D0%B8%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD

 Cъс сигурност всеки, който е идвал в Рим, се е снимал на фона на площад “Венеция” или на граничещите с него “Фори Империали”. Колко обаче туристи знаят, че точно между тези две забележителности в сърцето на Вечния град преди 450 г. умира Микеланджело?

Малцина са и онези, които подозират, че геният сътворява шедьовъра си “Пиета” - днес в базиликата “Свети Петър”, когато е едва на 22 г.

Микеланджело Буонароти се ражда през 1475 г. в тосканското селце Капрезе и издъхва в малък римски апартамент на улица “Мачел де Кови” през 1564 г., малко преди да навърши 89 г. За онези времена, когато средният живот продължава около 35 г., това е все едно днес да умреш на 110 г.

Оригиналната статуя на Давид днес се съхранява в галерията на Академията във Флоренция.

 

В началото на миналия век римската улица на Микеланджело е заличена, за да бъде изграден Олтарът на родината, който днес се издига величествено на това място. Малка възпоменателна табела напомня, че там е бил домът, “осветен от пребиваването и от смъртта на божествения Микеланджело”. В тази къща геният работи до последно, но без да довърши, върху една от най-драматичните си и новаторски творби - “Пиета Ронданини”.

Въпреки че последните 30 г. от живота си Микеланджело прекарва в Рим, където създава и най-големите си шедьоври, неговите тленни останки са преместени в родната Тоскана. В крайна сметка Флоренция се преборва да приюти гроба му в базиликата “Санта Кроче”.

В монументална гробница, проектирана от художника и историк на изкуството Джорджо Вазари, почиват тленните останки на гения. Три плачещи фигури в нея символизират изобразителното изкуство, скулптурата и архитектурата, в които Микеланджело оставя отпечатъка си завинаги.

Днес всички, говорейки за Леонардо да Винчи, са категорични, че най-големият му шедьовър е “Мона Лиза”. При Микеланджело това е трудно да се определи. Дали най-съвършена е статуята на “Пиета”, на Мойсей, или “Давид”? Или е “Страшният съд” в Сикстинската капела?

Статуята “Пиета”, която се намира в базиликата “Свети Петър”, е направена от Микеланджело, когато е на 22 години.

 

И Рим, и Флоренция, където Микеланджело сътворява гениалните си произведения, домакинстват през тази година на серия от събития, за да отбележат 450 г. от смъртта му. В “Каза Буонароти” (Дом Буонароти) във Флоренция до октомври може да се види изложбата “Микеланджело и XX век”. Годишнината от смъртта на гения бележат и в галерията “Уфици” в т.нар.зала “Микеланджело”, където се пази “Тондо Дони” - единственото платно, за което се знае със сигурност, че е нарисувано от четката на гения.

В Арецо пък в къщата музей Вазари е организирана изложба от рисунки и писма на Микеланджело и Вазари.

В Сикстинската капела във Ватикана, изрисувана от Микеланджело, също отбелязват годишнината.

Зад изключителния талант на скулптора и художник Буонароти е стоял буен характер, в който са съжителствали любов и ярост, придържане към правилата и антиконформизъм. Микеланджело се люшка непрекъснато между желанието си за независимост и зависимостта си от поръчителите на шедьоврите му.

Сред тях са от флорентинската фамилия Медичи до най-различни кардинали и папи като Юлий II, Лъв X, Климент VII, Павел III.

Микеланджело е изключително търсен творец и познава славата и признанието на гениалността си приживе.

Нещо повече - Микеланджело е толкова уверен в таланта и в способностите си, че дори решава сам да стане предприемач и импресарио на собственото си изкуство. За онази епоха това е изключително рядко.

Скулптурата “Пиета” е първият шедьовър, направен от мрамор от Карара – той ще стане и любимият материал на твореца. Още след като сътворява високата 1,74 м статуя на Дева Мария, която държи в ръцете си току-що сваления от кръста Исус, става ясно за всички, че се касае за изключителен талант. Затова веднага след това, през 1501 г., във Флоренция младежът Микеланджело получава поръчка да изработи и статуята на Давид.

Божествено красивият Давид грабва сърцата на всички флорентинци и се превръща веднага в символа на града. За да решат къде да поставят перфектната статуя, те организират комисия с най-големите артисти по онова време, вкл. Леонардо да Винчи, Гирландайо и Перуджино. Най-достойно място се оказва “Пиаца дела Синьория” в центъра на града. С течение на времето обаче статуята рискува да се повреди и е преместена през 1873 г. в Галерията на Академията. През 1910 г. на “Пиаца дела Синьория” е поставено идеално копие на статуята, което стои там и днес.

Изключително реалистичната и изразителна скулптура е сферата, в която Микеланджело се чувства най-силен Той плува много повече в свои води, когато отнема материал (от мрамора), отколкото, когато нанася (боя върху платно).

Това изглежда странно и дори парадоксално, тъй като именно несигурният в способностите си с четките и боите Микеланджело изрисува стотици кв. м от стените на Сикстинската капела.

“Страшният съд” в едър план

 

През 1508 г. папа Юлий II натоварва Микеланджело да изрисува високата 20,73 м (колкото седеметажна сграда) Сикстинска капела. Браманте, талантлив и подъл колега на Микеланджело, му погажда номер. Той съветва папата да поръча на Буонароти изрисуването на капелата, знаейки, че той е способен скулптор, но не и художник. Дотогава Микеланджело не само че не е правил фрески, ами дори няма и понятие как става това.

Браманте се надява, че така Микеланджело ще се изложи пред папата и той ще повери поръчката на неговото протеже – Рафаело.

Папата привиква Микеланджело. След като чува какво се иска от него, геният на скулптурата побеснява. Той е ядосан на папата не само заради това, че му поръчва нещо, за което няма никакъв опит, а и заради това, че все още не му е платил поръчката за гробницата.

Папа Юлий II обаче също е известен с лошия си и заповеднически характер. В крайна сметка нарежда на Микеланджело да се заеме със Сикстинската капела. Така през 1508 г. 33-годишният скулптор се захваща с най-монументалната творба на цялото си творчество. Дрязгите между двамата обаче продължават безспир.

Юлий иска от Микеланджело да изрисува апостолите, а той вместо това рисува Генезиса, или сътворението на човека. Папата непрекъснато напира да види направеното до момента, а Микеланджело непрекъснато го отблъсква. Юлий II обаче един ден се възползва от отсъствието на твореца и се покатерва по скелетата, за да види изрисуваното. Когато се връща и го вижда, Микеланджело започва да замеря папата с камъни.

Папата и Микеланджело спорят непрекъснато и за пари. Юлий II все не плаща на художника за боите и за другите материали, въпреки че непрекъснато му крещи, че капелата трябва да се обогати с повече цвят и злато, защото изглежда бедна. Микеланджело също не остава длъжен в приказките си, защото сам трябва да плаща капаро за използваните в изобилие златисти и небесносини цветове.

Именно затова е и рязката разлика между сините цветове, с които са изрисувани таванът и сводът на капелата. При Сътворението на човека на тавана синьото е доста бледо – защото Микеланджело трябвало да плаща от собствения си джоб за скъпите по онова време сини бои.

В “Страшният съд” на свода зад олтара на Сикстинската капела са изрисувани 400 фигури.

 

Близо 20 г. след началото на работата му по капелата, на Микеланджело е поръчано да изографиса и свода със Страшния съд. Този път обаче художникът се договаря предварително за “финансирането” с папа Павел III и получава веднага парите. Така той харчи на воля за скъпите сини бои, поради което и фонът на Страшния съд изглежда много по-яркосин.

Още от началото на работата си по Сикстинската капела Микеланджело води война и с Браманте, който го “натапя” за изрисуването ѝ.

Подготвителната работа по изграждането на скелетата, необходими при изрисуването, е дело на Браманте. С тази цел той прави проект за издълбаването на огромни дупки по тавана, където да се закрепят канапите, държащи скелетата. Микеланджело пита Браманте как след това ще бъдат заличени тези дупки, на което той отговаря, че ще се мисли накрая. Геният е бесен и решава да вземе нещата изцяло в свои ръце. Измисля система от скелета, състояща се от дървена платформа, подкрепяна от наземни опори и фиксирана за стените чрез отвори до прозорците.

Въпреки всички дрязги папа Юлий II вярва, че именно Микеланджело е точният човек, който трябва да изрисува Сикстинската капела. Това не му пречи да изисква от художника да работи при чудовищни и уморителни темпове. Микеланджело е застрашен да ослепее напълно, тъй като нанасяните по тавана бои се стичат непрекъснато по очите му. Шията му пък е нонстоп огъната назад, така че се деформира напълно до 1512 г., когато довършва тавана на капелата.

Платформата със скелето е демонтирана на празника Вси светии, или 20 месеца след началото на работата. Папата идва в капелата, за да отслужи меса. Всички присъстващи са смаяни от направеното от Микеланджело. Вазари, който е един от най-известните експерти по изкуство, пише, че е невъзможно да се отиде отвъд направеното от Микеланджело. Според историка всички изрисувани персонажи са перфектни от всякаква гледна точка – в израженията, в облеклото си, но най-вече в ефекта на ужас, който всяват у зрителя. Поразяващи са и голите тела, изрисувани от художника – те смайват не само с пропорциите, а и с грациозността си. Микеланджело населва изрисуваните от него сцени с персонажи от всякакви възрасти, форми и характеристики, сякаш за да внуши, че перфектността е постижима в изкуството във всяка негова форма.

“Създаването на Адам” е една от най-известните сцени - икони за всички времена. Изобразява как Бог от Рая докосва пръста на Адам.

 

За да покаже величието и всемогъществото на Бог, Микеланджело го рисува по време на разделянето на светлината от здрача, на водата от земята и при създаването на Слънцето и Луната.

20 г. след първата си работа по тавана на Сикстинската капела Микеланджело получава нова поръчка – този път от папа Павел III, който иска да изографиса свода на капелата по направените от него рисунки. Те изобразяват Страшния съд. Според Вазари творецът не само надминава всичко направено дотогава, a е и по-перфектен и от всичко негово. В Страшния съд Микеланджело рисува както тела, така и човешки души. 400 са пресъздадените фигури.

Когато сводът е завършен, папа Павел III отива в капелата с церемониалмайстора си Биаджо да Чезена. На въпрос на папата за мнението му Да Чезена отговаря, че творбата е скандална, тъй като е недопустимо наличието на толкова голи тела със “срамотиите” им да бъдат изложени в такова свято място. Думите са последвани и от яростна цензурна кампания през следващите години.

Микеланджело е потресен, но си отмъщава по свой начин – изрисува Чезена като съдия от ада със змия около крака си и обграден от дяволи. Когато церемониалмайсторът моли папата да накара Микеланджело да го заличи от фреските, папата отговаря, че адът е извън неговата юрисдикция.

След смъртта на Микеланджело обаче е издадена заповед, нареждаща “обличането” на фигурите и покриването на интимните части по телата, изрисувани от художника. С неприятната задача е натоварен ученик на гения – Даниеле да Волтера, на когото след това лепват прякора Крачолът.

Микеланджело си отмъщава на “цензора” си Биаджо да Чезена, като го изрисува със змии около тялото.

 

Мерджанов: Станишев едва ли иска да е еврокомисар

http://frognews.bg/news_72685/

Оставката на Орешарски не я бави БСП, тя ще дойде съвсем закономерно и то от него, заяви по НТВ Атанас Мерджанов от БСП.

Красимир Узунов събра бойните ни маршове в книга

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4176122

Най-известните български бойни маршове вече са събрани в книга. Идеята е на журналиста и собственик на информационна агенция "Фокус" Красимир Узунов. А поводът - 100-годишнината от началото на Първата световна война (28 юли 1914 г. - 11 ноември 1918 г.).
"Бойните маршове на честта и славата на България" е луксозно томче с твърди корици и... Най-известните български бойни маршове вече са събрани в книга. Идеята е на журналиста и собственик на информационна агенция "Фокус" Красимир Узунов. А поводът - 100-годишнината от началото на Първата световна война (28 юли 1914 г. - 11 ноември 1918 г.). "Бойните маршове на честта и славата на България" е луксозно томче с твърди корици и...

80-годишен дядо даде 9600 лв. на телефонни измамници

http://pik.bg/80-годишен-дядо-даде-9600-лв-на-телефонни-измамници-news199348.html

80-годишен дядо даде 9600 лв. на телефонни измамници

Телефонни измамници са отнели 9600 лв. от 80-годишен мъж от Берковица, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Измамата е станала през миналата нощ.

Към 23.00 ч. неизвестен човек, представил се за доктор Стоянов, се обадил на домашния телефон на възрастния мъж и му съобщил, че дъщеря му е катастрофирала тежко и се налага да даде 10 хил. лв. за спешна операция.

По време на разговора в слушалката се чувал и плачещ женски глас, който повтарял: "Татко, зле съм. . .". Мнимият лекар обещал, че ще изпрати куриер при дядото, който да вземе парите.  

Десетина минути след разговора неизвестен мъж дошъл в дома на Г. Й. в Берковица и взел всичките му спестявания - 9600 лв. 

Едва след като предал парите си, възрастният човек се обадил по телефона на дъщеря си и разбрал, че е измамен. Той веднага съобщил за станалото в полицията, но мъжът с парите бил изчезнал.

По случая е образувано досъдебно производство, измамниците се издирват.

Измамата е поредната за област Монтана и идва след многократни предупреждения от страна на полицията в региона до възрастните хора да се пазят от телефонни измами и да не дават пари на непознати преди да са позвънили в местното полицейско управление.

Пожар в склад за фураж на собственика на "Пършевица”

http://www.mediapool.bg/pozhar-v-sklad-za-furazh-na-sobstvenika-na-parshevitsa-news222332.html

Пожар е бушувал в продължение на 24 часа в склад за фураж на кравефермата на собственика на "Пършевица" Димитър Зоров край ломското село Добри дол. Малко след полунощ противопожарната команда в Лом е получила сигнал за пожар в склада на кравефермата, съобщи БТА. Оказало, че горят 2000 бали с фураж, всяка с тегло 350 килограма. С огъня са се борили в продължение на денонощие противопожарни екипа от Монтана, Лом и Брусарци. Балите са изгорели, както и 300 кв. м покривна конструкция. Спасени са три съседни сгради в кравефермата. Причините за пожара и щетите се уточняват, но става въпрос за хиляди левове, заявиха от полицията в Монтана. Това е вторият голям пожар в кравефермата на бизнесмена Димитър Зоров в Добри дол. Първият беше в последните дни на януари, напомня "Труд". Тогава огънят погълна 5000 бали слама. И този пожар лумна през нощта. В кравефермата на Димитър Зоров в Добридол 60 работници отглеждат 3000 крави.

Строители на капитализма: Красимир Гергов - лейтенантът милионер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243494_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0%3A+%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%

http://www.frognews.bg/


Да се родиш в семейство, което е изцяло отдадено на службите преди 10 ноември 1989 година означаваше само едно – че имаш ясен и предначертан път, който ще те изведе до пост с висока заплата и съответните привилегии. За Красимир Гергов това важи с пълна сила, и то не само преди знаменателната дата, но и след това. 

Причината е повече от очевидна – има си вуйчо – владика, явил се този път в ролята на заместник-шеф на прочутото Управление „Безопасност и охрана”, по-известно като УБО.

 

За тези, които годините преди 1989 са само страница от историята и нямат преки впечатления, е необходимо да се добави, че влизането в тази структура на властта ставаше след изключително строги проверки и отсяване и случайни хора не се допускаха. Сред необходимите качества на първо място бе едно – преданост на управляващата БКП и лично на нейния ръководител Тодор Живков. Нищо друго нямаше значение, а дори и сянка на съмнение в произхода и роднините до пето коляно, изхвърляше кандидатите от играта.

 

За щастие на родения пред 1961 година Красимир това при него го няма и той спокойно и лесно минава проверките, правени

 

под зоркото око на вуйчото.

 

Но и без този вуйчо, младежът е имал огромен шанс да влезе в светая светих на службите при соца – школата в Симеоново, тъй като баща му е дългогодишен служител на МВР, пак там на работа е и брат му.

 

Така или иначе Гергов се дипломира през 1985 година в Симеоново, като влизането му в УБО се реализира още през следващата 1986 година. Горд лейтенант от Държавна сигурност. Предстои му приятна и добре платена служба в тиха канцелария и привилегии, за които тогава обикновените хора можеха само да мечтаят. И едно единствено задължение – вярност към управляващия елит на партията-майка.

 

Но времената са бурни,

 

на небосклона се задават облаците на промяната

 

и неговата задача постепенно се премества в недалечното бъдеще, когато България трябва да симулира смяна на системата. Защо точно Гергов, е излишен въпрос – няма как вуйчо му и баща му да не са били наясно с предстоящите събития - все пак 1989 година е толкова близо.

 

Затова младежът, на който очевидно се възлагат много надежди в бъдеща демократична България, прави две важни стъпки. Първата - да  получи цивилна диплома за висше обпазование от тогавашния ВИФ със специалностите „Вътрешен и международен туризъм“ и „Ориентиране“. Пак по това време /1987-1990 г./ се сдобива и с диплома за „Спортна журналистика“ в Софийския Университет „Климент Охридски”. Как става това, никой не е в състояние да каже, тъй като такава специалност няма, но е факт. Двете дипломи се появяват към 1990 година, макар че едва ли точно те предопределят пътя на лейтенант Гергов към позицията на демократичен олигарх и милионер.

 

Втората му стъпка е също така премерена към бъдещето – изграждане на образ на бунтар и едва ли не репресиран. Според заповед на ДС през 1987 година той е установил “нерегламентиран контакт с лица от криминалния контингент”, за което е наказан със “строго мъмрене”. Има и дело по този случай, като сред обвиняемите е един негов съученик, а провинението – валутно-контрабандни престъпления, извършвани на територията на поне четири държави, сред които и капиталистическа Австрия. За амбициозния сътрудник на ДС обаче това няма сериозни последствия.

 

Така екипиран,

 

с две дипломи от цивилни ВУЗ-ове и с ореола на борец срещу системата,

 

Красимир Гергов посреща промените, подготвен и наясно с ролята си в тях.

 

Официално Гергов влиза в рекламния бизнес като консултант на  национална телевизия bTV, бившия Ефир 2 на БНТ, приватизирана на 27 юли 1999 година. На власт в страната е големият приватизатор, човека, който продаде авиокомпания „Балкан” на цената на едностаен  апартамент в Париж, а „Кремиковци” за 1 долар, синият Иван Костов. За собственик е обявен медиен магнат, но всъщност, както стана ясно години след това, Гергов е бил съсобственик, а използвания като прикритие Рупърт Мърдок вероятно дори не е бил наясно, че е собственик на българска медия.

 

Следват няколко чисто лобистки закона, които ограничават правото на държавната телевизия да излъчва реклами и да генерира приходи, като осигурява на новоизлюпената частна bTV достатъчно приходи, нарастващи всяка година с увеличаване на рекламния пазар в страната. Става дума за милиони левове, гарантирана печалба. Няколко години са достатъчни, за да превърнат лейтенанта от ДС в милионер и господар на рекламите в ефира.

 

След години на капитализиране на печалбите, частната телевизия е продадена и то за крупната сума от 400 милиона долара, а ако е вярна неофициално изтеклата информация, че Гергов е имал около 6% в телевизията, то

 

неговият приход само от сделката е около 24 милиона долара.

 

Но дори и продадена, bTV остава в орбитата на собственика на рекламна агенция „Пиеро” и продължава да му снася златни яйца всяка година, до самата продажба на тази рекламна агенция. Според неофициални източници за периода 2008-2010 година Гергов е декларирал средно по 1 милион лева лични приходи, върху които е плащал данък.  Така състоянието му се увеличава непрекъснато, въпреки формалната раздяла с медията.

 

Схемата „направи телевизия, дай и малко имидж и я продай” сработва още веднъж – този път с ТВ2, която беше създадена и после продадена на СМЕ, преименувана на PRO.BG. И тук не минава без участието на съратници на лейтенанта - при проверка в края на ноември 2008 г. на работилите в държавните медии на ръководни позиции стана ясно, че генералният директор на тази герговска телевизия Огнян Димов също е бил агент на ДС. Нищо случайно няма при правенето на пари в  България, затова едва ли е учудващо, че продажбата на тази телевизия носи на Красимир Гергов нови 172 милиона долара.

 

Парите вече са в достатъчно количество и като всеки богат човек

 

Красимир Гергов се обръща към своите хобита,

 

за да инвестира и да получи лично удовлетворение. А неговите страсти са две – скъпите имоти с историческа стойност и голфа. Трудно е да бъдат отделени, те вървят ръка за ръка и понякога не могат да бъдат разделени. Така едното бижу, което притежава рекламния бос, официално е седалище на Българския голф клуб. Става дума за така наречената “Чапрашиковата къща” на ул. „Оборище”№ 19. Тя е принадлежала на големия тютюнотърговец преди 1944 година  Крум Чапрашиков и е построена през 1932 година. Къщата е великолепна и не е учудващо, че Тодор Живков се премества от съседната сграда на  №17 и живее в достолепната къща дълги години. Едва след като е построена резиденция „Бояна” Бай Тошо се премства там и напуска „Оборище”. Къщата е наистина забележителна и с още нещо – тя е съхранила оригиналното си обзавеждане вероятно на 80-90%. Който е имал щастието да влезе, е видял кожени мебели от 30-те години на миналия век, паркет, който не е мръднал оттогава, картини, дори посуда и всичко останало от търговеца и национализирано от комунистите. Гергов запазва всичко непокътнато.

 

Втората историческа къща, собственост на лейтенанта от ДС, е на бул. „Евлоги Георгиев“ 125 в близост до Орлов мост. Домът е строен в началото на миналия век също от български търговец на тютюн. Сградата в стар стил е на два етажа и площ от 1100 кв.м. Има красива градина, като общата площ на парцела е 1253 кв.м. Преди да стане собственост на Красимир Гергов, имотът е бил в капитала на „Агенцията за дипломатически имоти в страната“ (АДИС), чийто принципал е Министерството на външните работи. АДИС нямаше право  да продава имоти до май 2009 г., защото дружеството беше в забранителният списък за продажба. На 15 май 2009 г. по предложение на тогавашния министър на външните работи, сега евродепутат от БСП Ивайло Калфин, правителството на Сергей Станишев разрешава на АДИС да продава без търг или конкурс обособени имоти.

 

На същото правителствено заседание кабинетът дава право на АДИС да размени имота на бул. „Евлоги Георгиев“ 125 срещу други имоти, собственост на „К Консултинг“. Дружеството, което се занимава с консултантска дейност в областта на

всички медии, е еднолична собственост на Красимир Гергов. Срещу имота той дава на АДИС банков салон, четири апартамента и 12 гаража на ул. „Оборище“ 10.

 

Материалният интерес от сделката е за около 2 млн. лв., според имотния регистър. Решението на правителството за възможността на АДИС да продава без търг или конкурс, влиза в сила на 26 май 2009 г. Три дни по-късно в имотния регистър е вписана сделка между „К Консултинг“ и АДИС.

 

Няколко месеца след това, на 9 октомври 2009 г., къщата е ипотекирана в „Пиреос банк“, показва още проверка в имотния регистър. На 15 октомври 2010 г. е качена обява в сайт за имоти, че въпросният имот се продава за 9.5 млн. евро. Така от един милион евро Гергов прави 9 и половина милиона с една сделка.

 

Голфът също е сред слабостите на Красимир Гергов

 

и тук той прави още по-значителни инвестиции. Учебникарски пример за това е историята на създаването на ТРЕЙШЪН КЛИФС ГОЛФ ЕНД СПА РЕЗОРТ в землището на Каварна.

 

Тук всичко започва от една австрийска фирма, която носи името „Темпе бетайлигунгсфервалтунг ГмбХ”. Нищо, че никой у нас, а и в Австрия,  не е чувал за нея. Както ще стане ясно доста по-късно, зад гръмкото име на австрийската компания стои офшорката „Фасимилия лимитед”, регистрирана в Никозия, Кипър, любимото място на българските милионери, които не искат имената им да се появяват като собственици у нас.

 

В Австрия  компанията е управлявана от Александър Валтер, австриец, роден през 1969 година според официална справка от Австрийския търговски регистър. Учредяването на фирмата е станало през 2004 година с капитал от 35 000 евро, а като предмет на дейност е посочено „Управление на участия”. Датата на ранното учредяване показва недвусмислено, че собственикът, скрит зад кипърската офшорка, е бил наясно със ситуацията в България и е действал изпреварващо , подготвяйки се за инвестицията си в голф комплекса.

 

 Не че тази практика – да се влагат пари в България от офшорни фирми, е нещо забранено или подсъдно, но въпросът защо на едни инвеститори им идва на ум да се скрият като собственици зад недосегаема компания от остров-данъчен рай, просто се набива в очи. Защото се строи не фабрика за каптагон или друго нещо, забранено от закона, а един голф-комплекс, където богати голфъри ще идват, за да похарчат част от парите си и да се насладят на удоволствието от спорта.

 

Така собственикът на капиталите, вкарани в страната като австрийска инвестиция остава скрит, никъде няма и дума за личността му, а  вместо това навсякъде в реклами и брошури се подчертава, че купувачите на жилищни имоти в комплекс ТРЕЙШЪН КЛИФС ГОЛФ ЕНД СПА РЕЗОРТ, както гласи наименованието на регистрираната у нас фирма, ще си доверят парите на австрийски бизнесмени. Звучи примамливо, стига да беше и истина. Капиталът също внушава доверие – близо 40 милиона лева, което говори – ние сме богати, доверете ни се, купете от нас своя мечтан имот.

 

Хората на новият инвеститор не си губят времето. Те правят

 

пробив в община Каварна

 

и с помощта на кмета и съветниците си осигуряват апетитни общински парцели за бъдещия проект. Поради отдалеченото време на това събитие, не успяхме да открием цената, на която е закупено общинското място, но по спомени на тогавашни общински съветници става дума наистина за смешни цифри.

 

В същото време се налага да се купят и няколко частни парцела, за да се закръгли бъдещото игрище и комплекс от сгради към него. Тук вече нещата са на пазарен принцип и според хора от Каварна земите са били изкупувани по 150 евро на квадратен метър. Нека припомним, че става дума за ниви, които не са нито от най-плодородните, нито от най-добре разположените спрямо инфраструктурната мрежа на района. Което показва две неща – много пари и голям размах, типичен за инвеститори, които не си броят стотинките.

 

Рекламната дейност, започната с пълна пара непосредствено след първата копка на комплекса, също е на ниво – няма специализирано голф списание по света, където да не се е появила примамливата оферта – елате, забавлявайте се, играйте голф и ако имате пари, купете си апартамент при нас.

 

Да рекламираш, и то години наред в такива специализирани списания за голфъри, е скъпо удоволствие и самият факт, че от комплекса си го позволяват, вече е красноречив. Мирише на пари и то на много пари. За това си има и чисто икономическа логика – в сравнение с други места цените тук са все пак български – средно около 2000 евро на квадрат. А и еуфорията през 2006-2007 година, когато тече зарибяването, наистина е голяма и не един и двама чужденци купуват недвижимост в България.

 

Нека видим сега юридическата страна на сделката. От проверка в търговския регистър става ясно, че австрийската фирма-собственик се управлява от трима управители-  Александър Драмалийски, Александър Василев и Цонка Коларова. При търсене на свързани лица с Драмалийски излиза името на Красимир Петров Гергов и Георг Петров Цветански.

 

Какво точно свързва рекламният бос

 

Гергов със зетя на един от първите хора на Живковото управление

 

преди 1989 година Николай Дюлгеров с голф комплекса и действащия управител не е известно, но общите интереси са налице. През друга фирма, където има участие – „Бояна парк – София”, същият управител на голф комплекса /Драмалийски/  е във връзка с Росен Огнянов Дойнов, сина на починалия Огнян Дойнов - един от архитектите на българския преход в икономически план.

 

В трета фирма – „Лозови насаждения”, същият управител е заедно с известния адвокат Георги Гугински, а с колегата му от същата голяма и известна адвокатска кантора Асен Джингов си партнира в трета различна фирма „Екологични лозя”.

 

Другият управител – Александър Василев, има връзка с компанията „Литекс комерс”. Сериозни контакти, както се вижда, което обаче нищо не доказва, поне що се отнася до загадъчния собственик на скъпия и луксозен голф-комплекс. Самата компания „Трейшъс Клифс голф енд спа резорт” е наследила като правоприемник няколко други подобни проекти – „Блек сий голф ризорт”, „Ренюабъл енерджи България” и „Свети Йоан”. Което вероятно означава, че собственикът или собствениците са едни и същи.

 

Очевидно е, че зад подобни офшорни структури и свързани лица стоят пари, чийто произход не само може, но и трябва да бъде доказан, защото са придобити, изнесени или изпрани, с което е ощетен българският данъкоплатец и цялата ни държава. Няма друго нормално обяснение за свръхсекретните и непробиваеми стени от компании и лица, за които скриването на името на реалния собственик  е добре платен бизнес.

 

В неофициални разговори хора, запознати с проекта и дори участвали на различни етапи в неговата реализация твърдят, че истинският собственик на вложените пари е Георг Цветански, зетят на Николай Дюлгеров, а Красимир Гергов е негов пълномощник в страната по линия на голф-игрищата поради функцията му на президент на Българската голф асоциация.

 

Дали това е така, е трудно да се каже, предвид защитната стена от чужди компании, офшорки и подставени лица. Поредните слухове. Но че лейтенантът от ДС има пръст в цялата работа е повече от ясно. Само преди няколко месеца още една топла връзка на Гергов изплюва от слуховете и придоби реалност – сръбската. През септември 2013 година той

 

купи компанията на кмета на Белград

 

и лидер на опозиционната Демократическа партия Драган Джилас. Direct media досега беше членка на Мultikom група, а сега става част от медийната империя на българския магнат.

В Белград се съобщава, че новият собственик на Direct media е в медийния бизнес от началото 90-те години и е успял да доведе на българския медиен пазар най-големите чуждестранни инвеститори. Според оценките в Белград тази чуждестранна инвестиция  ще отвори вратите на Сърбия в областта на медиите и пазарните комуникации в хармония с европейските интеграционни процеси. Така че Красимир Гергов остава в играта и то на високо ниво, макар че този път използа Джилас, а не Мърдок. А докога, само той може да каже.

 

 Фрог нюз

БМВ натика в ситроен такси, отнело му предимството

http://www.vesti.bg/novini/bmv-natika-v-sitroen-taksi-otnelo-mu-predimstvoto-6016595

Такси предизвика тройна катастрофа в Благоевград, за щастие - без пострадали, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

80-годишен дядо даде 9600 лв. на телефонни измамници

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/80-godishen-diado-dade-9600-lv.-na-telefonni-izmamnici-6016594

Възрастният човек предал спестяванията си, за да бъде извършена мнима операция на дъщеря му

Абсурд е да се зарази човек с хепатит А от къпане в морето, убеден е д-р Кунчев

http://healthy.actualno.com/Absurd-e-da-se-zarazi-chovek-s-hepatit-A-ot-kypane-v-moreto-ubeden-e-d-r-Kunchev-news_38105.html

Просто не е вярно, че морето е развъдник на хепатит А и след наводненията във Варна може да има епидемия на болестта, причинена от къпане в Черно море. Това заяви епидемиологът д-р Ангел Кунчев, който...

Хилари Клинтън нападна Путин: Той е опасен

http://europe.actualno.com/Hilari-Klintyn-napadna-Putin-Toj-e-opasen-news_38113.html

Бившият американски държавен секретар Хилари Клинтън смята, че руският президент Владимир Путин може да стане опасен и че политиката му в Украйна трябва да срещне единен отговор от западните страни...

Подпалиха "Мерцедес" във Враца

http://pik.bg/подпалиха-мерцедес-във-враца-news199345.html

Подпалиха "Мерцедес" във Враца

Мерцедес S350 е горял тази нощ във Враца, съобщиха от ОД на МВР. Сигнал до полицията е подаден след 2 часа. Вследствие на огъня е обгоряла предната част на колата.

Тя е собственост на мъж, с инициали В.И, по неофициална информация той е земеделски производител.

Автомобилът има "Автокаско". Вследствие на огъня са пострадали и други две коли. Нанесените щети са в процес на установяване.

По случая е образувано досъдебно производство.


Румен Гечев: Вредите от банковата ваканция щяха да са огромни

http://www.moreto.net/novini.php?n=257113

Румен Гечев: Вредите от банковата ваканция щяха да са огромни И в сега действащото законодателство има достатъчно силни мерки за нарушението на закона и за разпространение на слухове и неверни факти за банките, които можеха и са довеждали до сериозни проблеми в банковата система.

Утре Пламен Константинов става треньор на националите?

http://www.cross.bg/trenyor-plamen-konstantinov-1419361.html

/КРОСС/ Утре в 11 часа предстои очакваното заседание на Управителния съвет на Българската федерация по волейбол. На срещата ръководството на Централата официално ще приеме оставката на досегашния старши треньор Камило Плачи и ще избере нов селекционер на волейболистите. Трите варианта са Пламен Константинов, Мартин Стоев и Найден Найденов. Според информация на Гонг бившият капитан на България Пламен Константинов ще бъде старши треньор на волейболистите ни на предстоящото Световно първенство в Полша. Той вече получи разрешение от ръководството на клуба си Губерния Нижни Новгород, което му позволява да приеме предложението на БФВ, след като шефовете застанат зад него.    

Чрез Цветан Василев Борисов ме молеше да не атакувам Бориславова

http://www.bnews.bg/article-110380

„Очевидно е, че в последната година и половина Цветан Василев е имал оперативна власт в телевизията“, заяви Николай Бареков.

Микеланджело не искал да рисува Сикстинската капела

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4175693

Cъс сигурност всеки, който е идвал в Рим, се е снимал на фона на площад “Венеция” или на граничещите с него “Фори Империали”. Колко обаче туристи знаят, че точно между тези две забележителности в сърцето на Вечния град преди 450 г. умира Микеланджело?
Малцина са и онези, които подозират, че геният сътворява шедьовъра си “Пиета” - днес в базиликата Cъс сигурност всеки, който е идвал в Рим, се е снимал на фона на площад “Венеция” или на граничещите с него “Фори Империали”. Колко обаче туристи знаят, че точно между тези две забележителности в сърцето на Вечния град преди 450 г. умира Микеланджело? Малцина са и онези, които подозират, че геният сътворява шедьовъра си “Пиета” - днес в базиликата

Гергoff

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243488_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B3off

 http://www.capital.bg/

Шест процента. Тази дребна цифра дели Central European Media Enterprises (CME) - международният собственик на bTV Media Group -  от абсолютната собственост над най-голямата група телевизионни канали в България. Единствено тук от шестте пазара, на които оперира, компанията не притежава 100% от бизнеса си. Дели го с рекламния бизнесмен Красимир Гергов.

За последните две седмици bTV се раздели с половината от мениджърския си екип (и, явно по случайно стечение на обстоятелствата, с водещия на едно от предаванията си). От 1 февруари компанията се управлява от нов изпълнителен директор - Павел Станчев, а първите му сигнали са кристално ясни - явно той не харесва курса, който телевизията следва в момента, и иска да направи рязък завой. Дотук историята изглежда като типичен корпоративен разказ.

Само че не е точно такъв, защото за 14-те години от създаването й bTVе натоварена с много спекулации около ролята на Красимир Гергов в бизнеса и съдържанието на канала. През 2010 г. той призна, че притежава процент от компанията, която държи тв-лиценза. През 2013 г. "Капитал" писа за акционерно споразумение, което му дава власт върху избора на директора на новините в телевизията. Балансът на влиянието явно далеч не е пропорционален на разписаната на хартия собственост. 

От два независими източника "Капитал" научи, че наскоро международните собственици на bTV Media Group са поръчали проучване за политическите влияния в телевизията и отражението им върху гледаемостта и търговските й резултати. Към момента не е ясно кой го е провел, но кардиналните промени от последните две седмици подсказват, че медиата тръгва по нов път. На първо време това значи изолиране на миноритарния й собственик чрез промени в екипа и осезаема разлика в тона на новинарското и публицистичното съдържание на bTV

В началото беше Вики 

Рокадите в най-голямата телевизия започнаха с премахването на изпълнителния й директор Вики Политова, която беше на поста от 2005 г. насам и в компанията (първоначално като търговски директор) от създаването й. В първата седмица на новия директор Павел Станчев мястото си изгуби директорът на правния отдел Ани Горанова (като от 5 до 12 февруари имаше обява за тази позиция в сайт за обяви за работа). Главният редактор на "Новини и интернет новини" Виктория Бехар беше освободена на 7 февруари, а после напусна и директорът "Новини и актуални предавания" Люба Ризова. Освободен беше и шефът на спортния отдел Красимир Минев. И тримата бяха в телевизията от първата й година. В началото на следващата седмица по взаимно съгласие си тръгва и програмният директор на bTV Media Group Апостол Пенчев. Напуска и близкият до Виктория Бехар продуцент на новините Цветомир Семов. "Капитал" попита какви са причините за тези промени и новата посока, в която иска да поеме. От bTV обаче напомниха, че "своевременно информират за новости в компанията и в момента няма повече какво да допълнят към официално изпращаната информация". На две от останалите празни длъжности вече има нови лица - досегашният редактор на предаването "Нека говорят" Валя Гиздарска става редактор "Актуални предавания", а Венелин Петков е новият директор "Новини, актуални предавания и спорт" в телевизията. 

Паралелно на турбуленциите в bTV в неделя водещият на "Нека говорят" (с продуценти Dream Team) Росен Петров сътвори скандал за телевизията. След като изчете декларация за присъединяването си към партията на Николай Бареков "България без цензура", водещият започна "обективно" интервю с него. На следващия ден и bTV и Dream Team побързаха да се разграничат от Петров, като си размениха дори изстрели с посланието "ще си търсим правата по съдебен път". Това беше и последният ден на Росен Петров в телевизията. Което оставя дупка в оспорвания неделен ефир (където Петров беше в челна битка за рейтинг с Кеворк Кеворкян в "Нова тв" и Мартин Карбовски в TV7). Един от продуцентите на предаването "Нека говорят", Любо Нейков, вече коментира, че "има няколко варианта предвид". Според спекулации на пазара е възможно в неделя на мястото на Петров да се появи Кеворк Кеворкян. В случай че е така, това също би било показателно за изолацията на Гергов. Двамата с Кеворкян имат стара и много непримирима вражда, която включва съдебни дела.

"Имало ли е натиск? Директен, като например обаждания по телефона - не. Това е по-скоро нещо, което можеш да усетиш само ако си работил няколко години в този екип и ежедневно виждаш някои детайли", разказа източник на "Капитал" в дирекцията "Новини и актуални предавания" в bTV, който предпочете да запази анонимност. Дали до този момент телевизията е страдала от цензура по определени теми е трудно доказуемо.

Според източниците на "Капитал" обаче осезаема разлика се е усетила през последните 3-4 години, когато в действителност е упражняван известен контрол върху новините и публицистиката в най-голямата телевизия. Зрителите го уловиха през лятото на 2012 г., когато bTV не отразяваше блокадата на Орлов мост заради обсъждания тогава Закон за горите. В първите дни на антиправителствените протести от лятото на 2013 г. телевизията беше по-скоро пасивна в репортажите си. Името Делян Пеевски също не се споменаваше често в ефира на bTV. За седмицата, в която Виктория Бехар и Люба Ризова освободиха постовете си обаче, медиата отразяваше депутата почти всеки ден. В петък излъчи и разследване  "Политическият фантом, за когото никой не иска да говори" за Делян Пеевски. 


Ролята на Красимир Гергов

"Капитал" потърси Красимир Гергов за коментар относно промените вbTV от последните дни. Той обаче отказа да отговори на въпроси за собствеността си в телевизията и участието в настоящите събития. "Промени ли има", попита видимо с ирония той. Според акционерно споразумение, с което "Капитал" разполага, Гергов може да излъчва свой представител в надзорния съвет на компанията, както и да определя директор "Новини". През 2013 г. той имаше опция за придобиване на допълнителни четири процента от компанията до достигане на 10%. Още тогава обаче не беше ясно как ще бъде финансирана сделката, а почти година по-късно опцията явно още не е използвана. През последните две седмици CME отстрани двама членове на надзорния съвет - Вики Политова и Апостол Пенчев, както и директора "Новини" Люба Ризова. "Промените си текат", беше лаконичният коментар на ПР-а на Красимир Гергов още миналият петък. 

Освен властта си по документи Гергов вероятно е имал и други лостове на власт в най-голямата телевизия. Преди да стане търговски директор при създаването й, Вики Политова е изпълнителен директор на свързаната с Красимир Гергов рекламна агенция "Лео Бърнет" (по-късно изгубила международния лиценз и в момента е с името Archer Ideas). След това тя отговаря за продажбата на рекламно време в bTV, а през март 2005 г. става изпълнителен директор на телевизията. По същото време отстраненият вече Апостол Пенчев става програмен директор.

Дали bTV е била отчасти в пропагандната хватка на Пеевски и Цветан Василев е трудно да се докаже. На медийния и рекламния пазар има много и взаимно противоречащи си слухове за отношенията между Гергов и задкулисните приятели на всяка власт. Връзка между двамата обаче се вижда в една от най-големите рекламни агенции на Гергов - "Пиеро 97 МА". От 2011 г. насам Корпоративна търговска банка (КТБ) е основен кредитор на агенцията първо със заем от 6.5 млн. лв., а през 2012 г. - за 31 млн. лв. От септември 2013 г. в управата на "Пиеро 97 МА" е вписан нов заместник-председател на съвета на директорите - Венета Димитрова, като основните предположения бяха, че тя представлява интересите на Василев, без това да е потвърдено. 

Ученици засрамиха общинари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4176362

Ученици и преподаватели от Националното училище по изкуствата в Русе засрамиха общината и концесионерите на автобусните спирки, като превърнаха разбит тротоар на централната ул. “Борисова” в артефакт.
Децата купили цимент и подходящи материали, с които запълниха артистично потрошените плочки.
“Те са изпочупени от месеци, Ученици и преподаватели от Националното училище по изкуствата в Русе засрамиха общината и концесионерите на автобусните спирки, като превърнаха разбит тротоар на централната ул. “Борисова” в артефакт. Децата купили цимент и подходящи материали, с които запълниха артистично потрошените плочки. “Те са изпочупени от месеци,

Шестима задържани за убийството на палестинския тийнейджър

http://www.cross.bg/shestima-zadurzhani-za-ybiiistvoto-na-palestinskiya-tiiineiidzhur-1419360.html

/КРОСС/ Израелските власти обявиха, че са задържали шестима заподозрени за убийството на 16-годишното палестинско момче в Източен Йерусалим от сряда, което доведе до ескалиране на напрежението между евреи и палестинци през последните седмици, съобщават световните медии. Вчера палестинските служби, които разследват смъртта на Мохамед Абу Кдеир, убит като отмъщение заради екзекуцията на трима израелски ученици в края на юни, разкриха, че момчето е било подпалено живо от похитителите си.    

Босът на bTV Красимир Гергов изплака!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/243487_%D0%91%D0%BE%D1%81%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+bTV+%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D0%B0%21

 http://www.razkritia.com/

Оказва се, че босът наbTV Красимир Гергов е бил изнудван по най-безцеремонен начин от силовака на партията-столетница Румен Петков.

Още по-фрапиращ е фактът, че негови съучастници са били бившият главен прокурор Никола Филчев и президентът Георги Първанов.
Сензационното разкритие бе направено днес от председателя на „България без цензура” Николай Бареков.
Той обяви пред информационна агенция „ПИК”, че именно Петков е бил двигателят на целенасочената атака срещу Красимир Гергов. Стигнало се е дори до там, че му е бил отнет и международният паспорт. Според Бареков основната цел на натиска е била Петков да получи огромно влияние над медията.

След разследване, проведено от прокуратурата се твърди, че през 2004 година Гергов е предложил два записа на заповед на ексдиректора на БНС Кирил Гоцев на обща стойност 25 хиляди лева, шефът на bTV бе изправен пред Темида.
Обвинителното ведомство твърди, че средствата са дадени, за да не бъде сключен договорът за закупуване на рекламно време с руската фирма „Видео интернешънъл“.
От медийни публикации става ясно, че Кеворк Кеворкян е задвижил делото срещу Гергов като е подал сигнал до прокуратурата.
Според неофициално потвърдена информация, по онова време Кеворкян е бил много близък с главния прокурор Никола Филчев.

Красимир Гергов потвърди информацията, че международният паспорт му е бил отнет от тогавашния главен прокурор и допълни, че поради тази причина възнамерява да съди държавата пред Европейския съд в Страсбург.
По това време вътрешният министър Румен Петков е бил в добри отношения с Филчев, твърди той.
На въпроса дали Петков е упражнявал натиск върху него и bTV, Гергов отговаря, че предпочита да изтрие спомените от главата си за това време, допълвайки, че е било ужасно. Гергов определя този период като най-лошия в живота му.

В заключение Гергов посочва, че е бил подсъдим на първа и втора инстанция, но в крайна сметка делото е приключило с оправдателна присъда, пише pik.bg.

 

 

Плевен отдели средства за ремонт на детските градини

http://www.cross.bg/gradini-pleven-remont-1419359.html

/КРОСС/ Плевен планира ремонт на детски градини през лятото. Ще бъдат използвани 300 хиляди лева от приходите от приватизация и от продажбата на общински нефинансови активи. Парите ще стигнат за най-неотложните строителни дейности в шест градини. Според предварителната програма основният ремонт беше предвиден в четири детски заведения. Техническа експертиза обаче установи, че спешно е необходимо майсторите да влязат в още две градини. През месец септември се очаква да отвори врати нова детска градина в централната зона на Плевен, която ще приеме 100 деца. Така проблемът за недостиг на места в детските заведения ще бъде напълно решен, съобщава БНР.  

Пожар горя във фермата на собственика на "Пършевица"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/06/2338260_pojar_goria_vuv_fermata_na_sobstvenika_na_purshevica/?ref=rss


Пожар е бушувал в продължение на 24 часа в склад за фураж на кравефермата на собственика на "Пършевица" Димитър Зоров край ломското село Добри дол.

Малко след полунощ вчера противопожарната команда в Лом е получила сигнал за пожар в склада на кравефермата, съобщи БТА. Оказало, че горят 2000 бали с фураж, всяка с тегло 350 килограма.

Огънят бил гасен в продължение на денонощие от пет противопожарни екипа от Монтана, Лом и Брусарци. Балите са изгорели, както и 300 кв. м...

6-годишно дете се преби с велосипед

http://pik.bg/6-годишно-дете-се-преби-с-велосипед-news199328.html

6-годишно дете се преби с велосипед

6-годишно дете от Сандански падна лошо с велосипед на улицата и си удари главата, пише "Струма БГ".

На мястото на инцидента е пристигнал екип на Спешна помощ, детето е закарано в болница „Св. Врач“ с комоцио.

След направения скенер и изследвания медиците се усъмнили за по-сериозна травма и го транспортирали спешно за „Пирогов“.

Д-р Кунчев: Няма епидемия от летен грип

http://www.moreto.net/novini.php?n=257109

Все повече хора се оплакват от висока температура, болки в гърлото, повръщане и разстройство. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев успокои, че няма епидемия от летен грип. Всичко е както всяка година, каза той за БНТ.

Работодатели и синдикати заплашиха политиците с радикални действия

http://politics.actualno.com/Rabotodateli-i-sindikati-zaplashiha-politicite-s-radikalni-dejstvija-news_38110.html

Политиците счупиха стомната - това е шамар за всички. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) Васил Велев, предаде БГНЕС. Ако не бъдат положени адекватни усилия за ус...

Лидерът на Иракски Кюрдистан: Разпадането на Ирак е неизбежно

http://www.cross.bg/irak-barzani-irakski-1419358.html

/КРОСС/ Лидерът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани смята, че разпадането на Ирак е неизбежно. В интервю за германския в. "Велт ам Зонтаг" той заявява: "Ирак се разпада, такава е действителността, която мнозина не искат да видят." Според него сегашното положение в страната е "застрашително" и е резултат от неправилната политика на иракското правителство, предава БНР. Барзани отбелязва, че е било необходимо от самото начало да се сформира мултирелигиозно, представляващо различните иракски етноси правителство. Според него офанзивата на джихадистите е доказала, че иракската армия не е способна да гарантира сигурността в страната и че пълното изтегляне на американските сили е било грешка. Барзани се обявява за излизане на автономния Иракски Кюрдистан от състава на Ирак и за целта в парламента на автономната област сега се подготвя провеждането на референдум.    

МВФ иска ускоряване на икономическата активност

http://econ.bg/Новини/МВФ-иска-ускоряване-на-икономическата-активност-_l.a_i.554236_at.1.html

Световната икономическа активност трябва да се затвърди и да ускори своите темпове през втората половина на 2014 г. и през следващата 2015 г. Това...

Видео: Момиченце, плачещо за Неймар, стана хит в интернет

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/06/2338253_video_momichence_placheshto_za_neimar_stana_hit_v/?ref=rss


Новината за тежката контузия на Неймар и отпадането му световното първенство покруси цяла Бразилия.

Страната възлагаше основно на него надеждите си за спечелване на шеста световна титла, но получената фрактура на гръбначен прешлен след удара от колумбиеца Хуан Камило Сунига го извади от сметките.

За емоционалните бразилски фенове футболът е религия и всеки провал може да ги докара до сълзи, както се случва и с малката Габи Романо.

Момиченцето прие тежко новината...

Румънци задръстиха ГКПП "Маказа-Нимфея"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4176037

Румънски автомобили отново задръстиха ГКПП Румънски автомобили отново задръстиха ГКПП "Маказа Нифея" днес малко преди обяд на българска територия. За кратко време пред най-новия ни пункт с Гърция се изви двукилометрова опашка от коли. За да се премине на гръцка територия се чакаше най-малко 1 час. 8 от всеки 10 автомобила в колоната са румънски. Задръстването накара мноко кърджалийци, тръгн

Видео: Сред експлозиите, или фойерверки, както никога не сте ги виждали

http://www.dnevnik.bg/video/videoplus/2014/07/06/2338158_video_sred_eksploziite_ili_foierverki_kakto_nikoga_ne/?ref=rss




Все по-достъпни за масовия потребител нови устройства предлага съвсеч нови гледни точки съм събития, познати на човечеството от векове.

Такъв е случаят с навлизането на т.нар. летящи дрони и възползването на собствениците им от липсата на ясна регулация какво може да се прави с тези апарати в небето над нас.

Тази седмица американци показаха за пръв път видеозаписи на шоу с фойерверки, направени буквално сред избухващите заряди. Не е ясно доколко е законно, но...

80-годишен дядо от Берковица даде 9600 лева на мним лекар

http://www.cross.bg/leva-parite-chovek-1419357.html

/КРОСС/ Телефонни измамници са отнели 9600 лева от 80-годишен мъж от Берковица, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Измамата е станала през миналата нощ. Към 23.00 часа неизвестен човек, представил се за доктор Стоянов, се обадил на домашния телефон на дядото и му съобщил, че дъщеря му е катастрофирала тежко и се налага да даде 10 000 лева за спешна операция. По време на разговора в слушалката се чувал и плачещ женски глас, който повтарял: "Татко, зле съм. . ." Мнимият лекар обещал, че ще изпрати куриер при дядото, който да вземе парите. Десетина минути след разговора неизвестен мъж дошъл в дома на възрастния човек в Берковица и взел всичките му спестявания - 9600 лева. Едва след като предал парите си, възрастният човек се обадил по телефона на дъщеря си и разбрал, че е измамен и че няма никаква катастрофа. Той веднага съобщил за станалото в полицията, но мъжът с парите бил изчезнал. По случая е образувано досъдебно производство, измамниците се издирват.  

Бизнесът и синдикатите заедно: Властта да се осъзнае!

http://www.bnews.bg/article-110377

Работодателите и синдикатите настояват да бъде замразено разглеждането на всички законопроекти, а Народното събрание да се заеме само с решения, които да осигуряват финансова стабилност в здравеопазването и енергетиката.

Янев: Купени са повече от половината министри на Орешарски

http://frognews.bg/news_72684/

У нас не се говори за корупция, но никой не смее да гъкне, всичко е едно водоравно блато откакто РЗС спря да говори за това, заяви по НТВ лидерът на РЗС Яне Янев.

Ангел Кунчев: Няма епидемия от летен грип, няма опасност от хепатит А по морето

http://www.mediapool.bg/angel-kunchev-nyama-epidemiya-ot-leten-grip-nyama-opasnost-ot-hepatit-a-po-moreto-news222331.html

Няма епидемия от летен грип, въпреки че все повече хора се оплакват от висока температура, болки в гърлото, повръщане и разстройство. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в интервю за БНТ в неделя. По думите му всичко е както всяка година. Той препоръча да се спазва лична хигиена и да се внимава какво се консумираме, от улицата или на плажа. „Няма голям брой болни по морето, следим ситуацията", добави още д-р Кунчев. Той увери, че е почти невъзможно да се разболеем с хепатит А, къпейки се в морето. Теоретично е възможно, но никога не е срещан такъв случай у нас, подчерта д-р Кунчев. Трябва да се изпият литри морска вода, за да се стигне до нещо подобно, а и самата вода в морето не е благоприятна среда за развитие на бактерии, добави той.

Работодатели и синдикати заплашиха политиците с безпрецедентни общи действия

http://www.moreto.net/novini.php?n=257104

На специална пресконференция в БТА днес всички големи работодателски и синдикални организации дружно отправиха своите искания към отиващото си 42-о Народно събрание на страната. Те настояват до края на мандата на на 5 август депутатите да постигнат съгласие по големите енергийни проекти и споразумението за партньорство до 2020.

Уникум! Шофьор паркира пред чужд гараж във Варна, собственикът на свой ред го запуши с колата си! (снимка)

http://pik.bg/уникум-шофьор-паркира-пред-чужд-гараж-във-варна-собственикът-на-свой-ред-го-запуши-с-колат-news199323.html

Уникум! Шофьор паркира пред чужд гараж във Варна, собственикът на свой ред го запуши с колата си! (снимка)

Комична ситуация се разигра днес на улица "Христо Попович" във Варна. Дали причината е липса на паркоместа или друга - не е известно, но взимайки предвид, че има оставена бележка с номер вероятната причина е точно това, пише "Петел".

Автомобилът с марка "Пежо" пък е притежание на собственика на запушения гараж. Неговото паркиране блокира колата, барикадирала гаража му!

И това, ако не е интересна ситуация, здраве му кажете! 

Вие преценете кой е крив и кой прав в тази ситъация!

Орешарски се похвали във ФБ каква я е свършил

http://frognews.bg/news_72686/

За първото тримесечие икономическият растеж от около 1,5% е обнадеждаващ, написа Орешарски на стената си в социалната мрежа Фейсбук. Има и всички предпоставки да се реализира прогнозата от малко над 2% за тази година. Наблюдаваме макар и скромен ръст в потреблението, има и ръст в инвестициите, което е предпоставка да се реализира този икономически растеж. Все пак 2% не е голям икономически растеж.

Съдията с октопода уредил 500 бона на Марио Николов?

http://www.bnews.bg/article-110378

Съдията, който бе проверяван заради вечеря с подсъдимия по делото САПАРД Марио Николов, е разписал дело, с което Агенция „Митници“ е била осъдена да плати 500 хиляди лева на фирма на брата на Николов.

Младеж катастрофира тежко край Гоце Делчев

http://pik.bg/младеж-катастрофира-тежко-край-гоце-делчев-news199321.html

Младеж катастрофира тежко край Гоце Делчев

19-годишен младеж от Гоце Делчев катастрофира днес сутринта в района на Попови ливади. Пострадалият Славчо В. е приет по спешност в гоцеделчевската болница „Иван Скендеров”, съобщава struma.bg.

След лекарския преглед е установено, че младежът е с тежка фрактура на крака, има открита рана, и е транспортиран с линейка в столичния институт „Пирогов”.

Състоянието му е стабилно.

Орешарски: Обнадеждаващ е икономическият растеж от около 1,5% за първото тримесечие

http://www.cross.bg/rastezh-ikonomicheski-rust-1419356.html

/КРОСС/ "За първото тримесечие икономическият растеж от около 1,5% е обнадеждаващ. Има и всички предпоставки да се реализира прогнозата от малко над 2% за тази година. Наблюдаваме макар и скромен ръст в потреблението, има и ръст в инвестициите, което е предпоставка да се реализира този икономически растеж. Все пак 2% не е голям икономически растеж." Това написа министър-председателят Пламен Орешарски във социалната мрежа Facebook. "Предизвикателствата пред България отново са свързани с политическата ситуация. Сега ще влезем в период на служебен кабинет, ново правителство, което ще влезе най- вероятно към края на тази година. Това е свързано с може би известни колебания в приходната част, може би малко допълнителен натиск върху разходната част. Така че има известни рискове пред изпълнението на бюджета, но мисля, че са управляеми или остават в границите на управляеми рискове. Що се касае за икономическото развитие, аз оставам оптимист, че ще може да направим тази година първа на по-отчетлив икономически растеж след пет години на икономическа депресия", пише още премиерът.  

Орешарски: За първи път растеж след пет години на икономическа депресия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4176346

За първото тримесечие икономическият растеж от около 1,5% е обнадеждаващ. Има и всички предпоставки да се реализира прогнозата от малко над 2% за тази година. Наблюдаваме макар и скромен ръст в потреблението, има и ръст в инвестициите, което е предпоставка да се реализира този икономически растеж. Все пак 2% не е голям икономически растеж. За първото тримесечие икономическият растеж от около 1,5% е обнадеждаващ. Има и всички предпоставки да се реализира прогнозата от малко над 2% за тази година. Наблюдаваме макар и скромен ръст в потреблението, има и ръст в инвестициите, което е предпоставка да се реализира този икономически растеж. Все пак 2% не е голям икономически растеж.

Орешарски: За първи път растеж след пет години на икономическа депресия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4176344

За първото тримесечие икономическият растеж от около 1,5% е обнадеждаващ. Има и всички предпоставки да се реализира прогнозата от малко над 2% за тази година. Наблюдаваме макар и скромен ръст в потреблението, има и ръст в инвестициите, което е предпоставка да се реализира този икономически растеж. Все пак 2% не е голям икономически растеж. За първото тримесечие икономическият растеж от около 1,5% е обнадеждаващ. Има и всички предпоставки да се реализира прогнозата от малко над 2% за тази година. Наблюдаваме макар и скромен ръст в потреблението, има и ръст в инвестициите, което е предпоставка да се реализира този икономически растеж. Все пак 2% не е голям икономически растеж.

Цитат на деня: Станишев успя да превземе един петхилядник и сега отива на осемхилядник

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2014/07/06/2338213_citat_na_denia_stanishev_uspia_da_prevzeme_edin/?ref=rss


"Според мен той (Сергей Станишев - бел. ред.) не се оттегли, а успя да превземе един петхилядник и сега отива на осемхилядник. Петхилядникът беше БСП, успя да направи доста неща за тази партия, но за да се развие лявото в България, трябва да се направи нещо малко по-голямо и мащабно и най-вероятно това е онази идея, за която се споменава за български ПАСОК".

Това коментира пред "Нова телевизия" режисьорът Нидал Алгафари по повод оттелгянето на Сергей Станишев от председателския пост...

Протестите на албанците в Македония не стихват

http://balkani.actualno.com/Protestite-na-albancite-v-Makedonija-ne-stihvat-news_38108.html

Малко след 14:00 часа местно време в няколко града на съседна Република Македония започнаха нови протести на етническите албанци, предаде БГНЕС. Това е вторият ден на протести срещу доживотните при...

Повечето американците смятат, че САЩ се движат по неправилен път

http://www.cross.bg/stranata-nepravilen-amerikantzite-1419355.html

/КРОСС/ Повече от 60% от американците смятат, че САЩ се движат по неправилен път, показва анкета, проведена в Деня на независимостта на страната на 4 юли от канадския център Angus Reid Global (ARG). Центърът помолил американските граждани да отговорят на въпрос, дали страната се движи във вярно направление и до каква степен те са оптимистично или песимистично настроени относно нейното бъдеще. Само 38% от населението на САЩ смятат, че страната е избрала правилен път. При това едва 15% от гражданите имат оптимистични прогнози, докато 66% се обезпокоени от това, какво ще стане с тяхната страна по-нататък, предава Гласът на Русия.  

"Аспарухово" на протест срещу насилствената евакуация

http://pik.bg/аспарухово-на-протест-срещу-насилствената-евакуация-news199312.html

"Аспарухово" на протест срещу насилствената евакуация

Жители на варненския квартал Аспарухово излизат на протест срещу принудителната евакуация в района. Демонстрацията е насрочена за 9,00 часа утре и се организира във фейсбук.

До момента участие са потвърдили 30 души. Недоволните заявяват, че повече няма да допуснат нито един гражданин да бъде изведен от дома против волята си.

След наводнението в района десетки опасни сгради бяха съборени, а над 1000 души напуснаха принудително жилищата си. Макар че общината отпусна средства за засегнатите да потърсят квартири, повечето от тях предпочетоха да отседнат при близки.

Камиони с подкрепления на сепаратистите влизат в Славянск

http://news.ibox.bg/news/id_695976329

Координаторът на проруските бунтове в цяла Източна Украйна отива на място

Алфредо ди Стефано е в тежко, но стабилно състояние

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/06/2338210_alfredo_di_stefano_e_v_tejko_no_stabilno_sustoianie/?ref=rss


Футболната легенда и почетен президент на "Реал" (Мадрид) Алфредо ди Стефано е в тежко, но стабилно състояние, съобщиха официално от клуба.

88-годишният аржентинец е в кома в болница "Грегорио Маранон" в испанската столица, в която бе приет след получения в събота сърдечен удар.

"Алфредо ди Стефано остава в клинично стабилен, но състезанието му остава сериозно", заявиха от "Реал". От клуба потвърдиха, че бившият футболист е на изкуствено дишане.

Легендарният...

Гърция не се нуждае от нов пакет спасителна помощ

http://www.cross.bg/gurtziya-pomosht-nyzhdae-1419354.html

/КРОСС/ Гърция не се нуждае от нов пакет спасителна помощ, заяви заместник-финансовият министър Христос Стайкурес. Пред германския вестник "Зюддойче цайтунг" той подчертава, че Гърция разполага с достатъчно пари до май 2015 година и че за след това се изготвя план за финансиране без чужда помощ, предава БНР. В момента се обсъждало и удължаване на срока за погасяване на заемите от 24 на 50 години, а също и за намаляване на лихвата по тях с един процент.  

Аспарухово на протест срещу принудителната евакуация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4176341

Жители на варненския квартал Аспарухово излизат на протест срещу принудителната евакуация в района. Демонстрацията е насрочена за 9,00 часа утре и се организира във фейсбук.
До момента участие са потвърдили 30 души. Недоволните заявяват, че повече няма да допуснат нито един гражданин да бъде изведен от дома против волята си. Жители на варненския квартал Аспарухово излизат на протест срещу принудителната евакуация в района. Демонстрацията е насрочена за 9,00 часа утре и се организира във фейсбук. До момента участие са потвърдили 30 души. Недоволните заявяват, че повече няма да допуснат нито един гражданин да бъде изведен от дома против волята си.

Слънчево време по морето, температура на водата - 23°-24°

http://www.moreto.net/novini.php?n=257094

До полунощ купестата облачност над планинските райони в Западна България ще се размие и до сутринта времето над страната ще бъде ясно и почти тихо. Утре ще бъде слънчево, след обяд в равнините – горещо. В следобедните часове над планинските райони от Западна България ще се развива купеста облачност и на отделни места там ще превали краткотраен дъжд.

Аспарухово на протест срещу насилствената евакуация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4176338

Жители на варненския квартал Аспарухово излизат на протест срещу принудителната евакуация в района. Демонстрацията е насрочена за 9,00 часа утре и се организира във фейсбук.
До момента участие са потвърдили 30 души. Недоволните заявяват, че повече няма да допуснат нито един гражданин да бъде изведен от дома против волята си. Жители на варненския квартал Аспарухово излизат на протест срещу принудителната евакуация в района. Демонстрацията е насрочена за 9,00 часа утре и се организира във фейсбук. До момента участие са потвърдили 30 души. Недоволните заявяват, че повече няма да допуснат нито един гражданин да бъде изведен от дома против волята си.

Иван Гарабитов: Станка Златева и Ваня Костова отслабнаха по моя метод

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4176152

Заслужилият треньор по борба и рехабилитатор Иван Гарабитов е известен и с това, че помогна на не една и две известни личности да се преборят с наднормените килограми. Най-големите постижения като треньор на Иван Гарабитов са титлите на неговите възпитаници - Живко Вангелов - двукратен европейски и световен шампион по борба, и Васил Ботев -... Заслужилият треньор по борба и рехабилитатор Иван Гарабитов е известен и с това, че помогна на не една и две известни личности да се преборят с наднормените килограми. Най-големите постижения като треньор на Иван Гарабитов са титлите на неговите възпитаници - Живко Вангелов - двукратен европейски и световен шампион по борба, и Васил Ботев -...

Бизнесът и синдикатите поставиха задачи на депутатите, министрите и президента

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/07/06/2338207_biznesut_i_sindikatite_postaviha_zadachi_na_deputatite/?ref=rss


Четирите национално представителни работодателски организации и двата синдиката в декларация предупреждават политиците да спрат да нагнетяват напрежение и изброяват важни според тях приоритети, около които управлението на страната да се обедини.

В декларацията се предупреждава, че ако не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, шестте организации са готови на радикални действия преди парламентарните избори през есента. 

Бизнесът и синдикатите настояват...

19-годишен катастрофира тежко край Гоце Делчев

http://www.cross.bg/-godishen-delchev-gotze-1419353.html

/КРОСС/ 19-годишен младеж от Гоце Делчев е катастрофирал днес сутринта в района на Попови ливади. Пострадалият Славчо В. е приет по спешност в гоцеделчевската болница „Иван Скендеров". След лекарския преглед е установено, че младежът е с тежка фрактура на крака, има открита рана, и е транспортиран с линейка в столичния институт „Пирогов". Състоянието му е стабилно, предава Struma.bg.  

Здравен инспектор успокои: Няма епидемия от летен грип

http://pik.bg/здравен-инспектор-успокои-няма-епидемия-от-летен-грип-news199308.html

Здравен инспектор успокои: Няма епидемия от летен грип

Все повече хора се оплакват от висока температура, болки в гърлото, повръщане и разстройство. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев успокои, че няма епидемия от летен грип, информира БНТ1. 

"Всичко е както всяка година", каза той. Препоръча да се спазва лична хигиена и да се внимава какво консумираме, от улицата или на плажа.

Няма голям брой болни по морето, следим ситуацията, добави още той.

Кунчев увери, че е почти невъзможно да се разболеем с хепатит А, къпейки се в морето.

Теоретично е възможно, но никога не е срещан такъв случай у нас, увери д-р Кунчев.

Трябва да се изпият литри морска вода, за да се стигне до нещо подобно, а и самата вода в морето не е благоприятна среда за развитие на бактерии, добави той.

България е на 48-мо място в света по запаси от злато

http://econ.bg/Новини/България-е-на-48-мо-място-в-света-по-запаси-от-злато_l.a_i.554232_at.1.html

Страната ни се нарежда на 48-мо място в света по отношение на запасите си от злато. България разполага с количество от 40 тона от ценния метал,...

НАСА награди наш учен, победил космическата болест

http://www.bnews.bg/article-110370

Проф. Огнян Колев e работил в космическия център за невронауки в НАСА.

Разярена майка: Куче ухапа детето ми, службите нехаят

http://pik.bg/разярена-майка-куче-ухапа-детето-ми-службите-нехаят-news199307.html

Разярена майка: Куче ухапа детето ми, службите нехаят

"Тази сутрин около 7:20 дъщеря ми, която е на 15г., бе ухапана от безстопанствено куче в подлеза на Морската градина на спирка "Делфинариума", пише разтревожена гражданка до редакцията на "Петел".

По думите й преди около месец на същото място е била ухапана и бременна жена.

"Тогава въпреки медийната преса Общината и Кучкарникът се измъкнаха с оправданието, че тези кучета обитавали необитаем имот, а те не можели да влязат вътре без разрешение на собствениците. И така проблемът си остана и всички удобно забравиха.", пише жената, след което разказва перипетиите си от случката.

"Обадих се на 112, те ме прехвърлиха на дежурния по община, който ми обясни, че нищо не можел да направи, освен да предаде сигнала на кучкарника. Те обаче нищо нямало да направят докато не пусна писмена жалба. Някой трябва да бъде нахапан до смърт ли за да се задействат...не мога да разбера.

В спешното на Окръжна ни отпратиха към неотложната помощ. Не че не искаха да прегледат дъщеря ми, но просто до 9:00 часа нямало да има лекари, защото били на рапорт. Да не дава господ да пострада някой сериозно между 8 и 9 сутринта!

Та така - децата ни са преследвани и хапани от безстопанствени кучета, жените, които носят бъдещите българи - също, но явно докато не умре някой - Общината няма да вземе мерки за тази глутница. А сигурно и тогава ще си прехвърлят топката чак до Брюксел.", възмущава се майката на пострадалото момиче.

В Бургас ще строят зоопарк като истинска джунгла

http://www.cross.bg/zoopark-byrgas-obshtina-1419352.html

/КРОСС/ В Бургас ще има истинска джунгла за диви животни, която ще бъде не просто зоопарк, тъй като идеята е да има свободно пространство за различните видове. Мястото, където ще бъде изградена джунглата, ще получи и подходящата за животните растителност. Това е само част от намерението на Община Бургас за изграждане на зоопарк в района на кв. "Горно Езерово", съобщава burgas.utre. На този етап интересният проект е само на ниво прединвестиционни проучвания. Целта е освен екзотичните животни, които ще бъдат селектирани и преселени в района, зоната да бъде в непосредствена близост до езерото Вая, за да може да обхване и уникалният път на птиците. В тази насока обаче също в момента текат проучвания, тъй като има риск част от тях да прескочат трасето заради пренаселване на фауната. Община Бургас предвижда още в новия зоопарк да бъдат изградени и зони за детски игри, научноизследователска база, зелено училище, ботаническа градина, кафета и ресторанти за обслужване на посетителите.  

Каква е новата мода при селфитата

http://econ.bg/Новини/Каква-е-новата-мода-при-селфитата_l.a_i.554234_at.1.html

Явно няма шанс селфитата скоро да минат от мода. Даже напротив, продължават да стават все по-популярни и да се появяват различни техни разновидности....

Работодатели и синдикати искат спешни мерки за успокояване на обществото

http://www.mediapool.bg/rabotodateli-i-sindikati-iskat-speshni-merki-za-uspokoyavane-na-obshtestvoto-news222330.html

Националните работодателски и синдикални организации отправиха общ ултиматум към политическите партии и институциите, в който искат от тях незабавно да предприемат действия, които да доведат до успокояване на ситуацията у нас. "В случай че не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминем към радикални действия, като ползваме всички възможни обществени и граждански инструменти преди парламентарните избори", заявяват в съвместна декларация от БТПП, БСК, КРИБ, Асоциацията на индустриалния капитал в България, КНСБ и КТ "Подкрепа". Документът, цитиран от БТА, бе представена на обща пресконференция в неделя. От шестте организации отказаха засега да конкретизират какви точно стъпки ще предприемат, но намекнаха, че една от възможните е обръщение към избирателите преди вота. Трудът и капиталът са на единни политически позиции, присъдата сега не я произнасяме, но в момента я пишем, посочи Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК. Като шамар срещу парламентарните партии - БСП, ДПС "Атака" и ГЕРБ, и предупреждение към тези, които искат да влязат в следващото Народно събрание - "България без цензура" и Реформаторският блок, обясни общата позиция Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал. "Не искаме една партобизнес олигархия да замени друга партобизнес олигархия", подчерта той. Работодатели и синдикати настояват в рамките на оставащото време на 42-то НС да бъде постигнат консенсус между партиите по големите енергийни проекти и по споразумението за партньорство с ЕС за периода до 2020 година. В същото време депутатите спешно да гласуват решения, свързани с финансовата устойчивост в здравеопазването (в т. ч. и актуализацията на бюджета на НЗОК), в енергетиката, в социалната сфера в частта с обвързването на ръста на възрастта за пенсиониране с продължителността на живота. В декларацията се настоява президентът да назначи служебен кабинет, равно отдалечен от партийни, корпоративни и лобистки интереси, както и от самата президентска институция, за да бъде гарантирана подготовката и честното произвеждане на предсрочния вот. Шестте организации искат също служебното правителство да започне и подготовката за Бюджет 2015, както и правителството на Пламен Орешарски да представи отчет за финансовото състояние на страната в началото и в края на мандата си. "Партиите в парламента да се вземат в ръце и да си свършат работата, а тези, които искат да влязат в следващото НС, да станат част от общия консенсус", призова президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според президента на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев заради партийни интереси и сблъсъци е поставено на карта съществуването на цялата финансова система. В дъното на банковата, финансовата и политическата криза е Народното събрание, което по думите на Божидар Данев за една година не е намерило сили да "прескочи котерийните борби". Банковата криза нямаше да се случи, добави Васил Велев, ако не бяха заложени политически игри, тя не е в резултат на обективни натрупвания. Кризата има партийна "подкладка" - конфликтът "Делян Пеевски-Цветан Василев", посочи Данев. "Принос" имала и прокуратурата с нейните изпреварващи действия.

Фураж за хиляди левове е изгорял при пожар в село край Лом

http://www.cross.bg/kraii-fyrazh-dobri-1419351.html

/КРОСС/ Пожар е бушувал в продължение на 24 часа в склад за фураж на кравеферма край село Добри дол, община Лом, съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. Огънят е тръгнал малко след полунощ, когато в пожарната Лом е получен сигнал за пожар в склада на кравеферма на софийска фирма край с. Добри дол. Оказало се, че горят 2000 бали с фураж, всяка с тегло 350 килограма. Огънят е гасен в продължение на денонощие от пет противопожарни екипа от Монтана, Лом и Брусарци. Балите са изгорели, както и 300 кв. м покривна конструкция. Спасени са три съседни сгради в кравефермата. Причините за пожара и щетите се уточняват, но по първоначална информация става въпрос за хиляди левове.  

Млад моторист катастрофира в Гоце Делчев, транспортиран е в "Пирогов"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4176324

19-годишен младеж от Гоце Делчев катастрофира днес сутринта в района на Попови ливади. Пострадалият Славчо В. е приет по спешност в гоцеделчевската болница „Иван Скендеров”, пише struma.bg.
След лекарския преглед е установено, че младежът е с тежка фрактура на крака, има открита рана, и е транспортиран с линейка в столичния институт „Пирогов”. 19-годишен младеж от Гоце Делчев катастрофира днес сутринта в района на Попови ливади. Пострадалият Славчо В. е приет по спешност в гоцеделчевската болница „Иван Скендеров”, пише struma.bg. След лекарския преглед е установено, че младежът е с тежка фрактура на крака, има открита рана, и е транспортиран с линейка в столичния институт „Пирогов”.

Италия иска помощ заради бежанския поток

http://www.moreto.net/novini.php?n=257101

Италия не може да се справи с огромния бежански поток. Това обяви главнокомандващия флота на страната адмирал Филипо Мария Фофи, който поиска помощ от другите страни членки на ЕС за справяне с кризата. Италианският флот практически сам трябва да се справя с огромния приток на имигранти, които се опитват да слязат на европейския бряг.

Доктор от Перник постави есето Граници на толерантността на Деян Маджарски от Езиковата гимназия на табло в Пирогов

http://www.zapernik.com/obshtestvo/doktor-ot-pernik-postavi-eseto-granici-na-tolerantnostta-na-deyan_32880/

След като ZaPernik.com публикувам есето "Граници на толерантността" на единадесетокласника Деян Маджарски от Езиковата гимназия в Перник то е поставено на табло в детската хирургия в "Пирогов". Това съобщи доктор Един Рангелов от Перник, който работи там.

В петък есето "Граници на толерантността" бе публикувано на страниците ни и получи похвалата на читателите. То спечели Национална олимпиада за правата на...

Продължава

Яне Янев: Защо се следи за срещите на Пеевски с Цветанов, а не се види Мая Манолова с братя Галеви?

http://politics.actualno.com/Jane-Janev-Zashto-se-sledi-za-sreshtite-na-Peevski-s-Cvetanov-a-ne-se-vidi-Maja-Manolova-s-bratja-Galevi-news_38099.html

Имах много интересна информация за адвокатската дейност на Мая Манолова по случая на братя Галеви. Въобще по отношение на Кюстендил и Дупница Европейската комисия има една особена „слабост&a...

Яне Янев пред ПИК: Андреева да излезе и да каже кой я назначи на този пост, на коя групировка служи и тази групировка колко пари е похарчила, за да я направи министър!

http://pik.bg/яне-янев-пред-пик-андреева-да-излезе-и-да-каже-кой-я-назначи-на-този-пост-на-коя-групировк-news199261.html

Яне Янев пред ПИК: Андреева да излезе и да каже кой я назначи на този пост, на коя групировка служи и тази групировка колко пари е похарчила, за да я направи министър!

Председателят на РЗС Яне Янев също бе възмутен от скандалното поведение на министъра на здравеопазването Таня Андреева. Както винаги г-н Янев бе откровен пред ПИК и взе отношение към разрухата в родното здравеопазване под вещото ръководство на министърката.

Интервю на Костадин Радулов

- Г-н Янев, навремето печално известният Нейчо Неев бе казал: "Егати държавата, щом аз съм и вицепремиер". Важат ли тези думи и за днешния здравен министър Таня Андреева?

- Естествено, че важат. Министър Таня Андреева е най-голямото недоразумение в българското здравеопазване. Тя е по-зле дори и от прословутата Мими Виткова, която управляваше по времето на Жан Виденов. Нещо повече - Виткова направо си е корифей, ако се сравнява с Андреева. Таня Андреева изглежда зла и неадекватна жена. Така или иначе тя ще излезе от министерството и ще трябва да отговаря за безобразията си. Тези безобразия са направени с умисъл. Не случайно здравеопазването ни е в тотален колапс. Андреева направи цяла серия от глупост, след глупост. Тя поросто демонстрира самочувствие бед никакво покритие.

- Здравната каса е с дефицит от 500 млн. лева.....

- Таня Андреева превърна Здравната каса в обърната пирамида, т.е. тя беше източвана непрекъснато, без да има съответните приходи. Аз съм сигурен, че до края на октомври  ще има съдени и осъдени. Този път няма да им се размине и РЗС ще направи всичко възможно, това да не се случи. 

- Ами ако всичко си тръгне постарому, без виновни без осъдени?

- Тогава народът няма да ни прости. Ще хване тоягите и ще измете всички.

- Нормално ли е, касата да е източена, здравеопазването да е съсипано, а госпожата да се пече по бански на плажа?

- Тази министърка просто е едно недоразумение. То, поне да беше хубава и да имаше какво да покаже на плажа....Тя, а и всичките управляващи, ако се покажат на плажа, ще изглеждат еднакво отвратителни. Видяхте снимките. Нормален човек ще го е срам така да се показва. Отвратително.

- Съсловните организации също пропищяха от министър Андреева. Как ще се преодолее напрежението при тях?

- С незабавна оставка. Искам Андреева да излезе и да каже кой я назначи на този пост, на коя групировка служи и тази групировка колко пари е похарчила, за да бъде назначено за министър това недоразумение.

Мормонската църква раздава iPad mini на мисионерите си

http://www.cross.bg/ipad-mini-misioneri-1419350.html

/КРОСС/ Мормонската църква планира да предостави таблети iPad mini на 32 000 от своите мисионери. Църковните ръководители вече са експериментирали с около 6500 таблета миналата година и резултатите били положителни, пише HiComm. До началото на 2015 г. около 32 000 мисионери би трябвало да разполагат с iPad mini, за да комуникират по-лесно и бързо със своите ръководители и да се свързват с гражданите, които са изявили желание да станат членове на църквата. Очаква се по-голямата част от устройствата ще отидат в САЩ и Япония.  

Йотова: Станишев може да се кандидатира за еврокомисар

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/iotova-stanishev-mozhe-da-se-kandidatira-za-evrokomisar-6016590

С европейския авторитет, който има, той няма да бъде новина за своите европейски партньори, коментира тя

Лондон с радикален план за ограничаване на имигрантите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4176320

Британските консерватори чертаят радикален план за ограничаване на броя на имигрантите, които да бъдат допускани във Великобритания от по-бедните страни от ЕС, пише вестник „Дейли телеграф Британските консерватори чертаят радикален план за ограничаване на броя на имигрантите, които да бъдат допускани във Великобритания от по-бедните страни от ЕС, пише вестник „Дейли телеграф". Според този проект на сегашни страни членки на ЕС, като Румъния и България, както и на страни, които биха се присъединили в бъдеще,

Великобритания с радикален план за ограничаване на имигрантите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4176330

Британските консерватори чертаят радикален план за ограничаване на броя на имигрантите, които да бъдат допускани във Великобритания от по-бедните страни от ЕС, пише вестник „Дейли телеграф".
Според този проект на сегашни страни членки на ЕС, като Румъния и България, както и на страни, които биха се присъединили в бъдеще, Британските консерватори чертаят радикален план за ограничаване на броя на имигрантите, които да бъдат допускани във Великобритания от по-бедните страни от ЕС, пише вестник „Дейли телеграф". Според този проект на сегашни страни членки на ЕС, като Румъния и България, както и на страни, които биха се присъединили в бъдеще,

Папата призова: Да не се работи в неделя, зле е!

http://www.bnews.bg/article-110373

Папа Франциск разкритикува изоставянето на традиционната християнска практика да не се работи в неделя.

Кандидат от Казахстан на кастинг на X Factor във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=257105

Кандидат от Казахстан, който се е явявал на прослушване за казахстанския Х Factor, изненада екипа на музикалното шоу днес, във втория ден от кастингите на X Factor във Варна, съобщиха организаторите за Moreto.net. Роман, който е на 22 години, се занимава с музика от съвсем малък.

Взривове и стрелба около летището на Донецк

http://www.mediapool.bg/vzrivove-i-strelba-okolo-letishteto-na-donetsk-news222329.html

В района на летището на Донецк се чуват взрирове и интензивна стрелба, но като цяло обстановката в града е спокойна, съобщават от градския съвет. Все пак като цяло изминалата нощ била сравнително спокойна в самия Донецк, като тук-там из града са се чували единични изстрели, но без установени причини, съобщават информационните агенции в неделя. Според пресслужбата на самопровъзгласилата се Донецка народна република около летището през цялата нощ са се чували интензивни престрелки и взривове, бойните действия се водят край селата Пески и Карловка. В продължение на половин-един час след полунощ се чувал шум от движение на колона тежка бойна техника По-рано оттам потвърдиха информацията, че украинските сили са успели да установят контрол над Краматорск, Николаевка и Славянск, откъдето в Донецк е пристигнала колона от военна техника и автомобили с проруски доброволци с цел да бъде укрепена отбраната на града. В събота украинският президент Петро Порошенко, който е и върховен главнокомандващ, издаде заповед да бъде продължена операцията по освобождаване на Донецка и Луганска област, затягайки обръча около проруските доброволци в източната част на страната. През изминалата нощ в района на летището на Луганск, което се намира под контрола на украинските сили, се е водила престрелка с минометни снаряди, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки пресслужбата на самопровъзгласилата се Луганска народна република. Бойни действия е имало и в района на населените  пунктове Металист, Красний Яр, както и недалеч от КПП "Изварино"  на границата с Русия. "Министърът на здравеопазването" на самопровъзгласилата се република заяви, че през изминалото денонощие в болница са приети над 80 души с наранявания, получени от сраженията, като поне 56 от тях са цивилни. По данни на очевидци в Луганск са влезли още осем камиона и четири автобуса с бойци от Славянск. Украинските сили няма да прибягват до "масирани бомбардировки на населени пунктове" по време на офанзивата си в източната частна страната, съобщи прессекретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Обстрел от въздуха и с тежка артилерия ще има само по колони, които се движат между населените пунктове", каза той. Лисенко добави, че по време на спецоперацията "са отбелязани систематични примери на терористи, които се предават доброволно". Проруските бунтовници, изтласкани от своите позиции в Източна Украйна, се стичат към град Донецк, където според техния командир те смятат да се прегрупират и да продължат съпротивата си срещу украинското правителство, предаде АП. Вчера украинските сили взеха под пълен контрол източните градове Славянск и Краматорск. По заповед на президента на страната Петро Порошенко в тези два града вече е започвало възстановяването на инфраструктурата. Започнали са доставки на хранителни продукти и питейна вода, както и друга хуманитарна помощ за местните жители. Решават се проблеми като постъпването на средства за изплащането на пенсии, стипендии, работни заплати за местното население. "Терористите са деморализирани, но въпреки това продължават да осъществяват коварни нападения срещу украинските военни”, се казва в съобщение на щаба на антитерористичната операция в социалните мрежи. В текста се посочва, че вчера, в около 23.00 часа в близост до село Пески в Донецка област терористи са обстреляли със стрелково оръжие един от опорните пунктове на въоръжените сили на Украйна. В отговор терористите са получили достоен отпор, се добавя в съобщението, в което се посочва, че загуби сред украинските военнослужещи няма. Впоследствие терористите са се опитали още веднъж да атакуват пропускателен пункт на силите, мобилизирани в антитерористичната операция, с минометен огън, но опитът им не се е увенчал с успех. Необходимо е в най-близко време да бъде свикана среща на контактната група за Украйна. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров в телефонни разговори с колегите си от Германия и Франция Франк-Валтер Щайнмайер и Лоран Фабиюс. Според съобщение във Фейсбук на външното министерство в Москва, това се налага поради рязкото изостряне на ситуацията вследствие на засилването на военната операция на украинските власти. Щайнмайер и Фабиюс изразили съгласие с идеята. Двамата са  обещали да съдействат за намирането на приемливо за всички място за среща между представителите на Киев и проруските активисти с посредничеството на Русия и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 

19-годишен катастрофира с мотор в Гоце Делчев, транспортиран е в "Пирогов"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4176322

19-годишен младеж от Гоце Делчев катастрофира днес сутринта в района на Попови ливади. Пострадалият Славчо В. е приет по спешност в гоцеделчевската болница „Иван Скендеров”, пише struma.bg.
След лекарския преглед е установено, че младежът е с тежка фрактура на крака, има открита рана, и е транспортиран с линейка в столичния институт „Пирогов”. 19-годишен младеж от Гоце Делчев катастрофира днес сутринта в района на Попови ливади. Пострадалият Славчо В. е приет по спешност в гоцеделчевската болница „Иван Скендеров”, пише struma.bg. След лекарския преглед е установено, че младежът е с тежка фрактура на крака, има открита рана, и е транспортиран с линейка в столичния институт „Пирогов”.

Райконен катастрофира тежко на пистата на Гран при на Великобритания

http://www.cross.bg/pistata-raiikonen-kobayashi-1419349.html

/КРОСС/ Пилотът на "Ферари" Кими Райконен претърпя тежка катастрофа още в първата обиколка на Гран при на Великобритания и предизвика прекъсване на състезанието. Финландецът излетя в зоната за сигурност на пети завой на пистата "Силвърстоун". При връщането си на трасето обаче автомобилът му подскочи заради неравност, той загуби контрол и се заби челно в мантинелата. Световният шампион за 2007 г. се размина само на метри от бетонните подпори на моста над правата "Уелингтън", а след сблъсъка болидът му се върна на пистата и бе ударен от Камуи Кобаяши и Фелипе Маса. Пилотът на "Ферари" бе в съзнание и излезе самостоятелно от разбития автомобил, но куцаше с левия крак и бе качен в медицинския автомобил. Първата официална информация от Скудерията е, че Райконен изпитва силни болки в левия глезен. Болидите на Кобаяши и Маса пострадаха при инцидента и малко по-късно от "Уилямс" обявиха, че бразилецът отпада заради щетите по задното окачване, предава Дневник.  

Еврокомисар: Шистовият газ не може да осигури енергийна независимост на Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4176311

Добивът на шистов газ по метода хидравлично разбиване (фракинг) не може съществено да намали зависимостта на Европейския съюз от вноса на синьо гориво. Това мнение изрази еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в интервю за Добивът на шистов газ по метода хидравлично разбиване (фракинг) не може съществено да намали зависимостта на Европейския съюз от вноса на синьо гориво. Това мнение изрази еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер в интервю за "БЦ ам Зонтаг" (B.Z. am Sonntag), пише БГНЕС. В границите на Европа аз оценявам потенциала по следния начин: в

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване