Крум Дончев: Новите правила разрешават техническия допинг

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/22/2348419_krum_donchev_novite_pravila_razreshavat_tehnicheskiia/?ref=rss


Новите правила за националния рали шампионат, които разрешават използването на горива и гуми извън хомологация, практически разрешават използването на технически допинг.

Това заяви вицешампионът Крум Дончев, спечелил 45-ото издание на рали "България" през уикенда.

Пилотът на "Глобул рали тим" се обяви категорично срещу разделянето на състезанието на две различни класирания.

Първото бе валидно за националния шампионат, като взимаше предвид само класирането за...

Фактурата за ток вече ще включва две нови тарифи

http://www.mediapool.bg/fakturata-za-tok-veche-shte-vklyuchva-dve-novi-tarifi-news222932.html

От месец юли фактурите за консумирана електроенергия вече ще съдържат два нови реда, включващи тарифи за балансиране на енергийната система на страната, съобщиха от доставчиците ЕВН и "Енерго-Про" във вторник.   В процеса на либерализиране на енергийния пазар вече и потребителите с регулирани цени (битови клиенти и малки фирми на ниско напрежение) ще споделят разходите за балансиране на електроенергийната система на България. така вече във фактурите ще има и редове "балансиране на енергийната система за снабдяване" и "Балансиране на енергийната система за разпределение".   Тази промяна следва старта на балансиращия пазар в страната от 1 юни 2014 г., според който вече и регулираните компании са длъжни да правят почасови прогнози за потреблението на своите клиенти, ден за ден. Прогнозите се подават в държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО), който управлява електроенергийната система на страната.   При разлики между прогнозите и потреблението се създава дебаланс, който се заплаща от всички потребители на системата. Тези разходи се заплащат на ЕСО, а не остават за разпределителните и снабдителните дружества. ЕСО следи за това дали има разлики в прогнозите, какъв е техният размер и цена. Принципът, по който ще се изчислява цената за балансиране за крайните клиенти, е следният: общата сума, дължима към ЕСО за месечния дебаланс, се дели на общата консумация на всички клиенти за този месец. Така се получава цена за дебаланс на киловатчас, която се умножава по консумацията на отделния клиент.   Максималният допустим размер на отклоненията от прогнозите, които могат да бъдат включени в крайната цена на електрическата енергия, се определя от държавния енергиен регулатор. Той обаче признава само част от разходите на дружествата за балансиране на системата, които те имат право да включат в крайната цена на електрическата енергия. Това са до 1.5% от отклоненията в прогнозите за снабдяване и до 0.5% от отклоненията в прогнозите за разпределение. Останалите непризнати разходи остават за сметка на предприятията. В същото време електроразпределителните дружества и крайните снабдители ще заплащат на ЕСО целия разход за предизвикания дебаланс. Разходите за балансиране ще се актуализират минимум два пъти в рамките на един ценови период до допустимите от ДКЕВР лимити.   На база на тестове на EВН от началото на годината цената за балансиране на електроенергийната система за снабдяване ще бъде 0.00223 лв/кВтв, а за разпределение – 0.00008 лв/кВтч. така при средна месечна консумация от 185 кВтч клиентът ще плаща за балансиране 43 стотинки.   Споделянето на разходите за балансиране на електроенергийната система е важна крачка към пълната либерализация на пазара, в синхрон с останалите страни в Европейския съюз, където всички клиенти заплащат разходите за балансиране на енергийната система, посочва дружеството.

Фактурата за ток на ЕВН ще има две нови тарифи от юли

http://www.mediapool.bg/fakturata-za-tok-na-evn-shte-ima-dve-novi-tarifi-ot-yuli-news222932.html

От месец юли фактурите за консумирана електроенергия за клиентите на ЕВН в Югоизточна България вече ще съдържат два нови реда, включващи тарифи за балансиране на енергийната система на страната, съобщиха от дружеството във вторник. В процеса на либерализиране на енергийния пазар вече и потребителите с регулирани цени (битови клиенти и малки фирми на ниско напрежение) ще споделят разходите за балансиране на електроенергийната система на България. така вече във фактурите ще има и редове "балансиране на енергийната система за снабдяване" и "Балансиране на енергийната система за разпределение". Тази промяна следва старта на балансиращия пазар в страната от 1 юни 2014 г., според който вече и регулираните компании, сред които "ЕВН България", са длъжни да правят почасови прогнози за потреблението на своите клиенти, ден за ден. Прогнозите се подават в държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО), който управлява електроенергийната система на страната. При разлики между прогнозите и потреблението се създава дебаланс, който се заплаща от всички потребители на системата. Тези разходи се заплащат на ЕСО, а не остават за дружествата на ЕВН. ЕСО следи за това дали има разлики в прогнозите, какъв е техният размер и цена. Принципът, по който ще се изчислява цената за балансиране за крайните клиенти, е следният: общата сума, дължима към ЕСО за месечния дебаланс, се дели на общата консумация на всички клиенти за този месец. Така се получава цена за дебаланс на киловатчас, която се умножава по консумацията на отделния клиент. Максималният допустим размер на отклоненията от прогнозите, които могат да бъдат включени в крайната цена на електрическата енергия, се определя от държавния енергиен регулатор. Той обаче признава само част от разходите на дружествата на "EВН България" за балансиране на системата, които те имат право да включат в крайната цена на електрическата енергия. Това са до 1.5% от отклоненията в прогнозите за снабдяване и до 0.5% от отклоненията в прогнозите за разпределение. Останалите непризнати разходи остават за сметка на EВН. В същото време електроразпределителното дружество и крайният снабдител на ЕВН ще заплащат на ЕСО целия разход за предизвикания дебаланс. Разходите за балансиране ще се актуализират минимум два пъти в рамките на един ценови период до допустимите от ДКЕВР лимити. На база на тестове на EВН от началото на годината цената за балансиране на електроенергийната система за снабдяване ще бъде 0.00223 лв/кВтв, а за разпределение – 0.00008 лв/кВтч. така при средна месечна консумация от 185 кВтч клиентът ще плаща за балансиране 43 стотинки. Споделянето на разходите за балансиране на електроенергийната система е важна крачка към пълната либерализация на пазара, в синхрон с останалите страни в Европейския съюз, където всички клиенти заплащат разходите за балансиране на енергийната система, посочва дружеството.

Нашествие на змии в страната, атакуват и в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206330

Стотици сигнали за нашествие на змии са подадени в различните райони на страната.
„За последните два месеца са получени 157 сигнала за змии”, заяви Калоян Белчев от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” пред РЕПОРТЕР.
Най-много сигнали са били подадени в София, Бургас, Велико Търново и Пловдив. Стотици сигнали за нашествие на змии са подадени в различните райони на страната. „За последните два месеца са получени 157 сигнала за змии”, заяви Калоян Белчев от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” пред РЕПОРТЕР. Най-много сигнали са били подадени в София, Бургас, Велико Търново и Пловдив.

Скарлет Йохансон стяга сватба

http://www.bnews.bg/article-111762

Скарлет Йохансон ще сключи брак с любимия си Ромейн Дориак следващия месец съобщила самата актриса пред колеги през изминалия уикенд.

Йоханес Хан: Скоро подписваме споразумението за партньорство с България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206348

"Вече сме доста напреднали в преговорите си с България и макар че не мога да се ангажирам с конкретна дата, мога да кажа, че съм уверен, че ще можем да подпишем документа много скоро".
Това заяви еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан относно споразумението за партньорство, което ще даде възможност на България да започне да усвоява "Вече сме доста напреднали в преговорите си с България и макар че не мога да се ангажирам с конкретна дата, мога да кажа, че съм уверен, че ще можем да подпишем документа много скоро". Това заяви еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан относно споразумението за партньорство, което ще даде възможност на България да започне да усвоява

Масов бой в дискотека прати двама мъже в болница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206253

Сбиване в дискотека във Велико Търново изпрати двама мъже в болница, съобщава "Дарик".
Инцидентът е станал в заведение на ул. „В. Левски”. Сигналът за него е подаден в събота в 01:35 ч. 
Скандалът, който впоследствие е прераснал в сбиване, е възникнал между две компании в заведението след употреба на алкохол и в него са са включили общо около 15 Сбиване в дискотека във Велико Търново изпрати двама мъже в болница, съобщава "Дарик". Инцидентът е станал в заведение на ул. „В. Левски”. Сигналът за него е подаден в събота в 01:35 ч.  Скандалът, който впоследствие е прераснал в сбиване, е възникнал между две компании в заведението след употреба на алкохол и в него са са включили общо около 15

1960 г. досега размерът на обувките ни се е увеличил

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/1960-g.-dosega-razmeryt-na-obuvkite-ni-se-e-uvelichil-6017970

Размерът на крака през целия живот се променя неусетно и по-малко, но това обяснява защо не можете да обуете обувки, които сте носели преди 10 години

ГЕРБ с данни за финансови нарушения на кабинета

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/gerb-s-danni-za-finansovi-narusheniia-na-kabineta-6017971

"От юли 2013 г. до май 2014 г. здравният министър Таня Андреева е раздала 465 400 лв. на служители на министерството, 15 хил. лв. на политическия си кабинет", каза Десислава Атанасова

Йоханес Хан: Скоро подписваме споразумението за партньорство с България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4206321

"Вече сме доста напреднали в преговорите си с България и макар че не мога да се ангажирам с конкретна дата, мога да кажа, че съм уверен, че ще можем да подпишем документа много скоро". Това заяви еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан относно споразумението за партньорство, което ще даде възможност на България да започне да усвоява

Кабинетът "Орешарски" вероятно ще подаде оставка утре и ще се гласува в четвъртък

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/22/2348408_kabinetut_oresharski_veroiatno_shte_podade_ostavka/?ref=rss


Очаква се утре правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка и парламентът да я гласува в четвъртък. Такива са нагласите сред управляващите партии БСП и ДПС.

Премиерът вече каза, че най-подходящата дата за оставка на кабинета му е 23 юли и тя да бъде гласувана на 24 или 25. Лидерът на ДПС Лютви Местан също позиционира подаването на оставката в дните от 22 до 24 юли.

"Не е необходимо да питам Пламен Орешарски. Аз съм сигурна, че той ще подаде оставка в някой от...

Румен Ненков: Не съм кандидат за председател на ВКС и няма да бъда

http://www.mediapool.bg/rumen-nenkov-ne-sam-kandidat-za-predsedatel-na-vks-i-nyama-da-bada-news222931.html

"Не съм кандидат за председател на Върховния касационен съд и няма да бъда кандидат", заяви конституционният съдия Румен Ненков във вторник пред "Правен свят". Името му упорито се спрягаше като една от силните кандидатури в предстоящата надпревара за шефския пост във ВКС.   Ненков обаче реагира на тази информация с коментар, че "чувството му за справедливост е страшно накърнено." "Възмутен съм, защото името ми е свързано с една борба между други кандидати. Нещо повече, правят се непочтени намеци за моя партийна обвързаност. Искам само да кажа, че когато станах съдия във ВКС, синът ми беше на 9 години, а когато станах зам.-председател на ВКС нямаше още ГЕРБ. Нямам партийна подкрепа, ако имах, щях да бъда кандидат през 2007 г., но не бях", казва Ненков, чийто син Александър Ненков е народен представител от ГЕРБ.   "Няма какво да се лъжем, при сега действащия закон никой не може да бъде избран, без задкулисно споразумение, защото за избора се изисква мнозинство от 2/3. Иначе, аз наистина съм за реалната конкуренция и почтено състезание, в което в случая няма да участвам", казва още Ненков. "За мен е абсолютен цинизъм да се твърди, че т. нар. профил на председателя на ВКС е приложим за сегашните избори, но не е бил приложим за предходните. Като изключим Румен Янков, през годините председатели на върховните съдилища ставаха хора, които не бяха написали едно съдебно решение, а главни прокурори – хора, които не бяха написали един обвинителен акт", коментира Ненков пред "Правен свят".

Браншовите организации искат таван от 300 000 евро на фермерските субсидии

http://www.cross.bg/organizatzii-grypa-rabotnata-1421950.html

София /КРОСС/ Представители на браншовите организации в селското стопанство и представители на Министерството на земеделието разговаряха по приоритетите на следващия шестгодишен период на еврофинансиране. Разпределението по сектори трябва да бъде представено в Брюксел до 31-ви юли включително. Димитър Зоров, съпредседател на Националния говедовъден съюз, съобщи за предаването БНР, че и малки, и големи организации са постигнали за първи път единомислие:След работната група, която беше една тежка работна група, защото беше водена от представителя на министерството г-жа Снежана Благоева, така че да няма единомислие в браншовите организации, всичките 31 раншови организации постигнахме общо мнение и единомислие в новата селскостопанска политика по директните плащания в основните аспекти и го внесохме в министерството. Обединихме се в това да има праг и субсидия, да не се изплаща над 300 000 евро. Това да е максиалният размер. Важното е да подчертаем, че в изчисляването на този максимален размер на субсидията няма да влизат разходите за заплати, осигуровки и данъци. Нашето желание е, да изсветлим този сектор. Земята, която е обвързана с животни - 10 декара на крава и 3 декара на овца - тяхното изхранване, също няма да влиза субсидията в прага. Съобщеното от Димитър Зоров, представител на животновъди и млекопроизводители, беше потвърдено от Асоциацията на зърнопроизводителите. Произвеждащите зърно най-често са обвинявани, че вземат най-големите евросубсидии

КНСБ: Средствата от ЕС да се разпределят по нова схема

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206298

Европейските средства за земеделие през следващите 7 години да се разпределят по нова схема и с допълнителни условия. За това настояват от КНСБ. Според синдиката сега голямата част от парите получават предимно зърнопроизводители, съобщи БНР.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска субсидията през новия програмен период да се обвърже с Европейските средства за земеделие през следващите 7 години да се разпределят по нова схема и с допълнителни условия. За това настояват от КНСБ. Според синдиката сега голямата част от парите получават предимно зърнопроизводители, съобщи БНР. Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска субсидията през новия програмен период да се обвърже с

КНСБ: Средствата от ЕС да се разпределят по нова схема

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4206212

Европейските средства за земеделие през следващите 7 години да се разпределят по нова схема и с допълнителни условия. За това настояват от КНСБ. Според синдиката сега голямата част от парите получават предимно зърнопроизводители, съобщи БНР.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска субсидията през новия програмен период да се обвърже с Европейските средства за земеделие през следващите 7 години да се разпределят по нова схема и с допълнителни условия. За това настояват от КНСБ. Според синдиката сега голямата част от парите получават предимно зърнопроизводители, съобщи БНР. Президентът на КНСБ Пламен Димитров поиска субсидията през новия програмен период да се обвърже с

Йордан Бакалов пред Фрог: От медиите чух, че ме спрягат за служебен министър

http://frognews.bg/news_73454/

Чух снощи от медиите, че ме спрягат за служебен министър. Това каза пред Фрог нюз бившият син депутат и експерт по национална сигурност Йордан Бакалов.

Специалисти от Военноморските сили обезвредиха опасна морска мина

http://www.moreto.net/novini.php?n=258796

На 17 юли 2014 г., в местността „Чалъ Борун” (на 500 метра от южната страна на местност „Яйлата”) водолаз открива съмнителен обект, наподобяващ морска мина, съобщиха от ВМС за Moreto.net. На 18 юли 2014 г. след получено искане от Областния управител на област Добрич, положителна резолюция на Началника на отбраната на Република България и заповед на Командира на ВМС, групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси и морски мини от военноморска база – ВМС заминава за мястото.

Дончева: КТБ е на Василев, може да си тегли колкото си иска

http://politics.actualno.com/Doncheva-KTB-e-na-Vasilev-moje-da-si-tegli-kolkoto-si-iska-news_40900.html

Корпоративна търговска банка е на Цветан Василев, следователно той може да си тегли от банката колкото си ще. Това заяви пред журналисти адвокатът на главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова - Татян...

България е на второ място в ЕС по най-нисък дълг

http://balkani.actualno.com/Bylgarija-e-na-vtoro-mjasto-v-ES-po-naj-nisyk-dylg--news_40901.html

България остава на второ място в Европейския съюз по най-нисък държавен дълг. Това сочат данните на европейската статистическа служба Евростат, предаде БГНЕС. Към края на първото тримесечие дългът ...

Вдигат паметник на доброволчеството в "Аспарухово"?

http://society.actualno.com/Vdigat-pametnik-na-dobrovolchestvoto-v-Asparuhovo-news_40902.html

Кметът на община Варна Иван Портних предлага в квартал „Аспарухово" да бъде поставен символ на доброволчеството. Това става ясно от съобщение, публикувано на стената му във Фейсбук. &q...

ЕС изпраща цивилна мисия в Украйна

http://www.cross.bg/misiya-pomogne-sigyrnost-1421949.html

/КРОСС/ Външните министри на Европейския съюз одобриха изпращането на цивилна мисия в Украйна, предназначена да помогне на властите в Киев да реформират сектора на гражданската сигурност, най-вече полицията. Първоначалната й продължителност ще бъде две години. Невъоръжената мисия ще бъде ситуирана в Киев, като ще разчита на стартов бюджет от 2.68 милиона евро. Първоначално тя ще помогне за разработването на стратегия в сферата на сигурността и за извършването на реформи, координирани с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и с други международни партньори.

Война, която не искахме

http://www.mediapool.bg/voina-koyato-ne-iskahme-news222930.html

Израел не изпитва радост от това да води още един кръг военни действия с Хамас в Газа, но това е битка, породена от необходимост Откакто Израел едностранно се изтегли от ивицата Газа през 2005 г., израелците често казват, че дори Израел да е напуснал Газа, Газа никога не е напускала Израел. Това ми бе напомнено, когато Израелските сили за отбрана /израелската армия – бел. ред./ предприемат нова сухопътна операция, за да спрат изстрелването на ракети към Израел. Десет дни преди намесата Хамас и други палестински въоръжени групировки изстреляха около 1400 ракети по територията на страната, което изпрати милиони израелци в бомбоубежищата.   Израел опита да спре ракетите с въздушни удари, но Хамас продължи с огъня и отхвърли египетското предложение за примирие. Така пред Израел не останаха много други варианти, освен сухопътна операция.   Политическите лидери в Израел очевидно не бяха склонни да пращат сухопътни войски. Те щяха да предпочетат постигане на обявената цел - дълго и устойчиво примирие - използвайки само въздушни удари. Със системата за противоракетна отбрана "Железен купол", която отбелязва изумителен резултат от около 90 процента, те можеха да си позволят да дадат шанс на продължителните въздушни удари по цели да проправят път за примирие с посредничество. Правителството бе обвинено от някои среди в Израел в колебливост, но продължи да гледа трезво на предизвикателството.   Ивицата Газа е гъсто населена зона с 1,7-милионно население, живеещо на 225 квадратни мили. Тя е силно милитаризирана, с хиляди ракети, производствени мощности и складове - някои от които предоставени от Иран. Хамас нарочно държи военните си съоръжения сред цивилните обекти, което допълнително влошава нещата. Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) съвсем наскоро съобщи, че са открити 20 ракети в едно от училищата в Газа, както и заплетена мрежа от подземни тунели и бункери под градските зони.   Израел не търсеше тази конфронтация, нито желае да бъде въвлечен в Газа, докато е изправен пред други стратегически предизвикателства в нестабилна, враждебна среда и с деликатна репутация на регионално и международно ниво.   Защо Израел влезе в крайна сметка? Защото въздушните удари се оказаха недостатъчни да притиснат Хамас да склони и да се придържа към трайно примирие. За да бъде подтикнат Хамас да постъпи така, е нужно значително понижаване на военния й капацитет. Това е повече, отколкото може да се постигне от въздуха.   По преценки на Израел палестинските въоръжени фракции са загубили до момента половината от ракетите си, но все още притежават няколко хиляди. Не по-малко смъртоносна е заплахата от мрежата от тунели на Хамас, прокопана от ивицата Газа към израелска територия с цел детониране на експлозиви под израелски градове или нахлуване в тях, за да бъдат отвлечени и убити граждани. През юни 2006 г. Хамас използва такъв тунел, за да отвлече израелския войник Гилад Шалит, за когото Израел в последствие размени над 1000 палестински затворници. Хамас също така опита да използва тунели в сегашните сражения - големи групи от тежко въоръжени бойци неколкократно се появиха от тунели близо до израелски села и опитаха да ги нападнат. Те бяха убити или отблъснати, но в редки случаи успяха да убият израелски войници.   Само ботуш на земята може да се справи ефективно с остатъка от военния капацитет. Въпреки ефективността на израелските отбранителни сили обаче настоящата сухопътна операция няма за цел да унищожи Хамас. Това ще изисква превземане на ивицата Газа за дълъг период, а веднъж щом военната инфраструктура в Газа бъде разрушена, ще е необходима крайно проблематична стратегия за изход.   Дори Хамас да е "унищожен", Израел може да се сблъска с анархия в Газа, подобна на Сомалия - с множество въоръжени фракции и без ясен адресат за налагане на примирие. Следователно израелската сухопътна операция е ограничена до разрушаване на пускови установки и тунели, които се превърнаха в голяма заплаха за Израел.   Поради липсата на технология, която да позволи идентифицирането на подземен тунел отдалеч, Израел трябва да разчита на разузнаване, добри отбранителни способности и претърсвания на място, за да се изправи срещу тази заплаха. Голям брой тунели бяха открити и разрушени през последните няколко години. Близо 20 от тях бяха разрушени по време на настоящата операция. Тяхното съвършенство хвърля известна светлина върху финансовите приоритети на Хамас в управлението на икономически разбитата ивица Газа. Най-големият тунел, например, бе над 20 метра дълбок и се простираше над километър и половина. За направата му са използвани стотици тонове бетон и цимент.   На сухопътната операция може да й трябва известно време да изпълни оперативните и стратегическите си цели. Хамас започна тези боеве в опит да се измъкне от безпрецедентен политически и финансов банкрут. Исканията на групировката за прекратяване на огъня са насочени към икономически и политически печалби - отваряне на граници, обезпечаване на заплатите на държавните служители (много от които са част от силите за сигурност) и пускане на свобода на затворници. Целта на тези компенсации е Хамас да заздрави хватката си над Газа.   Обратно на това, Израел цели да възстанови възпирането, като отказва да даде на Хамас награди за насилие. Традиционната посредническа роля на Египет се сблъска с противопоставяне от страна на Хамас. Групировката е съвсем наясно, че правителството на Абдел Фатах ас Сиси гледа на Хамас - палестинския клон на "Мюсюлмански братя" - като на враг.   Тази нежелана криза заставя Израел да направи трудни избори между непривлекателни опции. От друга страна, тя предлага и някои потенциални възможности. Отслабването на Хамас може в крайна сметка да доведе до прекратяване на огъня, което да предотврати повторна милитаризация на ивицата Газа, като Египет действително запечата границата си с територията. Такова отслабване може и да откаже Хамас от използване на насилие.   Такъв развой на събитията може да допринесе за отваряне на границата на Газа за хуманитарна помощ и помощ за икономическо развитие, отпусната от Палестинската автономна власт в полза на хората от ивицата Газа, а не на Хамас.   Газа обаче е показвала в миналото съпротива към най-добрите сценарии. Дори сегашната операция да не нанесе решителен удар на Хамас, в това тресавище дори дълго затишие между поредните два кръга боеве ще бъде благословен отдих.   По БТА

Великобритания започва публично разследване на смъртта на Литвиненко

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/22/2348403_velikobritaniia_zapochva_publichno_razsledvane_na/?ref=rss


Великобритания ще започне публично разследване на смъртта на руския дисидент Александър Литвиненко, съобщи британският вътрешен министър Тереза Мей, цитирана от Би Би Си. Литвиненко, който беше бивш агент на КГБ, почина през 2006 г. в лондонска болница, след като беше отровен с радиоактивен полоний.

Разследването, което ще бъде ръководено от съдия-следовател Робърт Оуен, има за цел да установи дали руската държава стои зад убийството му.

Вдовицата на Литвиненко, Марина,...

Опълченците оставиха няколко стратегически позиции

http://www.cross.bg/grada-lisichansk-otstuplenieto-1421948.html

/КРОСС/ Украински военни вече втори ден водят настъпление по всички направления. В атаката се използва голямо количество бронетехника, артиллерия и жива сила. Националната гвардия на Украйна превзе стратегически важни населении места в северната част на Луганска Народна Република - Североденцк, Рубежное и Лисичанск. Според съобщенията на ИА LifeNews, опълченците са оставили Лисичанск след обстрела на града от украинските сили, с цел мирни жители да не бъдат подлагани повече на обстрел. Според информацията на щаба за самоотбраната (опълчението на ЛНР), украинските военни използвали два вида артилерия, в това число и установки „Град". Снарядите уцелили жилищни сгради в центъра на града. Също така се съобщава, че от обстрела са пострадали населените места Золотаревка и Белогоровка в околностите на Лисичанск. „Ние понесохме само морални загуби. В един момент рано или късно идва време, когато най-разумното решение е да отстъпим, вместо да отстояваме някакви амбиции. Аз изведох опълчението от града. Ако противника има разум, той ще спре бомбардировките", разказа командирът на подразделението на армията на ЛНР Алексей Мозговой. По думите му, въпреки отстъплението на опълченците, обстрелът на града продължава. Засега няма точни данни за броя на загиналите. Ранените опълченци са били извозени от града малко преди отстъплението на опълчението.

Ново попълнение на "Ювентус" се контузи на първата тренировка

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/22/2348398_novo_populnenie_na_juventus_se_kontuzi_na_purvata/?ref=rss


Новият нападател на италианския шампион "Ювентус" Алваро Мората получи контузия още на първата си тренировка с отбора два дни след трансфера си.

Очаква се младият испанец да остане извън игра около 50 дни и да пропусне началото на новия сезон в калчото.

21-годишният Мората премина в торинския клуб от "Реал" (Мадрид) в събота за 20 милиона евро. Вчера той се включи за първи път в заниманията с новите си съотборници, но напусна тренировката принудително, след като получи...

Таня Андреева раздала 465 400 лв. на служители в МЗ

http://www.cross.bg/leva-dogovora-andreeva-1421947.html

/КРОСС/ За периода юли 2013 г.- май 2014 г. министърът на здравеопазването е раздала 465 400 лева на служители на министерството и 15 000 лева на политическия си кабинет. Това съобщи на пресконференция депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър народният Десислава Атанасова.„Довчера смятахме, че Андреева симулира дейност. За симулацията на тази дейност плащат данъкоплатците. Има дефицит от 490 милиона лева в Здравната каса, няма средства във Фонда за лечение на деца. Търсят се начини пациентите да си плащат лекарствата сами", заяви Атанасова. И добави, че министърката е предоговорила за заплащане към външни експерти за експертна помощ при организиране и участие в работни групи на стойност почти 5000 лева, поискала е становища на стойност 11 000 лева, устни консултации за 15 000 лева, други устни консултации в областта на електронно здравеопазване, медийна политика в размер на 15-20 хиляди лева", посочи тя.„За една година дори няма един закон, обсъждан в Народното събрание, който „експертът" Андреева да е защитила. За тази симулация на дейност не само че са плащани такива граждански договори, но и администрацията и политическият кабинет са си раздали допълнителни възнаграждения за постигнати резултати. За периода от юли до май Андреева е раздала 465 400 лева на служители на министерството, 15 000 лева на политическия си кабинет и е сключила 176 граждански договора на стойност около 360 000 лева

Първо в ПИК! Светило в хирургията оперира успешно коляното на червен ас

http://pik.bg/първо-в-пик-светило-в-хирургията-оперира-успешно-коляното-на-червен-ас-news205333.html

Първо в ПИК! Светило в хирургията оперира успешно коляното на червен ас

Светилото в коленната хирургия д-р Тони Георгиев оперира успешно младата звезда на ЦСКА Иван Маркович, научи ПИК.

Талантливият сръбски футболист легна под ножа за интервенция на коляното.

"Операцията премина добре. Травмата беше комбинирана - разкъсана предна кръстна връзка и увреден менискус. Интервенцията беше абсолютно задължително не само за футболист, но и за човек, който иска да си съхрани коляното", обясни пред ПИК д-р Георгиев. Преди няколко месеца той оперира и коляното на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

И допълни: "Взет бе материал от друго сухожилие и бе направена нова връзка. Сроковете за възстановяване са няколко месеца".

Очаква се, ако възстановяването протече нормално, Маркович да се върне на зеления килим след около 6 месеца.

Маркович бе един от героите на ЦСКА в последното Вечно дерби, в което порази вратата на "сините" при съкрушителната победа на армейците с 3:1.

Лили Павлова: Управляващите са си раздали бонуси за милиони за последната година

http://pik.bg/лили-павлова-управляващите-са-си-раздали-бонуси-за-милиони-за-последната-година-news205337.html

Лили Павлова: Управляващите са си раздали бонуси за милиони за последната година

Държавата в много лошо икономическо състояние, държавата е пред крах. В същото време са се раздавали огромни суми за бонуси, заплати, награди и командировки. Само в едно министерство са се раздали 13 млн. лева. Ако прибавим данните и от другите министерства, нещата стават още по-големи. Това заяви Лиляна Павлова, депутат от ГЕРБ на пресконференция, която може да гледате тук.  Няма яснота как ще бъде приключена годината. Няма средства за ток и парно за министерствата, но са се раздавали големи суми за бонуси.

"Второто нещо, което прави впечатление е, че почти по всички проекти на министерствата и дирекциите, дейностите са се делигирали на външни специалисти. Подписвани са изключително много договори с външни експерти. Това показва колко експертно е било това правителство. Има и доста скандални договори. Примерите са много", каза още Павлова.

"За мен най-скандален е случаят с министъра на инвестиционното проектиране. Така и не се разбра каква точно работа върши това министерство. Министърът си е делигирал правомощията на външен експерт. Това е в нарушение с българската Конституция. Бонусите и раздадените милиони за консултантски услуги са много притеснителни, на фона на състоянието на държавата, допълни Лиляна Павлова. Данъкоплатците плащат за тези екстри на министерствата", каза Десислава Атанасова.

"Положението в здравеопазването е катастрофално. Там става въпрос за същата дейност на експерта Таня Андреева. Тя е поискала устни консултации в размер на 15 000 лева. Всичките й консултации са на такава стойност, между 15 000 и 20 000 лева. В НС няма нито един закон за здравеопазването, който Андреева да е защитила. За сметка на това тя е раздала на политическия си кабинет 40 000 лева за постигнати резултати. Раздала е и 465 400 лева на служители на министерството, пак за постигнати резултати", даде пример Атанасова.

"Експерти работещи на граждански договори са получавали също доста добри приходи, каза Ивелина Василева. Голяма част от тези средства идват от бюджета на държавата. В МОСВ за две месеца работа, външни експерти са получили 958 000 лева. Те е трябвало да работят по програма за отпадъците. Всички знаем как стоят нещата с програмата за отпадъците в България и че от ЕК непрекъснато ни критикуват и глобяват по тази тема. Има експерт, който е работил два дни, но възнаграждението му е скрито от нас. Ние изискахме от министерствата да ни дадат тази информация. Помните, че министър Зинаида Златанова обещаваше гръмко, че всичко ще е прозрачно, но е видно, че нещата не стоят така. Накрая ще ви дам пример за министерството на образованието. Сключени са два договора с партийния официоз на БСП, в-к "Дума". Какво са рекламирали от министерството във вестника, не става ясно, допълни Василева.


Нашенка вкара в ареста швейцарци, щипали й дупето

http://www.bnews.bg/article-111755

37-годишна българка стана обект на желанието на двама швейцарски тийнейджъри. Те я нащипали по дупето и потърпевшата от сексуалния тормоз се оплакала в полицията.

6 години затвор за мъж, блудствал със 7-годишно момиче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206306

Бургаският районен съд осъди мъж на 6 години затвор за блудство със 7-годишно момиче, съобщиха от пресцентъра на съда.
Васил Златев Кънчев от Камено е признат за виновен за това, че на 6 ноември 2013 г. блудствал с детето в дома си. Той е осъден да плати и 9000 лв. обезщетение на близките на момичето. Бургаският районен съд осъди мъж на 6 години затвор за блудство със 7-годишно момиче, съобщиха от пресцентъра на съда. Васил Златев Кънчев от Камено е признат за виновен за това, че на 6 ноември 2013 г. блудствал с детето в дома си. Той е осъден да плати и 9000 лв. обезщетение на близките на момичето.

Холандия очаква утре първия самолет с телата на жертвите

http://www.vesti.bg/novini/holandiia-ochakva-utre-pyrviia-samolet-s-telata-na-zhertvite-6017969

Утре в Холандия ще пристигне първият самолет с тленните останки на загиналите в самолетната катастрофа над източна Украйна, съобщи премиерът Марк Рюте.

Скандал с негодно месо засегна най-големите вериги за бързо хранене

http://www.moreto.net/novini.php?n=258798

Скандал с месото с изтекъл срок на годност, доставяно на Макдоналдс (McDonalds) и Кей Еф Си (KFC) в Китай, се разраства. Случаят засяга и други вериги за бързо хранене, сред които Старбъкс (Starbucks), Бъргър кинг (Burger King) и други компании, както и продукти на Макдоналдс в Япония, информира Ройтерс.

MEDIARESEARCH стана част от Nielsen Netherlands

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4206263

Днес бе подписан договор, съгласно който, AC Nielsen Netherlands придобива 51% от акциите в MEDIARESEARCH, съобщиха от компанията. Това стратегическо партньорство на Mediaresearch обещава да ускори и разшири разпространението на висококачествените чешки технологии, както и да подкрепи текущите проекти на компанията, Днес бе подписан договор, съгласно който, AC Nielsen Netherlands придобива 51% от акциите в MEDIARESEARCH, съобщиха от компанията. Това стратегическо партньорство на Mediaresearch обещава да ускори и разшири разпространението на висококачествените чешки технологии, както и да подкрепи текущите проекти на компанията,

6 години затвор за мъж, блудствал със 7-годишно момиче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4206291

Бургаският районен съд осъди мъж на 6 години затвор за блудство със 7-годишно момиче, съобщиха от пресцентъра на съда.
Васил Златев Кънчев от Камено е признат за виновен за това, че на 6 ноември 2013 г. блудствал с детето в дома си. Той е осъден да плати и 9000 лв. обезщетение на близките на момичето. Бургаският районен съд осъди мъж на 6 години затвор за блудство със 7-годишно момиче, съобщиха от пресцентъра на съда. Васил Златев Кънчев от Камено е признат за виновен за това, че на 6 ноември 2013 г. блудствал с детето в дома си. Той е осъден да плати и 9000 лв. обезщетение на близките на момичето.

MEDIARESEARCH стана част от Nielsen Netherlands

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206301

Днес бе подписан договор, съгласно който, AC Nielsen Netherlands придобива 51% от акциите в MEDIARESEARCH, съобщиха от компанията. Това стратегическо партньорство на Mediaresearch обещава да ускори и разшири разпространението на висококачествените чешки технологии, както и да подкрепи текущите проекти на компанията, Днес бе подписан договор, съгласно който, AC Nielsen Netherlands придобива 51% от акциите в MEDIARESEARCH, съобщиха от компанията. Това стратегическо партньорство на Mediaresearch обещава да ускори и разшири разпространението на висококачествените чешки технологии, както и да подкрепи текущите проекти на компанията,

Георги Гергов: БСП се нуждае от тотална промяна

http://pik.bg/георги-гергов-бсп-се-нуждае-от-тотална-промяна-news205332.html

Георги Гергов: БСП се нуждае от тотална промяна

За да имаме положителен резултат през октомври, в БСП трябва да има тотална промяна. Това твърди Георги Гергов, член на Националния съвет на БСП и кандидат за председател на партията, пише"Фокус". Според него е назрял моментът горе-долу какъвто е и в държавата – никой не смее да се захване със здравната реформа или с другите реформи, защото са много пари. Аз смятам, че е дошло време в БСП да се направи тотална промяна. Този председател, които изберем в неделя, трябва да има силите, упоритостта и амбициите да направи тази промяна”, обясни той. 

Гергов определи досегашното управление на БСП от Сергей Станишев като положително. „Държавата влезе в Европейския съюз, докато той бе председател на националния съвет, бе избран и за лидер на Европейските социалисти. В най-тежките моменти на държавата в БСП, в негово лице като председател, сме взимали отговорни решения”, каза още Георги Гергов.

ББЦ въвежда данъчна ваканция

http://www.cross.bg/barekov-ekip-politicheska-1421946.html

София /КРОСС/ "България без цензура" въвежда данъчна ваканция в някои сектори. Отпадане на данъка за старите сгради и премахване за една година на такса „Смет" са част от мерките, залегнали в управленската програма на партията. Предвижда се премахване на данък лихва и постепенно отпадане на плоския данък. Те бяха представени от лидера на ББЦ Николай Бареков и икономическия му екип на кръгла маса в Народното събрание със синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа".Ние сме за операция „Чисти ръце", която включва пълна деполитизация в сектори като енергетика и здравеопазване, посочи Бареков.Срещата с профсъюзите премина в духа на добрия тон и консенсуса за разлика от срещата на синдикати и работодатели с Борисов преди две седмици, на която те изразиха остри критики към бившия премиер и развенчаха митовете за успешното му управление.В консултациите участваха председателите на КНСБ - Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" - д-р Константин Тренчев и представители на двата синдиката, както и представители на ръководството и икономическият екип на ББЦ. Само преди дни екипът на ББЦ се срещна и с работодателските организации.Николай Бареков съобщи, че до 15 август ще е готова управленската програма на партията, която ще бъде изпратена на синдикатите, за да дадат своята оценка и препоръки.Дошли сме не да говорим, а да слушаме какво ще ни кажат синдикатите. Тук сме в качеството си на слуги на българския народ

Осем факта, които отричат кацането на Луната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4204940


На 21 юли, 45 години след едно от най-значимите събития в човешката история - стъпването на човешки крак на Луната, у много хора остава съмнението дали астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин наистина са били там.
Скептиците обявяват цялото пътуване за фарс на американците, за да се спечели битката с Русия за надмощие в овладяването на Космоса. На 21 юли, 45 години след едно от най-значимите събития в човешката история - стъпването на човешки крак на Луната, у много хора остава съмнението дали астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин наистина са били там. Скептиците обявяват цялото пътуване за фарс на американците, за да се спечели битката с Русия за надмощие в овладяването на Космоса.

Четири от пет най-купувани на изплащане стоки са интернет свързани, сочи анализ

http://www.dnevnik.bg/biznes/lichni_finansi/2014/07/22/2348364_chetiri_ot_pet_nai-kupuvani_na_izplashtane_stoki_sa/?ref=rss


През първата половина на годината продажбите на смартфони на изплащане са се увеличили с 250% в сравнение със същия период на 2013 г., показва анализ на БНП "Париба Лични финанси". Покупките на таблети също отбелязват значителен ръст от близо 50% на годишна база.

"Такова широко навлизане на мобилни свързани с интернет устройства ще промени осезаемо икономическата среда. В резултат на това редица бизнес сектори ще трябва да се адаптират и да се развият. Между тях са: банковото дело,...

Ядрените връзки на ЕС с Русия

http://www.mediapool.bg/yadrenite-vrazki-na-es-s-rusiya-news222929.html

Руските ядрени доставки също имат важно значение за европейския енергиен сектор и могат да предизвикат сериозни смущения в ЕС. След свалянето на малайзийския пътнически самолет миналата седмица лидерите от Европейския съюз за пореден път се сблъскват с въпроса как да отговорят на Русия заради ролята й в украинската криза. Те в много по-голяма степен в сравнение със САЩ не са склонни да действат твърдо.   ЕС лесно може да си самопричини големи икономически вреди най-очевидно, ако Русия отговори, като врътне кранчето на газа. Русия е и много важен износител на петрол, въпреки че това е по-ликвиден пазар, на който не е чак толкова трудно да намериш алтернатива, ако влезеш в конфликт с някой голям доставчик.   Руските ядрени доставки обаче също играят значителна роля в европейския енергиен сектор и имат потенциал да предизвикат сериозни смущения в ЕС.   Ядрената енергия е важен източник на електричество в Европейския съюз. Някои страни членки, по-специално Германия, планират постепенно да я извадят от употреба. Но дори при това положение разчетите на ЕС от миналата година предвиждаха над една пета от електричеството в съюза да идва от атомни електроцентрали до средата на века. Около половината страни от Европейския съюз имат някакви ядрени мощности, въпреки че са налице подчертани различия между отделните държави.   Във Франция, която е най-големият производител и потребител на ядрена енергия в света, 75% от цялото производство на ток идва от атомни реактори. Във Великобритания делът на атома е 18%, а Италия е най-голямата европейска икономика без ядрени мощности. Руска връзка   Русия попада в тази картина на няколко места. Първо, тя е важен доставчик на суровината за ядреното гориво, урана. Има международен пазар за уран, така че има и алтернативни източници. На Русия обаче се пада дял от 18% от снабдяването на ЕС (след Казахстан и Канада) и затова прекъсването на доставките не е толкова просто.   Второ, уранът трябва да бъде обогатен, за да стане подходящ за производство на електроенергия - и около 30% от тази работа е вършена от руски компании.   Има и друг потенциален източник на уязвимост. В ЕС има значителен брой по-стари атомни реактори, проектирани от Русия - общо 18. Това отразява политическите отношения със Съветския съюз в миналото.   Финландия, която никога не е била официално част от съветския блок, но поддържаше близки отношения с него, има два и всички реактори в България, Чехия, Словакия и Унгария са руски. Унгария освен това сключи с Русия споразумение за построяването на още два. Стратегически уязвимости   Тези реактори задоволяват значителна част от нуждите на много от тези страни от електроенергия - повече от 50% в Словакия и над 45% в Унгария.   Горивото за съответния реактор освен това трябва да бъде доставено в съответна форма, наречена горивна касета, която да отговаря на специфичните му характеристики, и това за руските идва от руска компания, ТВЕЛ. Така че всяко нещо, което наруши доставките на горивни касети, необходими за реакторите на тези страни, ще е сериозен проблем за тях.   В документ, подготвен неотдавна от Европейската комисия, се посочва следното: "Няма диверсификация, нито резервни мощности в случай на проблеми със снабдяването (било то по технически или политически причини)." Комисията продължи с твърдение, че "в идеалния случай, диверсификацията на производството на гориво също трябва да стане факт, но това ще изисква известни технологични усилия заради модела на различните реактори."   Други страни от ЕС, включително Великобритания, не са изложени на този специфичен риск.   Ядрената енергия има определени технически характеристики, които смекчават някои безпокойства за снабдяването. Един атомен реактор е презареждан с гориво само от време на време - обикновено на всеки 12 до 24 месеца при съвременните модели. И ако дадено насрочено презареждане бъде пропуснато, съответният реактор може да продължи да функционира с намаляващо производство.   Ядреното гориво освен това е по-лесно за складиране в големи количества в сравнение с въглищата или природния газ, тъй като неговият обем е много по-малък.   Има изобилие от причини страните от ЕС да са предпазливи що се отнася до затягането на санкциите срещу Русия. Необходимостта от ядрени доставки е само една от тях. Ястреби и гълъби   Британската група Open Europe направи анализ на официални изявления по темата, като се опита да класифицира страните според това доколко са "ястреби" или "гълъби" по въпроса за санкциите. Въпреки че своеобразният индекс безспорно не доказва нищо за мотивите на съответното правителство, е удивително, че нита една от държавите с руски реактори не е "настървен ястреб".   С изключение на Чехия всички те са поне малко към лагера на "гълъбите". При това една от тях - България - е настроена най-меко според критериите на Open Europe.   Заслужава си да бъде повторена една особеност. Природният газ е големият въпрос в търговските отношения между Русия и ЕС, но ядрената енергия също е от значение.   По БТА

Десислава Атанасова: Таня Андреева е раздала 465 400 лева на служители на министерството за една година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206285

За периода от юли 2013 г. до май 2014 г. Андреева е раздала 465 400 лева на служители на министерството, 15 000 лева на политическия си кабинет. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на пресконференция за представяне на данни за скандални суми, раздадени от министерствата в правителството „Орешарски”, предаде Фокус. За периода от юли 2013 г. до май 2014 г. Андреева е раздала 465 400 лева на служители на министерството, 15 000 лева на политическия си кабинет. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на пресконференция за представяне на данни за скандални суми, раздадени от министерствата в правителството „Орешарски”, предаде Фокус.

Стегозаври и брахиозаври оживяват в 3D книжка

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/07/22/2348394_stegozavri_i_brahiozavri_ojiviavat_v_3d_knijka/?ref=rss


Ако искате да научите за невероятните стегозаври, за огромните брахиозаври, както и да си направите обемни модели на динозаври без лепило и ножица, разгърнете страниците на новата книга на издателство "Фют" "Динопарк".

Там ще научите любопитни факти, ще намерите забавни илюстрации и стикери и тримерно игрално поле, на което да подредите динозаврите си, казват от издателството. Можете да играете сами или със свои приятели.

Десислава Атанасова: Таня Андреева е раздала 465 400 лева на служители на министерството от юли 2013 г. до май 2014 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4206266

За периода от юли 2013 г. до май 2014 г. Андреева е раздала 465 400 лева на служители на министерството, 15 000 лева на политическия си кабинет. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на пресконференция за представяне на данни за скандални суми, раздадени от министерствата в правителството „Орешарски”, предаде Фокус. За периода от юли 2013 г. до май 2014 г. Андреева е раздала 465 400 лева на служители на министерството, 15 000 лева на политическия си кабинет. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова на пресконференция за представяне на данни за скандални суми, раздадени от министерствата в правителството „Орешарски”, предаде Фокус.

Прокуратурата проверява програма "Конкурентоспособност"

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-proveryava-programa-konkurentosposobnost-news222928.html

Прокуратурата проверява две схеми по оперативна програма "Конкурентоспособност" за допуснати нарушения. Едната е за иновации, като проверката е образувана по сигнал на гражданин, другата е за технологична модернизация, като сигналите са подадени от страна на бизнеса и на Министерството на икономиката и енергетиката, научи Mediapool от източници в прокуратурата.   Близо 100-те млн. лв., които останаха от последното отваряне на схемата по технологична модернизация за малките и средни предприятия, няма да бъдат договорени е окончателното решение на управляващия орган по програма "Конкурентоспособност", съобщи Ели Милушева, ръководител на програмата, която е от квотата на БСП.   Според нея тези пари не се губят, защото това са "виртуални" средства, които ги няма в програмата. Бюджетът по "Конкурентоспособност" е договорен на близо 105%. Съгласно правителствено решение всяка една програма можеше да се наддоговори до 10% от бюджета, като целта беше да се минимализира риска от загуба на средства, в резултат на прекратени или неизпълнени проекти по различни причини. Това трябваше да се случи до 1 юли 2014 г., защото от тази дата влизат в сила новите регламенти на Еврокомисията.   Според зам.-министъра на икономиката Юнал Тасим, който отговаря за програма "Конкурентоспособност" и е от ДПС, близо 100-те млн. лв. са загубени пари. "Това е най-лошото, което можеше да се случи на бизнеса. Загубихме тези 100 млн. лв.", каза Тасим пред Mediapool. Той допълни, че от два месеца настоявал за уволнението на Ели Милушева пред министъра на икономиката Драгомир Стойнев, но той отказвал. Стойнев не беше открит за коментар.   Прокурорските проверки   Първата проверка на прокуратурата е по схемата за иновации, по която 223 фирми получиха финансиране за 188 млн. лв. Тя е образувана по сигнал на сеизмоложката Румяна Главчева. "Прочетох материала в Mediapool. Възмутих се от извършените безобразия и реших да сезирам няколко институции. Единствено главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка", каза Главчева пред Mediapool. Проверката все още не е приключила и не е ясно дали ще прерасне в разследване и повдигане на обвинения.   До момента по схемата 44 компании са получили авансови плащания за близо 25 млн. лв., според информационната система за еврофондовете ИСУН. По неофициални данни прокуратурата е разпоредила спиране на изплащането на средствата, докато не приключи проверката.   Втората проверка на прокуратурата е по последната отворена процедура по технологична модернизация за 100 млн. лв., като в крайна сметка тя беше анулирана заради допуснати съществени нарушения при оценяването на проектите. Това стана след като една от фирмите "Бест Партнерс" сигнализира за нередности Европейската комисия.   От българска страна има подадени сигнали в прокуратурата както от страна на ръководителя на управляващия орган на програмата Ели Милушева за допуснатите нарушения, така и на на служители от оценителната комисия срещу Милушева. Отделно има подадени сигнали към прокуратурата и от фирми, които са недоволни от решението на Милушева да анулира цялата схема. До момента няма повдигнато обвинение към никого.   Все още няма наказани за безобразията по технологична модернизация   Въпреки че от скандала с отменената схема по технологична модернизация минаха повече от два месеца, до момента няма наказан нито един служител за загубените на практика 100 млн. лв., които можеше да влязат в българската икономика.   На пресконференцията в края на юни Милушева обеща, че виновните ще понесат отговорността си за провала на схемата.    По неофициална информация Милушева е внесла доклад с предложения за наказание на 11 служители, които са били в оценителната комисия по провалената схема за технологична модернизация. Милушева не е предложила никого за уволнение, но не е ясно какви точно са исканите от нея дисциплинарни наказания. Ръководителят на управляващия орган отказа коментар по тази тема пред Mediapool преди министъра на икономиката да е взел решение по доклада й.   Предложенията й за наказания обаче са най-вероятният мотив служители на програмата да искат от прокуратурата тя да бъде разследвана.   Одитът на Европейска сметна палата   Взимането на решението за отмяната на процедурата за 100 млн. лв. по технологична модернизация е единственото правилно с оглед на приключването на програмния период и риска от спиране на средствата по цялата програма "Конкурентоспособност". Това е единодушното мнение на някои фирми, които разбират от еврофиннасиране, както и на експерти по оперативни програми.   В момента все още не е приключил одитът на Европейската сметна палата (ЕСП) за периода 2009 – 2012 г. по "Конкурентоспособност". При него одиторите установиха четири допуснати нарушения, срещу които страната ни е възразила.   Нарушенията са по схемите за иновации, технологична модернизация и укрепване на международните позиции на българската икономика. Едното нарушение е за купуване на оборудване от фирма, което не е било използвано, констатирал одиторът на Брюксел при проверката на място. Мотивът му да реши, че машината не се ползвала, бил коментар на служител, който казал "тази машина тука си стои, но ние не я ползваме", разказват източници от програмата пред Mediapool. Компанията обаче представила безспорни доказателства, че оборудването е в употреба и служи за производство.   Другото установено от ЕСП нарушение е за свързаност между фирмите. Става въпрос за фирми, в чието управление са баща и син, като и двамата имат акции, а двете фирми получават безвъзмездна помощ по схемата за иновации.   Според европейските одитори, служителите на Агенцията за инвестиции не са имали право да получават хонорари за изпълнявания от ведомството европроект. Според българската страна обаче те имат право трудът им да бъде възнаграден, защото е извършван в извънработно време и няма дублиране на дейности.   Последното установено нарушение е свързано с допълнителния бонус от 10% безвъзмездна европейска помощ за голямо предприятие за постигането на т.нар. "стимулиращ ефект". Според европравилата големите фирми нямат право на такава помощ, според българските власти обаче имат при условие, че фирмата постигне увеличаване на пазарните си позиции и производството.

Apple и Google искат да се настанят и в колата ви

http://www.cross.bg/kolata-telefona-google-1421945.html

/КРОСС/Apple и Google не са доволни просто да живеят в телефона ви. Искат да се настанят също така и в колата ви. Двете компании представиха програми, които да интегрират операционните им системи - IOS и Андроид, в таблото на колата ви, просто като включите телефона към колата. Версията на Apple се нарича CarPlay, докато тази на Google - androidauto. До голяма степен те са еднакви. Веднъж след като свържете телефона и колата, дисплеят на навигацията ви се превръща в огледало на много от приложенията на телефона ви. Неща като навигация, телефонни обаждания, съобщения и музикални услуги сега идват от това, а не от някакъв харддиск под таблото. В момента почти всеки автомобилен производител в света е представил съвместимост с поне една от тези програми. А добрите новини са, че много от тях ще поддържат и двете. За двете компании, преместването във вашата кола е още един начин да ви накарат да използвате повече от техните услуги. Не искат да ви изгубят, само защото сте седнали зад волана. Производителите на автомобили са доволни, защото за повече от десетилетие се опитват да внедрят все повече технологии в техните коли и резултата беше определен хаотичен. Има положителни страна и за потребителите, защото объркването и затруднението от научаването на новия интерфейс на автомобила, скоро ще остане в миналото. Също така ще можете да имате напълно нови технологии, без да сте си купили нов автомобил. Новите приложения ще са само въпрос на сваляне, а не с ходене до представителството

Във ФРГ позволиха отглеждането на медицинска марихуана

http://www.vesti.bg/novini/vyv-frg-pozvoliha-otglezhdaneto-na-medicinska-marihuana-6017968

Германски съд за първи път позволи сериозно болни пациенти да отглеждат сами марихуана за медицински цели при определени случаи.

В ФРГ позволиха отглеждането на медицинска марихуана

http://www.vesti.bg/novini/v-frg-pozvoliha-otglezhdaneto-na-medicinska-marihuana-6017967

Германски съд за първи път позволи сериозно болни пациенти да отглеждат сами марихуана за медицински цели при определени случаи.

Румен Петков във Варна: Нужна е смяна на областни управители и полицейски шефове преди изборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=258819

Не малка част от шефовете на областни управления на МВР и областни управители трябва да смени служебното правителство още в първия ден от работата си. Причината е, че мнозина са част от схемата за купуване на гласове и оказване на политически и административен натиск.

БХК: Властта в Стара Загора упражнява институционализирано расистко насилие

http://www.cross.bg/domove-bulgariya-durzhavata-1421943.html

София /КРОСС/ Българският хелзинкски комитет остро осъжда безогледното разрушаване на домове в старозагорския квартал "Лозенец".Властта няма право да разрушава единствените домове на семейства, в които те живеят от много години, без да осигури алтернативен подслон за децата, възрастните, хората с увреждания, крайно бедните и другите уязвими, защото домовете, които властта сега разрушава, са съществували трайно с нейното мълчаливо съгласие. Властта не само е бездействала да попречи на обитаването им, но и недвусмислено го е насърчила, като официално е утвърдила връзката на хората с мястото, издавайки им лични карти на адреса и събирайки битовите им сметки от там.Непоследователното, безцеремонно поведение на властите е груб произвол и тежко накърнява основни права на засегнатите - правото им на дом и правото им на зачитане на личния и семейния им живот, като ги превръща в бездомници. Достойната за презрение акция представлява нарушение на Европейската конвенция за правата на човека (Конвенцията).През април 2012 г. Европейският съд по правата на човека постанови осъдително решение по делото Йорданова и други срещу България тъкмо за такова малтретиране на хора. Съдът осъди държавата макар тя дори да не бе разрушила домовете на жалбоподателите, а само бе опитала да го направи. Заради опитите на властта в София да премахне ромските домове в „Баталова воденица" през 2005 и 2008 г

IATA: Украйна е виновна за катастрофата

http://www.cross.bg/taiilur-vuzdyshnoto-ykraiina-1421944.html

/КРОСС/ Директорът на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) Тони Тайлър заяви, че отговорност за сигурността на въздушното пространство над Украйна носи единствено Киев. „Авиолиниите определят територията на въздушното пространство, изхождайки от постановленията на правителствата и управлението на въздушното движение над страните, над които летят самолетите“, заяви Тайлър, цитиран от австралийското издание The Sydney Morning Herald. Тайлър сравни полетите на самолетите с обикновеното автомобилно движение. Ако пътят е отворен, шофьорът знае, че той е безопасен за движение и затова продължава напред. Ако по някакви причини пътят е затворен, тогава водачът на автомобила търси алтернативни варианти, за да достигне до крайната точка на своето пътуване. Малайзийският министър на транспорта Лиоу Тионг Лай заяви, че пилотът на катастрофиралия Boeing 777 е получил напътствия да лети на височина 10 км, но по неизвестни причини, украинският диспечер е поискал височината да бъде намалена с 500 м. Тайлър отбелязва, че засега не е известно, дали това е могло да повлияе на уязвимостта на самолета пред изстреляната вече ракета. „Полетите над територията на югоизточните региони на Украйна бяха напълно законни. Но аз бих искал да попитам: знаейки за неспокойната ситуация в страната, разумно ли е било да бъде отворено въздушното пространство за граждански самолети?“, недоумява още деректорът на IATA

Браншовите организации искат таван от 300 000 евро на фермерските субсидии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206249

След работната група, която беше една тежка работна група, защото беше водена от представителя на министерството г-жа Снежана Благоева, така че да няма единомислие в браншовите организации, всичките 31 раншови организации постигнахме общо мнение и единомислие в новата селскостопанска политика по директните плащания в основните аспекти и го След работната група, която беше една тежка работна група, защото беше водена от представителя на министерството г-жа Снежана Благоева, така че да няма единомислие в браншовите организации, всичките 31 раншови организации постигнахме общо мнение и единомислие в новата селскостопанска политика по директните плащания в основните аспекти и го

Браншовите организации искат таван от 300 000 евро на фермерските субсидии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4206222

След работната група, която беше една тежка работна група, защото беше водена от представителя на министерството г-жа Снежана Благоева, така че да няма единомислие в браншовите организации, всичките 31 раншови организации постигнахме общо мнение и единомислие в новата селскостопанска политика по директните плащания в основните аспекти и го След работната група, която беше една тежка работна група, защото беше водена от представителя на министерството г-жа Снежана Благоева, така че да няма единомислие в браншовите организации, всичките 31 раншови организации постигнахме общо мнение и единомислие в новата селскостопанска политика по директните плащания в основните аспекти и го

Кметът на Москва уволни шефа на московското метро заради катастрофата

http://www.mediapool.bg/kmetat-na-moskva-uvolni-shefa-na-moskovskoto-metro-zaradi-katastrofata-news222927.html

Кметът на Москва уволни шефа на Московското метро след трагичния инцидент на 15 юли, при който загинаха най-малко 22-ма души, съобщи Ройтерс, цитирайки съобщение от канцеларията на кмета Сергей Собянин.   Иван Беседин управляваше огромната мрежа на московската подземна железница от февруари 2011 г. На негово място е назначен Дмитрий Пегов, досегашен висш чиновник от управлението на руските държавни железници.   Катастрофата в един от тунелите на метрото преди седмица бе най-тежката от доста години и постави остро въпроса за безопасността на московските подземни влакчета. Руските следователи арестуваха четирима метроработници, заподозрени в нарушаване на изискванията за безопасност, но Беседин не е сред тях.

Кличко призова ООН да прати миротворци в Украйна

http://www.cross.bg/klichko-mirotvortzi-ykraiina-1421942.html

/КРОСС/ Кметът на Киев Виталий Кличко призовава ООН спешно да изпрати миротворци в Украйна. Присъствието на „сините каски" на територията на страната е нужно, за да се сложи край на войната и да се възвърне надеждата за мир, посочи Кличко. Шефът на киевската администрация обвини проруски настроените опълченци. Според него те са свалили самолета на малайзийските авиолинии, съобащва Bild.de.Международната общност не иска да признае факта, че войната в Украйна се води с подкрепата на Русия, уверен е Кличко. „Как иначе да се обясни факта, че досега не са въведени по-строги санкции срещу Русия?", попита украинският политик. Припомняме, че през март тази година Кличко призова миротворци от ООН да влязат в Крим.    

Хавайските острови са сред най-хубавите на света, но номер едно е Санторини

http://travel.actualno.com/Havajskite-ostrovi-sa-sred-naj-hubavite-na-sveta-no-nomer-edno-e-Santorini-news_40897.html

Три от петте най-хубави острови в света са на Хавайския архипелаг, но първенството принадлежи на гръцки остров. Това показва класацията на списание Travel + Leisure за най-хубавите острови в света за ...

Прокуратурата увърта дали ще привлече Цветан Василев като обвиняем

http://crime.actualno.com/Prokuraturata-uvyrta-dali-shte-privleche-Cvetan-Vasilev-kato-obvinjaem-news_40898.html

Дали ще бъде привлечен Цветан Василев, кога ще бъде привлечен се преценява единствено от прокуратурата въз основа на събраните доказателства. Когато се стигне до този етап на производството и ако с...

Външните министри на ЕК заплашват Русия с по-сериозни санкции

http://europe.actualno.com/Vynshnite-ministri-na-EK-zaplashvat-Rusija-s-po-seriozni-sankcii-news_40899.html

Днес външните министри на страните от Европейския съвет се събират, за да решат дали ще бъдат наложени по-сериозни санкции на Русия. По-рано днес стана ясно, че участниците са заплашили Москва с по-се...

Путин: Русия е суверенна и защото не влиза в съюзи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/22/2348391_putin_rusiia_e_suverenna_i_zashtoto_ne_vliza_v_sujuzi/?ref=rss


Залогът за суверенитета на Русия в значителна степен е в това, че тя не влиза в никакви съюзи, заяви руският президент Владимир Путин на заседанието на Съвета за национална сигурност в Москва.

"Русия, слава Богу, не влиза в никакви алианси, това в значителна степене е и залог за нашия суверенитет. Всяка страна, която влиза в съюзи, веднага отстъпва и част от суверенитета си и далеч не винаги това отразява националните интереси на една или друга страна. Но това си е тяхно суверенно...

Видео: Британската кралска гвардия свири темата от "Игра на тронове"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/22/2348382_video_britanskata_kralska_gvardiia_sviri_temata_ot/?ref=rss




Основната музикална тема от поредицата "Игра на тронове", с която започва началните надписи на сериала, всъщност е популярна религиозна композиция, която има множество музикални интерпретации в почти всеки възможен стил. Затова и не би трябвало да е голяма изненада, че темата получи своя нова преработка, и то не от кой да е, а от Британската кралска гвардия, които изпълняват композицията пред Бъкингамския дворец.

Събитието е един от последните явни знаци за увлечението...

SOFIX продължава лятната консолидация

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3cc0812b/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Ei0Eanalizi0C3390Ca0Csofix0Eprodyljava0Eliatnata0Ekonsolidaciia0H1766740C/story01.htm

Успешното разрешаване на политическата криза и казуса с КТБ може бързо да върне индекса над 600 пункта, смята Христо Владимиров от Ти Би Ай Инвест


Ограничават горчивината на шоколада с помощта на гъби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206232

Американска компания в областта на технологиите за хранителната индустрия е разработила уникален метод за ферментация чрез ползване на гъби, който намалява горчивината на какаовите зърна, съобщи Ройтерс.
Това може да доведе до ограничаване на съдържанието на захар в шоколадовите лакомства.
Една година, Американска компания в областта на технологиите за хранителната индустрия е разработила уникален метод за ферментация чрез ползване на гъби, който намалява горчивината на какаовите зърна, съобщи Ройтерс. Това може да доведе до ограничаване на съдържанието на захар в шоколадовите лакомства. Една година,

Бурята повали дърво в София

http://pik.bg/бурята-повали-дърво-в-софия-news205321.html

Бурята повали дърво в София

Дърво е паднало в резултат от бурята в София този следобед, съобщи БНР. От Столичната полиция уточниха, че инцидентът е станал на булевард "Арсеналски".

На място са изпратени екипи на пожарната, както и патрулни автомобили на полицията. Няма нанесени щети. Силният дъжд в столицата премина без сериозни проблеми.


Наш екипаж на 210 г.. потегля около света с яхта

http://www.bnews.bg/article-111749

Трима ентусиасти, които през целия си живот са посрещали различни предизвикателства, са решили да обиколят земното кълбо и да представят положителната страна на родината ни.

Румен Петков: АБВ не е проблем, а решение на проблема в ляво

http://www.cross.bg/petkov-rymen-sistema-1421941.html

/КРОСС/ Основната задача на бъдещото служебно правителство е провеждането на прозрачни избори, като най-големият проблем е деморализираната администрация. Това каза на пресконференция във Варна Румен Петков, член на НС на АБВ. Той посочи, че на много места в страната областните управители и директорите на Oбластните дирекции на МВР трябва да се сменят, тъй като е видно от предходните избори - че не само не предотвратяват купуването на гласове, но и го подпомагат. Румен Петков коментира, че трябва да се мисли за решаване на три основни кризисни сектора - здравната, банковата система, както и положението, в което се намират на общините. Той е на мнение, че се правят опити да се внуши на обществото, че решението на проблема със Здравната каса зависи от промени в републиканския бюджет - нещо, което не е необходимо. Петков е категоричен, че има резерви, с които да се спаси болничната помощ в страната. Като пример, зам.-председателят на ПП АБВ, посочи, раздаването на 500 милиона целеви лева на общини и министерства от правителството през ранната пролет, без наличието иначе на проекти. Петков бе категоричен, че по случая с КТБ и кризата с банковата система е нужна проверка от независими експерти от Централната европейска банка. „Прокуратурата има престъпно поведение, Централната банка има престъпно поведение, правителството има престъпно поведение. Техните действия трябва да се оценят, за да е ясно кой каква отговорност носи", поясни Румен Петков

Шоколадът с по-малко захар? Гъби намаляват горчивината на какаото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4206201

Американска компания в областта на технологиите за хранителната индустрия е разработила уникален метод за ферментация чрез ползване на гъби, който намалява горчивината на какаовите зърна, съобщи Ройтерс.
Това може да доведе до ограничаване на съдържанието на захар в шоколадовите лакомства.
Една година, Американска компания в областта на технологиите за хранителната индустрия е разработила уникален метод за ферментация чрез ползване на гъби, който намалява горчивината на какаовите зърна, съобщи Ройтерс. Това може да доведе до ограничаване на съдържанието на захар в шоколадовите лакомства. Една година,

Сраженията в Източна Украйна продължават

http://www.moreto.net/novini.php?n=258811

Върховната Рада на Украйна призова САЩ и страните от ЕС да предприемат „спешни и ефективни” мерки за икономически, политически и дипломатически натиск върху Русия. Становището беше прието на заседание на украинския парламент с 234 гласа при необходим минимум от 226 гласа.

Борисов ще спасява КТБ в четири стъпки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206220

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи конкретни предложения под формата на план с четири стъпки за възстановяването на КТБ. Планът е подкрепен от различни банкери и икономисти. Той е публикуван на официалния сайт на Борисов.
Ето какво предлага Борисов:
Първо. Заради накърнената репутация на БНБ незабавно трябва да бъдат сменени управителят и Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи конкретни предложения под формата на план с четири стъпки за възстановяването на КТБ. Планът е подкрепен от различни банкери и икономисти. Той е публикуван на официалния сайт на Борисов. Ето какво предлага Борисов: Първо. Заради накърнената репутация на БНБ незабавно трябва да бъдат сменени управителят и

Таксиметров шофьор отказа да качи пиян в колата си, сбиха се

http://pik.bg/таксиметров-шофьор-отказа-да-качи-пиян-в-колата-си-сбиха-се-news205324.html

Таксиметров шофьор отказа да качи пиян в колата си, сбиха се

Таксиметров шофьор се наложи да се брани с нож и нарани млад мъж през нощта срещу вторник в около 4 часа призори, пише петел.бг.

Инцидентът станал на кръстовището на бул. „Вл. Варненчик“ и ул. „Г. Бенковски“. Спорът, прераснал в сбиване се случил между 27-годишен шофьор на такси и 22-годишен младеж. Поводът е, че по-младият мъж, който бил във видимо нетрезво състояние поискал да ползва таксито, съобщават от пресцентъра на полицията. 27-годишният шофьор обаче не искал да вземе клиента заради състоянието му. Така двамата се скарали и сбили. Полицията и пристигналите лекари на мястото на инцидента установили, че таксиджията е с контузни рани по главата, а клиентът с прободна рана в областта на дясно рамо. И двамата са настанени в болница, без опасност за живота им. Материалите са докладвани на Варненска районна прокуратура, образувано е досъдебно производство. С това обаче побоите не свършват. В около 19,45 ч. в понеделник в частен дом в с. Бозвелийско двама млади мъже набили други двама на възраст 32 и 35 г. Вследствие на ръкопашната разправия единия пострадал е с избит горен зъб, а втория е с порезни рани по лицето. Оказана им е медицинска помощ на място и са оставени за домашно лечение. След оперативно-издирвателни действия са установени извършителите – младежи на 17 и 20 г. от същото село. Полицията и районна прокуратура работи по изясняване мотивите за побоя.

Борисов с план от четири стъпки за КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4206213

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи конкретни предложения под формата на план с четири стъпки за възстановяването на КТБ. Планът е подкрепен от различни банкери и икономисти. Той е публикуван на официалния сайт на Борисов.
Ето какво предлага Борисов:
Първо. Заради накърнената репутация на БНБ незабавно трябва да бъдат сменени управителят и Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи конкретни предложения под формата на план с четири стъпки за възстановяването на КТБ. Планът е подкрепен от различни банкери и икономисти. Той е публикуван на официалния сайт на Борисов. Ето какво предлага Борисов: Първо. Заради накърнената репутация на БНБ незабавно трябва да бъдат сменени управителят и

Путин предупреди Запада да спре употребата на думите „ултиматум и санкции”

http://news.ibox.bg/news/id_960001086

Има призив към нас да упражним влиянието си върху милициите в Югоизточна Украйна. Ние, разбира се, ще направим всичко, което можем

Протестна мрежа: Продажбата на България е в пълен ход

http://noresharski.com/protestna-mreva-prodajbata-na-bulgaria-e-v-pylen-hod/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=protestna-mreva-prodajbata-na-bulgaria-e-v-pylen-hod

Позиция на Протестна мрежа за одобрения от БЕХ заем от „Газпром“ за „Южен поток“

БЕХ подписва заема, с който ГАЗПРОМ си гарантира своето в продажната схема Южен поток, а в същото време Пеевски получава своето.

Всичко това е за сметка на всеки един от нас, децата, внуците ни и неродените ни деца даже. Това национално безотговорно правителство изработи всичко, така че да заложи интереса на България и да подчини на практика цялата икономика на олигархичните интереси на една малка група и нейния патрон. Милиардните проекти в сектора ще заробят фалиралата българска енергетика и ще я превърнат в придатък на Путинова Русия.

Залогът е мръсни пари срещу нашето бъдеще. КОЙ ще плати цената?

‪#‎спретедакрадете‬

The post Протестна мрежа: Продажбата на България е в пълен ход appeared first on Noresharski.com.

Протестна мрежа: Продажбата на България е в пълен ход

http://noresharski.com/protestna-mreva-prodajbata-na-bulgaria-e-v-pylen-hod/

Позиция на Протестна мрежа за одобрения от БЕХ заем от „Газпром“ за „Южен поток“

БЕХ подписва заема, с който ГАЗПРОМ си гарантира своето в продажната схема Южен поток, а в същото време Пеевски получава своето.

Всичко това е за сметка на всеки един от нас, децата, внуците ни и неродените ни деца даже. Това национално безотговорно правителство изработи всичко, така че да заложи интереса на България и да подчини на практика цялата икономика на олигархичните интереси на една малка група и нейния патрон. Милиардните проекти в сектора ще заробят фалиралата българска енергетика и ще я превърнат в придатък на Путинова Русия.

Залогът е мръсни пари срещу нашето бъдеще. КОЙ ще плати цената?

‪#‎спретедакрадете‬

Перверзник налетя на продавачи на картички във Варна, опипа ги

http://pik.bg/перверзник-налетя-на-продавачи-на-картички-във-варна-опипа-ги-news205318.html

Перверзник налетя на продавачи на картички във Варна, опипа ги

100 лева глоба наложи Варненският районен съд на 25-годишен мъж за непристойно поведение посред бял ден спрямо младо момиче, пише Петел.бг.

В  около 10 часа в понеделник до входа на Морската градина и Фестивалния комплекс младият мъж се заговорил с момче и момиче, които продавали благотворителни картички в помощ на болни деца. Стигнало се до сдърпване, размяна на неприлични предложения и последвали непристойни докосвания от страна на мъжа по тялото на момчето и момичето, съобщават от пресслужбата на съда. 

Срещу младия мъж било заведено дело по Указа за борба с дребното хулиганство. Въпреки всички изложени обстоятелства в съдебната зала, младият мъж не изразил съжаление за стореното, твърдейки че държанието му е било провокирано от поведението на другите младежи.

Магистратите счетоха, че е  налице нарушение на обществения ред и има основание за налагане на административното наказание.  

Решението на съда подлежи на обжалване в срок от 24 часа.

ОССЕ удължи мандата на мисията си в Украйна с шест месеца

http://www.cross.bg/ykraiina-shest-osse-1421938.html

/КРОСС/ Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) удължи мандата на наблюдателната мисия в Украйна с още шест месеца. Това съобщиха от ОССЕ в мисията за наблюдение на ОССЕ в Украйна за още шест месеца. Това се съобщава на акаунта на организацията в Twitter."Мандатът на мисията на ОССЕ в Украйна е удължен с още шест месеца", се казва в съобщението.

Учени откриха 80 гена, които създават риск от отключване на шизофрения

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/07/22/2348308_ucheni_otkriha_80_gena_koito_suzdavat_risk_ot/?ref=rss


Международна група учени е идентифицирала 80 непознати до този момент гени, които е възможно да поставят носителите си пред риск от отключване на шизофрения, пише в журнала Nature, цитиран от Би Би Си. 

Екипът с представители от 35 страни е под ръководството на учени от Университета в Кардиф и е провел най-голямото генетично проучване в областта на шизофренията, изследвайки повече от 37 хиляди души с психичното заболяване и сравнявайки ги с над 110 хиляди здрави. 
...

Куп конспиративни теории за катастрофата в Украйна

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-samoletnata-katastrofa-v-iztochna-ukrajna/kup-konspirativni-teorii-za-katastrofata-v-ukrajna-6017966

За руснаците историята около самолетната трагедия се различава рязко от тази, която следят хората на Запад, пише АП

Учени откриха 80 гени, които създават риск от отключване на шизофрения

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/07/22/2348308_ucheni_otkriha_80_geni_koito_suzdavat_risk_ot/?ref=rss


Международна група учени е идентифицирала 80 непознати до този момент гени, които е възможно да поставят носителите си пред риск от отключване на шизофрения, пише в журнала Nature, цитиран от Би Би Си. 

Екипът с представители от 35 страни е под ръководството на учени от Университета в Кардиф и е провел най-голямото генетично проучване в областта на шизофренията, изследвайки повече от 37 хиляди души с психичното заболяване и сравнявайки ги с над 110 хиляди здрави. 
...

Борисов, Кадиев и Дал са сред инициаторите Вежди Рашидов да стане почетен гражданин на София

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/22/2348355_borisov_kadiev_i_dal_sa_sred_iniciatorite_vejdi/?ref=rss


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, социалистът Георги Кадиев, Касим Дал от Реформаторския блок и много други политици са положили подпис под инициативата депутатът от ГЕРБ и и скулпторът Вежди Рашидов да стане "Почетен гражданин на София". Предложението ще бъде подложено на гласуване в четвъртък на редовното заседание на Столичния общински съвет, като по правило вотът е таен.

Сред останалите инициатори са още Лиляна Павлова, Димитър Главчев, Ивайло Московски, Веселин Вучков, Менда...

Жена ли сяда на стола на Орешарски?

http://www.bnews.bg/article-111718

Текат дните, в които се реди пасианса на служебния кабинет и се въртят различни имена в пространството. Практиката обаче показва, че именно хората, които са най-коментирани за определени постове, в крайна сметка отпадат и местата им заемат изненадващи кандидати.

McDonald's продължава да губи клиенти в САЩ

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3cc033a0/l/0L0Sinvestor0Bbg0Csasht0C3370Ca0Cmcdonalds0Eprodyljava0Eda0Egubi0Eklienti0Ev0Esasht0E0H176670A0C/story01.htm

Компанията отчита спад на печалбата с 1% през второто тримесечие и не успя да отговори на очакванията на Wall Street


Откриха екзопланетата с най-дълга година

http://www.cross.bg/namira-po-bleda-razstoyanie-1421937.html

/КРОСС/ Астрономи откриха транзитна екзопланета с най-дългата известна досега година. Kepler-421b прави пълно завъртане около звездата си за 704 дни. Повечето екзплането, открити към днешна дата (над 1 800 на брой) се намират много по-близо до своите звезди- майки и се характеризират с кратки орбитални периоди. Kepler-421b се върти около оранжева звезда К-тип, която е по-бледа и хладна от нашето слънце. Тя се намира на разстояние от около 177 милиона километра от звездата си. По размери новооткритата планета е сравнима с Уран, а температурата на повърхността й е около 93 градуса Целзий. Новата екзопланета е открита с помощта на апарата Kepler след 4-годишно търсене на звезди, чиято светлина става по-бледа, когато планетите минават пред нея. Орбитата на планетата се намира зад "снежната линия" - разделителната линия между скалисти и газообразни планети. Зад тази граница водата се превръща в ледени частици, които се съединяват, образувайки гигантски газови планети. Звездата на Kepler-421 се намира на разстояние от около 1 000 светлинни години от Земята в посока на съзвездието Лира.

Глоба от 100 лева за младеж, опипал момче и момиче на входа на Морската градина във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=258815

Глоба в минимален размер от 100 лева наложи Районен съд - Варна на 25-годишен младеж за проява на дребно хулиганство. Инцидентът възникнал на 21 юли т.год. около 10 часа на публично място - в близост до входа на Морската градина и Фестивалния комплекс, съобщиха от съда за Moreto.

Карайте само Лада!

http://www.cross.bg/koli-rysiya-proizvodstvo-1421940.html

/КРОСС/В стремежа си да даде тласък на родната икономика, руското правителство залага на рестрикциите, вместо на стимулите за бизнеса: премиерът Дмитрий Медведев издаде декрет, който забранява на федералните и регионалните власти да купуват автомобили чуждо производство. Занапред всички коли за служебно ползване, линейките и всякакви други видове превозни средства, включително в обществения транспорт, трябва да са само руско производство. Изберете руското! Чуждото обаче не винаги е чуждо, както се оказва: автомобили от чужди марки също ще могат да се използват като служебни, стига някаква част от тях да е била произведена или монтирана в Русия. Руският дял обаче не трябва да е под 30 на сто, а към 2018 година той ще нарасне до 70%.Русия има вече достатъчно опит в автомобилостроенето, а и друг път си е позволявала по този начин да поощрява родното производство за сметка на вносното. В същото време много чужди автомобилни фирми произвеждат в Русия. За беда обаче руските държавни служители си падат по луксозните лимузини - най-вече германско производство. Президентът Путин например се вози в Мерцедес Ес-класа, при това в ескорт от джипове мерцедеси. Това обаче не му пречи да пропагандира руските коли, което той е правил неведнъж: При посещението на американския му колега Джордж Буш в Москва през 2005 г. Путин му се похвали с историческата си Волга от 1956 година, и дори му помогна да я подкара в лятната си резиденция

Airbus A350 XWB MSN001 издържа теста Maximum Energy Rejected Take-Off

http://www.cross.bg/sertifitzirane-airbus-energy-1421939.html

/КРОСС/ Airbus успешно завърши теста ‘Maximum Energy Rejected Take-Off' (MERTO) с A350 MSN001 на 19 юли, в базата Istres Air Force във Франция. MERTO, следва предишния ‘High Energy Rejected Take-Off' (HERTO) тест, проведен с MSN001 преди два месеца, като част от задължителните тестове за сертифициране. Този последен тест потвърждава способността на спирачната система за безопасно спиране след излитането при висока скорост и високо тегло - с помощта на набор от спирачки. Тъй като тези спирачки абсорбират кинетичната енергия на самолета, те светят ярко оранжево и достигат температура до 1 400 градуса по Целзий до момента, когато самолетът е в безопасен застой, когато гумите са спуснати в специалните предпазители. Съгласно изискванията за сертифициране самолетът трябва да се премества след това за пет минути без асистиране, след което пожарникарите могат да пръскат колелата и спирачките, за да ги охладят. Тестовият екип на Airbus получи пълна подкрепа от "DGA (Délégation Générale pour l'Armement) - Essais en vols", кято има ключова роля в извършването на теста. MERTO е последният в програмата на A350 XWB преди MSN005, един от двата самолета с оборудвана кабина за развитие през юли. Програмата към днешна дата постига повече от 2250 летателни часа в около 540 полети и е на път за сертифициране в Q3, и за първата доставка за Qatar Airways в Q4.  

Телата на загиналите на борда на Boeing 777 ще бъдат доставени в Холандия

http://www.cross.bg/telata-zaginalite-samolet-1421936.html

/КРОСС/ Телата на загиналите, пътували на борда на малайзийския Боинг 777, ще бъдат доставени в Холандия утре, предаде РИА Новости. Това заяви премиерът на страната Марк Рюте, предаде РИА Новости. По думите му, първият самолет с телата на загиналите в крушението в източна Украйна ще отлети утре за Айндховен. По-рано днес стана известно, че влакът, в който се намират телата и фрагментите от телата на загиналите в авиокатастрофата на Boeing 777 край Донецк е пристигнал в Харков. С този влак са пристигнали и малайзийските експерти. Както се очаква, телата ще бъдат превозени в Холандия с военно-транспортен самолет, който вече е в Харков. Напомняме, че на 17 юли Boeing 777 на компания Malaysia Airlines, който е летял от Амстердам за Куала Лумпур, катастрофира в източната част на Украйна. На борда на самолета се намирали 298 души, всички те са загинали. По-рано властите на самопровъзгласената Донецка народна република предали двете „черни кутии" от катастрофиралия самолет на експерти от Малайзия.    

Мерджанов потвърди новина на "Труд": Кабинетът подава оставка утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206194

Консултациите между парламентарните групи в Народното събрание се провалиха.
"Бяха насрочени от председателя на Народното събрание консултации, но за пореден път представителите на ГЕРБ отказаха да участват на тези консултации", заяви председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов пред журналисти в парламента. Консултациите между парламентарните групи в Народното събрание се провалиха. "Бяха насрочени от председателя на Народното събрание консултации, но за пореден път представителите на ГЕРБ отказаха да участват на тези консултации", заяви председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов пред журналисти в парламента.

В италиански курорт приеха "наредба срещу простаци"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/v-italianski-kurort-prieha-naredba-sreshtu-prostaci-6017962

Кметове на италиански курортни градове получават летен пристъп на творческо вдъхновение в писането на необичайни забрани и разпоредби

500 долара глоба за разхищение на вода в Калифорния

http://america.actualno.com/500-dolara-globa-za-razhishtenie-na-voda-v-Kalifornija-news_40896.html

Светлинни надписи до магистралата край тихоокеанския бряг в американския щат Калифорния (Pacific Coast Highway) призовават гражданите и гостите да пестят водата. Щатът е засегнат от тежка суша. Пу...

Дик Адвокаат ще е новият треньор на Сърбия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/22/2348366_dik_advokaat_shte_e_noviiat_trenyor_na_surbiia/?ref=rss


Холандският специалист Дик Адвокаат ще бъде новият селекционер на националния отбор по футбол на Сърбия.

Той е постигнал споразумение със сръбския футболен съюз и ще бъде представен официално в следващите дни. Целта пред холандеца е да класира отбора за европейското първенство във Франция през 2016 г.

"Споразумението, което постигнахме с Адвокаат, е резултат от разговори, които продължиха повече от месец и ние официално ще го представим като нов треньор на националния...

България е с втория най-нисък държавен дълг в Европейския съюз

http://econ.bg/Новини/България-е-с-втория-най-нисък-държавен-дълг-в-Европейския-съюз_l.a_i.557505_at.1.html

България е втората страна в Европейския съюз (ЕС) с най-ниско ниво на държавен дълг за първото тримесечие на годината. Той се равнява на 15,7 млн....

Нови обвинения срещу Кирил Рашков

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/novi-obvineniia-sreshtu-kiril-rashkov-6017963

Апелативният съд в Пловдив потвърди мярката за неотклонение на Кирил Рашков задържане под стража

България е с втория най-нисък държавен дълг в ЕС

http://econ.bg/Новини/България-е-с-втория-най-нисък-държавен-дълг-в-ЕС_l.a_i.557505_at.1.html

България е втората страна в Европейския съюз (ЕС) с най-ниско ниво на държавен дълг за първото тримесечие на годината. Той се равнява на 15,7 млн....

Приятел на атентатора от Бостън беше признат за виновен за възпрепятстване на съда

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/22/2348307_priiatel_na_atentatora_ot_bostun_beshe_priznat_za/?ref=rss


Американски съд призна за виновен приятел на оцелелия атентатор от Бостънския маратон за възпрепятстване на разследването, съобщава агенция "Ройтерс". Според съда казахстанският студент на обменни начала Азамат Тажаяков е заговорничил и попречил на органите, като е премахнал раница с опаковки от фойерверки от стаята на Джохар Царнаев няколко дни след атаката.

За първото обвинение той може да получи до пет години затвор, докато по второто годините могат да достигнат до 20. Тажаяков...

Влакова катастрофа в Южна Корея, един загинал

http://www.vesti.bg/novini/vlakova-katastrofa-v-iuzhna-koreia-edin-zaginal-6017965

Два влака се сблъскаха челно в Южна Корея. Загинал е един човек, а над 80 са ранени.

Facebook пуска нова услуга с името Save

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/22/2348169_facebook_puska_nova_usluga_s_imeto_save/?ref=rss


Приложенията като Pocket и Instapaper вече имат доста голям конкурент в лицето на Facebook. Социалната мрежа пуска нова услуга с името Save, която ще позволява на потребителите да запазват информация за преглеждането й по-късно, съобщава специализираният блог TechCrunch.

Чрез Save ще могат да се запазват линкове от News Feed на Facebook, страници в социалната мрежа за събития, филми, музика и др. Идеята на Facebook Save е да улеснява потребителите да запазват линковете, които срещат...

Консултациите в НС се провалиха, оставката на кабинета ще е до края на седмицата

http://www.moreto.net/novini.php?n=258813

Решение за работата на парламента до оставката на правителството така не се взе и днес. От партиите ГЕРБ и „Атака" не присъстваха на консултациите в кабинета на председателя на Народното събрание Михаил Миков. На излизане от консултациите представителите на ДПС отказаха коментар за медиите.

Мерджанов: Кабинетът подава оставка утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4206176

Консултациите между парламентарните групи в Народното събрание се провалиха.
Консултациите между парламентарните групи в Народното събрание се провалиха. "Бяха насрочени от председателя на Народното събрание консултации, но за пореден път представителите на ГЕРБ отказаха да участват на тези консултации", заяви председателят на парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов пред журналисти в парламента.

Хелзинкският комитет: Властта в Стара Загора упражнява расистко насилие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4206174

Непоследователното, безцеремонно поведение на властите е груб произвол и тежко накърнява основни права на засегнатите – правото им на дом и правото им на зачитане на личния и семейния им живот, като ги превръща в бездомници.Това се казва в позиция на Българския хелзинкски комитет по повод разрушаването на незакнните ромски къщи в Стара Загора. Непоследователното, безцеремонно поведение на властите е груб произвол и тежко накърнява основни права на засегнатите – правото им на дом и правото им на зачитане на личния и семейния им живот, като ги превръща в бездомници.Това се казва в позиция на Българския хелзинкски комитет по повод разрушаването на незакнните ромски къщи в Стара Загора.

Шеф в КТБ си оставил бележка: Да не намерят досиетата!

http://www.bnews.bg/article-111756

Прокурори са открили в офиса на един от шефовете в КТБ, Георги Христов, напомняща бележка, писана от него. САС потвърдиха мерките за неоклонение на трите задържани жени длъжностни лица от банката.

Червени: Оставката на Орешарски - утре или в четвъртък

http://frognews.bg/news_73451/

"Оставката я очакваме всеки момент.Най-вероятно утре след заседанието на Министерския съвет ще бъде депозирана". Това каза Атанас Мерджанов след провалените консултации между парламентарните групи в парламента, поради отсъствието на ГЕРБ.

Пореден абсурд! Спецове по убийства се занимават с КТБ

http://frognews.bg/news_73452/

Против всички вътрешно нормативни правила в МВР спецове по убийства, рекет и лихварсто разследват КТБ. Става дума за отдел „Противодействие на престъпленията с висока обществена опасност” в Главна дирекция „Криминална полиция”, който се ръководи от Борислав Александров, по-известен сред колегите си като Боби Г. за.

Консултациите за програмата на парламента се провалиха

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/07/22/2348359_konsultaciite_za_programata_na_parlamenta_se_provaliha/?ref=rss


Насрочените за днес консултации между парламентарните партии за седмичната програма на Народното събрание не се състояха. Представители на ГЕРБ нямаше, а от "Атака" от началото на юли не участват в работата на парламента. От партията на Бойко Борисов миналата седмица се заканиха, че ще участват само за гласуването на оставката на премиера Пламен Орешарски.

Последните две заседания в четвъртък и петък се провалиха заради липса на кворум. Причината – партиите не се разбраха трябва ли...

Какво заснеха американските разузнавателни сателити над Украйна?

http://www.cross.bg/ykraiina-rysiya-post-1421935.html

/КРОСС/ Пристрастията на американските медии към Украйна са очевидни - покровителство към киевския режим и остри критики към руските бунтовници и президента Путин. Сега обаче, надпреварвайки се да обвинява Путин за свалянето на малайзийския самолет, калпавата журналистика се разврати плашещо.В сърцевината на последната военна истерия, при която американските медии прибързано приписаха вината за свалянето на малайзийския пътнически самолет на руския президент Владимир Путин, е налична все същата липса на професионален скептицизъм, каквато имаше и по отношение на Ирак, Сирия и т.н. Ключовите въпроси не бяха зададени или не им беше даден отговор. Ключовият въпрос за сваляния самолет над Украйна е: Какво се е видяло на снимките на американските разузнавателни сателити? Трудно е да се повярва, че при цялото това внимание, което е съсредоточило над Източна Украйна през последната половин година, американското разузнаване няма да забележи предполагаемото превозване на няколко огромни Бук установки (руски самоходен зенитно - ракетен комплекс земя- въздух) от Русия към Украйна и после обратно към Русия.Вярно е, че през американските разузнавателни сателити не може да си види всичко, но ракетите Бук са пет метра дълги и са превозвани обикновено от камиони или танкове. Същевременно малайзийският самолет е свален в следобедно време, не през нощта - следователно ракетните установки не са имали прикритието на тъмнината

Някой е рязал отломките от падналия самолет в Украйна, оплака се ОССЕ

http://news.ibox.bg/news/id_377647754

Частите „изглеждат различно от първия път, когато ги видяхме. С други думи, те са нарязани"

Туризмът може да се окаже най-голямото инвестиционно поле за България

http://econ.bg/Новини/Туризмът-може-да-се-окаже-най-голямото-инвестиционно-поле-за-България_l.a_i.557508_at.1.html

Туризмът може да се окаже най-голямото привличащо инвестиционно поле за България. Той е витрината на страната. Това е нещо, което от държавния глава...

Станишев признал пред Бареков, че управляват ГЕРБ и ДПС

http://www.bnews.bg/article-111753

Лидерът на ББЦ Николай Бареков разказа любопитен разговор с лидера на БСП Сергей Станишев, с когото се засекли на летището в Брюксел миналата седмица. Бареков го попитал кой управлява България днес и получил за отговор - "Местан и Борисов". Попитах го: "Как така, нали вие носите мандата, какво правите?", а той ми каза: "Това е положението, дърпат му конците в момента на Орешарски".

Путин: В момента няма пряка военна заплаха за суверенитета и териториалната цялост на Русия

http://www.cross.bg/rysiya-pytin-stranata-1421933.html

/КРОСС/ Към днешна дата няма пряка военна заплаха за Русия и териториалната й цялост. Това заяви по време на заседанието на Съвета за сигурност президентът на Русия Владимир Путин. "В момента няма пряка военна заплаха за суверенитета и териториалната цялост на страната ни", каза Путин. Той изрази надежда другите страни да вземат под внимание националните интереси на Русия и да не се намесват във вътрешните й дела. В допълнение, той нарече неприемлив факта, че вътрешните проблеми на страни в различни региони се използват за подпомагане на държавни преврати. Той каза още, че страната му ще предприеме всички възможни стъпки, за да повлияе на опълченците в Украйна за урегулиране на вътрешнополитическата криза в страната. Въпреки това, според него, само стъпки от страна на Русия няма да са достатъчни. "Призоват Русия да въздейства на опълченците в Украйна. Ще направим всичко, което е по силите ни", каза Путин по време на заседанието на Съвета за сигурност.

Путин: В момента няма пряка военна заплаха за суверенитета и териториалната цялост на Русия

http://www.cross.bg/rysiya-tzyalost-pytin-1421933.html

/КРОСС/ Към днешна дата няма пряка военна заплаха за Русия и териториалната й цялост. Това заяви по време на заседанието на Съвета за сигурност президентът на Русия Владимир Путин. "В момента няма пряка военна заплаха за суверенитета и териториалната цялост на страната ни", каза Путин. Той изрази надежда другите страни да вземат под внимание националните интереси на Русия и да не се намесват във вътрешните й дела. В допълнение, той нарече неприемлив факта, че вътрешните проблеми на страни в различни региони се използват за подпомагане на държавни преврати.

След дъждовното лято - суха и студена зима

http://www.cross.bg/period-styd-zhegi-1421934.html

/КРОСС/Суша и рекордно ниски температури ни очакват през зимата. В дългосрочен план заради промените в климата все повече ще зачестяват екстремните климатични аномалии и рекордни жеги ще се редуват с наводнения, заявиха метеоролози пред "Репортер". „След период на интензивни бури и валежи неизбежно ще следва дълъг период на суша. Заради климатичните промени се наблюдава т. нар ефект на махалото и постоянно ще се увеличава честотата на неблагоприятните явления, които не са характерни нито за България, нито за тази част на Европа", обясни проф. Веселин Александров от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.Промените в климата в глобален и регионален мащаб ще доведат до увеличаване на екстремните условия и трябва да сме готови за жеги през лятото, студ през зимата и периоди с поройни дъждове, допълни директорът на института доц. Георги Корчев. Климатичните аномалии се отразяват на всички процеси в природата, като най-сериозно засягат реколтите, обясняват експертите. „Те са стрес за всички растения и водят до намаляване на добивите. Необходимо е да се създадат нови сортове, които да са устойчиви не само на студ или горещина, а на постоянни промени", обясни Проф. Янка Славова от Института по аграрна икономика. Тя поясни, че производителите у нас не са подготвени за това, и ще трябва да се върнат към по-дивите сортове, при които добивът е много по-нисък

България е на второ място в ЕС по най-нисък дълг

http://www.vesti.bg/novini/bylgariia-e-na-vtoro-miasto-v-es-po-naj-nisyk-dylg-6017964

България остава на второ място в Европейския съюз по най-нисък държавен дълг. Това сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Ангел Славчев пред Фрог: Още хора си тръгват от Бареков, той ги заплашва

http://frognews.bg/news_73450/

Договорът на моята компания за предаване с „Но фрем медия” е подписан още по времето на Кошлуков. А когато Бареков стана собственик на тази компания, аз си тръгнах като водещ. Няма как той да ми е давал пари по какъвто и да е начин. Това са гърчовете на един политически труп. Удря хората за някави суми, а той самият защо не погледне себе си и да обясни откъде са неговите пари. Да разкаже за луксозния си живот, заяви пред Фрог нюз напусналият ББЦ Ангел Славчев.

Жълт код утре във Варна заради гръмотевици и вероятност от градушки

http://www.moreto.net/novini.php?n=258812

Жълт код е обявен за утре, както за Варненска област, така и за цялата страна. Причината за обявения код за потенциална опасност е, че по-късно през деня на 23.07.2014г. и през нощта срещу 24.07.2014г. ще има краткотрайни интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

Ким Кардашиян нае двойник на дъщеря си

http://www.cross.bg/dushterya-kanie-naeli-1421932.html

/КРОСС/ Една от най-преследваните двойки в Холивуд - Ким Кардашиян и Кание Уест, полага неимоверни усилия, за да спаси едногодишната си дъщеря Норт от досадните папараци. За сигурността на малката двамата са наели двойници на малката и бавачката й. За да намерят най-подходящите кандидати, в Лос Анджелис е бил проведен истински кастинг с прослушване и разглеждане на автобиографии. За услугите на актьорите загрижените родители са платили 500 000 долара. Между другото, идеята с двойниците Кание и Ким са взаимствали от друго звездно семейство. Миналата година Том Круз и Кейти Холмс също бяха наели дубльорка за дъщеря си Сури. Тя обаче се задържа на работа за много малко, защото папараците веднага разкриха лъжата им, заснемайки Сури на две различни места по едно и също време.

Орешарски подава оставка "всеки момент"

http://www.mediapool.bg/oresharski-podava-ostavka-vseki-moment-news222926.html

Оставката на кабинета "Орешарски" най-вероятно ще бъде депозирана в Народното събрание в сряда, след заседанието на кабинета, а парламентът ще я гласува до петък. Това съобщиха заместник-председателят на парламента Мая Манолова и шефът на ПГ на БСП Атанас Мерджанов във вторник. Двамата отговориха на репортерски въпроси след като консултациите между парламентарните групи се провалиха заради отсъствието на ГЕРБ, които миналата седмица обявиха, че ще преустановят бойкота само след оставката на Орешарски. "Въпреки това ние утре ще имаме заседание. Дали ще има кворум, зависи от това дали депутатите от ГЕРБ ще присъстват в пленарна зала. Във всички случаи, както заявихме миналата седмица, ние, както и ДПС ще бъдем в пленарна зала с готовност да гласуваме всички онези законопроекти, които бяха включени предходната седмица, по които остана гласуването. Готови сме да обсъждаме и други законопроекти, ако разбира се има волята от страна на ГЕРБ, обясни Мерджанов. "Оставката я очакваме всеки момент. Най-вероятно утре след заседанието на МС ще бъде депозирана. Кога обаче не мога да ви кажа", каза той в отговор на въпрос. "Предполагам, че още утре или в четвъртък, за да може да бъде гласувана до края на седмицата. Никой нито парламентът, нито правителството, има интерес от създаване на допълнително напрежение в обществото. Оставката е окончателна и тя ще стане факт буквално всеки момент”, допълни Мая Манолова. Попитана дали ще призоват премиера да направи финансов отчет, за да стане ясно какво ще завари следващото правителство, Манолова коментира, че със сигурност и без да го призовават, правителството ще направи такъв отчет. "Такива са, доколкото ми е известно, техните намерения. Има много неща, които са свършили, които е хубаво да обяснят и обявят пред българските граждани”, каза тя. Във връзка с това дали ще продължат да свикват пленарни заседания, Манолова обясни, че разчита най-вече на това "образно казано избирателите на ГЕРБ да ги натиснат” и те да гласуват по важните теми. "Няма абсолютно никакъв спор и никакво колебание за това, че правителството ще подаде оставка през тази седмица. От тази гледна точка ГЕРБ могат да бъдат напълно спокойни. А малко повече отговорност към хората означава да влязат в зала и да приемем тези важни закони. Не е нужно да изостряме напрежението и да чакаме извънредни заседание”, каза още Мая Манолова. По думите й тази седмица в пленарна зала трябва да влязат "актуализация на бюджета на НЗОК и други важни законопроекти – Законопроекта за управление на отпадъците, за собствеността и ползването на земеделските земи, няколко ратификации, които се отнасят до ВиК сектора, за получаване на европейско финансиране по тях". ГЕРБ обаче поставиха условие да се гласува актуализация на целия държавен бюджет, а не само на този за Здравната каса, както искат социалистите. Манолова напомни, че предстои и второто четене на Закона за търговските вериги, който беше върнат с вето на президента Плевнелиев. "Това са консенсусни закони, по чието обсъждане сме се разбрали с парламентарната група на ГЕРБ и би следвало, ако те са последователни, да подкрепят подобен дневен ред за пленарна зала”, допълни Манолова. На въпрос дали Наказателният кодекс влиза, Манолова посочи, че той е част от предложената от тях седмична програма. "Там всяка една от парламентарните групи може да направи допълнителни предложения, които да бъдат обсъдени при условията на второ четене”, обясни Манолова. Попитана, ако в сряда и четвъртък няма да има кворум, ще продължат ли да свикват заседания, Манолова посочи, че ще продължат, а ПГ на Коалиция за България ще бъде в парламента с готовност да обсъди важните теми. "Сигурна съм, че в един момент ГЕРБ ще преосмислят своето поведение, защото това не е просто поведение на инат да наказват нас или ДПС, т.е. парламентарното мнозинство. С неприсъствието в зала и негласуване бюджета на Здравната каса те наказват българските граждани. Наистина, напрежението в здравната система е сериозно. Задължително е тези законопроекти да бъдат гласувани и аз съм сигурна, че в един момент ГЕРБ ще осъзнаят това”, коментира Мая Манолова. Според нея има време до 5 август, когато ще бъде финала на парламента, и дотогава ГЕРБ ще се появят в пленарна зала.

Пускат обществена поръчка за укрепването на свлачището на "Трифон Зарезан"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206142

Обществена поръчка бе пусната от Министерството на регионалното развитие за изготвяне на предварително (прединвестиционно) проучване за укрепването на свлачището на "Трифон Зарезан" и възстановяването на панорамния път за Златни пясъци, който е затворен от близо 10 години заради свлачището, съобщава varna.utre.bg. Обществена поръчка бе пусната от Министерството на регионалното развитие за изготвяне на предварително (прединвестиционно) проучване за укрепването на свлачището на "Трифон Зарезан" и възстановяването на панорамния път за Златни пясъци, който е затворен от близо 10 години заради свлачището, съобщава varna.utre.bg.

Зелените оправят заменките по морето чрез парк „Черноморие”

http://www.bnews.bg/article-111748

„Национален парк българско Черноморие” е поредната голяма възможност за усвояване на пари от „Зелените” наравно с европейската мрежа „Натура 2000”.

Синоптици: Суша и голям студ ни чакат през зимата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4206135

Суша и рекордно ниски температури ни очакват през зимата. В дългосрочен план заради промените в климата все повече ще зачестяват екстремните климатични аномалии и рекордни жеги ще се редуват с наводнения, заявиха метеоролози пред РЕПОРТЕР.
„След период на интензивни бури и валежи неизбежно ще следва дълъг период на суша. Суша и рекордно ниски температури ни очакват през зимата. В дългосрочен план заради промените в климата все повече ще зачестяват екстремните климатични аномалии и рекордни жеги ще се редуват с наводнения, заявиха метеоролози пред РЕПОРТЕР. „След период на интензивни бури и валежи неизбежно ще следва дълъг период на суша.

Две общини – споделена отговорност за дерето

http://dobrudjatv.net/%d0%b4%d0%b2%d0%b5-%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%be%d1%82%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b7%d0%b0/

И днес продължават дебатите между двете общини, на чиято територия е Добричка река – град Добрич и Добричка, относно отговорностите по поддържане на дерето.Според кмета на Добрич Детелина Николова, двете общини трябва да бъдат свързани в обща система, която да наблюдава и поддържа водните съоръжения. […]

Свлачище блокира пътя Бачково-Нареченски бани

http://plovdiv.actualno.com/Svlachishte-blokira-pytja-Bachkovo-Narechenski-bani-news_40894.html

Активизирало се свлачище предизвика временно затруднение на движението между селата Бачково и Нареченски бани. Информацията съобщиха за Радио "Фокус" - Пловдив от пресцентъра на Областната д...

Бунтовниците от ДНР твърдят, че са блокирали украинската армия при Донецк

http://europe.actualno.com/Buntovnicite-ot-DNR-tvyrdjat-che-sa-blokirali-ukrainskata-armija-pri-Doneck-news_40895.html

Опълченците от Донецката народна република (ДНР) блокираха летището и спряха настъплението на украинските военни срещу града. Това се казва в профила на ДНР в Twitter. "Летището на Донецк е бло...

Пускат обществена поръчка за укрепването на "Трифон Зарезан"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4206123

Обществена поръчка бе пусната от Министерството на регионалното развитие за изготвяне на предварително (прединвестиционно) проучване за укрепването на свлачището на Обществена поръчка бе пусната от Министерството на регионалното развитие за изготвяне на предварително (прединвестиционно) проучване за укрепването на свлачището на "Трифон Зарезан" и възстановяването на панорамния път за Златни пясъци, който е затворен от близо 10 години заради свлачището, съобщава varna.utre.bg.

Пороен дъжд с гръмотевици над Пловдив (видео)

http://pik.bg/пороен-дъжд-с-гръмотевици-над-пловдив-видео-news205279.html

Пороен дъжд с гръмотевици над Пловдив (видео)

Пороен дъжд се излива над Пловдив. Небето потъмня за минути и изведнъж започна да вали силен дъжд, придружен с гръмотевици и вятър в пълен контраст със слънчевото време тази сутрин.

Метеоролозите вчера предупредиха, че за Пловдив е обявен код "жълто", което значи, че времето може да бъде потенциално опасно за гражданите. Прогнозите бяха за силен вятър и опасност от счупени клони в следобедните часове. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване