World tribune: Страни от бившия съветски блок, в т.ч. България, въоръжавали "Ислямска държава"

http://www.moreto.net/novini.php?n=261372

Групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (която се прекръсти просто на "Ислямска държава" - бел.ред.) е снабдявана с оръжие и военно оборудване от страни от бившия съветски блок, сред които България, Хърватия, Румъния и Украйна, пише американското издание World tribune в публикация, озаглавена "Кой въоръжава ИДИЛ? Бившият съветски блок, твърдят източници".

Борис Солтарийски чака момиченце

http://www.bnews.bg/article-114018

В началото на месеца двамата сключват граждански брак, а веднага след това празнуват щастливото събитие в ресторант в центъра на София.

Проф. Ханке: БНБ сама да си оправи кашата, която забърка

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/prof.-hanke-bnb-sama-da-si-opravi-kashata-koiato-zabyrka-6020131

За съжаление, сега репутацията на институцията е накърнена. БНБ трябва сама да си оправи кашата, която забърка. Сама да възстанови репутацията си, а не да търси външна помощ, казва професорът по приложна икономика

Откривателят на ебола получил вируса в китайски термос

http://www.cross.bg/hora-yambyky-zair-1425833.html

/КРОСС/ Преди близо 40 години млад белгийски учен заминава за африканската джунгла, а задачата му е да разбере защо толкова много хора умират от неизвестна, но ужасяваща болест. Всичко започва през септември 1976 г., когато пакет, съдържащ син китайски термос, пристига в Института по тропическа медицина в Антверпен, Белгия. Този ден в лабораторията е Петер Пио, 27-годишен изследовател, завършил наскоро медицина, който специализира за микробиолог. „Беше обикновен термос, като тези, които се използват да държат кафето топло", спомня си Пио, който днес е директор на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. В него обаче няма кафе. Сред топящи се кубчета лед са поставени две епруветки с кръв и написана на ръка бележка, разказват ВВС и Le Monde. „Едната беше счупена и кръвта се беше смесила с водата, но за щастие втората бе непокътната", спомня си Пио. Придружаващата бележка била от белгийски лекар в Заир (днес ДР Конго), който обяснявал, че кръвта е от монахиня, също белгийка, която се разболяла от мистериозна болест. Лекарят бил безсилен да разбере за какво става дума. Необичайната пратка пропътувала целия път от заирската столица Киншаса с търговски полет в багажа на един от пътниците. Никой от работещите в лабораторията в Антверпен дори не подозирал колко опасна е тя. Когато изследователите поставили клетките под електронния микроскоп, зяпнали от почуда

Слабо земетресение е регистрирано между Пазарджик и Септември през нощта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/17/2362852_slabo_zemetresenie_e_registrirano_mejdu_pazardjik_i/?ref=rss


Слабо земетресение с магнитуд 2.4 по скалата на Рихтер е регистрирано между Пазарджик и Септември, съобщава Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН, цитиран от "Фокус". Трусът е станал в 01.43 часа, но не е бил усетен от населението, освен като шум. Няма данни за нанесени материални щети.

Германия подслушвала и Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-hilari-sekretar-1425832.html

/КРОСС/ Германското разузнаване вероятно от години подслушва Турция, съобщи списание Spiegel. От 2009 г. съюзникът на Германия в НАТО фигурира в списъците на германските тайни служби БНД. Сред подслушаните разговори има и такива с участието на бившия американски държавен секретар Хилари Клинтън и нейния наследник Джон Кери. Към този момент профилът на Турция в базата данни на германското разузнаване не е подновяван заради шпионската афера на Агенцията за национална сигурност на САЩ. През 2013г. от мрежата за наблюдение на БНД е бил уловен сателитен телефонен разговор, в който е участвал Кери. По подобен начин година по-рано е бил подслушан разговор между Хилари Клинтън и бившия генерален секретар на ООН Кофи Анан. Тези обаждания не са били специално наблюдавани, но са били случайно уловени в рамките на други операции за следене, посочва германското списание, позовавайки се на източници от сигурността.  

Чувството за отговорност държи служителите на язовири на работа, не получавали заплати от май

http://www.cross.bg/napoitelni-yazovira-sistemi-1425831.html

/КРОСС/ Служителите в „Напоителни системи" не получават заплати от месеци. Въпреки това един от портиерите на помпена станция "Карабоаз" отказва да напусне работното си място, защото се чувства задължен, съобщи Нова телевизия. „Ние сме толерантни към предприятието, но предприятието не е толерантно към нас. От месец май станцията не работи, а служителят не получава заплата. Ако не е жена ми на работа да ми даде пет лева за бензин", разказва Валентин. Мъжът не иска да се откаже, защото се чувства задължен да се грижи за язовира. Ако той не е на работа няма кой да поддържа язовира. При силен дъжд всички населени места в района ще бъдат наводнени. Последните заплати са получени през месец май и те са били в размер на 60% от възнагражденията. Отпуснат е и служебен аванс на местно ниво. В съшото време Валентин Славов, технически директор на „Напоителни системи" каза, че „Главният виновник за наводнението в Мизия е дъжда. За съжаление обаче язовирите, които се намират в поречието на река „Скът", не се стопанисват добре". „Нямаше скъсани язовирни стени, но имаше такива, през които е преливала водата през стената, тъй като са повредени преливниците", уточни още експертът. След оглед на експертите е определено, че 68 язовира са в предаварийно състояние. „За някои язовири мерките, които трябваше да се предприемат, са изпълнени, за други не са", съобщи още Славов

Мизия иска оставката на областния управител и заместника му

http://www.cross.bg/miziya-ypravitel-kushti-1425830.html

/КРОСС/ В отводнените досега 420 имота в Мизия стихията напълно е заличила 23 къщи, а 50 са пред срутване, установила при огледите си комисията от архитекти доброволци. 206 сгради пък се нуждаят от сериозен ремонт и едва 93 са оцелели като конструкция, но пък са останали без никаква покъщнина. В началото на следващата седмица предстои да бъде направен оглед на още 243 отводнени къщи. През почивните дни в града продължават да работят 73 помпи. Най-ниската част на Мизия се е превърнала в блато и водата там все още е около метър. До 78 къщи достъпа още се осъществява само с лодки. Голяма е вероятността 2/3 от тях да се срутят или пък да са напълно негодни за обитаване. В същото време се бави изграждането на предвиденото селище от фургони за останалите без дом поради необясними бюрократични спънки. В кризисния щаб чакат окончателното становище на областния управител на Враца Венцислав Василев, който трябва да деактува терена, където ще бъдат разположени фургоните за останалите без покрив. Това е площадка до закритата жп гара на някогашната теснолинейка и земята е държавна собственост. "Още в първите дни след водното бедствие направихме искане към губернатора за деактуване на терена и предоставянето му на общината, но отговор няма, каза шефа на кризиния щаб Николай Нековски. - А и самата подготовка на площадката за фургонното селище ще ни отнеме още време, защото трябва да бъдат прекарани ток, вода, да бъде почистен и бетониран терена

Куче припада от радост, щом вижда стопанката си след две години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248972

След 2-годишна разлъка (което за едно животно е много дълго време) шнауцерът Кейси се среща отново със своята млада стопанка, която е прекарала 2 години да работи в Словения. Кучето се развълнувало толкова силно, че точно като прекалено емоционална дама, губи съзнание за момент от щастие, че вижда отново любимата си приятелка.

Видео: "Реал" (Мадрид) допусна обрат от "Фиорентина" в контрола

http://www.dnevnik.bg/video/2014/08/17/2362850_video_real_madrid_dopusna_obrat_ot_fiorentina_v/?ref=rss


Европейският клубен шампион "Реал" (Мадрид) претърпя изненадваща загуба от "Фиорентина" с 1:2 в контрола, играна в полската столица Варшава.

Белите започнаха срещата с редица от звездите си, сред които Кристиано Роналдо и новото попълнение Хамес Родригес, докато италианците бяха без част от тирулярите си като Джузепе Роси, Хуан Куадрадо и Факундо Ронкалия.

Първият точен изстрел в мача дойде в третата минута от Хума Бабакар и бе спасен от новия вратар на "Реал" Кейлор...

Куче припада от радост като вижда стопанката си след две години (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248970

След 2-годишна разлъка (което за едно животно е много дълго време) шнауцерът Кейси се среща отново със своята млада стопанка, която е прекарала 2 години да работи в Словения. Кучето се развълнувало толкова силно, че точно като прекалено емоционална дама, губи съзнание за момент от щастие, че вижда отново любимата си приятелка.

Полицията използвала сълзотворен газ срещу протестиращите във Фъргюсън

http://america.actualno.com/Policijata-izpolzvala-sylzotvoren-gaz-sreshtu-protestirashtite-vyv-Fyrgusyn-news_45414.html

В нощта на събота срещу неделя американската полиция е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите във Фъргюсън, щата Мисури. Това предаде NBC News, цитирана от "Фокус". Веч...

Седем полезни трика за Snapchat

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/08/17/2362216_sedem_polezni_trika_za_snapchat/?ref=rss


Приложението Snapchat се радва на стотици милиони редовни потребители, които обменят помежду си всякаква информация. Snapchat е предпочитано заради краткотрайността на съобщенията, които се изтриват и не оставят следи.

Използването на Snapchat може да бъде още по-интересно, ако се знаят някои малки, но полезни трикове. Онлайн изданието Mashable е направило селекция на по-интересните.

Част от допълнителните функции са скрити и първо трябва да се активират. За целта...

Конфискуваха ментета за 325 бона на Златни пясъци

http://www.bnews.bg/article-113821

Фалшиви стоки за близо 325 000 лева бяха конфискувани при акция на Златни пясъци

Експерт: 68 язовира са рискови

http://frognews.bg/news_74728/

Главният виновник е дъждът за трагедията в Мизия, но истината е, че язовирите по поречието на река Скът не се стопанисват добре. Това е установено от проверките. Нямаше скъсани язовирни стени, но имаше такива, през които е преливала водата през стената, тъй като са повредени преливниците”, обяви в „Събуди се” техническият директор на „Напоителни системи” Валентин Славов.

Стив Ханке: БНБ сама да си оправи кашата, която забърка

http://www.vesti.bg/novini/stiv-hanke-bnb-sama-da-si-opravi-kashata-koiato-zabyrka-6020133

Миналото лято отново прегледах внимателно законите за банковата регулация в България. Тези закони са много добри, почти най-строгите в Европа, но в два отделни случая предупредих управителя на БНБ Иван Искров, че ахилесовата пета на тези банкови правила може да се окаже банковият надзор и прилагането на регулацията.

Затвор за притежателите на незастраховани автомобили

http://www.grreporter.info/Zatvor_za_pritezhatelite_na_nezastrahovani_avtomobili/15963

800 000 собственици на превозни средства са заплашени от новите по-тежки наказания, според полицията 14% от превозните средства се движат без застраховки

прочети повече

Михаил Екимджиев: Отказах на Вежди Рашидов да водя дело срещу КТБ, трябва да се изчака

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248968

„Държа да подчертая, че в практиката на българските съдилища няма много казуси, подобни на този на КТБ. Точно заради това, заради липсата на практика, е добре поне потенциалните ищци да имат пълна картина за ситуацията, свързана с КТБ“, каза адвокат Михаил Екимджиев.
„Какво имам предвид: Първо, трябва да се знае дали банката е ликвидна. „Държа да подчертая, че в практиката на българските съдилища няма много казуси, подобни на този на КТБ. Точно заради това, заради липсата на практика, е добре поне потенциалните ищци да имат пълна картина за ситуацията, свързана с КТБ“, каза адвокат Михаил Екимджиев. „Какво имам предвид: Първо, трябва да се знае дали банката е ликвидна.

23 катастрофи и двама пострада през изминалото денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261374

23 пътни произшествия са станали във Варна и областта през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При две от катастрофите са пострадали двама души, но те са без опасност за живота. При всички останали инциденти са нанесени само материални щети и няма пострадали граждани.

Пиян помля анти-паркинг 7 колчета в Казанлък

http://www.vesti.bg/novini/piian-pomlia-anti-parking-7-kolcheta-v-kazanlyk-6020132

Пиян до козирката, помля седем бетонни колчета до Съдебната палата в Казанлък, предаде кореспондентът на БГНЕС от града.

Опасно ли е да стоим на течение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248320

Най-известните течения са бялото, Лабрадорското и Гълфстрийм. В сравнение с битовото, което се образува при открехване на прозореца и срещуположната врата в голяма жега, те не вдъхват особен страх у хората. “Сега украинците се пазят от бомби и куршуми, но преди се пазеха най-вече от течение, казва познат представител на роднинската нация. Най-известните течения са бялото, Лабрадорското и Гълфстрийм. В сравнение с битовото, което се образува при открехване на прозореца и срещуположната врата в голяма жега, те не вдъхват особен страх у хората. “Сега украинците се пазят от бомби и куршуми, но преди се пазеха най-вече от течение, казва познат представител на роднинската нация.

Марио - момчето, което спаси човешки живот два пъти

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/mario-momcheto-koeto-spasi-choveshki-zhivot-dva-pyti-6020129

Момчето от Белоградчик спаси живот на дете, паднало в пропаст. Тази година на морето Марио отново се притича на помощ

Откривателят на ебола получил вируса в китайски термос

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248427

Преди близо 40 г. млад белгийски учен заминава за африканската джунгла, а задачата му е да разбере защо толкова много хора умират от неизвестна, но ужасяваща болест.
Всичко започва през септември 1976 г., когато пакет, съдържащ син китайски термос, пристига в Института по тропическа медицина в Антверпен, Белгия. Преди близо 40 г. млад белгийски учен заминава за африканската джунгла, а задачата му е да разбере защо толкова много хора умират от неизвестна, но ужасяваща болест. Всичко започва през септември 1976 г., когато пакет, съдържащ син китайски термос, пристига в Института по тропическа медицина в Антверпен, Белгия.

Падат цените на доматите и краставиците

http://econ.bg/Новини/Падат-цените-на-доматите-и-краставиците_l.a_i.562158_at.1.html

Доматите и краставиците поевтиняват през миналата седмица. Това отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата във връзка с цените на...

Германия подслушвала Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248961

Германското разузнаване вероятно от години подслушва Турция, съобщи списание „Шпигел“.
От 2009 г. съюзникът на Германия в НАТО фигурира в списъците на германските тайни служби БНД. Сред подслушаните разговори има и такива с участието на бившия американски държавен секретар Хилари Клинтън и нейния наследник Джон Кери. Германското разузнаване вероятно от години подслушва Турция, съобщи списание „Шпигел“. От 2009 г. съюзникът на Германия в НАТО фигурира в списъците на германските тайни служби БНД. Сред подслушаните разговори има и такива с участието на бившия американски държавен секретар Хилари Клинтън и нейния наследник Джон Кери.

Германия подслушвала и Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248959

Германското разузнаване вероятно от години подслушва Турция, съобщи списание „Шпигел“.
От 2009 г. съюзникът на Германия в НАТО фигурира в списъците на германските тайни служби БНД. Сред подслушаните разговори има и такива с участието на бившия американски държавен секретар Хилари Клинтън и нейния наследник Джон Кери. Германското разузнаване вероятно от години подслушва Турция, съобщи списание „Шпигел“. От 2009 г. съюзникът на Германия в НАТО фигурира в списъците на германските тайни служби БНД. Сред подслушаните разговори има и такива с участието на бившия американски държавен секретар Хилари Клинтън и нейния наследник Джон Кери.

Батков казва за дълговете на Левски на 30 август

http://bgfootball.actualno.com/Batkov-kazva-za-dylgovete-na-Levski-na-30-avgust-news_45400.html

Собственикът на Левски Тодор Батков най-накрая се е съгласил да оповести публично дълговете на клуба. Той ще стори това на 30 август, събота, пише "Тема Спорт". Адвокатът е обещал пред тръс...

Неделев спасява кариерата си в Серия А

http://football.actualno.com/Nedelev-spasjava-karierata-si-v-Serija-A-news_45401.html

Тодор Неделев ще търси спешно трансфер до края на прозореца на 31 август, пише вестник "Труд". Националът остана извън групата на Майнц, който загуби след изпълнение на дузпи от Кемниц за ку...

Байерн загуби Швайнщайгер за неопределен срок

http://football.actualno.com/Bajern-zagubi-Shvajnshtajger-za-neopredelen-srok-news_45406.html

Байерн (Мюнхен) ще трябва да се оправя без Бастиан Швайнщайгер за неустановен още срок от време заради травма в коляното, съобщи sport1.de. Със сигурност полузащитникът е аут до края на месеца, потвъ...

Моуриньо: Бях сляп, а можех да взема Коща преди 8 години

http://football.actualno.com/Mourinio-Bjah-sljap-a-mojeh-da-vzema-Koshta-predi-8-godini-news_45412.html

Треньорът на Челси Жозе Моуриньо призна, че нападателят Диего Коща е можел да премине при "сините" още преди 8 години, когато професионалната му кариера тепърва е започвала. Това лято лондо...

България е доставяла оръжие на "Ислямска държава", твърди американски вестник

http://asia.actualno.com/Bylgarija-e-dostavjala-oryjie-na-Isljamska-dyrjava-tvyrdi-amerikanski-vestnik-news_45413.html

България е сред страните, доставяли оръжие на радикалната ислямистка групировка "Ислямска държава", която вилнее из Ирак и Сирия. Това пише американският вестник World Tribune, позовавайки с...

"Язовирите около Мизия не се стопанисват добре"

http://offnews.bg/news/n_1/n_377852.html

 За съжаление тези язовири, които се намират в поречието на река Скът не се стопанисват добре. Проблемът с лошото им състояние е установен още през миналата година. Това каза техническият директор на „Напоителни системи” АД инж. Валентин Славов по повод наводнението в Мизия в ефира на Нова телевизия. Той обясни още, че това е установено от комисии, които провеждат дъждовен преглед на състоянието на язовирите.  „В предаварийно състояние са язовири, в които не работи основният изпускател, на които приливникът няма достатъчно проводимост, на които е обрасъл много сухият и водният откосен и не може да се контролира състоянието. След трагедията в с. Бисер беше, направен оглед на всички язовири в страната от специалисти на „Напоителни системи”, областна управа и общини. В предаварийно състояние бяха определени 68 язовира”, допълни той. Славов обясни, че мерките, които е трябвало да се предприемат, са включвали източване на язовирите, възстановяване на останалите изпускатели.  Според него, ако останалият изпускател не може да работи, може да се сложи един сифон приливник и един сифон изпускател, чрез който да се свали нивото до безопасни граници. Той каза още, че според него проблемите на България в това отношение идват от малките язовири, защото големите язовири, които са публична държавна собственост се стопанисват от „Язовири и каскади”, от „Напоителни системи” АД, ВиК дружества.

50 млн. евро за хотел "Кемпински"

http://www.vesti.bg/novini/50-mln.-evro-za-hotel-kempinski-6020130

Петзвездният столичен хотел "Кемпински-Зографски" скоро ще има нов собственик.

Без заплати в "Наопителни системи" от май, служителите на язовири не могат да напуснат заради чувство на отговорност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248944

Служителите в „Напоителни системи“ не получават заплати от месеци. Въпреки това един от портиерите на помпена станция "Карабоаз" отказва да напусне работното си място, защото се чувства задължен, съобщи Нова ТВ.
„Ние сме толерантни към предприятието, но предприятието не е толерантно към нас. От месец май станцията не работи, Служителите в „Напоителни системи“ не получават заплати от месеци. Въпреки това един от портиерите на помпена станция "Карабоаз" отказва да напусне работното си място, защото се чувства задължен, съобщи Нова ТВ. „Ние сме толерантни към предприятието, но предприятието не е толерантно към нас. От месец май станцията не работи,

Затворници в Бразилия заснеха бягството си (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/zatvornici-v-braziliia-zasneha-biagstvoto-si-video-6020128

На филмчето, направено с мобилен телефон, се виждат трима от затворниците в тунела, който те са изкопали от тоалетната в килията на затвора в щата Гояс

Окончателно: Ангел Найденов ще води листата на БСП във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=261370

Бившият министър на отбраната Ангел Найденов ще води листата с кандидат-депутати на БСП във Варна. Това стана ясно снощи след продължило повече от три часа заседание на Изпълнителното бюро на партията. След заседанието лидерът на левицата Михаил Миков обяви, че коалицията ще се яви на изборите с ново име - тя вече ще се нарича „БСП - Лява България".

Жени и деца с по-добро представяне на Balchik Jet Ski Competition от мъжете

http://dobrudjatv.net/%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b8-%d0%b4%d0%b5%d1%86%d0%b0-%d1%81-%d0%bf%d0%be-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-balchik-jet/

Второто състезание с джетове Balchik Jet Ski Competition, част от веригата Black Sea Open Jet Ski Tour 2014, се проведе вчера в Балчик. Записването на участниците започна в 10:00 часа, а на обяд в 12:00 часа водещият Атанас Михайлов откри официално надпреварата в Балчик. Участниците […]

Чувството за отговорност държи служителите на язовири на работа, не получавали заплати от май

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248937

Служителите в „Напоителни системи“ не получават заплати от месеци. Въпреки това един от портиерите на помпена станция Служителите в „Напоителни системи“ не получават заплати от месеци. Въпреки това един от портиерите на помпена станция "Карабоаз" отказва да напусне работното си място, защото се чувства задължен, съобщи Нова ТВ. „Ние сме толерантни към предприятието, но предприятието не е толерантно към нас. От месец май станцията не работи,

Москва и Киев се споразумяха за преминаване на конвоя

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/moskva-i-kiev-se-sporazumiaha-za-preminavane-na-konvoia-6020127

Остава Киев да разреши влизането на товара, който още не е инспектиран а Червеният кръст очаква гаранции за сигурност за транспорта от другата страна на границата

Ужас! ДПС коли и беси в Агенцията по рибарство

http://frognews.bg/news_74726/

За 1 седмица уволниха 30-40 човека в ИАРА. Нямаше предупреждение за това. В тази агенция законите не работят. За да бъдеш назначен в агенцията, трябва да си член на ДПС, заяви в „Събуди се” Евгений Щерев, който вече е бивш служител на ИАРА.

Обявиха извънредно положение и вечерен час във Фъргюсън, , щата Мисури

http://www.moreto.net/novini.php?n=261368

Вечерен час и извънредно положение са обявени във Фъргюсън, щата Мисури. Причината са нестихващите масови протести заради убийството на цветнокож младеж от полицай. Губернаторът на щата издаде заповедта за ограниченията с аргумента да защити собствеността и населението на града.

Uber срещна отпор и в Индия

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d946bec/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C2610Ca0Cuber0Esreshtna0Eotpor0Ei0Ev0Eindiia0H1782180C/story01.htm

Компанията, предлагаща приложение за такси услуги, бе обвинена от таксиметрови компании, че търгува нелегално с валута


Шестима пострадали при земетресение в Китай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248931

Шестима души пострадаха при земетресението с магнитуд 5,0 по Рихтер, което разтърси югозападната китайска провинция Юнан, съобщи ИТАР-ТАСС.
Повече от 300 дома са били сериозно повредени. По стените на редица сгради в град Чжаотун, който се намира в района на епицентъра на подземния трус, са се появили пукнатини. Шестима души пострадаха при земетресението с магнитуд 5,0 по Рихтер, което разтърси югозападната китайска провинция Юнан, съобщи ИТАР-ТАСС. Повече от 300 дома са били сериозно повредени. По стените на редица сгради в град Чжаотун, който се намира в района на епицентъра на подземния трус, са се появили пукнатини.

Кабо Верде и битката срещу жестоките кланета на морски костенурки

http://africa.actualno.com/Kabo-Verde-i-bitkata-sreshtu-jestokite-klaneta-na-morski-kostenurki-news_45409.html

Яли ли сте някога костенурско месо? В малката африканска държава Кабо Верде, която имах възможност да посетя, това е истински деликатес. Може би си мислите, че ще е интересно да се опита. Ще мислите л...

АБВ се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

http://izbori2014.actualno.com/ABV-se-registrira-v-CIK-za-predstojashtite-izbori--news_45411.html

Коалиция АБВ внесе в ЦИК документи за регистрация за участие в насрочените за 5 октомври избори за народни представители, предаде "Фокус". В коалицията са ПП АБВ, „Българска па...

Видео: Обръщалато на автобуса. Буквално.

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/08/17/2362481_video_obrushtalato_na_avtobusa_bukvalno/?ref=rss




В малко испанско градче в провинция Виская са реализирали буквално това, което в България наричаме "колелото на автобуса".

Еланхове (Elantxobe или Elanchove на испански) се намира на стръмните склонове над Бискайския залив, в миналото е бил рибарско селце, а сега се изхранва основно от туризъм.

Къщите са закрепени една над друга по скалите на масивния нос Кабо Огоньо, който ги пази от океанските ветрове, но улиците между тях са толкова тесни и стръмни, че...

Продължават американските въздушни удари срещу ислямистите в Ирак

http://www.moreto.net/novini.php?n=261366

Американската армия е извършила девет въздушни удара в събота в близост до град Арбил и край най-големия язовир в Ирак. Централното командване на американската армия заяви, че изтребители и безпилотни самолети са унищожили или са повредили четири бронетранспортьора, седем коли с оръжия, две високопроходими машини и брониран автомобил.

Шестима пострадали при земетресение в Китай с магнитут от 5 по Рихтер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248935

Шестима души пострадаха при земетресението с магнитуд 5,0 по Рихтер, което разтърси югозападната китайска провинция Юнан, съобщи ИТАР-ТАСС.
Повече от 300 дома са били сериозно повредени. По стените на редица сгради в град Чжаотун, който се намира в района на епицентъра на подземния трус, са се появили пукнатини. Шестима души пострадаха при земетресението с магнитуд 5,0 по Рихтер, което разтърси югозападната китайска провинция Юнан, съобщи ИТАР-ТАСС. Повече от 300 дома са били сериозно повредени. По стените на редица сгради в град Чжаотун, който се намира в района на епицентъра на подземния трус, са се появили пукнатини.

БГ инженер е магьосникът на машините в САЩ

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bg-inzhener-e-magiosnikyt-na-mashinite-v-sasht-6020126

Илия Петков е на 70 и не е изгубил желанието си за иновации, няма планове да се пенсионира. Негови бивши колеги казват, че той е постигнал американската мечта

Защо налитаме на шоколад или месо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248489


Сигурно ви се е случвало да изпитате внезапно желание да хапнете нещо сладко. Или пък обратното, да ви се дояде неистово парче сирене или кашкавал. Между това да си гладен и да изпитваш влечение към точно определена храна има разлика, твърдят специалистите.
Според тях това издава, че в организма има липса на определени вещества и той търси начин Сигурно ви се е случвало да изпитате внезапно желание да хапнете нещо сладко. Или пък обратното, да ви се дояде неистово парче сирене или кашкавал. Между това да си гладен и да изпитваш влечение към точно определена храна има разлика, твърдят специалистите. Според тях това издава, че в организма има липса на определени вещества и той търси начин

Летният грип дойде с ангина и болки по цялото тяло

http://www.bnews.bg/article-114015

Епидемиолозите очакват в следващите дни все повече българи да станат жертва на летния грип. Болестта протича най-често при децата.

Тази неделя на "София диша" е ден на визуалните артисти

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/08/17/2362332_tazi_nedelia_na_sofiia_disha_e_den_na_vizualnite/?ref=rss


В неделя ще се проведе третата от общо петте части на тазгодишното издание на фестивала "София диша", който краткотрайно превръща столични улици в пешеходни места за срещи и изкуство. Тъй като идеята на организаторите е всяка седмица събитието да се мести на различно място в столицата, този път то ще е на ул. "Пиротска" под надслов "Ветрове от цветове".

Локацията за третата неделя от фестивалния месец е неслучайно избрана, тъй като съчетава в себе си два мотива от историята на града...

Тази неделя на "София диша" е ден на визуалните артисти

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/17/2362332_tazi_nedelia_na_sofiia_disha_e_den_na_vizualnite/?ref=rss


В неделя ще се проведе третата от общо петте части на тазгодишното издание на фестивала "София диша", който краткотрайно превръща столични улици в пешеходни места за срещи и изкуство. Тъй като идеята на организаторите е всяка седмица събитието да се мести на различно място в столицата, този път то ще е на ул. "Пиротска" под надслов "Ветрове от цветове".

Локацията за третата неделя от фестивалния месец е неслучайно избрана, тъй като съчетава в себе си два мотива от историята на града...

Когато тръгвате на път, не си поставяйте час на пристигане или няколко съвета към шофьорите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/17/2362796_kogato_trugvate_na_put_ne_si_postaviaite_chas_na/?ref=rss


От началото на годината в България жертвите от катастрофи са се увеличили с около 30 %. Това е първата година, в която се отбелязва ръст на жертвите, след като няколко години тенденцията беше за намаляване. От началото на годината загиналите са 394, а катастрофите над 4000. За сравнение за същия период през 2013 година, жертвите са били 334 души.

Основната причина за пътните произшествия е карането с несъобразена скорост и неправителното изпреварване. Една от причините за ръста на...

Когато тръгвате на път не си поставяйте краен час на пристигане или няколко съвета към шофьорите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/08/17/2362796_kogato_trugvate_na_put_ne_si_postaviaite_kraen_chas_na/?ref=rss


От началото на годината в България жертвите от катастрофи са се увеличили с около 30 %. Това е първата година, в която се отбелязва ръст на жертвите, след като няколко години тенденцията беше за намаляване. От началото на годината загиналите са 394, а катастрофите над 4000. За сравнение за същия период през 2013 година, жертвите са били 334 души.

Основната причина за пътните произшествие е карането с несъобразена скорост и неправителното изпреварване. Една от причините за ръста на...

Част от Варна без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=261367

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария днес без вода ще са абонатите в района на на Зеленчукова борса, Стар хлебозавод до ул."Девня". Аварията се очаква да бъде отстранена следобяд, а водоподаването възстановено до 17 часа, уточниха от ВиК-Варна.

Среща на външните мерки на Русия, Франция, Германия и Украйна в Берлин, крачка към мира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248922

Днес в Берлин ще се проведе четиристранна среща между външните министри на Русия, Германия, Франция и Украйна за решаване на украинската криза, съобщиха международните агенции.
Това е втората среща в този формат. Сергей Лавров, Франк-Валтер Щайнмайер, Лоран Фабиюс и Павло Климкин вече се срещнаха на 2 юли в Берлин, Германия. Днес в Берлин ще се проведе четиристранна среща между външните министри на Русия, Германия, Франция и Украйна за решаване на украинската криза, съобщиха международните агенции. Това е втората среща в този формат. Сергей Лавров, Франк-Валтер Щайнмайер, Лоран Фабиюс и Павло Климкин вече се срещнаха на 2 юли в Берлин, Германия.

Люксембург: "Ислямска държава" ще обърне поглед към Европа

http://europe.actualno.com/Luksemburg-Isljamska-dyrjava-shte-obyrne-pogled-kym-Evropa-news_45405.html

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн приветства решението на страните-членки на ЕС да снабдят кюрдските бойци с оръжие, предаде германският в. Welt am Sonntag. Същевременно дипломатът пред...

Среща на външните министри на Русия, Франция, Германия и Украйна в Берлин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248920

Днес в Берлин ще се проведе четиристранна среща между външните министри на Русия, Германия, Франция и Украйна за решаване на украинската криза, съобщиха международните агенции.
Това е втората среща в този формат. Сергей Лавров, Франк-Валтер Щайнмайер, Лоран Фабиюс и Павло Климкин вече се срещнаха на 2 юли в Берлин, Германия. Днес в Берлин ще се проведе четиристранна среща между външните министри на Русия, Германия, Франция и Украйна за решаване на украинската криза, съобщиха международните агенции. Това е втората среща в този формат. Сергей Лавров, Франк-Валтер Щайнмайер, Лоран Фабиюс и Павло Климкин вече се срещнаха на 2 юли в Берлин, Германия.

Ревизоро: Тото хакерите да помагат на разследващите, а не да ходят в затвора

http://frognews.bg/news_74725/

За 2 дена Ваньо Танов даде 3 пресконференция. Доколокото знам, той е инженер, не знам да е икономист. Разбира повече от трактори. Каза, че Митниците са на нивото от 90-те години. Но нали и той ги управляваше и е виновен за това?!, коментира в „Събуди се” Емил Димитров-Ревизоро.

Отново добри данни за пазара на труда

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d93ff4b/l/0L0Sinvestor0Bbg0Canalizi0C850Ca0Cotnovo0Edobri0Edanni0Eza0Epazara0Ena0Etruda0H1782220C/story01.htm

Темпът на увеличаване на заетите все още е бавен на фона на загубените по време на кризата работни места


Неподозирани роднински връзки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4247811

Някои от най-известните хора от миналото и настоящето имат неподозирани родствени връзки, които са припомняни на публиката в материали като този. 
Малко хора например знаят, че холивудските легенди Уорън Бийти и Шърли Маклейн са брат и сестра. Те са родени в семейството на изтъкнатия професор по философия Айра Оуен Бийти и Катлийн Корин. Шърли Някои от най-известните хора от миналото и настоящето имат неподозирани родствени връзки, които са припомняни на публиката в материали като този. Малко хора например знаят, че холивудските легенди Уорън Бийти и Шърли Маклейн са брат и сестра. Те са родени в семейството на изтъкнатия професор по философия Айра Оуен Бийти и Катлийн Корин. Шърли

Марио, спасил живота на дете край Белоградчик: Ако помогнеш ще ти се върне, на мен ми се върна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248916

Марио, момчето от дома в Белоградчик, което с риск за собствения си живот спаси дете паднало в дълбока пропаст. Оказва се, че съвсем наскоро съдбата изправя Марио пред ново предизвикателство, съобщи Нова ТВ.
Любимо място за Марио са скалите. Те са и спомен за един спасен човешки живот.
Подвизите на Марио не свършват до тук. Марио, момчето от дома в Белоградчик, което с риск за собствения си живот спаси дете паднало в дълбока пропаст. Оказва се, че съвсем наскоро съдбата изправя Марио пред ново предизвикателство, съобщи Нова ТВ. Любимо място за Марио са скалите. Те са и спомен за един спасен човешки живот. Подвизите на Марио не свършват до тук.

Във Франция и Германия се проведоха протести за подкрепа на населението в Северен Ирак

http://www.moreto.net/novini.php?n=261364

Необходимо е повече помощ, за да може иракчаните да се справят с „ислямска държава”. За това призоваха кюрди, които живеят във Франция и които се събраха на мирна демонстрация в Париж. "Внимание: Геноцид на кюрдските йезиди" можеше да се прочете на плакатите, които носеха демонстрантите.

Ези или тура

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/08/17/2361488_ezi_ili_tura/?ref=rss


Чакам на спирката. Поглеждам към дъното на давещата се в автомобилни газове улица и стискам палци да ми се падне нов тролей със скрита надежда, че ще мога да открия спасение от жегата. Идва. Имам късмет, от новите е. Качвам се. Климатикът не е пуснат, вътре е по-топло и от вън. Забравила съм си слушалките и сега всичко, което обикновено остава незабелязано, приглушено и невидяно от мен, започва да се набива в очите ми.

Първа спирка. Качват се момче и момиче. Започват да водят...

Марио, спасил живота на дете край Белоградчик: Ако си помогнал ще ти се върне много

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248914

Марио, момчето от дома в Белоградчик, което с риск за собствения си живот спаси дете паднало в дълбока пропаст. Оказва се, че съвсем наскоро съдбата изправя Марио пред ново предизвикателство, съобщи Нова ТВ.
Любимо място за Марио са скалите. Те са и спомен за един спасен човешки живот.
Подвизите на Марио не свършват до тук. Марио, момчето от дома в Белоградчик, което с риск за собствения си живот спаси дете паднало в дълбока пропаст. Оказва се, че съвсем наскоро съдбата изправя Марио пред ново предизвикателство, съобщи Нова ТВ. Любимо място за Марио са скалите. Те са и спомен за един спасен човешки живот. Подвизите на Марио не свършват до тук.

ЦИК няма да дебне за доноси във Facebook и блоговете

http://www.bnews.bg/article-114014

Анонимните доноси в социалните мрежи и в личните блогове няма да бъдат забранени – това става ясно от решение на ЦИК във връзка с предстоящите парламентарни избори.

Язовирите по поречието на Скът не се стопанисват добре, каза шефът на "Напоителни системи"

http://society.actualno.com/Jazovirite-po-porechieto-na-Skyt-ne-se-stopanisvat-dobre-kaza-shefyt-na-Napoitelni-sistemi-news_45398.html

Язовирите по в поречието на река Скът не се стопанисват добре. Това каза инж. Валентин Славов, технически директор на „Напоителни системи” АД, пред Нова телевизия.  &...

Мизия иска оставката на областния управител и заместника му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248737

В отводнените досега 420 имоти в Мизия  стихията напълно е заличила 23 къщи, а 50 са пред срутване, установила при огледите си комисията от архитекти доброволци. 206 сгради пък се нуждаят от сериозен ремонт и едва 93 са оцелели като конструкция, но пък са останали без никаква покъщнина. В началото на следващата седмица предстои нов оглед. В отводнените досега 420 имоти в Мизия стихията напълно е заличила 23 къщи, а 50 са пред срутване, установила при огледите си комисията от архитекти доброволци. 206 сгради пък се нуждаят от сериозен ремонт и едва 93 са оцелели като конструкция, но пък са останали без никаква покъщнина. В началото на следващата седмица предстои нов оглед.

България победи Полша на волейболния турнир в Краков

http://offnews.bg/news/n_1/n_377841.html

Българският волейболен тим започна с победа участието си в турнира "Хуберт Вагнер" в Полша. Националният ни отбор победи домакините с 3:2. Срещата беше много оспорвана, но българскят тим игра стабилно. Полският тим започна мача обещаващо и поведе с 6:2. След прекъсване, поискано от селекционера Пламен Константинов, българските волейболисти изравниха резултата. Във втората част българите поддържаха преднината си почти през цялото време. Поляците поведоха с 2:0 в третия гейм, въпреки силната игра на Йосифов в отбрана, а малко след това Мариуш Влазли контузи левия крак след атака и беше изнесен от игрището с помощта на медицински екип. В четвъртия гейм българите започнаха обещвавщо с 8:4, но пропуснаха мачбол. Решителният гейм също предложи много вълнения. Грешка от сервис за Полша ни даде втори мачбол в срещата. На началния удар застана Валентин Братоев, който с директна точка сложи край на мача. Турнирът "Хуберт Вагнер" е важна част от подготовката на България за световното, което започва именно в Полша на 31 август.

Кметът на варненския район "Младост" излиза от ареста срещу 3000 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=261363

Кметът на варненския район "Младост" Христо Христов излиза от ареста срещу 3000 лева парична гаранция. Това реши късно снощи спецсъдът. Той бе задържан преди три дни и обвинен, че е част от схема за имотни измами, предава БТА.

Добрата новина! Хотелиери плащат почивка на деца от Мизия

http://pik.bg/добрата-новина-хотелиери-плащат-почивка-на-деца-от-мизия-news214780.html

Добрата новина! Хотелиери плащат почивка на деца от Мизия

Семейство хотелиери от Родопите подава ръка на 32 бедстващи деца от Мизия. Те пристигат в Смолян за 10 дни, в които ще летуват, плуват и ще имат организирани от домакините разходки и посещения на интересни места. Бизнесмените, пожелали анонимност, осигуряват нощувките на детската група и 4-ма ръководители, изхранването и ползването на плувния басейн и всички съоръжения в хотелския комплекс. Хлапетата са на възраст от 4 до 16 г. и са от най-пострадалите семейства. Децата пристигат във вторник и със съдействие на БЧК, пише "Стандарт"

Домакините не пожелаха публичност, тъй като смятат, че човешката трагедия не е повод за изяви и реклама. Идеята им хрумнала спонтанно - докато хората нямат покрив и се опитват да отводнят и изчистят къщите си от калта, децата няма къде да отидат. Фамилията хотелиери са поискали съдействие от кмета на Смолян Николай Мелемов, който осигурил контакт с Тотю Младенов. Бившият социален министър се е включил в организацията по сформиране и подбор на групата, а транспортните разходи са поети от ГЕРБ.

Зам.-кметът на Мизия Николай Нековски обяви, че 70 от наводнените къщи въобще не стават за живеене. 206 са оценени с жълта точка - т.е. необходим е тотален ремонт. От проверените имоти само 53 са годни за живеене и то след изсушаване и изхвърляне на цялата покъщнина.

В много от отводнените къщи в бедстващия град избиват отново високи подпочвени води. Последващо изпомпване на водата носи риск за сградите, обясниха от Кризисния щаб.

 

Ваня Стамболова остана шеста във финала на 800 м на Европейското

http://www.moreto.net/novini.php?n=261349

Ваня Стамболова завърши шеста във финала на 800 метра на Европейското първенство в Цюрих. Българката влезе в историята като първата атлетка, бягала на финал на европейско първенство в три дисциплини - 400, 400 метра с препятствия и 800 метра.

Районният кмет на Варна излиза на свобода срещу 3000 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248903

Кметът на варненския район "Младост" Христо Христов излиза на свобода срещу 3000 лева парична гаранция, реши късно снощи Специализираният съд, съобщи Нова ТВ. Той бе задържан преди три дни и обвинен, че е част от схема за имотни измами.
Други двама - Мартин Петров и Дияна Александрова, обаче остават в ареста. Кметът на варненския район "Младост" Христо Христов излиза на свобода срещу 3000 лева парична гаранция, реши късно снощи Специализираният съд, съобщи Нова ТВ. Той бе задържан преди три дни и обвинен, че е част от схема за имотни измами. Други двама - Мартин Петров и Дияна Александрова, обаче остават в ареста.

Районният кмет на Варна на свобода срещу 3000 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248901

Кметът на варненския район Кметът на варненския район "Младост" Христо Христов излиза на свобода срещу 3000 лева парична гаранция, реши късно снощи Специализираният съд, съобщи Нова ТВ. Той бе задържан преди три дни и обвинен, че е част от схема за имотни измами. Други двама - Мартин Петров и Дияна Александрова, обаче остават в ареста.

Земетресение с магнитут от 2,4 край Септември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248879

Слабо земетресение е регистрирано тази нощ на територията на България. Магнитудът му е 2.4 по скалата на Рихтер, съобщи Европейският сеизмологичен център.
Земетресението е станало в 1,42 през ноща. 
Епицентърът на труса е на 80 километра югоизточно от София, на 21 километра западно от Пазарджик и на 4 километра северно от Септември. Слабо земетресение е регистрирано тази нощ на територията на България. Магнитудът му е 2.4 по скалата на Рихтер, съобщи Европейският сеизмологичен център. Земетресението е станало в 1,42 през ноща.  Епицентърът на труса е на 80 километра югоизточно от София, на 21 километра западно от Пазарджик и на 4 километра северно от Септември.

Земетресение от 2,4 по Рихтер край Септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248844

Слабо земетресение е регистрирано тази нощ на територията на България. Магнитудът му е 2.4 по скалата на Рихтер, съобщи Европейският сеизмологичен център.
Земетресението е станало в 1,42 през ноща. 
Епицентърът на труса е на 80 километра югоизточно от София, на 21 километра западно от Пазарджик и на 4 километра северно от Септември. Слабо земетресение е регистрирано тази нощ на територията на България. Магнитудът му е 2.4 по скалата на Рихтер, съобщи Европейският сеизмологичен център. Земетресението е станало в 1,42 през ноща.  Епицентърът на труса е на 80 километра югоизточно от София, на 21 километра западно от Пазарджик и на 4 километра северно от Септември.

Най-четеното в "Дневник" през седмицата: Светът загуби Робин Уилямс

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/08/17/2362761_nai-chetenoto_v_dnevnik_prez_sedmicata_svetut_zagubi/?ref=rss


Сред десетте най-четени статии в "Дневник" през изминалата седмица се открояват темите за трагичното самоубийство на актьора Робин Уилямс, задочната размяна на реплики между Бойко Борисов и Радан Кънев и случая КТБ.

На първо място според статистиката на сайта с 24 873 прочитания е тъжната новина за неочакваната смърт на един от най-популярните комедийни артисти на Холивуд, Робин Уилямс. В понеделник, 11 август или в ранните часове на вторника европейско време щатската полиция съобщи,...

Най-четеното в "Дневник" през седмицата: Тъжната кончина на Робин Уилямс

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/08/17/2362761_nai-chetenoto_v_dnevnik_prez_sedmicata_tujnata/?ref=rss


Сред десетте най-четени статии в "Дневник" през изминалата седмица се открояват темите за трагичното самоубийство на актьора Робин Уилямс, задочната размяна на реплики между Бойко Борисов и Радан Кънев и случая КТБ.

На първо място според статистиката на сайта с 24 873 прочитания е тъжната новина за неочакваната смърт на един от най-популярните комедийни артисти на Холивуд, Робин Уилямс. В понеделник, 11 август или в ранните часове на вторника европейско време щатската полиция съобщи,...

Третата неделя на "София диша" е посветена на визуалните изкуства

http://pik.bg/третата-неделя-на-софия-диша-е-посветена-на-визуалните-изкуства-news214778.html

Третата неделя на "София диша" е посветена на визуалните изкуства

Третата седмица на фестивала „София диша“ ще е посветена на визуалните изкуства, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Днес в рамките на фестивала на улица „Пиротска“ ще бъде състои проявата „Ветрове от цветове“. Наред с многото рисунки, скулптури и инсталации, събитието ще предложи на посетителите и още много атракции. В специална работилница, деца и родители ще могат да се включат в изработване на кукли от стари дрехи и непотребни неща. Всеки участник ще бъде призован да направи своя собствена кукла, която да вземе със себе си. Самата авторка ще изработи пред публиката „коминочистач“ и „полицай“ в човешки ръст.

За пръв път ще бъде демонстрирано и уникалното рисуване върху вода. За целта ще се използва древна персийска техника, наречена ебру. На феновете на комикса ще бъде предложено да станат участници в „Ко-миксер“ – периодично издание, съдържащо кратки комикс истории от различни автори, без продължение, които са обединени под една тема, различна за всеки брой, пише агенция "Фокус".

Ще има и комикс-джем — групова импровизация в комикс форма. Получава се история без предварителен сценарий, като рисунките се базират на това, което са измислили предните участници. Ще се организира и благотворително рисуване върху текстил. Създавайки своя собствена тениска, всеки желаещ ще се включи в акцията на доброволците от „ПРОтегни ръка” за набиране на средства за лечението на болни деца от социално слаби семейства. Екипът на Sofia Live ще даде възможност на всеки посетител да изрисува с пастели своята представа за София. Акцентът в изданието ще е поставен върху т.нар. „съзнателно кино”.

Това е иновативен авторски проект, интерактивно кино, което позволява на зрителя да взема решения вместо главния актьор. Oт пасивен наблюдател, зрителят се превръща в активен участник, едновременно представляващ актьора и режисьора на филма. Автор на проекта и режисьор на филма е Мариета Печанска.

Операторът на филма е Петър Бонин. В главната роля влиза Марин Маринов. Фестивалът „София диша“ е част от културния календар на Столична община и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

"София диша" посвещава третата си седмица на визуалните изкуства

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248838

Третата седмица на фестивала „София диша“ ще е посветена на визуалните изкуства, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Днес в рамките на фестивала на улица „Пиротска“ ще се състои проявата „Ветрове от цветове“. Наред с многото рисунки, скулптури и инсталации, събитието ще предложи на посетителите и още много атракции. Третата седмица на фестивала „София диша“ ще е посветена на визуалните изкуства, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Днес в рамките на фестивала на улица „Пиротска“ ще се състои проявата „Ветрове от цветове“. Наред с многото рисунки, скулптури и инсталации, събитието ще предложи на посетителите и още много атракции.

Третата седмица на "София диша" посветена на визуалните изкуства

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248836

Третата седмица на фестивала „София диша“ ще е посветена на визуалните изкуства, съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Днес в рамките на фестивала на улица „Пиротска“ ще се състои проявата „Ветрове от цветове“. Наред с многото рисунки, скулптури и инсталации, събитието ще предложи на посетителите и още много атракции. Третата седмица на фестивала „София диша“ ще е посветена на визуалните изкуства, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Днес в рамките на фестивала на улица „Пиротска“ ще се състои проявата „Ветрове от цветове“. Наред с многото рисунки, скулптури и инсталации, събитието ще предложи на посетителите и още много атракции.

Какво пише на гроба на мутрата?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248482


На гроба на мутра слагат надгробна плоча, на която пише:
“Едно широко сърце и две силни ръце
спряха да бият завинаги.”
***
Учител връща бележника на Иванчо с думите:
- Баща ти ще побелее, като ти види бележника.
- Няма да побелее.
- Нима твоите оценки не го интересуват?
- Разбира се, че го вълнуват, но той е плешив. На гроба на мутра слагат надгробна плоча, на която пише: “Едно широко сърце и две силни ръце спряха да бият завинаги.” *** Учител връща бележника на Иванчо с думите: - Баща ти ще побелее, като ти види бележника. - Няма да побелее. - Нима твоите оценки не го интересуват? - Разбира се, че го вълнуват, но той е плешив.

Ветрове от цветове превземат столична улица

http://www.bnews.bg/article-114013

На "Пиротска" в София ще бъде днес фестивалът "София диша". Заради проявата са затворени улици.

Ханке: Беше грешка, че БНБ поиска помощ от МВФ и ЕС

http://business.actualno.com/Hanke-Beshe-greshka-che-BNB-poiska-pomosht-ot-MVF-i-ES-news_45392.html

Преди случилото се с КТБ Българската народна банка имаше много добра репутация, най-вече заради валутния борд. За съжаление сега тази репутация е накърнена. За това допринесе фактът, че БНБ поиска пом...

Пеевски между Столипиново и "Унтер дер Линден"

http://viewpoint.actualno.com/Peevski-mejdu-Stolipinovo-i-Unter-der-Linden--news_45396.html

Понеже истината се познава в сравнението, понякога тя трябва да се погледне в очите, макар и да е неприятна до сълзи. Вярно е, че не можем да се сравняваме с Германия, но като стане дума за Столипин...

Преглед на печата - 17 август

http://www.moreto.net/novini.php?n=261361

„24 часа": Единственият безпартиен №1 е Петър Кънев, Вигенин без листа, защото в Благоевград не го искат След бурни скандали БСП одобри водачите на кандидатдепутатските си листи . Бившият външен министър Кристиан Вигенин обаче остана без първото място в Благоевград, което му беше отредено от ръководството на партията.

Марокански царевични питки

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/08/17/2362034_marokanski_carevichni_pitki/?ref=rss


Топлите питки са една от най-омайните и простички закуски, които едва ли някое дете по света би отказало. Не само да ги опита, но и да участва в приготвянето им, тъй като работата с тесто носи специално удоволствие. Варианти има много – направени от различни брашна, с мая, содени, с добавка от сирене или семена, с колбас и дори зеленчуци, всичко е въпрос на вкус.

Тези марокански царевични питки са специално лакомство, което се приготвя изключително лесно и бързо и ще разнообрази...

Протестите в САЩ, заради смъртта на чернокожо момче, продължават

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248781

В събота вечерта, въпреки дъжда, стотици демонстранти излязоха по улиците на американския град Фъргюсън, щата Мисури, часове преди началото на полицейския част, който бе въведен от губернатора на щата, съобщи Ройтерс.
Атмосферата сред демонстрантите в града остава напрегната. Десетки полицаи с каски и щитове бяха разположени в близост до В събота вечерта, въпреки дъжда, стотици демонстранти излязоха по улиците на американския град Фъргюсън, щата Мисури, часове преди началото на полицейския част, който бе въведен от губернатора на щата, съобщи Ройтерс. Атмосферата сред демонстрантите в града остава напрегната. Десетки полицаи с каски и щитове бяха разположени в близост до

Слаб трус регистриран край Пазарджик

http://offnews.bg/news/n_1/n_377837.html

Земетресение с магнитуд 2.4 по скалата на Рихтер е регистрирано тази нощ край Пазарджик, показват данни от Европейския сеизмологичен център, цитирани от БГНЕС. Трусът е станал в 1:42 часа и е бил с епицентър на 80 километра югоизточно от София и на 4 километра северно от Септември. Огнището на труса е било на 2 километра дълбочина.

Неделев търси бъдеще в Италия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248106

Тодор Неделев ще търси спешно трансфер до края на прозореца на 31 август. Националът остана извън групата на "Майнц", който загуби след изпълнение на дузпи от "Кемниц" за купата на Германия - 9:10 (5:5 след 120 минути игра).
Неделев игра само в два мача като резерва през миналия сезон - общо 17 минути. Но при новия датски треньор Каспер Хюлманд си Тодор Неделев ще търси спешно трансфер до края на прозореца на 31 август. Националът остана извън групата на "Майнц", който загуби след изпълнение на дузпи от "Кемниц" за купата на Германия - 9:10 (5:5 след 120 минути игра). Неделев игра само в два мача като резерва през миналия сезон - общо 17 минути. Но при новия датски треньор Каспер Хюлманд си

Поредна нощ на протести в САЩ след убийството на чернокожия младеж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248776

В събота вечерта, въпреки дъжда, стотици демонстранти излязоха по улиците на американския град Фъргюсън, щата Мисури, часове преди началото на полицейския част, който бе въведен от губернатора на щата, съобщи Ройтерс.
Атмосферата сред демонстрантите в града остава напрегната. Десетки полицаи с каски и щитове бяха разположени в близост до В събота вечерта, въпреки дъжда, стотици демонстранти излязоха по улиците на американския град Фъргюсън, щата Мисури, часове преди началото на полицейския част, който бе въведен от губернатора на щата, съобщи Ройтерс. Атмосферата сред демонстрантите в града остава напрегната. Десетки полицаи с каски и щитове бяха разположени в близост до

Трус с магнитуд 2.4 край Септември

http://www.vesti.bg/novini/trus-s-magnitud-2.4-kraj-septemvri-6020124

Слабо земетресение е регистрирано тази нощ на територията на България. Магнитудът му е 2.4 по скалата на Рихтер, показва справка на БГНЕС в Европейския сеизмологичен център.

Неделята - хладна, чака се и дъжд с гръмотевици

http://www.bnews.bg/article-114012

Днес се очаква хладен ден с краткократни превалявания и гръмотевици.

Ибрахимович се контузи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248777

"Пари Сен Жермен" спечели първа победа през сезона, но загуби шведския голмайстор Златан Ибрахимович. След само 15 минути при 2:0 над "Бастия" Златан трябваше да напусне терена с мускулна травма.

"Има рана, не съм доктор, за да кажа колко време ще отсъства", обяви треньорът Лоран Блан.

ПСЖ изигра първи двубой на "Парк де Пренс" през сезона, "Пари Сен Жермен" спечели първа победа през сезона, но загуби шведския голмайстор Златан Ибрахимович. След само 15 минути при 2:0 над "Бастия" Златан трябваше да напусне терена с мускулна травма. "Има рана, не съм доктор, за да кажа колко време ще отсъства", обяви треньорът Лоран Блан. ПСЖ изигра първи двубой на "Парк де Пренс" през сезона,

Автомобил горя в Благоевград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248770

Автомобил горя тази нощ в Благоевград, съобщи БГНЕС. Това е поредният опожарен лек автомобил в областния център.
Сигналът за пожара на ул. "Тодор Александров" е подаден към 3 часа тази нощ. Живущи на улицата чули гръм, след което видяли да гори лек автомобил. Отзовалите се на сигнала огнеборци загасили горящия автомобил, Автомобил горя тази нощ в Благоевград, съобщи БГНЕС. Това е поредният опожарен лек автомобил в областния център. Сигналът за пожара на ул. "Тодор Александров" е подаден към 3 часа тази нощ. Живущи на улицата чули гръм, след което видяли да гори лек автомобил. Отзовалите се на сигнала огнеборци загасили горящия автомобил,

Горя автомобил в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248768

Автомобил горя тази нощ в Благоевград, съобщи БГНЕС. Това е поредният опожарен лек автомобил в областния център.
Сигналът за пожара на ул. Автомобил горя тази нощ в Благоевград, съобщи БГНЕС. Това е поредният опожарен лек автомобил в областния център. Сигналът за пожара на ул. "Тодор Александров" е подаден към 3 часа тази нощ. Живущи на улицата чули гръм, след което видяли да гори лек автомобил. Отзовалите се на сигнала огнеборци загасили горящия автомобил,

Земеделският министър да си каже за отношенията с Тома Белев

http://www.bnews.bg/article-113705

Асоциация "Българско черноморие" изпрати отворено писмо до земеделския министър Георги Костов, служебния премиер проф. Георги Близнашки, президента Росен Плевнелиев и медиите, с искане Костов заради близките си конкакти с Тома Белев, да декларира публично, че по всякакъв начин ще подпомогне следствените органи и няма да прикрие никакви данни за финансови разпореждания и друг вид разпореждания на Тома Белев.

Районният кмет на Варна на свобода срещу 3000 лева

http://www.cross.bg/raiionniyat-kmet-na-varna-na-svoboda-sreshty-leva-1425826.html

/КРОСС/ Кметът на варненския район „Младост" Христо Христов излиза на свобода срещу 3000 лв. парична гаранция, реши късно снощи Специализираният съд, съобщи Нова телевизия. Христов бе задържан преди три дни по обвинение, че е част от схема за имотни измами. Други двама - Мартин Петров и Дияна Александрова, обаче остават в ареста. Борислав Команчев беше освободен без мярка за неотклоение. В болница остава Веселина Спасова. Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.  

Класическо Ferrari продадено за рекордните 38,1 млн. долара

http://www.cross.bg/dolara-model-ferrari-1425827.html

/КРОСС/ Класическо Ferrari от 1962 г. стана най-скъпата кола, продадена някога, след като бе купено на търг в Калифорния за 38,1 млн. долара, съобщава The Daily Mail. Наддаването за луксозното возило марка 250 GTO събра ценители на редките автомобили от цял свят и започна от 10 млн. долара. Рекордната цена бе достигната само за 15 минути. Според организаторите от аукционната къща Bonhams в Монтерей интересът към ферарито бил огромен, тъй като то е първото от вида си, обявявано за публична продажба от 25 години насам. Новият собственик на червеното бижу е анонимен мъж, който наддавал по телефона. Той победил известния американски бизнесмен Бил Хайнике, живеещ в Тайланд, който до последно вдигал цената. Ferrari 250 GTO се смята за Светия Граал на автомобилизма заради своята рядкост, история, изискан дизайн и стабилност на пътя. В периода 1962-1964 г. от него са произведени само 36 броя. Спортният модел развива максимална скорост 280 км/ч за 6,1 секунди. Колата е единствената от своя модел, участвала в смъртоносен инцидент. През 1962 г. зад волана й загива олимпийският шампион по ски Анри Орейе. Спортистът катастрофира, след като губи контрол над автомобила, движещ се със 100 км/ч на пистата „Линас-Монлери" южно от Париж. Сред известните притежатели на уникалния автомобил са барабанистът на „Пинк Флойд" Ник Мейсън и модният дизайнер Ралф Лорън

Изказването на Порошенко паникьоса борсите

http://www.cross.bg/ykraiina-kiev-poroshenko-1425829.html

Изказване на украинския президент Петро Порошенко, че Киев е бомбардирал руска бронетехника и е унищожил „значителна част" от нея, паникьоса борсите и в Европа и САЩ в петък вечерта и свали котировките, съобщава Gazeta.ru. Така инвеститорите показаха страха си от разрастване на военния конфликт извън границите на Украйна. Експерти подчертават, че събитията там оказват сериозно въздействие върху котировките на ценните книжа. Сривът започна, след като се разбра, че президентът Петро Порошенко е информирал по телефона британския премиер Дейвид Камерън за „руско нахлуване". Колоната е влязла на украинска територия около пункта Изварино в нощта на четвъртък срещу петък, твърдят от администрацията на държавния глава. Новината бе категорично отхвърлена от Москва като измислица. Кремъл дори саркастично обвини Киев в "унищожаване на духове." САЩ заявиха, че не могат да потвърдят информацията на украинските власти, предаде AFP. Информацията за „руската агресия" бе „видяна" единствено от репортери на вестниците The Guardian и The Telegraph. Според тях след падането на нощта 50 бронирани автомобила с обозначения на Уралското военно окръжие, някои от които с руски знамена, са пресекли границата. Върху тях е имало надписи „Мироопазващи сили". Междувременно руският хуманитарен конвой все още не е пресякъл границата, съобщава AP

Изказване на Порошенко паникьоса борсите

http://www.cross.bg/poroshenko-kiev-ykraiina-1425829.html

Изказване на украинския президент Петро Порошенко, че Киев е бомбардирал руска бронетехника и е унищожил „значителна част" от нея, паникьоса борсите и в Европа и САЩ в петък вечерта и свали котировките, съобщава Gazeta.ru. Така инвеститорите показаха страха си от разрастване на военния конфликт извън границите на Украйна. Експерти подчертават, че събитията там оказват сериозно въздействие върху котировките на ценните книжа. Сривът започна, след като се разбра, че президентът Петро Порошенко е информирал по телефона британския премиер Дейвид Камерън за „руско нахлуване". Колоната е влязла на украинска територия около пункта Изварино в нощта на четвъртък срещу петък, твърдят от администрацията на държавния глава. Новината бе категорично отхвърлена от Москва като измислица. Кремъл дори саркастично обвини Киев в "унищожаване на духове." САЩ заявиха, че не могат да потвърдят информацията на украинските власти, предаде AFP. Информацията за „руската агресия" бе „видяна" единствено от репортери на вестниците The Guardian и The Telegraph. Според тях след падането на нощта 50 бронирани автомобила с обозначения на Уралското военно окръжие, някои от които с руски знамена, са пресекли границата. Върху тях е имало надписи „Мироопазващи сили". Междувременно руският хуманитарен конвой все още не е пресякъл границата, съобщава AP

Шарапова загубие битката на красавиците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248772

Приятелката на Григор Димитров - рускинята Мария Шарапова, загуби дуела на красавиците, разиграл се в полуфинал на турнира в Синсинати. Сръбкинята Ана Иванович спечели за 2 часа и 46 минути двубоя и ще играе за титлата сращу Серина Уилямс.

Шарапова падна в първия сет с 2:6, успя да изравни резултата във втория - 7:5, но в последния Иванович Приятелката на Григор Димитров - рускинята Мария Шарапова, загуби дуела на красавиците, разиграл се в полуфинал на турнира в Синсинати. Сръбкинята Ана Иванович спечели за 2 часа и 46 минути двубоя и ще играе за титлата сращу Серина Уилямс. Шарапова падна в първия сет с 2:6, успя да изравни резултата във втория - 7:5, но в последния Иванович

Министрите на външните работи на Русия, Германия, Франция и Украйна се срещат днес

http://www.cross.bg/ykraiina-germaniya-ministri-1425825.html

/КРОСС/ Външните министри на Украйна, Русия, Германия и Франция ще се срещнат днес в Берлин, предаде AFP. Срещата ще започне в следобедните часове. Основна тема на разговора между четиримата министри ще бъде ситуацията в Украйна. Това е втората среща в този формат. В резултат от разговорите на 2 юли в Берлин беше разработена съвместна декларация, в която Лавров, Щайнмайер, Фабиюс и Климкин потвърдиха ангажимента на страните си за постигане на мир в Украйна.

От щаба на Кличко пратили допинг-ченгета на Пулев

http://www.bnews.bg/article-114004

„Кличко не иска да дава проби, не аз. Чист съм и това се вижда. Не знам колко пъти ме проверяваха тази година.", каза Кубрат.

Трима лекари се лекуват с лекарството срещу ебола в Либерия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248765

Трима лекари, заразени с ебола в Либерия, са получили експерименталното лекарство Zmapp, съобщи Ройтерс.
Тази седмица Либерия, която е най-силно засегнатата страна от епидемията в Западна Африка, получи три дози от серума. Двама лекари от Либерия и един от Нигерия са първите африкански пациенти, които са подложени на експерименталното лечение. Трима лекари, заразени с ебола в Либерия, са получили експерименталното лекарство Zmapp, съобщи Ройтерс. Тази седмица Либерия, която е най-силно засегнатата страна от епидемията в Западна Африка, получи три дози от серума. Двама лекари от Либерия и един от Нигерия са първите африкански пациенти, които са подложени на експерименталното лечение.

Трима се лекуват с експерименталното лекарство срещу ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248761

Трима лекари, заразени с ебола в Либерия, са получили експерименталното лекарство Zmapp, съобщи Ройтерс.
Тази седмица Либерия, която е най-силно засегнатата страна от епидемията в Западна Африка, получи три дози от серума. Двама лекари от Либерия и един от Нигерия са първите африкански пациенти, които са подложени на експерименталното лечение. Трима лекари, заразени с ебола в Либерия, са получили експерименталното лекарство Zmapp, съобщи Ройтерс. Тази седмица Либерия, която е най-силно засегнатата страна от епидемията в Западна Африка, получи три дози от серума. Двама лекари от Либерия и един от Нигерия са първите африкански пациенти, които са подложени на експерименталното лечение.

Федерер стигна финал за 67 минути

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248763

Роджър Федерер стигнадо финала на турнира в Синсинати само за 67 минути. Толкова бяха необходимия на легендарния швейцарец, за да срази канадеца Милан Раонич - 6:2, 6:3. Разликата между двамата е точно 10 години, но на корта Роджър изглеждаше като в най-добрите си времена.

Във финала Федерер ще се изправи срещу испанеца Давид Ферер, който също Роджър Федерер стигнадо финала на турнира в Синсинати само за 67 минути. Толкова бяха необходимия на легендарния швейцарец, за да срази канадеца Милан Раонич - 6:2, 6:3. Разликата между двамата е точно 10 години, но на корта Роджър изглеждаше като в най-добрите си времена. Във финала Федерер ще се изправи срещу испанеца Давид Ферер, който също

Молдова е готова да напусне ОНД

http://europe.actualno.com/Moldova-e-gotova-da-napusne-OND-news_45384.html

Молдова е готова за излизане от Обществото на незавсимите държави (ОНД). Това обяви министерството на селското стопанство и храните на страната, предаде "Фокус". Новият заместник-министър н...

Калин Терзийски: Спрете да хленчите! Живеем в добри времена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4247989

Писателят Калин Терзийсски е роден през 1970 г. в София.
Завършва медицина и специализира психиатрия. Работил е като психиатър и сценарист.
Автор е на стихосбирки, сборници с разкази и романи, сред които “Алкохол”, “Лудост”, “Има ли кой да ви обича”, “Любовта на 35-годишната жена”, “Любовта на 45-годишния мъж” и др. 
 

Интервю на Валентина Пе Писателят Калин Терзийсски е роден през 1970 г. в София. Завършва медицина и специализира психиатрия. Работил е като психиатър и сценарист. Автор е на стихосбирки, сборници с разкази и романи, сред които “Алкохол”, “Лудост”, “Има ли кой да ви обича”, “Любовта на 35-годишната жена”, “Любовта на 45-годишния мъж” и др. Интервю на Валентина Пе

Гробницата в Амфиполис 10 пъти по-голяма от тази на Филип II

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248112


Скрит сред голи хълмове край брега на Северна Гърция, лежи древният Амфиполис. Издигнат над устието на река Струма, той е бил сцена на важни битки през Пелопонеските войни, а през 356 г. пр. Хр. е превзет от Филип Македонски.
Днес до античния гръцки град в община Серес кръстосват самосвали и камиони, обгражда го полицейски кордон. Скрит сред голи хълмове край брега на Северна Гърция, лежи древният Амфиполис. Издигнат над устието на река Струма, той е бил сцена на важни битки през Пелопонеските войни, а през 356 г. пр. Хр. е превзет от Филип Македонски. Днес до античния гръцки град в община Серес кръстосват самосвали и камиони, обгражда го полицейски кордон.

Летен вирус ни поваля с висока температура и ангина

http://frognews.bg/news_74724/

Опасен вирус удря внезапно с висока температура и поваля на легло заради рязката смяна на времето – от прохладно и дъждовно до пек и жега. Той е от типа на ентеровирусите и риновирусите, срещу които няма създадени ваксини, тъй като се променят твърде бързо, съобщиха вирусолози.

Днес максималните температури ще са до 28°, очакват се валежи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248752

Днес с умерен, в Дунавската равнина и източните райони до силен вятър от северозапад ще нахлува още хладен въздух. Облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи, на повече места и по-значителни по количество в планинските райони и източната половина от страната, където ще има и гръмотевици. Днес с умерен, в Дунавската равнина и източните райони до силен вятър от северозапад ще нахлува още хладен въздух. Облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи, на повече места и по-значителни по количество в планинските райони и източната половина от страната, където ще има и гръмотевици.

"Фиорентина" срази "Реал"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248759

"Реал" (Мадрид) загуби за втори път през сезона, но отново само в контрола - 1:2. Европейският шампион падна от италианския "Фиорентина". Кристиано Роналдо даде аванс на "Реал" още в четвъртата минута. Но след почивката "виолетовите" върнаха два пъти - първо чрез германеца Марио Гомес, а след това и чрез Маркос Алонсо.

Двубоят се играе на "Реал" (Мадрид) загуби за втори път през сезона, но отново само в контрола - 1:2. Европейският шампион падна от италианския "Фиорентина". Кристиано Роналдо даде аванс на "Реал" още в четвъртата минута. Но след почивката "виолетовите" върнаха два пъти - първо чрез германеца Марио Гомес, а след това и чрез Маркос Алонсо. Двубоят се играе на

Научни открития правят круизите по-безопасни

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3d93a34f/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cevropa0C3340Ca0Cnauchni0Eotkritiia0Epraviat0Ekruizite0Epo0Ebezopasni0H1777740C/story01.htm

Финансирани от ЕС изследвания търсят решение на въпроса за по-безопасна евакуация при евентуални произшествия


Двама шахматисти починаха в един ден на турнир в Норвегия

http://www.vesti.bg/novini/dvama-shahmatisti-pochinaha-v-edin-den-na-turnir-v-norvegiia-6020123

Най-престижният международен турнир по шах завърши трагично, след като двама от участниците починаха в един и същи ден, съобщи "Мирър" на интернет сайта си.

Украйна призна руския конвой за хуманитарна помощ

http://www.cross.bg/ykraiina-ryskiya-konvoii-1425824.html

/КРОСС/ Украйна призна за хуманитарна помощ руския конвой с товари под егидата на Международния червен кръст, съобщи украинското правителство на сайта си.  „Министърът на социалната политика на Украйна Людмила Денисова подписа указ за признаване на товара на руския конвой от 280 камиона под егидата на МКЧК за хуманитарна помощ", се казва в съобщението. Писмо със списък на хуманитарните стоки, подписано от ръководителя на регионалната делегация на Международния комитет на Червения кръст в Русия, Беларус, Украйна, Молдова Паскал Кют, бе внесено в Министерството на социалната политика на 16 август. Получатели на хуманитарния товар се явява мисията на Международния комитет на Червения кръст в Украйна. Той ще бъде поет от представители на МКЧК в Украйна през пропускателния пункт Донецк, се казва още в правителственото съобщение. По-рано МКЧК изпрати на Киев писмена резолюция от проверка на документацията за товара, който се превозва от руския конвой. В съобщението за украинското правителство се казва, че хуманитарният товар се състои от храни, включително и детски, вода, медикаменти. Общо товарът е с тегло 1856,3 тона.

Славчев пропусна старта на сезона в Португалия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248747

Симеон Славчев не игра на старта на сезона в португалското първенство. Българското ново попълнение на "Спортинг" не беше в групата при 1:1 като гост на "Академика".

Андре Карильо даде аванс на вицешампиона в 15-ата минута. А в средата на второто полувреме съотборникът му Уилям Карвальо получи червен картон. Едва в последните секунди на мача Симеон Славчев не игра на старта на сезона в португалското първенство. Българското ново попълнение на "Спортинг" не беше в групата при 1:1 като гост на "Академика". Андре Карильо даде аванс на вицешампиона в 15-ата минута. А в средата на второто полувреме съотборникът му Уилям Карвальо получи червен картон. Едва в последните секунди на мача

Св. мчк Мирон. Преп. Алипий иконописец

http://www.cross.bg/miron-peshtta-igemonut-1425823.html

/КРОСС/ Свети Мирон бил презвитер в Ахая по време на царуването на нечестивия цар Деций (царувал от 249 г. до 251 г.). Игемон на тази страна бил Антипатър. Светецът произхождал от знатен и богат род. Имал много кротък нрав. В сърцето си винаги питаел топла любов към Бога и хората и прекарвал живота си богоугодно. Веднъж, на празника Рождество Христово, игемонът Антипатър влязъл в християнския храм, за да улови християните, събрани на молитва, и да ги предаде на мъчения. Като видял това, свети Мирон се преизпълнил с ревност, със сила изобличил игемона и го укротил. Заради това той бил хванат по негова заповед и предаден на жестоки мъчения: окачили го на дърво и стъргали тялото му с железен гребен. След това го горили с огън. Накрая бил хвърлен в силно разпалена и изригваща страшни пламъци пещ. В същия миг от пещта излязъл огън и изгорил сто и петдесет нечестиви слуги на игемона, стоящи наблизо. По благодатта на Христа, светият останал жив, като не претърпял никаква вреда, и стоейки сред пещта, благославял Бога. В същото време в нея се виждали свети ангели, стоящи сред огъня около светеца и охлаждащи пещта. Когато пещта угаснала и светецът излязъл от нея, без да претърпи вреда, игемонът започнал да го принуждава да се поклони на идолите. Светият не изпълнил тази нечестива заповед и игемонът наредил да одерат кожата му на ремъци, от плещите до нозете. Като взел от себе си един ремък, светият мъченик го хвърлил в лицето на игемона

Предстоящи събития в страната за днес, 17 август

http://www.cross.bg/sofiyaot-provede-veliko-1425822.html

/КРОСС/ ***  София.От 10 ч. Коалиция АБВ (Алтернатива за българско възраждане) ще внесе в ЦИК документи за регистрация за участие в насрочените за 5 октомври избори за народни представители. Документите ще внесат председателят на предизборния щаб на АБВ Румен Петков, представители на коалиционните партньори на партията и новоизбраните лидери на женската и младежката структури на АБВ.*** София.От 11 ч. в Националния клуб на БТА ще се проведе пресконференция на тема „Представяне на Харта за свободна, справедлива и солидарна България". В пресконференцията ще вземат участие проф. дфн Александър Благоев, д-р Александър Каракачанов - философ, проф. Боян Дуранкев - икономист, доц. Боян Киров - физик, доц. Васил Сивов - икономист и други.*** Кърджали.В 11 ч. председателят на ГЕРБ Бойко Борисов ще открие нова спортна площадка в село Припек, Община Джебел.*** София.От 11 ч. пред Руското посолство на бул. „Драган Цанков" 28 Коалиция „Десните" подготвя флашмоб.*** София.От 11 ч. в Парк „Гео Милев" ще се проведе празнично честване и пресъздаване на Панагия - извисяване на хляба по проект „Пътуващи традиции на открито", част от столична програма „Култура". Гост-участници са НЧ „Пробуда 1928", с. Жабокрът, Кюстендилско.***София.От 11 ч. в Националния пресклуб на БТА група от леви центристи и зелени интелектуалци ще дадат пресконференция.***София/Велико Търново

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1425818.html

/КРОСС/ Александър и Константин Владигерови, джазмузиканти Александър Ангелов, журналист, бивш председател на СБЖ и агенция София прес Валери Кацунов, член на Комисията по досиетата Галина Курдова, поппевица Проф. Захари Захариев, председател на фондация "Славяни", депутат във ВНС и XXXVI НС Николай Акимов, кинорежисьор  

Преглед на печата

http://www.cross.bg/standart-telegraf-ayspysite-1425819.html

/КРОСС/ Водещи заглавия в печата Фас подпали лагер с 200 деца - в. Стандарт - стр. 1Данъчни при фризьори и доктори - в. Стандарт - стр. 1Подаряват почивка на малчугани от Мизия - в. Стандарт - стр. 1Изрязахме ауспусите на Европа - в. Телеграф - стр. 1 Водещи заглавия на вътрешните страници Забраниха на младежите да говорят - в. Стандарт - стр. 2Инфлацията тръгва от антонинианите - в. Стандарт - стр. 3Разкриха уникални мозайки и базилики - в. Стандарт - стр. 3Благоевград бойкотира Вигенин - в. Стандарт - стр. 4ДПС-Смолян номинира Доган и Местан за НС - в. Телеграф - стр. 27-и блок щял да ни излезе 8,16 млрд. лв - в. Телеграф - стр. 2 Водещи анализи в. СтандартФас подпали лагер с 200 децаИстински огнен ад се разрази на метри от плажа край Кранево. Фас изпепели детски лагер, в който са настанени 200 деца. Огнените езици лумнали около 19 часана Голяма Богородица. Истинско чудо е, че в този момент хлапетата вечеряли и в подпалената сграда нямало никого. За щастие жертви няма, но голяма част от деца-та, повечето от които са русначета, са останали без багаж, разказаха огнеборците. Куфарите, заедно с всичките лични вещи на децата, са напълно унищожени отпламъците. в. ТелеграфИзрязахме ауспусите на ЕвропаФранция и Италия пропищяха от българските роми, след като цели тумби мургави събратя щурмуват двете държави и режат ауспусите на колите на гражданите им заради катализаторите.Това разкриха от МВР пред „Телеграф"

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/rada-zhyrnalisttema-bogdanova-1425820.html

/КРОСС/ Нова телевизия, „Събуди се..." Тема: Рубрика „Въпросителни от седмицата"Гости: Емил Димитров-Ревизоро, бивш шеф на Агенция „Митници", Арман Бабикян, политически ПР и Силвия Великова, журналистТема: Язовирите - видимата заплаха. Говорят специалистите.Тема: Син език при животните. Последствията за хората...Тема: След масовите уволнения. В студиото - още освободени от Агенцията по рибарство проговарят. И... гласове отвътре.Тема: Пазителят на фара - Рада Богданова разказва история от ЕмонаГост: Рада Богданова, журналистТема: Лора Караджова пред Стани ДочевГост: Лора Караджова, певица

Температурите ще падат, очакват се краткотрайни валежи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4248749

Днес с умерен, в Дунавската равнина и източните райони до силен вятър от северозапад ще нахлува още хладен въздух. Облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи, на повече места и по-значителни по количество в планинските райони и източната половина от страната, където ще има и гръмотевици. Днес с умерен, в Дунавската равнина и източните райони до силен вятър от северозапад ще нахлува още хладен въздух. Облачността ще е по-често значителна. Ще има краткотрайни валежи, на повече места и по-значителни по количество в планинските райони и източната половина от страната, където ще има и гръмотевици.

Стойчо Младенов доволен въпреки загубата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248743

Стойчо Младенов изказа задоволство от играта на ЦСКА в по-голямата част от мача срещу "Лудогорец", загубен с 0:2. Треньорът на "червените" призна, че поражението е следствие на закономерности във футбола - неговият тим е съвсем нов, а разградският не се променя с години и е съставен все от равностойни играчи.

"Лесно даваме инициативата и това е Стойчо Младенов изказа задоволство от играта на ЦСКА в по-голямата част от мача срещу "Лудогорец", загубен с 0:2. Треньорът на "червените" призна, че поражението е следствие на закономерности във футбола - неговият тим е съвсем нов, а разградският не се променя с години и е съставен все от равностойни играчи. "Лесно даваме инициативата и това е

Романтичните комедии - главна причина за провалените връзки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4248000

Почти няма жена, която да не обожава онези прекрасни романтични комедии. Те са толкова захаросани и примамливи, че жените почваме да мечтаем по един измислен образ на мъж и се впускаме в безкрайното му търсене. Романтичните комедии са жанр на киноиндустрията, която цели да разнообрази скучната ни нощ, а не да ни наложи прототип на връзка. За съжале Почти няма жена, която да не обожава онези прекрасни романтични комедии. Те са толкова захаросани и примамливи, че жените почваме да мечтаем по един измислен образ на мъж и се впускаме в безкрайното му търсене. Романтичните комедии са жанр на киноиндустрията, която цели да разнообрази скучната ни нощ, а не да ни наложи прототип на връзка. За съжале

Украйна поиска военна помощ от НАТО и ЕС

http://europe.actualno.com/Ukrajna-poiska-voenna-pomosht-ot-NATO-i-ES-news_45382.html

Украинският външен министър Павло Климкин призова САЩ и ЕС да подпомогнат с военна сила украинските войски, които се сражават срещу проруските сепаратисти. В интервю за германско радио той посочи, че ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване