Започва прием по извънредна схема за складиране на сирене, кашкавал и извара

http://www.cross.bg/sirena-skladirane-1429046.html

/КРОСС/ На 8 септември започва прием на документи за кандидатстване по извънредна схема за частно складиране на пушено и синьо сирене, кашкавал и извара. Мярката се въвежда във връзка с наложената забрана за внос на някои продукти от Европейския съюз в Русия. Тя е разписана в приетия от Европейската комисия Делегиран Регламент 950/2014 за откриването на временна схема за финансово подпомагане за частно складиране на някои млечни продукти, за които е определен и размерът на помощта. Субсидията по мярката е за конкретни видове сирена със следните кодове: КН 0406 20 (сирена, които са стъргани или на прах), 0406 30 (топени сирена), 0406 40 (сини сирена и други сирена с плесен в тестото), 0406 90 (други сирена, сред които и кашкавал) и КН 0406 10 (замразена извара). За пресните сирена няма да бъде отпускана помощ, съобщава пресцентърът на МЗХ. Помощта е 15,57 евро на тон/ден за постоянните разходи за складиране и 0,40 евро на тон /ден за складовото съхранение на продукцията по договора. Тя се отпуска единствено, ако договореният период на складовото съхранение е между 60 и 210 дни, като допустимите количества са от 0.5 тона до 155 000 тона. В Регламент 950/2014 е разписано, че всяка партида трябва да има неизтриваема маркировка с кодиран надпис, който указва производителя и датата на производство, както и датата, на която партидата се внася в склада. Тя не трябва да е предмет на предишен договор за складиране

Крисия Тодорова ще пее песен на “Ку-ку бенд” на детската Евровизия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4284712

Деветгодишната Крисия Тодорова от Разград, която води рубриката в Деветгодишната Крисия Тодорова от Разград, която води рубриката в "Шоуто на Слави" "Запознай се с малките", разучава нова песен. Трябва да я научи без грешка, защото има реален шанс да спечели детската Евровизия. Управителният съвет на БНТ е взел единодушно решение тя да представи страната ни на европейското музикално състезание. В

Битият репортер: Такова нещо няма и в Афганистан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4287449

"Такова нещо го няма дори и в Афганистан. Крайно време е държавата да се вземе в ръце и да се пребори с такива боклуци", заяви нападният репортер Любо Огнянов пред ТВ7. Полицията в Перник издирва четирима гардове, които пребиха екипа на ТВ7, докато правел разследване за предаването "Жега". Със скрита камера журналистите отишли в заведението и

Ремонт на електропроводи на ЕСО налага изключване на две подстанции на ЧЕЗ в София

http://www.cross.bg/podstantzii-remont-podstantziya-1429045.html

/КРОСС/ Ремонт на кабел на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) налага изключване на електрозахранването на две софийски подстанции - „Младост" и „Черни връх", за период от една седмица от 06.09.2014 г. до 14.09.2014 г. "ЧЕЗ Разпределение България" АД е взела всички необходими технически мерки за осигуряване на резервно захранване на засегнатите райони. По време на ремонта клиентите ще бъдат на едностранно захранване, поради което са възможни смущения в електроподаването в жк Дървеница, жк Дианабад, кв. Витоша, кв. Малинова долина, жк Младост 1 и 2 и кв. Студентски град (захранвани от подстанция Младост) и жк Младост 1А, 3 и 4, жк Дружба 2, кв. Горубляне, селата Бистрица, Железница, Герман, Плана, Панчарево, вилни зони Врана-Герман, Ярема, Косанин дол, Малинова долина, Симеоново-Драгалевци, парк Витоша (захранвани от подстанция „Черни връх"). Аварийните екипи на ЧЕЗ са в пълна готовност за реакция. Компанията е създала необходимата организация за намаляване на неудобствата за клиентите и за максимално бързо възстановяване на електроподаването в случай на необходимост. Програмата за изключването на двете подстанции е изготвена съвместно с представители на ЕСО и е съгласувана с Министерството на икономиката и енергетиката. Столична община, болниците и сградите с обществена значимост, които се намират на засегнатите територии, са уведомени за изключването на двете подстанции

Федерер: Надявам се да имам друг шанс за титла от Големия шлем

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/07/2375772_federer_nadiavam_se_da_imam_drug_shans_za_titla_ot/?ref=rss


Носителят на рекордните 17 титли от Големия шлем Роджър Федерер изрази надежда, че ще има още възможности да спечели един от четирите големи турнира, след като пропусна отличен шанс в тазгодишния US Open. 

След като Кей Нишикори шокира фаворита Новак Джокович в първия полуфинал, швейцарският тенисист изглеждаше близо до трофея. Той обаче допусна тежко поражение с 3:6, 4:6, 4:6 от хърватина Марин Чилич. 

Въпреки поражението Федерер остава оптимист за представянето си в...

Чакърдъкова: Исках на Пеевски пари за концерт, отказа ми заради Първанов

http://frognews.bg/news_75782/

Николина прави жертва като влиза в политиката. За да се променят нещата, трябва да влязат чисти хора като нея, похвали лидерът на АБВ Георги Първанов певицата Николина Чакърдъкова в „На светло”.

Кунева се застрахова за изборите – ще агитира да я подкрепят с преференция

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/09/07/2375812_kuneva_se_zastrahova_za_izborite_shte_agitira_da_ia/?ref=rss


Лидерът на "Движение България на гражданите" (ДБГ) и водач на листата на Реформаторския блок в 25-и район в София за предсрочните парламентарни избори Меглена Кунева призова симпатизантите си да я подкрепят с преференциален вот. "Това ще бъде ожесточена конкуренция за преференции", каза тя, цитирана от агенция "Фокус", при среща с граждани от район "Овча купел" в събота.

Кунева беше водач на листата на Реформаторите за евроизборите през май, но беше изместена с преференция от...

Българският ансамбъл спечели злато и бронз в последния кръг на Световната купа

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LaXKmTCK3sg/

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели два медала от последния за годината турнир от Световната купа, който се проведе в Казан. Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Найденова, Христиана Тодорова и Цветелина Стоянова завоюваха злато на три топки и две ленти и бронз на пет чифта бухалки. Възпитаничките на Ина Ананиева заеха първото място с топки и ленти, след като получиха оценка 17.560 точки.

Същият сбор събра и ансамбълът на Беларус, който също получи златни медали. Руските гимнастички заеха третото място с 17.600. Домакините все пак спечелиха титлите на бухалки и в многобоя.

В първата дисциплина българките заеха трето място с оценка 17.550. Представителките на Беларус завършиха втори със 17.650, а победителките получиха 18.600 точки.

Българският ансамбъл приключи сезона в Световната купа с четири титли и общо десет медала. С повече златни отличия завърши единствено Русия – десет от 24 възможни. /КРОСС/

 

 

 

Рапърите от Pernik Crew изпяха песен в подкрепа на перничанина Светли - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/obshtestvo/rapurite-ot-pernik-crew-izpyaha-pesen-v-podkrepa-na-pernichanina_34111/

Иво Чифлички предизвика пернишки рапър да се залее с ледена кофа, а той събра момчетата на Pernik Crew и изпяха песен в подкрепа на Светлослав Йорданов.

Рапърът Антон Ставриев е бил номиниран да се залее с кофа с ледена вода от бившия шеф на младежкото НДСВ в Перник Иво Чифлички. Вместо да залее с вода, рапърът събира колегите и приятелите си Стоян Истратиев и Александър Николов - Сахата и създават песен в помощ на перничанина Светли.

Формацията е известна сред пернишките ъндърграунд среди като Pernik Crew (Перник крю).

"Бях номиниран от Иво Чифлички за една добра кауза.", казва в началото на...

Продължава

Пребиха с бухалки екип на ТВ7

http://www.vesti.bg/novini/prebiha-s-buhalki-ekip-na-tv7-6021752

Екип на ТВ7 беше нападнат и пребит в Перник, а техниката на медията потрошена, съобщиха от телевизията. Журналисти от предаването "Жега" били в града, за да разследват търговията с наркотици.

Конкурс за участие на роми в програма за кандидатстудентска подготовка - 2014/2015 г.

http://www.zapernik.com/obshtestvo/konkurs-za-uchastie-na-romi-v-programa-za-kandidatstudentska-podgotovka_34110/

 

КРАЕН СРОК ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ: 30 СЕПТЕМВРИ 2014 г.

Изисквания към кандидатите:

- Да са от ромски произход.

- Да са между 18 - 29 години.

- Да са завършили средно образование или да им предстои завършване през учебната 2014/2015 година.

- Да имат минимум Мн. Добър (5.00) от балообразуващите предмети* за специалността, която ще кандидатстват от дипломата за средно образование.

- Да имат минимум Добър (4.00) общ успех от дипломата...

Продължава

Веселин Топалов завърши трети в Сейнт Луис

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RBUlOqC6K64/

Веселин Топалов финишира трети в крайното класиране на супертурнира по шахмат Sinquefield Cup в американския град Сейнт Луис. В последния, десети кръг българският гросмайстор си подели точката с Магнус Карлсен.

Италианецът Фабиано Каруана, който записа изключително постижение, спечелвайки седем поредни победи, финишира първи с актив от 8,5 точки. Зад него се нареди Карлсен с 5,5 т., следван от Топалов (5), Максим Вашие-Лаграв (4), Левон Аронян (4) и Хикару Накамура (3), пише Кросс.

За третото място Топалов получи 50 хил. долара от наградния фонд (общо 315 хил. долара).

 

 

Привържениците на шотландската независимост вече имат превес

http://www.cross.bg/shotlandiya-preves-velikobritaniya-1429044.html

/КРОСС/ Привържениците на независимостта на Шотландия от Великобритания за първи път взеха превес срещу противниците на отделянето й от Великобритания, според данни от социологическо проучване, предаде ВВС. Допитването е проведено от компанията Yougov за вестник The Sunday Times. Според изследването, 51% от шотландците искат независимост, а 49% са против. Преди месец противниците на независимостта имаха превес от 22 процентни пункта пред желаещите Шотландия да се отдели от Великобритания. Проучването на Yougov изчислява само гласовете на гражданите, които имат яснота коя позиция ще подкрепят при вота и не отчита тези, които още не са взели решение. Референдумът за независимост на Шотландия ще се проведе на 18 септември.

Първанов: ДПС не трябва да бъде в следващата управляваща коалиция

http://izbori2014.actualno.com/Pyrvanov-DPS-ne-trjabva-da-byde-v-sledvashtata-upravljavashta-koalicija-news_48773.html

ДПС не трябва да бъде в следващата управляваща коалиция. Във всеки случай, АБВ няма да участва в коалиция, в която ДПС присъства. Това заяви в предаването „На светло” по Нова телев...

Въоръжен ограби бензиностанция в Разград

http://crime.actualno.com/Vyoryjen-ograbi-benzinostancija-v-Razgrad-news_48770.html

Въоръжен мъж е ограбил бензиностанция в Разград, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Грабежът е станал вчера около 6.00 часа в бензиностанцията "Петрол", намираща се на из...

Над 100 души в Бургаско са пренощували извън домовете си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4287442

Близо сто души са прекарали тази нощ в приюти или приемни домове в пострадалите от пороите общини Бургас и Приморско. След като дъждовете спряха ситуацията започва да се нормализира, щетите обаче са много големи, съобщава БНР.
Всички спортни и културни прояви в Бургас днес ще започват с минута мълчание в памет на жертвите на вчерашното наводнение. Близо сто души са прекарали тази нощ в приюти или приемни домове в пострадалите от пороите общини Бургас и Приморско. След като дъждовете спряха ситуацията започва да се нормализира, щетите обаче са много големи, съобщава БНР. Всички спортни и културни прояви в Бургас днес ще започват с минута мълчание в памет на жертвите на вчерашното наводнение.

Няма бедстващи хора в Старозагорска област

http://pik.bg/няма-бедстващи-хора-в-старозагорска-област-news222431.html

Няма бедстващи хора в Старозагорска област

Няма бедстващи хора в Старозагорска област, съобщи пред БТА комисар Стоян Колев - директор на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Продължава отводняването на къщите в общините Опан, Гълъбово и Раднево, където вчера беше обявено бедствено положение. Южната част на Старозагорска област беше наводнена след проливните дъждове, които достигнаха рекордните 100 л. на квадратен метър само за няколко часа. Утре екипи на Областната дирекция по безопасност на храните ще регистрират и обработят удавените животни и специални автомобили ще ги откарат до екарисажа, уточни д-р Дамян Миков - директор на дирекцията.

В старозагорското село Стрелец във ферма бяха погълнати от водната стихия над 100 кози. Днес ще бъдат регистрирани удавените животни в общините Раднево и Гълъбово.


Мария Календерска: Лошият вълк ГЕРБ ще изяде на вота двете прасенца ВМРО и НФСБ

http://www.bnews.bg/article-115743

„България без цензура“ е единствената партия против статуквото, за която гласовете няма да се пропилеят, каза в студиото на bTV кандидат-депутатът от ББЦ Мария Календерска, която е втора в листите за Благоевград и 24-ти МИР в София.

Да заложиш на Япония

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e38e6b8/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C3460Ca0Cda0Ezalojish0Ena0Eiaponiia0H1788410C/story01.htm

През 2004 г. японец създава казино училище в Токио, вярвайки, че страната ще легализира казината


Луна: Иван Искров е срам за нацията. Да се извини!

http://frognews.bg/news_75781/

Не вярвам на SMS-и. Давам последните си пари за Мизия. Когато политиците правят дебати, да извадят и те пари, заяви в „На светло с Люба Кулезич” певицата Луна.

Над 100 души в бургаско са пренощували извън домовете си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4287436

Близо сто души са прекарали тази нощ в приюти или приемни домове в пострадалите от пороите общини Бургас и Приморско. След като дъждовете спряха ситуацията започва да се нормализира, щетите обаче са много големи, съобщава БНР.
Всички спортни и културни прояви в Бургас днес ще започват с минута мълчание в памет на жертвите на вчерашното наводнение. Близо сто души са прекарали тази нощ в приюти или приемни домове в пострадалите от пороите общини Бургас и Приморско. След като дъждовете спряха ситуацията започва да се нормализира, щетите обаче са много големи, съобщава БНР. Всички спортни и културни прояви в Бургас днес ще започват с минута мълчание в памет на жертвите на вчерашното наводнение.

АБВ - последвай ме!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245021_%D0%90%D0%91%D0%92+-+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%B9+%D0%BC%D0%B5%21

 На националния празник Шести Септември, кандидатите на АБВ от 24-ти МИР - София, Константин Проданов, Емил Димитров син, Д-р Николай Цуцумански и Росица Демирова, откриха своята предизборна кампания в парка Заимов. Вместо безплатни кебапчета, те раздаваха срещу една усмивка, книги от бележити български автори.

Британци отново с интерес към имотите по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=263351

Британците отново се връщат на нашия пазар на ваканционни имоти по Черноморието като купувачи. Това сочи анализ на агенциите за недвижими имоти. Според Полина Стойкова, изп. директор на Bulgarian properties, те обаче продължават да се интересуват от по-евтини апартаменти.

Бедственото положение в Димитровград се отменя до часове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4287429

Очаква се до няколко часа да бъде отменено бедственото положение в Димитровград. Това каза пред „Фокус” Иво Димов, кмет на Димитровград.
„В село Странско е направена необходимата организация и хората са обезпечени с всичко необходимо. Има малък проблем в село Златополе, там река Мартинка е скъсала дигата и е наводнила землището на селото. Очаква се до няколко часа да бъде отменено бедственото положение в Димитровград. Това каза пред „Фокус” Иво Димов, кмет на Димитровград. „В село Странско е направена необходимата организация и хората са обезпечени с всичко необходимо. Има малък проблем в село Златополе, там река Мартинка е скъсала дигата и е наводнила землището на селото.

Пиринско се оплаква от мормони и йеховисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4287403

Свидетели на Йехова Свидетели на Йехова" и членове на сектата на Мормоните тормозят жителите на Пиринско, съобщава Struma.bg. В Благоевград от години се разхождат представители на сектата на Мормоните. Преди няколко месеца в Гоце Делчев своята дейност започнали "Свидетели на Йехова". Те дори наели зала в центъра на града,

Мехмед изпревари Иван в листите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4287420

ЦВЕТАН ПЕТРОВ
Мехмед заема трето място сред най-срещаните имена в депутатските листи на основните партии у нас в надпреварата за парламента на 5 октомври, показа проверка на “Труд”. За целта изследвахме списъците с кандидат-депутати на БСП, ГЕРБ, ДПС, РБ и ББЦ.
В списъците с кандидати за народни представители на ДПС и на Реформаторския блок има 14 ЦВЕТАН ПЕТРОВ Мехмед заема трето място сред най-срещаните имена в депутатските листи на основните партии у нас в надпреварата за парламента на 5 октомври, показа проверка на “Труд”. За целта изследвахме списъците с кандидат-депутати на БСП, ГЕРБ, ДПС, РБ и ББЦ. В списъците с кандидати за народни представители на ДПС и на Реформаторския блок има 14

Бедственото положение в Димитровград се отменя до часове, ясни са причините за наводнението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4287419

Очаква се до няколко часа да бъде отменено бедственото положение в Димитровград. Това каза пред „Фокус” Иво Димов, кмет на Димитровград.
„В село Странско е направена необходимата организация и хората са обезпечени с всичко необходимо. Има малък проблем в село Златополе, там река Мартинка е скъсала дигата и е наводнила землището на селото. Очаква се до няколко часа да бъде отменено бедственото положение в Димитровград. Това каза пред „Фокус” Иво Димов, кмет на Димитровград. „В село Странско е направена необходимата организация и хората са обезпечени с всичко необходимо. Има малък проблем в село Златополе, там река Мартинка е скъсала дигата и е наводнила землището на селото.

Пуснаха тока във всички села в община Георги Дамяново

http://pik.bg/пуснаха-тока-във-всички-села-в-община-георги-дамяново-news222428.html

Пуснаха тока във всички села в община Георги Дамяново

Възстановено е електрозахранването на всички засегнати от проливните дъждове села в община Георги Дамяново, съобщиха от пресцентъра на "ЧЕЗ Разпределение България".

Още снощи екипите на компанията са успели да се справят с тежката обстановка и да отстранят авариите в Берковица и в 8 от 11-те наводнени села в община Георги Дамяново.

Служители на дружеството са работили непрестанно и днес е възстановено електроподаването и в селата Говежда, Дълги дел, Дива Слатина и в Лопушанския манастир. 175 аварийни групи се грижат за сигурността на електрозахранването в Западна България и ще реагират незабавно при необходимост, се посочва в съобщението.

От ЧЕЗ информират, че са възможни и временни смущения на тока в част от София заради ремонт на далекопроводи на държавния Електроенергиен оператор.


Обилните валежи прекъснаха движението на влакове

http://society.actualno.com/Obilnite-valeji-prekysnaha-dvijenieto-na-vlakove-news_48769.html

Вследствие на обилните валежи е прекъснато движението на влаковете в няколко железопътни участъка в страната. Движението на влаковете е спряно поради наводнен железен път и нанесени повреди по желез...

Нивото на река Огоста продължава да се покачва

http://pik.bg/нивото-на-река-огоста-продължава-да-се-покачва-news222427.html

Нивото на река Огоста продължава да се покачва

Увеличение на нивото на река Огоста е отчетено при село Гложене тази сутрин. Това каза дежурният служител в Хидрометеорологична обсерватория – Монтана, пише "Фокус".

В момента то е 248 см и продължава да се покачва. За сравнение в петък нивото на Огоста при село Гложене е било 160 см, а в събота – 209 см. През последното денонощие количеството на валежите в област Монтана е между 2 и 16 литра на квадратен метър, съобщи още служителят.

Най-голямото количество от 16 литра на квадратен метър е измерено в град Берковица.

В село Говежда са измерени 11,5 литра на квадратен метър, в Чипровци – 8,6. В останалите пунктове падналият дъжд е под 7 литра на кв. метър. В 22,40 часа снощи са спрели валежите на територията на Монтана, каза още метеорологът.

В момента над града има облаци, но не вали. 

Фармацевтична компания е заразила белгийска река с полиомиелит

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/07/2375764_farmacevtichna_kompaniia_e_zarazila_belgiiska_reka_s/?ref=rss


Фармацевтичната компания GSK призна, че в река Лан в централната част на Белкия са попаднали 45 литра вода, заразена с полиомиелит, в резултат на грешка на неин служител. Това съобщава Би Ти Ви, като се позовава на белгийския вестник La Libre, цитиран от агенция "Франс прес".

Рискът от зараза на местното население е малък, но властите са взели предпазни мерки и препоръчват на жителите на района да избягват досег с водата. Започнало е разследване.

Инцидентът е станал във...

Остава бедственото положение в 3 общини, ситуацията в Стара Загора се нормализира

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4287412

Ситуацията в област Стара Загора след проливните дъждове постепенно се нормализира, стана ясно от проведеното тази сутрин заседание на Кризисния щаб, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Стара Загора.
Няма пострадали и бедстващи хора. Всички пътища на територията на областта са отворени и проходими. Ситуацията в област Стара Загора след проливните дъждове постепенно се нормализира, стана ясно от проведеното тази сутрин заседание на Кризисния щаб, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Стара Загора. Няма пострадали и бедстващи хора. Всички пътища на територията на областта са отворени и проходими.

Фейсбук събира екозащитници срещу шистовия газ във Вранино

http://www.bnews.bg/article-115736

Протести срещу проучвания и добив на шистов и въглищен газ в България ще се проведат днес в няколко български града. Те се организирани във Фейсбук.

Ситуацията в Стара Загора се нормализира, остава бедственото положение в 3 общини

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4287409

Ситуацията в област Стара Загора след проливните дъждове постепенно се нормализира, стана ясно от проведеното тази сутрин заседание на Кризисния щаб, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Стара Загора.
Няма пострадали и бедстващи хора. Всички пътища на територията на областта са отворени и проходими. Ситуацията в област Стара Загора след проливните дъждове постепенно се нормализира, стана ясно от проведеното тази сутрин заседание на Кризисния щаб, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация-Стара Загора. Няма пострадали и бедстващи хора. Всички пътища на територията на областта са отворени и проходими.

Русия е предлагала промени в българското законодателство

http://offnews.bg/news/n_1/n_385499.html

Българският парламент е приел на първо четене промени в родното законодателство, предложени от Русия, става ясно от публикуваната кореспонденция между бившия министър на енергетиката Драгомир Стойнев и руския му колега Александър Новак. В документа на Стойнев към Новак се посочва: "В съответствие с постигната договореност, българската страна да разгледа представените на работната група от руската страна предложения за изменения на българската нормативна уредба, за да предостави своите коментари по тях на Министерството на енергетиката на Руската Федерация, представям на Вашето внимание следното становище: Представените предложения за законодателни промени бяха разгледани и детайлно обсъдени по отношение на регулацията за морската част на газопровода „Южен поток”. Българското народно събрание прие на първо четене промените по закона за енергетиката, които уреждат режим на изграждане на газова инфраструктура за транспортиране на природен газ от държави извън Евросъюза за България." Текстът беше прочетен в ефира на Нова тв, където Стойнев веднага определи изводите от прочетеното като подвеждащи. „Става въпрос за различни варианти. Това не означава, че предложенията, които са разгледани в работната група, вече са приети. Няма документ, който да казва: "Ето това е решението ни, ето това трябва да се случи”, казва той. Според бившия министър е нормално, когато има един мегапроект, да има съгласувателна процедура със съответния партньор. Промените бяха приети на първо четене в парламента. Законодателните инициативи попълвали дупка в българското законодателство, обясни Стойнев. Междувременно, в кореспонденция до еврокомисар Гюнтер Йотингер, той поканил европейски експерти в България за обсъждане на въпросните инициативи. Той определи разкриването на кореспонденцията между партньори за нередна, защото по този начин се губело доверие между двете страни. "Дайте пример западно правителство да показва кореспонденция между отделни корпоративни структури или кореспонденция между министрите", реторично попи Стойнев.

Швейцарската банкова тайна бави обвинителния акт срещу Бисеров

http://www.cross.bg/bankova-biserov-taiina-1429041.html

/КРОСС/ Разследването срещу бившия заместник-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров е изяснило много и за него, и за македонската банкова операция. Причината за забавянето на обвинителния акт е швейцарската банкова сметка, заяви в интервю за БНТ главният прокурор Сотир Цацаров. Той припомни, че в случая с Бисеров става дума за преводи на суми от Швейцария към македонска банкова сметка, и сега, със средствата на международната правна помощ, се полагат усилия за преодоляване на швейцарската банкова тайна. „Това не значи, че ще се откажем - дори само заради обществения отзвук, това дело трабва да влезе с обвинителен акт в съда", подчерта главният прокурор. В средата на ноември срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков бяха повдигнати обвинения за пране на пари, данъчни и документни престъпления, след като зам.-председателят на ДПС неочаквано подаде оставка от ръководните си постове в ръководствата на парламента и две седмици по-рано - в партията. Бисеров беше обвинен, че през 2012 г., в писмена декларация, подадена пред Сметната палата, е скрил наличието на сметки в банка в Швейцария, както и за това, че в през същата година е извършил финансови операции с имущество (314 529 щатски долара и 117 192 евро), за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление.  

Драгомир Стойнев: Подготовката за „Южен поток” трябва да продължи

http://www.cross.bg/stoiinev-potok-yuzhen-1429042.html

/КРОСС/ „Подготвителните работи за проекта „Южен поток", които вече са започнали, не трябва да бъдат спирани, макар че страната ни е изпълнила искането на Европейската комисия да спрем всички тръжни процедури", каза бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета „Орешарски" Драгомир Стойнев в интервю за Нова телевизия.  Според Стойнев проектът е „жертва на геополитическата криза между Русия и Украйна" и страната ни трябва да бъде готова за началото на строителните работи по газопровода, които ще започнат в момента, в който кризата бъде преодоляна. „Богатите държави в Европа си осигуриха доставки на природен газ чрез „Северен поток". В Европа трябва малко повече солидарност и затова е хубаво да имаме „Южен поток", допълни бившият енергиен министър. По повод публикуваните от Министерството на икономиката и енергетиката документи за „Южен поток", които не представляват търговска тайна, Стойнев заяви, че не е нормално да се показва кореспонденция между партньори, тъй като по този начин се руши доверието помежду им. Стойнев коментира и обвиненията, че промени в енергийния закон са били готвени под външен натиск. „Тук навлизаме в една ниша - диктувал ли е някой условия? Това не се е случвало. Няма документ, който да казва: „Ето, това е решението и това трябва да се случи"

Сотир Цацаров: Трябва да мислим не за ликвидация, а за преструктуриране на КТБ

http://econ.bg/Новини/Сотир-Цацаров-Трябва-да-мислим-не-за-ликвидация-а-за-преструктуриране-на-КТБ_l.a_i.565985_at.1.html

Преструктурирането на Корпоративна търговска банка (КТБ) e по-добрият вариант от ликвидацията. Това смята главният прокурор Сотир Цацаров. Според...

Българският Червен кръст призовава за спешна помощ за пострадалите

http://pik.bg/българският-червен-кръст-призовава-за-спешна-помощ-за-пострадалите-news222424.html

Българският Червен кръст призовава за спешна помощ за пострадалите

Във връзка с изключително тежкото положение в много райони в България вследствие поройните дъждове и наводненията, БЧК спешно активира кампанията си за набиране на финансови средства и призовава гражданите и корпоративния сектор да се включат в подпомагането на засегнатите от нововъзникналите наводнения в страната, съобщиха от пресцентъра на БЧК.

"БЧК ще помогне във всички бедстващи райони, тъй като има структури из цялата страна, ресурс и възможности", заяви Христо Григоров, председател на Българския Червен кръст.

БЧК работи съгласувано и в непрекъсната комуникация с ГД ПБЗН и вече в много от районите, засегнати от бедствието, екипи на БЧК за реакция при бедствия оказват помощ. На пострадалите БЧК предоставя най-необходимото – вода, храна, спални комплекти и одеяла.

Организацията е в готовност да отвори и бедствения си резерв при нужда. 
Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори. 

Дарения се събират и на банковата сметка: 
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД 
IBAN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
1000 София, ул."Калоян" № 3 
(За пострадалите от наводненията в страната). 

Желаещите могат да подкрепят кампанията и чрез on-line дарения на сайта на организацията: 
• през Epay ПОСТРАДАЛИ ПРИ БЕДСТВИЯ, АВАРИИ И КАТАСТРОФИ / VICTIMS OF DISASTERS AND CRISES 
• с дебитна/кредитна карта Пострадали при бедствия, аварии и катастрофи

Михаил Миков: БСП я има в опозиция и на власт, с успехи и грешки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4287398

През годините винаги съм уважавал тези хора, тези партийни организации, които са по-далеч от жълтите павета, които в изключително трудни условия отстояват идеите на социалистическата партия и постигат резултати, които са необходими не само на БСП, а и на България. Това заяви Михаил Миков, председател на БСП и водач на листата на коалиция „БСП лява През годините винаги съм уважавал тези хора, тези партийни организации, които са по-далеч от жълтите павета, които в изключително трудни условия отстояват идеите на социалистическата партия и постигат резултати, които са необходими не само на БСП, а и на България. Това заяви Михаил Миков, председател на БСП и водач на листата на коалиция „БСП лява

Цацаров: КТБ е била среда на ненормално банкиране

http://www.bnews.bg/article-115742

"Може би след 2 години някой щеше да каже, че КТБ е била финансова пирамида и се е сринала и щеше да попита защо не сме направили нещо. Аз зная, че прокуратурата ще бъде укорявана и в единия, и в другия случай. Важното е да знаем, че си вършим работата", заяви в интервю за БНТ главният прокурор Сотир Цацаров.

Обвинителният акт срещу Бисеров се бавел заради швейцарската банкова тайна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/07/2375761_obvinitelniiat_akt_sreshtu_biserov_se_bavel_zaradi/?ref=rss


Разследването срещу бившия заместник-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров е изяснило много и за него, и за македонската банкова операция. Причината да се бави обвинителният акт е в швейцарската банкова сметка, заяви в интервю за БНТ главният прокурор Сотир Цацаров.

Той припомни, че в случая с Бисеров става дума за преводи на суми от Швейцария към македонска банкова сметка, и сега със средствата на международната правна помощ се полагат усилия да се преодолее швейцарската...

Екшън меле в центъра на Перник! Зелените барети хващаха наркодилъри в Инсигния! Издирват Кинтата!

http://www.zapernik.com/krimi/ekshun-mele-v-centura-na-pernik-zelenite-bareti-hvashtaha-narkodiluri_34109/

Младежката доброволческа формация Зелените барети, които се прочуха със залавянето на наркодилъри след зрелищна гонка по пернишките улици и меле, проведоха нова акция в Перник.

Истински екшън се разигра тази нощ в центъра на град Перник, който приключи с ранени хора, изпотрошена телевизионна техника и лице, което се издирва от полицията.

Гражданското сдружение "Зелените барети", което поведе война с пернишките наркодилъри проведе нова акция в малките часове на нощта.

В късната съботна вечер представители на "Зелените барети" и телевизионен екип на ТВ 7, който е бил под прикритие и със скрита камера, влизат в...

Продължава

17 жилищни и избени помещения в севлиевските села Горна Росица и Петко Славейков са наводнени

http://pik.bg/17-жилищни-и-избени-помещения-в-севлиевските-села-горна-росица-и-петко-славейков-са-наводн-news222421.html

17 жилищни и избени помещения в севлиевските села Горна Росица и Петко Славейков са наводнени

Наводнени са 17 жилищни и избени помещения в севлиевските села Горна Росица и Петко Славейков, съобщиха от пресцентъра на РД „Пожарна безопасност и защита на населението”-Габрово.

Вчера са получени 17 съобщения за наводнени жилищни и избени помещения в селата Горна Росица и Петко Славейков в община Севлиево.

За ликвидирането на произшествията са участвали 2 противопожарни автомобила с четирима пожарникари от РС „ПБЗН”-Севлиево и един аварийно-спасителен автомобил с двама спасители от Група „Спасителнa дейност” при РД „ПБЗН”-Габрово.

Михаил Миков: БСП я има в опозиция и на власт, с успехи и грешки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4287388

През годините винаги съм уважавал тези хора, тези партийни организации, които са по-далеч от жълтите павета, които в изключително трудни условия отстояват идеите на социалистическата партия и постигат резултати, които са необходими не само на БСП, а и на България. Това заяви Михаил Миков, председател на БСП и водач на листата на коалиция „БСП лява През годините винаги съм уважавал тези хора, тези партийни организации, които са по-далеч от жълтите павета, които в изключително трудни условия отстояват идеите на социалистическата партия и постигат резултати, които са необходими не само на БСП, а и на България. Това заяви Михаил Миков, председател на БСП и водач на листата на коалиция „БСП лява

Свикват Консултативния съвет, за да се мислят мерки за намаляване на риска от бедствия

http://pik.bg/свикват-консултативния-съвет-за-да-се-мислят-мерки-за-намаляване-на-риска-от-бедствия-news222420.html

Свикват Консултативния съвет, за да се мислят мерки за намаляване на риска от бедствия

Тази нощ ситуацията в страната е била спокойна, съобщи пред БНТ главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той обаче призна, че "има дъждове, които предизвикват потопи, но има и такива, които предизвикват само при нас бедствие".

Не проумявам как всички язовири, които сме строили незаконно са законно търпими, как построени катуни са законно търпими, заяви Николов.

Той обясни, че ще "съберем Консултативния съвет към Министерския съвет за намаляване на риска от бедствия и ще вземем мерки, каза Николов.

Сензационен финал на US Open: Нишикори срещу Чилич

http://www.moreto.net/novini.php?n=263349

Сензационен финал ще видят зрителите на тазгодишния четвърти турнир от Големия шлем - US Open. До мача за титлата изненадващо, но не и незаслужено стигнаха Кеи Нишикори (Яп) и Марин Чилич (Хърв). След като първо японецът победи Новак Джокович (Сър) в първия полуфинал, заваля дъжд който забави с над час старта на втория Роджер Федерер (Швейц) - Марин Чилич (Хърв).

Майката на прегазения Паоло: Безразлично ми е какво наказание ще получи виновникът

http://pik.bg/майката-на-прегазения-паоло-безразлично-ми-е-какво-наказание-ще-получи-виновникът-news222419.html

Майката на прегазения Паоло: Безразлично ми е какво наказание ще получи виновникът

Живея на 100 мета от мястото, но не повече от три пъти съм минала през това място. Безразлично ми е какво наказание ще получи Георги Сапунджиев. Това каза пред bTV майката на загиналия Паоло – Красимира Иваново.

„Каквото и наказание да получи виновникът, детето ми няма да се върне, няма да го има. Искаме се обаче делото, което се води, да бъде повод хората да се замислят като карат. Ако поне един човек някак си се промени като чете за Паоло и кара по-внимателно, значи има смисъл”, добави Красимира. 

Майката добави още, че виновникът за инцидента не се е опитал да се свърже с тях до момента.

„Виновникът не се е опитвал да се свърже с нас. Чувала съм, че е казвал, че съжалява. Аз лично такова нещо не съм го чула. Това съжалявам не е стигнало до нас. Човешкото в човека трябва да пробие в един такъв момент. Искам личната ни трагедия да остане извън медиите, но се надявам обществения отзвук от делото да е по-голям от нашата трагедия и накара хората зад волана да бъдат по-внимателни”, завърши Красимира.

Майката на прегазения Паоло: Безразлично ми е какво наказание ще получи виновника, то няма да върне детето ми

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4287382

Живея на 100 метра от мястото, но не повече от три пъти съм минала през това място. Безразлично ми е какво наказание ще получи Георги Сапунджиев. Това каза пред bTV майката на загиналия Паоло – Красимира Иванова.
„Каквото и наказание да получи виновникът, детето ми няма да се върне, няма да го има. Искаме се обаче делото, което се води, Живея на 100 метра от мястото, но не повече от три пъти съм минала през това място. Безразлично ми е какво наказание ще получи Георги Сапунджиев. Това каза пред bTV майката на загиналия Паоло – Красимира Иванова. „Каквото и наказание да получи виновникът, детето ми няма да се върне, няма да го има. Искаме се обаче делото, което се води,

КТБ си е купувала закрилата, обяви Цацаров

http://news.ibox.bg/news/id_1611101640

Не малка част от хората, които изрекоха тежки думи срещу прокуратурата по отношение на казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), са хора, които са ползвали не само продуктите от банкирането, но и пари в брой.

Заплатите у нас растат, тези във Великобритания - с рекорден спад

http://econ.bg/Новини/Заплатите-у-нас-растат-тези-във-Великобритания-с-рекорден-спад_l.a_i.565983_at.1.html

Заплащането в по-бедните страни-членки в Европейския съюз (ЕС) през последните години се е увеличило значително. Така в България заплатите са...

Китайската търсачка Baidu обяви, че изгражда най-мощния компютърен мозък

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/09/07/2374949_kitaiskata_tursachka_baidu_obiavi_che_izgrajda/?ref=rss


Китайският конкурент на Google, Baidu, е започнал изграждането на най-мощния компютърен клъстър в света. Неговата основна задача ще е да обработва заявките на потребителите към онлайн търсачката, съобщава агенция Bloomberg.

Клъстърът ще е изграден на принципа на невронните мрежи. Той ще има около 100 млрд. връзки и според Baidu ще е 100 пъти по-мощен от конкурента си Google Brain. Разработката е дело на инженери на Baidu от Силициевата долина, като самият клъстър ще бъде изграден в...

Майката на прегазения Паоло: Не ме интересува наказанието на виновника, детето ми няма да се върне

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4287375

Живея на 100 метра от мястото, но не повече от три пъти съм минала през това място. Безразлично ми е какво наказание ще получи Георги Сапунджиев. Това каза пред bTV майката на загиналия Паоло – Красимира Иванова.
„Каквото и наказание да получи виновникът, детето ми няма да се върне, няма да го има. Искаме се обаче делото, което се води, Живея на 100 метра от мястото, но не повече от три пъти съм минала през това място. Безразлично ми е какво наказание ще получи Георги Сапунджиев. Това каза пред bTV майката на загиналия Паоло – Красимира Иванова. „Каквото и наказание да получи виновникът, детето ми няма да се върне, няма да го има. Искаме се обаче делото, което се води,

Рускини спряха Мартина Хингис за 16-а титла от Големия шлем

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/07/2375755_ruskini_spriaha_martina_hingis_za_16-a_titla_ot/?ref=rss


Екатерина Макарова и Елена Веснина спечелиха титлата на двойки от US Open. Във финала руските тенисистки победиха Мартина Хингис и Флавия Пенета с 2:6, 6:3, 6:2. 

Легендата на швейцарския тенис и италианската й партньорка спечелиха първия сет за 36 минути, като реализираха два пробива и взеха четирите си подавания. 

Макарова и Веснина успяха да изравнят резултата, а в решителния трети сет те се възползваха от своите шансове - два пробива от пет възможности, докато...

Цацаров не изключи нови обвиняеми от банковия надзор за случая с КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/07/2375753_cacarov_ne_izkljuchi_novi_obviniaemi_ot_bankoviia/?ref=rss


Главният прокурор Сотир Цацаров намекна, че ще има нови обвинени служители на управление "Банков надзор" в Българската народна банка (БНБ) заради случая с Корпоративна търговска банка (КТБ), която от 20 юни е под специален надзор.

Има данни, че е възможно да има още обвинени длъжностни лица от управление "Банков надзор". То на практика е автономия в рамките на централната банка, заяви Цацаров в интервю за предаването на БНТ "Тази сутрин".

Подуправителят на БНБ Цветан...

Две кариатиди са открити между втората и третата преградна стена на гробницата в Амфиполи

http://www.grreporter.info/Dve_kariatidi_sa_otkriti_mezhdu_vtorata_i_tretata_pregradna_stena_na_grobnicata_v_Amfipoli/16059

Не намалява интересът на туристите към обекта, полицейската охрана е удвоена, паметникът ще бъде осветен с генератор за защита от посегателства

прочети повече

Пленер живопис “Парапленер”, 8-13 септември 2014 г. в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/7rvl1C-I5u0/

Нов пленер в Поморие организира Арт Център „Орхидея”. Той ще се състои от 8 до 13 септември в Арт къща „Орхидея”. Пленерът живопис “Парапленер” е с участието на: Веско Велев, Кирил Божков, Иван Стоянов, Анжела Терзиева, Елизабет Христова, Красимира Илчева, Божияна Георгиева, Кунка Бакалова, Петър Стоянов, Емилия Върбнова, Илия Арнаудов,Момчил Николов, Светла Симеонова, Мария Малинова, Нина Дранева и Петър Балев. Културното събитие е факт, благодарение на любезното съдействие на „Вкусни Арт Зърна“ – марката подкрепяща творците, Сдружение “Арт ОриС” и арт къща ” Орхидея”, гр. Поморие.

Пленерната изложба ще бъде открита на 13 септември от 18.00 ч. в Клуба в кв.”Св.Георги” на ул.”Смирна” №1„а” в гр. Поморие, съобщиха организаторите.

 

Гърция обяви съкращения на данъците

http://balkani.actualno.com/Gyrcija-objavi-sykrashtenija-na-danycite-news_48765.html

Без да изчака одобрението на тройката международни кредитори - ЕЦБ, ЕК и МВФ, Гърция обяви съкращения на данъците, имащи за цел да сложат край на строгите рестрикции, пише The Financial Times.Бюджетът...

12 овце са починали от болестта "син език" в смолянското с. Мугла

http://business.actualno.com/12-ovce-sa-pochinali-ot-bolestta-sin-ezik-v-smoljanskoto-s-Mugla-news_48767.html

12 овце са починали от болестта „син език” в смолянското село Мугла. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян кметът на населеното място Даниела Кубинска. ...

Цацаров: Може да има още обвинени за КТБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/cacarov-mozhe-da-ima-oshte-obvineni-za-ktb-6021751

Главният прокурор коментира в обширно интервю работата на държавното обвинение и някои от най-големите му разследвания

Цацаров за КТБ, Бисеров и ролята на прокуратурата

http://www.vesti.bg/bulgaria/cacarov-za-ktb-biserov-i-roliata-na-prokuraturata-6021751

Главният прокурор коментира в обширно интервю работата на държавното обвинение и някои от най-големите му разследвания

Нормализира се обстановката в Бургаско

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/oPd0hGUNfYA/

Обстановката в Бургаска област е нормална. Продължава по места разчистването и възстановителните работи. Работи се  в бургаския квартал „Победа”, Ченгене скеле и в община Приморско. Няма населени места в областта, които са без ток и вода.

Стойнев: Не е добре да се показва кореспонденцията за „Южен поток”!

http://frognews.bg/news_75780/

Разсекретени документи от кореспонденцията по проекта „Южен поток” станаха повод за обвинения, че предишното управление и персонално енергийният министър Драгомир Стойнев са действали под диктовката на Москва.

Премиерът Георги Близнашки подкрепя “Десетте стъпки за демонтиране на модела #КОЙ” на Протестна мрежа

http://noresharski.com/prof-georgi-bliznashki-podkrepya-desette-stpki-za-demontirane-na-modela-koj-na-protestna-mrezha/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=prof-georgi-bliznashki-podkrepya-desette-stpki-za-demontirane-na-modela-koj-na-protestna-mre

Със споделяне на публикация в личния си фейсбук профил и коментар “Подкрепям с две ръце!” служебният министър-председател проф. Героги Близнашки публично изрази подкрепата си за “Десетте стъпки за демонтиране на модела #КОЙ” на Протестна мрежа, разпространени на 5 септември 2014.

Няколко дни след публикуването си, документът получава широко одобрение. Стъпките на Протестна мрежа са подкрепени и от редица общестественици и много граждани.

“Пълна подкрепа. Нека служебното правителство да приеме тези мерки, пък да видим, на КОЙ ще му стиска ли да ги отмени (пардон, че граматиката падна жертва на каламбура)”, коментира юристът доц. Кристиян Таков, преподавател в Софийския университет и член на Правния съвет на Президента.

Социологът Румяна Бъчварова, шеф на политическия кабинет по време на управлението на ГЕРБ, споделя във фейсбук, че подкрепя напълно идеята за десетте стъпки. “Тези мерки не са трудни за изпълнение. Изискват се последователни усилия и познаване на административни особености”, пише Бъчварова и споделя част от визията си за работата по някои от точките и готовност за допълнителна работа за реалното им осъществяване.

Сред одобрилите в личните си профили във Facebook “Десетте стъпки за демонтиране на модела #КОЙ” са още съветникът на министър-председателя по европейските въпроси Христо Христев, заместник-министърът на културата Виктор Стоянов и „очите на протеста“ Иво Божков, който е и кандидат-депутат от Реформаторския блок.

The post Премиерът Георги Близнашки подкрепя “Десетте стъпки за демонтиране на модела #КОЙ” на Протестна мрежа appeared first on Noresharski.com.

Нападнаха екип на ТВ7 в Перник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4287363

Екип на TV7 е бил нападнат и пребит в Перник, а техниката на медията потрошена, съобщи news7.bg.
Журналисти от предаването "Жега" са били в града, за да разследват търговията с наркотици. Със скрита камера подставен човек е заснел уговаряне на покупка на амфетамини.
По време на снимките в нощно заведение единият от операторите на телевизията бил Екип на TV7 е бил нападнат и пребит в Перник, а техниката на медията потрошена, съобщи news7.bg. Журналисти от предаването "Жега" са били в града, за да разследват търговията с наркотици. Със скрита камера подставен човек е заснел уговаряне на покупка на амфетамини. По време на снимките в нощно заведение единият от операторите на телевизията бил

Евакуираните се нуждаят от храни и лекарства

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bedstviia-sled-prolivnite-dyzhdove/evakuiranite-se-nuzhdaiat-ot-hrani-i-lekarstva-6021750

Следи се нивото на Марица и всички критични участъци и водоеми. Понеделник е ден на траур в община Бургас, където пороите взеха жертви

Мият по-често варненските улици за по-чист въздух

http://www.moreto.net/novini.php?n=263329

Основните транспортни артерии във Варна да се мият и метат поне два пъти седмично през летния период. Тази мярка е заложена в актуализираната програма на общината за намаляване на вредните емисии и подобряване качеството на атмосферния въздух.

САЩ продължават с ударите по позиции на "Ислямска държава"

http://www.moreto.net/novini.php?n=263345

САЩ са нанесли серия от удари по позициите на джихадистката групировка „Ислямска държава” в Ирак, предаде РИА "Новости". По данни на Централното командване на Въоръжените сили на САЩ ударите са били нанесени с помощта на изтребители и безпилотни самолети в района на град Арбил.

12 катастрофи през изминалото денонощие във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=263348

12 пътни произшествия са станали във Варна и областта през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При всички инциденти са нанесени само материални щети и няма пострадали граждани. Сравнително спокойно е към този час движението по варненските улици.

Пребиха оператор на ТВ7 с боксове в Перник!

http://www.bnews.bg/article-115740

Оператор на TV7 беше нападнат и пребит в Перник, а техниката на медията потрошена. Колегите ни от предаването "Жега" бяха в града, за да разследват търговията с наркотици.

Скъсани стени на язовирите в Борово и Козаревец са причинили наводнението в Странско

http://www.cross.bg/stransko-selo-dimitrovgrad-1429039.html

/КРОСС/ Скъсани стени на язовирите в старозагорските села Борово и Козаревец са причинили наводнението в Странско, твърди кметът на Димитровград Иво Димов. В потопеното село започнаха възстановителни работи. Утре ще бъдат описани и щетите, съобщава БНР. Обстановката в общините Димитровград и Харманли постепенно се нормализира след падналите вчера там проливни дъждове. Остава опасността от приливането на язовира край свиленградското село Лозен. Снощи беше укрепена допълнително язовирната стена и превантивно бяха евакуирани 30 души. В другата критична точка - димитровградското село Странско, пороят наводни 20 къщи. Пострадалите хора са подслонени в детската градина, като им бяха раздадени топла храна и завивки. Днес спасителните дейности продължават с отводняване на постройките и описване на нанесените щети. Общините по поречието на река Марица са направили организация при евентуално преливане на реката. Нивото на водата при Свиленград е близо 4 м, при критична стойност 7 метра. Според вътрешния министър Йордан Бакалов, който вчера инспектира дигите край Марица, те са здрави и могат да посрещнат голямата вълна.  

Сотир Цацаров: Смъртта на КТБ не е изход

http://www.cross.bg/tzatzarov-prokyratyrata-nadzor-1429038.html

/КРОСС/ „Преди да бъда наречен PR на КТБ, бях наречен и основен дестабилизатор на банката. Аз съм с ясното съзнание, че прокуратурата не може да предпише и да изпълни стопанска рецепта за банката. Прокуратурата не е финансов регулатор," заяви в интервю за БНТ главният прокурор Сотир Цацаров. „Така или иначе специалният надзор на БНБ над КТБ е за срок от три месеца. Дали ще бъде удължен до шест, ще бъде решение на БНБ, но към 23 септември ще има картина от трите одитни доклада и може би тогава би следвало да се постави въпросът - ликвидация или преструктуриране? Първият отговор винаги е, че ликвидацията ще е далеч по-евтина, но преструктуриране, дори във варианта, който ръководството на БНБ предложи към 14 юли при държавния глава и не бе прието - имам предвид разделянето на добра и лоша банка, за мен е по-добрият вариант. Изходът не трябва да бъде финансова смърт на КТБ, защото не сме изправени пред нормална ситуация, в която една банка загива поради рисковете на банкирането и финансовия пазар", заяви Цацаров. Той подчерта противоречивите практики при създаването и работата на банката. „Първите действия бяха свързани със сигнали за неефективен банков надзор, а първите действия по разследването бяха свързани със сигнали за дейността на свързани фирми. Има адреси на управление, които са идентични със сгради на КТБ. Това е отделен въпрос, въпрос на онези, които са създавали цялата мрежа, през която финансовите потоци са текли

Нападнаха екип на ТВ7 в Перник, разследвал търговия с наркотици (Видео 18+)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4287351

Екип на TV7 е бил нападнат и пребит в Перник, а техниката на медията потрошена, съобщи news7.bg.
Журналисти от предаването Екип на TV7 е бил нападнат и пребит в Перник, а техниката на медията потрошена, съобщи news7.bg. Журналисти от предаването "Жега" са били в града, за да разследват търговията с наркотици. Със скрита камера подставен човек е заснел уговаряне на покупка на амфетамини. По време на снимките в нощно заведение единият от операторите на телевизията бил

Евроексперти ще питат ВСС за етика и избора на председател на ВКС

http://www.cross.bg/predsedatel-etika-suvet-1429037.html

/КРОСС/ Мисия от евроексперти пристига в България следващата седмица, за да се срещне с представители на съдебната власт и МВР с цел подготовка на предстоящия през януари 2015 г. доклад за напредъка на България, съобщава „Дневник". Тези срещи се провеждат редовно няколко месеца преди доклада. Те не са публични, като информация след тях също официално не се разпространява. По информация на „Правен свят" експертите ще са в България до четвъртък Те ще се срещнат със служебния министър на правосъдието Христо Иванов, главният прокурор Сотир Цацаров, представители на Висшия съдебен съвет. Акцент на срещите ще е предстоящият избор за председател на Върховния касационен съд (ВКС) (насрочен за 25 септември), дисциплинарната практика на ВСС и конкурсите за избор на административни ръководители. Те ще разговарят с председателите на различни комисии в съвета. В последния доклад на Европейската комисия от януари тази година беше отбелязано, че „ВСС не се възприема масово като автономен и независим орган". Експертите критикуваха, че кадровият орган на Темида не е постигнал достатъчно за процедурите за обективно атестиране и повишаване или за въвеждането на повече последователност в дисциплинарните производства. „Можеше да се очаква комисията за професионална етика да следи за безупречния интегритет на магистратите, но ВСС не е превърнал професионалната етика в свой основен приоритет

Драгомир Стойнев: "Южен поток" е жертва на кризата между Русия и Украйна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4287347

Винаги на проекта „Южен поток“ се е гледало като на важен, европейски стратегически проект. Не се опитвайте да внушите на зрителите си – аз съм категоричен: Няма такъв документ, който да казва: „Това е решението и това трябва да се случи“, заяви пред Нова телевизия Драгомир Стойнев.
"Разглеждани са 4-5 предложения от българска и руска страна. Винаги на проекта „Южен поток“ се е гледало като на важен, европейски стратегически проект. Не се опитвайте да внушите на зрителите си – аз съм категоричен: Няма такъв документ, който да казва: „Това е решението и това трябва да се случи“, заяви пред Нова телевизия Драгомир Стойнев. "Разглеждани са 4-5 предложения от българска и руска страна.

Мормони и йеховисти тормозят Пиринско

http://pik.bg/мормони-и-йеховисти-тормозят-пиринско-news222414.html

Мормони и йеховисти тормозят Пиринско

Две от най-опасните секти налазиха Гоце Делчев и Благоевград.

Преди няколко месеца в Гоце Делчев своята дейност започнаха "Свидетели на Йехова". В Благоевград пък от години най-необезпокоявано се разхождат представители на сектата на Мормоните.

Йеховистите дори наеха зала в центъра на града, където да извършват своите проповеди по два пъти в седмицата - в четвъртък и събота. Силното говорене и слушане на сектантска музика нарушава спокойствието на живеещите в кооперацията, оплакаха се самите те.

Освен това "Свидетелите" обикалят домовете на хората и звънят на входните им врати, за да им говорят за Библията и Бога. Пощенските кутии на част от жителите на южния град са пълни с брошури и пропагандни списания на опасното религиозно движение. Нахалството им стига дотам, че спират хората по улиците и започват да им натрапват идеите си, коментираха жители на града.

Това накара група младежи да организират инициативен комитет и да започнат подписка срещу дейността на "Свидетелите на Йехова".

До момента в нея има над 2 000 подписа, пише Bnews.bg.

Комисар Николов: Марица се покачва, но всичко е под контрол

http://frognews.bg/news_75779/

Ситуацията се нормализира. В същото време обаче продължава да е тежка обстановката с хората, които бяха евакуирани вчера и настанени в центрове. Липсва им храна, вода, заяви директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Стойнев: "Южен поток" е жертва на геополитическата криза между Русия и Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4287338

Винаги на проекта „Южен поток“ се е гледало като на важен, европейски стратегически проект. Не се опитвайте да внушите на зрителите си – аз съм категоричен: Няма такъв документ, който да казва: „Това е решението и това трябва да се случи“, заяви пред Нова телевизия Драгомир Стойнев.
Винаги на проекта „Южен поток“ се е гледало като на важен, европейски стратегически проект. Не се опитвайте да внушите на зрителите си – аз съм категоричен: Няма такъв документ, който да казва: „Това е решението и това трябва да се случи“, заяви пред Нова телевизия Драгомир Стойнев. "Разглеждани са 4-5 предложения от българска и руска страна.

Как малка фирма в предградие на Вашингтон следи за джихадистки видеоклипове онлайн

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/07/2375254_kak_malka_firma_v_predgradie_na_vashington_sledi_za/?ref=rss


От офис в Бетезда - предградие на Вашингтон в щата Мериленд, малка група хора следи интернет пространството 24 часа на ден. Служителите търсят джихадистки видеоклипове, в които често има и ужасяващи екзекуции, извършени от "Ислямска държава" и други подобни групировки, разказва агенция "Ройтерс".

Основана от американката с иракски произход Рита Катц разузнавателната фирма SITE има повече от десетилетие опит в проследяването на ектремистки групировки онлайн за различни клиенти,...

Ще замести ли Индия Китай като световен производител?

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e391035/l/0L0Sinvestor0Bbg0Caziia0C3360Ca0Cshte0Ezamesti0Eli0Eindiia0Ekitai0Ekato0Esvetoven0Eproizvoditel0H1794370C/story01.htm

Държавата е напът да възприеме досегашния икономически модел на Китай, ориентиран към износ на домашното производство


Скъсани язовирни стени са причинили наводнението в Димитровград

http://crime.actualno.com/Skysani-jazovirni-steni-sa-prichinili-navodnenieto-v-Dimitrovgrad-news_48763.html

Скъсани стени на язовирите в старозагорските села Борово и Козаревец са причинили наводнението в Странско, твърди кметът на Димитровград Иво Димов. В потопеното село започнаха възстановителни работ...

Гл. комисар Николов: Ситуацията се нормализира, но вардим Марица

http://pik.bg/гл-комисар-николов-ситуацията-се-нормализира-но-вардим-марица-news222408.html

Гл. комисар Николов: Ситуацията се нормализира, но вардим Марица

Ситуацията се нормализира. В същото време обаче продължава да е тежка обстановката с хората, които бяха евакуирани вчера и настанени в центрове. Липсва им храна, вода. Това е първата ни задача днес, да се погрижим за тяхното здраве. Така директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов описа в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия ситуацията след вчерашния порой, който отне три живота.

Вчера разговаряхме в председателя на БЧК, вече се събират средства. Реките и язовирите се наблюдават. Към момента нямаме информация за покачени нива на такива.

Не очакваме нови евакуации, увери той. Продължаваме да наблюдаваме река Марица заради прогнозите за покачване, подчерта обаче Николов.

Той потвърди, че се е вдигнало нивото й тази нощ, но не е ясно дали с 50 см, както бе съобщено по-рано.

По думите му сигурно е обаче, че има още 150 см до достигане на предела й.


Десет факта за метрото в София, които може би не знаете

http://pik.bg/десет-факта-за-метрото-в-софия-които-може-би-не-знаете-news222405.html

Десет факта за метрото в София, които може би не знаете

Столичното метро превозва по 280-300 хил. пътници дневно. В момента гражданите и гостите на столицата могат да пътуват до 27 метростанции с обща дължина от 32 км. Изградените до момента линии на метрото пестят на гражданите на София по над 90 хил. часа дневно, а намалието на трафика е 22%.

. 1.  Първите 6.5 км с 5 метростанции са открити през януари 1998 година, от бул. "Сливница" през ж. к. "Люлин" до бул. "К. Величков".

2. Първият метродиаметър диаметър „ж. к. Обеля - ж. к. Люлин - Център - ж. к. Младост - ж. к. Дружба - Летище" ще има дължина 29 км и 27 станции.

3. Вторият диаметър „кв. Лозенец - Център - кв. Илиянци" ще има дължина 17 км и 17 станции. Третият диаметър „кв. Овча купел - Център - ж. к. В. Левски" ще има дължина 16 км и 19 метростанции.  Вижте още: Най-красивите метростанции в света

4. Участъкът от бул.”Цариградско шосе” до летището, с който ще бъде завършен първия метродиаметър е завършен на над 70%. Метростанцията, която има връзка с пътническия терминал 2 на летището, е изпълнена на 80%.

5. В края на април или началото на май 2015 г. се очаква да бъдат открити, както метростанцията на летището, така и участъка от ж.к. „Младост” I до Бизнеспарка в ж.к. Младост.

6. Участъкът ж.к. Младост 1 – Бизнес парк в Младост 4” е изцяло подземен с дължина 2.7 км. и 3 метростанции. Участъкът „бул. Цариградско шосе – Летище София” е с дължина 5 км и 4 метростанции, 2 от които подземни и 2 открити. 

7. През 2015 г. метрото ще пътува по 40 км линии с общо 35 метростанции.

8. По линиите на метрото в момента се движат 52 влака, като се очаква през 2015 г. те да превозват по 380 хил. пътници дневно.

9. Само през станцията при Бизнес парка се очакват да минават около 22 хил. души на ден.

10. До 2020 г., когато се очаква метрото да е завършено то ще разполага с 62 км линии и 63 метростанции. В крайния етап на реализация то ще превозва над 1.1 млн. пътника дневно.  


 

Критичното мина, наблюдаваме Марица и всички язовири

http://www.bnews.bg/article-115739

Няма критични точки в страната след потопа, няма и опасни язовири в момента, всички са под наблюдение, има риск от покачване на нивото на река Марица, която се е вдигнала с около 50 см. Това заяви шефът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

ГЕРБ открива предизборната си кампания

http://offnews.bg/news/n_1/n_385488.html

ПП ГЕРБ ще открие днес предизборната си кампания за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Откриването ще се проведе в зала "Арена Армеец" от 13:00 часа, като на него ще присъстват Бойко Борисов, Цветан Цветанов и всички водачи на листите на партията въ всички райони. От партията заявиха, че очакват не по-малко от 14 000 души да присъстват в залата.

Обстановката след пороите постепенно се нормализира

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/07/2375742_obstanovkata_sled_poroite_postepenno_se_normalizira/?ref=rss


Обстановката в страната след вчерашните порои, които взеха три жертви и нанесоха сериозни материални щети, постепенно се нормализира. 

През нощта не е имало нови наводнения, съобщи в интервю за "Нова телевизия" шефът на  Главна дирекция "Пожарна безопасност и на защита на населението" Никола Николов. Дъждовете започнаха постепенно да спират над цялата страна в късния следобед в събота. Синоптичните прогнози са за слънчево време в следващите дни. 

От снощи БЧК събира...

Кадиев: БСП не заслужава да спечели, ако не се промени

http://pik.bg/кадиев-бсп-не-заслужава-да-спечели-ако-не-се-промени-news222402.html

Кадиев: БСП не заслужава да спечели, ако не се промени

БСП не заслужава да спечели, ако не се промени. Считам, че в партията има качествени хора. Нека те да бъдат избрани. Но те трябва да имат достатъчно сила и достойнство, за да отстояват мнението си. Това заяви в „Събуди се…“ Георги Кадиев

.Бунтарят в БСП подчерта, че шансовете за партията му са преференциалните кандидати. „Очаквам БСП във всички области да има преференциални кандидати.

Когато си избран преференциално, ти имаш някаква съвсем друга отговорност“, заяви Кадиев.

„Много е важно какви сигнали изпращаш към избирателите. Защото избори се печелят преди изборната кампания.

БСП има шанса да направи добро представяне само и единствено чрез своята преференциална листа“, подчерта отново Георги Кадиев. 

Примирието в Украйна не се спазва

http://www.moreto.net/novini.php?n=263340

Примирието в Украйна между правителствените войски и поддържаните от Русия сепаратисти не издържа дълго. В събота вечерта позиции на армията са били обстрелвани с ракетни снаряди в град Мариупол. Според представители на т.нар. Донецка народна република правителствените сили са обстреляли пост на сепаритистите в региона.

Кадиев: Наказаха ме с деветото място в листата

http://frognews.bg/news_75778/

Наказаха ме с деветото място. Този преди мен и след мен станаха водачи на листи. Румен Гечев и Емил Райнов са тези хора. Не съм се борил за място, където ме сложат ..., заяви социалистът Георги Кадиев в „Събуди се”.

Цацаров: Прокуратурата не е финансов регулатор, БНБ да реши за специалния надзор на КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4287327

Аз съм с ясното съзнание, че прокуратурата не може да предпише и да изпълни стопанска рецепта за КТБ. Прокуратурата не е финансов регулатор. Това заяви пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров.
"Така или иначе специалният надзор на БНБ над КТБ е за срок от 3 месеца. Дали той ще бъде удължен до 6 месеца, ще бъде решение на БНБ, Аз съм с ясното съзнание, че прокуратурата не може да предпише и да изпълни стопанска рецепта за КТБ. Прокуратурата не е финансов регулатор. Това заяви пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров. "Така или иначе специалният надзор на БНБ над КТБ е за срок от 3 месеца. Дали той ще бъде удължен до 6 месеца, ще бъде решение на БНБ,

"Атака" дава старт на предизборната си кампания

http://offnews.bg/news/n_1/n_385482.html

На 7 септември ПП "Атака" ще даде началото на предизборната си кампания. Това ще се случи от 13:00 часа в Зала 1 на Националния дворец на културата (НДК).

Зверски побой над екип на TV7 в Перник, разследвал схема за търговия на дрога

http://pik.bg/зверски-побой-над-екип-на-tv7-в-перник--разследвал-схема-за-търговия-на-дрога-news222396.html

Зверски побой над екип на TV7 в Перник,  разследвал схема за търговия на дрога

Екип на TV7 беше нападнат и пребит в Перник, а техниката на медията потрошена. Колегите ни от предаването "Жега" бяха в града, за да разследват търговията с наркотици.

Със скрита камера подставен човек засне уговаряне на покупка на амфетамини. Екипът на "Жега" е действал по сигнал на т.нар. "зелени барети" – неправителствена организация, която има за цел да прочисти Перник от наркодилъри.

По време на снимките в нощно заведение единият от операторите на телевизията беше атакуван безпричинно от четирима души, въоръжени с бухалки и боксове. Колегата е с пукната кост на дясната ръка, съмнения за фрактури на челюстта и няколко шева на крака. Камерата му беше счупена до неузнаваемост, съобщава news7.bg. 

Полицията образува незабавно разследване. В момента се издирва управителят на заведението, известен с прякора Кинтата. Именно той беше посочен от нашите информатори като основен наркодилър в Перник.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е изпратил SMS на Любомир Огнянов – водещ на предаването "Жега", в който уведомява, че се работи по случая.

Цацаров: Ръководството на БНБ да реши дали да се удължи с още 3 месеца специалния надзор на КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4287323

Аз съм с ясното съзнание, че прокуратурата не може да предпише и да изпълни стопанска рецепта за КТБ. Прокуратурата не е финансов регулатор. Това заяви пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров.
Аз съм с ясното съзнание, че прокуратурата не може да предпише и да изпълни стопанска рецепта за КТБ. Прокуратурата не е финансов регулатор. Това заяви пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров. "Така или иначе специалният надзор на БНБ над КТБ е за срок от 3 месеца. Дали той ще бъде удължен до 6 месеца, ще бъде решение на БНБ,

Не са ни диктували правилата за "Южен поток"

http://www.bnews.bg/article-115737

Не са ни диктували правилата за "Южен поток", отрече бившият икономически министър Драгомир Стойнев.

Николов: Ще вземем мерки за намаляване на риска от бедствия, ще ги обсъдим на Консултативен съвет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4287320

Тази нощ ситуацията в страната е била спокойна, съобщи пред БНТ главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".
Той обаче призна, че "има дъждове, които предизвикват потопи, но има и такива, които предизвикват само при нас бедствие".
Не проумявам как всички язовири, Тази нощ ситуацията в страната е била спокойна, съобщи пред БНТ главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той обаче призна, че "има дъждове, които предизвикват потопи, но има и такива, които предизвикват само при нас бедствие". Не проумявам как всички язовири,

САЩ и Испания продължават уверено към 1/4-финалите на световното по баскетбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/07/2375733_sasht_i_ispaniia_produljavat_uvereno_kum_14-finalite/?ref=rss


Големите фаворити САЩ и Испания се класираха безпроблемно за четвъртфиналите на световното първенство по баскетбол. 

В осминафиналите американците победиха Мексико с 86:63, а испанците се наложиха срещу Сенегал с 89:56. 

От началото на турнира финалистите от последните олимпийски игри имат по шест победи от шест мача, като всяка една е постигната с разлика от над 15 точки. 

Световните и олимпийски шампиони от САЩ записаха шести двубой, в който вкараха най-малко...

ВМРО открива предизборната си кампания днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_385475.html

На 7 септември от 12:00 часа в зала "България" коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" ще направи официалното откриване на предизборната си кампания. Мотото на Патриотичния фронт за тези избори ще бъде "България над всичко" – прагматичен патриотизъм, със здрава и последователна идеологическа основа и ясни решения на проблемите на българите, съобщават от коалицията. На откриването ще присъстват лидерите на двете партии - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и всички водачи на листи от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО”.

Свикват Консултативния съвет, за да се мислят мерки за намаляване на риска от бедствия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4287314

Тази нощ ситуацията в страната е била спокойна, съобщи пред БНТ главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция Тази нощ ситуацията в страната е била спокойна, съобщи пред БНТ главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Той обаче призна, че "има дъждове, които предизвикват потопи, но има и такива, които предизвикват само при нас бедствие". Не проумявам как всички язовири,

Водата в Мизия е годна за пиене

http://society.actualno.com/Vodata-v-Mizija-e-godna-za-piene-news_48757.html

Водата в Мизия е годна за пиене. Това каза за Радио „Фокус” – Видин д-р Анета Ставрова, директор на Регионална здравна инспекция-Враца. Тя обясни, че вече са готови резу...

Над 40 събития включва Есенният салон на изкуствата и културата в Русе

http://music.actualno.com/Nad-40-sybitija-vkluchva-Esennijat-salon-na-izkustvata-i-kulturata-v-Ruse-news_48761.html

Повече от 40 събития включва Есенният салон на изкуствата и културата в Русе, чието начало ще бъде поставено на 8 септември.Това съобщиха от общинската управа в града. Събитията в областта на културат...

Стронгмен - шампион излиза за рекорд на MMA GRAND ARENA

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245020_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D0%BC%D0%B5%D0%BD+-+%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4+%D0%BD%D0%B0+MMA+GRAND

 Първата по рода си професионална ММА гала-вечер на футболен стадион привлече вниманието на файтъри световна класа от Румъния и ще опита да помогне на 9-годишно момченце да проходи.

Събитието на сезона в смесените бойни изкуства ще се проведе на огромен подиум на открито на стадион „Пловдив” на 7 септември от 20:30 ч., като специални гости на проявата, са две от световните MMA-звезди на северната ни съседка – Йон Паску (Ion Pascu) и Санду Лунгу (Sandu Lungu). Шоуто, което за първи път в България е с ВХОД СВОБОДЕН, е организирано от Иван Запрянов и европейския шампион по джудо Янислав Герчев с подкрепата на muskuli.com.

Паску, който е с баланс 9-5, е 2-ри в световната ранглиста на Международната Федерация по джу-джицу (JJIF) в категория до 94 кг, с боеве във World Fighting Championship, The Zone FC, UCMMA, UWC, BAMMA и Cage Warriors Fight Night. Огромният Санду Лунгу, чиято сила са джудото и кикбокса, пък може да се похвали с баланс 9-3 в свръхтежката категория на K-1, Cage Rage, PRIDE FC и SUPERKOMBAT World Grand Prix, като бойното му тегло достига 160 кг!

В нощта на 7 септември свидетели на уникален двубой в свръхтежка категория ще станат и всички присъстващи на MMA GRAND ARENA. В него медалистът от републикански първенства по стронгмен, участник на Световното стронгмен първенство на WSF през 2013 г. и абсолютен шампион в силовия трибой за 2014 г. Велизар Митов ще влезе в клетката с рекордните за ММА-ринга под тепетата 130 кг тегло. Той ще се опита да стане първият в България и на Балканите стронгмен-атлет, преборил се за победа в професионален мач по смесени бойни изкуства. Срещу него ще се изправи натрупалият опит от аматьорските формати ММА ARENA Костадин Кушлев от Пещера.

Състезанието MMA GRAND ARENA ще предложи още 5 сблъсъка. "Гвоздеят на вечерта“ ще е битката с международно участие между непобедените на ринга Валентин Бенишев и бронзовият медалист от първото Световно първенство по аматьорски ММА през 2013 г. Дину Букалет от Румъния. Уникалният по рода си ММА-спектакъл не би бил възможен без активната подкрепа на майсторите на малцово уиски от „Нордикс”, експресната автомивка „Формула” и елитния автосалон „Vitan Auto”. За престоя, подготовката и пълноценното възстановяване на бойците под тепетата ще се погрижи Парк Хотел Пловдив. 

За осъществяването на този празник на смесените бойни изкуства помогнаха още Община Пловдив, минерална вода „Михалково”, ядки „Елит”, майсторите на сладкото от „Ови и Сари”, Arte Catering, ресторант „Мундо”, звук, осветление и мултимедия Reovox, бутик DiVerso, казино Central Пловдив, казино „Нерон”, автокъща QUATRORUOTE, авточасти и аксесоари „Тарос Трейд”, ALFA СОТ, Boec.bg и MMA.bg.

По време на състезанието професионалните бойци ще заявят своята морална подкрепа за бившия футболист Аян Садъков, който страда от тежко заболяване. В рамките на събитието ще бъде организирана и благотворителна кампания за лечението на 9-годишния Тони Панайотов, който е с детска церебрална парализа, но има шанс отново да проходи и да се радва на игрите с връстниците си. За да стане това възможно, Тони трябва да претърпи хирургична операция в клиника в Сърбия през октомври, за която са необходими още 8000 лв. Зрителите на MMA GRAND ARENA могат да помогнат на Тони със средства, които ще се събират в специални кутии за дарения по време на галата. Всички, които искат да подпомогнат борбата на детето с ДЦП, могат да го направят и с паричен превод на дарителска сметка в лева към УниКредит Булбанк АД:

Титуляр на Сметката: Тони Александров Панайотов

IBAN BG89UNCR70001521396811

BIC UNCRBGSF

Стойнев: „Южен поток“ е жертва на геополитическата криза между Русия и Украйна

http://pik.bg/стойнев-„южен-поток“-е-жертва-на-геополитическата-криза-между-русия-и-украйна-news222390.html

Стойнев: „Южен поток“ е жертва на геополитическата криза между Русия и Украйна

Винаги на проекта „Южен поток“ се е гледало като на важен, европейски стратегически проект. Не се опитвайте да внушите на зрителите си – аз съм категоричен: Няма такъв документ, който да казва: „Това е решението и това трябва да се случи“, заяви в сутрешния блок по Нова тв Драгомир Стойнев.

Разглеждани са 4-5 предложения от българска и руска страна. И нашето предложение е за един важен проект, който ще създаде хиляди работни места и ще осигури едни постоянни доставки на природен газ за България“, заяви бившият енергиен министър.

„Защо в едно следващо предаване не отделите време и публикувате стенограмата от едно правителствено заседание и да се види кой какво е казал, за да са ясни нещата“, допълни Стойнев. 

Той заяви, че има усещане, че проектът „Южен поток“ е жертва на геополитическата криза между Русия и Украйна: „Нормално е да има тръби, да идва един кораб, защото този проект е нужен и за България, и за държавите в Югоизточна Европа“.

На въпрос какво става с арбитража за АЕЦ „Белене“, Драгомир Стойнев отговори: „Ние по всякакъв начин съдействаме на най-голямата адвокатска компания, която ни защитава и се надяваме на един добър край за България. Докато трае арбитражното дело, не могат да се предприемат никакви действия. Ние трябва да спечелим това дело“. 

"Амнести": Обвиняваме страните в украинския конфликт във военни престъпления

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4287302

Обвиняваме страните в украинския конфликт във военни престъпления, включващи безразборен обстрел, отвличания, мъчения и убийства. Това написа в свой доклад организацията "Амнести интернешълнъл", предаде AFP.
„Всички страни в конфликта демонстрират незачитане на живота на цивилните и очевидно нарушават своите международни задължения”, Обвиняваме страните в украинския конфликт във военни престъпления, включващи безразборен обстрел, отвличания, мъчения и убийства. Това написа в свой доклад организацията "Амнести интернешълнъл", предаде AFP. „Всички страни в конфликта демонстрират незачитане на живота на цивилните и очевидно нарушават своите международни задължения”,

С военните учения в Източна Европа НАТО изпраща „силен и ясен” сигнал към Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245019_%D0%A1+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B2+%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%9D%D0%90%D0%A2%D0%9E+%D0%

  В събота НАТО продължи военните учения в Източна Европа, като по този начин изпрати „силен и ясен” сигнал към Русия, че алиансът ще защитава своите членове, коментира AFP.
Десантът на войски в латвийската военна база „Лиелварде” бе последната фаза от ученията, които започнаха на 1 септември и ще продължат до 10 септември.
Общо 2000 войници от девет страни, сред които САЩ, Канада, Италия, България и Германия, участват в маневрите, които се провеждат в Латвия, Литва, Естония, Полша и Германия.
„Русия пренебрегна международните закони и действа като агресор. В тези учения няма указан враг, но Русия е страна, която представлява потенциална опасност за НАТО и за европейските страни като цяло”, посочи латвийският министър на отбраната.

Ръст на заплатите у нас

http://pik.bg/ръст-на-заплатите-у-нас-news222386.html

Ръст на заплатите у нас

Великобритания регистрира най-големия спад в заплатите сред страните-членки на ЕС през последните четири години, пише Sunday Mirror.

Данните показват, че заплатите на британските работници са се понижили с 4% след идването на власт на премиера Дейвид Камерън. Единствено работниците в ударените от кризата Гърция, Кипър и Португалия са отчели по-голям спад.

Данните от независими експерти в Камарата на общините за 26 от 28-те членки на ЕС показват, че заплатите в Германия са се увеличили с 4.3%, а тези във Франция – с 1.9%.

Работниците в по-бедни нации, където заплащането като цяло е далеч по-ниско, са регистрирали най-голям скок в заплатите, като в България е отчетен 15.1% процентен ръст. След нея е Естония с 10.9%. В Гърция обаче заплатите са се понижили със 17.8%.

Нямаме специалисти за контрол на сондажите, но пък имаме лобисти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245018_%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%B6

Лобистите на шистовия газ в България никога не са спирали работа . Това,че са изчезвали от време на време от медиите съвсем не означава,че са си дали почивка.

Напротив, тяхната дейност непрекъснато се разраства, а натискът им върху депутати, върху местните структури и върху всички институции у нас не е преставал. Шистовите лобисти имат силни връзки по министерствата, работят и с известни адвокатски кантори.

А информацията напоследък за разрешението за сондажите по метода "въглищно изгаряне" в Добруджа, е само това, което е задължително да се обяви пред обществеността и, за съжаление, то е само на повърхността на проблема. При това тези данни съвсем случайно бяха оповестени. Разберете, че вече има органи и сили, които настояват да не е задължителна публичността по тези конфликтни теми - да не се огласяват решения, сключени договори.

Разрешението, което министърът на околната среда Светлана Жекова подписа наскоро за 10 000 сондажа на площ около 400 кв. км в находището Блок "1-11 Вранино" в Добруджа на американската фирма "Парк Плейс Енерджи Корп." е следствие от всички договори, сключени от Министерството на икономиката, включително и от бившия министър на икономиката Драгомир Стойнев . Стана въпрос и за ред компании в тази сфера - и за Русгеоком в Рогозино, за Дайрект Петролеум в плевенско и врачанско, за други компании, осъществяващи проучвания и добив на нефт и газ отново в плевенско и в Дуранкулак. Говорим и за всички тези фирми, които продължават да настояват за проучвания и добив , поради пълна липса на регулация в бранша и съгласуваност между институциите у нас , които трябва да контролират тези дейности.

В България има и остра липса на кадри, които могат да разпознаят, диагностицират и проучат какво се случва на българска територия. Имам пред вид основно кадровия потенциал на МОСВ. Там няма специалисти, които биха могли да отидат и да извършат проверка на какъвто и да е сондаж, такава се прави от МИЕТ. Но Министерството на икономиката и енергетиката е заинтересовано да има сондажи, тях екологията ги интересува дотолкова, доколкото да подадат задължителните документи на МОСВ и оттам нататък никой не е в състояние да разпознае дадена технология дали е забранена у нас или не. В случая говорим за една компания, която е подала лъжлива информация и за пълна липса на капацитет в Министерството на икономиката и енергетиката, където не могат да преценят ,че тази компания лъже. Тази фирма е написала истинските си цели на собствения си сайт и на сайта на Американската фондова бърса, където се листват акциите й. Там пише, че в България тази компания ще изследва и ще търси тайт газ от твърди пясъчници , с ниска проницаемост, както и шистов газ и колбетметан- метанът от въглищни легла.

Трябва да се знае,че това са неконвенционални залежи, които не могат да се работят с конвенционални технологии. Въпреки,че тези компании са написали директно какво ще търсят , те са обозначили също,че тези находища ще бъдат разработени с конвенционални технологии, което е невъзможно да се случи. Не може едно проучване да бъде завършено без да се приложат забранените у нас технологии. В България с мораториума е забранен не само хидрофракинга, а всяка една друга технология, която експлоатира неконвенционални залежи и която отваря насила нови пукнатини, разширява стари, изкарва под налягане отвътре вода, химикали, пълнители с цел да ги разшири . Всяко едно от тези находища от целеви групи, които компанията е заявила,че ще проучва, задължително се нуждаят от насилствено разбиване на скалната маса, разтваряне на всички тези пори с цел изваждане на газ. Ако газът излизаше сам той отдавна да се е изпарил във въздуха.

И в момента има сондажи. Твърдя го категорично и искам да попитам ръководството на МИЕ и МОСВ кой, кога и колко проверки извърши на сондажите на компаниите, които са декларирали,че работят конвенционални залежи. Защо от МОСВ са отишли по сигнал в плевенските райони около Долни Луковит, в който се казва,че там има изчезване на водите от кладенците на хората и спадане на нивото на водата там, където има помпи за нейното изтегляне. Въпреки,че в МОСВ са били информирани,че тези следствия са от сондажа там, защо експертите са казали впоследствие,че няма връзка между тези два факта? Повтарям, как в МОСВ стигнаха до този извод след като нямат нито специалисти , нито с техниката, за да диагностицират проблема? Ние вече сме обяснили спецификата на проблема на министъра на околната среда Светлана Жекова и тя би трябвало да е наясно. Но защо тя продължава да твърди, че единственото, което може да направи е да иска допълнително да се забранят всякакви технологии. Не, не по този начин. Тя трябва да върне този документ отново в МИЕ и да иска пояснение на терминологията от А до Я, да й бъде обяснено подробно кое какво е, да бъде изработена методика, за да се следят нарушенията на подобни сондажи, да се знае кои параметри да следят е т.н.

Защото да не стане като при пороите и наводненията. Едва сега някои проумяха, че изсечените безконтролно гори водят до перманентни наводнения от елементарен дъжд. Точно такъв дъжд удави половин България, за съжаление, и нанесе толкова много щети. Нали се сещате,че зад всяко едно изсичане стои подписът на администратор, който е разрешил това да се случи.

За същото говорим и при сондажите. Става дума за служители на двете министерства, които нямат престава как влияе един такъв процес върху общата екологична система. Те не знаят кои са тревожните индикатори, не знаят и какво да проверят, ако такъв индикатор се появи. Ние наистина сме в ролята на аборигени, които се опитват да правят космически полети

 

Понеделник е ден на траур в Бургас. Обастновката започва да се нормализира след пороите

http://www.moreto.net/novini.php?n=263342

Обстановката в страната бавно започва да се нормализира, след като пороите през вчерашния ден взеха три жертви, а половин България бе под вода. В редица общини в страната бе обявено бедствено положение, в част от тях продължава да бъде в сила.

Язовири преливат на много места след поройните дъждове

http://pik.bg/язовири-преливат-на-много-места-след-поройните-дъждове-news222385.html

Язовири преливат на много места след поройните дъждове

На много места в страната преливат язовири след поройните дъждове в събота, предаде БГНЕС.

На територията на област Стара Загора всички язовири преливат контролируемо през преливниците си. Наблюдава се повишаване на речните нива на реките във водосбора на река Марица.

При Харманли късно снощи е обявен червен код – "Тревога", съгласно системата за ранно предупреждение за водосбора на Марица. Язовир Гита в община Чирпан прелива през стената, като водата се влива в река Меричлерска. Ситуацията е критична, хората в района са евакуирани. При село Бряст трите каскадно разположени язовира също преливат. И тук водата се влива в река Меричлерска, която застрашава квартал "Изток" на гр. Димитровград, както и гр. Симеоновград.Евакуирани са хората от къщите около реката. По информация от община Димитровград язовир Орешец при с. Бисер прелива през преливник и основен изпускател, водата отива в река Бисерска.

Ниските части на хасковското село Странско са залети от язовир "Големия". В селото е спряно електрозахранването, като хората в опасната зона са евакуирани. Първоначалната информация за скъсана стена е опровергана. По течението на река Марица в района на градовете Любимец и Свиленград е организирано наблюдение на критичните зони.

На територията на област Стара Загора общо 35 са засегнатите населени места, които се нуждаят от отводнителни действия. Под вода са кварталите "Строител" и "Лозенец" в град Гълъбов. Частично е спряно електричеството в града. В село Свободен водната стихия е разрушила мостово съоръжение. Спасителни екипи от пожарникари и спасители помагат на хората в засегнатите села - Трънково, Любеново, Землен и Свободен.

Амнести интернешънъл: Всички страни в конфликта в Украйна извършват военни престъпления

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4287297

Обвиняваме страните в украинския конфликт във военни престъпления, включващи безразборен обстрел, отвличания, мъчения и убийства. Това написа в свой доклас организацията Обвиняваме страните в украинския конфликт във военни престъпления, включващи безразборен обстрел, отвличания, мъчения и убийства. Това написа в свой доклас организацията "Амнести интернешълнъл", предаде AFP. „Всички страни в конфликта демонстрират незачитане на живота на цивилните и очевидно нарушават своите международни задължения”,

51% от шотландците са за независимост от Великобритания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245017_51%25+%D0%BE%D1%82+%D1%88%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%92%D0%B

 Броят на шотландците, които се обявяват за независимост от Великобритания за първи път достигна 51 процента, според проучване на общественото мнение, проведено в навечерието на референдума по въпроса, предава АФП.

 

Ако по-голямата част от хората в Шотландия на 18 септември отговорят с "да" на въпроса "Смятате ли, че Шотландия трябва да бъде независима държава?", то на 24 март 2016 Шотландия ще излезе от състава на Обединеното кралство. Британските власти смятат, че отделянето на Шотландия няма да бъде от полза нито на едната, нито на другата страна.

Както показват резултатите от проучване, проведено от агенция YouGov и вестник Sunday Times, за независимостта на региона ще гласуват 51 на сто от населението на Шотландия, а против – 49 процента.

Както посочва агенцията, резултатите от проучването показват, че поддръжниците на идеята за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство се увеличават. Преди месец, на същия въпрос за независимостта на региона се бяха обявили само 39 на сто от участниците в проучването. Точно един месец преди референдума, броят на привържениците на отцепването от Великобритания се бе увеличил с четири процента и достигна 43 процента.

Хуан Карлос I и съпругата му София се развеждат

http://frognews.bg/news_75777/

След 52 години заедно монархът на Испания Хуан Карлос I и съпругата му София слагат край на брака си. За проблеми между двамата се заговори още преди Хуан Карлос да отстъпи престола на сина си Фелипе VI, съобщава вестник La Repubblica. Изданието подчертава, че кралица София и съпругът й все по-рядко се появяват заедно на обществени места.

Петима са задържани за инцидент в дискотека в Перник

http://press.mvr.bg/NEWS/news140907_03.htm

На два пъти ОДМВР-Перник е изпращала писма до общината за установено неспазване на работното време на заведението

Протести в цялата страна срещу решението на МОСВ за "Вранино"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245016_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82

 Протести срещу проучвания и добив на шистов и въглищен газ в България ще се проведат днес в няколко български града. Те се организират във Фейсбук.

Причина за недоволството е решението от 26 август на служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова за съгласуване на проекта на американската компания "Парк Плейс Енерджи" за търсене и проучване на нефт и природен газ в границите на блок "1-11 Вранино". С документа се съгласува работен проект за тази година и цялостен проект за периода 2014 -2019 година. В решението се уточнява, че блок "1-11 Вранино" е с размер 397.42 кв. км. и попада на територията на общини Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Шабла в Добричка област. Посочва се още, че няма вероятност проектът да окаже значително отрицателно въздействие в защитените зони "Езеро Дуранкулак", "Калиакра", "Крайморска Добруджа" и "Било".

Организаторите на протеста обаче твърдят, че в блок Вранино ще се използва изключително опасен метод – въглищно възпламеняване /въглищна газификация/.

Въглищното възпламеняване, известно като "адът на земята", е изключително опасен метод за добив на нискокалоричен газ от въглищните подземни слоеве, посочват природозащитниците в социалната мрежа. Отбелязва се, че срокът за обжалване на решението изтича на 10-ти септември.

"Златна Добруджа е заплашена от унищожение! Най-красивата част на Добруджа - Шабла, Каварна и Балчик, е застрашена от подземно изгаряне на въглищни пластове, намиращи се под водоносния хоризонт", посочват още организаторите на протеста, според които методът нанася поражения сравними единствено със щетите при използване на хидравличен удар за добив на шистов газ.

В неделя -7 септември екопротест ще има във Варна - от 19.00 часа пред сградата на Общината, в София – от 18 часа пред Министерството на околната среда и водите, в Благоевград – от 18 часа на площад "Георги Измирлиев /Македончето/", в Пазарджик – от 18 ч. пред Часовника и в Бургас - от 18.00 часа пред Областна управа.

Междувременно в писмо до медиите добричлийката Синтия Недялкова предупреждава, че методът може да отрови водата на Добруджа, тъй като въглищните находища се намират под водоносния хоризонт. "В България няма да се добива шистов газ и газ от въглища, защото ние сме все още тук! Освен това, има мораториум, който забранява и двата добива, включително и проучванията, тъй като методът е един и същ", пише още Недялкова.

Ако бях главен прокурор

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/07/2375344_ako_biah_glaven_prokuror/?ref=rss


Публикуваме анализа на Красен Станчев от Института за пазарна икономика.

Когато чух по държавното радио какво говори сегашният главен прокурор, аз бях сам в офиса.  И от възхита просто крещях...  Мисля, че ми се случи за първи път. Макар и без свидетели, собственото ми поведение бе повече от странно, но вместо да отида психиатър, аз се заех със самоанализ на дълбините на моето съзнание.

Първо се оказа, че аз винаги съм искал да бъда главен прокурор. Не, не съм прав, не...

Обстановката в страната се нормализира след поредния потоп

http://pik.bg/обстановката-в-страната-се-нормализира-след-поредния-потоп-news222378.html

Обстановката в страната се нормализира след поредния потоп

Три жертви взеха пороите през вчерашния ден. Загина Недялка Русева, която беше намерена удавена в автомобила си на пътя Бургас- Созопол. Тялото на Камелия Желязкова  беше открито на спортната площадка в парк "Росенец", пише Нова тв.

Спасителни екипи откриха и  трета жертва на наводненията - мъж, който обитавал каравана край село Ново Паничарево. По първоначални данни той се е удавил във водите на придошлата река Ропотамо.

 Понеделник е ден на траур в община Бургас.

 Основни пътища в Бургаско бяха залети и останаха затворени през деня. Има наводнени къщи.

 В ранния следобед дъждът отслабна и обстановката, макар и бавно, започна да се нормализира. Преди това пороят е продължил над 12 часа и е достигнал 176 литра на кв.м.  В района на рибарското селище Ченгене скеле са потопени повече от 50 лодки, 150 рибарски хижи са в трагично състояние.

В община Приморско също беше обявено бедствено положение, след като водата заля пътя към село Ясна поляна. В село Ново Паничарево има залети къщи, обитателите им бяха  евакуирани. 

 Дъждовете засегнаха и област Стара Загора. Бедствено положение е обявено в общините Опан, Гълъбово и Раднево. Евакуирани са над 30 души.

 Водната стихия заля и  кварталите "Строител" и "Лозенец" в град Гълъбово. Сериозни щети има в селата Опан, Бял Извор, Априлово, Свободен, Трънково, Любеново, Землен и Тракия. Придошлата вода е разрушила и повредила пътни артерии и мостови съоръжения.

 В Харманли проливният дъжд продължи и през деня. Няма данни за пострадали хора, но материалните щети са сериозни.  Язовирът в село Странско, община Димитровград е със скъсана стена. Наводнени са около 20 къщи и са евакуирани хората от населеното място.

В село Бисер беше извършена превантивна евакуация. Тежка остава ситуацията в Берковица, където пороите  наводниха къщи и оставиха хора без подслон.

Дъжд над Югозападна България

http://offnews.bg/news/n_1/n_385469.html

Очаква се днес облачността над голяма част от страната да се разкъса с изключение на тази над Югозападна България, където се очакват и валежи, съобщиха от НИМХ към БАН, цитирани от "Фокус". Вятърът ще е слаб, в Източна България до умерен от североизток. Максималните температури ще са между 23 и 28°, в София ще стигнат до около 23°. Над Черноморието облаците ще се разкъсат, малко вероятно е да превали. Вятърът ще е до умерен от североизток, като максималните температури ще са между 25-26°. В Рило-Родопската област се очаква да има превалявания, а максималната температура на височина 1200 метра ще е около 16°, на 2000 метра около 1°.

Язовири преливат на много места

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4287287

На много места в страната преливат язовири след поройните дъждове в събота, предаде БГНЕС.
На територията на област Стара Загора всички язовири преливат контролируемо през преливниците си. Наблюдава се повишаване на речните нива на реките във водосбора на река Марица.
При Харманли късно снощи е обявен червен код – "Тревога", На много места в страната преливат язовири след поройните дъждове в събота, предаде БГНЕС. На територията на област Стара Загора всички язовири преливат контролируемо през преливниците си. Наблюдава се повишаване на речните нива на реките във водосбора на река Марица. При Харманли късно снощи е обявен червен код – "Тревога",

Ген. Кирил Войнов зове: Субсидиите на политиците да отидат при бедстващите

http://frognews.bg/news_75776/

Не си даваме сметка, че трябва да променим начина на работа. Опорната точка е превенция. Дава се информация, че стените на язовирите са добре, а дали е така?! Пожарникарите не могат да се грижат за язовирите. Ние не знаем, чии са язовирите. Не можахме вчера да разберем чистени ли са деретата. Трябва да се установи и свободният обем на язовирите, това препоръча бившият шеф на „Пожарната” ген. Кирил Войнов.

Язовири преливат на много места след поройните дъждове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4287282

На много места в страната преливат язовири след поройните дъждове в събота, предаде БГНЕС.
На територията на област Стара Загора всички язовири преливат контролируемо през преливниците си. Наблюдава се повишаване на речните нива на реките във водосбора на река Марица.
При Харманли късно снощи е обявен червен код – На много места в страната преливат язовири след поройните дъждове в събота, предаде БГНЕС. На територията на област Стара Загора всички язовири преливат контролируемо през преливниците си. Наблюдава се повишаване на речните нива на реките във водосбора на река Марица. При Харманли късно снощи е обявен червен код – "Тревога",

Ситуацията в страната постепенно се нормализира

http://society.actualno.com/Situacijata-v-stranata-postepenno-se-normalizira-news_48755.html

Ситуацията в страната постепенно върви към подобрение. Това заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов пред БНР. &qu...

Пребиха с бухалки екип на ТВ7

http://crime.actualno.com/Prebiha-s-buhalki-ekip-na-TV7-news_48758.html

Екип на ТВ7 беше нападнат в Перник, а техниката на медията потрошена, съобщиха от телевизията. Журналисти от предаването "Жега" били в града, за да разследват търговията с наркотици. Със...

Изненада: Хуан Карлос и София се развеждат!

http://www.bnews.bg/article-115734

Доскорошната испанска кралска двойка се развежда след 52 години брак.

Полиомелит изтече в белгийска река

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4287276

Във водите на река Лан в централната част на Белгия са попаднали 45 литра вода, замърсена с полиомиелит, съобщава Франс прес, като се позовават на белгийския вестник La Libre.
Според изданието инцидентът е станал във вторник край селището Риксансар. В събота говорителят на компанията Паскал Лизан призна, че е имало изтичане в резултат на грешка. Във водите на река Лан в централната част на Белгия са попаднали 45 литра вода, замърсена с полиомиелит, съобщава Франс прес, като се позовават на белгийския вестник La Libre. Според изданието инцидентът е станал във вторник край селището Риксансар. В събота говорителят на компанията Паскал Лизан призна, че е имало изтичане в резултат на грешка.

51% от шотландците искат независимост

http://offnews.bg/news/n_1/n_385464.html

За пръв път броят на шотландците, искащи независимост от Великобритания стана повече от тези, които не искат, съобщи Би Би Си. Обществено проучване малко преди референдума на 18 септември е показало, че 51% са "за" отделянето на страната им от Великобритания В случай, че толкова или повече хора гласуват положително за отцепване на държавата, тя ще излезе от състава на Обединеното кралствона 24 март 2016 г. Английските управници обаче смятат, че отделянето на Шотландия няма да бъде от полза нито на едната, нито на другата страна. Поддръжниците на идеята за отделяне на Шотландия от Обединеното кралство се увеличават. Преди месец на същия въпрос за независимостта на региона се бяха обявили само 39 на сто от участниците в проучването. Точно един месец преди референдума, броят на привържениците на отцепването от Великобритания се бе увеличил с четири процента и достигна 43 процента.

Потоп в Деня на Съединението, половин България под вода (обзор)

http://pik.bg/потоп-в-деня-на-съединението-половин-българия-под-вода-обзор-news222358.html

Потоп в Деня на Съединението, половин България под вода (обзор)

Денят на Съединението на България бе помрачен - половин България е под вода, трима души се удавиха в Бургаско. Най-пострадали са областите Бургас, Стара Загора и Хасково, където в част от общините е обявено бедствено положение, а материалните щети тепърва ще се изчисляват, информира Дарик.

Пожарникари, спасители и полицаи извършват спасителни и аварийни дейности в над 70 населени места. До момента са евакуирани над 80 души и са изведени частично хората от 5 населени места. Два язовира - над селата Странско и Тракия, са скъсали диги. В спасителните дейности участват и 2 хеликоптера, предоставени от Министерството на отбраната, както и военно подразделение от Стара Загора.

Ден на траур е обявен на 8 септември в Бургас

176 литра на квадратен метър дъжд се изляха над Бургаско за по-малко от 24 часа. Две жени и един мъж се удавиха в потопа. Недялка Русева на 69 години и 21-годишната Камелия Желязкова шофирали по пътя Созопол-Бургас. На разклона за хижа „Странджа" в парк Росенец ги ударила голяма приливна вълна, идваща от високо и отнесла техните автомобили в гората. От колата на Камелия се спасили двама нейни спътници. Овчар на 27 години пък загина край най-пострадалото село Ново Паничарево. Той бивакувал в стар микробус в землището и не успял да се спаси от водата.

Бедственото положение беше обявено тази сутрин в Община Приморско, но около 15:30 ч. следобеда бе отменено. Поройният дъжд от снощи е нанесъл значителни щети по инфраструктурата, залети са къщи, жертви и пострадали няма. Реката до Ново Паничарево е преляла и стигнала почти до центъра. Мостът там е напълно неизползваем, а другият въжен до него е отнесен от стихията.

Невъзможно е движението по моста между Веселие и Ясна поляна. Къмпинг „Китен" е изцяло наводнен, а подстъпите към него затворени, съобщи за Дарик кметът на Приморско Димитър Германов. Десетки къщи са наводнени в Ново Паничарево и Ясна поляна, на разсъмване живеещите в тях са били спешно евакуирани. Пътищата в двете села са силно повредени, голяма част от тях са под вода. Взети са необходимите мерки, хората са нахранени и на сухо, но покъщнината им е напълно унищожена, коментира д-р Германов.

Тежко пострада и рибарското селище Ченгене скеле, до Бургас. И там са отнесени къщи, десетки лодки са навътре в морето, няколко автомобила на живеещите там са пълни с вода. Придошлата кална водна маса е затлачила по-плитката част от залива, показаха снимки от хеликоптер.

На територията на град Бургас напълно наводнени остават два квартала - „Победа" и „Акациите". Към момента няма получени нови сигнали за застрашени и бедстващи граждани. Спасителни екипи са евакуирали общо 25 граждани, част от тях са изведени принудително. Два хеликоптера продължават да издирват хора в беда. Върху единия има монтирани термокамери, които са помогнали при откриването на една от жертвите. В издирването и спасяването на хора участват екипажи от Военновъздушните и Военноморските сили.

Двама мъже - Николай Кирилов и Николай Градев, са спасили живота на няколко души, като са изваждали давещи се хора от потопените автомобили. Кметът на Бургас Димитър Николов ще ги предложи за награда пред Общинския съвет.

Понеделник, 8 септември, е обявен за Ден на траур в Бургас в памет на жертвите на природното бедствие, съобщиха от Общината. Планираните спортни и културни събития за събота и неделя в Бургас ще започват с минута мълчание. Община Бургас отменя събитията на 8 септември, а флаговете на площад „Атанас Сиреков", както и на входовете на града ще бъдат спуснати наполовина.

Кметът Димитър Николов, областният управител Павел Маринов и вътрешният министър Йордан Бакалов изказаха своите съболезнования на семействата и близките на загиналите.

Бедствено положение в Харманли, Димитровград и Симеоновград

Риск за село Лозен в община Свиленград създава първият от трите язовира над селото, където в момента допълнително укрепват стената, съобщи в Димитровград директорът на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов. Предприети са необходимите мерки, населението е уведомено, а най-застрашените - около 30 души, вече се извеждат от къщите им, увери той. Като цяло ситуацията в страната след обилните дъждове и наводнения се нормализира, коментира още в Димитровград гл. комисар Николов.

Междувременно ситуацията в димитровградското село Странско, където ниските части бяха залети от близкия язовир, постепенно се нормализира. В селото е спряно електрозахранването, като хората в опасната зона са евакуирани. Ситуацията постепенно се нормализира, но щетите все още са видими - съборени стени и срутени огради. Десетки къщи са били пометени от вълната, дошла след скъсването на язовирната стена.

Изсипалите се водни маси могат да се насочат към съседните села. Кметът на Димитровград Иво Димов обясни за ситуацията: „Странско е под контрол вече, оттича се водата, но цялата тази вода от Странско и от всички отоци запуши пътя. Река Мартинка преля и тук е море. Има наводнени 20 къщи, но сме взели всички необходими мерки".

Дълги часове пътищата към селото бяха непроходими, а хората са изнасяни от домовете им на ръце. Бедствието тук е причинено от дъждовете. Не е имало данни, че стената на язовира може да се скъса.

Освен в Димитровградско, бе обявено бедствено положение в Харманли и Симеоновград.

Харманлиският център бе изцяло под вода, но не заради придошли реки, а заради обратно връщане на водата от шахтите. Когато обаче дъждът намаля, шахтите все пак започнаха да поемат. Около 12.30 часа при град Харманли се наблюдаваше повишение с 2 м на нивото в река Марица. По течението на река Марица в района на градовете Любимец и Свиленград е организирано наблюдение на критичните зони, което ще продължи и през нощта. Главен път Е-80 край Харманли вече е отворен за движение, но пътят между Стара Загора и Димитровград все още остава затворен.

В Симеоновград пък бедствено положение бе обявено заради залети дворове и къщи в три тамошни села, както и заради очаквана голяма приливна вълна от река Сазлийка в района на общините Гълъбово и Опан.

При Харманли е обявен червен код - „Тревога", съгласно системата за ранно предупреждение за водосбора на Марица. Язовир Гита в община Чирпан прелива през стената, като водата се влива в река Меричлерска. Ситуацията е критична, хората в района са евакуирани. При село Бряст трите каскадно разположени язовира също преливат. И тук водата се влива в река Меричлерска, която застрашава квартал „Изток" на гр. Димитровград, както и гр. Симеоновград. Евакуирани са хората от къщите около реката. По информация от община Димитровград язовир Орешец при с. Бисер прелива през преливник и основен изпускател, водата отива в река Бисерска.

Междувременно от областния кризисен щаб съобщиха, че ситуацията в Хасковска област като цяло се нормализира. Обявеното бедствено положение в трите общини обаче засега остава. В Димитровград дойде и вътрешният министър Йордан Бакалов, който увери, че ситуацията се нормализира в цялата област. Там бе и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

Усложнена ситуация и бедствено положение в част от Старозагорска област

Над 200 л/кв метър дъжд се изсипа в някои части на Старозагорска област. Заради обилните валежи десетки села, къщи, дворове и имоти бяха наводнени. Под вода остана пътят от Стара Загора към автомагистрала „Тракия", който все още е затворен за движение. Тежка е ситуацията в гълъбовското село Априлово, бедствено положение е обявено в общините Гълъбово и Опан, както и в няколко села на община Раднево. Към момента няма сигнали и данни за пострадали хора на територията на област Стара Загора. За сметка на това пък десетки са евакуираните и още повече са бедстващите в няколко села в общините Гълъбово и Опан.

Критично е положението в село Априлово, което буквално е във воден капан. „Четири-пет са срутените от водата къщи, но няма да оставим хората да нощуват навън. Осигурили сме им подслон, макар че повечето предпочитат да се приберат при близки, роднини или съседи", коментира кметът на Гълъбово Николай Тонев. Постоянно се наблюдава състоянието на язовирната стена да не поддаде, тъй като реката все още не се е прибрала в коритото си. Продължава отводняването на засегнатите райони, с машини и техника помагат военни, пожарникари, както и екипи от мините, обобщи Тонев.

Падна мост в село Свободен и имаше блокирани хора.

Тежка бе ситуацията и в община Опан, като най-критично бе положението през целия ден в село Бял извор. Част от селото бе под вода, хората - евакуирани.

Щетите от обилните валежи ще бъдат огромни, прогнозира кметът на Опан Минчо Чавдаров и допълни, че вече започват огледите на засегнатите домове и постройки, събира се информация и за удавените животни. Все още е високо нивото на водата и това е причина тежката техника да не може да навлезе в засегнатите райони и да окаже необходимата помощ.

Десетина села в община Стара Загора също бяха залети, но през целия ден продължи отводняването им. Вече започна изпомпването на водата от дворовете и засегнатите от наводнението къщи в село Еленино, съобщи кметът Живко Тодоров, който координира действията за справяне със ситуацията след падналите през нощта и тази сутрин валежи. На мястото с машини и техника работят екипите на ВиК и Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението - Стара Загора.

Спряно бе електричеството на контактната мрежа и бе преустановено движението между гарите Михайлово, Калояновец, Християново и Стара Загора.

Бедствено остава положението в Берковица и Георги Дамяново, евакуираха Бисер

Жителите на харманлийското село Бисер бяха евакуирани по високите места и не се допускаха до къщите си заради изсипалите се дъждове, съобщи кметицата Златка Ангелова. Мярката е превантивна, обясни тя. Нивото на река Бисерска се покачи, като мостът над нея в центъра на селото бе затворен, за да се предотврати евентуална опасност. В посока Любимец на места има засегнати земеделски площи.

Все още няма основание за отмяна на бедственото положение в Берковица, след като градът беше залят от придошлата река Берковска през нощта срещу петък. Решението е на кризисния щаб към общината, заради продължаващите валежи. Нямаме проблеми с електрозахранването, в по-голямата част на града водоснабдяването е нормално, с изключение на някои квартали, където налягането е по-слабо. Осигурява се доставка на минерална вода, продължава работата по преодоляването на последствията от наводнението, увери кметът на община Берковица Димитранка Каменова, цитиран от БГНЕС.

Три села в община Георги Дамяново остават без електричество след като придошлата река Дългоделска Огоста наводни района. Второ денонощие без ток са Дива Слатина, Говежда и Дълги дел, последните две села са и без водоснабдяване заради прекъснат водопровод. От вчера след обяд достъпът до тях е възстановен и е осигурена доставката на минерална вода и стоки от първа необходимост. Заради продължаващите валежи се налага допълнително укрепване на защитна дига на третокласния път към Дълги дел. Комисии описват щетите, започва процедура по осигуряването на еднократни социални помощи за пострадалите от наводненията, съобщи кметът на Георги Дамяново Дилян Димитров. Бедственото положение в общината също остава.

Тази нощ е обявен оранжев код за опасни валежи в 8 области на страната. Най-силни валежи се очакват в областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив и Пазарджик. Очакваните количества дъждове в тези области до днес на обяд са 40 - 50 л. на кв. м, като на места са възможни и по-големи количества.

Варненци пропищяха от чакали

http://www.bnews.bg/article-115619

Вой на чакали тормози нощем жителите на местността Боровец. Хищниците даже са нападнали агнета, разказаха местни жители пред BNews. Чакалите идват от околните гори, много от които са в Натура 2000.

Полиомелит изтече в белгийска река

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4287268

Във водите на река Лан в централната част на Белгия са попаднали 45 литра вода, замърсена с полиомиелит, съобщава Франс прес, като се позовават на белгийския вестник La Libre.
Според изданието инцидентът е станал във вторник край селището Риксансар. В събота говорителят на компанията Паскал Лизан призна, че е имало изтичане в резултат на грешка. Във водите на река Лан в централната част на Белгия са попаднали 45 литра вода, замърсена с полиомиелит, съобщава Франс прес, като се позовават на белгийския вестник La Libre. Според изданието инцидентът е станал във вторник край селището Риксансар. В събота говорителят на компанията Паскал Лизан призна, че е имало изтичане в резултат на грешка.

Малка част от кв.Левски без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=263341

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария малка част от кв.Левски ще е без вода днес. Засегнати от повредата са живущите в района на ул."ул.Ген.Георги Попов". Очаква се аварията да бъде отстранена в късния следобяд, а водоподаването възстановено до 17 часа, уточниха от ВиК-Варна.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване