Николай Малинов: Не може да си русофил, без да си българофил

http://www.cross.bg/bulgariya-rysiya-rysofili-1430750.html

/КРОСС/ “Обединена и силна Европа не е възможна без, а още повече срещу Русия. Истинският български патриотизъм изхожда от идеята, че Европа е по-добре с Русия и че ако Европа е с Русия, това ще бъде най-влиятелната сила на това хилядолетие.” В това е убеден Николай Малинов, председател на националното движение “Русофили”. По повод на русофилството и русофобството в политиката казва, че преди 9 септември са водили дядо му на разстрел, защото имал портрет на Сталин на стената, а след 9 септември – защото на същата стена висял портрет на Александър II. Не смята, че България ще пребъде във вековете с това, което днес е прието да се нарича цивилизационен избор – членството на страната в НАТО и Европейския съюз. Защото това са военни, политически и икономически съюзи. “Ние сме били членове на различни съюзи – на Варшавския договор, преди това на Тристранния пакт. Но България като България я има, докато го има православието, докато я има кирилицата, докато го има нашето културно самосъзнание като българи. Културното самосъзнание на българина е свързано с неговия цивилизационен избор, а не с неговото присъствие в един или друг военен или политически съюз. А нашият цивилизационен избор е направен преди 1250 години от свети цар Борис I.” Православната цивилизация е единствената в света, която съчетава прагматизма на Запада с духовността на Изтока, убеден е Малинов

Ще бъдат поставени легнали полицаи в село Крушевец

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/17/2382608_shte_budat_postaveni_legnali_policai_v_selo_krushevec/?ref=rss


На пътя в созополското село Крушевец ще бъдат поставени пет от така наречените легнали полицаи за ограничаване на скоростта. Мерките се вземат, след като миналата седмица граничен полицай прегази с колата си 11-месечно дете на тротоара, уточнява БНР.

Изкуствените неравности за ограничаване на скоростта ще обхващат цялата широчина на пътя. Гърбиците ще бъдат поставени при пешеходните пътеки в района на училището в село Крушовец, обясни Христо Гюров от областното пътно управление в...

Ден преди да бъде уволнен, шеф гарантирал на заместника си 17 заплати обезщетение

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/09/17/2382618_den_predi_da_bude_uvolnen_shef_garantiral_na/?ref=rss


Ден преди да бъде уволнен, шефът на държавното ВиК Пловдив  Манол Генов е подписал анекс към договора на своя заместник, като му гарантирал обезщетение от 17 заплати при уволнение. Освен това в седмицата преди вписването на смяната си в Търговския регистър назначил 22-ма нови служители. Това съобщи пресцентърът на Министерството на регионалното развитие по повод социалното напрежение в дружеството.

На 2 септември Генов е сменен със Спартак Николов със заповед на ресорния министър...

Аврамова в Мизия: Бяхме тук преди кампанията, ще бъдем тук и след 5-ти октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312571

Мизия вече не е под вода, но проблемите продължава да са налице. Ние сме били тук от първия ден на бедствието и се опитваме да помагаме с каквото можем, според нуждите за съответния момент. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-Враца Петя Аврамова в Мизия при предаването на дарението за пострадалите от наводнението, Мизия вече не е под вода, но проблемите продължава да са налице. Ние сме били тук от първия ден на бедствието и се опитваме да помагаме с каквото можем, според нуждите за съответния момент. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-Враца Петя Аврамова в Мизия при предаването на дарението за пострадалите от наводнението,

Аврамова в Мизия: Бяхме тук преди кампанията, ще бъдем тук и след 5-ти октомври

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4312581

Мизия вече не е под вода, но проблемите продължава да са налице. Ние сме били тук от първия ден на бедствието и се опитваме да помагаме с каквото можем, според нуждите за съответния момент. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-Враца Петя Аврамова в Мизия при предаването на дарението за пострадалите от наводнението, Мизия вече не е под вода, но проблемите продължава да са налице. Ние сме били тук от първия ден на бедствието и се опитваме да помагаме с каквото можем, според нуждите за съответния момент. Това заяви водачът на листата на ГЕРБ-Враца Петя Аврамова в Мизия при предаването на дарението за пострадалите от наводнението,

Ситуацията на борсата е доста комплексна

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e8f6098/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Ei0Eanalizi0C3390Ca0Csituaciiata0Ena0Eborsata0Ee0Edosta0Ekompleksna0H180A2290C/story01.htm

Инвестиционната активност в сегашната конюнктура може да се окаже печеливша стратегия, смята Бончо Иванов от ОББ Асет Мениджмънт


Остава бедственото положение в хисарските села Красново и Кръстевич

http://pik.bg/остава-бедственото-положение-в-хисарските-села-красново-и-кръстевич-news226542.html

Остава бедственото положение в хисарските села Красново и Кръстевич

Бедственото положение в хисарските села Красново и Кръстевич продължава да бъде в сила, предаде БГНЕС.

Снощи от Кръстевич са били евакуирани 100 човека от селото, които живеят близо до преливника на язовира. Около 02.00 часа тази сутрин опасността е преминала и хората са се върнали по къщите.

Няма срутени сгради или пострадали след пороя в селото, но десетки къщи остават наводнени, съобщи кметът на Хисаря Пенка Ганева. Подпочвените води също са високи.

Ситуацията се нормализира, а дъждът в района е спрял. Бедственото положение обаче остава в сила, защото се очакват нови валежи, а подпочвените води продължават да са високи. Остава и готовността за нова евакуация, ако се наложи.

За да се свали нивото на язовира, тази нощ е прокопан втори преливник. Екипи на пожарната продължават да отводняват мазета и приземни етажи.

Още от самото начало действията на кризисния щаб се координират лично от кмета на Хисар Пенка Ганева.

Милиардерите в Азия увеличават богатството си най-бързо

http://www.vesti.bg/novini/miliarderite-v-aziia-uvelichavat-bogatstvoto-si-naj-byrzo-6022611

Милиардерите в Азия, начело с китайските магнати, са се обогатили тази година по-бързо, отколкото другите богати предприемачи в останалата част от света, показва ново изследване.

Правителството спря инвестиционната програма на Орешарски

http://offnews.bg/news/n_1/n_389735.html

Служебното правителство спря финансирането на проекти и програми по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие“, за които не са сключени договори с изпълнител до 17 септември. Финансирането на започнатите проекти пък ще продължи само до края на годината. Това реши кабинетът на днешното заседание на Министерския съвет. Кабинетът „Орешарски“ беше отделил близо 500 млн. лева за изпълнение на проекти по програмата. Близо 289 млн. лева бяха разпределени за 368 проекта в 173 общини, а малко над 210 млн. лева за министерствата. Тези средства трябваше да бъдат усвоени и да се направят отчети до 10 юни, а Междуведомственият съвет трябваше да има информация за резултата от проведените процедури за обществени поръчки и за сключените договори с изпълнители. Този срок обаче не е бил спазен, а разпоредителите са продължили да провеждат процедури за възлагане на обществени поръчки. До момента са завършени 69 общински проекта за общо 35 млн. лева, а усвоените като цяло от общините средства са 99 млн. лева. Министерствата пък са усвоили едва 95,5 млн. лева. Завършените проекти са основно за пътна инфраструктура и са на стойност 14,5 млн. лева, обясни пред БНР финансовият министър Румен Порожанов. По думите му се очаква спирането на финансирането на проекти, които не са сключили досега договори с изпълнител, да донесат около 140 млн. лева. Правителството отпусна 8 млн. лева за строежа на метрото от бул. „Джеймс Баучер“ до „Хладилника“, които бяха заложени в бюджета, но никой не искаше да ги даде, посочи Порожанов. Кабинетът отпусна още 5 млн. лева на БНТ за разпространение на телевизионния сигнал, 1 млн. лева на президентството и 105 000 на СЕМ за мониторинг, допълни Порожанов.

Френското правителство се обяви за сваляне на санкциите срещу Русия

http://www.cross.bg/rysiya-frantziya-otnosheniyata-1430749.html

/КРОСС/ Франция иска да се измъкне от кризата в отношенията с Русия и призовава за оттегляне на санкциите от страната, заяви специалният пратеник на френското правителство за развитието на отношенията с Руската федерация, Жан-Пиер Шевенман по време на среща с председателя на Държавната дума Сергей Наришкин. "Как изобщо стигнахме до това състояние на нещата? Необходимо е да се измъкнем от него - това е волята на Франция", каза Шевенман. Той призна, че в момента отношенията с Русия не са от най-лесните. Това се дължало на кризата, която по думите му е трябвало да се избегне. Шевенман каза още, че Франция подкрепя премахването на санкциите срещу Русия.

МС прие загубата на над 152 млн. лв по ОП "Околна среда"

http://www.moreto.net/novini.php?n=264453

Министерският съвет прие протоколно решение във връзка със спрените плащания по оперативната програма „Околна среда 2007-2013“ и допълнителните мерки, изискани от Европейската комисия (ЕК) за подобряване на системите за управление и контрол.

НСО се престара за празника на Света София

http://frognews.bg/news_76416/

Гардове от НСО се престараха за празника на Света София, алармираха пред Фрог възмутени граждани. Въпреки обявата, че столичани могат да присъстват на ритуала по вдигане на знамето пред едноименната църква в центъра на града, държавните охранители изненадали всички, като сложили огради и импровизирани КПП-та, така че пиле да не може да прехвръкне.

Частно разследване за 30 млн. евро търси причините за падналия в Донбас боинг

http://www.cross.bg/evro-svalyaneto-razsledvane-1430747.html

/КРОСС/ Кой е виновен за свалянето на Boeing 777, който падна в Източна Украйна?  Неизвестни лица финансират частно разследване за причините с 30 млн. евро, съобщава Spiegel Online. Условията на разследването са обявени на немски, английски и руски на сайта на Wifka - детективската агенция на Йозеф Реш.  „Всеки може да бъде купен, зависи само от размера на сумата", казва Реш. Срещу тези 30 млн. евро Реш ще издири информатори, които евентуално ще разкрият виновните за свалянето на самолета. При желание раследващите им осигуряват и смяна на личността. Реш вече е получил хонорар от 40 хил. евро, а ако успее да разплете случая, ще получи 0,5 млн. евро. Твърди, че не познава поръчителите на разследването. Те са се свързали с него чрез посредници, единият говорел немски със швейцарски акцент. В момента милионите са в Цюрих.

Талията на американците се увеличава от 1999 г.

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/taliiata-na-amerikancite-se-uvelichava-ot-1999-g-6022605

Учените констатирали, че средната обиколка на талията е нараснала значително през последното десетилетие - от 95 см през 1999 г. на 98,5 см през 2012 г.

Слагат пет „легнали полицаи” в созополското село Крушевец

http://www.cross.bg/putya-selo-kryshevetz-1430748.html

Бургас /КРОСС/ На пътя в созополското село Крушевец ще бъдат поставени пет от т.нар. "легнали полицаи" за ограничаване на скоростта. Мерките се вземат, след като миналата седмица граничен полицай прегази с колата си 11-месечно дете на тротоара. Изкуствените неравности за ограничаване на скоростта ще обхващат цялата широчина на пътя. Гърбиците ще бъдат поставени при пешеходните пътеки в района на училището в село Крушевец, обясни Христо Гюров от областното пътно управление в Бургас.Ще бъде изготвен проект по най-бързия начин. Проектът ще бъде одобрен от нас и от сектор "Пътна полиция" и след това ще се изпълни.Автомобилите преминават през населеното място с висока скорост, но законови пречки не са позволявали досега да бъдат поставени изкуствени неравности по натовареното трасе, казва кметът на Крушевец Иван Иванов.Трябваше отдавна да се случи, но уви. Отказвали са, отказвали са и явно трябваше да се случи нещо, за да се вземат драстични мерки за това нещо.Мерките за безопасност са закъснели, но дано да помогнат да се избегне друга трагедия на пътя, коментира Нонка Кънева, майка на убитата Красимира.Че е твърде късно, късно е, обаче да помислим и за другите деца, да няма друг такъв случай, както в съседното село, което зависи от нас, от държавата - да се направи.Тепърва ще се уточнява кой и в какъв срок трябва да изгради ограничителите на скоростта на пътя в Крушевец,с ъобщи БНР.

Михаил Миков: Семейното подоходно облагане трябва да е основен приоритет на 43-то НС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312531


Да подкрепи листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ днес на посещение в област Благоевград е председателят на БСП Михаил Миков. „Листата ни за област Благоевград е силна. Това са хората, които могат да отстояват истинските национални интереси”, заяви Миков пред журналисти в гр. Благоевград, съобщиха от пресцентъра на БСП. Да подкрепи листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ днес на посещение в област Благоевград е председателят на БСП Михаил Миков. „Листата ни за област Благоевград е силна. Това са хората, които могат да отстояват истинските национални интереси”, заяви Миков пред журналисти в гр. Благоевград, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Михаил Миков: Семейното подоходно облагане трябва да е основен приоритет на 43-то НС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4312542

Да подкрепи листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ днес на посещение в област Благоевград е председателят на БСП Михаил Миков. „Листата ни за област Благоевград е силна. Това са хората, които могат да отстояват истинските национални интереси”, заяви Миков пред журналисти в гр. Благоевград, съобщиха от пресцентъра на БСП. Да подкрепи листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ днес на посещение в област Благоевград е председателят на БСП Михаил Миков. „Листата ни за област Благоевград е силна. Това са хората, които могат да отстояват истинските национални интереси”, заяви Миков пред журналисти в гр. Благоевград, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Плевнелиев: Мирът и сигурността не са безплатни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4312536

Трябва да се научим ефективно да противодействаме на новия хибриден тип действия за дестабилизация и противоборство. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (Crisis Management and Disaster Response Centre of Трябва да се научим ефективно да противодействаме на новия хибриден тип действия за дестабилизация и противоборство. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (Crisis Management and Disaster Response Centre of

Учени откриха причината за смъртта на крал Ричард III (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4312532

 Английският крал Ричард III, загинал в битката на 22 август 1485 г., е получил 11 удара с хладно оръжие, 9 от които са били нанесени в главата и са били смъртоносни. Това показаха резултатите от съдебно-медицинската експертиза, публикувани в сп. "The Lancet". Според експертите кралят е бил атакуван от няколко души.

Избирателните секции извън страната 427

http://frognews.bg/news_76415/

Определихме районите и общините за експериментално машинно гласуване, заявиха от ЦИК по време на брифинг. Според решение на ЦИК районите, в които ще има експериментирано машинно гласуване, са пет.

Психар уби майка си със затварачка за буркани

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312479

Преди време Йордан вилнял из Шивачево, потрошил 4 автомобила  
Мъжът, който уби майка си в Шивачево, за което Преди време Йордан вилнял из Шивачево, потрошил 4 автомобила Мъжът, който уби майка си в Шивачево, за което "24 часа" вече писа, е бил психично болен и злоупотребявал с алкохола от години, научи "24 часа". Безработният бивш тракторист Йордан Ангелов, на 44 години, към 20,30 часа във вторник се скарал с 84-годишната си майка Марийка и я халосал,

Съветът на Европа ни критикува за реч на омразата срещу македонците

http://offnews.bg/news/n_1/n_389686.html

В новия си доклад Комисията на Съвета на Европа срещу расизма и нетолерантността критикува България за слаби постижения в образователната сфера и непропорционално висок процент на напускане на училище сред учениците роми, както и за климат на нетолерантност и ксенофобия срещу бежанците. Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността (ЕКРН) отбелязва редица нерешени въпроси - "словото на омразата или насилието, насочени към сексуалната ориентация или към половата идентичност, не са признати като престъпление в Наказателния кодекс. Расисткото и нетолерантно слово на омразата в политическия дискурс се увеличава, като днес основният му прицел са бежанците. В България действат все повече ултранационалистки/фашистки групи и политически партии". ЕКРН отбелязва, че "расисткото и нетолерантно слово на омразата в политическия дискурс продължава да бъде сериозен проблем в България и положението се влошава. Основните цели на расисткото слово на омразата са роми, мюсюлмани, евреи, турци и македонци". В доклада на ЕКРН пише, че се наблюдава дълбоко недоволство сред македонците и помаците от непризнаването им като национални малцинства. "Българите от македонски произход и помаците не са членове на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси, тъй като България не ги признава за национални малцинства". Същевременно ЕКРН "настоятелно препоръчва на властите да премахнат всякакви погранични огради, които създават физически бариери за бежанците, търсещи международна защита". ЕКРН е орган на Съвета на Европа за правата на човека, съставен от независими експерти, който следи проблемите на расизма, ксенофобията, антисемитизма, нетолерантността и дискриминацията на основания като „раса“, национален/етнически произход, цвят на кожата, гражданство, религия и език (расова дискриминация).

Трагедия в Пловдив! Пешеходка загина под гумите на бус

http://pik.bg/трагедия-в-пловдив-пешеходка-загина-под-гумите-на-бус-news226539.html

Трагедия в Пловдив! Пешеходка загина под гумите на бус

Пловдивчанка загина трагично под колелата на микробус, докато пресичаше бул. "Санкт Петербург”. Кървавият инцидент стана в понеделник вечерта на стотина метра преди колелото на SPS, съобщи "Марица".

"По това време - около 20 ч., валеше като из ведро, беше притъмняло, а лампите по булеварда още не бяха светнали”, обясниха пред екипа на "Марица” очевидци на трагедията. Според тях в тъмното пешеходката тръгнала да пресича двете скоростни платна между "Метро” и отсрещния търговски център, когато върху нея връхлетял червен микробус "Рено” на куриерска фирма. 57-годишната жена е издъхнала на място. 

След удара тя попаднала под колелата и била влачена от товарния автомобил няколко метра. Шофьори, минали край мястото на нещастието, разказаха, че краката на убитата пешеходка стърчали под задните гуми на буса за ужас на насъбралата се тълпа.  

Заради разследването на тежката катастрофа в продължение на няколко часа беше затруднено движението преди кръговото кръстовище в посока "Тракия”. 

При удара жената е издъхнала на място. Шофьорът е тестван за алкохол с дрегер, който е дал отрицателен резултат. Служители от сектор “Пътна полиция” продължават работата по изясняване на причините и обстоятелствата около тежкото произшествие, съобщиха от пресцентъра на пловдивската полиция. 

Според експерти жената е пресичала неправилно скоростния булевард. Заради настъпващия мрак и липсата на осветление тя е била забелязана от шофьора в последния момент и той не е имал време да реагира преди удара. 




 

Казусът "Калина" се заплете - ЦИК и РИК с различни решения

http://offnews.bg/news/n_1/n_389594.html

Казусът кой е водач на листата на ББЦ в Ловеч след оттеглянето на Калина Крумова се заплете. Вчера Районната избирателна комисия (РИК) в Ловеч е взела Решение с номер 74, с което обявява втората Десислава Балабанова за водач на листа. Това противоречи на чл. 258 (ал. 5) и на Решение 908 на ЦИК от 11.09., в които се казва, че срокът за подмяна на отказали се водачи изтича 30 дни преди датата на изборите. Според тях срещу номер едно в листата на ББЦ в Ловеч трябва да пише "заличен". Въпреки противоречието е много вероятно да оставим решението на РИК в сила, защото случаят е маловажен и няма практически последствия, коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Независимо дали е номер 1 или 2 Десислава Балабанова ще получи преференциите, които се полагат за водач на листа, обясни Томов. Според вкарана от Мустафа Карадайъ (ДПС) поправка във вече приетия Изборен кодекс на Мая Манолова, всяка бюлетина без преференция се брои като преференция за водача на листата.

Язовир преля, евакуират къщи

http://www.cross.bg/selo-kushti-otnese-1430745.html

/КРОСС/ Язовирът под село Спахиево, община Минерални бани преля заради обилните валежи и заплаши с наводнение съседното село Сираково във вторник вечерта. Жителите на няколко къщи в долната част на селото бяха превантивно евакуирани, съобщи кметът на общината Мюмюн Искендер. "По спешност бяха изведени към 20 души", уточниха от пожарната.Потенциалната опасност обаче не бе голяма, уточни той. Общината имала готови проекти за обезопасяване на опасни обекти, но държавата не ги финансирала. Такъв бил например за инфраструктурата до село Винево, където на 23-ти април т. г. порой отнесе от моста автомобил с 4-членно семейство, което бе удавено в реката.В село Сусам в същата община реката излезе от коритото си и наворди къщи, издави животни и отнесе автомобили, съобщи "24 часа".

Плевнелиев: Мирът и сигурността не са безплатни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312506

Трябва да се научим ефективно да противодействаме на новия хибриден тип действия за дестабилизация и противоборство. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (Crisis Management and Disaster Response Centre of Трябва да се научим ефективно да противодействаме на новия хибриден тип действия за дестабилизация и противоборство. Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия (Crisis Management and Disaster Response Centre of

Поддръжниците на статуквото имат лека преднина ден преди референдума в Шотландия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/17/2382597_poddrujnicite_na_statukvoto_imat_leka_prednina_den/?ref=rss


Последното социологическо проучвания на YouGov показват, че 52 процента от жителите на северната британска област са против независимостта, а 48 я подкрепят, съобщи БТА, позовавайки се на ДПА.

Кампаниите "за" и "против" независимостта на Шотландия отправиха днес последните си призиви към шотландците, които утре ще застанат пред урните, за да решат с референдум дали да се отделят от Великобритания.

В отворено писмо до сънародниците си шотландският премиер Алекс Салмънд...

Прокуратурата подготвя искането за екстрадицията на Цветан Василев

http://www.cross.bg/vasilev-vlasti-tzvetan-1430744.html

София /КРОСС/ Прокуратурата вече подготвя искането за екстрадицията на банкера Цветан Василев, след като по-рано днес сръбските власти потвърдиха, че той се е предал на полицията в Белград. Както вече стана ясно, държавното обвинение разполага с 18-дневен срок, за да изпрати необходимите документи, но според наша информация, те ще бъдат изпратени чрез дипломатическа поща до сръбските власти до ден-два. От държавното обвинение официално уведомиха, че са научили за предаването на Василев тази сутрин в 7.26 часа. От прессъобщението става ясно, че банкерът вчера по обед е бил изправен пред сръбски съд, който след изслушването му е наложил мярка за неотклонение "подписка". Иззет е международният паспорт на Цветан Василев. Той е със забрана да напуска настоящия си адрес и е задължен да се явява пред сръбските власти всеки работен ден от 9 до 15 часа.Все още никой от правосъдните органи в Сърбия не може да каже къде се намира Цветан Василев и кой е домашният му адрес, който е предоставил на властите в западната ни съседка. Предполага се неофициално, че той е в Парачин, където се намира купената от него през 2012-та година стъкларска фабрика. Там той ще трябва да ходи в местното полицейско управление и да се подписва всеки ден, но не е изключено да се окаже, че е в Белград и да чака в сръбската столица решението на местните власти, съобщи БНР.

Видео: Да надбягаш лондонското метро

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/17/2382589_video_da_nadbiagash_londonskoto_metro/?ref=rss


Британецът Джеймс Хептънстол доказа, че придвижването пеша може да е също толкова бързо, колкото и с метрото. За целта той се състезава с влак от лондонското линия на метрото "Съркъл", писа "Дейли телеграф".

Ентусиастът заснема своя 360-метров спринт между спирките на метрото на "Меншън хаус" и "Канон стрийт". В същото време негов приятел на име Ноел Каръл изминава същата отсечка с метрото. Хептънстол успява да изпревари влака с няколко секунди, за което получава и аплодисментите на...

Варненските училища чакат здравните картони на учениците си

http://www.moreto.net/novini.php?n=264412

В началото на всяка учебна година родителите на ученици в началните класове са длъжни да представят талон за здравословното и имунизационното състояние на своето дете. Документът се издава от личния лекар на съответния ученик и се предава на училищния лекар.

Играй и спечели с Actualno.com и героите на Дисни

http://education.actualno.com/Igraj-i-specheli-s-Actualnocom-i-geroite-na-Disni-news_50474.html

Здравейте, мили родители! Със започването на новата учебна година, започват и много терзания в главите ни: Какво да учи детето? На какво да го запишем в детската градина? В коя градина да бъде? При ко...

28 млн. лв. са заемите на общини с блокирани в КТБ сметки

http://society.actualno.com/28-mln-lv-sa-zaemite-na-obshtini-s-blokirani-v-KTB-smetki-news_50461.html

Общата сума на предоставените към днешна дата временни безлихвени заеми от централния бюджет на общини с блокирани средства в "Корпоративна търговска банка" АД е в размер на 28 млн. лева....

България се готви за газова криза през зимата

http://www.mediapool.bg/bulgaria-se-gotvi-za-gazova-kriza-prez-zimata-news224955.html

Голяма е вероятността да има проблеми с доставките на природен газ и затова вече се вземат мерки за подготовка на страната за подобна криза. Това каза пред журналисти след заседанието на правителството в сряда вицепремиерът по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране Екатерина Захариева. По думите й кабинетът следи "с притеснение и внимание" ситуацията между Русия и Украйна, които от лятото водят спор по цената на газа, който все още не е решен и с наближаването на зимата нарастват опасенията в цяла Европа за доставките на руски газ през Украйна. Очаква се газовите въпроси да бъдат решени на тристранна среща между Европейския съюз, Украйна и Русия, но поредното й отлагане засилва страховете за повторение на кризата от януари 2009 г., когато Русия спря доставките през Украйна и две седмици Европа остана на студено. Тогава България бе сред най-потърпевшите страни. Във вторник е имало среща на свикан от министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов кризисен щаб по проблема с газовите доставки. "Предупреждаваме топлофикационните фирми да проведат тестовете за преминаване от природен газ към мазут, проверяват се и количествата на доставките, водят се и разговори с Гърция за допълнителни количества газ през реверсивната връзка", каза Захариева. По думите й страната се подготвя срещу газова криза по всички линии, но проблем е, че над 85 процента от доставките са от едно и също място. Тя допълни, че се търсят варианти за допълнително запълване на газохранилището в Чирен. Към 15 септември в единственото ни газохранилище има 454 млн. куб. м. при капацитет от 550 млн. куб. м., сочат данните на оператора "Булгартрансгаз" 96 млн. куб. м е свободният капацитет. В момента държавният доставчик "Булгаргаз" продължава да нагнетяват запаси в Чирен, но проблемът е, че дружеството не разполага с пари за по-ударно запълване на газохранилището преди октомври. "Булгаргаз" се оказа едно от малкото държавни дружества, което не е спазило изискванията да не държи повече от 25 процента от парите си в една банка. В момента основните му средства са блокирани в затворената "Корпоративна търговска банка", а опитът да получи заем срещу вземанията си от КТБ приключи неуспешно, тъй като нито една банка не се включи в процедурата. Решено е обаче собственикът на "Булгаргаз" – "Българският енергиен холдинг" (БЕХ), да отпусне заем на газовото дружество, за да може то да запълни целия капацитет на "Чирен", научи Mediapool от свои източници от БЕХ. Според тях предстои това решение да бъде одобрено от съвета на директорите, но каква ще е отпусната сума не се знае. Дори обаче и газохранилището да е пълно, неговият капацитет далеч не е достатъчен за нуждите на страната ни през зимата, призна вицепремиерът Захариева. Капацитетът му от 550 млн. куб. м. може да стигне от 60 до 100 дни според потреблението, 70 процента от което се пада на топлофикациите, чиято консумация пък зависи от студа. Затова и са дадени разпоредби топлофикациите да проверят задължителните си резерви от мазут, който макар и замърсяващ околната среда, при нужда може да се използва за осигуряване на топлоенергията. Големите предприятия, ползващи синьо гориво, също са длъжни да разполагат със запаси от алтернативни горива.

САЩ изпрати секретен спътник в орбита /видео/

http://www.cross.bg/sputnik-atlas-vreme-1430743.html

/КРОСС/ САЩ изпрати секретен спътник в орбита. На 16 септември от космодрума в Кейп Каневерал е изстреляна ракетата Atlas V, която ще достави секретния спътник, съобщава Би Би Си. Стартът бе отложен на няколко пъти заради лошото време, но в крайна сметка в 20.10 часа местно време Atlas V излетя успешно. Американските власти не са публикували официална информация за функциите на спътника и задачите, поставени пред изследователите. Медиата обаче отбелязва, че апаратът е създаден по искане на правителството от Lockheed Martin - един от основните изпълнители в Министерството на отбраната.    video:http://www.youtube.com/watch?v=FfyJWP3b2j8

Вулкан прогонва 50 000 филипинци

http://www.vesti.bg/novini/vulkan-progonva-50-000-filipinci-6022609

Жителите на централната филипинска провинция Албай продължават да напускат спешно домовете си заради опасността от изригването на вулкана Мейон на 350 км от столицата Манила.

''Да върнем вярата в доброто"

http://www.zapernik.com/obshtestvo/da-vurnem-vyarata-v-dobroto_34293/

Професионална гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов” се включи в националната дарителска кампания „Да върнем вярата в доброто” в подкрепа на наводнените райони в България. Кампанията e инициирана от изпълнителния директор на СРСНПБ Самуил Шейнин и се провежда под патронажа на СРСНПБ и с подкрепата на Министъра на образованието и науката доц. Румяна Коларова.

Откриването на учебната година на 15.09.2014 г. стартира с обръщение към ученици, учители и родители,...

Продължава

Най-после Lady Gaga в Атина

http://www.grreporter.info/Nay-posle_Lady_Gaga_v_Atina/16114

Дългоочакваният и грандиозен концерт ще се проведе на 19 септември на Олимпийския стадион.

прочети повече

НАП предупреждава: Измамите продължават, внимавайте!

http://pik.bg/нап-предупреждава-измамите-продължават-внимавайте-news226534.html

НАП предупреждава: Измамите продължават, внимавайте!

НАП алармира, че опитите на измамници да получат банкова информация и данни от кредитни карти на граждани от нейно име продължават. 

Получените от клиентите на НАП нови електронни писма, в които на английски език се съобщава за възстановяване на данък от 481.22 BGN, са най-вероятно опит за измама, информират от институцията.

От приходната агенция напомнят, че служители на агенцията никога и по никакъв повод не изискват банкова информация и данни за кредитни карти.

Висока скорост заби Деу в дърво, шофьорът загина

http://www.bnews.bg/article-116638

69-годишен шофьор загина на място след удар на колата му в дърво по пътя от с. Плачи дол посока главен път град Добрич – град Балчик.

Сидеров даде клетва: Стана ли премиер, вдигам стандарта на живот на българина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4312480

Стотици пловдивчани посрещнаха Сидеров с вяра и надежда, АТАКА да поеме властта, за да освободи страната ни от колониалното робство Волен Сидеров беше посрещнат с възгласи „АТАКА победа!“ и ставане на крака от стотици граждани на Пловдив в зала „Съединение“, съобщават от пресцентъра на партията. Той заяви, Стотици пловдивчани посрещнаха Сидеров с вяра и надежда, АТАКА да поеме властта, за да освободи страната ни от колониалното робство Волен Сидеров беше посрещнат с възгласи „АТАКА победа!“ и ставане на крака от стотици граждани на Пловдив в зала „Съединение“, съобщават от пресцентъра на партията. Той заяви,

Разходите на работодателите за отработен час скачат с 3.6%

http://www.moreto.net/novini.php?n=264440

По предварителни данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2014 г. общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 3.6% спрямо второто тримесечие на 2013 година. Увеличението в индустрията е с 6.

Сидеров даде клетва: Стана ли премиер, вдигам стандарта на живот на българина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312460

Стотици пловдивчани посрещнаха Сидеров с вяра и надежда, АТАКА да поеме властта, за да освободи страната ни от колониалното робство Волен Сидеров беше посрещнат с възгласи „АТАКА победа!“ и ставане на крака от стотици граждани на Пловдив в зала „Съединение“, съобщават от пресцентъра на партията. Той заяви, Стотици пловдивчани посрещнаха Сидеров с вяра и надежда, АТАКА да поеме властта, за да освободи страната ни от колониалното робство Волен Сидеров беше посрещнат с възгласи „АТАКА победа!“ и ставане на крака от стотици граждани на Пловдив в зала „Съединение“, съобщават от пресцентъра на партията. Той заяви,

Държавната поръчка да отговаря на наименованието си - държавата да поръчва кадри на университетите

http://www.cross.bg/beloev-yniversitetite-obrazovanie-1430746.html

/КРОСС/Държавната поръчка трябва наистина да я два държавата, но при определени и ясни отрасли за развитие на държавата и точно да бъде поръчвано, да отговаря на наименованието - да бъде поръчвано какви кадри са необходими - инженери, точно какви, икономисти, юристи, всякакви специалисти, които произвеждат университетите, и да се възлага на университетите да направят това обучение, но с високо качество и след това с реализация по специалността. Тази задача е доста тежка, но трябва да намери решение, заяви в интервю за ИА КРОСС ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" проф. Христо Белоев.  По думите му сега на практика университетът приема всички, които завършват средно образование, тъй като в почти всички университети зрелостният изпит е вход за университета В момента има обявени 74 000 места за прием в университетите за първокурсници. Реално за тези места не са кандидатствали повече от 40 000 зрелостници. Випускът, който завърши е петдесет и няколко хиляди, не всички се дипломираха, 10 - 12 хиляди заминават в чужбина да следват и реално тука остават около 40 000 кандидати, посчи проф. Белоев. Той обаче е категоричен, че не може местата, които се обявяват, да бъдат двойно повече от кандидатите, тъй като това е предпоставка не за добро качество, а обратно.  Ректорът два мандата на Русенския университет проф

Искров заплаши със съд Вежди Рашидов

http://www.cross.bg/iskrov-rashidov-pik-1430741.html

София /КРОСС/ Управителят на БНБ Иван Искров заплаши със съд скулптура Вежди Рашидов по повод негово интервю пред агенция "ПИК". Това обяви самият той в писмо, публикувано на сайта на Народната банка. Ето целия текст на писмото:Уважаеми господин Рашидов, във връзка с Ваше изявление, публикувано от агенция „ПИК" на 16 септември 2014 г., цитирам:„Иван Искров трябва да си поеме цялата отговорност за всичко, което надроби и за целия миш-маш. Моята дума за Искров е, човек, който работи на държавна служба не бива да взима. Като е взел да си носи отговорност. Цялата му зависимост лъсна. Не го обвинявам само аз, но вече никой не се съмнява, че има зависимост", подчерта Рашидов.На въпрос на ПИК - от кого според него е зависим управителя на БНБ, Рашидов бе категоричен: „Зависим е от тези, които са му плащали! Това не са само мой думи. Нямам друг избор освен да мисля същото".Ви призовавам незабавно под същата форма и на същото място в агенция „ПИК" да представите доказателства за изложените от Вас твърдения за зависимости и плащания, касаещи личността Иван Искров, управител на БНБ. Ако не можете да представите такива, моля, да поднесете своите извинения относно неотговарящото на истината Ваше твърдение пред агенция „ПИК", касаещо личността ми.В противен случай ще предприема всички необходими действия, позволени от закона с цел защита на доброто ми име, включително и по съдебен ред

Португалци ще представят проекта си за площада в Пловдив

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/portugalci-shte-predstaviat-proekta-si-za-ploshtada-v-plovdiv-6022607

Знакови лица на съвременната архитектура от общо седем държави и три континента ще изнесат лекции като част от форума. Форумът ще се проведе на 18-ти октомври в Пловдив

Скулптура и слово описват съвременната жена в два паралелни свята

http://www.cross.bg/proekta-zhenata-slovo-1430742.html

/КРОСС/ 15 скулптури в дърво и в компанията на поетични текстове, създадени специално за проекта „Жената през", ще бъдат изложени паралелно в две софийски галерии.  Част първа от проекта стъпва в галерия „Червената точка" от 19 септември. Седмица след това втора серия от проекта ще бъде изложена в галерия „13 века България". Изложбите са част от едно цяло, свързано и обвързано от една концепция и видео, излъчвано паралелно в двете галерии. „Група 9" е сдружение от художници дърворезбари и това е техният четвърти съвместен проект. Целта на авторите от групата е да популяризират съвременния прочит на традиционната за България дърворезба, създавайки смели и авантюристични скулптури. Така универсалната тема за жената се превръща в откритие както за тях, така и за публиката, посочва Grama.bg. В проекта участват художниците дърворезбари Георги Великов, Георги Митев, Даниел Мирчев, Димитър Митков, Евгений Григоров, Иван Ушев, Митьо Митев, Николай Мартинов, Стелиян Стелиянов, Теодор Дуков, Христо Кирилов и Явор Танев. Специално участие в изложбата имат скулпторите Лилия Поборникова, Диана Василева и Деница Дакова, а куратор е Ивайло Пеев. С авторски текстове, посветени на жената, участват посветените на словото Тодора Радева, Белослава Димитрова, Зорница Гъркова, Надежда Дерменджиева, Поли Муканова, Бистра Величкова, Диана Петрова, Петрана Петрова

Русия готви нов хуманитарен конвой за Украйна

http://www.mediapool.bg/rusiya-gotvi-nov-humanitaren-konvoi-za-ukraina-news224954.html

Москва обяви, че е готова до края на седмицата да изпрати трета партида с хуманитарни помощи в Югоизточна Украйна, съобщи ИТАР-ТАСС.   "До края на тази седмица при определени решения ще сме готови да продължим работата", каза зам.-министърът на извънредните ситуации Владимир Степанов. "В Русия продължава събирането на хуманитарни помощи и сформирането на бригади от доброволци. Ударението е върху подготовката за зимата", заяви той. Русия достави около 2000 тона хуманитарни помощи за жителите на Югоизточна Украйна.   Първият конвой създаде сериозно напрежение, но вторият мина безпрепятствено през границата миналата седмица.

Удариха джипа на водач на листа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312462

18-годишен удари с бясна скорост джипа на водача на листата на ББЦ в 29-ти хасковски избирателен район Борислав Иглев. Инцидентът на кръстовището на булевардите 18-годишен удари с бясна скорост джипа на водача на листата на ББЦ в 29-ти хасковски избирателен район Борислав Иглев. Инцидентът на кръстовището на булевардите "България" и "Васил Левски" стана в 13,15 часа по обяд. Управляваният от човека на Бареков Рейндж Роувър изчаквал за ляв завой в разделителната лента на платната,

Иван Искров заплаши със съд Вежди Рашидов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4312445

Управителят на БНБ Иван Искров заплаши със съд Вежди Рашидов по повод негово интервю пред агенция "ПИК". Това обяви самият той в писмо, публикувано на сайта на Народната банка.  Прилагаме и текста на писмото:
Уважаеми господин Рашидов, във връзка с Ваше изявление, публикувано от агенция „ПИК” на 16 септември 2014 г. Управителят на БНБ Иван Искров заплаши със съд Вежди Рашидов по повод негово интервю пред агенция "ПИК". Това обяви самият той в писмо, публикувано на сайта на Народната банка.  Прилагаме и текста на писмото: Уважаеми господин Рашидов, във връзка с Ваше изявление, публикувано от агенция „ПИК” на 16 септември 2014 г.

Слагат пет легнали полицаи в Крушевец, където полицай погуби бебе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4312449

Пет легнали полицаи ще има в созополското село Крушевец, където граничен полицай уби 11-месечно бебе. Новината съобщи кметът на селото Иван Иванов, цитиран от Фокус.
Решението за поставянето на неравностите на пътя, който минава през Крушевец, беше взето от комисия, която направи проверка в селото след трагедията. Пет легнали полицаи ще има в созополското село Крушевец, където граничен полицай уби 11-месечно бебе. Новината съобщи кметът на селото Иван Иванов, цитиран от Фокус. Решението за поставянето на неравностите на пътя, който минава през Крушевец, беше взето от комисия, която направи проверка в селото след трагедията.

Кошмарът с наводненията продължава! Язовир преля, евакуират къщи

http://pik.bg/кошмарът-с-наводненията-продължава-язовир-преля-евакуират-къщи-news226544.html

Кошмарът с наводненията продължава! Язовир преля, евакуират къщи

Язовирът под село Спахиево, община Минерални бани преля заради обилните валежи и заплаши с наводнение съседното село Сираково във вторник вечерта.

Жителите на няколко къщи в долната част на селото бяха превантивно евакуирани, съобщи кметът на общината Мюмюн Искендер.

"По спешност бяха изведени към 20 души", уточниха от пожарната.

Потенциалната опасност обаче не бе голяма, уточни той. Общината имала готови проекти за обезопасяване на опасни обекти, но държавата не ги финансирала.

Такъв бил например за инфраструктурата до село Винево, където на 23-ти април т. г. порой отнесе от моста автомобил с 4-членно семейство, което бе удавено в реката.

В село Сусам в същата община реката излезе от коритото си и наворди къщи, издави животни и отнесе автомобили.

Варненските семейства все по-склонни към приемна грижа за изоставени деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=264451

Рязко е нараснал през последните две години броят на приемните семейства в Община Варна и Община Аксаково. Това каза за Moreto.net Ана Конукова, която е шеф на отдел „Закрила на детето“, работещ и с двете общини. Желаещите да се грижат за изоставени деца постоянно се увеличават.

Слагат пет легнали полицаи в селото, където граничен полицай уби бебе

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312375

Пет легнали полицаи ще има в созополското село Крушевец, където граничен полицай уби 11-месечно бебе. Новината съобщи кметът на селото Иван Иванов, цитиран от Фокус.
Решението за поставянето на неравностите на пътя, който минава през Крушевец, беше взето от комисия, която направи проверка в селото след трагедията. Пет легнали полицаи ще има в созополското село Крушевец, където граничен полицай уби 11-месечно бебе. Новината съобщи кметът на селото Иван Иванов, цитиран от Фокус. Решението за поставянето на неравностите на пътя, който минава през Крушевец, беше взето от комисия, която направи проверка в селото след трагедията.

Учени откриха защо е умрял крал Ричард III (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312447

 Английският крал Ричард III, загинал в битката на 22 август 1485 г., е получил 11 удара с хладно оръжие, 9 от които са били нанесени в главата и са били смъртоносни. Това показаха резултатите от съдебно-медицинската експертиза, публикувани в сп.  Английският крал Ричард III, загинал в битката на 22 август 1485 г., е получил 11 удара с хладно оръжие, 9 от които са били нанесени в главата и са били смъртоносни. Това показаха резултатите от съдебно-медицинската експертиза, публикувани в сп. "The Lancet". Според експертите кралят е бил атакуван от няколко души.

Шефът на БНБ заплаши със съд Вежди Рашидов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312425

Управителят на БНБ Иван Искров заплаши със съд Вежди Рашидов по повод негово интервю пред агенция Управителят на БНБ Иван Искров заплаши със съд Вежди Рашидов по повод негово интервю пред агенция "ПИК". Това обяви самият той в писмо, публикувано на сайта на Народната банка.  Прилагаме и текста на писмото: Уважаеми господин Рашидов, във връзка с Ваше изявление, публикувано от агенция „ПИК” на 16 септември 2014 г.

Джеймс Артър може да играе футбол дори с грейпфрут

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/dzhejms-artyr-mozhe-da-igrae-futbol-dori-s-grejpfrut-6022606

Британският "Х фактор", който се оказа голям фен на футбола, импровизира, без да се колебае и дори отбеляза гол срещу водещия Павел Владимиров

ЕК: Възможно е да накажем България и Сърбия за "Южен поток"

http://politics.actualno.com/EK-Vyzmojno-e-da-nakajem-Bylgarija-i-Syrbija-za-Ujen-potok-news_50451.html

Европейската комисия призова България да спре изграждането на газопровода "Южен поток", тъй като може да предприеме наказателни мерки срещу София и Белград. Това каза на пресконференция ...

"Ислямска държава" е готова за война със САЩ

http://america.actualno.com/Isljamska-dyrjava-e-gotova-za-vojna-sys-SASht-news_50462.html

Екстремистката групировка "Ислямска държава" (ИД) разпространи видео за готовността си да воюва със САЩ. Филмът се нарича "Пламъкът на войната" и се окачествява от местните ком...

Вижте как ще сгъваме бюлетината на изборите!

http://www.bnews.bg/article-116637

Бюлетината се сгъва хоризонтално до долната черта, с която приключва изброяването на партиите и коалициите до номера на бюлетината. След това се сгъва още един път по хоризонталата, отново до този номер. Това обясни по време на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев, който показа нагледно показа как става сгъването.

427 избирателни секции в 59 държави ще има на 5 октомври

http://politics.actualno.com/427-izbiratelni-sekcii-v-59-dyrjavi-shte-ima-na-5-oktomvri-news_50453.html

На 5 октомври ще се гласува в 427 избирателни секции в 59 държави. Това обяви на пресконференция днес говорителят на ЦИК Александър Андреев. Обичайно най-голям брой секции ще бъдат разкрити в Турция...

Бедственото положение в Красново и Кръстевич остава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4312432

Бедственото положение в хисарските села Красново и Кръстевич продължава да бъде в сила, предаде БГНЕС.
Снощи от Кръстевич са били евакуирани 100 човека от селото, които живеят близо до преливника на язовира. Около 02.00 часа тази сутрин опасността е преминала и хората са се върнали по къщите.
Няма срутени сгради или пострадали след пороя в селото, Бедственото положение в хисарските села Красново и Кръстевич продължава да бъде в сила, предаде БГНЕС. Снощи от Кръстевич са били евакуирани 100 човека от селото, които живеят близо до преливника на язовира. Около 02.00 часа тази сутрин опасността е преминала и хората са се върнали по къщите. Няма срутени сгради или пострадали след пороя в селото,

Фалирал бизнесмен обяви гладна стачка

http://pik.bg/фалирал-бизнесмен-обяви-гладна-стачка-news226530.html

Фалирал бизнесмен обяви гладна стачка

Фалиралият преди 20 години бизнесмен Петър Косев обяви гладна стачка пред сградата на сградата на община Кърджали. Протестиращият, който работи като нощен пазач към общината, настоява да му бъде повишена заплатата и да му бъде дадено ново общинско жилище.

"Живея като животно - без ток, в общинска къща, чийто покрив тече. Животът ми се превърна в пълна трагедия. Погребах трима близки. Голямата ми дъщеря бе изнасилена и е в психиатрията. Средната се разболя от множествена склероза. Малката изпратих при майка й, защото условията, в които живея, не позволяват да ги прибера при мен", обяви Косев.

От години бившият бизнесмен търси съдействие от институции, и граждани. Предишни години той е обявявал гладна стачка и дори е заплашвал да се самозапали. Косев твърди, че в зората на демокрацията е бил най-богатият човек в Кърджали, но след като се опита да върти бизнес с алкохол бил изигран и загубил всичко, съобщи "24 часа.

Общината в Шумен загуби средствата за старчески дом и пречиствателна станция

http://pik.bg/общината-в-шумен-загуби-средствата-за-старчески-дом-и-пречиствателна-станция-news226537.html

Общината в Шумен загуби средствата за старчески дом и пречиствателна станция

Прекратява се финансирането на проекти и програми по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие", за които няма сключен договор с изпълнител до днешна дата - 17 септември. Това реши днес кабинетът. В следствие на това решение на Министерски съвет, от днес община Шумен губи средствата за пречиствателна станция за питейни води, защото все още няма сключен договор с изпълнител.

По силата на днешното правителствено решение местната администрация няма да получи и средства от националния бюджет в размер на около 3,5 милиона лева.

Освен тези средства общината ще загуби и парите по проекта за доизграждането на старческия дом в Шумен, тъй като и за него все още няма подписан договор. Средствата за тази дейност бяха около 1 милион лева.

Единственият проект, по който община Шумен успя да започне дейности е рехабилитацията на пътната отсечка между селата Васил Друмев и Друмево.

Вацев: „Ислямска държава” печели по милион дневно от търговия с петрол

http://www.cross.bg/durzhava-vatzev-egipet-1430738.html

/КРОСС/ Първият удар на САЩ срещу „Ислямска държава" беше преди две седмици, когато с управляеми бомби бяха унищожени две гаубици на „Ислямска държава", каза в интервю за БНР анализаторът Валентин Вацев по повод стратегията на САЩ за противодействие на джихадистката групировка и ударите по цели близо до Багдад. Според него тази стратегия е погрешна: „Сбъркана е самата идея, че в Близкия Изток може да се действа по този начин. Нека си спомним, че отначало бяха безумните експерименти с т. нар. Арабска пролет, която доведе до свалянето на „нашите кучи синове" и заместването им с други наши кучи синове. Примерът е Египет". Халифатската държава печели по 1 милион дневно от търговия с петрол, след като е овладяла запасите на Египет и е постигнала договорка с кюрдите, посочи Вацев. Те прекарват петрола по суша с кервани и пак са на голяма печалба. Започнаха с цена от 25 долара за барел, сега са я вдигнали три пъти и пак продължават да печелят, т.е. успяха да решат икономическия си въпрос, а въоръжените им сили се ръководят от бивши полковници от армията на Саддам Хюсеин. След като генералите предадоха Саддам, се оказа че полковниците са млади хора, мъже без работа, които умеят да стрелят добре и да ръководят военни действия, каза Валентин Вацев.

Мадона вади нов албум през 2015-а

http://www.cross.bg/madona-vadi-nov-albym-prez-a-1430739.html

/КРОСС/ Американската поп дива Мадона пуска нов албум през следващата година. Според информация на Billboard, в момента изпълнителката здраво работи по 13-я си студиен албум. Помагат й Diplo и Avicii. Вече са записани и първите седем песни, една от които е озаглавена Bitch, I'm Madonna.Представител на певицата съобщи, че Мадж е напълно потопена в работа и се забавлява невероятно много. Последният албум на Мадона излезе преди две години и дълго време остана начело на класациите. Новата й тава ще бъде издадена от Interscope Records. video:http://www.youtube.com/watch?v=tYkwziTrv5o

Бойко Борисов: Крайно съм недоволен от служебното правителство, те се вгламиха

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-kraino-sam-nedovolen-ot-sluzhebnoto-pravitelstvo-te-se-vglamiha-news224953.html

Силна критика по адрес на служебното правителство и управителя на БНБ отправи в сряда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, като се опита да сложи между партията си и тях ярка предизборна дистанция. Той не пожали и опонентите си от БСП и ДПС и им препоръча да си пестят думите, защото "много тежко се лиже там, където се плюе".   ГЕРБ не одобрява смените, които прави служебното правителство, назначенията можеха да изчакат до 5 октомври, отсече първо Борисов пред журналисти във вторник на предизборна проява в Пазарджик.   "Аз съм крайно недоволен от това служебно правителство. Стотици пъти публично, а и на тези, които ги познавам, им казвах: "Недейте да сменяте хората, изчакайте 5 октомври. Има кой да ги сменя, ако трябва да се сменят”, каза той и продължи в типичния си стил:   "Те се вгламиха и започнаха масово да правят промени. Нямам предвид областните управители, а смените по места. И навсякъде се обясняват, че едва ли не ГЕРБ го иска – не го искаме, аз не го желая”, завърши лидерът на ГЕРБ, изрично наблягайки как няма нищо общо с някои от действията на служебното правителство.   Борисов даде пример за неудачна промяна с ВиК – Пловдив, където в последните месеци предишното управление било назначило 59 души, при все че има 7-8 млн лева задължения. Зам.-управителят на ВиК пък имал договор, така че при уволнение трябвало да му бъдат изплатени 17 работни заплати.   "БСП във ВиК в Пловдив са си правили каквото искат, назначавали са когото искат, но и там промените в назначенията могат да изчакат до 5 октомври, а служебното правителство продължава и сега със смените и в това дружество”, обясни Борисов.   Лидерът на ГЕРБ коментира и ситуацията с КТБ и публично порица БНБ и гуверньорът й Иван Искров, чийто втори мандат бе осигурен именно от ГЕРБ по изрично негово искане.   "Години наред всички хвалехме БНБ, защото стрес-тест, закон за банковата система и стабилността на тази система беше изключително добра и не се огъваше", започна по темата КТБ Борисов.   "За съжаление, на моето открито писмо управителят на БНБ Иван Искров не само че не ми отговори така, както очаквах и както му подобава, а хвърля вината върху политиците. Това е абсолютно неправилно и бих казал арогантно. Законът за Българската народна банка така е правен, че политик да не може да се меси в банковата система. И затова в Европа се счита, че това е един от най-добрите закони за банкова система. Това означава, че политиците няма как да са се намесили".   "Тук е вопълът на Михаил Миков, който казва да се разсекрети стенограмата при президента", продължи Борисов, коментирайки искането на лидера на БСП Михаил Миков да се разсекрети проведеният при президента консултативен съвет за банковата и финансовата сигурност и ситуацията около КТБ.   "Аз съм "за” с двете ръце да се разсекрети. Защото не знам как Миков иска да го използва за политически цели това, но там ще се чуе за реалното състояние на банковата система и ако президентът (се съгласи) стенограмата да се разсекрети, трябва предварително да каже, че вината за това, което вътре се е говорило от шефовете на банки, от самия гуверньор, заместниците му – ще предизвика голям катаклизъм. Така че политиката си е политика – аз не ги деля хората, малко да се смирят”, предупреди какви ще са последиците от подобно разсекретяване Борисов.   "Тези трикове с разсекретяването на стенограмата при президента за банките – защо не отворят стенограмата от времето на Георги Първанов за разговорите с "Газпром", попита Борисов. "Тогава да няма Национален съвет за сигурност, защото той е секретен. Да разсекретим всичко тогава и да превърнем държавата в махала – "Плод и зеленчук” – всеки да може да си говори и дори на съвет да не можеш да си кажеш мнението”, каза той.   Според Борисов КТБ трябва да се отвори незабавно   "Квесторите се мотаха доста време. За трети път лъжат хората и удължават срока с два месеца. Сега създават допълнителна паника. В същото време няма абсолютно никакви действия в момента", заяви лидерът на ГЕРБ.   "Започвам да се съмнявам, че всичко това се прави умишлено. Това се прави от сега управляващите", каза той и предупреди, че това е безотговорно към хората, които имат сметки в КТБ.   А към лидерите на БСП и ДПС Михаил Миков и Лютви Местан Борисов отправи "приятелски съвет": Пестете си думите, много тежко се лиже там, където се плюе.   "Обръщам се към Лютви Местан и Михаил Миков: състоянието на държавата е изключително тежко и те по-добре от мен знаят, колко е тежко състоянието. Още повече при г-н Местан има финансов министър и знае в какво състояние е държавата. Дори не е важно кой какви резултати ще направи на тези избори, важно е след 6 октомври как ще съумеем да излезем от тази тежка криза”, апелира Борисов.   Той посъветва Миков и Местан да се концентрират върху реалните проблеми, които могат да бъдат решени заедно с други политически сили.   "Толкова е тежко положението в страната – до 15 октомври нямаме ли стабилно правителство нито фондове ще пуснат, нито ще станат готови магистралите – просто няма как да се заздрави държавата”, подчерта Бойко Борисов.

Баварските консерватори искат възстановяване на контрола по вътрешните граници на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/09/17/2382508_bavarskite_konservatori_iskat_vuzstanoviavane_na/?ref=rss


Поради нарастващия брой бежанци заливащи границите й, немската провинция Бавария става все по-загрижена. Това е причината, поради която управляващата дясна партия на страната, предложи проверки по границата си с Австрия. Критиците назовават това "нереалистични" и "популистки" дейстивя, съобщава EurActiv Германия.

Баварският консервативен Християнсоциален съюз (ХСС) засилва позициите си в дебата за бежанците.

Според "Програма със седем точки за незабавни действия" излязла в...

Петър Кънев ще лобира за изграждане на нова музейна сграда в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-myzeii-kunev-1430737.html

/КРОСС/ „На Бургас, като един от големите финансови центрове, подобава да има голям музей, обособен в модерна нова сграда", каза по време на пресконференция в Бургас водачът на листата на Коалиция „БСП лява България" за 2 МИР - Бургас Петър Кънев. Днес той посети Бургаския археологически музей и разгледа експозицията. В разговор с Милен Николов - директор на Регионален музей - Бургас, Петър Кънев е обсъдил проблема със собствеността на музейните сгради и възможностите за промяна на статута им, за да може да се кандидатства за финансиране по различни национални и международни програми. По повод годишнината от смъртта на дългогодишния директор на бургаския музей - н.с. Цоня Дражева, ще бъде подготвен двутомен сборник, посветен на Бургас и Черноморието, с издаването на който Кънев се ангажира лично.

„България Ер“ ще експлоатира въздушните линии с Китай и Беларус

http://www.moreto.net/novini.php?n=264436

Правителството определи „България Ер“ АД за въздушен превозвач, който от българска страна ще експлоатира въздушните линии между България и Китай, както и между България и Беларус. Превозвачът е длъжен да започне експлоатацията в 6-месечен срок от влизане в сила на назначаването му.

Зеленчуци, плодове, риба и мед дават сила при проблеми заради времето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312814

Влиянието на метеорологичните фактори върху здравословното състояние е различно при млади и стари, при здрави и болни. Обикновено ниската слънчева активност (каквато се очаква да е през цялата седмица) оказва негативно влияние предимно на възрастните и хората с хронични заболявания.   Предизвиква сънливост, нервност, главоболие, страх, Влиянието на метеорологичните фактори върху здравословното състояние е различно при млади и стари, при здрави и болни. Обикновено ниската слънчева активност (каквато се очаква да е през цялата седмица) оказва негативно влияние предимно на възрастните и хората с хронични заболявания. Предизвиква сънливост, нервност, главоболие, страх,

Борисов към опонентите си: Приятелски съвет - много тежко се лиже, там където се плюе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4312406

Мой приятелски съвет към всички е пестете си думите – много тежко се лиже там, където се плюе. Това заяви пред журналисти в Пазарджик на откриването на новата автогара на града председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.
„Обръщам се към Лютви Местан и Михаил Миков: състоянието на държавата е изключително тежко и те по-добре от мен знаят, Мой приятелски съвет към всички е пестете си думите – много тежко се лиже там, където се плюе. Това заяви пред журналисти в Пазарджик на откриването на новата автогара на града председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. „Обръщам се към Лютви Местан и Михаил Миков: състоянието на държавата е изключително тежко и те по-добре от мен знаят,

Гуардиола: "Юнайтед" не може да си позволи играчи на "Байерн"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/17/2382584_guardiola_junaited_ne_moje_da_si_pozvoli_igrachi_na/?ref=rss


Старши треньорът на "Байерн" (Мюнхен) Хосеп Гуардиола заяви, че "Манчестър юнайтед" не разполага с достатъчно средства да купи играчи от неговия отбор.

През лятото "червените дяволи" похарчиха над 150 млн. паунда за нови футболисти и се очаква да продължат с покупките през зимата.

На въпрос може ли футболисти на баварците да се озоват на "Олд Трафорд" Гуардиола беше кратък и категоричен: "Те ("Юнайтед") просто нямат достатъчно средства, съжалявам."

"Забелязах,...

Остава бедственото положение в хисарските села Красново и Кръстевич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312417

Бедственото положение в хисарските села Красново и Кръстевич продължава да бъде в сила, предаде БГНЕС.
Снощи от Кръстевич са били евакуирани 100 човека от селото, които живеят близо до преливника на язовира. Около 02.00 часа тази сутрин опасността е преминала и хората са се върнали по къщите.
Няма срутени сгради или пострадали след пороя в селото, Бедственото положение в хисарските села Красново и Кръстевич продължава да бъде в сила, предаде БГНЕС. Снощи от Кръстевич са били евакуирани 100 човека от селото, които живеят близо до преливника на язовира. Около 02.00 часа тази сутрин опасността е преминала и хората са се върнали по къщите. Няма срутени сгради или пострадали след пороя в селото,

Излезе официалният трейлър на „Игрите на глада”

http://www.cross.bg/chast-prismehylka-glada-1430736.html

/КРОСС/ В мрежата се завъртя първият официален трейлър на филма " "Игрите на глада: Сойка присмехулка - част 1". Съдейки по видеото, лентата обещава да бъде драматична. Новата част на блокбастъра ще ни разкаже за въстанието на окръзите, оглавено от Катнис Евърдийн - Дженифър Лоурънс. И „Сойка присмехулка" ще бъде прекъсната на най-интересното място, тъй като филмовата компания Lionsgate раздели края на историята на две, като втората част трябва да се появи през 2015 година. "Игрите на глада: Сойка присмехулка - Част 1" тръгва по кината в България от 21 ноември, а ден след това и в САЩ. video:http://www.youtube.com/watch?v=C_Tsj_wTJkQ

Природни бедствия са разселили три пъти повече хора от войните през 2013 г., сочи проучване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/09/17/2382511_prirodni_bedstviia_sa_razselili_tri_puti_poveche_hora/?ref=rss


През 2013 г. природните бедствия са принудили три пъти повече хора да напуснат домовете си, отколкото войните, сочи проучване на Норвежкия съвет по бежанците, цитирано от британския вестник "Гардиън". Изследването показва, че броят на разселените заради бедствия хора се е увеличил два пъти от 70-те години насам.

"Комбинацията от огромни природни катастрофи и стотици по-малки такива масово разселват хора в много повече страни от тези, в които има войни или други конфликти", каза Ян...

Евгени Минчев обгрижва Наско Месечков

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4312354

Евгени Минчев  напълно обсеби  Атанас Месечков в Къщата на Биг брадър. Светският хроникьор гледа на кафе на танцьора и непрекъснато го съветва да не се тревожи и да се успокои. 

Лорд Минчев и Наско, който нашумя с участията си в "Денсинг старс", се впуснаха в разговори за безвремието и времето, както и за това по кои софийски улици обичат да Евгени Минчев напълно обсеби Атанас Месечков в Къщата на Биг брадър. Светският хроникьор гледа на кафе на танцьора и непрекъснато го съветва да не се тревожи и да се успокои. Лорд Минчев и Наско, който нашумя с участията си в "Денсинг старс", се впуснаха в разговори за безвремието и времето, както и за това по кои софийски улици обичат да

Баждеков: Много неща са нужни, за да заеме "Левски" мястото, което заслужава

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/09/17/2382574_bajdekov_mnogo_neshta_sa_nujni_za_da_zaeme_levski/?ref=rss


Изпълнителният директор по финансовите въпроси в "Левски" Константин Баждеков заяви, че са нужни много неща, за да може клубът да заеме мястото, което заслужава. Той иска да продължи да работи за постигането на тази цел.

За да се върне "Левски" на мястото, на което трябва да бъде, са необходими много неща. Най-вече е необходима вяра в "Левски", в клуба и в синята идея", каза Баждеков при награждаването му за почетен гражданин на София по случай 100-годишнината на клуба.
...

Фатален любовник, изнудващ със секс, вече е на свобода!

http://www.bnews.bg/article-116634

Пеньо Мангъров се е споразумял с прокуратурата и съдът му е наложил 1,5 години затвор наказание по обвинението в изнудване. Заради престоя му в ареста по това дело и по предходни прегрешения обаче той няма да лежи повече.

Борисов към Миков и Местан: Състоянието на държавата е изключително тежко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312374

Мой приятелски съвет към всички е пестете си думите – много тежко се лиже там, където се плюе. Това заяви пред журналисти в Пазарджик на откриването на новата автогара на града председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.
„Обръщам се към Лютви Местан и Михаил Миков: състоянието на държавата е изключително тежко и те по-добре от мен знаят, Мой приятелски съвет към всички е пестете си думите – много тежко се лиже там, където се плюе. Това заяви пред журналисти в Пазарджик на откриването на новата автогара на града председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов. „Обръщам се към Лютви Местан и Михаил Миков: състоянието на държавата е изключително тежко и те по-добре от мен знаят,

Тест на урина открива ЧПВ

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/test-na-urina-otkriva-chpv-6022602

Изследването може да се окаже алтернатива на традиционната цитонамазка

Смесен хор „Черноморски звуци” на 100 години

http://dobrudjatv.net/%d1%81%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%b5%d0%bd-%d1%85%d0%be%d1%80-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%be%d0%bc%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b7%d0%b2%d1%83%d1%86%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-100-%d0%b3/

Смесен хор „Черноморски звуци” – Балчик навършва 100 години от създаването си през 2014 г. Основоположник на хора е учителят по музика Иван Събев Цанков.Диригентът на хор „Черноморски звуци” Валентина Георгиева споделя, че във времената на военни действия хорът е правел творчески паузи, но въпреки […]

WhatsApp най-накрая пусна гласови разговори

http://econ.bg/Новини/WhatsApp-най-накрая-пусна-гласови-разговори_l.a_i.567829_at.1.html

Приложението WhatsApp най-накрая пусна за своите потребители гласови разговори, поне такива са последните наблюдения на потребители на iOS. Те са...

Радан Кънев: РБ ще извади ДПС от властта

http://www.cross.bg/kunev-sudebnata-ypravlenie-1430735.html

/КРОСС/ Основна политическа цел на Реформаторския блок е трайното отстраняване на ДПС от властта за повече от десет години.Трябва да бъдат изтръгнати икономическите лостове от ръцете на ДПС и влиянието им върху съдебната система да се редуцира (влиянието върху ВСС, върху съдебната система и българската прокуратура), заяви Радан Кънев на пресконференция в Плевен. Поради тази причина основните цели на РБ ще бъдат дълбоките реформи в правосъдието и в администрацията: „Излишно да е говоря за партийната намеса на администрация пред вас в Плевен. Аз зная за около 200 души в Плевен, уволнени по партийни причини, но сигурно вече са много повече - нещо което се случва навсякъде из страната и основни виновница за това са ГЕРБ и ДПС". Като втора основна цел на блока Кънев представи реформата в администрацията, която да направи партийното назначаване на кадри в държавната и общинската администрация неосъществимо. „Изказването на г-н Местан, че ще даде предварителен толеранс от 300 дни на всяко управление, е неприкрита заявка за подготовка на съвместно управление на ДПС и ГЕРБ. Това е огромна заплаха за България, защото целта на такова управление може да е само една - запазване на мощното присъствие на ДПС в съдебната система и икономиката на страната. Резултатите от коалицията ГЕРБ-ДПС са видни и в скандала с КТБ. Целта е да се заметат следите на мръсните кредити и близките до банката да си приберат парите преди останалите вложители, коментира още Кънев

АФИС: Изненади са възможни около малките партии

http://frognews.bg/news_76411/

Изненади на предстоящите избори могат да дойдат по линия на малките партии, показват изводите от проучване на електоралните нагласи на социологическа агенция АФИС. Пет са партиите, които получават предварителна подкрепа на сравнително близка дистанция до бариерата от 4%. Единственото сигурно е, че не може да има еднопартийно парламентарно мнозинство, смятат социолозите.

Порожанов очаква предложенията на акционерите за КТБ (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2014/09/17/2382565_porojanov_ochakva_predlojeniiata_na_akcionerite_za_ktb/?ref=rss


Министерството на финансите ще подходи с разбиране към всяко предложение за оздравяване и рекапитализация на Корпоративна търговска банка, каза пред журналисти в Министерския съвет министърът на финансите Румен Порожанов, цитиран от БТА.
 
Този процес ще има комуникативен характер и сме в очакване на среща по инициатива на представителите на акционерите с правителството и с БНБ, добави той.

Вижте и чуйте обобщението на министъра по темата във видеото на БГНЕС:

Черно море става важен геополитически център

http://www.moreto.net/novini.php?n=264443

Джордж Фридман коментира стратегията на САЩ в анализ на агенция "Стратфор", който в."24 часа" публикуват със съкращения. В момента Съединените щати губят баланс. Те се сблъскват едновременно с предизвикателства на сирийско-иракския театър и на украинския театър.

ИТАР-ТАСС: Григор Димитров и Мария Шарапова са се разделили

http://tennis.actualno.com/ITAR-TASS-Grigor-Dimitrov-i-Marija-Sharapova-sa-se-razdelili-news_50459.html

Руската тенисистка Мария Шарапова и българският тенисист Григор Димитров са се разделили, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на публикации в американски медии. По неофициални данни причината за раз...

Отчитаме 6,7% ръст на чуждите туристи

http://society.actualno.com/Otchitame-67-ryst-na-chujdite-turisti-news_50465.html

До края на юли ръстът на чуждестранните туристи, посетили България, е 6,7 процента в сравнение със същия период на миналата година, съобщи днес във Варна Бранимир Ботев. По думите на зам.-министъра н...

Героите на Дисни учат децата на английски език

http://education.actualno.com/Geroite-na-Disni-uchat-decata-na-anglijski-ezik-news_50470.html

1. Картинен речник с 1000 думи Picture Dictionary   Този картинен речник е разработен въз основа на внимателно проучване на данните за езика и съставът му е съобразен е с академичните изис...

Язовир преля, евакуират къщи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312371

Язовирът под село Спахиево, община Минерални бани преля заради обилните валежи и заплаши с наводнение съседното село Сираково във вторник вечерта. Жителите на няколко къщи в долната част на селото бяха превантивно евакуирани, съобщи кметът на общината Мюмюн Искендер. Язовирът под село Спахиево, община Минерални бани преля заради обилните валежи и заплаши с наводнение съседното село Сираково във вторник вечерта. Жителите на няколко къщи в долната част на селото бяха превантивно евакуирани, съобщи кметът на общината Мюмюн Искендер. "По спешност бяха изведени към 20 души", уточниха от пожарната.

Даниела Савеклиева в Осиково: Изкупната цена на тютюна през последната година бе обир

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312350

Изкупната цена на тютюна през последната година бе обир, подигравка с труда на хората. Това заяви кандидатът за народен представител и областен координатор на ГЕРБ- Благоевград Даниела Савеклиева на среща с работещи във фабрика за обувки в гърменското село Осиково, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Изкупната цена на тютюна през последната година бе обир, подигравка с труда на хората. Това заяви кандидатът за народен представител и областен координатор на ГЕРБ- Благоевград Даниела Савеклиева на среща с работещи във фабрика за обувки в гърменското село Осиково, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Борисов с приятелски съвет: Пестете си думите! Много тежко се лиже там, където се плюе!

http://pik.bg/борисов-с-приятелски-съвет-пестете-си-думите-много-тежко-се-лиже-там-където-се-плюе-news226526.html

Борисов с приятелски съвет: Пестете си думите! Много тежко се лиже там, където се плюе!

Пестете си думите! Много тежко се лиже там, където се плюе. Това е моят приятелски съвет към всички. Това заяви пред журналисти в Пазарджик председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

„Обръщам се към Лютви Местан и Михаил Миков: състоянието на държавата е изключително тежко и те по-добре от мен знаят, колко е тежко състоянието. Още повече при г-н Местан има финансов министър и знае в какво състояние е държавата. Дори не е важно кой какви резултати ще направи на тези избори, важно е след 6 октомври как ще съумеем да излезем от тази тежка криза”, апелира Борисов. Той съветва Миков и Местан да се концентрират върху реалните проблеми, които могат да бъдат решени заедно с други политически сили. 

„Тези трикове с разсекретяването на стенограмата при президента за банките – защо не отворят стенограмата от времето на Георги Първанов за разговорите с Газпром. Тогава да няма Национален съвет за сигурност, защото той е секретен. Да разсекретим всичко тогава и да превърнем държавата в махала – „Плод и зеленчук” – всеки да може да си говори и дори на съвет да не можеш да си кажеш мнението”, подчерта Борисов.

„Толкова е тежко положението в страната – до 15 октомври нямаме ли стабилно правителство нито фондове ще пуснат, нито ще станат готови магистралите – просто няма как да се заздрави държавата”, подчерта Бойко Борисов.

Даниела Савеклиева в Осиково: Изкупната цена на тютюна през последната година бе обир

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4312365

Изкупната цена на тютюна през последната година бе обир, подигравка с труда на хората. Това заяви кандидатът за народен представител и областен координатор на ГЕРБ- Благоевград Даниела Савеклиева на среща с работещи във фабрика за обувки в гърменското село Осиково, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Изкупната цена на тютюна през последната година бе обир, подигравка с труда на хората. Това заяви кандидатът за народен представител и областен координатор на ГЕРБ- Благоевград Даниела Савеклиева на среща с работещи във фабрика за обувки в гърменското село Осиково, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Шофьор на шише ракия рани трима младежи в Димитровград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4312259


Шофьор с 2,24 промила алкохол в организма от Димитровград рани 15-годишна девойка и двама младежи на 14 г., съобщиха от полицията.
58-годишният Иван Д. изпил над литър ракия във вторник вечерта и предложил на тримата младежи да ги откара до жилищата им. С бясна скорост пияният автомобилист се забил с опела си в бетонен електрически стълб на Шофьор с 2,24 промила алкохол в организма от Димитровград рани 15-годишна девойка и двама младежи на 14 г., съобщиха от полицията. 58-годишният Иван Д. изпил над литър ракия във вторник вечерта и предложил на тримата младежи да ги откара до жилищата им. С бясна скорост пияният автомобилист се забил с опела си в бетонен електрически стълб на

Комитетът за защита на банковата стабилност: Квесторите на КТБ не работят

http://econ.bg/Новини/Комитетът-за-защита-на-банковата-стабилност-Квесторите-на-КТБ-не-работят_l.a_i.567826_at.1.html

Членовете на Комитета за защита на банковата стабилност настоява за публикуването на пълния предварителен доклад за Корпоративна търговска банка...

САЩ провеждат и сухопътна операция срещу „Ислямска държава”?

http://www.cross.bg/mezhdynarodnata-teroristichnata-koalitziya-1430734.html

/КРОСС/ Шефът на „Пентагона" Чък Хейгъл заяви, че американските сухопътни войски, в случай на необходимост, могат да се включат в операцията срещу терористичната групировка "Ислямска държава", пише The Washington Post. Той отбеляза, че международната коалиция ще послужи като ключ към успеха на стратегията за борба срещу екстремистите в Ирак и Сирия. По-рано бе съобщено, че САЩ са нанесли въздушен удар по позиции на джихадистите в близост до столицата на Ирак - Багдад. В допълнение, президентът Барак Обама назначи за свой представител в международната коалиция срещу терористичната група - генерал Джон Алън.

Боб Дорф идва у нас за StartUP Conference NEXT 2014

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/bob-dorf-idva-u-nas-za-startup-conference-next-2014-6022604

Най-голямата конференция за млади предприемачи в България тази година ще се проведе на 10 и 11 октомври

Първо официално посещение на новия кмет на Инедже в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Sfn2Ymnebs0/

Новоизбраният турски кмет на град Инедже Шаабетин Вардар се срещна с кмета на Поморие Иван Алексиев. Той пристигна в Поморие с кмета на Кайнарджа Сердар Тюркер, заместник-председателят на Търговско-промишлената палата в Лозенград Серхат Гюней и заместник-областният управител на Бургас Юсеин Мехмед, за да обсъдят с поморийския кмет възможностите за реализиране на съвместни проекти между двата побратимени града.

„Благодаря ви, че сте мои гости. Връзката между Поморие и Инедже се основава на историята и това я прави много силна. Ние като кметове на тези два града трябва да продължим контактите, започнати от нашите предшественици.” – обърна се кметът Алексиев към официалните гости.

Те заявиха готовност за работа по общ проект, свързан с вековното дърво в Инедже, пред което през 2013 г., бе поставена плоча в памет на тракийските бежанци, заселили се в Поморие. „Готови сме да направим всичко необходимо, за да продължим нашето сближаване” – каза кметът Вардар и предложи през новия програмен период,  двата града да работят и по други съвместни културни и инфраструктурни проекти.

След официалното посещение, гостите посетиха Музея на солта и други забележителности на града.

Добрев: Ако ние и ГЕРБ претендираме за властта, другите имат претенции за субсидиите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245340_%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B8+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%

 Г-н Добрев, отказахте място в листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в София-област, а приехте водачеството на листата на в Габрово. Защо?

Първо, не съм отказал място в София-област, просто ръководството реши, че в София-област друг човек ще води листата. А пък габровските социалисти от Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна избраха мене. Така че не съм се отказвал никога от това да водя листа в София-област или някой друг регион, а просто нещата се стекоха по този начин, ръководството реши друго.

Чувствате ли се достатъчно разпознаваем в провинцията?

Социологическите проучвания, с които разполагам, ми дават самочувствие. Чувствам се доста по-разпознаваем, а и те го показват, и от конкуренцията в лицето на Цветомир Михов (водач на листата на ПП ГЕРБ - бел. ред.), и сред колегите.

С какво ще убедите хората да посочат вашето име, възползвайки се от преференцията?

Аз не работя за преференция, а работя за БСП. Винаги в своя политически път досега съм бил отборен играч. За мен е важно моята партия да побеждава. А ако някой е избрал мен в листата, няма да се сърдя, че ми е сложил преференция.

Какво не успяхте да завършите в последния си депутатски мандат, което бихте продължили и в следващия, ако бъдете народен представител отново?

В последния мандат съм работил активно в две комисии - едната е по вътрешна сигурност и обществен ред, където успяхме да приемем нов закон за МВР. Не съм си свършил работата в Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Знаете, че активно работех и във временната анкетна комисия за тефтера „Златанов". Там заедно с Мая Манолова подготвихме промени в закона. Не ми стигна времето този закон да го вкараме в зала и да нормализираме точно този сектор, който касае конфликта на интереси.

Кои са местните проблеми от национално значение, по които бихте работили в следващия парламент?

Габрово и регионът ги вълнуват няколко неща. Тунелът под Шипка. Това е, което касае целия регион и връзката между Северна и Южна България. Второ, реализирането на строителството на язовир край Трявна, което става със средства от Световната банка и за това голям принос има правителството на Орешарски. И третото нещо, което е много важно и трябва да решим - проблемът с водоснабдяването в Севлиево, язовир Мокра бяла. Тук се обръщам към всички колеги народни представители, които ще влязат от Габровския регион, че тези проекти, които решават на 80% проблемите на габровци и на областта, не са проект за един мандат и върху това няма да дам никой да има, образно казано, предимство или по-скоро монопол, точната дума е монопол. Това са проекти, които касаят няколко мандата и тук ще организирам клуб на габровските депутати, с които да защитаваме заедно тези проекти. В тези проекти няма политика. В тези проекти всички политици в региона трябва да си подадем ръка и да ги реализираме.

Какво е вашето лично мото в предизборната ви кампания и как ще протече тя - по-скоро със срещи с избиратели или с дебати с противникови отбори?

Страхувам се, че дебат в областта няма да има. Не знам защо колегите от ГЕРБ не са проявили такъв интерес, а пък с другите политически партии не мисля, че има какво да дебатирам. Ако ние и ГЕРБ претендираме за властта, другите имат претенции за субсидиите. Така че аз с тях дебат нямам.

Моето лично мото в тази кампания е: И аз съм избирател и гласувам на 5-ти.

Очаквате ли честна битка от страна на опонентите си?

Да. В края на краищата габровци са интелигентни хора и не се поддават на такива елементарни нападки и политически ежби. Мисля, че засега поне, първите 15 дена, имаме много коректни отношения между нас, представителите на БСП, и политическите ни опоненти от ГЕРБ. 

 




 




Фалирал преди 20 години бизнесмен обяви гладна стачка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312332

Фалиралият преди 20 години бизнесмен Петър Косев обяви гладна стачка пред сградата на сградата на община Кърджали. Протестиращият, който работи като нощен пазач към общината, настоява да му бъде повишена заплатата и да му бъде дадено ново общинско жилище.
Фалиралият преди 20 години бизнесмен Петър Косев обяви гладна стачка пред сградата на сградата на община Кърджали. Протестиращият, който работи като нощен пазач към общината, настоява да му бъде повишена заплатата и да му бъде дадено ново общинско жилище. "Живея като животно - без ток, в общинска къща, чийто покрив тече. Животът ми се превърна в п

Шофьор на 2,24 промила качи 3-ма тийнеджъри, блъсна се в стълб и ги потроши

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312247

Водач на лек автомобил Опел с 2,24 промила алкохол в кръвта качи в колата си трима тийнеджъри и ги помля в пътно произшествие. Инцидентът с 58-годишния Иван Д. стана в 20,05 часа миналата вечер на димитровградския булевард Водач на лек автомобил Опел с 2,24 промила алкохол в кръвта качи в колата си трима тийнеджъри и ги помля в пътно произшествие. Инцидентът с 58-годишния Иван Д. стана в 20,05 часа миналата вечер на димитровградския булевард "Съединение", съобщи ОД на МВР - Хасково. На ляв завой той изгубил управлението и треснал возилото в бетонен стълб.

Българският "Отчуждение" е сред 50-те номинирани за Европейските филмови награди

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/17/2382520_bulgarskiiat_otchujdenie_e_sred_50-te_nominirani_za/?ref=rss


Филмът на режисьора Милко Лазаров "Отчуждение" е сред 50-те номинирани филма за 27-ите поред Европейски филмови награди, съобщиха от екипа на лентата в своята страница във "Фейсбук".

В официалния сайт на отличията се допълва, че имената на номинираните са били обявени на пресконференция в Рига, където тази година ще бъде и церемонията по връчването на наградите. 

Европейската филмова академия обявява имената на 50-те селектирани заглавия, които влизат в списъка с препоръки...

Българският филм "Отчуждение" е сред 50-те номинирани за Европейските филмови награди

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/09/17/2382520_bulgarskiiat_film_otchujdenie_e_sred_50-te_nominirani/?ref=rss


Филмът на режисьора Милко Лазаров "Отчуждение" е сред 50-те номинирани филма за 27-ите поред Европейски филмови награди, съобщиха от екипа на лентата в своята страница във "Фейсбук".

В официалния сайт на отличията се допълва, че имената на номинираните са били обявени на пресконференция в Рига, където тази година ще бъде и церемонията по връчването на наградите. 

Европейската филмова академия обявява имената на 50-те селектирани заглавия, които влизат в списъка с препоръки...

Отложиха делото, заведено от Георги Близнашки срещу Михаил Миков заради подписката за референдум

http://www.moreto.net/novini.php?n=264446

Върховният административен съд даде седемдневен срок на инициативния комитет за провеждане на референдум по изборните правила, за да изложи доводите си относно допустимостта на жалбата. Съдът прецени, че тъй като 42-ото Народно събрание е разпуснато, трябва да се вземе решение дали следващият парламентарен председател може да вземе отношение към инициативата за всенародно допитване.

Административният съд отложи делото за референдума

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/09/17/2382530_administrativniiat_sud_otloji_deloto_za_referenduma/?ref=rss


Върховният административен съд (ВАС) отложи днес делото, заведено от водения от професора по право Георги Близнашки Инициативен комитет за изборен референдум, срещу отказа на бившия председател на Народното събрание Михаил Миков да насрочи допитването.

Близнашки, който междувременно зае поста служебен премиер, присъства в съдебната зала, като уточни, че го прави в качеството на гражданин.

Целта на отлагането е да се изясни хипотезата, според която делото трябва да бъде...

БФС глоби ЦСКА с 2 бона

http://www.cross.bg/sofiya-tzska-grypa-1430733.html

София /КРОСС/ Лидерът в "А" група ЦСКА отнесе глоба от БФС. "Армейците" ще трябва да заплатят сумата от 2000 лева заради пиротехника, използвана от агитката на тима при гостуването на Черно море във Варна. Ето и всички решения на Дисциплинарната комисия на БФС от 17-и септември 2014 година: от 8-ми кръг "А" група: По доклад:За нерегламентирано използване на пиротехнически изделия, на основание чл.37, ал.1, т.22 Ц ДК наказва ПФК ЦСКА гр. София с имуществена санкция в размер на 2000 лева. 6-ти кръг "Б" групаМартин Василев Тошев ОФК Пирин Благоевград 1 мач и глоба 75 лв. Елитна юношеска група U-17, 6-ти кръгЦветомир Валериев Вачев ПФК Левски София 4 мача.  

САЩ отчетоха дефлация през август

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3e8ed589/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0C130A0Ca0Csasht0Eotchetoha0Edeflaciia0Eprez0Eavgust0H180A2170C/story01.htm

Индексът на потребителските цени се понижава с 0,2%, облекчавайки натиска върху Фед за скорошно вдигане на лихвите


Евакуираха 100 души от Красново заради язовир

http://pik.bg/евакуираха-100-души-от-красново-заради-язовир-news226520.html

Евакуираха 100 души от Красново заради язовир

100 души от Красново са евакуирани превантивно снощи в сградата на кметството, съобщи кметът на хисарското село Иван Бабаджнов, информира "Дарик".

Това са хора, които живеят близо до преливника на язовира, сред тях има болни и хора с увреждания. Само една жена инвалид е настанена заедно с болната си дъщеря в дома за стари хора в Старосел, останалите се върнаха около 2 часа тази сутрин в домовете си, след като отмина опасността, допълни кметът.

Тъй като язовир "Керезлъка" над селото прелива, за да се свали нивото му, спешно се е наложило да бъде прокопан нов преливник на язовира. В Красново няма бедстващи хора или срутени сгради, но са наводнени над 100 мазета, приземни етажи и дворове.

Бедственото положение в селата Красново и Кръстевич остава в сила, съобщи кметът на Хисаря Пенка Ганева, която координира действията на кризисния щаб. По думите й, няма срутени сгради или пострадали след пороя в селото, но десетки къщи остават наводнени.

Ситуацията се нормализира, а дъждът в района спря. Очакват се обаче нови валежи, а подпочвените води продължават да са високи. Остава и готовността за нова евакуация, ако се наложи, съобщават от община Хисаря.

Светът надзърна под полата на Мис Небраска (видео)

http://www.bnews.bg/article-116631

За разлика от родните диви, певици и моделки обаче, красавицата не бе пропуснала бельото.

Захариева: Вероятността за нова газова криза е голяма

http://www.cross.bg/dostavkite-zaharieva-pulno-1430732.html

София /КРОСС/ Вероятността за нова газова криза тази зима е голяма и правителството се подготвя. Това съобщи след редовното заседание на МС вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя добави, че кабинетът следи с притеснение ситуацията и напрежението между Русия и Украйна. Към момента няма информация за намаляване на доставките, каза Захариева, като уточни, че проблем би възникнал, ако това стане в студените месеци, когато потреблението на газ е високо. „Топлофикационните фирми са предупредени да проведат тестовете за преминаване от природен газ към мазут, проверяват се и количествата на доставките, водят се и разговори с Гърция за допълнителни количества газ през реверсивната връзка", добави Захариева. "Подготвяме се по всички линии, но над 85% от доставките са от една и също място. Към момента хранилището в Чирен не е пълно на 100 процента и се търсят варианти за още количества газ за него. Но дори хранилището да е пълно, неговият капацитет далеч не е достатъчен за нуждите ни през зимата. Към този момент няма намаление на доставките на природен газ, макар че те по принцип не са големи през лятото", завърши тя.

Кралят на Швеция претърпя катастрофа, измъкна се невредим

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4312330

Кралят на Швеция Карл XVI Густав претърпя катастрофа тази сутрин и за щастие, е невредим. Той продължи пътуването си, но с друг автомобил, съобщи АФП, позовавайки се на кралския дворец.
"Кралският автомобил се блъсна в друга кола, която се движела в противоположната лента на пътното платно. Кралят е невредим", Кралят на Швеция Карл XVI Густав претърпя катастрофа тази сутрин и за щастие, е невредим. Той продължи пътуването си, но с друг автомобил, съобщи АФП, позовавайки се на кралския дворец. "Кралският автомобил се блъсна в друга кола, която се движела в противоположната лента на пътното платно. Кралят е невредим",

Кралят на Швеция претърпя катастрофа, измъкна се невредим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4312296

Кралят на Швеция Карл XVI Густав претърпя катастрофа тази сутрин и за щастие, е невредим. Той продължи пътуването си, но с друг автомобил, съобщи АФП, позовавайки се на кралския дворец.
Кралят на Швеция Карл XVI Густав претърпя катастрофа тази сутрин и за щастие, е невредим. Той продължи пътуването си, но с друг автомобил, съобщи АФП, позовавайки се на кралския дворец. "Кралският автомобил се блъсна в друга кола, която се движела в противоположната лента на пътното платно. Кралят е невредим",

"България Ер" пуска до половин година полети София-Пекин

http://www.mediapool.bg/bulgaria-er-puska-do-polovin-godina-poleti-sofiya-pekin-news224952.html

До половин година "България Ер" трябва да пусне редовни полети от София до Пекин и от Варна и Бургас до Минск, след като в сряда правителството одобри авиокомпанията за превозвач, който да експлоатира въздушните линии между България и Китай и Белаторс. "България Ер" получава правото да предоставя транспортни услуги по редовните въздушни линии София - Алмати - Пекин – София, Варна - Минск - Варна и Бургас - Минск - Бургас след спечелен конкурс,х съобщиха от правителствената пресслужба. Линиите са договорени с правителствени спогодби и назначаването на български въздушен превозвач на авиационните пазари България-Китай и България-Беларус ще допринесе за увеличаване на пътникопотока от и за България, се посочва в прессъобщението. Това от своя страна създава условия за засилване на търговско-икономическите връзки и стокообмена с двете страни, за привличане на нови приходи от туризъм, а също така - увеличаване на приходите от превоза на пътници и товари и намаляване на цените на самолетните билети по линии до Китай и до Беларус с реална конкуренция.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване