Кирил Войнов за Горни Лом: Нямаме държггава, нямаме институции, затова плащаме с жертви

http://pik.bg/кирил-войнов-за-горни-лом-нямаме-държггава-нямаме-институции-затова-плащаме-с-жертви-news232822.html

Кирил Войнов за Горни Лом: Нямаме държггава, нямаме институции, затова плащаме с жертви

"В тази държава кой каза, че трябва да има 24-часов режим, в който не трябва да се влиза след взрив? Този режим пази виновниците", гневно попита от ефира на Нова телевизия бившият шеф на националната пожарна Кирил Войнов. След взрив има други по-малки, започват локални пожари и трябва да се действа много бързо, според него.

"Защо има чадър над тези хора. Собственикът на завода в Горни Лом бил професор и какво от това? Виновни излязоха хората, които загинаха. Ние нямаме държава, нямаме институции. Какво стана с Мизия, с Аспарухово, сега в Горни Лом?! Плащаме с жертви", каза Кирил Войнов. Според него, докато не се сложи "ред в държавата ще броим умрелите". 

Жельо Бойчев: Не ние сме бизнес съдружници със собствениците на КТБ

http://interview.actualno.com/Jelio-Bojchev-Ne-nie-sme-biznes-sydrujnici-sys-sobstvenicite-na-KTB--news_52781.html

За мнозина изборът на БСП след управлението на кабинета "Орешарски" вероятно изглежда лудост. Но нека не забравяме, че не само социалистите бяха виновни за краткото, бурно и недотам успешно ...

Работниците от фабриката в Горни Лом протестирали дни преди експлозията

http://pik.bg/работниците-от-фабриката-в-горни-лом-протестирали-дни-преди-експлозията-news232826.html

Работниците от фабриката в Горни Лом протестирали дни преди експлозията

Работниците от барутната фабрика "Миджур" в Горни Лом са имали символичен протест през последната седмица, съобщи репортер на БНТ от мястото на събитието. За никого не е тайна, че условията на труд са били лоши, а заплащането - символично.
Бащата на един от трудещите се, който също е работел там преди, смята, че всички са знаели за недопустимите условия в цеховете. "Съмнявам се, че някой не е знаел, ако има някой, ще съм учуден. Ако хората, които са контролирали, са прикрили, за мен е престъпление", каза родителят на 26-годишния работник, който е сред загиналите.

Запознати с недопустимите нарушения са дори местните жители, които не са влизали зад оградата на предприятието. "Технологичната дисциплина е нула по принцип и се работи нон стоп", казва жител на селото. "Мизерия, това мога да кажа. Не е заплатен трудът", споделя и жена от Горни Лом.

Трагедията от 1 октомври не е първият случай в барутната фабрика. През 2007 година след взрив загива един човек. През 2010 година при експлозия са ранени четирима. В сряда при технологичната авария загина и един от шефовете - синът на собственика Валери Митков - Емил. Десислава Миткова (на снимката) за последен път е говорила с мъжа си Емил вчера сутринта.

Андрей Кончаловски: Европа не може без Русия, но Русия може без Европа

http://www.cross.bg/rysiya-evropa-horata-1433131.html

/КРОСС/Андрей Кончаловски символично отзова филма си „Белые ночи Алексея Тряпицына" от надпреварата за Оскар в Русия за категорията „най-добър чуждоезичен филм". „В последните години критикувах много остро холивудизацията на руския пазар и пагубното влияние на комерсиалното американско кино върху формирането на вкусовете и пристрастията на нашите зрители. Заради това ми се струва нелепо да се боря за Оскар", обясни режисьорът. Кончаловски даде пространно интервю за информационната агенция „Росбалт", която е известна с умерената си позиция по отношение на Путин и конфликта с Украйна. Режисьорът споделя впечатленията си за събитията, които се случват в родината му във време на ново противопоставяне със Запада, и какъв път на развитие трябва да избере Русия. - Андрей Сергеевич, как според вас се отразяват западните санкции на руската култура? - Не разбирам каква е връзката между културата и икономическите санкции. Тези неща са несъвместими... Каква, всъщност, е разликата в културата? При Съветския Съюз имаше тежки санкции, но въпреки това културата съществуваше. - Но нали „наказват" цяла Русия - освен управляващите тези санкции бичуват и целия народ. Не е ли така? - Какво говорите! Това е една голяма илюзия, почти мазохизъм. Народът въобще не усеща санкциите. Повечето руски граждани живеят толкова смирено, че дали има сьомга в магазина и с колко е паднала цената на нефта, тях това не ги касае

Австралия влиза в алианса срещу Ислямска държава

http://www.bnews.bg/article-117982

ИД контролира широка територия, която обхваща участък от Сирия и Ирак

Преглед на печата - 3 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266186

„24 часа": След взрива в Горни Лом: 5-годишно момченце остава сираче Семейство от село Средогрив e сред намерилите смъртта си във взривения завод в Горни Лом. Във фаталния ден Иван, Венера и 51-годишната им съселянка Милка заминали на работа.

Работниците от фабриката в Горни Лом протестирали дни преди експлозията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345970

Работниците от барутната фабрика Работниците от барутната фабрика "Миджур" в Горни Лом са имали символичен протест през последната седмица, съобщи репортер на БНТ от мястото на събитието. За никого не е тайна, че условията на труд са били лоши, а заплащането - символично. Бащата на един от трудещите се, който също е работел там преди, смята,

Работниците в "Миджур" протестирали дни преди големия взрив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345973

Работниците от барутната фабрика "Миджур" в Горни Лом са имали символичен протест през последната седмица, съобщи репортер на БНТ от мястото на събитието.
За никого не е тайна, че условията на труд са били лоши, а заплащането - символично.
Бащата на един от трудещите се, който също е работел там преди, смята, Работниците от барутната фабрика "Миджур" в Горни Лом са имали символичен протест през последната седмица, съобщи репортер на БНТ от мястото на събитието. За никого не е тайна, че условията на труд са били лоши, а заплащането - символично. Бащата на един от трудещите се, който също е работел там преди, смята,

Ген. Войнов: Нямаме държава!

http://frognews.bg/news_77412/

Ние нямаме държава, нямаме институции; докато не се даде възможност на професионалистите по институциите да си вършат работата, ще броим жертвите, каза ген. Кирил Войнов по НТВ по повод взрива във фабриката в Горни Лом. И попита какво стана с жертвите от Петолъчката, от Аспарухово и т.н.

В Миджур протестирали дни преди експлозията

http://frognews.bg/news_77416/

Работниците от барутната фабрика "Миджур" в Горни Лом са имали символичен протест през последната седмица, информира репортер на БНТ от мястото на събитието. За никого не е тайна, че условията на труд са били лоши, а заплащането - символично.

Видин замря след кошмара. 24 часа няма престъпления

http://www.bnews.bg/article-117981

За последното денонощие в ОД на МВР – Видин не е имало нито едно регистрирано престъпление.

Днес е ден на национален траур

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/dnes-e-den-na-nacionalen-traur-6023883

Оръжия от друга епоха продължават да сеят унищожение на Балканите, обобщава ДПА инцидентите със стари боеприпаси

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/03/2390879_mjusjulmanite_praznuvat_kurban_bairam/?ref=rss


Свещеният за мюсюлманите празник Курбан байрам започва в събота с молитва в повече от 1100 джамии в страната.

Курбан байрамът се предшества от деня Арефе, в който мюсюлманите трябва да постят и се подготвят за посрещането на гости за празника. Нощта срещу Курбан байрам е благословена, вярва се, че в тази нощ молитвите се сбъдват и затова се препоръчва вярващите да се молят горещо.

По време на празничните дни мюсюлманите посещават роднини и близки, по-младите...

Мерзост! Босовете на взривения завод с по 13 бона заплата, работниците получавали 250 лева

http://pik.bg/мерзост-босовете-на-взривения-завод-с-по-13-бона-заплата-работниците-получавали-250-лева-news232818.html

Мерзост! Босовете на взривения завод с по 13 бона заплата, работниците получавали 250 лева

По 12 833 лева на месец средно са получавали членовете на борда на директорите на „Видекс” АД, показва анализът на официално публикувания годишен отчет на дружеството през 2012 година, пише "Монитор".Одит за 2013-а не е предаден, но цифрите в този отпреди две години опровергават изтекли вчера обяснения, че заплатите били ниски, защото и производителността на труда е била ниска. 

Според документа разходите за персонала през 2012 са били 1.136 милиона лева, като в сумата влизат и осигуровките, които се плащат от работодателя. 462 хиляди лева са отишли за възнаграждения на членовете на съвета на директорите на компанията, т.е. за собственика Валери Митков, за съпругата му Ирина Миткова и сина им Емил Митков. 

Това прави по 154 хиляди лева на година или 12 833 лева на месец. Като се извади тяхното възнаграждение за персонала - 102 души през 2012 остават 674 хиляди лева. Това дава средно 6607 лева годишно на човек или 550 лева на месец. Като се извадят 14,7 % осигуровки за сметка на работодателя, 11,1 % лични осигуровки и 10 процента ДОД, се получава средна заплата от 350 лева. От документите става ясно, че собствениците на завода са получавали 23 пъти повече.

Някои от близките на загиналите твърдят, че хората са бачкали и за 250 лева на месец, а причината хората да се хващат на опасната работа срещу ниската сума била, че предприятието било от малкото в района, които предлагали трудови договори. 

Хората се цанели, за да могат да теглят потребителски кредити, с които да кърпят дупките в семейния бюджет. 
„Някои си сложиха дограма, други си купиха печки. Взимаха по не повече от 250 лева, като 50 даваха на банката. Тук обаче няма кой да ти даде повече от 1000 лева накуп и затова всички избираха да рискуват живота си, за да могат да отидат в банката”, разказаха хората от Горни Лом. Те обаче бяха категорични, че работниците рядко получавали целия размер на заплатите си и затова често ставали жертви на фирми за събиране на дългове. Това още повече ги принуждавало да останат на опасната си работа.

„Брат ми отиваше на работа, а щом се върнеше, казваше: Ох, и днес оцелях”, разказа пред „Монитор” Таня, чийто брат е сред загиналите и който също имал кредит. Момчето често й споделяло, че условията на труд са под всякаква критика. Работниците нямали специални облекла, никой не спазвал правилата за безопасност, а тротилът от боеприпасите се трупал където има място, което било в абсолютен разрез с всякакви правила. По-високи заплати във фабриката получавали само по-старите работници, които имали някаква квалификация и работели от години в цеха. Техните възнаграждения стигали до 500 - 600 лева. Една от задачите им пък била постоянно да набират нови кандидати за работа, за да попълват бройката на хората, които често напускали от страх за живота си.

Ден на траур в памет на петнайсетте жертви на трагедията в Горни Лом

http://news.ibox.bg/news/id_495831522

По време на обезвреждане на боеприпаси, след експлозия в завода, загинаха тринадесет мъже и две жени. Стана ясно, че по това време в предприятието е имало 800 000 противопехотни мини, докарани от Гърция за обработка. Редица нарушения на правилата за безопасност при работа са били констатирани през последната година в завод "Миджур", работниците не са били достатъчно квалифицирани и са работели срещу минимални възнаграждения.

Донецка народна република обяви, че е превзела летището в Донецк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345967

Представители на самопровъзгласената Донецка народна република заявиха, че са превзели летището в Донецк, предаде Газета.ру.
„След 5 месеца летището на Донецк е превзето от армията на Новорусия”, се посочва в съобщение на ДНР чрез социалните мрежи.
По-рано се съобщаваше, че в резултат на обстрел на територията на летището на Донецк е избухнал Представители на самопровъзгласената Донецка народна република заявиха, че са превзели летището в Донецк, предаде Газета.ру. „След 5 месеца летището на Донецк е превзето от армията на Новорусия”, се посочва в съобщение на ДНР чрез социалните мрежи. По-рано се съобщаваше, че в резултат на обстрел на територията на летището на Донецк е избухнал

Чат без пари в градски тролеи

http://pik.bg/чат-без-пари-в-градски-тролеи-news232823.html

Чат без пари в градски тролеи

Плевенчани с таблети и смартфони ще ползват на воля и без пари интернет, докато пътуват в 36-те нови тролея, обеща кметът на града проф. д-р Димитър Стойков. Пътниците ще могат да следят онлайн и движението на тролейбусите.

Обхватът ще бъде само в рамките на тролеите. Услугата е разработена от Общината съвместно с един от мобилните оператори.

Лагард: Ниска инфлация и висока безработица - това виждаме в Еврозоната

http://www.cross.bg/bezrabotitza-visoka-inflatziya-1433130.html

/КРОСС/ Според изпълнителния директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард световната икономика е навлязла в този стадий на своето развитие, когато ниският растеж ще продължи дълго. Този период ще бъде съпроводен с ниска инфлация и висока безработица, предава РИА Новости. „Ниска инфлация и висока безработица. Това е което сега виждаме в Еврозоната. В някои страни е по-силно изразено, отколкото в други", категорична е Лагард. Същевременно тя отбеляза, че се наблюдава и притеснителна тенденция за приток на ликвидни средства от банковия сектор към „сенчестата" икономика.  

Кристалина Георгиева засенчила колегите си в Еврокомисията

http://pik.bg/кристалина-георгиева-засенчила-колегите-си-в-еврокомисията-news232819.html

Кристалина Георгиева засенчила колегите си в Еврокомисията

Българският кандидат за заместник-председател на Европейската комисия и кандидат-комисар за бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева направи пред европейските депутати силна и убедителна защита на своите приоритети по време на службата си в екипа на Жан-Клод Юнкер, а стабилното й представяне бе в контраст с мъчителното изслушване на някои от нейните колеги, коментира Euractiv, цитира "Фокус".

Георгиева, която досега бе комисар за хуманитарната помощ, има отлична репутация и дори бе считана за силен кандидат за поста на върховния комисар за външната политика на ЕС, който в крайна сметка бе поет от италианката Федерика Могерини.
Само с едно нещо не се справи кандидат-комисарят Георгиева – да отговаря на въпросите в рамките на две минути. „Две минути не са достатъчни, за да ви удовлетворя с моите отговори, но пък ще съм с вас 5 години”, каза Георгиева, с което предизвика смях сред депутатите.

Когато парламентаристи от британската антиимиграционна партия ЮКИП се опитаха да я извадят от равновесието й, Георгиева само спечели аплодисменти. На въпрос как би съкратила „огромната бюрократична машина” на ЕС, която била по-голяма от британската армия, Георгиева отговори: „Притеснена съм за британската армия”. На друг въпрос за това как възнамерява да съкрати европейския бюджет, тя отбеляза: „Работата ми е да прилагам европейския бюджет, не да го съкращавам”.

Донцка народна република заяви, че е превзела летището в Донецк

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345964

Представители на самопровъзгласената Донецка народна република заявиха, че са превзели летището в Донецк, предаде Газета.ру.
„След 5 месеца летището на Донецк е превзето от армията на Новорусия”, се посочва в съобщение на ДНР чрез социалните мрежи.
По-рано се съобщаваше, че в резултат на обстрел на територията на летището на Донецк е избухнал Представители на самопровъзгласената Донецка народна република заявиха, че са превзели летището в Донецк, предаде Газета.ру. „След 5 месеца летището на Донецк е превзето от армията на Новорусия”, се посочва в съобщение на ДНР чрез социалните мрежи. По-рано се съобщаваше, че в резултат на обстрел на територията на летището на Донецк е избухнал

Кампания 2014: Отбиване на номера, без супергерои и настроение

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/03/2390864_kampaniia_2014_otbivane_na_nomera_bez_supergeroi_i/?ref=rss


"Невидима", "инерционна", "рутинна", без настроение и с отбиване на номера. Така политолози и социолози описаха пред "Дневник" отминаващата предизборна кампания, която официално приключва днес. 

Причините за вялата агитация обаче са различни. Според едни това се дължи на липсата на силен и атрактивен играч, за други - на предизвестения победител, за трети - никой не иска да се ангажира с решение и политика по основните проблеми като казуса КТБ и енергетиката.

Наблюдателите...

Бил Гейтс - най-щедрият милиардер

http://www.cross.bg/dolara-spisuka-naii-shtedrite-1433129.html

/КРОСС/ Съоснователят на компанията Microsoft Бил Гейтс оглави списъка на списание "Форбс" за най-щедрите американски милиардери. Гейтс е изразходвал за благотворителност 2,65 милиарда долара, като повечето от парите са дарени за борбата срещу маларията, полиомиелита и други опасни заболявания. Петдесет милиона щатски долара пък са отпуснати за подкрепа на Международната инициатива за създаването на ваксина срещу СПИН. Припомняме, че "Форбс" призна милиардера за най-богатия човек в света, след като в продължение на 21 поредни години бе определян за най-богатия човек в САЩ. Второ място в списъка на най-щедрите американски милиардери заема инвеститорът Уорън Бъфет, който е дал 2,63 милиарда долара за благотворителност. В тройката на най-щедрите филантропи е Ленърд Лаудер, наследникът на американската козметична империя "Есте Лаудер". Миналата година той дари на музея Метрополитън 78 картини, рисунки и скулптури на кубисти на обща стойност 1,1 милиарда долара. На четвърто място в списъка на благодетелите милиардери е основателят на социалната мрежа Facebook Марк Зукърбърг. Миналата година той даде на една от фондациите в Силициевата долина (Silicon Valley) 991 милиона долара под формата на акции от социалната мрежа. Пето място в класацията на "Форбс" е за финансиста Джордж Сорос (734 милиона). Повечето от средствата Сорос традиционно насочва към правозащитни организации.  

Водният проект на Търговище пак зацикли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345431

Водният проект на Търговище, който трябваше да е приключил през май, пак зацикли и по него не се работи. Изпълнителите от “Понсстройинженеринг” са изтеглили екипите си и никъде не се работи по заравяне на дупки и асфалтиране на разкопани улици. Има да се полагат тръби и по още две натоварени улици. Някои от ямите стоят отворени и необезопасени още Водният проект на Търговище, който трябваше да е приключил през май, пак зацикли и по него не се работи. Изпълнителите от “Понсстройинженеринг” са изтеглили екипите си и никъде не се работи по заравяне на дупки и асфалтиране на разкопани улици. Има да се полагат тръби и по още две натоварени улици. Някои от ямите стоят отворени и необезопасени още

ГЕРБ отменя официалното закриване на предизборната си кампания в Пловдив

http://pik.bg/герб-отменя-официалното-закриване-на-предизборната-си-кампания-в-пловдив-news232816.html

ГЕРБ отменя официалното закриване на предизборната си кампания в Пловдив

ГЕРБ отменя официалното закриване на предизборната кампания на партията в град Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Партията отменя и всички предизборни събития и срещи на кандидатите за народни представители, които са насрочени за днес във връзка с обявения Ден на национален траур заради трагичния инцидент в предприятието край село Горни Лом.

И Албания е цел на джихадистите

http://balkani.actualno.com/I-Albanija-e-cel-na-djihadistite-news_52889.html

Албания и регионът са в опасност от джихадизъм, пише днес македонският ”Утрински весник”. Според изданието това е предупреждението на влиятелни световни тайни служби, но и на алба...

Защо умират деца в час по физическо?

http://interest.actualno.com/Zashto-umirat-deca-v-chas-po-fizichesko-news_52890.html

Преди дни в страната ни се случи поредния трагичен случай на дете, починало в час по физическо. Оказва се, че такива инциденти се случват навсякъде по света, а причината е т.нар. Синдром на внезапна ...

Сборник казва: Какво да ядем за плодовитост

http://www.bnews.bg/article-117712

Сред лечебните храни за плодовитост при мъжа са мидите, яйцата и орехите.

Най-важното от Варна във вчерашния 2 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266168

Започва ремонт на подземната инфраструктура на пешеходния ринг във Варна През следващата седмица започва ремонт на подземната инфраструктура по проекта за пешеходния ринг, както и поправка на вече изпълнения участък в центъра. След като беше направена мостра, вече са ясни недостатъците и пропуските и може да се пристъпи към изпълнение.

Обама праща федерална помощ в Далас заради ебола

http://www.cross.bg/liberiya-dalas-ebola-1433128.html

/КРОСС/ Президентът Барак Обама обеща федерална помощ на Далас за борба с ебола. Това стана, след като в Тексас беше регистриран първи случай на заразен със смъртоносния вирус. Припомняме, че става дума за 40-годишен мъж, който наскоро се е завърнал от Либерия в Далас. Въпреки, че е имал пряк физически контакт с пациент, болен от вируса, мъжът е бил допуснат на американска територия Около 100 души, които са били в контакт със заразения гражданин на Либерия Томас Дънкан, ще бъдат поставени под карантина. „Запазваме увереност, че съвременната инфраструктура на САЩ ще позволи да се предотврати епидемията от Ебола", каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Междувременно стана ясно, че американски телевизионен оператор, който работи за телевизия "ЕнБиСи" в Либерия, също се е заразил с вируса на ебола. Той ще бъде откаран в САЩ за лечение.  

Транспортният министър заминава за Румъния заради съвместен проект за Дунав

http://pik.bg/транспортният-министър-заминава-за-румъния-заради-съвместен-проект-за-дунав-news232814.html

Транспортният министър заминава за Румъния заради съвместен проект за Дунав

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова заминава утре на еднодневно работно посещение в Румъния на 3 октомври, съобщиха от пресцентъра на министерството. В рамките на своята визита министър Ангелкова ще се срещне с Ливиу Драгнеа, заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и публичната администрация и Драгош Титеа, държавен секретар на Министерството на транспорта на Румъния.

По време на срещите ще бъдат обсъдени подготовката на съвместния проект за подобряване на корабоплаването по река Дунав, както и други общи проекти с румънската страна.

Облачно днес, температурите - между 17° и 22°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345956

Днес времето над страната ще бъде със значителна облачност, но само на отделни места ще превали слабо. Ще продължи да духа до умерен изток-североизточен вятър и да прониква по-студен въздух. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София -около 17°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Днес времето над страната ще бъде със значителна облачност, но само на отделни места ще превали слабо. Ще продължи да духа до умерен изток-североизточен вятър и да прониква по-студен въздух. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София -около 17°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Гласувай за оня, който ще санира най-много сгради

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/03/2391526_glasuvai_za_onia_koito_shte_sanira_nai-mnogo_sgradi/?ref=rss


Не, това не е шега, а съвсем сериозно предложение. Ето защо.

Ако запитате повечето български гласоподаватели кой е най-сериозният проблем на България, с който бъдещото правителство ще трябва да се захване, надали санирането на сградите ще попадне в списъка. На хората им е омръзнало да са бедни, правосъдието да не работи и децата им да заминават в чужбина.

България трябва да раздвижи бизнеса, да изправи на крака икономиката си, хората да имат работа, животът им да се...

Днес става още по-студено, ще вали и ще духа силен вятър

http://pik.bg/днес-става-още-по-студено-ще-вали-и-ще-духа-силен-вятър-news232811.html

Днес става още по-студено, ще вали и ще духа силен вятър

Днес времето над страната ще бъде със значителна облачност, но само на отделни места ще превали слабо. Ще продължи да духа до умерен изток-североизточен вятър и да прониква по-студен въздух. Максимални температури между 17° и 22°, в София около 17°. Такава е прогнозата за времето от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, съобщи за ПИК дежурният синоптик Мартин Славчев.

Над Черноморието облачността ще е значителна. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури 18-19°, колкото е и температурата на морската вода. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. Над планините ще духа до умерен североизточен вятър.

Облачността ще е предимно значителна, но ще е почти без валеж. Максимална температура на 1200 около 11°, на 2000 метра - около 4°. Атмосферното налягане ще бъде по-високо от средното за месеца и през деня слабо ще се понижи.

Значителна облачност днес, температурите - от 17° до 22°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345954

Днес времето над страната ще бъде със значителна облачност, но само на отделни места ще превали слабо. Ще продължи да духа до умерен изток-североизточен вятър и да прониква по-студен въздух. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София -около 17°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Днес времето над страната ще бъде със значителна облачност, но само на отделни места ще превали слабо. Ще продължи да духа до умерен изток-североизточен вятър и да прониква по-студен въздух. Максималните температури ще са между 17° и 22°, в София -около 17°. Това съобщиха за Фокус от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Безплатно висше, но при няколко условия

http://www.cross.bg/predvizhda-strategiyata-durzhavata-1433127.html

/КРОСС/ Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена вчера от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници. Документът предвижда още държавата да опрощава изцяло или частично кредитите и на младежи, които са учили на кредит и после работят за ниски заплати. Какъв обаче ще бъде прагът за т.нар. ниска заплата ще се реши евентуално от следващото правителство. Идеята е висшистите да започнат да изплащат заема чак когато увеличат достатъчно доходите си, ако работят за малко пари, то държавата ще го опрощава. Подобен принцип се прилага и във Великобритания. Целта на мярката е да се задържат младите българи у нас и да спре изтичането на мозъци. Стратегията предвижда и мерки за връщане на българите в чужбина у нас. В проекта за оперативна програма „Наука" са заложени около 20-30 млн. лв. за тази цел до 2020 г., пише в."Монитор". Идеята е с тези средства да се привличат младежите емигранти и да им се предложи да дойдат да преподават в нашите университети или да участват в изследователската дейност на различните катедри във вузовете.  

Наливат 700 млн. евро в малкия и средния бизнес

http://pik.bg/наливат-700-млн-евро-в-малкия-и-средния-бизнес-news232810.html

Наливат 700 млн. евро в малкия и средния бизнес

Малките и средните предприятия ще имат достъп до 700 млн. евро по новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Парите ще дойдат по приоритетна ос „Предприемачество и капацитет за растежа на малките и средните предприятия“, пише bnews.

Общата сума на програмата за периода 2014-2020 г. е 1,39 млрд. евро, съобщават от Министерството на икономиката.

50% от парите по програмата ще отидат за финансиране на малките и средните предприятия. Това предвижда последният вариант на програмата, по който вече се чакат отзивите на Европейската комисия.

Над 25% от парите пък са предвидени за внедряване на технологии за подобряване на ресурсната ефективност и подкрепа за повишаване на енергийната ефективност.

21% от средствата ще се отделят за технологично развитие и иновации. За подпомагане на изпълнението, мониторинга и контрола на цялата програма са отделени 3% от европарите.

В началото на август са получени коментари и препоръки от Европейската комисия по програмата, в момента се чакат отзивите за новия вариант на ОПИК.

Отправяваме своите молитви към милостивия Бог

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/PpcgYjd7Z7Y/

“В този тежък момент, когато с прискърбие научаваме за инцидента в оръжейния завод в Горни Лом, взел свидни човешки жертви, от свое име и от името на клира и миряните на Българската православна църква изказвам най-искрени съболезнования на близките на загиналите при този трагичен инцидент”. С тези думи започва съболезнователното писмо, което отправи българският патриарх Неофит във връзка с трагичния инцидент в Горни Лом, информират от Светия Синод.

“Верни са думите Христови, че “кога страда един член, страдат с него всички членове” (1Кор. 12:26), затова ние не можем да останем безпричастни към скръбта на нашите сънародници за неочаквано отишлите си от този свят техни близки – майки и бащи, синове и дъщери, съпрузи, колеги и приятели – и като изразяваме най-дълбоко съчувствие към тях, отправяваме своите молитви към милостивия Бог да прости всички волни и неволни прегрешения на загиналите и да ги приеме в селенията на праведните. Просим Всеподателя Бога – “Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб” (2 Кор. 1:3-4), да даде утеха на всички скърбящи!”, казва Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрооплит Неофит.

Патриархът призовава свещенослужителите на БПЦ и православните християни да отправят молитви за загиналите и да проявят на дело любовта към ближния, като окажат нужната поддръжка и помощ на засегнатите от трагедията.

Днес точно в 12 часа, в дена на национален траур, в столичния катедрален храм “Св. Неделя” ще бъде отслужена заупокойна служба по време на която патриарх Неофит, Браницки епископ Григорий, викарний на Софийския митрополит, и свещенство ще отправят молитви за упокоение душите на загиналите при трагичния инцидент в Горни Лом.

Пътна обстановка в страната - 3 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266179

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: - посока Бургас-София: затворена е за движение аварийната лента; движението се извършва в изпреварваща и активна/интензивна лента; въведено ограничение на скоростта до 60 км/ч; - посока София-Бургас: отворена за движение.

Пречистват радиоактивна вода в Япония

http://www.vesti.bg/novini/prechistvat-radioaktivna-voda-v-iaponiia-6023882

Нова система за пречистване на радиоактивна вода влезе в действие на претърпялата авария АЕЦ "Фукушима 1" в Япония, съобщи в петък операторът на централата ТЕПКО.

10 автобуса на час в Кърджали от Турция

http://frognews.bg/news_77415/

Поне 10 пълни автобуса и няколко микробуса от Турция пристигнаха само между 5 и 6 часа тази сутрин в Кърджали. Стотици наши изселници от Истанбул, Измир, Бурса и други турски градове се изсипаха в деня преди големия мюсюлмански празник Курбан байрам.

80-годишен жепеец царува на сцената

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345414

“Ако мръднеш от пътя, който съм начертал, участта на брат ти те очаква. Истинският държавник друг изход няма!” - тези думи и делата на владетеля Борис I Михаил иска да напомни на сегашните политици пенсионираният началник жп гара от Велики Преслав Калчо Калев. Той е почти на 80 г., а това е любимата му реплика в спектакъла “Съдбоносни дни - 893 “Ако мръднеш от пътя, който съм начертал, участта на брат ти те очаква. Истинският държавник друг изход няма!” - тези думи и делата на владетеля Борис I Михаил иска да напомни на сегашните политици пенсионираният началник жп гара от Велики Преслав Калчо Калев. Той е почти на 80 г., а това е любимата му реплика в спектакъла “Съдбоносни дни - 893

Ден на национален траур

http://www.cross.bg/raboti-natzionalen-trayr-1433126.html

/КРОСС/ С решение на правителството 3 октомври, петък, е обявен за ден на национален траур за жертвите от катастрофалния инцидент в предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом. При взрива в цеха смъртта си намериха 15 души - тринайсет мъже и две жени. Трагедията се разигра в следобедните часове на 1 октомври. „Прокуратурата е иззела всички материали и е разпоредила какво трябва да се прави, има екипи на следствието, МВР и армията на други ведомства, които ще извършат процесуално-следствените действия, за да разберем защо се е случило това нещо и да не допускаме то да се повтори", каза вчера директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. „Вече има акт на Инспекцията по труда. Заводът е затворен и едва ли някога ще започне да работи. Това го казвам предварително, но при тези условия този завод не трябва да работи. А Министерство на труда и социалната политика първоначално с различни програми за временно заетост, а впоследствие ще се търси и трайна заетост, но повече не бива да се допуска риск за жертви", коментира социалният министър Йордан Христосков. В деня на национален траур и след изтичане на срока за безопасно влизане на територията на завода в Горни Лом, ще започне и оглед на мястото на инцидента от група следователи, заедно със съдебни лекари и специалисти по взривни работи.  

Учени създадоха кристал, поглъщащ кислорода от въздуха

http://actualno.actualno.com/Ucheni-syzdadoha-kristal-poglyshtasht-kisloroda-ot-vyzduha-news_52883.html

Изследователи от Университета на Южна Дания обявиха, че са създали кристал, който извлича кислорода от въздуха и дори от водата, пише Popular Science. Само една лъжица от веществото е достатъчна за по...

В Кърджали масово пристигат автобуси от Турция

http://politics.actualno.com/V-Kyrdjali-masovo-pristigat-avtobusi-ot-Turcija-news_52886.html

До 7:30 тази сутрин на автогарата в Кърджали пристигнаха 24 автобуса и 3 микробуса от Турция. Очаква се след 13 часа да пристигне нова вълна от автобуси. Вероятно до края на деня ще дойдат още около 2...

Двигател на Ducati за VW XL Sport

http://cars.actualno.com/Dvigatel-na-Ducati-za-VW-XL-Sport-news_52887.html

Преди години Volkswagen XL1 взриви света със заявката, че харчи 1 л/100 км. Докато сега започна ограничено производство на модела, в Париж концернът представи XL Sport, който е оборудван с най-мощния ...

Димитър Димитров, политолог: Обяснението за резултатите на ДПС и Бареков на евровота е участие, мотивирано с пари

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/03/2392032_dimitur_dimitrov_politolog_obiasnenieto_za_rezultatite/?ref=rss


Политолозите от Софийския университет Димитър Димитров и Стойчо Стойчев анализират резултатите от евроизборите и установяват голям ръст на ДПС в райони, в които партията традиционно има слаб се представя слабо. На същите места "България без цензура" постига силен резултат. За Димитър Димитров единственото логично обяснение е избирателите да са били мотивирани с пари, а единственият начин за противодействие - граждански активните хора да "подкупят" безучастните си приятели също да гласуват....

Образованите противоречат на другите,мъдрите на себе си

http://www.cross.bg/obrazovanite-protivorechat-drygitemudrite-1433125.html

/КРОСС/ Оскар Уайлд, ирландски и британски драматург, писател и поет: "Образованите противоречат на другите,мъдрите на себе си."

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1433124.html

/КРОСС/ Проф. д-р Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия Владимир Николов, волейболист, бивш капитан на националите Димитър Грозданов, изкуствовед Евгения Алексиева, бивш депутат Ина Килева, изп. директор на ПРОФОН Катя Делева, посланик в Южна Африка Снежина Маджарова, бивш депутат Цветан Марангозов, писател, поет, драматург Константин (Косьо) Марков, музикант, един от създателите на рок група и радио „Тангра"  

Наливат 700 млн. евро в малките фирми

http://www.bnews.bg/article-117901

Над 25% от парите пък са предвидени за внедряване на технологии

Преглед на печата

http://www.cross.bg/gorni-mini-vzriva-1433122.html

/КРОСС/ Телеграф„Влязох в руините, за да търся сина си. Казаха ми да не ходя, но не послушах никого. Детето ми бе там, кого да чакам?Това изплака вчера таткото на 26-годишния Михаил - една от жертвите на огнения ад във фабриката за боеприпаси „Миджур". 15 души - 13 мъже и две жени, бяха изпепелени при мощния взрив, разтърсил видинското село Горни Лом в сряда следобед." Труд„Работник от завода за боеприпаси в Горни Лом е блъскал с железен чук по мина минути преди предприятието да се разхвърчи във въздуха. Това разказа пред „Труд" негов колега, който напуснал работното място малко преди взрива, взел живота на 15 души." Дума„И двамата родители на 5-годишно дете били на смяна в завода за взривни вещества в с. Горни Лом "Миджур" в злополучния следобед на 1 октомври. За малчугана ще се грижи единственият му жив роднина - 20-годишният му брат. Сред загиналите 15 души е и Емил Валериев Митков, син на собственика на фирмата "Видекс" АД. Той е изпълнителен директор на фирмата." в. Стандарт800 000 мини превърнаха "Миджур" в Хирошима. Експлозията отне живота на 15 души и заличи от лицето на земята оръжейната фабрика Горни Лом. Взривът на 7 тира с противопехотни мини буквално е изпепелил 12-те работници и тримата им шефове. "Ще плачем над празни ковчези, нищо не остана от най-близките ни хора", ридаеха роднините на жертвите

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-varna-ministur-1433121.html

/КРОСС/ Румъния Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова заминава на еднодневно работно посещение в Румъния. В рамките на своята визита министър Ангелкова ще се срещне с Ливиу Драгнеа, заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и публичната администрация и Драгош Титеа, държавен секретар на Министерството на транспорта на Румъния. Ловеч Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков ще посети областите Ловеч, Велико Търново ще се срещне с областните управители на Ловеч и Велико Търново и директорите на териториалните поделения на НОИ, АСП, АЗ и ИА „ГИТ" в тези градове. София В заседателната зала на Националната библиотека ще се проведе Национална кръгла маса на тема: „Образът на цар Самуил: Художествена литература, история, фолклор, изкуство", в коятоще вземат участие и учени от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН София От 9.30 часа 21 състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу Мирчо Петков и други, обвинен в престъпление по служба с цел облага - чл.282 - 283а от Наказателния кодекс

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/gorni-nikolaii-ministur-1433120.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва"Тема: България в траур. Трагедията в Горни Лом. Ще поеме ли някой отговорност за жертвите на катастрофалния инцидент.Тема: На живо - след взрива - разказите на очевидци и какви са причините за трагедията, която почерни семействата на загиналите.Тема: За работата на психолозите и състоянието на пострадалитеГост: д-р Мирослав Ненков - министър на здравеопазванетоТема: Среща с пожарникарите, рискували живота си в опит да спасят работниците от цеха.Тема: За цената да работиш, независимо от условията. За установените от Инспекцията по труда нарушения и защо не са предприети мерки. Нова телевизия, „Здравей, България"Тема: В деня на национален траур - екипите на Нова от мястото на трагедиятаГост: На живо от Горни Лом - Николай Дойнов и Николай Василковски.Тема: Кой допусна 15 души да изгорят? Каква е причината за взрива?Гост: Йордан Бакалов - министър на вътрешните работиТема: Трябва ли да има оставки?Гост: ген.Атанас Атанасов - бивш шеф на контраразузнаването и член на ДСБ; ген.Кирил Войнов - дългогодишен директор на бившата Национална противопожарна служба.Тема: Лоши условия на труд или липса на подготвени работници - какви са нарушенията във взривения завод?Тема: Кой спечели от по-скъпия ток? Последни социологически изследвания вкарват още партии в парламента

Без ток във Варна и областта днес ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=266176

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, днес - 03 октомври - петък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 08:30 ч. до 14:00 ч. - местност Сотира: карето заключено между бул.

3 октомври в историята

http://www.cross.bg/chast-mogadishy-germaniya-1433119.html

/КРОСС/ 42 пр.н.е. - Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар - Марк Юний Брут и Касий.1868 г. - Хуан Прим става министър-председател на Испания.1918 г. - Първа световна война: Цар Фердинанд I абдикира в полза на сина си Борис III и напуска завинаги България.1929 г. - Кралството на сърби, хървати и словенци е преименувано на Кралство Югославия.1932 г. - Ирак придобива независимост от Великобритания.1941 г. - Състои се премиерата на американския криминален филм Малтийският сокол.1942 г. - Вернер фон Браун заедно с други сътрудници на немския изследователски реактивен център в Пенемюнде (Германия) пуска успешно първата в света балистична ракета - Фау-2.1944 г. - Футбол Клуб 1913 се обединява с Раковски под името Раковски ФК.1952 г. - Обединеното кралство провежда Операция Ураган, при която успешно изпробва първата си атомна бомба.1960 г. - Нигерия придобива независимост от Великобритания.1962 г. - Програма Мъркюри: Изстрелян е космическия кораб Мъркюри 8 с астронавта Уоли Шира на борда, който прави шест орбити около Земята за осем часа.1985 г. - Космическата совалка Атлантис прави първият си полет.1990 г. - Влиза в сила договора за повторно обединение на Германия: Германската демократична република престава да съществува и нейната територия става част от Федерална република Германия. Източногерманците стават част от Европейската общност, която по-късно става Европейски съюз.1993 г

ЕРП-тата плашат с режим на тока

http://pik.bg/ерп-тата-плашат-с-режим-на-тока-news232807.html

ЕРП-тата плашат с режим на тока

Режимът на тока е все по-реален, заявиха от електроенергийните предприятия (ЕРП), пише "Стандарт".

Причината е, че макар и цената на тока да скача с близо 10% от 1 октомври, средствата за поддръжката на разпределителнитe мрежи все повече намаляват. За вероятността да останем на тъмно през зимата предупреди още преди два месеца вицепремиерът Екатерина Захариева. Дори и при новата по-висока цената на тока от 1 октомври ЕРП-та декларират, че не им достигат средства за инвестиции в мрежата.

От ЧЕЗ коментираха, че едва 0,7% от стойността на фактурите за ток на битовите абонати остават в компанията и че делът й в цената на тока намалява от 13% през 2006 до 0,7% през 2014 г. "ЧЕЗ Електро" отчита загуба от 6,6 млн. лв., а "ЧЕЗ Разпределение" - 4,9 млн. лв. Подобнf е положението и в останалите ЕРП-та. За да поддържа мрежата в нормално състояние, EVN всяка година трябва да инвестира 130 млн. лв.

Вложенията обаче са двойно по-малки, защото инвестиционните програми не се признават от ДКЕВР, обясниха от компанията и допълниха, че негативният ефект ще се прояви през следващите години, когато аварийността ще зачести и режимът на тока ще стане реален. От "Енерго-Про" обясняват, че мрежата им е в най-тежко състояние в страната и инвестициите в нея трябва да са най-сериозни. ЕРП-тата приветстват вдигането цената на тока като позитивна стъпка към оздравяване на системата.

Между 3 и 8 формации в новия парламент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345673

Колко партии ще влязат в парламента? Това е голямата загадка на изборите в неделя. Според социологическите агенции те ще са между 3 и 8. От броя на формациите с парламентарно представителство зависи и конфигурацията на властта. 

“Галъп”:
3,4 млн. души заявяват, че ще гласуват, сочи национално представително проучване на “Галъп интернешънъл”, пр Колко партии ще влязат в парламента? Това е голямата загадка на изборите в неделя. Според социологическите агенции те ще са между 3 и 8. От броя на формациите с парламентарно представителство зависи и конфигурацията на властта. “Галъп”: 3,4 млн. души заявяват, че ще гласуват, сочи национално представително проучване на “Галъп интернешънъл”, пр

Do ut des

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/03/2391960_do_ut_des/?ref=rss


Три дни преди изборите лидерът на ГЕРБ нахока обществото, задето не го обича достатъчно силно. Явно Бойко Борисов изобщо не разбира защо се правят тези избори. Според него – за да получи той народната любов и да се върне на власт. Тази заблуда обаче е не само наивна. Нагло и непростимо е да си лидер на най-голямата партия, която се определя като дясна и проевропейска, и да не можеш да надскочиш себе си в името на онова, за което голяма част от обществото настояваше повече от година – властта да...

Св. Дионисий Ареопагит, епископ Атински

http://www.cross.bg/dionisiii-atina-apostol-1433118.html

/КРОСС/ В свещената книга "Деяния на светите апостоли", написана от св. апостол и евангелист Лука, се говори между другото и за проповедта на св. апостол Павел в Атина (17:15). В тоя старинен град, прочут със своите философи и добре уредени училища, апостолът обърнал внимание на един жертвеник, на който било написано: "Незнайному Богу". На голямо събрание от най-знатни и учени атиняни в Ареопага апостолът на народите обявил, че дошъл при тях да проповядва за Оня Бог, Когото атиняни, без да знаят, почитат, Който създал целия свят и дава на всички живот, дихание, всичко. Той обяснил на своите слушатели разликата между Тоя вездесъщ и всемогъщ Бог и бездушните идоли, на които те се покланяли. Той им говорил също за възкресението на Оня, който проповядвал покаяние и живот, и Който ще дойде да съди вселената. Голяма част от атиняните се отнесла недоверчиво към това ново учение. Но между слушателите имало и такива, които повярвали на думите на светия апостол и се обърнали към Христа Господа. Между тях бил и Дионисий, член на Ареопага, т.е. на върховния съвет в Атина. На млади години Дионисий живял дълго в Египет. Той бил там по време на кръсната смърт на Спасителя. На Голгота Господ Иисус изрекъл думите "свърши се" и издъхнал. Тъмнина обгърнала земята. Мрак обхванал Египет. Дионисий, както говори преданието, изтръпнал от ужас пред тоя мрак и извикал: - Или светът се свършва, или Бог, неговият Създател, страда! След проповедта на ап

Почва излъчване на мачовете от “Б” група

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345550



Мачовете от “Б” група вече ще могат да бъдат гледани онлайн в реално време. Със задачата се заема сайтът futbolisti.bg.
Неговият проект стартира днес. Ще бъде предаван целият 9-и кръг на втория ешелон у нас. През изминалия уикенд бе направена генерална репетиция за началото на излъчванията. Тестът бе с предаване на мача от “А” група “Черно море” Мачовете от “Б” група вече ще могат да бъдат гледани онлайн в реално време. Със задачата се заема сайтът futbolisti.bg. Неговият проект стартира днес. Ще бъде предаван целият 9-и кръг на втория ешелон у нас. През изминалия уикенд бе направена генерална репетиция за началото на излъчванията. Тестът бе с предаване на мача от “А” група “Черно море”

Висшето образование безплатно, ако работиш 5 г. у нас

http://pik.bg/висшето-образование-безплатно-ако-работиш-5-г-у-нас-news232805.html

Висшето образование безплатно, ако работиш 5 г. у нас

Висшето е на път да стане безплатно, при условие че студентът е теглил заем за следване и остане да работи в България поне 5 г. след завършването си. Това предвижда Стратегията за висше образование, която беше официално представена от служебния образователен министър Румяна Коларова и нейните заместници, пише "Монитор".

Документът предвижда още държавата да опрощава изцяло или частично кредитите и на младежи, които са учили на кредит и после работят за ниски заплати. Какъв обаче ще бъде прагът за т.нар. ниска заплата ще се реши евентуално от следващото правителство. Идеята е висшистите да започнат да изплащат заема чак когато увеличат достатъчно доходите си, ако работят за малко пари, то държавата ще го опрощава. Подобен принцип се прилага и във Великобритания.

Както „Монитор” вече писа, целта на мярката е да се задържат младите българи у нас и да спре изтичането на мозъци. „Страната ни инвестира много пари в обучението на лекарите, а те масово заминават да работят в чужбина”, коментира зам.-министърът на образованието Валери Младенов.

Стратегията предвижда и мерки за връщане на българите в чужбина у нас. В проекта за оперативна програма „Наука” са заложени около 20-30 млн. лв. за тази цел до 2020 г. Идеята е с тези средства да се привличат младежите емигранти и да им се предложи да дойдат да преподават в нашите университети или да участват в изследователската дейност на различните катедри във вузовете.

Меглена Кунева: Неспазването на правила взима животи, не може държавата да работи в режим „не дай си Боже“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4344861

Реформаторският блок прекратява кампанията и насочва усилия в помощ на хората в Горни Лом
Неспазването на правила взима човешки животи. Аз съм сигурна, че има много хора, които искат да помогнат на пострадалите семейства след трагедията в Горни Лом. Затова призовавам нашите членове и симпатизанти да се организираме за доброволна помощ в следващите Реформаторският блок прекратява кампанията и насочва усилия в помощ на хората в Горни Лом Неспазването на правила взима човешки животи. Аз съм сигурна, че има много хора, които искат да помогнат на пострадалите семейства след трагедията в Горни Лом. Затова призовавам нашите членове и симпатизанти да се организираме за доброволна помощ в следващите

В завод "Миджур" се утилизирали скачащи мини от устието на р. Марица?

http://society.actualno.com/V-zavod-Midjur-se-utilizirali-skachashti-mini-ot-ustieto-na-r-Marica-news_52878.html

Най-вероятно мините са от границата с Турция и Гърция. Става въпрос за противопехотна скачаща мини с каквито е осеяно устието на река Марица. Това заяви експертът по сигурност и антитероризъм полк. Ив...

Докога ще ни се внушава и ще се работи за избор с предизвестен край?

http://viewpoint.actualno.com/Dokoga-shte-ni-se-vnushava-i-shte-se-raboti-za-izbor-s-predizvesten-kraj-news_52482.html

Изборите са история за психологията на един набързо скалъпен избор с предизвестен край. Защо хората не гласуват ли? Има си известни психологически причини, за които ще стане дума в следващите няколко ...

Най-дразнещите потребители във Facebook

http://sciencelogy.actualno.com/Naj-drazneshtite-potrebiteli-vyv-Facebook-news_52882.html

Една четвърт от потребителите на Facebook са споделили, че най-дразнещите съобщения са онези, които съдържат самохвалство и лигава романтика, съобщи Independent. Анкетата на тема емоции в социалната ...

3 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=266178

Събития 42 пр.н.е. — Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар - Марк Юний Брут и Касий. 1868 г. — Хуан Прим става министър-председател на Испания. 1918 г.

Прогноза за времето - 3 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=266177

Днес времето над страната ще бъде със значителна облачност, но само на отделни места ще превали слабо. Ще продължи да духа изток-североизточен вятър, през деня до умерен, и да прониква по-студен въздух. Минимални температури между 8° и 13°, максимални между 17° и 22°.

Последна възможност за изборни прогнози

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/03/2392221_posledna_vuzmojnost_za_izborni_prognozi/?ref=rss


Днес е последният ден, в който читателите на "Дневник" могат да дадат своите прогнози за резултатите на предсрочните парламентарни избори в неделя и да спечелят награди. 

Играта "Прогнозирай изборите" ще бъде активна до полунощ, а след това ще бъде спряна заради предвидената в Изборния кодекс забрана за агитация в деня за размисъл преди вота. 

Предизвикваме ви да посочите с максимална точност какъв процент от действителните гласове ще спечелят партиите и коалициите. ...

Честит рожден ден на Даниел Панов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345552

Даниел Панов, който класира Велико Търново в лигата на Даниел Панов, който класира Велико Търново в лигата на "Най-добрия град за живеене", празнува днес рожден ден. Кметът на старата българска столица е от новите успешни лица на местната власт. Панов знае как градът да продължи да е №1 като място за образование, работа, култура, отглеждане на деца, както и като място №1 за туризъм.

Откриха мястото и времето на "раждането" на ХИВ

http://interest.actualno.com/Otkriha-mjastoto-i-vremeto-na-rajdaneto-na-HIV-news_52872.html

Международен екип от учени е изяснила кога и къде човек за първи път се е заразил с ХИВ, причинителят на СПИН, съобщи ТАСС. Учените потвърждават хипотезата, че ХИВ е възникнал вследствие на предаване...

Джокович не остави никакъв шанс на Григор в Пекин

http://tennis.actualno.com/Djokovich-ne-ostavi-nikakyv-shans-na-Grigor-v-Pekin-news_52855.html

По-силен психически – такъв се оказа световният номер едно Новак Джокович в шестия мач с първата ни ракета Григор Димитров Досега двамата бяха играли пет пъти, като Григор имаше само един сп...

Нов лидер, стари проблеми

http://features.actualno.com/Nov-lider-stari-problemi-news_52876.html

Новият генерален секретар на НАТО Столтенберг се слави с добрите си контакти с Русия. Ако това не помогне, поне няма да навреди, твърди в коментара си Бернд Рийгерт, който анализира предизвикателств...

България е в траур, 15 души си отидоха без време

http://www.bnews.bg/article-117977

15 души загинаха нелепо без нищо да остане от тях при взривовете в завода край Горни Лом.

Трима българи са задържани за трафик на хора в Сърбия

http://www.vesti.bg/novini/trima-bylgari-sa-zadyrzhani-za-trafik-na-hora-v-syrbiia-6023881

Трима български граждани бяха задържани в съседна Сърбия поради участие в канал за трафик на хора.

Честит рожден ден на Виктор Иванов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345642

Рожден ден празнува Виктор Иванов - правителственият репортер на “24 часа”, по когото конкуренцията се опитва да се равнява. А на неговата компетентност в социалния ресор се доверяват и министри. Желаем му интелигентното му перо да е все така остро, а любимите му момичета вкъщи - винаги усмихнати.
Честито!
Рожден ден празнува Виктор Иванов - правителственият репортер на “24 часа”, по когото конкуренцията се опитва да се равнява. А на неговата компетентност в социалния ресор се доверяват и министри. Желаем му интелигентното му перо да е все така остро, а любимите му момичета вкъщи - винаги усмихнати. Честито!

На 3 октомври рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345530

Проф. д-р Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия

Владимир Николов, волейболист, бивш капитан на националите

Димитър Грозданов, изкуствовед

Евгения Алексиева, бивш депутат

Ина Килева, изп. директор на ПРОФОН

Катя Делева, посланик в Южна Африка

Константин (Косьо) Марков, музикант, един от създателите на рок група и Проф. д-р Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия Владимир Николов, волейболист, бивш капитан на националите Димитър Грозданов, изкуствовед Евгения Алексиева, бивш депутат Ина Килева, изп. директор на ПРОФОН Катя Делева, посланик в Южна Африка Константин (Косьо) Марков, музикант, един от създателите на рок група и

Преглед на печата от 3 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/03/2392318_pregled_na_pechata_ot_3_oktomvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Ще се търси одитор на еврофондовете за земеделие по бърза процедура
Големите компании в сектора ще бъдат поканени за пряко договаряне заради изтичащи срокове за проверки

Сега

Безхаберието и липсата на контрол отнеха живота на 15 души
Във взривената фабрика за боеприпаси в Горни Лом години наред са вършени драстични нарушения, но тя бе затворена едва след трагедията

Кабинетът раздаде още 4 млн. лв....

Хиляди полицаи пазиха шефовете на ЕЦБ

http://www.vesti.bg/novini/hiliadi-policai-paziha-shefovete-na-ecb-6023880

Участниците в състоялото в Неапол заседание на Управителния съвет на Европейската централна банка бяха пазени от 2000 въоръжени до зъби полицаи.

На два пъти съдът е връщал отнетия лиценз на собственика на "Миджур"

http://vidin.actualno.com/Na-dva-pyti-sydyt-e-vryshtal-otnetija-licenz-na-sobstvenika-na-Midjur-news_52862.html

Хората в „Миджур” не са имали никакви шансове – ако заводът не е бил направен както трябва, взривната вълна е щяла да унищожи село Горни Лом. Това каза вътрешният министъ...

Телефонът отмени закона, а телексът отмени кодекса

http://cite.actualno.com/Telefonyt-otmeni-zakona-a-teleksyt-otmeni-kodeksa-news_52864.html

С тези думи о.з генерал Атанас Атанасов, представител на Реформаторския блок, коментира трагедията в завода "Миджур", където загинаха 15 души. Всичко у нас е политика, не разбрахте ли, добав...

Дарът на терапията

http://literature.actualno.com/Daryt-na-terapijata-news_52868.html

ОТСТРАНЕТЕ ПРЕЧКИТЕ ПРЕД РАСТЕЖА Когато търсех пътя си като млад студент по психотерапия, най-полезната книга, която прочетох, беше „Невроза и растеж на човека“ на Карен Хорни. А ...

Човешка грешка е довела до трагедията в Горни Лом, предполага шефът на пожарната

http://society.actualno.com/Choveshka-greshka-e-dovela-do-tragedijata-v-Gorni-Lom-predpolaga-shefyt-na-pojarnata-news_52870.html

Личното ми мнение е, че в случая със завод "Миджур" става дума за човешка грешка. Това заяви главен комисар Николай Николов - директор на дирекция “Пожарна безопасност и защита на ...

Религиозен календар за 3 октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4344895

Св. свщмчк Дионисий Ареопагит. Преп. Йоан Хозевит
Св. Дионисий бил един от първенците на атинския съд - ареопаг. Светецът повярвал в Христа след забележителна проповед на апостол Павел. Впоследствие станал един от най-близките му сподвижници и първи епископ на Атина. След като бил покръстен от апостола, отишъл в Йерусалим за погребението на Пресве Св. свщмчк Дионисий Ареопагит. Преп. Йоан Хозевит Св. Дионисий бил един от първенците на атинския съд - ареопаг. Светецът повярвал в Христа след забележителна проповед на апостол Павел. Впоследствие станал един от най-близките му сподвижници и първи епископ на Атина. След като бил покръстен от апостола, отишъл в Йерусалим за погребението на Пресве

Юри Михалков: Партиите ни не са "в час" за българското бедствие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245700_%D0%AE%D1%80%D0%B8+%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%B0+%22%D0%B2+%D1%87%D0%B0%D1%81%22+%D0%B7%D0%B0+%D0%B

 Българската нация бере душа в интензивното на историята. Според статистиката през последните 25 години на свобода, демокрация и цивилизационен избор българското население се е стопило с 2 млн. души.

Според доц. Георги Бърдаров от Софийския университет ние сме единствената нация в света, която в продължение на 23 години трайно поддържа отрицателен естествен прираст и е неизменно в тройката на държавите с най-висок отрицателен прираст. Родни специалисти са изчислили, че се топим с по 55 000-60 000 души годишно, с по 172 души на ден и с по 7 души на час. Излиза, че годишно изчезва един среден български град, а всеки час - по 2 семейства с по едно дете или по 1,5 семейство с две деца. Ето и още една мрачна цифра: за 23 години населението ни е намаляло с 25 процента, няма друга държава с такъв демографски срив, констатира доц. д-р Марин Русен от Софийския университет. Забележете, става дума за срив в мирно време. През целия период от освобождението ни от турско робство до 1989 г. сме имали подобен срив единствено след трите войни от второто десетилетие на миналия век - Балканската, Междусъюзнически и Първата световна война. За войни обаче, и то в кратък период, става дума. А и дали има данни за срив като сегашният през 482-годишното турското робство, дори и след Априлското въстание?

А ето и друга цифра, която звучи направо обречено за българския етнос - според Световната банка през 2050 г. работната сила на страната ни ще се стопи с почти 50% . Няма ли да се изчерпи не просто трудовият, а и биологичният ресурс за оцеляването ни?

С една дума, в демографския ни пейзаж виждаме не просто криза, а направо катастрофа. Едва ли пресилено да се каже и национална катастрофа. И как в това предизборно време реагират водещите политически сили? Най-общо казано, или подминават пейзажа, или бегло му хвърлят по един поглед. Към първата категория спадат БСП и Реформаторския блок, в чиито програми изобщо не се говори за демографска криза, камо ли и за катастрофа (ако се съди по програмите от сайтовете им). Към втората категория може да отнесем ГЕРБ, ДПС и "България без цензура", които са предвидили отделни мерки, а ГЕРБ дори определя демографската криза като един приоритетите си, но дори и това представлява само "бегъл поглед". Защо?

Най-общо казано, защото нито една партия не предлага цялостна стратегия срещу катастрофата, всеобхватна и комплексна терапия, която да поизправи българският етнос на крака и след време да му позволи да излезе от интензивното на цивилизационния ход. Нещо още по-смущаващо - нито една партия не предлага поне национален дебат за изработването на такава надпартийна стратегия, поне призив към национално усилие, дай боже и обединение по нейното изпълнение. Никой не говори за такава стратегия, която да се реализира независимо кой ще е на власт, съответно коалициите, партиите и политиците за оценяване по нейното осъществяване.

Програмите на политическите сили са разделени на отделни раздели - икономика, финанси, образование, здравеопазване, външна политика, култура, че дори и спорт. Но нито една партия не е обособила в отделен раздел демографската катастрофа. А доколкото става дума и за национална катастрофа, бе следвало всяка партийна програма да започва с мерки срещу нея. За нас демографската катастрофа е цивилизационно бедствие, то е нещо като опакото на цивилизационния ни избор. Според едни или други оценки те се дължат и на смяната на епохите, и на отварянето на границите, и на Запада, и на глобализацията, и на самия цивилизационен ход. Или на всички вкупом. Както и да е, какво обаче прави всяка държава при бедствие - обявява извънредно положение, мобилизира се срещу него с най-различни мерки, задейства ресурси. Ако искаме да оцелеем, би трябвало да направим нещо подобно, макар че при нас "извънредното положение" или "мобилизацията" трябва да бъдат не за ден-два или седмица-две, а поне за десетилетие-две. Именно за това партийните програми би следвало да започват с демографската стратегия, а всички други раздели или целият ни национален живот - икономика, финанси, трудов пазар, здравеопазване и т.н. - да служат за спирането на срива и съответно да стимулират най-важният демографски сегмент - повишаване на раждаемостта.

Някой ще каже, че мерките срещу катастрофата се виждат в целите на партиите в икономиката, в повишаването на растежа или на работните места. Това обаче едва ли е достатъчно. Наложителна е цялостна национална стратегия, защото при съществуващото политическо противопоставяне между партиите, това е механизмът, който би могъл да мобилизира политическите сили, институциите, държавата, гражданското общество, експертната ни общност, просто умовете на нацията.

Ето, да вземем прогнозата на Световната банка, че към 2050 г. работната ни сила ще се стопи почти наполовина. Това прави след 26 години. Това може и да не случи, ако следващите 2-3 години у нас започне бум на раждаемостта. Заченатите сега деца към 2050 ще бъдат в трудоспособна възраст. И дали тогава работната сила ще стопи, камо ли пък и наполовина? "През 2050 - 9 милиона българи" - или пък 8,5 милиона. Ето една конкретна точка на хоризонта, до която трябва да се доберем, ако разбира се искаме да ни има. Само че нито една партия не излезе с такава стратегия или поне с такъв лозунг. Бумът на раждаемостта няма как да стане, ако примерно, не се запазят пълните заплати на майките през целия срок на майчинство. Ако няма и солидна надбавка, в случай че майката тръгне на работа. Ако раждането на второ дете се стимулира не с 350 лв., както предлага една от партиите, а примерно с най-малко 500 лева. Или ако за третото дете държава дава 1000 лева. "9-милионинят българин" няма как да се появи, ако не се въведат безплатни лекарства (или поне с минимално заплащане) за деца до определена възраст - било до училищна или до 10-годишна възраст. Или ако не се въведе ред в здравеопазването - не малко лекари смятат, че в държавата има пари за здравни услуги, но те не отиват за българското здраве. Ако искаме да оцелеем, трябва да изритаме всичко, което пречи на тази цел. "9-милионинят българин" няма как да стане, без да вдигнем в пъти заплатите в детските ясли и градини, а също в училищата и университетите. Тогава майките ще са спокойни, че могат да си вземат детето и в 21 часа, за да си свършат текущата работа в службата, а не да я довършват и у дома. Или че ученикът им си научил уроците в занималнята, а не да залягат над тях у дома и до малките часове, след като цял ден са се трепали в работата. Или пък да има надбавки не просто за семейства с деца ученици, а за ученици от успех "много добър" нагоре. Мерките могат да бъдат и други, вероятно още ефикасни, но политическата ни върхушка не мисли по тях, не се терзае, не търси и не разработва варианти.

Тук стриктните монетаристи веднага ще рипнат с довода, че при толкова много разходи, бюджетният дефицит веднага ще надхвърли 3-процентният таван, "закован" от еврократите. Ами, разбира се, че ще го надхвърли. Да не би обаче да ни харесва битуването в демографска катастрофа и риска да изчезнем? Пред такава заплаха по-важна ли е някаква цифра или норма, па макар и на по-големия брат? Ако 6-7 процентен дефицит ще ни гарантира висока раждаемост, трябва ли да ни интересува какво ще кажат в Брюксел. В крайна сметка нациите също имат инстинкт за самосъхранение, а както знаем от живота, пред него отпадат правилата, които му се изпречват на пътя. Важно е този 6-7 процентен (или дори повече) бюджетен дефицит да не доведе до банкрут на държавата. Но тук думата ще имат вече финансовите ни първенци, които могат да бъдат привлечени във всеки един етап от изпълнението на стратегията за "9 милиона българин през 2050 година".

Впрочем ЕС е гъвкав механизъм за решаване на проблемите. Защо в демографската стратегия да не залегне положението, задължаващо дипломацията ни да лобира за изключение от 3-процентното правило спрямо държави, които са под 10 милиона и в същото време са застрашени демографски? В това отношение България би намерила съюзник в лицето на някои балтийски държави, най-вече на Латвия (Естония също). Или пък защо да не лобира за създаването на еврофонд за стимулирането на раждаемостта или други демографски мерки за тази категория държави? Между другото до 2050 г. България все ще бъде ротационен председател на ЕС (говореше се за 2018 г.) и би могла да лансира такива идеи.

И понеже става дума за ЕС, прието е да се смята, че оперативните му програми са двигател на растежа и на икономиката. Те могат да бъдат и двигател за нови работни места, съответно и мерки срещу демографската катастрофа. В България обаче има дефицит от кадрови ресурс за подготовка на такива програми. Според всеобщо признание този дефицит се дължи и на "метлата" сред тези кадри, която се разиграва след всяка свята на властта. Е, защо нито една партия не обещава, че няма да посяга на тези кадри, ако хване кормилото на управление?

По отношение на демографската катастрофа има някаква прилика между днешна България и това, което сме били в навечерието на Априлското въстание, Съединението или пък Балканската война - изправени сме пред проблем, чието решаване изисква общо национално усилие, изисква наша си, българска кауза. И в същото време оставаш с впечатлението, че партиите "не са в час" с най-съдбовния за нацията проблем. Това не просто действа тягостно, това направо обезверява. Имаш чувството, че партийните нагласи и програми са предвидени за други етноси и държави. 

Днес е ден на траур

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245699_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B5+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%83%D1%80

 Днес е ден на национален траур за жертвите от взрива в предприятието за боеприпаси край село Горни Лом. Служебният премиер Георги Близнашки побърза да го обяви още преди да е ясен броят на жертвите, нито причините за инцидента.

 

Той отмени публичните си прояви, планирани за вчера и днес, но си навлече критики в деня на взрива заради мача „Лудогоред“ - „Реал“ (Мадрид). „Целият български народ очаква аз да се явя на Националния стадион Васил Левски и да подкрепя Лудогорец”, оправда се Близнашки, след като вече бе разпространена информация за трагедията. Държавният глава Росен Плевнелиев също отмени насрочената за вчера церемония по връчването на наградите „Джон Атанасов” за 2014 година. От ЦИК пък заявиха, че трагедията не бива да повлияе на

 

нормалното протичане на изборите

 

за НС в неделя.

 

Междувременно партиите спряха планираните си изяви по закриването на кампанията. Вчера и днес основните играчи за последно щяха да се опитат да мобилизират симпатизантите си.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията спира както предизборните концерти, така и обиколките и срещите на кандидатите й за депутати. Сочената от всички социолози за първа политическа сила формация трябваше да сложи край на кампанията си днес в Пловдив. Вместо това Борисов изпрати кандидат-депутата Десислава Атанасова на мястото на трагедията.

 

БСП също отмени планираното тържественото закриване на кампанията си във Велико Търново. То

 

трябваше да се състои вчера

 

За мястото на трагедията вчера замина председателят на БСП Михаил Миков, който е родом от видинско и е водач на листата там.

 

В знак на съпричастност към трагедията в Горни Лом от ДПС също обявиха, че отменят всички мероприятия, предвидени като част от предизборната кампания, която движението трябваше да закрие в Благоевградско.

 

Същото направиха и от Реформаторския блок. Днес следобед дясното обединение планираше са събере симпатизантите си в Южния парк в София. И „Атака” спря агитацията си по места.

САЩ бомбардират наред в Ирак и Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245698_%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4+%D0%B2+%D0%98%D1%80%D0%B0%D0%BA+%D0%B8+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F

 САЩ нанасят въздушни удари срещу джихадистите в Ирак и Сирия, без да спазват собствените си стандарти за защита на цивилното население, предаде АП.

 

Президентът на САЩ Барак Обама обяви през май миналата година, че няма да разрешава смъртоносни атаки срещу терористи, без да е „почти сигурно”, че няма да бъдат убити или ранени цивилни. На фона на непотвърдените информации за цивилни жертви обаче Белият дом призна тази седмица, че бомбардировките се извършват, без да бъде спазван този стандарт на почти пълна сигурност, отбелязва АП. И Пентагонът, спъван от ограниченията пред събирането на разузнавателна информация, не е способен в много случаи да установи дали съобщенията за жертви са верни.

 

Междувременно кюрдският бунтовнически лидер Абдуллах Йоджалан предупреди от затвора, че мирните преговори между Кюрдската работническа партия (ПКК) и Турция ще бъдат прекратени, ако бъде допуснато бойците от “Ислямска държава” (ИД) да извършат масово избиване на хора в сирийския кюрдски град Кобане.

 

Положението на защитниците на Кобане е все по-тежко и рискът ислямистите да влязат в града е реален, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека. Малобройните и зле въоръжени кюрди се готвят за улични боеве.

Номерът на индийката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245697_%D0%9D%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Заради злоупотреби с изпита TOEFL в Пакистан и Индия британските университети вече няма да го признават за прием. Така че и нашенците ще бъдат прецакани с номера на индийката. В двете държави се прилага практиката, която цареше преди години и у нас - да се явяват други хора на изпит и да изкарват високи оценки на слабаци. За да влязат в чужбина БГ кандидат-студентите, ще трябва да издържат по-сложни изпити. Така поне ще са по-подготвени за следването си зад граница, за което се знае, че е по-трудно, отколкото в родината. Много БГ студенти учат година-две и се връщат у нас и завършват, защото тук е по-лесно.

 

Пищовите не минават в британските вузове. Оказа се, че там дори се следи под лупа мотивационното писмо. Така че системата „копи-пейст” не може да се приложи. Въпреки че всички съвети на специалистите са да не се преписват мотивационни писма и да се правят отделни за всеки университет или фирма, в която се кандидатства за работа. Но БГ мързелът продължава да разчита на копи-пейст, за да си уреди следването.

САЩ признаха, че съюзниците им финансирали терористи

http://asia.actualno.com/SASht-priznaha-che-syuznicite-im-finansirali-teroristi-news_52854.html

Терористите, действащи в Сирия, включително бойците от "Ал Кайда" са получавали финансиране и друга подкрепа от съюзниците на Вашингтон в региона. Това съобщи в четвъртък, вицепрезидентът Дж...

Заводът трябва да бъде отворен, въпреки всичко, твърди кметът на Горни лом

http://crime.actualno.com/Zavodyt-trjabva-da-byde-otvoren-vypreki-vsichko-tvyrdi-kmetyt-na-Gorni-lom-news_52857.html

Завод "Миджур" трябва да бъде отворен. Това заяви кметът на село Горни Лом Илиян Михайлов в ефира на bTV. Той допълни, че това се налага, тъй като местните ще останат без никаква работа. В к...

БВС: Съсипват държавните лаборатории

http://healthy.actualno.com/BVS-Sysipvat-dyrjavnite-laboratorii-news_52859.html

Груби закононарушения са извършени в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това твърди в сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров д-р Трифон Цветков, председател на Българския ветерина...

Четири трансплантации са били извършени само за един ден

http://healthy.actualno.com/Chetiri-transplantacii-sa-bili-izvyrsheni-samo-za-edin-den-news_52861.html

Четири трансплантации са били извършени само в рамките на един ден от един донор. Така общият им брой от началото на годината става 55. Млад мъж, изпаднал в мозъчна смърт след нелеп инцидент, спаси ...

Странният случай с групировката „Хорасан”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245696_%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B9+%D1%81+%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%E2%80%9E%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%

 Има си правило, за да създадеш бунтовническа групировка в Сирия: събираш неколцина брадати мъже, окачваш черен ислямистки флаг като фон и снимаш видеоклип. Сценарият обикновено включва закана за сваляне на режима на Башар ал Асад в името на исляма, революцията и народа. Името на групата обикновено започва с „катибат” (батальон) на еди-какво си, „лиуаа” (бригада) на еди-кого си или пък „харакат” (движение) за еди-какво си. След като бъде направено, видеото бива показано на вероятни донори, често богати набожни араби от Персийския залив, ядосани, че убиват техните сирийски събратя и жадуващи да помогнат. За да поддържа имиджа си, групировката започва да атакува сайтовете на социалните медии и се опитва да се хвали с участие в нападения срещу режима. Затова и сирийските бунтовници, и наблюдателите посрещнаха с голяма изненада вестта за съществуването на групировката „Хорасан”, една от първите мишени на въздушните удари на САЩ в Сирия. Тези удари създадоха впечатлението, че „Хорасан” е на същото равнище като добре познатата вече „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, която е толкова опасна, че

 

бе създадена международна коалиция за борба с нея

 

Но никой не бе чувал за „Хорасан” от видеоклип, Фейсбук или просто нечие изказване. „Туитърсферата” в Близкия изток ­ регион, който обича конспиративните теории ­ направо прегря: защо САЩ си измислят нова групировка, след като вече има толкова много, включително няколко противни? „Хорасан” ­ препратка към историческа област, обхващаща земи на Иран, Туркменистан и Афганистан ­ самото име звучи опасно, централноазиатско, отбеляза един наблюдател в Туитър; на американците им е лесно да възприемат това име, защото звучи като Кардашиян, предположи друг. Загадката се задълбочи още повече, когато местни хора казаха, че мишените на „Хорасан” са били всъщност кокошарници, използвани от добре известния фронт „Ан Нусра”. И тъй като тази групировка, за която официално се знае, че е свързана с „Ал Кайда”, си сътрудничи в Северна Сирия с други бунтовници и е във война с ИДИЛ, американските атаки предизвикаха масова симпатия към тези джихадисти и неприязън към САЩ.

 

Излиза, че „Хорасан” хем съществува, хем не. Измисленото от САЩ название ­ за първи път то се появи в „Ню Йорк таймс” няколко дни преди ударите ­ се отнася до група ветерани от „Ал Кайда”, които знаят

 

как се правят бомби и които, изглежда, са били изпратени в Сирия

 

от Айман аз Зауахири да работят заедно с фронта “Ан Нусра”. Смята се, че американските удари са убили лидера на клетката Мухсин ал Фадли, който е бил много близък с Бин Ладен. Остава неясно обаче дали тази групировка се самоназовава „Хорасан”, дали изобщо се смята за отделна клетка. Бойци от „Ан Нусра” казват, че нейни членове са били изпратени в Сирия и имат задачата да обучават и засилват боеспособността на филиала на „Ал Кайда”.САЩ са против режима на Асад и следователно са на една и съща страна с фронта “Ан Нусра”. Но те смятат “Ан Нусра” за терористична организация и не могат да позволят тя да процъфтява, докато САЩ се бият с ИДИЛ. Не е толкова важно, че в контролираната от бунтовниците територия “Ан Нусра” са смятани за по-приемливи джихадисти, които сътрудничат с другите бунтовници, нито че в очите на някои арабски съюзници на Америка “Ан Нусра” изглежда по-малкото зло в сравнение с ИДИЛ. А що се отнася до Щатите, един джихадист, който днес се представя като добър, утре може да стане крайно опасен. Възможно е САЩ да са решили да насочат вниманието на света към “Хорасан”, за да не кажат, че атакуват “Ан Нусра”. Ако това е стратегията, тя не проработи. Въздушните удари, изглежда, сплотиха джихадистите и обединиха и джихадисти, и неджихадисти в нов антиамерикански фронт. Може би “Хорасан” трябва да се разглежда като пример за американските проблеми в Сирия, случай, при който необходими военни ходове водят до обратни и нежелани последици.

Хенри Кисинджър замислял “да смаже” Куба

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245695_%D0%A5%D0%B5%D0%BD%D1%80%D0%B8+%D0%9A%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BB+%E2%80%9C%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B0%D0%B6%D0%B5%E2%80%9D+%D0%9A%D1%83

 Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър настоявал за военна инвазия в Куба в средата на 70-те години на миналия век и заявил, че ще „смаже” Фидел Кастро заради изпращането на войски в Ангола, разкриват разсекретени документи.

 

Материалите, публикувани от Американския национален архив по сигурността, показват пикантни разговори между Кисинджър и американския президент Джералд Форд през 1976 г., след като кубински войски бяха разположени в Ангола в подкрепа на бойците за независимост. Това породи опасения във Вашингтон от нарастващо влияние на комунистите в Африка.

 

„Мисля, че ще трябва да смажем Кастро”, казал Кисинджър на Форд и добавил, че трябвало да изчакат да минат изборите в Куба. „Съгласен съм”, отговорил Форд. Кисинджър заявил, че военният отговор трябвало да бъде сериозен, и обещал да не използва „половинчати мерки”

 

особено при изпращане на кубински войски

 

в други южноафрикански страни.

 

„Ако решим да използваме военна сила, тя трябва да успее. Не трябва да има никакви половинчати мерки. Ако те се придвижат в Намибия или Родезия, бих подкрепил смазването им”, заявил Кисинджър. Той не спестил критики и към Кастро, като го нарекъл „мухльо” заради военната му подкрепа в Ангола, и се зарекъл да „смаже кубинците”.

 

Класифицираните до този момент документи от общо 116 страници показват още, че гневният обрат в американските отношения с Куба

 

последвали по-ранен опит на Кисинджър да оправи

 

отношенията с Хавана. Той изпратил двама пратеници на летище „Ла Гуардия” в Ню Йорк през януари 1975 г. за среща с кубински емисари за нормализиране на отношенията между противниците в Студената война.

 

Документите са публикувани в издадена книга, наречена „Заден канал до Куба: Скритата история на преговорите между Вашингтон и Хавана”.

Нуриел Рубини пак с мрачни прогнози за световната икономика

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245694_%D0%9D%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BB+%D0%A0%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%BA+%D1%81+%D0%BC%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%

 Водещият икономист Нуриел Рубини, който получи прякора Д-р Смърт, след като прогнозира глобалната финансова криза през 2008 г., посочи три възможни промени, които могат да отърсят глобалните инвеститори от тяхното настоящо самодоволство. В анализ за сайта Project Syndicate, цитиран от БНР, Рубини коментира, че, изглежда, има добри причини, поради които досега пазари реагираха благосклонно на поредицата геополитически кризи. Това обаче може да се промени.

 

Една от причините, която може да доведе до такъв развой на събитията, са евентуални терористични атаки в САЩ или в Европа. Това според Рубини е правдоподобна опасност, като се има предвид, че няколкостотин джихадисти от ИДИЛ ("Ислямска държава в Ирак и Леванта") притежават европейски или американски паспорти.

 

Евентуалното разширяване на конфликта Русия-Украйна или на този в Сирия е втората причина. Пазарите може би погрешно преценяват, че конфликти като тези между Русия и Украйна или гражданската война в Сирия няма допълнително да ескалират или да се разпространят, смята Нуриел Рубини.

 

Задълбочаването на настоящите протести в Хонконг е третата причина. Днес (или в скоро време) ситуацията в Хонконг заедно с новините за по-нататъшно отслабване на китайската икономика могат да предизвикат глобален финансов хаос, заяви Д-р Смърт.

 

Според водещия икономист геополитическите напрежения е по-вероятно да предизвикат глобална зараза, когато системните фактори вкарат и глобалната икономика "в игра". Хонконг, САЩ или Европа могат да осигурят такива фактори, предупреди Рубини.

 

Той също така подчерта, че Федералният резерв на САЩ може да предизвика финансова зараза чрез приключване на политиката на нулеви лихви по-рано и по-бързо, отколкото очакват финансовите пазари, или ако еврозоната отново изпадне в рецесия и в нова финансова криза.

Инвестициите в бизнес имоти скочиха с 60%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245693_%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81+60%25

 Обемът на инвестициите в бизнес имоти в България от началото на годината до края на септември възлиза на почти 100 милиона евро, отчете консултантската компания Forton. Парцелите и офис площите са едни от динамичните сегменти, но се запазва и силният инвеститорски

 

интерес към търговски площи и хотели

 

„Инвестиционният пазар се възстановява с ускорени темпове”, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. „Притокът на капитал се засилва и можем да се надяваме в следващите месеци да видим сделки с големи активи.”

 

Отчетени са сделки на стойност 98,7 млн. евро, с 60% повече от същия период на 2013 г. (61,9 млн. евро). „Регистрирали сме над два пъти по-голям брой сделки до момента, коментира Михаела Лашова, изп. директор на Forton. Има шанс да надхвърлим прогнозираните от нас 130 млн. евро в края на годината.”

 

Третото тримесечие донесе

 

нови доказателства за търсенето на качествени офиси

 

„Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ придоби втори имот в района на „Бизнес парк София”, а на пазара има още няколко добри сгради, които са цел за потенциалните купувачи”, каза Явор Костов, мениджър „Инвестиционни продажби” във Forton.

 

Очакванията на инвеститорите за доходността от офиси намаляват от 9,25% на 9,00% в третото тримесечие вследствие на по-убедителното възстановяване на наемния пазар и наличието на топсгради с пълна заетост. „Намаляването на доходността е следствие на намалялото усещане за риска, каза Костов. При ценообразуването купувачите стъпват на високата заетост на най-добрите имоти и на потенциала за увеличаване на приходите при замяна на наематели. Смятам, че в първите сделки с големи качествени офис сгради доходността би могла да падне и под 9%.”

PayPal и eBay се развеждат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245692_PayPal+%D0%B8+eBay+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D1%82

 PayPal и eBay ще станат независими компании, обявиха от борда на eBay. Процесът по разделянето ще приключи в средата на 2015 г. Както е известно, системата за онлайн разплащания PayPal беше създадена от eBay първоначално с идеята да гарантира паричните транзакции както на купувачите, така и на продавачите в сайта. Сега през нея се извършват най-различни финансови операции.

 

„Като създадем два самостоятелни бизнес обекта, ще можем да капитализираме по-добре от възможностите им за развитие в бързо променящия се свят на международната търговия и разплащания”, се казва в прессъобщението на борда на eBay.

 

Финансов анализ е показал, че двете компании ще се справят по-добре, ако не са свързани една с друга. Очаква се, че в бъдеще ползите от сътрудничеството им да намаляват, затова най-добрият ход е разделянето им.

 

Идън Золър, специалист от компанията Ovum, специализирана в анализирането на финансовото влияние на технологиите и пазарните промени в телекомите, софтуера и IT услугите, определи раздялата като „умен ход”, тъй като PayPal скоро ще достигне по печалби eBay.

 

„PayPal е по-бързо развиващият се бизнес с 19% годишен ръст. В същото време eBay генерира едва една трета от общите плащания в PayPal. Ако PayPal стане независима, ще има свободата да изготви собствен план за управление, инвестиции и приоритетни области на развитие”, смята Идън Золър.

 

Разделянето на двата бранда по никакъв начин няма да ощети потребителите на eBay, успокояват от сайта за онлайн търговия. Както и досега, паричните трансакции ще бъдат гарантирани от PayPal.

Microsoft представи Windows 10, пропусна 9

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245691_Microsoft+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+Windows+10%2C+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0+9

 Microsoft изненадващо представи новата си операционна система Windows 10 вместо очакваната Windows 9. Според анализаторите компанията иска по този начин да покаже голямата промяна в развитието на платформата в сравнение с хладно приетата Windows 8.

 

Новото в „десетката” е, че ще работи на най-различни устройства – смартфони, таблети, лаптопи, настолни компютри, телевизори, игровата конзола Xbox... По този начин Microsoft набляга на единен магазин за приложения, стандартизиран начин за търсене, покупки и обновяване на приложенията на всички Windows устройства.

 

Windows 10 е със силно ориентирана корпоративна насоченост. Платформата е съвместима с всички традиционни системи за администриране, позволява на компаниите да се нагодят към Windows Store, разделя личните данни и корпоративната информация на всички устройства.

 

За радост на обикновените потребители Microsoft връща добре познатото меню Start, традиционно за компютрите без тъчскрийн под управление на Windows 7 и по-стари операционни системи. Експертите на компанията смятат, че така потребителите ще преминат по-лесно към новата платформа, дори да не си си имали вземане-даване с Windows 8.

 

Подобрен е също така мултитаскинг режимът Task View, който се извиква с нов бутон от панела със задачи. Благодарение на него Windows 10 позволява лесно управление на активираните програми и създаване на виртуални десктопи. С помощта на интерфейса Snap Assist могат да се пренасят стартираните програми между различни виртуални десктопи.

 

Засега не е известно кога Windows 10 ще излезе на пазара. По непотвърдени данни това ще стане към средата на 2015 г. Microsoft не разкри никаква информация за начина на продажба и цените на следващата си ОС.

Български ученици разработват проекти с Intel

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245690_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8+%

 Десетки български гимназисти от различни училища започнаха да разработват проекти, базирани на микроконтролер платката Intel Galileo Board. Учениците на възраст от 14 до 19 години изследваха възможностите, предоставяни от тази технология, на семинар, проведен наскоро във Варна.

 

Участниците обсъдиха разнообразни възможности за Galileo-базирани проекти като системи за интелигентно управление на домашни или офис уреди, свързани с Интернета на нещата – добавяне на компютърно управление и комуникация между устройствата. Други идеи, разглеждани във Варна, включваха малък робот с безжични сензорни мрежи, както и система за машинно обучение.

 

На семинара Intel обяви конкурс за идеи, а най-добрите проекти ще бъдат наградени с хардуерно оборудване, необходимо за изпълнението им. Резултатите ще бъдат обявени в началото на 2015 година.

 

Пилотният проект в България е част от програмата на Intel Galileo за основното и средното образование, която провежда подобна дейност в няколко училища в Европа. С него компанията иска да насърчи изобретателността, предприемачеството и иновациите сред учениците.

Добре дошли в бъдещето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245689_%D0%94%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D1%88%D0%BB%D0%B8+%D0%B2+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Технологиите постоянно се променят и винаги ни изненадват. Ако си пуснете някой научнофантастичен филм отпреди 50 години, ще видите колко наивни са били хората в прогнозите си за бъдещето. Сензорни дисплеи, интернет, персонални компютри, видеоигри, генетични модификации, начини и средства за комуникация, дигитална музика и филми, системи за организация на труда и прочее достояния на съвремието ни не са хрумвали дори на най-смелите футуролози. Вместо това те са чертаели наивни картини за пътешествия до близки звезди, летящи автомобили с ядрени двигатели, ръбести роботи-домашни прислужници с вида на човечета от Лего, гигантски компютри с миниатюрни екрани на осцилоскоп и безброй шарени превключватели...

 

Почти невъзможно е да се предвиди бъдещето на технологиите, но все пак могат да бъдат очертани някои тенденции. Ето, например т.нар. умни часовници. Преди две години те бяха само прототипи, а в началото на 2015-а вече ще можем да избираме модели от четири водещи производителя. Тук ще изброим няколко технологии, които обещават скоро да станат мейнстрийм.

 

МНОГОФУНКЦИОНАЛНИ ОЧИЛА

 

Повечето хора вече са наясно какво представляват Google Glass, а някои дори са ги пробвали. Около този противоречив проект се вдигна много шум, макар че очилата са все още в тестови стадий. През следващите години Google планира да пусне масов модел, който ще е на достъпна цена. Очаква се конкурентите също да предложат подобни очила, което би довело до бум на предлагането и търсенето.

 

НОСИМА ЕЛЕКТРОНИКА

 


 
Гореспоменатите умни часовници и Google Glass донякъде подсказват определени тенденции. Това са все социални устройства, които ни свързват с околния свят. Друга подобна носима електроника, която има още по-близък контакт с тялото ни, са слушалки, които засичат честотата на пулса. Друг пример са контактни лещи, които измерват нивото на кръвната захар. Наскоро ви съобщихме и за временна татуировка, която следи различни жизнени параметри и също така може да служи като магнитна карта за осигуряване на достъп до охраняеми помещения. Засега тези устройства не са много популярни, но скоро могат да заместят медицинските импланти, а после, изпълняващи съвсем различни „цивилни” функции, да наводнят и масовия пазар.

 

УМНИ ДОМОВЕ

 


 
Само на крачка сме от реализирането на тази идея. Вече имаме умни хладилници, които ни предупреждават, ако изтече срокът на годност на някой продукт. Управляваме телевизора с жестове или пък климатика – със смартфон. Скоро всички битови уреди ще бъдат обединени в един умен дом, който да задоволява всичките ни капризи, без дори да си мърдаме пръста. А както е добре известно, мързелът винаги е бил движеща сила на прогреса.

 

ЕКРАНИ БЕЗ РАМКА

 

Екраните без рамка представляват нещо като добре познатите холограмни проектори от научнопопулярните филми. Тази технология бележи голям напредък, а на музикалния фестивал „Каоачела” през 2012-а видяхме на сцената възкресения Тупак Шакур. Скоро може да се появят контактни лещи, които проектират изображението директно върху ретината. Това няма да бъде само огромен пробив в развлекателната индустрия, но и спасение за хора, които са изгубили зрението си.

 

НЕВРОКОМПЮТЪРЕН ИНТЕРФЕЙС

 


 
В определена степен този интерфейс съществува и сега. Парализираните хора го ползват от много години, за да комуникират с компютри. Технологията все още не е съвършена, но се развива изненадващо бързо. Скоро мишката и клавиатурата може да станат излишни. Достатъчно е да си помислим за нещо и то да се появи на холограмния ни проектор. Приложението на неврокомпютърния интерфейс е навсякъде: от гейминг индустрията до военната и медицинската сфера.

 

РОБОТИ НАВСЯКЪДЕ

 


 
Роботиката се разви лавинообразно през последните десетина години. Засега не можем да говорим за наистина интелигентни машини, но няколко компании показаха андроиди, които имитират стряскащо убедително различни човешки дейности. Роботите започнаха „кариерата” си на поточната линия в машиностроителните заводи, след това влязоха в операционните зали на болниците, а сега са на служба в армията. Къде ще бъдат утре, можем само да предполагаме. Едно е сигурно - скоро ще са навсякъде.

 

БЕЗЖИЧЕН ПРЕНОС НА ЕНЕРГИЯ

 


 
Тази сложна технология също бележи развитие. Зарядната станция Qi Wireless може да захранва безжично някои модели смартфони. Пренасянето на енергия без наличието на кабели има множество полезни приложения. Когато електромобилите станат нещо обичайно, ще е достатъчно просто да ги паркирате на определено място и те ще се захранват с енергия сами безжично. Следващата стъпка е инсталирането на зарядни станции под самите пътища. После накъде – ще покаже само времето.

 

БИОГОРИВО И ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ

 


 
Ние най-вероятно сме последното поколение, което разчита основно на изкопаемото гориво. В близките десет години се очакват големи успехи в добива на слънчева и вятърна енергия. Работи се и по други алтернативи на основата на пшеница и водорасли. Зависимостта ни от нефта е все още много силна, но постепенно отслабва. По улиците се движат все повече електромобили, а покривите на доста домове вече са покрити със слънчеви панели. На много места по света, където има подходящи атмосферни условия, са се ширнали полета с вятърни генератори.

 

ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

 


 
Гледали сме много филми по темата, но дали изкуственият интелект наистина ще се появи в рамките на нашия живот? Според някои специалисти – да! Благодарение на контекстуални технологии като Siri, Google Now или Cortana ние общуваме все по-често и пълноценно със зачатъци на изкуствения интелект. Тези програми умеят да разпознават определени човешки действия и да реагират адекватно на тях. Едва ли ще мине много време, преди да създадем робот, който наистина може да мисли.

Трима българи са задържани за трафик на хора в Сърбия

http://crime.actualno.com/Trima-bylgari-sa-zadyrjani-za-trafik-na-hora-v-Syrbija-news_52852.html

Трима българи са задържани в Сърбия заради участие в канал за трафик на хора. Срещу тях е повдигнато обвинение за незаконно преминаване на границата и трафик на хора. Българските граждани с инициали ...

Бивш шеф на пожарната: В "Миджур" ще изкарат виновни тези, които загинаха

http://vidin.actualno.com/Bivsh-shef-na-pojarnata-V-Midjur-shte-izkarat-vinovni-tezi-koito-zaginaha-news_52853.html

По всичко личи, че завод „Миджур” е трябвало отдавна да бъде затворен. Над 140 нарушения, куп паднали в Белоградчишкия съд актове на отговорните служби – законът не важи ...

Войко Ровере е новият член на Съвета на директорите на blizoo

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245688_%D0%92%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE+%D0%A0%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B5+%D0%B5+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0

 От края на септември Войко Ровере бe представен като новият член на Съвета на директорите на blizoo. Той има богат опит в сектора, който ще допринесе за успешното развитие на най-големият кабелен оператор в страната.

 

Към този момент Войко Ровере е изпълнителен директор на Baltkom TV, един от най-големите балтийски кабелни оператори. Компанията е базирана в Латвия и към момента обслужва над 140 000 абонати.

 

Преди това е бил Изпълнителен директор на словенския телеком Тelemach, предлагащ телевизия, интернет и телефония. От 2009 година ръководи успешно и собствена фирма за финансови и бизнес консултантски услуги с фокус в сферата на реструктурирането. Войко Ровере има магистърска степен от Bled School of Management, както и MBA степен от INSEAD.

 

Останалите членове на Съвета на директорите на blizoo са:

 

Гунар Асп – Председател

Стефан Георги

Доминик Щайн

д-р Кристиян Зюс

 

blizoo е най-големият кабелен оператор в България и предпочитан избор за цифрова телевизия и интернет в повече от 40 града в страната. Компанията е водещ доставчик на пакетни услуги, като предлага повече от 150 ТВ канала, 25 HD канала, интернет със скорост до 150 Mbps и неограничени разговори към всички фиксирани мрежи без такса за телефонната услуга.

Изложителят с най-малък щанд спечели златен медал на Международния технически панаир в Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245687_%D0%98%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D0%BA+%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B4+%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%B7%D0%BB%D0%B

  

            31 продукта на български и чуждестранни фирми взеха златни медали на 70-ия Международен технически панаир. Престижното отличие се дава на иновативни изделия, отговарящи на стандартите на ЕС. Победителите получиха призовете си на тържествена церемония на 1 октомври вечерта във Виенския павилион на  Международен панаир Пловдив.

            Сред златните медалисти е изложителят с най-малък щанд – пловдивската фирма „Алфа груп 1“. Тя предлага уреди за пречистване и алкализиране на вода, които са новост за българския пазар. Около 500 човека на ден се спират тук, вече имам много клиенти, похвали се управителят Атанас Георгиев. На изложението сме за първи път, но само за три дни се убедихме, че нашият домакин  е институция, която наистина създава нови възможности, каза Георгиев при получаването на приза.

            Още един дебютант – израелската компания Galil Chemicals, е сред победителите в най-авторитенния бизнес конкурс в България. Тя заслужи три златни медала с биопрах за пране. В отбора на победителите се нареди „Микрона“ с робота за ин витро оплождане.  Екипът на панаира, който работи с изложителите, много улесни нашето представяне,  Алексей Погасий от „Спектър инвест БГ“, която стана медалист  с енергоспестяващите щори по технология на НАСА. Сред отличените продукти са също топлоизолиращата боя на „Изомакс-Байчев“, първият български мълниеприемник с изпреварващо действие на „Евро инженеринг“ и комплектът сменяеми приспособления за  влекачи, който прави машините използваеми и за зимно почистване, представен от „Пътища и мостове“.

            Благодарим на българския пазар, който ни научи да произвеждаме качествено и евтино, а това е добър старт за пробив в чужбина, каза представителят на „Интелигентни системи за сигурност“. Фирмата от Враца грабна награда за светодиоден осветител от ново поколение.

            Участваме в Международния технически панаир от 1996 г., тук утвърдихме нашето име и марка, получихме серия отличия, а сега добавяме в колекцията пети и шести златен медал, заявиха с гордост от фирма „Превента“. Тя бе наградена за два модела защитно облекло за пожарникари. 

            С два медала отново бе удостоена пловдивската компания „Орак инженеринг“ за разработените от нея облачни платформи за частни и публични структури и за туризма. Вече 18 г. правим иновации, които са достойни за световния пазар, каза представител на фирмата при награждаването.

            Преди 6 години и аз бях награден тук като производител на машини, затова знам колко голямо е вълнението на победителите, отбеляза шефът на Централната конкурсна комисия Стафан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. 30 специалисти оценяваха изделията на претендентите за медали.

            В групата на финалистите са 18 продукта на чуждестранни компании и 13 на български. Най-много награди – 11, са дадени в раздел „Електроника, електротехника, информационни технологии, телекомуникации, офис техника“.

            Експозициите на ЕСЕН 2014  демонстрират  новаторство, отговарящо на духа на 21-и век и на световните стандарти, заяви в приветствието си председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив д-р Иван Соколов. Той отбеляза, че фирмите са станали по-взискателни към себе си и се включват в конкурса само със стоки на върхово ниво. Наградите бяха връчени от Стефан Цанков, областния управител на Пловдивска област Розалин Петков, зам.-кмета на Пловдив Петър Зехтински, Иван Соколов и изпълнителният директор на Международен панаир Пловдив Богомил Бонев.

            Победителите стигнаха до призовете при силна конкуренция. Водещи компании  от 37 държави представят инвестиционни стоки и технологии от над 85 бранша. Тук идват онези фирми, които  могат да покажат нови продукти, подчерта инж. Румен Атанасов,  председател на Българската асоциация по електроника и електротехника, която връчи 5 награди за иновации.

            Участниците в панаира  се състезаваха и в конкурс за дизайн, организиран от Националната асоциация за дизайн и реклама. В раздел за оформление на експозиция голямата награда  „Кристален тетраедър“ отиде при LD за атрактивния щанд, проектиран от арх. Тодор Василиев от екипа на Международен панаир Пловдив. В раздел „Промишлен дизайн и опаковка“ победител е Leister Technoloogies за елегантния ръчен еструдер за заваряване на пластмаси.

 

На снимките:

Panair-medali-1    Председателят на Централната конкурсна комисия Стефан Цанков връчва златен медал на изложител в Международния технически панаир в Пловдив. Бяха дадени 31 отличия за иновативни продукти.

 

Panair-medali-2     Атанас Георгиев, управител на фирмата  с най-малък щанд на Есенния панаир в Пловдив, обяснява на посетители действието на уредите за пречистване на вода, които влизат за първи път на нашия пазар и които му донесоха златен медал. 

Учебната година в ТУ – София стартира с актуализирани специалности по „Компютърно и софтуерно инженерство“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245686_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B2+%D0%A2%D0%A3+%E2%80%93+%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D1%81+%D0%B0

 През новата учебна година в Технически университет – София бъдещите експерти ще се обучават в бакалавърска и магистърска специалност по „Компютърно и софтуерно инженерство“ и в магистърска специалност по „Информационни технологии“ с актуализирани учебни програми. Обновените образователни програми бяха представени вчера на пресконференция по проект „Актуализиране на образователни програми за бакалавър, магистър и магистър-изравнително обучение след професионален бакалавър и други професионални направления в областта на Компютърното и софтуерното инженерство“.

 

Програмите са в съответствие със съвременните нужди на бизнеса и са разработени с партньорството на водещи IT компании и бизнес организации, сред които:

 

САП ЛАБС България EOOД, VMware Bulgaria EOOD, ЕСРИ България, Микроинвест ООД, MM Solutions AD, Лирекс, Българска Браншова Камера по Електронна Промишленост и Информатика (ББКЕПИ), Johnson Controls Inc., Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ), Владстер ЕООД, Мобилтел ЕАД, Клъстер Микроелектроника и Индустриални Електронни Системи, Nokia Bulgaria ЕООД, Майкрософт България ЕООД, Контракс ЕАД и Мусала Софт.

 

 

„За първи път у нас цяла магистърска програма се структурира и провежда с пряката подкрепа на водещите ИТ компании“, коментира проф. д-р Огнян Наков, декан на Факултет по компютърни системи и управление на ТУ – София. Новите учебни планове създават възможност за обучение, съобразено с нуждите на бизнеса, и реализация още от студентската скамейка.

 

 

Чрез партньорското си участие бизнесът стимулира подготовката на студенти съобразно конкурентните потребности на пазара на труда и динамичното развитие на този сектор. „Партньорството с водещи компании и организации от ИТ сектора ще повиши качеството на образованието в тази област и ще допринесе за подготовката на висококвалифицирани кадри“, допълни проф. д-р Пламенка Боровска, ръководител на проекта. Предпоставка за повишаване качеството на образованието е участието на изявени практици от IT сектора като лектори в образователния процес, които ще споделят своя дългогодишен опит и познания.

 

 

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

 

Актуален виц от фейсбук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4345537

Актуален виц от фейсбук
Дете влиза в магазина на Актуален виц от фейсбук Дете влиза в магазина на "Реал Мадрид" и търси тениска на отбора. - Каква я искаш - на защитник, на вратар или на нападател? - пита продавачът. - На съдия! - отговаря

В кварталите на Шумен - хубаво като в центъра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345441

До два месеца кварталите на Шумен трябва да бъдат благоустроени и по екстри да съперничат на центъра на града.
Ремонтите между блоковете в отдалечените райони са за над 5,2 млн.лв. по проект “Шумен - по-добро място за живеене”. Те са поверени на три строителни фирми - шуменските ЖСП “Стил” и “Барс”, и “Пътстрой”-Варна. До два месеца кварталите на Шумен трябва да бъдат благоустроени и по екстри да съперничат на центъра на града. Ремонтите между блоковете в отдалечените райони са за над 5,2 млн.лв. по проект “Шумен - по-добро място за живеене”. Те са поверени на три строителни фирми - шуменските ЖСП “Стил” и “Барс”, и “Пътстрой”-Варна.

Иран предупреждава Турция да не предприема действия в Ирак и Сирия

http://asia.actualno.com/Iran-preduprejdava-Turcija-da-ne-predpriema-dejstvija-v-Irak-i-Sirija-news_52851.html

Техеран предупреди Анкара да не предприема действия, които биха могли да доведат до нарастване на напрежението в региона, след като турският парламент одобри предложението на правителството за разпола...

Lidl изненада децата с нова кампания

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245685_Lidl+%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F

 Колекция атрактивни гумени фигурки Stikeez беше пусната в

магазините на Лидл на 15-ти септември, като още в първия ден от
представянето си пожъна огромен успех. Гумените животинки бързо
спечелиха сърцата на малчуганите и вече са неразделна част от
ежедневните им игри.
Серията от детски играчки се състои от 24 атрактивни фигурки в
четири серии - океан, чудовища, джунгла и ферма. Те се получават за
всеки 15 лв. от стойността на покупката в магазините Лидл в периода
15 септември – 12 октомври.
Всички герои могат да бъдат събирани в колекционерски албум със
Stikeez игра. За серията беше пуснат и специален уеб сайт
https://stikeez.lidl.com/bg, на който децата могат да играят на
Колелото на късмета, да участват в Четворката на Стики, да свалят
картинка с любим герой за оцветяване или тапет за своя компютър.
В началото на октомври пък гумените щураци тръгват на
пътешествие. Те се отправят към гр. Пловдив, където ще бъдат
специални гости на седмото издание на фестивала ONE
ARCHITECTURE WEEK. В рамките на фестивала, най-малките
посетители ги очакват много игри, забавления и истински
приключения в света на Stikeez.

Вулканичният капан крие още тела в Япония

http://www.vesti.bg/novini/vulkanichniiat-kapan-krie-oshte-tela-v-iaponiia-6023879

Телата на 16 души, вероятно хванати от смъртоносния капан на японския вулкан в планината Онтаке, все още не могат да бъдат открити. Това става 6 дни след изригването, съобщиха в петък местните власти.

Трус напомня за катастрофално земетресение в Япония

http://www.vesti.bg/novini/trus-napomnia-za-katastrofalno-zemetresenie-v-iaponiia-6023878

Земетресение с магнитуд 5,5 стана в петък в североизточната част на Япония. Трусът е усетен от жителите на седем области.

Днес времето над страната ще бъде със значителна облачност

http://society.actualno.com/Dnes-vremeto-nad-stranata-shte-byde-sys-znachitelna-oblachnost-news_52842.html

Днес времето над страната ще бъде със значителна облачност, но само на отделни места ще превали слабо. Това съобщиха за Агенция „Фокус” от Националния институт по метеорология и хи...

Днес е ден на траур за жертвите от Горни Лом

http://society.actualno.com/Dnes-e-den-na-traur-za-jertvite-ot-Gorni-Lom-news_52844.html

Днес е ден на национален траур за жертвите от катастрофалния инцидент в предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом, където смъртта си намериха 15 души. Часът е 17 на 1 октомври 2...

Отново Буш в надпреварата за Белия дом

http://news.ibox.bg/news/id_662622735

В случай, че Джеб Буш спечели тези избори ще бъде прецедент в историята на САЩ, при който трима членове от едно семейство по различно време, са заемали най-високия пост в държавата

Строят храм в гробището край варненското с. Тополи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4345464

Дългоочакваната първа копка на бъдещия храм “Св. Архангел Михаил” в гробищния парк край с. Тополи ще е в петък, съобщи инициаторът на проекта Росен Марков. Старт на строителството ще дадат Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и кметът на Варна Иван Портних.
По план църковната сграда ще е 150 кв. Дългоочакваната първа копка на бъдещия храм “Св. Архангел Михаил” в гробищния парк край с. Тополи ще е в петък, съобщи инициаторът на проекта Росен Марков. Старт на строителството ще дадат Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и кметът на Варна Иван Портних. По план църковната сграда ще е 150 кв.

Цар Фердинанд абдикира в полза на сина си Борис III

http://chronicles.actualno.com/Car-Ferdinand-abdikira-v-polza-na-sina-si-Boris-III--news_52789.html

Фердинанд I, роден като Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски, е княз на България - от 7 юли 1887 г. до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България, и цар на ...

Actualno.com представя обещанията на политиците - алтернативите

http://izbori2014.actualno.com/Actualnocom-predstavja-obeshtanijata-na-politicite---alternativite-news_52737.html

Дваж крой, веднъж режи. Този принцип е особено важен преди избори за тези, които смятат да гласуват. В България обаче, но не само у нас, да бъдем честни, често се избира на база някакви лични впечатле...

Днес е ден на национален траур за жертвите от взрива

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/03/2391941_dnes_e_den_na_nacionalen_traur_za_jertvite_ot_vzriva/?ref=rss


С решение на правителството 3 октомври е обявен за ден на национален траур за жертвите от взрива в предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом.

По официална информация петнайсет души загинаха при при взрив в предприятието привечер на 1 октомври. Причините засега остават неизяснени. 

В памет на жертвите националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Повечето политически формации обявиха, че се отказват от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване