Трайчо Трайков е в екипа на Реформаторите за преговори с ГЕРБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/14/2399890_traicho_traikov_e_v_ekipa_na_reformatorite_za/?ref=rss


Бившият министър на икономиката в кабинета на ГЕРБ Трайчо Трайков ще представлява Гражданския съвет в преговорния екип, който Реформаторският блок ще излъчи за консултациите с партията на Бойко Борисов за съставяне на правителство. Това съобщи Димитър Танев от ръководството на "Движение България на гражданите" (ДБГ) в интервю за БНР.

На вчерашното заседание на Гражданския съвет е било взето решение Реформаторите да излъчат екип от 6 души – представители на пет от партиите в блока и един от съвета. Самият Танев ще представлява ДБГ, от ДСБ ще участва зам.-председателят на партията Петър Москов, а от СДС – бившият кандидат за президент и заместник-председател на формацията Румен Христов. Бившият лидер на младежката ДПС Корман Исмаилов ще представлява сегашната си партия Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), а от БЗНС все още не са излъчили участник. Представители нямат и новите членове на блока - Християндемократическата партия и "Българска нова демокрация".

Предстои днес преговорният екип да изработи обща позиция за консултациите с ГЕРБ, които са насрочени за утре. Днес от формацията на Бойко Борисов ще разговарят с ДПС.

"Подкрепа срещу реформи е ключовото послание, което ние ще излъчим: реформи в администрацията и съдебната система, реформи в здравеопазването и пенсионната система, продължаване и ускоряване на реформите в образованието, допълнително усилие и борба с престъпността и корупцията. Ще предложа и темата за новите заеми да бъде включена. Нови заеми да бъдат теглени само ако има яснота за какво ще бъдат изхарчени", обясни Димитър Танев.

Въпреки предстоящите разговори в сряда от "Движение България на гражданите" в понеделник обявиха, че организират референдум сред партийните си членове за участието на Реформаторския блок в коалиционно правителство. Днес Танев съобщи, че резултатите от допитването ще бъдат обсъдени в събота на заседание на широкото ръководство на ДБГ и "ще бъде взето съответното решение".

Въпросите на референдума са два - "Съгласни ли сте Реформаторският блок да участва в коалиционно правителство в рамките на новия парламент" и "Кои от партиите и коалициите приемате за партньори", като възможностите за отговор са за 4 партии – ГЕРБ, АБВ, "България без цензура" и Патриотичният фронт. Изключени са ДПС, БСП и "Атака", които подкрепяха кабинета "Орешарски". Гласуването ще е през специална онлайн платформа.

Украински националисти заплашват с разправа свещеници

http://www.cross.bg/ykrainskata-patriarhat-ykraiina-1434932.html

/КРОСС/ Днес в Украйна се разпространяват листовки,  заплашващи с разправа свещеници от Украинската православна църква на Московския патриархат, пише RT. „Смърт за московските попове! На 14 октомври ще върнем църквата на украинския народ! Денят на Украинската бунтовническа армия е ден за антитерористична операция срещу московските попове!“, пише на една от листовките. Както се разбира от посланието в разпространяваните листовки, разправата със свещениците националистите са планирали за деня на годишнината от формирането на Украинската бунтовническа армия. Тази въоръжена част от бандеровското двежение е създадено през 1942 г. и по време на Великата Отечествена война е действало на страната на фашистка Германия. В листовките има не само заплахи, но и искания и обръщения към православните свещеници. „Ние, патриотите на Украйна, ви предлагаме да преминете под управлението на украинската църква, ръководена от Филарет или в противен случай, да напуснете територията на Украйна, за да избегнете радикалните мерки, които ще бъдат приети срещу вас“, предупреждават националистите

Ватиканът се пита: Способни ли сме да приемем хомосексуалистите?

http://www.cross.bg/tzurkvata-doklad-tzurkva-1434933.html

/КРОСС/Високопоставени духовни лица призоваха църквата да приеме по-позитивна позиция по въпроса за хомосексуализма. В доклад, представен по време на заседание на Синода на епископите на Католическата църква, се посочва, че хомосексуалните също имат дарби и качества. Епископите не предлагат приемане на еднополовите бракове, но позицията е пробив за католическата църква. „Способни ли сме да приемем тези хора, да им гарантираме братско отношение в обществото ни?", пита епископалният доклад. Правозащитни организации определиха като доклада като „драматично нов тон". Някои консервативни католически групи и общества обаче смятат, че той представлява „предателство". Други обаче са на мнение, че църквата се опитва да покаже, че е „приветливо място, а не съдилище".  

Трагедия! Жена загина след падане в подлез в столицата

http://pik.bg/трагедия-жена-загина-след-падане-в-подлез-в-столицата-news237361.html

Трагедия! Жена загина след падане в подлез в столицата

52-годишна жена загина, след като падна в подлеза на кръстовището на булевардите "България" и "Димитър Несторов" в столицата, съобщава БНР.

Инцидентът е станал снощи. При падането жената е пострадала тежко. Тя е откарана в болница, където по-късно е починала.

Причините за инцидента се изясняват.

Днес сутринта е извършен втори оглед.

Огромен интерес към концерта на Теодосий Спасов в Перник, билетите почти свършиха

http://www.zapernik.com/obshtestvo/ogromen-interes-kum-koncerta-na-teodosii-spasov-v-pernik-biletite_34930/

Идването на Теодосий Спасов в Перник за концерта му с КО "Орфей"с диригент Райчо Христов предизвика огромен интерес. Билетите за концерта "Феноменът" са почти продадени. Виртуозният музикант не е идвал в Перник от няколко години и интересът към него е голям. Концертът е тази вечер от 18.30 часа в малкия салон на Двореца на културата. Публиката ще чуе авторски пиеси на Теодосий Спасов и произведения на български композитори. Всеки, който още не си е купил билет, е добре да побърза, за да не пропусне музикалното събитие на годината. Днес Теодосий ще пристигне по-рано в Перник, за да направи репетиция с КО "Орфей" и да се срещне с медиите, за да задоволи огромния интерес на публиката към него. Перничани със сигурност ще се радват на една прекрасна вечер.

Пет години в България - пет урока

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/10/14/2399064_pet_godini_v_bulgariia_-_pet_uroka/?ref=rss


"Бъдещето вече е тук, но не е равномерно разпределено."
Уилям Гибсън

Пет години след като се озовах в България и една седмица преди тридесетия ми рожден ден, искам да споделя петте най-важни урока, на които България ме научи. Споделям ги, защото вярвам, че може да дадат различен поглед към проблемите, инструментите и подхода за промяна в страната ни. Наблюденията са преки и идват от основната ми работата: създаване и реализиране на стратегии за проекти във всички сфери на...

Българските футболисти отчетоха подобрение в играта срещу Норвегия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/14/2399883_bulgarskite_futbolisti_otchetoha_podobrenie_v_igrata/?ref=rss


Българските футболистите се обединиха около мнението, че представянето при загубата с 1:2 от Норвегия в понеделник в Осло е било по-добро от представянето при поражението с 0:1 срещу Хърватия в петък в София. 

Те съжалиха за пропусната възможност да спечелят поне една точка от двубоя, но остават оптимисти за класирането на европейското първенство във Франция през 2016 г. 

"Липсваше ни шанс през второто полувреме, играхме по-добре. Норвегия с две атаки ни вкара два гола....

52-годишна жена е загинала след падане в подлез на бул. "България"

http://www.vesti.bg/novini/52-godishna-zhena-e-zaginala-sled-padane-v-podlez-na-bul.-bylgariia-6024765

52-годишна жена е загинала, след като е паднала в подлеза на кръстовището на булевардите "България" и "Димитър Несторов". Инцидентът е станал снощи.

Сп. "Тайм" класира най-влиятелните тийнейджъри

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/sp.-tajm-klasira-naj-vliiatelnite-tijnejdzhyri-6024764

Дъщерите на Барак Обама, певицата Лорд и 17-годишната пакистанска носителка на Нобелова награда за мир Маляля Юсафзаи намират място в класацията

Италия едва-едва победи 10 души от Малта

http://www.bnews.bg/article-119002

Италия победи само с 1:0 аутсайдера Малта, а Хърватия разгроми с 6:0 Азербайджан в нашата група Н от европейските квалификации.

Е. Дайнов: ГЕРБ няма да приеме подкрепата на ДПС

http://frognews.bg/news_78169/

ГЕРБ няма да заложи на предлаганата подкрепа от страна на ДПС. Партията на Бойко Борисов ще продължи разговорите, като прилага демонстрирания вчера с БСП нов начин на говорене и с останалите партии, включително с Реформаторския блок.

Ромски организации на среща с областния обсъдиха високата безработица при ромите, състоянието на жилищата им и незаконния добив на въглища

http://www.zapernik.com/politika/romski-organizacii-na-sreshta-s-oblastniya-obsudiha-visokata-bezrabotica-pri_34929/

Следващата среща ще бъде на ниво проблеми с полиция и прокуратура

Вчера, 13 октомври 2014 г., Областният управител на област Перник г-жа Бойка Павлова проведе среща с лидери на ромски организации.

Инициативата дойде от ромските представители, които поставиха на обсъждане проблемите с жилищата и безработицата в общността. От своя страна, Областна администрация Перник включи в дневния ред сигнали на граждани за незаконно добиване на въглища, застрашаващо домовете и живота на перничани.

На срещата присъстваха представители на сдруженията...

Продължава

Започна ли възстановяването на пазара на бизнес имоти в Италия?

http://www.investor.bg/analizi/113/a/zapochna-li-vyzstanoviavaneto-na-pazara-na-biznes-imoti-v-italiia-181812/

Правителството постави основите на необходимите реформи, които подкрепят засилването на инвеститорското доверие

Социалистите не приеха оставката на Георги Гергов

http://www.cross.bg/gergov-ostavkata-georgi-1434930.html

/КРОСС/Областният съвет на БСП в Пловдив не прие оставката на председателя си Георги Гергов. На заседанието снощи Гергов запази поста си с 61 гласа "за" и два -"въздържал се". Членовете на съвета отчетоха, че левицата е претърпяла на вота най-тежката загуба, за която обаче всички носят отговорност. Те заявиха готовност, ако оставката на Гергов стане факт, да го последват. Участниците обобщиха, че им предстои тежъкпериод и емоционални и прибързани решения не са полезен ход. На заседанието бе изтъкнато, че все пак БСП в област Пловдив има с над 5 процента по-висок резултат от средния за страната. Битката на БСП тепърва започва, заяви пред актива Георги Гергов. Той призова социалистите за ясен и критиченанализ и мобилизация на силите на левицата.  

Бюджетът за реклама на хранителни продукти от ЕС се увеличава драстично

http://www.cross.bg/prodykti-hrani-programi-1434931.html

/КРОСС/ Драстично увеличение на бюджета за промоция на хранителни продукти от ЕС, разширение на възможните получатели на средствата, насърчаване на съвместните проекти между различни държави. Такива идеи са залегнали в одобрения в понеделник от Съвета на европейските министри на земеделието регламент за рекламните програми до 2020 г., срещу който гласуваха единствено Великобритания, Швеция и Холандия. Средствата за представянето на храни и селскостопански стоки се планира да нарастват постепенно, като за седем години увеличението ще е над 300%. През 2013 г. промоционалните програми са за 61 млн. евро, докато през 2020 г. отделеният бюджет ще е вече 200 млн. евро. Добавки за повече програми Европейската програма за промоция на селскостопански продукти и храни включва проекти както за представяне на стоки в други държави - членки на ЕС, така и на трети пазари. За целта могат да се включат дейности като медийна реклама, PR, участие на специализирани изложения и бизнес форуми, организиране на дегустации на продуктите и др. Особеното при тези проекти е, че може да се представя определен продукт, например лютеница, но не и конкретна търговска марка. В следващия програмен период обаче това условие ще бъде смекчено - чрез кампаниите ще могат да се показват и брандове, но при определени ограничения, които предстои да бъдат въведени, се вижда от документа. В новия период Брюксел ще финансира 70% от рекламните кампании на един продукт в друга държава членка

Окошариха израелец за трафик на марихуана в Петричко

http://pik.bg/окошариха-израелец-за-трафик-на-марихуана-в-петричко-news237359.html

Окошариха израелец за трафик на марихуана в Петричко

Израелски гражданин е задържан за трафик на марихуана в Петричко.

Заедно с него в ареста е съучастникът му В. В., на 41 години от София.

Двамата са спипани с наркотичното растение в бунгало в местността Рупите, разположено в близост до църковен храм.

Само преди дни в същия район задържаха трима дилъри на дрога.

Всеки съветник с кабинет и секретарка, предлага бивш шеф на ОбС Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267242

Законът за местното самоуправление и местната администрация е несъвършен в частта му за общинските съвети. Той въвежда все по-голяма фрагментация на политическите сили, а по този начин много трудно може да се изгради работещо мнозинство.

Банките у нас продължават да понижават лихвите по депозитите

http://econ.bg/Новини/Банките-у-нас-продължават-да-понижават-лихвите-по-депозитите_l.a_i.576797_at.1.html

Тенденцията за намаляване на лихвите върху срочните депозити, която започна през лятото, се запазва и в началото на есенния сезон. През септември у...

Банките у нас продължават да понижават лихвите по депозитите

http://econ.bg/Новини/Банките-у-нас-продължават-да-понижават-лихвите-върху-депозитите_l.a_i.576797_at.1.html

Тенденцията за намаляване на лихвите върху срочните депозити, която започна през лятото, се запазва и в началото на есенния сезон. През септември у...

Проверяват складовете за съхранение на взривни материали в Смядово

http://shumen.actualno.com/Proverjavat-skladovete-za-syhranenie-na-vzrivni-materiali-v-Smjadovo-news_54790.html

Междуведомствена комисия ще извърши извънредна проверка относно спазване на нормативните изисквания на дейностите, извършвани в производствени помещения и складове за съхранение на взривни материали и...

В пристъп на паника служители на КТБ буквално взеха "заложници"

http://business.actualno.com/V-pristyp-na-panika-slujiteli-na-KTB-bukvalno-vzeha-zalojnici-news_54791.html

Протестът на вложители в Корпоративна търговска банка, който започна днес пред офиса на институцията на площад "Гарибалди" в столицата, се превърна в поредна "българска история". ...

Русия да си гледа работата!

http://actualno.actualno.com/Rusija-da-si-gleda-rabotata-news_54793.html

„Катастрофални последици” очакват българските въоръжени сили, ако не се отърват скоро от зависимостта си от старата руска техника и поддръжката й, каза в интервю за BBC министър на...

Броколите лекуват аутизъм?

http://interest.actualno.com/Brokolite-lekuvat-autizym-news_54794.html

Химическите вещества в броколите могат да облекчат симптомите на аутизма, съобщи сп. PNAS. Изводът е направен въз основа на изследване при 40 деца и младежи на възраст от 13 до 27 години. Учените тв...

Прибраха 14 000 къса контрабандни цигари от селска къща

http://pik.bg/прибраха-14-000-къса-контрабандни-цигари-от-селска-къща-news237358.html

Прибраха 14 000 къса контрабандни цигари от селска къща

Полицията иззе близо 14 000 къса цигари от различни марки, без бандерол от дома на жител на врачанското село Враняк. Това съобщиха от ОД на МВР – Враца.

Вчера, в село Враняк е извършена полицейска проверка в частен дом, където са намерени и иззети 684 кутии цигари от различни марки или 13 680 къса, без български акцизен бандерол. По случая е образувано бързо производство.

„Древна Тракия - врата към безсмъртието"

http://www.cross.bg/bulgariya-nasledstvo-trakite-1434929.html

/КРОСС/„Древна Тракия - врата към безсмъртието" е заглавието на нов документален филм, който представя известни паметници от древността, главно от Долината на тракийските царе. Широкоизвестна е вярата на траките в безсмъртието, за която разказват още автори като Херодот и Платон. Лентата е част от проект, финансиран от Европейската мрежа за представяне на културно наследство. В нея са включени 19 страни, сред които е и България. Както посочва известният траколог проф. Валерия Фол - един от авторите на филма, целта е да се направи мониторинг на античното културно наследство по българските земи и как то е представено в интернет пространството - засега доста оскъдно според нея. „С този филм ние запълнихме една празнина - казва тя. - Факт е, че направихме много заснемания - фото и видео, защото мониторингът трябва да покаже състоянието на паметниците. Разбира се, заснети са и природата, ландшафтът, в който те са разположени. И когато се събра материал, тези млади хора, които работят основно с изображението, решиха, че някак си е тъжно да сложим само видеоклипчета и снимки, и всъщност направиха филма. Направиха го безвъзмездно, събраха екип, записаха музика, субтитри на английски, работиха много сърцато. И се получи един красив, естетски филм, който обаче дава и много информация на зрителя." Интересна подробност е, че екипът е снимал и от въздуха - по долината на Тунджа

Японци изстреляха най-големия фойерверк в света

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366571

Пред около 600 000 зрители на фестивал в японския град Коносу бе изстрелян най-големият фойерверк в света, който оформи в небето "хризантема" с диаметър около 800 метра, предаде "Дейли мирър". Зарята бе съпроводена с други 15 000 небесни експлозии. За изстрелването на фойерверка-рекордьор бе нужна специална 460-килограмова ракета с диаметър 120 см.

Виж видео от Норвегия - България 2:1

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366573

Норвегия - България 2:1 (1:1). Голмайстори: Елиунуси (13) Нилсен (72); Бодуров (44). Съдия: Олегарио Бенкуеренса (Португалия). Жълти картони: Елиунуси, Йохансен; В. Минев, И. И. Попов, Л. Пенев, Й. Минев. Норвегия: Ниланд, Елабделауи, Форен, Нордвайт, Линес, Йохансен, Шелбред, Елиунуси (84-Самуелсен), Дели (64-Йодегард), Тетей, Кинг (58-Нилсен).

”Прозрачност без граници”: Няма проблем с преференцията

http://www.mediapool.bg/prozrachnost-bez-granitsi-nyama-problem-s-preferentsiyata-news225946.html

Не може изборното законодателство да се променя всеки път, когато резултатите не харесват за някого, защото това би довело до неустойчива избирателна система. Така Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници" коментира появилите се мнения за необходимостта от законови изменения. ”Промените трябва да са насочени към гарантиране на почтеност и законност. Не виждам проблем срещу преференцията. Преференцията е едно от малкото адекватни средства, които възстановяват връзката между избирателите и политическите партии. Това е инструмент за конкуренцията между политически лидери в една партия”, посочи тя пред БНР. Между ГЕРБ, БСП и ДПС вече се оформя съгласие за премахване на преференцията и промяна на методиката за разпределение на мандатите. От Асоциация "Прозрачност без граници" са формулирали свои предложения за законови промени, които биха подобрили изборния процес. Те са създаването на избирателен регистър, който съдържа актуални, точни данни на избирателите по настоящ адрес. Другото важно нещо е създаването на регионални преброителни центрове.  

Изстреляха най-големия фойерверк в света (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366568

Пред около 600 000 зрители на фестивал в японския град Коносу бе изстрелян най-големият фойерверк в света, който оформи в небето "хризантема" с диаметър около 800 метра, предаде "Дейли мирър". Зарята бе съпроводена с други 15 000 небесни експлозии. За изстрелването на фойерверка-рекордьор бе нужна специална 460-килограмова ракета с диаметър 120 см.

Кунева: Очакванията ми от преговорите с ГЕРБ са за конструктивен диалог

http://pik.bg/кунева-очакванията-ми-от-преговорите-с-герб-са-за-конструктивен-диалог-news237357.html

Кунева: Очакванията ми от преговорите с ГЕРБ са за конструктивен диалог

Очакванията ми от преговорите с ГЕРБ са за конструктивен диалог. Това каза пред "Фокус" Меглена Кунева председател на „Движение България на гражданите".

„Очаквам на масата да се поставят програми, да се обсъдят големите проблеми пред държавата - актуализацията на бюджета, бюджета за догодина, ситуацията с КТБ, външната политика, въпросите в енергетиката. Вчера от „Движение България на гражданите" излъчихме един от най-добрите в преговорите - Димитър Танев - човек твърд и същевременно конструктивен и диалогичен. Очаквам той да подсили екипа на Реформаторския блок”, допълни Кунева.
На въпрос какво ще отстояват докрай и по кои въпроси не сте склонни на компромиси по време на преговорите, Меглена Кунева обясни:

„Съдебната реформа. Не защото не сме способни на компромиси, а защото без да има правосъдна реформа нищо в страната ни няма да тръгне напред. Обществото ни е изгубило чувството си за справедливост, без ефективна съдебна система няма и бизнес”.

„Помислете си само колко инвеститори, колко български фирми напуснаха страната, защото не могат да разчитат на съда, защото има политически чадъри, защото има ненаказана корупция. В правосъдието има системни грешки, които няма да се оправят с персонални промени, а само с голяма цялостна реформа. Говорим и за Шенген - колко година минаха и България все още не е член, това също е съдебна реформа”, каза още тя.

Подпалиха кръчма в село Главиче

http://pik.bg/подпалиха-кръчма-в-село-главиче-news237356.html

Подпалиха кръчма в село Главиче

Полицията разследва умишлен палеж в белослатинското село Галиче. В понеделник в районното управление на полицията в Бяла Слатина получават сигнал, че има изгорели столове и маси на площадка пред питейното заведение.

„От извършения оглед е установено, че  се касае за палеж, при който са изгорели 40 пластмасови стола и 5 пластмасови маси.  Започнато е досъдебно производство“, казаха от полицията във Враца, пише "Конкурент".

И България разследва Василев за пране на пари

http://www.bnews.bg/article-119001

Българските власти разследват Цветан Василев и за пране на пари.

Разговор за политики

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365952

След консултациите между ГЕРБ и БСП се оказа, че идеите, по които двете партии имат различия са повече, отколкото тези, по които са съгласни. Което си беше известно и преди.  Но все има полза от процедурата, при която партиите сядат на масата и обсъждат политики и допирните точки. Първо, това намалява безсмисленото противопост След консултациите между ГЕРБ и БСП се оказа, че идеите, по които двете партии имат различия са повече, отколкото тези, по които са съгласни. Което си беше известно и преди. Но все има полза от процедурата, при която партиите сядат на масата и обсъждат политики и допирните точки. Първо, това намалява безсмисленото противопост

Стели Димитрова: ERP системите допълват ефективно финансовия мениджмънт

http://www.investor.bg/novini/416/a/steli-dimitrova-erp-sistemite-dopylvat-efektivno-finansoviia-menidjmynt-181810/

Информационните системи са необходима инвестиция без значение от размера на компанията, заявява изпълнителният директор на LLP Dynamics - XAPT

Моторист се озова в болница със счупена ключица

http://pik.bg/моторист-се-озова-в-болница-със-счупена-ключица-news237353.html

Моторист се озова в болница със счупена ключица

32-годишен мъж пострада след като падна от мотоциклет на пътя между село Бистрица и Благоевград.

Движейки се с несъобразена с пътните условия скорост, е загубил контрол над мотоциклета и е паднал на пътното платно, вследствие на което е настанен за лечение в МБАЛ-Благоевград със счупена ключица и без опасност за живота.

Мотоциклетистът е използвал защитна каска, поясняват от полицейския пресцентър. Пробата с техническо средство за наличие на алкохол в кръвта е отрицателна.

Плевнелиев: България стана предпочитано място за инвестиции в областта на високите технологии

http://pik.bg/плевнелиев-българия-стана-предпочитано-място-за-инвестиции-в-областта-на-високите-технолог-news237354.html

Плевнелиев: България стана предпочитано място за инвестиции в областта на високите технологии

През последните години България се превръща в предпочитана дестинация за установяването на компании или откриването на аутсорсинг центрове на водещи фирми в областта на високите технологии, като HP, SAP, IBM, Cisco, Oracle, R&M. Това посочи президентът Росен Плевнелиев на бизнес форум с близо 70 представители на швейцарския бизнес в Берн в понеделник, предаде БТА.

Плевнелиев е на двудневно посещение в Швейцария. Компаниите в тази сфера отчитат годишен ръст от 10% в оборотите и 4.8 % на заетите в IT сектора. Общо българските компании от бранша изнасят стоки и услуги за над 1.2 млрд. евро на година, стана ясно по време на форума. Беше посочено също така, че проектът София Тех Парк, който е в процес на реализация също ще даде своя принос в научните изследвания, въвеждането на иновации и за развитието на технологичните възможности в България.

Според президента утвърждаването на страната ни като производител на компоненти за автомобилната индустрия, също създава предпоставки за по-активно партньорство с утвърдени швейцарски компании. "Производството в този сектор в България се равнява на 1.5 млрд. евро годишно и днес във всеки 8 от 10 автомобила в Европа има части, произведени от български фирми", припомни Росен Плевнелиев.

Към автомобилния сектор у нас все по-голям интерес проявява лидерът в производството на автомобили в Европа - Германия, подчерта още Росен Плевнелиев и отбеляза сътрудничеството между правителствата на България и на Баден-Вюртенберг за реализацията на проекта "Авто Парк България" в град Видин. Проектът ще се финансира включително и със средства от Стратегията на ЕС за развитие на Дунавския регион. Държавният глава подчерта, че страната ни постепенно преодолява последиците от кризата и отчита тенденция на ръст както по отношение на БВП, така и на износа.

"Нашата цел е да увеличим и размера на преките чуждестранни инвестиции чрез стратегически партньорства", заяви президентът. В периода 1996-2013 г. швейцарските инвестиции в България са близо 1.3 млрд. евро, но според държавния глава новата рамка на икономическото партньорство създава предпоставки за много по-високи равнища. Според президента моделът на партньорство между българския и швейцарския бизнес може да превърне страната ни в център на швейцарските инвестиции в региона на Югоизточна Европа.

Държавният глава изтъкна и възможностите, които дава като цяло регионът на Югоизточна Европа, който в последните години работи усилено за свързаност и интеграция. Президентът увери представителите на швейцарския бизнес, че страната ни работи активно за въвеждането на електронно управление, което е най-сигурното средство за намаляване на административната тежест и за бързо и ефективно обслужване на компаниите.

Заловиха млад мъж, шофирал след употреба на канабис

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366562

22-годишен мъж е заловен да шофира след употреба на канабис в град Козлодуй. Това съобщиха от ОД на МВР – Враца.
Вчера., в 21.45ч. в град Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил , управляван от М.К. на 22г. от град Козлодуй. При извършената проверка за употреба на наркотични вещества, уредът отчел положителна проба - канабис. 22-годишен мъж е заловен да шофира след употреба на канабис в град Козлодуй. Това съобщиха от ОД на МВР – Враца. Вчера., в 21.45ч. в град Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил , управляван от М.К. на 22г. от град Козлодуй. При извършената проверка за употреба на наркотични вещества, уредът отчел положителна проба - канабис.

Мъж в Симитли е със счупен череп след жесток побой

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366555

53-годишният Валентин Карадаков е открит рано тази сутрин от служители на полицията в безпомощно състояние при градската баня в град Симитли. Мъжът е със счупен череп и сериозни наранявания по лицето, предаде struma.bg.
Той се нуждае от специализирано лечение за овладяване на тежката черепно мозъчна травма. 53-годишният Валентин Карадаков е открит рано тази сутрин от служители на полицията в безпомощно състояние при градската баня в град Симитли. Мъжът е със счупен череп и сериозни наранявания по лицето, предаде struma.bg. Той се нуждае от специализирано лечение за овладяване на тежката черепно мозъчна травма.

Актьори и известни личности като две капки вода (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_403137.html

Когато се създава един биографичен филм за политик, музикант и дори кралицата на Великобритания, един режисьор е винаги изправен пред дилемата външна прилика или актьорски талант. В галерията може да видите примери как актьорите са успели да съчетаят и двата важни фактора за един перфектен биографичен филм. Сред тях са актьори като Дензъл Уошингтън, Морган Фрийман и Дженифър Лопез. 1. Джейми Фокс като Рей Чарлз в "Рей". 2. Даниел Дей-Люис като Ейбрахам Линкълн в "Линкълн". 3. Робърт Дауни Джуниър като Чарли Чаплин в "Чаплин" 4. Вал Килмър като Джим Морисън в "The Doors". 5. Бен Кингсли като Махатма Ганди в "Ганди" 6. Бруно Ганз като Адолф Хитлер в "Крахът на третия райх" 7. Дензъл Уошингтън като Малкълм Екс в "Малкълм Екс" 8. Морган Фрийман като Нелсън Мандела в "Invictus" 9. Андре Бенджамин (Андре 3000) като Джими Хендрикс в "Джими" 10. Дженифър Лопез като Селена Куинтанила в "Селена" 11. Аштън Къчър като Стийв Джобс в "Джобс" 12. Мерил Стрийп като Маргарет Тачър в "Желязната лейди" 13. Хелън Мирън като кралица Елизабет II в "Кралицата" 14. Ейдриън Броуди като Салвадор Дали в "Полунощ в Париж" 15. Гари Олдман и Клоуи Уеб като Сид Вишъс и Нанси Спанджен в "Сид и Нанси" 16. Салма Хайек като Фрида Кало в "Фрида" 17. Антъни Хопкинс като Алфред Хичкок в "Хичкок" 18. Шон Пен като Харви Милк в "Милк" 19. Еди Редмайн и Фелисити Джоунс като Стивън Хокинг и Джейн в "Теория на всичко" 20. Кейт Бланчет като Боб Дилан в "Не съм там" 21. Марион Котияр като Едит Пиаф в "Животът в розово" 22. Мишел Уилиамс като Мерилин Монро в "Моята седмица с Мерилин Монро"

Заловиха 22-годишен, шофирал след употреба на канабис

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366548

22-годишен мъж е заловен да шофира след употреба на канабис в град Козлодуй. Това съобщиха от ОД на МВР – Враца.
Вчера., в 21.45ч. в град Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил , управляван от М.К. на 22г. от град Козлодуй. При извършената проверка за употреба на наркотични вещества, уредът отчел положителна проба - канабис. 22-годишен мъж е заловен да шофира след употреба на канабис в град Козлодуй. Това съобщиха от ОД на МВР – Враца. Вчера., в 21.45ч. в град Козлодуй е спрян за проверка лек автомобил , управляван от М.К. на 22г. от град Козлодуй. При извършената проверка за употреба на наркотични вещества, уредът отчел положителна проба - канабис.

Правителството на Каталуния отмени референдума за независимост

http://www.moreto.net/novini.php?n=267237

Правителството на испанската провинция Каталуния отмени референдума за независимост, който трябваше да се проведе на 9 ноември. Решението за отмяна на допитването е било взето слез 10-часова среща на лидерите на трите местни националистически партии, които се борят за отделяне на провинцията от Испания, съобщи премиерът на Каталуня Артур Мас.

Спипаха дрогиран младеж зад волана

http://pik.bg/спипаха-дрогиран-младеж-зад-волана-news237352.html

Спипаха дрогиран младеж зад волана

Полицията спипа 22-годишен мъж от Козлодуй да шофира след употреба на наркотици.

В понеделник, малко преди 22 ч. е спрян за проверка лек автомобил „Рено“, шофиран от 22-годишния М.К. При извършената проверка полицаите установили, че шофьорът е употребил канабис.

На водача е съставен акт. Срещу него е образувано и бързо полицейско производство, казаха от МВР.

Жириновски за Плевнелиев: Това е негодник, а не президент на България (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_403136.html

Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски нападна българският президент Росен Плевнелиев заради интервюто му за "Frankfurter Allgemeine Zeitung", в което определя Русия като агресор.  Крайно десният националист нарича Плевнелиев "негодник" и "лакей на ЦРУ". На въпрос на водещия по една от руските национални телевизии как разбира изказването на Плевнелиев, Жириновски разпалено обяснява:  Той изобщо не познава историята. Ако президентът отвори учебника по история на България, ще види, че руските войници са спасявали България от турско робство. И те ли са били националисти? Има паметник на руския воин Альоша в Плевен (паметникът е в Пловдив, бел. ред.)... Цяла България е благодарна на руснаците, че са я освободили... Имат и паметник на Александър II Освободител. Трябва да го изгонят този президент. Това не е президент на България, а обикновен лакей на ЦРУ, който напада Русия-спасителката, вместо да пълзи в краката ни. А българите са били в Първата световна война против нас, във Втората световна война пак против нас, сега са в НАТО... За руснаците, които лежат разстреляни в Донбас, не споменава. Това е негодник, а не президент на България.  Това е поредната подовна проява от страна на руски политици по адрес на българските им колеги. Напрежение между България и Русия породи изказване на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин по адрес на българския министър на отбраната Велизар Шаламанов и на служебния кабинет "Близнашки". В профила с в "Туитър" той обвини българския премиер Георги Близнашки, че е предал Русия. „Някой си Шаламанов убедил премиера Близнашки още веднъж да предаде Русия“, написа Рогозин. От българска страна последва остра реакция с позиция на Министерството на външните работи.  Ден по-късно Кремъл реагира на същото интервю на българския президент пред Frankfurter Allgemeine Zeitung.  Москва смята за недопустими изявленията на президента на България, че Русия е агресивна държава, заяви говорителят на руското Външно министерство Александър Лукашевич. В отговор, по време на проведеният Индустриален форум в София с участието на зам. генералния секретар на НАТО Хайнрих Браус, президентът Росен Плевнелиев и военният министър Велизар Шаламанов демонстрираха мек тон и заявка за добро сътрудничество с Русия.

Проф. Боян Дуранкев: ГЕРБ предлага на другите партии пътуване с „Титаник“

http://pik.bg/проф-боян-дуранкев-герб-предлага-на-другите-партии-пътуване-с-„титаник“-news237351.html

Проф. Боян Дуранкев: ГЕРБ предлага на другите партии пътуване с „Титаник“

Икономическите интереси, които трябва да защитават партиите и новото българско правителство, можем да ги групираме в три основни групи, но първо, това са общонародните, общобългарските интереси, това анализира в студиото на телевизия „България он ер” професор Боян Дуранкев.

Според него, България осма година продължава да бъде в една отчайваща социално-икономическа криза, както целия Европейски съюз, който в момента произвежда по-малко реален брутен продукт на човек от населението, отколкото преди кризата от 2007 г. 

Изводът на професора е, че Европейският съюз е затънал в много по-тежка криза, отколкото 1929-1933 г. Това означава, че малки страни като България са много в по-тежко състояние, отколкото Германия, Франция или Великобритания. И оттук общонародният интерес е да се развива икономиката, да се увеличава броят на работните места и да расте заплащането на най-слабите, най-ниско осигурените групи. Това е общонародният интерес. 

„В момента, обаче, има различен политически интерес в парламента, и както се вижда, в момента няма и тези избори не излезе никой лидер, тъй като няма спечелил изборите, при положение, че първата партия е получила под 17% от гласовете на всички избиратели. Това е изключително малко. Това означава тотално недоверие към политическата класа. Но оттук натам, точно сега, в момента, това, което става – сблъсъкът на различните политически интереси. В случая ГЕРБ предлага на другите политически ангажирани субекти в парламента, да се качат на „Титаник“. Разбира се, БСП, ако се подаде на това нещо, тя ще бъде ликвидирана, защото в момента е в колапс”, каза още Дуранкев. 

Единствените, които са мераклии, очевидни мераклии, да участват във властта и да споделят отговорността, това са някои от Реформаторския блок, който също е пред тотално разпадане изглежда отвътре, и който след следващите избори, просто ще бъде една микросила в следващия парламент, смята професорът.

Според него, който и да дойде на власт, ще трябва да посегне на някои интереси. Или ще трябва да посегне на единия процент олигархията, или ще трябва да посегне на интересите на 99% от българите, които живеят тежко. И това е очевидно, че в момента ГЕРБ изразява повече интересите на единия процент, отколкото на 99-те процента, докато БСП изразява интересите повече на най-бедните, а това не са 99%, това са много малка част от населението, но не малка – около 30-40% е вече.

Пребиха мъж в Симитли, със счупен череп е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366543

53-годишният Валентин Карадаков е открит рано тази сутрин от служители на полицията в безпомощно състояние при градската баня в град Симитли. Мъжът е със счупен череп и сериозни наранявания по лицето, предаде struma.bg.
Той се нуждае от специализирано лечение за овладяване на тежката черепно мозъчна травма. 53-годишният Валентин Карадаков е открит рано тази сутрин от служители на полицията в безпомощно състояние при градската баня в град Симитли. Мъжът е със счупен череп и сериозни наранявания по лицето, предаде struma.bg. Той се нуждае от специализирано лечение за овладяване на тежката черепно мозъчна травма.

Семейство иска да осинови дете, предлагат им го срещу 15 000 евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366550

Семейството на Стефка Камчева и Патрик Смитьойс решава да осинови дете. Въпреки че двамата вече имат техен биологичен наследник, те решават да се грижат за бебе, изоставено в дом, тъй като е болно от сифилис.
Стефка вижда детето, след като работи като доброволка в дома за изоставени деца. Оказва се обаче, Семейството на Стефка Камчева и Патрик Смитьойс решава да осинови дете. Въпреки че двамата вече имат техен биологичен наследник, те решават да се грижат за бебе, изоставено в дом, тъй като е болно от сифилис. Стефка вижда детето, след като работи като доброволка в дома за изоставени деца. Оказва се обаче,

Бургаската болница спешно търси кръводарители от всички кръвни групи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/aFUsn2ILhhY/

МБАЛ-Бургас спешно търси кръводарители от всички кръвни групи, съобщават от Отделението по трансфузионна хематология. Само за последните четири денонощия от отделението, което е единствено в областта, са осигурили над 200 сака кръвни съставки за пациенти с травми от пътно-транспортни произшествия, изгаряния и др.

„Призоваваме всички, които искат да дарят кръв и така да помогнат за спасяването на човешки животи, да го направят в Отделението по трансфузионна хематология – на първия етаж на ДКЦ 1”, казват от МБАЛ-Бургас.

Отделението работи всеки ден от 07:30 до 18:30 ч. Кръводарителите трябва да са на възраст от 18 до 65 години, да носят личната си карта със себе си и да не са давали кръв в последните 60 календарни дни.

За да бъдат попълнени количествата от кръвни продукти на първо време ще помогнат от кръвните центрове в Стара Загора, Ямбол, Сливен и военния кръвен център в София. От МБАЛ-Бургас са направили нужната координация и вече са изпратили специална линейка, която да транспортира саковете с кръвни продукти до морския град. За осигуряване на количествата за следващите дни се разчита на доброволните кръводарители.

По принцип семейства и приятели на пациентите възстановяват прелятата кръв, но в последните дни има рязък ръст на случаите, за които се изисква голямо количество кръвни съставки.

Затова от МБАЛ-Бургас призовават: „Дарете кръв, спасете живот!”.

 

Полицията издирва 18-годишен младеж

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/policiiata-izdirva-18-godishen-mladezh-6024762

По данни на семейството му вчера сутринта той е излязъл от дома си и последно бил забелязан в района на ул. „Дебър“

Преглеждат безплатно за гръбначни заболявания в Пловдив

http://pik.bg/преглеждат-безплатно-за-гръбначни-заболявания-в-пловдив-news237349.html

Преглеждат безплатно за гръбначни заболявания в Пловдив

Седмица на безплатните профилактични прегледи за установяване на гръбначни заболявания организира от 20 до 24 октомври УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив, съобщават от университетската болница.

В обявения период прегледите ще се извършват от 9:00 до 12:00 ч. в Клиниката по неврохирургия, която се намира на 12-ия етаж в Хирургичния блок на бул.”Пещерско шосе” № 66.

Кампанията е част от ежегодната програма за профилактика и превенция на гръбначните заболявания , информира началникът на Клиниката по неврохиругията доц. д-р Христо Желязков. 

Наградиха български учебник във Франкфурт

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/nagradiha-bylgarski-uchebnik-vyv-frankfurt-6024760

Българският учебник по британска и американска литература "LitUps" за 11-и и 12-и клас на издателство "Просвета" е отличен като най-добър в категорията си на панаира на книгата във Франкфурт

Джулиан Асандж става... моделиер

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/dzhulian-asandzh-stava...-modelier-6024761

"Пускам линията облекла не за да печеля, а за да подпомогна финансово именно "Уикилийкс". Сайтът не генерира печалби и се издържа предимно с дарения на частни лица", отбелязва Асандж

Най-много голове в мача на малки врати между “Каблешково” и “Ахелой”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/VPss0REZIfU/

Областното първенство по мини футбол на ниво “А” регионална група продължава да впечатлява с интригуващи резултати и впечатляващи продукции. Най-много голове зрителите видяха на мача “Каблешково” – “Ахелой” (9:4), а най-малко в срещата ФК “Бургас футбол” – “Балкан” /Добра поляна/ (3:2). В Руен местната формация се докопа до своята историческа първа победа, след като се наложи срещу “Топчийско” с 6:4. И след изминалия 3-ти кръг все още има отбори, които не познават вкуса на поражението. Това са “Каблешково” и ФК “Бургас футбол”, които във вторник вечер се срещат помежду си, в двубой от следващия 4-ти кръг, съобщи Бургас Футбол. В дъното на таблицата пък 3 тима са без спечелена точка. Това са “Ахелой”, “Барселона“ /Просеник/ и “Спортист” /Бата/.

________________________________________

ЛИГА “БУРГАС ФУТБОЛ”, сезон 2014/2015

Областно първенство по мини футбол “А” регионална група – 3 кръг, резултати:

Каблешково – Ахелой 9:4

Сокол /Порой/ – Спортист /Бата/ 3:0 сл.

ФК Бургас футбол – Балкан /Добра поляна/ 3:2

Барселона /Просеник/ – Ястреб /Страцин/ 4:6

Руен – Топчийско 6:4

Локомотив 1932 /Бс/ – Долно езерово /Бс/ 3:4

Отбелязват 20 години от освещаването на храма на Ванга в Рупите

http://pik.bg/отбелязват-20-години-от-освещаването-на-храма-на-ванга-в-рупите-news237350.html

Отбелязват 20 години от освещаването на храма на Ванга в Рупите

В храм-паметника „Света Петка Българска” в местността Рупите край Петрич ще се състои честване по повод 20 години от освещаването на обителта, това съобщи  Серафим Иванов, управител на Комплекса при храма, цитиран от Фокус.

На 14 октомври Православната църква отбелязва празника на света Петка (Параскева), по-известен като Петковден. Това е и денят, в който се навършват 20 години от освещаването на храм-паметника „Света Петка Българска” в местността Рупите. По този повод в местността край Петрич от 9:00 часа бе отслужена тържествена света литургия.

По-късно се предвижда изнасяне на тържествено слово, посветено на истории от живота на Ванга и факти около построяването и освещаването на храма.

„В 11:00 предстои представяне на книгата на журналистката Жени Костадинова, озаглавена „Ванга и Храмът”, а от 15:00 ще се състои празничен курбан за здраве, организиран от храма и фондацията”, каза Иванов. Строителството на храма в Рупите започва през 1992 година. 14 октомври 1994 година църквата в местността е тържествено осветена от Неврокопския митрополит Натанаил в съслужение на архиереи и свещеници. На събитието се очакват много гости от страната и чужбина.

Семейство се опита да осинови дете, предложиха им да го купят за 15 000 евро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366545

Семейството на Стефка Камчева и Патрик Смитьойс решава да осинови дете. Въпреки че двамата вече имат техен биологичен наследник, те решават да се грижат за бебе, изоставено в дом, тъй като е болно от сифилис.
Стефка вижда детето, след като работи като доброволка в дома за изоставени деца. Оказва се обаче, Семейството на Стефка Камчева и Патрик Смитьойс решава да осинови дете. Въпреки че двамата вече имат техен биологичен наследник, те решават да се грижат за бебе, изоставено в дом, тъй като е болно от сифилис. Стефка вижда детето, след като работи като доброволка в дома за изоставени деца. Оказва се обаче,

Разследват Цветан Василев и съпругата му за пране на пари

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/razsledvat-cvetan-vasilev-i-syprugata-mu-za-prane-na-pari-6024759

В хода на голямото разследване за злоупотребите в КТБ са събрани достатъчно данни и са отделени материали за престъпление по член 253 от НК - за финансова операция или сделка с имущество, за което се знае или предполага, че е придобито чрез престъпление

Внимание! Ало измамниците използват страха от ебола, за да измъкват пари

http://pik.bg/внимание-ало-измамниците-използват-страха-от-ебола-за-да-измъкват-пари-news237348.html

Внимание! Ало измамниците използват страха от ебола, за да измъкват пари

Възрастна жена от Добрич е станала жертва на новия вид телефонна измама, при която се искат пари за болен от ебола роднина, съобщават от полицията.

Вчера, около 14.30 часа 83-годишна добричлийка е получила обаждане на домашния си телефон. Непознат мъж се представил за служител на Здравната каса и заявил, че на дъщерята на възрастната жена са направени изследвания, при които е открит вирусът ебола. Измамникът обяснил, че за лечението са необходими 21000 лева.

Малко по-късно потърпевшата предала 2700 лева на непознат мъж пред дома си по ул."Кирил и Методий".

Георги Миланов: Норвежците започнаха прекалено рано да се радват

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/14/2399876_georgi_milanov_norvejcite_zapochnaha_prekaleno_rano_da/?ref=rss


Радостта на норвежците е прекалено прибързана и това ще им изиграе лоша шега в хода на европейските квалификации, смята атакуващият полузащитник на България Георги Миланов. 

В понеделник двата отбора се срещнаха в Осло и домакините спечелиха с 2:1. Те събраха шест точки от първите си три мача, а българите остават само с трите от успеха над Азербайджан след двете поредни поражения. 

"Получихме нелеп първи гол. Такива голове се случват веднъж на 30-40 мача. И може би този...

Още два района останаха без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267240

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнали аварии, без вода ще останат абонатите в следните райони: - местност Лазур до 14 часа; - село Тополи до 12 часа; По-рано без вода останаха и абонатите в част от кв.

Какаовата индустрия се обединява срещу ебола

http://www.investor.bg/surovini/365/a/kakaovata-industriia-se-obediniava-sreshtu-ebola-181809/

Смъртоносната болест представлява сериозен риск за търговията с какао, тъй като 70% от производството му се намира в Западна Африка

Лидерът на Каталуния обеща референдум да има

http://europe.actualno.com/Lideryt-na-Katalunija-obeshta-referendum-da-ima-news_54783.html

Лидерът на Каталуния Артур Мас обеща да намери законен начин за провеждане на референдума за независимостта на областта от Испания, след като испанските власти оспориха в съда инициативата за вота, пр...

Предложение - паркингът зад Младежкия дом в Ловеч да се дава под наем

http://society.actualno.com/Predlojenie---parkingyt-zad-Mladejkija-dom-v-Lovech-da-se-dava-pod-naem--news_54784.html

Предложение на кмета на Ловеч Минчо Казанджиев за отдаване под наем на паркинга зад Младежкия дом - имот, публична общинска собственост, ще обсъдят на заседанията си тази седмица постоянните комисии...

Масова оргия завърши със смърт

http://curious.actualno.com/Masova-orgija-zavyrshi-sys-smyrt-news_54787.html

Седем възрастни хора са починали по време на оргия в белгийския град Шарлероа. Петима са предали Богу дух от спиране на сърцето, а други двама от белодробен отток, съобщи Лента.ру, позовавайки се на N...

Всичко, от което имат нужда, е обич

http://actualno.actualno.com/Vsichko-ot-koeto-imat-nujda-e-obich-news_54788.html

15 хил. евро, за да осиновиш дете, което е "откраднало" душата ти. Това е историята на Патрик и Стефка Камчиева. Стефка е работила като доброволец в дом за изоставени деца от семеен тип. Име...

Любо Пенев: Шансовете ни за Евро 2016 остават

http://www.cross.bg/tochki-macha-norvegiya-1434928.html

/КРОСС/Слекционерът на България Любослав Пенев бе разочарован от загубата с 1:2 от Норвегия в Осло, но даде да се разбере, че отборът е още в играта за класиране, за Евро 2016. Той все пак похвали играчите, че са играли по-добре, отколкото в мача срещу Хърватия. Все пак обаче изрази недоволството си от крайния резултат, но не обвини никой от футболистите, а пое цялата вина за случилото се. "Най-важното като лош резултат е, че не се взеха точки. На второ място, за разлика от петък играхме по-добре. Показахме приличен футбол, но това не е достатъчно да спечелим точки.", обяви националният селекционер след срещата. "Първото полувреме завърши наравно, Норвегия имаше повече инициативата, но в никакъв случай не бяха много по-опасни." "Аз лично няма да обвинявам никого, аз нося най-голяма отговорност .Никога не съм правил разбор пред пресата. Ще проверяваме какво се е случило. Аз съм сигурен, че вярата ни не е убита." "Остават не малко мачове, бихме искали да сме с повече точки. Оставаме още в играта. Ако се целим в третото място, директният ни съперник е Норвегия, те са просто с повече три точки повече от нас." "Съдията така е преценил, така е свирил. Около напрежението в края всичко е наред, това са стандарти неща. Норвежецът искаше да ме уцели, аз го виждам това. Но и аз знам как да падам, понатиснах го, да си знае." "Не сме доволни от тези два мача като актив

ПТП на пътя Каблешково – Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/1z9mY4rBTb8/

На 13.10.т.г. около 16.15 ч. на пътя Каблешково – Бургас, срещу «Металснаб», настъпва ПТП между : л.а. «Форд Ка», с бургаска регистрация, управляван от 34 год. К.И. от Бургас и автобус «Мерцедес Спринтер 312 D», с бургаска регистрация, управляван от 49 год. Ю.Ю. от с. Люляково, общ. Руен. От ПТП пострадала пътничката от л.а. «Форд» – Д.Т., 34-годишна от Бургас, която с контузия на главата, е прегледана и освободена за домашно лечение, без опасност за живота. Причина за инцидента е извършване на маневра «ляв завой» от страна на водача на л.а. «Форд», който не пропуска изпреварващия го и движещ се успоредно до него автобус, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Есенно пътешествие до Мецово

http://www.grreporter.info/Esenno_pteshestvie_do_Mecovo/16239

Ако планирате областта Йоанина да е част от следващата ви ваканция, то Мецово на всяка цена трябва да влезе в списъка ви от задължителни обекти.

прочети повече

Днес се отбелязват 20 години от освещаването на храма на Ванга в Рупите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366538

В храм-паметника „Света Петка Българска” в местността Рупите край Петрич ще се състои честване по повод 20 години от освещаването на обителта, това съобщи  Серафим Иванов, управител на Комплекса при храма, цитиран от Фокус.
На 14 октомври Православната църква отбелязва празника на света Петка (Параскева), по-известен като Петковден. В храм-паметника „Света Петка Българска” в местността Рупите край Петрич ще се състои честване по повод 20 години от освещаването на обителта, това съобщи  Серафим Иванов, управител на Комплекса при храма, цитиран от Фокус. На 14 октомври Православната църква отбелязва празника на света Петка (Параскева), по-известен като Петковден.

Горя къща в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bquvf5v6wb0/

На 13.10 ч. около 20.10 ч. в Районно управление «Полиция» – Поморие е получено съобщение за пожар, възникнал в частна къща, разположена на поморийската улица «Димитър Димов» № 3. Собственост е на руска гражданка, която в момента не е в България. Огънят е потушен от два противопожарни автомобила и четирима огнеборци. Изгорял е покривът на къщата с обща площ 150 кв.м. При извършения първоначален оглед, следи от умишлен палеж не са открити. Причините за инцидента, както и стойността на нанесените щети са в процес на изясняване от служители на Районно управление «Полиция» – Поморие.

Отбелязват 20 години от освещаването на храма на Ванга в Рупите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366527

В храм-паметника „Света Петка Българска” в местността Рупите край Петрич ще се състои честване по повод 20 години от освещаването на обителта, това съобщи  Серафим Иванов, управител на Комплекса при храма, цитиран от Фокус.
На 14 октомври Православната църква отбелязва празника на света Петка (Параскева), по-известен като Петковден. В храм-паметника „Света Петка Българска” в местността Рупите край Петрич ще се състои честване по повод 20 години от освещаването на обителта, това съобщи  Серафим Иванов, управител на Комплекса при храма, цитиран от Фокус. На 14 октомври Православната църква отбелязва празника на света Петка (Параскева), по-известен като Петковден.

Лукашенко: Ние не гледаме на себе си отделно от Русия

http://www.cross.bg/rysiya-lykashenko-belarys-1434927.html

/КРОСС/ Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че страната му няма намерение да се откаже от влиянието на Русия, предаде ИТАР-ТАСС. „Ние не гледаме на себе си отделно от Русия. Ако сме заедно можем да се противопоставим на всяка заплаха“, уточни Лукашенко. Той добави, че в основата на отношенията между Беларус и Русия е икономиката. „Ако отношенията ни в търговско-икономическата сфера вървят добре, никави бури и урагани не са страшни“, коментира президентът. На 29 май президентите на Беларус, Русия и Казахстан подписаха договор за Евразийския икономически съюз. На 9 октомври Лукашенко подписа закон за ратифициране на споразумението. Този документ гарантира свобода на придвижване на стоки, услуги, капитал и работна сила.

Полицаите излизат на мащабен протест в събота

http://www.bnews.bg/article-119000

Служителите в Министерството на вътрешните работи готвят масов протест с три искания

"Ислямска държава" обяви, че е превзела Кобани

http://www.moreto.net/novini.php?n=267239

Джихадистите от "Ислямска държава" обявиха, че са поели контрола върху сирийския град Кобани, намиращ се на около 100 километра от границата с Турция. Засега обаче няма потвърждение от страна на кюрдските отбранителни отряди, съобщава "Франс прес".

Моника Белучи пребила сърбин

http://www.cross.bg/belychi-sergeii-surbin-1434925.html

/КРОСС/Актрисата Моника Белучи е набила свой колега сърбин по време на снимки, съобщават сръбски медии. Докато снимала сцена от новия филм на Костурица „Млечен път", Белучи ударила такъв бой на екранния си партньор Сергей Трифунович, че го изпратила в болница "със сериозни наранявания". Не се знае дали между двамата е имало неприязън. Според сценария, той е трябвало да получи няколко шамара от героинята й. Вместо това отнесъл истински бой. В интервю от болницата Сергей Трифунович казал, че никога през живота си не бил ял такъв пердах.  

Русия и Китай сключиха 40 споразумения

http://www.cross.bg/kitaii-rysiya-strani-1434926.html

/КРОСС/ В резултат от срещата на китайския премиер Ли Къцян и министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев, двете страни сключиха 40 споразумения, предаде ТАСС. Както от Москва, така и от Пекин отбелязват, че отношенията между двете страни "са навлезли в нов етап на развитие". Русия и Китай са дългогодишни стратегически партньори. Но напоследък отношенията им достигнаха много високо ниво, заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев: - Ние наистина се намираме на много високо ниво на нашите отношения, които се характеризират като стратегическо партньорство. Китай е първият ни външнотърговски партньор. През последните шест години, обемът на двустранната търговия се е увеличил повече от два пъти - от 40 до 90 милиарда долара.Един от 40-те документа, подписани в рамките на руско-китайската среща, е споразумението за сътрудничество в сферата на доставките на природен газ. Според договора, подписан през май между руската компания „Газпром" и китайската „CNPC", руският газ ще стига до Китай по газопровода "Силата на Сибир", строителството на който започна през септември. Годишният обем на планираните доставки е 38 милиарда кубически метра, на стойност 400 милиарда долара. Междуправителственото споразумение е за срок от 40 години, а след изтичането на този срок автоматично се удължава

МВР издирва Лео

http://frognews.bg/news_78167/

Криминалисти на столичното Шесто районно управление издирват 18–годишния Валери Валериев Янев, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Край АЕЦ "Фукушима" беше измерена най-високата радиация от инцидента насам

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/14/2399873_krai_aec_fukushima_beshe_izmerena_nai-visokata/?ref=rss


Най-високото ниво на радиация в района на АЕЦ "Фукушима-1" след аварията през пролетта на 2011 г. е регистрирано във взета на 13 октомври проба от почвените води в техническия кладенец край Първи и Втори реактор на атомната електроцентрала, съобщи днес компанията-оператор ТЕПКО, цитирана от ТАСС.

Съдържанието на цезиеви изотопи в един литър от тази вода е достигало 251 000 бекерела. Разрешената в Япония максимална концентрация от тях във вода, изливана в океана, е 30 бекерела,...

2/3 искат промени в избирателната система

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4365939

80 на сто от хората у нас не се чувстват представени нито в местната, нито в централната власт, нито на европейско ниво. Това показва национално социологическо проучване, проведено в периода май-юни т.г., в което са анкетирани 1032 българи. То е проведено от от екип на Асоциацията за социални изследвания и приложни изследователски практики, с участ 80 на сто от хората у нас не се чувстват представени нито в местната, нито в централната власт, нито на европейско ниво. Това показва национално социологическо проучване, проведено в периода май-юни т.г., в което са анкетирани 1032 българи. То е проведено от от екип на Асоциацията за социални изследвания и приложни изследователски практики, с участ

Британският парламент гласува символично признаване на Палестина

http://www.mediapool.bg/britanskiyat-parlament-glasuva-simvolichno-priznavane-na-palestina-news225945.html

Долната камара на британския парламент гласува Палестина да бъде призната за държава. Това няма да промени официалната близкоизточна политика на правителството, но е важен символичен жест в подкрепа за каузата на палестинците, които искат да имат своя държава.   В подкрепа на необвързващата резолюция гласуваха 274 членове на Камарата на общините, която наброява 650 души. Дванайсет бяха против. Премиерът Дейвид Камерън, членовете на правителството, както и много депутати не гласуваха.   Приетото решение гласи: "Камарата на общините е на мнение, че правителството би трябвало да признае държавата Палестина успоредно с държавата Израел, за да допринесе по този начин за постигане чрез преговори на решение въз основа на принципа за две държави".   Великобритания не определя Палестина като държава, но заявява, че може да го направи по всяко време, ако сметне, че това ще е от полза за мирния процес между палестинците и Израел.   Депутатът лейбърист Греъм Морис каза, че признаването на държавността на Палестина ще помогне да се деблокират мирните преговори, преди да е станало прекалено късно. В противен случай, заяви той, ще изчезне надеждата за решаване на конфликта чрез съществуването на две държави, единственото приложимо решение на проблема.   Консерваторът Никълъс Сомс - внук на Уинстън Чърчил - каза, че признаването на Палестина е правилно от морална гледна точка и е в интерес на Великобритания.   Кабинетът заяви, че гласуването няма да промени официалното британско становище по въпроса. Министърът за Близкия изток Тобайъс Елуд каза, че Обединеното кралство ще признае палестинската държавност тогава, когато това ще помогне да се установи мир.   По-късно Израел заяви, че гласуването в британския парламент вреди на мирните усилия. "Едно прибързано международно признание отправя към палестинските ръководители тревожното послание, че те могат да избегнат трудните решения, които предстои да вземат двете страни, и подронва шансовете за постигане на истински мир", цитира Франс прес комюнике на израелското външно министерство.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366520

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Лора Караджова роди момиченце, кръсти го Алиса

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/lora-karadzhova-rodi-momichence-krysti-go-alisa-6024757

Певицата стана майка за първи път на момиченце, плод на любовта им с половинката ѝ Валентин Славов

Полицията в София издирва 18-годишно момче

http://www.cross.bg/nosi-momcheto-dokymenti-1434924.html

/КРОСС/Полицията в София издирва 18-годишно момче, изчезнало вчера сутринта. За последно Валери Янев е забелязан в района на улица "Дебър". Момчето не носи в себе си лични документи. Момчето е високо около 184 см. Има пълно телосложение, права коса, овално лице и тъмно кафяви очи. Облечено е със сив суичър, панталон в камуфлажен цвят и бели маратонки. В себе си не носи документи за самоличност. Отговаря на името „Лео". Гражданите, които имат допълнителна информация за Валери, могат да сигнализират на тел.: 112, 9821760, 9821755 или в най близкото поделение на МВР.  

Парламентът на Великобритания призна Палестина за държава

http://www.mediapool.bg/parlamentat-na-velikobritaniya-prizna-palestina-za-darzhava-news225945.html

Британският парламент гласува Палестина да бъде призната за държава. Жестът е символичен – в подкрепа за каузата на палестинците, които искат да имат своя държава, съобщи БНР. В подкрепа на необвързващата резолюция гласуваха 274 членове на Камарата на общините, която наброява 650 души. Дванайсет бяха против. Премиерът Дейвид Камерън, членовете на правителството, както и много депутати не гласуваха. След вота министърът за Близкия изток Тобайъс Елуд каза, че Обединеното кралство ще признае палестинската държава тогава, когато това ще помогне да се установи мир в региона.

ЕК: Най-лошият електроенергиен пазар е българският

http://econ.bg/Новини/ЕК-Най-лошият-електроенергиен-пазар-е-българският_l.a_i.576787_at.1.html

Пазарът на електроенергия за бита в България е най-лошият сред всички страни в ЕС. Това се казва в доклад на ЕК за напредъка в изграждането на единен...

122 млрд. евро субсидии за енергийния сектор са отпуснали страните от ЕС

http://econ.bg/Новини/122-млрд-евро-субсидии-за-енергийния-сектор-са-отпуснали-страните-от-ЕС-_l.a_i.576787_at.1.html

Държавите от ЕС са отпуснали 122 милиарда евро субсидии за енергийния си микс през 2012 година. От тези средства близо една трета са отишли за помощи...

Iliad се отказа от придобиване на T-Mobile US

http://www.investor.bg/telekomunikacii/457/a/iliad-se-otkaza-ot-pridobivane-na-t-mobile-us-181807/

Сега Deutsche Telekom е изправена пред тежко решение - да остане на американския пазар или да го напусне

Ивелин Попов: Не бързайте да ни отписвате

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/14/2399867_ivelin_popov_ne_burzaite_da_ni_otpisvate/?ref=rss


Капитанът на българския национален отбор по футбол Ивелин Попов е уверен в шансовете за класиране на европейското първенство. Според него отборът може да се пребори с Норвегия за третото място, въпреки че в понеделник загуби с 1:2 при гостуването си в Осло. 

"Имахме положения, но не успяхме да вкараме втори гол и да си тръгнем минимум с една точка. След като сме загубили, всички са виновни. От масажиста до последния от футболистите в списъка", заяви Попов след двубоя. 
...

Две години няма виновни за смъртта на 11-годишната Мария

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4365522

Повече от 2 години няма виновни за смъртта на 11-годишната Мария Георгиева от Видин, която издъхна в линейка на път за столична болница. С определение на Видинския окръжен съд делото бе върнато за ново разследване в прокуратурата, която преди това прекрати случая заради недоказаност и липса на престъпление. Окръжните съдии обаче са категорични... Повече от 2 години няма виновни за смъртта на 11-годишната Мария Георгиева от Видин, която издъхна в линейка на път за столична болница. С определение на Видинския окръжен съд делото бе върнато за ново разследване в прокуратурата, която преди това прекрати случая заради недоказаност и липса на престъпление. Окръжните съдии обаче са категорични...

Цената на златото продължава да се покачва

http://econ.bg/Новини/Цената-на-златото-продължава-да-се-покачва_l.a_i.576784_at.1.html

Златото се търгува на най-високото си ниво от близо четири седмици насам. Благородният метал за незабавна доставка достигна 1 234,77 долара за...

Днес отбелязват Деня на белия бастун в СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267231

Днес от 14.30 часа в центъра на кв. „Аспарухово“, учителите по Ориентиране и мобилност и учениците от СОУ за деца с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ организират инициатива, с която да отбележат 15 октомври - Международен ден на белия бастун като защитен знак при хората със зрителни проблеми и символ за самостоятелността на хората без зрение.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366526

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.
При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

ГЕРБ няма да заложи на подкрепата на ДПС, убеден Дайнов

http://news.ibox.bg/news/id_2096755236

ГЕРБ няма да заложи на предлаганата подкрепа от страна на ДПС. Това мнение изрази политологът Евгений Дайнов. Той смята, че партията на Бойко Борисов ще продължи разговорите, като прилага демонстрирания вчера с БСП нов начин на говорене и с останалите партии, включително с Реформаторския блок. Налице е нов тип политическо поведение, констатира политологът.

В МТИТС ще се проведе брифинг на тема „Безопасността в жп транспорта“

http://pik.bg/в-мтитс-ще-се-проведе-брифинг-на-тема-„безопасността-в-жп-транспорта“-news237338.html

В МТИТС ще се проведе брифинг на тема „Безопасността в жп транспорта“

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова свиква оперативно заседание по безопасност в сектор железопътен транспорт с ръководствата на ДП НКЖИ, „Холдинг БДЖ“ ЕАД и ИА „Железопътна администрация“.

Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). 

След заседанието, министър Ангелкова ще даде брифинг за журналисти. Той ще се проведе днес – 14.10.2014 г. (вторник), в 12,00 ч. в зала 3 в сградата на МТИТС.

Шаламанов: Армията ни е пред катастрофа заради старата руска техника

http://politics.actualno.com/Shalamanov-Armijata-ni-e-pred-katastrofa-zaradi-starata-ruska-tehnika-news_54776.html

„Катастрофални последици” очакват българските въоръжени сили, ако не се отърват скоро от зависимостта си от старата руска техника и поддръжката й, каза в интервю за BBC разделящият...

Все още има свободни места в детските градини във Варна

http://varna.actualno.com/Vse-oshte-ima-svobodni-mesta-v-detskite-gradini-vyv-Varna-news_54779.html

Приемът в детските градини на Варна продължава. След последното класиране на 10 октомври (петък) отново има незаети места. Информацията съобщава общинската дирекция „Образование, младежки...

Община Несебър кани жителите си да се включат в екоинициатива

http://society.actualno.com/Obshtina-Nesebyr-kani-jitelite-si-da-se-vkluchat-v-ekoiniciativa-news_54781.html

Община Несебър организира кампания за разделно събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (ИУЕЕО) и негодни за употреба батерии и акумулатори (НУБА) на 17 октомври (петък) ...

Опасения от безредици, полиция пази пред офиса на КТБ

http://business.actualno.com/Opasenija-ot-bezredici-policija-pazi-pred-ofisa-na-KTB-news_54780.html

Протестите срещу затварянето на Корпоративна търговска банка стават все по-остри, като днес се провежда поредният. Вложители в банката са се събрали пред главния офис на КТБ на площад "Гарибалди...

Взрив, а след взрива безотговорност

http://www.cross.bg/mini-suda-videks-1434923.html

/КРОСС/След взрива във фабриката за боеприпаси в село Горни Лом се наблюдава интересна прогресия - колкото повече държавните контролни органи замазват положението, толкова повече наяве излиза истинската картина там. А тя е страховита: стотици хиляди противопехотни мини, натрупани навсякъде из предприятието, съхранявани на неподходящи места - например в котелното помещение, запушени аварийни изходи, натрупани между цеховете чували с отпадъци от тротил, необучени, немотивирани и преуморени работници с минимални заплати, гигантско бързане заради закъснение спрямо сроковете и непосилни норми, наличие на непознати боеприпаси, липса на отчетност, неправилно използване на оборудването. Все драстични нарушения, "незастрашаващи пряко живота на хората", ако цитираме Главната инспекция на труда (ГИТ). Е, точно животът опроверга инспекторите - хората вече ги няма, цеховете също. Няма го и работникът, който всеки ден се прибирал с думите: "И днес оцелях." И някой трябва да носи отговорност за това. При своите 143 проверки ГИТ трябваше да усети риска, който се натрупва при неспазването на предписанията й. При своите проверки (неизвестно колко, тъй като това се пази в дълбока тайна) служба "Контрол на общоопасните средства" в МВР също трябваше да си даде сметка как може да свърши всичко това. Никой обаче не посмя да спре дори временно завода, даже след кошмарната серия от взривове и злополуки през 2007 и 2010 г., при които има загинал и тежко ранени

Нов сценарий за телефонна измама: Преметнаха 83-годишна, че дъщеря й има ебола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366515

83-годишна жена е станала жертва на телефонна измама, при която е бил ползван сценарий за заболяване от ебола на нейн близък роднина, съобщиха от полицията в Добрич.
Жената получила обаждане на домашния си телефон от непознат мъж представящ се за служител на „Здравна каса”. Той я убеждава, че при направени изследвания на дъщеря й е открит вируса 83-годишна жена е станала жертва на телефонна измама, при която е бил ползван сценарий за заболяване от ебола на нейн близък роднина, съобщиха от полицията в Добрич. Жената получила обаждане на домашния си телефон от непознат мъж представящ се за служител на „Здравна каса”. Той я убеждава, че при направени изследвания на дъщеря й е открит вируса

Цената на лекия суров петрол се запазва ниска

http://econ.bg/Новини/Цената-на-лекия-суров-петрол-се-запазва-ниска_l.a_i.576780_at.1.html

Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) продължава да се търгува на най-ниската си стойност от 22 месеца насам. Сортът Brent понижи цената...

Ебола влезе в употреба при телефонните измамници

http://offnews.bg/news/n_1/n_403123.html

Нов метод за провеждане на телефонна измама е регистриран от полицията в Добрич. Вчера в града 83-годишна жена е станала жертва на измама, при която е бил ползван сценарий за заболяване от ебола на нейн близък роднина, съобщиха от ОД на МВР – Добрич.  Според обясненията на възрастната жена непознат мъж позвънил на телефона ѝ, като се представил за служител на Здравната каса. Той обяснил, че при направени изследвания на дъщеря ѝ е открит вирусът на ебола и за лечението ще е необходима сумата от 21 000 лева. Часове по-късно пенсионерката предала 2 700 лева на непознат мъж пред дома си по ул. „Кирил и Методий” в град Добрич. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Първо Районно управление на полицията в Добрич.

Нов сценарий за телефонна измама: Дъщеря Ви има ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366499

83-годишна жена е станала жертва на телефонна измама, при която е бил ползван сценарий за заболяване от ебола на нейн близък роднина, съобщиха от полицията в Добрич.
Жената получила обаждане на домашния си телефон от непознат мъж представящ се за служител на „Здравна каса”. Той я убеждава, че при направени изследвания на дъщеря й е открит вируса 83-годишна жена е станала жертва на телефонна измама, при която е бил ползван сценарий за заболяване от ебола на нейн близък роднина, съобщиха от полицията в Добрич. Жената получила обаждане на домашния си телефон от непознат мъж представящ се за служител на „Здравна каса”. Той я убеждава, че при направени изследвания на дъщеря й е открит вируса

Полицията издирва 18-годишен младеж от София (снимка)

http://pik.bg/полицията-издирва-18-годишен-младеж-от-софия-снимка-news237334.html

Полицията издирва 18-годишен младеж от София (снимка)

Криминалисти на столичното Шесто РУ издирват 18–годишния Валери Валериев Янев, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По данни на семейството му вчера сутринта той е излязъл от дома им и последно бил забелязан в района на ул. Дебър.Момчето е високо около 184см. Има пълно телосложение, права коса, овално лице и тъмно кафяви очи. Облечено е със сив суичър, панталон в камуфлажен цвят и бели маратонки.

В себе си не носи документи за самоличност. Отговаря на името „Лео“.
Гражданите, които имат допълнителна информация за Валери, могат да сигнализират на тел.: 112, 9821760, 9821755 или в най близкото поделение на МВР. 

Какво ври под капака на ПИБ

http://e-vestnik.bg/21476/kakvo-vri-pod-kapaka-na-pib/

Подкрепената от държавата банка има големи кредити към очевидно свързани лица. Не личи банковият надзор да се е задействал

Нови 1.2 млрд. лв. държавна помощ, дадена преди два месеца**, и второ спасяване от остра ликвидна недостатъчност за период от 6 години. Не трябва да си голям анализатор, за да разбереш, че в манджата, готвена под капака на ПИБ, нещо не е наред. Поглед в рецептите, които са представяни пред контролните органи показва, че всичко е “шест”. Но само щом се повдигне похлупакът, за доброто прилепване на който се грижи цяла кохорта помощници, включително и държавата, веднага става ясно, че готвачите нещо не ги бива.

Слаб шанс за живот без подкрепа

Колкото и да е парaдоксално, това се забелязва основно вън от България. Агенцията за кредитен рейтинг Fitch отбеляза преди ден, че слабостите в корпоративното управление на банката могат да доведат до малко по-голяма несигурност за готовността на властите в страната да подкрепят ПИБ при каквито и да е обстоятелства, включително чрез осигуряване на капиталова подкрепа в случай на нужда. За това и остави кредитния й рейтинг с негативна перспектива.

Още през март 2012 Fitch намали оценката за жизнеспособността (Viability Rating) на ПИБ до ниво b, което съответства на “уязвима възможност за продължаване на дейността без подкрепа”. От тогава до сега за банката не последва никаква надзорна санкция. За сметка на това пък дори получи разрешение от БНБ да придобие в края на 2013 МКБ Юнион банк.
Да заобиколим регулациите

Като най-голяма опасност за банката Fitch вижда големите експозиции на ПИБ към свързани компании, като дава за пример придобиването на “Кремиковци”. При тази сделка банката отпусна 316 млн. лв. на три формално несвързани компании - “Елтрейд къмпани”, “Надин металс трейд” и “Валпет консулт”. С парите те купиха на търг активите на комбината. С тази машинация банката заобиколи законовото ограничение да не отпуска кредити към свързани лица за повече от 25% от собствения си капитал.

Анализ на “Капитал” показва, че връзката на тези дружества с ПИБ не е само като между кредитор и кредитополучател. Зад офшорните собственици на тези, а и на други финансирани от ПИБ фирми, изплува едно и също кипърско име, което според изданието говори по-скоро за това, че банката упражнява непряк контрол върху някои свои длъжници.

Справка в Търговския регистър показва, че собствениците на “Елтрейд” и “Валпет” - регистрираните в Кипър Bassion Management Limited и Spicata Consulting Limited, се представляват от Лениа Пападопулу. Близката й съименничка Мария Пападопулу пък подписва от името на собственика на “Надин” Toleedo Associated Limited. Лениа Пападопулу е представител също на Legnano Enterprises Limited, която по това време притежава 7.7% от капитала на ПИБ според сайта на банката.

Името й излиза и около друг голям длъжник на банката - ОЦК - Кърджали. Цинковото производство на комбината миналата есен беше купено от “Хармони 2012″ със собственик регистрираната на Британските Вирджински острови Harmonee Holdings Limited, чийто директор е именно Лениа Пападопулу. Така към групата около “Кремиковци” в портфейла от бижута на ПИБ трябва да се добави и ОЦК със задължение от близо 200 млн. лв., натрупани при предишния собственик Васил Захариев.

Но всичко не спира дотук, защото сред големите кредитни авантюри на ПИБ се нарежда бизнесът на Васил Божков, за който е трудно да бъде оценен колко струва. Според данни от търговския регистър обаче фирмата “ПСТ Холдинг”, която консолидираше пътностроителния бизнес на Божков, вече е под контрола на ПИБ, която я е финансирала с 50 млн. лв. срещу залог на цялото предприятие.

Самата компания пък е собственост на кипърското Колвик сървисис лтд. “ПСТ Холдинг” е компанията, която заедно с “Главболгарстрой” оцеляха в разпределението ...

Михайлов: Нищо не е загубено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366507

„Норвегия беше по-добрият отбор – коментира президентът на БФС Борисав Михайлов след 1:2 в Норвегия. -  Прекалено бързи бяха за нас, тепърва ще анализираме каква е причината.
Очевидно е, че нищо не е загубено още, ще се борим с Норвегия за третото място. Те имат да идват в София, трябва да ходят и в Азербайджан.
Много от нашите основни играчи не „Норвегия беше по-добрият отбор – коментира президентът на БФС Борисав Михайлов след 1:2 в Норвегия. - Прекалено бързи бяха за нас, тепърва ще анализираме каква е причината. Очевидно е, че нищо не е загубено още, ще се борим с Норвегия за третото място. Те имат да идват в София, трябва да ходят и в Азербайджан. Много от нашите основни играчи не

Издирват 18-годишния Валери, напуснал дома си вчера сутринта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366497

Криминалисти на столичното Шесто районно управление издирват 18–годишния Валери Валериев Янев, съобщиха от пресцентъра на МВР.
По данни на семейството му вчера сутринта той е излязъл от дома си и последно бил забелязан в района на ул. "Дебър". Момчето е високо около 184 см. Има пълно телосложение, права коса, овално лице и тъмно кафяви очи. Криминалисти на столичното Шесто районно управление издирват 18–годишния Валери Валериев Янев, съобщиха от пресцентъра на МВР. По данни на семейството му вчера сутринта той е излязъл от дома си и последно бил забелязан в района на ул. "Дебър". Момчето е високо около 184 см. Има пълно телосложение, права коса, овално лице и тъмно кафяви очи.

Растенията абсорбират повече CO2, отколкото се смяташе

http://www.vesti.bg/novini/rasteniiata-absorbirat-poveche-co2-otkolkoto-se-smiatashe-6024756

Глобалното затопляне може би не вреди на Земята толкова бързо, колкото се опасявахме, след като учени установиха, че растенията могат да абсорбират повече въглероден диоксид, отколкото се смяташе досега, пише в. "Дейли телеграф".

ЕК: България е с най-лошия пазар на ток за бита

http://www.moreto.net/novini.php?n=267235

Пазарът на електроенергия за бита в България е най-лошият сред всички страни в ЕС. Това се казва в доклад на Еврокомисията за напредъка в изграждането на единен енергиен пазар на общността. От Брюксел са провели анкети, като българският пазар е събрал едва 48 точки в сравнение със 72 средно за ЕС, пише в.

Мощно земетресение е Салвадор, мъж загина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366493

Земетресение с магнитуд 7,4 разлюля Салвадор, предаде Ройтерс, като се позова на Геофизичния институт на САЩ. Първоначално нямаше данни за пострадали хора и нанесени материални щети, но по-късно стана ясно, че мъж е загинал в град Сан Мигел, на 135 км източно от столицата. Върху него е паднал електрически стълб, съобщи кметът на града,

Няма загинали при катастрофи тази нощ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4366491

Няма загинали при пътните инциденти, които са станали в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.
На територията на страната са станали 22 произшествия, един човек е с опасност за живота, а 27 са ранени. В столицата са станали 129 леки произшествия, 4 тежки, в които са ранени 4 души. Няма загинали при пътните инциденти, които са станали в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. На територията на страната са станали 22 произшествия, един човек е с опасност за живота, а 27 са ранени. В столицата са станали 129 леки произшествия, 4 тежки, в които са ранени 4 души.

ГЕРБ разбират съгласието като отказ от позиции от наша страна

http://www.cross.bg/razgovori-gerb-georgiev-1434922.html

/КРОСС/След 4-часови разговори ГЕРБ и БСП не успяха да сближат вижданията си и да излязат с обща позиция по повечето от приоритетите, за които двете партии смятат, че са важни за съставянето на правителството.  В интервю за "Дума" Захари Георгиев от преговорния екип на левицата обясни: Самите консултации се определяха от тези, които канят. В техните предложения имаше неща, който съвпадат без съмнение и с наши виждания за бъдещи реформи. Има и различни предложения, в това число и някои диаметрално противоположни. Според мен има въпроси, които при една по-задълбочена дискусия, включително обществена, биха могли да доведат до промяна на позицията на ГЕРБ. В тези разговори те поставяха своите виждания и практически нямаха път, пътека за отстъпвания от тези виждания. Намерението веднага да се поставят искания за отстъпки от страна на БСП не беше коректно, при положение, че дойдохме на тези консултации със своята предизборна платформа. А тя съдържа ангажименти, които сме поели пред 505 000 български граждани, които ни подкрепиха. Беше декларирано, че имат мандат да вземат решение в тези преговори, но практически нямаше промяна на позиции. Те го декларираха и на брифинга - смятат, че това, което те предложат, това трябва да бъде в програмата, обясни за срещата Георгиев.  Как БСП ще работи като конструктивна опозиция Дали една опозиция е конструктивна или деструктивна, се определя основно от две нейни възможни действия

Обама призовава развитите страни по-активно да действат срещу ебола

http://www.mediapool.bg/obama-prizovava-razvitite-strani-po-aktivno-da-deistvat-sreshtu-ebola-news225944.html

Президентът на САЩ Барак Обама е разговарял с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и е заявил, че международната общност трябва да активизира усилията, за да реагира решително на кризата с болестта ебола. Това съобщиха от Белия дом. Американският президент е изтъкнал, че всички държави членки на световната организация трябва да откликнат на призива й и да помогнат с персонал, оборудване и необходимите материали, за да се спре епидемията там, откъдето е тръгнала. Кризата, предизвикана от опасната болест, отнела вече живота на повече от 4000 души, главно в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия, е била тема на разговор и между Обама и френския президент Франсоа Оланд. Елисейският дворец съобщи, че двамата лидери са призовали за по-голямо мобилизиране на международна общност и на Европейския съюз в тясно сътрудничество с ООН, Световната  здравна организация и засегнатите страни. Франция обяви, че ще построи нови центрове за лечение на ебола в Гвинея, след като президентът на САЩ каза, че развитите страни не правят достатъчно, за да ограничат епидемията. Ройтерс посочва, цитирана от БТА, че Франция, която е имала колонии в Африка, досега е дала само 70 милиона евро (88. 8 милиона долара) за   с опасния вирус в Западна Африка и през ноември ще открие в Масента, Югоизточна Гвинея, първия си медицински център за лечение на болни от ебола. Сега Оланд е поел ангажимент французите да открият още такива центрове. Потвърдил е също, че Франция обмисля възможността от въвеждане на медицински контрол за пристигащите с полети от райони, засегнати от вируса.

Дора Янкова: ГЕРБ ще сформира правителство с десни партии, БСП категорично в опозиция

http://pik.bg/дора-янкова-герб-ще-сформира-правителство-с-десни-партии-бсп-категорично-в-опозиция-news237332.html

Дора Янкова: ГЕРБ ще сформира правителство с десни партии, БСП категорично в опозиция

"ГЕРБ най-вероятно ще сформира правителство с десни партии до края на месеца. заяви в интервю за "Фокус" Дора Янкова от БСП.

В новия парламент БСП ще бъде категорично в опозиция, но споделя виждането на ГЕРБ да има правителство на споделената отговорност, добави още Янкова. 
“БСП няма да бъде самоцелна опозиция. Ние имаме желание институциите да се укрепят, защото трябва да се преодолее тази деструктивност, която се наблюдава през последните години“, каза още Янкова.

По думите й, в новото НС трябва да има дебати, които да водят до конкретни резултати и решения.

Дора Янкова каза още, че е интересно какво ще е поведението на представителите на Коалиция АБВ в парламента, тъй като според нея те са либералното ляво. Тя беше категорична, че трябва да се намери решение на политическата криза и да се създадат предпоставки за икономическа стабилност.

Ковачки длъжник на БДЖ с 14,8 милиона

http://www.zapernik.com/biznes/kovachki-dlujnik-na-bdj-s-14-8-miliona_34928/

14,8 млн. лв. дължи към 9 октомври бизнесменът Христо Ковачки на "БДЖ-Товарни превози". Това съобщиха от "Холдинг БДЖ" пред "Стандарт". 9 785 177 лв. са дълговете на спедиторската му фирма "Тибиел" ЕООД.

Задълженията са за превозени над 2,7 млн. т въглища от мините към ТЕЦ-овете на Ковачки, които "Тибиел" не обслужва в пълен размер и в уговорените срокове, посочват от БДЖ и допълват, че 5,559 млн. лв. от тях са просрочени, а 4,226 млн. - текущи.

Така на практика "Тибиел" не...

Продължава

Без загинали при катастрофи тази нощ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366483

Няма загинали при пътните инциденти, които са станали в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.
На територията на страната са станали 22 произшествия, един човек е с опасност за живота, а 27 са ранени. В столицата са станали 129 леки произшествия, 4 тежки, в които са ранени 4 души. Няма загинали при пътните инциденти, които са станали в страната през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. На територията на страната са станали 22 произшествия, един човек е с опасност за живота, а 27 са ранени. В столицата са станали 129 леки произшествия, 4 тежки, в които са ранени 4 души.

Серджо (или да заминеш за САЩ на 78 години)

http://www.dnevnik.bg/live/dnevniklive/2014/10/14/2399858_serdjo_ili_da_zaminesh_za_sasht_na_78_godini/?ref=rss


Историята на Серджо, разказана от Владина Цекова в нейния профил във "Фейсбук" през последните два дни се превърна в една от най-споделяните (към 14 октомври - над 2300 пъти) и харесвани (над 6600 пъти) публикации сред българските потребители. Публикуваме я с позволение на автора й.

Пътувам с полет София-Амстердам. Настанявам се до беловлас и добре облечен господин. Реших, че е чужденец и го поздравих на английски. Оказа се, че недочува и когато ми отговори, питайки ме какво го...

Мъж загина при земетресение в Салвадор, очаква се цунами (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366484

Земетресение с магнитуд 7,4 разлюля Салвадор, предаде Ройтерс, като се позова на Геофизичния институт на САЩ. Първоначално нямаше данни за пострадали хора и нанесени материални щети, но по-късно стана ясно, че мъж е загинал в град Сан Мигел, на 135 км източно от столицата. Върху него е паднал електрически стълб, съобщи кметът на града,

МВР търси 18-годишния Лео, изчезнал вчера в столицата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4366481

Криминалисти на столичното Шесто районно управление издирват 18–годишния Валери Валериев Янев, съобщиха от пресцентъра на МВР.
По данни на семейството му вчера сутринта той е излязъл от дома си и последно бил забелязан в района на ул. Криминалисти на столичното Шесто районно управление издирват 18–годишния Валери Валериев Янев, съобщиха от пресцентъра на МВР. По данни на семейството му вчера сутринта той е излязъл от дома си и последно бил забелязан в района на ул. "Дебър". Момчето е високо около 184 см. Има пълно телосложение, права коса, овално лице и тъмно кафяви очи.

Русия: Европа първа трябва да отмени санкциите

http://www.cross.bg/sanktziite-rysiya-sanktzii-1434919.html

/КРОСС/ Русия няма да отмени хранителното  ембарго срещу Запада , преди европейците да отменят санкциите срещу нейната икономика. Това заяви руският министър на икономиката Алексей Улюкаев, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той отбеляза също, че сигнал за смекчаване на ответните мерки от страна на Русия може да бъде частичната отмяна на санкциите на Запада. Според Улюкаев санкциите от страна на Запада са с временен характер и допуска, че те няма да бъдат продължени. “Тези санкции носят временен характер и са въведени за не повече от година, а в някои случаи и за по-малко. Затова аз смятам, че може да очакваме “тяхната отмяна”, сподели министърът пред журналисти. Припомняме, че САЩ и ЕС от пролетта постепенно въвеждаха санкции срещу руските политици, бизнесмени и компании заради конфликта в Украйна. В отговор Русия забрани вноса на определени стоки от страните, които наложиха санкции срещу нея.

Бившата на Благо плаши без грим (снимка)

http://www.bnews.bg/article-118997

Христина Витанова е забравила, че папараци дебнат отвсякъде и затова реши да излезе от дома си в потресаващ вид.

Дайнов: Местан наследи партия, която е навсякъде и винаги, в момента го е страх, че тя ще бъде никога и никъде

http://pik.bg/дайнов-местан-наследи-партия-която-е-навсякъде-и-винаги-в-момента-го-е-страх-че-тя-ще-бъде-news237330.html

Дайнов: Местан наследи партия, която е навсякъде и винаги, в момента го е страх, че тя ще бъде никога и никъде

ГЕРБ няма да заложи на предлаганата подкрепа от страна на ДПС. Това каза пред БНР политологът Евгений Дайнов. Според него партията на Бойко Борисов ще продължи разговорите, като прилага демонстрирания вчера с БСП нов начин на говорене и с останалите партии, включително с Реформаторския блок.

"Аз съм убеден, че ще проведат толкова смислени разговори, колкото с БСП. След десетилетия крясъци да продължи разговорът за политика.

Сегашните политици нямат опит за водене на такива разговори, така че разговорите може да се разтегнат с месеци. Не си представям, че Бойко Борисов не е изпратил или получил нито един есемес по време на четиричасовите разговори. Но резултатът е налице - нов тип политическо поведение", каза още той. На въпрос кой е автор на идеята да не преговарят лидерите Дайнов отговори: "Не вярвам, че Бойко Борисов е измислил новия тон и иеята да не преговарят лидери.

Обичайният заподозрян в такива случаи е Румяна Бъчварова. Мисля, че с Реформаторския блок ще има такъв тип разкговори, каквито Бяха с БСП.

Лютви Местан наследи една партия, която е навсякъде и винаги, в момента го е страх, че тази партия ще бъде никога и никъде. Със своето поведение той прави така, че да се изолира тази партия", завърши политологът.


Шест месеца война в Украйна: Щети за милиарди, хиляди убити

http://www.cross.bg/kiev-hilyadi-lygansk-1434918.html

/КРОСС/ На 14 октомври се навършва половин година от началото на така наречената антитерористична операция на Киев срещу населението на Донецка и Луганска област. Донецк и Луганск не признаха вдъхновения от Вашингтон въоръжен преврат в Киев на 22 февруари. Само за шест месеца потискане на "рускоезичния бунт" са убити хиляди хора, а стотици хиляди са станали бежанци. Загубите от "умиротворяването" на бунтовническия регион са милиарди долари. Според най-скромните оценки, са загинали около четири хиляди мирни жители. Официално обявените загуби на украинската страна са не повече от хиляда войници. Но опълченците съобщават цифрата 10 хиляди. За това, че Киев крие истинския брой на жертвите, говори това, че много родители на убити войници получават известия, че техните синове са безследно изчезнали или са дезертирали. В началото на септември в Минск беше подписан протокол за прекратяване на огъня, а след това меморандум за примирие в Донбас. Той, освен всичко друго, предвиждаше изтегляне на тежката артилерия на 15 километра от линията на сблъсъците. Подразделенията на Националната гвардия и частните армии всеки ден нарушават тези споразумения като обстрелват Донецк и Луганск. Колко ще продължи това "примирие", никой не може да прогнозира. Киев фактически е под външното управление на САЩ, каза украинският бизнесмен и политик Игор Марков, а там са заинтересовани от примирието само като междинен етап за почивка и подготовка за нова война

С Петковден идват зимата и... сватбите

http://www.cross.bg/petka-petkovden-chest-1434920.html

/КРОСС/Православните християни почитат днес Св. Петка. Празникът в чест на Св. Параскева (Параскева на гръцки означава "петък" оттук и българския вариант - Петка) - Света Петка Търновска. Петковден, се смята за завършек на есента, а с това и на активния стопански цикъл. Имен ден празнуват Петка, Параскева, Парашкева, Петко, Петкана, Пенка, Паро, Парун. Зимният Петковден е не само празник в чест на светицата - закрилница на децата, но и поставя началото на зимните семейни служби, посветени на покровителя - патрон на рода и семейството. От този ден започва и периодът на сгледите, на годежите и сватбите. Петковден бележи и края на стопанските дейности - есенната сеитба и прибирането на реколтата; освобождават се овчарите и ратаите и започва оплождането на домашния добитък (мърляне и овча сватба). Затова празникът е и на овчарите, а жените раздават питки за здравето на животните. От Петковден до Димитровден (26 октомври) се забранява домашната работа с вълна; кроенето, шиенето - за да не нападат хищници стадата. Ако човек носи дреха, скроена през този период, ще се разболее, а след смъртта си ще се превърне във вампир. В някои краища вярват, че св. Петка се явява във вид на змия на онези жени, които не спазват забраните за работа. В деня на Зимната св. Петка на много места в България правят т. нар. семейна служба (светец или оброк) в чест на стопанина - закрилник на къщата. Месят се обредни хлябове, като най-големият се нарича на св. Петка

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване