Започна балотажът за избор на кмет в две села

http://pik.bg/започна-балотажът-за-избор-на-кмет-в-две-села-news239238.html

Започна балотажът за избор на кмет в две села

В спокойна обстановка започна балотажът за избор на кмет в селата Гагово и Вардун в област Търговище.

Секционните избирателни комисии са отворили навреме, до момента няма подаден сигнали и жалби, съобщиха за БТА председателите на Общинските избирателни комисии /ОИК/ в Попово и Търговище Данчо Николаев и Гергана Цонева.

За кметското място в Гагово се конкурират Румен Иванов от РЗС и Георги Георгиев, независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет. Избирателите в селото са 637, вече са гласували 33-ма.

До частичния вот се стигна поради кончината на дългогодишния кмет Петя Петрова. В търговищкото село Вардун право на глас на частичния вот имат 769 души, според избирателните списъци.

За техния глас се борят Желю Василев от БСП и Иван Иванов от ДПС. Досегашният кмет на Вардун Николай Славов е извън страната.


Гришо на финал днес срещу Бердих в опит да защити титлата си от Стокхолм

http://www.moreto.net/novini.php?n=267801

"Шампионите се завръщат", гласеше мотото на турнира в Стокхолм, а именно шампионите от последните две издания ще се изправят един срещу друг в спора за трофея на "If Stockholm Open", след като защитаващият титлата си Григор Димитров се наложи с 6-3 7-5 над Бърнард Томич, а победителят от 2012 г.

Гришо излиза на корта, за да защитава титлата си от Стокхолм

http://offnews.bg/news/n_1/n_405588.html

Тенинист №1 на България Григор Димитров ще защитава днес титлата си от турнира в Стокхолм. Финалният двубой ще е между Димитров и чеха Томаш Бердих. Мачът на централния корт започва в 16 ч. българско време. Той ще бъде излъчен пряко по bTV Action. Миналогодишният шампион Димитров бе поставен под №2 в основната схема на турнира от категорията "ATP 250", а Бердих - под №1. 29-годишният Бердих стана шампион в Стокхолм през 2012 година. Той е №7 в световната ранглиста. За българина, който е в Топ 10 на световния тенис, това е шести финал на ниво ATP. Той стигна до него след победа над Бърнард Томич с 6:3, 7:5. Димитров и Бердих са се срещали четири пъти до момента, а българинът има три победи.

Терапия с цветове за лице

http://www.vesti.bg/novini/terapiia-s-cvetove-za-lice-6025218

Почистването на кожата на лицето е изключително важно, но изисква постоянство и понякога не малка сума пари.

Жена разби главата на чичо си заради забележка

http://pik.bg/жена-разби-главата-на-чичо-си-заради-забележка-news239236.html

Жена разби главата на чичо си заради забележка

Към 20 часа снощи в МБАЛ-Благоевград е приет 72-годишният В.И., чиято 53-годишна племенница го халосала по главата със собствения му бастун, съобщи БГНЕС.

Възрастният човек направил забележка на племенницата си С.П., че много пуши. Тъй като тя приела забележката като "кръвна обида", просто грабнала бастуна му и го фраснала по главата.

Възрастният човек е с комоцио и рана на главата и 7-8 шева.

72-годишният мъж е настанен в отделението по хирургия, а племенницата, която се води на отчет - в съответното специализирано отделение на МБАЛ.

Майката на Тачо: Синът ми е рицар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376225

„Не, никога не бих влязла в Къщата на VIP Brother”, каза в „Събуди се” майката на Тачо – Рина Манова пред Стани Дочев.
Тя разказа, че още от малък Тачо е бил чаровник. „Той имаше някаква харизма, която пленяваше всички. Беше ученолюбив, много екстремен, честен”, допълни още майка му.
Рина Манова каза още, „Не, никога не бих влязла в Къщата на VIP Brother”, каза в „Събуди се” майката на Тачо – Рина Манова пред Стани Дочев. Тя разказа, че още от малък Тачо е бил чаровник. „Той имаше някаква харизма, която пленяваше всички. Беше ученолюбив, много екстремен, честен”, допълни още майка му. Рина Манова каза още,

Отливът на инвестиции и ниската цена на петрола ще продължат да притискат рублата

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/19/2402210_otlivut_na_investicii_i_niskata_cena_na_petrola_shte/?ref=rss


Резкият спад на курса на рублата, причинен от санкциите срещу Москва заради намесата в украинската криза и спада в цените на петрола подчертават зависимостта на Русия от Запада в задоволяването на нуждата на страната от долари, пише "Ройтерс".

Независимо от реториката на Владимир Путин и намеците за преориентиране към Азия, последните две седмици ясно демонстрират, че Русия се нуждае от финансовите потоци на Запада.

Спадът в инвестициите в чуждестранна валута карат...

Валентино Роси отпразнува с победа 250-ия си старт в MotoGP

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/19/2402911_valentino_rosi_otpraznuva_s_pobeda_250-iia_si_start_v/?ref=rss


Седемкратният световен шампион Валентино Роси спечели изпълненото с отпадания Гран при на Австралия и отпразнува по-най-добрия възможен начин своето 250-о състезание в MotoGP. 

25-годишният италианец постигна 82-ата си победа в кралския клас и общо 108-а в 310 старта във всички класове на световния шампионат по мотоциклетизъм. 

Пилотът на "Ямаха" записа втори успех за сезона след триумфа в Сан Марино преди месец. Той печели две състезания в рамките на една календарна...

Семейна драма в Благоевград! Закърпиха с 10 шева веждата на жена, пребита от съпруга си

http://pik.bg/семейна-драма-в-благоевград-закърпиха-с-10-шева-веждата-на-жена-пребита-от-съпруга-си-news239234.html

Семейна драма в Благоевград! Закърпиха с 10 шева веждата на жена, пребита от съпруга си

След семеен скандал мъж ударил с глава 25-годишната В.Л., с която живее на семейни начала, пише БГНЕС.

Инцидентът станал тази сутрин в благоевградски квартал.

Вследствие на удара жената е получила аркада на веждата, която е зашита с над 10 шева.

След това се прибрала отново при мъжа, чийто прякор в квартала е "Главата". 

Ще пусне ли ГЕРБ расисти и ксенофоби на власт?

http://viewpoint.actualno.com/Shte-pusne-li-GERB-rasisti-i-ksenofobi-na-vlast-news_55677.html

Ако последните две правителства ползваха националистите само негласно, бъдещото управление на страната може реално да даде власт на расизма и ксенофобията. Оправданието - излизане от кризата. Но изход...

Момиче се оплака от полицейски произвол

http://crime.actualno.com/Momiche-se-oplaka-ot-policejski-proizvol-news_55671.html

Студентката Борислава Латинова се оплака, че е станала жертва на полицейска гавра. Момичето твърди, че по време на рутинна проверка до Семинарията служителка на МВР ѝ "бръкнала в гащите". ...

Швеция търси руска подводница, Москва отрича

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/shveciia-tyrsi-ruska-podvodnica-moskva-otricha-6025217

"Няма и не е имало никакви нередовни, да не говорим за аварийни ситуации с руски военни кораби", твърди руското военно министерство

Майката на Тачо: Той е рицар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376220

„Не, никога не бих влязла в Къщата на VIP Brother”, каза в „Събуди се” майката на Тачо – Рина Манова пред Стани Дочев.
Тя разказа, че още от малък Тачо е бил чаровник. „Той имаше някаква харизма, която пленяваше всички. Беше ученолюбив, много екстремен, честен”, допълни още майка му.
Рина Манова каза още, „Не, никога не бих влязла в Къщата на VIP Brother”, каза в „Събуди се” майката на Тачо – Рина Манова пред Стани Дочев. Тя разказа, че още от малък Тачо е бил чаровник. „Той имаше някаква харизма, която пленяваше всички. Беше ученолюбив, много екстремен, честен”, допълни още майка му. Рина Манова каза още,

Швеция на лов за руска подводница?

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/shveciia-na-lov-za-ruska-podvodnica-6025217

Мобилизацията на кораби, войници и хеликоптери е невиждана от времето на Студената война

Ана Баракова: Страхно е, че съм депутат! Взимам и мама в София!

http://frognews.bg/news_78513/

От "България без цензура искат да ме отстранят. Това, което ми повтарят е, че не си заслужавам мястото. Но аз съм силен характер и няма да се откажа", заяви пред Диана Найденова щастливката От ББЦ, избрана преференциално на изборите.

Вигенин в недоумение от ниската подкрепа за БСП

http://pik.bg/вигенин-в-недоумение-от-ниската-подкрепа-за-бсп-news239232.html

Вигенин в недоумение от ниската подкрепа за БСП

Въпреки многото неща, които се направиха, хората остават с впечатлението, че това са кръпки, мерки, които сме длъжни да направим и които никога не стигат. На ГЕРБ могат да простят, на БСП не могат да простят, че не е направила повече. Това обяви депутатът от левицата и бивш вътрешен министър Кристиан Вигенин пред bTV работата на кабинетите „Станишев” и „Орешарски”.

Той изрази недоумение от ниската подкрепа за БСП, тъй като тя имала „най-прогресивните идеи” и „защитава интересите на една огромна част от българските граждани”.

Вигенин отхвърли и тезата, че с действията си като външен министър е настроил русофилите срещу БСП. По думите му не може да се постави под въпрос европейското членство на страната, но и не може да се твърди, че кабинетът „Орешарски” е провеждал антируска политика.

Попитан дали наистина в БСП има фараони (както твърди Кирил Добрев), Вигенин отговори: „Ако БСП иска да бъде силна, трябва да спрем това постоянно самоизяждане в медиите, никой не иска да се идентифицира с отбор, в който има постоянни крамоли. Че трябва да има промяна в отбора, това е естествено”.

„Трябва да има минимално съвпадане между Изпълнителното бюро и парламентарната група, защото и без това не сме много сега. Едните трябва да се заемат изцяло с партията, а другите – с парламентарна дейност, защото там ще се види новото лице, новата политика на БСП. Парламентарната група е ключов елемент от възстановяването на БСП.

Кристиан Вигенин не спести положителната си оценка за срещите, които ГЕРБ провежда с парламентарно представените партии: „Едно добро начало, защото ГЕРБ от самото си създаване са били много самовлюбена партия. Нейният лидер - също. Може би беше добър ход, че той не участваше в преговорите”.

Бившият външен министър посочи, че сега въпросът е дали със „стъпването на терена” на Бойко Борисов ще продължи пътят на българската политика към Европа или всичко ще приключи.

Вигенин се придържа към прогнозата си от изборната нощ за правителство на ГЕРБ, реформаторите и Патриотичния фронт, като, по думите му, то има потенциал да внесе стабилност, ако се запази проявяваната до момента диалогичност.

Слабо земетресение беше регистрирано в района на Кърджали

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/19/2402910_slabo_zemetresenie_beshe_registrirano_v_raiona_na/?ref=rss


Слабо земетресение с магнитуд 2,4 по скалата на скалата на Рихтер е било регистрирано в района на Кърджали към 19.47 ч. снощи, съобщава агенция "Фокус", позовавайки се на БАН.

Епицентърът на труса е бил на 25 километра северозападно от Кърджали и на 180 километра югоизточно от София, а огнището на 2 километра под земята, но той не е бил усетен от жителите и няма данни за щети.

Четири трудни месеца за гръцкото правителство

http://www.grreporter.info/Chetiri_trudni_meseca_za_grckoto_pravitelstvo/16266

Премиерът Андонис Самарас е изправен пред трудните преговори за излизане на Гърция от меморандума и за гръцкия дълг, които са ключови за избора на президент, както и за евентуалните предсрочни парламентарни избори

прочети повече

Анна Баракова, напуснала ББЦ: Влизали са в дома ми - любимото ми котенце изчезна безследно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376210

За пръв път се осмелявам да кажа – страхувам се. Но очевидно е влизано в дома ми, очевидно някой е претърсвал вещите ми. Котето ми, любимото ми котенце, което бе опитомено, изчезна безследно. Това заяви добилата скандална известност (преди политическата такава) независима депутатка Анна Баракова. Амбициозната млада дама се прочу с „отлюспването За пръв път се осмелявам да кажа – страхувам се. Но очевидно е влизано в дома ми, очевидно някой е претърсвал вещите ми. Котето ми, любимото ми котенце, което бе опитомено, изчезна безследно. Това заяви добилата скандална известност (преди политическата такава) независима депутатка Анна Баракова. Амбициозната млада дама се прочу с „отлюспването

Пловдивски полицаи задържаха шофьор-нарушител след преследване

http://press.mvr.bg/NEWS/news141019_03.htm

При пътно-транспортно произшествие в резултат от гонитбата е пострадал служител на реда

Съдът отхвърли жалбата на Марешки срещу задържането му

http://www.moreto.net/novini.php?n=267799

Съдебен състав на Административен съд – Варна отхвърли жалбата на Веселин Марешки срещу заповедта, по силата на която той беше задържан за срок от 24 часа. Тя е издадена от полицай Младенов от 2-ро РУП Варна. Според съда не са допуснати съществени нарушения на административно производствените правила – спазени са изискванията на чл.

Анна Баракова, напуснала ББЦ: Влизали са в дома ми, очевидно някой е претърсвал вещите ми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376203

За пръв път се осмелявам да кажа – страхувам се. Но очевидно е влизано в дома ми, очевидно някой е претърсвал вещите ми. Котето ми, любимото ми котенце, което бе опитомено, изчезна безследно. Това заяви добилата скандална известност (преди политическата такава) независима депутатка Анна Баракова. Амбициозната млада дама се прочу с „отлюспването За пръв път се осмелявам да кажа – страхувам се. Но очевидно е влизано в дома ми, очевидно някой е претърсвал вещите ми. Котето ми, любимото ми котенце, което бе опитомено, изчезна безследно. Това заяви добилата скандална известност (преди политическата такава) независима депутатка Анна Баракова. Амбициозната млада дама се прочу с „отлюспването

Бориса: Андрей не ми е давал пари, Бог ми помага

http://www.bnews.bg/article-119436

Моделът Бориса Тютюнджиева, известна като приятелката на продуцента Андрей Арнаудов, е залегнала над учебниците за оставащите ѝ три изпита в американския университет в Благоевград преди да стане висшистка.

Голям концерт и много емоции за 100-годишния юбилей на „Черноморски звуци”

http://dobrudjatv.net/%d0%b3%d0%be%d0%bb%d1%8f%d0%bc-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86%d0%b5%d1%80%d1%82-%d0%b8-%d0%bc%d0%bd%d0%be%d0%b3%d0%be-%d0%b5%d0%bc%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%b7%d0%b0-100-%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%88/

С празничен концерт – спектакъл, пред препълнена зала, с много аплодисменти, цветя и поздравителни адреси, хор „Черноморски звуци“ Балчик отбеляза своя 100 – годишен юбилей. Това бе и кулминацията на тридневните прояви, посветени на годишнината. По – случай юбилейната година на хоровата формация, Съюзът на музикалните и танцови дейци […]

Вигенин: На ГЕРБ могат да простят, на БСП не могат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376199

Въпреки многото неща, които се направиха, хората остават с впечатлението, че това са кръпки, мерки, които сме длъжни да направим и които никога не стигат. На ГЕРБ могат да простят, на БСП не могат да простят, че не е направила повече. По този начин депутатът от левицата и бивш вътрешен министър Кристиан Вигенин коментира в пред bTV работата на Въпреки многото неща, които се направиха, хората остават с впечатлението, че това са кръпки, мерки, които сме длъжни да направим и които никога не стигат. На ГЕРБ могат да простят, на БСП не могат да простят, че не е направила повече. По този начин депутатът от левицата и бивш вътрешен министър Кристиан Вигенин коментира в пред bTV работата на

"Слизай, ма!", изкрещяла полицайката на студентката и я извлякла за позорния обиск

http://offnews.bg/news/n_1/n_405564.html

Полицайката, която е извършила позорния обиск над студентката Борислава Латинова не се е представила. Изкрещяла "Слизай, ма!", отворила вратата и издърпала момичето от предната седалка. Това разказа бащата ù  Христо Латинов тази сутрин в интервю за предаването "Събуди се" на Нова тв. Той беше в студиото заедно с дъщеря си и приятеля ù. Сблъсъкът с полицията се случва при "рутинна" проверка в ранните часове в петък. Борислава - студентка в Югозападния университет в Благоевград - се прибира от дискотека. В автомобила пътували още три момчета. На кръстовището при Семинарията в София са спрени за проверка от полицията. След проверката на документите на шофьора двамата младежи, пътуващи на задната седалка, също били проверени. Те признали, че са имали криминални прояви. В този момент пристигнала втора патрулка и полицаите претърсили двете момчета. Автомобилът също бил претърсен и не било открито нищо подозрително. Арестували едно от двете момчета, а единствената полицайка сред униформените почукала на стъклото до Борислава с думите: "Ти си следващата". Извлякла я от колата и последвал позорният обиск. Вдигнала блузата на момичето връху главата му, позволила си да пита защо не носи сутиен и да я поучава кое е прилично и кое - не, бръкнала с ръка в панталоните му, под бельото. След случилото се Борислава разказва, че стояла вцепенена и не знаела какво да направи, защото жената, гаврила се с нея, е полицай. Бащата днес разказа, че и до днес не са успели да подадат жалба - в Районната прокуратура отказали да я приемат, защото било след 17 ч., вчера отишли в СДВР и също не успели да подадат жалбата, защото било почивен ден. "В Четвърто районно стоях 6 часа и питах "Кой" и "Защо", разказа бащата. Борислава получила и заплашително съобщение чрез Facebook, но когато се опитала да се свърже с подателя, установила, че е блокирана от него. В коментар за случилото се адв. Марин Марковски бе категоричен, че в случая не става въпрос просто за превишаване на правата, а за престъпление, извършено от полицайката, която е извършила обиска по унизителен за момичето начин. Той определи поведението на служителката на реда като хулиганство, събличането му на публично място е "нагло", заяви той, обискът е извършен по "зверски, примитивен начин". "Всички съобщения, които са излъчени чрез медиите са основание за образуване на наказателно производство. Това е един малък тест дали прокуратурата работи", каза той. "Не мога да се отърся. Не ми се ходи на лекции. Искам възможно по-малко хора да ме виждат", разказа Борислава. Бащата пък каза, че нейни приятели планират протест пред полицията. Той сподели, че е получил подкрепата и молитвите на свещеници. Христо  Латинов е председател на синдиката на свещенослужителите.

Вигенин: Хората прощават на ГЕРБ, на БСП – не

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376196

Въпреки многото неща, които се направиха, хората остават с впечатлението, че това са кръпки, мерки, които сме длъжни да направим и които никога не стигат. На ГЕРБ могат да простят, на БСП не могат да простят, че не е направила повече. По този начин депутатът от левицата и бивш вътрешен министър Кристиан Вигенин коментира в пред bTV работата на Въпреки многото неща, които се направиха, хората остават с впечатлението, че това са кръпки, мерки, които сме длъжни да направим и които никога не стигат. На ГЕРБ могат да простят, на БСП не могат да простят, че не е направила повече. По този начин депутатът от левицата и бивш вътрешен министър Кристиан Вигенин коментира в пред bTV работата на

Илиана Беновска: Борисов трябва да направи правителство, а БСП са длъжни да го подкрепят (обновена)

http://pik.bg/илиана-беновска-борисов-трябва-да-направи-правителство-а-бсп-са-длъжни-да-го-подкрепят-обн-news239227.html

Илиана Беновска: Борисов трябва да направи правителство, а БСП са длъжни да го подкрепят (обновена)

"Критичният тон към управляващите трябва да бъде винаги. А техните отговори са доказателство дали тези хора стават, за да ни управляват, заяви Беновкса в ефира на Нова телевизия.

"Борисов трябва да направи правителство, а БСП са длъжни да го подкрепят, защото са втора политическа сила, а ДСП трябва да играят чисто, допълни още Беновска.

"Йордан Бакалов е най-читавият министър в това слуежбно правителство и мой приятел", каза Антон Тодоров, също гост на Кулезич по Нова тв.

"Смятам, че не би трябвало да има ново правителство. Ако нямам 110 депутати, аз ще върна мандата. ГЕРБ в момента няма и 90 депутати. Борисов трябва да върне мандата така, като обеща преди изборите", категоричен е Тодоров.

"Нека спрем този тон на отрицание", зове Беновска. Ще ми се да започнем да говорим конструктивно. Да, може би идва катарзисът, може би ще се прочисти този политически елит най-накрая", допълни още тя.

"Ако няма правителство обаче, ще се върнем отново към хегемонията, а тези малки партии, които се добраха сега до парламента, няма да могат да влязат пак", смята Илиана Беновска.

 

 

Турция няма да съдейства на коалицията в Сирия без зона за сигурност

http://asia.actualno.com/Turcija-njama-da-sydejstva-na-koalicijata-v-Sirija-bez-zona-za-sigurnost-news_55669.html

Създаването на зона за сигурност в Северна Сирия не е окупация на тези територии. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на посещението си в Афганистан, предаде агенция ТАСС. &am...

Обявяват папа Павел VІ за блажен

http://www.bnews.bg/article-119435

Беатификацията ще се състои по време на тържествена меса, която папа Франциск ще отслужи във Ватикана.

Тераса се срути от втория етаж в Бобов дол, докато стопанката поливала цветята

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376184

Тераса се срути от втория етаж на дом в Бобов дол, докато стопанката поливала цветята на нея, съобщава struma.bg. Бетонните отломки засипали жената, която се отървала само с няколко счупени ребра и охлузвания.  Пострадалата е настанена за лечение в частната болница в Дупница. Няма опасност за живота й. Тераса се срути от втория етаж на дом в Бобов дол, докато стопанката поливала цветята на нея, съобщава struma.bg. Бетонните отломки засипали жената, която се отървала само с няколко счупени ребра и охлузвания. Пострадалата е настанена за лечение в частната болница в Дупница. Няма опасност за живота й.

Осиротелите деца от Горни Лом отказаха помощ

http://pik.bg/осиротелите-деца-от-горни-лом-отказаха-помощ-news239219.html

Осиротелите деца от Горни Лом отказаха помощ

Момчетата, които изгубиха и двамата си родители в опустошителната експлозия край Горни Лом отказаха помощ. По-големият брат не прие парите на две сестри от Монтана, решили да им помогнат. 

Мъката и болката от загубата на родител е добре позната на сестрите Петя и Атанаска. Момичетата губят баща си преди две години. Оттогава знаят и разбират, колко е труден живота без бащина подкрепа

„Със сигурност загубата на родител не се преодолява никога. То остава за винаги. Никой не може да го преодолее, просто, трябва време, за да свикнеш”, каза Атанаска Младенова.

Тези думи чу и 22 годишния Павел от Средогрив. Момчето и 5 годишният му брат Иван изгубиха и двамата си родители в цеха за боеприпаси. Момичетата отидоха при тях, за да им дадат парите си от месечната стипендия. Получават я от фонда на бившия парламентарен шеф Борислав Великов, който подкрепя момичета и момчета с отличен успех и затруднено финансово положение.

Павел отказа да вземе парите и разказа на Петя и Атанаска, че след смъртта на родителите му,вниманието и помощта към тях е много голямо

Тераса се срути, докато стопанката поливала цветята

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376179

Тераса се срути от втория етаж на дом в Бобов дол, докато стопанката поливала цветята на нея, съобщава struma.bg. Бетонните отломки засипали жената, която се отървала само с няколко счупени ребра и охлузвания.  Пострадалата е настанена за лечение в частната болница в Дупница. Няма опасност за живота й. Тераса се срути от втория етаж на дом в Бобов дол, докато стопанката поливала цветята на нея, съобщава struma.bg. Бетонните отломки засипали жената, която се отървала само с няколко счупени ребра и охлузвания. Пострадалата е настанена за лечение в частната болница в Дупница. Няма опасност за живота й.

Пореден инцидент с асансьор, има жертва и двама пострадали

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/19/2402904_poreden_incident_s_asansyor_ima_jertva_i_dvama/?ref=rss


Мъж е загинал, а други двама души - мъж и жена, са пострадали след пореден инцидент с асансьор в София. 

Инцидентът е станал в нова кооперация в квартал "Гео Милев" малко след 22 ч. на 18 октомври, съобщи Нова тв.

По информация на телевизията в асансьора влезли трима души - един от живеещите в кооперацията и двамата му гости. Мъжът ги изпращал, когато между 3-ия и 4-ия етаж асансьорът спрял.

Хората се обадили на техници, но докато чакали да дойдат, на жената й...

Днес е денят на българския лекар

http://www.moreto.net/novini.php?n=267798

Днес - Деня на Свети Иван Рилски своя празник честват българските лекари. Всяка година празникът се отбелязва на 19 октомври, когато църквата почита и Св. Иван Рилски - Чудотворец, считан за покровител на лекарите и закрилник на всички българи.

Адв. Марковски: Това, което е направила полицайката с Борислава, е престъпление

http://frognews.bg/news_78511/

6 часа питах кой защо, аз не знаех подробности от тази брутална история, каза пред Нова тв. бащата на Борислава, която стана жертва на полицейска гавра. Обискът е бил позорен, в центъра на София с навлизане в личното пространство - бъркане и опипване под бельото.

Две разбити глави шиха тази нощ хирурзите в благоевградската болница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376170

Две разбити глави шиха тази нощ хирурзите в благоевградската болница, предаде  БГНЕС.
Към 20 часа снощи в МБАЛ-Благоевград е приет 72-годишният В.И., чиято 53-годишна племенница го халосала по главата със собствения му бастун. Възрастният човек направил забележка на племенницата си С.П., че много пуши. Две разбити глави шиха тази нощ хирурзите в благоевградската болница, предаде  БГНЕС. Към 20 часа снощи в МБАЛ-Благоевград е приет 72-годишният В.И., чиято 53-годишна племенница го халосала по главата със собствения му бастун. Възрастният човек направил забележка на племенницата си С.П., че много пуши.

Загиналият трагично мъж в асансьора искал да спаси тъща си

http://pik.bg/загиналият-трагично-мъж-в-асансьора-искал-да-спаси-тъща-си-news239208.html

Загиналият трагично мъж в асансьора искал да спаси тъща си

Загиналият 53-годишен мъж в столичния квартал "Гео Милев", който полетя в асансьорна шахта, е искал да спаси тъщата си, която е получила хипертонична криза, съобщи Нова телевизия.

Припомняме, че късно снощи стана трагичният иинцидент. По първоначална информация не техническа неизправност е причината за фаталната случка. Инцидентът продължава да се разследва.

Очаквайте подробности!

Виж головете в "Леванте" - "Реал" (Мадрид) 0:5 (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376169

"Леванте" – "Реал" (Мадрид) 0:5 (0:2). Голмайстори: Роналдо (13-дузпа, 61), Ернандес (38), Хамес Родригес (66), Иско (82). Жълти картони: Хуанфран, Камараса, Гавилан, П. Лопес. "Леванте": Мариньо, П. Лопес, Родас, Хуанфран, Иван Лопес, Камараса, Диоп, Р. Гарсия (75-Шуметра), Гавилан (46-В. Перес), Моралес, В. Касадесус (67-Барал).

AFKTV с ексклузивно партньорство с vbox7.com

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/afktv-s-ekskluzivno-partniorstvo-s-vbox7.com-6025214

Феновете на електронните спортове в страната ще могат да гледат представяния на игри, новини, ревюта на гейминг хардуер и софтуер и още много видеа на страниците най-големия български сайт за видео споделяне

Пълният мандат и Борисов-премиер станаха приемливи за РБ

http://www.cross.bg/hristov-gerb-pravitelstvo-1435738.html

/КРОСС/ Реформаторите са готови да преосмислят позициите си по двата основни въпроса, породили разногласия с ГЕРБ - фигурата на новия министър-председател и времевият хоризонт на бъдещия кабинет, заяви зам.-председателят на СДС Румен Христов в интервю за TV7.  Нищо фатално не се е случило на първите преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство, посочи той и обеща, че на следващата среща няма да бъде допуснато „извиване на пръсти". За провал не може да говорим, тъй като повече от 90% от вижданията се припокриват, допълни Христов. В цяла Европа първата политическа сила определя кои лица да заемат премиерския вицепремиерския пост. Добре е, че Бойко Борисов е готов да поеме тази отговорност, каза Христов. По време на миналогодишните протести Реформаторите са разговаряли с много свои привърженици, които не искат лидерът на ГЕРБ да бъде отново премиер. Сега обаче надделявало мнението за необходимостта от стабилно правителство, обясни той. Тежките злободневни задачи, които трябва да реши новият кабинет, няма да му позволят осъществи замислените реформи за 2,5 години, затова отпада и условието новият кабинет да съществува в не по-дълъг от този срок. За реализирането на заложените програми е нужно много повече време, допълни Христов. По думите му не е добре да имаме правителство на малцинството. Ако обаче преговорите с ГЕРБ се провалят, ще минем в опозиция, няма нищо страшно, допълни Христов.

Разбити глави бяха шити тази нощ в МБАЛ-Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376163

Две разбити глави шиха тази нощ хирурзите в благоевградската болница, предаде  БГНЕС.
Към 20 часа снощи в МБАЛ-Благоевград е приет 72-годишният В.И., чиято 53-годишна племенница го халосала по главата със собствения му бастун. Възрастният човек направил забележка на племенницата си С.П., че много пуши. Две разбити глави шиха тази нощ хирурзите в благоевградската болница, предаде  БГНЕС. Към 20 часа снощи в МБАЛ-Благоевград е приет 72-годишният В.И., чиято 53-годишна племенница го халосала по главата със собствения му бастун. Възрастният човек направил забележка на племенницата си С.П., че много пуши.

Две разбити глави шиха тази нощ в МБАЛ-Благоевград

http://www.vesti.bg/novini/dve-razbiti-glavi-shiha-tazi-nosht-v-mbal-blagoevgrad-6025216

Две разбити глави шиха тази нощ хирурзите в благоевградската болница, предаде кореспондентът на БГНЕС в Благоевград.

Жертва и двама ранени при пореден инцидент с асансьор

http://www.cross.bg/asansyor-televiziya-domakinut-1435737.html

/КРОСС/ Мъж е загинал, а други двама души - мъж и жена, са пострадали след пореден инцидент с асансьор в нова кооперация в софийския квартал „Гео Милев" малко след 22 ч. на 18 октомври, съобщи Нова телевизия. По информация на телевизията в асансьора влезли трима души - един от живеещите в кооперацията и двамата му гости. Мъжът ги изпращал, когато между третия и четвъртия етаж асансьорът спрял. Пътуващите се обадили на техниците от фирмата за поддръжка, но докато чакали да дойдат, на жената й прилошало. Единият от мъжете успял да отвори вратата. Домакинът и жената успели да излязат, но мъжът (53 г.) се подхлъзнал при опита да стъпи на площадката и паднал в шахтата, където загинал на място, уточнява БНР. Жената е с хипертонична криза в болница, но е стабилна. Домакинът е в добро здравословно състояние. През нощта асансьорът е бил затворен и запечатан, уточнява Нова телевизия. По информация на БНР тази сутрин кабината вече е била освободена за ползване. Преглед на асансьора на 17 октомври e установил неговата безупречност. Причината да заседне все още не ясна, съобщи радиото, като се позова на представител на фирмата по поддръжка. БНР цитира неназовани източници от полицията, според които става дума за нещастен случай. Само преди няколко месеца жена загина в София след пропадане на асансьор

Първите консултации за съставяне на кабинет завършват със среща на ГЕРБ и АБВ

http://www.cross.bg/gerb-partiyata-sustavyane-1435735.html

/КРОСС/ Със среща с представителите на АБВ днес приключва първият кръг от консултациите, инициирани от ГЕРБ, за съставяне на кабинет. До момента преговорният екип на партията на партията се срещна с представители на БСП, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, „България без цензура и „Атака". Очаква се в екипа на АБВ да бъдат председателят на парламентарната група Ивайло Калфин, както и Румен Петков. Петков вече съобщи, че партията ще представи своите десет приоритета от предизборната си програма, от които няма да отстъпи. В петък Бъчварова, Стоянова и Цачева се срещнаха с представители на „България без цензура", но разговорите бяха прекратени само два часа по-късно. Установило се разминаване между предизборните обещания на ББЦ и готовността им да отстъпят от тях, за да подкрепят приоритетите на ГЕРБ. В четвъртък ГЕРБ и Патриотичният фронт обявиха, че са постигнали принципно съгласие да подпишат „програма за стабилно управление". Двете формации обаче имат общо 103 депутати. От ГЕРБ настояват за съставяне на правителство, което да има широка парламентарна подкрепа. В сряда преговорите с Реформаторския блок, сочен от ГЕРБ за най-подходящ коалиционен партньор, завършиха с провал. Въпреки сходството в програмите от партията на Бойко Борисов обявиха, че спират разговорите, защото блокът поставял неизпълними условия

Путин и Порошенко договориха газовите доставки

http://www.cross.bg/poroshenko-ykraiina-petro-1435736.html

/КРОСС/ На срещата в Милано между президента на Русия Владимир Путин с лидерите на ЕС и украинския президент Петро Порошенко са били договорени доставките на руски газ в Украйна. Европейските партньори и Украйна изцяло са съгласували схемата за покриването на дефицита в бюджета на компанията „Нафтогаз", съобщи украинският държавен глава Петро Порошенко, цитиран от УНН. „Изцяло съгласуван беше начинът, по който ще бъде обезпечен дефицитът в средствата на „Нафтогаз" за закупуване на газ. Разбира се, очаква се да участват и нашите европейски партньори", посочи Порошенко. „Украйна ще разполага с газ - това е резултатът от споразумението от Милано", гласи съобщение на държавния глава в Twitter. Украйна може да употреби средствата от Международния валутен фонд (МВФ) и международните финансови организации за покриване на дефицита в средствата за закупуването на руски газ, съобщи държавният глава Петро Порошенко, цитиран от РИА „Новости". „Имаме различни варианти, започвайки от средствата от МВФ", изтъкна президентът. Руският президент Владимир Путин се е съгласил до 31 март да продава газ на Украйна на цена от 385 долара за 1000 куб. м, съобщи украинският държавен глава Петро Порошенко, цитиран от УНН

Румен Петков, АБВ: Идеята за преговорния процес е объркана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376157

Стабилна, широка коалиция означава в нея да се ангажират първите две политически сили. Притеснението обаче е, че ръководствата и на двете политически сили като че ли не са дозрели, не са готови да направят тази стъпка и в стремежа за собственото си оцеляване продължават да търсят околния враг, да обясняват необходимостта от собственото си Стабилна, широка коалиция означава в нея да се ангажират първите две политически сили. Притеснението обаче е, че ръководствата и на двете политически сили като че ли не са дозрели, не са готови да направят тази стъпка и в стремежа за собственото си оцеляване продължават да търсят околния враг, да обясняват необходимостта от собственото си

Виж головете в "Манчестър Сити" - "Тотнъм" 4:1 (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376160

"Манчестър Сити" – "Тотнъм" 4:1 (2:1). Голмайстори: Агуеро (13, 20-дузпа, 68-дузпа, 75); Ериксен (15). Жълти картони: Мейсън, Дайър; Навас. Червен картон: Фасио. "Манчестър Сити": Харт, Саня, Компани, Демичелис, Клиши, Лампард (28-Фернандиньо), Фернандо (76-Яя Туре), Навас, Силва (70-Йоветич), Милнър, Агуеро.

Поддържащата фирма е дошла 10 мин. след аварията с асансьора

http://crime.actualno.com/Poddyrjashtata-firma-e-doshla-10-min-sled-avarijata-s-asansiora-news_55664.html

Поддържащата фирма е спазила нормативното изискване за реакция до един час. Първият екип на фирмата е дошъл на 10-тата минута, а вторият – на 20-тата минута. Това каза за Агенция „...

Порошенко обеща, че Украйна ще е осигурена с газ за зимата

http://www.investor.bg/evropa/334/a/poroshenko-obeshta-che-ukraina-shte-e-osigurena-s-gaz-za-zimata-182141/

Украинският президент съобщи, че е договорена "зимна цена" на природния газ от Русия в размер на 385 долара за хил. куб. метра

Актьорът Филип Аврамов вкарва "В крак с климата" Югозападна България

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/19/2402372_aktyorut_filip_avramov_vkarva_v_krak_s_klimata/?ref=rss


През втората половина на октомври актьорът Филип Аврамов и експерти по климатичните промени ще обикалят югозападна България с представлението "В крак с климата".

Едночасова хумористично-образователна беседа засяга основните проблеми, свързани с изменящия се климат в югозападния регион: земеделие, водоползване, енергия за битови нужди. То ще бъде представено на публиката в Крупник, Симитли, Кресна и Микрево, а входът е свободен.

Шоуто предлага на местното население някои...

Румен Петков, АБВ: Първите две политически сили не са дозрели за стабилна коалиция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376151

Стабилна, широка коалиция означава в нея да се ангажират първите две политически сили. Притеснението обаче е, че ръководствата и на двете политически сили като че ли не са дозрели, не са готови да направят тази стъпка и в стремежа за собственото си оцеляване продължават да търсят околния враг, да обясняват необходимостта от собственото си Стабилна, широка коалиция означава в нея да се ангажират първите две политически сили. Притеснението обаче е, че ръководствата и на двете политически сили като че ли не са дозрели, не са готови да направят тази стъпка и в стремежа за собственото си оцеляване продължават да търсят околния враг, да обясняват необходимостта от собственото си

Румен Петков: На преговори се ходи с бял лист

http://pik.bg/румен-петков-на-преговори-се-ходи-с-бял-лист-news239188.html

Румен Петков: На преговори се ходи с бял лист

„Ако искаме да стигнем до една широка коалиция, която да даде усещане за стабилност в управлението, преговорите трябва да започнат с бял лист, на който да се пишат приоритетите”, каза в „Събуди се” Румен Петков, представител на АБВ преди днешните преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство.  

По думите му има риск да се създаде правителство, което няма ясен профил, без ясно разпределение на отговорности и задължения. 

Попитан колко широка коалиция си представя той, Петков отговори, че това означава да се ангажират първите две политически сили. „Притеснението е, че ръководствата и на двете политически сили не са готови да направят тази стъпка”, аргументира се той. 

Според Петков правителство на малцинството е много лош вариант. „Но най-лошият вариант е да няма правителство”, каза той.

 

 

2.5 по Рихтер в района на Кърджали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376143

Слабо земетресение е регистрирано снощи на територията на България, близо до границата ни с Гърция, показва справка на БГНЕС в Европейския сеизмологичен център.
Магнитудът на земетресението, станало в 19.47 часа местно време, е 2.5 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е на 25 километра северозападно от Кърджали и на 180 километра югоизточно от Слабо земетресение е регистрирано снощи на територията на България, близо до границата ни с Гърция, показва справка на БГНЕС в Европейския сеизмологичен център. Магнитудът на земетресението, станало в 19.47 часа местно време, е 2.5 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е на 25 километра северозападно от Кърджали и на 180 километра югоизточно от

23 катастрофи във Варна за денонощие, няма пострадали

http://www.moreto.net/novini.php?n=267796

23 пътни произшествия са станали във Варна и областта през изминалото денонощие. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна дежурният от КАТ – Варна. При всички инциденти са нанесени само материални щети и няма пострадали граждани. Сравнително спокойно е към този час движението по варненските улици.

Земетресение разтърси Кърджали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376139

Слабо земетресение е регистрирано снощи на територията на България, близо до границата ни с Гърция, показва справка на БГНЕС в Европейския сеизмологичен център.
Магнитудът на земетресението, станало в 19.47 часа местно време, е 2.5 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е на 25 километра северозападно от Кърджали и на 180 километра югоизточно от Слабо земетресение е регистрирано снощи на територията на България, близо до границата ни с Гърция, показва справка на БГНЕС в Европейския сеизмологичен център. Магнитудът на земетресението, станало в 19.47 часа местно време, е 2.5 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е на 25 километра северозападно от Кърджали и на 180 километра югоизточно от

Виж головете в "Кристал Палас" - "Челси" (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376141

"Кристал Палас" – "Челси" 1:2 (0:1). Голмайстори: Кембъл (90); Оскар (6), Фабрегас (51). Жълти картони: Дилейни, Кемпбъл; Фабрегас. Червени картони: Дилейни; Аспиликуета. "Кристал Палас": Сперони, Кели, Хангеланд, Дилейни, Уърд, Макартър (69-Гедиура), Йединак, Ледли (58-Маряпа), Панчън (69-Заа, 69), Кемпбъл, Болази.

Патриотичен фронт: Гласовете от Турция подменят изборните резултати

http://www.moreto.net/novini.php?n=267795

Гласовете от 5 октомври в Турция подменят изборния резултат и вота на българските граждани. Това обяви в „Добро утро, Европа” зам.-председателят на ВМРО и част от Патриотичния фронт Ангел Джамбазки. Той посочи, че са се извършвали редица нарушения в изборния ден масово в секциите ни в турските населени места.

Отцепницата от ББЦ Ана Баракова: Самочувствието, че съм депутат е несравнимо, промених визията си, отслабнах

http://pik.bg/отцепницата-от-ббц-ана-баракова-самочувствието-че-съм-депутат-е-несравнимо-промених-визият-news239186.html

Отцепницата от ББЦ Ана Баракова: Самочувствието, че съм депутат е несравнимо, промених визията си, отслабнах

От "България без цензура искат да ме отстранят. Това, което ми повтарят е, че не си заслужавам мястото. Но аз съм силен характер и няма да се откажа", заяви пред Диана Найденова щастливката От ББЦ, избрана преференциално на изборите.

"Идвам към София и ще участвам в новия парламент", радва се Баракова.

ЮЩе взема и семейството си, майка ми е много близка, не мога без нея", каза още тя.

"Самочувствието, че съм депутат е несравнимо, промених визията, отслабнах, страхотно е", смее се Баракова.

Бойко Станкушев: Новото правителство няма да може да решава проблеми

http://frognews.bg/news_78509/

Той прогнозира, че ГЕРБ също ще се разпадне по модела на НДСВ до една-две години

2.5 по Рихтер в района на Кърджали

http://www.vesti.bg/novini/2.5-po-rihter-v-rajona-na-kyrdzhali-6025215

Слабо земетресение е регистрирано снощи на територията на България, близо до границата ни с Гърция, показва справка на БГНЕС в Европейския сеизмологичен център.

Днес е денят на българския лекар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376131

На 19 октомври тържествено се отбелязва Денят на Св. Иван Рилски – Чудотворец, който се чества и като Ден на българския лекар. За Българския лекарски съюз днес е двоен празник заради 25-годишнината от възстановяването на съсловната организация.
На традиционната церемония с концерт-спектакъл на 19 октомври от 19. На 19 октомври тържествено се отбелязва Денят на Св. Иван Рилски – Чудотворец, който се чества и като Ден на българския лекар. За Българския лекарски съюз днес е двоен празник заради 25-годишнината от възстановяването на съсловната организация. На традиционната церемония с концерт-спектакъл на 19 октомври от 19.

Мъж загина след падане в асансьорна шахта в София

http://news.ibox.bg/news/id_1523139561

Двама мъже и една жена са заседнали при повреда на асансьор в столичния квартал "Гео Милев". Загиналият мъж направил опит да излезе от кабината, но пада в асансьорната шахта

Виж головете в "Сасуоло" - "Ювентус" 1:1

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376129

"Сасуоло – Ювентус 1:1 (1:1). Голмайстори: Дзадза (13); Погба (19). Жълти картони: Дзадза, Ачерби; Погба, Бонуччи (90). Червен картон: Падоин. "Сасуоло": Консили, Теранова, П. Канаваро (10-Антей), Ачерби, Върсалко, Маниянели, Мисироли (79-Тайдер), Лонги, Берарди , Дзадза, Сансоне (70-Биондини). "Ювентус": Буфон, Огбона, Бонучи, Киелини, Перейра,

Днес отбелязваме деня на българския лекар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376127

На 19 октомври тържествено се отбелязва Денят на Св. Иван Рилски – Чудотворец, който се чества и като Ден на българския лекар. За Българския лекарски съюз днес е двоен празник заради 25-годишнината от възстановяването на съсловната организация, пише bTV.
На традиционната церемония с концерт-спектакъл на 19 октомври от 19. На 19 октомври тържествено се отбелязва Денят на Св. Иван Рилски – Чудотворец, който се чества и като Ден на българския лекар. За Българския лекарски съюз днес е двоен празник заради 25-годишнината от възстановяването на съсловната организация, пише bTV. На традиционната церемония с концерт-спектакъл на 19 октомври от 19.

Шофьорите казват къде да има радари

http://www.bnews.bg/article-119432

По електронната поща шофьорите ще дават предложения на кои места по магистралите и шосетата да бъдат следени за превишена скорост.

Изненада: Парите за Колодрума в Пловдив се изпариха

http://pik.bg/изненада-парите-за-колодрума-в-пловдив-се-изпариха-news239184.html

Изненада: Парите за Колодрума в Пловдив се изпариха

Държавната субсидия от 5,6 млн. лева, отпусната за Колодрума от служебното правителство преди дни, почти изцяло е изхарчена още миналата година.  

Изпълнителят на обекта - "ГБС - Пловдив" - има фактури за извършените строително-монтажни работи на стойност около 5,2 млн. лева.

Това съобщи ресорният зам.-кмет инж. Димитър Кацарски, пише "Марица".

Документите за усвоените пари са били представени в община Пловдив, заверени и изпратени в Министерството на финансите преди една година, но парите не бяха дадени. 

На практика от преведените с решение на Министерския съвет 5,6 млн. лева остават за усвояване само 400 000 лева. Договорът с "ГБС" е подписан за 28,8 млн. лева с ДДС, а до този момент са платени 17 милиона, каза инж. Кацарски. 

Очакваше се строителството на спортната зала да се възобнови тази седмица в сряда или четвъртък. Оживление обаче не се забелязваше  и вчера на спрения обект.

В момента уточняваме откъде да започне работата и предполагам, че в рамките на следващата седмица тя ще стартира, увери зам.-кметът.

В общината се надяват, че новото правителство ще финансира залата, докато тя не бъде завършена до ключ.

Швеция трескаво издирва чужда подводница край бреговете си

http://www.vesti.bg/novini/shveciia-treskavo-izdirva-chuzhda-podvodnica-kraj-bregovete-si-6025212

Швеция усили присъствието на военни в териториалните си води в близост до столицата си Стокхолм поради "чуждестранна подводна активност", предаде Би Би Си.

Реформата в съдебната система е неизбежна, смята правосъдния министър

http://politics.actualno.com/Reformata-v-sydebnata-sistema-e-neizbejna-smjata-pravosydnija-ministyr-news_55661.html

Съдебната система е консервативна. Ние не можем в нея да направим революция. Това каза пред БНТ правосъдният министър Христо Иванов. Той заяви, че реформата в съдебната система е абсолютна неизбежна....

Кунева: Взаимоотношенията между лидерите на коалиционните партии са ясни и колегиални

http://politics.actualno.com/Kuneva--Vzaimootnoshenijata-mejdu-liderite-na-koalicionnite-partii-sa-jasni-i-kolegialni-news_55667.html

Евентуалната коалиция с ГЕРБ е нещо, което е разделяло и продължава да разделя мнението вътре в Реформаторския блок. Не говоря за лидерите, говоря за членовете и симпатизантите, защото ние отразяв...

Швеция на лов за руска подводница?

http://frognews.bg/news_78507/

Швеция засили военното си присъствие в Стокхолмския архипелаг, претърсвайки водите за "чуждестранна подводна активност". Мобилизацията на кораби, войници и хеликоптери е невиждана от времето на Студената война, предаде Ройтрес.

Адв. Марковски: Това, което е направила полицайката с Борислава, е престъпление

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376122

6 часа питах кой защо, аз не знаех подробности от тази брутална история, каза пред Нова тв. бащата на Борислава, която стана жертва на полицейска гавра.  Обискът е бил позорен, в центъра на София с навлизане в личното пространство - бъркане и опипване под бельото.  Изпратиха ми съобщение за изнудване, опитах се да пратя отговор на съобщението, 6 часа питах кой защо, аз не знаех подробности от тази брутална история, каза пред Нова тв. бащата на Борислава, която стана жертва на полицейска гавра. Обискът е бил позорен, в центъра на София с навлизане в личното пространство - бъркане и опипване под бельото. Изпратиха ми съобщение за изнудване, опитах се да пратя отговор на съобщението,

Мъж загина при инцидент с асансьор в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/myzh-zagina-pri-incident-s-asansior-v-sofiia-6025211

Късно снощи, към 22:30 часа, трима души засядат в повреден асансьор в столичния квартал Гео Милев

Мъж загина в паднал асансьор в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/myzh-zagina-v-padnal-asansior-v-sofiia-6025211

Късно снощи, към 22:30 часа, трима души засядат в повреден асансьор в столичния квартал Гео Милев

КАТ погва шофьорите за стари глоби

http://pik.bg/кат-погва-шофьорите-за-стари-глоби-news239178.html

КАТ погва шофьорите за стари глоби

КАТ тръгват по петите на 80 000 шофьори от София, за да ги принуди да си платят глоби от нарушения, извършени преди повече от две години. Това съобщиха от столичната Пътна полиция.

Причината е, че в края на юли 2013 г. изтече договорът между МВР и „Български пощи“ за изпращане на глоби от електронни фишове за превишена скорост и призовки до домовете на гражданите.

Оттогава повече от година районните инспектори в цялата страна, чиято функция е по принцип да работят по битови престъпления като кражби или домашно насилие, се занимаваха с пощальонство. Те събираха фишовете в чували и ги разнасяха по домовете на нарушителите, съобщава „Телеграф“.

Въпреки че в момента отново фирма се занимава с връчването на глобите, още от работата на районните инспектори са останали към 80 000 електронни фиша от снимки от мобилни и стационарни камери, които не са стигнали до джигитите.

Затова тепърва служителите ще ги издирват, за да ги принудят да си платят дължимото.

Виж головете в "Барселона" - "Ейбар" 3:0 (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376121

"Барселона" – "Ейбар" 3:0 (0:0). Голмайстори: Шави (60), Неймар (72), Меси (74). Жълти картони: Неймар, Иниеста; Лийо, Лара. "Барселона": Браво, Дани Алвес, Пике, Матьо, Алба, Шави, Масчерано, С. Роберто (55-Иниеста), Педро (71-С. Рамирес), Меси, Неймар (77-Мунир). "Ейбар": Ирурета, Лийо, Албентоса, Екиса, Ерасти, Дани Гарсия, Боведа, Минеро,

Адв. Марковски: Това, което е направила полицайката с Борислава, е престъпление

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376116

6 часа питах кой защо, аз не знаех подробности от тази брутална история, каза пред Нова тв. бащата на Борислава, която стана жертва на полицейска гавра.  Обискът е бил позорен, в центъра на София с навлизане в личното пространство - бъркане и опипване под бельото.  Изпратиха ми съобщение за изнудване, опитах се да пратя отговор на съобщението, 6 часа питах кой защо, аз не знаех подробности от тази брутална история, каза пред Нова тв. бащата на Борислава, която стана жертва на полицейска гавра. Обискът е бил позорен, в центъра на София с навлизане в личното пространство - бъркане и опипване под бельото. Изпратиха ми съобщение за изнудване, опитах се да пратя отговор на съобщението,

Съблечената от полицаи студентка: Изнудват ме с голи снимки, направени при претърсването ми

http://pik.bg/съблечената-от-полицаи-студентка-изнудват-ме-с-голи-снимки-направени-при-претърсването-ми-news239174.html

Съблечената от полицаи студентка: Изнудват ме с голи снимки, направени при претърсването ми

Не мога да се прибера вкъщи от срам. Не мога да погледна родителите си в очите. Обаждат ми се хора, които са ме снимали гола на Семинарията, да ми искат пари. Това сподели пред Нова телевизия студентката Борислава Латинова, която беше съблечена и опипана от полицейски служители в петък.

Борислава и родителите й имат и друг проблем - не могат да подадат жалба. „До 5 часа не могат да ни приемат жалбата, а могат да й бъркат тук и там”, каза разгневеният баща.

Студентка пък каза, че при първа възможност ще напусне страната, в която никой не се грижи за студентите.

 

Последни консултации, ГЕРБ на среща с АБВ

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/posledni-konsultacii-gerb-na-sreshta-s-abv-6025209

Представители на партията на Георги Първанов ще обсъдят възможностите за политическа подкрепа с екипа на ГЕРБ

Бежанците през септември колкото за цялата 2012 година

http://pik.bg/бежанците-през-септември-колкото-за-цялата-2012-година-news239172.html

Бежанците през септември колкото за цялата 2012 година

„Бежанците през септември колкото за цялата 2012 година”, съобщи „24 часа”.

Прииждат и все повече авганистанци заради изтеглянето на НАТО.

Това показват данните на Държавната агенция за бежанците. 1 220 са били бежанците, потърсили закрила у нас през миналия месец, като 397 от тях са деца. За цялата 2012 година са влезли 1 300 души.

Бежанската вълна се засилва от юли.

Тогава в страната успяват да влязат и да поискат статут над 1000 души месечно, докато в началото на годината са били между 300 и 500. Очакванията са вълната да се засили.

Полицайката преди гаврата с Борислава: Слизай ма!

http://www.bnews.bg/article-119433

Полицайката се обърнала към Борислава Латинова със „Слизай ма“.

Ако ГЕРБ се откаже, идва кремълски кабинет на БСП, Атака и АБВ

http://frognews.bg/news_78496/

Политологът Антоний Гълъбов изрази опасения, че сценарий с провал на първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет не може да бъде изключен към днешния момент.

Бивш миньор падна в бунар, съседи го извадиха премръзнал

http://pik.bg/бивш-миньор-падна-в-бунар-съседи-го-извадиха-премръзнал-news239170.html

Бивш миньор падна в бунар, съседи го извадиха премръзнал

70-годишният бивш миньор от Бобов дол Иван Станоев е настанен в реанимация, след като падна в бунар в двора на къщата си и бе спасен от съседи, пише "Струма Бг".

Възрастният мъж излязъл късно вечерта от дома си и незнайно как паднал в бунара, но успял да се задържи на излизащата от него тръба.

До колене във вода, Иван Станоев започнал да вика с цяло гърло за помощ. Съседите го чули и дотичали на помощ.

С въже извадили 70-годишния мъж, който треперел от студ. Краката му били премръзнали.

Съседите, които позвънили на тел. 112, споделили, че Станоев извадил истински късмет, защото нивото на водата в бунара било 3 метра.

Пристигналата на място линейка на Спешен център в Бобов дол закарала пострадалия в частната болница в Дупница.

Възрастният мъж е настанен в реанимация с пукнати ребра и охлузвания.

Няма опасност за живота му, съобщиха дежурните медици.

Русия и отношенията между ГЕРБ и Реформаторите - отново най-коментирани в "Дневник"

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/10/19/2402833_rusiia_i_otnosheniiata_mejdu_gerb_i_reformatorite_-/?ref=rss


В седмицата на усилени консултации за сформиране на ново правителство, размяната на реплики между ГЕРБ и Реформаторския блок е предизвикала най-много коментари в "Дневник". Шест от десетте най-коментирани статии са посветени на преговорите на ГЕРБ с РБ и ББЦ, а останалите, както миналата седмица, са по теми, свързани с Русия.

ГЕРБ прекрати преговорите с Реформаторите за разбиването на модела "КОЙ" с формални аргументи - 482 коментара  

На първо място се нареждат...

Защо банките започват да се държат като технологични компании

http://www.investor.bg/analizi/262/a/zashto-bankite-zapochvat-da-se-dyrjat-kato-tehnologichni-kompanii-181765/

Платформите за мобилни разплащания на Apple, Alibaba и eBay променят света, а финансовите институции искат да наваксат

53-годишен загина в паднал асансьор в София

http://www.vesti.bg/novini/53-godishen-zagina-v-padnal-asansior-v-sofiia-6025210

Един човек загина при инцидент с асансьор в столицата. Късно снощи, към 22:30 часа, трима души засядат в повреден асансьор в столичния квартал Гео Милев.

Нова авария с асансьор взе жертва в София

http://frognews.bg/news_78506/

Нова авария в асансьор взе поредна жертва в София, съобщи Нова тв. Инцидентът е станал в квартал "Гео Милев" малко след 22 ч. на 18 октомври. В асансьора са влезли трима души - един от живеещите в новата кооперация и двамата му гости. Мъжът ги изпращал, когато между 3-ия и 4-ия етаж асансьорът спрял.

Кошмарен инцидент в Бобов дол! Тераса се срути, докато стопанката полива цветята - тя оцеля по чудо

http://pik.bg/кошмарен-инцидент-в-бобов-дол-тераса-се-срути-докато-стопанката-полива-цветята---тя-оцеля--news239167.html

Кошмарен инцидент в Бобов дол! Тераса се срути, докато стопанката полива цветята - тя оцеля по чудо

Тераса се срути от втория етаж на дом в Бобов дол, докато стопанката поливала цветята на нея, информира "Струма БГ".

Бетонните отломки засипали жената, която се отървала само с няколко счупени ребра и охлузвания.

Пострадалата е настанена за лечение в частната болница в Дупница.

Няма опасност за живота й.

Света Божествена Литургия ще се отслужи днес в Катедралния храм във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=267794

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще възглави светата Божествена Литургия в Катедралния храм „Св. Успение Богородично” във Варна. Светата литургия е във връзка, че днес Православната Църквата почита небесния покровител на българския народ - св.

Почитаме Св. Иван Рилски Чудотворец

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pochitame-sv.-ivan-rilski-chudotvorec-6025206

По традиция стотици хора посещават на този ден в Рилския манастир и свързаните с отшелника-светец места, като неговия гроб, намиращ се на около 4 км. над Светата Рилска обител

Надежда! Камери на съседни улуци заснели убиеца на компютърния специалист Николай Найденов

http://pik.bg/надежда-камери-на-съседни-улуци-заснели-убиеца-на-компютърния-специалист-николай-найденов-news239164.html

Надежда! Камери на съседни улуци заснели убиеца на компютърния специалист Николай Найденов

Камери на съседните улици може да са заснели убиеца на компютърния специалист Николай Найденов. Затова разследващите ще проверяват какво се вижда на записите от техниката в пряката, в която свидетели твърдят, че е избягал килърът, съобщава „Телеграф”.

Припомняме, че 38-годишният мъж бе убит в четвъртък вечерта близо до 19-о училище в кв. „Крива река“ в района на улиците „Захарий Круша“ и „Яков Крайков“. Т

ой бе разстрелян с 5 куршума към 20,40 часа близо до колата му, паркирана на метри от неговия сервиз за компютри. 

Свидетели от блока разказаха, че чули разговор и скандал между Николай и друг мъж, а след изстрелите видели около 30-годишен, висок и добре сложен мъж да бяга към ул. „Георги Софийски“. Именно затова разследващите ще преглеждат кадрите, на които може да е заснет убиецът. Той все още се издирва от полицията.

Оръжието, с което по Найденов е изстрелян цял пълнител с патрони, също не е намерено. След убийството на мястото на престъплението криминалистите откриха 9 гилзи от 9-милиметров пистолет.

При аутопсията стана ясно, че мъжът е убит с пет куршума, които са го пронизали в лявата част на гръдния кош, корема, таза и главата. Николай е издъхнал от раната в корема, тъй като един от куршумите е разкъсал аортата.

Все още не са ясни мотивите за убийството, но разследващи предполагат, че стрелецът и жертвата са се познавали. Затова и две от версиите са свързани с личен конфликт и неуредени сметки.

Най-близките хора на Найденов вече са разпитани. Съпругата му Светлана казала пред разследващите, че Николай не е бил заплашван и не е бил притеснен. Същото са обяснили и родителите му, които вече са дали показания. Бащата на Николай – Васил е собственик на фирма „Веда корект“, която се занимава с продажба на имоти и отдаване под наем.

Предстоят разпити и на клиенти на компютърния специалист, както и на хората, с които Найденов се е срещал в последния ден от живота си.

Комета профучава "на косъм" от Марс

http://www.vesti.bg/novini/kometa-profuchava-na-kosym-ot-mars-6025208

Учените днес ще следят необикновеното шоу, което ще представлява преминаването на кометата Siding Spring край Марс, като летящото небесно тяло "ще пропусне" само със 139 500 км. Червената планета, съобщи Би Би Си.

Със срещата ГЕРБ - АБВ завършва първия кръг от консултациите за съставяне на ново правителство

http://www.moreto.net/novini.php?n=267793

Със среща на преговорния екип на ГЕРБ с представители на АБВ завършва първия кръг на консултации за съставяне на правителство в рамките на 43-ото Народно събрание. Срещата е насрочена за 13 часа в неделя в зала "Запад" на Народното събрание.

Един загина и двама са ранени при пореден инцидент с асансьор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376111

Късно снощи, към 22:30 часа, трима души засядат в повреден асансьор в столичния квартал Гео Милев, информира Нова тв.  Въпреки че се обаждат на дежурен екип, който поддържа асансьора, един от тях прави опит да излезе от спрялата между етажите асансьорна клетка и тя пада в шахтата. На място загива мъж на 53 години. Късно снощи, към 22:30 часа, трима души засядат в повреден асансьор в столичния квартал Гео Милев, информира Нова тв. Въпреки че се обаждат на дежурен екип, който поддържа асансьора, един от тях прави опит да излезе от спрялата между етажите асансьорна клетка и тя пада в шахтата. На място загива мъж на 53 години.

Бежанците през септември колкото за цялата 2012 година

http://frognews.bg/news_78504/

„Бежанците през септември колкото за цялата 2012 година”, съобщава от първата си страница вестник „24 часа”. Прииждат и все повече авганистанци заради изтеглянето на НАТО.

Пореден фатален инцидент с асансьор - един загинал и двама ранени (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376105

Късно снощи, към 22:30 часа, трима души засядат в повреден асансьор между 3-я и 4-я етаж, в столичния квартал Гео Милев, информира Нова тв.
Въпреки че се обаждат на дежурен екип, който поддържа асансьора, един от тях прави опит да излезе от спрялата между етажите асансьорна клетка и тя пада в шахтата.
На място загива мъж на 53 години. Късно снощи, към 22:30 часа, трима души засядат в повреден асансьор между 3-я и 4-я етаж, в столичния квартал Гео Милев, информира Нова тв. Въпреки че се обаждат на дежурен екип, който поддържа асансьора, един от тях прави опит да излезе от спрялата между етажите асансьорна клетка и тя пада в шахтата. На място загива мъж на 53 години.

Нова авария с асансьор взе жертва в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_405557.html

Нова авария в асансьор взе поредна жертва в София, съобщи Нова тв. Инцидентът е станал в квартал "Гео Милев" малко след 22 ч. на 18 октомври. В асансьора са влезли трима души - един от живеещите в новата кооперация и двамата му гости. Мъжът ги изпращал, когато между 3-ия и 4-ия етаж асансьорът спрял. Хората се обадили на техници, но докато чакали да дойдат, на жената й прилошало. Мъжът, неин зет, се опитал за отвори вратата. Домакинът и жената успели да излязат, но мъжът пропаднал в шахтата и починал. Жената е с хипертонична криза в болница. Домакинът е в добро здравословно състояние. Асансьорът е затворен и запечатан. Кооперацията е нова, асансьорът - също. Само преди няколко месеца жена загина в София след пропадане на асансьор.

В Милано протестират срещу нелегалните емигранти

http://www.bnews.bg/article-119430

Нелегалните имигранти, основно от Африка, са огромен проблем за Италия от години насам. Всяка година стотици хиляди се опитват да влязат в страната след рисковани пътувания, при които много от тях намират смъртта си.

Меню от ресторанта, в който са се хранили пътниците от първа класа на кораба "Титаник", е продадено за $ 96 500

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376100

Меню от ресторанта, в който са се хранили пътниците от първа класа на кораба "Титаник" бе продадено на търг за 60 000 паунда ($ 96 500), съобщиха от аукционната къща "Хенри Олдридж енд сан" в графство Уилтшир, Южна Англия.
В нощта на 15 април 1912 г. трансатлантическият лайнер "Титаник", на път от Великобритания за САЩ се ударя в айсберг и потъва. Меню от ресторанта, в който са се хранили пътниците от първа класа на кораба "Титаник" бе продадено на търг за 60 000 паунда ($ 96 500), съобщиха от аукционната къща "Хенри Олдридж енд сан" в графство Уилтшир, Южна Англия. В нощта на 15 април 1912 г. трансатлантическият лайнер "Титаник", на път от Великобритания за САЩ се ударя в айсберг и потъва.

Меню от ресторанта на "Титаник" струва $ 96 500

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376082

Меню от ресторанта, в който са се хранили пътниците от първа класа на кораба Меню от ресторанта, в който са се хранили пътниците от първа класа на кораба "Титаник" бе продадено на търг за 60 000 паунда ($ 96 500), съобщиха от аукционната къща "Хенри Олдридж енд сан" в графство Уилтшир, Южна Англия. В нощта на 15 април 1912 г. трансатлантическият лайнер "Титаник", на път от Великобритания за САЩ се ударя в айсберг и потъва.

Тенис турнир за деца ще се проведе в столицата

http://pik.bg/тенис-турнир-за-деца-ще-се-проведе-в-столицата-news239156.html

Тенис турнир за деца ще се проведе в столицата

Фондация „Стъпка за невидимите деца на България”, Сдружение „Тацитус”, Национална асоциация на ресурсните учители в България”, Българска Федерация по тенис, Министерство на младежта и спорта, с подкрепата на Столична община организират за втора поредна година Тенис турнир, под надслов „Деца помагат на деца”. Това съобщиха от пресцентъра на общината, предаде sofiautre.bg

Събитието е част от кампания за повишаване нивото на информираност за деца страдащи от аутизъм сред българската общественост. Празникът „Деца помагат на деца” ще се проведе от 11.00 часа на тенис кортове в „Борисова градина”.

ГЕРБ и АБВ влизат в преговори за коалиция

http://offnews.bg/news/n_1/n_405555.html

ГЕРБ и АБВ ще проведат консултации за коалиционно споразумение за съставяне на правителство. Разговорите ще се проведат днес, началният им час е 13. Коалиция АБВ на Георги Първанов е последната политическа формация, с която ще преговарят победителите от предсрочните парламентарни избори на 5 октомври ГЕРБ. Досега ГЕРБ имаха разговори с представители на останалите 6 от 8-те партии и коалици, които влизат в 43-то Народно събрание. Постигнато бе споразумение само между ГЕРБ и "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", което обаче не стига за абсолютно мнозинство в парламента - ГЕРБ имат 84, а ПФ - 19 депутата. АБВ имат 11 народни представители, но дори и постигнат споразумение с ГЕРБ, общият брой депутати на евентуалната коалиция няма да е 121.

Слънце до сряда, после дъжд и сняг

http://frognews.bg/news_78502/

Северозападният вятър вчера на места достигна над 100 километра в час, а преваляванията бяха предимно в Източна България. Паднаха валежи от 2 до 15 литра на квадратен метър. Още днес обаче вятърът ще отслабне. Преди обед ще е облачно предимно в централните и североизточните райони, следобед обаче ще е слънчево. Това съобщи синоптикът от TV-MET Симеон Матев.

Пълнят с есемеси фонда за лечение на деца

http://pik.bg/пълнят-с-есемеси-фонда-за-лечение-на-деца-news239157.html

Пълнят с есемеси фонда за лечение на деца

Благотворителна кампания в подкрепа на болните българчета организира Българският лекарски съюз. Стартът на инициативата за попълване на Фонда за лечение в чужбина ще бъде даден днес, когато докторите честват своя професионален празник.

Медиците ще пращат SMS-и на дарителски номер 17 777 с текст FOND до края на тази и през цялата следваща година. В кампанията ще може да се включи всеки, който иска да помогне, а парите ще постъпват директно в сметката на Фонда за лечение на деца. Цената на един SMS е 1,20 лв., съобщава „Преса”.

Тази година държавата беше предвидила 6 млн. лева, с които болни българчета бяха пращани на животоспасяващи операции и терапии в чужбина.

Средствата обаче свършиха още преди края на мандата на кабинета „Орешарски“ и се наложи служебното правителство спешно да отпусне още 4 млн. лева, които едва ще стигнат до края на годината. „От дарители пък до септември са постъпили само 92 000 лева“, обясни за „Преса“ директорът на фонда Павел Александров.

През 2013 г. даренията от граждани и фирми са били близо 300 000 лева. Всяка година от 2004 г. насам между 1200 и 1500 деца получават финансиране за лечение в европейски клиники, отказите са около 100, добави Александров.

Днес по време на тържествата за празника на българските медици ще бъде връчена и голямата награда „Лекар на годината“. Четирима са претендентите тази година, а гласуването ще приключи в 17 ч.

Лекарският съюз чества тази година 25 години от възстановяване на съсловната организация и трима именити лекари - проф. Милан Миланов, проф. Илко Семерджиев и проф. Димитър Игнатов, ще получат специален приз.


Почитаме Свети Иван Рилски-Чудотворец

http://www.moreto.net/novini.php?n=267790

На днешна дата - 19 октомври православната църква отбелязва празника на небесния покровител на българския народ Свети Иван Рилски-Чудотворец. Иван Рилски е един от най-известните български духовници, лечители, основател на Рилския манастир, патрон на българските лекари.

Професори в битка за титла от БАН

http://pik.bg/професори-в-битка-за-титла-от-бан-news239155.html

Професори в битка за титла от БАН

Някои от светилата на българската медицина влизат в битка за член-кореспонденти на БАН. Най-засилена в тазгодишния конкурс ще е конкуренцията в секцията „Медицински науки“, за която са отпуснати три места, съобщава „Преса”.

Там се състезават националният консултант по психиатрия проф. Вихра Миланова, специалистът по алцхаймер и паркинсон проф. Лъчезар Трайков, шефът на Медицинския университет в Плевен проф. Григор Горчев, кардиохирургът и директор на болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев, шефът на ВМА проф. Николай Петров, специалистът по генетика проф. Ивайло Търнев. Освен Горчев още двама ректори се борят за място като член-кореспонденти.

Шефът на Университета по библиотекознание проф. Стоян Денчев кандидатства в областта на икономическите науки, а проф. Христо Белоев, който оглавява Русенския университет - в инженерните. С Белоев в категорията ще се състезава и специалистът по минно дело и бивш евродепутат от ДПС проф. Владко Панайотов.

Номинираните за престижното звание имат срок до 30 октомври, за да потвърдят участието си в надпреварата. Освен официалните документи кандидатите ще трябва да внесат по катедри и списък с научните си трудове, както и с постиженията си през последните две години.

В различните научни категории научните съвети на БАН ще отличат общо 31 души, които ще получат званието „член-кореспондент“.

„Последната подобна селекция беше преди 2 години и тогава отново присъединихме към академията ректори на висши училища - на столичния Медицински университет проф. Ваньо Митев и на Софийския университет проф. Иван Илчев“, припомниха от ръководството на академията.


Готвим се много сериозно за втория кръг от разговори с ГЕРБ, обявиха от РБ

http://frognews.bg/news_78495/

Реформа в съдебната система, честни обществени поръчки и добра администрация, са три от приоритетите, от които Реформаторският блок няма да отстъпи

"Пирогов" отваря вратите си за безплатни профилактични прегледи за деца днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_405553.html

Болницата за спешна помощ "Пирогов" отваря вратите си днес за безплатни прегледи за деца. Педиатрите в лечебното заведение обявиха ден на отворените врати на 19 октомври, когато е Денят на българския лекар. Екипите на хирурга доц. Христо Шивачев , на уролога д-р Габирела Минов а и на д-р Асен Меджидиев –УНГ ще преглеждат между 10.30 и 13.30 часа в сградата на Медицински център „Пирогов”. Задължително е предварителното записване по телефона. За да посетят УНГ, желаещите трябва да се обадят на тел. 02/ 91 54 479, а за консултация и преглед при детски хирург и уролог на 0882 480 414.

Консултациите на ГЕРБ с АБВ започват от 13,00 ч.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376068

Консултации за формиране на стабилно парламентарно мнозинство и съставяне на правителство ще проведе преговорният екип на ГЕРБ с представители на АБВ на 19 октомври от 13:00 часа в зала "Запад" на Народното събрание.
Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова ще се срещнат с представители на последната парламентарно представена сила, Консултации за формиране на стабилно парламентарно мнозинство и съставяне на правителство ще проведе преговорният екип на ГЕРБ с представители на АБВ на 19 октомври от 13:00 часа в зала "Запад" на Народното събрание. Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова ще се срещнат с представители на последната парламентарно представена сила,

Фирми с кредити от КТБ сменят собствеността и ръководството си

http://www.vesti.bg/novini/firmi-s-krediti-ot-ktb-smeniat-sobstvenostta-i-rykovodstvoto-si-6025207

След поставянето на Корпоративна търговска банка под специален надзор от БНБ на 20 юни, фирми, които са с големи заеми от банката, са започнали да сменят и да преобразуват собствеността и управлението си, показва проверка в Търговския регистър. Рокадите по принцип не са незаконни, но при някои случаи промените са били сполучливи, а при други - не, пише в. "Преса".

Честваме Св. Иван Рилски, ден и на българските лекари

http://frognews.bg/news_78501/

Уникално е съчетанието празник на Свети Иван Рилски (наричан и Йоан) и Ден на българските лекари. Светецът поначало е патрон на българските будители, небесен закрилник и покровител на народа ни, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския.

Крем от кестени

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/10/19/2402146_krem_ot_kesteni/?ref=rss


Кестените са една от най-красивите, вкусни и забавни страни на есента. Децата обичат да ги събират, да майсторят човечета от тях, а възрастните основно да похапват ядливата им разновидност печена, с чаша вино за компания.

С малко повече обработка те могат да превърнат всеки шоколадов сладкиш или ризото в бляскаво ястие, което да зарадва сетивата. Кестените успешно участват в супи, в плънката за печена пуйка или пиле, а кандирани в захарен сироп се топят неустоимо върху небцето....

Времето пощуря, а грипът сее зарази навсякъде! Вижте 10-те храни, които предпазват организма ви от болести и засилват имунната система

http://pik.bg/времето-пощуря-а-грипът-сее-зарази-навсякъде-вижте-10-те-храни-които-предпазват-организма--news239149.html

Времето пощуря, а грипът сее зарази навсякъде! Вижте 10-те храни, които предпазват организма ви от болести и засилват имунната система

Ние сме това, което ядем, гласи древната сентенция. И да, винаги е било ясно, че организмът е като двигател – мощността му зависи от това с какво гориво се подхранва. Но едва в последните години се обръща повече внимание на менюто като източник на здраве. Все повече се говори за “имунно хранене” особено през междинните сезони. Препоръчват се продукти, с които тялото става по-силно и устойчиво на вирусите, пише "24 часа".

Ето малка част от тях.

Корен от джинджифил

Преди стотици хиляди години моряците забелязали, че неразположението им от морска болест изчезва, когато ядат корен от джинджифил. Днес е известно, че той помага и при настинки, мигрена, стомашни болки, артрит, диабет, глисти и така нататък – все причина да се радваме, че Марко Поло е донесъл джинджифила в Европа през XIII век.
Изследване през 1993 г. доказало, че коренът има отхрачващо действие. Той помага за по-бързото прочистване на бронхите и дихателните пътища. Затова при простуда и вирусно заболяване се препоръчват инхалации с прясно сварен корен от джинджифил. Може да се консумира и суров като превантивно средство срещу настинка – настърган и смесен с мед и орехи.

Чесън

Едно време са го използвали дори при лечение на холера, тиф, чума. Всички лукови растения съдържат голямо количество сулфиди, които унищожават бактерии и гъбички. Именно на тях се дължи антимикробното действие на чесъна. Затова той присъства в повечето бабини рецепти за силен имунитет. По една скилидка всеки ден прави тялото не толкова уязвимо към инфекции. В това е убеден и певецът Благовест Аргиров. Той разчита на тази тактика от няколко сезона. Всяка сутрин през зимата взема на гладно една нарязана скилидка с чаша вода.

Една от най-популярните народни рецепти за имунитет, за борба с тежки заболявания, за детоксикация и т.н. съдържа 12 глави чесън, 15 лимона, 1 кг мед, 400 г орехови ядки и 400 г пшенични кълнове. Консумира се след три дни, като се съхранява в хладилник. Приема се по 1-2 с.л. половин час преди хранене.

Пилешка супа

Но задължително гореща. Според американско изследване карнозинът в пилешката супа я прави домашно лекарство срещу леки вируси и неразположения през студените месеци. Карнозинът е вещество, което използват атлетите, за да се представят по-добре на състезание. Според учените веществото повишава издръжливостта и мускулната сила, действа като мощен антиоксидант и подмладява клетките. Освен карнозин пилешката супа съдържа и много цинк, който укрепва организма, за да може да се пребори с вируса. Помага и след това – когато сме вече болни. Неслучайно, ако някой настине в американските филми, веднага му носят не каква да е супа, а пилешка. За да има максимален ефект, се консумира всеки ден и задължително гореща. Заради високата температура бактериите в горните дихателни пътища не могат да се разпространяват толкова бързо. Доказано е, че цинкът съкращава настинката с три дни.

Орехи

Старите хора казват, че три ореха на ден стигат, за да сме здрави и жизнени. Ядките са много калорични, затова не се препоръчва дневна доза, по-голяма от 30 г. Тя е напълно достатъчна, за да окажат благотворния ефект върху организма, с който са известни. Орехите са мощен антиоксидант, съдържат големи количества омега-3 мастни киселини, намаляват риска от рак на гърдата и повишават потентността на мъжете, предпазват от сърдечносъдови заболявания и стрес. През 2010 г. учени от Държавния университет на Пенсилвания провели изследване с две групи участници. Едната консумирала орехи, а другата – не. Експертите установили, че хората от първата група имат по-ниско кръвно налягане и са по-спокойни в сравнение с тези от втората. Всичко това прави орехите една от най-укрепващите храни, които са известни на човечеството днес.

Чай от черничеви листа

Една от най-модерните хранителни добавки. Вече се продават изсушени в някои биомагазини у нас и в повечето дрогерии. Най-богати на витамини, аминокиселини и други полезни вещества са тези от бяла черница. Използват се в китайската медицина от векове, а също и в Древна Гърция, но напоследък добиват популярност и у нас заради многобройните им лечебни качества. Помагат при хипертония, понижават холестерола, обогатяват кръвта, укрепват костите, бъбреците и черния дроб и засилват имунитета. За да приготвите чай от черничеви листа, берете ги млади, а после ги изсушете на сянка или във фурната на слаб огън - около 40 градуса. Хубавото е, че този чай не съдържа кофеин и танин и към него не се привиква.

Освен листата полезни са и самите плодове на черницата. Но още по-ефикасни са тези на бъза, касиса, аронията, боровинките. Катето Евро например всяка година си прави домашен сироп от бъз за имунитет.

Подправки

Една от най-популярните аюрведически рецепти (аюрведа – древно индийско учение за здравето и живота – б.а.) за силен имунитет, здрави кости и черен дроб е за така нареченото “златно мляко”. Прави се от около 2 ч.ч. краве мляко, соево или ядково, смесено с 1-2 ч.л. паста от куркума. Тя се приготвя с 1 ч.ч. вода, която се загрява за десетина минути на котлона с четвърт ч.ч. куркума.

В Индия, където тази рецепта е традиционна и хората пият много чайове с подправки, например прочутия гарам масала, настинките са по-рядко явление. Пак според аюрведа миксът от 6 части куркума на прах, 3 части кимион на прах, 3 части кориандър на прах, 6 части резене на прах, 1 част сушен джинджифил на прах, 1 част смлян черен пипер, 1/4 част смляна канела има подмладяващо и възстановяващо действие за организма. През студените месеци се препоръчват загряващите подправки като канела, куркума, карамфил, черен пипер. Помагат срещу хрема и болно гърло.

Семена от тиква и лен

Тиквените семки - задължително сурови, се препоръчват на бременни жени за силен имунитет. Те подсилват мембраната на клетките и устойчивостта на организма. Съдържат богат комплекс от витамини и минерали, които стимулират кръвоносната, храносмилателната, репродуктивната, опорно-двигателната система. Според американските учени имуноукрепващото им действие се дължи на витамин B15, който се съдържа в тях. Лененото семе също е един от най-силните противовъзпалителни продукти. Отварата от него убива дори гъбичките и вирусите на хепатита. Като имуностимулатор действа кашата от смлени семена на прах с мед. Може да се добавят и джинджифил, подправки и т.н.

Сланина вместо рибено масло

Но не повече от 20 г на ден. Сланината съдържа незаменими мастни киселини, каротин, витамини А, D, E и други, които организмът усвоява по-лесно, отколкото при всички други видове растителни масла. Лекари казват, че тя е по-полезна дори от рибеното масло. Затова в последните години учени и диетолози се опитват да възвърнат изначалната слава на сланината, която дълго време е била най-набеденият продут в бита на народа ни. Всъщност приемана в разумни количества и слабо солена, сланината не увеличава, а регулира лошия холестерол, укрепва защитните сили, дава енергия, има антиканцерогенно действие и т.н.

Кълнове и поници

Едно от тайните лечебни средства на бащата на медицината - гръцкия лекар Хипократ, били кълновете. Те се използват широко и в тибетската медицина, защото при покълването съставът на зърната се променя и става по-лесноусвоим от организма - белтъчините се превръщат в аминокиселини, нишестето в захари, мазнините - в мастни киселини. Витамините и ферментите в кълновете подмладяват организма - възстановяват остротата на зрението, косата и кожата стават красиви, а зъбите - здрави. Изчислено е, че кълновете са с около 300 пъти по-полезни от непокълналите зърна и семена. Най-полезни за имунитета са тези от бобови семена и ленено семе.

Ако кълновете се оставят, порастват нежни зелени стръкчета - поници, които също могат да се консумират в салати. Най-полезни за имунитета са тези от житните кълнове. За да се получат поници, семенцата трябва да се засадят в почва и да се поливат редовно. Съдът задължително трябва да се постави на слънчево място. Покълването става най-лесно в буркан, захлупен с марля и поставен на слънце. Пониците се режат с ножица, когато достигнат височина от 5 до 10 см.

Ябълков оцет

Ефикасно средство за прочистване на организма, с мощно антибактериално действие. Две супени лъжици на ден, разтворени в 1 ч.ч. вода с 1 с.л. мед, прави организма по-устойчив на вируси. Домашният еликсир успешно бори различни видове гъбички и микроби. Това прави ябълковия оцет един от най-добрите натурални антибиотици наред с чесъна. Той възстановява и киселинния баланс в организма, а това е важна предпоставка, за да не боледуваме.

Почитаме паметта на Св.Иван Рилски

http://pik.bg/почитаме-паметта-на-свиван-рилски-news239153.html

Почитаме паметта на Св.Иван Рилски

Българската православна църква почита днес паметта на Преподобния Иван /Йоан/ Рилски Чудотворец. Той е най-големият български светец, в чието лице народът ни вижда покровител и застъпник пред Бога. 

Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света Литургия.

Роден е около 876 година в село Скрино, край Дупница. Бил е съвременник на княз Борис /852-889 г./ и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и неговия син - цар Петър. До 25-годишната си възраст е бил пастир. 

От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне религиозната вяра. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири. Отначало Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. 

Там той не само развил своите заложби към духовно съзерцание, но и получил образование и придобил знания от свещените, богослужебни и религиозни книги. 

Приел монашеството, но не останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. 

Преподобният Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в Рилската планинска пустиня, където останал до края на живота си. Там той основал манастир - Рилския, който съществува вече 1000 години. Славата на отшелника постепенно се разпространила из цялата страна. 

Преди смъртта си преподобният Иван останал в пълно уединение, съставил своето "завещание" и починал в самота на около 70-годишна възраст, на 18 август 946 година. Погребан бил в притвора на църквата в каменна гробница, която се е запазила и до днес. 

След неговата смърт учениците му пренесли с почести тленните му останки от Рилската обител в Средец. През 1183 година мощите са били пренесени в Унгария, но скоро след това отново са върнати в Средец. През 1195 година цар Асен тържествено пренесъл мощите на Св. Иван Рилски в Търново, където останали почти три столетия. През 1469 година реликвата е върната в Рилския манастир.

Консултациите на ГЕРБ продължават, наред са АБВ - от 13,00 ч.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376052

Консултации за формиране на стабилно парламентарно мнозинство и съставяне на правителство ще проведе преговорният екип на ГЕРБ с представители на АБВ на 19 октомври от 13:00 часа в зала Консултации за формиране на стабилно парламентарно мнозинство и съставяне на правителство ще проведе преговорният екип на ГЕРБ с представители на АБВ на 19 октомври от 13:00 часа в зала "Запад" на Народното събрание. Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова ще се срещнат с представители на последната парламентарно представена сила,

Безплатни прегледи на белите дробобе във Варна за Деня на спирометрията

http://www.moreto.net/novini.php?n=267414

Варна е един от 12-те града в страната, в който на 23 октомври - Световния ден на спирометрията, гражданите ще могат безплатно и безопасно да изследват състоянието на белите си дробове. Организатор на инициативата е Българското дружество по белодробни болести , Европейското респираторно общество и Европейската белодробна фондация.

Нахалните морализатори

http://pik.bg/нахалните-морализатори-news239152.html

Нахалните морализатори

Винаги съм се отнасял с голямо подозрение към политици, анализатори и изобщо към всевъзможни граждански активисти, които от сутрин до здрач не спират да говорят за морал. Не спират въпросните хора да се оплакват как нямало морал, как трябвало да има повече морал. Не спират да ни убеждават, че единствената причина за участието им в обществения живот била вкарването на повече морал в него. Ако всичко това беше истина, ние отдавна щяхме да живеем в най-добрия от всички възможни светове. За жалост обаче се оказва, че зад красивите и умни приказки за "повече морал в политиката", за "свещена борба със задкулисието" почти винаги се крие най-елементарното желание за лично и това на най-близкия семеен и приятелски кръг облагодетелстване.Възмутените от липсата на морал се оказват най-обикновени клонинги на известния Тартюф. Дори прословутото лицемерие на този Молиеров герой бледнее пред това на повечето днешни борци срещу задкулисието. Вижте назначенията на служебното правителство и ще се убедите в тъжната правота на тази констатация. Навсякъде по административната верига - като почнете от самия премиер и стигнете до най-незначителните директори на дирекции- се назначават хора, които са или „наши приятели“ или съдружници в "чутовната борба срещу олигархията" или са в интимна близост с готвещи се да управляват политици. Да, всичко това се правеше и преди . И предишното правителство правеше така, и по-предишното и по-по-предишното... И пак беше ужасно дразнещо. Само че особено дразнещото в роднинските и приятелските назначения на настоящия кабинет е това, че той се самоопределя като "правителство, което управлява в името на гражданското общество" и ни радва с безсмислици от сорта на тази, че "гражданите си върнаха властта". Именно това лицемерие, тази тартюфовщина, тази морална претенция са най-дразнещите.

Ето и още един дразнещ пример за драстичното разминаване между думите и делата на най-гласовитите морализатори. Вече си имаме първият осъден за купуване на гласове в Хасковска област. В същата област има и друг интересен феномен - оказва се, че много гласоподаватели там, най-вече от малцинствените групи, са припознали идеите на Реформаторския блок като свои и са гласували за тази коалиция. Така гласовете, подадени за "моралната десница" в Хасковско, са се увеличили повече от десет пъти в сравнение с предишните парламентарни избори.

Тази внезапна любов необяснима към Реформаторския блок в Хасковска област представлява истинско политическо чудо. От друга страна политическите чудеса, свързани с "умните и красивите", в последно време край нямат. Г-н Близнашки например, още в предищното си качество на професионален протестиращ се изяви като невероятен политически чудотворец, съумявайки за отрицателен срок да организира събирането на стотици хиляди подписи под искането си за референдум. Този акт може да се сравни единствено с направеното от Христос, който нахранил с пет хляба няколко хиляди души. За жалост референдум не се получи, защото ГРАО установи над сто хиляди невалидни ЕГН-та към подписите. Причината за този неуспех вероятно се крие във факта, че задкулисието даде всичко от себе си, за да провали светлата референдумна идея на реформатора Близнашки. Но да не униваме. Вижте колко успешно се бори настоящият премиер със задкулисието. Достатъчно е да назначи на държавна служба още две-три интимни приятелки на лидери в Реформаторския блок и олигархията ще бъде окончателно победена.

Между другото изключително забавно е да се наблюдават действията на лидерите на Реформаторския блок. От една страна, отчаяно искат да влязат във властта, болезнено се стремят към нея като протестър към министерско или поне зам-министерско кресло. От друга страна обаче се правят на принципни, надуват бузи и поставят условия. Обявяват гръмко, че са готови да извиват ръце, макар на всички да е ясно, че са готови да целуват ръце, а и други части от тялото на Бойко Борисов само и само да получат важни постове. И цялата тази клоунада е съпроводена с безкрайно досадното каканижене на рефрена: искаме реформи, веднага реформи, ще участваме във властта само ако тя прави реформи. Като чуя тези да говорят за реформи вече дори не ми е смешно. Направо се притеснявам. Забелязъл съм, че под реформи "умните и красиви" граждани разбират следното - тотална разпродажба и на малкото останали държавни активи, замразяване на доходите на обикновените хора, превръщането на цялото общество в гигантски пазар, където ще оцелеят само най-приспособимите, а тези, които не успеят да се нагодят, ще изчезнат. Ако тази светла либертарианска картинка се реализира на сто процента, най-печеливша ще бъде олигархията. Разбира се, говоря за правилната олигархия , тази с евроатлантическите ценности. Нали знаете как е в България - достатъчно е да кажеш, че си антикомунист и стопроцентов евроатлантик, за да те оставят да си крадеш на воля. Ето че пак стигнахме до Тартюф, зад чиито морални и набожни тиради се крият съвсем други действия. В комедията на Молиер справедливостта е възстановена от висшата власт в лицето на мъдрия крал, който наказва лицемерния морализатор. В България подобен щастлив изход е невъзможен, защото на власт са именно лицемерите.

От предаването "Деконструкция".

 

Ново устройство ни помага да разговаряме с “умния” си дом

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246068_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%83%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%BC

 През последните години Apple, Google и Microsoft направиха значителни инвестиции в технологии за разпознаване на реч, насърчавайки хората да дават устни разпореждания на смартфоните и конзолите за игри, пишеbTechnology Review. Ново устройство, наречено Ubi, има за цел да разпростре тези възможности в целия дом и да можем да поръчаме на термостата да се включи или да затвори щорите. 
Целта на Ubi е осигуряване на лесен начин за контрол на много и различни свързани домашни устройства. Напоследък се появиха редица устройства и уреди, който могат да се управляват чрез интернет. Сред тях са термостати, заключалки и лампи. Повечето обаче могат да се контролират само чрез тяхно собствено мобилно приложение или чрез уеб услуга. 
Ubi е с размера на детектор за пушек и е направен от младата компания Unified Computer Intelligence Corporation, базирана в Торонто. Фирмата е събрала финансиране от почти 1 милион долара за комерсиализацията на продукта си, като 230 хиляди са събрани чрез кампания в Kickstarter. 
Когато се включи и свърже с Wi-Fi мрежа, Ubi постоянно “се ослушва”, дали някой няма да изрече фразата “ОК, Ubi”. Веднъж извикано, устройството използва софтуер на Google за разпознаване на реч, за да разбира команди. Въпроси като “Коя е столицата на Нова Зеландия?” получават отговор след търсене в Google. Ubi може да контролира други домашни устройства и да реагира на задачи като “включи отоплението” и “отвори жалузите в спалнята”. То може да бъде помолено да пусне музика или да създаде календар със срещи. Устройството има сензори за температура, влага и светлина и може да се настройва за автоматични режими и аларми. Би могло, например, да изпрати текстово съобщение, когато някой включи лампите, докато сме на работа.

Жан-Клод Юнкер изпрати поздравително писмо до Бойко Борисов по случай победата на изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4376040

„Поздравявам Ви за победата на Вашата партия на последните парламентарни избори в България. Надявам се, че Парламентът ще започне работа и бързо ще бъде съставено правителство.” Това се казва в поздравително писмо до председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод победата на предсрочните „Поздравявам Ви за победата на Вашата партия на последните парламентарни избори в България. Надявам се, че Парламентът ще започне работа и бързо ще бъде съставено правителство.” Това се казва в поздравително писмо до председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод победата на предсрочните

Почитаме небесния си покровител – Св. Иван Рилски

http://www.bnews.bg/article-119428

Днес в Рилската света обител ще бъде отслужена архиерейска света литургия по повод деня на свети Йоан Рилски. Празник имат и лекарите, за чиито покровител се смята светецът.

Десетки ранени при сблъсъци в Хонконг

http://asia.actualno.com/Desetki-raneni-pri-sblysyci-v-Honkong-news_55652.html

При сблъсъците между активисти на движението "Окупирай Центъра" с полицията в неделя сутринта в Хонконг бяха ранени 20 души. Десетки полицаи се впуснаха с гумени палки и изтласкаха протести...

Ево Моралес преизбран за президент на Боливия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246067_%D0%95%D0%B2%D0%BE+%D0%9C%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%B

 Боливийският президент Ево Моралес бе преизбран за трети мандат с 61% от гласовете, според Върховния изборен трибунал след преброяване на 99,82% от бюлетините.

 

Миналата неделя повече от 6,2 милиона боливийци определиха кой от петимата кандидати за президент ще заеме поста на държавен глава, както и вицепрезидентския пост, 130 членове на камарата на депутатите и 36 сенатори. След публикуването на първите изходни данни, поддръжници на Моралес и неговата партия "Движение към социализъм" започнаха да празнуват победата, а лидерите на няколко латиноамерикански държави - ​​Аржентина, Уругвай, Куба, Венецуела, Никарагуа, го поздравиха за преизбирането му.

Според ръководителя на Върховния изборен трибунал Вилма Веласко, Моралес води пред съперника си - бизнесменът Самуел Дориа Медина от десноцентристкия "Фронт за национално единство" с 37 процента.

Моралес, първият в историята на Боливия президент индианец от етноса аймара, е на власт от 2006 година. В предишните избори през 2009 г., той спечели 64% от гласовете. Този път Моралес спечели осем от девет департамента на Боливия, включително Санта Крус - главната крепост на опозицията. Така Моралес бе избран за още един петгодишен период – от 2015 до 2020 година.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/19/2402771_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето какви се очаква да бъдат акцентите днес: 


Жан-Клод Юнкер поздрави Бойко Борисов за победата на изборите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4376035

„Поздравявам Ви за победата на Вашата партия на последните парламентарни избори в България. Надявам се, че Парламентът ще започне работа и бързо ще бъде съставено правителство.” Това се казва в поздравително писмо до председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод победата на предсрочните „Поздравявам Ви за победата на Вашата партия на последните парламентарни избори в България. Надявам се, че Парламентът ще започне работа и бързо ще бъде съставено правителство.” Това се казва в поздравително писмо до председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод победата на предсрочните

Лагерфелд лансира нова мацка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4375722

Линда Еванджелиста, Кейт Мос, Наоми Кембъл и Шупет - това са все мацки от класа. За първите три сте съгласни, нали? Четвъртата може и да не сте я чували, обаче тя отговаря най-добре на определението "мацка". Защото си е такава и на всичкото отгоре е любимката на Карл Лагерферд.


Модният цар превърна котката си Шупет в суперзвезда и топмодел. Ка Линда Еванджелиста, Кейт Мос, Наоми Кембъл и Шупет - това са все мацки от класа. За първите три сте съгласни, нали? Четвъртата може и да не сте я чували, обаче тя отговаря най-добре на определението "мацка". Защото си е такава и на всичкото отгоре е любимката на Карл Лагерферд. Модният цар превърна котката си Шупет в суперзвезда и топмодел. Ка

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ: Патронният празник на Перник съвпада с деня на освобождението на града от турско робство

http://www.zapernik.com/obshtestvo/znaete-li-che-patronniyat-praznik-na-pernik-suvpada-s-denya_35024/

В навечерието на Деня на града, Държавен архив – Перник споделя един любопитен и малко известен на перничани факт.

През 40-те години на ХХ век Община Перник отбелязва своя патронен празник в деня на Свети Антоний – 30.01. (стар стил). Това е дата, официално възприета за освобождаването на Перник от турско владичество.

Сведения за събитието се съдържат в протоколните книги на Градско общинско управление – Перник. По повод на празника...

Продължава

Асанж подслушван в посолството на Еквадор в Лондон?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246066_%D0%90%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B6+%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%88%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%B4

 Основателят на скандалния сайт с политически разкрития WikiLeaks Джулиан Асанж, който от около две години се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, се опасява, че е подслушван, съобщава Mail on Sunday, цитирайки неговите адвокати.

Според представителите на Асанж, "е много вероятно той да е под аудио наблюдение". За това,както посочва изданието, става въпрос в изложение, което адвокатите на основателя на скандалния сайт са подали в Апелативния съд в Швеция в петък. Защитниците окачествяват престоя на Асанж в посолството на Еквадор като "лишаване от свобода".

Миналата година в мисията на Еквадор в Лондон е бил открит скрит микрофон. Според експерти по сигурността обаче това устройство едва ли би могло да е поставено от специалните служби или полицията.

Шумният скандал около WikiLeaks избухна след публикуването в сайта на грами на американското дипломатическо ведомство. В поверителни материали, публикувани на 29 ноември 2010 г., в частност се съдържат доста неласкави забележки за световни лидери. Преди това WikiLeaks публикува десетки хиляди документи за действията на американските войски в Ирак и Афганистан.

Британски съд постанови Асанж да бъде екстрадиран в Швеция, където властите го обвиняват в престъпления от сексуален характер. Основателят на WikiLeaks обаче се опасява, че ще бъде предаден на властите на САЩ, където може да го заплашва смъртно наказание. Поради това той настоява британските власти да му предоставят възможност свободно да напусне посолството на Еквадор, където той се намира вече две години.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване