Менда Стоянова: Повишаването на минималната заплата е лоша новина за бизнеса

http://econ.bg/Новини/Менда-Стоянова-Повишаването-на-минималната-заплата-е-лоша-новина-за-бизнеса_l.a_i.618046_at.1.html

Ако Иван Искров не желае да си подаде оставката, ще го изчакаме да му изтече мандата. Това коментира в ефира на bTV депутатът от ГЕРБ и председател...

От НОИ издават вече уникални номера за въвеждане на електронни болнични

http://pik.bg/от-нои-издават-вече-уникални-номера-за-въвеждане-на-електронни-болнични-news256228.html

От НОИ издават вече уникални номера за въвеждане на електронни болнични

Националният осигурителен институт (НОИ) вече е започнал да издава уникалните номера, с които от началото на новата година потребителите трябва да въвеждат данните от болничните в електронен вариант. Това каза управителят на НОИ Бисер Петков пред БНР.

"НОИ е готов и вече издава уникалните номера. Мога да кажа като статистика, че допреди малко вече са регистрирани 17 потребители, това са лечебни заведения, и са издадени 1100 броя уникални номера на болнични листове. Така че системата вече работи", посочи Петков.

Срокът ще стигне за всеки, за да получи своя код, за въвеждане на данни в регистъра, защото първата предпоставка, за да се получат тези уникални номера, е съответно лицето да се регистрира като потребител на услугите на НОИ.

"Този процес ще протича, надявам се, с нарастваща интензивност през декември. Едната възможност да се получат тези уникални номера е да се регистрират лекарите чрез съответния квалифициран електронен подпис, валидно удостоверение трябва да имат за това в уебприложението, което вече е на страницата на НОИ и е активно. Това става сравнително бързо и съответно бързо след заявяване на необходимите уникални номера се получава удостоверение за получени такива номера. Тези от лекарите и от лечебните заведения, които нямат такава готовност да се регистрират като потребители на електронните услуги на НОИ, могат да получат уникални номера като посетят съответното териториално поделение на института.

Правим възможно да информираме всички заинтересовани лица за тази промяна. В наредбата, която регламентира представянето на данни от болничните листове в електронния регистър на НОИ, фигурира един преходен 6-месечен период, който да позволи съответно задължените лица да се подготвят и да изпълняват това нормативно задължение, още повече, че се осъзнават предимствата на тази промяна", подчерта шефът на НОИ.

Бисер Петков обясни, че след като електронната система заработи напълно, ще може да се очаква и по-бързото изплащане на парите за болничните.

"След като системата заработи в пълния си вид, защото електронното подаване на данните от болничните листове е само първия етап от един процес, който през 2015-а година ще има втори етап, когато завърши изцяло, т.е. наред с електронизирането на връзката между лекарите и НОИ, се електронизира обменът на данни между осигурителите, т. е. работодатели, осигурители и самоосигуряващи се лица и НОИ, тогава вече ще можем да говорим и да очакваме в пълна степен резултатите от този процес", коментира още Бисер Петков.

Управителят на НОИ каза, че има предложение Институтът да може да санкционира тези, които бавят въвеждането на данните в системата и възпрепятстват съответното обезщетение.

Бисер Петков каза и какви са разчетите за броя на пенсионерите при различните варианти за нарастване на възрастта и стажа за пенсиониране.

"Проектът на Закона за бюджета на ДОО на този етап е разработен на базата на действащото законодателство, а то предвижда от 1-ви януари догодина възрастта и стажът да се увеличат с по 4 месеца. Наистина съществува и предложение тази стъпка на увеличение да бъде по-малка. Нашите разчети показват, че ако вместо с 4 месеца, нарастването на възрастта и стажът от началото на 2015-а бъде с по 2 месеца, това ще доведе до около 6500 повече нови пенсионери, а като финансово изражение това ще бъдат около 15 милиона повече разходи за пенсии повече в бюджета за 2015-а година", завърши управителят на НОИ.

Улица в аржентински град ще носи името на Меси

http://www.cross.bg/natzionalniya-mesi-grad-1442013.html

/КРОСС/ Няколко улици в аржентинския град Ел Чанар (El Chañar) бяха преименувани в чест на звезди от националния отбор по футбол на страната. Това съобщи официалният сайт на футболната федерация на Аржентина.тАКА Улиците в градчето ще носят имената на нападателя на „гаучосите" Лионел Меси, полузащитника Анхел Ди Мария, Хавиер Масчерано, Гонсало Игуаин и други играчи от националния тим.    

Размерът има значение... само при секс за една нощ

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/razmeryt-ima-znachenie...-samo-pri-seks-za-edna-nosht-6028317

Учените открили, че по-големият полов орган има предимство сред дамите, които търсят еднократен секс

Психично болна нападна ученички в Кърджали, чупи стъклата на автомобили

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455648

Психично болна жена от кърджалийския квартал "Веселчане" изпадна в криза и нападна две ученички, съобщи 24rodopi.com.
„Става дума за Христяна. Тя е на 25 години. Буйства, вероятно е спряла да си взима лекарствата", твърдят запознати. Според тях едно от момичетата е бил ударено в главата, а другото – в кръста. Психично болна жена от кърджалийския квартал "Веселчане" изпадна в криза и нападна две ученички, съобщи 24rodopi.com. „Става дума за Христяна. Тя е на 25 години. Буйства, вероятно е спряла да си взима лекарствата", твърдят запознати. Според тях едно от момичетата е бил ударено в главата, а другото – в кръста.

Психично болна вилня в Кърджали, нападна ученички, чупи автомобили

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455604

Психично болна жена от кърджалийския квартал Психично болна жена от кърджалийския квартал "Веселчане" изпадна в криза и нападна две ученички, съобщи 24rodopi.com. „Става дума за Христяна. Тя е на 25 години. Буйства, вероятно е спряла да си взима лекарствата", твърдят запознати. Според тях едно от момичетата е бил ударено в главата, а другото – в кръста.

От ТЕЦ "Марица изток" 2 отричат, че водят в Европа по най-големи щети от мръсен въздух

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/12/01/2430221_ot_tec_marica_iztok_2_otrichat_che_vodiat_v_evropa_po/?ref=rss


ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД изразява "абсолютно несъгласие" с твърденията в доклада на Европейската агенция по околна среда от ноември 2014 г., в който се посочва, че с дейността си дружеството нанася най-големи щети в Европа на здравето на хората и на околната среда. Това заявяват в официално позиция от промишлената централа на сайта си.

България като държава се нарежда на седмо място в класацията на европейските държави, когато се разглежда цената на щетите като абсолютна стойност....

Вярвам и на Борисов, и на цялото правителство, обяви Кирил Домусчиев

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/01/2430229_viarvam_i_na_borisov_i_na_cialoto_pravitelstvo_obiavi/?ref=rss


След промяната на кабинета доста неща могат да отидат в позитивна посока, смята Кирил Домусчиев, който е новият председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). С това той мотивира и решението си да приеме поста, което се случи в четвъртък на общото събрание на организацията.

Не вярвам само на Борисов, а на цялото правителство, което е съставено от различни партии, сред които и дясно ориентирани, с амбиците да направят реформи, вярвам и в самия...

Две безплатни лекции и състезание за хакери ще се състоят във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=272550

Две безплатни лекции и състезание за хакери ще се състоят във Варна през декември в Beehive Co-working Space-Varna /ул. “Генерал Колев” 54, ет.6/, съобщиха организаторите за Moreto.net. На 3 декември /сряда/ от 19:00ч. ще се състои безплатна лекция „За съвременните методи за търсене на работа и как да подготвим впечатляващо CV“ ще поговорим с Пламена Илиева.

Мач на Григор Димитров влезе в топ 5 на най-добрите през 2014 г. (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/01/2430235_mach_na_grigor_dimitrov_vleze_v_top_5_na_nai-dobrite/?ref=rss


Двубой с участието на Григор Димитров попадна в топ 5 на класацията за най-атрактивен двубой във формат два от три сета през 2014 г.

Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) нареди на пето място драматичната победа на българина над Анди Мъри на полуфиналите на турнира от категория "АТП 500" в Акапулко. Той се наложи срещу олимпийския шампион с 4:6, 7:6 (5), 7:6 (3), а впоследствие спечели и титлата.

Мотото в тазгодишното издание гласеше "Нов корт за една нова ера",...

Борсовият декември започна без ясна посока

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/borsoviiat-dekemvri-zapochna-bez-iasna-posoka-184805/

С изплащането на депозитите в КТБ може да започне съживяването на борсата, смята Цветослав Цачев от Елана Трейдинг

Борисов към министрите: Все още ли някой иска пари?

http://offnews.bg/news/n_1/n_424866.html

Тежкото наследство, което министрите на Бойко Борисов са заварили в поетите от тях министерства, е основна тема на дискусия по време на извънредното заседание на Министерския съвет днес.  На него беше приет проектът за бюджет за 2015 година.  Въпреки че изразяват негодувание от орязаните си бюджети, министрите не срещат разбирането на премиера, който се опитва да ги убеди, че пари в хазната няма. Според него единственото, което може да се направи, е министрите сами да проявят солидарност като се откажат от част от парите си в полза на друго министерство.  Борисов обяснява, че "разликата от падането и връщането ни тук на власт е 9 милиарда загуба за държавата". Той коментира Орешарски: Псевдоекспертът – беше направен от медиите за експерт. Ето ти експерта. Експериментът е експерта. Все още ли някой иска пари? След като финансовият министър Владислав Горанов представя основните параметри на бюджета, първи думата взима министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който не подкрепя бюджета, защото той вещаел финансова криза в МВР . Въпреки, че ведомството има най-голям бюджет от всички останали, Вучков иска обяснение от Горанов "защо МВР понася най-голямата щета." Той посочва, че министерството има неразплатени задължения от 70 млн. лв., има проблеми с бежанския натиск и техническото оборудване.  Веднага след него думата взима военният министър Николай Ненчев, който  предупреждава за това, че от армията и администрацията ще трябва да бъдат съкратени 4000 души, тъй като ведомството също е с орязан бюджет:  Намалението с 77 милиона лева не би могло да бъде компенсирано от структурите извън Българската армия. Това означава, че неминуемо ще се наложи съкращаване числеността на наличния състав. Подобно освобождаване на личен състав би противоречало и на коалиционното споразумение, което подписахме, и по-конкретно в точка 19. В точка 6 от коалиционното споразумение, в което се декларира, че ние ще запазим числеността на Българската армия, уважаеми господин министър-председател. Ненчев заявява, че МФ трябва да осигури необходимите средства за личния състав на МО. Борисов недоволно отговаря, че вероятно всички изказвания на министрите ще са в този дух. Според него "Българската армия, полицаи и пожарникари да бъдат наясно, че когато търпят година и половина да се експериментира с тях, както и предполагам, че всички останали ще кажат, след това се реже живо месо. Това е, за съжаление, горчивата истина." Той предлага на министрите да се разберат от какво могат да се лишат, за да дадат на друго министерство пари:  Така че, освен за стенограмата и да се чуе, че не сте доволни и че ви трябват пари, искам като завършвате да казвате: „Предлагам да се вземат от Министерството на правосъдието 50 милиона и да се прехвърлят на Министерството на отбраната” или „От Министерството на вътрешните работи искаме да вземем от здравеопазването 85”. А не да прехвърляте на министъра на финансите, че не приемате бюджета. Не го приемате, но дайте вашият вариант. Регионалният министър Лиляна Павлова обяснява, че макар че е недоволна от бюджета, ще го подкрепи. Според образователния министър Тодор Танев , "който пести от учителите после посяга на децата, което е дъното". Той говори за дупка от 19 млн. лв. "Тоест, 2015 за образованието е нещо като Илф и Петров – ням филм вече няма, говорещ още няма. Моля за тази дупка да помислим, която е за някакви преразпределения", обяснява той и изразява надежда, че ще получи "известна подкрепа в рамките на възможното".  Здравният министър Петър Москов казва, че бюджетът за Министерството на здравеопазването е на 60% от исканите пари. Въпреки това обаче той подкрепя бюджета. Министърът на културата Вежди Рашидов заявява, че бюджетът за култура в България е най-нисък от всички държави в ЕС:  Разбира се, всички разбираме, че сме в криза, всички разбираме, че трябва да устискаме коланите, но миналия ден аз лекичко казах с някаква ирония, че като спасим животните, е хубаво да спасим и творците. Само трябва да ви кажа, че са много належащи, в тежко състояние са и всички бази, театри, музеи. Над 25 милиона са ми необходими за основни ремонти на училища. В отговор премиерът пак напомня на министрите, че "колегиално да се каже: "Искам да се вземат парите от Министерството на туризма или от Министерството на еди кое си“. Той упреква министрите да не се възползват от стенограмата, за да покажат колко смело могат да защитят бюджета на министерството си и обяснява:  Аз не съм сложил Орешарски година и половина, за да загуби държавата девет милиарда. При нас беше 0,48 дефицитът. И тогава можеше да отидем до три и да похарчим пари. Ние не го направихме, ние показахме, че сме отговорни хора. След което иска мнението на Рашидов, дали Симеон Дянков е щял да позволи кризата с КТБ: Бойко Борисов : Ти поне, Вежди, ги познаваш. Дали Дянков щеше да допусне да се случи това нещо с КТБ? Вежди Рашидов : Мисля, че не. Бойко Борисов : Дали Цветанов щеше да прати жандармерията пред офисите, според тебе? Вежди Рашидов : Мисля, че не. Бойко Борисов : Не. Но това ни струва четири милиарда сега, това упражнение. Ако ги имаше тези четири милиарда, ако нямаше тази година и половина дупка, сега щяхте да разпределяте четири милиарда за образование, за правосъдие, за култура, за спорт, за туризъм. Сега трябва да спрем по улея летежа, падането. Едва 2016-2017 г. трябва да мислим за градеж. Разсъжденията на Борисов продължават, а Вежди Рашидов опитва да довърши мисълта си. "В интерес на истината, за да Ви подкрепя, че кажа, че министерството, което оставихме с европейски пари над 40 милиона, аз го заварих с 12,5 милиона дефицит за една година. Това е истината. Но тук аз не говоря…", казва Рашидов, но Борисов го прекъсва:  Нали си спомняте Цикламата как се снимаше на Шумен–Белокопитово? Оказа се, че за там 40 милиона имаме да плащаме за снимките им, за да се довърши. 40 милиона! Туристите говореха колко им е важен пътят за Слънчев бряг. Едно нещо не е направено на Бургас-Слънчев бряг – нито отчуждителни процедури, нито проект, нищо, нула. Нито за Хемус, нито за Северна България, за никъде. А парите ги няма. След като пита кой още иска пари, думата взима вицепремиерът Ивайло Калфин . От изявлението му става, ясно, че той е доволен от бюджета. Едно от нещата е вдигането на минималната работна заплата. 

Обработват пътищата в Търговище с луга

http://pik.bg/обработват-пътищата-в-търговище-с-луга-news256226.html

Обработват пътищата в Търговище с луга

Нормална е зимната обстановка в община Търговище. Това съобщиха от пресцентъра на общината.Главните пътни артерии и по-големите улици в Търговище са обработени с луга заради обледяване.

Поради наличието на заледени участъци в общината, ученическите автобуси до Пайдушко, Пресиян, Момино и Кошничари не са успели да пристигнат по предназначение и да извозят децата до съответните средищни училища. Сутринта и в следобедните часове работниците на общинска фирма „БКС – Търговище” ЕООД опесъчават заледените участъци. Обезопасени са седем направления: Стража-Черковна, Цветница – Пресиян – Пайдушко-Божурка, Момино; Росина-Кошничари – Г. Соколово, район Макариополско; кв. Бряг – Съединение – Давидово; Надарево – Васил Левски – Осен - Острец и Руец – Овчарово.

С техника на БКС са изтеглени закъсали по пътя лични автомобили. При необходимост ще бъде обезопасен и централният площад „Свобода”в Търговище, като за целта ще бъде използван материал - пясък, който да запази целостта на новото покритие на площада и да гарантира безопасно преминаване на съгражданите ни. Пясъкът ще бъде разпределен на точно определи пет маршрута по предварително обозначена схема на местата за преминаване. Умоляваме нашите съграждани, особено по-възрастните от тях, да не предприемат излизане извън дома, ако това не им крайно наложително. Да се движат само по опесъчени и обезопасени пътеки.

8-годишно русенче се събуди от няколкомесечна кома

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455600

Малкият Александър Георгиев, който от август е в будна кома, вече е буден. Новината съобщи русенката Деница Димитрова, която първа реши да събира средства за лечение на детето, пише русенският вестник "Бряг".
Осемгодишният Сашко лежеше в кома в русенската болница. Той беше паднал от колело на 12 август, Малкият Александър Георгиев, който от август е в будна кома, вече е буден. Новината съобщи русенката Деница Димитрова, която първа реши да събира средства за лечение на детето, пише русенският вестник "Бряг". Осемгодишният Сашко лежеше в кома в русенската болница. Той беше паднал от колело на 12 август,

За четири години полицаите станали с 11 000 по-малко

http://www.cross.bg/hilyadi-slyzhitelite-granitza-1442012.html

София /КРРОСС/ С 11 хиляди са намалели полицаите у нас за последните четири години. Това съобщи Добромир Добрев от Синдикалната федерация на служителите в МВР след среща с вътрешния министър Веселин Вучков. Полицаите настояват за решаване на проблема с униформите, техниката и кадровата обезпеченост на министерството. "Социалният пакет въобще не е на дневен ред да бъде намаляван. Проблем е единствено с броя на служителите в МВР, тъй като сме останали едва 47 хиляди служители, от които около 7 хиляди лица, работещи по трудово правоотношение. Това говори, че държавни служители в МВР са около 40 хиляди, от които по-малко от две трети с полицейски правомощия. Това означава, че все по-честа практика ще бъде служителите на МВР по-рядко да ги срещаме на улицата. Търсят се възможности Министерството на въоръжените сили да поеме част от ангажиментите по българо-турската граница. Дали ще бъде като факт - предстоят разговори, но се търсят начини да се подпомогне министерството с нелеката задача, свързана с нелегалната миграция по българо-турската граница", каза Добрев пред БНР.

Сгрешената структура на висшето образование в България

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sgreshenata-struktura-na-vissheto-obrazovanie-v-bylgariia-184804/

Двама от трима студенти, завършили икономика и администрация, не работят на позиция, изискваща висше образование

8-годишният Александър Георгиев от Русе се събуди от няколкомесечна кома

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455586

Малкият Александър Георгиев, който от август е в будна кома, вече е буден. Новината съобщи русенката Деница Димитрова, която първа реши да събира средства за лечение на детето, пише русенският вестник Малкият Александър Георгиев, който от август е в будна кома, вече е буден. Новината съобщи русенката Деница Димитрова, която първа реши да събира средства за лечение на детето, пише русенският вестник "Бряг". Осемгодишният Сашко лежеше в кома в русенската болница. Той беше паднал от колело на 12 август,

Григор в Топ 5 за най-добрите мачове на сезона

http://www.bnews.bg/article-123268

Мач с участието на Григор Димитров е на пето място в класацията за най-добрите срещи за сезона .

Коледна приказка за доброто оживя чрез картини в БНР

http://www.cross.bg/obich-detza-izlozhbata-1442011.html

София /КРОСС/ Българското национално радио и сдружение „Общество за всички" написаха Коледна приказка за доброто с картини, обединени в изложбата „обич за Вас". Благотворителната експозиция, която бе открита в Мраморното фоайе на обществената медия, представя 27 платна - 15 изработени от утвърдени майстори на четката и 12 създадени от деца. „Това е един социален проект за деца в неравностойно положение. Домът им е в село Дълбоки дол, близо до Троян, а те се обучават в Националната гимназия по приложни изкуства „Проф. Венко Колев", разказва Николай Маринов - куратор на изложбата и преподавател в НХА, София. „Повечето от рисунките бяха създадени в Троян, а темата по която рисуваха децата бе „Обич и топлина". В рамките на проекта поканихме утвърдени художници, които да подкрепят инициативата. Сред творците, които откликнаха на поканата да участват в изложба със свои творби са: Нина Попова - Донковска, проф. Станислав Памукчиев, Елена Панайотова, Дойчин Русев, проф. Моника Попова, Николай Петков, Ивайло Аврамов, Десислава Морозова", уточнява Николай Маринов. Професионалните автори, голяма част от които са преподаватели в НХА и НБУ, подкрепят инициативата и създават платна - реплики, като интерпретират по свой оригинален начин идеите от рисунките на децата

Вдигат възрастта и стажа за пенсиониране с 4 месеца от януари

http://www.moreto.net/novini.php?n=272552

Възрастта и стажът за пенсия за най-масовата трета категория на труд ще бъдат увеличени с 4 месеца от началото на следващата година. Това е заложено в проектите на държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване, одобрени от правителството.

Истинско чудо! Момченце от Русе излезе от будна кома

http://pik.bg/истинско-чудо-момченце-от-русе-излезе-от-будна-кома-news256224.html

Истинско чудо! Момченце от Русе излезе от будна кома

Малкият Александър Георгиев, който от август е в будна кома, вече е буден.

Радостната новина съобщи русенката Деница Димитрова, която първа реши да събира средства за лечение на детето, пише вестник "Бряг".

Осемгодишният Сашко лежеше в кома в русенската болница. Той беше паднал от колело на 12 август, след което се прибрал вкъщи само с охлузено рамо.

На следващата сутрин обаче майка му не успяла да го събуди. Лекарите установили, че детето си е ударило главата и е в будна кома.

Сега Сашко вече е буден, а родителите му живеят втори живот, според думите на Деница. Тя и семейството му благодарят на всички добри хора, които са помогнали и са дарили от средствата си.

Държавата дава пари за два моста в село Красново

http://pik.bg/държавата-дава-пари-за-два-моста-в-село-красново-news256220.html

Държавата дава пари за два моста в село Красново

Два моста в хисарското село Красново, които рухнаха при летните наводнения, ще бъдат изградени с пари от държавата, съобщи кметът на община Хисаря Пенка Ганева, информира "Дарик".

Единият мост ще бъде бетонов, а другият - с метална конструкция. В момента в Красново има само един мост, по който заобикалят жителите на двата квартала, за да стигнат до домовете си.

Преди дни Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане е отпуснала общо 250 хил. лв за изграждането на 2-те съоръжения. До няколко дни стартира обществената поръчка за избор на фирма изпълнител, допълни Пенка Ганева.

Това е първият транш, който получава община Хисаря за отстраняване на щетите от наводнението, когато язовирите над Красново преляха и наводниха десетки къщи, дворове и улици.

За пострадалите обекти в съседното село Кръстевич все още очакваме финансиране, уточни г-жа Ганева.

Домусчиев: Вярвам на Борисов

http://www.cross.bg/domyschiev-krib-borisov-1442010.html

София /КРОСС/ Доста неща могат да отидат в позитивна насока след смяната на властта и това е една от причините, поради която приех да бъда председател на КРИБ. Това заяви пред bTV шефът на конфедерацията Кирил Домусчиев. Той сподели, че вярва не само на новия премиер, но и на цялото правителство. Борисов си е направил изводи от допуснатите преди грешки. Надявам се, че ще има някакви реформи и добри дни за бизнеса. По повод увеличаването на минималната работна заплата Домусчиев заяви, че това не е нещо, което би било проблем да се прави, но трябвало да е свързано с някакви принципи. Основният принцип в Европа е производителността на труда, подчерта той. Аферата КТБ няма да се отрази на банките. Те са пълни с пари и са стабилни, държавата стои зад тях и второ явление като КТБ няма да се случи, каза още новият шеф на КРИБ.

Велизар Енчев поиска оставката на Слави Бинев

http://offnews.bg/news/n_1/n_424868.html

Напусналият парламентарната група на Патриотичния фронт Велизар Енчев призова Слави Бинев да се оттегли от председателския пост на комисията по култура и медии, защото с това назначение му направили "мечешка услуга". В интервю за "Дарик" Енчев заяви, че няма намерение да прави нова партия или да работи за разцепление на НФСБ, в чието създаване е участвал.  „Пуснаха го по пистата, според мен това е един изключително хитър ход за компрометиране и на Валери Симеонов, и на Слави Бинев", категоричен беше Енчев. Според него оставката на Бинев ще е единственият достоен ход от негова страна. "Ако не поправи тази грешка, струва ми се, че българските интелектуалци имат всички основания да се вдигнат на бунт. Не защото Слави Бинев не става за шеф на комисия, но за тази комисия не може да претендира", заяви напусналият НФСБ Енчев. „Като че ли политическите партии станаха търговски дружества, а политиците и депутатите станаха търговци. Опитах се от самото начало на работата на парламента да им кажа да не правят това предателство към избирателите. Молих ги с аргументи". Енчев заяви, че няма намерение да измества Валери Симеонов, като призна, че с хода си прави услуга на лидера на НФСБ. По думите му едно от съображенията му да напусне сега е  да успокои паниката на Валери Симеонов, който се страхува на Конгреса на НФСБ да не бъде издигната неговата кандидатура. "Не призовавам за разцепление. Не мога да се откажа от нещо, което съм създал. Съзнавам, че му правя услуга - той вчера беше много доволен от това мое решение. Изчерпах всички средства да се противопоставя на това еднолично диктаторско управление на ПГ", заяви независимият депутат.  Според него Симеонов трябва да разбере, че София не е Бургас, парламентът не е Общинският съвет на Бургас, депутатите не са му подчинените в ТВ Скат. "Диалогът трябва да е цивилизован", категоричен беше Енчев. Според Велизар Енчев ако изборът на Слави Бинев за шеф на комисията по култура е гротеска, то присъствието на Цветан Цветанов в комисията за контрол на СРС-тата е зловеща драма. „С този пост, ако предложението е на Цветанов, на Слави Бинев му направиха мечешка услуга", коментира депутатът: Велизар Енчев беше категоричен, че няма път назад каквото и да решат патриотите за подкрепата на правителството. „ПФ в момента няма полезен ход. Ако оттегли подкрепата си, ще покаже едно небалансирано, истерично поведение. Ако не я оттегли, ще докаже правотата на моите думи." Депутатът заяви, че като независим ще използва парламентарният контрол, за да защитава интересите на пенсионерите, чийто говорител е бил. По повод репликата на Валери Семеонов, че „от поведението на Енчев ще се разбере кой е новият му работодател", депутатът посочи: „От днес ще представлявам интересите на всички пенсионерски съюзи в България, с изключение на един, който гравитира към ГЕРБ. Така че това са моите работодатели - нашите бащи и майки".

Слаб софтуер причинил теча на информация за акцията на ДАНС в Пазарджик

http://pik.bg/слаб-софтуер-причинил-теча-на-информация-за-акцията-на-данс-в-пазарджик-news256222.html

Слаб софтуер причинил теча на информация за акцията на ДАНС в Пазарджик

Софтуерна грешка е довела до теча на информация по разследването срещу Ахмед Муса Ахмед и последователите му. За да се предотвратят подобни инциденти, ще бъдат направени подобрения в системата, пише "Марица.бг".

На 25 ноември ДАНС задържа общо шест мъже и една жена, заподозрени, че пропагандират идеите на "Ислямска държава". На последвалата пресконференция главният прокурор Сотир Цацаров призна, че акцията е била планирана за началото на декември, но заради теч на информация се е наложило да бъде изтеглена по-рано. 

Всъщност изтеклата информация бе съдебно решение, с което магистратите даваха разрешение на прокуратурата да изземе кореспонденцията от три имейл адреса, ползвани от сподвижници на Ахмед. 

Съдебният акт бе публикуван в сайта на Окръжния съд на 19 ноември и бе разпространен по медиите. Председателят на местната Темида Елеонора Серафимова разпореди проверка по случая, която приключи вчера.    

В Пазарджишкия окръжен съд се работи със съдебно-деловодна програма САС "Съдебно деловодство", която е продукт на "Информационно обслужване" - клон Варна. През 2008 г. са утвърдени и са оповестени вътрешни правила за публикуване на съдебни актове на интернет-страницата на съда www.court-pz.info.

Съгласно правилата, съдебните актове се публикуват незабавно след постановяването им и съответното обезличаване на интернет страницата при спазване изискванията на Закона за съдебната власт. Съдебните актове по наказателни дела с предмет съдебен контрол върху досъдебното производство, какъвто в конкретния случай е публикуван, не подлежат на публично оповестяване. 

При постъпване в съда на искане за изземване на кореспонденция в досъдебното производство, програмният продукт САС "Съдебно деловодство" не ограничава делото по подразбиране като неподлежащо на публикуване в интернет т.е.

"Дело с ограничен достъп", а ограничаването се извършва допълнително. За друга категория дела, касаещи контрола върху досъдебното производство, това е предвидено в програмния продукт. В случая поради грешка и предвид липсата на защита в самия софтуер, се е стигнало до публикуване на конкретния съдебен акт на страницата на Окръжен съд - Пазарджик. 

Проведени са разговори със създателите на софтуера "Информационно обслужване" АД клон Варна, при които същите предвидиха в следващата версия на програмния продукт за всички дела, неподлежащи на публично оповестяване, активирането на защита да е по подразбиране от самата програма. Това ще предотврати възможността намесата на субективния фактор да доведе до изтичане на  информация с ограничен достъп. 

От своя страна съдът ще завиши в максимална степен контрола върху публичното оповестяване на съдебните актове, като използва възможностите за защита на съществуващия софтуер. Целта е да отговорим на очакванията на обществото за откритост и прозрачност на нашата работа, но също така и да предотвратим изтичането на информация с конфиденциален характер, обявиха от местната Темида.

Броят на потребителите на китайското приложение за гейове достигна 15 милиона души

http://www.cross.bg/miliona-potrebitelite-kitaiiskoto-1442009.html

/КРОСС/ Броят на потребителите на китайското приложение Blued, предназначено за гей запознанства, е достигнал 15 милиона души, съобщава AP. 12 млн. от ползвателите живеят в големите градове на страната Пекин, Шанхай и Гуанджоу.Blued стана известен извън Китай миналия месец, когато компанията, собственик на услугата, Blue City, получи инвестиция от 30 милиона долара от американската компания DCM Ventures.    

Велизар Енчев призова Слави Бинев да се оттегли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455574

Напусналият ПГ на Патриотичния фронт Велизар Енчев обяви пред Дарик, че като независим народен представител ще защитава интересите на пенсионерите.
Енчев заяви, че няма намерение да прави нова партия или да работи за разцепление на НФСБ, в чието създаване е участвал. Той призова Слави Бинев да се оттегли от председателския пост на комисията по Напусналият ПГ на Патриотичния фронт Велизар Енчев обяви пред Дарик, че като независим народен представител ще защитава интересите на пенсионерите. Енчев заяви, че няма намерение да прави нова партия или да работи за разцепление на НФСБ, в чието създаване е участвал. Той призова Слави Бинев да се оттегли от председателския пост на комисията по

Агенцията за финансов контрол с нов директор

http://www.mediapool.bg/agentsiyata-za-finansov-kontrol-s-nov-direktor-news227847.html

Министърът на финансите Владислав Горанов е сменил директора на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и мястото на назначената през март 2013 г. Гинка Драганинска се заема от Венцислав Георгиев, съобщи пресцентърът на ведомството. Той е магистър по специалността "Финанси" в Университета за национално и световно стопанство, гр. София. Цялата му професионална кариера е в системата на държавния финансов контрол и има дългогодишен опит в Агенцията за държавна финансова инспекция. До издигането му начело на АДФИ Георгиев е оглавявал дирекция "Планова инспекционна дейност в областта на обществените поръчки" в агенцията, като заема тази позиция от ноември 2011 г. Във ведомството работи от 2006 г. като е минал през постовете началник на отдел "Финансови инспекции на други структури в МФ", държавен финансов инспектор и шеф "Организация и извършване на инспекционната дейност".

Отцепилият се от ПФ Велизар Енчев: Нямам намерение да измествам Валери Симеонов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455546

Напусналият ПГ на Патриотичния фронт Велизар Енчев обяви пред Дарик, че като независим народен представител ще защитава интересите на пенсионерите.
Енчев заяви, че няма намерение да прави нова партия или да работи за разцепление на НФСБ, в чието създаване е участвал. Той призова Слави Бинев да се оттегли от председателския пост на комисията по Напусналият ПГ на Патриотичния фронт Велизар Енчев обяви пред Дарик, че като независим народен представител ще защитава интересите на пенсионерите. Енчев заяви, че няма намерение да прави нова партия или да работи за разцепление на НФСБ, в чието създаване е участвал. Той призова Слави Бинев да се оттегли от председателския пост на комисията по

20% от играчките в търговската мрежа не отговарят на изискванията

http://business.actualno.com/20-ot-igrachkite-v-tyrgovskata-mreja-ne-otgovarjat-na-iziskvanijata-news_63503.html

Днес Министерството на икономиката, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) започнаха кампания "Коледата безопасна" за изт...

Австрия се бори с ислямисти и с гореща телефонна линия

http://europe.actualno.com/Avstrija-se-bori-s-isljamisti-i-s-goreshta-telefonna-linija-news_63511.html

Австрийското правителство обяви пускането на гореща линия и консултативен център, с които хората да се свързват, ако подозират, че член на семейството, съученик или колега сътрудничи са ислямистки ...

Френското правителство атакува дизеловите автомобили

http://cars.actualno.com/Frenskoto-pravitelstvo-atakuva-dizelovite-avtomobili-news_63519.html

Манюел Валс, френският министър-председател, обяви въвеждането на нова идентификационна система за автомобилите, която ще започне да се използва от следващата година с цел ограничаване на завърсяванет...

Бокова ласкае Рашидов за Лувъра

http://www.bnews.bg/article-123262

Ирина Бокова се срещна с Вежди Рашидов и обсъдиха как България да развива културата си.

Новият шеф на КРИБ Домусчиев: Борисов си извади поука от грешките си през първия мандат

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455554

„След смяната на кабинета „Орешарски“ нещата отиват в позитивна насока и това бе причината да поема новия пост“, заяви новият шеф на КРИБ Кирил Домусчиев в предаването „Лица в лице“ по bTV.
„Борисов най-вероятно си е извадил поуките от грешките, които е направил и се надявам на реформи. Не мисля, че може да се повтори ситуацията от първия му „След смяната на кабинета „Орешарски“ нещата отиват в позитивна насока и това бе причината да поема новия пост“, заяви новият шеф на КРИБ Кирил Домусчиев в предаването „Лица в лице“ по bTV. „Борисов най-вероятно си е извадил поуките от грешките, които е направил и се надявам на реформи. Не мисля, че може да се повтори ситуацията от първия му

Гърция продължава да дискриминира серопозитивните жени

http://www.grreporter.info/content/%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE

Координираните усилия на държавните институции и неправителствените организации са дали резултат във връзка с частичното прекъсване на бума от зарази сред интравенозните наркозависими, който бе отчетен през 2012.

прочети повече

Петър Стойчев взе диплома за магистър, готви се за доктор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455542


Бившият служебен министър на спорта Петър Стойчев завърши магистратура в НСА в област, в която плува в свои води - “Спорт за високи постижения” и специално “Плуване”. Най-успелият ни плувец веднага подаде документи и за докторантура.
След дипломирането си носителят на световната купа по плувен маратон в 11 поредни години замина за световния Бившият служебен министър на спорта Петър Стойчев завърши магистратура в НСА в област, в която плува в свои води - “Спорт за високи постижения” и специално “Плуване”. Най-успелият ни плувец веднага подаде документи и за докторантура. След дипломирането си носителят на световната купа по плувен маратон в 11 поредни години замина за световния

Сметище погнуси столичани, община "Витоша" нехае

http://pik.bg/сметище-погнуси-столичани-община-витоша-нехае-news256214.html

Сметище погнуси столичани, община "Витоша" нехае

Невъобразимо сметище стои като язва в имот, собственост на община "Витоша" в иначе елитния квартал "Княжево", предаде БГНЕС.

Преди 2 месеца в старата кооперация, която грозно контрастира с останалите постройки, имаше пожар, който застрашаваше живота на стара жена, но той бе успешно потушен от огнеборците. Последва изхвърляне на повредената покъщнина, която така и не бе разчистена. Сметището създава не само естетически шок на живущите в квартала, но компрометира и работата на общинарите, които нехаят за имота, който стопанисват и за който събират наем. Така купищата с боклуци си седят необезпокоявано на 200 метра от Околовръстното шосе, в близост до пресечката с "Цар Борис Трети".

Aнсамбъл "Пирин" с мегашоу в НДК

http://pik.bg/aнсамбъл-пирин-с-мегашоу-в-ндк-news256208.html

Aнсамбъл "Пирин" с мегашоу в НДК

Грандиозен 3-часов концерт подготвят бивши и настоящи творци на ансамбъл "Пирин" в столицата. Те ще покорят столицата с юбилеен концерт в зала 1 на НДК този четвъртък, 4 декември, съобщи "Стандарт".

Мегашоуто е за 60-годишния юбилей на ансамбъла. Спектакълът ще покаже цялата история на ансамбъл "Пирин" от създаването му до сега, като за целта ще бъде използвана модерната и ефектна 3D мапинг проекция. Творците ще пеят и танцуват на фона на снимки и картини от богатата културна история на формацията през годините. В концерта ще се включат и най-големите имена в 60-годишната история на ансамбъл "Пирин".

Специално за юбилея от САЩ пристигна изпълнителката на "Катерино моме" - Татяна Сърбинска, участие в празничния концерт ще вземат и други две от основателките на ансамбъла - Таня Костова и Руска Стоименова. Няколко поколения певци и танцьори ще застанат на една сцена, за да изправят на крака българската публика, така както са го правили неведнъж по целия свят. За 60 години от своето съществуване ансамбъл "Пирин" е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти на света.

Новият шеф на КРИБ Домусчиев: След смяната на кабинета нещата тръгват позитивно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455547

„След смяната на кабинета „Орешарски“ нещата отиват в позитивна насока и това бе причината да поема новия пост“, заяви новият шеф на КРИБ Кирил Домусчиев в предаването „Лица в лице“ по bTV.
„Борисов най-вероятно си е извадил поуките от грешките, които е направил и се надявам на реформи. Не мисля, че може да се повтори ситуацията от първия му „След смяната на кабинета „Орешарски“ нещата отиват в позитивна насока и това бе причината да поема новия пост“, заяви новият шеф на КРИБ Кирил Домусчиев в предаването „Лица в лице“ по bTV. „Борисов най-вероятно си е извадил поуките от грешките, които е направил и се надявам на реформи. Не мисля, че може да се повтори ситуацията от първия му

Бабикян: Реакцията на обществото по казуса "Бинев" може да нанесе щети на управляващите

http://www.cross.bg/ypravlyavashtite-binev-obshtestvoto-1442008.html

София /КРОСС/ Реакцията на обществото по казуса "Слави Бинев" може да нанесе щети на управляващите, заяви пред БНР ПР експертът Арман Бабикян.Щетите, които ще претърпят управляващите от казуса "Слави Бинев", зависят от всички други, освен от управляващите, защото реакцията на обществото е тази, която би могла да нанесе щети. В противен случай няма да им се случи нищо.Бабикян коментира острите изказвания на знакови фигури в българската култура.Слава Богу, значи чувствителността на обществото не се е загубила окончателно, защото мога да ви дам няколко съвсем пресни примера, когато реакцията беше сравнително тиха, да не кажа никаква - назначението на Ваньо Танов отново за шеф на митниците, въпреки скандалните случаи не предизвика почти никакви вълнения, присъствието на Цветан Цветанов в комисията за контрол на разузнавателните средства, въпреки че всички сме наясно за делата, които вървят срещу него, също не предизвикаха кон знае какви вълнения. Така че имаме примери на тишина в гражданската съвест.Аз лично нямам никакво намерение да се съсредоточавам в нещата над личността на г-н Слави Бинев. Проблемът е във всички останали, а не в него, защото обяснения от типа на "това било аритметично разпределение" и т.н. , които чухме днес в тази декларация или изявление са комични. Няма аритметика в тези неща. Има достатъчен обществен и публичен авторитет и възможност за оказване на парламентарен контрол в дадена сфера

През 2015 година НАТО ще има сили за бързо реагиране в Европа

http://www.mediapool.bg/prez-2015-godina-nato-shte-ima-sili-za-barzo-reagirane-v-evropa-news227846.html

През следващата година НАТО ще има сили за бързо реагиране в Европа, които са подготвени за новите предизвикателства пред сигурността на континента. Това каза в понеделник генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг преди срещата на външните министри в Брюксел, цитиран от световните информационни агенции. Столтенберг допълни, че тези сили ще бъдат временна стъпка до организирането на пълномащабно звено за бързо реагиране през 2016 година. Германия, Норвегия и Холандия вече са се съгласили да участват със свои войници. В понеделник американският посланик в НАТО Дъглас Лют каза, че първият екип от създаването на силите за бързо реагиране ще бъде тест за командването, контрола, логистиката и връзките между страните домакини и върховното командване на Алианса в Европа. "Целта е силите да бъдат разгръщани в рамките на дни", обясни генерал Лют. Реалният размер и организация на силите се очаква да бъде обявен на среща на военните министри на НАТО през февруари. Все още има някои въпроси за решаване. Един от тях е как ще се плаща на военнослужещите. В понеделник Столенберг призова още Турция да се включи към икономическите санкции срещу Русия. "Разбира се, бих искал да видя възможно най-много страни, участващи в санкциите, защото е важен резултатът, последствията при нарушения на международното законодателство от страна на някоя държава”, каза Столтенберг, коментирайки отношенията между Русия и Турция По-рано турският министър по европейските въпроси Волкан Бозкир заяви, че властите в Анкара няма да наложат санкции на Русия, ако това бъде поискано от ЕС и САЩ.

Майданът за Путин ще е заради катастрофата в руското здравеопазване

http://offnews.bg/news/n_1/n_424850.html

Най-малко 5000 души излязоха в неделя на протест в Москва срещу катастрофата в руското здравеопазване. Това е най-голямото политическо предизвикателство пред Путин през последните седмици, пише кореспондентът на Newsweek и The Daily Beast в Москва Анна Немцова. В момента властите в Москва закриват над 20 болници и уволняват около 7000 медици. Кремълската пропаганда има навик да определя "цветните революции" като зловещи заговори на Запада. Но вълната от протести срещу закриването на болници всъщност е реакция на самите руснаци, става дума за демонстрации, които хората в Москва сами организират. И тази реакция е достатъчно силна, пише Немцова. През последните няколко години в руската столица броят на районните поликлиники беше редуциран от 402 на 86 и много малко руснаци ще се отнесат с разбиране към новите планове за закриване на десетки болници - да, тези лечебни заведения са отвратителни, но и нямат никаква алтернатива, отбелязва кореспондентът на Newsweek и The Daily Beast. Шоу на ужасите очаква всеки руснак, който не може да си позволи лечение в частна клиника - нивото на грижа и оборудване в държавните поликлиники и болници не се е променило особено от 1950 г. насам. Социалният протест очевидно е неприемлив за Путин в този момент - докато конфликтът в Украйна продължава, руската икономика вече страда от санкциите на ЕС и САЩ, а и от рязкото падане на цената на нефта. Затова и Путин призова чиновниците да помислят по-добре и сериозно да работят при реализирането на здравната реформа, пише Анна Немцова.

Стрелецът от Лясковец ще отговаря за опит за убийство на тримата командоси!

http://www.bnews.bg/article-123267

Великотърновската окръжна прокуратура е повдигнала обвинение за опит за убийство на тримата ранение командоси на стрелеца от Лясковец Петко Петков.

ТИР се преобърна в канавка край Гурково

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455536

Румънски ТИР се преобърна в канавка край Гурково. Той е бил натоварен с печки от Турция и се е прибирал към северната ни съседка, съобщи БГНЕС.
Причината за инцидента е заспиване на водача на тежкотоварния автомобил.
При инцидента няма пострадали. Нанесени са само материални щети на камиона.
Целия следобед роми разтоварвали камиона, Румънски ТИР се преобърна в канавка край Гурково. Той е бил натоварен с печки от Турция и се е прибирал към северната ни съседка, съобщи БГНЕС. Причината за инцидента е заспиване на водача на тежкотоварния автомобил. При инцидента няма пострадали. Нанесени са само материални щети на камиона. Целия следобед роми разтоварвали камиона,

Наднормено запрашаване на въздуха в 10 български града

http://www.cross.bg/grada-smolyan-vuzdyha-1442007.html

/КРОСС/ В 10 града в страната вчера е измерено наднормено запрашаване на въздуха, съобщиха от Изпълнителната агенция по околната среда. Фини прахови частици в повече са регистрирани в Бургас, Добрич, Враца, Видин, Перник, Ловеч, Пловдив, Смолян, София и Стара Загора. Стойностите са между 1.02 и 2.74 пъти над средноденонощната норма, като най-високи са в Смолян.

Румънски ТИР се обърна в канавка край Гурково, шофьорът заспал

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455529

Румънски ТИР се преобърна в канавка край Гурково. Той е бил натоварен с печки от Турция и се е прибирал към северната ни съседка, съобщи БГНЕС.
Причината за инцидента е заспиване на водача на тежкотоварния автомобил.
При инцидента няма пострадали. Нанесени са само материални щети на камиона.
Целия следобед роми разтоварвали камиона, Румънски ТИР се преобърна в канавка край Гурково. Той е бил натоварен с печки от Турция и се е прибирал към северната ни съседка, съобщи БГНЕС. Причината за инцидента е заспиване на водача на тежкотоварния автомобил. При инцидента няма пострадали. Нанесени са само материални щети на камиона. Целия следобед роми разтоварвали камиона,

След голямата ВиК авария във Варна, водата била годна за пиене

http://www.moreto.net/novini.php?n=272567

В районите на ВиК аварията, оставила хиляди домакинства без вода в почивните дни, няма данни за замърсяване. Взетите от водоснабдителното дружество проби не показват замътване или каквото и да е нарушаване на качествата на живителната течност, съобщи за Moreto.

Отвориха ски-зона Банско, Пампорово открива сезона на 6 декември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455406

Ски зоната над Банско заработи, така че най-нетърпеливите любители на зимните спортове могат вече да карат ски. Работи кабинковият лифт и 6-седалковия лифт до Коларски път. Отворени са писти: N:6 Тодорка (в частта си от коларски път), N:8 Юлен, както и ски пътя в частта си от Шилигарника до Бъндеришка поляна. Ски зоната над Банско заработи, така че най-нетърпеливите любители на зимните спортове могат вече да карат ски. Работи кабинковият лифт и 6-седалковия лифт до Коларски път. Отворени са писти: N:6 Тодорка (в частта си от коларски път), N:8 Юлен, както и ски пътя в частта си от Шилигарника до Бъндеришка поляна.

Менда Стоянова: Новината за увеличаване на минималната работна заплата не е добра

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455526

"Новината за увеличаването на минималната работна заплата до 340 лева не е добра новина", категорична бе шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в предаването "Лице в лице" по bTV.
„От гледна точка на бюджета няма особено значение - малко са хората, получаващи минималната работна заплата, но е лошо за бизнеса. Целта на т.нар. "Новината за увеличаването на минималната работна заплата до 340 лева не е добра новина", категорична бе шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в предаването "Лице в лице" по bTV. „От гледна точка на бюджета няма особено значение - малко са хората, получаващи минималната работна заплата, но е лошо за бизнеса. Целта на т.нар.

Стоянова: Повишението на минималната работна заплата не е добра новина

http://www.cross.bg/rabotna-zaplata-stoyanova-1442006.html

София /КРОСС/ Повишението на минималната работна заплата не е добра новина. Това заяви пред bTV председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. От гледна точка на бюджета няма проблем какъв ще е размерът й. Това няма да се отрази пряко на бюджета, защото хората, които са на минимална работна заплата, са малко. Целта е минимална работна заплата да предизвика повишаване на другите заплати, а една част от бизнеса не може да си го позволи, посочи тя и не изключи да има фалити на фирми.    

Бар в "Икарус", автомобил-робот или светлинно шоу - следващият проект на Destructve Creation

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/01/2430186_bar_v_ikarus_avtomobil-robot_ili_svetlinno_shou_-/?ref=rss


Арт-колективът Destructive Creation, който боядиса паметника на Съветската амия и осъществи редица други интересни намеси в градската среда, е победител в първата фаза на конкурса You Transform Today, организиран от Absolut. Кампанията призовава публиката да гласува онлайн за един артистичен проект, който известната марка водка да финансира.

Бар в стар автобус "Икарус", трансформиране на автомобил в робот или превръщането на Фабриката за градско изкуство на Сточна гара в...

Слави Бинев: Утрото е по-мъдро от вечерта

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/01/2430214_slavi_binev_utroto_e_po-mudro_ot_vecherta/?ref=rss


"Утрото е по-мъдро от вечерта", каза депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев на въпрос на "Дневник" дали ще се откаже от председателското място на парламентарната комисия по културата и медиите.

Бинев свиква пресконференция във вторник. Потърсен от "Дневник", той отказа подробности какво ще обяви пред медиите и дали е готов да се оттегли от поста.

Държавни медии и артисти вече призоваха за смяната на Бинев. Протест срещу избора му се организира и в социалната мрежа...

Няма доказателства за изнасилване срещу сина на Найден Милков

http://www.cross.bg/milkov-iznasilvane-aresta-1442004.html

/КРОСС/ Синът на фолк звездата Найден Милков и бивш охранителен бос бе освободен от ареста след като полицията не откри доказателства, че е извършил изнасилване. 29-годишният мъж бе закопчан в събота около обяд, но до повдигане на обвинение така и не се стигна. Млада жена даде жалба в полицията, че предишната нощ синът я Милков я е изнасилил в апартамента си."По случая се води досъдебно производство, но няма искане за удължаване на ареста на Димитър Милков, тъй като към момента няма събрани достатъчно неопровержими доказателства, че той е извършил изнасилване", лаконично коментира говорителят на районната прокуратура в Бургас Георги Чинев. В момента тече разследване като се проверяват всички версии, включително и тази за инсценировка.Веднага след изтичането на 24-часови арест Димитър Милков е бил приведен в ареста в Пазарджик, където срещу него се води друго досъдебно производство за кражба на гориво от бензиностанция. Той е бил обявен за общодържавно издирване заради подадена жалба, че преди известно време е заредил газ от бензиностанция на магистралата и е отпрашил без да плати сметката от 72 лева, пише standartnews.com.

Менда Стоянова: Повишаването на минималната работна заплата не е добра новина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455515

"Новината за увеличаването на минималната работна заплата до 340 лева не е добра новина", категорична бе шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в предаването "Лице в лице" по bTV. „От гледна точка на бюджета няма особено значение - малко са хората, получаващи минималната работна заплата, но е лошо за бизнеса. Целта на т.нар.

България е на път да загуби безвъзвратно около 600 млн. лева от еврофондовете

http://pik.bg/българия-е-на-път-да-загуби-безвъзвратно-около-600-млн-лева-от-еврофондовете-news256204.html

България е на път да загуби безвъзвратно около 600 млн. лева от еврофондовете

България e забавила усвояването на еврофондовете във втората половина на 2014 г., безвъзвратно загубени са около 600 млн. лева, пише БГНЕС.

Последните данни за очакваните загуби по европейските програми от стария програмен период сочат, че България ще загуби безвъзвратно около 600 млн. лева в края на декември. Една от причините за това е и забавяне темповете на усвояване на европейските средства във втората половина на настоящата година. Според данните в системата ИСУН – към края на месец юли сертифицираните средства пред ЕК по програмите, финансирани от Структурните и Кохезионния фонд, възлизат на 52,23% от бюджета. Към средата на октомври този процент е 54,47%.

Най-голяма се очертава загубата по Оперативна програма "Околна среда" /ОПОС/, която в продължение на година бе замразена от Европейската комисия, заради допуснати нарушения при обществените поръчки и управлението на програмата в периода 2010-2013 г. Оптимистичната прогноза е, че по ОПОС ще бъдат загубени 145 млн. евро., а песимистичната, че тази загуба ще достигне колосалните 205 млн. евро, включително и заради забавяне строителството на завода за боклука на София. Бенефициент по проекта е Столична община. Освен това, за да бъдат възстановени плащанията по "Околна среда", страната ни се съгласи да бъде "глобена", под формата на налагане на плоска финансова корекция в размер на 156 млн. лв. Въпреки уверенията на министри от служебното и от редовното правителства, че тези пари ще бъдат пренасочени по други проекти, това се оказа неосъществимо.

Оптимизмът на служебния вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, че България ще има минимални загуби по Оперативна програма "Регионално развитие", бързо бе разсеян от последните данни, според които загубите само по тази програма се очакват да възлизат на над 75 млн. лв. Отново заради нарушения при търговете, плащанията по две от осите за "градско развитие" и за "туризъм" на ОПРР бяха временно замразени през пролетта. Освен това, Регионалното министерство, под ръководството на Лиляна Павлова, има по-малко от три седмици, за да представи пред Брюксел сертификати за още 106 млн. евро. Ако това не стане или експертите на Комисията откажат да признаят разходите, то и тези пари ще бъдат също загубени.

По Оперативна програма "Административен капацитет" вече е ясно, че ще бъдат загубени 7 млн. евро, а по ОП "Техническа помощ" още близо 3 млн. евро.

За момента не се очертават загуби по Оперативните програми "Транспорт", "Конкурентноспособност" и "Развитие на човешките ресурси".

Още около 81 млн. евро ще бъдат загубени и по Програмата за развитие на селските райони. Освен това, продължавала да има неяснота по избора на нов сертифициращ орган на Държавен фонд "Земеделие". Заради обжалване на конкурсните процедури сертифициращ орган не може да бъде избран вече година и половина, а заради това под заплаха са плащания в размер на 1,6 млрд. лева.

Като ПИК писа, премиерът Бойко Борисов се кани да замине за Брюксел в сряда, за да проведе серия от срещи с високопоставени политици, пред които ще настоява за отпушването на спрените еврофондове.

В интервю за агенцията ни той посочи, че Европа трябва да помни, че България е подложена на външни геополитически рискове.

ДАНС арестува педофил, действал в интернет

http://offnews.bg/news/n_1/n_424842.html

Служители на Държавна агенция "Национална сигурност" задържаха мъж, опитвал да склони момчета към блудство в интернет, съобщиха от Агенцията. Операцията срещу сексуалната експлоатация в интернет е проведена на 24 ноември под ръководството и надзора на Софийската районна прокуратура. В рамките на акцията е арестуван заподозрян, който под чужда самоличност - с женски и мъжки профили, е създавал контакти в мрежата с момчета на възраст между 10 и 13 години.  Основната цел на задържания е била да създава материали с порнографско съдържание, както и да склонява малолетните момчета към блудство.  Псевдонимът, който заподозреният е използвал най-често, е "Albena Yanakieva". Мъжът е задържан за 24 часа. Работата по случая продължава.

Миков: Няма разцепление в БСП

http://www.cross.bg/mikov-partiyata-po-silna-1442003.html

Разград /КРОСС/ Няма разцепление в БСП. Това каза председателят на БСП Михаил Миков в Разград, където присъства на работна среща с председателите на областните и общинските съвети на БСП в Североизточна България. Миков отбеляза, че има консолидация на партията и нещата се движат добре. Според него хората очакват БСП да бъде по-силна, а за да бъде по-силна, трябва да има поредица от организационни действия и изработване на политики, които да очертаят лявата автентичност на партията и да засилят влиянието й в обществото. На последните избори над 50 процента от гражданите не упражниха своя вот и това е проблем, който е отражение на общото недоверие и в политиката, и в политиците, в частност и към нас, коментира председателят на партията. Затова по думите му трябва по-отчетлива и конкретна политика, по-ясно артикулиране и отговорност на всички места за разясняване на тази политика.Миков посочи, че в момента има широк диалог с кметовете, общинските съветници и председателите на общински съвети. Той обясни, че на тези срещи се обменят идеи, изслушват се различни предложения, като паралелно с това се очертават предстоящите задачи за следващ период.

Моуриньо оспори смисъла на финансовия феърплей на УЕФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/01/2430177_mourinyo_ospori_smisula_na_finansoviia_feurplei_na_uefa/?ref=rss


Мениджърът на "Челси" Жозе Моуриньо се обяви срещу действащото правило за финансов феърплей на УЕФА. Според португалеца регулацията не води до равнопоставеност между клубовете, както би трябвало да бъде, а предпазва големите клубове и забавя развитието на по-малките, които тепърва започват да инвестират по-сериозно.

"Мисля, че финансовият феърплей е противоречив, защото, когато футболът реши да го приеме, идеята беше клубовете да бъдат поставени в равни условия, за да се конкурират....

Цветанов за назначаването на Слави Бинев начело на комисията по култура и медии

http://www.moreto.net/novini.php?n=272565

Разпределението на позициите на постоянните парламентарни комисии е определен след двуседмични преговори, а персоналният състав всяка една от отделните комисии е бил изцяло ангажимент на съответните парламентарни групи. Това се казва в позиция на председателя на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов.

Тежка катастрофа между бус, камион и две коли на пътя Варна – Добрич

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455489

Тежка катастрофа е станала преди минути на пътя Варна – Добрич, съобщава petel.bg, като се позовава на читателски сигнал.

За момента не е ясно има ли пострадали.
Инцидентът е станал на около километър след село Любен Каравелово, в посока Добрич.
В пътното меле са намесени две коли, бус и камион. Една от колите е извън пътя. Тежка катастрофа е станала преди минути на пътя Варна – Добрич, съобщава petel.bg, като се позовава на читателски сигнал. За момента не е ясно има ли пострадали. Инцидентът е станал на около километър след село Любен Каравелово, в посока Добрич. В пътното меле са намесени две коли, бус и камион. Една от колите е извън пътя.

И Анджелина Джоли катастрофира

http://www.bnews.bg/article-123233

Актрисата Анджелина Джоли е претърпяла автомобилна катастрофа в неделя вечерта, пише в. "Дейли мейл".

Тежка катастрофа на пътя Варна – Добрич, сблъскаха се бус, камион и две коли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455483

Тежка катастрофа е станала преди минути на пътя Варна – Добрич, съобщава petel.bg, като се позовава на читателски сигнал.

За момента не е ясно има ли пострадали.
Инцидентът е станал на около километър след село Любен Каравелово, в посока Добрич.
В пътното меле са намесени две коли, бус и камион. Една от колите е извън пътя. Тежка катастрофа е станала преди минути на пътя Варна – Добрич, съобщава petel.bg, като се позовава на читателски сигнал. За момента не е ясно има ли пострадали. Инцидентът е станал на около километър след село Любен Каравелово, в посока Добрич. В пътното меле са намесени две коли, бус и камион. Една от колите е извън пътя.

Някои министри не подкрепиха проектобюджета за 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/01/2430151_niakoi_ministri_ne_podkrepiha_proektobjudjeta_za_2015_g/?ref=rss


Голяма част от министрите не са доволни от проекта за бюджет за следващата година, но въпреки това някои от тях го подкрепят. Други открито заявяват, че не са съгласни с предложените разчети. Тва се разбира от оповестената стенограма от извънредното правителствено заседание днес, на което проектът беше одобрен.

Най-рязко се изказват министрите на вътрешните работи и отбраната, които заявяват, че не подкрепят предложения проект и мотивират това с множеството дейности в техните...

МФ: Не теглете големи суми от КТБ

http://www.cross.bg/banka-broii-vlozhitelite-1442002.html

София /КРОСС/ Дни, преди да започне изплащането на гарантираните депозити, от финансовото министерство призоваха вложителите в затворената банка. От институцията съветват хората да не си теглят всичките пари в брой и да не се изкушават въпреки проблемите с КТБ да си крият парите в домовете и под дюшеците. Ако вложителите решат да изтеглят в брой депозитите си, ще трябва да платят такса на съответната банка. Съветът е да запазят капиталите си във влог, а ако искат, могат да ги пренасочат към друг трезор. Първата транзакция от една в друга банка ще е безплатна.    

Наводненията и студът взеха жертви по света

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/navodneniiata-i-studyt-vzeha-zhertvi-po-sveta-6028316

Тежки наводнения във Франция и Мароко и ниски температури в Полша отнеха човешки животи

Средно по 200 гратисчии месечно хващат от „Градски транспорт“

http://www.moreto.net/novini.php?n=272563

Средно по 6-7 души на опитват да се возят гратис с автобусите или тролеите на „Градски транспорт“. Това означава, че контрольорите и кондукторите на дружеството се натъкват на около 200 нарушители месечно. Според председателя на Съвета на директорите на „Градски транспорт“ Максим Тодоров това не води до значително ощетяване на приходите.

Сменят надзора и на "Булгартрансгаз"

http://www.bnews.bg/article-123264

Назначени са трима нови членове в надзорния съвет на "Булгартрансгаз".

Стрелецът от Лясковец с трето обвинение - за опит за умишлено убийство на трима командоси

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455457

На стрелеца Петко Петков от Лясковец беше повдигнато ново обвинение - за опит за убийство на трима служители от Специализирания отряд за борба с тероризма, съобщи БГНЕС.
Досега 53-годишният Петков бе обвинен за умишлено убийство на командоса Емил Шарков и за незаконно притежаване на боен арсенал. Според експертизите при проведената през март На стрелеца Петко Петков от Лясковец беше повдигнато ново обвинение - за опит за убийство на трима служители от Специализирания отряд за борба с тероризма, съобщи БГНЕС. Досега 53-годишният Петков бе обвинен за умишлено убийство на командоса Емил Шарков и за незаконно притежаване на боен арсенал. Според експертизите при проведената през март

Вуцов остава начело на Ботев. Засега

http://www.cross.bg/vytzov-botev-vodi-1442001.html

Пловдив /КРОСС/ Треньорът на Ботев Велислав Вуцов остава треньор на „канарчетата". Това стана ясно след провелото се днес заседание на Съвета на директорите на Ботев Пловдив, на което се обсъждаше бъдещето на специалиста. То продължи над 4 ч., а след неговия край стана ясно, че Вуцов ще продължи да води "канарчетата". Според източници на клуба, има вариант Вуцов да бъде освободен по-късно днес или пък да остане да води тима в дербито с Локомотив (Пловдив) в сряда в реванша от турнира за Купата на България.

Зреят бунтове заради бюджета, синдикатите в готовност

http://www.bnews.bg/article-123265

КНСБ и КТ Подкрепа заговориха за общи стачни действия заради новия бюджет.

Ще връщаме на ЕК до 205 млн. евро по ОП "Околна среда"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/shte-vryshtame-na-ek-do-205-mln-evro-po-op-okolna-sreda-184803/

България няма да загуби средства по програма „Транспорт“ тази година, загуба вероятно ще има през следващата година

Стрелецът от Лясковец с ново обвинение - за опит за убийство на трима командоси

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455453


На стрелеца Петко Петков от Лясковец беше повдигнато ново обвинение - за опит за убийство на трима служители от Специализирания отряд за борба с тероризма, съобщи БГНЕС.
Досега 53-годишният Петков бе обвинен за умишлено убийство на командоса Емил Шарков и за незаконно притежаване на боен арсенал. Според експертизите при проведената през март На стрелеца Петко Петков от Лясковец беше повдигнато ново обвинение - за опит за убийство на трима служители от Специализирания отряд за борба с тероризма, съобщи БГНЕС. Досега 53-годишният Петков бе обвинен за умишлено убийство на командоса Емил Шарков и за незаконно притежаване на боен арсенал. Според експертизите при проведената през март

Ало измамници "изпържиха" баба от Бургас с 900 лева

http://pik.bg/ало-измамници-изпържиха-баба-от-бургас-с-900-лева-news256195.html

Ало измамници "изпържиха" баба от Бургас с 900 лева

75-годишна бургазлийка е станала жертва на телефонна измама по класическия механизъм ''катастрофа с жертва'', съобщава агенция "Фокус".

На 29 ноември около 10.45 ч. във Второ Районно управление ''Полиция'' - Бургас е получено съобщение от 75-годишна бургазлийка от ж.к. ''Славейков'' за това, че станала жертва на телефонна измама по класическия механизъм ''катастрофа с жертва'' за сумата от 900 лв., които предала на непозната жена, дошла на домашния й адрес.

Работата по случая продължава от служители на Второ Районно управление ''Полиция'' - Бургас.

Европейският бюджет за 2015 - малко време, безброй разногласия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/12/01/2429861_evropeiskiiat_bjudjet_za_2015_-_malko_vreme_bezbroi/?ref=rss


Темата за преговорите относно съкращенията в европейския бюджет за 2015 беше избрана от читателите през месец ноември в анкетата "Избери да научиш повече". В анкетата всеки месец читателите избират тема от дневния ред на Европейския парламент, която да бъде разгледана в дълбочина.
____

Ежегодно Европейската комисия договаря с държавите членки и Европейския парламент промени на предложения от нея бюджет. Всяка година обаче преговорите стават все по-трудни заради натрупването на...

Иракски граничари загинаха при нападение на "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/Irakski-granichari-zaginaha-pri-napadenie-na-Isljamska-dyrjava-news_63498.html

Най-малко 16 иракски граничари са убити при нападение от "Ислямска държава" (ИД). Бойците на групировката са нападнали граничния пункт близо до сирийската граница. Нападението е било около ...

София се превърна в творчески град на ООН

http://goodnews.actualno.com/Sofija-se-prevyrna-v-tvorcheski-grad-na-OON-news_63507.html

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи титлата София - творчески град на ЮНЕСКО на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде Агенция "Фокус". Инициативата на ЮНЕСК...

Стартира 21-вото издание на "Златния ритон"

http://cinema.actualno.com/Startira-21-voto-izdanie-na-Zlatnija-riton-news_63505.html

С един стар и непоказван цели шест години до 1989 година филм на Адела Пеева - "В името на спорта" започва тази вечер в Пловдив 21-вото издание на "Златния ритон", предаде БГНЕС....

Витиеватият Цацаров: Имало е политици и занимаващи се с медии, вземали пари от Цветан Василев

http://crime.actualno.com/Vitievatijat-Cacarov-Imalo-e-politici-i-zanimavashti-se-s-medii-vzemali-pari-ot-Cvetan-Vasilev-news_63509.html

Имам неприятното усещане, че процентът на подкрепящите твърдението на Никола Филчев, че кражбата е държавна политика, ще се качва. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който гостуваше в БНТ и б...

Борисов за язовирите: Където не се знае кой е собственик, булдозер бута дигите и става ясно (стенограма)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455442

Правителството разгледа доклад на министрите на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на енергетиката, на земеделието и храните и на вътрешните работи относно проблема със собствеността, отговорностите и контрола за техническото състояние на язовирите, във връзка с превенцията от наводнения. Правителството разгледа доклад на министрите на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на енергетиката, на земеделието и храните и на вътрешните работи относно проблема със собствеността, отговорностите и контрола за техническото състояние на язовирите, във връзка с превенцията от наводнения.

Коледното дърво грейна в Добрич

http://dobrudjatv.net/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%be-%d0%b3%d1%80%d0%b5%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d0%b2-%d0%b4%d0%be%d0%b1%d1%80%d0%b8%d1%87/

Светлините на Коледната елха бяха запалени тази вечер от кмета на Добрич Детелина Николова и Дядо Коледа. Добрият старец пристигна тази година в столицата на Златна Добруджа возен от състезателен джип за офроуд. Преди това малчуганите от ЦДГ 9 изнесоха програма, но във фоайето на […]

Борисов за язовирите: Където не се знае кой е собственик, булдозер бута дигите и собственикът става ясен (стенограма)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455417

Правителството разгледа доклад на министрите на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на енергетиката, на земеделието и храните и на вътрешните работи относно проблема със собствеността, отговорностите и контрола за техническото състояние на язовирите, във връзка с превенцията от наводнения. Правителството разгледа доклад на министрите на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на енергетиката, на земеделието и храните и на вътрешните работи относно проблема със собствеността, отговорностите и контрола за техническото състояние на язовирите, във връзка с превенцията от наводнения.

Степан Хаусер от 2cellos: Бих си разбил челото в сцената, но е много скъпо

http://offnews.bg/news/n_1/n_424822.html

"Челото е много скъпо, много ценен инструмент е. Китарите са доста по-евтини. Ще бъде срамота, ако си разбия инструмента на сцената", заяви пред OFFNews Степан Хаусер, единият от двамата челисти от хитовото дуо 2cellos . Новаторите, които добиха популярност благодарение на изсвирените от тях с виолончело песни на Майкъл Джексън, AC/DC и др. групи ще имат концерт в София на 9 декември, а билетите вече са почти разпродадени .  Каква е историята на 2cellos, ти си от Хърватия, а Лука Сулич е от Словения, как така се срещнахте и започнахте да правите музика заедно? Ние и двамата сме от Хърватия, така че се срещнахме тук, докато свирим на виолончело като юноши. Лука е роден в Словения, но е израснал в Хърватия. Как решихте да правите тази музикална смесица? Харесваме поп музика, рок, класика – и затова решихме да ги съчетаем. А виолончелото е страхотен инструмент, който може да изсвири всичките тези стилове. Можеш да дадеш израз на толкова много неща чрез него. Може ли да се постигне такова нещо с друг струнен инструмент, с цигулка например? Не мисля, обхватът на цигулката не е толкова широк, колкото този на челото. То може да свири високи и ниски тонове, а цигулката може само високи. Срещали ли сте се с някоя от групите, на които правите кавъри? О, да, свирили сме с Red Hot Chili Peppers , сър Елтън Джон, Дзукеро и много други. Но много искаме да се срещнем и с AC/DC. Но най-много искаме да се запознаем с Rolling Stones, те са легенди. Като фен на Рамщайн ще ви попитам – обмисляли ли сте да правите техен кавър? Не сме мислили по-въпроса, по-скоро не. Но ние не изпълняваме метъл музика като цяло. Но може би някой ден, кой знае... Някои китаристи понякога разбиват китарите си в сцената по време на концерт за шоуто или когато са особено ентусиазирани, някога минавало ли ти е през главата да направиш същото с челото си? Би било голяма изненада за публиката. Да, но челото е много скъпо, много ценен инструмент е. Китарите са доста по-евтини. Ще бъде срамота, ако си разбия инструмента на сцената. Ние използваме чела Yamaha, които не са чак толкова скъпи, но истинските кухарки, старите от рода на Страдивари и Гуарнери – струват милиони евро. Кои са любимите ви групи и изпълнители? Нямаме любимци, взимаме най-доброто от всяка група. Повечето ви песни, да не кажа всички, са кавъри на други банди или изпълнители, смятате ли да издадете албум изцяло композиран от вас с Лука? Може би на по-късен етап, но не сега. В новия си албум ще имаме една авторска песен всъщност. В него ще включим и кавъри на Iron Maiden, AC/DC, Radiohead, Michael Jackson и др. Това е супер, но преди малко ми каза, че не правите кавъри на метъл групи, а Мейдън са си чист метъл! Очаквам скоро песен на Рамщайн в такъв случай. Знам, знам, но песента, която ще изсвирим, е класика, тя е като химн, прави изключение. 2Cellos правят своя пробив през 2011 година, когато версията им на парчето на Майкъл Джаксън “Smooth Criminal” предизвика фурор в мрежата. В резултат на това подписват сделка със звукозаписна компания и издават дебютния си едноименен албум. Той е с кавъри на U2, Gun N’ Roses, Nine Inch Nails, Sting, Coldplay, Nirvana, Muse и Kings Of Leon и влиза в Топ 100 в класацията за албуми на Билборд. Същата година получават покана от сър Елтън Джон да го придружат на световното му турне. Дуото е с класическо образование и всеки един от двамата е носител на престижни награди от международни конкурси. Това не ги спира като 2Cellos да търсят вдъхновение в съвременните жанрове и да изпълняват на живо интерпретации на разнообразни любими рок и други парчета. Зад гърба си имат вече няколко разпродадени турнета в САЩ, Япония и Европа. Миналата година челистите пуснаха своя нов албум, в който участие като гост-вокали взеха Елтън Джон, Дзукеро и др. известни певци. В началото на тази година дуото пусна в YouTube своя версия на парчето на AC/DC “Thunderstruck”. Само за първите две седмици видеото е гледано над 10 милиона пъти, като вече достигна над 25 милиона гледания.

Не убедихме ЕК да плати АМ "Хемус", строим я с пари от бюджета

http://www.moreto.net/novini.php?n=272557

До 2020 г. трябва да имаме изцяло изграден магистрален пръстен. Това заяви директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров по време на конференция, организирана от Камарата на строителите в България. На събитието участваха още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта Ивайло Московски и екоминистърът Ивелина Василева.

САЩ: Откриха изчезнало дете зад стена в дома на баща му

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/sasht-otkriha-izcheznalo-dete-zad-stena-v-doma-na-bashta-mu-6028315

То изчезнало през 2010 г., когато отишло на посещение при баща си и той отказал да го върне на майка му във Флорида

Ниската цена на петрола може да доведе до глобален срив на цените

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/01/2430162_niskata_cena_na_petrola_moje_da_dovede_do_globalen/?ref=rss


Спадът на петрола е най-голямата заплаха за световната икономика от краха на финансовата система през 2008 г. и заплашва да доведе до срив на цените в глобален мащаб, пише агенция Bloomberg.

Русия, която е най-големият световен производител на горива, вече не може да разчита на същите приходи от тях, за да спаси своята икономика, която вече страда от наложените от Запада санкции, отбелязва агенцията. Иран, също тежко засегнат от санкции, ще трябва да намали държавните субсидии, които...

Горбачов: Германия е на ръба да се разцепи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455415

Германия може да се разцепи, сензационно заяви бившият съветски лидер Михаил Горбачов в интервю за ТАСС. Според него светът дава признаци на нова Студена война и призова да се спре изграждането на огради около Русия.
"Около нас се изграждат огради, които тласкат към антируски път. Дори Германия, която след обединението се представи много добре и Германия може да се разцепи, сензационно заяви бившият съветски лидер Михаил Горбачов в интервю за ТАСС. Според него светът дава признаци на нова Студена война и призова да се спре изграждането на огради около Русия. "Около нас се изграждат огради, които тласкат към антируски път. Дори Германия, която след обединението се представи много добре и

Bloomberg: Ниската цена на петрола може да доведе до глобален срив на цените

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/01/2430162_bloomberg_niskata_cena_na_petrola_moje_da_dovede_do/?ref=rss


Спадът на петрола е най-голямата заплаха за световната икономика от краха на финансовата система през 2008 г. и заплашва да доведе до срив на цените в глобален мащаб, пише агенция Bloomberg.

Русия, която е най-големият световен производител на горива, вече не може да разчита на същите приходи от тях, за да спаси своята икономика, която вече страда от наложените от Запада санкции, отбелязва агенцията. Иран, също тежко засегнат от санкции, ще трябва да намали държавните субсидии, които...

Михаил Горбачов: Германия е на ръба да се разцепи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455429

Германия може да се разцепи, сензационно заяви бившият съветски лидер Михаил Горбачов в интервю за ТАСС. Според него светът дава признаци на нова Студена война и призова да се спре изграждането на огради около Русия.
Германия може да се разцепи, сензационно заяви бившият съветски лидер Михаил Горбачов в интервю за ТАСС. Според него светът дава признаци на нова Студена война и призова да се спре изграждането на огради около Русия. "Около нас се изграждат огради, които тласкат към антируски път. Дори Германия, която след обединението се представи много добре и

Борисов за язовирите: Има ли компромиси, значи ставаме съучастници

http://www.cross.bg/boiiko-borisov-organi-1442000.html

София /КРОСС/ Правителството разгледа доклад на министрите на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на енергетиката, на земеделието и храните и на вътрешните работи относно проблема със собствеността, отговорностите и контрола за техническото състояние на язовирите, във връзка с превенцията от наводнения. С доклада се предлагат и мерки за разрешаването на съществуващите проблеми, става ясно от стенограмата на днешното извънредно заседание на Министерски съвет. Точка 7Доклад за проблема със собствеността, отговорностите и контрола за техническото състояние на язовирите във връзка с превенцията от наводнения БОЙКО БОРИСОВ: Точката се внася от министъра на околната среда и водите, от министъра на регионалното развитие и благоустройството, от министъра на енергетиката, от министъра на земеделието и храните и от министъра на вътрешните работи. Вчера, в неделя, работиха много усърдно колегите, за да подготвим тази точка. Благодаря на госпожа Корнелия Нинова, че я повдигна в петък, за да я вкараме още днес в извънредното заседание.Благодаря на главния прокурор, че изпрати прокурорите, направили проверката, за да не си четем доклада, а да могат да ни го предоставят и в същото време с няколко думи пред вас да кажат какви са им констатациите, за да можем да вземаме решения.Благодаря ви, добре дошли! ВЕСЕЛИН НАЙДЕНОВ: Добре заварили

Рокадите в енергетиката продължават - "Булгартрансгаз" с нови шефове

http://econ.bg/Новини/Рокадите-в-енергетиката-продължават-Булгартрансгаз-с-нови-шефове_l.a_i.617952_at.1.html

Рокадите в енергийния сектор продължават с пълна сила. От „Българския Енергиен Холдинг“ (БЕХ) са взели решение за промени в Надзорния съвет на...

Двама от ЦСКА отървали пердах от фенове на Левски

http://www.bnews.bg/article-123263

Силва и Фелипе били провокирани от фенове на Левски. Това не смутило по никакъв начин Тони, който на свой ред започнал да се подиграва на „сините" привърженици, а това довело до кратка суматоха в клуба.

1,84 млрд. лв. ще струва цялостното довършване на магистрала "Хемус"

http://pik.bg/184-млрд-лв-ще-струва-цялостното-довършване-на-магистрала-хемус-news256188.html

1,84 млрд. лв. ще струва цялостното довършване на магистрала "Хемус"

Цялостното довършване на магистрала „Хемус” ще струва около 1,84 млрд. лв., обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на форум, организиран от Камарата на строителите в България.

Необходимите средства за 60-километровия участък от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч, чието строителството може да започне през лятото на следващата година, е 520 млн.лв. Индикативната стойност на следващия участък до Велико Търново е 529 млн. лв., а на лотовете до Белокопитово - 790 млн.лв. При наличие на средства в бюджета за тези отсечки може да бъдат обявени търгове за проектиране през 2015 г.

Магистрала „Хемус” заедно с тунела под Шипка са посочени като резервни проекти за финансиране по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура“.

„Ако се постигне спестяване на средства от строителството на магистрала „Струма“, която е приоритетен проект за програмата, те ще бъдат насочени към „Хемус“ , заяви Павлова и уточни, че на този етап се търсят резерви и други източници на финансиране.

Предишното правителство е спряло всякакви плащания за строежа на аутобана в отсечката Шумен- Белокопитово.  „Въпреки че през март  2013г. бяхме оставили постановление на Министерски съвет за разплащане с изпълнителя, парите са били отклонени и сега ние ще осигурим 40 млн. лв. за разплащане“, добави още Павлова. Тя обеща нови 120 км  магистрали, 44 км нови първокласни шосета и 300км рехабилитирани пътища от  първи, втори и трети клас  през  2015г.

Повдигнаха ново обвинение на стрелеца от Лясковец

http://www.cross.bg/petkov-obvinenie-ybiiistvo-1441999.html

/КРОСС/ На стрелеца Петко Петков от Лясковец беше повдигнато ново обвинение - за опит за убийство на трима служители от Специализирания отряд за борба с тероризма. Досега 53-годишният Петков бе обвинен за умишлено убийство на командоса Емил Шарков и за незаконно притежаване на боен арсенал. Според експертизите при проведената през март акция за изземане на незаконното му оръжие барикадиралият се в дома си Петков е произвел 40 изстрела, в резултат на което застрелял един и ранил други трима спецполицаи. Днес призованият в следствието във Велико Търново Петков е отказал да дава показания. Той е докаран от Ловешкия затвор, където изтърпява мярката си за неотклонение "задържане под стража". На 11-и декември започва предявяването на събраните по време на разследването материали на Петков и на пострадалите при акцията. Досъдебното производство е пред приключване и ако страните не предяват нови искания за събиране на доказателства, се очаква до края на годината прокуратурата да внесе във Великотърновския окръжен съд обвинителния акт срещу Петков, съобщава БНР.

Издирвали Димитър Найденов Милков заради зареден на аванта мерцедес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455385

Димитър Найденов Милков е бил обявен за общодържавно издирване, тъй като заредил газовото устройство на мерцедеса си и отпрашил без да плати сметката. Това е станало на магистрала Димитър Найденов Милков е бил обявен за общодържавно издирване, тъй като заредил газовото устройство на мерцедеса си и отпрашил без да плати сметката. Това е станало на магистрала "Тракия" в отсечката, която попада в Пазарджишка област. Колата обаче е била прихваната от камерите. Проверката показала, че кражбата е извършена в условията

Във Варна стартира кампания по безплатно кастриране на домашни кучета

http://www.moreto.net/novini.php?n=272558

Стартира кампания по безплатно кастриране на домашни кучета, съобщават от общинската дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ към община Варна. Инициативата се осъществява във връзка с т.1.5, Раздел XI „План за действие към програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета“ на приетата от Общински съвет – Варна „Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета 2012-2015г.

МО: Съкращенията в армията ще струват скъпо

http://www.bnews.bg/article-123258

Министерството на отбраната не съгласува проекта за държавния бюджет на Република България за 2015 г.

Платформа обединява продукти и услуги, създадени от хора с увреждания

http://www.mediapool.bg/platforma-obedinyava-produkti-i-uslugi-sazdadeni-ot-hora-s-uvrezhdaniya-news227845.html

Националната федерация на работодателите на инвалиди започва инициатива "Изберете – произведено от хора с увреждания", като през месец декември могат да бъдат купени на промоция услуги и продукти, произведени от хора в неравностойно положение. Това е възможно чрез специален портал, който е събрал богатата производствена гама от асортимента на стоки и услуги на фирмите, в които работят хора с увреждания. Инициативата е по повод 3 декември - Световният ден на хората с увреждания. "Дефицитът на зрение, слух, физически или интелектуални затруднения не лишава хората с увреждания от амбицията и волята за успех и чрез труда си, уменията и способностите си, да бъдат полезни и равностойни граждани", посочват от инициативата. В портала могат да бъдат открити и купени оригинални картички за предстоящите празници, хранителни стоки, козметика, облекло, пластмасови изделия, изделия от хартия и картон, както и различни услуги – туристически, рекламни, строителни, обществена пералня и др.

Financial Times: Руснаците живеят добре в България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/01/2430153_financial_times_rusnacite_jiveiat_dobre_v_bulgariia/?ref=rss


Искате да избягате от стреса в Москва? За руската средна класа България е станала популярно място за покупка на ваканционно жилище, пише днес в електронното си издание британският вестник Financial Times.

"Тук руснаците са добре дошли", казва Елена Ахмеданова, студентка по журналистика в Московския университет, която се готви за изпитите си в къщата на родителите си край Несебър на брега на Черно море. "Има сходства в езика и културата", допълва тя.

"Близо 400 000 руснаци...

Театър "Зад канала" се присъединява към протестите срещу Слави Бинев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/01/2430148_teatur_zad_kanala_se_prisuediniava_kum_protestite/?ref=rss


След Младежкия театър и софийският Малък градски театър "Зад канала" се обяви срещу избора на Слави Бинев за председател на Парламентарната комисия по култура и медии.

В отворено писмо, адресирано до Народното събрание и управляващата коалиция, екипът на театъра заявява, че с избора си правителството "оставя впечатлението за задкулисни игри за разпределяне на постове във властта и лош вкус в устата, че грижата за културата отново е на последно място във вашите приоритети".
...

Бандити връзват и пребиват пазачи, ограбват цигари за 1,2 млн. лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4454057

На 12 декември - на трето поред заседание, магистратите ще се опитат да дадат ход на делото за грабежа на цигарите. Първото е отложено заради неявяване на двама адвокати и подсъдим, второто - заради отсъствие на Матей Ташков, за когото имало данни, че е в болница в Гърция. 
Повечето подсъдими са на свобода под гаранции. Близките на Боксьора отдав На 12 декември - на трето поред заседание, магистратите ще се опитат да дадат ход на делото за грабежа на цигарите. Първото е отложено заради неявяване на двама адвокати и подсъдим, второто - заради отсъствие на Матей Ташков, за когото имало данни, че е в болница в Гърция. Повечето подсъдими са на свобода под гаранции. Близките на Боксьора отдав

Външното министерство на Русия: Ще продължим да развиваме политическия диалог с България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455375

Има много неща, за които България и Русия трябва да говорят – както в двустранните отношения, така и в общия контекст на случващото се в Европа и в света. Това заяви министър Даниел Митов на среща днес в МВнР със заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Алексей Мешков, който е на посещение в България по повод отбелязването на Има много неща, за които България и Русия трябва да говорят – както в двустранните отношения, така и в общия контекст на случващото се в Европа и в света. Това заяви министър Даниел Митов на среща днес в МВнР със заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Алексей Мешков, който е на посещение в България по повод отбелязването на

Германия ще съди 300 членове и поддръжници на "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/01/2430150_germaniia_shte_sudi_300_chlenove_i_poddrujnici_na/?ref=rss


Приблизително 300 души ще станат обект на съдебно преследване в Германия заради подкрепата си за терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи министърът на правосъдието Хайко Маас, цитиран от агенция "Ройтерс". Маас добави, че антитерористичните закони са доказали своето успешно действие и не е необходимо по-сурово законодателство в областта.

"Поддръжниците на "Ислямска държава" могат да бъдат преследвани по силата на сегашното законодателство", заяви той пред вестник Welt am...

Руското външно министерство: Ще развиваме политическия диалог с България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455350

Има много неща, за които България и Русия трябва да говорят – както в двустранните отношения, така и в общия контекст на случващото се в Европа и в света. Това заяви министър Даниел Митов на среща днес в МВнР със заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Алексей Мешков, който е на посещение в България по повод отбелязването на Има много неща, за които България и Русия трябва да говорят – както в двустранните отношения, така и в общия контекст на случващото се в Европа и в света. Това заяви министър Даниел Митов на среща днес в МВнР със заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Алексей Мешков, който е на посещение в България по повод отбелязването на

Велизар Енчев призова Бинев да подаде оставка

http://www.cross.bg/enchev-binev-slavi-1441995.html

София /КРОСС/ Депутатът Велизар Енчев, който напусна ПГ на Патриотичния фронт, обяви, че като независим народен представител ще защитава интересите на пенсионерите. В интервю за Дарик Енчев заяви, че няма намерение да прави нова партия или да работи за разцепление на НФСБ, в чието създаване е участвал. Той призова Слави Бинев да се оттегли от председателския пост на комисията по културата и медиите, защото с това назначение му направили „мечешка услуга".Като подчерта, че политици трябва да бъдат зависими единствено от програмата на своята партия и от своите избиратели, Велизар Енчев напомни, че не е искал да бъде депутат и преди изборите, и след тях.„Като че ли политическите партии станаха търговски дружества, а политиците и депутатите станаха търговци. Опитах се от самото начало на работата на парламента да и кажа да не правят това предателство към избирателите. Молих ги с аргументи".Енчев заяви, че няма намерение да измества Валери Симеонов, като призна, че с хода си прави услуга на лидера на НФСБ.„Едно от съображенията ми да напусна сега преди Конгреса е точно това - да успокоя паниката на Валери Симеонов, който се страхува на Конгреса да не издигнат моята кандидатура. Не призовавам за разцепление. Не мога да се откажа от нещо, което съм създал. Съзнавам, че му правя услуга - той вчера беше много доволен от това мое решение. Изчерпах всички средства да се противопоставя на това еднолично диктаторско управление на ПГ

Пенсионерите получават коледните от 8 декември

http://www.bnews.bg/article-123261

Преводите на сумите за декемврийските пенсии по сметки на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 8 декември 2014 г.

Борислав Сандов подаде оставка като съпредседател на ПП "Зелените"

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/12/01/2430142_borislav_sandov_podade_ostavka_kato_supredsedatel_na/?ref=rss


Една от водещите фигури в ПП "Зелените" Борислав Сандов е подал оставка като съпредседател по време на Националното събрание на партията този уикенд (20-30 ноември 2014 г.). Това става ясно от съобщение на формацията на сайта им.

В същото време Сандов ще участва във вземането на решенията на партията, защотовлиза като член в Националния съвет, където по думите му, гласът му ще тежи толкова, колкото и на съпредседателите, но вече няма да има представителни функции.

Една от...

Държавата отпусна 2 млрд. лв. за гарантираните влогове в КТБ

http://www.mediapool.bg/darzhavata-otpusna-2-mlrd-lv-za-garantiranite-vlogove-v-ktb-news227844.html

Правителството одобри предоставянето на заем от централния бюджет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) до 2 млрд. лв. за да започне изплащането на гарантираните влогове в "Корпоративна търговска банка" (КТБ) на 4 декември. Сумата обаче може да се окаже и по-малка. Кабинетът е създал организация и е подготвил физическата сигурност на над 1500-те точки на деветте търговски банките, които ще изплащат гарантираните влогове. Министерството на финансите препоръчва да не се създава паника и хората да не се редят на опашка още първия ден. Препоръчваме на вложителите да изберат търговска банка, в която да продължат да съхраняват парите си и затова сме дали право първият безналичен трансфер на средствата да бъде безплатен, каза финансовият министър Владислав Горанов. Той предупреди, че тегленето на големи суми в брой би провокирало битовата престъпност. Според обявената от Фонда за гарантиране на влоговете тарифа за влоговете в КТБ, безплатно ще е запазването на парите в обслужващата банка и превод до 100 хил. лв. в друга банка. За парите над тази сума таксата е 12 лв., защото минава през системата за разплащане RINGS. Общо 255 хил. вложители в КТБ ще получат до 196 хил. лв. обезщетения за депозитите си в КТБ. Параметрите на заема Заемът се отпуска на ФГВБ при лихва от 2.95% с минимална премия. Той може да се усвоява на части и трябва да бъде погасен до 15 април 2020 г. За целта всяка година до 15 април ще се прави по една вноска годишно. Дава се право заемът да бъде погасен предсрочно без комисионна такса. Кредитът до 2 млрд. лв. е обезпечен с годишните вноски на банките във фонда за гарантиране на влоговете, посочи Горанов. Дефицитът погълнал парите за плащането на дълга заделени при Орешарски Заемът за изплащане на гарантираните депозити по сметките на КТБ се отпуска от фискалния резерв, в който има 8.8 млрд. лв. През декември обаче правителството ще изтегли синдикиран заем от близо 3 млрд. лв. от три банки, за да попълни резерва, стана ясно от обясненията на финансовия министър Владислав Горанов. В бюджет 2015 г. е заложено тегленето на заем от 8.1 млрд. лв., като 6.8 млрд. лв. ще отидат за покриване на стар дълг. На практика новият нетен дълг, ще бъде по-малък от заложения дефицит, каза Горанов. Той обясни, че 3 млрд. лв. ще отидат за погасяване на тегления в края на 2014 г. синдикиран заем от четири банки. Още 2 млрд. лв. ще отидат за погасяване на емисиите еврооблигации на Милен Велчев. Около 1 млрд. лв. е за заема с ЕИБ за съфинансиране на оперативните програми, каза Горанов. Този заем обаче е за период до 2020 г. и няма да бъда похарчен целият през следващата година. Отделно 500 млн. лв. са оставени като буфер, посочи Горанов. Така общо сумата става 6.5 млрд. лева. На въпрос къде са отишли парите от теглената емисия от 2 млрд. лв. от кабинета "Орешарски" за плащане на облигациите в началото на януари Горанов отговори, че те са отишли в увеличения дефицит за 2014 г. Новият заем от 4.5 млрд. лв. също се тегли за покриване на дефицита.

Джоли катастрофира

http://www.cross.bg/dzholi-katastrofira-1441998.html

/КРОСС/ Холивудската актриса Анджелина Джоли претърпя инцидент на пътя. Автомобилът, с който звездата се е връщала от премиера в Бевърли Хилс, е катастрофирал, съобщава The Daily Mail.Според вестника, заради дъжда шофьорът на возилото, в което е била Джоли, е изгубил контрол над колата и се е блъснал в бордюр.Актрисата, която се е разминала невредима, е била откарана у дома с друга кола.

Вижте как правителството реши въпроса с язовирите

http://pik.bg/вижте-как-правителството-реши-въпроса-с-язовирите-news256185.html

Вижте как правителството реши въпроса с язовирите

По време на днешното си заседание Министерския съвет набеляза важни мерки за справяне със ситуацията с язовирите.

Вижте как протече дискусията на кабинета "Борисов" по този въпрос:

Точка 7

Доклад за проблема със собствеността, отговорностите и контрола за техническото състояние на язовирите във връзка с превенцията от наводнения

 

БОЙКО БОРИСОВ: Точката се внася от министъра на околната среда и водите, от министъра на регионалното развитие и благоустройството, от министъра на енергетиката, от министъра на земеделието и храните и от министъра на вътрешните работи. Вчераq в неделяq работиха много усърдно колегите, за да подготвим тази точка.

Благодаря на госпожа Корнелия Нинова, че я повдигна в петък, за да я вкараме още днес в извънредното заседание.

Благодаря на главния прокурор, че изпрати прокуроритеq направили проверката, за да не си четем доклада, а да могат да ни го предоставятq и в същото време с няколко думи пред вас да кажат какви са им констатациите, за да можем да вземаме решения.

Благодаря ви, добре дошли!

ВЕСЕЛИН НАЙДЕНОВ: Добре заварили.

Уважаеми господин министър-председател, уважаеми дами и господа министри, имам честта да ви представя доклада, който главният прокурор разпореди да го предоставя, като това е едно взаимодействие между властите, между изпълнителната и съдебната власт.

Само с две изречения ще ви въведа в мащаба на проверката, която започна през месец септември, на 8 септември.

С мое разпореждане като завеждащ отдел във Върховната административна прокуратура за надзора по законността разпоредих извършването на проверка във връзка с настъпилите наводнения, за Закона за водите и Закона за защита при бедствия, как се прилагат нормите и кои контролни органи следва да бъдат активирани.

В проверката бяха включени 136 районни прокуратури, 28 окръжни прокуратури и 5 апелативни, като в първия етап на проверката следваше да се акцентира върху басейновите дирекции като контролен орган, който има изключителни правомощия по Закона за водите.

Предвид настъпилите бедствия, които бяха в следствие на наводненията, трябваше да направим проверка и на действията на органите, които са визирани в Закона за защита при бедствията.

В тази връзка ще помоля госпожа Ачка Канова да изложи изводите и констатациите, които са на работната група накратко, ако е възможно, за да не ви губим времето.

АЧКА КАНОВА: Работих по част от обобщаване на резултатите от проверката. Съвсем накратко искам да ви представя резултатите, които са негативни, не позитивните, защото има и такива в хода на проверката, но резултати, които налагат предприемане на адекватни мерки с оглед предотвратяване на бъдещи рискови бедствени ситуации и такива, до които се стига много често напоследък.

Една от важните констатации е, че не се осъществява или въобще не се осъществява техническа поддръжка и ремонтни работи върху хидротехническите съоръжения, което води до негативни резултати. Негативен резултат е липсата на техническа документация съгласно нормативните изисквания. Няма да посочвам конкретни нормативни изисквания, те са подробно поставени и посочени в доклада и могат да бъдат анализирани впоследствие. Тази техническа документация, липса на установеност на собствениците, стопанисването на язовирите, което е пречка за упражняване на ремонтни дейности върху тях.

Наличието на храстовидна дървесна растителност предполагам е известно на абсолютно всички и там не се осъществява контрол или малко се осъществява контрол. Контролът е възложен върху областни управители, кметове, басейновите дирекции за управление на водите.

Това, което е изключително тревожно като констатация, е липса на добра координация при упражняване на правомощията от страна на всички компетентни органи, които имат правомощие по Закона за водите и Закона за защити при бедствия. Тази добра координация трябва, според нас, да бъде постигната с общи усилия и да тръгне от централно ниво, за да може да не се стига до негативни резултати.

Тъжна констатация е липсата на финансов ресурс (предполагам, че това всеки го знае), за да бъдат поддържани техническите съоръжения и язовирите, за да бъдат поддържани речните корита чисти и да се премахва храстовидната растителност. За всяка една такава дейност се изисква възлагането на обществена поръчка. Знаете, че това също е свързано с време и ресурс.

Друг негативен резултат е пасивност от страна на компетентните органи при наличие на основания за ангажиране на административно-наказателна отговорност. Ще ви кажа един абсолютно кратък пример в това отношение. Контролният орган констатира, например – директорът на областната дирекция, нарушение на законовите изисквания. Дава предписания и впоследствие вместо да наложи административно-наказателна отговорност, за да бъде изпълнено това предписание, той дава ново предписание и единственото оправдание, да ви кажа, е липсата на финансов ресурс от страна на тези, които стопанисват язовирите и тези, на които е било дадено съответното предписание. Но пасивността от съответния административен орган също така демотивира собствениците, ползвателите на тези хидротехнически съоръжения да търсят начини и да предприемат действия за поддържането им, най-малко в добро техническо състояние.

Мога да ви кажа и друг пример, дава се предписание да бъде изпразнен съответен язовир наполовина с оглед предотвратяване на негативни последици. Това нещо не се прави, поне за това нещо такъв солиден финансов ресурс не се иска, но може да се направи и когато някой не го е направил няма, абсолютно никаква пречка да бъде ангажирана неговата административно-наказателна отговорност, защото това в крайна сметка е и една генерална превенция, по отношение на другите, които не изпълняват нормативните изисквания.

Констатираме размиване на отговорността между контролните правомощия на контролните органи. Това е законодателен проблем, според нас, но това е една много дълга тема, по която трябва да се дебатира. Типичен пример за това е констатацията, че нито една от басейновите дирекции не упражнява правомощието да гледа разпоредбата на чл. 145 от Закона за водите, съответно това правомощие е предоставено по тази разпоредба или на министъра на околната среда и водите, или на директора на басейновата дирекция – кой ще го упражни въпрос на координация между съответните контролни органи.

Независимо от тези констатации и независимо от резултатите от тази проверка, искам да поставя на вниманието ви проблем, който Върховната административна прокуратура констатира при други свои проверки и при други експертни становища, давани по повод проверки пред прокуратурата, а това е поголовното изсичане на горите, което води до сериозни проблеми при бедствени ситуации и аварии, при дъждове, и при топене на снегове – невъзможност да се задържат водите.

И последната негативна констатация, която искам да представя на вниманието ви, с което ще приключа, част от контролните органи, басейновите дирекции например, отричат свои правомощия по закон. Също това е сериозен проблем и проблемът е, че отричат тези свои правомощия по закон за това, защото закон и друг подзаконов нормативен акт в тази насока дават правомощия и на други органи.

Фактът, че едни административни органи или контролни органи притежават правомощия в определена област и тези правомощия биват притежавани от друг контролен орган, не освобождава от ангажимент и от отговорност всички да ги упражняват и когато законът предоставя в една насока контролни правомощия на различни органи, ми се струва, че е лесно да се размива отговорността или най-малко да не се упражнява, с очакването, че другият контролен орган ще упражнява това правомощие.

С това приключвам с констатацията на Върховната административна прокуратура.

В тази насока ние сме изготвили предложения до всички компетентни органи. На вниманието на всички компетентни органи – министър на околната среда и водите, областни управители по места, кметове по места, директори на басейнови дирекции сме изготвили предложения, като сме представили в детайли тези резултати. И ако може с общи усилия да се предприемат някакви действия ние сме насреща за добро взаимодействие.

Благодаря ви.

ВЕСЕЛИН НАЙДЕНОВ: Общо имаме внесени 95 предложения до териториалните структури, които са контролните органи – кметове, областни управители и басейнови дирекции. Две предложения имаме на органите на централната власт – министъра на вътрешните работи по Закона за защита при бедствия и едно предложение към министъра на околната среда и водите, с оглед засилване и издаване на определени методики за упражняване на правомощията на специализирания контролен орган – басейнови дирекции, защото за мен там е най-големият проблем, в басейнови дирекции. Там няма издадени карти съответно за областите на цялата страна, за това, къде е водосборът. Примерно, най-пострадалата община беше именно Мизия, защото при нея няма нито един язовир на практика, но общините, които са над нея, неглижират проблема за стопанисването на тези микроязовири и в крайна сметка, скъсвайки се една от стените, има това най-голямо наводнение в последните години в страната.

Имаме една друга проверка, даже вече имаме практика във Върховния административен съд, отново по Закона за водите. Тъй като много от микроязовирите бяха предоставени под наем, не както изисква законът – под формата на концесия. Нормата е изрична и не навсякъде бяха възприети нашите предложения. Там, където не бяха възприети, ние атакувахме със съответните протести пред съдилищата и вече има изработена съдебна практика на върховно ниво от Върховния административен съд, която е задължителна за всички останали съдилища. Където кметовете не чуха добре, имаме образувани наказателни производства, но това е от 2011 г. до 2012 г. приключи тази проверка за стопанисването и собствеността на тези микроязовири.

Тук беше малко по-различен акцентът на тази проверка, именно, басейновите дирекции, областните управители и органите на централната власт как упражняват правомощия и по молба на главния прокурор, господин Борисов, да Ви представя доклада.

БОЙКО БОРИСОВ: Това е добре. Имате ли го на флашки? Ако е възможно, да ни го предадете. Защо? Колеги, ако сега прокурорите са любезни да се отзоват на нашата покана да дойдат при нас, ако не вземем мерки, после ние ще ходим при тях. За това, първата констатация – басейновите дирекции, Министерство на околната среда и водите – няма нищо по-лошо от колективната безотговорност. Щом няма отговорник, а са няколко институции, значи това е все едно да направиш комисия за нещо. Сигурно е, че няма да се свърши работа накрая. С госпожа Бъчварова – законодателно, от приложенията, какво трябва да се направи? Да се внесе от парламентарния секретар с работните групи и комисии, които са в парламента съответно, поправки по закони, това, което трябва да се изчисти. Абсолютно никакво време няма. Зимата си върви, наводненията си вървят, а както се очакват и снеговалежи тези месеци, ще видите напролет какво ще стане. Затова ние до напролет трябва да сме приключили с темата. Там, където не се знае собствеността, най-лесният начин да разбереш кой е собственик, е като отиде булдозер и започне да бута дигата, да изпуска водата. Няма собственик, не се знае на кой е? В момента, в който булдозерът стъпи там, ще дойде собственикът.

АЧКА КАНОВА: Регистри се водят за собствеността на водните обекти, както по Закона за водите, в басейнова дирекция. Така че тези регистри следва да бъдат попълнени. Там това е законодателното решение.

БОЙКО БОРИСОВ: Имам предвид, госпожа Корнелия Нинова в петък ми каза, че има 75 язовира, които не се знае на кой са.

АЧКА КАНОВА: Факт е, че има много безстопанствени.

БОЙКО БОРИСОВ: Какво значи безстопанствен? След като е безстопанствен, той не трябва на никой, а може да доведе до човешки жертви. Отиват, разкопават стената и повече този язовир не е язовир, или гьол, или каквото е. Защото и най-малкото подобно езерце, ако се препълни и се скъса стената (отдолу обикновено има малки селца) и пак ще има двама, трима, девет загинали. Не можем повече да си го позволяваме. Веднъж бедствие, втори път бедствие – не се ли вземат мерки, си е престъпление. Затова хората са ни написали предписания.

И аз ще моля Прокуратурата по места, по същия начин, заедно с МВР, когато сега се задействат съответно на институциите – областни, кметове, министрите, които изброих, екология, земеделие – след като незаконната или масовата сеч, както беше наречена, създава жертви, тогава спираме – това, което правихте миналата седмица в Ботевград – да се знае всяко дърво, което е отрязано. Толкова! Риск повече не може да се търпи. Там, където не се знаят собствениците, събаряме; там, където трябва ремонт, е малко по-сложно, защото изисква финанси, но ще отрежем нещо, ще го запълним там, защото това е потенциален човешки живот. Неотлъчно! Докато сме в този работен порядък, виждате държавният обвинител в случая е държавен помагач да излезем от кризата, използвайте ги от това, което имат, използвайте ги там, където с прокурор трябва багерът и МВР да разрушат, да се повдигне обвинение. Като гледам, прокурорите имат поне 20 текста, могат да намерят, че или го е ползвал безплатно, или не е плащал такса, или незаконно се е настанил – Наказателен кодекс голям, винаги някой член ще се намери да бъде обвинен. Използвайте ги и това да бъде решено.

ВЕСЕЛИН НАЙДЕНОВ: Ние сме като авангард на Прокуратурата – вървим напред и констатираме някои сериозни неща, които все още не са прераснали в нарушения. Нашата цел е като отдел „Надзор законност“ да активираме дейността на контролните органи не само в случая за наводненията. Примерно, миналата година извършихме много спешна проверка за бързите кредити и констатирахме някои случаи с Централна банка, които, за съжаление, в банковия надзор прераснаха в нещо по-различно. Всички знаем за КТБ. Но ние като институция, която се стреми точно и еднакво да прилага закона и да предпази, работим на превенция в случая. Тъй като превенцията е по-евтина, ако контролният орган бъде активиран да приложи точно правомощията си, по-евтино е за цялата държава и за всички данъкоплатци, а Прокуратурата по чл. 127 от Конституцията е длъжна да съблюдава спазването на закона. Именно това наше правомощие ние го упражняваме във всички сфери на обществено-политическия живот в страната – и на централно, и на окръжно ниво, и на апелативно, и на териториално ниво. От тази гледна точка моля да не ни гледате като хора, които само повдигаме обвинение. Нашият отдел набляга именно на превенцията, има капацитет и знания в не една област. Именно лошата практика в предходни години, която се стремим да не се допуска от контролните органи при прилагането на закона. В този смисъл и затова сме тук, за да покажем едно взаимодействие между властите, за което Ви благодаря, господин Борисов.

БОЙКО БОРИСОВ: Господин Найденов, аз не случайно казах на колегите да се възползват от превенцията докато я има, защото нея ще я има половин, един месец, докато всичките тези неща вървят. Впоследствие, когато не се извърши превенцията, това си става престъпление. Аз искам и да ви предпазя. Затова – разменете си телефони, флашките, в смисъл, за да не препечатваме сега в ерата на новите технологии доклада, който е 29 страници.

ВЕСЕЛИН НАЙДЕНОВ: Ще имам ангажимента.

БОЙКО БОРИСОВ: Да ги пуснете, за да може автоматично да ги сведете по всичките си… И то трябва да стане някъде до сряда – да ми дадете планче кое трябва да се реши със законодателна промяна, съответно веднага да влезем в парламента да кажем към всички партии, аз съм сигурен, че ще ни подкрепят, включително и опозиционните – моля ви, този закон, ето ги препоръките, дайте да го променим да ни отвържете ръцете да си свършим работа. А по другите теми – безкомпромисно: няма собственик, напукана стена... Или приключват, или съответно - тези язовири дават пари – дали е на „Национална електрическа компания” ЕАД, дали е на „Български енергиен холдинг”, дали е на някой собственик, който гледа риба – дават пари. Ние не можем да кажем на един шофьор на улицата, че понеже нямал пари да си поддържа добре автомобила, си го кара и може да убие човек. Ние го санкционираме, спираме го от движение. Нали, Вучков? Глобяваме го. Тук защо е тази „добронамереност“ – в кавички!

Така че, до сряда, до другия Министерски съвет искам да приемем план.

ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА: Това, което исках да изкоментирам, е, че безспорен приоритет на нашето правителство и част от управленската програма е наистина превенцията на риска от вредното въздействие на водите и справянето с щети от евентуални бедствия. Разбира се, работихме заедно с колегите по доклада и съответно действията, които трябва да бъдат предприети. Благодаря много на прокуратурата за информацията, която беше предоставена, това е част от общата политика. Разбира се, в контекста и на директивата за превенцията на риска от наводнения и плановете за управление на риска от наводнения, които се подготвят. Това, което искам да подчертая, е, че действително политическата воля е налична, тя стартира още по времето на предходното правителство с Ваша заповед, издадена 2012 г., с приемането на Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор и продължава в тази посока. Ние излязохме с предложения, включително и с краткосрочни мерки до края на годината, за да можем да се справим с предизвикателствата. Те включват сформирането на работна група, която до края на годината да бъде готова със законодателни промени, с определянето на единен национален контролен орган, който да отговаря за техническото състояние на хидротехническите съоръжения, с което всъщност отпада и точка 34 от протокола на служебното правителство.

БОЙКО БОРИСОВ: Тук пише: „268 язовира с неопределена собственост“.

ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА: Така е, да, 268 са язовирите с неопределена собственост. Към настоящия момент има 78 броя язовири, които са определени в предаварийно състояние. Мерките за справяне с това са включени в предложението с предоставяне на средства в размер на 500 хиляди лева за бюджета на Министерството на земеделието и храните с цел финансиране на дейности по време на извеждане от експлоатация.

БОЙКО БОРИСОВ: Възлагам на госпожа Бъчварова с всички областни управители днес да се говори, ако трябва утре да се проведе заседание, за сряда за Министерски съвет искам да знам областните управители какво ще ми кажат за тези 268 язовира. Искам да знам на кого са собственост. Ако не знаят, съответно да сменим областните управители. И без това към някои има напрежение – ето ти една прекрасна ситуация, за да се справим с този казус. Така че за сряда трябва да ги искаме.

Искам до края на декември, така както е поето като ангажимент, да приключим с тая тема. Събаряме, бутаме или съответно монтираме, ремонтираме, или санкционираме.

ИВЕЛИНА ВАСИЛЕВА: Предложили сме също така съставянето на работна група, председателствана от заместник-министър на околната среда с участието на ресорните заместник-министри на другите компетентни ведомства, за да могат да действат междувременно.

БОЙКО БОРИСОВ: Колега, каквото искате си предлагайте. Ние с прокурора искаме да не ви обвиняваме утре. Затова ви давам срокове. Каквото искате направете. На този лист трябва да ми пише „нула“, а не „268“. Искам да знам има ли някъде язовир, който да ми цъка като бомба, да го сложа в парламента и да кажа: господа, какво да направим – да го съборим, да го източим, да гласуваме бюджет от някое министерство да вземем, примерно, от отбраната или от вътрешно министерство, или от културата, да преценим, да го ремонтираме. Държавата е на всички вас, кажете какво да направим. Това искам да се знае. Нямаме никакво основание нито да крием някого, нито да го толерираме. Имаме в момента благосклонна Прокуратура, дава ни време да си свършим превенцията, оттам нататък целият ангажимент и отговорност е наша. Така че, Бъчварова – областните управители, комисията и ако ти трябва някаква помощ – с другите министерства.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Да обобщя какво предлагаме конкретно.

Тук идеята е следната. Ние имаме готовност с проект на текстове за Закона за водите, ще ги дооформим екипите на МОСВ и МРРБ и ще помолим парламента преди ваканцията, защото тя ще започне и ще е доста дълга, да ги разгледа и да ги приеме. Това е единият спешен вариант, който можем да отиграем, стига да получим и подкрепа в парламента.

БОЙКО БОРИСОВ: Ще я получите подкрепата в парламента, защото и опозицията повдига този въпрос. И те видяха какво е по наводненията. Тук всички сме патили хора, ще го приемат.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Ние този законопроект вече сме го предлагали в рамките на предишното правителство, въпросните текстове. Не ни ги подкрепиха управляващите, които сега са в опозиция. Дано сега ни подкрепят.

БОЙКО БОРИСОВ: Видяхте какво е в „Аспарухово”, нали? Стояха там на загиналите хора и видяха, че не е хубаво. Ние стояхме в Бисер, другите стояха в Цар Калоян. На никой не му беше хубаво, нали? Затова отидете, ползвайте всичките тези групи, приемете закона и свършете работа.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Второто, което е много важно да направим, понеже има отработен механизъм с „Напоителни системи“, „Напоителни системи“ така или иначе управляват микроязовирите. Проблемните 263 и рисковите 70, те са микроязовири. Затова предлагаме, независимо каква е собствеността им, те да бъдат поети от „Напоителни системи“, които имат експертизата и знаят как. Така или иначе, те управляват микроязовири, да се направи експертна…

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме го. Владислав Горанов да осигури 500 хиляди лева, да имат за експертиза и ако трябва за бързи ремонти по тази точка.

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Вчера до обяд бяха 450 хиляди.

БОЙКО БОРИСОВ: Дай им 500 хиляди и да се приключи.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Предлагаме със спестените средства от бедствия и аварии и от междуведомствената комисия да се осигурят тези 500 хиляди лева. Има спестени средства в Комисията по бедствия и аварии, оттам да се вземат и да се предоставят.

БОЙКО БОРИСОВ: Направете го.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Това предлагаме в днешния доклад, това се опитвам да кажа.

ВЕСЕЛИН НАЙДЕНОВ: Няма пречка, ако фиксирате точно кои са, защото има динамика при изменението на язовирите – преди две-три седмици може един да е бил по-нискорисков, сега да е вече повече рисков, министърът на вътрешните работи по Закона за защита при бедствия и аварии, ако се идентифицира, че един язовир е в тежко предаварийно състояние, няма пречка да издаде разпореждане по закона, с оглед спиране или разрушаване на съответната стена. Това е като изключителна мярка, разбира се, защото повечето язовири, които имат проблеми, те са заради това, че не им работят механизмите за източване, техническите съоръжения. Тези технически съоръжения не могат да бъдат възстановени в рамките на една-две седмици или пет седмици. Те могат да бъдат възстановени в по-дълъг период. И ако има едно по-голямо наводнение или по-голям дъжд или снеговалеж, би следвало с едно изрично разпореждане на тези фиксирани язовири да им се прекъсне стената по някакъв начин, за да няма това наводнение. Да се източат.

БОЙКО БОРИСОВ: Те знаят как става. Господин Найденов, аз в случая не съм склонен на компромиси. Ако те досега, знаейки, че не им работят съоръженията за източване съответно, които са аварийни, между другото, така беше и в Бисер, това показва, че са не само недобросъвестни собственици, те с цялото си ясно съзнание знаят, че могат да причинят загуби и жертви. И това е и години наред, то не е днес да се е случило, ей сега, и да се чудим как да излезем от ситуацията, че се е случило сега. Това е от години. Щом е така, санкции. Има ли компромиси, продължим ли да им казваме „Да, разбира се, хайде, ще ви изчакаме до Никулден да изловите рибата, пък после ще видим“, значи ние ставаме съучастници.

Превенцията значи да не го нарушаваш, а не да имаш шанс да се оттегляш във времето.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Затова е важно да приемем доклада днес, за да може тези мерки, които споменаваме, да бъдат изпълнени. Упълномощили сме новите областни управители, лично аз съм ги упълномощила, да действат по установяване на собствеността, министърът на вътрешните работи е разпоредил спешните контролни проверки на тях и на общините.

БОЙКО БОРИСОВ: Това е от вчерашното заседание.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Да. Затова Ви казвам, че затова трябва да приемем доклада.

БОЙКО БОРИСОВ: Удивявате ме, толкова бързо, браво!

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА: Новите областни управители съм ги упълномощила в петък, те няма как да докладват в сряда. Затова днес трябва да приемем този доклад, за да довършим действията, които предлагаме днес.

Благодаря.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Малко по-различна посока на мислене. Първо, чудесно е, че Административна прокуратура е тук и това наистина е въпрос на сътрудничество, изключително важно за изпълнителната власт. Аз имам предложение този, който не си е свършил работата, да понесе наказание, защото ние забравяме, че има един Закон за административните нарушения и наказания, ние забравяме, че имаме изпълнение на закона и налагане със сила на закона и там, където има агенция собственик, който и да е, който не си е свършил работата, аз лично настоявам, господин премиер, да е ясно, че той е понесъл наказание. Да, имуществено или друго административно, но той е понесъл наказание. Защото иначе никога законите в България няма да са изпълнени. И това ни кара да се чувстваме несигурни общо.

БОЙКО БОРИСОВ: Добре. Прекрасно е, че сте се справили. Има доклад към точка 7. Ако няма други изказвания, да приемем точка 7.

Приемаме я.

Кънев: Назначението на Бинев е тежък компромис за РБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=272554

„Въпросът с назначаването на Слави Бинев вероятно за нас е най-труден. Подкрепяйки, ние правим пореден много тежък компромис, който този път може би е прекален”, каза в студиото на „Здравей, България” представителят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Рейтингът на университетите: доходи и безработица (графики)

http://www.dnevnik.bg/infografiki/2014/12/01/2430099_reitingut_na_universitetite_dohodi_i_bezrabotica/?ref=rss


Завършилите направление "Военно дело" получават най-висок среден осигурителен доход - 1510 лева, а най-нисък в направление "Стоматология" - близо 613 лева. Най-ниска е безработицата при дипломиралите се във "Военно дело", а най-висока при завършилите "Животновъдство". През следващите години работодателите най-много очакват нови кадри от направление "Биотехнологии", а най-малко от "История и археология". Същевременно в момента "Биотехнологии" учат 1075 студенти, а най-много са обучаваните в...

Лудогорец продаде 2000 билета за мача с Реал

http://www.cross.bg/real-lydogoretz-fenove-1441997.html

Разград /КРОСС/ Лудогорец продаде близо 2000 билета на български фенове за последния си мач от група "Б" на Шампионската лига срещу Реал (Мадрид) на 9 декември. Привържениците ще бъдат настанени в сектори 523, 525, 527, 529, 531, 533, 621, 623, 625, 627, 629, 631, 633 на стадион "Сантяго Бернабеу". Цените на билетите са съответно 20 евро и 30 евро, като продажбата продължава и в момента. Входни талони могат да бъдат закупени от клубната база в Разград. Лудогорец ще продължи практиката от предишните гостувания на тима в Европа и ще подсигури билети за българските фенове на място непосредствено преди мача с Реал (Мадрид) в Мадрид.

Колебливото възстановяване на европейския автомобилен пазар

http://www.investor.bg/analizi/447/a/koleblivoto-vyzstanoviavane-na-evropeiskiia-avtomobilen-pazar-184800/

Европейската автомобилна индустрия се насочва към първата си година с ръст от началото на финансовата криза, но цялостното възстановяване е далече

Скандалната Джулиана Гани прави интимен подарък на феновете за Коледа

http://www.bnews.bg/article-123229

"Мъжете са боклуци, но не можем без тях" - това е името на първата стихосбирка на Мис Силекон 2013 Джулиана Гани.

Станислав Владимиров: Когато цяло поколение иска нещо да се промени, няма друг вариант

http://www.zapernik.com/politika/stanislav-vladimirov-kogato-cyalo-pokolenie-iska-neshto-da-se-promeni_36164/

“Младите хора винаги са били много чувствителни, влизайки в редиците на една партия – с огромни очаквания и желание промените да се случват много по-бързо, отколкото са възможностите и на държавата, и на политиците”. Това заяви организационният секретар на БСП Станислав Владимиров по време на разговора си с млади социалисти от Плевенска област. Повод за посещението на Владимиров...

Продължава

2025 души у нас живеят с ХИВ и СПИН

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/2025-dushi-u-nas-zhiveiat-s-hiv-i-spin-6028313

42% от новооткритите с ХИВ са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже; преди 5 години този процент е бил едва 16

Вижте апартамента на Виталий Кличко в Киев (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4455335

Апартаментът на Виталий Кличко в Киев се намира в 6-етажна сграда в самия център на Киев. Сградата е построена през 1901 година. Апартаментът на Кличко е на три нива. Има 3 спални, четири бани и тоалетни.
На първия етаж са запазени декоративна дърворезба и корнизи, който напомня за царските времена. Общата площ е 225 кв. Апартаментът на Виталий Кличко в Киев се намира в 6-етажна сграда в самия център на Киев. Сградата е построена през 1901 година. Апартаментът на Кличко е на три нива. Има 3 спални, четири бани и тоалетни. На първия етаж са запазени декоративна дърворезба и корнизи, който напомня за царските времена. Общата площ е 225 кв.

10 начина да сме във форма, без да спортуваме активно

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/10-nachina-da-sme-vyv-forma-bez-da-sportuvame-aktivno-6028311

Направете няколко простички промени в начина си на живот и ще сте в по-добра форма само след седмици, без дори да ви се налага да влизате в съблекалня, пише "Гардиън"

Това е апартаментът на Виталий Кличко в Киев (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4455356

Апартаментът на Виталий Кличко в Киев се намира в 6-етажна сграда в самия център на Киев. Сградата е построена през 1901 година. Апартаментът на Кличко е на три нива. Има 3 спални, четири бани и тоалетни.
На първия етаж са запазени декоративна дърворезба и корнизи, който напомня за царските времена. Общата площ е 225 кв. Апартаментът на Виталий Кличко в Киев се намира в 6-етажна сграда в самия център на Киев. Сградата е построена през 1901 година. Апартаментът на Кличко е на три нива. Има 3 спални, четири бани и тоалетни. На първия етаж са запазени декоративна дърворезба и корнизи, който напомня за царските времена. Общата площ е 225 кв.

Плевнелиев открива 12-тото издание на Българската Коледа

http://pik.bg/плевнелиев-открива-12-тото-издание-на-българската-коледа-news256180.html

Плевнелиев открива 12-тото издание на Българската Коледа

На 2 декември, вторник, президентът Росен Плевнелиев ще обяви официално началото на дванадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“, пише "24 часа".

От 11.00 часа в Националната кардиологична болница в София държавният глава ще представи темата и целите на кампания 2014-2015 г.

Приключилата на 20 ноември т.г. кампания 2013/2014 г. на „Българската Коледа“, посветена на децата с увредено зрение и увреден слух, успя да събере над 2,163 млн. лева в подкрепа на болни българчета.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване