Наградиха героите, спасили десетки животи при наводненията в Бургаско

http://www.cross.bg/byrgas-polychiha-ypravitel-1442925.html

Бургас /КРОСС/ Почетните звания за 2014 година бяха връчени на тържествена сесия на Общинския съвет в Бургас. Поздравления към всички присъстващи отправиха председателят на ОС - Костантин Луков, кметът Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков.За пръв път тази година бе връчено званието "Почетен съветник на град Бургас", което посмъртно е присъдено на Петко Росен. Плакетът получи неговият внук Петко Чорбаджиев.4 са почетните граждани тази години - д-р Дянко Пръвчев, бивш кмет на Бургас от 27 декември 1939 г. до 3 януари 1944 г., режисьорът проф. Георги Дюлгеров, спортистите Кольо Петров Тодоров и Васил Стоянов Георгиев.Кметът Димитър Николов за първи път връчи почетното звание медал за достойна служба.За проявената жертвоготовност и храброст по време на спасяването на пострадалите хора при наводненията в нощта на 6 септември, отличия получиха Николай Кирилов, Николай Градев и Марин Гърков. Още трима мъже бяха удостоени с медали за достойна служба. Това са членовете на джаз групата OPEN SOURCE TRIO - Момчил Атанасов от Самоков, България /пиано/, Юри Ибо Кая Шеве от Германия /барабани/ и Райлеймон Обри Жосиемар Томас Жанга от Кюрасао, автономни Холандски Антилски острови /бас/. Те не присъстваха на сесията поради ангажименти в чужбина. Медали получиха още и д-р Марияна Контева, управител на Кардио Център "Понтика", д-р Тодор Якимов - първият кардиохирург в Бургас, Петър Райков - гл. треньор по лека атлетика на клуб "Европул".

DMS VARNA събра над 830 000 лв. от SMS-и

http://www.cross.bg/varna-turnovo-podpomagane-1442924.html

Варна /КРОСС/ Български дарителски форум и Фондация "Помощ за благотворителността България" отчетоха резултатите от кампанията DMS VARNA. На единния дарителски номер 17 777 са набрани 833 806 лв. от sms, по банкова сметка и онлайн дарения през дарителската платформа на ФПББ са дошли 312 037 лв. Предметни дарения - храна, вода, лекарства, санитарни материали, мебели са на стойност над 60 000 лв.Общественият съвет на кампанията е взел решение за разпределяне на дарените пари по следния начин:Със средствата от банковата сметка са закупени лопати, кофи, ръкавици, ботуши, маски за доброволците в Добрич и Варна на стойност 45 928, които бяха транспортирани и използвани в Мизия, след наводненията там. Към Велико Търново са били насочени 77 797 лв. под формата на ваучери за мебели и бяла техника за 138 семейства в област Велико Търново (Велико Търново, Дебелец, Килифарево, селата Габровци, Церова кория, Райковци, Радковци, махала Пъровци). Към Добрич са били насочени 442 500 лв. парично подпомагане за пострадалите 439 домакинства.За Дряново - 40 000 лв. парично подпомагане за пострадалите 40 домакинства.За Варна са гласувани 538 000 лв. за построяване на 32 сглобяеми къщи, в които да бъдат настанени останалите без подслон пострадали, съобщава varna.utre.bg.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/12/06/2433472_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.
Акцентите от новините в 18 часа: 
Все още е тежка обстановката в Ямболско заради проливните дъждове

Партиотичният фронт ще постави искането за задължително гласуване още за местните избори догодина.

Украйна предплати доставките на руски газ.

В Лион е в пълен ход "Празникът на светлината"

Имала ли е луната магнитно...

Заложници бяха убити при спасителна акция в Йемен

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/zalozhnici-biaha-ubiti-pri-spasitelna-akciia-v-jemen-6028586

Американски журналист и южноафрикански учител са били убити по време на спасителна операция на американската армия

Хранително отравяне е причина за заболяването на децата от ловешко училище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465561

Хранително отравяне е причината за заболяването на децата от основното училище Хранително отравяне е причината за заболяването на децата от основното училище "Васил Левски" в Ловеч. Това потвърди директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Цветолюба Генкова, цитирана от bTV. По думите й в храната, която са консумирали петте деца, които бяха настанени за лечение в ловешката болница, няма салмонела,

Хранително отравяне е причина за заболяването на децата от ловешко училище

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465565

Хранително отравяне е причината за заболяването на децата от основното училище "Васил Левски" в Ловеч. Това потвърди директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Цветолюба Генкова, цитирана от bTV.
По думите й в храната, която са консумирали петте деца, които бяха настанени за лечение в ловешката болница, няма салмонела, Хранително отравяне е причината за заболяването на децата от основното училище "Васил Левски" в Ловеч. Това потвърди директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Цветолюба Генкова, цитирана от bTV. По думите й в храната, която са консумирали петте деца, които бяха настанени за лечение в ловешката болница, няма салмонела,

Нови протести в САЩ срещу убийствата на чернокожи

http://www.moreto.net/novini.php?n=273162

Многохилядни протести срещу расовата дискриминация се проведоха за пореден ден в различни градове на САЩ. Протестна акция се проведе и в столицата Вашингтон, където демонстрантите издигнаха лозунги с надписи "Животът на черните има значение", "Расизмът убива" и "Така изглежда демокрацията”.

ЦСКА си върна първото място с победа над "Локомотив" (Пловдив)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/06/2433480_cska_si_vurna_purvoto_miasto_s_pobeda_nad_lokomotiv/?ref=rss


ЦСКА победи гостуващия "Локомотив" (Пловдив) с 2:0 и си върна първото място в А група, което отстъпи за 24 часа на шампиона "Лудогорец". 

Червените oтново показаха ефективността си при статичните положения и при две такива през второто полувреме Марин Оршулич и Орелиен Жоаким донесоха трите точки. 

Отборът, воден от Стойчо Младенов, записа 12-а победа от 18 мача в шампионата и се откъсна с три точки пред "Лудогорец". 

ЦСКА беше по-активният отбор през цялата...

Киев вдигна мерника на Кадиров

http://www.cross.bg/kadirov-mezhdynarodno-izdirvane-1442923.html

/КРОСС/ Украинските власти ще обявят за международно издирване лидера Чеченската република Рамзан Кадиров. Това написа във Facebook съветникът на министъра на вътрешните работи на Украйна Зорян Шкиряк."Обезателно ще обявим организаторът и вдъхновителят на руските терористични банди на територията на временно окупираните Донецка и Луганска области Рамзан Кадиров за международно издирване", написа Шкиряк."Хора като него подлежат на унищожение по всички канони на международните стандарти за борба с екстремизма и тероризма", добавя той. По-рано беше съобщено, че срещу Кадиров в Украйна е открито наказателно дело.

Симеонов не е чул "нито един сериозен аргумент срещу Бинев"

http://offnews.bg/news/n_1/n_427652.html

До момента аз не съм чул нито един сериозен аргумент срещу избора на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура. Това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов по време на Втория конгрес на НФСБ.  Не виждам желание от страна на тези, които протестират, да търсят решение на проблема. Поканихме ги да разговарят, за да чуем поне един аргумент, посочи Симеонов. По думите му всеки проблем може да намери своето решение, стига то да бъде търсено. Валери Симеонов изрази готовност да разговаря с председателя на Народното събрание Цецка Цачева относно избора на Слави Бинев. По-рано днес Цецка Цачева коментира, че след като изборът на председателя на комисията по културата и медиите среща такъв сериозен отпор, би трябвало да бъде преосмислен. По думите й вариантите били два - Слави Бинев сам да се оттегли от поста или парламентарната група, която го е излъчила, да стори това. Питайте Бинев дали ще си подаде оставката, коментира съпредседателят на Патриотичния фронт. На въпрос дали ще му я поиска, Симеонов каза, че няма да избързва с отговора. Ако трябва, ще говоря с Цачева на какво основание тя е поискала оставката на Бинев, ако наистина я е поискала, коментира той. Най-важният въпрос за нас е спирането на новините на турски по БНТ и по този въпрос предстоят разговори, заяви Валери Симеонов. Не сме се отказали, напротив - обединили сме се с реформаторите за това, добави той. Симеонов каза още, че би искал в страната да се въведе задължително гласуване от 2015 г. На партийния форум днес той бе преизбран за лидер на НФСБ с пълно единодушие. На конгреса днес бяха променени и структурата, и уставът на партията. НФСБ вече ще има само един председател и трима заместник-председатели. Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев бяха избрани за заместник-председатели.

Преизбраха Валери Симеонов за шеф на НФСБ с пълно единодушие

http://society.actualno.com/Preizbraha-Valeri-Simeonov-za-shef-na-NFSB-s-pylno-edinodushie-news_444813.html

Преизбран съм единодушно за председател на НФСБ, заяви пред журналисти на Втория конгрес на НФСБ, който продължава повече от 5 часа съпредседателят на „Патриотичния фронт – НФСБ и ...

Нова измама дебне из Фейсбук

http://sciencelogy.actualno.com/Nova-izmama-debne-iz-Fejsbuk-news_444823.html

Нова измама върлува из социалните мрежи и особено във Фейсбук. Хакери проникват в профили, пишат лични съобщения от чуждо име и призовават за изпращане на sms-и, които струват по 5 лева.  В ...

Ердоган поправя медиите: Дворецът ми има 1150 стаи, а не 1000

http://asia.actualno.com/Erdogan-popravja-mediite-Dvorecyt-mi-ima-1150-stai-a-ne-1000-news_444824.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поправи информацията в медиите, че грандиозният му нов дворец има 1000 стаи, като заяви, че всъщност те са 1150, съобщава АФП.  "Опозицията крити...

Хиляди на протест в Гърция заради убийството на младеж от полицай

http://balkani.actualno.com/Hiljadi-na-protest-v-Gyrcija-zaradi-ubijstvoto-na-mladej-ot-policaj-news_444825.html

Десетки хиляди души излязоха на протест в Атина и Солун в памет на младеж, убит от полицай преди 6 години, и в знак на солидарност с един от приятелите му, който обяви гладна стачка в затвора преди ок...

ЦСКА си върна лидерството след успех над Локо Пд

http://www.bnews.bg/article-123740

И двете попадения за ЦСКА паднаха през второто полувреме след статични положения, като техни автори станаха Оршулич и Жоаким.

Млада жена в кома след тежка катастрофа на „Хемус”

http://www.cross.bg/zhena-opasnost-gabrovo-1442922.html

Варна /КРОСС/ 23-годишна жена е в кома, а мъж на 24 години е с контузии след тежка катастрофа на автомагистрала „Хемус". Инцидентът е станал около 10:00 часа днес, в посока Шумен, до отбивката за село Ветрино. 24-годишнен шофьор от Каварна, при опит да заобиколи неравност на пътя, загубил контрол над автомобила си и се блъснал в ограничителна мантинела. Вследствие на инцидента е пострадала пътничка от колата - млада жена от Габрово, която е получила фрактура на черепа. Настанена е за лечение в МБАЛ „Св. Анна" с опасност за живота. Пострадал е и младеж, също от Габрово, който е прегледан и освободен с контузни наранявания, без опасност за живота. По случая е образувано досъдебно производство.

Строят 32 сглобяеми къщи с пари от кампанията DMS VARNA

http://www.moreto.net/novini.php?n=273172

833 806,59 лв. са събрани от дарителски sms, по банкова сметка и онлайн дарения чрез единния дарителски номер 17 777, в подкрепа на кампанията DMS VARNA. Това отчетоха от Българския дарителски форум и Фондация „Помощ за благотворителността България".

Путин след срещата с Оланд: За „Мистрал" не сме говорили

http://www.cross.bg/pytin-ykraiina-rysiya-1442921.html

/КРОСС/ По време на срещата между руския президент Владимир Путин и френския му колега Франсоа Оланд въпросът за доставката на бойните кораби „Мистрал" не е повдиган. „За „Мистрал" не сме говорили, даже не ги споменахме. Има договор, това е юридически документ. Изхождаме от това, че той ще бъде изпълнен", каза Путин.Въпреки това той изрази надежда, че ако Франция не изпълни поръчката, ще върне получените пари. "Ако не (Франция не изпълни договора), няма да имаме особени претенции. Разбира се, надяваме се, че ще ни върнат парите, които платихме", каза още той. „Ще се отнесем с разбиране към всяко едно развитие на ситуацията", добави Путин. Що се отнася до украинската криза, от думите на руския президент стана ясно, че Русия и Франция са за незабавно прекратяване на огъня в Украйна и се надяват на допълнителни стъпки по отношение на обмена на пленници. Той се надява, че Киев ще изключва всички елементи за блокиране на югоизточната част на страната."В противен случай е трудно да си представим териториалната цялост на Украйна, Русия, както знаете, подкрепя териториалната цялост на Украйна", каза руският лидер след разговора с Оланд.Той констатира, че от страна на Киев, Донецк и Луганск не всичко (минските споразумения) се изпълнява. Въпреки това, "сега ситуация позволява да се надяваме на най-доброто"

Жена е в кома след тежка катастрофа на магистрала Хемус

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465550

Жена е в кома, с опасност за живота, след тежка катастрофа във варненския участък на автомагистрала Хемус.
Около 10.00 часа на АМ „Хемус” в посока град Шумен, близо до отбивката за село Ветрино, 24-годишен водач на лек автомобил от град Каварна, опитвайки да обиколи неравност на пътното платно, губи контрол над автомобила и се блъска в Жена е в кома, с опасност за живота, след тежка катастрофа във варненския участък на автомагистрала Хемус. Около 10.00 часа на АМ „Хемус” в посока град Шумен, близо до отбивката за село Ветрино, 24-годишен водач на лек автомобил от град Каварна, опитвайки да обиколи неравност на пътното платно, губи контрол над автомобила и се блъска в

Жена е в кома след тежка катастрофа на магистрала Хемус

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465547

Жена е в кома, с опасност за живота, след тежка катастрофа във варненския участък на автомагистрала Хемус.
Около 10.00 часа на АМ „Хемус” в посока град Шумен, близо до отбивката за село Ветрино, 24-годишен водач на лек автомобил от град Каварна, опитвайки да обиколи неравност на пътното платно, губи контрол над автомобила и се блъска в Жена е в кома, с опасност за живота, след тежка катастрофа във варненския участък на автомагистрала Хемус. Около 10.00 часа на АМ „Хемус” в посока град Шумен, близо до отбивката за село Ветрино, 24-годишен водач на лек автомобил от град Каварна, опитвайки да обиколи неравност на пътното платно, губи контрол над автомобила и се блъска в

Никулден на свещи тази вечер в Гълъбово (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465534

Кметът на бедстващата заради наводненията община Гълъбово Николай Тонев ще празнува тази вечер на свещи именния си ден. Заради залятата от водите на река Сазлия 100-киловолтова подстанция в миньорския град продължава тежкият режим на тока 2 към 2 - 2 часа светло и 2 часа на тъмно. 
Все пак това е по-добрият вариант, Кметът на бедстващата заради наводненията община Гълъбово Николай Тонев ще празнува тази вечер на свещи именния си ден. Заради залятата от водите на река Сазлия 100-киловолтова подстанция в миньорския град продължава тежкият режим на тока 2 към 2 - 2 часа светло и 2 часа на тъмно.  Все пак това е по-добрият вариант,

Владимир Кличко стана татко на момиченце

http://www.bnews.bg/article-123745

Братът на Владимир Кличко, Виталий се похвали, че е станал чичо за първи път.

Извънредна среща между Путин и Оланд в Москва

http://www.mediapool.bg/izvanredna-sreshta-mezhdu-putin-i-oland-v-moskva-news228045.html

Извънредна среща между президентите на Русия и Франция се провежда в Москва в събота. Владимир Путин и Франсоа Оланд разговарят в правителственото летище „Внуково-2”. В съобщение на Елисейския дворец се казва, че срещата на двамата лидери протича в рамките на непланирана визита на Оланд в Москва след приключване на преговорите в Казахстан. Най-вероятната тема на разговори е свързана с военните кораби „Мистрал”, които Франция отказва да предаде на Русия. САЩ съветват Франция да плати обезщетение, но да не дава вече предплатените кораби. Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви на среща с Владимир Путин, че Русия и Франция могат заедно да намерят решение на украинския конфликт, предаде Газета ру. „Необходимо е да продължим дискусията, която започнахме в рамките на „Двадесетте”. Русия и Франция се опитват и имат желание. На 6 юни ние говорихме за необходимостта от откриване на решение и съвместна работа. Говорихме и с Ангела Меркел. Смятаме, че Русия и Франция могат да намерят необходимото решение”, заяви още френският държавен глава. По-рано стана ясно, че президентът на Украйна Петро Порошенко и френският президент Франсоа Оланд са обсъдили в телефонен разговор хуманитарната ситуация в Югоизточна Украйна, предаде Газета ру.

Германия поиска Олимпиадата през 2024 г.

http://www.cross.bg/germaniya-poiska-olimpiadata-prez-g-1442920.html

/КРОСС/ Германия ще внесе официално заявление за домакинство на Летните олимпийски игри през 2024 година, съобщава DW.DE. Решението е взето по време на заседание на Германската олимпийска спортна конфедерация в Дрезден. За градове-домакини са предложени Хамбург и Берлин. Кой обаче ще спечели, ще бъде решено на 21 март следващата година. Ако Германия не успее при избора за 2024 година, тя ще кандидатства за домакин на Игрите и за 2028 година. В европейската държава не са се провеждали Олимпийски игри от трагедията в Мюнхен през 1972 година.

Борисов и Иванов искат строги мерки при разпределяне на делата

http://www.moreto.net/novini.php?n=273171

"Изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието. Но, когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия".

Симеонов преизбран единодушно за лидер на НФСБ

http://www.cross.bg/simeonov-lider-preizbran-1442919.html

София /КРОСС/ Валери Симеонов бе преизбран единодушно за лидер на НФСБ. „Нямаше други кандидати. Много стегнат е конгресът с мобилизиран електорат, хора на идеята, обречени да служат на България. Избран съм с 213 гласа, нито един против и въздържал се", каза той пред журналисти.Симеонов посочи, че за заместник-председателите са избрани Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев, секретар е Мария Петрова, която и досега беше такъв в Бургас. НСФБ остават със старата си програма. Гост на конгреса бе заместник-председателят на Народното събрание, съпредседател на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и евродепутатът Ангел Джамбазки. Каракачанов благодари на Валери Симеонов, че от 3 август е намерил подход към колегите от ВМРО и имат прекрасни взаимоотношения и механизми, по които отработват общите позиции. Той отбеляза, че Симеонов е изнесъл немалка част от преговорите с ГЕРБ и РБ.      

Македония сменя герба си от Тито, слага лъв

http://www.bnews.bg/article-123741

22 години след обявяването на независимостта си Република Македония се разделя с титовия герб.

В Япония се роди бебе от замразена преди 13 години яйцеклетка

http://www.cross.bg/bebe-maiikata-podlozhi-1442918.html

/КРОСС/ В Япония на бял свят се появи бебе от замразена преди 13 години яйцеклетка, съобщават местните медии. През 2001 г., когато майката на детето е още ученичка, лекарите й откриват онкологично заболяване. Те предупреждават девойката и родителите й, че един от страничните ефекти на лечението, на което тя трябва да се подложи, може да бъде безплодие. Именно поради тази причина преди да започне курсът, специалистите взимат от нея две здрави яйцеклетки и са ги замразили. Лечението на момичето преминава успешно, то се връща към нормалния начин на живот и преди година се омъжва. С мъжа й решават да се подложи на ин витро процедура. Лекарите подготвят една от замразените й яйцеклетки и я трансплантират в майката. Девет месеца по-късно, през август тази година, тя ражда здраво бебе с тегло над три килограма.

Валери Симеонов бе единодушно преизбран за лидер на НФСБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465525

Преизбран съм единодушно за председател на НФСБ. Това каза пред журналисти на Втория конгрес на НФСБ, който продължава повече от 5 часа съпредседателят на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов.
„Нямаше други кандидати. Много стегнат е конгресът с мобилизиран електорат, хора на идеята, обречени да служат на България. Преизбран съм единодушно за председател на НФСБ. Това каза пред журналисти на Втория конгрес на НФСБ, който продължава повече от 5 часа съпредседателят на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов. „Нямаше други кандидати. Много стегнат е конгресът с мобилизиран електорат, хора на идеята, обречени да служат на България.

Валери Симеонов бе единодушно преизбран за лидер на НФСБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465521

Преизбран съм единодушно за председател на НФСБ. Това каза пред журналисти на Втория конгрес на НФСБ, който продължава повече от 5 часа съпредседателят на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов.
„Нямаше други кандидати. Много стегнат е конгресът с мобилизиран електорат, хора на идеята, обречени да служат на България. Преизбран съм единодушно за председател на НФСБ. Това каза пред журналисти на Втория конгрес на НФСБ, който продължава повече от 5 часа съпредседателят на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов. „Нямаше други кандидати. Много стегнат е конгресът с мобилизиран електорат, хора на идеята, обречени да служат на България.

Звеното за разследване на магистрати подхваща казуса с френската фирма

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/06/2433468_zvenoto_za_razsledvane_na_magistrati_podhvashta_kazusa/?ref=rss


Специализираното звено за разследване на магистрати към Софийската градска прокуратура е започнало проверка по казуса с делото за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп", гледано от съдия Румяна Ченалова от СГС, съобщи сайтът "Правен свят". Случаят нашумя вчера, като лично посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан реагира срещу решението.

Материалите по делото са били пратени на Висшия съдебен съвет с искане за проверка на случайното...

Ел-Ериан: Поскъпването на долара е първата стъпка към глобалното възстановяване

http://www.investor.bg/analizi/91/a/el-erian-poskypvaneto-na-dolara-e-pyrvata-stypka-kym-globalnoto-vyzstanoviavane-183705/

Тя трябва да е съпроводена от структурни реформи, балансиране на съвкупното търсене и намаляване на дълговото бреме, посочва икономистът

Ел-Ериан: Поскъпването на долара е само първа стъпка към глобалното възстановява

http://www.investor.bg/analizi/91/a/el-erian-poskypvaneto-na-dolara-e-samo-pyrva-stypka-kym-globalnoto-vyzstanoviava-183705/

Тя трябва да е съпроводена от структурни реформи, балансиране на съвкупното търсене и намаляване на дълговото бреме, посочва икономистът

Като малка Йоланта Делибозова си играела с тесто вместо с пластилин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4464386

Пляска, мешник, чолбур, крайшник. Това не са измислени думи, а имената на стари национални ястия от различни краища на България, които малко хора са чували, камо ли – опитвали. Йоланта Делибозова-Йоли не само може да ги готви, а и се надява да ги събере в книга. Тях и още куп непознати нашенски специалитети, които местни баби по селата в България с Пляска, мешник, чолбур, крайшник. Това не са измислени думи, а имената на стари национални ястия от различни краища на България, които малко хора са чували, камо ли – опитвали. Йоланта Делибозова-Йоли не само може да ги готви, а и се надява да ги събере в книга. Тях и още куп непознати нашенски специалитети, които местни баби по селата в България с

Млада жена е с опасност за живота след катастрофа край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273170

Днес, преди обяд, около 10:00 часа, на АМ „Хемус”, в посока гр. Шумен, близо до отбивката за с. Ветрино се е случил пътен инцидент, съобщиха от полицията за Moreto.net. 24-годишният водач на лек автомобил „Рено” Д.С. от гр. Каварна, при опит да обиколи неравност на пътното платно, губи контрол над автомобила и се блъска в ограничителна мантинела, вдясно по посоката му на движението.

Чък Хейгъл пристигна на изненадващо посещение в Афганистан

http://www.moreto.net/novini.php?n=273164

Чък Хейгъл - напускащият поста военен министър на САЩ, пристигна на изненадваща визита в Афганистан. В столицата Кабул той обсъди въпросите по сигурността с афганистанските лидери и американските военни командири. Хейгъл изрази увереност, че афганистанските сили за сигурност ще успеят да стабилизират страната.

Порошенко: Следващата среща на контактната група може да се проведе на 9 декември

http://www.cross.bg/provede-ykraiina-poroshenko-1442917.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че следващата среща на контактната група може да се проведе на 9 декември в Минск."Постигнато е предварително споразумение срещата да се проведе в Минск на 9 декември. Задачата, която ще постави Украйна - е одобрение на графика за изпълнение на минските споразумения", каза той по време на посещението си в Харковска област.

Пловдивският бизнесмен Керанов остава в ареста, пуснаха авера му срещу 5 бона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465506

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста таксиметровия бос Радослав Керанов, който бе задържан миналата седмица като поръчител на няколко палежа. Дясната му ръка Милко Доевски излезе срещу 5 хил. лева гаранция, макар че според свидетели той е бил изпълнител на поръчките, пише "Марица". Според обвинението на 6 октомври м.г. Окръжният съд в Пловдив остави в ареста таксиметровия бос Радослав Керанов, който бе задържан миналата седмица като поръчител на няколко палежа. Дясната му ръка Милко Доевски излезе срещу 5 хил. лева гаранция, макар че според свидетели той е бил изпълнител на поръчките, пише "Марица". Според обвинението на 6 октомври м.г.

Бизнесменът Керанов остава в ареста, пуснаха авера му срещу 5 бона

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465503

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста таксиметровия бос Радослав Керанов, който бе задържан миналата седмица като поръчител на няколко палежа. Дясната му ръка Милко Доевски излезе срещу 5 хил. лева гаранция, макар че според свидетели той е бил изпълнител на поръчките, пише Окръжният съд в Пловдив остави в ареста таксиметровия бос Радослав Керанов, който бе задържан миналата седмица като поръчител на няколко палежа. Дясната му ръка Милко Доевски излезе срещу 5 хил. лева гаранция, макар че според свидетели той е бил изпълнител на поръчките, пише "Марица". Според обвинението на 6 октомври м.г.

Борисов и правосъдният министър поискаха доказателства за безпристрастността на съда

http://www.mediapool.bg/borisov-i-pravosadniyat-ministar-poiskaha-dokazatelstva-za-bezpristrastnostta-na-sada-news228044.html

По повод скандалите, свързани със случайното разпределение на делата от последните дни, премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Христо Иванов са имали разговор, след който двамата настояват за бърза реакция за разсейване на съмненията в безпристрастното разпространение на делата. Конкретният повод за реакцията им е случаят с делото за несъстоятелност на "Домейн Мендата“ и "Белведере дистрибуция“,  което предизвика реакция и от френския посланик. В съобщението, изпратено в събота изрично се подчертава, че изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието. Допълва се обаче, че когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия. Те отбелязват, че изпълнителната власт е задължена на основата на изяснените факти да вземе политическо решение дали да предлага изменения в действащото законодателство, за да се осигури реална независимост на съдебната власт и честно правосъдие. По думите им също законодателната власт се налага да прецени своята отговорност за актуалното състояние на управлението на съдебната власт, защото избира половината от членовете на Висшия съдебен съвет и може да им потърси отговорност. "В настоящия случай ситуацията е именно такава, защото казусът показва дългогодишен отказ на всички власти да решат спешни проблеми на съдебната система и има сериозно въздействие върху инвестиционния климат в страната, върху нашите отношения с важни международни партньори и съвсем не на последно място - обществените очаквания и реакцията на силно гражданско недоволство и недоверие към някои институции на съдебната власт“, пишат премиерът и правосъдният министър в общата си позиция. Според тях подобни съмнения по дела се отразяват и върху диалога ни с ЕК и държавите-членки на ЕС в рамките на Механизма за наблюдение в областта на правосъдието и вътрешния ред. "Затова настояваме Висшият съдебен съвет да вземе бързи и прозрачни мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на делата и за оповестяване на отговорите на всички въпроси за начина на администриране на търговско отделение в СГС", заявиха Борисов и Иванов в събота. Според тях, за международната репутация на страната ще бъде важно и прокуратурата да изясни всички съмнения за злоупотреби както по конкретния случай, така и по останалите казуси, по които в последните дни се повдигнаха въпроси за начина на тяхното разпределение и администриране. Само нулевата толерантност към всички съмнения за злоупотреби ще даде шанс на България да избегне все по-голямото уронване на престижа и нарастването на недоверието на гражданите в правосъдието, отбелязаха Бойко Борисов и Христо Иванов. Френска фирма за производство и търговия с вина и водка, инвестирала у нас, се оказа с подменен мениджмънт след решение на известната съдийка Румяна Ченалова. Специализираното звено за разследване на магистрати към Софийската градска прокуратура проверява сигнала на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан срещу действия на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. По случая в понеделник ще заседава и Етичната комисия за Висшия съдебен съвет.

Борисов и правосъдният министър поискаха доказателства за безпристранстността на съда

http://www.mediapool.bg/borisov-i-pravosadniyat-ministar-poiskaha-dokazatelstva-za-bezpristranstnostta-na-sada-news228044.html

По повод скандалите, свързани със случайното разпределение на делата от последните дни, премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Христо Иванов са имали разговор, след който двамата настояват за бърза реакция за разсейване на съмненията в безпристрастното разпространение на делата. Конкретният повод за реакцията им е случаят с делото за несъстоятелност на "Домейн Мендата“ и "Белведере дистрибуция“,  което предизвика реакция и от френския посланик. В съобщението, изпратено в събота изрично се подчертава, че изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието. Допълва се обаче, че когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия. Те отбелязват, че изпълнителната власт е задължена на основата на изяснените факти да вземе политическо решение дали да предлага изменения в действащото законодателство, за да се осигури реална независимост на съдебната власт и честно правосъдие. По думите им също законодателната власт се налага да прецени своята отговорност за актуалното състояние на управлението на съдебната власт, защото избира половината от членовете на Висшия съдебен съвет и може да им потърси отговорност. "В настоящия случай ситуацията е именно такава, защото казусът показва дългогодишен отказ на всички власти да решат спешни проблеми на съдебната система и има сериозно въздействие върху инвестиционния климат в страната, върху нашите отношения с важни международни партньори и съвсем не на последно място - обществените очаквания и реакцията на силно гражданско недоволство и недоверие към някои институции на съдебната власт“, пишат премиерът и правосъдният министър в общата си позиция. Според тях подобни съмнения по дела се отразяват и върху диалога ни с ЕК и държавите-членки на ЕС в рамките на Механизма за наблюдение в областта на правосъдието и вътрешния ред. "Затова настояваме Висшият съдебен съвет да вземе бързи и прозрачни мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на делата и за оповестяване на отговорите на всички въпроси за начина на администриране на търговско отделение в СГС", заявиха Борисов и Иванов в събота. Според тях, за международната репутация на страната ще бъде важно и прокуратурата да изясни всички съмнения за злоупотреби както по конкретния случай, така и по останалите казуси, по които в последните дни се повдигнаха въпроси за начина на тяхното разпределение и администриране. Само нулевата толерантност към всички съмнения за злоупотреби ще даде шанс на България да избегне все по-голямото уронване на престижа и нарастването на недоверието на гражданите в правосъдието, отбелязаха Бойко Борисов и Христо Иванов. Френска фирма за производство и търговия с вина и водка, инвестирала у нас, се оказа с подменен мениджмънт след решение на известната съдийка Румяна Ченалова. Специализираното звено за разследване на магистрати към Софийската градска прокуратура проверява сигнала на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан срещу действия на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. По случая в понеделник ще заседава и Етичната комисия за Висшия съдебен съвет.

Експерти: „Южен поток“ няма да донесе нищо на Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_427583.html

"Южен поток" не е възможен. В него има заложени политически цели, защото Путин наложи ембарго на Украйна и в резултат на това България реагира. Ето защо Путин избра да представи тази идея за нов газопровод именно в Турция. Това заяви пред БНР енергийният експерт и главен координатор на Центъра за стратегически изследвания в областта на енергетиката "Евразия" и член на Световния енергиен комитет Недждет Памир. Ако целта на Путин е да реализира проекта за преминаването на 63 млрд. куб. м. газ за Европа, то 14 млрд. ще остават за Турция, вместо от т.нар. Западен газопровод през Украйна, Молдова и Румъния към Гърция. При сегашните санкции от Европа към Москва обаче, реализацията на „Южен поток“ наистина е невъзможна. Интересно обаче е включването на Гърция в новия проект, за който говори Путин, защото ако Атина участва, това би трябвало да означава, че Гърция е решила да напуска ЕС, добави той. „Южен поток“ няма да донесе нищо на Турция, ако не бъдат отстранени съществуващите проблеми при доставките на газ за страната ни, за които се твърди, че се използват от Украйна за нейните нужди. Аз не виждам такава вероятност и оставам песимист за бъдещето на новия руско-турски газопровод, обясни Памир. Подобно мнение изрази и  руският енергиен експерт Михаил Крутихин: Решението за спиране на „Южен поток“ беше взето от Владимир Путин и за мен то беше изненада, защото той много искаше този проект. Като цяло обаче беше ясно, че проектът е в задънена улица. ЕК не отстъпи от правилата на Третия енергиен пакет, а руското ръководство не призна тези правила и по този въпрос нямаше никакво сближаване на позициите. Затова беше странно да наблюдаваме как в Русия се харчат огромни пари за строителството на газопровод, който не е получил разрешение да продължи в Европа, каза Крутихин. По отношение на руско-турския газопровод, той коментира: "Турският вариант за газопровода беше голяма изненада, но самата подготовка за спиране на проекта в сегашния му вид започна доста по-рано. Преди 2 седмици италианската компания „Ени“ обяви, че този проект вече не е приоритет за нея. Този факт не беше огласен широко, но именно той подтикна руското ръководство да отмени проекта като цяло". Този проект от самото начало беше политически, каза Крутихин и добави: „Северен поток“ и „Южен поток“ имаха една единствена цел - да накажат Украйна и да я лишат от транзит. Тази задача се провали и от онези намерения нищо не излезе. По отношение на руско-турския газопровод, за който Путин спомена при посещението си в Анкара, експертът обясни: "Навярно Турция ще се окаже най-големият печеливш, защото Русия ще построи газопровод без договори и без да е сигурна, че някой ще купи този газ, защото да го доставиш в разпределителния център е едно, а после да кажеш на европейците „Купувайте го, ако искате“ е скъпо удоволствие, защото не знаеш дали в действителност ще проявят интерес . Затова се отнасям към този проект скептично." Междувременно министър-председателите на Турция и Гърция Ахмет Давутоглу и Андонис Самарас обсъдиха съвместни енергийни проекти в Атина. Изграждането на Трансадриатическия газопровод и създаването на Южен енергиен коридор са основните теми на преговорите между премиерите на Гърция и Турция. И двете страни са напълно единодушни, че съвместните енергийни проекти променят изцяло стратегическата позиция на Атина и Анкара. Обсъжда се също изход от нарасналото напрежение между двете страни във връзка с претенциите на Турция за съвместно проучване и експлоатиране на газовите находища на юг от Кипър, което прекъсна преговорите между Никозия и Анкара. Засега има само изявления на турската страна, че „решение ще се намери”, но няма индикации, че Турция се отказва от искането си за права върху газовите находища до Кипър.

Намериха граната в блок в София! Армията я изнася!

http://www.bnews.bg/article-123743

Военнослужещи от Сухопътните войски ще транспортират на безопасно място невзривена граната, открита в София.

Стафилококи натръшкали ловешките ученици

http://www.cross.bg/lovech-hranata-detza-1442916.html

Ловеч /КРОСС/ Хранително отравяне е причината за заболяването на деца от основно училище "Васил Левски" в Ловеч.Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Цветолюба Генкова съобщи, че в храната, която са консумирали петте деца, които бяха настанени за лечение в ловешката болница, няма наличие на салмонела, но са изолирани стафилококи, причинили заболяването. Д-р Генкова допълни, че в понеделник ще станат готови и изследванията, направени на персонала, приготвил храната, и едва тогава ще може да се каже категорично има ли носител на стафилокока. От Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч ще уточнят и как стафилококите са попаднали в храната, която са консумирали децата в стола на училището, който беше затворен след случая.Районната прокуратура в Ловеч се самосезира вчера, образува преписка и започна проверка. Петте деца вече са изписани от болницата в Ловеч, съобщи БНР.

Кола "кацна" на мантинела във Варна

http://varna.actualno.com/Kola-kacna-na-mantinela-vyv-Varna-news_444804.html

Катастрофа е станала днес в ранния следобед на пътя Варна – Златни пясъци. Това е съобщил очевидец на инцидента. Лек автомобил е излетял от платното и се е забил в мантинелата, пише Днес+. ...

Вископоставен шеф на Ал Кайда убит в Пакистан

http://asia.actualno.com/Viskopostaven-shef-na-Al-Kajda-ubit-v-Pakistan-news_444805.html

Високопоставен шеф на Ал Кайда е бил убит в Пакистан, съобщи www.bbc.com.  ФБР определя Аднан ел Шукриюма като ръководителят на глобалните операции на организацията и наследник на, отговорни...

Жена в кома след тежка катастрофа на Хемус

http://varna.actualno.com/Jena-v-koma-sled-tejka-katastrofa-na-Hemus-news_444811.html

Жена е с опасност за живота и в кома, след тежка катастрофа във варненския участък на автомагистрала Хемус.  Около 10.00 часа на АМ „Хемус” в посока град Шумен, близо до ...

Пловдивският таксиметров бос Радослав Керанов, остава в ареста

http://plovdiv.actualno.com/Plovdivskijat-taksimetrov-bos-Radoslav-Keranov-ostava-v-aresta-news_444806.html

Окръжният съд в Пловдив остави в ареста таксиметровия бос Радослав Керанов, който бе задържан миналата седмица като поръчител на няколко палежа. Дясната му ръка Милко Доевски излезе срещу 5 хил. лева ...

Стафилококи виновни за натровените ловешките ученици

http://lovech.actualno.com/Stafilokoki-vinovni-za-natrovenite-loveshkite-uchenici-news_444812.html

Хранително отравяне е причината за заболяването на децата от основното училище "Васил Левски" в Ловеч. Това потвърди директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Цветолюба Генкова ...

Белгия иска ЮНЕСКО да обяви пържените картофки за световно културно наследство

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/06/2433462_belgiia_iska_junesko_da_obiavi_purjenite_kartofki_za/?ref=rss


Има малко неща, които могат да обединят валонците и фламандците в Белгия, но каузата белгийските пържени картофки да бъдат обявени за световно културно наследство наред с Пекинската опера или аржентинското танго може да е една от тях, отбелязва "Ройтерс".

Картофките в Белгия традиционно се продават в хартиена кесийка на специални улични будки, известни като fritkot. Има над 5000 такива павилиона из цялата страна, което ги прави 10 пъти повече на глава от населението в сравнение с...

462 заболели от ОРЗ за седмица във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273082

През изминалата седмица регистрираната в РЗИ-Варна остра заразна заболеваемост следва сезонната характеристика за разпространение на епидемичния процес, съобщиха от здравната инспекция за Moreto.net. Заболелите от чревни инфекции са незначително намалели в сравнение с предходната седмица: 21 срещу 27, с основен дял на неетиологично доказаните ентероколити.

Никулден в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/5h1PHrgbgu0/

Никулден започна с празнични литургии в храмовете в Поморие и Ахелой, след което тръгнаха литийни шествия до морето, където бяха хвърлени венци и цветя, в памет на хората, загубили живота си там. По традиция се осветиха рибена чорба и рибни ястия, които бяха раздадени на минувачите, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.

По време на шествието зам.-кметът на Община Поморие Кунчо Гайдов връчи ключовете за новото хладилно помещение, което вече е монтирано на пристанището, на председателите на местните рибарски сдружения „Свети Никола” и „Нептун”. Съоръжението е изградено по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г. и има два ледогенератора за производство на люспест лед, които ще се използват безплатно от всички рибари за съхранение на улова. Това ще гарантира качеството на продукцията и ще увеличи търсенето на риба в района.

Тържествата продължиха с концерт на група The Pomorians на откритата сцена до Читалище „Просвета 1888”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Да превърнеш хобито си в бизнес

http://www.investor.bg/novini/346/a/da-prevyrnesh-hobito-si-v-biznes-185160/

Голямото предизвикателство за голяма част от предприемачите е превръщането на идеята в бизнес план

Турчин опита да стане консул на измислена държава

http://www.vesti.bg/sviat/turchin-opita-da-stane-konsul-na-izmislena-dyrzhava-6028585

След като е заловен, в съда той заявил, че турската държава нарушава дипломатическия му имунитет

Вижте как кола "кацна" на мантинела във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465487

Катастрофа е станала днес в ранния следобед на пътя Варна – Златни пясъци. Това е съобщил очевидец на инцидента.
Лек автомобил е излетял от платното и се е забил в мантинелата, пише Днес+. Няма информация за пострадали в пътния инцидент. Причините за възникване на катастрофата се Катастрофа е станала днес в ранния следобед на пътя Варна – Златни пясъци. Това е съобщил очевидец на инцидента. Лек автомобил е излетял от платното и се е забил в мантинелата, пише Днес+. Няма информация за пострадали в пътния инцидент. Причините за възникване на катастрофата се

Вижте как кола "кацна" на мантинела във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465490

Катастрофа е станала днес в ранния следобед на пътя Варна – Златни пясъци. Това е съобщил очевидец на инцидента.
Лек автомобил е излетял от платното и се е забил в мантинелата, пише Днес+. Няма информация за пострадали в пътния инцидент. Причините за възникване на катастрофата се Катастрофа е станала днес в ранния следобед на пътя Варна – Златни пясъци. Това е съобщил очевидец на инцидента. Лек автомобил е излетял от платното и се е забил в мантинелата, пише Днес+. Няма информация за пострадали в пътния инцидент. Причините за възникване на катастрофата се

Ал Кайда екзекутира американски заложник

http://www.bnews.bg/article-123707

Аднан ел Шукриджума е бил убит рано тази сутрин при рейд на пакистанските сили в Шин Варсак, в Южен Вазиристан. При други въздушните удари на американски безпилотни самолети са загинали девет бойци на групировката Ал Кайда в южната провинция Шабуах.

Крисия покори Брюксел

http://www.cross.bg/ibrahim-hasan-krisiya-1442915.html

/КРОСС/ Крисия Тодорова покори Брюксел с големия си глас. Тя бе там по покана на Европейския парламент, където изпълни песните "Amazing grace" и "Планетата на децата" по време на Молитвената закуска на евродепутатите.Крисия, която спечели второ място на детската Евровизия с пианистите Хасан и Ибрахим, бе аплодирана бурно от евродепутатите, които й пожелаха успех в нейното музикално развитие. По-късно тя се разходи из Брюксел заедно с майка си и музикалната си педагожка. Междувременно виртуозните пианисти Хасан и Ибрахим грабнаха поредното си отличие. Те получиха „Златната значка на Шумен" заедно с техния музикален педагог, съобщи БНТ.С почетното звание на Шумен бяха удостоени Крисия и нейната учителка, но те не присъстваха на церемонията, заради ангажимента им в Брюксел."Много се радваме, че получихме тази награда. За нас тя показва колко сме се трудили и сме заслужили тази награда", казаха Хасан и Ибрахим след награждаването."Всеки учител се чувства щастлив от успехите на своите ученици", обясни музикалният педагог на близнаците Маринела Маринова пред БНТ. "Нашата цел е Хасан и Ибрахим да намерят своето място в класическата музика. До този момент те го правят и се надявам да продължат да го правят", каза още тя.Преди това близнаците запалиха светлините на коледната елха в центъра на Шумен.

Валери Симеонов единодушно беше преизбран за председател на НФСБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/06/2433465_valeri_simeonov_edinodushno_beshe_preizbran_za/?ref=rss


С гласовете на всички присъстващи на конгреса, без нито един гласувал против и въздържал се, Валери Симеонов беше преизбран за председател на НСФБ. Пред журналисти той уточни, че не е имало други кандидати.

Симеонов каза още, че за заместник-председатели са избрани Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев, секретар е Мария Петрова. По-рано днес лидерът на НФСБ, каза че му се иска задължителното гласуване да бъде въведено още от догодина.

Коментирайки протестите срещу...

Съветник на Асад: САЩ участват в коалицията срещу ИД, за да спасят военната си промишленост

http://www.cross.bg/koalitziya-zapadut-spasi-1442914.html

/КРОСС/ Съветникът на сирийския президент Башар Асад Бутейна Шаабан заяви в ексклузивно интервю за телевизия RT, че основната причина за създаването на националната коалиция срещу „Ислямска държава" е стремежът да се спаси американската военна промишленост. "Победата над терористите може да бъде постигната само чрез героични действия. Ето защо за справянето с ИД ще разчитаме на собствените си възможности, на новата коалиция, която се създава между Русия, Сирия и страните, които правят това, което казват. В същото време Западът, по мое лично мнение, преследва други цели, участвайки в тази коалиция. Западът преди всичко се опитва да спаси военната индустрия на Америка, привличайки финансиране от страните от Персийския залив за спасяване на тези американски дружества. Ето защо те казват, че унищожаването на ИД ще отнеме 10 или 20 години. За да унищожат 30 000 терористи на САЩ ще им трябва 20 години война", коментира тя.

Прокуратурата проверява сигнал на френския посланик срещу съдия Ченалова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465479

Специализираното звено за разследване на магистрати към Софийската градска прокуратура проверява сигнал на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан срещу действия на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова.
По случая в понеделник ще заседава и Етичната комисия за Висшия съдебен съвет, съобщи БНР. Специализираното звено за разследване на магистрати към Софийската градска прокуратура проверява сигнал на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан срещу действия на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. По случая в понеделник ще заседава и Етичната комисия за Висшия съдебен съвет, съобщи БНР.

Прокуратурата започна проверка на съдия Ченалова след сигнала на френския посланик

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465475

Специализираното звено за разследване на магистрати към Софийската градска прокуратура проверява сигнал на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан срещу действия на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова.
По случая в понеделник ще заседава и Етичната комисия за Висшия съдебен съвет, съобщи БНР. Специализираното звено за разследване на магистрати към Софийската градска прокуратура проверява сигнал на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан срещу действия на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. По случая в понеделник ще заседава и Етичната комисия за Висшия съдебен съвет, съобщи БНР.

"Нюкасъл" нанесе първа загуба на "Челси" през сезона

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/06/2433460_njukasul_nanese_purva_zaguba_na_chelsi_prez_sezona/?ref=rss


С две попадения на резервата Папис Демба Сисе "Нюкасъл" нанесе първата загуба на "Челси" от началото на сезона.

"Свраките" се наложиха с 2:1 в инфарктен мач на "Сейнт Джеймсис парк" и сложиха край на серията на сините от 21 поредни мача без поражения във всички турнири. 

Очаквайте подробности! 

Изгубеното прасенце Пурко намери първия си собственик

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4464460

Пурко - така се казва мъжкото прасенце, което преди седмица беше намерено от полицаи от 4-о РПУ да се разхожда в жк “Гоце Делчев”. То вече не е в централната ветеринарна клиника. След 2 дни престой там, момиче се появило да прибере животното. За да стане това, то е дало на лекарите описание за част от окраската, която не се вижда на снимката, публи Пурко - така се казва мъжкото прасенце, което преди седмица беше намерено от полицаи от 4-о РПУ да се разхожда в жк “Гоце Делчев”. То вече не е в централната ветеринарна клиника. След 2 дни престой там, момиче се появило да прибере животното. За да стане това, то е дало на лекарите описание за част от окраската, която не се вижда на снимката, публи

Валери Симеонов: Ще говоря със Слави Бинев и Цецка Цачева и ще дам отговор

http://www.moreto.net/novini.php?n=273163

Ще говоря със Слави Бинев и Цецка Цачева и ще дам отговор. Това каза пред журналисти на Втория конгрес на НФСБ съпредседателят на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Относно това, че председателят на НС Цецка Цачева иска оставката на Слави Бинев като председател на Комисията по култура и медии, Валери Симеонов коментира, че сега научава от медиите, тъй като е на конгрес.

През следващите дни ще е облачно, в по-голямата част от страната почти без валежи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465467

През следващите дни ще се задържи облачно, в по-голямата част от страната почти без валежи, съобщиха за Фокус от НИМХ. В понеделник времето ще се задържи облачно, в по-голямата част от страната почти без валежи. Вечерта ще завали, най-рано в южните райони. Температурите ще остават без съществена промяна. През следващите дни ще се задържи облачно, в по-голямата част от страната почти без валежи, съобщиха за Фокус от НИМХ. В понеделник времето ще се задържи облачно, в по-голямата част от страната почти без валежи. Вечерта ще завали, най-рано в южните райони. Температурите ще остават без съществена промяна.

През следващите дни ще е облачно, в по-голямата част от страната почти без валежи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465463

През следващите дни ще се задържи облачно, в по-голямата част от страната почти без валежи, съобщиха за Фокус от НИМХ. В понеделник времето ще се задържи облачно, в по-голямата част от страната почти без валежи. Вечерта ще завали, най-рано в южните райони. Температурите ще остават без съществена промяна. През следващите дни ще се задържи облачно, в по-голямата част от страната почти без валежи, съобщиха за Фокус от НИМХ. В понеделник времето ще се задържи облачно, в по-голямата част от страната почти без валежи. Вечерта ще завали, най-рано в южните райони. Температурите ще остават без съществена промяна.

Български пощи въвеждат нова система

http://www.cross.bg/poshti-bulgarski-sistema-1442913.html

София /КРОСС/ Офисите на "Български пощи" не работят от петък следобед в София и цялата страна. Това съобщиха зрители на bTV. От Пощите уточниха, че не става въпрос за повреда, а за въвеждане на нова система и се очаква нормалната работа да бъде възстановена в понеделник.От 15:00 ч. на 5 декември 2014 г. "Български пощи" внедрява нов информационен ресурс в централизираната система на дружеството, съобщават от дружеството.По принцип в събота и неделя голяма част от пощенските офиси не работят и по тази причина затруднения в работата имат само дежурните.Разчитайки на разбиране от страна на клиентите, от Пощите увериха, че правят всичко възможно нормалната работа да бъде възстановена в понеделник, когато трябва да бъдат отворени всички пощенски клонове и офиси.

Министър Василева: Най-усложнена е обстановката при Елхово

http://www.cross.bg/elhovo-vasileva-ivelina-1442912.html

Гълъбово /КРОСС/ Най-усложнена остава обстановката при Елхово. Докато на повечето места в страната нивото на реките започва леко да спада, при Елхово е точно обратното. В момента е достигнато критичното ниво. В този район вече има залети ниски площи по поречието на реката. Очаква се нивото още да се покачва, но гражданите са уведомени, мобилизирана е местната власт и всички институции, имащи отношение със ситуацията, работят в пълна координация, каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на брифинг в град Гълъбово, където се състоя заседание на кризисния щаб.„Продължава контролираното изпускане на язовирите и за момента няма проблем с хидротехническото състояние на съоръженията", каза още Ивелина Василева, която по-рано през деня инспектира язовир „Зорница" на територията на Община Средец.Продължава да работи и Оперативното звено на Министерството на околната среда и водите.След брифинга в Гълъбово, където ситуацията започна да се нормализира, министрите Ивелина Василева, Веселин Вучков и гл. комисар Николай Николов пътуват към най-критичната точка в Елхово.

Извадиха Черноморец на тезгяха за продан

http://www.bnews.bg/article-123739

НАП наложи запор върху някои от имотите като обезпечителна мярка за бъдещи вземания от бургаския Черноморец.

Московски в Гълъбово: Готови сме да реагираме във всяка една ситуация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465455

Готови сме да реагираме във всяка една ситуация, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на съвместна пресконференция в град Гълъбово, водена от министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и с участието на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, Готови сме да реагираме във всяка една ситуация, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на съвместна пресконференция в град Гълъбово, водена от министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и с участието на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева,

Дъждът продължава и утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=273157

През нощта времето ще остане облачно, на много места с превалявания от дъжд. Минималните температури, в по-голямата част от Дунавската равнина ще бъдат между 1° и 3° и в северозападните райони все още ще има условия ще поледици и обледеняване.

Московски в Гълъбово: Готови сме да реагираме във всяка една ситуация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465451

Готови сме да реагираме във всяка една ситуация, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на съвместна пресконференция в град Гълъбово, водена от министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и с участието на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, Готови сме да реагираме във всяка една ситуация, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на съвместна пресконференция в град Гълъбово, водена от министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и с участието на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева,

"Локомотив" (ГО) остана единственият отбор от Б група в Купата на България

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/06/2433456_lokomotiv_go_ostana_edinstveniiat_otbor_ot_b_grupa_v/?ref=rss


"Локомотив" (Горна Оряховица) остана единственият отбор извън А група, който продължава за Купата на България. 

"Железничарите", които заемат второто място в Б група с точка изоставане от лидера "Монтана" след първия полусезон, се класираха днес за четвъртфиналите, след като отстраниха третодивизионния "Дунав" (Русе). 

Отборът на Сашо Ангелов се наложи с 1:0 като гост и спечели сблъсъка с убедителния водач в североизточната В група с общ резултат 2:1. 
...

САЩ оставят повече войници в в Афганистан

http://www.cross.bg/afganistan-voiinitzi-amerikanski-1442911.html

/КРОСС/ Допълнителни 1 000 американски войници ще останат в Афганистан през 2015 година. Това заяви американският министър на отбраната Чък Хейгъл, който е на посещение в Кабул.Така, от началото на следващата година броят на американските войници в Афганистан може да достигне 10 800 души. В момента в размирната страна са разположени около 30 000 американски бойци. В началото на следващата година обаче САЩ трябва да изтеглят основните си бойни части.    

Иран нанесе удари по позиции на "Ислямска държава" в Ирак

http://www.vesti.bg/sviat/blizak-iztok-i-afrika/iran-nanese-udari-po-pozicii-na-isliamska-dyrzhava-v-irak-6028584

Операцията не е координирана с американската армия, заяви заместник-министърът на външните работи на Иран Ибрахим Рахимпур

Каква е алтернативата на традиционните спестовни продукти в България

http://www.investor.bg/obuchenie/119/a/kakva-e-alternativata-na-tradicionnite-spestovni-produkti-v-bylgariia-185030/

Към управлението на парите трябва да се подхожда сериозно и отговорно – така, както се подхожда при грижата за здравето, твърди експертът Никола Янков

Окичиха с медали за храброст спасители от потопа в Бургас на 6 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465439

Шестима мъже, които с риск за собствения си живот се впуснаха да спасяват бедстващи хора край Бургас по време на потопа от 6 септември, днес получиха медали за храброст. Връчи им ги кметът Димитър Николов по време на тържествена сесия на Общинския съвет, която традиционно се провежда на Никулден - празника на града. Шестима мъже, които с риск за собствения си живот се впуснаха да спасяват бедстващи хора край Бургас по време на потопа от 6 септември, днес получиха медали за храброст. Връчи им ги кметът Димитър Николов по време на тържествена сесия на Общинския съвет, която традиционно се провежда на Никулден - празника на града.

Московски: Готови сме да реагираме във всяка една ситуация

http://www.cross.bg/moskovski-ministur-ivelina-1442910.html

Гълъбово /КРОСС/ Готови сме да реагираме във всяка една ситуация, това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, по време на съвместна пресконференция в Гълъбово, водена от министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и с участието на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. По-рано днес, министър Московски обходи областите Бургас и Ямбол.Министър Московски информира, че аварийните екипи на НК „Железопътна инфраструктура" и ДП „Транспортно строителство и възстановяване" работят по отстраняване на падналата скална маса върху железния път. В района на Симеоновград се изчаква водата да се оттече, за да се отчетат реалните щети по железопътната инфраструктура и да започнат действия по възстановяване на нормалното движение на влаковете.Във връзка с обилните валежи, министър Московски коментира, че с министър Ивелина Василева са обиколили язовирите в районите на Бургас и Ямбол. По думите му са предприети всички необходими и адекватни мерки, вкл. и от местната власт, така че да бъде избегнат и най-малкият риск за живота на хората.

Кметът на Бургас се снима с именници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465442

Кметът на Бургас Димитър Николов се щракна за спомен пред общината с много именници - бургазлии. Най-възрастният сред тях бе 94-годишният дядо Кольо, а най-малка бе двумесечната красавица Николая.
След общата снимка, която всеки може да си получи в понеделник, в павилион на работилницата "Морски знаци", бургазлии, Кметът на Бургас Димитър Николов се щракна за спомен пред общината с много именници - бургазлии. Най-възрастният сред тях бе 94-годишният дядо Кольо, а най-малка бе двумесечната красавица Николая. След общата снимка, която всеки може да си получи в понеделник, в павилион на работилницата "Морски знаци", бургазлии,

Линдзи Лоън стана дизайнер

http://www.cross.bg/loun-lindzi-dizaiiner-1442909.html

/КРОСС/ Линдзи Лоън смени попрището. Скандалната американска актриса реши да се пробва като дизайнер и съвсем скоро смята да пусне първата си колекция, предназначена за силния пол. Дебютната й линия, наречена My Addiction, е разработена съвместно с Civil Clothing. В нея влизат тениски от трико, на които се мъдри лика на актрисата, чорапи и шапки. Освен автор, Лоън се изявява и като рекламно лице на колекцията си, която ще се появи на пазара след 12 декември.

Eбола взе нови две жертви

http://www.bnews.bg/article-123698

Цифрата на починалите медици от смъртоносния вирус в САЩ достигна 10 души, след като правителствени и медицински източници в страната съобщи за нови две жертви на еболата.

Икономиката на Китай е най-голямата в света, изпревари американската

http://offnews.bg/news/n_1/n_427614.html

За първи път от десетилетия насам САЩ загуби статуса си на най-голямата икономика в света, съобщава Fox News, позовавайки се на съобщение на Международния валутен фонд (МВФ). По данни на отчета на МВФ, обемът на националното производство за тази година в Китай се равнява на 17,6 трилиона долара, докато в САЩ e 17,4 трилиона долара. Само преди 14 години САЩ произвеждаше три пъти повече от Китай.

Македония ще обсъжда нов герб

http://www.mediapool.bg/makedoniya-shte-obsazhda-nov-gerb-news228043.html

Македонското правителство прие в петък вечер проектозакон за нов държавен герб, който ще бъде предложен за публично обсъждане. Той представлява червен разгневен лъв на златножълт щит с корона във форма на крепост в горната част, предава агенция МИА, цитирана от БТА. Причината за промяната е, че старият "съдържа всички елементи на Съветския съюз и комунистическата идеология", по формулировката на македонския кабинет. Македония и Беларус са единствените страни в Европа, които все още използват в държавните си символи елементи от съветската хералдика - слънце, петолъчка, житни класове, свързани с лента с народни мотиви, посочва МИА. В проектозакона се посочва, че с този герб Македония се връща към историческите символи. Новият дизайн заимства модели от различни исторически документи, сред които "Стематографиите" на Павле Ритер Витезович от 1694 г. и на Христофор Жефарович от 1741 г.

Затлъстяването съкращава живота с осем години

http://www.moreto.net/novini.php?n=273003

Затлъстяването съкращава живота с осем години и води до две десетилетия влошено здраве, предупреждават канадски учени, цитирани от в. "Дейли мейл". Те използвали компютърен модел, който предсказва последствията от наднорменото тегло.

Рангелова направи нов национален рекорд

http://www.bnews.bg/article-123723

Нина Рангелова счупи собственото си върхово постижение в спринта на 50 метра свободен стил, финиширайки втора в своята серия за 24,93 секунди на световното първенство по плуване в малък басейн в Доха.

Бедствие роди контрабанда на Капитан Андреево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465437

Ловък контрабандист се опита да използва водното бедствие на ГКПП Капитан Андреево, за да прекара голяма пратка с нелегални цигари през пункта от Турция у нас. Нередовният пътник натоварил чанти с общо 26 мастербокса безакцизен тютюн в над четвърт милион къса от две марки, а автобусът на известна редовна линия влязъл на линията за проверка малко Ловък контрабандист се опита да използва водното бедствие на ГКПП Капитан Андреево, за да прекара голяма пратка с нелегални цигари през пункта от Турция у нас. Нередовният пътник натоварил чанти с общо 26 мастербокса безакцизен тютюн в над четвърт милион къса от две марки, а автобусът на известна редовна линия влязъл на линията за проверка малко

Премиерът и правосъдният министър с ултиматум към съдебната власт

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/06/2433458_premierut_i_pravosudniiat_ministur_s_ultimatum_kum/?ref=rss


По повод скандалите, свързани със съдебната система от последните дни, премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Христо Иванов са имали разговор, след който двамата настояват за бърза реакция за разсейване на съмненията в безпристрастното разпространение на делата. Те искат незабавни действия от ВСС и прокуратурата. Конкретният повод за реакцията им е случаят с делото за несъстоятелност на "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция", което предизвика реакция и от френския посланик.
...

Премиерът и правосъдният министър поискаха бързи доказателства от съдебната власт за безпристрастност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/06/2433458_premierut_i_pravosudniiat_ministur_poiskaha_burzi/?ref=rss


По повод скандалите, свързани със съдебната система от последните дни, премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Христо Иванов са имали разговор, след който двамата настояват за бърза реакция за разсейване на съмненията в безпристрастното разпространение на делата. Конкретният повод за реакцията им е случаят с делото за несъстоятелност на "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция",  което предизвика реакция и от френския посланик.

В съобщението изрично се подчертава, че изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието. Допълва се обаче, че когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия.

Ето и пълното съобщение, разпространено от правителствената информационна служба:

След разговор между правосъдния министър Христо Иванов и министър-председателя Бойко Борисов във връзка с твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция", както и другите случаи, които повдигат съмнения в начина на разпределяне и администриране на дела в търговско отделение на Софийския градски съд, двамата заявяват следното: Изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието. Но, когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия.

Изпълнителната власт е задължена на основата на изяснените факти да вземе политическо решение дали да предлага изменения в действащото законодателство, за да се осигури реална независимост на съдебната власт и честно правосъдие. А законодателната власт се налага да прецени своята отговорност за актуалното състояние на управлението на съдебната власт, защото избира половината от членовете на Висшия съдебен съвет и може да им потърси отговорност.

В настоящия случай ситуацията е именно такава, защото казусът показва дългогодишен отказ на всички власти да решат спешни проблеми на съдебната система и има сериозно въздействие върху инвестиционния климат в страната, върху нашите отношения с важни международни партньори и съвсем не на последно място - обществените очаквания и реакцията на силно гражданско недоволство и недоверие към някои институции на съдебната власт. Всичко това се отразява и върху диалога ни с ЕК и държавите-членки на ЕС в рамките на Механизма за наблюдение в областта на правосъдието и вътрешния ред.

Изпълнителната власт и Народното събрание заявиха недвусмисленото си намерение да положат сериозни усилия за реформа на съдебната система и институциите на вътрешния ред. Тези мерки обаче няма да имат очакваното въздействие за повишаване на доверието към българското правосъдие, ако в конкретни случаи като този Висшият съдебен съвет и прокуратурата не реагират бързо и решително, така че да разсеят всякакви съмнения за търпимост към некомпетентност или криминализиране на органи на съдебна власт и да дадат ясен отговор на всички въпроси, което да доведе до понасяне на отговорност.

Затова настояваме Висшият съдебен съвет да вземе бързи и прозрачни мерки за премахване на съмненията в системата за разпределение на делата и за оповестяване на отговорите на всички въпроси за начина на администриране на търговско отделение в СГС. За международната репутация на страната ще бъде важно и прокуратурата да изясни всички съмнения за злоупотреби както по конкретния случай, така и по останалите казуси, по които в последните дни се повдигнаха въпроси за начина на тяхното разпределение и администриране.

Само нулевата толерантност към всички съмнения за злоупотреби ще даде шанс на България да избегне все по-голямото уронване на престижа и нарастването на недоверието на гражданите в правосъдието. 

До края на годината укрепват свлачището по пътя Балчик-Тузлата

http://www.cross.bg/putya-propadnaliya-ychastuk-1442908.html

/КРОСС/ Свлачището по пътя Балчик-Тузлата, което се активизира след проливните дъждове, ще бъде укрепено до края на годината, съобщи кметът на града Николай Ангелов.Преди дни на 2 км от Белия град се появи свлачище с дължина около 80 метра. Там липсва банкет на пътя, а дясната лента е наклонена към морето. Районът е обозначен и сигнализиран, движението по пътя не е спряно, но преминаването в пропадналия участък е затруднено.Ако оставим свлачището така през зимата, това означава, че напролет път въобще няма да има, коментира Ангелов. Той съобщи, че общината ще поиска средства за укрепване на пропадналия участък от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. За да не се губи време обаче, ремонтът ще започне с пари от общинския бюджет, съобщи Дарик.

Оланд: Русия и Франция ще намерят решение на украинската криза

http://www.cross.bg/nameryat-frantziya-sreshtata-1442907.html

/КРОСС/ Френският президент Франсоа Оланд заяви по време на срещата си с Владимир Путин, че двете страни ще бъдат в състояние заедно да намерят решение на украинския конфликт."Трябва да продължим дискусията, която започнахме в рамките на "двадесетте". Русия и Франция имат това желание. На 6 юни говорихме за необходимостта да се намерят решения, да работим заедно. Говорихме с Ангела Меркел. Ние вярваме, че Русия и Франция ще бъдат в състояние да намерят необходимото решение", каза френският държавен глава. "Вие бяхте инициатор на срещата в Нормандия за решаването на проблемите, които споменахте. Проблемите са сложни, но въпреки това дискусиите, които провеждаме по тази тема, все пак дават положителни резултати, и аз съм убеден, че днешното ви кратко работно посещение със сигурност ще е от полза за разрешаването на много проблеми", каза Путин в началото на срещата.    

Борисов и Иванов с обръщение към съдебната власт

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/borisov-i-ivanov-s-obryshtenie-kym-sydebnata-vlast-6028583

Прокуратурата вече разследва сигнала, подаден от френския посланик, е заради дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп", гледано от съдия Ченалова

Прокуратурата проверява съдия Ченалова

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/prokuraturata-proveriava-sydiia-chenalova-6028583

Сигналът, подаден от френския посланик, е заради дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп", гледано от съдия Ченалова

Как да отслабваме без стрес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4463725

Пълнеете от стрес?!
Не можете да се лишавате за дълъг период от някои хранителни вещества?! И имате нужда да намалите калориите и килограмите!?


Тогава съвсем добре ще ви се отрази един режим със седем супер храни, от които няма нито да напълнеете, нито да страда организмът ви. Според Live Science точно седем "манджи" са необходими за Пълнеете от стрес?! Не можете да се лишавате за дълъг период от някои хранителни вещества?! И имате нужда да намалите калориите и килограмите!? Тогава съвсем добре ще ви се отрази един режим със седем супер храни, от които няма нито да напълнеете, нито да страда организмът ви. Според Live Science точно седем "манджи" са необходими за

Реал Мадрид удължи контракта на татко Карло до 2017

http://www.bnews.bg/article-123731

В момента Анчелоти е най-скъпоплатеният треньор в Испания с годишна заплата от 7,5 милиона евро.

Стотици варненци подкрепиха с лични дарения талантливите деца

http://www.moreto.net/novini.php?n=273146

Стотици варненци препълниха залата на Фестивален и конгресен център на 5-ти декември и подкрепиха с лични дарения талантливите деца. Благотворителният концерт постави началото на спомоществователски фонд, който ще помага с финансиране по-различни поводи – участие в състезания, костюми, пътувания за включване в национални и международни надпревари - деца и състави, съобщиха организаторите за Moreto.

САЩ оставят още 1000 войници в в Афганистан

http://america.actualno.com/SASht-ostavjat-oshte-1000-vojnici-v-v-Afganistan-news_444800.html

Допълнителни 1 000 американски войници ще останат в Афганистан през 2015 година. Това заяви американският министър на отбраната Чък Хейгъл, който е на посещение в Кабул.  Така, от началото н...

Симеонов не бърза за Слави Бинев

http://www.cross.bg/binev-simeonov-slavi-1442906.html

София /КРОСС/ Ще говоря със Слави Бинев и с Цецка Цачева и ще дам отговор. Това каза пред журналисти лидерът на НФСБ Валери Симеонов, коментирайки думите на председателя на парламента, че той е човекът, който трябва да поиска оставката на Бинев като шеф на комисията по култура и медии в НС. „Няма да избързвам с отговора. Дайте ми възможност да се запозная. Ако трябва, ще говоря с г-жа Цачева, ако наистина е поискала оставката на Слави Бинев. Предпочитам да не коментирам гилдията, която протестира. Това е трупата на Народния театър и един човек, който доколкото знам е режисьор там - Александър Морфов, който използва махленски език и обидни квалификации и не искам да го коментирам", заяви Симеонов.Той посочи, че всеки проблем може да намери своето решение, стига да бъде търсено. „В случая не виждам желание от страна на тези, които протестират да търсят решение на проблема. Виждам категорична дискриминационна позиция. Поканихме ги да разговарят, за да чуем поне един аргумент. До момента не съм чул нито един сериозен такъв", каза още Валери Симеонов.Той каза още, че не може да говори за никакви номинации за постове. „Ще бъдат представени, когато ги поискат ГЕРБ. Ако те приемат нашите предложения на Патриотичния фронт и Реформаторския блок, ще представим тези кандидатури. Съответно най-важният въпрос за нас е уреждането на това спиране на новините на турски език по БНТ

ВСС да премахне съмненията при разпределението на делата!

http://www.bnews.bg/article-123738

Премиерът Бойко Борисов и правосъдният министър Христо Иванов излязоха с позиция за съмненията в системата за разпределение на дела. Публикуваме я без редакторска намеса.

Луната е имала магнитно сърце

http://www.moreto.net/novini.php?n=273161

Луната е имала магнитно сърце, което й е помогнало да генерира магнитно поле, по-силно от земното, съобщи Дискавъри, цитиран от БТА. За лунното магнитно поле има много неизвестни, например какво го е захранвало и докога. Днес естественият спътник на Земята няма глобално магнитно поле.

Борисов и Иванов: Настояваме ВСС да вземе бързо прозрачни мерки за премахване на съмненията при разпределения на делата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465418

След разговор между правосъдния министър Христо Иванов и министър-председателя Бойко Борисов във връзка с твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на „Домейн Менада” и „Белведере дистрибуция”, както и другите случаи, които повдигат съмнения в начина на разпределяне и администриране на дела в търговско След разговор между правосъдния министър Христо Иванов и министър-председателя Бойко Борисов във връзка с твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на „Домейн Менада” и „Белведере дистрибуция”, както и другите случаи, които повдигат съмнения в начина на разпределяне и администриране на дела в търговско

Борисов и Иванов: Настояваме ВСС да вземе бързо прозрачни мерки за премахване на съмненията при разпределения на делата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465423

След разговор между правосъдния министър Христо Иванов и министър-председателя Бойко Борисов във връзка с твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на „Домейн Менада” и „Белведере дистрибуция”, както и другите случаи, които повдигат съмнения в начина на разпределяне и администриране на дела в търговско След разговор между правосъдния министър Христо Иванов и министър-председателя Бойко Борисов във връзка с твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на „Домейн Менада” и „Белведере дистрибуция”, както и другите случаи, които повдигат съмнения в начина на разпределяне и администриране на дела в търговско

Капело: Санкциите на Запада срещу Русия са абсурдни

http://www.cross.bg/rysiya-zapada-sanktzii-1442905.html

/КРОСС/ Треньорът на руския национален отбор по футбол разкритикува икономическите санкции на Запада, въведени по отношение на Русия, определяйки ги като „нелепи" и „голяма грешка". „Икономическите санкции срещу Русия създават проблеми не само за Москва, но и за Европа", каза Капело пред спортното издание L'Equipe."Мисля, че икономическите санкции срещу Русия са огромна грешка. Те няма да решат проблема. Те създават проблеми не само за Русия, но и за по-голямата част от европейската икономика", подчерта специалистът."Преди Русия купуваше много продукти от Европейския съюз. Сега тя ще се насочи към други пазари. Ситуацията за Запада е просто абсурдна", каза италианецът.

Симеонов за Бинев: Всеки проблем може да се реши!

http://www.bnews.bg/article-123737

Валери Симеонов ще говори със Слави Бинев и с Цецка Цачева. На конгреса на НФСБ Симеонов очаквано единодушно бе преизбран за председател на НФСБ.

Лукарски: Електронни търгове за поръчки от средата на 2015 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4464201

Те ще сложат край на корупцията при
преразпределянето на пари от бюджета и ЕС
С министъра на икономиката Божидар Лукарски разговаря Марияна Бойкова 
- Г-н Лукарски, всички ще ви гледат под лупа. Бойко Борисов каза пред депутатите: Доверяваме се на преценката на Реформаторския блок за качествата ви. Готов ли сте да ви гледат под лупа?
- Готов съм. Те ще сложат край на корупцията при преразпределянето на пари от бюджета и ЕС С министъра на икономиката Божидар Лукарски разговаря Марияна Бойкова  - Г-н Лукарски, всички ще ви гледат под лупа. Бойко Борисов каза пред депутатите: Доверяваме се на преценката на Реформаторския блок за качествата ви. Готов ли сте да ви гледат под лупа? - Готов съм.

Обувката на Гьотце, донесла световната титла, беше продадена за 2 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/06/2433452_obuvkata_na_gyotce_donesla_svetovnata_titla_beshe/?ref=rss


Лявата обувка на германския футболен национал Марио Гьотце, който вкара единствения гол на финала на световното първенство във вратата на Аржентина, беше продадена на търг за 2 милиона евро.

Това стана по време на благотворителната акция "Всички сърца за децата", съобщиха организаторите на проекта.

Гьотце по-рано заяви, че си подарява обувката на този, който даде най-голяма сума....

Стотици варненци подкрепиха с лични дарения талантливи деца

http://www.cross.bg/detza-talantlivite-varna-1442904.html

Варна /КРОСС/ Стотици варненци препълниха залата на Фестивален и конгресен център и подкрепиха с лични дарения талантливите деца. Благотворителният концерт постави началото на спомоществователски фонд, който ще помага с финансиране по различни поводи - участие в състезания, костюми, пътувания за включване в национални и международни надпревари на деца и състави. Организатори на кампанията в подкрепа на талантливите деца на Варна са лидерът на БСП - Варна Борислав Гуцанов и сдружение „За младите с любов". „През годините така се стекоха събитията около мен, че имах възможност да говоря пред много хора не от една и две трибуни. Да участвам в не едно, две, а в стотици събития. Но днешното събитие, с което поставяме едно ново начало, е може би най-истинското, което ми се е случвало", каза Гуцанов. Той си припомни и годините като ученик в математическата гимназия, като състезател по ветроходство, когато държавата и общината са имали други възможности и са помагали за развитието на децата. „За жалост това време отмина. Нима днешните деца са по-малко талантливи? Много по-добри са от нас. През 25-те години преход обаче забравихме, че една държава има бъдеще, само ако помага за развитието на децата си", добави той. „Важно е всяко човешко същество, защото всеки един човек има своята многообразност и това важи най-вече за младите хора

Валери Симеонов: Ще говоря със Слави Бинев и Цецка Цачева и ще дам отговор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465410

Ще говоря със Слави Бинев и Цецка Цачева и ще дам отговор. Това каза пред журналисти на Втория конгрес на НФСБ съпредседателят на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов, предаде „Фокус“.
Относно това, че председателят на НС Цецка Цачева иска оставката на Слави Бинев като председател на Комисията по култура и медии, Ще говоря със Слави Бинев и Цецка Цачева и ще дам отговор. Това каза пред журналисти на Втория конгрес на НФСБ съпредседателят на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов, предаде „Фокус“. Относно това, че председателят на НС Цецка Цачева иска оставката на Слави Бинев като председател на Комисията по култура и медии,

Онеправданите на този свят

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/12/06/2432758_onepravdanite_na_tozi_sviat/?ref=rss


Когато едно съдебно дело за насилие с участието на полиция и гражданин предизвика тревога,  публичността на всяко действие на държавната машина и правосъдието става основна ценност - само тя може да брани общественото спокойствие и доверието. Заради тази идея препубликуваме с разрешение на редакцията от вестник "Култура" статията на руската публицистка Юлия Латинина от "Новая газета". Акцентите са на "Дневник".

Съдебните заседатели, след като изслушаха показанията на свидетелите и се...

Новият албум на Coldplay може да е последен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465405

Новият албум на Coldplay е възможно да бъде и техният последен. Това стана ясно вчера от интервю на фронтмена на групата Крис Мартин, дадено пред BBC Radio 1.
Coldplay се намират в зенита на своята популярност: многобройни концерти, престижни награди, номинации, включително и за „Грами”. В момента групата подготвя най-новия си албум, Новият албум на Coldplay е възможно да бъде и техният последен. Това стана ясно вчера от интервю на фронтмена на групата Крис Мартин, дадено пред BBC Radio 1. Coldplay се намират в зенита на своята популярност: многобройни концерти, престижни награди, номинации, включително и за „Грами”. В момента групата подготвя най-новия си албум,

Македония обмисля нов герб без "елементи на комунистическата идеология"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/06/2433450_makedoniia_obmislia_nov_gerb_bez_elementi_na/?ref=rss

Македонското правителство прие снощи проектозакон за нов държавен герб, който ще бъде предложен за публично обсъждане. Той представлява червен разгневен лъв на златножълт щит с корона във форма на крепост в горната част, предава агенция МИА, цитирана от БТА.

Причината за промяната е, че старият "съдържа всички елементи на Съветския съюз и комунистическата идеология", по формулировката на македонския кабинет. Македония и Беларус са единствените страни в Европа, които все още използват...

Валери Симеонов: Ще говоря със Слави Бинев и Цецка Цачева и ще дам отговор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465399

Ще говоря със Слави Бинев и Цецка Цачева и ще дам отговор. Това каза пред журналисти на Втория конгрес на НФСБ съпредседателят на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов, предаде „Фокус“.
Относно това, че председателят на НС Цецка Цачева иска оставката на Слави Бинев като председател на Комисията по култура и медии, Ще говоря със Слави Бинев и Цецка Цачева и ще дам отговор. Това каза пред журналисти на Втория конгрес на НФСБ съпредседателят на „Патриотичния фронт – НФСБ и ВМРО“ Валери Симеонов, предаде „Фокус“. Относно това, че председателят на НС Цецка Цачева иска оставката на Слави Бинев като председател на Комисията по култура и медии,

ВСС да вземе бързо прозрачни мерки за премахване на съмненията при разпределения на делата

http://politics.actualno.com/VSS-da-vzeme-byrzo-prozrachni-merki-za-premahvane-na-symnenijata-pri-razpredelenija-na-delata-news_444795.html

"Изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието. Но, когато публичното им отразяване...

Нивото на язовир "Зорница" спаднало с метър

http://society.actualno.com/Nivoto-na-jazovir-Zornica-spadnalo-s-metyr-news_444787.html

"С около метър са спаднали водите в язовир "Зорница" в община Средец", каза министърът на околната среда Ивелина Василева след инспекция на място в общината.  Василева се...

Московски за Гълъбово: Готови се да реагираме на момента

http://society.actualno.com/Moskovski-za-Gylybovo-Gotovi-se-da-reagirame-na-momenta-news_444796.html

Готови сме да реагираме във всяка една ситуация, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на съвместна пресконференция в град Гълъбово, водена ...

Времето остава студено, идва мрачна седмица

http://society.actualno.com/Vremeto-ostava-studeno-idva-mrachna-sedmica-news_444799.html

През следващите дни ще се задържи облачно, в по-голямата част от страната почти без валежи, съобщиха от НИМХ.  В понеделник времето ще се задържи облачно, в по-голямата част от страната почт...

Проверяват съдия Челанова след сигнал на френския посланик

http://crime.actualno.com/Proverjavat-sydija-Chelanova-sled-signal-na-frenskija-poslanik-news_444801.html

Софийската градска прокуратура проверява сигнал на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан срещу действия на съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова.  По случая в понеделник ще зас...

Крисия взриви Брюксел с гласа си

http://society.actualno.com/Krisija-vzrivi-Bruksel-s-glasa-si-news_444803.html

Малката Крисия Тодорова покори Брюксел с големия си глас. Тя бе там по покана на Европейския парламент, където изпълни песните "Amazing grace" и "Планетата на децата" по време на М...

Новият албум на Coldplay може да е последен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465401

Новият албум на Coldplay е възможно да бъде и техният последен. Това стана ясно вчера от интервю на фронтмена на групата Крис Мартин, дадено пред BBC Radio 1.
Coldplay се намират в зенита на своята популярност: многобройни концерти, престижни награди, номинации, включително и за „Грами”. В момента групата подготвя най-новия си албум, Новият албум на Coldplay е възможно да бъде и техният последен. Това стана ясно вчера от интервю на фронтмена на групата Крис Мартин, дадено пред BBC Radio 1. Coldplay се намират в зенита на своята популярност: многобройни концерти, престижни награди, номинации, включително и за „Грами”. В момента групата подготвя най-новия си албум,

Борисов и Иванов: Изпълнителната власт не може да се меси в работата на съдебната

http://www.cross.bg/vlast-sudebnata-sumneniya-1442903.html

София /КРОСС/ Изпълнителната власт не може да се намесва в разглеждането на конкретни дела и работата на институциите на съдебната власт по осъществяването на правосъдието. Но, когато публичното им отразяване показва системни проблеми, изпълнителната и законодателната власт не могат да останат безучастни с оглед на конституционните си правомощия. Това заявиха след разговор правосъдния министър Христо Иванов и министър-председателя Бойко Борисов във връзка с твърденията за нередности в откриването и разглеждането на делото за несъстоятелност на "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция", както и другите случаи, които повдигат съмнения в начина на разпределяне и администриране на дела в търговско отделение на Софийския градски съд."Изпълнителната власт е задължена на основата на изяснените факти да вземе политическо решение дали да предлага изменения в действащото законодателство, за да се осигури реална независимост на съдебната власт и честно правосъдие. А законодателната власт се налага да прецени своята отговорност за актуалното състояние на управлението на съдебната власт, защото избира половината от членовете на Висшия съдебен съвет и може да им потърси отговорност

Василева: Водите на язовир Зорница са спаднали с метър

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465394

"С около метър са спаднали водите в язовир "Зорница" в община Средец", каза министърът на околната среда Ивелина Василева след инспекция на място в общината, цитирана от БГНЕС.
Василева се запозна със състоянието в община Средец, на чиято територия има 30 микроязовира, общинска собственост, съобщиха от МОСВ. "С около метър са спаднали водите в язовир "Зорница" в община Средец", каза министърът на околната среда Ивелина Василева след инспекция на място в общината, цитирана от БГНЕС. Василева се запозна със състоянието в община Средец, на чиято територия има 30 микроязовира, общинска собственост, съобщиха от МОСВ.

Куюмджиев за "Южен поток": Може да се докара газ от Луната или Марс, но на каква цена?

http://pik.bg/куюмджиев-за-южен-поток-може-да-се-докара-газ-от-луната-или-марс-но-на-каква-цена-news258269.html

Куюмджиев за "Южен поток": Може да се докара газ от Луната или Марс, но на каква цена?

"Южен поток” ще се случи, но ще ни заобиколи- ще мине през Турция и ние ставаме зависими.” Тази картина нарисува пред Нова телевизия енергийният експерт от БСП Явор Куюмджиев. Според него тръбата е нужна и на ЕС, и на Русия, защото газ няма откъде да дойде на такава цена. „Иначе може да се докара газ от Катар, САЩ, от Луната или Марс, но на каква цена?“, попита той. Куюмджиев обясни, че 63 млрд. кубически метра газ е трябвало да минат през България, да доставят газ за цяла Европа и да ни носят няколко стотин милиона годишно приходи от транзитни такси. „Вместо да купуваме руски газ директно от Русия, ние ще го купуваме от Турция“, допълни той.

Явор Куюмджиев коментира, че за находищата „Силистар“ и „Хан Аспарух“ има предположения, че има газ, но никой не знае дали е така. Енергийният експерт припомни и случая със „Син поток“ – „казваха, че няма да се случи и е невъзможен проект, показахме на руснаците колко сме силни, а той ни заобиколи и вече 15 години турците си печелят от него“. Явор Куюмджиев направи аналогия с малките блокове на АЕЦ Козлодуй: „Затвориха 4 малки блока, два от които бяха в перфектно състояние, отговарящи на абсолютно всички изисквания на международните агенции, и загубихме милиарди от продажба на тока. За сметка на това получихме 500 млн.евро, които бяха използвани за модернизацията на тези блокове и енергийна ефективност. Същото ще се получи и сега. Губим милиарди за десетилетия напред, а ще ни дадат 100 – 200 млн.евро“. Куюмджиев е на мнение, че с Южен поток България е щяла да стане транзитна страна, което ще увеличи стойността й на енергиен дистрибутор- като държава, която трябва да бъде защитавана и пазена.

Социалистът е категоричен, че няма нарушение на европейското законодателство- собственик на тръбата не е „Газпром“, а компания „Южен поток - България“ АД. „Не може да се каже кой колко е виновен, защото всички носят вина. Всеки е направил нещо за Южен поток, но недостатъчно. Явно нито едно българско правителство няма силите да защити докрай българския интерес“, допълни Куюмджиев пред Дарик радио. Според него единственото, което може да се направим оттук нататък, е да постигнем обща национална позиция в защита на „Южен поток“. „Един от интересните факти е, че новото трасе на проекта излиза по-евтино от предишното, което минава през България. Ние губим дори икономическите обосновки защо да го направят през България“, каза още той. 

Василева: Водите на язовир Зорница са спаднали с метър

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4465392

"С около метър са спаднали водите в язовир "Зорница" в община Средец", каза министърът на околната среда Ивелина Василева след инспекция на място в общината, цитирана от БГНЕС. Василева се запозна със състоянието в община Средец, на чиято територия има 30 микроязовира, общинска собственост, съобщиха от МОСВ.

Продадоха за 2 млн. евро бутонката, която донесе световната титла на Германия

http://www.cross.bg/germaniya-evro-svetovnata-1442902.html

/КРОСС/ Бутонката на германския национал Марио Гьотце, с която заби гола, донесъл световната титла на Германия, беше продадена на благотворителен търг за 2 млн. евро, съобщава немският Bild."Никога не съм мечтал за нещо подобно. Това е огромна сума", каза халфът. Той изрази задоволство, че парите са дадени не просто за обувката, но и за благотворителност. Средствата ще отидат в благотворителната фондация Ein Herz für Kinder, която помага на деца с различни заболявания. Собственикът на златната за Германия обувка към момента остава неизвестен, но тази вечер по немската телевизия ще бъде излъчено предаване, по което той ще съобщи какво смята да прави с новата си придобивка.

Московски: Успяваме за момента да се справим с обстановката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4465386

Успяваме за момента да се справяме. Това каза за Фокус във връзка с утежнената ситуация в региона министърът на транспорта Ивайло Московски. Той и министърът на околната среда Ивелина Василева пътуват към Елхово, а оттам и към Гълъбово, където е министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.
„Опитваме се да създадем организация, Успяваме за момента да се справяме. Това каза за Фокус във връзка с утежнената ситуация в региона министърът на транспорта Ивайло Московски. Той и министърът на околната среда Ивелина Василева пътуват към Елхово, а оттам и към Гълъбово, където е министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. „Опитваме се да създадем организация,

Студентите избраха да празнуват 8 декември по вили и във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=273154

Кризата сбъдна лошите прогнози отпреди месец на хотелиери и ресторантьори. Студентите масово са предпочели да празнуват 8 декември във вили-прогимназии на север от Варна, за да пестят пари. Това съобщи доц.Стоян Маринов за Moreto.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване