Двама братя повалиха две вълчици и ухажора им

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4485985

Страхотен мерник показаха през уикенда братята Кристиян (19 г.) и Драголюб (23 г.) Митови от ловната дружинка в кюстендилското с. Раненци - натръшкали две 50-килограмови вълчици и вълк, техен ухажор. Братята попаднали на глутница в Осоговския Балкан. "Ние сме потомствени авджии и баща ни, и дядо ни са такива. Оръжието ни е супер, а и шансът беше на
Страхотен мерник показаха през уикенда братята Кристиян (19 г.) и Драголюб (23 г.) Митови от ловната дружинка в кюстендилското с. Раненци - натръшкали две 50-килограмови вълчици и вълк, техен ухажор. Братята попаднали на глутница в Осоговския Балкан. "Ние сме потомствени авджии и баща ни, и дядо ни са такива. Оръжието ни е супер, а и шансът беше на

Всеки трети трудно си плаща сметките

http://pik.bg/всеки-трети-трудно-си-плаща-сметките-news261826.html

Всеки трети трудно си плаща сметките

36% от българите изпитват затруднения при плащането навреме на разходите за жилището си. 51,1% от домакинствата твърдят, че не могат да си позволят да ядат месо, пиле или риба всеки втори ден, сочат данните от изследване на Националния статистически институт.

45% от домакинствата се ограничават при отоплението на дома си, а 43% от хората живеят в тежки материални лишения. 21% от населението на България, или над 1,527 млн. души са живели под линията на бедност през 2013 г., съобщиха от НСИ.

Линията на бедност през 2013 г. e 285,92 лв. месечно на човек. Под линията на бедност попадат 48% от безработните. Но наред с това 30% от работещите хора, които са с основно и по-ниско образование, също са под линията на бедност. Бедността е концентрирана сред възрастните хора, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца, сочат данните от НСИ. Но 66% от българите изпитват ограничения в лятната почивка, а 64% са затруднени дори да посрещнат неочаквани разходи като ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник. 9,5% от хората нямат възможност да си купят автоматична пералня, а 1,7% - цветен телевизор.

Почти половината от децата в страната не могат да си позволят едно хранене, включващо месо, пиле или риба поне веднъж дневно (45,4%), пресни плодове и зеленчуци веднъж дневно (42,8%) и подходящи книги за възрастта им (47,4%). На повече от половината деца не могат да бъдат осигурени поне два чифта обувки според сезона (54,5%). За всеки две от пет деца не може да бъде осигурено закупуването на нови дрехи.

Най-ниската линия на бедност през 2013 г. е в областите Пазарджик и Кърджали - съответно 185 лв. и 189 лв., а най-високата - в област София (столица) (448 лв.). Най-висок е относителният дял на бедните в областите Сливен - 31,6%, Видин - 31,2%, и Пазарджик - 30,8%. Най-нисък е делът на бедните в областите Смолян - 14,1%, Кюстендил - 14,6%, и Разград - 14,7%.

 

"Стандарт"

 

99 % от храните са ГМО!

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Rc3026Jajdg/

Как да сме сигурни какво ядем, след като 99% от храната на пазара се оказва генномодифицирана?

И как да вярваме на думите, че ГМО продуктите са “безвредни” и в допустимите за здравето граници, щом се разболяваме от непознати болести и различни кожни заболявания, за които няма лечение!

Изглежда, че, ако доскоро, животът на село и работата на полето, се приемаха за срамни от „градския елит” – то сега все по-належащо става да си отглеждате сами плодове и зеленчуци, ако искате да знаете какво ядете!

Оказва се, че са останали само няколко плода, които не са подложени на генномодификация: авокадо, арония, боровинки и малини. Това са най-чистите според специалисти плодове в хранителната промишленост. А останалите? Те явно са ГМО.

Ето и класацията на най-генномодифицираните продукти според „Грийнпийс”: царевица, ябълки, целина, чушки, праскови, ягоди, грозде, спанак, краставица, картоф, фасул, зеле, тиквички./КРОСС/

 

Св. прор. Агей. Св. мчк Марин

http://www.cross.bg/gospod-ageii-savaot-1444270.html

/КРОСС/ Свети пророк Агей произхождал от Левиевото коляно и бил роден по време на вавилонския плен. Още като юноша той се завърнал в Иерусалим и пророкувал тук със свети пророк Захарий тридесет и шест години. И двамата живели 500 години преди въплъщението на Христа. Свети Агей бил съвременник на построяването на втория Иерусалимски храм, издигнат на мястото на Соломоновия храм. След завръщането от вавилонски плен Зоровавел, водачът на иудеите, назначен за техен владетел от персийския цар Кир, започнал строежа му. Изграждането на храма било съпроводено с много трудности, създавани от самаряните, чието участие в това дело иудеите отклонили, защото искали да запазят чистотата и неприкосновеността на богослужението от всичко нечисто и езическо. Самаряните подкупили началниците на някои персийски области и те наклеветили иудеите пред персийския двор. Но главното препятствие било това, че предишното горещо усърдие на иудеите охладняло. Те насочили дейността си към други неща, започнали да строят и украсяват своите собствени домове, като смятали, че още не е дошло време да се строи Божият дом и посочвали много други оправдания за нерадението си. И в това време Господ им пратил пророк Агей с изобличения и заплахи, а също и с обещание за помощ свише и славно пророчество за превъзходството и величието на втория храм в сравнение с първия

1,5 милиона българи продължават да живеят в бедност

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LpOzACt7v5U/

Макар и с леко намаление, делът на хората, които живеят в бедност и през 2013 г. остава голям – 21% от населението или 1.527 млн. българи, което е с 0.2 процентни пункта по-малко спрямо 2012 г. Всички тези хора са живели под линията на бедност, която през 2013 г. e била 285.92 лв. средномесечно на човек от домакинство. Това е с около 6.20 лв. повече спрямо 2012 г. Данните са от последното изследване на националната статистика.

Един от основния фактор за попадане в тази група е дали хората имат работа или не. От най-бедните, 47.6% са безработни, а близо 26 на сто – пенсионери. Работещите бедни намаляват през 2013 г. с 0.2 пункта до 7.2 на сто. Образованието също влияе сериозно на заетостта, показват данните. Така например за хората, които са с оновно или по-ниско образование рискът от бедност е 20 пъти по-висок в сравнение с тези с дипломи. Едва 1.5% от хората с висше образование живеят под прага на бедност докато при хората с основно делът им достига до 30.2%. Делът на работещите бедни със средно образование е 5%.

Според вида на домакинството, данните показват, че най-трудно е на семействата с три и повече деца. Рискът от бедност при тях е 68%, което е увеличение със 7 пункта спрямо 2012 г. В домакинствата, в които има трима или повече възрастни и такива над 65 г. делът на най-бедните е 10.7%. Ефектът от социалните помощи се вижда ясно в статистиката. Данните за 2013 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат тези от социални и семейни помощи например, равнището на бедност ще нарасне от 21 до 26.7 на сто, или с 5.7 процентни пункта. Ако се изключат и пенсиите, бедността би нараснала до 41.8 на сто, или с 20.8 процентни пункта.

През 2013 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Пазарджик и Кърджали – съответно 185 и 189 лв., а най-високата – в област София (448 лв.), следвана от област Перник (388 лв.). Най-висок е относителният дял на бедните в областите Сливен – 31.6%, Видин – 31.2%, и Пазарджик 30.8%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Смолян – 14.1%, Кюстендил – 14.6%, и Разград – 14.7%.

Данните показват, че 66.3 от домакинствата не могат да си позволят почивка, а почти същият е делът на хората, които не могат да посрещнат неочаквани разходи като ремонт на колата, нов хладилник или внезапно заболяване. Половината домакинства не могат да си позволят месо през ден, а 45 на сто се ограничават при отоплението на домовете си. /КРОСС/

 

 

 

Христо Трифонов е бронзов медалист в Big Brother All Stars 2014

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/LBz-81kvGzs/

В изключително оспорван и напрегнат финал Тодор Славков спечели вота на зрителите на Нова телевизия и записа името си със златни букви в 10-годишната история на Big Brother. Той затвори вратата на Къщата  и постави края на този изключителен сезон на най-гледаното предаване в България. „Това риалити не изисква да имаш талант и това ме прави фаворит”, каза победителят с характерното си чувство за хумор.

Катето Евро достойно зае второ място в Big Brother All Stars 2014. „Не съм разочарована, че останах втора. Имам приятели, които ме обичат. Имам всичко, от което се нуждая”, коментира Катето Евро, след като излезе от Къщата.

Христо Трифонов стана бронзов медалист. Христо беше подкрепен от съпругата си Корнелия, а в студиото го защити водещата на „Съдебен спор” – Нана Гладуиш. Веднага след излизането си от Къщата поморийският стратег сподели, че Big Brother е игра и той е избрал за себе си тактика, която го е довела до финала.

 

 

 

 

 

 

 

 

Преглед на печата от 16 декември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/16/2438577_pregled_na_pechata_ot_16_dekemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Как милиарди от пенсионните фондове могат да отидат в НОИ
Според подготвените промени избралите държавната институция губят личните си партиди и парите им отиват за изплащане на пенсии сега

Делото срещу отнемането на лиценза на КТБ е отложено за февруари
В първото си заседание по казуса ВАС конституира като страна по производството и самата банка

Агроминистерството отстъпва от либерализацията в тютюневия...

Икономисти на БАН: Бюджет 2015 предлага високо ниво на безработица

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/n37H7Gck0h8/

Бюджет 2015 не предлага политики, които да променят заетостта у нас – тя остава стагнираща и с високо ниво на безработицата. Залага се преди всичко на социалното подпомагане и на политиката на доходите, което не е философията, която ще изстреля икономиката ни в друга посока. Това заявиха експертите от Института за икономически изследвания при Българската академия на науките по повод приетия на първо четене проекто закон за бюджета в парламента. Според тях с повишаване на доходите за сметка на задлъжняването няма как да тръгнем в друга плоскост на развитие.

Заетостта през 2015, 2016 и 2017 г., според средносрочната бюджетна рамка, ще се променя съответно с 0.5, 0.9 и 0.7 процента, което означава, че тя ще се запази на равнището от около 3 млн. заети, колкото е била и през 2010 г., посочи проф. Искра Белева. За сравнение на оскъдните политики в тази област тя изтъкна, че в предкризисния период – през 2008 г., заетите у нас са били малко над 3.4 млн. човека. Прогнозата за догодина е новозаетите да са около 15 хил. българи, което няма как да промени пазара на труда. Той ще остане в кризисна ситуация и догодина, подчерта проф. Белева.

Учените не видяха добри стъпки и по отношение на социалната политика. Бюджет 2015 не е социален, а по-скоро консервативен, изтъкна проф. Васил Цанов. Според него заложените рестрикции няма да доведат до съществено подобряване в социалната сфера. Като пример за това той посочи намаляването с 10% на средствата за заплати в публичната сфера. Говорим единствено и само за съкращаване на хора в администрацията, така че, ако броят им е по-голям, би могло да доведе и до повишаване на заплатите на заетите в публичния сектор, но нищо друго, коментира проф. Цанов.

По думите му подобрение в политиката на доходите има само за една категория – пенсионери. За сметка на това средствата за социални грижи и други трансфери към домакинствата са или замразени на старите нива, или се намаляват.

В сферата на регионалната политика проф. Стефан Иванов отбеляза, че докато бюджетите от 2008 до 2012 г. са били силно централизирани, то в последните два, както и в проектобюджета за 2015 г. се вижда плавно увеличение на средствата, разпределяни от общините. За догодина се предвижда на общините да бъдат дадени около 100 млн. лв. повече, но от тях 78 млн. лв. са в сферата на делегираните държавни дейности, в които общините имат ограничени правомощия, посочи той. И добави, че това не е основание да смятаме, че така очакваната децентрализация към местните власти ще се случи през 2015 г.

Въпреки критиките в социалната сфера, като цяло Бюджет 2015 може да бъде оценен положително, заключи проф. Митко Димитров – Директор на Института за икономически изследвания при БАН. Като основание за това той посочи връщането към принципа за бюджетен дефицит в рамките на 3% от БВП.

Постижение за финансовото министерство е фактът, че не се надвишава тази граница, което е добър сигнал за бизнеса у нас и за инвеститорите в чужбина. Сигнал, който показва, че България иска да я смятат за стабилна в макроикономически план, подчерта проф. Димитров. Независимо от това, за него неблагоприятните процеси и тенденции в средата остават.

Притесненията ми идват от това, че не се излиза от досегашните схеми, и основно – не се предлагат мерки за повишаване на събираемостта от ДДС, митнически такси и акцизи, подчерта проф. Димитров. Не се използва и програмното бюджетиране, макар че се декларира от държавата от повече от 10 години и се смята за реален измерител на ефективността от работата на една структура или прилагана политика. /КРОСС/

 

 

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4485679

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Коледна фиеста на колела

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/o9WdcbLybFs/

На 27 декември /събота /в Бургас ще завърши инициативата „Коледа на колела“, която се организира от любителите колоездачи в цяла България. Кампанията ще започне на 20 декември и ще премине през почти 20 града в цяла България, а краят й ще бъде отбелязан в Бургас. Традиционно участниците в нея ще бъдат облечени в различни коледни и новогодишни костюми – дядо Коледа, Снежанка и джуджетата и др. Организаторите препоръчват на участниците да украсят и своите велосипеди, с цел създаване на максимално коледно и новогодишно настроение.

Стартът ще бъде даден от 11:00 часа, като всеки любител колоездач е поканен да се включи. Организаторите от „Клуб на любителите колоездачи“ в Бургас са подготвили чай и малки изненади на присъстващите. Идеята е хората да се позабавляват по празниците и да се покаже, че карането на велосипед е възможно и през зимните месеци.

 

Морската столица се спаси засега от криза с боклука

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4486872

Община Варна се спаси от криза с боклука, която можеше да настъпи догодина. В понеделник бе направена първа копка на регионалното депо за твърди битови отпадъци.
В проекта освен морската столица влизат още общините Аксаково и Белослав, които сега ползват съществуващото сметище в село Въглен.Неговият живот изтича през следващата година и ако
Община Варна се спаси от криза с боклука, която можеше да настъпи догодина. В понеделник бе направена първа копка на регионалното депо за твърди битови отпадъци. В проекта освен морската столица влизат още общините Аксаково и Белослав, които сега ползват съществуващото сметище в село Въглен.Неговият живот изтича през следващата година и ако

Кои са радикализираните мюсюлмани в Австралия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247534_%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D1%8E%D1%81%D1%8E%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%90%D0%B2%D1%81

 Вземането на заложници в кафене в центъра на Сидни става след месеци на притеснения за ефекта, които ще окажат върху австралийската сигурност тези, които се бият за или симпатизират на екстремистки ислямистки групи в Ирак и в Сирия. Но кои са радикализираните членове на австралийската мюсюлманска общност и колко сериозен е проблемът?

Колко сериозен е проблемът?

Властите се притесняват за хора, които са малцинство в малобройната мюсюлманска общност на Австралия. Те казаха, че около 70 австралийци се бият на страната на екстремистки групи в Сирия и Северен Ирак. Други 20 са се върнали в Австралия, след като са се били там. Ръководителят на разузнаването Дейвид Ървин, главен директор на Правителствената служба за сигурност и разузнаване, заяви през август, че досега в тези конфликти са били убити около 15 австралийци, каго бройката включва и двама атентатори самоубийци.

Той заяви също, че около 100 или повече души в Австралия “активно подкрепят” екстремистки групи, като вербуват нови бойци, подготвят кандидати за самоубийствени атентати, и осигуряват средства и снаряжение на екстремистите.

Кои са австралийските джихадисти?

Експертът по тероризма Клайв Уилямс от Австралийския национален университет казва, че австралийските джихадисти са мюсюлмани сунити, каквито са и членовете на “Ислямска държава”. Изследвания са показали, че над половината от прегърналите радикализма са родени в Австралия, а 60 на сто са с ливански произход. Повечето от тях са женени с деца и не са били особено религиозни, преди да приемат екстремистки ислямски идеологии.

Какво може да се каже за конкретни личности?

Не се знае много. Според медиите Мохамад али Барялей, бивш охранител на заведение в Сидни, е най-високопоставеният член на “Ислямска държава” в Австралия. На 29 октомври външната министърка Джули Бишоп казаи, че правителството се опитва да провери появила се информация, че той е бил убит в Сирия.

През юли бяха издадени заповеди за арест за двама бойци на Ислямска държава - Халед Шаруф и Мохамед Еломар. Шаруф беше един от осмината, арестувани за заговор за нападение срещу ядрения реактор “Лукас хайтс” в Сидни. Той беше изпратен в затвора през 2008 г. и излежа 4 години. През декември се измъкна от страната, използвайки паспорта на брат си.

На 21 октомври се появи видеозапис на присъединил се към “Ислямска държава” австралийски тийнейджър, който заплашва с атентати срещу премиера Тони Абът, САЩ и Великобритания. Смяташе се, че 17-годишният, наречен Абдула Елмир, но който сам се нарича Абу Халед, е в Сирия. По-късно той се появи във втори запис.

Какво знаем за дейността им?

Проблемът привлече вниманието на австралийците тази година със засилването на конфликтите в Ирак и Сирия. През юли 18-годишен от Мелбърн взриви себе си и неколцина други при самоубийствена атака в Ирак. Властите казаха, че той е вторият австралийски атентатор самоубиец.

След това се появиха снимки на Шаруф и друг австралийски боец на “Ислямска държава” с отрязани глави на хора, които изглежда са били войници на сирийското правителство. Младо момче, за което се смята, че е синът на Шаруф, държи глава на една от снимките.

През септември властите нахлуха в ислямски център в Бризбейн, в щата Куинсланд и арестуваха двама души, за които се смята, че са вербували хора да се бият в Сирия. Смята се, че един от тях е брат на Абу Асма, смятан за първия австралийски атентатор самоубиец, умрял в Сирия.

На 12 септември Австралия повиши нивото на терористична заплаха от средно на високо, което означава, че има вероятност от терористичен атентат. Седмица по-късно бяха извършени арести, свързани с предполагаем заговор да се убиват избрани на случаен принцип членове на обществото. Арестите бяха извършени след прихванат телефонен разговор на Мохамад Али Барялей.

Какво прави правителството?

В началото на октомври Австралия се присъедини към водената от САЩ коалиция, нанасяща удари срещу обекти на “Ислямска държава”. Премиерът Тони Абът заяви, че “Ислямска държава” е “сеещ смърт култ”, който трябва да бъде спрян.

Първата серия от мерки за национална сигурност, включващи по-сериозни ограничения върху медиите, отразяващи специалните разузнавателни операции, беше приета в началото на октомври.

Втората фаза бе приемането по-късно същия месец на антитерористично законодателство, насочено срещу доморасли екстремисти. Абът заяви, че новите закони ще улеснят “предявяването на обвинения и осъждането на хора, които са участвали в терористични дейности в чужбина”. То също така ще направи по-трудно за австралийците да пътуват до определени страни без основателна причина.

Как реагира мюсюлманската общност в Австралия?

Австралийската умерена мюсюлманска общност, състояща се в по-голямата си част от хора, родени извън Австралия, съставлява едва 2,2 на сто от населението на страната според преброяването от 2011 година.

Влиятелни представители на общността осъдиха екстремисткото насилие. Върховният мюфтия - висшата мюсюлманска религиозна власт в страната - заяви пред “Феърфакс медия”: “Ние ще сме първите, които ще се противопоставят на всеки, който може да си помисли да навреди на австралийското общество”.

Те обаче подложиха на критика антитерористичните закони на австралийското правителство, заявявайки, че те ще ограничат свободите и ще навредят на отношенията с мюсюлманската общност.

Изразиха и притеснения за участието на австралийската армия в конфликти в Близкия изток, което според тях ще засили радикализацията в страната. Активисти съобщиха и за увеличаване на нападките или физическите атаки срещу мюсюлмани през последните месеци.

Върховният мюфтия и Съветът на австралийските имами излязоха с общо изявление, осъждащо вземането на заложници в кафене в Сидни. Те заявиха, че не знаят какви са мотивите на похитителя, но добавиха, че ислямът порицава подобни действия.

БТА

 

Един хипотетичен съдия. И неговите схеми.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247533_%D0%95%D0%B4%D0%B8%D0%BD+%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD+%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D1%8F.+%D0%98+%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%85%D0%B5%D0%BC%D0%B

 Отдавна е доказано, че българското блато се поразмърдва най-вече тогава, когато някой от чужбина хвърли камък в него. Когато, например, Франция пропищи от българското правораздаване. За съжаление го прави много рядко и само ако е „лично” засегната - до момента това се е случвало два пъти. Първият път беше преди пет години заради убийството на български студент на френска територия. Френските следователи бяха събрали неопровержими доказателства (включително ДНК експертиза), уличаващи двамата убийци, успяли междувременно да избягат в България. Но това не попречи на две български съдебни инстанции да ги оправдаят. Двамата си получиха заслуженото чак след намесата на френския посланик. За да приключи случая, на българското правосъдие му бяха нужни цели десет години.

"Това е задкулисие"

Вторият случай се развива сега. Този път потърпевша е френска компания, чиито български дъщерни фирми са на практика откраднати, при това с решаващата роля на български съд - в едно дело по несъстоятелност, изпълнено с абсурдни от френска гледна точка, но стандартни за местната действителност хватки.

"Има генерален проблем в съдебната система, навсякъде има „гнили ябълки”. Това е задкулисие и не се знае какви групировки, партии и дружества имат връзки", коментира този път посланикът на Франция. Какво ще произтече от това, още не е ясно. Но във всеки случай блатото се размърда. За което помогна и съвпадението с други грандиозни съдебни скандали, с поредния (по-радикален и искрен от друг път) напън за съдебна реформа и с наближаващия пореден европейски мониторингов доклад.

Имат ли обаче българското правосъдие и българската държава нужните инструменти, механизми и защитни сили, за да изхвърлят „гнилите ябълки” и да предпазят цялата система от загниване, ако, разбира се, не е късно? Едва ли някой се съмнява в истинността на казаното от френския посланик, но все пак, понеже не сме нито следователи, нито прокурори, за да отговорим на този въпрос, нека да си представим какво би се случило с един съвсем хипотетичен съдия.

Ясен Бояджиев

Един хипотетичен съдия

Този съдия е преди всичко много „търсен” - на каквато и позиция да се намира, по силата на „случайното” разпределение системно му се падат дела, свързани със силните на деня в българската политико-икономическа конюнктура, които той по правило решава в техен интерес. Впрочем, в което и негово дело да се разровим, ще открием нарушения на законовите и етичните норми.

Ако става дума за наказателни дела, например, нашият хипотетичен съдия системно и умишлено ги протака с години. Оправдава с общи, необосновани, произволни и явно несъответстващи на доказателствата мотиви. Което после води до падане на присъдите. Докато протака, обвиненията срещу, да кажем, осъден на първа инстанция отявлен мошеник отпадат по давност и той е оправдан. Или, примерно, оправдава и освобождава обвиняем за убийство. Следващите инстанции го признават за виновен и го осъждат, но вече е късно - той вече е избягал от България.

Ако става дума за търговски дела, съдията системно подменя сроковете и изискванията на Търговския закон със схеми, основаващи се на двойни стандарти, подправени или фалшиви документи, фиктивни кредитори и задължения, подставени лица. Резултатът в едни случаи, например, е симулиране на несъстоятелност със задна дата, за да се спасят длъжниците и ощетят кредиторите. В други случаи резултатът е лишаване от право на управление и разпореждане с имущество, блокиране на дейността, източване и, в крайна сметка, присвояване на фирми.

Да си представим освен това, че този съдия, за да ощети някоя от страните или за да прикрие собственото си нарушение, антидатира (слага задна дата) на решенията си. Да си представим също така, че десетки пъти е общувал с търгуващ с постове в съдебната система лобист. Че в засечени от прокуратурата телефонни разговори обсъжда доставки на „кошници с плодове” - очевиден евфемизъм за парични сделки. И че срещу него има десетки жалби и оплаквания.

Съдебната система не може или не иска?

Както се вижда, нашият хипотетичен съдия или не познава правото, или е корумпиран. И в двата случая обаче е напълно непригоден за съдебната система. Как му се противопоставя тя?

Първата възможност е така нареченият инстанционен контрол - не всички в системата са „гнили ябълки” и актовете на този съдия може да паднат на горна инстанция. Но дори и да се случи, това често няма голямо значение за пострадалите, чийто живот или бизнес вече е съсипан.

Следващата възможност е Висшият съдебен съвет (ВСС). Той има свой Инспекторат. Неговият контрол обаче е формален (защото не засяга съдържанието на делата) и доказано неефективен. В решенията му често се прилага двоен стандарт, като за едни и същи нарушения се налагат различни наказания. Да не говорим, че вече две години в нарушение на Конституцията Народното събрание не е в състояние да избере негов ръководител.

ВСС има и Етична комисия. Нейните проверки обаче не водят до нищо. Включително при фрапиращи случаи като описаните дотук. Което не е чудно, като се има предвид, че тази комисия е проекция на мнозинството в самия ВСС. А то никога и по никакъв повод не посяга на статуквото в съдебната система. Напротив - просмукано от политико-икономически зависимости, то крепи статуквото чрез управленските си решения, дисциплинарната и кадровата си политика. Така например ВСС от години защитава доказано негодната система за (не)случайно разпределение на делата - основен смазващ механизъм на корупцията. Освен това ВСС не само не посяга на „гнилите ябълки”, но дори избира и назначава някои от тях на ключови ръководни постове в системата.

Затова не може да се разчита и на преките ръководители на нашия хипотетичен съдия, че ще го сложат на мястото му. Както и на прокуратурата, в която действат същите механизми и зависимости.

ВСС - бранител на статуквото в съдебната система

Има ли кой да се намеси отвън?

Няма случай, в който призваните да го правят контролни органи на съдебната система да са изобличили и наказали „гнилите ябълки”. Най-много да заменят една с друга. Въобще, съдебната система няма вътрешна защита срещу загниване, но затова пък има много мощни защитни сили срещу всякакви външни опити за промяна и оздравяване. Което съвсем не означава, че вината за това положение е само нейна.

Изпълнителната и законодателната власт, слава Богу, не могат да се намесват пряко в конкретни съдебни дела. Биха могли обаче да променят структурата на съдебната власт и механизмите за вътрешен контрол, така че те да заработят в обществен интерес. Ясно е, че това не може да стане бързо и лесно, понеже е и въпрос на натрупвания.

Досега обаче натрупванията са все в обратна посока. Всички опити за реформа се оказваха неуспешни, защото бяха недостатъчно дълбоки, бяха формални и неискрени. Истинската им цел в крайна сметка беше овладяване и използване на съдебната власт. Затова днешното непробиваемо статукво е плод и на външен политико-икономически заговор.

Предлаганата този път стратегия за съдебна реформа е най-радикалната досега. Разбира се, съпротивата срещу нея тепърва ще набира сили. Така например вече се засилват дежурните твърдения, че реформата е възможна само след промени в Конституцията, някои от които изискват и свикване на Велико народно събрание.

От друга страна обаче стратегията, поне на думи, събира и най-голямата досега подкрепа отвън и дори вътре в съдебната система. Разразилите се скандали правят проблемите особено нетърпими и видими за обществото, което е още един шанс в полза на промяната. Ако той не бъде използван, всичко ще си остане като досега. И пак ще чакаме някой да се намеси отвън. Както се казва, „гаранция - Франция”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Румънският кабинет получи вот на доверие

http://europe.actualno.com/Rumynskijat-kabinet-poluchi-vot-na-doverie-news_446567.html

Кабинетът на Виктор Понта получи вот на доверие от румънския парламент. В подкрепа на кабинета гласуваха 377 депутати, срещу 134, гласували "против". Преди вота Понта гарантира продължение ...

Пенсионните фондове ще имат 6 месеца да прехвърлят вноските в НОИ

http://society.actualno.com/Pensionnite-fondove-shte-imat-6-meseca-da-prehvyrljat-vnoskite-v-NOI-news_446568.html

Частните пенсионни фондове ще имат 6 месеца да прехвърлят натрупаните средства по индивидуалните партиди на хората, пожелали да се осигуряват само в Националния осигурителен институт. Това ще става по...

6 убити при стрелба във Филаделфия

http://america.actualno.com/6-ubiti-pri-strelba-vyv-Filadelfija-news_446569.html

Въоръжен мъж застреля 6-има души във Филаделфия, Пенсилвания, съобщава АФП. Убийствата са били извършени в различни жилищни домове в 3 филаделфийски предградия - Саудъртън, Ландсдейл и Долен Салфорд....

САЩ прекратяват скъпите военни операции

http://america.actualno.com/SASht-prekratjavat-skypite-voenni-operacii-news_446570.html

Съединените щати ще прекратят провеждането на крупни военни операции зад граница, обяви президентът Барак Обама. "Отминават времената, когато изпращахме голямо количество наземни войски в други ...

Хора на Василев спъват с хватки процеса за КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247532_%D0%A5%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%BF%D1%8A%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D1%85%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%81%D0%B0+%D0%

 С опити за бламиране с юридически хватки на процеса за отнемането на лиценза на КТБ започна вчерашното заседание по делото.

 

То се гледа от тричленен състав на ВАС, а страни по него са БНБ, както и основният акционер в трезора - „Бромак, Бългериан акуизишън къмпани“, чрез която Оманският фонд държи 30% в КТБ, отстраненият изпълнителен директор Орлин Русев, който също има акции и е сред обвиняемите по аферата КТБ, както и един от миноритарните собственици - Вера Ахундова. Вчера беше даден ход на процеса, но в съдебната зала стана ясно, че адвокатите на „Бромак“, което е еднолична собственост на Цветан Василев, се пробват да го спрат с поредно дело. Жалбата им е срещу назначаването на двамата квестори в КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчева и е депозирана в БНБ, но все още не е пристигнала в деловодството на ВАС. По подобен начин вече беше спряно делото в СГС за обявяването на КТБ в несъстоятелност. Това стана именно чрез депозиране на жалбата във ВАС срещу отнемането на лиценза на КТБ. Дали обаче новият иск ще доведе до спиране и на този процес, ще  стане ясно през февруари, за когато беше насрочено второто заседание по делото във ВАС. Причина за отлагането за тази дата беше конституирането на КТБ като страна по делото. Решението трезорът също да е страна беше взето от съда след кратка почивка, в която на заседанието се появи и естрадният певец Васил Найденов, който също е един от вложителите в банката. Магистратите дадоха срок от една седмица на КТБ АД да се произнесе по взетите от състава решения.

 

Самото заседание продължи и с още хватки от адвокатите на „Бромак”. В опит да забавят допълнително процеса те настояха да бъде изискано становище от Федерацията на европейските счетоводители, които да им препоръчат хора за финансово-счетоводна експертиза. Това обаче беше отхвърлено от магистратите. След това адвокат Менко Менков, който представлява „Бромак”, поиска отвод на съдебния състав, тъй като се произнасяли по жалби на вложители в КТБ. Това също беше отхвърлено, както и искането като страни в процеса да бъдат конституирани 20-ината вложители на банката, присъстващи на заседанието. Преди началото му те бяха на протест пред ВАС, организиран от приближения до Василев Божидар Томалевски.

Сноудън с германски медал за храброст

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247531_%D0%A1%D0%BD%D0%BE%D1%83%D0%B4%D1%8A%D0%BD+%D1%81+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%81%D1%82

 Правозащитници наградиха бившия сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън с медал за храброст, съобщи ДПА. Наградата е на Международната федерация по правата на човека, базирана в Берлин. Призът носи името на германския антифашист Карл фон Осиецки.

 

Сноудън присъстваше на церемонията чрез видеовръзка. Правозащитниците заявиха, че наградата се връчва на човек, който „заради разкритията, довели до най-големия шпионски скандал на всички времена, постави на карта личната си свобода”.

 

Едуард Сноудън е компютърен специалист, който е работил за ЦРУ и Американската агенция за национална сигурност. Той направи разкритията за схемите, по които САЩ събират класифицирана информация и подслушват както своите врагове, така и приятелски правителства и правителствени лидери, включително германския канцлер Ангела Меркел.

 

През 2013 г. Сноудън напусна родината си и отлетя за Хонконг, където направи първите си официални изявления. Той не смята, че прави нещо незаконно. По-късно Сноудън замина за Русия, където живее и до ден днешен. На 14 юни 2013 г. правителството на САЩ повдигна серия от обвинения, включително за шпионаж срещу него. Неотдавна Сноудън бе удостоен с т.нар. „алтернативен Нобел” - наградата „За подобряване на живота на човечеството”, която се връчва в Стокхолм по същото време, по което се връчват официалните Нобелови награди. От съображения за сигурност обаче ексагентът и тогава не посмя да напусне Русия.

Лавров към Кери: Натискът няма да мине

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247530_%D0%9B%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%9A%D0%B5%D1%80%D0%B8%3A+%D0%9D%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B5

 Руският министър на външните работи Сергей Лавров предупредил държавния секретар на САЩ Джон Кери, че опитите за оказване на натиск върху Русия са безперспективни, предаде ТАСС, като се позова на изявление на руското външно министерство.

 

Нашите отношения може да се развиват само на равноправна основа и при взаимно отчитане на интересите, подчертал Лавров на срещата си с Кери в Рим. Що се отнася до ситуацията в Югоизточна Украйна, двамата акцентирали върху необходимостта от последователно изпълнение на Минските споразумения и възможно най-скорошно свикване за тази цел на контактната група.

 

Срещата между Лавров и Кери се е състояла в неделя вечерта в резиденцията на американския посланик в Италия и е продължила над три часа.

Франция забранява такситата UberPop

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247529_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B0+UberPop

 Транспортната услуга UberPop ще бъде забранена във Франция от 1 януари догодина, съобщи вчера френското вътрешно министерство, цитирано от Reuters.

 

Това е поредната пречка пред услугата, предизвикала противоречиви реакции по целия свят.

 

Говорителят на министерството Пиер-Анри Бранде посочи, че гласуваният тази година закон, който влиза в сила през 2015 г. и регулира сектора на такситата и колите под наем с шофьор, “е дори по-консервативен”, що се отнася до този тип компании. Не само че предлагането на тази услуга е незаконно, но освен това представлява реална опасност за потребителите, посочи Бранде пред френския цифров канал iTELE.

 

Таксиметровите шофьори протестират, че UberPop, който позволява на потребителите да си поръчват автомобили чрез смартфоните си, засяга неправомерно бизнеса им на фона на бързото й разрастване през четирите години, откакто съществува. Френското подразделение на Uber бе глобено 100 000 евро през октомври за измамнически практики, като съдът установи, че се рекламира като договорка за съвместно ползване на автомобил, а не като платена транспортна услуга.

Готвенето убивало сърцето

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247528_%D0%93%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE

 Домашната храна може да не е толкова здравословна. Американски учени установиха, че колкото повече време хората посвещават на готвенето, толкова по-голям е рискът за тях от сърдечносъдови заболявания, като

 

високо кръвно и висок холестерол

 

съобщи в. "Дейли телеграф". Тези, които не прекарват много време край кухненската печка, намаляват риска си от заболяване с повече от една трета. Една от причините за тези резултати е, че когато яденето е приготвено у дома, хората си сипват по-големи порции. Освен това напоследък готовите храни са по-здравословни и така намалява предимството на домашната кухня. Изследването на учените от медицинския център на университета “Ръш” в Чикаго е обхванало над 2700 жени на възраст от 42 до 52 години. Те са проследени 14 години за пет маркера на метаболитния синдром - затлъстяване, мазнини в кръвта, холестерол, високо кръвно, кръвна захар. Високите показатели едновременно при три от тях се свързват с

 

по-голяма опасност

 

за сърдечносъдови заболявания. Рискът от метаболитен синдром се увеличава с възрастта, но е по-голям при отделящите повече време за готвене.

Западни компании продали най-много оръжия в света

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4487392

Западните оръжейни компании доминират на световния пазар, а руските са подкрепени от държавни поръчки. Това твърди годишният доклад на Шведския институт за изследване на мира за 100-те най-големи фирми - производителки на оръжие, в света.
От фирмите в първата стотица 38 са базирани в САЩ, 1 - в Канада, и 30 - в Западна Европа.
Западните оръжейни компании доминират на световния пазар, а руските са подкрепени от държавни поръчки. Това твърди годишният доклад на Шведския институт за изследване на мира за 100-те най-големи фирми - производителки на оръжие, в света. От фирмите в първата стотица 38 са базирани в САЩ, 1 - в Канада, и 30 - в Западна Европа.

Градовете трябва да поумнеят или ще загинат

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247527_%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%83%D0%BC%D0%BD%D0%B5%D1%8F%D1%82+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B

 Концентрацията на население в големите градове се превърна в един от символите на постиндустриалната икономика. Днес те приличат на огромни мравуняци с бесен ритъм на живот, пълни с милиони хора, невероятни задръствания и постоянна борба с различни фобии и депресии. Безкрайното пътуване до работното място, липсата на общуване със себеподобни и отсъствието на контакти с околната среда в повечето от случаите изпиват времето и силите на градските жители.

 

Съвсем не е случайност, че част от експертите клонят към почти единното мнение, че животът в мегаполисите пречупва хората и ги изцежда морално и физически. Някои дори смятат, че големият град е сила, на която трябва да се поддадеш, защото

 

не можеш да му се опълчиш

 

В последно време все повече се говори за т. нар. умни градове, като над тази концепция се трудят голямо количество архитекти, икономисти, психолози, еколози и т. н.

 

Става дума за създаването на напълно нова среда за живот и работа на територията на вече съществуващите големи населени места и на близки до тях територии.

 

Едно от определенията за „умен град” гласи, че това е град, който използва всички познати информационно-комуникативни технологии, за да стане по-ефективен в използването на ресурси, което ще доведе до пестене на средства и енергия, повишаване на качеството на обслужването и качеството на живот, намаляване на въздействието върху околната среда, като едновременно с това се

 

набляга на иновациите

 

и екологически чиста икономика.

 

Според експертите в първата десетка на градовете, които в съвременния свят могат да бъдат определени като умни, влизат Виена, Торонто, Париж, Ню Йорк, Лондон, Токио, Берлин, Копенхаген, Хонконг и Барселона. Според статистиката до 2016 г. градовете от този списък ще похарчат близо 40 милиарда долара за развитие на „най-умните” градски технологии.

 

В първия в списъка град – Виена, определящ фактор за развитие е използването на съвременните технологии, разработването им и непрекъснатото внедряване на нови идеи. По замисъла на градските власти във Виена до 2020-а ще има 300 000 кв. м. соларни инсталации. Проектирането на новите сгради се осъществява с мисълта те да произвеждат повече енергия, отколкото са потребностите им. С тази цел в града се строи

 

особен квартал

 

– Асперн Зеещат. В рамките на програмата за развитие Виена планира да стане водещ град в областта на изследването и развитието на новите технологии.

 

Асперн ще бъде разположен на 240 хектара, площ, приблизително равна на центъра на Виена. От 1982 г. там се намира заводът на „Дженеръл мотърс”, който е станал отправна точка в усвояването на тази територия. Преди това там се е намирало малко регионално летище. Мястото е обкръжено от зелени площи, като те играят ролята на естествена граница и няма да бъдат застроявани.

 

Асперн е нещо като лаборатория на „умния град”, където се развиват различни технологии и научно-изследователски дейности. Един от предметите на изследване е изучаването и адаптацията на различните видове съвременни сгради. В случая те са три – жилищна сграда, училище и студентско общежитие, като в тях активно се използват всички налични съвременни технологии. Става дума за топлинни помпи, соларни панели и интелектуални системи за преработване на замърсения въздух. Основната цел е максимално ефективното използване на енергията. Днес тук работата върви в три основни насоки – умни мрежи, умни сгради, призовани да пестят енергия и съвременни информационни и комуникационни технологии. Във Виена смятат, че няма единна концепция за „умния” път на града и всеки се развива

 

по собствен път

 

Всеки град има силни и слаби страни, затова се изисква внимателен анализ, за да се избере най-подходящият път. Планът за развитие на Виена е разработен още през 2005 г., като при това е решено, че перспективната посока на развитие ще бъде на север от Дунав и центъра.

 

Подробният анализ на територията е показал, че въпросните територии вече се развиват достатъчно динамично и имат добри перспективи. Освен това там е имало достатъчно проста структура на собственост на земята – само двама собственици – местната община и държавата, т. е. отсъствала е необходимостта да се потъне в безкрайната процедура на изкупуване на земята от частни собственици.

 

Заедно със жилищната част в Асперн се създават и работни места в различни сфери. Основното ограничение е стремежът в района да няма тежка промишленост и грандиозна логистична дейност, за да се избегне движението на тежкотоварни превозни средства.

 

В момента от този район може да се стигне за близо

 

половин час до центъра

 

на града с метрото, което е съизмеримо с останалите крайни квартали. Едновременно с това се създава и най-модерна инфраструктура. Все пак акцентът в района е върху обществения и екологичния транспорт, като на комфорта на пешеходците и велосипедистите се обръща много повече внимание, отколкото на автомобилистите. Улиците са по-тесни за автомобилите и по-широки за останалите участници в движението с мисълта колите да са с 20 на сто по-малко – автомобилите ще се събират в специални паркинги в периферията на квартала.

 

Паркоместата са предвидени по следния начин – на 100 апартамента по 70 места.

 

Първите етажи на сградите са по-високи от останалите, за да могат активно и ефективно да се използват за нуждите на бизнеса. В квартала не се планират големи търговски центрове, като се набляга на „магазина наблизо”: човек няма да има нужда да ходи далеч, за да си купи хляб и най-необходимото – ще бъде достатъчно да слезе долу на първия етаж. В крайна сметка проектантите разчитат улиците да бъдат търговски в класическия смисъл на думата. При това идеята кварталът да е в същинския и в съвременния смисъл на думата удобен и приятен за живеене.

Нетаняху: Европодкрепата за Палестина застрашава Израел

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247526_%D0%9D%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D1%85%D1%83%3A+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%9F%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%

 Европодкрепата за Палестина представлява заплаха за Израел, счита израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Опитите на палестинците и някои европейски страни да поставят условия на Израел само ще доведе до дезориентация в настоящата ситуация в региона и ще застраши Израел. Твърдо против сме подобни действия", се казва в съобщение на Нетаняху.

Коментарът на израелския премиер бе огласен броени часове след разговорите в Рим между него и държавния секретар на САЩ Джон Кери. Двамата имаха дълъг разговор на тема сигурността на Израел, отношенията на страната с ООН и постигането на траен за мир в Близкия Изток.

Палестинските власти заявиха, че ще представят в ООН черновата на резолюция, в който е записан 2-годишен срок за изтегляне на израелската армия от автономията. Франция, Германия и Великобритания дадоха индикации, че са готови да подкрепят текста след доработка и прецизиране.

Очаква се обаче САЩ да се възползват от правото си на вето при гласуването на резолюцията. "Има някои неща, които никога няма да подкрепим", е заявил високопоставен чиновник от Държавния департамент, пожелал анонимност.















АФП

Слънце до обяд, после облачно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247525_%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%86%D0%B5+%D0%B4%D0%BE+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B4%2C+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%BD%D0%BE

 На 16 декември преди обяд ще има и слънчеви часове, но след обяд от запад облачността отново ще се вплътнява, съобщиха от МИМХ.

Ще остане почти без валежи. В източните райони ще духа до умерен южен вятър. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°. Максималните ще са от 2° – 3° в местата с трайна мъгла до 8° – 9°.

Атмосферното налягане ще се понижи още и ще се доближи до средното за месеца.

Преди обяд над планините ще е предимно слънчево, но след обяд от запад облачността ще се увеличава. Без валежи. Ще духа умерен, по високите и открити части до силен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 9°, на 2000 метра – около 4°.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна. Ще духа до умерен южен вятър. Максималните температури ще са 7° - 9°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 1 -2 бала. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Пол Кругман: Размишления за петрола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247524_%D0%9F%D0%BE%D0%BB+%D0%9A%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%BC%D0%B0%D0%BD%3A+%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B0

 На връщане от конференцията в Дубай си мислих за цената на "черното злато". По-голямата част от конференцията беше посветена на геополитиката, а там всичко е толкова мрачно и по тази причина не исках да мисля за нея. Ето няколко мои размисли.

Ще започнем с неспособността на ОПЕК да намали добива, за да подкрепи цените. Не мога да си обясня как някой може да очаква подобно нещо. Винаги съм смятал, че при подобни случаи, когато се говори за картела, се има предвид Саудитска Арабия – единственият играч, който някога сериозно се е борил със спада на цените с подобни похвати. Но днес на Рияд се пада само около 13% от световния добив, което ограничава възможностите на кралството дори при негъвкаво търсене

Също така не трябва да се забравя за прецедентите. За последен път такова пренасищане на петролния пазар сме наблюдавали през 80-те години на ХХ век. Тогава Саудитска Арабия рязко съкрати добива, но това не помогна. В крайна сметка саудитците се предадоха и цените, независимо от всичко се сринаха. Така че защо им е нужно отново да преминават през това?

Сега ще преминем към Венецуела с ядрените бомби /Русия/. Тя изглежда все по-уязвима пред кризата. Дългосрочните лихви стигат почти 13%, националната валута спада, много компании от частния сектор имат големи дългове в чужда валута. Вие бихте си помислили, че огромните валутни резерви ще позволят на правителството да спаси попадналите в беда компании, но пазарът явно не смята така. Всичко това започва да изглежда много сериозно.

















БГНЕС

Волен Сидеров купи тениските на Бербатов и ЦСКА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247523_%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%A1%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B0%D1%82%D0%BE

 Волен Сидеров участваше в усилено наддаване за тениската на Бербатов. Накрая депутата успя да се пребори като я купи за колосална сума. Освен това се сдоби и с тениска, подписана от целия отбор на ЦСКА. 

Благотворителният търг за болни от хепатит се проведе в пиано-бар Арбат и бе умело дирижиран от Латинка Петрова. Над 4000 лева се събраха за каузата.
Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати огромен букет на организаторите и също дари средства за болните.
Освен на Бербатов и ЦСКА, се разиграха тениските на Стилян Петров, Левски и други спортни принадлежности.

 

В Тимишоара избухват бунтове против диктатурата на Николае Чаушеску

http://chronicles.actualno.com/V-Timishoara-izbuhvat-buntove-protiv-diktaturata-na-Nikolae-Chaushesku-news_446532.html

През 1154 г. тогавашен Темешвар е споменат за първи път писмено от арабския географ Ал Идриси. През 1718 г., след отблъскването на османското нашествие, градът е присъединен към Австрия и става важен ...

До обяд ще бъде слънчево

http://society.actualno.com/Do-objad-shte-byde-slynchevo-news_446566.html

На 16 декември преди обяд ще има и слънчеви часове, но след обяд от запад облачността отново ще се вплътнява, съобщиха от МИМХ. Ще остане почти без валежи. В източните райони ще духа до умерен южен...

Какво е образованието на 21 век?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247522_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B5+%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+21+%D0%B2%D0%B5%D0%BA%3F

 На 13 декември 2014 г. в Аулата на Софийския университет се проведе международна конференция по приобщаващо образование, която беше открита от заместник-мининистъра на образованието и науката Ваня Кастрева и председателя на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова. Конференцията бе организирана от Център за приобщаващо образование в партньорство със Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и с подкрепата на Фондация „Америка за България“ като част от програмата "Едно училище за всички". Над 250 учители, директори и специалисти от цялата страна обмениха опит и обсъждаха предизвикателствата, които срещат в ежедневната си работа.

Образователните политики днес в България е важно да отговорят на въпроса „Как може училището да бъде едно за всички деца или как се постига приобщаващото образование?“. От това имат нужда практиците – учители, директори, педагози, психолози, които работят с децата със специални образователни потребности. В рамките на конференцията „Приобщаващо образование – образованието на 21 век“ , те заявиха своята готовност да работят за ефективен модел за приобщаващо училище, който да бъде от полза на учителите, родителите и цялата общност и най-вече да се вслуша в децата.

„Ние работим с училището, а не в училището. Стремим се да бъдем партньори с учителите и директорите, за да им дадем необходимата подкрепа и сами да постигнат промяната, която искат. Опитът ни показва, че когато един учител е подкрепен, той самият е подкрепящ. Когато има знанията и уменията да отговори на различните нужди в час и разполага с чувствителността да проследи резултатите от начина си на преподаване, той е уверен, че помага на всички деца да постигат напредък.“, каза Ива Бонева, изпълнителен директор на Център за приобщаващо образование.

Резултатите от национално представително проучване, проведено от Глобал Метрикс по поръчка на ЦПО сочат, че училището е основният източник на подкрепа за   родителите на деца със специални образователни потребности (СОП). 64% от тези родители разчитат на учителя на детето и работата на ресурсния учител. 93% от родителите на деца със СОП имат доверие на учителите (63% напълно имат доверие, 30% - донякъде). 43% от родителите на деца със специални образователни потребности общуват всяка седмица с учителите.

За активно включване на всички заинтересовани страни в обсъждането на Закона за училищното и предучилищното образование апелира и зам. мин. Ваня Кастрева. Нуждата от реформи в образователната система потвърди и Милена Дамянова. Тя подчерта желанието си за промени в закона, тъй като от забавянето и отлагането потърпевши са единствено децата .

Проф. Дъглас Чийни сподели впечатления от посещанието си в България на петте училища, партньори на ЦПО в програмата „Едно училище за всички“ във видео обръщение към гостите в залата. Той представи опита си от приобщаващите практики в САЩ и обърна внимание на значението на различните стилове на учене и преподаването в малки групи, значението на въвличането на родителите в училища, както и изграждането на силни лидерски екипи в училище.

Д-р Джон Рейвънскрофт разказа за концепцията „детето в центъра“ и фокусира вниманието на аудиторията върху това как чрез сътрудничество и работа в екип е възможно да се адресират нуждите на децата от допълнителна подкрепа. Той представи примери за подходи за обмяна на добри практики, които се прилагат в Шотландия и сподели шотландския опит за развитие на потенциала на всяко дете и постави въпроса от какъв тип образование ще имат нужда нашите деца в бъдеще.

Осигуряването на постоянна подкрепа за учителите , които работят с деца със СОП, разгледа д-р Джералдин Сканлън, психолог от Дъблинския университет. Тя акцентира върху факта, че приобщаващото образование е трансформация, защото изисква развиване и преструктуриране на училището и учебния процес. Д-р Сканлън сподели своя опит, свързан с ефективното въвеждане на философията на приемането на всички деца, независимо от вида допълнителна подкрепа, от която се нуждаят в училище.

Българските традиции в сферата на социалната интеграция и приобщаване чрез образование припомни проф. Силвия Николаева.

Всички презентации от конференцията могат да бъдат разгледани на виртуалния център за приобщаващо образование www.priobshti.se. Той събира на едно място ресурси в подкрепа на учители, родители и специалисти в сферата на специфичните обучителни трудности и е част от програмата „Едно училище за всички”, която се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България” и работи с учители и специалисти от 5 общообразователни училища в страната. Център за приобщаващо образование си взаимодейства с училищата-партньори по проекта, за да създаде български модел за изграждане на приобщаващо училище, който в последствие да помогне на повече училища.

нX ки групи, значението на въвличането на родителите в училища, както и изграждането на силни лидерски екипи в училище.

 

Д-р Джон Рейвънскрофт разказа за концепцията „детето в центъра“ и фокусира вниманието на аудиторията върху това как чрез сътрудничество и работа в екип е възможно да се адресират нуждите на децата от допълнителна подкрепа. Той представи примери за подходи за обмяна на добри практики, които се прилагат в Шотландия и сподели шотландския опит за развитие на потенциала на всяко дете и постави въпроса от какъв тип образование ще имат нужда нашите деца в бъдеще.

Осигуряването на постоянна подкрепа за учителите , които работят с деца със СОП, разгледа д-р Джералдин Сканлън, психолог от Дъблинския университет. Тя акцентира върху факта, че приобщаващото образование е трансформация, защото изисква развиване и преструктуриране на училището и учебния процес. Д-р Сканлън сподели своя опит, свързан с ефективното въвеждане на философията на приемането на всички деца, независимо от вида допълнителна подкрепа, от която се нуждаят в училище.

Българските традиции в сферата на социалната интеграция и приобщаване чрез образование припомни проф. Силвия Николаева.

Subway в България с най-високи показатели по продажби за Централна и Източна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247521_Subway+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D1

Subway се радва на все по-голяма популярност сред потребителите, за разлика от  други вериги на българския пазар, които отбелязват спад в продажбите и загуба на клиенти. Доказателство за това са годишните данни за обема на продажбите в България.

От началото на годината средният брой на продадени сандвичи на Subway в България е с 41 % по-висок от средния за останалите Subway ресторанти за Европа. Продажбите в България бележат значителен ръст от началото на 2014 г., като най-добри резултати са показали 9 от Subway ресторантите, достигайки 15% увеличение в продажбите. Средната производителност на служителите в българските обекти е около 7% по-висока от средната за Европа, като това не е свързано с удължено работно време. Оказва се, че българските служители работят по-ефективно от европейските си колеги за същия период от време. Средната стойност на покупка на българския клиент в Subway e с 40% по-малка от тази на европейския, което се дължи предимно на факта, че цените на сандвичите в България са с около 60% по-ниски от тези в останалите Европейските страни.

За мен тези резултати не са нещо случайно – българският потребител обръща все повече внимание на това, с което се храни, затова започва да избягва вредните бързи храни и да търси здравословната им  алтернатива.“ – заяви Иван Тодоров, Изпълнителен директор на Сабуей България. „Доказателство за това са не само цифрите  в наша полза, но и фактът, че някои от основните ни конкуренти бележат сериозен спад в търсенето на продуктите им, който най-вероятно ще продължи и през следващата година.“ – добави още той.

През 2014 г. веригата обогати асортимента в ресторантите си, добавяйки авокадото, като още един здравословен продукт, който всеки клиент може да добави в своя сандвич или салата. „Нашето основно предимство пред конкурентите ни, е че клиентите ни могат сами да комбинират съставките в храната си, като избират всяка една според своя вкус и диетични предпочитания. Това дава възможност на клиентите да имат контрол над хранителната стойност на своя сандвич, да правят справка на място колко калории има в основните продукти и да се чувстват уверени, че правят

здравословен избор. Ние сме наложили тази система и сме лидер в използването й като успешна практика, а от скоро и други вериги също се опитват да копират този модел“ – коментира Иван Тодоров.

През изминалата година в България бяха открити още 5 обекта от веригата Subway, включително първият обект в Стара Загора, като тенденцията е през следващата година тази бройка да се увеличава. Според г-н Тодоров, целта на компанията е да бъдат открити ресторанти Subway във все повече градове в страната. Той посочи, че обект на внимание продължават да бъдат Благоевград, Велико Търново, Русе и Плевен като  много добра възможност за развитието на марката.

 

Destructive Creation ще превърнат автобус Икарус в бар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247520_Destructive+Creation+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82+%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%83%D1%81+%D0%98%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%81+%D0%B2+%D0%B1%D0%B0%D1%80

 Победителите в You Transform Today Destructive Creation ще трансформират стар автобус Икарус и ще го превърнат в мобилен функциониращ бар с помощта на Absolut. Tози проект беше избран от всички гласували на сайта www.transformtoday.bg във втория етап на кампанията, в който публиката гласува за три различни идеи на Destructive Creation и посочи коя от тях да се превърне в реалност. Проектът за автобус с бар спечели с убедителна преднина пред другите две идеи на градските трансформатори да облекат в светлина сградата на Фабриката за градско изкуство и да превърнат стар автомобил в стъклен робот.

В следващите три етапа на кампанията до Коледа ще можем да гласуваме за различни стъпки в реализацията на проекта. До утре посетителите на сайта могат да определят в какъв стил да са облечени Destructive Creation по време на акцията: в смокинги, латекс или Space Age стил. След това до края на седмицата се гласува дали акцията да се стриймва на живо в сайта, да се снима с дронове или да се преразкаже от избрани гости, които присъстват на живо. В дните от 19 декември до Коледа пък ще се решава по кое време Destructive да изпълнят мисията си с автобуса: на връщане от парти, по залез или в полунощ. Крайният резултат ще видим в края на януари, а дотогава всяко решение е в ръцете на публиката, която може да гласува на сайта и да спечели дизайнерски награди от Absolut.

Идеята за превръщане на стария автобус в мобилен бар е на Destructive Creation - арт колективът, който вече няколко години провокира и трансформира градската среда с редица акции със силен социален контекст. След като за първи път станаха известни с акцията „В крак с времето“ на Паметника на Съветската армия в София, Destructive превърнаха полицейска вишка на бул. „Патриарх Евтимий“ в приветлива беседка, боядисаха боклукчийски кофи като земното кълбо, превърнаха складова база Зимница във Фабрика за градско изкуство, поставиха забавните знаци WOW Street на софийските улици и дадоха нов живот на пейките на Свети Седмочисленици, водени от мотото си: „Да го беше направил ти“. Така те обясняват и целта на групата да разбие мита, че младите хора в България не правят нищо хубаво и смислено, и идеологията им, че ако нещо трябва да се случи добре, то всички ние сме отговорни, стига да спрем да  мрънкаме и да започнем да действаме. Такива са целите и на дългосрочната инициатива Transform Today на Аbsolut, която подкрепя и провокира млади, смели и вдъхновяващи хора по целия свят да поемат рискове и да създават нещо позитивно, ново и различно, трансформирайки себе си и областта, в която работят.

Тази година Transform Today отправя покана за действие не само към артистите - участници, а към всички хора с креативно и проактивно мислене и поведение, които искат да трансформират своята среда в позитивна посока. Всеки може да вземе участие в трансформацията, давайки своя глас на www.transformtoday.bg. 

 

Новият албум на Лили Иванова “Поетът” с рекорден тираж за българския музикален пазар от 15,000 копия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247519_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D1%83%D0%BC+%D0%BD%D0%B0+%D0%9B%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%E2%80%9C%D0%9F%D0%BE%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82%E2%80%9D+%D1%8

 След изключително успешното национално турне с повече от 20 концерта в големите концертни зали, летни театри на страната и зала 1, НДК в София, на 25-ти декември 2014 г. Лили Иванова и музикантите й – Ангел Дюлгеров, Огнян Енев, Веселин Веселинов-Еко, Орлин Цветанов и Росен Ватев, ще се качат на сцената на София Лайв Клуб за един специален клубен концерт.

От екипа на Лили Иванова потвърдиха, че билетите от категорията “пред сцена” са разпродадени. Все още желаещите да присъстват на концерта имат шанс да го направят с билет от останалите категории от сайта и офиса на ивентим, както и на билетен център НДК, книжарниците на Офис 1 и Оридж, магазините Германос Теленор и Техномаркет, както и бензиностанциите на OMV  и на място в клуба, всеки четвъртък, петък и събота след 18:00 часа.

Още една новина за българската музика и музикален пазар се оказа тиражът на най-новия албум на Лили Иванова “Поетът”, който бе изчерпан за по-малко от седмица. Това доведе до организиране на допълнително производство и превърна заглавието в един от най-търсените коледни подаръци. Нестандартното решение за маркетирането на албума - да бъде разпространен ексклузивно за месец във верига магазини Лидл, се оказа изключително приветствано от публиката, която не спира да коментира и изпраща впечатления от музиката във фейсбук страницата на Лили Иванова. 

Красимир Шолеков, победител в онлайн състезанието на Muskuli.com

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247518_+%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80+%D0%A8%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D0%B2+%D0%BE%D0%BD%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BD+%D1%81%D1%8A%D

 Победителят Красимир Шолеков е на 22  години от град Ловеч, но от няколко години живее  и учи в София. Зодия Козирог.

От съвсем малък се занимава със спорт, тренирал е  футбол няколко години в Академията на Литeкс Ловеч, но поради контузия , прекратява с футбола. Като цяло това, че тренира футбол му дава една добра основа, тяло му се развива в голяма степен. Както повечето тийнейджъри Краси Шолеков се пали по фитнеса от гледане на клипчета в интернет. От 7-8 години се занимава с това, което наистина ми доставя уводолствие. Отначало започва с така популярния Street Fitnes, но слоро след това се насочва към фитнес залата и по силовите тренировки.
През 2012 година участва в българското издание на интернационалния конкурс за мъже модели  Mahhunt Bulgaria и си тръгва с отличието - "Тhe Best Body".
"Искам да благодаря най-вече на семейството ми - майка ми, баща ми и брат ми, които са винаги до мен и ме подкрепят за всичко. Също така на приятелите ми, без, които нямаше да успея, нямаше да съм това, което съм в момента!"- споделя благодарностите си Краси.

ЗА КОНКУРСА: 
Muskuli. com е страница за фитнес и здравословен начин на живот.  В продължение на 1 месец в онлайн конкурса участие взеха 93 момчета и 10 момичета от цялата страна. 
В продължение на месец Краси Шолеков активно взима участие и не след дълго съвсем заслужено печели първото място и наградата плюс суплименти на стойност 2000 лв. 

Мадуро "скочи" на САЩ заради новите санкции

http://news.ibox.bg/news/id_981748938

Отказ на визи за политици, отговорни за репресиите срещу демонстранти

Явор Хайтов и военният министър Николай Ненчев посетиха поделението във Враца

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247517_%D0%AF%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D0%A5%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80+%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B9

 Заместник-председателят на 43-ото Народно събрание и депутат от ПГ „Български демократичен център” за област Враца Явор Хайтов посрещна военния министър Николай Ненчев при визитата му във военното поделение днес. Припомням, че Хайтов беше човекът, който зададе първия въпрос към член от правителството на Борисов – и това питане от парламентарната трибуна беше именно за бъдещето на механизирания батальон във Враца.

Доволен съм от днешната среща. И в поделението, и при областния управител, срещите бяха полезни, и успешни. Познавам министър Ненчев от 1991-1992 г., но времето не го е променило към лошо, а напротив: той е добил увереност и стабилитет”, коментира Явор Хайтов. Той обеща още в петък от парламентарната трибуна да благодари на военния министър за „усилията, труда и изпълненото обещание”, които в средата на месец декември вече са дали резултат, а в града под Околчица работи на пълни обороти военно подразделение.

„Това беше обаче само първата задача. През януари или февруари се надявам да проведем открити заседания на парламентарните комисии за сигурност и обществен ред, и по правни въпроси във Враца, за да дискутираме и местни проблеми. Предвиждам и скорошна визита на министър Лиляна Павлова, на която да обсъдим докъде е стигнал проектът за пътя Ботевград – Мездра и пътя за пещерата „Леденика”, допълни Явор Хайтов.

Заместник-председателят на 43-ото Народно събрание издаде в аванс, че подготвя и визита на още един член на кабинета – министър Ивайло Московски. 

Инвестиционна офанзива за Европа: заместник-председателят Катайнен представя инвестиционните планове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247516_%D0%98%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%84%D0%B0%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%3A+%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%

 Днес заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, отговарящ за

работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, дава старт на презентации в
28 страни от ЕС за популяризиране на инвестиционния план на ЕС на стойност повече от 300
милиарда евро и за представяне на новите възможности пред правителства, инвеститори,
предприятия, регионални органи, профсъюзи и общности.
Заместник-председателят Катайнен заяви:
„Нашето послание е много ясно: работим при много кратки срокове за привличане на нови
инвестиции, които да се влеят в нуждаещите се от пари в брой бизнес начинания, стартиращи
предприятия, инфраструктурни проекти в сферата на транспорта и широколентовия интернет, в
нови училища и болници". Започваме това начинание, като се опираме на силната политическа
подкрепа, която вече имаме, и за да обясним на публичния и частния сектор по какъв начин
могат да се включат."
Презентациите започват днес в Румъния, където заместник-председателят на Комисията ще бъде
придружен от комисаря на ЕС по регионалната политика Корина Крецу.
Заместник-председателят Катайнен ще се срещне с министър-председателя Виктор Понта,
новоизбрания президент Клаус Йоханис, говорителя на сената Калин Попеску Таричеану, както и
с министри и членове на парламента. Той ще участва в конференция, озаглавена „Инвестиционен
стимул за Европа“, за да представи възможностите пред стотина потенциални инвеститори и
предприятия и с участието на управителя на Националната банка на Румъния.
Той ще обсъди бъдещето на ЕС със студенти и преподаватели в Икономическия университет в
Букурещ.
Заместник-председателят ще открие и гала вечерта на структурните фондове - събитие за
награждаване на финансирани от ЕС проекти, които са променили живота в общностите, където
се провеждат.
Визитата на Катайнен в Букурещ ще приключи с посещение на финансирания от ЕС проект
LuminaLed в Microelectronica - частно предприятие за научни изследвания и производство на
светодиоди за леки автомобили.
Днешното посещение в Румъния ще бъде последвано от посещения в Италия и Германия през
януари, в Испания, Хърватия, Чешката република и Обединеното кралство през февруари и във
Франция през март. Целта е до октомври 2015 г. да бъдат посетени всички 28 държави членки на
ЕС. Заместник-председателят ще направи също посещения в държави извън ЕС за даване на
гласност на инвестиционния план.
Програмата ще бъде съставена така, че да се обърне внимание на специфичните инвестиционни
нужди във всяка страна от ЕС. Заместник-председателят ще обсъжда инвестиционния план както
с националните, регионалните и местните органи, така и с представители на бизнес средите,
профсъюзите, академичните среди и с потенциални инвеститори. Той ще посети и местата, където
се реализират проекти, които се ползват от финансиране от ЕС, и ще обсъди възможностите,
предлагани от плана.
Страни, които ще бъдат посетени  Контекст:
Презентациите ще обхванат трите части на инвестиционния план на ЕС:
(1) Мобилизиране на инвестиционните финанси. Целта е да се предостави на потенциалните
инвеститори (публични и частни) и на всички, които желаят да се възползват от финансиране в
бъдеще, практическа информация за работата на новия Европейски фонд за стратегически
инвестиции (EFSI) и участието в него.
При силна политическа подкрепа от държавите членки и Европейския парламент новият
Европейски фонд за стратегически инвестиции би могъл да бъде създаден през юни 2015 г., а
финансирането на проекти да започне от есента на 2015 г. За МСП финансирането може да
започне дори по-рано, благодарение на укрепването на съществуващия Европейски
инвестиционен фонд.
(2) Новият набор от проекти. В сътрудничество с ЕИБ инвестиционният план ще доведе до
определяне на набор от надеждни, жизнеспособни проекти, проверени от независими експерти,
които да са привлекателни за инвеститорите. Презентациите ще дават информация за начина, по
който заинтересованите страни, в т.ч. държавите членки, регионите и ръководителите на проекти
могат да представят проекти за проверка, както и за услугата, която ще се предоставя от нов
център за техническа помощ за гарантиране на доброто структуриране на проектите и спазването
на регулаторните изисквания;
(3) Реформи в нормативната уредба.Презентациите ще осигурят политическа подкрепа за
реформи в нормативната уредба на европейско и национално равнище, които са от решаващо
значение за премахване на бариерите пред инвестициите, откриване на нови възможности за   инвестиции (в области като цифровите технологии, енергетиката и капиталовите пазари) и
устойчива промяна на инвестиционната среда в Европа.
 
 
 
 
 
 
 
 
COMM-REP-BG-PRESS

Лидл отвори първия си магазин в Хасково

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247515_%D0%9B%D0%B8%D0%B4%D0%BB+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD+%D0%B2+%D0%A5%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE

 Тази сутрин, кметът на гр. Хасково Георги Иванов беше официален гост на откриването на първия магазин от немската верига магазини Lidl в областния град, който се намира на бул. „България” № 93.  

„За нас е важно, че последният магазин, който откриваме през тази година е в Хасково – динамичен град с модерни жители, които знаем, че ще оценят богатия избор от качествени стоки на добри цени, които предлага Лидл”, споделиха от компанията.

Специално за първата седмица от откриването, от 15 до 21 декември, хасковлии ще имат възможност да закупят подбрани хранителни и нехранителни продукти за предстоящите коледни празници с отстъпка до 50%.

По-малко от месец след 4-ия си рожден ден, Лидл България вече има 75 магазина в 40 града в страната.

ЕЙ И ЕС България обявява нов Изпълнителен директор за страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247514_%D0%95%D0%99+%D0%98+%D0%95%D0%A1+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%98%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B

 Днес ЕЙ И ЕС България обяви, че Изпълнителният директор на компанията Питър Литгоу ще се оттегли от поста си на 19 януари 2015 г. На негово място като Изпълнителен директор на ЕЙ И ЕС България е назначен Оливие Маркет. Г-н Литгоу работи за Корпорацията ЕЙ И ЕС в България от 2005 г. насам.

„Бих искал да благодаря на Питър за големия му принос към ЕЙ И ЕС България през последните девет години. Питър изигра ключова роля за осъществяването на проектите ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и вятърния парк „Свeти Никола”, които предоставят най-модерното и ефективно производство на електроенергия днес в България.  От още по-голямо значение е, че г-н Литгоу доказа себе си като истински лидер в трудни времена.  През следващите няколко месеца ще работим съвместно с г-н Литгоу, за да идентифицираме неговите нови отговорности в ЕЙ И ЕС, каза Хулиан Небреда, Президент на Стратегическо бизнес звено ЕМЕА на ЕЙ И ЕС.

Г-н Маркет работи за Корпорацията ЕЙ И ЕС повече от осем години и е заемал редица постове в развитието на бизнеса на няколко от пазарите по света. Преди да се присъедини към ЕЙ И ЕС през 2006 г., г-н Маркет заема различни позиции в „Електрисите де Франс“.

Би Ти Ви пуска лотарията "Бинго милиони" от януари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4486705

Би Ти Ви се връща към лотарийните телевизионни игри, в които участникът печели кеш, след като години наред подобни формати липсваха на екрана .
“Бинго милиони” е новата игра, която тръгва по медията от средата на януари 2015 г. Участието в нея става чрез купуването на скреч карти. С такава карта всеки играч може да спечели моментна печалба, а и по
Би Ти Ви се връща към лотарийните телевизионни игри, в които участникът печели кеш, след като години наред подобни формати липсваха на екрана . “Бинго милиони” е новата игра, която тръгва по медията от средата на януари 2015 г. Участието в нея става чрез купуването на скреч карти. С такава карта всеки играч може да спечели моментна печалба, а и по

Мис Вселена 2013 Венета Кръстева посреща Нова Година по бански в Куала Лумпур,Малайзия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/247513_%D0%9C%D0%B8%D1%81+%D0%92%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0+2013++%D0%92%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%9A%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0+%D0%9D%D0%BE

 Красивата представителка на България и престижния международен конкурс "Мис Туризъм интеранциионал"2014 в Малайзия е Венета Кръстева.

Вече 2 седмици любимката на Стив Тейлър( Аеросмит) събира тен в малайзиската столица Куала Лумпур,информират от ПРофайл.
На връх Нова година под патронажа на Министъра на туризма ще бъде финалната  Гала вечер на конкурса.
През изминалата година Мерлин Арно и Атанас  Лазаров бяха официални гости от България,за да подкрепят Симона Евгениева.
Приживе правата и лиценза на конкурса у нас държеше уважаваната Миропа Кьосева. Въпреки,че модния диктатор на Югозапада не е сред нас,
духа й и модните надпревари не спират. 
През 2012 Йоанна Заркина представи България на Мис Туризъм Интернационал,2013 - Симона Евгениева, а през настоящата година Венета Кръстева 
гордо ще защити името на страната.
"Убеден съм,че Вени ще ни представи достойно и дори няма да е скромно,ако заеме топ 5",коментира модния експерт Атанас Лазаров.
Имайки впредвид,че през изминалата година бях в кухнята на конкурса в продължение на 10 дни,смело мога да прогнозирам победа за нашата Венета Кръстева,допълва Лазаров.
В Куала Лумпур представителки от над 80 страни поставиха своите подписи на стената на славата, с подпис под името на нашата страна госпожица Кръстева 
гордо остави своя отпечатък. 





 "ПРофайл - Европа" 

Родителите пуснаха децата на училище в Дебелт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4486686

Родителите от бургаското село Дебелт, които спряха децата си от училище заради изнасиления Гошко, вчера пуснаха малчуганите в школото. Причината е, че училището вече има нова директорка - Стамена Дянкова. В сряда е насрочена родителска среща, на която хората ще бъдат успокоени, ще се сложат камери в тоалетните и охрана, каза кметицата на Дебелт
Родителите от бургаското село Дебелт, които спряха децата си от училище заради изнасиления Гошко, вчера пуснаха малчуганите в школото. Причината е, че училището вече има нова директорка - Стамена Дянкова. В сряда е насрочена родителска среща, на която хората ще бъдат успокоени, ще се сложат камери в тоалетните и охрана, каза кметицата на Дебелт

Дания иска Северния полюс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4487431

Дания предяви претенции към Северния полюс. Научни данни показват, че континенталният шелф на Гренландия, нейна територия, е свързан с подводен хребет под Северния ледовит океан. Това съобщи датският външен министър Мартин Лидегор, цитиран от АП.
Официално Дания ще предяви претенциите си пред комисията на ООН в Ню Йорк, която се занимава с въпроса.
Дания предяви претенции към Северния полюс. Научни данни показват, че континенталният шелф на Гренландия, нейна територия, е свързан с подводен хребет под Северния ледовит океан. Това съобщи датският външен министър Мартин Лидегор, цитиран от АП. Официално Дания ще предяви претенциите си пред комисията на ООН в Ню Йорк, която се занимава с въпроса.

Сензация! Под България ври от нефт и газ

http://pik.bg/сензация-под-българия-ври-от-нефт-и-газ-news261832.html

Сензация! Под България ври от нефт и газ

На България не й трябва нито "Южен поток", Южен коридор. В недрата на земята ни и в Черно море има огромни залежи от нефт и газ. Това твърди феноменът бай Иван Милев, който живее в бургаското село Димчево. Той е на 84 г., но все още работи. Занимава се активно с радиестезия и няма ден, в който да не го повикат за помощ, пише "Стандарт". Търсят го основно в региона на Странджа, за да открива вода.

Годините не са помрачили ума на бай Иван и той помни всеки кладенец, който е открил. "Заедно с последния извор, който намерих вчера, дотук станаха общо 6625. Скоро дойде един човек, търсил вода в имота си. Викал няколко пъти геолози - пробили 70 м сонда, правили проучвания. После втора сонда, трета - няма и капка. Аз отидох и за няколко минути му показах мястото с водата. Човекът не можеше да повярва на очите си", твърди бай Иван. Казва, че усеща водата и нефта с тялото си. Но не може да работи без специалните си инструменти - багети. Има над 50 вида от тях и си ги майстори сам.

От 35 г. бай Иван не спира да повтаря, че под земята на България текат реки от нефт и газ. Кълне се, че е проучил територията на страната ни метър по метър и знае точно откъде минават петролните потоци. Повече от 20 г. се борил да стигне до първите мъже в държавата с единствената молба да го изслушат и да направят сондажни проучвания. Никой не му обърнал внимание, отминавали го с безразличие, а понякога чувал и подигравки. Петролните залежи в страната ни не излизат от ума на феномена. Фиксидеята му да превърне България в петролна банка станала каузата на живота му. Дръзнал да изкаже на глас теорията си още в годините на соца. Дори два пъти се срещал с Тодор Живков. Всъщност бившият Първи е единственият от големците, който го приел и го изслушал. Обещал му и силна подкрепа, за да докаже способностите си и да покаже от къде минава горивото. Това се случило през 87-88 г. "Първата ми среща с Тодор Живков беше в резиденцията "Перла" в Приморско, а после ме повикаха в София в Централния комитет. Той ми даде зелена светлина, но имаше хора, които попречиха", разказва бай Иван. Влиятелни по онова време учени от БАН се опитали да убедят Живков, че Иван Милев е обикновен шарлатанин.Нарочили го, че се опитва да стане "втора Ванга" и му подлели вода. Въпреки това Тато наредил цял екип учени да се заемат и да работят заедно с бай Иван. Падането на комунистическия режим през 1989 г. обаче спра целия проект, още преди да е започнал реално. Още в първите години на демокрацията феноменът от Димчево повел нова битка с още по-голяма надежда, че младите демократи ще му подадат ръка. Ударил обаче на камък. "Писах купища писма до министри, президенти и премиери. Молих ги само да ме чуят и да им дам картите, на които съм начертал откъде минава нефтът и газта. Никой не поиска да ме чуе. Цели 20-25 години ходих, писах и се молих. Вече спрях, защото никой не иска и да знае какво мога. Не се намери нито един, който да каже - дайте го този човек тук да го видим луд ли е, измамник ли е или наистина знае нещо", коментира огорчен пенсионерът. За последно писал писма до бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Оттогава се е зарекъл, че повече няма да се моли, докато не го потърсят. Но така и никой не му позвънил.

Иван Милев обаче получил признание и висока оценка от руски учени. През 1990 година отишъл в Русия, където получил шанс да докаже феноменалните си способности. Твърди, че показал на братушките къде са най-големите им залежи и ги оставил с отворена уста. "Там руснаците ми казваха: Бай Иване, ти си чудо! Друг като тебе в света не се е родил. Не разбираме защо вашите учени не те използват. Когато им разказах, че в моята страна никой не иска да ми подаде ръка, те не можеха да повярват. Аз не искам пари от тази работа. Единственото ми желание е да оставя след себе си нещо голямо, от което ще имат полза всички хора, ще има полза и държавата. Но никой не иска помощта ми и аз насила добро не мога да направя", казва примирено възрастният мъж.

Бай Иван е готов да обори цялата наука за произхода на нефта. Според него схващането, че черното злато е с микроорганичен произход, е абсолютно погрешно. "Няма такова нещо, тази теория е тотално сгрешена. Нефтът извира от ядрото на земята. И не е истина, че свършва. Няма начин залежите да не намаляват, но нещата не са такива, каквито ги представят пред хората. Има огромни количества нефт, особено в България. Ние само трябва да ги извадим и да решим веднъж завинаги всичките си проблеми. Иска се само един сондаж и ще изнасяме в цяла Европа. Според него през страната ни минават две нефтени артерии. Едната идва от Украйна, пресича Румъния и влиза в България. Петролната река минавала близо до Свищов, а оттам заминавала през Гърция за Либия. Покрай Варна пък е най-голямото находище на газ. Било разположено върху огромна площ от 15 000 кв. км между Варна и Констанца, а част от него попадало под Черно море. Нефт и газ в огромни количества имало и край Бургас, кълне се бай Иван.

"Това, което се случва в България, е абсурдно. Живеем върху златна мина, а не я използваме. Сега държавата тегли милиарди заем - това са страшно много пари, на които ще плащаме и лихви отгоре. А не искат да отделят едни 20 милиона, за да бият две сонди. Толкова ще струват най-много. Една сонда излиза 5-7 млн. лв. Говорих с отговорника за OMV и той ми каза, че преди години в Норвегия са пробити 75 сондажа по 15 млн. евро всеки, защото са в морето и са по-скъпи. Смятайте колко пари са дали за проучвания, докато най-накрая открият нефта. А при нас става въпрос за минимални инвестиции, които ще се възвърнат веднага хилядократно", казва Иван Милев.

Изготвил е професионална карта, върху която са нанесени всички находища на петрол и газ в България. Феноменът е направил и втора карта с нефтените залежи в цяла Европа. Нашите учени обаче не признават картите му и смятат, че те са плод на болни фантазии и нереални амбиции. "Мислят ме за смахнат и изветрял, но аз знам точно маршрута на природния газ и на нефта под нас. От всички европейски страни, България е най-богата. "Цялата ни страна - надлъж и шир, е в артерии от нефт и газ", убеден е бай Иван.

 

Съпрузи задържани за убийство на дистрибутор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4487232


Двама пловдивчани - Галина П., на 31 г., и съпругът и? Огнян П., са задържани в нeделя за убийството на дистрибутора Кънчо Кънчев. Трупът му бе открит в кална нива край старозагорското с. Плодовитово в четвъртък сутринта, прострелян в сърцето и с 10-ина рани от нож.
На съпрузите е наложен 72-часов арест,
Двама пловдивчани - Галина П., на 31 г., и съпругът и? Огнян П., са задържани в нeделя за убийството на дистрибутора Кънчо Кънчев. Трупът му бе открит в кална нива край старозагорското с. Плодовитово в четвъртък сутринта, прострелян в сърцето и с 10-ина рани от нож. На съпрузите е наложен 72-часов арест,

Белгия в хаос от стачка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4487372

Bъздушният, жп и сухопътният транспорт в Белгия замряха вчера заради национална стачка и бизнесът в страната бе блокиран.
Правителствени учреждения и училища бяха принудени да затворят, пристанищата не функционираха.
Полетите от и за летищата в Брюксел, Шарлероа, Лиеж, Антверпен и Остенде са отменени от неделя вечерта,
Bъздушният, жп и сухопътният транспорт в Белгия замряха вчера заради национална стачка и бизнесът в страната бе блокиран. Правителствени учреждения и училища бяха принудени да затворят, пристанищата не функционираха. Полетите от и за летищата в Брюксел, Шарлероа, Лиеж, Антверпен и Остенде са отменени от неделя вечерта,

Понта получи вот на доверие

http://news.ibox.bg/news/id_1477071209

С променен състав на кабинета след разцеправнето на коалицията

Франция спира такситата “Юбер”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4487350

Нерегламентираните таксита “Юбер” ще бъдат забранени във Франция от първи януари 2015 г., обяви министерството на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс.
Таксиметровите шофьори организираха вчера протест срещу “Юбер”, като блокираха 260 км пътища около Париж в сутрешния час пик. Услугата позволява на потребителите да викат “таксита” със
Нерегламентираните таксита “Юбер” ще бъдат забранени във Франция от първи януари 2015 г., обяви министерството на вътрешните работи, цитирано от Ройтерс. Таксиметровите шофьори организираха вчера протест срещу “Юбер”, като блокираха 260 км пътища около Париж в сутрешния час пик. Услугата позволява на потребителите да викат “таксита” със

Старец осъди община заради пес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4486695

Ухапан от бездомно куче 83-годишен видинчанин осъди общината да му плати 550 лв. обезщетение. С решение на Районния съд местната управа трябва да брои на пострадалия още 300 лв. за разноски по делото, както и 100 лв. държавна такса.
Възрастният мъж бил нападнат от бездомен пес пред хранителен магазин. В решението си магистратите посочват, че
Ухапан от бездомно куче 83-годишен видинчанин осъди общината да му плати 550 лв. обезщетение. С решение на Районния съд местната управа трябва да брои на пострадалия още 300 лв. за разноски по делото, както и 100 лв. държавна такса. Възрастният мъж бил нападнат от бездомен пес пред хранителен магазин. В решението си магистратите посочват, че

Русия повиши извънредно основната лихва до 17%

http://www.investor.bg/novini/130/a/rusiia-povishi-izvynredno-osnovnata-lihva-do-17-185724/

Централната банка реагира на "девалвацията и инфлационните рисковете, които са се увеличили сериозно"

Голи танцьори подлудиха фенки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4487211

Тълпа разгорещени дами се събира пред гардероба в НДК. Мъжът, дошъл да раздаде снимки и плакати, едва смогва да ги подаде на желаещите автограф. Танцьорите трябва да излязат всеки момент. Само да се облекат, че към края на шоуто си останаха полуголи. 
“Имам снимки и на седемте”, чува се вик сред множеството, а момиче доволно размахва заветните
Тълпа разгорещени дами се събира пред гардероба в НДК. Мъжът, дошъл да раздаде снимки и плакати, едва смогва да ги подаде на желаещите автограф. Танцьорите трябва да излязат всеки момент. Само да се облекат, че към края на шоуто си останаха полуголи. “Имам снимки и на седемте”, чува се вик сред множеството, а момиче доволно размахва заветните

Централната банка на Русия вдигна лихвата до 17% и започна открита война в защита на рублата

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/16/2438627_centralnata_banka_na_rusiia_vdigna_lihvata_do_17_i/?ref=rss


Банката на Русия изненадващо вдигна основния лихвен процент с впечатляващите 6.5 пункта до 17% годишно. Причината са увеличените рискове за девалвация и инфлация, се казва в съобщението.

Другата нова драстична мярка в защита на националната валута и финансовата система ва страната е увеличаването от 1.5 на 5 милиарда долара на валутата, която ще предоставя на РЕПО аукциони за срок от 28 дни. Такива операции ще се провеждат всяка седмица в следващите 12 месеца.

Освен това...

"Славия" взе двама холандци на проби

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/16/2438626_slaviia_vze_dvama_holandci_na_probi/?ref=rss


"Славия" взе двама холандски футболисти на проби. Адриано ван ден Дрийст, който играе като ляв халф или ляв бранител, и нападателят Донован Деекман се включват в своеобразния лагер в София.

Той ще продължи пет дни и в него ще бъдат пробвани над десет футболисти.

22-годишния Ван ден Дрийст е играл в младежкия отбор на НАК, а след това отива във втородивизионния ФК "Айндховен".

Деекман, който е на 26 гопдни, се е състезавал в румънския "Конкордия" пред пролетта....

Опиц излезе предсрочно от затвора

http://news.ibox.bg/news/id_1789332588

Беше осъден на 5 години заради убийството младеж при опит за кражба

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4484587

Д-р Йорданка Савова, управител на МБАЛ "Здраве", гр. Велинград.
Проф. д-р Бисер Славков, член на УС на ЦКБ, бивш зам.-министър на финансите, 69 г.
Акад. Димитър Клисурски, инженер химик, 81 г.
Проф. инж. Живко Желев, изобретател, носител на 14 златни медала от Световния патентен институт, 66 г.
Иван Иванов, актьор, 63 г.
Д-р Йорданка Савова, управител на МБАЛ "Здраве", гр. Велинград. Проф. д-р Бисер Славков, член на УС на ЦКБ, бивш зам.-министър на финансите, 69 г. Акад. Димитър Клисурски, инженер химик, 81 г. Проф. инж. Живко Желев, изобретател, носител на 14 златни медала от Световния патентен институт, 66 г. Иван Иванов, актьор, 63 г.

На 16 декември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4486858

Проф. д-р Бисер Славков, финансист, член на УС на ЦКБ Бойка Асиова, писател, журналист Инж. Живко Желев, изобретател Д-р Йорданка Савова, управител на МБАЛ “Здраве”, Велинград  Милко Добрев, скулптор Михаил Николовски, посланик в Тунис, бивш
Проф. д-р Бисер Славков, финансист, член на УС на ЦКБ Бойка Асиова, писател, журналист Инж. Живко Желев, изобретател Д-р Йорданка Савова, управител на МБАЛ “Здраве”, Велинград Милко Добрев, скулптор Михаил Николовски, посланик в Тунис, бивш

Професор от Германия преподава на Млади банкери

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4475679

Проф. д-р Дитрих Озе е преподавател в първата съвместна група Млад банкер на ПроКредит Банк. За първи път шестмесечният курс на обучение, през който минават всички нови служители на ПроКредит Банк, се провежда съвместно с други държави, където ПроКредит банките оперират. Участие са взели кандидати от България, Сърбия, Македония, Румъния, Грузия,
Проф. д-р Дитрих Озе е преподавател в първата съвместна група Млад банкер на ПроКредит Банк. За първи път шестмесечният курс на обучение, през който минават всички нови служители на ПроКредит Банк, се провежда съвместно с други държави, където ПроКредит банките оперират. Участие са взели кандидати от България, Сърбия, Македония, Румъния, Грузия,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване