Протест срещу пенсионната реформа се провежда в София

http://society.actualno.com/Protest-sreshtu-pensionnata-reforma-se-provejda--v-Sofija--news_447214.html

Няколкостотин души се събраха на протест пред Министерския съвет в знак на недоволство от последните решения и изненадващото споразумение между правителството и синдикатите за пенсионната реформа...

Европа с нови санкции срещу Крим

http://offnews.bg/news/n_1/n_433577.html

ЕС забрани на свои граждани и фирми да инвестират в Крим, като по този начин саботира добива на петрол и газови проучвания в Черно море, близо до полуострова, предаде "Ройтерс". Новите ограничения ще влязат в сила от събота. Лидерите на ЕС са категорични, че ще продължат с натиска върху Кремъл заради ролята на страната в конфликта в Украйна въпреки валутната криза в Русия и тресящата се икономика. ЕС забранява на фирмите и гражданите си да закупуват недвижима собственост и предприятия на полуострова, както и да финансират местни компании.  Освен това съюзът забрани на свои круизни кораби да акостират в кримските пристанища. Санкциите няма да позволяват оказването на техническа, строителна или инженерна помощ в секторите за енергиен добив на анексираната през март от руснаците територия.

Лиляна Павлова: България няма да загуби нито един лев по ОП „Регионално развитие” за 2014 г.

http://pik.bg/лиляна-павлова-българия-няма-да-загуби-нито-един-лев-по-оп-„регионално-развитие”-за-2014-г-news263067.html

Лиляна Павлова: България няма да загуби нито един лев по ОП „Регионално развитие” за 2014 г.

От общ бюджет от 3, 1 млрд. лева по ОП „Регионално развитие” 2007-2013 г. към днешна дата имаме усвояване на 75 % от средствата. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на заседание на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, предаде "Фокус".

„Ще зависи от общите ни усилия и тези на бенефициентите да усвоим и оставащите средства, включително и 26 високорискови проекта”, обясни тя.
Павлова подчерта, че към края на тази година сумата, която е трябвало да бъде разплатена е над половин милиард лева. Тя припомни, че средствата по тази програма по-рано бяха спрени, заради което имаше забавяне на проекти, но въпреки това плащанията по тях е трябвало да се случат.

„Само през декември успяхме да разплатим над 90 млн. лева по програмата. България няма да загуби нито един лев по ОП „Регионално развитие” за 2014 г.”, увери министър Павлова.

Тя уточни, че до края на ноември е трябвало да представят на одиторите на ЕК проверките по спрените оси 1 и 3. „Проверките ги приключихме, показахме къде са грешките и какъв е процентът им. ЕК направи одит, който завърши с положителна оценка за действията ни. През януари очакваме да получим и окончателния одитен доклад и се надяваме още януари ЕК да отблокира изцяло средствата по програмата. През декември очакваме по останалите приоритетни оси да дойдат и останалите възстановени средства”, посочи Лиляна Павлова.

Във връзка със Северната скоростна тангента министър Павлова обясни, че по проекта има издадено разрешение за строеж, но по него не се строи, заради проблема с отчуждаванията на имоти. По думите й има внесен пакет от документи в Министерски съвет, като целта е да се даде мандат на председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров да води разговори с жалбоподателите, за да се стигне до съгласие за извънсъдебно споразумение.

Фиксинг на БНБ, четвъртък, 18 декември

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-четвъртък-18-декември_l.a_i.627882_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за 18 декември, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: ...

Най-силният мъж на Америка стана спортист на годината в Гоце Делчев (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4495026

Най-силният мъж на Америка за 2014 г. стана спортист на годината в родния си гр. Гоце Делчев. 34-годишният Димитър Саватинов от 8 г. живее в САЩ и редовно участва в състезания по силови спортове. Тази година постигна най-големия си успех - първо място в състезанието
Най-силният мъж на Америка за 2014 г. стана спортист на годината в родния си гр. Гоце Делчев. 34-годишният Димитър Саватинов от 8 г. живее в САЩ и редовно участва в състезания по силови спортове. Тази година постигна най-големия си успех - първо място в състезанието "Най-силен мъж на Америка" с поставени два рекорда.

Съдът върна делото за корупция в Община Шумен на прокуратурата

http://www.cross.bg/hristov-deloto-nikolaii-1444800.html

Шумен /КРОСС/ Шуменският окръжен съд (ШОС) прекрати съдебното производство и върна за доразследване на Окръжна прокуратура делото за подкуп, по което обвиняеми са ексшефът на дирекция „Европейски проекти" в Община Шумен Данаил Данчев, бившият кметски наместник на кв. „Дивдядово" Сергей Методиев и бизнесменът Николай Христов.Това е поредният неочакван обрат на делото. На предходното заседание съдът реши да върне процеса във фазата на съдебното разследване, въпреки че страните по делото вече бяха пледирали.Съдът взе решението за връщане на делото за доразследване по искане на прокурора Димитър Арнаудов. В мотивите си той посочи възможността да бъдат привлечени нови обвиняеми във връзка с укриването на ДДС, за което Николай Христов също е подсъдим. Това са счетоводителката Елица Маринова и Атанас Александров, който според справка в Търговския регистър фигурира като управител на една от фирмите на Христов "Атом Енерджи".Двамата бяха призовани като свидетели днес, но пред съда се яви само счетоводителката, а за Александров стана ясно, че е напуснал страната."Връщането на делото е разумен ход. Той ще повлияе положително за доизясняването му, ще се съберат и други доказателства. Възможно е обвиненията да бъдат променени. Вярвам, че процесът ще бъде доведен до справедлив край", коментира прокурорът Димитър Арнаудов."От подсъдим, отново ставам обвиняем. Това е подигравка с живота ми", заяви след заседанието Данаил Данчев

Всички работодатели се обявиха против предложените пенсионни промени

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/18/2441489_vsichki_rabotodateli_se_obiaviha_protiv_predlojenite/?ref=rss


Предлаганите от ГЕРБ промени в пенсионната система срещат неодобрението на всички работодателски организации.

На свое заседание в сряда вечерта Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) е разгледала подписания от синдикати и правителство меморандум в неделя и вече не смята, чиа основания за подкрепа, съобщава "Капитал".

Според организацията не са приемливи идеите родените след 1959 г. да имат право да прехвърлят партидите си от втория стълб в...

Колко струва във Варна посещение на Дядо Коледа у дома?

http://www.moreto.net/novini.php?n=274524

Да види Дядо Коледа, докато оставя подаръците под елхата, е мечта на почти всяко дете. Именно вълнението, което изпитват малчуганите от срещата с белобрадия старец, провокира появата на услуга, която предлагат парти агенциите в последните години, включително и във Варна.

Обновяват Морската градина на Варна

http://www.cross.bg/gradina-varna-obshtinata-1444799.html

Варна /КРОСС/ Амбицията ни е през 2015 година да започнем ремонт на алеите в Морската градина, за целта сме отправили искане те да бъдат предоставени на общината за стопанисване, тъй като са държавна собственост, съобщи пред журналисти кметът на Варна Иван Портних. Той посочи, че към момента се прави проектиране за предстоящите дейности. Обновяването на парка ще бъде в две посоки - рехабилитация на алейната мрежа, ново осветление, пейки, както и подобряване на зелената система - засаждане на нови дървета и повече цветя, допълни той. „Остава идеята за преместването на зоологическата градина. В момента водим разговори с правителството и имаме уверение и положително становище от министъра на отбраната, че теренът, който в Общия устройствен план е предвиден за строителството на зоопарка, ще бъде предоставен на общината. Така при отварянето на програмите в новия програмен период на Европейския съюз, ще можем да търсим и европейско финансиране за изграждане на нов зоокът," обясни Иван Портних.

САЩ шокирани от расистките изявления в парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_433526.html

Да чуем публични изявления, унизяващи хора въз основа на тяхната раса или етническа принадлежност, е шокиращо. Тъжно е да станем свидетели на публичен дебат, отровен от реч, която трябва да е неприемлива в едно модерно, демократично общество, особено по време на един празничен период в годината, белязан с добра воля и пожелания за мир. Това се посочва в изявление на Посолството на САЩ до медиите. В съобщението се подчертава, че правителството на САЩ е дълбоко загрижено "относно проявите на етническа нетолерантност". "Надяваме се, че в този сезон на мир и добра воля всички българи ще се замислят върху своята вековна традиция на толерантност и ще положат усилия да отстояват своята световна репутация за мирно съжителство с хора от различни етноси. Всички народи се борят с проблемите, свързани с раса и дискриминация, включително и САЩ, но сред ценностите, които споделяме е и уважението към всички наши граждани, независимо от тяхната раса, религия или етническа принадлежност", се казва още в изявлението.  "Днес, както и всеки друг ден, ние призоваваме българските граждани да осъдят всички форми на принизяваща реч и да бъдат положителни гласове в изграждането на едно приобщаващо общество, което отразява нашите общи ценности, без дискриминация и нетолерантност", посочват от посолството на САЩ у нас.  Изявлението идва ден след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който е част от управляващата коалиция, отправи от трибуната на парламента расистки послания. Както и на фона след месеци на обществено недоволство срещу полицейското насилие и расова дискриминация във в връзка с трагичните инциденти с убийствата на невъоръжени афроамериканци.

Ромът от Столипиново, обезглавил жена си, прибран в психиатрия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4495136

Пловдивският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за 22-годишния Янко Йорданов, който на 11 декември уби с брадва 21-годишната си съпруга Троянка при битов скандал в дома им на ул. "Батак" в ромския квартал "Столипиново".
Извършителят на бруталното убийство,
Пловдивският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за 22-годишния Янко Йорданов, който на 11 декември уби с брадва 21-годишната си съпруга Троянка при битов скандал в дома им на ул. "Батак" в ромския квартал "Столипиново". Извършителят на бруталното убийство,

Утре ще е предимно слънчево, температурите до 12°

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4495430

Утре ще преобладава слънчево време. До обяд на места в низините и котловините ще има мъгла, но в следобедните часове видимостта ще се подобри. Вятърът ще е слаб от запад-югозапад. Температурите няма да се променят съществено и максималните ще са между 7° и 12°, в София около 8°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и
Утре ще преобладава слънчево време. До обяд на места в низините и котловините ще има мъгла, но в следобедните часове видимостта ще се подобри. Вятърът ще е слаб от запад-югозапад. Температурите няма да се променят съществено и максималните ще са между 7° и 12°, в София около 8°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и

Превантивно изграждат диги край езерото Вая

http://www.cross.bg/ezeroto-byrgas-digi-1444798.html

Бургас /КРОСС/ Кметът на община Бургас Димитър Николов нареди по протежението на бул. "Захари Стоянов" превантивно да се изградят предпазни диги, които да предотвратят наводнение на пътното платно, ако нивото на езерото Вая продължи да се покачва. В акцията участват екипи на общинската служба "Управление при кризи, обществен ред и сигурност" и "Пожарна безопасност и защита на населението". Около 1 000 торби с пясък са поставени в най-ниските места на брега на езерото. Районът е под постоянно наблюдение и при нужда дигите ще бъдат подсилени.

Борисов е готов на отстъпки за пенсионното осигуряване

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/18/2441483_borisov_e_gotov_na_otstupki_za_pensionnoto_osiguriavane/?ref=rss


Премиерът Бойко Борисов приема възраженията на критиците на замисляните от ГЕРБ промени в пенсионното осигуряване, според които осигурен, избрал да внася само в НОИ, да не може впоследствие да се прехвърля към някой от частните фондове.

Виждам, че може да имат основание. Затова съм възложил на финансовия министър да подготви и това решение - ако не му харесва или не е убеден, че в този фонд правилно и сигурно парите се управляват, но след две години види, че някой друг фонд много добре работи, да може да се върне обратно. Бих го подкрепил", каза Борисов пред кореспондента на БНР в Брюксел.  

Премиерът иронизира и възраженията, че едногодишният срок, в който всеки влизащ на пазара на труда младеж ще има за да избира между частното и държавното осигуряване, е прекалено кратък. "Българинът бил глупав и не можел сам за година време да намери правилно решение и трябва да се върнем в социализма, когато ни казваха кое е правилното решение и задължително да им отнемаме тези 5% и да ги пращаме някъде", каза той. Затова Борисов предложил всеки да има право на информиран избор.

Премиерът съобщи, че е разговарял с представителите на Реформаторския блок, които са против измененията, и ги е посъветвал най-приятелски да се срещнат с ръководството на Комисията за финансов надзор и да се информират каква е статистиката за фондовете, как ги контролират, имат ли ликвидност, правилно ли разполагат на хората с парите, "за да не стане после, че фондовете са расли и по времето на Реформаторите". Направи аналогия със срива на КТБ. "Аз от случая с КТБ си извадих извод за себе си - когато нещо става автоматично, когато става безконтролно, в един момент дори една стабилна институция, като БНБ, видяхте, че се оказа, че не е контролирала така, както трябва", каза той.   

Борисов съобщи, че веднага след коледната ваканция ще обсъди с парламентарно представените сили, включително и опозицията, параметрите на мащабна пенсионна реформа, която да работи през следващите 30 години. 

Утре ще е предимно слънчево, температурите до 12°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4495428

Утре ще преобладава слънчево време. До обяд на места в низините и котловините ще има мъгла, но в следобедните часове видимостта ще се подобри. Вятърът ще е слаб от запад-югозапад. Температурите няма да се променят съществено и максималните ще са между 7° и 12°, в София около 8°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и
Утре ще преобладава слънчево време. До обяд на места в низините и котловините ще има мъгла, но в следобедните часове видимостта ще се подобри. Вятърът ще е слаб от запад-югозапад. Температурите няма да се променят съществено и максималните ще са между 7° и 12°, в София около 8°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и

И КРИБ се обяви срещу промените в пенсионния модел

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/i-krib-se-obiavi-sreshtu-promenite-v-pensionniia-model-185943/

Вече нито една работодателска организация не подкрепя Меморандума за разбирателство между правителството и синдикатите

НС удължи мораториума за придобиване на имот по давност

http://www.moreto.net/novini.php?n=274527

Народното събрание одобри на второ четене удължаването на мораториума върху придобиването по давност на държавни и общински имоти. Срокът е удължен с три години - до края на 2017 г. Според вносителите, удължаването на срока за спиране на придобивната давност по отношение на държавни и общински имоти е необходимо поради все още неприключилия процес по първоначалното актуване на имотите - държавна и общинска собственост.

Съдията на Цветанов не събра гласове за повишение

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/18/2441538_sudiiata_na_cvetanov_ne_subra_glasove_za_povishenie/?ref=rss


Два гласа не стигнаха на зам.-председателката на Районния съд в Пловдив Екатерина Роглекова да се изкачи на същата позиция, но в Окръжния пловдивски съд /ОС/. Подкрепиха я 11 членове на Висшия съдебен съвет, против гласуваха трима и се въздържаха четирима.

Предложението е направено от председателя на ОС Пловдив Веселин Хаджиев, който беше неин ръководител в Районния съд по времето, когато съдия Роглекова разглеждаше делото за клевета срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов,...

Мъж пострада след взрив на газова бутилка, предизвикал пожар в апартамент във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4495421

Взрив на газова бутилка е предизвикал пожар в апартамент във Варна, съобщиха от ОД на МВР – Варна за "Фокус".
В 14.40 часа е регистриран инцидент с газова бутилка в жилище на ул. „Генерал Скобелев”. Запалила се е самата бутилка.
При опита си да я изгаси 34-годишен мъж, живеещ в жилището, е леко пострадал.
Взрив на газова бутилка е предизвикал пожар в апартамент във Варна, съобщиха от ОД на МВР – Варна за "Фокус". В 14.40 часа е регистриран инцидент с газова бутилка в жилище на ул. „Генерал Скобелев”. Запалила се е самата бутилка. При опита си да я изгаси 34-годишен мъж, живеещ в жилището, е леко пострадал.

Взрив на газова бутилка предизвика пожар в апартамент във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4495412

Взрив на газова бутилка е предизвикал пожар в апартамент във Варна, съобщиха от ОД на МВР – Варна за
Взрив на газова бутилка е предизвикал пожар в апартамент във Варна, съобщиха от ОД на МВР – Варна за "Фокус". В 14.40 часа е регистриран инцидент с газова бутилка в жилище на ул. „Генерал Скобелев”. Запалила се е самата бутилка. При опита си да я изгаси 34-годишен мъж, живеещ в жилището, е леко пострадал.

Бойко Борисов: Всеки трябва да избере частен фонд или НОИ за втората си пенсия

http://econ.bg/Новини/Бойко-Борисов-Всеки-трябва-да-избере-частен-фонд-или-НОИ-за-втората-си-пенсия_l.a_i.627875_at.1.html

Всеки трябва да има право на информиран избор – да прецени дали да избере Националния осигурителен институт (НОИ), дали частен пенсионен фонд за...

Без хотели в Пирин

http://www.cross.bg/pirin-ypravlenie-hoteli-1444797.html

/КРОСС/ Строителството на хотели и нова леглова база в Пирин планина са абсолютно забранени. Това стана ясно на организираното обществено обсъждане на новия План за управление на Национален парк „Пирин", което се състоя в четвъртък в курорта Банско.Над 130 заинтересовани лица, представители на Министерството на околната среда и водите, на Юнеско, на общини, на бизнеса и на неправителствени организации участваха в дискусията на разработващия се в момента План за управление на НП „Пирин". Екозащитниците за пореден път бяха уверени, че няма как на територията на парка да се разреши строеж на хотелски комплекси и други сгради за нощувка на туристи. Изпълнителите на проекта и представителят на МОСВ инж. Михаил Михайлов категорично заявиха, че дали ще се изграждат ски писти и лифтове не зависи от този план. Още по-малко той ще разрешава или забранява тази дейност. Планът за управление определя какви и къде да са туристическите зони, а не какво ще се прави в тях. Но допустимите възможности са само за спортна и туристическа дейност, както и такава, която да ги обслужва.Никакво строителство на хотели и нова леглова база, категорични бяха изпълнителите на проекта. В исторически план границите, режимът и управлението на територията на Национален парк „Пирин" са претърпели редица промени, но те винаги са били свързани с неговото развитие и съхранение, така ще бъде и занапред, допълниха експертите, цитирани от standartnews.com.

Ефективна присъда за кмет, убил човек на пътя

http://www.cross.bg/efektivna-prisuda-za-kmet-ybil-chovek-na-putya-1444796.html

/КРОСС/ Бургаският апелативен съд потвърди наложената на кмета на сливенското село Ковачите Атанас Гурков присъда от 3 години и 4 месеца „лишаване от свобода" при първоначален общ режим и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години. Гурков е признат за виновен, че през декември миналата година е предизвикал катастрофа, при която е загинал мъж от Сливен. Установено е, че подсъдимият е бил с 2,06 промила алкохол в кръвта.Решението на съда подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Паметникът пред НДК ще бъде разглобен и преместен

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/pametnikyt-pred-ndk-shte-byde-razgloben-i-premesten-185942/

На негово място ще бъде бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк

Постоянният адрес в София = още точки за детска градина

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/postoianniiat-adres-v-sofiia-oshte-tochki-za-detska-gradina-6029178

Промените се правят заради гражданите, които плащат данъци в столицата, като по този начин те ще имат предимства, разясни зам-кметът д-р Тодор Чобанов

Манолова вади коледен сюрприз за ГЕРБ

http://www.bnews.bg/article-124758

Заради 4-те милиона за ратификацията за проваления проект за циментов завод край София, Манолова и Цачева не пестят сили в спора.

Раздадоха наградите спортен Икар!

http://pik.bg/раздадоха-наградите-спортен-икар-news263060.html

Раздадоха наградите спортен Икар!

На бляскава церемония в Националната художествена галерия в София бяха връчени наградите „Спортен Икар". Специално жури от спортисти и общественици и Фондация "Български спорт" присъдиха призовете на най-заслужилите български спортисти през 2014 година в 7 категории.

На събитието присъстваха редица спортни знаменитости - председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, Илияна Раева, Любо Ганев, Станка Златева, Боян Петров, Георги Глушков, Армен Назарян, ансамбълът по художествена гимнастика и др.

Част от наградите бяха връчени от министъра на спорта Красен Кралев и изпълнителният директор на Фондация "Български спорт" Цено Ценов.

Изпълнителният директор на Бранд Медия България, част от която е и сайтът kmeta.bg, Боян Томов, бе отличен със златна значка на БОК за принос към олимпийското движение.

В своето изказване председателят на БОК Стефка Костадинова благодари на спортистите за техните успехи през годината.

"Благодаря ви за всичко, което правите за българското олимпийско семейство. Искам да ви споделя, че тази година бе много добра и силна за българския спорт. В Младежките олимпийски игри в Нанджин нашите млади надежди спечелиха 7 медала. Пожелавам им след няколко години да направят същото и на големите олимпийски игри", заяви световната рекордьорка на висок скок.

"Искам да поздравя и ансамбъла ни по художествена гимнастика, защото те убединиха целия народ и след 18 години изкачиха българската гимнастика отново на световния връх. Имаме и двама уникални спортисти - Григор Димитров и Кубрат Пулев, които взривиха цял свят. А в предстоящите европейски игри в Баку на България са дадени 103 квоти", завърши Костадинова.

Част от наградите "Спортен Икар" бяха връчени от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и изпълнителният директор на "Фондация български спорт" Цено Ценов.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров стана носител на  "Спортен Икар" за "Постижение на годината". Гришо завърши под номер 11 в световната ранглиста, достигна до 1/2 финал на "Wimbledon", до 1/4 финал на "Australian open" и със сигурност  изпраща най-успешната година в кариерата си.

В останалите категории бяха наградени следните спортисти:

2. За "Впечатляващо представяне"

Боян Петров - алпинизъм, първият българин, изкачил три 8-хилядника в една година (Канчендзьонга, Броуд Пик и К-2)

3. За "Достойно представяне"

Александра Жекова - сноуборд, 5-о място на Зимните олимпийски игри в Сочи 2014, 3-о място в генералното класиране за СК в бордъркроса

Александър Костадинов - кл. борба, европейски шампион в кат. 59 кг

Иван Марков - вдигане на тежести, европейски шампион и втори на световно първенство в кат. 85 кг

Станимира Петрова - бокс, първата българка световна шампионка по бокс в кат. 54 кг.

Гергана Баръмова - бадминтон, с два златни медала, бронз и второ място отборно на Европейско първенство

4. За проспериращ млад спортист" - Благой Найденов (18 г.) - бокс, олимпийски и световен шампион в кат. до 81 кг.

5. За "Шампионско дълголетие" бе отличена Станка Златева - борба, носителка на два сребърни олимпийски медала, петкратна световна и шесткратна европейска шампионка, първата българка, участничка на олимпийски игри в женската борба (2004), първата българска световна шампионка по борба (2006). Състезателка №1 в света по борба за 2006, 2007 и 2010 г., Спортист №1 на Балканите за 2010 г., Спортист №1 на България за 2007, 2010 и 2011 г., №2 за 2008 г., в Топ-10 за 2006 г.

6. За "Отбор на годината"  стана Ансамбъл художествена гимнастика - световни шампионки в многобой от Измир 2014

7. Награда за феърплей получи Мерлин Арнаудова - лека атлетика, ветерани, с награда и от Европейската мастърс асоциация за феърплей заради изключително толерантно и етично поведение след несправедлива дисквалификация по време на Европейско първенство.

- Специални награди на Управителния съвет на фондация Български спорт" поличиха:

- Божидар Андреев - вдигане на тежести, олимпийски шампион за младежи в кат. до 85 кг.

- Лидия Ненчева - спортна стрелба, олимпийска шампионка за девойки в смесени отбори, с бронзов медал от Световно първенство за девойки

- Кирил Милов - борба, сребърен олимпийски медалист за младежи, европейски шампион за кадети в кат. до 85 кг.

- Бетина Темелкова - джудо, сребърна олимпийска медалистка за младежи в кат. до 52 кг.

- Душко Благовестов - бокс, бронзов олимпийски медалист за младежи, със сребро от Световно първенство в  кат. до 56 кг-

- Александър Везенков - баскетбол, избран в идеалната петица на Еврапейското първенство за младежи до 20 г., топреализатор с 19.3 т. за мач, най-добър борец с 11.2 борби на мач, дебют в мъжкия национален отбор и най-добър играч за него в квалификациите за Евробаскет 2015 - 17-3 т. и 6-4 борби средно на мач.

- Ансамбъл художествена гимнастика - девойки, второ място на Младежката олимпиада в Нанджинг 2014

- Екатерина Стратиева - автомобилизъм, първата българка с европейска титла от рали шампионат.

Раздодоха наградите спортен Икар!

http://pik.bg/раздодоха-наградите-спортен-икар-news263060.html

Раздодоха наградите спортен Икар!

На бляскава церемония в Националната художествена галерия в София бяха връчени наградите „Спортен Икар". Специално жури от спортисти и общественици и Фондация "Български спорт" присъдиха призовете на най-заслужилите български спортисти през 2014 година в 7 категории.

На събитието присъстваха редица спортни знаменитости - председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, Илияна Раева, Любо Ганев, Станка Златева, Боян Петров, Георги Глушков, Армен Назарян, ансамбълът по художествена гимнастика и др.

Част от наградите бяха връчени от министъра на спорта Красен Кралев и изпълнителният директор на Фондация "Български спорт" Цено Ценов.

Изпълнителният директор на Бранд Медия България, част от която е и сайтът kmeta.bg, Боян Томов, бе отличен със златна значка на БОК за принос към олимпийското движение.

В своето изказване председателят на БОК Стефка Костадинова благодари на спортистите за техните успехи през годината.

"Благодаря ви за всичко, което правите за българското олимпийско семейство. Искам да ви споделя, че тази година бе много добра и силна за българския спорт. В Младежките олимпийски игри в Нанджин нашите млади надежди спечелиха 7 медала. Пожелавам им след няколко години да направят същото и на големите олимпийски игри", заяви световната рекордьорка на висок скок.

"Искам да поздравя и ансамбъла ни по художествена гимнастика, защото те убединиха целия народ и след 18 години изкачиха българската гимнастика отново на световния връх. Имаме и двама уникални спортисти - Григор Димитров и Кубрат Пулев, които взривиха цял свят. А в предстоящите европейски игри в Баку на България са дадени 103 квоти", завърши Костадинова.

Част от наградите "Спортен Икар" бяха връчени от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и изпълнителният директор на "Фондация български спорт" Цено Ценов.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров стана носител на  "Спортен Икар" за "Постижение на годината". Гришо завърши под номер 11 в световната ранглиста, достигна до 1/2 финал на "Wimbledon", до 1/4 финал на "Australian open" и със сигурност  изпраща най-успешната година в кариерата си.

В останалите категории бяха наградени следните спортисти:

2. За "Впечатляващо представяне"

Боян Петров - алпинизъм, първият българин, изкачил три 8-хилядника в една година (Канчендзьонга, Броуд Пик и К-2)

3. За "Достойно представяне"

Александра Жекова - сноуборд, 5-о място на Зимните олимпийски игри в Сочи 2014, 3-о място в генералното класиране за СК в бордъркроса

Александър Костадинов - кл. борба, европейски шампион в кат. 59 кг

Иван Марков - вдигане на тежести, европейски шампион и втори на световно първенство в кат. 85 кг

Станимира Петрова - бокс, първата българка световна шампионка по бокс в кат. 54 кг.

Гергана Баръмова - бадминтон, с два златни медала, бронз и второ място отборно на Европейско първенство

4. За проспериращ млад спортист" - Благой Найденов (18 г.) - бокс, олимпийски и световен шампион в кат. до 81 кг.

5. За "Шампионско дълголетие" бе отличена Станка Златева - борба, носителка на два сребърни олимпийски медала, петкратна световна и шесткратна европейска шампионка, първата българка, участничка на олимпийски игри в женската борба (2004), първата българска световна шампионка по борба (2006). Състезателка №1 в света по борба за 2006, 2007 и 2010 г., Спортист №1 на Балканите за 2010 г., Спортист №1 на България за 2007, 2010 и 2011 г., №2 за 2008 г., в Топ-10 за 2006 г.

6. За "Отбор на годината"  стана Ансамбъл художествена гимнастика - световни шампионки в многобой от Измир 2014

7. Награда за феърплей получи Мерлин Арнаудова - лека атлетика, ветерани, с награда и от Европейската мастърс асоциация за феърплей заради изключително толерантно и етично поведение след несправедлива дисквалификация по време на Европейско първенство.

- Специални награди на Управителния съвет на фондация Български спорт" поличиха:

- Божидар Андреев - вдигане на тежести, олимпийски шампион за младежи в кат. до 85 кг.

- Лидия Ненчева - спортна стрелба, олимпийска шампионка за девойки в смесени отбори, с бронзов медал от Световно първенство за девойки

- Кирил Милов - борба, сребърен олимпийски медалист за младежи, европейски шампион за кадети в кат. до 85 кг.

- Бетина Темелкова - джудо, сребърна олимпийска медалистка за младежи в кат. до 52 кг.

- Душко Благовестов - бокс, бронзов олимпийски медалист за младежи, със сребро от Световно първенство в  кат. до 56 кг-

- Александър Везенков - баскетбол, избран в идеалната петица на Еврапейското първенство за младежи до 20 г., топреализатор с 19.3 т. за мач, най-добър борец с 11.2 борби на мач, дебют в мъжкия национален отбор и най-добър играч за него в квалификациите за Евробаскет 2015 - 17-3 т. и 6-4 борби средно на мач.

- Ансамбъл художествена гимнастика - девойки, второ място на Младежката олимпиада в Нанджинг 2014

- Екатерина Стратиева - автомобилизъм, първата българка с европейска титла от рали шампионат.

Експерти обсъждат Плана за управление на Пирин

http://pik.bg/експерти-обсъждат-плана-за-управление-на-пирин-news263059.html

Експерти обсъждат Плана за управление на Пирин

Над 130 заинтересовани лица, МОСВ, ЮНЕСКО, общини, бизнес и неправителствени организации участват в обсъжданията на разработващия се в момента План за управление на Пирин.

Изпълнителите на проекта и представителят на МОСВ инж. Михаил Михайлов категорично заявиха, че дали ще се изграждат ски писти и лифтове, не зависи от този план. Още по-малко да разрешава или забранява тази дейност.

Планът определя какви и къде да са туристическите зони, а не какво ще се прави там. Но допустимите възможности са само за спортна, туристическа и обслужващи дейности.

Строителството на хотели и нова леглова база са абсолютно забранени, добавиха те.

 

Мъж пострада при пожар от газова бутилка

http://www.cross.bg/bytilka-postrada-gazova-1444795.html

Варна /КРОСС/ Варненец пострада при опит да загаси пламъците, предизвикани от газова бутилка. Инциденетът е станал около 14:40 ч. днес в апартамента му на ул. „Ген. Скобелев", съобщиха за Дарик от полицията. 34-годишният мъж е получил изгряния по ръката и е откаран в болница, за да му бъде оказана лекарска помощ. За живота му няма опасност и той ще бъде изписан.Няма други пострадали при пожара, който не е нанесъл материални щети на жилището. Огънят е бил потушен още преди пристигането на екип на пожарната.Техническа неизправност или неправилно боравене с газовата бутилка са причините за инцидента.

Майката на насиления Гошко: Непознати хора ни помагат, благодаря на всички

http://pik.bg/майката-на-насиления-гошко-непознати-хора-ни-помагат-благодаря-на-всички-news263057.html

Майката на насиления Гошко: Непознати хора ни помагат, благодаря на всички

Хора от цяла България са проявили милосърдие и са помогнали на семейството на насиления Гошко от Дебелт с пари и подаръци.

"Благодаря на всички! Трогната съм, явно все още има добри хора в нашата държава. Получих пощенски записи с 50 и 100 лв. от непознати жени от София, Пловдив. дадоха ми ботушки за децата, дори телевизор.

Добра жена, която също не познавам, изпрати таблет за Гошко. Утре отивам да му го занеса, много ще се зарадва", разказа многодетната майка пред 24 часа.
Тя има общо пет деца - две момченца и три момиченца, на възраст от 2 до 12 г. Семейството живее в нищета в един от бившите соцблокчета в Дебелт.

Въпреки че в апартамента е бедно, а обзавеждането твърде оскъдно, семейството вече е подредило коледната украса, видя екип на 24 часа.

Приходите в семейството са само от детските.

Веднага след като на 10 декември изписаха насиления Гошко от бургаската болница, той бе настанен в специализиран център в Бургас. Момченцето ще остане в него около месец, докато се възстанови психически от преживения шок. След това ще бъде върнато у дома.

12-годишният Гошко бе насилен от 14-годишен циганин в една от тоалетните на ОУ"Антон Страшимиров".

Заради ужасния инцидент директорката Таня Вангелова подаде оставка, а след проверка на Агенцията за закрила на детето стана ясно, че тя, ресурсният учител на Гошко, класната и медицинската сестра ще бъдат глобени с до 3000 лв. за това, че са се опитали да укрият станалото.

Бузев: Събарянето на незаконна къща в "Максуда" отнема от 2 до 6 месеца, а постройките се вдигат за 24 часа

http://www.moreto.net/novini.php?n=274525

Главният архитект на Варна Виктор Бузев е притеснен, че трудно може да има сериозно развитие при разрешаването на проблема с незаконното строителство в циганското гето „Максуда“. „Процедурата по събаряне на незаконна къща отнема от 2 до 6 месеца, а в този квартал постройките се вдигат за 24 часа“, заяви в предаването „Зала Пленарна“ по Дарик Бузев.

Руснаците получиха сметката за Крим

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/12/18/2441537_rusnacite_poluchiha_smetkata_za_krim/?ref=rss


На годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин той бе запитан от журналист от държавния Первый канал доколко е вярно съждението, че случващото се с икономиката на Русия е сметката, която трябва да се плати за присъединяването на Крим.

"Не, това не е сметката за Крим. Това е цената за нашето естествено желание да се самосъхраним като нация, като цивилизация, като държава", отвърна той. Според него след разпадането на бившия СССР страната се била разкрила пред партньорите си, а те директно започнали да подкрепят тероризма в Северен Кавказ и напоследък имало организирана кампания за дискредитиране на зимната олимпиада в Сочи.

Путин продължи с метафората, че чужденците се опитвали "да надянат верига на руската мечка, да й изтръгнат зъбите и ноктите, да я превърнат в чучело и веднага след това да ѝ вземат тайгата. (…) Какво искате – да окачат кожата ни като трофей на стената? Крим няма нищо общо".
 
В днешния брой на деловия в."Ведомости" обаче редакционната статия се казваше именно така - "Руснаците получиха сметката за Крим" и тази оценка се прави на много други места. Ето какво пише в нея Андрей Синицин:

Губернаторът на Краснодарския край Александър Ткачов едва ли не първи от представителите на властта свърза в сряда присъединяването на Крим с икономическата криза в Русия: "Жънем плодовете на нашите завоевания, политическите победи на нашата страна. Това е разплата, цената, която икономиката и жителите на края и страна рано или късно трябваше да споделят с президента, правителството, със страната. Всички ръкопляскахме, всички говорехме, че е супер, че Крим е наш. Значи, трябва и да разделим не само тази отговорност, но и цената, загубите."

Главните идеи на това признание са следните:

1. Цената за Крим се оказа доста по-висока, отколкото разчитаха в Русия

2. Президентът и правителството са по-важни от икономиката

3. Гражданите трябва да понесат отговорността за решенията на президента, тъй като подкрепиха присъединяването на Крим.

Ткачов - след съседа си в Чечения Рамзан Кадиров - предлага колективна отговорност. Терминът означава много неща. С осъзнаването на общата отговорност за престъпленията на нацизма жителите на Германия успяха да преодолеят колективната травма, да построят ефективно общество и икономика. Кадиров предлага на роднините на терористи да отговарят за тях без съд и следствие и сам се държи като външен съд и следствие в едно и също лице. Ткачов от името на властта предлага да се сподели с нея отговорността за решенията, тъй като те са толкова победоносни, че властта сама не може да се справи с изплащането на репарациите.

Ситуация, подобна на следвоенна Германия, е възможна при висока степен на идентификация на гражданина с нацията и лично преживяване на нейните победи и поражения. Съветската и руската нация по различни причини не изпитва обща отговорност за престъпленията на сталинизма.

Постсъветското общество много слабо се идентифицира със страната си. По данни на годишното допитване на "Левада център" през ноември 2014г. отговорност за случващото се в Русия са чувствали напълно нищожните 2% от анкетираните. В значителна степен отговорност приемат 9%, а в незначителна - 27%. Абсолютно никаква отговорност не изпитват 57%. Този показател е по-нисък не само спрямо 2000г. (когато Путин дойде на власт - бел.ред.), но и спрямо март 2014г. (когато бе анексиран Крим - бел.ред.).

Когато през пролетта питаха гражданите готови ли са да поемат разходите за присъединяването на Крим, те не бяха склонни много да се радват. През май по данни отново на "Левада център" 30% изобщо не са искали да плащат за Крим, 19% са смятали, че не бива да им пипат парите, 29% с абили за това да се включат "в някаква степен", а значително натоварване са били готови да поемат 17%. Днес готовност да поемат разходи заради Крим и конфликта в Донбас изразяват едва 5-6%. Но реално плащаме всички, най-малкото чрез обезценяването на рублата.

Руснаците са свикнали с това, че не влияят върху политиката и възприемат властта като нещо, съществуващо в телевизора и специално разпалващо някаква гордост за някакви достижения и победи.

Сега властта излезе от телевизора и директно заяви, че за спектакъла трябва да се доплати свръх таксата за телевизионния сигнал, тока и данъците. 

Властта изяде салама в хладилника ви, настани се в стаята ви и кара вашата кола.

Това е класическа измама: сега мнозина разбраха, че в обществения договор "Крим е наш срещу 84% подкрепа за лидера" има клауза с дребнички букви и там пише: "Икономиката ще рухне и ще изгубите натрупаното с непосилен труд". Но гражданите не четат дребния шрифт и това, отчасти, си е тяхна отговорност. Затова Ткачов е прав.

Това, за което не е прав, е колко голям е делът им в тази отговорност. Както показват последните новини, максимално ще бъдат използвани възможностите на държавата за спасяване на финансовите, имотните и бизнес интересите на близките до властта.

Все още не е озверял съвсем. Путин призна, че е влюбен

http://offnews.bg/news/n_1/n_433539.html

На десетата годишна пресконференция за Путин като руски президент той изненадващо призна, че е влюбен. През 2013 г. руският държавен глава се разведе със съпругата си Людмила след почти 30 години брак. Днес Путин направи в прав текст следното признание: "Един мой приятел от Европа, голям началник, след развода ми ме попита: - А ти сега влюбен ли си? И аз го попитах: - В какъв смисъл? - Влюбен ли си в някого? - Ами да. - А тя влюбена ли е в тебе? - Ами да. Моят приятел явно си е помислил, че съвсем съм озверял" Путин призна също така, че е в много добри отношения с бившата си съпруга и че двамата се виждат редовно. През 2008 г. таблоидът „Московский кореспондент“ писа, че Путин има връзка с бившата олимпийска шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева. Тогава Путин отрече тези твърдения, а вестникът беше закрит.

Жители на Първомай набиха роми, опитали се да оберат гараж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4495400

А. Стоянов-Рижко с още един ром от Петрич и техен приятел от Кюстендил се оплакаха в полицията, че четирима жители на село Първомай счупили панорамното стъкло на микробуса, с който пътували - „Форд Транзит, и ги набили.
Тримата обикаляли с микробуса с кюстендилска регистрация по улиците на Първомай, пише struma.bg.
А. Стоянов-Рижко с още един ром от Петрич и техен приятел от Кюстендил се оплакаха в полицията, че четирима жители на село Първомай счупили панорамното стъкло на микробуса, с който пътували - „Форд Транзит, и ги набили. Тримата обикаляли с микробуса с кюстендилска регистрация по улиците на Първомай, пише struma.bg.

Москва няма да остави без отговор санкциите срещу Крим

http://www.cross.bg/merki-opit-nakazhat-1444794.html

/КРОСС/ Новият пакет от ограничителни мерки срещу кримската икономиката, одобрен днес от Съвета на Европейския съюз, е опит да се накажат жителите на полуострова, които чрез референдум направиха свободен избор в полза на обединението с Русия, заявиха от руското Министерство на външните работи. "Подобни мерки не са нищо повече от опит да се накажат жителите на полуострова, които чрез референдум се обявиха за обединение с Русия", се казва в коментар, поместен на страницата на ведомството. "В Брюксел вече трябваше да осъзнаят, че Крим и Севастопол са неразделна част от Руската федерация. Във връзка с това бихме искали да напомним на ЕС за нашето законно право адекватно да отговорим на неговите ограничителни мерки по отношение на всички руски граждани и юридически лица", посочват в заключение от Министерството на външните работи.

Жители на Първомай набиха роми, опитали се да оберат гараж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4495385

А. Стоянов-Рижко с още един ром от Петрич и техен приятел от Кюстендил се оплакаха в полицията, че четирима жители на село Първомай счупили панорамното стъкло на микробуса, с който пътували - „Форд Транзит, и ги набили.
Тримата обикаляли с микробуса с кюстендилска регистрация по улиците на Първомай, пише struma.bg.
А. Стоянов-Рижко с още един ром от Петрич и техен приятел от Кюстендил се оплакаха в полицията, че четирима жители на село Първомай счупили панорамното стъкло на микробуса, с който пътували - „Форд Транзит, и ги набили. Тримата обикаляли с микробуса с кюстендилска регистрация по улиците на Първомай, пише struma.bg.

Приобщаваме имигранти с 1,4 млн. лeва, осигурени от ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4495395

Европейският съюз осигурява 1,4 млн. лв. на България за приобщаване на имигранти от държави извън общността. Парите са отпуснати от Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни, съобщиха от Агенцията по заетостта у нас, цитирани от bTV.
От българската институция уточняват, че парите са за 20 одобрени договора за проекти,
Европейският съюз осигурява 1,4 млн. лв. на България за приобщаване на имигранти от държави извън общността. Парите са отпуснати от Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни, съобщиха от Агенцията по заетостта у нас, цитирани от bTV. От българската институция уточняват, че парите са за 20 одобрени договора за проекти,

Експерт: Промените в МВР са необходими, но те трябва да бъдат направени много внимателно и след задълбочен анализ

http://pik.bg/експерт-промените-в-мвр-са-необходими-но-те-трябва-да-бъдат-направени-много-внимателно-и-с-news263054.html

Експерт: Промените в МВР са необходими, но те трябва да бъдат направени много внимателно и след задълбочен анализ

"Не съм окуражен от начина, по който протекоха дебатите по промените в Закона за МВР. Струва ми се, че отново ще има конфликти, отново ще има скандали, свързани с приемането на новото законодателство. Това не е приятно, 25 години продължава. Струва ми се, че трябва да се сложи край на този подход, на това отношение към законодателството, свързано с националната сигурност и опазването на обществения ред." Това коментира експертът по национална сигурност Юлий Георгиев – бивш директор на Национална служба „Сигурност“ пред БНР.

"Според нас трябваше да се започнат промените с основния закон – устройствения закон на системата за сигурност. Когато се строи една къща, се започва от основите, а не от стените и стаите. Промени са необходими и в МВР, и в ДАНС, и в останалите институции, но те трябва да бъдат направени много внимателно и след задълбочен анализ. В случая ми се струва, че не се подхожда така. Трябва да се подходи по съвсем друг начин. Настояваме да не се прибързва с промените, да се подредят приоритетите, да се започне с основния закон на системата, след това да се върви към новите функционални закони и промените, измененията, допълненията във функционалните закони, касаещи ДАНС и МВР. Такъв ред трябваше да има и той е с най-малък конфликтен заряд. Трябва да се научат политическите сили в парламента да постигат консенсус, да постигат разбирателство по тези въпроси, а не да се разправят непрекъснато."

Връщането на ГДБОП в МВР не е панацея, категоричен бе Георгиев. Той припомни скандалите около службата, когато тя е била в МВР:

Въпрос, който възниква и не получава отговор – няма ли да има повторение на тези деформации? Друг въпрос – как стоят нещата сега в ДАНС, има ли там такива инциденти или не. Трябва да се направи анализ и да се преценят нещата малко по-задълбочено.

"Приема се, според нас неоснователно, че това връщане е елементарно, механично действие. Казва им се на хората – тръгвайте към МВР и те тръгват. Не се взема предвид един такъв факт, че преминалите в ДАНС служители от ГДБОП бяха разпръснати в различни структурни звена на агенцията. Изваждането им сега при всички случаи ще предизвика сътресения в работата на тези звена. Трябва да се има предвид, че хората вече се адаптираха към спецификата на службата и вече постигат добри резултати. Да не стане така, че да разрушим една готова изградена къща, за да построим колиба."

Георгиев е категоричен, че трябва да се сондира и зачете мнението на обикновените служители: "Служителите трябва да почувстват, че за тях някой мисли и се грижи за тях и ги защитава, не само с празни декларации, а с отношение."

Според него остава усещането, че промените се извършват с цел да бъдат сменени хора на ключови позиции.

Няма да осъдим "геноцида" над българите в Османската империя

http://politics.actualno.com/Njama-da-osydim-genocida-nad-bylgarite-v-Osmanskata-imperija-news_447206.html

България няма да осъди „геноцида над българите в Османската империя“. Това стана ясно на заседание на парламентарната Комисия по вероизповедание и правата на човека. Предложение...

Русия против новите санкции срещу Крим

http://europe.actualno.com/Rusija-protiv-novite-sankcii-sreshtu-Krim-news_447204.html

Новите санкции на Европейския съюз, забраняващи инвестиции в Крим, са "абсолютно недопустими" и равностойни на дискриминация срещу жителите на полуострова в Черно море, анексиран от Русия пр...

Кунева: Европа даде ясен знак, че няма да допусне газова криза в България

http://business.actualno.com/Kuneva-Evropa-dade-jasen-znak-che-njama-da-dopusne-gazova-kriza-v-Bylgarija-news_447207.html

Много ясният сигнал от страна на Европа беше, че криза за България няма да има. Така вицепремиерът Меглена Кунева и лидер на ПП "Движение "България на гражданите" отговори на въпрос дал...

Почина италианската кинозвезда Вирна Лизи

http://www.vesti.bg/sviat/pochina-italianskata-kinozvezda-virna-lizi-6029180

Тя беше едно от най-популярните лица на италианското кино, успяла да се превърне в любимка на няколко поколения благодарение на телевизионните си изяви

Гришо шести по титли в света

http://www.cross.bg/titli-grigor-dimitrov-1444793.html

/КРОСС/ Григор Димитров се нареди на шесто място по спечелени титли от турнири на АТР през 2014-а година. Хасковлията триумфира три пъти - в Акапулко през март, в Букурещ през април и в Лондон през юни. Заедно с него на шестата позиция са Анди Мъри и Стан Вавринка. Новак Джокович е първи със седем, а след него са Федерер с 5, Чилич, Надал и Нишикори с по 4. Трите титли на Григор Димитров извеждат България на осмо място в класацията на държавите по трофеи и финали заедно с Австралия, която също е с три трофея и един загубен финал. Испания е първа с 11, пред Швейцария с 8 и Сърбия със 7.

Бойко Борисов: Очаквам от Европа конкретика по „Южен поток”

http://www.moreto.net/novini.php?n=274521

„Проблемът с „Южен поток” вече не е само на България. Очаквам днес от Европа да ни се отговори точно какво да правим с „Южен поток“. Европейските ни партньори трябва да разберат, че не можем да ходим за всяко нещо на арбитраж и да губим пари“.

ЕС осигурява 1,4 милиона лeва за интеграция на имигранти в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4495380

Европейският съюз осигурява 1,4 млн. лв. на България за приобщаване на имигранти от държави извън общността. Парите са отпуснати от Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни, съобщиха от Агенцията по заетостта у нас, цитирани от bTV.
От българската институция уточняват, че парите са за 20 одобрени договора за проекти,
Европейският съюз осигурява 1,4 млн. лв. на България за приобщаване на имигранти от държави извън общността. Парите са отпуснати от Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни, съобщиха от Агенцията по заетостта у нас, цитирани от bTV. От българската институция уточняват, че парите са за 20 одобрени договора за проекти,

Местят паметника 1300 години България от градинката на НДК

http://news.ibox.bg/news/id_207084326

Ще бъдат възстановени мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк.

Многото подаръци са вредни за децата

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/mnogoto-podaryci-sa-vredni-za-decata-6029179

Родителите, които използват материални награди като част от възпитанието, може да създадат за детето си трудности в бъдеще

"Ти Би Ай кредит" може да има нов собственик

http://econ.bg/Новини/-Ти-Би-Ай-кредит-може-да-има-нов-собственик_l.a_i.627867_at.1.html

"Транзакт Юръп холдингс" ООД може да придобие "Ти Би Ай кредит". Това става ясно от уведомление за предстояща концентрация, публикувано на сайта на...

Дъбов: Прави се опит ДАНС и ДАТО да бъдат подчинени на МВР

http://www.cross.bg/dans-dubov-bulgariya-1444792.html

София /КРОСС/ Самият факт, че промените в ДАНС и ДАТО се правят в Закона за МВР през преходните и заключителните разпоредби, а не в специалния закон, който касае тези служби, показва един опит те да бъдат подчинени на МВР и полицията". Това заяви народният представител от БСП лява България Димитър Дъбов от трибуната на Народното събрание. Според него има няколко неща, които са притеснителни в случая, като на първо място е аргументът за балансиране на системата за управление на сектор „Сигурност", чрез връщане на правото на президента да назначава председателя на ДАНС и главния секретар на МВР. „Ние имахме утвърдена практика, когато председателят на ДАНС се утвърждаваше от българския парламент и няма нищо нелогично представителите на различните политически сили да го правят. Прехвърлянето на ГДБОП отново в МВР с мотива, че не работи добре, не кореспондира с реалните резултати за периода, в който службата е в системата на ДНАС", каза Димитър Дъбов. Пред народните представители той обясни, че има извършени над 270 операции, три от които са свързани с партньорските служби. „В законопроекта се предвижда и закриване на дирекция „Технически операции" в ДАНС, което нарушава принципа да няма свръхконцентрация на правомощия в една институция. Предлага се и въвеждане на конкурсно начало при назначаване на служители в ДАНС, което не съответства на функциите и характера на агенцията

Какво може да постигнете в секса според продължителността на акта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4495366

Добрият секс не е задължително много продължителен, но няма и как преживяването да остави хубав спомен ако не се случат редица неща, за които все пак е нужно време. Проучване показва, че паузите по време на секс увеличават удоволствието, а поставянето на рекорд е впечатляващо само, ако в действителност сте постигнали нещо, пише maxim.com.
Добрият секс не е задължително много продължителен, но няма и как преживяването да остави хубав спомен ако не се случат редица неща, за които все пак е нужно време. Проучване показва, че паузите по време на секс увеличават удоволствието, а поставянето на рекорд е впечатляващо само, ако в действителност сте постигнали нещо, пише maxim.com.

Водата в Ямбол вече става за пиене

http://www.cross.bg/yambol-pokazateli-piteiinata-1444791.html

Ямбол /КРОСС/ Водата в Ямбол вече е годна за пиене, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Нивото на мангана в питейната вода, както и всички останали химични и микробиологичните показатели, са вече в норманите стойности. Заради наводненията помпените станции във вододайна зона да село Кабиле бяха изключени. В продължение на 10 дни Ямбол се захранваше само от кладенците в местността Ормана, които са с високо съдържание на манган. Сега вече работят станциите и в двете зони и качествените показатели на питейната вода са подобрени.Водният режим ще продължи само в индустриалната зона на града.    

Какво може да постигнете в секса според продължителността на акта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4495335

Добрият секс не е задължително много продължителен, но няма и как преживяването да остави хубав спомен ако не се случат редица неща, за които все пак е нужно време. Проучване показва, че паузите по време на секс увеличават удоволствието, а поставянето на рекорд е впечатляващо само, ако в действителност сте постигнали нещо, пише maxim.com.
Добрият секс не е задължително много продължителен, но няма и как преживяването да остави хубав спомен ако не се случат редица неща, за които все пак е нужно време. Проучване показва, че паузите по време на секс увеличават удоволствието, а поставянето на рекорд е впечатляващо само, ако в действителност сте постигнали нещо, пише maxim.com.

Преди Бюджета и Касата, депутатите се занимаха с аквакултурите

http://www.bnews.bg/article-124755

Утре ще бъдат гледани бюджетите на Здравната каса, на ДОО и Републиканския бюджет 2015.

Кметът на Варна: Искам нови работници на центъра след Нова година

http://www.moreto.net/novini.php?n=274533

Нови работници да бъдат ангажирани с ремонтните дейности на центъра на Варна след Нова година, поиска кметът Иван Портних при разговори с изпълнителя. Пренареждането на проблемния 200-метровия участък около Дупката ще започне в началото на януари, за да не се пречи на търговците и дребния бизнес по време на празниците, съобщиха от общината за Moreto.

Служителите на „Напоителни системи” получиха заплатите си

http://www.cross.bg/slyzhitelite-polychiha-sistemi-1444790.html

София /КРОСС/ Служителите в „Напоителни системи" ЕАД получиха дължимите им към момента заплати. Средствата, които са изплатени, са в размер на 3 201 119,00 лева. Всички 1 878 служители са получили своите възнаграждения.

Депутатите отново удължиха мораториума за придобиване по давност на публични имоти

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/18/2441448_deputatite_otnovo_uduljiha_moratoriuma_za_pridobivane/?ref=rss


Народното събрание удължи с три години - до края на 2017 г. мораториумът върху придобиване по давност на държавни и общински имоти. Това стана с приетите на второ четене промени в Закона за собствеността.

Целта на промяната е да се постигне максимална защита на държавния и обществен интерес върху публичната собственост.

Това е поредното удължаване на срока за забраната от 2006 г. насам. В основата на тази практика е това, че държавата не може да открие актове за...

РЗОК – Варна, към пациентите: Идват празници, изпишете необходимите си лекарства

http://www.moreto.net/novini.php?n=274518

Общопрактикуващите лекари и специалистите по съответния профил на заболяване могат да предпишат необходимите лекарства на здравноосигурените пациенти по-рано от регламентирания срок заради предстоящите пет почивни дни от 24 декември до 28 декември по Коледа и още пет - от 31 декември до 4 януари 2015 г.

Френски политик: ЕС се противопоставя на Русия под натиска на САЩ

http://www.cross.bg/rysiya-natiska-vuvlechena-1444789.html

/КРОСС/ Председателят на френската партия „Стани, Република" Никола Дюпон-Енян е убеден, че Европа е въвлечена в конфронтация с Русия под натиска на САЩ и губи страшно много от това. "Европа губи много от противопоставянето с Русия. Политиката, която ЕС води спрямо Русия, е под натиска на САЩ. Въпреки това, не трябва да забравяме, че обемът на търговията между САЩ и Русия е много по-малък от този с европейците", посочи той. Според Никола Дюпон-Енян, по отношение на Русия Франция трябва да провежда "политика на приятелски отношения"."Тя (Франция) в най-скоро време трябва да се разграничи от дълбоко погрешния курс на Европейския съюз, който може да доведе до сериозни последици за икономиката на Франция и Русия", каза политикът.Той изрази съжаление, че страната му, "вместо действия в приоритетните области се е оказала въвлечена в "студена война" срещу Русия, която ще е в ущърб на всички участници".Лидерът на „Стани, Република" подчерта, че именно ЕС е подкрепял държавния преврат в Украйна и поддържа на власт, свързана с неонацисти, с въоръжени групировки.    

Омраза, гняв и политика… Или как вместо да изпишем вежди, можем да избодем очи

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/12/18/2441371_omraza_gniav_i_politika_ili_kak_vmesto_da_izpishem/?ref=rss


"Дневник" препечатва коментара от личния сайт на политолога Огнян Минчев.

Влизането на Патриотичния фронт в парламентарното мнозинство и управлението на страната бе наложително предвид необходимостта да се отстрани ДПС от управлението на страната. Стабилизирането и възстановяването – поне отчасти – на основните функции на държавността е невъзможно при продължаващо управление на Сарая. Включването на ПФ бе направено с надеждата, че кръгът около Валери Симеонов ще прояви сдържаност,...

Григор Димитров е шести по брой титли в света през 2014 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/18/2441446_grigor_dimitrov_e_shesti_po_broi_titli_v_sveta_prez/?ref=rss


Българският тенисист Григор Димитров заема шесто място в класацията по брой титли в мъжкия тенис през 2014 г.

Той спечели три трофея на три различни - постижение, което беше повторено единствено от световния номер 1 Новак Джокович.

По три титли през сезона имат още Анди Мъри и Станислас Вавринка. С най-много годината приключи Джокович - седем. Възроденият Роджър Федерер триумфира в пет турнира, а по четири трофея завоюваха Рафаел Надал, Марин Чилич и Кей Нишикори.
...

Sanoma продава дела си в руския издател на Cosmopolitan и Esquire

http://www.investor.bg/medii/455/a/sanoma-prodava-dela-si-v-ruskiia-izdatel-na-cosmopolitan-i-esquire-185939/

Ходът идва на фона на наложените ограничения върху чуждестранната собственост на списания и вестници в страната

Виковете "Моци! Моци!" донесоха на Алекси Сокачев награда от рефери

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4495337

Спортният журналист от bTV Алекси Сокачев, който достигна неподозирани висоти в отразяването на успехите на
Спортният журналист от bTV Алекси Сокачев, който достигна неподозирани висоти в отразяването на успехите на "Лудогорец" в Европа,  бе награден за най-атрактивен футболен коментар за 2014 г.  от Асоциацията на футболните съдии. Поводът за отличието е емоционалната реакция на Сокачев след класирането на "Лудогорец" за груповата фаза на Шампионска

Варненец пострада заради пламнала газова печка

http://www.moreto.net/novini.php?n=274526

Млад мъж от Варна се размина с леки изгаряния, след като газова бутилка пламна в дома му. Това съобщиха за Moreto.net от Областната дирекция на МВР. Сигнал за пожар в апартамент е подаден около 14:40 часа днес. Инцидентът е станал на ул.

Радан Кънев: КОЙ предложи промените в пенсионата система

http://offnews.bg/news/n_1/n_433512.html

Публикуваме декларацията на парламентарната група на Реформаторския блок за подготвяната национализация на парите за втора пенсия на българите, прочетена днес от парламентарната трибуна от Радан Кънев След среща между представители на правителството и синдикатите, в неделя беше приет меморандум, включващ поредица от мерки, предвиждащ генерална промяна в пенсионния модел, заложен в реформата на пенсионната система от 2000 година. Подчертаваме, че преминаването от задължителен капиталов елемент в пенсионното осигуряване към модел, допускащ обезпечаване на правото на пенсия единствено чрез участие в солидарния стълб, е най-съществената вътрешнополитическа промяна за последните 14 години. Пенсионната реформа, тристълбовият модел и задължителното участие чрез лично спестяване в капиталов стълб са плод на двугодишен обществен дебат, тристранно сътрудничество и политически консултации, основани на дългосрочни демографски и икономически прогнози и съгласуване с международните финансови институции. Посоката на пенсионната реформа не е била поставяна под съмнение нито от социалните партньори, нито от основните политически сили за повече от десетилетие, макар непрекъснатото отлагане на предвидените в реформаторския пакет мерки да доведоха до тежки изкривявания на пенсионния модел, хронични дефицити в бюджета на ДОО и разколебаване на доверието във втория пенсионен стълб. Днес, след проведената бърза среща в неофициален формат между част от управляващите и синдикатите, на вниманието ни се представят светкавични промени в КСО, коренно изменящи заложената в пенсионния модел идея. Вместо разумна еволюция на пенсионния модел, ни се предлага прибързан и необмислен отказ от модела с непредвидими икономически и социални последици. Предложената от група народни представители промяна в КСО влиза в програмата на 43 НС в нарушение на всички норми, предвиждащи процедура за промяна на осигурителното законодателство: - Не е съгласувана с надзорния съвет на НОИ; - Не е обсъждана и приемана от МС; - Не е съгласувана със социалните партньори - Не е придружена с дори формална оценка на въздействието; - Парадоксално, но тази промяна не е гласувана дори в Социалната комисия на НС и липсва становище на МТСП по нея. Независимо от това, предложението е направено и в грубо нарушение на правилата за вземане на решения, договорени между партньорите в мнозинството и между коалиционните партньори. Подобна мярка е в пряко противоречие с програмната декларация на кабинета и предизборните програми на политически партии, които го подкрепят. Тя не е съгласувана нито на ниво МС, нито на ниво ръководства на ПГ от мнозинството, нито в Съвета за развитие към МС. Колеги вносители, С това парламентарно поведение вие рушите духа на доверие между партньорите в мнозинството и духа на диалог, компромис и политическо смирение, който опитваме да наложим от първия ден на 43 НС. Подобни силови методи и решения с неясна аргументация бяха характерни за предишния парламент и именно те в най-голяма степен допринесоха за бързия и необратим провал на предишното мнозинство и на кабинета „Орешарски“. Ние още не знаем кой предложи Делян Пеевски. Но знаем, че от момента на избора му, управлението, което го предложи, беше компрометирано и оставането му на власт – вредно за държавата и обществото. И днес ние не знаем кой и защо предлага промените в КСО , какви са аргументите и политическите цели. Нямаме никакво обяснение защо се бърза, след като тези мерки нямат никаква пряка връзка с бюджета за 2015 година. Вие не можете да се криете зад гърба на финансовия министър и на премиера. Ако предложенията бяха тяхна законодателна инициатива, те задължително трябваше да минат през всички фази на съгласуване и на обществено обсъждане, както и през всички ресорни комисии, като социалната комисия трябваше да е водеща, а не изцяло пренебрегната. Потайният начин за прокарване на тези промени се дължи именно на вашата законодателна инициатива, така че вие носите цялата отговорност за политическите последици от гласуването. С този силов подход, за който не знаете нито аргументите, нито целите, вие поставяте под въпрос мнозинството в 43 НС и стабилността на управлението, на които всички българи разчитат за бъдещето си. Колеги, всички допускаме грешки, съвършени хора няма. Затова и модерната демокрация е предвидила прибързаните и опасни ходове на изпълнителната власт да бъдат подлагани на парламентарен контрол. Вие тук не представлявате министър Горанов, а десните избиратели в България. Вашето послушание, по силата на което внасяте промени, които не присъстват в предизборната ви програма, правят лоша услуга на управлението. Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на г-н Борисов ще бъде обречено на недоверие и неуспех. То ще бъде по-добро от това на БСП, ДПС и Атака, с чиито гласове възнамерявате да прокарате промените, но различно и реформаторско няма да бъде. И животът на българите няма да бъде по-добър.

Парламентът прие промени в закона за МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=274510

Законопроектът за измение и допълнение на Закона за МВР бе приет на първо четене от депутатите в парламента. 128 народни представители гласуваха със „за" (ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Български демократичен център и АБВ гласуваха), 56 бяха „против" и само 1 се въздържа за промените в закона за МВР.

С три години се удължава мораториума върху имоти, придобити по давност

http://www.mediapool.bg/s-tri-godini-se-udalzhava-moratoriuma-varhu-imoti-pridobiti-po-davnost-news228517.html

С три години ще бъде удължен предвиденият срок за спиране на придобиваната давност по отношение на държавни и общински имоти. Така срокът на мораториума се удължава до 31 декември 2017 г. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за собствеността. Удължаването на срока е необходимо заради все още неприключилия процес по първоначалното актуване на имотите - държавна и общинска собственост, е посочено в мотивите на вносителя - Министерския съвет. Имало и непреодолими обективни затруднения за цялостното обхващане на имотите на територията на много области поради липса на финансови средства, достатъчен административен капацитет и необходимата информация за идентифицирането на имотите по действащите към момента карта на възстановената собственост, подробен устройствен план или влязла в сила кадастрална карта и кадастрални регистри. На територията на много населени места все още нямало и одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри. Според промените в срок до 30 юни 2015 г. Министерският съвет трябва да представи на Народното събрание план за действие с всички необходими мерки, които следва да бъдат предприети от съответните държавни и местни органи на власт, с оглед спазването на срока.

Закриват белодробната болница в Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_433531.html

Белодробната болница в Пловдив ще бъде закрита през февруари. Това обяви кметът на града Иван Тотев, цитиран от БГНЕС. Причината за закриването на болницата е лошото финансово състояние на лечебното заведение, обясни Тотев. Подготвено е крило в Университетската болница „Св. Георги“, където ще се лекуват болните от туберкулоза. Целият персонал на болницата ще бъде уволнен. Част от него ще бъде назначен в новото крило на Университетската болница, а друга – в болница „Св. Пантелеймон“. Въпреки съобщението на кмета на Пловдив обаче, окончателното решение за закриването на болницата е на здравния министър д-р Петър Москов. От няколко години ту се взема решение за закриване на болницата, ту за нейното възстановяване. Последното решение беше взето през април, когато бившият здравен министър Таня Андреева обяви запазването на лечебното заведение. След съобщението на Иван Тотев за закриването на болницата, срещу това се обявиха представителите на синдикатите в лечебното заведение. Те обявиха, че болницата не бива да се закрива, защото тя има социална роля за населението на Пловдив и областта, а финансовата ситуация не е толкова лоша. По думите им истинската причина за закриването на болницата може да е апетитният имот. Белодробната болница е разположена на източния изход на Пловдив, а по-рано се говореше, че теренът ще се продава, като се запази предназначението, което означава, че там може да се готви построяването на частна болница, обясняват от синдикатите.

Една от основните ръководни организации на интернет ICANN е била хакната

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/12/18/2441111_edna_ot_osnovnite_rukovodni_organizacii_na_internet/?ref=rss


Организацията ICANN, която е отговорна за разпределението на IP адресите и интернет домейните, е станала жертва на сериозна хакерска атака. Кибернападението се е случило в края на ноември т.г., съобщават от ICANN.

Хакерите са успели да се сдобият с потребителските имена и пароли на някои от служителите на ICANN, след като са изпратили фалшив имейл до тях. Те са успели да направят така, че имейлът сякаш е изпратен от домейна на ICANN, с което са заблудили служителите на...

ООН иска 8,4 млрд. долара за пострадалите от войната в Сирия

http://asia.actualno.com/OON-iska-84-mlrd-dolara-za-postradalite-ot-vojnata-v-Sirija-news_447203.html

ООН иска повече от 8,4 милиарда долара за догодина, за да подпомогне близо 18-те милиона души, засегнати от войната в Сирия, предаде АП. Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш заяви д...

Рефери наградиха Алекси Сокачев за "Моци! Моци!"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4495315

Спортният журналист от bTV Алекси Сокачев, който достигна неподозирани висоти в отразяването на успехите на "Лудогорец" в Европа,  бе награден за най-атрактивен футболен коментар за 2014 г.  от Асоциацията на футболните съдии.
Поводът за отличието е емоционалната реакция на Сокачев след класирането на "Лудогорец" за груповата фаза на Шампионска
Спортният журналист от bTV Алекси Сокачев, който достигна неподозирани висоти в отразяването на успехите на "Лудогорец" в Европа,  бе награден за най-атрактивен футболен коментар за 2014 г.  от Асоциацията на футболните съдии. Поводът за отличието е емоционалната реакция на Сокачев след класирането на "Лудогорец" за груповата фаза на Шампионска

Девет са потенциално опасните язовири във Варненско

http://www.cross.bg/potentzialno-varna-yazoviri-1444788.html

Варна /КРОСС/ Девет са потенциално опасните язовири на територията на област Варна. Това съобщи пред журналисти Галина Цонева, главен експерт в дирекция „Контрол" към Басейнова дирекция Черноморски район - Варна. От началото на годината специалистите от Басейнова дирекция са извършили 285 проверки на територията на седем области - Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград, Бургас и Сливен. Констатирано е, че 79 от проверените обекти са потенциално опасни, издадени са 211 предписания и са съставени два акта. Актовете са издадени заради неизпълнение на предписание и за неуведомяване по чл. 42 от Закона за водите, а именно за скъсана язовирна стена.Във Варненска област има девет потенциално опасни язовира. Те се намират общините Провадия, Долни Чифлик, Дългопол и Аврен. В Община Провадия това са язовирите „Черковна", „Манастир" и „Снежина", в Община Долни Чифлик това са язовирите „Горен и „Долен Чифлик" и „Пчелник", в Община Дългопол потенциално опасни са язовирите „Елешница" и „Георги Трайков", а в Община Аврен има само един потенциално опасен язовир и това е „Паничката". Цонева заяви, че основните проблеми са свързани с малките общински язовири и касаят най-вече непочистването на речните русла и стените. „Положителното е, че на почти всички язовири основните изпускатели са в добро състояние.    

Майката на насиления Гошко: Непознати хора ни помагат, благодаря на всички

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4495257

Хора от цяла България са проявили милосърдие и са помогнали на семейството на насиления Гошко от Дебелт с пари и подаръци, след като
Хора от цяла България са проявили милосърдие и са помогнали на семейството на насиления Гошко от Дебелт с пари и подаръци, след като "24 часа" влезе в жилището на семейството и показа в каква бедност живее. "Благодаря на всички! Трогната съм, явно все още има добри хора в нашата държава. Получих пощенски записи с 50 и 100 лв.

Утре по Черноморието ще преобладава слънчево време

http://www.moreto.net/novini.php?n=274501

През нощта облачността над страната ще е разкъсана, по-значителна над източните райони. Ще е почти тихо. На места в низините ще се образува мъгла. Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, в София около 0°. Утре ще преобладава слънчево време.

Отмениха бедственото положение в Раднево

http://www.cross.bg/obshtina-izgrazhdaneto-radnevo-1444787.html

/КРОСС/ Със заповед на кмета на Община Раднево д-р Юлиан Илчев, считано от днес, се отменя обявеното бедствено положение на територията на общината. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация - Стара Загора.В село Нова махала, Община Николаево, продължава извършването на спешните мероприятия по изграждането на насипни диги за защита на селото при нови обилни валежи и прииждане на река Тунджа. Заместник областният управител Маноил Манев на място се запозна с обстановката и с действията на екипите, ангажирани с изграждането на предпазните съоръжения.

Гуардиола: Искам "Байерн" да бъде още по-силен през 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/18/2441410_guardiola_iskam_baiern_da_bude_oshte_po-silen_prez/?ref=rss


Треньорът на "Байерн" Хосеп Гуардиола си пожела през следващата година отборът му да стане още по-силен. Според него има накъде баварците да се развиват.

"Желанието ми за новата година е да играем по-добре. Така е в големите клубове. Винаги трябва да се развиваш", заяви испанският специалист.

Той обясни, че в случая на "Байерн" трябва да се обърне внимание на детайлите. "Те определят разликата накрая. Особено в Шампионската лига."

Баварците продължават пълната...

Осъдиха кюстендилец, нарекъл комшийка "булдог"

http://pik.bg/осъдиха-кюстендилец-нарекъл-комшийка-булдог-news263041.html

Осъдиха кюстендилец, нарекъл комшийка "булдог"

300 лева обезщетение да плати кюстендилецът Красимир Атанасов (62 г.) на съседка по блок, която обидил с непоносимото за една млада жена "булдог", постанови районният съд вчера, пише "Труд".

Разправията между сприхавия мъж и 30-години по-младата от него комшийка Симона Стоименова е от септември м.г. Домсъветът в един от 15-етажните блокове до река Банщица в областния град свикал общо събрание по натрупаните задължения от обитателите по поддържането на кооперацията.

Тогава Симона в упор упрекнала съседа Красимир, че не си плаща редовно за почистване, за стълбищното осветление, за охрана и др., а харчи пари по купони и запои. На което съседът отвърнал с ругатни, от които тук си позволяваме да цитираме само "Булдог".

Първоначално искът за обезщетение от засегналата се жена бил за 2500 лева. Съставът обаче намалил значително тези претенции. Двамата са освободени от наказателна отговорност, каза съдията по делото Мая Миленкова.

"Малко му е - да сравниш една жена с куче е една от най-непоносимите обиди и оскърбления", коментират кюстендилки.

Борисов чака до часове точен отговор за Южен поток

http://www.bnews.bg/article-124752

Бойко Борисов ще представи ситуацията с „Южен поток“ при срещата на върха в ЕНП и очаква днес да се отговори точно какво ще се случи с проекта.

Решено: Махат паметника пред НДК

http://www.cross.bg/resheno-mahat-pametnika-pred-ndk-1444786.html

София /КРОСС/ Паметникът „1300 години България" да бъде премахнат от градината на НДК Това бе решено по време на редовното заседание на Столичния общински съвет. На мястото на монумент ще бъдат върнати мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, премахнати от същото място през 1977 година. Това стана ясно на редовното заседание на СОС.

Първи сме по иманярство в Европа

http://pik.bg/първи-сме-по-иманярство-в-европа-news263039.html

Първи сме по иманярство в Европа

Капацитетът на служителите на МВР, които се борят с престъпността, свързана с културно-историческото наследство, е може би най-важна - колкото по-висок става, толкова по-добре за нас. Това каза доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН за проекта “Повишаване на административния капацитет на служителите от МВР за превенция и разкриване на престъпления, свързани с културното наследство на Република България”.

„В Европа сме първенци по иманярство и е факт, че през последните години има значителен прогрес”, категоричен е той.

Доц. д-р Людмил Вагалинскиизрази желание да бъде направена изложба за спасените артефакти, която би била добре за публичното мнение и даде пример с Археологическия музей в Солун, където има такива изложени спасени артефакти.

Той заяви, че в Закона за културното наследство, който е най-променяният закон в България, е „вкарана тихомълком една поправка, според която археолозите бяха натоварени с охраната на археологическите обекти”.

Според него, основният въпрос е кой охранява и се грижи за археологическите обекти и заяви, че това са общините, които продължават да нехаят за това, което е на тяхната територия. „Те се сещат за тези обекти, само когато трябва да направят някакъв проект и да вкарат пари в общината”, посочи директорът на на Националния археологически институт с музей при БАН.

Той призова да се мисли по този въпрос, защото не се знае кой е стопанинът и апелира за още по-тесни контакти със специалистите. „Няма постоянна колекция в българските музеи, която да е застрахована и това е работа на държавата. Музеите нямат този ресурс да ги застраховат”, добави още той и призова да се вземат мерки.

Фич прогнозира увеличени рискове за икономиката на Русия през 2015-та

http://www.mediapool.bg/fich-prognozira-uvelicheni-riskove-za-ikonomikata-na-rusiya-prez-2015-ta-news228516.html

Крайната нестабилност на курса на рублата и рязкото увеличение на лихвите увеличиха рисковете за икономиката на Русия през 2015 година, се посочва в обзора на международната рейгингова агенция Фич (Fitch). Според експертите на агенцията решението на руската централна банка да повиши основната си лихва до 17 процента ще задълбочи рецесията в Русия на фона на ниските цени на петрола. Още преди вдигането на ставката агенция Фич прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Русия през 2015 година може да се понижи с 2,8 на сто при средна цена на петрола от 66 долара за барел. Фич очаква да преразгледа рейтинга на Русия през януари 2015 година в съответствие с правилата за ревизиране на всеки шест месеца. При все това Фич отбелязва, че руският суверенен и външен баланс подкрепят рейтинга на сегашното равнище ВВВ (латински букви) с "отрицателна" прогноза, а бюджетът печели от отслабването на рублата, отчитайки сегашния бюджетен излишък.

Предколедно и предизборно

http://www.grreporter.info/predkoledno-i-predizborno/16567

Председателят Евангелос Меймаракис да подготви коледен подарък на служителите на парламента в размер на 150 000 евро. Министерството на административната реформа пък внесе за гласуване благоприятни за държавните служители наредби.

прочети повече

ЕС прие нови санкции срещу Крим (обновена)

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/12/18/2440881_es_prie_novi_sankcii_sreshtu_krim_obnovena/?ref=rss


Европейският съюз разшири забраната на инвестиции в полуостров Крим като мярка срещу руския добив на нефт и газ в Черно море, както и срещу туризма в областта, заяви представител на Брюксел пред агенция "Ройтерс". Новото решение предвижда забрана на "продажбата, доставките и износа на стоки и технологии".

Новите санкции ще влязат в сила в неделя, като са подкрепени от правителствата на всички държави в Евроепйския съюз.

Засилените санкции също така ще забранят на...

Българското строителство на дъното в класацията на ЕС за октомври

http://econ.bg/Новини/Българското-строителство-на-дъното-в-класацията-на-ЕС-за-октомври_l.a_i.627851_at.1.html

Строителният сектор в България се намира на дъното в класацията на Европейския съюз (ЕС) през октомври. На фона на ръст при почти всички...

ЕС прие нови санкции срещу Крим

http://www.cross.bg/investitzii-ogranicheniya-chlenki-1444785.html

/КРОСС/ Страните от Европейския съюз одобриха налагането на нови ограничения върху европейските инвестиции в Крим, свързани с руския добив на петрол и газ в Черно море, предаде "Ройтерс".Новата мярка е одобрена от правителствата на 28-те страни членки дни преди днешната среща на върха на съюза, на която ще бъдат обсъждани по-нататъшните отношения с Русия. Ограниченията влизат в сила от утре. Според източник на ТАСС допълнителните локални ограничителни мерки, включващи забрана за туризъм, търговия и инвестиции, са били одобрени от страните членки още на 15 декември чрез писмена процедура. Говорителката на външнополитическата служба на ЕС Мая Кочиянчич е потвърдила въвеждането на новите ограничения.

ЕС наложи нови ограничения върху инвестициите в Крим

http://www.mediapool.bg/es-nalozhi-novi-ogranicheniya-varhu-investitsiite-v-krim-news228515.html

Страните от ЕС одобриха налагането на нови, по-сурови ограничения върху европейските инвестиции в Крим, свързани с руския добив на петрол и газ в Черно море, предаде Ройтерс, като цитира неназован източник. По думите му ограниченията влизат в сила от утре. Новата мярка е одобрена от правителствата на 28-те страни членки дни преди днешната среща на върха на съюза, на която ще бъдат обсъждани по-нататъшните отношения с Русия, отбелязва агенцията. Според източник на ТАСС допълнителните локални ограничителни мерки, включващи забрана за туризъм, търговия и инвестиции, са били одобрени от страните членки още на 15 декември чрез писмена процедура. Говорителката на външнополитическата служба на ЕС Мая Кочиянчич е потвърдила въвеждането на новите ограничения.

Отмениха бедственото положение в община Раднево

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4495299

Със заповед на кмета на община Раднево д-р Юлиан Илчев, считано от днес, се отменя обявеното бедствено положение на територията на общината. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация – Стара Загора.
В село Нова махала, Община Николаево, продължава извършването на спешните мероприятия по изграждането на насипни диги за защита на
Със заповед на кмета на община Раднево д-р Юлиан Илчев, считано от днес, се отменя обявеното бедствено положение на територията на общината. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация – Стара Загора. В село Нова махала, Община Николаево, продължава извършването на спешните мероприятия по изграждането на насипни диги за защита на

Апелативният съд потвърди: Венци Чикагото организирал трафик на кокаин за 1,4 млн. лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4495301

6 години затвор при строг режим даде Великотърновският апелативен съд на русенеца Венцислав Ангелов - Чикагото, който нашумя като първият арестуван по подозрение за участие в атаката срещу банките. Присъдата е за създаване на схема за международен канал за трафик на наркотици през Перу и Испания. През лятото на 2011 г.
6 години затвор при строг режим даде Великотърновският апелативен съд на русенеца Венцислав Ангелов - Чикагото, който нашумя като първият арестуван по подозрение за участие в атаката срещу банките. Присъдата е за създаване на схема за международен канал за трафик на наркотици през Перу и Испания. През лятото на 2011 г.

Бедственото положение в община Раднево отменено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4495303

Със заповед на кмета на община Раднево д-р Юлиан Илчев, считано от днес, се отменя обявеното бедствено положение на територията на общината. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация – Стара Загора.
В село Нова махала, Община Николаево, продължава извършването на спешните мероприятия по изграждането на насипни диги за защита на
Със заповед на кмета на община Раднево д-р Юлиан Илчев, считано от днес, се отменя обявеното бедствено положение на територията на общината. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация – Стара Загора. В село Нова махала, Община Николаево, продължава извършването на спешните мероприятия по изграждането на насипни диги за защита на

Намериха се мераклии за разградските лъвчета

http://pik.bg/намериха-се-мераклии-за-разградските-лъвчета-news263036.html

Намериха се мераклии за разградските лъвчета

Разградските лъвчета ще отидат в Стара Загора.

И на повторния търг, насрочен за продажбата им, не се яви никой и процедурата се провали. По телефона обаче връзка с главния експерт „Земеделие и стопанска дейност" в община Разград потърсиха от Общинския съвет в Стара Загора, съобщи Дарик.

Д-р Михаил Балтаджиев разказа, че двете местни управи имат договор от 2010 г., според който зоопаркът в Стара Загора предоставил за разплод техен лъв, родените лъвчета обаче умрели малки и сделката останала недовършена. Все още не е ясно дали старозагорци ще искат едно, две или и трите лъвчета, като вероятно процедурата ще е на разменни начала - за разградския зоопарк се търсят мъжка лама и елени.

Трите разградски лъвчета се родиха през юли, вече всяко от тях яде по 1,5 кг. месо дневно, а и още сучат от майка си. Развиват се добре, увери д-р Балтаджиев.

Разградският зоопарк има и две двойки възрастни лъвове, с новородените общата бройка лъвове стана 7 и това започна да се отразява на бюджета на зоопарка. Когато пораснат, за всяко от малките трябва да бъде направена отделна клетка, тъй като са мъжки и ще се бият. Затова община Разград обяви публичен търг с тайно наддаване, когато бе проявен интерес от цирк „Балкански".

Определена бе цена по 600 лв. за всяко. Оказа се обаче, че Законът за закрила на животните не разрешава представители на този животински вид да са собственост на циркове, а само на зоопаркове и Спасителни центрове.

Само още един софийски цирк закупи документи за участие в търга, но заради законовото ограничение не подаде оферта, така и двата насрочени търга се провалиха.

Съдът на Европейския съюз обяви за незаконна британска визова разпоредба

http://www.mediapool.bg/sadat-na-evropeiskiya-sayuz-obyavi-za-nezakonna-britanska-vizova-razporedba-news228514.html

Съдът на Европейския съюз предупреди Великобритания, че повече няма право да изисква предварително получаване на входна виза от лица, които не са граждани на страна от ЕС, но са членове на семействата на граждани на ЕС и имат право за пребиваване в други страни от ЕС, предаде Ройтерс. Решението беше взето по случая на колумбийка, която е омъжена за лице с британско и ирландско гражданство и живее в Испания. Съдът на ЕС заяви, че правилата на ЕС не позволяват Лондон да настоява тя да кандидатства предварително за входна виза, когато реши да пътува от дома им в Испания до Великобритания.

МВР: Сертов е знаел, че ще бъде заснет на границата и не се е криел

http://www.moreto.net/novini.php?n=274511

Петко Сертов е знаел, че е заснет от камерите на границата с Гърция и не се е криел. Това стана ясно от изявление на цялото професионално ръководство на МВР, което регулярно дава информация по случая от две седмици насам. До момента разследващите нямат никаква представа каква може да е причината за изчезването на бившия шеф на ДАНС.

Русия освободи милиардера Евтушенков от домашен арест

http://offnews.bg/news/n_1/n_433489.html

Руският олигарх Владимир Евтушенков беше освободен от домашния си арест, кой му бе постановен през септември тази година, съобщи "Асошиейтед прес". Това е станало няколко часа преди  годишната пресконференция на Путин . Миналата година по подобен начин Путин обяви, че ще бъде освободен друг олигарх - Михаил Ходорковски, отбелязва агенцията. Акциите на компанията на Евтушенков - "Система", се покачиха с повече от 30% при началото на търговията на Московската фондова борса. Този месец един от най-ценните активи на "Система", петролната компания "Башнефт", беше прехвърлен на държавата.

Кмет получи картичка гигант

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494892

Кметът на Шумен Красимир Костов получи първата си поздравителна картичка за Коледа, която е с гигантски размери. Няма да се побере на бюрото му, а ще краси фоайето на общината.
Вчера му я връчиха деца от Семейно-консултативния център и ученици от СОУ “Трайко Симеонов”. Цял месец те се трудили върху 3D поздравлението с размери 1 х 1,50 м.
Кметът на Шумен Красимир Костов получи първата си поздравителна картичка за Коледа, която е с гигантски размери. Няма да се побере на бюрото му, а ще краси фоайето на общината. Вчера му я връчиха деца от Семейно-консултативния център и ученици от СОУ “Трайко Симеонов”. Цял месец те се трудили върху 3D поздравлението с размери 1 х 1,50 м.

Холандската прокуратура ще повдигне обвинения на крайнодесния лидер Герт Вилдерс

http://www.mediapool.bg/holandskata-prokuratura-shte-povdigne-obvineniya-na-krainodesniya-lider-gert-vilders-news228513.html

Холандската прокуратура ще повдигне обвинения на лидера на крайната десница Герт Вилдерс за подстрекаване към омраза, предаде Ройтерс. Вилдерс, който е известен с антиислямската си риторика, ще бъде съден за изказвания за мароканците по време на предизборна кампания. Ще му бъдат повдигнати обвинения в "обиждане на конкретна група на расова основа и подстрекаване към дискриминация и омраза". Партията на свободата на Вилдерс води в проучванията на общественото мнение в Холандия. По време на кампанията за изборите за Европейски парламент през май крайнодесният политик заяви, че иска по-малко мароканци в страната.

Първи сме по иманярство в Европа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4495280

Капацитетът на служителите на МВР, които се борят с престъпността, свързана с културно-историческото наследство, е може би най-важна - колкото по-висок става, толкова по-добре за нас. Това каза доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН за проекта “Повишаване на административния капацитет на
Капацитетът на служителите на МВР, които се борят с престъпността, свързана с културно-историческото наследство, е може би най-важна - колкото по-висок става, толкова по-добре за нас. Това каза доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН за проекта “Повишаване на административния капацитет на

Първи сме по иманярство в Европа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4495295

Капацитетът на служителите на МВР, които се борят с престъпността, свързана с културно-историческото наследство, е може би най-важна - колкото по-висок става, толкова по-добре за нас. Това каза доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН за проекта “Повишаване на административния капацитет на
Капацитетът на служителите на МВР, които се борят с престъпността, свързана с културно-историческото наследство, е може би най-важна - колкото по-висок става, толкова по-добре за нас. Това каза доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН за проекта “Повишаване на административния капацитет на

Разградските лъвчета отиват в Стара Загора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4495290

Разградските лъвчета ще отидат в Стара Загора.
И на повторния търг, насрочен за продажбата им, не се яви никой и процедурата се провали. По телефона обаче връзка с главния експерт „Земеделие и стопанска дейност" в община Разград потърсиха от Общинския съвет в Стара Загора, съобщи Дарик.
Д-р Михаил Балтаджиев разказа,
Разградските лъвчета ще отидат в Стара Загора. И на повторния търг, насрочен за продажбата им, не се яви никой и процедурата се провали. По телефона обаче връзка с главния експерт „Земеделие и стопанска дейност" в община Разград потърсиха от Общинския съвет в Стара Загора, съобщи Дарик. Д-р Михаил Балтаджиев разказа,

Газът за България може да поевтинее с до 20%, прогнозира експерт

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/12/18/2441388_gazut_za_bulgariia_moje_da_poevtinee_s_do_20/?ref=rss


В краткосрочен план няма да има отражение върху цената на природния газ за България ниското ниво на рублата и котировките на петрола и нефтените продукти. Със закъснение от около половин година обаче би трябвало цените на газа у нас да поевтинеят, като хипотетично спадът би могъл да достигне 20 на
сто. Това коментира енергийният експерт и консултант Атанас Тасев, цитиран от БТА.

По формулата за изчисление на газа се очаква спадът на цените да се усети през лятото. Върху цената...

НС удължи мораториума за придобиване на имот по давност

http://www.cross.bg/sobstvenost-imotite-zakona-1444784.html

София /КРОСС/ Народното събрание одобри на второ четене удължаването на мораториума върху придобиването по давност на държавни и общински имоти. Срокът е удължен с три години - до края на 2017 г. Според вносителите, удължаването на срока за спиране на придобивната давност по отношение на държавни и общински имоти е необходимо поради все още неприключилия процес по първоначалното актуване на имотите - държавна и общинска собственост. Налице са непреодолими обективни затруднения за цялостното обхващане на имотите на територията на много области поради липса на финансови средства, достатъчен административен капацитет и необходимата информация за идентифицирането на имотите по действащите към момента карта на възстановената собственост, подробен устройствен план или влязла в сила кадастрална карта и кадастрални регистри. Основната цел на предлаганата промяна на Закона за собствеността е да се продължи предвиденият в § 1 от Закона за допълнение на Закона за собствеността (ДВ, бр. 46 от 2006 г.) срок за спиране на придобивната давност спрямо държавата и общините с още три години с оглед максимална защита на държавния и обществения интерес. Удължаването на срока ще даде възможност за индивидуализиране на имотите с оглед установяване наличие или липса на неактувани и безстопанствени държавни и общински имоти и, съответно - предприемане на действия по актуване

Манолова: Цачева се изживява като главен прокурор

http://offnews.bg/news/n_1/n_433429.html

"Когато на власт дойдат ГЕРБ, първо се опитват да узурпират цялата власт и да запушат устата на всеки, който мисли различно". Така депутатът от БСП Мая Манолова коментира думите на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, че ще поиска Манолова доброволно да даде имунитета си, за да може да я съди. Вчера Цачева заяви от парламентарната трибуна, че ще съди социалистката за клевета. Това се случи в края на дебата за гласуването на ратификация на споразумение между българското Министерство на икономиката и германското министерство на икономиката и енергетиката. Мая Манолова обвини от трибуната на парламента Цачева, че се е подписала под документ, с който е разрешила да се публикува в "Държавен вестник" ратификацията, преди тя да бъде гласувана от Народното събрание. "С този акт разпуснахте Народното събрание и го унизихте максимално", каза от трибуната социалистката, след което Цачева заяви, че ще я съди за клевета, а по-рано днес поиска имунитета й. "Както е тръгнало, Цачева ще поиска да ме арестуват на парламентарната трибуна, а това може би ще направи лично министърът на вътрешните работи", каза още Манолова. Според нея Цачева сега се изживява и като главен прокурор, защото само той може да иска имунитета на депутат и добави, че няма намерение да се разделя с имунитета си. Червеното острие заяви още, че ще свали депутатския си имунитет само при искане на главния прокурор Сотир Цацаров.

Намериха се мераклии за разградските лъвчета

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4495279

Разградските лъвчета ще отидат в Стара Загора.
И на повторния търг, насрочен за продажбата им, не се яви никой и процедурата се провали. По телефона обаче връзка с главния експерт „Земеделие и стопанска дейност
Разградските лъвчета ще отидат в Стара Загора. И на повторния търг, насрочен за продажбата им, не се яви никой и процедурата се провали. По телефона обаче връзка с главния експерт „Земеделие и стопанска дейност" в община Разград потърсиха от Общинския съвет в Стара Загора, съобщи Дарик. Д-р Михаил Балтаджиев разказа,

Приеха промените в Закона за СРС-тата

http://www.cross.bg/promenite-zakona-srs-tata-1444783.html

София /КРОСС/ Парламентът прие промените в Закона за СРС-тата, предложени от Димитър Лазаров от ГЕРБ.Промените предвиждат да бъде отменен възприетият принцип на финансова обвързаност при осигуряване и прилагане на СРС. Заложено е и да отпадне текстът, според който осигуряването и прилагането на специални разузнавателни средства за всеки конкретен случай се плаща от органа, заявил искане за тяхното използване.    

Италиански органист в Коледен концерт тази вечер във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=274429

Духът на ренесансова Флоренция и на Коледа ще завладее варненци в зала 1 на Фестивален и конгресен център тази вечер от 19:00 часа в концерта на Даниеле Дори – титулярен органист на прочутата флорентинска катедрала „Санта Мария дел Фиоре“.

Паметникът пред НДК отива в историята (обновена)

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/12/18/2441385_pametnikut_pred_ndk_otiva_v_istoriiata_obnovena/?ref=rss


След дългогодишно отлагане паметникът "1300 години България" пред Националния дворец на културата (НДК) ще бъде демонтиран, реши днес Столичният общински съвет. С 42 гласа на ГЕРБ, "Синята коалиция", ВМРО, НДСВ, "Атака" и независимите монументът ще бъде съборен и на негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести полк.

Единствено съветниците от БСП браниха монумента, "както биха бранили паметника на Бузлуджа", и трима от тях гласуваха "против", а останалите...

Паметникът пред НДК отива в историята

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/12/18/2441385_pametnikut_pred_ndk_otiva_v_istoriiata/?ref=rss


След дългогодишно отлагане паметникът "1300 години България" пред Националния дворец на културата (НДК) ще бъде демонтиран, реши днес Столичният общински съвет. С 42 гласа на ГЕРБ, "Синята коалиция", ВМРО, НДСВ, "Атака" и независимите монументът ще бъде съборен и на негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести полк.

Единствено съветниците от БСП браниха монумента, "както биха бранили паметника на Бузлуджа", и трима от тях гласуваха "против", а останалите...

Секс-маниаци се награбиха в тоалетната на стадион (18+ видео и снимки)

http://curious.actualno.com/Seks-maniaci-se-nagrabiha-v-toaletnata-na-stadion-18-video-i-snimki-news_447202.html

Много хора по света имат най-различни фетиши, а един от тях е секс на публично място, където могат да те спипат. Възбудата е огромна, а кефът още по-голям. Така е било и за една двойка в САЩ, която о...

Цачева дарява пари за роял на Хасан и Ибрахим

http://society.actualno.com/Cacheva-darjava-pari-za-rojal-na-Hasan-i-Ibrahim-news_447198.html

В навечерието на Коледа Народното събрание ще се включи в дарителската кампания за набиране на средства за музикални инструменти на изявени деца от проекта "Успелите деца на България" на ...

Окончателно: Махат паметника пред НДК!

http://pik.bg/окончателно-махат-паметника-пред-ндк-news263031.html

Окончателно: Махат паметника пред НДК!

Паметникът „1300 години България“ повече няма да стои пред НДК в СофияТова стана ясно, след като Столичният общински съвет реши с 42 гласа „за“ и едва 3 „против“ той да бъде преместен, а на негово място да бъдат върнати т.нар. войнишки плочи.

Дебатите за бъдещето на паметника „1300 години България“ извади най-лошото от столичните общински съветници.

Говорим си за един паметник, който всички наричат с името на орган (Шестоъгълния петоху*ник, б.р.), избухна синият общинар Владимир Кисьов. „Добре е Старчев да си вземе остатъците от паметника и да направи някъде другаде нов синтез от пластиките“, добави по-умерено Прошко Прошков.

Вие сте едни рушители и вандали, ядоса се червената Милка Христова и сравни ситуацията с периода на турското робство, когато османците са рушали български църква, за да вдигат джамии.

Няколко десни общинари обаче възроптаха, че това отдавна е само останки от паметник и че изобщо не символизира 1300-годишна България.

Нека преместим паметника някъде, където студентите да го гледат и да виждат какво не бива да правят, изцепи се и герберът Орлин Алексиев.

Окончателно: Връщат три войнишки мемориала на мястото на паметника пред НДК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4495271

Паметникът „1300 години България“ да бъде премахнат от градината на НДК, прие Столичният общински съвет. 
На мястото на прословутия за столичани паметник ще бъдат върнати мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, премахнати от същото място през 1977 година. Това стана ясно на редовното заседание на СОС, предаде „Фокус“.
Паметникът „1300 години България“ да бъде премахнат от градината на НДК, прие Столичният общински съвет.  На мястото на прословутия за столичани паметник ще бъдат върнати мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, премахнати от същото място през 1977 година. Това стана ясно на редовното заседание на СОС, предаде „Фокус“.

Доколко навременен и достатъчен е европейският инвестиционен план?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/dokolko-navremenen-i-dostatychen-e-evropeiskiiat-investicionen-plan-185789/

Без значителни инвестиции на национално равнище планът "Юнкер" едва ли ще доведе до съществено стимулиране на икономиката, пише Ройтерс

За втори мост на канала море-езеро ще работи ДСБ – Варна през 2015г.

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/12/18/2441383_za_vtori_most_na_kanala_more-ezero_shte_raboti_dsb/?ref=rss


Искаме държавата и органите на местното управление във Варна да се ангажират категорично с проекта за изграждане на втори мост над канала море - езеро. Това каза днес по време на последната си за тази година пресконференция лидерът на ДСБ – Варна Васко Василев.

По думите му градът има нужда от мащабен инфраструктурен проект като изграждането на втори мост, който да генерира енергия за съживяване на бизнеса.

"Друг проект, който също има стратегическо значение за града е...

Петко Сертов не се е криел от камерите на път за Гърция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/18/2441382_petko_sertov_ne_se_e_kriel_ot_kamerite_na_put_za/?ref=rss


Бившият председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов, който е в неизвестност от 5 декември, не се е криел и е знаел, че е заснет от камерите на границата с Гърция.

Това казаха от ръководството на МВР по време на пресконференция за издирването на Сертов, цитирани от агенция "Фокус". От МВР заявиха, че са почти 100% сигурни, че Сертов се намира в Гърция - факт, който вътрешният министър Веселин Вучков допусна преди дни.

Главният секретар на...

Сертов не скрил, че напуска България (хронология на бягството)

http://offnews.bg/news/n_1/n_433451.html

Бившият председател на ДАНС Петко Сертов, който е в неизвестност от 5 декември, не е направил опит да прикрие излизането си от България и не е бързал да напусне страната. От поредната пресконференция в МВР, на която бяха представени още факти около издирването на Сертов, стана ясно, че към момента изчезването му не може да бъде свързано категорично с работата му като консултант в три частни компании, нито пък с лични причини или в качеството му на бивш шеф на контраразузнаването . Факт е обаче, че Сертов не е опитал да прикрие излизането си от България. За последно той е засечен на българска територия на 5 декември в 18.30 часа на ГКПП-Кулата. От записите на камерите на два магазина при пункта става ясно, че той пазарува от тях, след което се качва в автомобила си и минава границата. „Лицето, което сме установили да излиза от автомобила си, да пазарува, със сигурност не се е крило от нас. Ако искаше да не го видим, щеше да си стои в колата, да не слезе и ние по никакъв начин нямаше да установим това преминаване, тъй като без да слезе от автомобила това технически няма как да бъде направено“, обясни пред журналисти главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Това, което МВР е свършило до момента, е да възстанови по часове местонахождението на Сертов на територията на България. На базата на свидетелски показания и на записите на камери е ясно, че: На 5 декември в 8.44 часа,  Сертов, с управлявания от него лек автомобил, отива в сградата на ОЕТ Холдинг в кв. „Бояна“. Там е провел разговор с представители на фирмата. 9.12 часа напуска сградата; 14.55   часа – напуска дома си на бул. „Ген. Скобелев“. По записите от камери е установено облеклото му и нещата, които той е носил със себе си; 15.06 часа – фиксирано е теглене на пари от каса на банков клон, в близост до дома му. Непосредствено след това парите са обменени в бюро – 4080 евро ; 15.15 часа - Сертов е засечен на бул. „Витоша“ в посока бул. „Пенчо Славейков“. Малко по-късно е засечен на пресечката на ул. "Доспат" в посока паркинга до сградата на bTV, където е бил паркиран автомобилът му;  15.20 часа – напуска паркинга в посока Южния парк; 18.01 часа – автомобилът е засечен от камера на входа на Петрич откъм село Рибник. 18.30   часа – обичайното време за придвижване от входа на Петрич до ГКПП-Кулата е около 30 мин. Сертов е засечен в 18.30 часа от камерите на два магазина. От записа, който не е много добър, се вижда, че от автомобила слиза мъж, отговарящ на възрастта и визията на Сертов, с подобно облекло на това, с което е излязъл от дома си, със сходна походка. На два пъти пазарува от двата магазина, след което се качва в автомобила, пали цигара и от отблясъка на запалката се вижда, че той е сам в автомобила. След това той потегля и се отдалечава в посока територията на Гърция.  Сертов е обявен за общодържавно издирване на 6 декември вечерта, близо 20 часа след като той вече е преминал границата. По същото време обявен за издирване е и автомобилът. По-късно те са влезли и като обекти за издирване в информационните масиви и на Шенгенската информационна система, и на Интерпол. До момента са проведени беседи и разговори с 27 души, които са в различни взаимоотношения със Сертов – роднински, служебни и приятелски. Автомобилът , с който Сертов напуска страната, е  "Опел Астра" , сив металик, производство 2009 година, с регистрационен номер СА2987PM. Колата се води на името на дъщерята на приятел на Сертов, с когото той служил в казармата.  Издирването на Сертов продължава на гръцка територия. Там той има близки и приятели, които обаче няма как да бъдат разпитани от българските власти.  „Оттук нататък не спираме да работим по темата „г-н Сертов“, напротив, продължаваме. Имахме съответните трудности, поради качеството на съответните записи, поради липсата на записващ механизъм на по-голяма част от камерите", обясни Светлозар Лазаров.  Той обясни, че посещението на Сертов в Гърция би могло да се свърже както с лични интереси или като "човек, който е работил за определени структури с търговски интереси на Балканския полуостров". "Ако искате да разберете за какво точно става дума, направете си труда и направете един анализ на тези енергийни дружества и тяхната дейност на целия Балкански полуостров", каза Лазаров. Той обясни, че се надява на територията на Гърция да има по-добро видеонаблюдение от това в България, за да бъде открит Сертов. Пред свои близки Сертов не е заявял намерението си да пътува до Гърция на 5 декември.  От ДАНС е взета всичката налична информация за Сертов. Проверени са кадровите му дела в Държавна сигурност , ЦСБОП и ДАНС.

Парламентът върна правото на президента да назначава шеф на ДАНС

http://offnews.bg/news/n_1/n_433348.html

Народното събрание върна правото на президента да назначава председател на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и главен секретар на МВР. Това стана чрез промени в Закона за МВР с основен вносител Цветан Цветанов и съвносители депутати от РБ, приети днес на първо четене в пленарна зала. Предстои обсъждане в комисиите и окончателното второ гласуване в зала. Правото на държавния глава да назначава с указ председателя на ДАНС и главния секретар на МВР му бе отнето от 42-то НС, когато управляващите БСП и ДПС решиха, че решението ще взема Народното събрание по предложение на правителството. Именно това доведе до назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС, което постави началото на края на кабинета "Орешарски". Промените ще дадат възможност за смяна на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, който не отговаря на изискването в закона за 10 г. професионален стаж, половината от който да е бил на ръководна длъжност. Законът предвижда още ГДБОП да се извади от ДАНС и да се върне в МВР. Отпадат и текстовете, които позволяват назначаването на извънщатни сътрудници. Досега беше отворена възможността за временна заетост на лица извън системата на МВР, които да се грижат за сигурността в отдалечените населени места. Промените в закона предизвикаха сериозни спорове в пленарната зала. Опозицията в лицето на БСП и депутата социалист Атанас Мерджанов обвини управляващите, че целта на закона е смяната на Лазаров. Промените връщали "модела "Цветанов" в МВР, а коалиционните партньори били "съучастници". Вие, от БСП, когато се говори за ДАНС, трябва да мълчите, отговори председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов. От ДПС също не харесаха  промените и заявиха, че правомощията на президента му се връщали, за да може да кадрува в полицията. Социалистът Димитър Дъбов пък се възмути, че парламентът гледа точно закона за МВР, който не бил най-важният проблем в държавата. "Законът за МВР ли е най-важният проблем, това ли е препъни-камъкът", попита той и заяви, че промените се налагали "на инат" и управляващите действали реваншистки. Той прогнозира чистка в сектора и фаворизиране на МВР и ГДБОП. „Контраразузнаването и разузнаването не трябва да бъдат зависими от полицията”, подчерта Дъбов и обясни, че промените в ДАНС се правят в преходно заключителните разпоредби, а не в специалния закон. Бившият вицепремиер и вътрешен министър в първия кабинет "Борисов" Цветан Цветанов  защити промените с думите, че от 1991 г. всички структури, които са се занимавали с тежка организирана престъпност са били в МВР.  Вътрешният министър Веселин Вучков пък гарантира, че няма да има скандални персонални назначения, най-малко, защото законът нямало да го позволява. „Няма да има сътресения, това също го гарантирам. Сътресения се случиха миналата година – шест месеца ДАНС и ГДБОП не проработиха. Тази реформа ще премине без сътресение. Тя не е конфликт на персони с оглед на конкретни личности. Става дума и за балансиращата роля на президента, която имаше в продължение на 25 г. и е неясно защо бе отнета”, допълни още Вучков. Преди дни от ДАНС възразиха срещу предлаганите промени и предупредиха, че може да има влияния на определени кръгове. "Решението да бъде преместен ГДБОП в ДАНС или сега както се предлага да бъде изваден, това са политически решения", коментира днес в парламента председателят на ДАНС Владимир Писанчев . По думите му нито една партия не е поискала анализ на това какво сме направили за 2014 г. На въпрос дали премиерът е поискал, Писанчев отговори, че му докладва персонално. 

За интеграция на имигрантите се отпускат 1.4 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/za-integratsiya-na-imigrantite-se-otpuskat-14-mln-lv-news228512.html

Над 1.4 млн. лв. от Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни ще бъдат използвани за приобщаване на имигранти у нас, съобщи Агенцията по заетостта. Интеграцията на гражданите на трети държави у нас става чрез широк спектър от мерки, които включват обучения по български език, история, гражданска ориентация, разработване на мерки за наблюдение и оценка с цел подобряване на интеграционната среда. За пръв път Европейският интеграционен фонд в България подкрепя мерки, насочени към висококвалифицирани имигранти. По този начин се цели задържането на образованите граждани, избрали страната ни за своя втора родина. Продължава и укрепването на информационните центрове за имигранти създадени със средства на фонда по предишни годишни програми, с цел осигуряване на тяхната устойчивост. Новото в схемата е подпомагането на процеса по създаване и поддържане на международни контакти и провеждането на посещения и експертни срещи. Така ще се обмени опит в сферата на интеграцията.

Одобриха и на второ четене закона за СРС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4495220

Законът за специализираните разузнавателни средства мина и на второ четене, с което се премахва финансовата обвързаност при осигуряване и прилагане на СРС, съобщи „Фокус”.
Димитър Лазаров от ГЕРБ отправи процедурно предложение за приемане на изменението и на второ четене. Тогава председателят на парламента Цецка Цачева поиска от Мая Манолова от
Законът за специализираните разузнавателни средства мина и на второ четене, с което се премахва финансовата обвързаност при осигуряване и прилагане на СРС, съобщи „Фокус”. Димитър Лазаров от ГЕРБ отправи процедурно предложение за приемане на изменението и на второ четене. Тогава председателят на парламента Цецка Цачева поиска от Мая Манолова от

Разкриха кражба на златни накити в Плевен

http://pik.bg/разкриха-кражба-на-златни-накити-в-плевен-news263028.html

Разкриха кражба на златни накити в Плевен

Прецизна оперативна работа на плевенските криминалисти доведе до разкриването на кражба на 90 - грама златни накити от жилище в Плевен. Престъплението е заявено в полицията на 17 декември.

Кражба е извършена за времето от 08:30 до 09:20 часа на 17 декември 2014 година от частен дом в Плевен. При огледа на местопрестъплението служителите на реда са установили, че е вломена входна врата с неустановено техническо средство, за да се влезе в жилището на 45-годишен, от където са откраднати златни накити.

Уведомен е дежурен прокурор и незабавно са предприети полицейски действия. От проведените оперативни мероприятия е установен и задържан извършителят на престъплението - 33-годишен от село Дисевица..Вещите, обект на престъпление - обици, гривни, халкси, пръстени, са намерени и се намират на съхранение във Второ РУП - МВР - Плевен. Продължава работа разследващ полицай.

Депутатите одобриха и на второ четене закона за СРС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4495254

Законът за специализираните разузнавателни средства мина и на второ четене, с което се премахва финансовата обвързаност при осигуряване и прилагане на СРС, съобщи „Фокус”.
Димитър Лазаров от ГЕРБ отправи процедурно предложение за приемане на изменението и на второ четене. Тогава председателят на парламента Цецка Цачева поиска от Мая Манолова от
Законът за специализираните разузнавателни средства мина и на второ четене, с което се премахва финансовата обвързаност при осигуряване и прилагане на СРС, съобщи „Фокус”. Димитър Лазаров от ГЕРБ отправи процедурно предложение за приемане на изменението и на второ четене. Тогава председателят на парламента Цецка Цачева поиска от Мая Манолова от

Мадона е бясна - новият ѝ албум изтече в интернет

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/madona-e-biasna-noviiat-album-izteche-v-internet-6029176

Изпълнителката, която нарича този акт "артистично насилие", помоли феновете си да не слушат песните ѝ

Фурнаджиев: През първия полусезон нямаше фрапантни съдийски грешки

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/18/2441374_furnadjiev_prez_purviia_polusezon_niamashe_frapantni/?ref=rss


Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев даде много висока оценка на съдийството през есенния дял на българското футболно първенство. Според него в изминалите срещи не е имало груби грешки на реферите.

По думите му създадената комисия на съдийските наблюдатели към съдийската комисия на БФС е имала основен принос за подобрението в представянето на реферите.

"Организацията очевидно просперира и има видим напредък. През есенния полусезон нямаше фрапантни грешки, а това се...

Многото подаръци са вредни за децата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4495223

Учените съветват родителите да не отрупват децата си с подаръци, тъй като това може да окаже негативно влияние върху характера им.
Когато пораснат, децата може да станат твърде материални личности и да имат проблеми с поведението си, пише в.
Учените съветват родителите да не отрупват децата си с подаръци, тъй като това може да окаже негативно влияние върху характера им. Когато пораснат, децата може да станат твърде материални личности и да имат проблеми с поведението си, пише в. "Дейли Мейл". Изследването на университетите в американските щати Мисури и Илинойс показва, че родителите,

Решено: Махат паметника пред НДК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4495238

Паметникът „1300 години България“ да бъде премахнат от градината на НДК, прие Столичният общински съвет. 
На мястото на прословутия за столичани паметник ще бъдат върнати мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, премахнати от същото място през 1977 година. Това стана ясно на редовното заседание на СОС, предаде „Фокус“.
Паметникът „1300 години България“ да бъде премахнат от градината на НДК, прие Столичният общински съвет.  На мястото на прословутия за столичани паметник ще бъдат върнати мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк, премахнати от същото място през 1977 година. Това стана ясно на редовното заседание на СОС, предаде „Фокус“.

Московски: Магистрала „Хемус" е абсолютен приоритет

http://www.moreto.net/novini.php?n=274506

Mагистрала „Хемус" остава абсолютен приоритет на правителството, като има няколко варианта за нейното финансиране, заяви транспортният министър Ивайло Московски. „Засега се опитваме и така сме подали оперативна програма „Транспорт" за следващия програмен период - с една по-малка част от „Хемус" в нея, защото магистралата до една отсечка е в основен транспортен коридор, а оттам нататък не е и трябва да се приложи миксирано финансиране.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване