Пернишкият съд наказа с осем месеца условно мъж, опитал да подкупи полицаи

http://www.zapernik.com/krimi/pernishkiyat-sud-nakaza-s-osem-meseca-uslovno-muj-opital-da_36462/

Жител на дупнишкото село Яхиново получи условна присъда от Пернишкия окръжен съд заради опит да подкупи полицаи. 26-годишният Марио Венциславов бе осъден на осем месеца лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок, след като на 11 февруари т. г. на два пъти хвърлял пари на полицаите, за да не го проверяват на дрегера и да не му напишат акт.

Младият мъж бил спрян от полицаите защото карал в тъмното без фарове. Видимо пиян, той метнал в колата на патрулката 249 лева. Униформените го...

Продължава

Асоциация на индустриалния капитал в България отговори на КРИБ

http://pik.bg/асоциация-на-индустриалния-капитал-в-българия-отговори-на-криб-news263299.html

Асоциация на индустриалния капитал в България отговори на КРИБ

От името на Асоциация на индустриалния капитал в България изпратиха писмо в право на отговор във връзка с публикувано от агенция „ПИК“ на 18.12.2014 г. интервю с     председателя на Конфедерация наработодателите и индустриалците в България г-н Кирил Домусчиев.

Ето и оригиналният текст: 

ДО

Г-Н ИВАЙЛО КРАЧУНОВ

ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА

АГЕНЦИЯ„ПИК“

Относно: Право на отговор

 

УВАЖАЕМИ Г-Н КРАЧУНОВ,

 

Днес, 18 декември 2014 г., Агенция „ПИК“ публикува интервю на г-н Ивайло Крачунов с председателя на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ) - г-н Кирил Домусчиев. От интервюто се вижда, че в КРИБ са преосмислили първоначалните си изявления около предложенията в „Меморандума за разбирателство между правителството и синдикатите“, които несъмнено би довело до опасно ерозиране на втория стълб на пенсионната ни система - допълнителното задължително осигуряване.

Хубаво е, че корекцията в позицията на КРИБ е направена след заседание на Управителния съвет на Конфедерацията, което означава, че е представена една консолидирана и общо взето - окончателна позиция на нашите уважавани партньори в тристранното сътрудничество.

За съжаление, налага се да вземем отношение и по някои некоректни заявления в посоченото интервю.

Водещият интервюто и главен редактор на „ПИК“, задава въпрос, в който се съдържа некоректно твърдение. Г-н Крачунов задава на г-н

Домусчиев следния въпрос: „Вчера от АИКБ излязоха с декларация, че са най-голямата работодателска организация. Как ще коментирате действията им Това е неистина, която подвежда председателя на КРИБ и предполага негова негативна реакция. От АИКБ никога не е излизано с твърдението, че Асоциацията на индустриалния капитал в България е най-голямата работодателска организация. Ние публикувахме количествените параметри на резултатите от проведената през 2012 г. проверка на работодателските организации в България, които отговарят на критериите за представителност и са признати за национално представителни организации на работодателите със съответните решения на Министерския съвет от 26 юли 2012 г., по смисъла на член 35 от Кодекса на труда.

От тези количествени параметри, представени нагледно и разбираемо в табличен вид, се разбира че:

• По брой икономически дейности, в които имат представителни браншови структури - най-голяма е АИКБ (АИКБ - 46, БСК - 43, БТПП-3 4 , К РИ Б-41);

• По общ брой на работодатели - членове - най-голяма е БТПП (АИКБ - 6 614, БСК - 3 217, БТПП - 21 977, КРИБ - 5 636);

• По брой на местните органи - най-голяма е БСК (АИКБ - 88, БСК- 133, БТПП - 94, КРИБ - 88);

• По общ брой на наетите лица - най-голяма е БТПП (АИКБ – 335 805, БСК - 244 737, БТПП - 665 714, КРИБ - 504 984).

Никъде в разпространената от АИКБ информация, под никаква форма не се съдържат каквито и да са претенции, че тя е „най-голямата работодателска организация в България“. Коментарите на АИКБ относно „Зачестилите спекулации в публичното пространство относно представителността на работодателските организации“ бяха адресирани до членовете на правителството и до ръководството на Народното събрание, както и до ръководителите на парламентарни комисии, като бяха разпратени по електронна поща на 17. 12. 2014 г. и до всички социални партньори, включително КРИБ. Г-н Домусчиев иска „да бъдат извадени папките“ и „да се види кой кой е“. На практика, той призовава към огласяване на резултатите от проверката на представителността на социалните партньори, която беше извършена през 2012 г. и резултатите от която бяха потвърдени от комисия, в състава на която участваха представители на всички социални партньори, включително КРИБ.

По отношение на публичността на тази информация, АИКБ държи да припомни и следните факти: През 2013 г., Институтът за пазарна икономика се обръща към МТСП с искане да им се предостави информация, съдържаща конкретни данни, доказващи представителността на организациите на работодателите и организациите на работниците и служителите (синдикатите) за последните три проведени според тогавашното законодателство и приключили с решения за признаване на представителност процедури.

Искането е според закона за достъп за обществена информация.

С писмо с изходящ номер № 9116-14/16. 07. 2013 г., МТСП иска съгласието на представителните организации да даде въпросната информация.

АИКБ е удоволствие дава съгласието си да бъде предоставена на обществото цялата информация за Асоциацията около процедурите по установяването на съответствието на критериите за представителност.

Това е направено с писмо с изходящ на АИКБ номер № 464/22. 07. 2013 г. (входящ на МТСП № 61-133/22. 07. 2013 г.). АИКБ няма какво да крие и затова е дала съгласието си МТСП да предаде на ИПИ исканата информация (прилагаме копие от посочените писма).

За съжаление, не ни е известно КРИБ да са дали такова съгласие. От тази гледна точка, като подкрепяме напълно прозрачността на данните около преброяванията на работодателските организации и на синдикатите, ние изказваме недоумение защо се сочи с пръст АИКБ, когато се иска светлина за фактите около работодателските организации в България?

Ние вече сме доказали официално и с писмен документ, че сме з прозрачността. Всички подробности около искането на ИПИ до МТСП са публикувани в бюлетина на Института и са препечатани в сайта на вестник „Капитал“ - „Голямата тайна на синдикатите и работодателите“, 20 октомври 2013 г. От статията no категоричен начин се разбира, че само една от шестте представителни организации на социалните партньори е дала съгласие да се предадат данните й на ИПИ. Тази организация е АИКБ. Данните й са надлежно предадени на ИПИ.

Надяваме се, че предвид на така посочените факти, г-н Домусчиев няма да използва повече неверни твърдения като: Данните и таблиците, които изнасят от АИКБ и твърдят, че на базата на тях са най-голямата работодателска организация са пълен фалшификат“.

Крайно невярно и разочароващо е и твърдението, че данните, предоставени от АИКБ, са „пълен фалшификат“. Данните са обобщени по този начин в доклада, който е надлежно представен в Министерския съвет от оторизираната да прави проверката комисия.

Не ни е известно някой да е изразил съмнение, че данните са некоректни, нито да е оспорвал това. В заключение, бихме изразили своята увереност, че в българския социален диалог има място за всяка от представителните работодателски организации. Всяка от тях има свои приоритети и сфери, в които експертизата й е силна. Не е необходимо да си съизмерваме количествените параметри, а да се съсредоточим върху интересите на обществото и тези на нашите членове.

ЕП призова Москва да се оттегли от Абхазия, след като одобри асоциирането с Грузия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/12/19/2441681_ep_prizova_moskva_da_se_ottegli_ot_abhaziia_sled_kato/?ref=rss


Европейският парламент (ЕП) ратифицира Споразумението за асоцииране между Европейския съюз и Грузия. Договорът предвижда задълбочаването на политическата и икономическата интеграция между двете страни и включва постепенното отваряне на пазарите им.

Споразумението с Грузия е третото ратифицирано от ЕП за годината след украинското и молдовското. То беше подкрепено от 490 евродепутати. "Против" гласуваха 76, а 57 се въздържаха.

В придружаваща резолюция евродепутатите...

Нов супер скандал около Сертов! Пратил майка си в старчески дом, заграбил къщата на баща си?

http://pik.bg/нов-супер-скандал-около-сертов-пратил-майка-си-в-старчески-дом-заграбил-къщата-на-баща-си-news263281.html

Нов супер скандал около Сертов! Пратил майка си в старчески дом, заграбил къщата на баща си?

Петко Сертов има къща в идеалния център на Копривщица - на калдъръмената улица "Цоко Будин" 19. Имотът придоби мрачна популярност преди 3 години, когато неизвестен злосторник опита да го опожари, пише "Уикенд". Преди дни, когато Сертов бе обявен за издирване от МВР, от полицията обявиха, че извършителят на пожара е заловен и осъден за хулиганство. Малко след инцидента самият Сертов подметна, че има подозрения кой може да е поръчал пожара. По-семплите интелектуално комшии на дирения под дърво и камък не пропуснаха да извадят наяве някои кирливи ризи от семейството му.

Според градската клюка в Копривщица Сертов заграбил за себе си къщата на баща си след неговата смърт през 2001 г. Същата година бащата на Петко - Гаврил, прави завещание, според което 2/3 от къщата му минава в ръцете на по-малкия син, а останалата 1/3 на другия. Големият брат на Сертов се обижда от волята на родителя си и демонстративно отказва да ползва своя дял от къщата, оттогава не стъпва повече в Копривщица. Според мълвата преди две години първият шеф на родното ФБР устроил майка си Султанка в частен старчески дом в София.

"Баба Султана не е идвала в къщата си от лятото на 2011 г., когато се появи за няколко дни, за да събере покъщината си. Разправяла на съседки, че синът й Петко взел решение да я гледа в София. Да, ама се оказва, че тя не живее в неговия дом", одумват именития си съгражданин в Копривщица. Иначе имотът на Петко Сертов в града, в който е обявено Априлското въстание, е добре поддържан, тъй като изчезналият плащал по 150 лева месечно на съседско семейство, което да наглежда и да се грижи добре за къщата.

На път: Боробудур – между духовния заряд на будизма и туристическия наплив

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/12/19/2440388_na_put_borobudur_mejdu_duhovniia_zariad_na_budizma_i/?ref=rss


"Когато на въпроса как си отгoвориш с "добре", ти опитваш да дефинираш, да поставяш лимити. Казвайки "добре", ти се замисляш за измеренията на това определение и замисляйки се, започваш да искаш повече. Достигайки състоянието "по-добре", осъзнаваш, че отново искаш повече. Когато кажеш "добре" и осъзнаеш, че няма никакви ограничения, ето това е нирвана".

Думите са на Хазайрин Джунеп, философ и полиглот от Джогджакарта, Индонезия. Той разказва за най-големия будистки храм в света...

На път: Боробудур – между духовния заряд на будизма и туристическия наплив

http://www.dnevnik.bg/dnevnik_na_liatoto/na_put/2014/12/19/2440388_na_put_borobudur_mejdu_duhovniia_zariad_na_budizma_i/?ref=rss


"Когато на въпроса как си отгoвориш с "добре", ти опитваш да дефинираш, да поставяш лимити. Казвайки "добре", ти се замисляш за измеренията на това определение и замисляйки се, започваш да искаш повече. Достигайки състоянието "по-добре", осъзнаваш, че отново искаш повече. Когато кажеш "добре" и осъзнаеш, че няма никакви ограничения, ето това е нирвана".

Думите са на Хазайрин Джунеп, философ и полиглот от Джогджакарта, Индонезия. Той разказва за най-големия будистки храм в света...

Първанов видя нещо "по-дългосрочно" в отношенията между ГЕРБ и ДПС

http://offnews.bg/news/n_1/n_433728.html

"Зачестяват случаите, в които ГЕРБ не получава подкрепата на своите коалиционни партньори и прокарва решения с гласовете на ДПС. Това показва сближаване между двете политически сили", заяви лидерът на АБВ Георги Първанов пред Нова тв, визирайки прокарването на национализация на парите за втора пенсия на хората. Тя се прокарва изненадващо, с гласовете на ГЕРБ, ДПС и Патриотичния фронт, чрез промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г., които пък бяха направени чрез поправки между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет за 2015 г. " Подкрепата на ДПС за пенсионната реформа е дългосрочен ход в политически аспект. Долавям процеси, които ерозират доверието. Едното е отношението, но второто е неспазването на коалиционното споразумение на правителството - там няма вписана такава мярка, каквато обсъждаме в последните дни", подчерта Първанов. Първанов припомни и думите на Владислав Горанов, че не му била необходима подкрепата на коалиционния партньор на ГЕРБ Реформаторския блок с думите, че Горанов е „направил пробив в коалиционната култура” . Това е отношение като по времето на Дянков, добави лидерът на АБВ. Той бе категоричен, че депутатите на АБВ ще гласуват "против" предлаганите от ГЕРБ промени в пенсионната система, които разрушават втория стълб на пенсионно-осигурителната система, а именно допълнителното задължително пенсионно осигуряване. При него 5% от вноската на хората се отделя в личните им партиди в универсален фонд и формира втора пенсия за осигурения. Първанов заяви ясно, че вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин (АБВ) е бил изолиран от подготовката и прокарването на това решение. То бе публично огласено в неделя, 14 декември, след среща между Бойко Борисов и лидерите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". Предвижда парите на хората в личните им партиди в частните фондове да могат да бъдат прехвърлени в НОИ, където лични партиди няма, а парите отиват за пенсиите на сегашните пенсионери. Решението бе записано в меморандум за разбирателство между премиера и синдикатите. Ивайло Калфин е получил вече готов меморандум, а не е присъствал на първата среща между премиера Бойко Борисов и синдикатите, на която е бил оформен меморандумът, подчерта Първанов. Все пак лидерът на АБВ заяви, че предлаганите промени в пенсионния модел няма да са причина партията да оттегли подкрепата си от правителството (АБВ участват в него чрез вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, с когото кардиналните промени дори не бяха съгласувани). Ако обаче се натрупа "критична маса" от подобни решения, АБВ ще се оттегли от коалицията, заяви Първанов.

Кулинарни базари набират средства за семейства в неравностойно социално положение във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=274566

Кулинарни базари набират средства за семейства в неравностойно социално положение в петте района на града по инициатива на БСП - Варна. Първият такъв се проведе в кв. „Аспарухово“ в неделя. Десетки хора от квартала се включиха в него с домашно приготвени ястия и ръчно изработени сувенири.

Реформата в ДАНС е правилна, но пак е “на парче”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4495925

РАДА СМЕДОВСКА-ТОНЕВА*
През последната седмица ДАНС е в центъра на вниманието, но не толкова по повод конкретна си дейност, колкото поради казуса с обявения за издирване нейн бивш председател Петко Сертов. Тя не направи съществен коментар на това събитие, но пък (не)очаквано изригна срещуподготвените промени в Закона за МВР,
РАДА СМЕДОВСКА-ТОНЕВА* През последната седмица ДАНС е в центъра на вниманието, но не толкова по повод конкретна си дейност, колкото поради казуса с обявения за издирване нейн бивш председател Петко Сертов. Тя не направи съществен коментар на това събитие, но пък (не)очаквано изригна срещуподготвените промени в Закона за МВР,

Ивайло Петев: Надявам се на подкрепа и пълен стадион

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4495619

Назначеният преди два дни за селекционер на националния отбор Ивайло Петев афишира надежда тимът да има подкрепата на публиката и ст. "Васил Левски" да е пълен за следващата евроквалификация срещу Италия на 28 март.
"България трябва да играе така, както всички ние искаме, много е важно да спечелим", коментира Петев.
С категоричното изявление "Гот
Назначеният преди два дни за селекционер на националния отбор Ивайло Петев афишира надежда тимът да има подкрепата на публиката и ст. "Васил Левски" да е пълен за следващата евроквалификация срещу Италия на 28 март. "България трябва да играе така, както всички ние искаме, много е важно да спечелим", коментира Петев. С категоричното изявление "Гот

Правосъдният министър: Излъчилите представители във ВСС могат да им потърсят отговорност

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/19/2442030_pravosudniiat_ministur_izluchilite_predstaviteli_vuv/?ref=rss


Вчера най-накрая след 2 години отлагане Висшия съдебен съвет (ВСС) направи първа стъпка в правилната посока да се направи нова софтуерна система за разпределяне на делата в съда с голямо външно наблюдение и външни специалисти. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов пред БНТ.

Според него, участието на ИТ специалисти, които ясно са идентифицирали проблема - "няма сигурност", както и представители на съда и академичните среди, ще гарантира широката прозрачност при избора,...

Излъчилите представители във ВСС да им потърсят отговорност, призова министър Иванов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/19/2442030_izluchilite_predstaviteli_vuv_vss_da_im_potursiat/?ref=rss


Вчера най-накрая след 2 години отлагане Висшия съдебен съвет (ВСС) направи първа стъпка в правилната посока да се направи нова софтуерна система за разпределяне на делата в съда с голямо външно наблюдение и външни специалисти. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов пред БНТ.

Според него, участието на ИТ специалисти, които ясно са идентифицирали проблема - "няма сигурност", както и представители на съда и академичните среди, ще гарантира широката прозрачност при избора,...

Излъчилите представители във Висшия съдебен съвет да им потърсят отговорност, призова Иванов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/19/2442030_izluchilite_predstaviteli_vuv_visshiia_sudeben_suvet/?ref=rss


Вчера най-накрая след 2 години отлагане Висшия съдебен съвет (ВСС) направи първа стъпка в правилната посока да се направи нова софтуерна система за разпределяне на делата в съда с голямо външно наблюдение и външни специалисти. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов пред БНТ.

Според него, участието на ИТ специалисти, които ясно са идентифицирали проблема - "няма сигурност", както и представители на съда и академичните среди, ще гарантира широката прозрачност при избора,...

Преглед на варненския печат - 19 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=274325

„Общината ще оправя алеите в Морската и парка в Аспарухово“, е водеща тема в днешния брой на варненския вестник „Черно море” . В момента община Варна проектира ремонт на Морската градина, съобщи кметът Иван Портних. Той включва два компонента.

Крадец не се смути от камери, задигна колело от жилищен блок

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4496337

На безпрецедентна наглост от страна на крадец станаха свидетели жителите на бургаски жилищен блок. 
Тъй като често ставали жертва на грабежи, те инсталирали камери за видеонаблюдение в кооперацията. И охранителните мерки не свършват до тук.
„Вратата ни се отваря с чип, вътрешната ни врата също се отваря с чип”, разказва пред "Нова телевизия" Диан.
На безпрецедентна наглост от страна на крадец станаха свидетели жителите на бургаски жилищен блок.  Тъй като често ставали жертва на грабежи, те инсталирали камери за видеонаблюдение в кооперацията. И охранителните мерки не свършват до тук. „Вратата ни се отваря с чип, вътрешната ни врата също се отваря с чип”, разказва пред "Нова телевизия" Диан.

Не е необходимо да се замерваме с тежки предмети в стъклен дом

http://www.cross.bg/rysiya-bulgariya-evropa-1444868.html

/КРОСС/Интервю на Калина Андролова с Негово Превъзходителство Юрий Николаевич Исаков - извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България a-specto.bg Ваше Превъзходителство, ще започна с това, че президентът Владимир Путин обяви прекратяването на проекта „Южен поток". Защо се стигна до това, внезапно и много неочаквано ли дойде това съобщение? Първо, това не беше неочаквано. Както е известно, по указание на Европейския съюз през август тази година служебното правителство на България официално преустанови всички дейности, свързани с проекта „Южен поток". А още по-рано, в началото на юни, както вие знаете, по време на визитата в София на американските сенатори премиерът П. Орешарски обяви, че строителството на „Южен поток" се прекратява. На 1 декември в Анкара президентът Владимир Путин много ясно каза: позицията на Еврокомисията, създаваща препятствия за реализацията на „Южен поток", беше неконструктивна. Това не съответства на икономическите интереси на Европа и нанася ущърб на нашето сътрудничество. В изявлението на нашия президент беше също така казано, че „ако бъде признато за целесъобразно, ние сме готови да създадем на турска територия допълнителен газов хъб за потребителите в Южна Европа"

Промивка на мозъци: Карат деца в занималня да се молят на Бог

http://www.bnews.bg/article-124791

Деца в частна занималня, зад гърба на родителите им, са възпитавани религиозно.

Вл. Владимиров: Железницата трябва да стане държавен приоритет

http://www.cross.bg/vladimirov-zheleznitzata-zheleznitza-1444867.html

/КРОСС/ Железницата да стане приоритет в транспортната политика на държавата, поиска изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров в интервю за ВTV.  „Без железница държавата ще има небалансиран пазар", посочи Владимиров. „Не може трупи и метали да се движат с тирове, те трябва да се движат по релси. Да се мисли, че България може да остане без железница, е абсурд", каза Владимиров в коментар на идеята БДЖ да направи собствена автобусна фирма, с която да превозва пътниците по закритите нерентабилни линии. По думите на Владимиров е пресилено да се каже, че БДЖ слиза от релсите или че е пред фалит. „Дали хора от БДЖ ще бъдат съкратени - всичко зависи от бюджета", отбеляза той. Дълговете на компанията са 567 млн. лева. „За никого не е тайна, че автомобилното лоби в България винаги е било много силно, а на железницата - твърде слабо. Г-н Московски винаги е бил защитник на железницата и аз неслучайно приех неговото предложение да се върна в БДЖ", посочи Владимиров. Той каза още, че предпразнично няма да останем без превоз по жп линията, а цените на билетите също няма да поскъпват.

Ако вторият пакет за здраве не е солидарен, ще е лош вариант

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4495726

Според предлаганите промени в Закона за здравното осигуряване досегашният основен здравен пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК, се разделя на основен и допълнителен. 
Както и досега това се определя с наредба на министъра на здравеопазването. Но сега министърът трябва да определи и каква част от медицинската помощ ще попадне в основния и каква
Според предлаганите промени в Закона за здравното осигуряване досегашният основен здравен пакет, гарантиран от бюджета на НЗОК, се разделя на основен и допълнителен. Както и досега това се определя с наредба на министъра на здравеопазването. Но сега министърът трябва да определи и каква част от медицинската помощ ще попадне в основния и каква

Крадец не се смути от камери, задигна колело от жилищен блок

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4496317

На безпрецедентна наглост от страна на крадец станаха свидетели жителите на бургаски жилищен блок. 
Тъй като често ставали жертва на грабежи, те инсталирали камери за видеонаблюдение в кооперацията. И охранителните мерки не свършват до тук.
„Вратата ни се отваря с чип, вътрешната ни врата също се отваря с чип”, разказва пред
На безпрецедентна наглост от страна на крадец станаха свидетели жителите на бургаски жилищен блок.  Тъй като често ставали жертва на грабежи, те инсталирали камери за видеонаблюдение в кооперацията. И охранителните мерки не свършват до тук. „Вратата ни се отваря с чип, вътрешната ни врата също се отваря с чип”, разказва пред "Нова телевизия" Диан.

Соня Найденова: 6 милиона коледни бонуси в съдебната система

http://www.cross.bg/naiidenova-pravosudieto-poslanik-1444865.html

/КРОСС/ В съдебната система ще бъдат раздавани бонуси, потвърди представляващият Висшия съдебен съвет Соня Найденова в интервю за ВTV.„Действително, миналата седмица взехме такова решение, с което средствата, спестени от фонд „Работна заплата", бяха разпределени". В зависимост от заплатата си, всеки служител ще получи бонус от 300 до 1000 лева. Парите не са усвоени от заплатите на напуснали служители, от очаквани, но несъстояли се повишения и т.н. „Нали разбирате, че става дума за хора, вършили работата на други хора", посочи Найденова. Тя уточни, че министърът на правосъдието Христо Иванов се е пошегувал, че коледните добавки ще бъдат дарени. Тя призна, че IT специалистите са установили, че системата за случайно разпределение на делата може да бъде манипулирана. „Убегна нещо много интересно от думите на френския посланик. Писмото, с което той сезира ВСС, беше получено след излъчването на неговото интервю. Той сподели, че за тези негови притеснения и съмнение е разговарял дни по-рано с министъра на правосъдието. т.е. ние сме изгубили ценно време", каза Найденова в коментар на изявленията на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

Христо Иванов: Смяната на софтуера е част от решението на проблема

http://www.cross.bg/softyera-ivanov-softyer-1444866.html

/КРОСС/ „Мерките за борба с корупцията в съдебната система са недостатъчно сериозни", каза министърът на правосъдието Христо Иванов в интервю за БНТ. Много важно е ВСС и Прокуратурата да се заемат с въпроса за личната отговорност. България е под наблюдение от ЕК, а общественото мнение е много чувствително по темата. По-добре да си казваме тези неща вътре и да вървим напред, категоричен е Иванов. „Вчера ВСС направи стъпка в правилна посока, като се ангажира да бъде изработен нов софтуер и това да стане с една широка работна група от IT специалисти от различни институции", посочи той. Според министъра, възлагането на тази задача на външна IT експертиза е стъпка в правилната посока, която ще гарантира по-голяма сигурност. „Смяната на софтуера е част от решението на проблема", заяви министър Иванов и приветства решението на ВСС да промени не просто софтуера, а целия пакет от регулации за този софтуер. „Никой не е казал, че главният проблем е в софтуера", уточни той и допълни, че всичко зависи от хората. Срещу Румяна Ченалова е имало някакви доклади и процедури. Трябва да отговорим на въпроса кой носи отговорността за проверките, които стигат до никъде - за Румяна Ченалова, и за други съдии, и за софтуера за разпределение на делата. Този софтуер е бил не просто незащитен, а активно използван за нагласяне на делата, цитира Иванов казаното вчера от IT специалистите пред ВСС.

Менда Стоянова: Пенсиите от НОИ ще са по-големи от тези от частните фондове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4496325

Сега действащата пенсионна система с два различни стълба - държавно и частно осигуряване, ощетява българите, родени след 1959 година. Това заяви пред Нова телевизия Менда Стоянова.
Тя изчисли, че ако един българин се осигурява само в държавното осигуряване, след 20 години ще получи повече пари за старост,
Сега действащата пенсионна система с два различни стълба - държавно и частно осигуряване, ощетява българите, родени след 1959 година. Това заяви пред Нова телевизия Менда Стоянова. Тя изчисли, че ако един българин се осигурява само в държавното осигуряване, след 20 години ще получи повече пари за старост,

Интерпол потвърди арестите на джихадисти в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=274574

Интерпол потвърди за извършения в България арест на трима чужденци в началото на седмицата, издирвани от Испания за терористична дейност, отбелязва се на страницата на организацията. Задържаните при акция на ДАНС на ГКПП „Капитан Андреево" трима души са на възраст 18,27 и 15 години.

Окончателното обсъждане на бюджета в НС

http://www.cross.bg/leva-dogodina-pensiya-1444864.html

/КРОСС/Бюджетите на НЗОК, държавното обществено осигуряване и държавата ще бъдат разгледани на второ четене в Народното събрание. Най-големи спорове предизвика предложението вноските за втора пенсия да могат да се правят или в НОИ, или в частен фонд. ГЕРБ внесе текстовете между двете четения на Закона за държавното обществено осигуряване. В гласуваните от бюджетната комисия текстове се казва, че изборът ще може да се прави еднократно, но вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че е дал указание да бъде намерен вариант, според който, дори да преместим вноските си в НОИ, след това да може да ги връщаме в частните фондове. "Хоризонт" научи, че това ще стане с нормативен акт догодина, а не сега в основния закон. Промените за вноските за втора пенсия не могат да бъдат обосновани с числа, тъй като не се знае колко от осигурените ще поискат да преместят парите си в НОИ и да подкрепят солидарния модел и колко ще останат с индивидуални партиди в частните фондове. Освен спорната поправка, в бюджета за общественото осигуряване се очаква да се запише, че от догодина стажът за пенсиониране ще се увеличи с четири месеца, но възрастта ще остане на настоящите си нива. Минималната пенсия за стаж и възраст ще стане малко над 157 лева, а социалната 115,15 лева от 1-ви юли. Таванът на пенсиите ще достигне 910 лева, след като от средата на годината се увеличат с 1,9 на сто по швейцарското правило

България ще строи "Южен поток" до официален отказ от страна на Русия

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgariia-shte-stroi-iujen-potok-do-oficialen-otkaz-ot-strana-na-rusiia-185971/

Така страната ще се постарае да избегне арбитражно дело за неустойки подобно на това за АЕЦ Белене, пояснява премиерът Бойко Борисов

МВФ отново спря транш от помощите за Кипър

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/19/2442020_mvf_otnovo_spria_transh_ot_pomoshtite_za_kipur/?ref=rss


Международният валутен фонд спря отпускането на 88 милиона евро от международната помощ за Кипър, след като парламентът на страната отложи приемането на нов закон за изземване на имоти, по които не са погасявани ипотечните заеми.

Решението за новия транш трябваше да бъде взето в петък, но след като се разбра, че депутатите са спрели приемането на закона, който трябваше да започне да действа от края на декември, МВФ няма да обсъжда помощта по т.нар. Пети преглед на програмата.....

Менда Стоянова: Пенсиите от НОИ ще са по-големи от тези от частните фондове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4496315

Сега действащата пенсионна система с два различни стълба - държавно и частно осигуряване, ощетява българите, родени след 1959 година. Това заяви пред Нова телевизия Менда Стоянова.
Тя изчисли, че ако един българин се осигурява само в държавното осигуряване, след 20 години ще получи повече пари за старост,
Сега действащата пенсионна система с два различни стълба - държавно и частно осигуряване, ощетява българите, родени след 1959 година. Това заяви пред Нова телевизия Менда Стоянова. Тя изчисли, че ако един българин се осигурява само в държавното осигуряване, след 20 години ще получи повече пари за старост,

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/zaglavie-diskriminatziya-temata-1444863.html

/КРОСС/"Заради промените в пенсионната система реформаторите плашат кабинета с протести", пише на първа страница Преса. Идеите били прокарани без съгласуване в коалицията.Според вестник Сега правителството ще определи кога и как родените след 1959-а година ще решават за НОИ. Борисов наредил да се измисли начин за връщане от Осигурителния институт в пенсионно дружество. Заглавието на Капитал дейли по темата е "Държавата притиска допълнително гражданите за частните им пенсии". Според коментар в Монитор се вдига излишен шум около пенсионните фондове."БДЖ слиза от релсите", съобщава на първа страница Труд. Предстои спиране на 140 влака заради орязани субсидии. ЖП компанията планира да прави автобусна фирма, за да може пътниците да се превозват по нерентабилни за железопътен превоз линии. Още една транспортна тема в изданието - въпреки по-ниските цени на горивата билетите за автобус няма да поевтинеят. Очаква се днес енергийният регулатор да реши ще има ли или не лиценз ТЕЦ "Бобов дол". Дружеството получи ново комплексно разрешително, с което застрашеният от спиране Блок 3 ще може да работи още 10 години, пише Капитал дейли.24 часа посвещава основната си тема на загадката с изчезването на Петко Сретов. Заглавието гласи "Сертов напуснал България сам, карал си колата", влязъл е в Гърция през Кулата

Не се променя пенсионният модел, просто предлагаме избор, каза Менда Стоянова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/19/2442021_ne_se_promenia_pensionniiat_model_prosto_predlagame/?ref=rss


Такъв експеримент с пенсионната система, като сега действащия в България, беше въведен от МВФ в четири страни. Полша и Унгария вече се отказаха от него. В Чехия ще го отменят, остана само България, каза днес по Нова телевизия председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според нея острата реакция срещу предложените промени идва от частните пенсионни фондове, но тя отказа да посочи каква е причината. "В края на януари ще излязат финансовите резултати на фондовете, ще поискаме...

Живите елхи в Пловдив вървят от 10 до 160 лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494988

Голямо разнообразие на естествени коледни дръвчета предлагат пазарите и магазините в Пловдив седмица преди празниците, като цените варират от 10 до 160 лева. За разлика от столицата в града под тепетата все още не се предлагат онлайн покупки на живи елхи по интернет и доставки до дома, затова пловдивчани трябва да си направят труда да обиколят
Голямо разнообразие на естествени коледни дръвчета предлагат пазарите и магазините в Пловдив седмица преди празниците, като цените варират от 10 до 160 лева. За разлика от столицата в града под тепетата все още не се предлагат онлайн покупки на живи елхи по интернет и доставки до дома, затова пловдивчани трябва да си направят труда да обиколят

Борисов от Брюксел: България продължава проекта "Южен поток"

http://offnews.bg/news/n_1/n_433729.html

България ще издаде необходимите разрешителни за „Южен поток“ и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта, съобщи премиерът Бойко Борисов в Брюксел. Борисов попитал и получил отговор какво да прави България след изявлението на руския президент Владимир Путин от 1 декември, че проектът спира. България не трябва да носи вината и да плаща глоби за спирането на проекта, затова да продължи поготвителните дейности, бил отговорът. Премиерът подчерта, че е получил пълната подкрепа на Европейския съюз. Ако междуправителственото споразумение не бъде изпълнявано, на страната ни може да бъдат наложени санкции, подобни на тези за АЕЦ "Белене". "Оттам нататък всички други ангажименти са на ЕС", добави Борисов. "Страната ни вече може да изпълни ангажиментите си по подготвителните дейности, особено за морската част на газопровода и да издаде разрешителните за строежа му", поясни Борисов и добави, че тогава вече ще чуем дали "Газпром" наистина прекратява проекта. "Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не е по българска вина", поясни той. Той обясни, че нищо от това няма да става "зад гърба" на Европейския съюз. Борисов упрекна предишните управляващи, че не са обяснили добре пред Брюксел пред какви проблеми е изправена страната ни и за "некадърност", защото цяла година не са правили нищо за "Южен поток". Европейското законодателство не позволява трасето да минава нито през Гърция, нито през Сърбия или Македония, заяви Борисов. Той остана на позицията си, че газопровод до България трябва да има, дори ако Русия държи да изгражда газов възел в Турция. "Нека да го докарат тук потока, тука ще си направим хъбче и ще си продаваме газ, така както и Турция", категоричен бе премиерът.

Аз не пея за всички – аз пея за всеки

http://www.cross.bg/az-ne-peya-za-vsichki-az-peya-za-vseki-1444862.html

/КРОСС/Едит Пиаф (1915-1963), родена под името Едит Джована Гасион - френска естрадна певица, изпълнителка на шансони: Аз не пея за всички - аз пея за всеки.

Владимир Путин ще се срещне с представители на едрия руски бизнес

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/19/2441667_vladimir_putin_shte_se_sreshtne_s_predstaviteli_na/?ref=rss


Днес президентът Владимир Путин ще се срещне с представители на големия руски бизнес, съобщава РБК, позовавайки се на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков.

"Срещата е планирана за петък. Това е традиционно събитие, продължение на редовния диалог с представителите на едрия бизнес, които дават работа на много хора и носят голяма социална отговорност", заяви Песков. Прессекретарят на Путин добави, че на срещата ще бъдат обсъждани най-вече "плановете за по-нататъшната...

БДЖ готви национална стачка

http://news.ibox.bg/news/id_1224172966

Лобито на железниците е слабо, призна изпълнитенлтия директор Владимир Владимиров

Президентът призова за отсрочка с три месеца на пенсионната реформа

http://www.mediapool.bg/prezidentat-prizova-za-otsrochka-s-tri-mesetsa-na-pensionnata-reforma-news228532.html

Президентът Росен Плевнелиев се обяви срещу прибързани решения за промяна в пенсионния модел без оценка за въздействието им.  Това се казва в становище на държавния глава, публикувано на интернет страницата му.  В него е посочено, че държавният глава нееднократно е подчертавал, че реформите в социалната сфера имат пряко въздействие върху най-широк кръг от граждани, най-често в уязвима позиция. Позицията на прзидента идва след като решението на ГЕРБ втория стълб на осигуряването да може да става и в НОИ, а не само в частни пенсионни фондове, срещна спротивата на работодателски организации и изкра на протест стотици хора в четвъртък вечерта. "В социалната сфера няма бързи резултати, ето защо е от изключително значение приемствеността между отделните правителства в осъществяване на реформите, особено на непопулярните. Служебното правителство на премиера Близнашки концентрира своите усилия в социалната сфера, в разработване на варианти на устойчиви решения за реформа в осигурителната система, широко дискутирани с експерти и представители на синдикати и работодатели. Разработените документи бяха предоставени на настоящия кабинет", се казва в позицията на президента. Според Плевнелиев необходимостта от пенсионна реформа е безспорна. Мерките, които се предлагат за реализирането й следва да бъдат задълбочено анализирани, да бъдат придружени от предварителна оценка на въздействието, да бъдат обяснени разбираемо на обществото и да бъдат обсъдени със социалните партньори, посочва президентът. Имайки предвид краткото оставащо време за приемане на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. и Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г., необходими за нормалното функциониране на държавата, както и липсата на готовност да бъде предложена задълбочена и цялостна концепция за пенсионна реформа, държавният глава приветства решението да бъде определен тримесечен срок за подготовка и обществено обсъждане на необходимите мерки в тяхната цялост. В същото време Росен Плевнелиев обръща внимание, че предлаганите с проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. на Кодекса за социално осигуряване по своята същност представляват не просто мерки за стабилизиране, а сериозна промяна на модела на пенсионно-осигурителната система, действащ от 2000 г. "Такива сериозни концептуални промени следва да се извършват при спазване на принципите на социалния диалог, формулирани в чл.3 от Кодекса на труда. Те следва да са придружени от анализ на очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, съгласно Закона за нормативните актове. Задължителната предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове е ангажимент и съгласно Програмната декларация, неразделна част от Коалиционното споразумение. В конкретния случай е важно да бъдат оценени финансовите последици от промяната на модела за осигурените лица, за Националния осигурителен институт, за пенсионно-осигурителните дружества, за капиталовия пазар на България",  заявява държавния глава. Той споделя идеята, че гражданите трябва да бъдат насърчавани да бъдат активни по отношение на своя живот и своето бъдеще. В същото време президентът счита, че тази теза не е последователно защитена и правото на избор е ограничено от въвеждането на безвъзвратна еднократност в избора на гражданите да се осигуряват само в Националния осигурителен институт без възможност в последствие да изберат универсален пенсионен фонд. В още по-голяма степен това важи за младите хора, които за първи път се включват на пазара на труда. Възможността в рамките на едногодишен срок да направят избор или при липса на такъв автоматично да се осигуряват в НОИ до края на живота си без право на замяна, не гарантира свободата на избор. Президентът призовава управляващите да осъзнаят най-голямото предизвикателство пред осигурителната система в България – липсата на доверие. Индикация за това е и огромният брой българи, които не плащат своите социални осигуровки. Ето защо държавният глава призовава за отговорен дебат в търсене на устойчиво решение в предложения тримесечен срок, в резултат на който да бъде представена, придружена с оценка на въздействието, цялостна концепция от мерки за решаване на двата основни проблема – стабилността на осигурителната система и повишаване на адекватността на пенсиите

Христо Иванов: Крайно време е някой да понесе лична отговорност в съдебната система

http://pik.bg/христо-иванов-крайно-време-е-някой-да-понесе-лична-отговорност-в-съдебната-система-news263277.html

Христо Иванов: Крайно време е някой да понесе лична отговорност в съдебната система

Последният шум в съдебната система не тръгна от изказването на френския посланик, а от разпределението на делото за КТБ. Вчера ВСС взе много добро решение за софтуера на системата за случайно разпределение на делата. Възлагането на тази задача на външна IT експертиза е стъпка в правилната посока, която ще гарантира по-голяма сигурност.

Това обяви в сутрешния блок на БНТ правосъдният министър Христо Иванов. Смяната на софтуера е част от решаването на проблема. Радвам се, че ВСС взе решение не само за смяна на софтуера, а и на целия пакет от мерки за този софтуер. Никой не е казал, че главния проблем е в софтуера. Естествено, че всичко зависи от хората. ВСС е представителен орган.

Трябва да упражняваме инструментариума на логиката, който е заложен в тази институция. Ако се искат оставки, те да бъдат подадени, обясни министърът. Срещу Румяна Ченалова е имало някакви доклади и процедури. Трябва да отговорим на въпроса кой носи отговорността за проверките, които стигат до никъде. И за Румяна Ченалова, и за други съдии, и за софтуера за разпределение на делата. Този софтуер е бил нагласян активно за определено разпределение на делата.

Това го казаха вчера IT специалистите. Крайно време е да се отговори на въпроса кой носи личната отговорност и кой е допуснал това да се случи, категоричен беше Иванов. В съдебната система има корупция и ние трябва да се справим с нея. Там цари културата на затваряне на очи и има определена мърлящина при дадени действия. Целта е да свършим работа. България е под наблюдение от ЕК, а общественото мнение е много чувствително по темата. По-добре да си ги казваме тези неща вътре и да вървим напред, завърши Иванов.

Георги Първанов: ГЕРБ и ДПС се сближават и ще реализират коалиция

http://www.cross.bg/purvanov-georgi-gerb-1444861.html

/КРОСС/АБВ няма да подкрепи промените в пенсионната система, които предлага ГЕРБ по отношение на прехвърляне на пенсионното осигуряване от частните фондове в НОИ. ПГ на АБВ ще гласува „против", защото този ход не решава нито един от проблемите на пенсионната система, посочи в студиото на Нова телевизия лидерът на АБВ Георги Първанов. Първанов посочи две причини групата му да гласува „против": Ние сме удивени от начина, по който става това. Изведнъж се вади нещо, което не е най-важното, слага се на масата и се иска от нас да го одобрим за броени дни, каза той и допълни: Стои и въпросът защо през главата на социалния министър се решават тези въпроси. Но това е само формалната страна на въпроса, посочи Първанов. - Този ход, тази трансформация не решава нито един от проблемите на НОИ. Не се решава въпросът с криминалното неплащане, с инвалидните пенсии и др. Изсипваме пари в пясъка и след три месеца ще сме в същото положение, коментира Първанов. Във всички случаи аз смятам, че е по-добре да има и двата стълба, изрази лично мнение той. Според Георги Първанов пробивът в коалиционното общуване, който той бе забелязал в ГЕРБ, сега вече не е налице. Връщаме се към коалиционното отношение, да не казвам култура, демонстрирано от времето на Дянков, каза Първанов. Долавям, констатирам наличието на прояви, които ерозират доверие. С това той направи намек за разколебаване на подкрепата за правителството

Христо Иванов: Последният шум в съдебната система не тръгна от френския посланик, а от разпределението на делото за КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4496306

Последният шум в съдебната система не тръгна от изказването на френския посланик, а от разпределението на делото за КТБ. Вчера ВСС взе много добро решение за софтуера на системата за случайно разпределение на делата. Възлагането на тази задача на външна IT експертиза е стъпка в правилната посока, която ще гарантира по-голяма сигурност.
Последният шум в съдебната система не тръгна от изказването на френския посланик, а от разпределението на делото за КТБ. Вчера ВСС взе много добро решение за софтуера на системата за случайно разпределение на делата. Възлагането на тази задача на външна IT експертиза е стъпка в правилната посока, която ще гарантира по-голяма сигурност.

Проектна компания за „Южен поток” замрази всички договори за строителство

http://www.cross.bg/potok-vedomosti-trubi-1444860.html

/КРОСС/ Компанията South Stream Transportation е съобщила на всички компании за доставка на тръби за газопровода „Южен поток" да прекратят доставките, съобщи московският вестник „Ведомости". Изданието се позовава на два източника сред изпълнителите на поръчки и един от структурите на „Газпром". Решението е било взето в понеделник от акционерите в проектната компания („Газпром", Eni, Wintershall и EdF) за изграждане на подводния участък и в четвъртък всички изпълнители са получили официални писма, включително и да не доставят строителни материали. В понеделник, 22 декември, предстои среща с представители на компаниите, на която да се реши какво да се прави с вече произведените тръби и материали и възможно ли е те да бъдат пренасочени към проекта за газопровод към Турция, за който няма нищо повече от меморандум за разбирателство с Анкара. Източник на „Ведомости" казва, че всички договори са сключени според английското право и загубите на изпълнителите, понесени от спирането на „Южен поток", ще бъдат компенсирани. Друг източник на изданието обаче уточнява, че това засяга само едната от проектираните четири тръби. На голямата си годишна пресконференция в четвъртък президентът Владимир Путин каза, че новият проект до турско-гръцката граница на практика може да заобиколи само България

Още няма обвиняеми за бедствието в “Аспарухово”

http://www.moreto.net/novini.php?n=274571

Варненската окръжна прокуратура все още не е открила виновни за водното бедствие в "Аспарухово". Днес се навършват шест месеца от наводнението, при което загинаха 13 души. Разследването се бави заради няколкото назначени експертизи - геоложка, климатична, архитектурна и др.

22 катастрофи са станали през изминалото денонощие в Бургас

http://pik.bg/22-катастрофи-са-станали-през-изминалото-денонощие-в-бургас-news263273.html

22 катастрофи са станали през изминалото денонощие в Бургас

22 катастрофи са станали през изминалото денонощие в Бургас, съобщи за Радио „Фокус” - Бургас дежурният в полиция. При една от катастрофите е пострадал 19-годишен неправоспособен водач. Той е без опасност за живота. Останалите произшествия са с материални щети. 

Спокойно е преминала нощта в Бургас, съобщи оперативният дежурен в общината. Няма получени сигнали за инциденти и аварии. 

Първанов подозира „нещо по-дълготрайно” в отношенията между ГЕРБ и ДПС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4496302

"Случаите, в които ГЕРБ не получава подкрепа от своите коалиционни партньори и прокарва решения с гласовете на ДПС, зачестяват и това показва сближаване между двете политически сили". Това каза пред "Нова телевизия" Георги Първанов по повод предлаганите промени в пенсионната система. 
Той обяви, че подозира „нещо по-дълготрайно” в отношенията
"Случаите, в които ГЕРБ не получава подкрепа от своите коалиционни партньори и прокарва решения с гласовете на ДПС, зачестяват и това показва сближаване между двете политически сили". Това каза пред "Нова телевизия" Георги Първанов по повод предлаганите промени в пенсионната система.  Той обяви, че подозира „нещо по-дълготрайно” в отношенията

Първанов: Подозирам „нещо по-дълготрайно” в отношенията между ГЕРБ и ДПС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4496297


"Случаите, в които ГЕРБ не получава подкрепа от своите коалиционни партньори и прокарва решения с гласовете на ДПС, зачестяват и това показва сближаване между двете политически сили". Това каза пред "Нова телевизия" Георги Първанов по повод предлаганите промени в пенсионната система.  Той обяви, че подозира „нещо по-дълготрайно” в отношенията

Скандал! Първанов попита: Защо промените в пенсионната система стават през главата на Калфин? Президентът намекна за дълготрайна връзка между ГЕРБ и ДПС

http://pik.bg/скандал-първанов-попита-защо-промените-в-пенсионната-система-стават-през-главата-на-калфин-news263275.html

Скандал! Първанов попита: Защо промените в пенсионната система стават през главата на Калфин? Президентът намекна за дълготрайна връзка между ГЕРБ и ДПС

Случаите, в които ГЕРБ не получава подкрепа от своите коалиционни партньори и прокарва решения с гласовете на ДПС, зачестяват и това показва сближаване между двете политически сили. Това смята Георги Първанов в ефира на Нова по повод на предлаганите промени в пенсионната система.

Той обяви, че подозира за „нещо по-дълготрайно” в отношенията между ГЕРБ и ДПС по повод подкрепата на хората на Лютви Местан за идеята за промяна в пенсионната система. „Това са прояви, които ерозират доверието в коалицията”, смята Първанов.

Според него случаите, в които решения на ГЕРБ минават с гласовете на ДПС, означават едно сътрудничество и коалиция в бъдеще време. Първанов пожела това да бъде опровергано от най-голямата партия в правителството и те да потърсят диалог с партньорите си в управлението.

Първанов показа недоволство и от това, че Ивайло Калфин се опитвал да инициира промените в пенсионната система от седмици, но те са били отхвърлени. „Обсъдени бяха възрастта за пенсиониране, категориите труд. Вместо да се работи последователно, изведнъж се вади нещо, слага се на масата и се иска приемането му”, каза той.

Според него всичко е станало през главата на социалния министър, вероятно това се прави за да се запълни дупка в НОИ. „Не може Ивайло Калфин да е изолиран от разговорите по пенсионната реформа, той не е присъствал на обсъждането на въпроса между правителството и синдикати и работодатели. На практика той е получил информацията, след като преговорите са приключили”, каза Георги Първанов.

„Имаме дълбоки същтностни несъгласия с този ход, той не решава нищо в пенсионната система. Решението например за възрастта и стажа през 2015 година не е добре обосновано, предложенията на Калфин по този въпрос бяха по-обосновани”, каза още Първанов.

Според него, в коалицията има „пренебрежение” към партиите с по-малко проценти и депутати в парламента от страна на ГЕРБ. „Отговорността, ако сега се отиде на нови избори, ще се носи от водещата партия в правителството”, предупреди президентът. 

Плевнелиев призовава за отлагане на промяната за пенсионните вноски

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/plevneliev-prizovava-za-otlagane-na-promianata-za-pensionnite-vnoski-185970/

Промените трябва да бъдат обяснени разбираемо на обществото и да бъдат обсъдени със социалните партньори, смята държавният глава

Христо Иванов: В съдебната система има корупция, трябва да се справим с нея

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4496298

Последният шум в съдебната система не тръгна от изказването на френския посланик, а от разпределението на делото за КТБ. Вчера ВСС взе много добро решение за софтуера на системата за случайно разпределение на делата. Възлагането на тази задача на външна IT експертиза е стъпка в правилната посока, която ще гарантира по-голяма сигурност.
Последният шум в съдебната система не тръгна от изказването на френския посланик, а от разпределението на делото за КТБ. Вчера ВСС взе много добро решение за софтуера на системата за случайно разпределение на делата. Възлагането на тази задача на външна IT експертиза е стъпка в правилната посока, която ще гарантира по-голяма сигурност.

Рекорден брой туристи в света през 2014 г. - 1,1 млрд.

http://asia.actualno.com/Rekorden-broj-turisti-v-sveta-prez-2014-g---11-mlrd-news_447264.html

Световната туристическа организация / СТО / очаква общият брой на туристите в света към края на тази година да надхвърли рекордните 1,1 милиарда души, което е 30,1% повече, отколкото през 2013 год...

Добрината на хората дари радост на бедно семейство от с. Юпер

http://goodnews.actualno.com/Dobrinata-na-horata-dari-radost-na-bedno-semejstvo-ot-s-Uper-news_447265.html

Коледа дойде неочаквано рано за бедно семейство от русенското село Юпер, след като бащата на 7-годишният Атанас и 8-годишната Цветелина отправи трогателен зов за помощ към българите. Домът на Светосл...

НЕ отваряй този линк! :)

http://curious.actualno.com/NE-otvarjaj-tozi-link--news_447269.html

Така или иначе вече го направихте, тогава защо да не ви кажем една интересна статистика. По този въпрос и малко интересни факти:- 83% от хората не могат да се сдържат да не отворят линка. Пусто любопи...

Двама българи дневно се самоубиват

http://society.actualno.com/Dvama-bylgari-dnevno-se-samoubivat-news_447270.html

Всеки ден средно двама души в България умират по собствена воля. Това сочат данните на сектор "Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи, съобщи БНР. През после...

ЕС няма да въвежда нови санкции срещу Русия

http://europe.actualno.com/ES-njama-da-vyvejda-novi-sankcii-sreshtu-Rusija--news_447271.html

По време на срещата на върха в Брюксел е било взето решение да не се въвеждат нови санкции срещу Русия, предаде Укринформ, позовавайки се на думите на френския президент Франсоа Оланд. Оланд е отбеля...

Погледни бежанците с други очи

http://society.actualno.com/Pogledni-bejancite-s-drugi-ochi-news_447174.html

Почти всеки българин има роднина или приятел, избягал в чужбина в търсене на по-добър живот. Близък човек, чиято съдба със сигурност не е лека. Още по-тежко е обаче, когато дори правото да избираш ти ...

ДКЕВР решава днес за лицензията на ТЕЦ „Бобов дол”

http://www.cross.bg/dryzhestvoto-litzenziyata-bobov-1444859.html

/КРОСС/ На закрито заседание днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да реши дали да удължи срока за работа на ТЕЦ „Бобов дол". Вчера заявлението на дружеството беше обсъдено на открито заседания на регулатора.  Тецът е представил бизнес план и производствена програма по години за периода 2014-2020 г., като иска лицензията му да бъде удължена с 20 години. Искането на теца идва на фона на липсващи документи, които комисията е изискала от дружеството още в началото на годината, но ТЕЦ „Бобов дол" все още не е внесъл за разглеждане. На друго закрито заседаниe днес се очаква да стане ясна и новата цена на газа за първото тримесечие на 2015 година. В началото на седмицата регулаторът разгледа искането на „Булгаргаз" за поскъпване на синьото гориво, но изрази съмнение, че това е необходимо. От дружеството настояват за увеличение от почти 2 на сто.

ДКЕВР решава днес за лизенцията на ТЕЦ „Бобов дол”

http://www.cross.bg/dryzhestvoto-bobov-zakrito-1444859.html

/КРОСС/ На закрито заседание днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да реши дали да удължи срока за работа на ТЕЦ „Бобов дол". Вчера заявлението на дружеството беше обсъдено на открито заседания на регулатора.  Тецът е представил бизнес план и производствена програма по години за периода 2014-2020 г., като иска лицензията му да бъде удължена с 20 години. Искането на теца идва на фона на липсващи документи, които комисията е изискала от дружеството още в началото на годината, но ТЕЦ „Бобов дол" все още не е внесъл за разглеждане. На друго закрито заседаниe днес се очаква да стане ясна и новата цена на газа за първото тримесечие на 2015 година. В началото на седмицата регулаторът разгледа искането на „Булгаргаз" за поскъпване на синьото гориво, но изрази съмнение, че това е необходимо. От дружеството настояват за увеличение от почти 2 на сто.

Бърни Екълстоун иронизира делото срещу него с коледна картичка

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/12/19/2441942_burni_ekulstoun_ironizira_deloto_sreshtu_nego_s/?ref=rss


Промотърът на Формула 1 Бърни Екълстоун припомни с ирония повдигнатите му обвинения за подкуп в Германия, които му костваха 100 млн. долара за изчистване на името, в шеговита коледна картичка.

В нея милиардерът е заплашен с пистолет от маскиран мъж и му предава чувал със същата сума.

"Това не е обир! Събирам пари за Бавария", казва нарисуваният ездач, докато Екълстоун все още държи чувала с парите.

Във вътрешността на картичката, изпратена до "Ройтерс",...

"Атлетико" си уреди четвъртфинал с "Реал"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4496313

"Атлетико" не успя да бие в реванша у дома третодивизионния "Оспиталет" - 2:2, но след 3:0 в първия мач продължава за Купата на краля.

На четвъртфинал го чака сблъсък с "Реал" в два мача, които ще са през януари 2015-а. За изминаващата вече 2014-а двата мадридски съперника се срещнаха 7 пъти: "Реал" спечели два пъти (2:0 и 3:0) за Купата на крал
"Атлетико" не успя да бие в реванша у дома третодивизионния "Оспиталет" - 2:2, но след 3:0 в първия мач продължава за Купата на краля. На четвъртфинал го чака сблъсък с "Реал" в два мача, които ще са през януари 2015-а. За изминаващата вече 2014-а двата мадридски съперника се срещнаха 7 пъти: "Реал" спечели два пъти (2:0 и 3:0) за Купата на крал

Един загина, двама полицаи са ранени при тежка катастрофа във Видин

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4496288

Един човек е загинал, а двама полицаи са ранени при тежка катастрофа във Видин, съобщи Фокус.
Инцидентът е станал около 00:00 часа на пътното платно след надлеза на булевард “Панония” в посока към сградата на Здравноосигурителната каса в града.
„При установен удар на автомобил в стълб в този участък, но в по-ранен час същата вечер,
Един човек е загинал, а двама полицаи са ранени при тежка катастрофа във Видин, съобщи Фокус. Инцидентът е станал около 00:00 часа на пътното платно след надлеза на булевард “Панония” в посока към сградата на Здравноосигурителната каса в града. „При установен удар на автомобил в стълб в този участък, но в по-ранен час същата вечер,

Соня Найденова: Членовете на ВСС са си разпределили 6 млн. лв. коледни премии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4496290

"6 млн. лв. коледни премии са си разпределили членовете на ВСС и всички магистрати и служебни служители в страната". Това каза пред bTV Соня Найденова – представляващ Съвета.
Според нея средно на човек ще се паднат между 300-400 до 1000 лева над заплатата.
Найденова обаче отбеляза, че правосъдният министър се е шегувал,
"6 млн. лв. коледни премии са си разпределили членовете на ВСС и всички магистрати и служебни служители в страната". Това каза пред bTV Соня Найденова – представляващ Съвета. Според нея средно на човек ще се паднат между 300-400 до 1000 лева над заплатата. Найденова обаче отбеляза, че правосъдният министър се е шегувал,

Коледен базар за сърцати подаръци кани посетители в столична галерия

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/12/19/2440965_koleden_bazar_za_surcati_podaruci_kani_posetiteli_v/?ref=rss


Коледен базар - мини арт фестивал пoд наслов "Рart ot Heart", който събира на едно място артисти и ценители на изкуството, ще бъде отворен за посетители в галерия Suspacious от днес до 21 декември, съобщават организаторите. Работното време е от 11:00 до 21:00 часа.

В изложението ще вземат участие 14 артисти, които са вложили любов и талант в своите ръчно правени коледни чудеса. Сред тях е Силвия Павлова, която има десет самостоятелни изложби в Пловдив и София. Работи с маслени бои и...

Проектна компания за "Южен поток" замрази всички договори за строителство

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/19/2442010_proektna_kompaniia_za_jujen_potok_zamrazi_vsichki/?ref=rss


Компанията South Stream Transportation е съобщила на всички компании за доставка на тръби за газопровода "Южен поток" да прекратят доставките, съобщи московският в."Ведомости". Изданието се позовава на два източника сред изпълнителите на поръчки и един от структурите на "Газпром".

Решението е било взето в понеделник от акционерите в проектната компания ("Газпром", Eni, Wintershall и EdF) за изграждане на подводния участък и в четвъртък всички изпълнители са получили официални писма,...

Соня Найденова: Членовете на ВСС са си разпределили 6 млн. лв. коледни премии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4496281


"6 млн. лв. коледни премии са си разпределили членовете на ВСС и всички магистрати и служебни служители в страната". Това каза пред bTV Соня Найденова – представляващ Съвета. Според нея средно на човек ще се паднат между 300-400 до 1000 лева над заплатата. Найденова обаче отбеляза, че правосъдният министър се е шегувал,

Нова английска гимназия в Пловдив с пари от Израел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494963

Нова английска гимназия, в която ще се преподава изцяло на езика на Шекспир, ще бъде изградена в Пловдив, като сериозна финансова помощ за построяването й ще дойде от Израел. Новината съобщи посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз след среща със зам.-кмета на Пловдив за образованието и културата Стефан Стоянов.
Нова английска гимназия, в която ще се преподава изцяло на езика на Шекспир, ще бъде изградена в Пловдив, като сериозна финансова помощ за построяването й ще дойде от Израел. Новината съобщи посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз след среща със зам.-кмета на Пловдив за образованието и културата Стефан Стоянов.

Менда Стоянова: Пенсиите от НОИ ще са по-големи от даваните от частните фондове

http://pik.bg/менда-стоянова-пенсиите-от-нои-ще-са-по-големи-от-даваните-от-частните-фондове-news263274.html

Менда Стоянова: Пенсиите от НОИ ще са по-големи от даваните от частните фондове

Сега действащата пенсионна система с два различни стълба- държавно и частно осигуряване ощетява българите, родени след 1959 година. Това стана ясно от изявление на Менда Стоянова в студиото на Нова телевизия. Тя изчисли, че ако един българин се осигурява само в държавното осигуряване, след 20 години ще получи повече пари за старост, отколкото се осигурява на две места- в НОИ и в частен пенсионен фонд.

„Пенсиите в държавното осигуряване се изчислява по формула, но ако имате партида и в частен фонд, тя ще бъде намалена с около 28%, за да бъде компенсирано от втория стълб. Допълващата пенсия би могла да бъде по-малка от това, което ще получите в НОИ, ако има период в който не се осигурявате, например по майчинство или безработица. Докато в държавното осигуряване това се признава за стаж и не се изважда като време при определяне на пенсията”, поясни Стоянова.

Хората имат право на избор – дали да останат и се осигуряват в частен пенсионен фонд или искат да се прехвърлят в НОИ, това е идеята на промените в пенсионната система, каза още Менда Стоянова. Тя определи мнението на Мария Капон, изразено в същото студио като "манипулация на общественото мнение".

"Полша и Унгария вече се отказаха от този модел, който действа у нас, в Чехия се обсъжда промяна, само България ли ще остане без да промени тази очевидно неработеща добре система", попита Стоянова.

Президентът иска отлагане на промените за пенсиите

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/prezidentyt-iska-otlagane-na-promenite-za-pensiite-6029205

Възможността в рамките на едногодишен срок хората да направят избор или при липса на такъв автоматично да се осигуряват в НОИ до края на живота си без право на замяна, не гарантира свободата на избор, се казва в становището

Сближаването между ГЕРБ и ДПС се случи много бързо, обяви Първанов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/19/2442012_sblijavaneto_mejdu_gerb_i_dps_se_sluchi_mnogo_burzo/?ref=rss


Винаги съм се съмнавял, че може да се стигне до сближаване на позициите между ДПС и ГЕРБ, но много бързо се случи, каза днес по Нова телевизия президентът (2002-2012 година) Георги Първанов. По думите на лидера на АБВ, решението за промените в пенсионната система е пробив в коалиционната култура и ерозира доверието между коалиционните партньори, подкрепящи правителство.

Според Първанов сближаването между ГЕРБ и ДПС личи по гласуването по ключови въпроси, по които партиите от...

Плевнелиев притеснен от пенсионните промени

http://www.moreto.net/novini.php?n=274572

Президентът Росен Плевнелиев изразява своята загриженост от обсъжданата промяна на пенсионния модел, която е залегнала в проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. Държавният глава нееднократно е подчертавал, че реформите в социалната сфера имат пряко въздействие върху най-широк кръг от граждани, най-често в уязвима позиция.

Един човек загина, двама полицаи са ранени при тежка катастрофа във Видин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4496274

Един човек е загинал, а двама полицаи са ранени при тежка катастрофа във Видин, съобщи Фокус.
Инцидентът е станал около 00:00 часа на пътното платно след надлеза на булевард “Панония” в посока към сградата на Здравноосигурителната каса в града.
„При установен удар на автомобил в стълб в този участък, но в по-ранен час същата вечер,
Един човек е загинал, а двама полицаи са ранени при тежка катастрофа във Видин, съобщи Фокус. Инцидентът е станал около 00:00 часа на пътното платно след надлеза на булевард “Панония” в посока към сградата на Здравноосигурителната каса в града. „При установен удар на автомобил в стълб в този участък, но в по-ранен час същата вечер,

Кабинетът ще определи кога и как родените след 1959 г. ще решават за НОИ

http://www.cross.bg/fondove-fond-pensionen-1444858.html

/КРОСС/ ГЕРБ оставя вратичка правителството да дописва скандалните пенсионни промени за избора къде да се осигуряват българите - само в НОИ или и в частен пенсионен фонд. Българите, родени след 1959 г., които се осигуряват в момента в универсален пенсионен фонд, ще могат да изберат еднократно дали да се прехвърлят само в НОИ. Как ще става това обаче ще реши Министерският съвет в подзаконов нормативен документ, който тепърва ще се пише. Този текст е приет незабелязано на второ четене в бюджетната комисия чрез промяна на една цифра и се видя едва от доклада на заседанието, разпространен късно вчера след обяд. Новият текст отваря възможност пред управляващите да поставят редица условия за начина, по който всички българи трябва да заявят къде искат да се внасят осигуровките им. Опасенията на експертите бяха дали промените няма да бъдат разширени, като се предвиди всички родени след 1959 г. да заявят изрично, че искат да останат в пенсионен фонд, а ако не се определят, да бъдат прехвърлени автоматично в НОИ. Сега такъв режим се предвижда за хората, които ще започват първа работа, като срокът да направят избор е 1 година. Ако не изявят волята си изрично, ще бъдат директно прехвърлени в НОИ. В текстовете се предвижда изборът да се прави веднъж в живота и да не може да се променя, ако човек размисли след години

Горан Брегович и оркестърът му ще свирят за втори път в "Арена Армеец" днес

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/12/19/2440857_goran_bregovich_i_orkesturut_mu_shte_sviriat_za_vtori/?ref=rss


Горан Брегович и неговият "Оркестър за сватби и погребения" ще изпълнят с музиката си зала "Арена Армеец" в София днес, съобщават организаторите от Loud Concerts.

Музикантите са включили в репертоара си добре познати песни, но и някои от новия албум на Горан Брегович Champagne for Gypsies ("Шампанско за цигани"). Заглавието на албума изказва неговия поклон пред ромите, които са допълнили световната култура със своя колорит.

Песните на Горан или както още го наричат -...

Седмокласник с пробация за изнасилване на съученик

http://pik.bg/седмокласник-с-пробация-за-изнасилване-на-съученик-news263272.html

Седмокласник с пробация за изнасилване на съученик

Седмокласник от Пещера отнесе една година пробация за това, че отвлякъл насила малолетен в покрайнините на града и го изнасилил, съобщи „Монитор”. Присъдата е на Районния съд в родопското градче, който призна вината на тийнейджъра за бруталното съвкупление.

14-годишният Илиян Емилов бил родом от Казанлък, но живеел в Пещера и там ходел на училище. Един топъл августовски ден той започнал да увещава свой връстник да отидат да се разходят извън града и дори му обещал след това да го почерпи в местна сладкарница. 

Тъй като 14-годишният А.Г. се дърпал и не искал да откликне на „поканата” на съученика си, Илиян завлякъл момчето насила в къща извън регулацията на градчето. Там заключил вратата, за да не може похитеният да избяга, нанесъл му няколко удара по врата, след което му събул панталоните и го изнасилил на дивана. 

Тийнейджърът се разплакал и викал за помощ, но тъй като жилищната постройка била отдалечена от крайните квартали на Пещера, нямало кой да го чуе и безпомощен се предал на бруталните сексуални мераци на извратения Илиян. Преди да го пусне да си ходи, насилникът предупредил жертвата си да мълчи - в противен случай щяло да му се случи нещо лошо.

Потърпевшият А. обаче заради болката, унижението и обидата и нанесената травма разказал за изнасилването на близките си и те подали жалба срещу седмокласника в местното Районно управление на полицията. Ученикът бе изправен пред Темида, която го наказа с една година пробация. 

Насилникът бе задължен да се среща със служител в пробационната служба в Пещера два пъти в седмицата, както и да плати направените разноски по делото в размер на 320 лева.

Паулу Коелю иска да купи филма за убийството на Ким

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/paulu-koeliu-iska-da-kupi-filma-za-ubijstvoto-na-kim-6029204

„Сони пикчърс“ спря премиерата на „Убийствено интервю“ след сериозна хакерска атака и заплаха за нови

Лидерите на ЕС одобриха плана от 315 млрд. евро за стратегически инвестиции

http://www.mediapool.bg/liderite-na-es-odobriha-plana-ot-315-mlrd-evro-za-strategicheski-investitsii-news228531.html

Лидерите на Европейския съюз одобриха новата инвестиционна програма за стимулиране на икономичесикя растеж на срещата си в Брюксел, която приключи късно в четвъртък през нощта - половин ден по-рано от планираното, предаде Ройтерс.  28-те страни от ЕС постигнаха съгласие за създаване на европейски фонд за стратегически инвестиции, който може да мобилизира до 315 млрд. евро в периода 2015-2017 г. за стимулиране на европейското производство, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.  "Договорихме три неща. Първо, призоваваме за спешно създаване на европейски фонд за стратегически инвестиции. Второ, подновен ангажимент за ускоряване на структурните реформи. Трето, продължаване на усилията за гарантиране на здрави публични финанси", заяви Туск. "Новият фокус на инвестиране, наред с поемането на ангажимент от страна на страните членки за структурни реформи и за следване на фискална консолидация, ще бъдат основата за растеж и откриване на нови работни места в Европа", посочиха лидерите в съвместно изявление. Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който взе участие в срещата на върха, смята, че планът може да допринесе за увеличаване на доверието в еврозоната. Според него бързото му прилагане и правенето на инвестиции с висока възвръщаемост са ключови.  "Инвестициите трябва да бъдат насочени към проекти на бъдещето, например в цифровата икономика или области, където не сме особено силни на световните пазари", заяви германският канцлер Ангела Меркел при пристигането в Брюксел.  Търговският договор със САЩ подписан до края на 2015 г. ЕС е амбициран да подпише трансатлантическото партньорство (ТТИП) със САЩ до края на 2015 г., се казва още в заключителното изявления от срещата на върха. "Решени сме да направим усилие да финализираме това споразумение до края на 2015 г., без обаче Европа да се отказва от няколко принципа", на които държи особено много, заяви председателят на Еворкомисията Жан-Клод Юнкер след края на срещата.  Представители на ЕС и САЩ ще се срещнат през февруари 2015 г. във Вашингтон за следващия кръг преговори по сделката. Според изчисленията на ЕК това ще допринесе с до 100 млрд. евро към БВП на ЕС. Споразумението обаче предизвиква критики от двете страни на Атлантическия океан и притеснения, че ще доведе до вмешателство на чужди компании в държавните политики, влошаване на нормите в здравеопазването и защитата на околната среда, отбеляза АФП.  Без нови санкции срещу Русия заради Украйна След икономическите въпроси, лидерите обсъдиха стратегията си по отношение на Русия. Не се предвижда да бъдат въведени нови санкции срещу Москва заради Киев, но няма да бъдат вдиганати и наложените, докато не се гарантира териториалната цялост на Украйна. Доналд Туск призова позицията на ЕС спрямо Русия да бъде едновременно твърда и отговорна. Отговорът на ЕС след руската анексия на Крим не може да бъде воден единствено от събитията, посочи председателят на Европейския съвет. "Очевидно е, че няма да намерим дългосрочна перспектива за Украйна без адекватна, съдържателна и единна стратегия към Русия", каза Туск след края на срещата на върха.  "Президентът Путин и руското ръководство трябва да се замислят сериозно върху необходимостта да извършат радикална промяна в своето отношение към останалия свят и да преминат към по-кооперативен режим", заяви по-рано шефката на дипломатическата служба на ЕС Федерика Могерини. Тя подчерта, че тежката финансова криза в Русия не е добра новина нито за руските граждани, нито за Украйна, нито за Европа или за останалата част от света.  "Никой не иска да вижда упадък на руската икономика. Но трябва да бъдем принципни, да се придържаме към изконните принципи на либерална демокрация, независимост и спазване на държавния суверенитет.Русия не направи това и сега си плаща цената", заяви финландският премиер Александер Стуб.  Ако бъде запазена териториалната цялост на Украйна, ЕС може да обмисли въпроса с вдигане на санкциите срещу Русия, заяви на германският канцлер Ангела Меркел след края на срещата на върха на ЕС. По думите ѝ санкциите са били въведени в отговор на действията на Русия и могат да бъдат снети, ако причината за въвеждането им бъде отстранена.  ЕС е готов да обмисли въпроса за сътрудничество с Евразийския икономически съюз, ако бъдат изпълнени споразуменията от Минск за уреждане на ситуацията с Украйна, допълни Меркел.  Френският президент Франсоа Оланд каза, че възнамерява в близките дни да продължи преговорите по уреждане на конфликта в Източна Украйна с колегите си Владимир Путин и Петро Порошенко. Оланд заяви, че в момента няма достатъчен напредък, за да бъде извършена доставката на френските хеликоптерносачи "Мистрал". "Искам минският процес да бъде завършен, минският протокол да бъде изпълнен – при това положение ще бъде възможно изпълнението на договора за доставка", каза Оланд. На срещата на върха не бе взето решение за нови санкции срещу Русия, но бяха одобрени мерки по отношение на Крим. Всякакви европейски инвестиции в Крим оттук насетне ще бъдат забранени, за да се отбележи неодобрението на Европа по отношение на "незаконната анексия" на украинския полуостров от Русия. 

Борисов от Брюксел: Ще продължим реализацията на проекта "Южен поток"

http://pik.bg/борисов-от-брюксел-ще-продължим-реализацията-на-проекта-южен-поток-news263266.html

Борисов от Брюксел: Ще продължим реализацията на проекта "Южен поток"

Никой не може да ми каже, че европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Македония или Сърбия да минава трасето оттам за „Южен поток”. По-различно е, защото все още не са членове, но са кандидат - членове и докато стане готов този проект би трябвало да станат, евентуално. Това каза от Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от Фокус.

България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта, каза той.

„С една дума - ето го как ни обикаля и никой не може да каже, че това е изгодно за България. Мисля, че си защитих интереса на държавата, европейския интерес. Защото всички отчитат, че когато е трябвало да водим твърда политика и сме били мотивирани в единия случай заради екологията - Бургас - Александруполис, във втория, че скъпият финансов проект, за който нямаме пари, сме имали право. Сега за тази част на трасето "Южен поток", България не дава пари. Тук е друг консорциумът. Оттук нататък сме 50 на 50. Нека да го докарат тук потока, тук ще си направим хъбче и ще си продаваме газ така, както и Турция”, допълни още премиерът Бойко Борисов.

Всяка държава има различни отношения с Русия, едни - много приятелски, други - не толкова. Имаме историческа дружба с руския народ”, обясни той. „Всички държави губят пари и нищо добро не ни очаква накрая, затова призовах за повече дипломатичност, твърдост, разбира се, в санкциите, но и да не се прекалява с агресия, защото също не е добро като решение”, категоричен е министър-председателят.

„Различни мнения има, но не смятам за нужно да преразказвам кой какво е казал на съвета. Казвам това, което е било моя позиция и затова мога да си разкажа и на вас. Не е тайна”, обясни той. „Така че много съм благодарен на европейските лидери, че всички до един разбраха в какво менгеме е поставена България и вече не могат да ни упрекнат, че не сме прогнозируем партньор - точно обратното”, заяви Борисов.

Според него, така трябва и да се работи – „отиваш, казваш си проблема, искаш общо решение, не зад гърба, не да ги лъжеш, че не си подписал договора, а всъщност да си подписал, не след това да им носиш пълномощно и да кажеш, че всъщност са те изгонили като куче, а се е объркала датата на срещата. Не може в Брюксел да се обърка това. Нали помните какви обяснения са ви давали, за да провалят и този проект?”, коментира още Бойко Борисов.

Президентът призова за 3-месечно отлагане на промяната с пенсионните вноски

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/19/2442007_prezidentut_prizova_za_3-mesechno_otlagane_na/?ref=rss


Необходимостта от пенсионна реформа е безспорна и мерките, които се предлагат за реализиране следва да бъдат задълбочено анализирани, да бъдат придружени от предварителна оценка на въздействието, да бъдат обяснени разбираемо на обществото и да бъдат обсъдени със социалните партньори. Това се казва в позиция на президента Росен Плевнелиев, разпространена тази сутрин от прессекретариата му.

Той приветства решението да бъде определен тримесечен срок за подготовка и обществено обсъждане...

Соня Найденова: Да, гласувахме си 6 млн. лв. коледни бонуси

http://pik.bg/соня-найденова-да-гласувахме-си-6-млн-лв-коледни-бонуси-news263264.html

Соня Найденова: Да, гласувахме си 6 млн. лв. коледни бонуси

"Да гласувахме си 6 млн. лв. Но това са спестени пари от Фонд "Работна заплата". Те няма да отидат само за ВСС. А за всички работещи в системата", каза в ефира на Би Ти Ви Соня Найденова, представляващ Васшщия съдебен съвет (ВСС). Така бонусите щели да бъдат между 300 и 1000 лв.

Решението за резпределение на милионите за бонуси било взето единодушно. 

"Юве" завърши годината с победа и рекорд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4496286

"Ювентус" победи като гост "Каляри" с 3:1 и завърши годината с рекорд - 95 спечелени точки в рамките на 12-те месеца. Шампионът е и лидер, вече с 4 т. аванс пред "Рома", който приема в събота вечер "Милан".

Карлос Тевес, Артуро Видал и Фернандо Йоренте вкараха за гранда от Торино при успеха в Сардиния, а треньорът Масимилиано Алегри написа в туи
"Ювентус" победи като гост "Каляри" с 3:1 и завърши годината с рекорд - 95 спечелени точки в рамките на 12-те месеца. Шампионът е и лидер, вече с 4 т. аванс пред "Рома", който приема в събота вечер "Милан". Карлос Тевес, Артуро Видал и Фернандо Йоренте вкараха за гранда от Торино при успеха в Сардиния, а треньорът Масимилиано Алегри написа в туи

Умните часовници ще станат хит сред бизнесмените, прогнозира Samsung

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/12/19/2441647_umnite_chasovnici_shte_stanat_hit_sred_biznesmenite/?ref=rss


Умните аксесоари ще бъдат хит в бизнес средите догодина. На особен интерес ще се радват умните часовници, прогнозира корейският гигант Samsung, цитиран от онлайн изданието Mashable.

Според компанията това ще е една от основните тенденции в технологичния свят следващата година. Тя очаква умните часовници да се превърнат в символ на вкус към новите разработки и професионализма.

Освен това Samsung очаква да видим и началото на революцията на умните домове. Постепенно ще...

Пламен Димитров и Емилия Масларова одобряват промените в пенсионната система

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4496256

Не съм в конфликт на интереси с частните пенсионни фондове. Изключително некоректно е да се свързва темата с частните фондове с тази за КТБ. Това каза в сутрешния блок на БНТ Емилия Масларова, бивш социален министър. Заедно с нея гост беше президентът на КНСБ Пламен Димитров. Двамата коментираха подготвяните промени в пенсионната система.
Не съм в конфликт на интереси с частните пенсионни фондове. Изключително некоректно е да се свързва темата с частните фондове с тази за КТБ. Това каза в сутрешния блок на БНТ Емилия Масларова, бивш социален министър. Заедно с нея гост беше президентът на КНСБ Пламен Димитров. Двамата коментираха подготвяните промени в пенсионната система.

Шефът на БДЖ: Без железница държавата ще има небалансиран пазар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4496254

"Без железница държавата ще има небалансиран пазар. Необходимо е железницата да стане приоритет на България". Това каза пред bTV изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров.
Припомняме, вчера стана ясно, че се обмисля възможността БДЖ да направи собствена автобусна фирма, с която да превозва пътниците по закритите нерентабилни линии.
"Без железница държавата ще има небалансиран пазар. Необходимо е железницата да стане приоритет на България". Това каза пред bTV изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров. Припомняме, вчера стана ясно, че се обмисля възможността БДЖ да направи собствена автобусна фирма, с която да превозва пътниците по закритите нерентабилни линии.

Таксите на дебитните карти с таван от 0,2%

http://www.moreto.net/novini.php?n=274570

Таксите за плащане и теглене на пари в брой с дебитни и кредитни карти ще имат таван според нова директива на ЕС, съобщава "Файненшъл таймс". Според регулацията на ЕС, таванът ще бъде около 0,2% от трансакцията за дебитни карти и 0,3% от сумата на трансакцията за кредитни карти.

Саудитска Арабия играе опасна игра с петрола

http://www.investor.bg/analizi/91/a/-sauditska-arabiia-igrae-opasna-igra-s-petrola-185766/

Целта на кралството е да удари едновременно два съперника - Иран и Русия, но това може да ги ожесточи още повече

Мария Капон: Не пенсионна реформа, това е сриване и разруха на пенсионния модел

http://pik.bg/мария-капон-не-пенсионна-реформа-това-е-сриване-и-разруха-на-пенсионния-модел-news263267.html

Мария Капон: Не пенсионна реформа, това е сриване и разруха на пенсионния модел

„Какви ще са окончателните промени и какво ще се гласува в народното събрание ще разберем през следващите часове и дни. Не знам обаче какви са мотивите за това изведнъж да се окаже, че някой се е сетил да има демократичност и да имаме избор”. Това каза пред "Нова телевизия" Мария Капон, председател на Единна народна партия относно възможността парите от частните пенсионни фондове да се преместят в НОИ.

Според нея това не е пенсионна реформа, а се нарича сриване и разруха на пенсионния модел, които имаме.

„Ако в солидарния фонд има дефицит, което е видно, някой трябва да каже защо е необходимо да влязат пари там. Другото, което трябва да се каже, е има ли проблем с пенсионните фондове?”, каза тя.

Председателят на Единна народна партия е против частните партиди да отиват автоматично в НОИ. Според нея това би било конфискация.

„Национализацията на фондовете е по-добрия вариант, защото дайте си сметка какво ще се случи на капиталовия пазар. Ще има и много тежки последствия и за тези, които ще останат в частите фондове”, аргументира се тя.

Според нея реалния мотив е липсата на пари в държавата, но иска да го чуе от управляващите.

„Първата голяма атака срещу пенсионните фондове дойде от Дянков. Целта беше да пълни хазната”, обясни тя.

„Пари има и държавата е длъжна да си намали разходите. Ако няма пари да каже, а не да взима парите на хората. Най-важното е да се разбере какви са реалните мотиви”, категорична беше Капон.

Тя се надява президентът да наложи вето на този закон.

ЧЕЗ продава имот в Плевен

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/chez-prodava-imot-v-pleven-185948/

Първоначална продажна цена на имота с площ 4 646 кв.м е 227,56 хил. лв.

34 язовира без собственици, а деретата превърнати в ниви в Източна България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4494931

34 от язовирите в Източна България са с неизяснена собственост, стана ясно при представяне на проверките назначени от областните управители и извършени от Басейнова дирекция Варна, която покрива областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград, Бургас и Сливен. Инспекторите са проверили общо 285 язовира,
34 от язовирите в Източна България са с неизяснена собственост, стана ясно при представяне на проверките назначени от областните управители и извършени от Басейнова дирекция Варна, която покрива областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Разград, Бургас и Сливен. Инспекторите са проверили общо 285 язовира,

Пламен Димитров и Емилия Масларова одобряват промените в пенсионната система

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4496250

Не съм в конфликт на интереси с частните пенсионни фондове. Изключително некоректно е да се свързва темата с частните фондове с тази за КТБ. Това каза в сутрешния блок на БНТ Емилия Масларова, бивш социален министър. Заедно с нея гост беше президентът на КНСБ Пламен Димитров. Двамата коментираха подготвяните промени в пенсионната система.
Не съм в конфликт на интереси с частните пенсионни фондове. Изключително некоректно е да се свързва темата с частните фондове с тази за КТБ. Това каза в сутрешния блок на БНТ Емилия Масларова, бивш социален министър. Заедно с нея гост беше президентът на КНСБ Пламен Димитров. Двамата коментираха подготвяните промени в пенсионната система.

Шефът на БДЖ: Без железница държавата ще има небалансиран пазар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4496249


"Без железница държавата ще има небалансиран пазар. Необходимо е железницата да стане приоритет на България". Това каза пред bTV изпълнителният директор на БДЖ Владимир Владимиров. Припомняме, вчера стана ясно, че се обмисля възможността БДЖ да направи собствена автобусна фирма, с която да превозва пътниците по закритите нерентабилни линии.

Пламен Димитров и Емилия Масларова защитиха промените в пенсионната система

http://pik.bg/пламен-димитров-и-емилия-масларова-защитиха-промените-в-пенсионната-система-news263265.html

Пламен Димитров и Емилия Масларова защитиха промените в пенсионната система

Не съм в конфликт на интереси с частните пенсионни фондове. Изключително некоректно е да се свързва темата с частните фондове с тази за КТБ.

Това каза в сутрешния блок на БНТ Емилия Масларова, бивш социален министър. Заедно с нея гост беше президентът на КНСБ Пламен Димитров. Двамата коментираха подготвяните промени в пенсионната система. Всички последни правителства са дали своя "дан" за недоверието в пенсионната система. Покрай тази тема хората разбраха, че едни техни пари отиват в частни пенсионни фондове. Сега те ще могат да отидат и да разберат с какви средства разполагат.

Всички ще бъдат информирани и ще могат да решат къде да държат парите си. Не виждам нищо лошо в това. Просто нещата се случиха малко бързо и без консултации, каза още Масларова. Пенсионната реформа стартира преди 15 години. Не тръгнала днес или вчера, започна Димитров.

В предизборната програмата на ГЕРБ има ясна визия, че проблема с пенсионните фондове ще бъде подложен на избор. Някои от коалиционните има партньори явно са забравили това. КНСБ беше първата организация, която създаде първия частен пенсионен фонд преди 20 години. Тези, които твърдят, че сме против частните фондове и не разбираме какво се случва са се е объркали много, допълни той. Последните години сме се вторачили само във възрастта за пенсиониране. Пенсионната система не е само това. Няма никаква опасност парите на хората да потънат в НОИ. Това е публична институция.

Хората имат право да видят и да решат. Никой не ги задължава под строй да си теглят парите от частните фондове, обясни Масларова. Хората са много объркани и искам да обясня. Осигурените лица имат право да прехвърлят своите пари, но никой не може да ги задължи. Новите лица, които влизат на пазара и започват да се осигуряват, ще имат възможност да избират между НОИ и частния пенсионен фонд.

Да проучат, да се интересуват и да преценят къде да влагат парите си. Те могат да държат парите си в частен фонд и 2 дни преди да се пенсионират, да прехвърлят парите си в НОИ. Не е истина, че няма да има право на движение на средствата и, че става въпрос за национализация, категоричен беше Димитров

Плевнелиев призова за отлагане на дебата за пенсиите

http://offnews.bg/news/n_1/n_433723.html

Президентът Росен Плевнелиев поиска отлагане на дебатите за спорните текстове за пенсионните вноски. Това става ясно от становище на държавния глава, изпратено до медиите тази сутрин. "Поради липсата на готовност да бъде предложена задълбочена и цялостна концепция за пенсионна реформа, държавният глава приветства решението да бъде определен тримесечен срок за подготовка и обществено обсъждане на необходимите мерки в тяхната цялост", се казва в позицията на Плевнелиев. Плевнелиев заявява, че предложените действия са сериозна промяна на модела на пенсионно-осигурителната система, действащ от 2000 г. „Такива сериозни концептуални промени следва да се извършват при спазване на принципите на социалния диалог”, пише още в становището си държавният глава. „Те следва да са придружени от анализ на очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, съгласно Закона за нормативните актове. В конкретния случай е важно да бъдат оценени финансовите последици от промяната на модела за осигурените лица, за Националния осигурителен институт, за пенсионно-осигурителните дружества, за капиталовия пазар на България”, коментира още Плевнелиев. „Възможността в рамките на едногодишен срок да направят избор или при липса на такъв автоматично да се осигуряват в НОИ до края на живота си без право на замяна, не гарантира свободата на избор”. Според президента необходимостта от пенсионна реформа е безспорна и мерките, които се предлагат за реализиране следва да бъдат задълбочено анализирани, да бъдат придружени от предварителна оценка на въздействието, да бъдат обяснени разбираемо на обществото и да бъдат обсъдени със социалните партньори. „В социалната сфера няма бързи резултати, ето защо е от изключително значение приемствеността между отделните правителства в осъществяване на реформите, особено на непопулярните. Служебното правителство на премиера Близнашки концентрира своите усилия в социалната сфера, в разработване на варианти на устойчиви решения за реформа в осигурителната система, широко дискутирани с експерти и представители на синдикати и работодатели. Разработените документи бяха предоставени на настоящия кабинет”, категоричен е Плевнелиев.

Уникално - 1 мач наказание на Балотели за расизъм

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4496264

Марио Балотели бе наказан от Футболната асоциация на Англия за расизъм и пропуска 1 мач, както и е задължен да плати глоба от 25 000 лири. В добавка италианецът трябва да се яви и на образователен курс за борба с антисоциални явления.

Това е същият Балотели, който два пъти напуска терена в кариерата си заради маймунски звуци към него и заплаши,
Марио Балотели бе наказан от Футболната асоциация на Англия за расизъм и пропуска 1 мач, както и е задължен да плати глоба от 25 000 лири. В добавка италианецът трябва да се яви и на образователен курс за борба с антисоциални явления. Това е същият Балотели, който два пъти напуска терена в кариерата си заради маймунски звуци към него и заплаши,

Мария Капон: Не пенсионна реформа, това е сриване и разруха на пенсионния модел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4496236

„Какви ще са окончателните промени и какво ще се гласува в народното събрание ще разберем през следващите часове и дни. Не знам обаче какви са мотивите за това изведнъж да се окаже, че някой се е сетил да има демократичност и да имаме избор”. Това каза пред
„Какви ще са окончателните промени и какво ще се гласува в народното събрание ще разберем през следващите часове и дни. Не знам обаче какви са мотивите за това изведнъж да се окаже, че някой се е сетил да има демократичност и да имаме избор”. Това каза пред "Нова телевизия" Мария Капон, председател на Единна народна партия относно възможността

Президентът призова за преосмисляне на пенсионната реформа

http://www.cross.bg/sistema-glava-obshtestveno-1444856.html

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев изразява своята загриженост от обсъжданата промяна на пенсионния модел, която е залегнала в проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 година. Държавният глава нееднократно е подчертавал, че реформите в социалната сфера имат пряко въздействие върху най-широк кръг от граждани, най-често в уязвима позиция. В социалната сфера няма бързи резултати, ето защо е от изключително значение приемствеността между отделните правителства в осъществяване на реформите, особено на непопулярните. Служебното правителство на премиера Близнашки концентрира своите усилия в социалната сфера, в разработване на варианти на устойчиви решения за реформа в осигурителната система, широко дискутирани с експерти и представители на синдикати и работодатели. Разработените документи бяха предоставени на настоящия кабинет. Необходимостта от пенсионна реформа е безспорна и мерките, които се предлагат за реализиране следва да бъдат задълбочено анализирани, да бъдат придружени от предварителна оценка на въздействието, да бъдат обяснени разбираемо на обществото и да бъдат обсъдени със социалните партньори. Имайки предвид краткото оставащо време за приемане на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. и Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г

Борисов: България ще продължи реализацията на проекта Южен поток

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4496244

Никой не може да ми каже, че европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Македония или Сърбия да минава трасето оттам за „Южен поток”. По-различно е, защото все още не са членове, но са кандидат - членове и докато стане готов този проект би трябвало да станат, евентуално. Това каза от Брюксел премиерът Бойко Борисов,
Никой не може да ми каже, че европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Македония или Сърбия да минава трасето оттам за „Южен поток”. По-различно е, защото все още не са членове, но са кандидат - членове и докато стане готов този проект би трябвало да станат, евентуално. Това каза от Брюксел премиерът Бойко Борисов,

Мария Капон: Не пенсионна реформа, това е сриване и разруха на пенсионния модел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4496240

„Какви ще са окончателните промени и какво ще се гласува в народното събрание ще разберем през следващите часове и дни. Не знам обаче какви са мотивите за това изведнъж да се окаже, че някой се е сетил да има демократичност и да имаме избор”. Това каза пред "Нова телевизия" Мария Капон, председател на Единна народна партия относно възможността
„Какви ще са окончателните промени и какво ще се гласува в народното събрание ще разберем през следващите часове и дни. Не знам обаче какви са мотивите за това изведнъж да се окаже, че някой се е сетил да има демократичност и да имаме избор”. Това каза пред "Нова телевизия" Мария Капон, председател на Единна народна партия относно възможността

Менда Стоянова: Думата национализация е спекулация

http://www.cross.bg/stoyanova-model-fondove-1444857.html

/КРОСС/Промените засягат хората, родени след 1959 година. Те могат да избират - вноските им да останат в частните пенсионни фондове или да се прехвърлят в НОИ. Изборът може да бъде направен един ден преди да се пенсионирате, каза председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в студиото на Нова телевизия. Срокът е ясен, посочи тя - той започва да тече от 1 януари 2015 година и приключва до последния ден преди вашето пенсиониране. Ако работодателят обаче не е внасял коректно вноските в частните фондове, отговорността си е ваша, ако сте в НОИ - отговорността е на НОИ, каза още Стоянова. Медна Стоянова категорично пенсионният модел, предложен от ГЕРБ, да е с цел национализация. Думата национализация е спекулация. Ние даваме възможност на всеки един осигурен да прецени къде и по какъв начин да се осигурява. Този плач на така наречените експерти или на така наречените десни политици, които казват: „Ние, дами и господа, сме по-умни от вас и сме измислили модел" - това не е вярно. Всички родени преди 1959 година ще получат своята пенсия на база на солидарния модел. Тези, които са родени след 1959 година ще имат право да избират - да се осигуряват по същия солидарен модел, или с капиталов частен пенсионен фонд, обясни още веднъж Стоянова. Тези промени не са смяна на модела, категорична бе Менда Стоянова. С това не се съгласи Мария Капон, председател на Единна народна партия. Тя обвини ГЕРБ, че иска да премине на страната на БСП

Общинският съвет-Варна ще проведе 37-ото си заседание

http://www.moreto.net/novini.php?n=274557

Последното за 2014-та година заседание на Общински съвет-Варна ще се проведе днес. Очаква се местните депутати да се съберат за 37-мата сесия в 9.00 часа в зала „Пленарна“. Дневният ред, който ще разгледат общинските съветници, включва 16 точки.

Менда се изцепи нагло: Няма общество!

http://www.bnews.bg/article-124789

Няма общество, това е пълна спекулация, изцепи се Менда Стоянова пред Нова телевизия.

Борисов: България ще продължи подготвителните дейности по реализацията на "Южен поток"

http://www.cross.bg/bulgariya-potok-borisov-1444855.html

/КРОСС/България ще издаде необходимите разрешителни за „Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Брюксел, като подчерта, че е получил пълна подкрепа и разбиране от Европейския съвет, че България не трябва да носи вината и да плаща глоби заради спирането на проекта. По време на срещата на върха българският премиер е поискал и получил отговор какво да прави България с "Южен поток". Отговорът е един - изпълнявайте си междуправителственото споразумение, за да не носите съдебни санкции да плащате пари, както за АЕЦ "Белене". Оттам нататък, всички други ангажименти са ангажименти на Европейския съюз и ние стоим зад това ваше решение.Така страната ни вече може да изпълни ангажиментите си по подготвителните дейности, особено за морската част на газопровода и да издаде разрешителните за строежа му. И тогава вече ще чуем "Газпром" дали прекратява проекта. Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не е по българска вина. В никакъв случай България не трябва да е виновна за спирането на "Южен поток" - категоричен е Борисов. Нищо от това няма да става зад гърба на Европейския съюз, подчерта премиерът, като упрекна предишните управляващи, че от една страна не са обяснили добре пред Брюксел пред какви проблеми е изправена страната ни и от друга, заради некадърност, цяла година не са правили нищо за "Южен поток"

Борисов:България ще продължи подготвителните дейности по реализацията на "Южен поток"

http://www.cross.bg/potok-bulgariya-borisov-1444855.html

/КРОСС/България ще издаде необходимите разрешителни за „Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в Брюксел, като подчерта, че е получил пълна подкрепа и разбиране от Европейския съвет, че България не трябва да носи вината и да плаща глоби заради спирането на проекта. По време на срещата на върха българският премиер е поискал и получил отговор какво да прави България с "Южен поток". Отговорът е един - изпълнявайте си междуправителственото споразумение, за да не носите съдебни санкции да плащате пари, както за АЕЦ "Белене". Оттам нататък, всички други ангажименти са ангажименти на Европейския съюз и ние стоим зад това ваше решение.Така страната ни вече може да изпълни ангажиментите си по подготвителните дейности, особено за морската част на газопровода и да издаде разрешителните за строежа му. И тогава вече ще чуем "Газпром" дали прекратява проекта. Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не е по българска вина. В никакъв случай България не трябва да е виновна за спирането на "Южен поток" - категоричен е Борисов. Нищо от това няма да става зад гърба на Европейския съюз, подчерта премиерът, като упрекна предишните управляващи, че от една страна не са обяснили добре пред Брюксел пред какви проблеми е изправена страната ни и от друга, заради некадърност, цяла година не са правили нищо за "Южен поток"

Шеф в КАТ остана без книжка

http://pik.bg/шеф-в-кат-остана-без-книжка-news263262.html

Шеф в КАТ остана без книжка

Катаджийски шеф остана без шофьорска книжка след технически гаф на съдебен секретар. Служителката на Административен съд – Пазарджик, водела протокол по обичайно дело за отнета книжка на пиян шофьор. Вместо обаче да напише имената на прегрешилия водач, тя написала данните на началника на сектор „КАТ-Пътна полиция“ в Пазарджик Тодор Тодоров, съобщава „Монитор“.

Привидно казусът бил съвсем елементарен – шофьорът бил хванат да кара пил, а КАТ му съставил акт и препратил случая към прокуратурата. Районният съд в Пазарджик обаче отменил наказателното постановление, с което водачът бил глобен с 2000 лв. и го
лишавали от възможност да кара в продължение на 2 години. Затова служителите на МВР обжалвали съдебния акт пред Административния съд.

На заседанието по делото там обаче в решението на магистратите думата „ответник“ е заменена от протоколчика с думата “касатор“. Така, вместо пияният шофьор да бъде наказан и санкциониран, според грешката вината за шофирането в нетрезво състояние е вменена на сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР, в случая на началника му – главен инспектор Тодор Тодоров, който изобщо не е спиран за проверка на пътя.

Заради гафа и останалата част от решението на съда звучи безумно. Така например в него е обяснено, че едва ли не местният КАТ е осуетил проверка с дрегер на пътя, като е отказал да духа на устройството. Дословно в решението е записано „неоснователно е възражението, че касаторът не е осуетил проверката с техническото средство, доколкото свидетелят Т.Б. заявява, че „водачът няколко пъти се опитва да вкара въздух в техническото средство”. 

Същият свидетел продължава разказа си с това, че касаторът не е бил изпробван за алкохол,
защото е вкарал недостатъчно количество въздух в устройството и то не е успяло да отчете резултата.

В решението на магистратите пише още, че актосъставителят С.К. е категоричен, че касаторът „отказа на място както да бъде изпробван за алкохол, така и да бъде освидетелстван също”.

Четейки правилно текста на решението по делото, изводът е един - ролите на касатора и ответника са разменени по вина на съдебния протоколчик, който е вменил вината на сектор „КАТ-Пътна полиция“ и е направил “услуга“ на нарушителя. Така описано решението може да доведе до възобновяване на делото, коментираха адвокати.

Борисов от Брюксел: Ще продължим реализацията на проекта Южен поток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4496234

Никой не може да ми каже, че европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Македония или Сърбия да минава трасето оттам за „Южен поток”. По-различно е, защото все още не са членове, но са кандидат - членове и докато стане готов този проект би трябвало да станат, евентуално. Това каза от Брюксел премиерът Бойко Борисов,
Никой не може да ми каже, че европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Македония или Сърбия да минава трасето оттам за „Южен поток”. По-различно е, защото все още не са членове, но са кандидат - членове и докато стане готов този проект би трябвало да станат, евентуално. Това каза от Брюксел премиерът Бойко Борисов,

Купете си вестник 24 часа - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4496233

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник 
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Рекордна година за авиокомпаниите

http://www.vesti.bg/pari/biznes/rekordna-godina-za-aviokompaniite-6029203

Със самолет тази година са летели 3,2 млрд. пътници, а извършените полети са 33 млн.

Екстремни усещания

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4495911

Докато някои се оставят да ги завладее коледният дух, зрителите на Viasat Explore могат да качат адреналина си. 
От първия полет на човек с моторен летателен апарат през 1903 г. хората се стремят да покорят небето, разработвайки и произвеждайки огромно количество въздушни военни машини. Документалната поредица “Въздушни бойци”, която се излъчва
Докато някои се оставят да ги завладее коледният дух, зрителите на Viasat Explore могат да качат адреналина си. От първия полет на човек с моторен летателен апарат през 1903 г. хората се стремят да покорят небето, разработвайки и произвеждайки огромно количество въздушни военни машини. Документалната поредица “Въздушни бойци”, която се излъчва

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/provede-zala-turnovo-1444854.html

/КРОСС/София От 09.00 часа ще започне заседание на Народното събрание. СмолянОт 15.00 часа министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще бъде на работно посещение в залата на Областна управа, където ще се срещне с кметове и представители на общини. От 18.00 часа министър Танева ще присъства и на традиционния новогодишен концерт на Национално училище за фолклорни изкуства в с. Широка лъка. СофияОт 11.00 часа министърът на образованието и науката проф.Тодор Танев ще посети столичното 134-то СОУ „Димчо Дебелянов" и ще разговаря с преподавателите и учениците в училището. СофияОт 10.00 часа в БТА Институтът за развитие на публичната среда ще даде пресконференция на тема „ Финансиране на предизборните кампании". София От 10.00 часа в зала „Рила" на хотел Балкан - Шератон ще се проведе дискусия на тема: „Конституционно-правен дебат за състава и структурата на ВСС през призмата на актуализираната стратегия за продължаване на съдебната реформа". СофияОт 10.30 часа председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще открие в Клуба на народния представител в парламента ще бъде благотворителна изложба-базар за набиране на средства за музикални инструменти на изявени деца от проекта „Успелите деца на България" на фондация „Димитър Бербатов". СофияОт 10.30 часа Националният етнографски музей организира серия от коледни ателиета. СофияОт 11

РБ си изцапаха ръцете още от ден първи, обяви Ирина Репуц

http://pik.bg/рб-си-изцапаха-ръцете-още-от-ден-първи-обяви-ирина-репуц-news263260.html

РБ си изцапаха ръцете още от ден първи, обяви Ирина Репуц

13 млн. лева, които трябва да бъдат разпредели в коалицията на Реформаторкия блок за 4 години стана причина председателят на ХДП Ирина Абаджиева-Репуц да излезе с поредни упреци към блока.

Тя е засегната от факта, че РБ се състои от 7 партии, а след изборите невярно, по нейните думи, се е представила за коалиция от 5, което от своя страна лишава партията на Репуц от субсидия. „Не става въпрос за борба, става въпрос за разкриване на истината за коалиция на РБ“. ХДП удвои резултат на РБ във всички региони, където се явихме с кандидати, а ние се явихме почти навсякъде, категоричен бе председателят на ХДП. Факт е, че ние имаме принос, ние имаме дори и преференциален вот, допълни Репуц.

Когато има коалиционно споразумение, е недопустимо парите да се разпределят по мандати. Другият вариант е да се разпределят по равно. Тогава аз предложих един анекс, който да разпределя парите според заслугите. Те обаче и това заобиколиха, разказа още Ирина Абаджиева-Репуц. Нас ни изключиха тотално, но аз не мисля, че ХДП е по-незначима от партията на Корман Исмаилов, възнегодува Репуц. Тя разкри как Мартин Димитров е декларирал членство в БЗНС, за да се усвоят едни пари, тъй като от БЗНС е нямало представители.

Вземат ли тези пари, те са извършили престъпление. Декларирали са неистина, посочи тя. В случая не става дума за едни пари, а за една буквална измяна от хора, които декларираха операция „Чисти ръце“. Ми, те си изцапаха ръцете още от ден първи, категорична е шефката на ХДП.

Президентът поряза ГЕРБ: Не бързайте и помислете!

http://www.bnews.bg/article-124788

Президентът Плевнелиев разпространи становището за готвените скандални промени в пенсионната система - в деня, в който те ще бъдат гледани на второ четене в Народното събрание. В обръщението си държавният глава рязко критикува ГЕРБ и ги призовава да не бързат и да преосмислят идеите си.

Нова трагедия в Австралия, осем деца са открити убити в къща в град Кеърн

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/19/2442001_nova_tragediia_v_avstraliia_osem_deca_sa_otkriti_ubiti/?ref=rss


Осем деца са намерени мъртви в жилище в северния австралийски град Кеърн, съобщи щатската полиция в Куинсланд, цитирани от "Асошиейтед прес". Първоначално сигналът бил за тежко ранена жена.

Когато полицаите пристигнали в къщата, намерили вътре телата на децата на възраст от 18 месеца до 15 години, като те са били убити с нож.

На жената е оказана лекарска помощ. Полицията посочи, че не разполага с повече информация, за мотивите и извършителя. Трагедията става в същата...

САЩ гледат на атаките срещу "Сони пикчърс" като въпрос за националната сигурност

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/12/19/2441993_sasht_gledat_na_atakite_sreshtu_soni_pikchurs_kato/?ref=rss


Хакерските атаки срещу "Сони пикчърс" за сериозен въпрос за националната сигурност САЩ и администрацията на президента Барак Обама обмисля пропорционален отговор, съобщи "Ройтерс".

Филмът разказва за двама журналисти, вербувани от ЦРУ да убият севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Американски правителствени източници посочиха, че според следователите атаката е "държавно спонсорирана" и че правителството на Северна Корея е замесено в случая.

Говорителят на Белия дом...

Днес да почерпят

http://www.cross.bg/hristo-bivsh-hazarta-1444853.html

/КРОСС/Весела Драганова - ексдепутат Георги Калайджиев - футболист Гълъбин Боевски - тежкоатлет Иван Крумов - общественик, стопански деец Ицо Хазарта - рап певец Мартин Георгиев - перкусионист, композитор проф. Милчо Левиев - джазмузикант, композитор Николай Нанков - бивш обл. управител на Ловеч Христо Лачев - бивш директор на "Булгартабак" Христо Петров - Ицо Хазарта, раппевец, член на група "Ъпсурт"  

Няма да строят хотели в Национален парк "Пирин"

http://pik.bg/няма-да-строят-хотели-в-национален-парк-пирин-news263259.html

Няма да строят хотели в Национален парк "Пирин"

На територията на Национален парк "Пирин" няма да се строят хотели, категорични са авторите на новия план за управление на парка. Днес в хотелски комплекс край Разлог се състоя обществено обсъждане на Плана за управление на НП "Пирин".

Над 100 представители на МОСВ, общини, бизнес и екоорганизации участваха в дискусията.

Подозренията на екозащитниците, че се готви разрешаване на ново строителство на територията на парка бяха опровергани. "Няма да се строят хотелски комплекси или други сгради за нощувки на туристи", категорични бяха изпълнителите на проекта и представителят на МОСВ инж. Михаил Михайлов. Дали ще се изграждат ски писти и лифтове не зависи от този план, нито пък той разрешава или забранява тази дейност. Планът за управление определя какви и къде да са туристическите зони, а не какво ще се прави в тях. Допустими са само дейности, свързани с развитието на спорта и туризма.

Св. мчк Бонифаций. Св. Григорий, еп. Омиритски

http://www.cross.bg/bonifatziii-vreme-boga-1444852.html

/КРОСС/Св Бонифаций, еп. Ферентийски. Св. Григорий Омиритски Св. мчк Бонифаций (Св. мъченик Бонифаций бил роб на богата и знатна римлянка Аглаида. Бидейки християнин само по име, Бонифаций и господарката му живеели беззаконно, като постоянно нарушавали заповедите Христови и се предавали на своите страсти. Но веднъж у Аглаида се появило желание да има у себе се мощи от един пострадал за вярата. „Ако получа желаното - казвала тя, - ще построя църква в името на светеца, който ще ми бъде ходатай и затъпник пред Бога." Тя повикала своя роб Бонифаций и му заповядала да отиде в източните страни, където имало силно гонение срещу християните. Дала му много пари за пътни разноски и за купуване на мощи, понеже езичниците, като знаели колко много християните ценят останките на светите мъченици, продавали ги за пари. Бонифаций, като изслушал заповедта на господарката си, казал й със смях: „А какво, госпожо, ако аз не намеря мощи и мене самия убият? Ще приемеш ли ти с чест моето тяло?"Аглаида сгълчала служителя си, загдето се шегува, когато би трябвало да благоговее пред светото дело; разкаянието за греховния живот се е пробуждало в нея. Угодно било на Бога да призове към Себе Си и Бонифация, и предприетото от него пътешествие да направи за него път на спасение. Като тръгнал, Бонифаций взел да размишлява за подвизите на св. мъченици, за благочестивия живот на истинските християни, а в същото време погледнал внимателно и в своята съвест

Борисов:България ще продължи подготвителните дейности по реализация на "Южен поток"

http://www.moreto.net/novini.php?n=274569

България ще издаде необходимите разрешителни за „Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата на върха на ЕС в Брюксел. Той подчерта, че е получил пълна подкрепа и разбиране от Европейския съвет, че България не трябва да носи вината и да плаща глоби заради спирането на проекта.

Арестуваха българка в САЩ, избягала от тежка катастрофа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4496218

Българка е била арестувана в САЩ, тъй като избягала от предизвикана от нея автомобилна катастрофа, съобщава изданието 8newsnow.
29-годишната Галина Килова е арестувана за тежка катастрофа, която тя е предизвикала на 24 ноември и при която 63-годишен мъж е загинал, а 18-месечно бебе е ранено. Килова е задържана на 2 декември,
Българка е била арестувана в САЩ, тъй като избягала от предизвикана от нея автомобилна катастрофа, съобщава изданието 8newsnow. 29-годишната Галина Килова е арестувана за тежка катастрофа, която тя е предизвикала на 24 ноември и при която 63-годишен мъж е загинал, а 18-месечно бебе е ранено. Килова е задържана на 2 декември,

Вижте къде спират водата в София днес

http://pik.bg/вижте-къде-спират-водата-в-софия-днес-news263256.html

Вижте къде спират водата в София днес

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Във връзка с диагностика на уличен водопровод на ул. „Константин Петканов” в. „Витоша” се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

по ул. „Проф. Иван Странски” от ул. „Проф. Кирил Попов” до ул. „Константин Петканов”, ул. „Константин Петканов”,
по ул. „Симеоновско шосе” от ул. „Проф. Иван Странски” до ул. „Асен Разцветников”, ул. „Пъстър цвят”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Константин Петканов” №25. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
Във връзка с разкриване на уличен водопровод на ул. „Веслец” Център се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 15:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Веслец” от ул. „Екзарх Йосиф” до ул. „Искър”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Искър” ъгъла с ул. „Веслец”. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.
Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Българска морава” Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:
по ул. „Българска морава” от ул. „Цар Симеон” до ул. „Св. Св. Кирил и Методий”
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Българска морава” ъгъла с ул. „Цар Симеон”. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Арестуваха българка в САЩ, избягала от тежка катастрофа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4496224

Българка е била арестувана в САЩ, тъй като избягала от предизвикана от нея автомобилна катастрофа, съобщава изданието 8newsnow.
29-годишната Галина Килова е арестувана за тежка катастрофа, която тя е предизвикала на 24 ноември и при която 63-годишен мъж е загинал, а 18-месечно бебе е ранено. Килова е задържана на 2 декември,
Българка е била арестувана в САЩ, тъй като избягала от предизвикана от нея автомобилна катастрофа, съобщава изданието 8newsnow. 29-годишната Галина Килова е арестувана за тежка катастрофа, която тя е предизвикала на 24 ноември и при която 63-годишен мъж е загинал, а 18-месечно бебе е ранено. Килова е задържана на 2 декември,

Аржентина иска възобновяване на преговорите за Фолкландските острови

http://america.actualno.com/Arjentina-iska-vyzobnovjavane-na-pregovorite-za-Folklandskite-ostrovi-news_447258.html

Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер предложи на Великобритания да се върнат на масата за преговори по спорните Малвински (Фолкландски) острови в Южния Атлантик, предаде БГНЕС. Кр...

ДПС отнема суверенитет с циганите, твърди Ангел Джамбазки

http://politics.actualno.com/DPS-otnema-suverenitet-s-ciganite-tvyrdi-Angel-Djambazki-news_447257.html

Категорично не всички български граждани са вписани в българското общество. Факт е, че в големи области в България има липса на държавен суверенитет и администрацията е отстъпила там отдавна за сметка...

Дол: Лично се заемам със спора за името на Македония

http://europe.actualno.com/Dol-Lichno-se-zaemam-sys-spora-za-imeto-na-Makedonija--news_447259.html

Председателят на Европейската народна партия /ЕНП/ Жозеф Дол лично ще се ангажира за разрешаването на спора за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина, предаде БГНЕС. Дол лично...

Удвоихме резултата на РБ, а сега все едно ни няма!

http://www.bnews.bg/article-124787

Христиандемократическата партия удвои резултата на Реформаторския блок, а сега все едно я няма.

Днес парламентът гледа на второ четене бюджетите за здраве и пенсии

http://offnews.bg/news/n_1/n_433715.html

Днес парламентът ще обсъжда и гласува на второ четене бюджетите на НЗОК и на общественото осигуряване за 2015 г.  Депутатите ще трябва да решат дали ще приемат предложенията вноските за допълнителна пенсия да могат да се местят от частните фондове в НОИ. Предложението предвижда този избор да може да се прави еднократно и окончателно. Това е и една от най-критикуваните точки в текста. Някои специалисти наричат промените като "национализация" на парите за пенсии. Идеите за промени в пенсионното осигуряване бяха обявени в неделя, след среща на премиера Бойко Борисов със синдикатите , и вече минаха гласуване в бюджетната комисия в парламента. Мярката среща недоволството на работодателите, пенсионните фондове, част от депутатите и граждани, които вчера показаха недоволството си на протест в София . Заговори се дори за вето на президента, след като шест асоциации изпратиха писмо до държавния глава, в което рязко се обявяват против готвените промени. Предложението за прехвърляне на пенсиите стана повод за напрежение между партньорите от ГЕРБ и Реформаторския блок. Представителите на РБ гласуваха "Въздържал се" на обсъждането в Бюджетната комисия и обявиха, че ще гласуват "Против" в пленарната зала. Вчера съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че от блока държат да стане ясно кой е предложил промените в пенсионата система. Днес депутатите ще гласуват и бюджет 2015. Очаква се народните представители да започнат обсъждането му с парите за Здравната каса.

Кабинетът решава кога и как родените след 1959 г. ще решават за НОИ

http://pik.bg/кабинетът-решава-кога-и-как-родените-след-1959-г-ще-решават-за-нои-news263252.html

Кабинетът решава кога и как родените след 1959 г. ще решават за НОИ

ГЕРБ оставя вратичка правителството да дописва скандалните пенсионни промени за избора къде да се осигуряват българите - само в НОИ или и в частен пенсионен фонд, пише в. "Сега". Българите, родени след 1959 г., които се осигуряват в момента в универсален пенсионен фонд, ще могат да изберат еднократно дали да се прехвърлят само в НОИ. Как ще става това обаче ще реши Министерският съвет в подзаконов нормативен документ, който тепърва ще се пише. Този текст е приет незабелязано на второ четене в бюджетната комисия чрез промяна на една цифра и се видя едва от доклада на заседанието, разпространен късно вчера след обяд. Новият текст отваря възможност пред управляващите да поставят редица условия за начина, по който всички българи трябва да заявят къде искат да се внасят осигуровките им.

Опасенията на експертите бяха дали промените няма да бъдат разширени, като се предвиди всички родени след 1959 г. да заявят изрично, че искат да останат в пенсионен фонд, а ако не се определят, да бъдат прехвърлени автоматично в НОИ. Сега такъв режим се предвижда за хората, които ще започват първа работа, като срокът да направят избор е 1 година. Ако не изявят волята си изрично, ще бъдат директно прехвърлени в НОИ. В текстовете се предвижда изборът да се прави веднъж в живота и да не може да се променя, ако човек размисли след години. "Имам информация, че всички осигуряващи се българи ще трябва да потвърдят, че остават във фонда си, иначе ще бъдат автоматично прехвърлени в НОИ", заяви Владимир Каролев, съветник на икономическия министър. Това би довело до невероятен хаос и опашки пред НОИ. В тази посока са подозренията и на пенсионните фондове.

"Бих искала да видя дали са верни декларациите на управляващите, че няма да е необходимо клиентите на универсалните пенсионни фондове да правят каквото и да е, ако искат да запазят сегашната схема на осигуряване. Да не се окаже, че се предвижда нещо друго, защото един от смущаващите текстове в този закон е алинея, в която пише, че цялата процедура за това как ще се извършва изборът от хората щяла да бъде разписана в наредба на Министерския съвет, която не сме видели", коментира и шефът на пенсионен фонд "Доверие" Даниела Петкова пред "Офнюз". Междувременно става все по-трудно да се прогнозира какво точно ще приеме днес парламентът и дали въобще ще се стигне до второ четене на промените в пленарна зала. Вчера от Брюксел премиерът Бойко Борисов заяви, че е наредил на финансовия министър да му подготви предложение, според което изборът няма да е еднократен, а ще може да се ревизира. "Не знам срещу какво ще се протестира - че даваме демокрация. Единственото, което виждам, че може да имат основание, е, че ако веднъж от частния пенсионен фонд отидеш в НОИ, след това не можеш да се връщаш. Затова съм възложил на финансовия министър да ни подготви и да ми предложи в най-кратък срок и това решение", разясни премиерът. Вкарването на подобни текстове в пленарна зала обаче би било в нарушение на правилника на парламента, защото те не са само техническа редакция, а променят смисъла на закона.

"Ако допускаме, сега не му харесват на даден човек или не е убеден, че в този пенсионен фонд правилно и сигурно парите му се управляват, да отиде в НОИ. Хубаво, но след една година или две види, че някой пенсионен фонд много добре работи и дават по-голяма ликвидност, по-голяма доходност на парите, да има възможност да се върне обратно. Ето, това само не е предвидено, което аз с две ръце бих го подкрепил", разви идеята си премиерът. Борисов съобщи още, че се е разбрал с лидерите на БСП Михаил Миков и на ДСБ Радан Кънев да обсъждат пенсионната реформа и след коледната ваканция. Макар това да не означава обезателно, че днес няма да има гласуване, това изявление веднага породи слухове сред депутатите, че промените ще бъдат изтеглени. Умишлено или не, премиерът обърка универсалните фондове с професионалните.

"Пенсионните фондове, които би трябвало вече да започнат да изплащат пенсиите, не са в състояние - могат да изплатят съвсем малки суми. Предлагам и предложих всеки да има право на информиран избор - да прецени дали в НОИ, дали в частен пенсионен фонд. Това е демокрацията", обясни Борисов в Брюксел. Проблеми с изплащането обаче имат професионалните фондове, а ключовите промени за избора касаят универсалните. "От случая с КТБ си направих извод - когато нещо става автоматично и безконтролно, в един момент дори стабилна институция като БНБ се оказа, че не контролира, както трябва", заяви Борисов. Според него Комисията за финансов надзор, която контролира пенсионните дружества, би могла да установи дали те разполагат с достатъчно средства и дали правилно работят с тях. "Ако не оттеглите това предложение, управлението на втория кабинет на г-н Борисов ще бъде обречено на недоверие и неуспех", заявиха вчера от Реформаторския блок. "Правото на избор е еднократно в посока от частните фондове към солидарния фонд, тъй като в солидарния фонд няма лични сметки, вие не можете да преместите нашата сметка там и след това да я върнете обратно. НОИ е солидарна система, те не инвестират. Там тези пари, които влизат този месец, се харчат следващия месец. Това е съвсем друг тип фонд, така че движението към него няма как да запази личната партида", разясни пък Калфин. Снощи пред МС се проведе и протест срещу готвените пенсионни промени.

Италианският президент: Оттеглям се

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/italianskiiat-prezident-ottegliam-se-6029202

Очаква се 89-годишният Джорджо Наполитано да сложи край на мандата си в началото на новата година

Качват крадените антики в интернет

http://pik.bg/качват-крадените-антики-в-интернет-news263253.html

Качват крадените антики в интернет

Крадените предмети с културно-историческа стойност ще бъдат качвани на специална интернет страница, до която ще имат достъп както институциите, така и всички колекционери, началници на музеи и търговци на антики. Виртуалният портал ще тръгне до месец, стана ясно при представянето на вече завършения проект, финансиран от Европейския съюз, съобщава „Монитор“.

На него всеки един предмет, който се издирва, ще бъде фотографиран с пълното му описание – период, размер, вид материал. В базата данни ще бъдат въведени и всички познати и открити у нас антики. Така ако бъдат откраднати износът им ще бъде невъзможен, тъй като митничарите също ще имат достъп до регистъра.

„Имахме случаи, когато комисиите, които разрешават износа на културно-исторически предмети, са допускали от незнание да бъдат изкарани извън границата откраднати антики. Те повече не са се завърнали, както може да се досетите”, обясни вчера шефът на сектор „Културно-исторически ценности” в Националната полиция Ангел Папалезов. Той допълни, че единственото условие човек да има достъп до регистъра е да притежава електронен подпис.

Искането на разрешение ще минава през МВР виртуално, след като бъде одобрен човек, ще може да влиза спокойно в сайта. „Порталът е направен по подобие на италианската система „Леонардо”, която е най-добрата в света. Изобщо италианците са лидери в борбата с този тип престъпления. Проектът е изпълнен съвместно със „Звеното за защита на културното наследство” на италианските карабинери, които са пионери в тази област. Ние имахме честта да ги поканим за сътрудничество дори преди Интерпол“, каза още Папалезов.

Благодарение на новия портал се очаква да бъдат пресечени повечето престъпления, свързани с историческото ни наследство. По време на представянето на проекта стана ясно, че страната ни е първата в Европа по износа на антики, което е загуба за цялата ни нация.

„До момента ние издирвахме откраднатите предмети единствено по документи – на хартия. Сега нещата ще се променят”, казаха още от МВР. Новата система предвижда участието и на Министерството на културата. Само преди седмица ведомството заяви готовност за сътрудничество с полицията, след като успя да спре търг в Швейцария на незаконно изнесени от страната ни ценни антични монети. Акцията е била реализирана със съвместните усилия на Министерство на културата, Министерството на външните работи, посолството на България в Швейцария и Главна дирекция „Криминална полиция” на МВР.

До операцията се е стигнало, след като е получен сигнал, че на аукцион в страната са обявени за продажба две монети - ауреуси на император Макрин и на Юлия Домна, за които е имало информация, че са намерени при иманярски разкопки в Централна Северна България през 2013 г. Монетите са били незаконно изнесени през 2014 г. от страната и са препродадени на дилъри на културни ценности.

Аукционът е бил насрочен за 13 декември 2014 г., като ауреусът на Юлия Домна е бил с обявена начална цена 14 893 евро, а ауреусът на Макрин ­ с цена 115 836 евро. След операцията търгът е блокирал двете монети. Швейцарските власти чакат от Върховната касационна прокуратура на България допълнителни документи по случая, за да може страната ни да си върне обратно ценните монети. 70-80 процента от антиките на българския пазар са фалшификати, съобщиха за „Монитор” от Национална полиция. Ментета са залели всички черни борси в България, а дилърите ги продават на колекционери и музеи на цена като за истински.

Фалшификатори дори се опитали да пробутат реплика на статуетка на Венера на Националния исторически музей. Тя била покрита с особен вид налеп, който се наслоява за неколкостотин години. Майсторите на ментета обаче успели да имитират дори и него. „Почти при всяка акция, която правим срещу иманяри и дилъри на антики, откриваме и фалшификати.

Те са толкова добре направени, че дори и самите разпространители понякога не знаят, че продават ментета”, обясни пред „Монитор” служител от ГДНП-МВР. Той е категоричен, че нелегалният бизнес процъфтява заради небивалия интерес към наши антични предмети и същевременно с това на все по-малкото находки, на които попадат иманярите.

Преглед на печата - 19 декември

http://www.moreto.net/novini.php?n=274568

"Труд": Борисов: Близо 4 млрд. лева отиват в инфраструктурата на България Тъй като сега с председателя на Европейската комисия говорих, и вече на сайта на Министерството на транспорта и информационните технологии и съобщенията би трябвало да е излязло, но това ни е ОП „Транспорт": 800 млн.

Само един е взел повече пари от Кобрата в мач с Кличко

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4495922

Парите, които спечели Кубрат Пулев от мача с Владимир Кличко, нареждат българина под номер две в своеобразната класация сред последните 10 съперника на шампиона. Според украинска медия Кобрата е заработил 1 450 000 долара, като отстъпва само на британеца Дейвид Хей, който на 2 юли 2011 г. загуби от Кличко битката за обединяване на титлите, но забог
Парите, които спечели Кубрат Пулев от мача с Владимир Кличко, нареждат българина под номер две в своеобразната класация сред последните 10 съперника на шампиона. Според украинска медия Кобрата е заработил 1 450 000 долара, като отстъпва само на британеца Дейвид Хей, който на 2 юли 2011 г. загуби от Кличко битката за обединяване на титлите, но забог

Ексклузивно! Плевнелиев се изказа за пенсионната реформа, вижте какво заяви президентът за най-актуалния проблем в държавата

http://pik.bg/ексклузивно-плевнелиев-се-изказа-за-пенсионната-реформа-вижте-какво-заяви-президентът-за-н-news263248.html

Ексклузивно! Плевнелиев се изказа за пенсионната реформа, вижте какво заяви президентът за най-актуалния проблем в държавата

Президентът Росен Плевнелиев изразява своята загриженост от обсъжданата промяна на пенсионния модел, която е залегнала в проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Плевнелиев нееднократно е подчертавал, че реформите в социалната сфера имат пряко въздействие върху най-широк кръг от граждани, най-често в уязвима позиция. В социалната сфера няма бързи резултати, ето защо е от изключително значение приемствеността между отделните правителства в осъществяване на реформите, особено на непопулярните. Служебното правителство на премиера Близнашки концентрира своите усилия в социалната сфера, в разработване на варианти на устойчиви решения за реформа в осигурителната система, широко дискутирани с експерти и представители на синдикати и работодатели. Разработените документи бяха предоставени на настоящия кабинет.

Необходимостта от пенсионна реформа е безспорна и мерките, които се предлагат за реализиране следва да бъдат задълбочено анализирани, да бъдат придружени от предварителна оценка на въздействието, да бъдат обяснени разбираемо на обществото и да бъдат обсъдени със социалните партньори.

Имайки предвид краткото оставащо време за приемане на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. и Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г., необходими за нормалното функциониране на държавата, както и липсата на готовност да бъде предложена задълбочена и цялостна концепция за пенсионна реформа, държавният глава приветства решението да бъде определен тримесечен срок за подготовка и обществено обсъждане на необходимите мерки в тяхната цялост.

В същото време президентът Плевнелиев обръща внимание, че предлаганите с проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. на Кодекса за социално осигуряване по своята същност представляват не просто мерки за стабилизиране, а сериозна промяна на модела на пенсионно-осигурителната система, действащ от 2000 г. Такива сериозни концептуални промени следва да се извършват при спазване на принципите на социалния диалог, формулирани в чл.3 от Кодекса на труда.

Те следва да са придружени от анализ на очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, съгласно Закона за нормативните актове. Задължителната предварителна оценка на въздействието на законодателните и нормативните актове е ангажимент и съгласно Програмната декларация, неразделна част от Коалиционното споразумение.

В конкретния случай е важно да бъдат оценени финансовите последици от промяната на модела за осигурените лица, за Националния осигурителен институт, за пенсионно-осигурителните дружества, за капиталовия пазар на България.
Държавният глава споделя идеята, че гражданите трябва да бъдат насърчавани да бъдат активни по отношение на своя живот и своето бъдеще. В същото време президентът счита, че тази теза не е последователно защитена и правото на избор е ограничено от въвеждането на безвъзвратна еднократност в избора на гражданите да се осигуряват само в Националния осигурителен институт без възможност в последствие да изберат универсален пенсионен фонд.

В още по-голяма степен това важи за младите хора, които за първи път се включват на пазара на труда. Възможността в рамките на едногодишен срок да направят избор или при липса на такъв автоматично да се осигуряват в НОИ до края на живота си без право на замяна, не гарантира свободата на избор.

Президентът призовава управляващите да осъзнаят най-голямото предизвикателство пред осигурителната система в България – липсата на доверие. Индикация за това е и огромният брой българи, които не плащат своите социални осигуровки. Ето защо държавният глава призовава за отговорен дебат в търсене на устойчиво решение в предложения тримесечен срок, в резултат на който да бъде представена, придружена с оценка на въздействието, цялостна концепция от мерки за решаване на двата основни проблема – стабилността на осигурителната система и повишаване на адекватността на пенсиите.

19 декември в историята

http://www.cross.bg/premierata-film-sustoi-1444851.html

/КРОСС/1732 г. - Бенджамин Франклин публикува Алманах на бедния Ричард 1783 г. - Уилям Пит-младши става най-младият министър-председател в историята на Великобритания и Обединеното кралство.1793 г. - Наполеон Бонапарт е произведен в чин генерал.1842 г. - САЩ признава независимостта на Хавай.1843 г. - За пръв път е публикувана новелата Коледна песен на Чарлз Дикенс.1879 г. - Подписан е Мемоарът на българи от Македония - обръщение на 102 македонски българи към Великите сили.1895 г. - Основан е Природонаучният музей в Белград. 1909 г. - Основан е германския футболен клуб Борусия (Дортмунд).1912 г. - Основан е френския футболен клуб АК Арл-Авиньон.1928 г. - Състои се премиерата на българския игрален филм Весела България.1944 г. - Публикуван е за пръв път френският вестник Монд. От същата дата през 1995 г. вестникът е достъпен и в електронен вариант в интернет.1945 г. - Австрия става република за втори път, (престава да бъде такава след нацистката инвазия в средата на 1938).1946 г. - Въоръжени отряди на Виетмин, превождани от Хо Ши Мин атакуват столицата на Виетнам Ханой. 1950 г. - Бъдещият президент Дуайт Айзенхауър става началник на въоръжените сили на САЩ.                 1955 г. - Парламентът на Судан приема декларация за независимост на страната

ЕС може да вдигне санкциите срещу Русия, ако бъде запазена цялостта на Украйна

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/12/19/2441990_es_moje_da_vdigne_sankciite_sreshtu_rusiia_ako_bude/?ref=rss


Европейският съюз може да обмисли въпроса с вдигане на санкциите срещу Русия, ако бъде запазена териториалната цялост на Украйна, заяви на пресконференция след края на срещата на върха на ЕС германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ТАСС. По думите й санкциите са били въведени в отговор на действията на Русия и могат да бъдат снети, ако причината за въвеждането им бъде отстранена.

ЕС е готов да обмисли въпроса за сътрудничество с Евразийския икономически съюз, ако бъдат...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване