01/27/15 04:29
(http://www.klassa.bg/)

Адвокати на "Уикилийкс" критикуват Швеция, Великобритания иСАЩ

 Адвокатите на "Уикилийкс" подложиха а критика Швеция, Великобритания и САЩ, за нарушаване на правата на Джулиан Асанж.

Асанж, който получи право на убежище в Еквадор, повече от две години и половина се намира в посолството на тази страна в Лондон. Той се опасява от арест и екстрадиране в САЩ, където го очакват продължителен затвор заради публикации на секретни документи на Държавния департамент.

Всичките му права се нарушават, каза пред журналисти в Женева ръководителят на групата адвокати - известният испански юрист Балтасар Гарсон. Асанж се оказа заточен в посолството на Еквадор по волята на трети страни.

Шведската прокуратура иска ареста на австралиеца по подозрения, че през лятото на 2010 г. е извършил престъпления от сексуален характер по отношение на две шведски гражданки. Самият заподозрян напълно отрича да има вина. Независимо от това, че срещу Асанж има международна заповед за арест отпреди 4 години, официални обвинения не са му повдигнати. Както заяви адвокат Гарсон, Асанж е готов да отговори на въпросите на следователи или в посолството на Еквадор или по телефона. Шведската прокуратура обаче не е съгласна.

Британската полиция следи денонощно около посолството. Ако Асанж излезе на улицата, то той незабавно ще бъде задържан. Британските власти заявиха, че ще го арестуват дори и ако Швеция се откаже от съдебно преследване. Както отбеляза Гарсон, Асанж се намира в ситуация, която е невъзможно да си представи човек в 21 в. Той няма възможност да отпътува за страната, която му е предоставила право на убежище, но и не може да се обърне за медицинска помощ извън еквадорското посолство.










ТАСС

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване