01/27/15 14:13
(http://www.dnevnik.bg/)

Експертите одобриха техническа поправка за по-точни пенсии


Техническа поправка, чрез която новите пенсии да се изчисляват по-точно, одобри днес Съветът за пенсионна реформа. Всеки вторник експертите от правителството, работодателските организации и синдикатите заседават по параметрите на пенсионната реформа. 

Днес в отсъствието на  председателстващия структурата министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и на министъра на финансите Владислав Горанов, съветът е дискутирал повече технически детайли. 

Промяна в индивидуалния коефициент 

Съгласие е постигнато по промяна в изчисляването на т. нар. индивидуален коефициент - параметър от формулата, по която се определя размерът на пенсията. 

Сега коефициентът се изчислява най-общо казано според съотношенията между  средния осигурителен доход на кандидат-пенсионера за периода на осигуряване и средния осигурителен доход за страната през това време. 

Занапред индивидуалният коефициент ще се изчислява отделно за всеки месец с осигуряване. Така изчисляването ще е по-прецизно, а оттук размерът на отпуснатата пенсия ще отразява по-точно осигурителния принос на конкретния човек, поясни пред медиите зам.-министърът на труда с ресор пенсионна реформа Николай Николов.

По думите му не е редно да се очаква, че промяната във формулата ще доведе предимно до увеличение или до намаление на пенсиите, а това ще е различно за всеки конкретен случай. Националният осигурителен институт (НОИ) е уверил, че няма проблем да започне да прилага новата формула, но и не се е ангажирал с разчети дали тя ще доведе до увеличение или намаление на разходите. 

От думите на Николов се разбра, че промяната, след като бъде приета, ще важи само за новоотпуснатите пенсии, а старите няма да се преизчисляват. 

Две отхвърлени улеснения, за да няма ощетени

Членовете на експертния съвет са се отказали от идеята пенсията на работещите пенсионери да се индексира автоматично с увеличаването на осигурителния принос. Ще продължи да действа сегашната система, по която пенсиите им ще се осъвременяват само при поискване от титуляря. Причината е, че е възможно да има случаи, при които при автоматично повишена пенсия работещият пенсионер да отпадне от правото на енергийно подпомагане, например. 

Експертите са отхвърлили и предложението да отпаднат трите години осигуряване за времето преди 1997 г., които кандидат-пенсионерите посочват като най-благоприятни за изчисляването на бъдещата им пенсия. Предложението е било мотивирано с факта, че приносът на тези години става все по-незначителен, докато хората изпитват затруднения да търсят документи от ликвидирани отдавна предприятия. Все пак е счетено, че в отделни случаи сегашният режим може да е по-благоприятен и затова няма да се променя. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване