01/29/15 04:59
(http://www.klassa.bg/)

Училището, център в общността – мисията възможна

 Училището да бъде отворен и многофункционален център, който създава, поддържа и свързва общността от ученици, учители, родители и други участници в обществения живот на дадено населено място. Това цели новият проект на Национална мрежа за децата „Училището като център в общността“, който ще стартира в началото на февруари в 13 училища в страната.

 

Участниците в него бяха обявени на събитие, което се проведе в залата на Френски институт в България. Специална част от него беше публичната лекция на Крис Джоунс, международен експерт в сферата на създаване и развитие на общностни училища. В нея тя разказа за прилагането на модела в 55 страни по света. По нейните думи, учениците на 21 век трябва да бъдат конкурентноспособни, креативни, предприемчиви, адаптивни в работата в различна културна среда, да правят информирани избори за своето здраве и бъдеще.

 

Развиването на училището като общност е един от начините за постигане на така желаните промени в образованието, за подобряване на средата и климата в училище, за активно включване и участие на различни партньори от общността в училищния живот и за припознаване на училището като място за събиране и вземане на важни за общността решения“, каза Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

 

На пресконференцията преди старта на събитието, освен Георги Богданов и Крис Джоунс, изказвания направиха Пламена Фотева, координатор проект „Учлището като център в общността“ и Елена Фомина, изпълнителен директор „Център за партньорства в общността“, Красноярск, Русия. Тя говори за прилагането на модела на общностни училища в региона на Сибир, с какви предизвикателства са се сблъсквали и за общите допирни точки в тази сфера с България.

 

13-те училища, в които ще започне проектът, бяха избрани след конкурс. Той стартира в края на октомври 2014 г. със 167 кандидатури от цялата страна. Училищата бяха селектирани на 3 етапа – попълване на кратки въпросници с обща информация за училището, социалната среда, в която то функционира и визията му за развитие; разширени въпросници, в които училищата анализираха напредъка си съгласно стандартите на Международния център за качество на работата на общностните училища (International standards for Excellence of Community Schools) и представиха дългосрочна концепция за развитие.

 

Въпросниците, попълвани от училищата, бяха анализирани от независим екип от външни оценители, който включва следните 10 експерта в сферата на образованието и общностното развитие: Боян Захариев, Институт „Отворено общество“, Георги Цветков, Български дарителски форум, Емил Джасим, Център за образователни инициативи, Мариана Банчева, Институт за прогресивно образование, Марияна Георгиева, независим експерт, Милена Ленева, независим експерт, Моника Писанкънева, фондация „Работилница за граждански инициативи“, Румен Петров, Нов български университет, Силвия Николаева, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Станислава Станева, фондация „Америка за България“.

 

На третия етап от селекция, училищата бяха посетени на място от екип на Национална мрежа за децата, като бяха проведени интервюта с директори, учители, ученици, родители и партньори на училището.

 

Екипи на избраните училища ще преминат през тридневно интензивно обучение с международните експерти и лектори Крис Джоунс и Елена Фомина, ще направят анализ на ситуацията в училището си – силни и слаби страни, съществуване на добри практики и ресурси, като за целта ще бъдат подпомогнати от обучени консултанти. Училищата ще разработят и собствени планове за развитие на училището като общностно, в съответствие с идентифицираните силни и слаби страни, възможности и проблеми и ще бъдат проведени и обучения по места с цел подготовка за трансформацията.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Национална мрежа за децата е обединение на 127  организации от цялата страна, които работят с деца и семейства в 4 основни тематични области: здраве; образование; семейство и деца в институции, както и детско и младежко правосъдие. Мисията на организацията е да заздрави и улесни сътрудничеството между сходните неправителствени организации и всички заинтересовани страни с цел гарантиране правата и благосъстоянието на децата. През 2014 година гражданските организации, които са част от мрежата, са помогнали и са работили с 94 141 деца в цялата страна. Подкрепили са 6 729 семейства и са обучили 3 134 специалисти от различни професионални групи, които работят с деца и семейства. В нея са работят близо1 000 души и 1 553 души са дали доброволен труд.




Кои са 13-те училища, в които проектът „Училището като център в общността“ ще стартира?



СОУ „Васил Левски“, гр. Вълчи дол

Училището показва силна сплотеност и приемане в общността. Интеграцията на различните етноси, усилената работа с родители и изградените демократични взаимоотношения между учители, ученици и ръководство правят училището един от финалистите.

ОУ „Иван Вазов“, гр. Горна Оряховица

Споделеното лидерство в управлението на образователния процес и мултидисциплинарният екип от специалисти, които работят с деца със специални образователни потребности, както и усилията за включване на деца с различен етнически, социален и културен произход са сред причините, заради които училището е избрано да стартира в проекта.

ОУ „Неофит Рилски“, с. Дерманци

Силните инициативи и дейности, насочени към включване на общността и работа с децата и младите хора като уроци на открито, бойскаутски лагери, летни академии, клуб „Млад журналист“, участия и фотоизложби, посветени на правата на децата и др., показват потенциал за разгръщане на детското и младежко участие и подкрепят работата на училищния екип с най-бедните и маргинализирани семейства в общността, сред които образованието все още не е приоритет.

Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Добрич

Училището успява да мобилизира множество доброволци и самó да организира доброволчески и благотворителни инициативи, които подпомагат ученици в неравностойно положение и показват отвореността на училищния екип и учениците към включване на различни представители на общността в училищния живот.

СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Игнатиево

Училището си партнира с широк спектър от организации-представители на местната власт, бизнеса, неправителствения сектор и културните институции. Една от големите им цели е създаването на социална кухня, която ще съчетава практикуването на професионални умения с подкрепа за членовете на общността.

ОУ „Васил Левски“, с. Караджово

Изключително силен пример за училище, което работи много успешно в мултикултурна среда и обединява представители на три етноса – българи, турци и роми. Включването на родителите и тяхното участие и подкрепа в училищния живот е една от добрите практики, които впечатляват със своята устойчивост и е основен фактор за благосъстоянието на всички деца в общността.

СОУ „Бачо Киро“, гр. Павликени

Училището има много силни практики по отношение на включване на общността и партньорства с различни нейни представители. Провеждат се изнесени родителски срещи със съдействието на кметовете по места и ромските лидери, които  привличат родителите от своята общност. Организират се екскурзии, състезания , тематични родителски срещи. Родителското настоятелство разработва проекти, привлича средства от местния бизнес за съфинансиране на проектите.

СОУ „Нешо Бончев“, гр. Панагюрище

Училището има дълга история като едно от водещите в града и е установило свои традиции и връзки с общността, която го припознава и се идентифицира с него – партньорите и учениците свидетелстват за това и посочват множество примери за активно участие в училищния живот и добра съвместна работа. Учениците са привързани към своята общност и искат да работят за нея и в бъдеще. Всички партньори изтъкват ползите на приближеността на местната общност и виталността на взаимоотношенията в училището и неговия специфичен живот.

ОУ „Добри Войников“, с. Победа

Училището е припознато в общността като естествен център и работи за интеграцията на различните етноси, тъй като обединява ученици от по-малки населени места в околността. Силен аспект е ученето през целия живот – предлага образование за родители в самостоятелна форма на обучение, както и във вечерно училище, като планира да разшири обхвата си до 10 клас, за да включи още повече ученици и техните родители и семейства.

ОУ „Васил Левски“, гр. Правец

Силното училищно лидерство е донесло множество позитиви за училищния екип и неговото постоянно усъвършенстване и квалификация, както и за високата мотивация на работа. Материалната среда и ресурсното подпомагане на деца със специални образователни потребности са на много високо за страната ниво и се усъвръшенстват постоянно. Партньорствата с външни организации осигуряват все по-голямо разширяване на образователния процес към нови и интересни за децата и техните родители събития и инициативи.

ОУ „Н.Й.Вапцаров“, с. Селановци

Училището е фокусирано върху постоянно подобряване на лидерския си капацитет и екипната работа. Това му помага лесно да идентифицира и предвиди рисковете, които засягат неговите ученици – нарастваща агресия между учениците и в семействата, непълни семейства поради процесите на трудова емиграция, деца със специални образователни потребности и семейства, в които образованието и квалификацията на родителите са на много ниско ниво. Училището постоянно търси партньорства и практики, чрез които да подкрепи общността и така да подобри живота на своите ученици. 

ОУ „Димитър Петров“, гр. Сливен

Училището е показателен пример за това как всички членове на една общност – от родителите до туристическото дружество и бизнеса могат успешно да работят, за да направят едно училище привлекателно и желано място за учениците. Партньорствата са изключително всеобхватни и включват множество и най-разнообразни организации и индивиди. Лидерският потенциал на училищния екип и разпределянето на отговорностите помага на учителите да се чувстват уверени и спокойни и да предлагат най-добрата подкрепа на своите ученици.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

26 СОУ „Йордан Йовков“, гр. София

 

Насочеността на училището към изграждане на привлекателна материална база е осмислена и визира цялостни нужди за учене, спорт, отдих и културни занимания. Те са съобразени с училищния живот, с традициите на местната общност и с реалната материална среда в и около училището. Има ясно очертани сфери на отговорност на училището, местната общност и администрация. Визията на училището и целите на неговия екип са  осмислени през нуждите на учениците в училището, децата, родителите, младите хора и възрастните в квартала.


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване