01/30/15 05:41
(http://www.klassa.bg/)

Изхарчихме €22 млн. в чужбина за 15 дни

 Само за 15 дни в дните около Коледа и Нова година българите са похарчили с карти, издадени у нас, повече от 22 млн. евро при търговци извън страната. В периода между 20 декември и 5 януари броят на покупките надхвърля 458 хиляди, което е с 13 на сто повече на годишна база. За трета поредна година нашенци са насочили най-много средства към Великобритания. На Острова сме направили покупки за 7,7 млн. евро и това е най-голямата сума в сравнение с останалите държави по света, съобщават от картовия оператор Visa. Освен на Албиона в края на 2014 г. и началото на 2015 г. значителна употреба на български карти е регистрирана при търговци от САЩ, Италия, Австрия и Унгария, като

 

сумата за всяка държава надхвърля 1 млн. евро

 

а общият брой на покупките е над 50 000. Извършените към петте държави трансакции представляват 55% от общия брой покупки, осъществени с карти Visa в чужбина, а сумата им надхвърля 12,4 млн. евро. С български карти през отминалите празници са били заплатени стоки и услуги в екзотични дестинации като Сейшелските острови, Малдивите, Танзания, Оман, Лесото и Мадагаскар.

 

По традиция най-много средства са изхарчени от българските потребители в Европа - сумата надхвърля 18 млн. евро, като за тях са направени повече от 406 000 броя трансакции. В Азия сумата надхвърля 2,4 млн. евро с направени над 24 000 покупки. Повече от 870 трансакции на стойност близо 120 000 евро са обработени на африканския континент. На Централна и Южна Америка се падат 800 покупки с български карти Visa и общ потребителски разход 61 500 евро. Около

 

1000 покупки са направили българите в Австралия и Нова Зеландия

 

а стойността им надхвърля 60 000 евро.

 

От картовия оператор съветват преди пътуване да проверим датата, на която изтича пластиката ни, както и да се уверим, че разполагаме с достатъчно средства. На картата и паспорта е добре да се направят фотокопия, които да се съхраняват отделно на безопасно място. За да избегнете трескавото търсене на телефони, е добре предварително да запишете телефонния номер на колцентъра на банката, която е издала документа.

 

Междувременно стана ясно, че през 2014 г.  търсенето на потребителски кредити за покупка на стоки на изплащане отбеляза двуцифрен ръст, а за първи път от създаването на рейтинга през 2011 г. лаптопите не са на едно от първите две места.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване